Nyligen konkurrensutsatta marknader en erfarenhetssummering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nyligen konkurrensutsatta marknader en erfarenhetssummering"

Transkript

1 Konsumentverket/KO PM 2004:20 Nyligen konkurrensutsatta marknader en erfarenhetssummering

2 Innehåll Innehåll...2 Sammanfattning Inledning Bakgrund till uppdraget Syfte Elmarknaden en uppföljning av 2002 års rapport Slutsatser och förslag från rapporten Lägesrapport Elrådgivningsbyrån Allmänna Reklamationsnämnden Konsumentverket Kommunernas konsumentverksamhet Nordiskt samarbete Elbranschens egna åtgärder Telemarknaden en uppföljning av 2003 års rapport Slutsatser och förslag från rapporten Lägesrapport Allmänna Reklamationsnämnden Konsumentverket Kommunernas konsumentverksamhet Telebranschens åtgärder Utredningar, lagstiftning, myndighetsåtgärder m.m Slutsatser Elmarknaden Telemarknaden Gemensamma konsumentproblem vid regelreformeringar...59 Nyligen konkurrensutsatta marknader en erfarenhetssummering PM 2004:20 ISBN Konsumentverket 2004

3 Sammanfattning Elmarknaden Sedan Konsumentverkets rapport lämnades år 2002 om elmarknaden har ett flertal positiva åtgärder från elbranschen noterats. En hel del problem kvarstår dock ännu. Av den uppföljning som nu genomförts drar Konsumentverket bl.a. följande slutsatser. För att konsumenterna lättare skall kunna göra prisjämförelser bör debiteringen av energiskatten överföras till nätavtalet. Elhandelsföretagen bör tydligt informera sina kunder med tillsvidarepris om att det finns andra prisalternativ. Branschen bör aktivt arbeta med att söka lösa problemen med svårbegripliga fakturor, t.ex. genom att ta fram en gemensam fakturastandard. Branschen bör också se över de begrepp som används och försöka åstadkomma en enhetlig terminologi på elmarknaden. I ellagen bör begreppet elleverantör ersättas av elhandelsföretag. Bestämmelsen om månadsvis avläsning av elmätare, som träder i kraft 2009, bör kompletteras med regler som ålägger elbolagen att också debitera för den faktiska förbrukningen. Kraven bör förenas med effektiva sanktioner. Konsekvenserna av avstängning av el till följd av t.ex. utebliven betalning bör utredas närmare. Vid byte av elhandelsföretag bör ett krav på skriftlig bekräftelse från konsumenten införas för att motverka problem med negativ avtalsbindning. Det finns skäl att överväga att införa tillståndskrav för företag som vill bli elhandelsföretag. Elföretagen bör använda sig av gemensamma förbrukningsprofiler som på ett rättvisande sätt återspeglar olika konsumentgruppers elförbrukningsmönster. Behovet av en särskild tvistlösningsinstans för elområdet bör övervägas. Telemarknaden Till största delen kvarstår de konsumentproblem på telemarknaden som redovisades år 2003 i en gemensam rapport från Konsumentverket, Post- och telestyrelsen och Konkurrensverket, även om vissa aktörer vidtagit en del åtgärder. Efter en ny Konsumentverket/KO PM 2004:20 3 (63)

4 genomgång av konsumentproblemen på marknaden drar Konsumentverket bl.a. följande slutsatser. Vid byte av s.k. förvalsoperatör för fast telefoni bör en skriftlig bekräftelse från konsumenten införas för att motverka problem med negativ avtalsbindning. Vissa åtgärder har vidtagits mot s.k. modemkapningar vilket minskat en del av problemen, men i stället tycks en ökning ha skett av att konsumenter via telefonräkningen debiteras för utlandssamtal som konsumenten är omedveten om. Teleoperatörerna behöver ta ett större ansvar för konsumenternas säkerhet, vilket bl.a. kräver tydligare regler för hur konsumentskyddet skall säkras och att tillsynsmyndigheten ges uppdrag med tydligt konsumentfokus. Det ställs enligt Konsumentverkets uppfattning alltför låga krav på den som vill bli teleoperatör. Höga telefonräkningar till följd av t.ex. modemkapningar kan rasera konsumenters privatekonomi. Det är angeläget att omedelbara åtgärder, såsom krav på kreditgränser för telefonabonnemang, vidtas. Komplicerade priskonstruktioner på framför allt mobilabonnemang försvårar fortfarande för konsumenterna att jämföra priser. Konsumentverket och Post- och telestyrelsen tar fram en webbaserad prisöversikt som beräknas vara klar våren Långa bindningstider och operatörslås i samband med mobilabonnemang begränsar konsumenternas rörlighet på marknaden. Konsumentverket kommer att granska sådana villkor och vid behov låta Marknadsdomstolen pröva om de kan förbjudas. Det finns fortfarande starka skäl för att inrätta en konsumentrådgivningsbyrå för teleområdet. Det finns begränsningar i konsumenternas möjligheter att få telefonirelaterade tvister prövade utanför domstol. En utredning för att överväga en särskild tvistlösningsinstans bör därför initieras. Gemensamma problem vid regelreformeringar Vissa problem som uppstått för konsumenterna på el- och telemarknaderna är gemensamma, och är dessutom enligt Konsumentverkets erfarenhet relevanta även för andra marknader som regelreformerats. Konsumentverket konstaterar bl.a.att regelreformeringarna genomförts utan ett tydligt konsumentperspektiv. I stället har en dynamisk marknadsutveckling betonats. Konsumentverket/KO PM 2004:20 4 (63)

5 En särskild bevakningskommitté för bevakning och uppföljning, med representanter för berörda myndigheter, konsumentorganisationer och branschföreträdare, bör tillsättas inför en framtida regelreformering. En genomgång av i vilken utsträckning grundläggande konsumentskyddslagstiftning är tillämplig på den aktuella marknaden bör göras inför en reformering av en marknad. Konsumenternas möjligheter att göra prisjämförelser bör värderas. Grundläggande regler för kundhantering bör också tas fram. Det är angeläget att inför en marknadsreform tillgodose att konsumenterna kan få alla slags tvister som kan uppstå på en ny konsumentmarknad prövade. Erfarenheterna visar att förändringar av viktiga konsumentmarknader ger upphov till stora mängder förfrågningar och klagomål. Staten bör ställa krav på att näringslivet tar ett ekonomiskt ansvar för att konsumenterna får tillräcklig information, t.ex. genom att inrätta en rådgivningsbyrå. 1. Inledning 1.1 Bakgrund till uppdraget I regeringens Handlingsplan för konsumentpolitiken (prop. 2000/01:135) framhölls att Konsumentverket borde få i uppdrag att genomföra systematiska studier av marknader som nyligen öppnats för konkurrens. Studierna skulle genomföras med ett tydligt konsumentperspektiv i samarbete med Konkurrensverket och de olika berörda sektorsmyndigheterna. Skälet för regeringens bedömning var att de nya marknaderna förändras i snabb takt och nya valmöjligheter för konsumenterna uppstår efterhand. Långsiktiga studier av vilka effekter som uppstår för konsumenterna då marknader öppnas för konkurrens skulle vara ett värdefullt instrument vid bedömningen av vilka konsument- eller näringspolitiska åtgärder det finns behov av. De skulle också ge näringslivet värdefull information om vad som krävs i form av egenåtgärder. Regeringen har fortlöpande gett Konsumentverket ett sådant uppdrag. Det första året, 2002, genomfördes en studie av elmarknaden i samarbete med Konkurrensverket och Energimyndigheten. År 2003 studerades telemarknaden i samarbete med Konkurrensverket och Post- och telestyrelsen. Enligt Konsumentverkets regleringsbrev för år 2004 skall verket, i samarbete med Konkurrensverket, göra en erfarenhetssummering av de marknader som studerats och lämna förslag på åtgärder inom området för framtida studier. Uppdraget skall redovisas till regeringen senast den 31 december Konsumentverket/KO PM 2004:20 5 (63)

6 1.2 Syfte Syftet med uppdraget är att sammanställa erfarenheter från de särskilda studier av elmarknaden och telemarknaden som genomfördes 2002 och 2003 och att, vid behov, lämna förslag till hur konsumenternas ställning kan förbättras. Konsumentproblem på de berörda marknaderna skall redovisas och jämföras med de tidigare studierna. Vidare skall åtgärder som vidtagits av olika aktörer efter de tidigare studierna redovisas. Förslag skall lämnas för att åtgärda eventuella kvarstående och/eller nya konsumentproblem. 2. Elmarknaden en uppföljning av 2002 års rapport 2.1 Slutsatser och förslag från rapporten 2002 I sammanfattning redovisas här vilka slutsatser och förslag som Konsumentverket lämnade till regeringen i december 2002 i rapporten Konsekvenser för konsumenter av nyligen konkurrensutsatta marknader Elmarknaden. Arbetet skedde i samråd med Energimyndigheten och Konkurrensverket. Konsumentverket svarade dock för slutsatserna i rapporten. Undersökningen gav klara indikationer på att ordningen på elmarknaden var långt ifrån tillfredsställande. Om acceptabla förbättringar inte genomfördes ansåg Konsumentverket att elmarknaden borde bli föremål för förnyade studier och få en ny genomlysning. Konsumentverket framhöll i rapporten 2002 ett antal problemområden och lämnade vissa förslag till förbättringar. Kundhantering Ordningen för kundkontakter visade sig i många fall ha brister. Det rörde sig främst om svårigheter att komma i kontakt med företagen, dåligt bemötande och bristfälliga kunskaper hos kundmottagarna. Följande förslag till åtgärder redovisades. Fastställda rutiner: Företagen borde ha centralt fastställda, interna rutiner för sin kund- och reklamationshantering. Problemåterföring: Bättre rutiner för registrering av kundfrågor/reklamationer i syfte att kunna identifiera problem borde införas. Rutiner för uppföljning ger företagen möjligheter att åtgärda och komma tillrätta med olika problem samt att utveckla sina tjänster. Konsumentverket/KO PM 2004:20 6 (63)

7 Intern kontroll: Bristande rutiner för intern uppföljning av erfarenheter från elleverantörernas kundfunktion borde åtgärdas i syfte att upprätthålla kontinuitet och konsekvens i kundhanteringen. Konsumentverket avsåg att ägna särskild uppmärksamhet åt företagens fortsatta kund- och reklamationshantering i syfte att kunna bedöma behovet av eventuella ytterligare lagstiftningsåtgärder. Sådana åtgärder skulle exempelvis kunna vara införandet av ett system med omsättningskoncession för elleverantörer motsvarande det som finns i Norge, vilket föreslagits av Elkonkurrensutredningen (SOU 2002:7). Det skulle innebära att tillstånd krävs för att vara elsäljare och att vissa villkor måste vara uppfyllda för att kunna få tillstånd. Marknadsföring och prisinformation Ett av problemen på elmarknaden var svårigheter att göra prisjämförelser mellan olika leverantörer eftersom priserna redovisades på olika sätt exklusive moms och energiskatt, inklusive moms och skatt eller både och. Konsumentverket hänvisade till att den nya prisinformationslagen, enligt det förslag som då förelåg, skulle göra det möjligt att föreskriva om bl.a. jämförpriser på el. Möjligheterna att göra prisjämförelser skulle underlättas om ett förslag om att överföra energiskatten till nätavtalet, som därigenom skulle debiteras av nätföretaget, genomfördes. Konsumentverket påpekade att elleverantörerna borde förbättra informationen om innebörden av de avtal som erbjuds och prisförändringar i löpande avtal. Tillsvidarepris Konsumentverket ansåg det anmärkningsvärt att konsumenter som inte aktivt träffar ett avtal med sin elleverantör får betala mer för elleveranserna i form av ett tillsvidarepris, som i regel är högre än det rörliga priset eller andra priser. Man tillämpar således ett högre pris för sina trognaste kunder. Mot den bakgrunden föreslogs att elleverantörerna minst en gång per år borde tillhandahålla information till sina kunder om vilka avtal som är möjliga att teckna. Elräkningar och preliminärdebitering Preliminärdebiteringen, dvs. att konsumentens elförbrukning regleras i efterhand, är ett av de grundläggande problemen som leder till svårbegripliga elräkningar. Då rapporten skrevs 2002 hade Energimyndigheten föreslagit att elmätare skulle avläsas månadsvis. En eliminering av problemen med preliminärdebiteringen skulle dock även kräva att systemet ersätts med debitering efter faktisk förbrukning. Konsumentverket tillstyrkte Energimyndighetens förslag, men uttryckte tvivel om att preliminärdebiteringen skulle kunna avskaffas från elleverantörernas Konsumentverket/KO PM 2004:20 7 (63)

8 sida på frivillig väg. Om en frivillig överenskommelse inte skulle komma till stånd borde lagstiftning övervägas. För att förhindra att konsumenterna drabbas av efterkrav på stora belopp till följd av försenad avräkning föreslogs att en reglering borde övervägas som innebär att debitering av ett avräkningsbelopp inte får ske för en längre period än den som motsvaras av den reglerade mätperioden (ett år) enligt ellagen (1997:857) och de föreskrifter som är meddelade enligt denna lag. Ett efterkrav skulle således preskriberas efter ett år. Elleverantörsbyten Ett stort antal problem förekom i samband med att konsumenterna bytt elleverantör. Det rörde sig exempelvis om förseningar av bytet, dubbla elräkningar eller inga räkningar alls under lång tid. Konsumentverket ställde sig positivt till det förslag till sanktionssystem mot nätföretag som orsakar att elleverantörsbyten försenas som tidigare framförts av Elkonkurrensutredningen (SOU 2002:7), i kombination med krav bl.a. på införande av IT-system som kan visa på var felen uppstått. Verket ställde sig också positivt till ett förslag från branschen att i de allmänna avtalsvillkoren införa regler om ersättning till konsumenter för de olägenheter förseningen orsakar. Konsumenternas kunskaper Konsumentverket ansåg att konsumenternas kunskaper om elmarknaden behövde förbättras. Fler informationsinsatser behövdes, gärna från mer opartiskt håll än från elleverantörerna själva. Informationen måste vara lättillgänglig och lättförståelig. Aktiva och passiva elkonsumenter Mindre än hälften av konsumenterna hade vid tiden för 2002 års undersökning varit aktiva på elmarknaden, antingen genom att teckna avtal med sin befintliga leverantör eller genom att byta leverantör. Endast en femtedel hade bytt elleverantör. Att inte fler konsumenter hade varit aktiva på elmarknaden betraktades som ett misslyckande för reformen. 2.2 Lägesrapport 2004 Konsumentverket har följt upp utvecklingen sedan den ovan nämnda rapporten i december 2002 i vilken ett antal krav på förbättringar bl.a. riktades till branschen, men också till andra aktörer. Vilka har erfarenheterna varit hos de instanser som konsumenterna vänder sig till med sina elleveransproblem? Har konsumenterna blivit hörda och vilka förbättringsåtgärder har vidtagits? Vilken blir den samlade bilden av konsumentkontakterna via Elrådgivningsbyrån, Allmänna reklamations- Konsumentverket/KO PM 2004:20 8 (63)

9 nämnden, Konsumentverket, den kommunala konsumentvägledningen och kundbemötandet via elbranschen själv? Elrådgivningsbyrån Konsumenternas Elrådgivningsbyrå inrättades år 2002 för att stärka konsumenternas ställning på marknaden och i maj samma år öppnades verksamheten för allmänheten. Byråns huvudmän är Konsumentverket, Energimyndigheten och Svensk Energi. Byråns uppgift är att kostnadsfritt ge råd och upplysningar till elkonsumenter samt att fånga upp och återföra konsumentproblem till huvudmän, elföretag m.fl. Under år 2003 hanterade Elrådgivningsbyrån ca förfrågningar från konsumenter och hade ungefär besök på sin webbplats. Under första halvåret 2004 hanterades ca förfrågningar och webbplatsen hade ca besök 1. Preliminärt har ca förfrågningar inkommit under år Byrån är en av de viktigaste källorna i dag för att studera elkonsumenters situation och har i sin verksamhet uppmärksammat ett antal olika problem för elkonsumenter. Ungefär hälften av förfrågningarna till byrån har avsett frågor om gällande elpriser och möjligheter till olika avtal samt leverantörsbyte på elmarknaden. Den 1 Uppgifterna i detta avsnitt är hämtade från Elrådgivningsbyråns årsredovisning 2003, andra aktuella dokument samt intervjuer. Konsumentverket/KO PM 2004:20 9 (63)

10 andra hälften har rört klagomål och ifrågasättanden av elföretagens hantering av kunden i avtalsförhållanden. De flesta klagomålen riktas mot olika elhandelsföretag, en mindre del mot nätföretag. Det vanligaste klagomålet har varit utebliven årsavstämning. Orsaken kan vara utebliven avläsning, brister i kommunikationen av mätvärden eller i företagens faktureringssystem. Andra klagomål har rört uteblivna preliminärfakturor, leverantörsbyten och skadeståndsfrågor. Begreppet elleverantör Elrådgivningsbyrån erfar att många konsumenter missförstår de olika roller företagen har på elmarknaden. Det gäller bland annat begreppet elleverantör som ibland uppfattas som att leverantören ansvarar för både överföring och elförsäljning. Byrån menar att denna missuppfattning kan verka hämmande på rörligheten på marknaden. Elräkningar Beträffande elräkningen erfar byrån att dess komplexitet gör det svårt att förstå vad som är priset för elenergin, dvs. det konkurrensutsatta priset. Fakturan kan i dag innehålla upp till ett tiotal olika slags avgifter. Av dessa är sex avgifter statligt beslutade; Konsumentverket/KO PM 2004:20 10 (63)

11 energiskatt, moms, elcertifikatavgift, elberedskapsavgift, nätövervakningsavgift och elsäkerhetsavgift. Elföretagen (elleverantören respektive nätföretaget) tar i regel ut både en fast och rörlig avgift av sina kunder. Det stora antalet reglerade avgifter samt kraven på särredovisning av avgifterna på fakturan gör det svårare för konsumenterna att förstå och kontrollera fakturans riktighet, enligt byrån. Högt pris vid årsavstämning Ett annat stort problem för elkonsumenterna är att elföretagen inte alltid följer de regler som gäller. Det vanligaste klagomålet till Elrådgivningsbyrån är att avstämning mellan preliminärt debiterad och verkligt förbrukad el inte gjorts inom den stipulerade ettårsperioden. Klagomålen avser såväl elleverantörer som nätföretag. Ibland är bakgrunden att avläsning inte gjorts av nätföretaget, i många andra fall att sådan gjorts men att elleverantören ändå inte gjort en årlig avstämning. I klagomålsärendena har det ofta lett till en mycket stor avstämningsfaktura och till att konsumenterna fått sämre möjlighet att kontrollera sin egen förbrukning och därmed den egna hushållsekonomin. Många klagomål har gällt debitering av för högt elpris i samband med avräkning. I ett ärende som prövades i Allmänna reklamationsnämnden uttalade nämnden stöd för konsumentens begäran att överförbrukningen skulle prissättas med hänsyn till de varierande priser och skatter som gällt under avstämningsperioden. Ett antal elleverantörer övergick efter det till en sådan modell för avräkning. De nyligen reviderade allmänna avtalsvillkoren, EL 2004 K, har blivit tydligare på den här punkten och formulerar sig i enlighet med reklamationsnämndens rekommendation. Sporadisk tillsyn Energimyndighetens tillsyn av att nätföretagen gör avläsningar och rapporterar mätvärden enligt gällande föreskrifter är enligt Elrådgivningsbyråns mening för sporadisk och det saknas även effektiva sanktioner mot regelbrott. Elkonsumenterna drabbas inte bara genom för långa avstämningsperioder utan även genom osäkerhet i mätvärden vid flyttningar och leverantörsbyten. Uteblivna avstämningar, fel i fakturor och brister i kundbehandling Andra klagomål som är återkommande till byrån rör bl.a. tillgängligheten till elföretagets kundtjänst, stigande skatter och elpriser samt otillåtna efterkrav. Konsumenter klagar alltjämt över för långa avstämningsperioder liksom att en del företag inte återkommer tillräckligt snabbt efter reklamation av faktura, vilket i en del fall leder till onödiga kravåtgärder och annat obehag för konsumenter. En mycket stor andel av de klagomål byrån fått under perioden har rört uteblivna eller felaktiga fakturor. Bakgrunden kan vara t.ex. brister i faktureringssystem eller okunskap om gällande regler. Det har rört sig om uteblivna avstämningar eller fakturor, avstämning mot ett orimligt högt elpris eller om krav som framställts mer än tre år efter att den faktiska förbrukningen skett. Differenserna mellan den korrekta Konsumentverket/KO PM 2004:20 11 (63)

12 fakturan och den felaktiga har rört sig om tals kronor, i vissa fall tals kronor. Leverantörsbytesproblem Allmänt har klagomålen till byrån som gällt leverantörsbytesproblem minskat något under första halvåret 2004 jämfört med tidigare. Klagomålen här har bland annat gällt att ett byte genomförts senare än förväntat men att konsumenten inte fått information om att det skett och inte heller några fakturor från den nye leverantören. Det har då hänt att konsumenten tecknat avtal med en annan leverantör i tron att det först begärda misslyckats. Det medför en risk att få krav på lösenavgift från en leverantör. Reglerna i de allmänna villkoren och mätningsföreskrifterna om att kunden skall informeras inom 15 vardagar om avläsning på grund av byte synes inte alltid följas av nätföretagen. Någon närmare regel som ålägger elleverantören hur och när denna skall informera den nya kunden finns inte. Det klagas fortfarande på att det tar för lång tid att få en slutfaktura från den tidigare elleverantören efter ett leverantörsbyte. Konsumenter kan ha fått vänta lång tid på att få avtalsförhållandet slutreglerat utan att erbjudas ränta eller någon annan kompensation för väntetiden. I ellagen och de allmänna avtalsvillkoren är den ifrågavarande tiden eller kompensationsfrågan inte reglerad. Telefonförsäljning av el Många klagomål har kommit in mot en elleverantör angående negativ avtalsbindning vid marknadsföring per telefon. Konsumenterna har inte medgivit byte av leverantör, men ibland medgett att företaget sänder information om erbjudandet. Trots detta har byte genomförts och bekräftelsebrev sänts ut. I de enskilda ärendena har konsumenterna, som vänt sig till Elrådgivningsbyrån för hjälp, fått rådet att bestrida betalningsskyldighet. Varken i ellagen eller de allmänna avtalsvillkoren finns krav på skriftligt underlag från konsumentens sida för att genomföra ett leverantörsbyte, vilket ökar risken för att byten genomförs utan uttryckligt samtycke från konsumenten. Nya problem Bostadsföretag har börjat införa avgifter för sina hyresgästers eventuella åtkomst till elmätaren. Summor som nämnts i sammanhanget är 300 kronor. Konsumenternas möjlighet att kontrollera och begränsa sin elförbrukning försvåras därmed avsevärt. Tidigare föreskrevs uttryckligen i Elförordningen att elmätaren skulle vara tillgänglig för lägenhetsboende. Vidare har byrån noterat ett ökat intresse från bostadsrättsföreningar och andra bostadsföretag att övergå från individuella lägenhetsavtal till gemensamt abonnemang för fastigheten. Inriktningen har varit att övergå till att inte längre tillåta individuella avtal mellan de boende och respektive elföretag utan att istället debitera elkostnaden på annat sätt. Till en början är det lätt för konsumenten att se om av- Konsumentverket/KO PM 2004:20 12 (63)

13 talet är förmånligt, men efter en tid blir det svårare att veta om det fortfarande är förmånligt i de fall konsumenten inte har tillgång till egen elmätare. Brist på sanktioner Byrån framhåller att avsaknaden av enhetliga och tydliga regler om civilrättsliga sanktioner vid bland annat fel i fakturor, utebliven årsavstämning, bytesproblem eller andra olägenheter gör att konsumenternas klagomål hanteras väldigt olika av företagen. Det är också få konsumenter som går vidare till Allmänna reklamationsnämnden eller domstol, varför det i stora delar även saknas rättspraxis till vägledning för att hantera konsumenttvisterna på området års överenskommelse om nya allmänna avtalsvillkor innebär en tydlig förbättring av konsumentskyddet även om en del problem fortfarande kvarstår att lösa Allmänna Reklamationsnämnden 2 Ärenden avseende elleverans åren (marknaden avreglerades 1996) ** Antal inkomna * 93 ärenden till ARN * 82 av dessa anmälningar riktar sig mot ett och samma företag, något som åtminstone delvis förklarar den markanta ökningen av denna ärendetyp år ** Tidsperioden Figuren nedan visar antalet inkomna elleveransärenden till Allmänna reklamationsnämnden åren 1996 till År 2000 var det år då allmänheten i större skala kunde beredas tillträde till den regelreformerade elmarknaden genom att schablonberäkningsmodellen infördes den 1 november Uppgifterna om myndigheten Allmänna reklamationsnämnden (ARN) kommer från hemsidan och intervjuer med personal samt statistik som har tagits fram särskilt för denna redovisning. Konsumentverket/KO PM 2004:20 13 (63)

14 Allmänna reklamationsnämnden (ARN) prövar tvister mellan konsumenter och näringsidkare. Vanligtvis tar det ca sex månader från anmälan till beslut. Nämndens prövning är kostnadsfri. Nämndens beslut är inte bindande för näringsidkaren, men har ändå en hög efterlevnadsgrad. Antalet elleveransärenden som kom in till nämnden under perioden januari 2003 till juli 2004 var totalt 407 stycken, varav 285 var färdigbehandlade och antalet icke avgjorda var 122 stycken den 30 juni 2004, se tabell nedan. Nämnden prövar dock inte alla tvister. Närmare 40 procent av anmälda konsumentproblem med elleveranser avvisades av olika skäl under granskningsperioden, se tabellen nedan. Ärenden om elleveranser prövas inte om tvisten gäller förbrukning av elektrisk ström eller skäligheten av debiterade nätavgifter. Inte heller prövas tvister där det belopp som konsumenten yrkar understiger en viss nivå (s.k. värdegräns), vilken varierar beroende på den aktuella varan eller tjänsten. Tvister som rör elleveranser har en lägsta gräns på kr. Antalet tvister som avvisats endast på denna grund är 40 stycken, dvs. ca 10 procent. Prövning av vissa slag av ärenden lämpar sig heller inte på grund av nämndens arbetsformer, t.ex. om de är för omfattande, om det står ord mot ord eller om situationen är så oklar att den inte går att utreda med endast skriftligt underlag. Denna avvisningsgrund gällde för 25 ärenden. Av detta följer att relativt många tvister rörande elleveranser inte prövas av Allmänna reklamationsnämnden. Denna granskningsperiod gällde det 152 stycken, dvs. närmare 40 procent av inkomna elleveransärenden. I vissa fall beror avvisningen av ärenden på konsumenten som anmäler för gamla ärenden eller inte kommer in med begärda kompletteringar inom förelagd tid. I andra fall kan frågan vara mer avhängig av lämplighetsbedömningar inom ARN, t.ex. att problemet kräver arbetsmetoder som nämnden inte förfogar över, se tabell nedan. Ett par exempel på problem som därmed inte blir föremål för prövning i ARN är fall där konsumenten anser att den egna elförbrukningen är alldeles för hög och inte är rimlig vid en jämförelse med grannar och andra som bor och lever under likartade förhållanden. Inte sällan handlar det här också om skäligheten av nätavgifter. Konsumentverket/KO PM 2004:20 14 (63)

15 Elleveransärenden som inkommit till Allmänna Reklamationsnämnden under perioden Antal inkomna ärenden totalt under perioden 407 varav antalet färdigbehandlade var 285 och antalet icke avgjorda var 122 Antal ärenden som avvisats var 152 och på följande grunder: Under värdegräns 40 6-månadersregeln 14 Omprövning har ej beviljats 15 Frågan är ej lämpad för prövning i ARN 25 Frågan är ej en konsumenttvist 9 Komplettering ej inkommen inom förelagd tid 36 Vara/tjänst som inte prövas av ARN 13 Antal ärenden som avskrivits var 50 och på följande grunder: Uppklarat 40 Återkallat 10 Summa avvisade och avskrivna ärenden 202 Antal beslutade ärenden genom var 115 varav antal avslag 67 antal bifall eller delvis bifall, och är fördelat enligt följande 48 Prisavdrag 11 Skadestånd 20 Betalningsbefrielse 6 Annat 11 Summa ärenden avgjorda genom nämndoch kanslibeslut 115 Noteras kan i tabellen ovan att femtio ärenden avskrivits eftersom merparten av dem har klarats upp under handläggningstiden. Det skulle kunna tyda på att proceduren i ARN i sig medför att rättsläget klarnar mellan parterna och bidrar till att överenskommelse kan nås. En annan förklaring är att processen i ARN fungerar som en liten påtryckning på näringsidkaren som väljer att göra upp, men det händer också att konsumenten inte först vänt sig till näringsidkaren. En stor andel av avgjorda elärenden genom nämndbeslut eller kanslibeslut får avslag, ca 60 procent. Orsaken till avslag har ofta varit att konsumenten inte förmår visa vad som är fel eller att konsumenten inte känner till vilka regler som finns. Delvis bifall i tabellen betyder att konsumenten inte får allt som yrkats. Ibland kan bolaget erbjuda något även om de inte måste, t.ex. prisavdrag vid fel på faktura el- Konsumentverket/KO PM 2004:20 15 (63)

16 ler på eget initiativ minska den preskriptionstid man ämnar tillämpa. I samband med skadeståndskrav sker många gånger jämkningar. Exempel på några tvister som prövats i ARN under perioden (Fritt återgivet med förkortad text) Flera principiellt viktiga beslut har under perioden meddelats av Allmänna reklamationsnämnden. Konsumenter har fått bifall till sina yrkanden om att elföretaget inte skall ha rätt att komma med nya krav för en redan avstämd tidsperiod. Exempel på problem som faller in under undantag för god tro är att företaget har glömt att debitera, inte läst av, glömt att debitera skatt eller glömt att debitera för elförbrukning och endast debiterat för nät. Nedan beskrivet synsätt kan i dag betraktas som en etablerad praxis. Nämndbeslut: Datum Överlappande slutfakturor Konsumenten har fått en avstämningsfaktura per den 10 sep som avsett avstämning efter avläsning för perioden 11 okt aug Konsumenten har betalat. Den 15 maj 2003 tillställdes konsumenten ytterligare en avstämningsfaktura avseende perioden 8 jan maj Nämnden anser att det inte funnits någon anledning för konsumenten att misstänka att det tidigare inte rört sig om en slutdebitering fram till den 20 aug Ingenting i utredningen tyder på att konsumenten skulle ha varit i ond tro gällande den felaktiga debiteringen. Vid sådant förhållande har bolaget inte haft rätt att kräva konsumenten på ytterligare betalning för tiden före den 20 aug Datum Följande exempel är en variant av exemplet ovan. Överlappande avstämning samt utebliven debitering Konsumenten har fått en avstämningsfaktura efter avläsning på kr för perioden 12 maj jun Konsumenten har senare fått en ny avstämningsfaktura efter avläsning på kr för perioden 9 dec juni När kundservicepersonal diskuterar fastprisavtal med konsumenterna diskuteras endast elpriset (exklusive moms, energiskatt samt överföringsavgift). Detta beror på att det endast är elpriset, ej de övriga avgifterna, som omfattas av fastprisavtalet. Dock har i detta fall ett manuellt begånget misstag, i samband med registreringen av det överenskomna avtalet, dessvärre orsakat att konsumenten inte debiterats nätavgifter sedan den 8 dec. 2000, dvs. sedan avtalet ingicks. Då det uttryckligen angavs på den första fakturan att den avsåg avstämning efter avläsning får man tolka fakturan som en slutlig reglering av skulden för perioden i fråga, inklusive alla skatter och avgifter. Konsumenten har haft fog för sin upp- Konsumentverket/KO PM 2004:20 16 (63)

17 fattning att fakturan varit en slutlig avstämningsfaktura och ingenting i utredningen tyder på att konsumenten skulle ha varit i ond tro. Nämnden rekommenderar bolaget att avstå från att debitera konsumenten nätavgifter för tiden före den 11 jun Datum Följande fall är ett exempel på normalfallet. Efterdebitering Konsumenten hävdar att företagets preliminärdebitering varit felaktig, vilket fått till följd att kunden efterdebiterats avgifter från 1 nov Konsumenten hävdar att han vid ett flertal tillfällen meddelat avlästa mätarställningar till bolaget. Dessutom har företaget avläst hans elförbrukning via telefon eller dator allt sedan elleveransens början. Betala för förbrukad el Nämnden ansåg att utgångspunkten i ett fall som detta är att konsumenten är skyldig att betala för den el som han eller hon faktiskt har förbrukat, om bolagets fordran inte har preskriberats (preskriptionslagen 1981:130). Kanslibeslut: Datum Kanslibeslut kan tas i standardfall där nämndens hållning är väl känd. Det förekommer bl.a. i fall då företaget inte yttrat sig och man endast har konsumentens framställan att gå på. Elleverans Konsumenten har yrkat skadestånd med kr. Grunden för yrkandet är att bolaget åsamkat konsumenten med partner merkostnader genom att teckna ett dyrare elleveransavtal för deras räkning. Konsumenten (K) fyllde i en intresseanmälan till bolaget som skulle kontakta K om de hittade ett förmånligare avtal än de avtal K redan hade. I stället dyker det plötsligt upp en faktura avseende elleverans. Bolaget hade således sagt upp makens elleveransavtal och tecknat ett nytt utan makens godkännande. K begärde att det nya avtalet skulle upphöra men fick beskedet att hon hade undertecknat en fullmakt och inte en intresseanmälan för bolagets räkning. Elkostnaden blev dubbelt så hög som hos den tidigare leverantören, trots att det i bolagets broschyr sägs klart och tydligt att bolaget använder fullmakten endast om konsumenten får ett bättre pris än vad han eller hon haft tidigare. Nämnden kan inte finna annat än att bolaget inte har levt upp till sin utfästelse att leverera el till ett lägre pris än andra leverantörer. Bolaget bör därför utge ersättning för den fördyring av elkostnaderna som dess handlande har medfört. Konsumentens yrkande skall alltså bifallas. Konsumentverket/KO PM 2004:20 17 (63)

18 Sammanfattningsvis erfar ARN att antalet ärenden har minskat något i antal under perioden 1 januari 2003 till 30 juni 2004 och hoppas att det skall visa sig vara ett tecken på trendbrott. ARN ser vidare med en viss tillförsikt fram emot en ytterligare uppstramning på marknaden vid tillämpning av de nya Allmänna avtalsvillkoren, K 2004, som branschen tagit fram i samarbete med Konsumentverket och att de skall bidra till att marknaden utvecklas snabbare i rätt riktning. De ställer t.ex. krav på en avbetalningsplan på lika lång tid som företaget inte har läst av elförbrukningen samt ställer krav på en nedsättning av skulden med procent. Grupptalan Kraftkommission i Sverige AB (Kraftkommission) upphörde som elleverantör i december Bolaget hade då avtal med ca fastpriskunder. När avtalet med elkunderna bröts blev de anvisade nya elleverantörer och fick väsentligt dyrare avtal. Konsumentombudsmannen (KO) gav hösten 2003 in en grupptalan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). I sin anmälan om grupptalan argumenterade KO för att en elleverantör har ett så kallat kontrollansvar för den ekonomiska skada konsumenter drabbas av vid elleverantörens avtalsbrott. För att undvika att varje elkunds krav skulle behöva beräknas individuellt föreslog KO att ARN skulle rekommendera Kraftkommission att ersätta kunderna enligt en schabloniserad beräkningsmodell. I juli 2004 rekommenderade ARN Kraftkommission att betala skadestånd till sina fastpriskunder för deras merkostnader för elenergi. ARN delade KO:s uppfattning att Kraftkommission hade ett kontrollansvar gentemot de konsumenter som hade slutit fastprisavtal med bolaget och som drabbats ekonomiskt när bolaget upphörde som elleverantör. Ersättningen skulle enligt ARN beräknas enligt den schabloniserade beräkningsmodell som KO föreslagit. Sedan elkunderna hade fått rätt i ARN, skrev de till Kraftkommission och framställde sina krav. Kraftkommission svarade samtliga elkunder att bolaget inte avsåg att följa ARN:s rekommendation. När Kraftkommission upphörde som elleverantör valde vissa konsumenter att hålla inne betalningen av den sista elräkningen under åberopande av att de hade en kvittningsgill motfordran i form av skadestånd på grund av avtalsbrott mot bolaget. För att få betalt för elleveranserna lämnade Kraftkommission in ansökningar om betalningsföreläggande i ett antal ärenden och, enligt uppgift från bolaget, resulterade detta i att cirka 200 mål senare överlämnades från kronofogdemyndighet till tingsrätt. Kraftkommission har uppgivit att förlikning har träffats i omkring en tredjedel av dessa mål. Konsumentverket/KO känner till två mål i tingsrätt där Kraftkommission har befunnits skadeståndsskyldiga på grund av avtalsbrott gentemot konsumenterna. Konsumentverket/KO PM 2004:20 18 (63)

19 Stockholms tingsrätt fann i dom den 7 juli 2004 (FT ) att Kraftkommission var skadeståndsskyldigt på grund av vårdslöshet. Kraftkommission överklagade domen till Svea hovrätt (målnr ) som beslutade att inte meddela prövningstillstånd. Beslutet har vunnit laga kraft. Södra Roslags tingsrätt dömde den 12 juli 2004 till konsumentens fördel (FT ). Södra Roslags tingsrätt fann att Kraftkommission var skadeståndsskyldigt med tillämpning av ett s.k. kontrollansvar för avtalsbrott. Kraftkommission har överklagat domen till Svea hovrätt (målnr ) som har meddelat prövningstillstånd. Målet är ännu inte utsatt till huvudförhandling. Detta ärende belyser hur svårt det är för enskilda konsumenter att få rätt gentemot ett företag som inte följer ARN:s rekommendation frivilligt. Konsumenterna kan i ett sådant läge, på egen hand, driva sin sak vidare i tingsrätt för att vid en vinnande dom få en exekutionstitel som sedan kan drivas in till betalning med hjälp av kronofogdemyndigheten. Såvitt Konsumentverket/KO känner till har inga konsumenter valt att stämma Kraftkommission i tingsrätt för att få ersättning för sina merkostnader. De processer som har förts i tingsrätt har istället inletts med att Kraftkommission har krävt elkund på betalning för elleverans och att elkunden då har invänt att han har en kvittningsgill motfordran på grund av avtalsbrott. En viktig orsak till att konsumenterna väljer att inte driva sin sak vidare är risken för att vid förlust få betala ersättning för rättegångskostnader. En annan orsak till att konsumenterna inte vill processa är det oklara rättsläget. Skadeståndsansvaret är nämligen inte reglerat i lag. KO och ARN har ansett att Kraftkommission är skadeståndsskyldigt genom att göra analogier med övrig konsumentskyddslagstiftning. KO har i december 2004 beslutat att föra de drabbade konsumenternas talan i en grupprättegång och har ansökt om grupptalan i Umeå tingsrätt. Om tingsrätten accepterar KO:s begäran kommer berörda konsumenter att underrättas om att de kan anmäla sig till tingsrätten Konsumentverket Till Konsumentverket inkom år 2003 via post, e-post eller fax 672 stycken skriftliga ärenden angående elleveransfrågor. Tidigare hade de varit betydligt färre, nämligen 243 stycken år 2001 och 206 stycken år Därutöver tillkommer telefonförfrågningar, som inte registreras som ärenden i myndighetens diarium. Konsumentverket startade dock i slutet av 2003 en försöksverksamhet med ett nytt system för att registrera inkommande telefonsamtal till enheten Konsumentservice, som tar emot frågor och klagomål och slussar dem vidare till rätt instans för hantering, vare sig de skall behandlas inom verket eller av någon annan. För att få en uppfattning om storleksordningen på och arten av el- och bränslefrågorna som ställts per telefon till Konsumentverket kan vi således endast studera statistik något mer detaljerat för det första halvåret Under den perioden inkom totalt frågor, varav frågor från konsumenter dominerade. Samtal som rörde elleveransområdet var 109 stycken, varav 66 hänvisades vidare för olika behandling, se tabellerna nedan. Som synes är, naturligt nog, elleveransfrågorna mer frekventa under den kalla årstiden. Konsumentverket/KO PM 2004:20 19 (63)

20 3762 samtal under januari - juni 800 Antal av Vilket ämnesområde eller vara/tjänst handlar det om? Post och telekommunikationer Rekreation och kultur Transport Boende (utom el) Livsmedel o alkoholfria drycker Hemelektronik Alkohol o tobak Utbildning Restauranger o logi (blank) Vilket ämnesområde eller vara/tjänst handlar det om? Vilket ämnesområde eller vara/tjänst handlar det om? El och bränsle 109 elsamtal under januari - juni 35 Antal av Vilket ämnesområde eller vara/tjänst handlar det om? januari februari mars april maj juni Månad Konsumentverket/KO PM 2004:20 20 (63)

21 Vilket ämnesområde eller vara/tjänst handlar det om? El och bränsle 109 samtal under januari - juni 100 Antal av Vem ringer? Total Konsument Näringsidkare Kommun Media Myndighet Intresseorg. - konsument Vem ringer? Vilket ämnesområde eller vara/tjänst handlar det om? El och bränsle 40 Antal av tidpunkt Total KVL ARN Internt i Huset Annan Juridiskt ombud Om ja, vart hänvisas samtalet? Konsumentverket/KO PM 2004:20 21 (63)

22 Totalt Annan problematik Informationssökning - produkter/företag (fr. feb) Otillbörligt/vilseledande agerande mot konsument Tillgänglighet Marknadsföring Samhällsvägledning / rättigheter i övrigt Totalt Pris Miljö KOV:s verksamhet Konsumenträttigheter/-skyldigheter Avtalsvillkor De dominerande problemen som framförts per telefon under det första halvåret 2004 har, som tabellen ovan visar, varit frågan om konsumenträttigheter/- skyldigheter där bl.a. obegripliga elräkningar varit ett frekvent problem. Frågor om god marknadsföringssed har också varit frekventa och det dominerande inslaget har varit negativ avtalsbindning alternativt otillbörligt agerande mot konsument. Ett sådant exempel är när konsumenten väntar sig att få information från ett företag, ett kuvert som man kan eller kan avstå från att öppna. I kuvertet finns i stället ett meddelande om att konsumenten just har bytt leverantör och har fjorton dagar på sig att ångra sig. Detta problem uppstår oftast i samband med telefonförsäljning och kan dyka upp i hundratal under en period och orsakas av ett enda företag. De skriftligt inkomna ärendena hanteras och utreds inom verket såvida inte frågan bedöms vara av ringa konsumentintresse. Ärenden som skall hanteras av annan myndighet eller kommunala konsumentvägledare hänvisas vidare. Även om det gäller enklare ärenden registreras de i Konsumentverkets diariesystem. Det första halvåret 2004 registrerades 219 sådana ärenden om elleveranser och som kommit in per e-post, fax eller som skrivelser. Exempel på ärenden hos Konsumentverket För att ge en bild av arten av konsumenternas problem med elleveranser ges här några slumpmässigt valda exempel, som återges så som de formulerats av konsumenterna. Konsumentverket/KO PM 2004:20 22 (63)

23 Avläsning av elmätarna och efterdebitering: Konsumenten undrade om företaget kunde göra endast en beräknad mätarställning i samband med inflyttning i en ny bostad och konsumenten tecknar nytt abonnemang? Föregående hyresgäst avflyttade i januari och senaste avläsning hade varit i augusti året innan. Problem med faktura från elleverantör som kommer efter två år, frågor om hur lång tid det får vara mellan leverans och faktura kan exemplifieras av följande fall: I samband med ekonomisk planering i april kontaktade kunden leverantörens kundservice för att få fram riktiga siffror och fick information om att nätföretaget hade levererat fel uppgifter om kundens förbrukning. Detta upptäcktes vid avläsning i januari, varför hela perioden från den 1 oktober 2001 till den sista mars 2004 måste debiteras om. Fakturan som då blir på närmare kr är korrekt och i fortsättningen skulle kunden räkna med fakturor som var något mer än dubbelt så höga som tidigare. Ett annat exempel gäller en kund som vid upprepade tillfällen haft kontakter med elleverantören för att få en elräkning. Varje gång utlovades att räkningen skulle komma inom en viss angiven tid. Men det kom aldrig några räkningar. Till slut gav konsumenten upp och bytte leverantör. Två år senare kom ett brev med en ursäkt från den ursprungliga leverantören och en information om att en sluträkning skulle komma. Varpå konsumenten undrar om hela eller delar av räkningen skall betalas? Ytterligare en situation som är svår att förstå för konsumenten är att det vid leverantörsbyte kan ta flera månader innan kreditfakturan kommer och att konsumenten först i samband därmed måste begära att utbetalning sker innan pengarna skickas tillbaka, vilket utgör ytterligare en fördröjning. Ihopblandade kundnummer som leder till fakturaproblem: Efter en tid som kund hos ett bolag blev konsumentens kundnummer tilldelat en annan kund. De båda kundernas förbrukning hamnade växelvis på den andres fakturor. Att få rättelse var svårt. Brev besvarades inte men efter flera månader fick konsumenten kontakt via telefon. Vid den tidpunkten uppgavs att det fanns ett tillgodohavande på det gamla kundnumret men på nästa faktura fanns där inget. Konsumenten har genom ett flertal brev begärt en ordentlig genomgång vilket endast resulterat i att nya krav tillkommit. Konsumenten frågar sig mitt i denna oreda om kraven på honom från företaget kanske är helt och hållet oriktiga. Felaktig debitering och debitering för elförbrukning efter avflyttning samt otydliga elräkningar: En konsument anmälde flytt från årsskiftet 2003/2004 både till leverantören och till nätägaren som läste av mätarställningen vid årsskiftet. Efter ett par månader kom en räkning från leverantören på kr. Företaget bekräftade att det var fråga om en felaktig faktura och skulle sända en ny. Den nya fakturan avsåg dock en tidpunkt efter avflyttningen. Den tredje fakturan avsåg ytterligare en annan tidpunkt men också den efter avflyttningen. Konsumenten vänder sig till Konsumentverket och fordrar annan lagstiftning eller koncession för elleverantörer eller något liknande. Konsumentverket/KO PM 2004:20 23 (63)

24 Exempel på ett annat bolag och en annan konsument där efter avflyttning felaktiga fakturor regelbundet, varje kvartal, sänts till kunden som varje gång returnerat dem med anteckningar om felet. När detta pågått i fem kvartal ber kunden till slut Konsumentverket om hjälp att få en rättelse. Följande skrivning den 2 maj i år från en konsument illustrerar vad många konsumenter uttryckt. Hur skall jag som konsument kunna förstå och kunna kontrollera dessa räkningar? Fakturan innehåller 14 olika poster. Hur skall jag kunna kontrollera dessa eller måste jag bara lita på företaget? Som konsument känner jag mig helt utlämnad! Totalt chanslös. Såvitt jag vet har det talats mycket om att elräkningarna skulle förenklas och göras begripliga, men om detta är resultatet så är det långt kvar! Frågor om diverse avgifter som elbolagen tar ut: En konsument fick två fakturor med samma fakturanummer och belopp men den ena sträcker sig från januari till och med april medan den andra endast sträcker sig över januari och februari. Samma avgifter på båda fakturorna avseende elcertifikat, fast schablonel (vad det nu kan vara) och beräknad energiskatt. Till och med beräknad förbrukning är identisk på fakturorna. Den ena skall betalas den sista maj och den andra den sista juni. Konsumenten säger att han verkligen fått nog. Ge mig en elräkning som jag kan förstå så betalar jag. Inte en massa siffror som jag uppenbart blir lurad av. Återigen en annan konsument undrar om det är rätt av elbolagen att ta ut en överföringsavgift, elsäkerhetsavgift, nätövervakningsavgift, elberedskapsavgift, elcertifikatavgift som tillsammans blir många kronor och säger sig vara trött på höga avgifter. Negativ avtalsbindning: En gammal man hade varit kund hos ett elhandelsföretag under en följd av år. Utan att ha ingått något avtal om elleveranser från ett annat bolag fick han ändå både räkning och betalningspåminnelse från ett annat bolag. Dock erinrade han sig att en påstridig man på telefonen begärt hans personnummer ett antal månader tidigare och genom överrumpling och obetänksamhet lämnade han ut det men poängterade samtidigt att han inte ville ha något av det mannen erbjöd. Om det är detta samtal som ligger till grund för den situation han hamnat i har han för avsikt att anmäla bolaget för åldringsbedrägeri om kravet inte dras tillbaka. En annan konsument hade fått en faktura på 515 kr avseende elleverans under april och maj från ett annat bolag än hans vanliga leverantör och genmälde att han inte var kund hos dem. Han uttryckte sig som följer: Jodå, jag var redan kund sedan den 1 april och räkningen skulle betalas, annars blir det inkasso! Jag trodde knappt mina öron och fick veta, att genom mitt samtal med ackvisitören var jag anmäld som Kund! Jag har inte gjort något åtagande och hade inte träffat någon överenskommelse med sagda bolag, men hade tydligen blivit utsatt för ett raffinerat hemfridsbrott! Jag hävdar ihärdigt att jag är medborgare i en rättstat och jag ser mig inte som lovligt byte för energiföretagets affärsmetoder! Jag protesterar mot sagda faktura och kräver att ni annullerar den och som ett plåster på den integritetskränkning, ja hälsorisk, ni tillfogat mig, begär jag ett symboliskt skades- Konsumentverket/KO PM 2004:20 24 (63)

25 tånd på 515 kr. Det är en i högsta grad egenmäktig affärsuppgörelse ni åberopar, ogiltig enligt normala rättsbegrepp. Grupprättegång Konsumentombudsmannen gav först in en grupptalan till ARN hösten 2003 angående Kraftkommission AB, som trots att elkunderna fick rätt i ARN meddelade att bolaget inte avsåg att följa ARN:s rekommendation den 1 juli 2004 att betala skadestånd till bolagets fastpriskunder för deras merkostnader för elenergi. KO har därför i december 2004 beslutat att föra de drabbade konsumenternas talan i en grupprättegång och har ansökt om grupptalan i Umeå tingsrätt. Om tingsrätten accepterar KO:s begäran kommer berörda konsumenter att underrättas om att de kan anmäla sig till tingsrätten. Förbättrade villkor på elmarknaden under perioden Konsumentverket träffade en överenskommelse med branschen om förbättrade avtalsvillkor för konsumenterna under våren Samtliga elleverantörer måste nu kompensera konsumenterna vid efterdebiteringar. Nätföretagen och elleverantörerna är i dag skyldiga att göra avstämningar av hushållens elförbrukning minst en gång om året. Många företag följer dock inte reglerna varför Konsumentverket har förhandlat fram villkor om generella nedskrivningar i storleksordningen procent för sådana efterdebiteringar. Enligt överenskommelsen skall konsumenten ges lika lång tid att betala av efterkravet som den tid efterdebiteringen omfattar och utan ränta. Den enskilde har dock alltid möjlighet att ställa mer långtgående krav och ingenting hindrar heller elleverantörerna att tillämpa bättre villkor. Hårdare krav ställs också på leverantörer vid avtalsbrott. Det är leverantörerna som skall bevisa att orsakerna till avtalsbrottet legat utanför dennes kontroll för att han skall slippa skadeståndsansvar. En uppstramning har skett avseende skälig anledning för en leverantör att kräva förskottsbetalning av en konsument och hur länge kravet får stå kvar. Skälig anledning kan vara brister eller förseningar beträffande tidigare betalningsförpliktelser till elleverantören, att kunden ådragit sig betalningsanmärkningar eller har en uppenbar oförmåga att göra rätt för sig. Förskottet får inte omfatta större belopp än vad som motsvarar sex månaders beräknade avgifter för leveransen. Har kunden skött sig i ett års tid, från det att säkerhet ställdes eller förskottsbetalning första gången betalades, skall den ställda säkerheten återlämnas eller kravet på förskottsbetalning avbrytas. Överenskommelsen förbättrar också konsumenternas situation vid leverantörsbyte. Om en kund påtalar att ett leverantörsbyte inte genomförts på rätt sätt eller i rätt tid svarar elleverantören för att frågan, efter samråd med kundens nätägare, utreds samt för att besked lämnas till kunden inom 14 dagar om vad som orsakat felaktigheten. Konsumentverket/KO PM 2004:20 25 (63)

ORDLISTA Så talar vi med kunden

ORDLISTA Så talar vi med kunden ORDLISTA Så talar vi med kunden Huvudsäkring? Elberedskapsavgift? Anläggnings id? Inflyttningsavgift? Tariff? Abonnemang Allmänna Avtalsvillkoren Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat

Läs mer

Din kontakt med elföretagen

Din kontakt med elföretagen Din kontakt med elföretagen sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så

Läs mer

Din kontakt med elföretagen

Din kontakt med elföretagen Din kontakt med elföretagen sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så

Läs mer

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare 1 Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Många gode män upplever ett ganska stort problem med telefonförsäljning och försäljning på stan

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN Sid 3 sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el Sid sid 54 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) Sid 7 sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) Sid 9 sid

Läs mer

ORDLISTA Så talar vi med kunden

ORDLISTA Så talar vi med kunden ORDLISTA Så talar vi med kunden Huvudsäkring? Elberedskapsavgift? Anläggnings id? Elhandelsföretag? Avläsning? Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat

Läs mer

Undersökning av elavtals särskilda villkor

Undersökning av elavtals särskilda villkor Undersökning av elavtals särskilda villkor Bakgrund har under många år fått ett stort antal klagomål på elleverantörer. Klagomålens karaktär har varierat och olika typer av problem på marknaden har dominerat

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

ORDLISTA Så talar vi med kunden

ORDLISTA Så talar vi med kunden ORDLISTA Så talar vi med kunden Huvudsäkring? Elberedskapsavgift? Anläggnings id? Elhandelsföretag? Avläsning? Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat

Läs mer

Mätar- och avläsningsfrågor: Mätar- och avläsningsfrågor: Avläst månadsförbrukning: Avläst månadsförbrukning:

Mätar- och avläsningsfrågor: Mätar- och avläsningsfrågor: Avläst månadsförbrukning: Avläst månadsförbrukning: MANUAL CHECKLISTA Min elförbrukning Mätar- och avläsningsfrågor: Varför elnätsföretaget måste få uppgifterna? För att mäta förbrukad el under en period För att ligga till grund för faktura Hur avläsning

Läs mer

Som nämnts i kapitel 2 finns ett antal konsumentpolitiska instanser som konsumenter kan vända sig till om de har problem.

Som nämnts i kapitel 2 finns ett antal konsumentpolitiska instanser som konsumenter kan vända sig till om de har problem. 1 PTS är sektorsmyndighet på teleområdet. Det innebär att myndigheten skall följa utvecklingen på teleområdet och bevaka att alla invånare i landet får effektiva telekommunikationer till ett rimligt pris.

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument DEL 1 Relevant lagstiftning A. INLEDNING 1. Ange tydlig avsändare Enligt 3 kap. 23

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elanvändning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så gör

Läs mer

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter EI2000, W-3.1, 2013-01-30 BESLUT 1 (6) Fortum Markets AB 115 77 Stockholm Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

1. Inledande bestämmelser

1. Inledande bestämmelser 1(7) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Kommittédirektiv. Konsumentskydd vid telefonförsäljning. Dir. 2013:95. Beslut vid regeringssammanträde den 31 oktober 2013

Kommittédirektiv. Konsumentskydd vid telefonförsäljning. Dir. 2013:95. Beslut vid regeringssammanträde den 31 oktober 2013 Kommittédirektiv Konsumentskydd vid telefonförsäljning Dir. 2013:95 Beslut vid regeringssammanträde den 31 oktober 2013 Sammanfattning Problem i samband med telefonförsäljning av varor och tjänster har

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN Dina valmöjligheter när det gäller el DU HAR TVÅ AVTAL ELNÄT OCH ELHANDEL Som kund har du två olika avtal. Det ena är ett elnätsavtal, med det elnätsföretag som äger elnätet

Läs mer

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Inledande bestämmelser 1 Detta kapitel gäller överföring och leverans av

Läs mer

En ny modell för elmarknaden. Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert

En ny modell för elmarknaden. Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert En ny modell för elmarknaden Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert Från idag till imorgon så här kommer elmarknadshubben att fungera Arbetet med att

Läs mer

Energikonsumenternas checklista

Energikonsumenternas checklista Checklista - elmarknaden 2017-12-08 1 (23) Energikonsumenternas checklista Frågor och svar - elmarknaden Checklista - elmarknaden 2017-12-08 2 (23) Innehåll Energikonsumenternas checklista... 1 Frågor

Läs mer

Stadgar för Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd

Stadgar för Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd 1 Stadgar för Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd 1 Tvistlösningsnämndens namn ska vara Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd ( FRN ). Huvudman för FRN är Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd FRN

Läs mer

Energikonsumenternas. checklista

Energikonsumenternas. checklista Datum 1 Energikonsumenternas checklista Frågor och svar elmarknaden Datum 2 Datum 3 Innehåll 1 Jag har frågor om elmarknaden 4 1.1 Priser för elhandel... 4 1.2 Priser för elnät... 5 1.3 Avtal & villkor...

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Del 1 Relevant lagstiftning A. Inledning Med uppsökande försäljning av el

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM. marknadsföring av paketresor

Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD. Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM. marknadsföring av paketresor MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2008:6 2008-04-11 Dnr B 2/07 KÄRANDE Konsumentombudsmannen (KO), Box 48, 651 02 KARLSTAD SVARANDE Prima Travel Aktiebolag, Stora Åvägen 21, 434 36 ASKIM SAKEN marknadsföring av paketresor

Läs mer

Däckverkstadens Reparationsvillkor

Däckverkstadens Reparationsvillkor Däckverkstadens Reparationsvillkor Avtal mellan Däckspecialisternas Riksförbund och Konsumentverket gällande från och med 1 januari 1998 med ändringar den 1 januari 2003 2. Däckverkstadens reparationsvillkor

Läs mer

PROTOKOLL 2014-07-15 Mål nr B 6/14 Aktbilaga 81. Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Lennart Göransson och Anders Stenlund

PROTOKOLL 2014-07-15 Mål nr B 6/14 Aktbilaga 81. Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Lennart Göransson och Anders Stenlund MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr B 6/14 Aktbilaga 81 MARKNADSDOMSTOLEN Per Carlson, ordförande, Karin Lindell, Lennart Göransson och Anders Stenlund PROTOKOLLFÖRARE OCH FÖREDRAGANDE Föredraganden Caroline

Läs mer

Informationsplikt till konsument

Informationsplikt till konsument Informationsplikt till konsument Informationsskyldighet för elhandelföretag Informationsskyldighet vid upphörande av avtal 8 kap. 5 En elleverantör som levererar el till en elanvändare i en viss uttagspunkt

Läs mer

Yrkanden: Kommunen yrkade förpliktande för GB att till kommunen betala 4 290 kr 75 öre.

Yrkanden: Kommunen yrkade förpliktande för GB att till kommunen betala 4 290 kr 75 öre. Ett av en kommun utfärdat s.k. avstängningsmeddelande har, eftersom det inneburit krav på abonnenten att utöver va-avgifter betala avfallshämtningsavgifter för att undgå vattenavstängning, ansetts inte

Läs mer

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Konsument verket KO PROTOKOLL Dnr Datum 2012/1044 2013-12-12 Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Elektronikbranschen Konsumentverket och Elektronikbranschen har träffat en överenskommelse

Läs mer

Föreläggandet gäller omedelbart enligt 64 telelagen. ---

Föreläggandet gäller omedelbart enligt 64 telelagen. --- FÖRELÄGGANDE HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST My Bergdahl Rättsavdelningen 08-678 57 23 my.bergdahl@pts.se DATUM VÅR REFERENS 26 juni 2003 03-1862 Callmedia Telecom CMT AB Box 239 201 22 Malmö

Läs mer

EL 2004 K. 1. Inledande bestämmelser. 2. Försäljning av el

EL 2004 K. 1. Inledande bestämmelser. 2. Försäljning av el 1 ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. Villkoren har utformats efter överenskommelse med Konsumentverket. 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) - elbolags indrivning av elfordringar

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) - elbolags indrivning av elfordringar Datum Diarienr 2014-02-12 1176-2013 SEVAB Strängnäs Energi AB Box 32 645 21 Strängnäs Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) - elbolags indrivning av elfordringar Datainspektionens beslut

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för privatpersoner. Senaste uppdatering DEFINITIONER

Allmänna avtalsvillkor för privatpersoner. Senaste uppdatering DEFINITIONER Allmänna avtalsvillkor för privatpersoner Senaste uppdatering 2018-05-25 1. DEFINITIONER Leverantör av el är Telinet Energi AB, nedan kallad Telinet. Köpare av el är nedan kallad Kunden. Villkoren i avtalet

Läs mer

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument)

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) Bilaga 1 ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Husvagnsbranschens Riksförbund efter överenskommelse med Konsumentverket 1. Giltighet För

Läs mer

Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik

Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 15:9 Diarienr: 15/0937 P-cirknr: 15-2:4 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: AD, Arbetsdomstolen, ekonomiskt skadestånd, förbehåll om skadeståndskrav, preskription, LAS Arbetsrättssektionen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i ellagen (1997:857); SFS 1999:770 Utkom från trycket den 26 oktober 1999 utfärdad den 14 oktober 1999. Enligt riksdagen beslut 1 föreskrivs i fråga om ellagen

Läs mer

Konsument verket KO /(' / PROTOKOLL 2012-12-07 2011/103. Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse:

Konsument verket KO /(' / PROTOKOLL 2012-12-07 2011/103. Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse: Konsument verket KO PROTOKOLL Datum Dnr 2012-12-07 2011/103 5 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Sweboat Båtbranschens Riksförbund angående överenskommelsen 2012/15 angående

Läs mer

Beslut om avslag av begäran om omedelbara tillsynsåtgärder mot TeliaSonera Network Sales AB

Beslut om avslag av begäran om omedelbara tillsynsåtgärder mot TeliaSonera Network Sales AB BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2008-11-21 Dnr: 08-10862 17 Konkurrensavdelningen Tove Källberg 08-678 56 63 tove.kallberg@pts.se Telenor Sverige AB Box 4247 102 65 Stockholm Saken Beslut om avslag

Läs mer

MRFs REPARATIONSVILLKOR

MRFs REPARATIONSVILLKOR MRFs REPARATIONSVILLKOR 1. Definitioner A. Med konsument menas i dessa bestämmelser en fysisk person som beställer en tjänst för ändamål som huvudsakligen faller utanför näringsverksamhet. För konsumenter

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 20 mars 2013 Ö 203-12 KLAGANDE HA Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen: Advokat OH MOTPART Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE FF 2013:07 Processrådet Gunnar Wikström 2013-05-29 Dnr 2012/1717 - Föreläggande. Skäl. 1 Bakgrund.

KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE FF 2013:07 Processrådet Gunnar Wikström 2013-05-29 Dnr 2012/1717 - Föreläggande. Skäl. 1 Bakgrund. Sida 1 av 6 KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE FF 2013:07 Processrådet Gunnar Wikström 2013-05-29 Dnr 2012/1717-23(9 Adressat Prognosia AB Organisationsnummer 556722-7946 Föreläggande KO förbjuder Prognosia

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); SFS 2002:595 Utkom från trycket den 24 juni 2002 utfärdad den 13 juni 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen

Läs mer

Beslut om avbrottsersättning och jämkning i samband med stormen Dagmar jul/nyår 2011/2012

Beslut om avbrottsersättning och jämkning i samband med stormen Dagmar jul/nyår 2011/2012 Beslut om avbrottsersättning och jämkning i samband med stormen Dagmar jul/nyår 2011/2012 Alla kunder som haft sammanhängande strömavbrott längre än 12 timmar får normalt minst 900 kr, kunder som haft

Läs mer

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) användande av konkursinstitutet

Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) användande av konkursinstitutet Datum Diarienr 2011-10-05 466-2011 Likviditetskontroll Kreditfakta i Norrköpings KB Linköpingsvägen 55 602 36 Norrköping Tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) användande av konkursinstitutet Datainspektionens

Läs mer

Kommittédirektiv. Konsumentskydd vid finansiell rådgivning. Dir. 2012:98. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012.

Kommittédirektiv. Konsumentskydd vid finansiell rådgivning. Dir. 2012:98. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012. Kommittédirektiv Konsumentskydd vid finansiell rådgivning Dir. 2012:98 Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012. Sammanfattning Finansiell rådgivning har blivit allt mer efterfrågad och vanligt

Läs mer

Konsumentverket och Sweboat- Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse:

Konsumentverket och Sweboat- Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse: Konsument verket KO PROTOKOLL Datum Dn r 2012-12-07 2011/103 : 3 80 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund angående överenskommelsen 2012/16 om

Läs mer

Betalningsföreläggande och handräckning

Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Har du lånat ut pengar som du inte får tillbaka? Får du inte betalt för en faktura? Flyttar inte din uppsagda hyresgäst?

Läs mer

V I L L KOR. Sida 1 av 5

V I L L KOR. Sida 1 av 5 V I L L KOR S E P A C O R E D I R E C T D E B E T, f ö r B e t a l a r e ( n e d a n k a l l a t S D D C o r e ) f ö r K o n s u m e n t / I c k e - k o n s u m e n t Sida 1 av 5 Villkor för SDD Core utgörs

Läs mer

vas MARKNADSDOMSTOLENS BESLUT 2010:7 2010-02-26 Dnr A 4/09

vas MARKNADSDOMSTOLENS BESLUT 2010:7 2010-02-26 Dnr A 4/09 vas MARKNADSDOMSTOLENS BESLUT 2010:7 2010-02-26 Dnr A 4/09 ÖVERKLAGAT BESLUT Konkurrensverkets interimistiska beslut den 25 november 2009 i ärende dnr 533/2009, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE Ekfors

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 12 november 2009 Ö 1342-09 KLAGANDE Albihns Service Aktiebolag, 556519-9253 Box 5581 114 85 Stockholm Ombud: Advokat A-CN och jur.kand.

Läs mer

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter BESLUT 1 (5) Skellefteå Kraft Kanalgatan 71 931 80 Skellefteå Föreläggande mot Skellefteå Kraft AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen (Ei) förelägger

Läs mer

EL 2009 N 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

EL 2009 N 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET EL 2009 N 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas till konsument

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas till konsument Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas till konsument 2. Leverans av naturgas Leveransåtagande 2.1 För leverans av naturgas gäller vad som anges i naturgaslagen (2005:403), dessa allmänna avtalsvillkor

Läs mer

Rev. 2008-11-03 HYRESJURIDIK

Rev. 2008-11-03 HYRESJURIDIK PM Rev. 2008-11-03 HYRESJURIDIK Att tänka på vid uppsägning av lokaler...3 Adressaten...3 Objektet...3 Tiden...3 Sättet...3 Innehållet...4 Bevakning...4 Acceptfristen...4 Hänskjuta till hyresnämnden...5

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 99/03 Mål nr B 88/03

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 99/03 Mål nr B 88/03 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 99/03 Mål nr B 88/03 Sammanfattning Fråga om anställningsskyddslagens preskriptionsregler är tillämpliga på viss talan. Postadress Telefon Box 2018 08-617 66 00 kansliet@arbetsdomstolen.se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i naturgaslagen (2005:403); SFS 2011:713 Utkom från trycket den 17 juni 2011 utfärdad den 9 juni 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om naturgaslagen

Läs mer

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15 Vårdval tandvård Västernorrland Bilaga 2 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2013-01-15 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på sökande Organisationsnummer:

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 juni 2006 Ö 4983-04 KLAGANDE Affärsverket svenska kraftnät, 202100-4284 Box 526 162 15 Vällingby Ombud: Advokat MN och jur. kand.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om konsumentskydd vid avtal om tidsdelat boende eller långfristig semesterprodukt; SFS 2011:914 Utkom från trycket den 5 juli 2011 utfärdad den 22 juni 2011. Enligt riksdagens

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Avtalsvillkor m.m. för tandvård inom privattandvården

Avtalsvillkor m.m. för tandvård inom privattandvården Avtalsvillkor m.m. för tandvård inom privattandvården För en tandläkare som är medlem i Privattandläkarna (Sveriges Privattandläkarförening) och som antingen själv är vårdgivare, dvs är näringsidkare,

Läs mer

DEL 1 LAGSTIFTNINGSDELEN

DEL 1 LAGSTIFTNINGSDELEN ÅLANDS AVRÄKNINGS- OCH LEVERANTÖRSBYTESPROCESS DEL 1 LAGSTIFTNINGSDELEN 1.1 Utgångspunkt Avsikten är att inga nya investeringar i programvara för avräkning behövs och systemet skall vara enkelt att hantera

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) - elbolags indrivning av elfordringar

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) - elbolags indrivning av elfordringar Datum Diarienr 2014-02-12 1167-2013 GodEl i Sverige AB Parkvägen 2A 169 35 Solna Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) - elbolags indrivning av elfordringar Datainspektionens beslut GodEl

Läs mer

DOM 2009-07-07 Meddelad i Uppsala

DOM 2009-07-07 Meddelad i Uppsala UPPSALA TINGSRÄTT DOM Meddelad i Uppsala Mål nr Sid 1 (6) PARTER KÄRANDE Yellow Register On line AB, 556447-0119 Box 1272 501 12 Borås Ombud: Jur.kand. Jonas Öjelid c/o Law & Solution Sweden AB Box 111

Läs mer

INK. 2012-11- 27. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167

INK. 2012-11- 27. KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167 KONSUMENTOMBUDSMANNEN FÖRELÄGGANDE IF 2012:7a Processrådet Gunnar Wikström 2012-11-08 Dnr 2011/2167 KONSUMENTVERKET KONSUMENTOMBUDSMANNEN INK. 2012-11- 27 nn, Ordn.nr /S20 Adressat Anna Cecilia Nilsson

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om särskild förvaltning av vissa elektriska anläggningar; SFS 2004:875 Utkom från trycket den 16 november 2004 utfärdad den 4 november 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

2. KO yrkar ersättning för rättegångskostnader med belopp som senare kommer att anges.

2. KO yrkar ersättning för rättegångskostnader med belopp som senare kommer att anges. KONSUMENTOMBUDSMANNEN STÄMNINGSANSÖKAN Verksjuristen Patrik Havermann 2015-02-20 2013/414 Marknadsdomstolen SÖKANDE Konsumentombudsmannen Box 48 651 02 Karlstad MOTPART Eniro 118 118 AB, 556476-5294 Gustav

Läs mer

PTS samarbete med Konsumentverket och Konkurrensverket

PTS samarbete med Konsumentverket och Konkurrensverket PTS samarbete med Konsumentverket och Konkurrensverket 1997-07-01-1997-12-31 Februari 1998 1 PTS samarbete med Konsumentverket och Konkurrensverket 1997-07-01-1997-12-31 1 Bakgrund I regeringens proposition

Läs mer

Elkundavtal. 1. Bakgrund och syfte med detta elkundavtal ( Elkundavtalet ).

Elkundavtal. 1. Bakgrund och syfte med detta elkundavtal ( Elkundavtalet ). Elkundavtal 1. Bakgrund och syfte med detta elkundavtal ( Elkundavtalet ). ELIDAG`s affärsidè är att under avtalad tid företräda elkunder ( Elkunder ), konsumenter och näringsidkare, med val av Elhandelsföretag

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga

Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datum Diarienr 2014-11- 10 1890-2014 Inkasso AB Marginalen Box 26134 100 41 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt inkassolagen (1974:182) indrivning mot omyndiga Datainspektionens beslut Inkasso AB Marginalen

Läs mer

Lag. om konkurrensrättsligt skadestånd. Tillämpningsområde

Lag. om konkurrensrättsligt skadestånd. Tillämpningsområde I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Lag om konkurrensrättsligt skadestånd 1 Tillämpningsområde Denna lag tillämpas på ersättande av skador som orsakats av överträdelse av förbud i artiklarna 101

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler Publicerad den 29 juni 2018 Utfärdad den 20 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer

Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer Konsument verket KO PROTOKOLL Dnr Datum 2012/273 2012-12-17 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer Konsumentverket och Elektriska hushållsapparatleverantörer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i konkurrenslagen (1993:20); SFS 1998:648 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om konkurrenslagen

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag EL 2012 N (rev) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi.

Läs mer

av Svensk Markrätt 2016

av Svensk Markrätt 2016 Allmänna villkor för tjänster tillhandahållna av Svensk Markrätt 2016 1. Tillämpning och tolkning Dessa allmänna villkor gäller för samtliga tjänster som Svensk Markrätt tillhandahåller sina kunder. Anlitar

Läs mer

Samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Stockholm 2005-05-11 Samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar på El och Gasmarknadsutredningen Branschföreningen Oberoende Elhandlare (OE) vill härmed lämna sitt remissvar rörande den del

Läs mer

Datum 2011-12-05 1(7)

Datum 2011-12-05 1(7) 1(7) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. 1 Inledande bestämmelser 1.1 Dessa allmänna

Läs mer

Beskrivningar av eloch naturgasmarknadens aktörer

Beskrivningar av eloch naturgasmarknadens aktörer 2012:04 Beskrivningar av eloch naturgasmarknadens aktörer Energimarknadsinspektionen har från regeringen fått i uppdrag att sammanställa och offentliggöra rollbeskrivningar för elmarknadens och naturgasmarknadens

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr B 6/14 Föredragning i Stockholm

MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr B 6/14 Föredragning i Stockholm MARKNADSDOMSTOLEN PROTOKOLL Mål nr B 6/14 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 86 MARKNADSDOMSTOLEN Karin Lindell, ordförande, Anders Stenlund, Lars Borg och Astri Muren PROTOKOLLFÖRARE OCH FÖREDRAGANDE

Läs mer

Kommittédirektiv. Telefonförsäljning av finansiella tjänster och produkter. Dir. 2014:11. Beslut vid regeringssammanträde den 30 januari 2014

Kommittédirektiv. Telefonförsäljning av finansiella tjänster och produkter. Dir. 2014:11. Beslut vid regeringssammanträde den 30 januari 2014 Kommittédirektiv Telefonförsäljning av finansiella tjänster och produkter Dir. 2014:11 Beslut vid regeringssammanträde den 30 januari 2014 Sammanfattning Problem i samband med telefonförsäljning av varor

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR för försäljning av el till konsument

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR för försäljning av el till konsument EL 2009 K ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR för försäljning av el till konsument Allmänna avtalsvillkor utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. Gäller från och med 1 juli 2009. 1. INLEDANDE

Läs mer

Kritik mot en rådman vid Blekinge tingsrätt för utformningen av en tredskodom

Kritik mot en rådman vid Blekinge tingsrätt för utformningen av en tredskodom BESLUT Justitieombudsmannen Lars Lindström Datum 2015-06-01 Dnr 386-2015 Sid 1 (5) Kritik mot en rådman vid Blekinge tingsrätt för utformningen av en tredskodom Beslutet i korthet: I en tredskodom hade

Läs mer

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 53 2013-08-12 Va 523/12 Stockholm

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 53 2013-08-12 Va 523/12 Stockholm Bilagor uteslutna STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 53 2013-08-12 Va 523/12 Stockholm SÖKANDE MOTPART SAKEN 1. B L 2. I L Växjö kommun Ombud: Kommunjuristen A WB L Brukningsavgift VA-NÄMNDENS AVGÖRANDE Va-nämnden

Läs mer

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3 Konsument verket KO INK. PROTOKOLL Datum Dnr 2015-06-24 2OH/1939 (BÖ 2015:3) Dnr... ^^... v.../..»*- 232, Ordn.w Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund,

Läs mer

A.N. överklagade hos förvaltningsrätten det beslut som Försäkringskassans skrivelse den 18 juli 2011 ansågs innefatta.

A.N. överklagade hos förvaltningsrätten det beslut som Försäkringskassans skrivelse den 18 juli 2011 ansågs innefatta. HFD 2013 ref 68 Försäkringskassans lagakraftvunna omprövningsbeslut beträffande återbetalningsskyldighet av livränta för en viss period utgör hinder mot att myndigheten på nytt prövar samma fråga. Lagrum:

Läs mer

Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Stockholm 2005-07-07 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar på Regelutredningen SOU 2005:4 Branschföreningen Oberoende Elhandlare (OE) vill härmed lämna sitt remissvar rörande den del av utredningen

Läs mer

Under 2017 gjorde Hallå konsument 1665 hänvisningar till Telekområdgivarna. Motsvarande siffra år 2016 var 1836 hänvisningar till Telekområdgivarna.

Under 2017 gjorde Hallå konsument 1665 hänvisningar till Telekområdgivarna. Motsvarande siffra år 2016 var 1836 hänvisningar till Telekområdgivarna. Statistikanalys 2017 Antal ärenden och dess fördelning på tjänster Under år 2017 fick Telekområdgivarna in 6553 ärenden, vilket innebär en minskning med 11 procent jämfört med år 2016. Av dessa ärenden

Läs mer

1.2 Dessa allmänna avtalsvillkor gäller tills vidare.

1.2 Dessa allmänna avtalsvillkor gäller tills vidare. EL 2009 K Datum 2008-12-15 ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. 1 Inledande bestämmelser

Läs mer

1 I Om telefoni. om telefoni

1 I Om telefoni. om telefoni 1 I Om telefoni om telefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM TELEFONI Den här broschyren handlar om den telefoni som du får via en fast anslutning

Läs mer

Tillsyn utifrån individärenden statistik över anmälningar och beslut 2018

Tillsyn utifrån individärenden statistik över anmälningar och beslut 2018 Tillsyn utifrån individärenden statistik över anmälningar och beslut 2018 2 (12) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Inkomna anmälningar och beslutade ärenden 2018... 5 Fortsatt ökning

Läs mer

Dessa villkor ("Avtalsvillkoren") gäller för köp hos Lunds universitet, Media-Tryck.

Dessa villkor (Avtalsvillkoren) gäller för köp hos Lunds universitet, Media-Tryck. Avtalsvillkor Dessa villkor ("Avtalsvillkoren") gäller för köp hos Lunds universitet, Media-Tryck. Allmänt Media-Tryck säljer böcker i olika format via Internet till dess kunder ("Kund") i Sverige och

Läs mer

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11

MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11 MARKNADSDOMSTOLENS DOM 2012:1 2012-01-17 Dnr C 12/11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Stockholms tingsrätts dom 2011-03-09 i mål nr T 3930-10, se bilaga (ej bilagd här) KLAGANDE BrilliantSmile Nordic AB, Styrgången

Läs mer