RÄDDA BARNEN LUND NYHETSBREV NOVEMBER 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RÄDDA BARNEN LUND NYHETSBREV NOVEMBER 2014"

Transkript

1 Barnkonventionen fyller 25 år, och du är välkommen på kalas! I detta nyhetsbrev: Utbildningar för Lunds aktiva Ett nystartat projekt för ensamkommande Det Handlar om Kärlek Internationen med Tamam Barnkonventionen 25 år Kids in Transit har klädinsamling Rädda Barnen Lund i media Praktikannons Kalendarium Engagera dig i Rädda Barnen Lund

2 UTBILDNINGAR FÖR LUNDS AKTIVA Som aktiv medlem kan du vara med på en mängd intressanta utbildningar, håll utkik i kalendariet! Samtalsledarutbildningen I slutet av september höll projekten Ellen & Allan och Coolt med koll en samtalsledarutbildning för en grupp blivande samtalsledare från Lunds och Malmös lokalföreningar. Under tre dagar fick deltagarna, förutom spännande föreläsningar och en massa lek, en förberedande inblick i Rädda Barnens arbete med samtalsgrupper för unga. Massa energizers hanns med under helgen, bland annat hela havet omfamnar. Normkritisk föreläsning med Oliwer och Amanda Utbildningens fokus låg på hur vuxna kan möta barn i normkritiska samtal om allt från sex till strukturell rasism. Projektledarnas förhoppning är att samtalsledarna nu känner sig peppade och redo inför det första mötet med ungdomarna, och tror att detta kommer att bli en superhöst för samtalsgrupperna!

3 Projektledarutbildningen RÄDDA BARNEN LUND Projektledarutbildningen är till för aktiva som blivit projektledare för ett existerande projekt, eller för den som vill starta ett nytt projekt. Under utbildningen pratar gruppen mycket om vilka utmaningar som kan komma under ett projekt, varför det är viktigt att sätta mål och delmål, hur konflikthantering fungerar och hur det går till att lägga en budget. Tips, material och strategier kring planering, ledarskap och normkritik gav en givande helg för att peppa nuvarande och kommande projektledare i både Lund och Malmö. NYSTARTAT PROJEKT, VILL DU VARA MED? Under hösten har vi jobbat med att starta upp ett nytt projekt. Projektet kommer att vända sig till ensamkommande ungdomar och vi vill skapa ett värdigt välkomnande till Sverige genom att engagera dem i att hitta på roliga och sociala aktiviteter tillsammans. Som ideell kommer du att vara med på både gruppaktiviteter och aktiviteter på tu man hand med en ungdom. Allt från biljard, studiebesök och gitarrlektioner, till läxhjälp, matlagning och fotbollsmatcher kan förekomma. Du och ungdomarna är med och bestämmer! Är du intresserad av att engagera dig i en verksamhet för ensamkommande? Kom på vår informationsträff den 10 november klockan på kontoret.

4 DET HANDLAR OM KÄRLEK Det Handlar om Kärlek är ett samverkansprojekt mellan ideella och kommunala verksamheter som alla jobbar med barn och ungas rättigheter. Förutom Rädda Barnen var ungdomsmottagningen, socialtjänsten, ComQueer, ABF, Hemgården och brottsofferjouren med. Morgonmöte med samverkansgruppen Pins med budskapet Kärleken är fri Projektets budskap var att kärleken är fri, ett budskap som är viktigt att diskutera då kärlek inte alltid kan uppfattas som fri på grund av förväntningar eller begränsningar från omgivningen. Under en veckas tid besökte vi Vipan, en gymnasieskola med cirka 1500 elever. Med klassrumsbesök, värderingsövningar, workshops och korridorshäng diskuterade vi normer, heder och kultur kring kärlek. Det var en spännande och givande vecka, många frågor kom upp och alla på skolan fick öva på att lyssna, respektera och diskutera med varandra.

5 INTERNATIONEN MED TAMAM I oktober var Rädda Barnen Lund med och anordnade Internationen tillsammans med Tamam. Internationen är en helkväll för att fira Tamams ledord; Vänskap utan gränser. Här möts människor från hela Lund för en kväll med mat, musik, dans och mångfald. Internationen höll till på nationen Krischan, och är ett återkommande evenemang. Inget studentleg behövs för att komma in, det är alkoholfritt och maten är gratis. Pedram från Tamam och Amanda från Rädda Barnen Kvällens tema var balkan, och dansgruppen Balkanfötter lärde oss stegen för att kunna hänga med till tonerna av livebandet Banda Të Vogla. Det var riktigt fartfyllt och svettigt, en mycket lyckad kväll!

6 BARNKONVENTIONEN FYLLER 25 ÅR Den 20 november 1989 antogs barnkonventionen av FN:s generalförsamling. Barnkonventionen fyller därmed 25 år i år! Det kommer vi självklart uppmärksamma under november månad. Med start redan för några veckor sedan är vi bland annat ute på klassbesök hos f-6 och håller i diskussioner och övningar om barns rättigheter. Lite längre fram, lördagen den 22 november, vill vi fira lite extra och håller därför ett kalas på vårt kontor. Du är självklart varmt välkommen! Eventgruppen är i full fart med att planera dagen och kommer att snart skicka ut en inbjudan. Bland annat blir det fika, lotteri och ansiktsmålning. Hela dagen har temat barnkonventionen och vad som hänt under de här 25 åren. KIDS IN TRANSIT HAR KLÄDINSAMLING Kids in Transit åker varje helg till ett transitboende i Burlöv, där de öppnar upp ett lekrum och umgås med barn som nyligen kommit till Sverige. Under november månad kommer Kids in Transit hålla en insamling för de familjer som bor på boendet. Med hösten och kylan som kommit, är många i behov av varma kläder och det finns en hög efterfrågan på leksaker. Varje onsdag mellan klockan16-18, fram till den 26 november, kan du komma förbi kontoret med kläder eller leksaker som du inte känner användning för. Stort som smått, allt är välkommet och betyder jättemycket för oss och familjerna på boendet!

7 RÄDDA BARNEN LUND I MEDIA Ingela Schånberg, ledamot i styrelsen, dyker titt som tätt upp i media när hon skrivit om barns rättigheter. I både Lokaltidningen Lund (20/10-14) och Sydsvenskan (28/10-14) publicerades Ingelas insändare om hur viktigt det är att kommunen tar barns rättigheter på allvar, och inte gör det till en kostnadsfråga. Läs insändaren här! På förra veckans möte i Lunds kultur- och fritidsnämnd beslöt en majoritet politiker att inte avsätta pengar för att barn 6 12 år gratis skulle få pröva på olika fritidsaktiviteter under ett och ett halvt år. Som skäl angav man att det skulle vara för dyrt, att kommunen inte har ekonomiska resurser. Beslutet är förvånande, speciellt med tanke på att Lunds kommun för snart två år sedan antog en strategi för att förverkliga FN:s barnkonvention. Strategin kallar man Barnets bästa. Att Sverige och Lund antagit konventionen innebär att varje barn har de rättigheter som tillkommer det enligt skrivningarna i konventionen, till exempel rätten att inte bli diskriminerad, att få göra sin röst hörd, att ha rätt att utvecklas, en skälig levnadsstandard och rätt till lek, vila och fritid. Barnets bästa skall alltid komma i främsta rummet. Att erbjuda alla barn i låg- och mellanstadieåldrarna att gratis pröva på och komma i kontakt med en mängd olika fritidsaktiviteter, från frimärkssamlande till simhopp, skulle berika varje barns uppväxt och utveckling oberoende av kön, förälderns ekonomi eller annan begränsning av barnets möjligheter. För barn med speciella behov skulle förslaget vara än mer välkommet. I kommunen finns barn med fysisk och/eller psykisk funktionsnedsättning och många barn i familjer med små ekonomiska resurser. För att förverkliga principen om barnets bästa behövs just konkreta åtgärder. Hur mycket får våra barn kosta? Hur viktiga är de? I november fyller barnkonventionen 25 år. Det är dags för våra politiker att bekänna färg och sätta barnets bästa högst på den politiska agendan. Barn måste få kosta! Ingela Schånberg styrelseledamot i och Skånes distriktsstyrelse Rädda Barnens kartläggning av barnfattigdomen i Lund kan beställas från lund.lf@rb.se.

8 PRAKTIKANNONS Rädda Barnen i Lund söker en praktikant till vårterminen Om du är intresserad av barnrättsfrågor, brinner för att arbeta med ungas rättigheter och vill lära dig mer om hur frivilligorganisationer fungerar kommer du trivas som praktikant hos oss! Som praktikant tar du ett stort ansvar inom lokalföreningen samtidigt som du får stora möjligheter att förändra och påverka barns situation i Lund. Du får en bra överblick och kunskap om Rädda Barnen som organisation på lokal, regional och nationell nivå. Praktiken är givande, utvecklande och ger dig stor erfarenhet för fortsatt arbete inom ideella organisationer. Praktikplatsen innebär bland annat arbetsuppgifter i form av: Bemanning av vår expedition och andra kontorsuppgifter av administrativ karaktär. Arbete med föreningens inre och yttre kommunikation. Att stödja föreningens styrelse och att delta på styrelsemöten. Att stödja våra olika projekt genom att bistå med information och logistik. En egen uppgift inom föreningen som utformas i samarbete med handledaren, tex uppstart eller ledning av ett projekt. Deltagande i utbildningar och föreläsningar som hålls av Rädda Barnen på regional och nationell nivå. Många av arbetsuppgifterna är ganska flexibla och kan utformas efter praktikantens egenskaper och intressen. Sökanden: Är några terminer in på en högskoleutbildning inom relevant område. Kan arbeta självständigt och är initiativ- och ansvarstagande. Är social och har lätt för att skapa kontakter med nya människor. Har ett intresse för mänskliga rättigheter, speciellt barns rättigheter. Har god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift i både svenska och engelska. Praktiken är oavlönad och omfattar heltid (40 timmar/vecka). Rädda Barnen står för eventuella kringkostnader vid utbildningar. Praktikperioden sträcker sig från mitten av januari till början av juni, med utrymme för smidig överlämning från tidigare och till kommande praktikant. Ansökan ska innehålla ett personligt brev på max en sida samt CV. Ansökan skickas till lund.lf@rb.se senast 16 november.

9 KALENDARIUM Nätverksträff Barn på flykt, 3 november Malmö Kurskalas, 8-9 november Kristianstad Nationell skolkonferens, november Stockholm Nationell workshop om medlemsfrågor, november Stockholm Kalas för barnkonventionen, 22 november Lund Ledarskapsutbildning, november Alvesta Årsmöte, 25 februari Lund

10 Engagera dig i Rädda Barnen Lund! Läs mer om våra projekt på vår hemsida eller kontakta oss på lund.lf@rb.se Följ oss på Facebook För uppdateringar om vårt arbete: Följ oss på Instagram Kontorets öppettider: Måndag Onsdag Torsdag 9-12

Våren är här och vi har kickat igång rejält!

Våren är här och vi har kickat igång rejält! Våren är här och vi har kickat igång rejält! I DETTA NYHETSBREV: Rädda Barnen Lund söker praktikant för HT2014 s. 2 Hallå där... Lovisa Harfeldt s. 3 Hänt i Mars s. 4 Händer i April s. 6 Kalendarie för

Läs mer

Ny termin med ny energi!

Ny termin med ny energi! Ny termin med ny energi! I DETTA NYHETSBREV: Månadens Barnrättskämpe Anna Sandkull s. 2 Hänt i januari s. 3 - SVT sydnytt, kommunbidrag, intervju i city, praktikantpresentation Händer i februari s. 6 -

Läs mer

NYHETSBREV LUND JANUARI 2016

NYHETSBREV LUND JANUARI 2016 I detta nyhetsbrev: Ny termin, nya verksamheter! Julmys med ungdomar på ett boende för ensamkommande Välkommen till terminens praktikant Årsmöte Adress Rädda Barnens lokalförening i Lund Magle Lilla Kyrkogata

Läs mer

Glad sommar alla barnrättskämpar

Glad sommar alla barnrättskämpar Glad sommar alla barnrättskämpar! I detta nyhetsbrev: Det handlar om kärlek Besök i skolklasser för att prata om Barnkonventionen En ny rapport om barn i ekonomisk utsatthet Rädda Barnen Lund var med på

Läs mer

NYHETSBREV LUND OKTOBER 2015

NYHETSBREV LUND OKTOBER 2015 I detta nyhetsbrev: Olika utbildningar vi varit med på Vårt arbete för nyanlända barn & ungdomar BRAVO besöker Klostergårdsskolan Styrelsekickoff Praktikannons Nominera till nästa års styrelse! Blomma

Läs mer

NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016

NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016 NYHETSBREV LUND FEBRUARI 2016 I detta nyhetsbrev: v Hälsningsgille på AF-Borgen v Många kom för att lära sig om Rädda Barnen på Intro v Infoträffen drog fullt hus v Bli fadder och var med i SMILE v Familj

Läs mer

RÄDDA BARNENS LOKALFÖRENING I LUND

RÄDDA BARNENS LOKALFÖRENING I LUND Oj, vad tiden går fort! April är snart slut och sommaren närmar sig med stormsteg. Men innan sommaren kommer har vi ytterliggare en fartfylld månad att se fram emot! Vårinsamling, mångfaldsrunda, nätverksträff,

Läs mer

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Utbildningar och träffar 2015 JANUARI 13 14 Rädda Barnen bevakar FN:s barnrättskommittés utfrågning av den svenska regeringen i Genève Regeringen ansvarar

Läs mer

RÄDDA BARNEN LUNDS NYHETSBREV NOVEMBER 2016

RÄDDA BARNEN LUNDS NYHETSBREV NOVEMBER 2016 NYHETSBREV NOVEMBER 2016 RÄDDA BARNEN LUNDS NYHETSBREV NOVEMBER 2016 I detta nyhetsbrev: - Magle Lilla Kyrkogata 2B Internationell Ellen&Allan konferens hölls i Barnens rätt: Lätt som en plätt! Nu pågår

Läs mer

NYHETSBREV LUND SEPTEMBER 2015

NYHETSBREV LUND SEPTEMBER 2015 I detta nyhetsbrev: Terminsstart Refugees Welcome, en manifestation Ny kassaförvaltare i lokalföreningen Tack till alla som samlat in till barn på flykt! Verksamhetskonferensen 2015 Följetong om skolsituationen

Läs mer

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig.

Foto: Tomas Ohlsson. Vi väntar på dig. Foto: Tomas Ohlsson Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2016 Utbildningar och träffar 2016 JANUARI 29 30 Planeringsdagar för Distriktet i Västerbotten, Västerbotten Alla som är medlemmar i en lokalföreningsstyrelse

Läs mer

NYHETSBREV LUND MARS 2016

NYHETSBREV LUND MARS 2016 NYHETSBREV LUND MARS 2016 I detta nyhetsbrev: - Gudrun Schyman föreläste om jämställdhet - Fotboll och kärlek - Stort intresse för Ellen&Allan på årsmötet - Läxhjälpen söker frivilliga - Gör din praktik

Läs mer

Praktisera med inriktning verksamhetsutveckling

Praktisera med inriktning verksamhetsutveckling Praktisera med inriktning verksamhetsutveckling Är du intresserad av ungas samhällsengagemang, att skapa mötesplatser, frågor som rör civilsamhället, antirasism och mångfald? Ansök då om att göra din praktik

Läs mer

Röda Korsets Ungdomsförbund Karlstad Verksamhetsplan med budget 2017

Röda Korsets Ungdomsförbund Karlstad Verksamhetsplan med budget 2017 Röda Korsets Ungdomsförbund Karlstad Verksamhetsplan med budget 2017 ställer upp Vår vision ett humant samhälle s vision är ett samhälle som tar tillvara på barn och unga som en resurs och där människovärdet

Läs mer

Nyvald styrelse och ny energi!

Nyvald styrelse och ny energi! Nyvald styrelse och ny energi! I DETTA NYHETSBREV: Månadens Barnrättskämpe Hilla W. Möller s. 2 Hänt i februari Infomöte s. 3 Internationellt Engagemangs Seminarium s. 3 RB Intro s. 4 Årsmöte s. 4 Ny styrelse

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Rädda Barnen i Helsingborg

Verksamhetsberättelse 2016 Rädda Barnen i Helsingborg Verksamhetsberättelse 2016 Rädda Barnen i Helsingborg Styrelsesammansättning 2015: Ordförande Cornelia Olsson Vice ordförande Charlotte Ågren Kassör Therese Ludvigsson Övriga ledamöter Anders Ekdahl-Ohlsson

Läs mer

1. Verksamhetsberättelse 2014 Ange namn på lokalförening/distrikt 2. Styrelsen har under året bestått av Ordförande Vice ordförande Sekreterare

1. Verksamhetsberättelse 2014 Ange namn på lokalförening/distrikt 2. Styrelsen har under året bestått av Ordförande Vice ordförande Sekreterare 1. Verksamhetsberättelse 2014 Ange namn på lokalförening/distrikt Gävle lokalförening 2. Styrelsen har under året bestått av Ordförande Görel Müller Vice ordförande Hanna Wrethling Sekreterare Gunilla

Läs mer

Alla barn har egna rättigheter

Alla barn har egna rättigheter Alla barn har egna rättigheter Barnkonventionen i Partille kommun Innehåll Barnkonventionens fyra grundstenar 3 Vad är Barnkonventionen? 4 Barnkonventionens artiklar 4 Vem ansvarar för arbetet? 5 Barnkonventionen

Läs mer

LANSERING AV UNG RÖST!

LANSERING AV UNG RÖST! LANSERING AV UNG RÖST! I DETTA NYHETSBREV: Innehållsförteckning Ung röst Barnrättskämpar Tjej till tjej Inför Riksmötet i Visby, Motion till årsmötet Hänt i april o Oss föräldrar emellan o LIPS årsmöte

Läs mer

Distrikt Skåne. Verksamhetsplan 2013-2014

Distrikt Skåne. Verksamhetsplan 2013-2014 Distrikt Skåne Verksamhetsplan 2013-2014 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Verksamhetsplan för Rädda Barnen Distrikt

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Röda Korsets Ungdomsförbund rkuf.se

Verksamhetsplan med budget Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Röda Korsets Ungdomsförbund rkuf.se Verksamhetsplan med budget 2018 Stockholm Syd ställer upp Vår vision ett humant samhälle s vision är ett samhälle som tar tillvara på barn och unga som en resurs och där människovärdet sätts i främsta

Läs mer

Medlemsblad Sommar 2017

Medlemsblad Sommar 2017 Medlemsblad Sommar 2017 Kära medlem, Snart är det dags för vårterminens avslut med vår återkommande Sommarfest lördag den 10e juni. Vi vill tacka alla er för ert stöd och engagemang, det är mycket givande

Läs mer

En vecka om Barnkonventionen 19-23 oktober

En vecka om Barnkonventionen 19-23 oktober En vecka om Barnkonventionen 19-23 oktober Barnkonventionens 54 artiklar slår fast att alla barn och ungdomar upp till 18 år har samma rättigheter. Så snart man gör något som på något sätt berör barn,

Läs mer

Barnkonventionen på kultur och fritidsförvaltningen

Barnkonventionen på kultur och fritidsförvaltningen Ungd omspolitiken i Lund Barnkonventionen på kultur och fritidsförvaltningen Kultur och fritidsförvaltningen Lunds kommun 2017 www.lund.se www.ungilund.se Hej! Har du koll på Barnkonventionen? Det är en

Läs mer

Praktikrapport. Praktikplats: Rädda Barnen Lund Besöksadress: Magle lilla kyrkogata 2B /

Praktikrapport. Praktikplats: Rädda Barnen Lund Besöksadress: Magle lilla kyrkogata 2B   / Frida Ågren Utb: Kandidatexamen i statsvetenskap Arbetspraktik Göteborgs Universitet ht14 Praktikplats: Rädda Barnen Lund Besöksadress: Magle lilla kyrkogata 2B e-mail: lund.lf@rb.se / fridaagren@gmail.com

Läs mer

Tamam är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som arbetar med barn, unga och unga vuxna för mångfald, anti-rasism och ungas

Tamam är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som arbetar med barn, unga och unga vuxna för mångfald, anti-rasism och ungas n e m, j l i m a f n e m o s j Vi är l i m a f d l a v n e sätt ets b r a s m a m a T v ser a n ä g r n i g n n g ta äg u l t p r a a k k s n n E Vä t o t t o enligt m Tamam är en partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Hösten 2015. Dans. Bowling. Musikcafé. Simning. Disco. Grillning vid Glänninge. Och annat kul

Hösten 2015. Dans. Bowling. Musikcafé. Simning. Disco. Grillning vid Glänninge. Och annat kul Hösten 2015 Dans Bowling Musikcafé Simning Disco Grillning vid Glänninge Och annat kul I Samarbete med bl a Fub Laholm, Höks Hi, Fritid Halmstad, m fl. Hej! Från och med den 1:e januari 2015 finns fritidsprogrammet

Läs mer

Stort 30-års jubileum 1983-2013

Stort 30-års jubileum 1983-2013 RSMH Mittpunkten Malmö RIKSFÖRBUNDET FÖR SOCIAL OCH MENTAL HÄLSA Stort 30-års jubileum 1983-2013 Vi är alla människor, ej bara diagnoser Inflytande - Återhämtning - Självbestämmande Välkomna på konferens,

Läs mer

Foto: Tomas Ohlsson HEJ OCH VÄLKOMMEN SOM MEDLEM!

Foto: Tomas Ohlsson HEJ OCH VÄLKOMMEN SOM MEDLEM! HEJ OCH VÄLKOMMEN SOM MEDLEM! Var med och kämpa för barns rättigheter Sverige är på många sätt ett bra land att växa upp i, men fortfarande lever många barn i otrygghet och utanförskap. Därför finns Rädda

Läs mer

Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun. Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter

Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun. Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter Alla barn har rättigheter - mänskliga rättigheter Barnets rättigheter. Om arbetet med att få barnkonventionen att fungera inom en kommun orebro.se/barnetsrattigheter Varje barn i Örebro, utan undantag,

Läs mer

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST BARN- KONVEN- TIONEN Unga Örnars verksamhet vilar på alla barns lika rättigheter som FNs konvention om barns rättigheter beskriver. Barnkonventionen antogs den 20 november 1989.

Läs mer

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014!

Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014! Gdj Välkomna till Rädda Barnens framtids- och kunskapsdagar 2014! Datum: 17-18 maj 2014 Plats: IOGT-NTO, Vattentorget i Växjö Snart är det åter dags för lokalföreningar, distrikt och regionkontor att mötas

Läs mer

2014/2015. konfirmand

2014/2015. konfirmand 2014/2015 konfirmand 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Distrikt Skåne Verksamhetsplan 2015-2016

Distrikt Skåne Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsplan 2015-16 Distrikt Skåne Verksamhetsplan 2015-2016 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Verksamhetsplan

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Redo att leda ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Kvinna, scout & ledare? Missa inte chansen att delta i Scouternas nystartade nätverk för kvinnliga ledare. Nätverket Redo Att Leda erbjuder

Läs mer

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen

ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen WTÖALA K O M M U N S T Y R E L S E ink 2015-02- 02 far. kte+ovfr^ 75 Ronjabollen 1. Varför startade ni projektet och vad ville ni åstadkomma? Ronjabollen startades för att vi på TRIS såg och ser än idag

Läs mer

PRAKTIKRAPPORT Göteborgs universitet Samhällsvetenskapliga fakulteten Kvalificerad arbetspraktik, HT 2011

PRAKTIKRAPPORT Göteborgs universitet Samhällsvetenskapliga fakulteten Kvalificerad arbetspraktik, HT 2011 PRAKTIKRAPPORT Göteborgs universitet Samhällsvetenskapliga fakulteten Kvalificerad arbetspraktik, HT 2011 PRAKTIKANT Christin Talani christin@talani.se Medie- och kommunikationsvetenskap PRAKTIKPLATS Rädda

Läs mer

HANDLEDARSTÖD: NORMER & DISKRIMINERING

HANDLEDARSTÖD: NORMER & DISKRIMINERING HANDLEDARSTÖD: NORMER & DISKRIMINERING INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 3 3 4 4 4 5 6 7 Om webbutbildningen Normer och diskriminering Förberedelser inför gruppdiskussionsdagen Förberedelser: gruppdiskussionsdagen

Läs mer

Barnets. Strategi för att stärka barnets rättigheter i Lunds kommun 1

Barnets. Strategi för att stärka barnets rättigheter i Lunds kommun 1 Barnets bästa Strategi för att stärka barnets rättigheter i Lunds kommun 1 Inledning Lunds kommun arbetar aktivt för att det ska vara bra för barn att växa upp i Lund. Ett led i den ambitionen är kommunfullmäktiges

Läs mer

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt

Än en gång varmt välkommen! Anna Johansson, ordförande i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt Socialdemokraterna i Göteborg är en förening som drivs av viljan att skapa ett jämlikt samhälle, en stad som ger barn de bästa möjliga uppväxtvillkor, där alla som kan jobba också ska ha ett jobb och där

Läs mer

Fokus Föräldrar 2015. Föreläsningar och aktiviteter för dig med barn mellan 0 18 år. Läs mer på sundbyberg.se/fokusforaldrar

Fokus Föräldrar 2015. Föreläsningar och aktiviteter för dig med barn mellan 0 18 år. Läs mer på sundbyberg.se/fokusforaldrar Fokus Föräldrar 2015 Föreläsningar och aktiviteter för dig med barn mellan 0 18 år. Läs mer på sundbyberg.se/fokusforaldrar Sundbybergs stad satsar på föräldrar! Nu är det återigen dags för årets föräldravecka.

Läs mer

HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN

HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN HANDLEDARSTÖD: BARNKONVENTIONEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 3 3 3 4 4 5 6 7 7 Om webbutbildningen Barnkonventionen Förberedelser inför gruppdiskussionen Förberedelser: gruppdiskussionsdagen Få igång ett samtal

Läs mer

Ensamkommandes Förbund- Malmö

Ensamkommandes Förbund- Malmö Ensamkommandes Förbund- Malmö Ensamkommandes Förbund Malmö Ensamkommandes Förbund är en partipolitiskt och religiöst obunden förening. Bildades 2012 Syfte Göra våra röster hörda vara ett socialt nätverk

Läs mer

Medlemsblad Höst 2017

Medlemsblad Höst 2017 Medlemsblad Höst 2017 Kära medlem, Nu är sommaren slut och hösten kommer snart. har haft en mycket fin och trevlig sommar med bland annat vår välbesökta sommarfest, korvgrillningar, kognition diskussionstillfälle

Läs mer

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Ungas sätt att göra skillnad Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Den 18-19 maj 2013 anordnade Nytänk den andra av de 4 inspirationsträffar som projektet kommer att hålla under

Läs mer

Förslag på styrelse 2016

Förslag på styrelse 2016 Förslag på styrelse 2016 Ordförande Yusra Imsheiel Yusra läser pol kand-programmet och siktar på en ekonomikandidat i juni 2016. Hon har tidigare varit engagerad i Tamams läxhjälp och eftermiddagsverksamhet,

Läs mer

Sida 1 av 5 Barnkonventionen för barn och unga FN:s konvention om barnets rättigheter, eller barnkonventionen som den också kallas, antogs 1989. Barnkonventionen innehåller rättigheter som varje barn ska

Läs mer

Almedalens goda samtal möten Sverige behöver

Almedalens goda samtal möten Sverige behöver Almedalens goda samtal möten Sverige behöver Välkommen till vår vackra mötesplats, 130 m från Almedalens scen, med utsikt över havet. En mötesplats för det goda samtalet. I Almedalsprogrammet presenteras

Läs mer

BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen

BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen Denna byggsten innehåller: - Kort beskrivning av barnkonventionen - Förhållandet mellan barnkonventionen

Läs mer

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Rapport Sida 1 (17) 2015-01-05 Sida 2 (17) Brukarundersökning Ungdomens Hus 2014 En webbenkät genomfördes under november/ december 2014. 47 ungdomar på Ungdomens Hus svarade på enkäten. Betydligt färre

Läs mer

Verksamhetsplan Tamam Lund

Verksamhetsplan Tamam Lund Verksamhetsplan 2019 Tamam Lund Övergripande mål I den här verksamhetsplanen presenteras målen för Tamam Lunds verksamhet under 2019. Planen är uppdelad under nio rubriker vilka i stort svarar mot föreningens

Läs mer

Det handlar om kärlek. Läsåret 2013/2014

Det handlar om kärlek. Läsåret 2013/2014 Det handlar om kärlek Läsåret 2013/2014 I samarbete med 2 Sammanfattning av resultatet Totalt har 2 716 elever svarat på enkäten före skolveckan och 1 698 elever har svarat på enkäten efter skolveckan.

Läs mer

Välkomna till Noaks Ark Syds nyhetsbrev för Detta händer i december

Välkomna till Noaks Ark Syds nyhetsbrev för Detta händer i december Välkomna till Noaks Ark Syds nyhetsbrev för 2017 Detta händer i december Har du vägarna förbi, kom gärna upp och ta en kopp kaffe/te. Våra öppettider: måndag, tisdag, torsdag 10-16 och fredagar 10-15.

Läs mer

ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014

ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014 ÖPPEN FÖRSKOLA Vårterminen 2014 Kontakt: Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 Hemsida: www.lund.se/kulan E-post: kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se

Läs mer

Praktikantprogram 2010

Praktikantprogram 2010 Praktikantprogram 2010 Inledning Svensk Fastighetsförmedling i sydvästra Skåne skapar nu en ny möjlighet för en utvald skara mäklarstudenter. Det är inte en traditionell mäklarpraktik där du går bredvid

Läs mer

Ändrat datum för årsmötet

Ändrat datum för årsmötet Uppsala Januari 2010 Innehåll Kalendarium... sid 1 Hälsning från ordföranden... sid 2 Kallelse till årsmötet... sid 3 Information från Misa... sid 4 Information om gymnsiestudier Lundellska skolan... sid

Läs mer

För er som har tillgång till Internet så finns vår hemsida med det senaste på

För er som har tillgång till Internet så finns vår hemsida med det senaste på Aktiviteter För er som har tillgång till Internet så finns vår hemsida med det senaste på fub.se/lokalt/fub-i-sodra-roslagen TRÄFFPUNKTEN TÄBY Linbastuvägen 1, måndagar kl 18 21 Träffpunkten erbjuder en

Läs mer

ÖPPEN FÖRSKOLA. Kontakt : Email : Blogg : www.kulanbloggen.se. Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

ÖPPEN FÖRSKOLA. Kontakt : Email : Blogg : www.kulanbloggen.se. Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola ÖPPEN FÖRSKOLA Kontakt : Öppna Förskolan KULAN Fäladstorget 1 226 44 Lund telefon: 046 35 64 38 www.lund.se/kulan Email : kulansoppnaforskola@live.se Blogg : www.kulanbloggen.se Facebook: www.facebook.com/kulansoppnaforskola

Läs mer

Lika värde. en kompisbok. Lika värde. baserad på Barnkonventionen. Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter.

Lika värde. en kompisbok. Lika värde. baserad på Barnkonventionen. Alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter. BA N b a s e ra d p å O NVTI R Lika värde artikel 2 Barnkonventionen gäller för alla barn. Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga bli sämre behandlade. Det har

Läs mer

Känner du till barnens mänskliga rättigheter?

Känner du till barnens mänskliga rättigheter? Känner du till barnens mänskliga rättigheter? Alla omfattas av de mänskliga rättigheterna, även alla barn. SVENSKA RUOTSI Som barn betraktas människor under 18 år. Vad innebär FN:s konvention om barnets

Läs mer

Barnets rättigheter. Lågstadie: UPPGIFT 1. Lär känna rättigheterna. Till läraren:

Barnets rättigheter. Lågstadie: UPPGIFT 1. Lär känna rättigheterna. Till läraren: Barnets rättigheter Till läraren: FN:s Konvention om barnets rättigheter antogs av FN:s generalförsamling år 1989 och har ratificerats av 193 länder. Grunderna för konventionen ligger i en önskan om att

Läs mer

Samverkansmöte 10 september 2015

Samverkansmöte 10 september 2015 Samverkansmöte 10 september 2015 Plats: Länsstyrelsen Deltagare: Britt-Marie, Rädda Barnens lokalförening Inger Bylén, Rädda Barnens lokalförening Maria Andersson, BRIS Elin Nordbrandt, ungdomshälsan och

Läs mer

Samvaro NYHETER FÖR SÖRLIDEN-VALLA SAMVERKANSFÖRENING NUMMER 3 2015. Bilder från sommarens utflykter Allt om höstens aktiviteter

Samvaro NYHETER FÖR SÖRLIDEN-VALLA SAMVERKANSFÖRENING NUMMER 3 2015. Bilder från sommarens utflykter Allt om höstens aktiviteter Samvaro NYHETER FÖR SÖRLIDEN-VALLA SAMVERKANSFÖRENING NUMMER 3 2015 Bilder från sommarens utflykter Allt om höstens aktiviteter VALHALLAVÄGEN 38s 10 SÖRBYVÄGEN ÖPPETTIDER FÖR VÅRA LOKALER VALHALLAVÄGEN

Läs mer

konfirmand Nu är det din tur

konfirmand Nu är det din tur konfirmand 2009 Nu är det din tur 1 Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande.

Läs mer

Program Helsingborgs Mångfaldsvecka september - 1 oktober

Program Helsingborgs Mångfaldsvecka september - 1 oktober Program Helsingborgs Mångfaldsvecka 2107 25 september - 1 oktober Måndagen den 25 september den 1 oktober. Datum: Varje dag under Mångfaldsveckan Tid: 11:00-17:00. Tisdagen den 26 september 09:00 11:30

Läs mer

#FÖR VARJE BARNS RÄTT

#FÖR VARJE BARNS RÄTT #FÖR VARJE BARNS RÄTT Ett diskussionsmaterial om FN:s konvention om barnets rättigheter Hej! Tack för att ni har valt att använda #ärdumed ett diskussionsmaterial som kan ligga till grund vid en träff

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Max18skolan årskurs 7-9. Delaktighet

Max18skolan årskurs 7-9. Delaktighet Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt att uttrycka sin åsikt så länge de inte kränker någon annan. Genom att reflektera

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till vårens arbetsgrupper - i världens bästa förening! Våren 2011 Filmgruppen FUF-bladet Biståndsdebatten Seminariegruppen Projektgruppen Vem kan söka

Läs mer

Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN!

Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN! Tema: varje barns rätt att leka, lära och utvecklas JAG KAN! Jag kan Alla barn har rätt att lära, leka och utvecklas. I den här övningen får barnen prata om saker som de kan, när de lärde sig det och vem

Läs mer

Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention

Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention 2014-02-06 1 (7) Rapport FRN 2014/56 Fritidsnämnden Rapport Fritidsvanundersökning i samarbete med Attention Bakgrund En enkätundersökning i samarbete med Attention Nackas har genomförts under hösten 2013.

Läs mer

Äntligen är det dags att söka till PiLs styrelse och utskott!

Äntligen är det dags att söka till PiLs styrelse och utskott! Äntligen är det dags att söka till PiLs styrelse och utskott! Vill du vara med och engagera dig i en av Sveriges främsta personalvetarföreningar? engagerar hundratals medlemmar som alla brinner för personalfrågor

Läs mer

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete.

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete. Medlemsveckan arrangeras två gånger per år och innebär att vi lyfter fram allt det fantastiska en får ut av att vara engagerad i Latinamerikagrupperna med syftet att värva fler medlemmar till föreningen

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (7)

Tjänsteskrivelse 1 (7) Tjänsteskrivelse 1 (7) 2010-08-10 FRN 2009/82 Fritidsnämnden Redovisning av fritidsvanor bland personer med viss funktionsnedsättning, genomförd i samarbete med FUB, föreningen för utvecklingsstörda barn

Läs mer

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Policy Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Antagen av kommunfullmäktige 15/2011 att gälla från 1 mars 2011 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se Policy för barnkonventionen

Läs mer

2013/2014. konfirmand

2013/2014. konfirmand 1 2013/2014 konfirmand Nya kompisar, läger och gå på vatten Vi lever i en tid där vi möter många olika tankar värderingar och trosuppfattningar. Det kan vara positivt men också förvirrande. Vad är rätt

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun

Barn- och ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun Antagen av kommunfullmäktige 2005-11-21, 112 ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun Baserad på FN:s barnkonvention Bakgrund FN:s barnkonvention innebär

Läs mer

Kort om Barnkonventionen

Kort om Barnkonventionen Kort om Barnkonventionen Kort om Barnkonventionen Alla barn har egna rättigheter Den 20 november 1989 är en historisk dag för världens 2 miljarder barn. Då antog FNs generalförsamling konventionen om barnets

Läs mer

Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se

Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 www.studentostersund.se Välkommen till STUDENTLIVET i Östersund Studentkåren i Östersund Av studenter för studenter Sedan 1971 Medlemskap ger dig ett rikare studentliv! Billigare Studentliv! Studentkåren har avtal om Kårrabatt

Läs mer

Samt fjärilslarver till våren

Samt fjärilslarver till våren Grovplanering för Trulleskogen hösten 2010 Våra gemensamma mål för Äsperöds fritidsverksamhet och som vi fokuserar på denna höst utifrån vår arbetsplan är: Delaktighet Vi vill utveckla barnens medvetenhet

Läs mer

Praktikrapport Rädda Barnens Regionkontor Malmö Verksamhetsutvecklare

Praktikrapport Rädda Barnens Regionkontor Malmö Verksamhetsutvecklare Samhällsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning HT2013 Caroline Engels Tidigare utbildning: Kandidat i Utvecklingsstudier med inriktning

Läs mer

VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015. Omslagsfoto: (CC0 1.0)

VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015. Omslagsfoto: (CC0 1.0) VÅRGÅRDA BIBLIOTEKS HÖSTEN 2015 Omslagsfoto: (CC0 1.0) Sista tisdagen i varje månad, kl.16.00-17.00, med start 25/8: Bokklubb Bokklubb för dig som är 9-12 år. Vi pratar om böcker vi läst/lyssnat på och

Läs mer

POLICY FÖR BEAKTANDE AV BARNKONVENTIONEN

POLICY FÖR BEAKTANDE AV BARNKONVENTIONEN POLICY FÖR BEAKTANDE AV BARNKONVENTIONEN GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 230 Dnr: KS 2015/429 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00

Läs mer

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika.

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Diskriminering och fördomar Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Om arbetet Vi är två ungdomar som har sommarjobbat med Agenda 21 och folkhälsofrågor under fyra veckor. Som eget arbete valde vi

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Riktlinjer för barnchecklistor och barnkonsekvensanalyser

Riktlinjer för barnchecklistor och barnkonsekvensanalyser 1/8 Beslutad när: 2017-05-29 119 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KS/2016:374-003 Gäller fr o m: 2017-06-08 Gäller t o m: - Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla nämnder

Läs mer

NYHETSBREV LUND APRIL 2016

NYHETSBREV LUND APRIL 2016 I detta nyhetsbrev: - Massor med inspiration på Fotbollsdagen - Human Response fortsätter sitt arbete i lokalföreningar - Projektledarutbildning ger rätt verktyg - Påverkan: Nej till tillfälliga uppehållstillstånd

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

Verksamhetsberättelse för

Verksamhetsberättelse för Verksamhetsberättelse, förvaltningsberättelse, resultat- och balansräkning samt revisionsberättelse för verksamhetsåret 2013, Rädda Barnens lokalförening i Skellefteå Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens

Läs mer

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar HANDBOK för ungdomsansvariga i FN-föreningar Svenska FN-förbundet Box 151 15 104 65 Stockholm Tel: 08-462 25 40 Fax: 08-641 88 76 E-post: info@fn.se webb: www.fn.se Svenska FN-förbundet, september 2011

Läs mer

Välkommen till AKC Årsmöte

Välkommen till AKC Årsmöte Nr 127, mars 2015 Välkommen till AKC Årsmöte Datum: söndag den 15 mars 2015 Tid: 14:00 Plats: Föreningens lokaler I och med detta meddelas följande: 1- Kallelse, dagordning, verksamhetsrapport * Du kallas

Läs mer

vad ska jag säga till mitt barn?

vad ska jag säga till mitt barn? Jag vill veta vad ska jag säga till mitt barn? Information till dig som är förälder och lever med skyddade personuppgifter www.jagvillveta.se VUXNA 2 Brottsoffermyndigheten, 2014 Produktion Plakat Åströms

Läs mer

Veckobrev Vecka 40 Jupiter och Venus 1-2:or

Veckobrev Vecka 40 Jupiter och Venus 1-2:or Veckobrev Vecka 40 Jupiter och Venus 1-2:or Kalender v.40 Jupiter år 1 utv. samtal 4/10 Jupiter år 2 utv. samtal 5/10 Venus år 1 utv. samtal 6/10 Venus år 2 utv. samtal 7/10 4/10 Skolan stänger kl. 16.00

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Rädda Barnens lokalförening i Lund

VERKSAMHETSPLAN 2015. Rädda Barnens lokalförening i Lund VERKSAMHETSPLAN 2015 Rädda Barnens lokalförening i Lund Verksamhetsplan för Rädda Barnens lokalförening Inför verksamhetsåret 2015 har lokalföreningen i Lund antagit följande verksamhetsplan vid årsmötet

Läs mer

VÅRBLADET. Styrelsen inleder. ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~

VÅRBLADET. Styrelsen inleder. ~ Nyhetsbrev från CISV Linköping ~ Styrelsen inleder Under våren och sommaren har CISV Linköping många roliga saker på gång som vi har försökt samla här. Två gånger om året kommer CISV Linköping att skicka ut ett informationsblad, ett vårblad

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

VARFÖR VIT JUL? Diskutera

VARFÖR VIT JUL? Diskutera ARRANGERA VIT JUL VARFÖR VIT JUL? När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks och när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet då finns vi där och gör julen till

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse - 2015 Röda Korsets Ungdomsförbund, Linköping 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Sammanfattning... 3 2. Medlemmar... 3 3. Styrelsen... 3 3.1 Arbetssätt... 4 3.2 Mål...

Läs mer