Det blir gratis influensavaccinering för alla västerbottningar. Det beslutade landstingsstyrelsen på tisdagen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det blir gratis influensavaccinering för alla västerbottningar. Det beslutade landstingsstyrelsen på tisdagen."

Transkript

1 Dagen Efter 25 augusti I dag, tisdag, har landstingsstyrelsen sammanträtt i Umeå. Styrelsen beslutade bl.a. att den kommande massvaccinationen av länets befolkning ska vara gratis för alla. Däremot beslutade styrelsen att frågan om att ge pojkar rätt till omskärelse på icke medicinska grunder ska återremitteras för vidare beredning. Här följer en sammanfattning av styrelsens beslut. Gratis influensavaccinering Det blir gratis influensavaccinering för alla västerbottningar. Det beslutade landstingsstyrelsen på tisdagen. Styrelsens beslut innebär att landstinget följer den rekommendation som Sveriges Kommuner och Landsting antagit. Enligt styrelsen ska landstinget och länets kommuner samarbeta för att många aktörer ska kunna ge länets befolkning influensavaccinet. På tisdagen meddelade också regeringen att den avsätter en miljard kronor till landstingens kommande vaccinationsarbete. Av den preliminära fördelningen framgår att Västerbottens läns landsting kommer att få 27,9 miljoner kronor eller totalt 108 kronor per invånare. Mer information lämnas av landstingsdirektör Sofie Edberg, Yttrande om bullret från ambulanshelikoptern i Umeå Ska landstinget betala för bullerdämpande åtgärder på bostäderna kring sjukhuset i Umeå om bullret från ambulanshelikoptern överstiger 50 dba eller 55 dba? I pengar handlar det om antingen cirka 4 miljoner kronor eller drygt 20 miljoner kronor. Det är frågan som länsstyrelsen i Västerbotten ska ta ställning till. Umeå kommun vill att landstinget ska betala för bullerdämpande åtgärder i de bostäder där ljudnivån från ambulanshelikoptern överstiger 50 dba. Det är t.ex. den bullernivå som gäller för de hus som nu byggs vid Öbacka strand ett stenkast från universitetssjukhuset i Umeå. Landstinget, å sin sida, anser i ett yttrande till länsstyrelsen att det är orimligt att ställa samma ljudisoleringskrav på gamla och nya hus. Därför är landstinget berett att åtgärda bullerproblemen i de bostäder runt sjukhuset där ljudnivån överstiger 55 dba. Mer information lämnas av stabschef Anna Lassinantti, Landstinget vill ha dygnet runt beredskap på Lycksele flygplats Transportstyrelsen har föreslagit att tio flygplatser runt om i landet, varav fem i Norrland Kiruna, Luleå, Umeå, Östersund, Sundsvall ska ha dygnet runt beredskap för prioriterade och akuta sjuktransporter, för räddningsinsatser samt för flyguppdrag av betydelse för krisberedskap eller annan samhällsviktig verksamhet. I ett yttrande till regeringen skriver landstinget att man tillstyrker förslaget om dessa tio flygplatser. Men, skriver styrelsen, med beaktande av de särskilda villkor som gäller i norra Sverige bör även flygplatserna i Lycksele och Gällivare ingå i gruppen av flygplatser med dygnet runt jourberedskap.

2 Mer information lämnas av stabschef Anna Lassinantti, Nej till förlängning av vårdavtalet för Hälsogemenskapen i Jörn Hälsogemenskapen i Jörn hade begärt att få förlänga sitt vårdavtal med landstinget i två år. Som skäl till förlängningen hade Hälsogemenskapen angett att man ville få tid att förbereda sig för det kommande vårdvalet i Västerbotten. Men styrelsen har beslutat att säga nej till en sådan förlängning. Det går, enligt styrelsen, inte att förlänga Hälsogemenskapens avtal utan att bryta mot lagen om offentlig upphandling samt mot lagen om det fria vårdvalet. Hälsogemenskapens nuvarande vårdavtal, som trädde i kraft hösten 2003, går ut den 31 december i år. Återremiss om pojkar ska få omskärelse på icke medicinska grunder Socialstyrelsen har föreslagit att det införs en lagstadgad rätt för pojkar att få omskärelse på icke medicinska grunder utförd inom hälso- och sjukvården. Sveriges Kommuner och Landsting tycker inte att det behöver införas en särskild lag för detta. För att förekomma en sådan lag rekommenderar förbundet nu landstingen och regionerna att från och med den 1 oktober 2009 erbjuda omskärelse på icke medicinska grunder till pojkar som är bosatta inom respektive landstings geografiska gränser. Vid dagens sammanträde beslutade styrelsen, efter en stunds diskussion, att återremittera ärendet för ytterligare beredning. Styrelsen vill bl.a. stämma av hur de övriga regiongrannarna ser på frågan. Vidare vill styrelsen veta vad övriga universitetssjukhus i landet har för inställning till denna typ av ingrepp. Slutligen vill styrelsen också veta om det finns olika former av omskärelser och vad de i så fall innebär för de berörda pojkarna. Ärendet återkommer därför på styrelsens bord vid sammanträdet den 22 september. Mer information lämnas av stabschef Leif Hognert, Två företag ska utreda och behandla patienter med idrotts- och motionsskador Styrelsen har beslutat att två företag, Norrlandskliniken och Sportsmedicin i Umeå, ska få utreda och behandla länspatienter med idrotts- och motionsskador. Genom att arbeta med olika typer av idrotts- och motionsskador kommer företagen att komplettera varandra. Huvuddelen av insatserna kommer att göras av Sportsmedicin i Umeå. Patienterna kommer att remitteras till företagen av bl.a. ortopeden i länet. Bakgrunden till upphandlingen är att personalen vid landstingets idrottsmedicinska enhet har förvarnat om att man kommer att sluta i landstinget för att övergå till ett av de nu upphandlade bolagen, nämligen Sportsmedicin i Umeå. Förlängda vårdavtal med privata kiropraktorer Styrelsen har beslutat att förlänga vårdavtalen med tre kiropraktormottagningar i länet. Avtalen förlängs till och med 31 december De tre företagen är JL:s kiropraktik i Kåge samt Umeå chiropraktikerklinik och Bronemo kiropraktorklinik i Umeå.

3 Uppsägning av avtal med privata sjukgymnaster Landstinget har i dag samverkansavtal med två sjukgymnaster som är verksamma inom Rehabcenter Norr i Umeå, nämligen Berndt Kalla och Åsa Svedmark. Avtalen går ut den 31 december Styrelsen har beslutat att samverkansavtalen ska upphöra att gälla när avtalstiden går ut. Bakgrunden till uppsägningen är att det vårdvalssystem som ska införas i länet även ska vara öppet även för sjukgymnaster. Uppsägning av avtal med husläkarmottagningen i Lycksele Landstinget har i dag ett vårdavtal med den privata husläkarmottagningen Medicinkonsulten i Lycksele. Styrelsen har nu beslutat att säga upp vårdavtalet från 1 januari Bakgrunden till uppsägningen är att det vårdvalssystem som ska införas i länet även ska vara öppet för läkare med allmänmedicinsk kompetens. Står fast vid att säga nej till ersättningsetablering Landstingets beslut att avslå en begäran från läkaren Per Willig i Skellefteå om att få överlåta sin läkarpraktik med bibehållit avtal med landstinget har överklagats till länsrätten. Som skäl för överklagan anges att landstingets beslut att säga nej strider mot kommunallagen. I ett yttrande till länsrätten står landstinget fast vid sitt beslut att säga nej till denna s.k. ersättningsetablering. Som skäl anför landstinget bl.a. att det kommande vårdvalssystemet i Västerbotten även ska vara öppet för läkare med allmänmedicinsk kompetens. Mer information lämnas av stabschef Lars Burström, Nya riktlinjer ska tas fram för tillgång till vårdinformation En ny patientdatalag trädde ikraft den 1 juli Socialstyrelsen har kompletterat lagen med en föreskrift och en handbok. Med anledning av detta har styrelsen beslutat att landstingets egna riktlinjer för hälso- och sjukvårdspersonalen tillgång till vårdinformation ska upphöra att gälla. Under detta år ska landstinget ta fram nya riktlinjer och direktiv. Fram tills dess ska lagen, föreskriften och handboken gälla för det dagliga arbetet inom landstinget. Mer information lämnas av stabschef Leif Hognert, Positivt svar till utredningen om bidrag till ungdomsorganisationer Landstinget är positivt till förslagen i den statliga utredning som tittat på vissa frågor om bidrag till ungdomsorganisationer. En fråga som utredningen tittat närmare på är om en ökad målstyrning av bidraget är önskvärd. Utredningen lämnar också förslag på hur överskottet från AB Svenska Spel ska regleras till ungdomsorganisationerna och vilka kriterier som ska gälla för fördelningen.

4 I landstingets yttrande till integrations- och jämställdhetsdepartementet skriver styrelsen att landstinget i princip inte har några invändningar mot utredningens olika förslag. Landstinget tillstyrker t.ex. förslaget att statsbidragets ska stödja organisationernas egna initiativ och verksamheter som kan bidra till att främja statsbidragets övergripande mål. Mer information lämnas av stabschef Anna Lassinantti, Granskning av landstingets rutiner för kodning av diagnoser och åtgärder Landstingets revisorer har granskat hur landstinget kvalitetssäkrar sin diagnos- och åtgärdsklassificering av patienters besök och inläggningar vid landstingets vårdinrättningar. Den sammantagna bedömningen i rapporten är att landstinget för den slutna vården har utvecklat ändamålsenliga rutiner och organisation för kodning av diagnoser och åtgärder. Däremot kan kodningen inom den öppna vården förbättras. I ett yttrande till revisorerna skriver styrelsen att det i höst planeras olika insatser som ska förbättra kvaliteten på kodningen inom den öppna vården. Mer information lämnas av controller Eva-Britt Eriksson, Svårt minska användningen av stafettläkare Landstingets revisorer har genomfört en granskning av landstingets insatser för att minska nyttjandet av stafettläkare inom närsjukvården. Revisorerna har undersökt om användningen sker i enlighet med beslutade rutiner och hur landstinget arbetar för att minska användningen av dessa stafettjänster. Granskningen visar att landstinget inte klarar målsättningen att användningen av stafettläkare ska upphöra helt och hållet vid årsskiftet I yttrandet till revisorerna medger styrelsen att landstinget inte kommer att klara denna målsättning. Men styrelsen menar att det även i framtiden måste finnas möjligheter till kortsiktiga och tillfälliga bemanningslösningar inom närsjukvården. Men, skriver styrelsen, målsättningen är fortfarande att klara läkarbemanningen med egen anställd personal eller med andra interna lösning. Och det främst av kostnadsskäl men även för att upprätthålla en bättre kontinuitet i läkarbemanningen, till gangn för patienterna. Mer information lämnas av personalförsörjningsstrateg Hans-Åke Vidmark, Revisorerna har granskat arbetet för minska jourskulden Landstingets revisorer har återigen granskat arbetet för att minska landstingets jourskuld till läkarna. Jourskulden uppgick under fjolåret till totalt 43,8 miljoner kronor. Syftet har varit att granska vilka insatser som vidtagits för att stärka styrningen och den interna kontrollen över läkarnas jourtjänstgöring och jourkompensation. I ett yttrande till revisorerna skriver styrelsen bl.a. att behoven av jour och beredskap skiljer sig mycket mellan landstingets olika verksamheter. Därför är det, enligt styrelsen, varken möjligt eller önskvärt att skapa en gemensam landstingsövergripande policy för detta område.

5 Mer information lämnas av personalförsörjningsstrateg Hans-Åke Vidmark, Vad görs för att bromsa landstingets läkemedelskostnader? Landstingets revisorer har granskat hur landstinget arbetar för att bromsa de ökande läkemedelskostnaderna. I jämförelse med andra landsting har Västerbotten under ett antal år uppvisat både högre kostnader än förväntat samt en hög årlig kostnadsutveckling inom läkemedelsområdet. Målsättningen är att landstingets kostnader inte ska vara högre än genomsnittskostnaderna i riket vid slutet av Revisorernas granskning visar att landstinget vidtagit en rad åtgärder för att bromsa kostnadsutvecklingen och att resultatet av dessa är positivt. De faktiska kostnaderna är dock fortfarande höga, varför revisorerna efterlyser tydligare styrning, tydligare organisation, läkemedelsmål för slutenvårdsläkemedel samt fungerande uppföljning. Revisorerna tycker också att landstinget ska börja sprida och tillämpa goda exempel på läkemedelsområdet inom hela organisationen. Styrelsen håller med om att styrningen inom läkemedelsområdet behöver utvecklas och stärkas. Styrelsen påpekar också att flera olika grupper inom landstinget arbetar med läkemedelsfrågorna. Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Margit Håkansson, Landstinget säljer hus i Fredrika Landstinget äger ett hus i Fredrika som på senare år använts enbart för distriktssköterskemottagningen. För att minska landstingets driftkostnader har mottagningen nu börjat hyra lokaler av Åsele kommun i stället. Det innebär också att fastigheten kan säljas. Via mäklare har landstinget fått ett bud på kronor för fastigheten. Styrelsen har beslutat sälja fastigheten i Fredrika för kronor till det sundsvallsbaserade företaget Amoya AB. Enligt uppgift ska huset börja användas som vandrarhem. Tillträdesdag är 1 september. Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ulf Olofsson, Landstinget höjer p-böterna i Umeå Landstinget har i dag lägre kontrollavgifter det som populärt kallas för p-böter än Umeå kommun och flera andra större fastighetsägare i sta n. För att tillämpa samma villkor har landstinget nu beslutat att höja kontrollavgiften för parkeringsbrott vid universitetssjukhuset och vid Dragonens hälsocentral i Umeå. Från 1 september kommer det att kosta 500 kronor i böter att parkera felaktigt på en reserverad p-plats och 700 kronor i böter att parkera felaktigt på en handikapplats. Mer information lämnas av verksamhetsområdeschef Ulf Olofsson, Tjänstemän får placera landstingets pengar

6 Enligt landstingets policy för penningförvaltningen har styrelsen ansvaret för att förvaltningen sker på ett korrekt sätt. Styrelsen har också, enligt policyn, möjlighet att delegera beslut om placeringar av landstingets pengar till tjänstemän. Med anledning av detta har styrelsen beslutat att controllern Tommy Nilsson får, på styrelsens vägnar, besluta om placeringar av landstingets pengar. Som hans ersättare har utsetts controller Nils-Erik Edström. Alla penningplaceringar som görs ska, i efterhand, anmälas till landstingsstyrelsen. Mer information lämnas av ekonomichef Mats Lindqvist, Ja till ansvarsfrihet för Norrlandstingens regionförbund Förbundsdirektionen för Norrlandstingens regionförbund har lämnat in sin årsredovisning för verksamhetsåret Direktionen föreslår att överskottet under 2008, kronor, balanseras i ny räkning. Revisorerna tillstyrker att årsredovisningen godkänns och att ledamöterna i förbundsdirektionen beviljas ansvarsfrihet för 2008 år. Styrelsen föreslår att förbundsdirektionen beviljas ansvarsfrihet. Slutlig ställning tas vid landstingsfullmäktiges sammanträde i början av oktober månad. Mer information lämnas av stabschef Lars Burström, Ja till ansvarsfrihet för Stiftelsen Glesbygdens Forskningsenhet i Södra Lappland Stiftelsen Glesbygdens Forskningsenhet i Södra Lappland har lämnat in sin årsredovisning och revisionsberättelse för räkenskapsåret Revisorerna tillstyrker ansvarsfrihet för de personer som suttit i stiftelsens styrelse. Landstingsstyrelsen föreslår att styrelsen för Stiftelsen Glesbygdens Forskningsenhet i Södra Lappland beviljas ansvarsfrihet för verksamheten under Slutlig ställning i frågan tas vid fullmäktiges sammanträde i början av oktober månad. Mer information lämnas av stabschef Lars Burström,

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:50 1 (17) LS 1003-0310 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Årsredovisning 2009 och budget för 2011 för Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling Föredragande landstingsråd: Catharina

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott Birgitta Nordvall, observatör Robert Winroth, observatör

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott Birgitta Nordvall, observatör Robert Winroth, observatör PROTOKOLL 1 (6) 46-54, 2 bilagor Plats Beslutande Landstingshuset, Vilhelminarummet, Umeå Peter Olofsson, ordförande Nicklas Sandström, vice ordförande Erik Bergkvist Olle Edblom Helen Forsberg Karin Lundström

Läs mer

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden

PROTOKOLL 1 (6) Sammanträdesdatum Samverkansnämnden PROTOKOLL 1 (6) 19 28, 2 bilagor Plats Beslutande Övriga Videokonferens: Allmän service Skellefteå, Dorotearummet Umeå Videokonferensrum 2 Lycksele Janeth Lundberg (S) ordförande Andreas Löwenhöök (M)

Läs mer

Malin Åberg, Kommunikationsstaben. Utgångsläget

Malin Åberg, Kommunikationsstaben. Utgångsläget Västerbottens län 1 Utgångsläget Nov 2011. Stor utmaning att klara ekonomin. För att fortsatt kunna erbjuda en utvecklad hälso- och sjukvård som också ger utrymme för viktiga satsningar påbörjades en översyn

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:64 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2002:29 av Maria Wallhager m fl (fp) om gratis influensavaccin för kroniskt sjuka och andra utsatta patientgrupper Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2017:39 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller av nyanlända asylsökande/flyktingar

Läs mer

Landstingsstyrelsens uppsikt år En samlad bedömning

Landstingsstyrelsens uppsikt år En samlad bedömning Landstingsstyrelsens uppsikt år 2012 - En samlad bedömning Rapport nr 18/2012 Februari 2013 Richard Norberg, certifierad kommunal revisor, revisionskontoret 1 Sammanfattning Vår bedömning är att landstingsstyrelsen

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

Landstingsrådsberedningen LS

Landstingsrådsberedningen LS P 8, 2017-04-04 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-03-22 LS 2016-1098 Landstingsstyrelsen Motion 2016:33 av Lotta Nordfeldt (SD) och Ulf Landström (SD) om att införa förenklade hälsokontroller

Läs mer

Granskning av hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning

Granskning av hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning LANDSTINGSREVISIONEN Granskning av hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning Rapport nr 23/2013 Februari 2014 Joakim Eriksson, Attensum AB Granskning av hälso- och sjukvårdsnämndens delegationsordning

Läs mer

Granskning av landstingets hantering av personuppgifter

Granskning av landstingets hantering av personuppgifter Granskning av landstingets hantering av personuppgifter Rapport nr 25/2012 Februari 2013 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 1.1 REKOMMENDATIONER... 4 2. BAKGRUND...

Läs mer

Sammanfattning av landstingsstyrelsens beslut den 23 februari 2010

Sammanfattning av landstingsstyrelsens beslut den 23 februari 2010 Sammanfattning av landstingsstyrelsens beslut den 23 februari 2010 Vid dagens sammanträde med landstingsstyrelsen antogs bl.a. årsredovisningen för 2009 samt att landstinget ska satsa 57 miljoner kronor

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:22 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring av bolagsordning för Huddinge Universitetssjukhus AB Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Styrelsen för Huddinge

Läs mer

Granskning av sjukresor

Granskning av sjukresor Granskning av sjukresor Rapport nr 21/2012 februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Granskningens resultat... 3 2 Inledning... 5

Läs mer

Granskning år 2012 av patientnämnden

Granskning år 2012 av patientnämnden Granskning år 2012 av patientnämnden Rapport nr 22/2012 Februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 1 (5) HSN 1504-0518 Handläggare: Alexandra Solivy Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2015-06-02, p 14 Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2014 Rapport nr 13/2014 November 2014 Richard Norberg, certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Rapport nr 37/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Inledning...

Läs mer

Svar på motion från Bo Brännström (FP): Brist på läkare på landstingets vårdcentraler. 1. Motionen är med vad som anförts besvarad.

Svar på motion från Bo Brännström (FP): Brist på läkare på landstingets vårdcentraler. 1. Motionen är med vad som anförts besvarad. Landstinget ~ DALARNA Hälso- och sjukvård Dalarna Division Primärvård BESLUTSUNDERLAG Landstingsfullmäktige Datum 2015-09-28 Sida 1 (3) Dnr LD14/01457 000 32 5 Uppdnr 837 2015-08-31 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Granskning år 2014 av patientnämnden

Granskning år 2014 av patientnämnden Granskning år 2014 av patientnämnden Rapport nr 26/2014 Mars 2015 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Diarienummer: Rev 24:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. INLEDNING... 4 3. NÄMNDENS UPPDRAG...

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014 Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per april 2014 Rapport nr 03/2014 Juni 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1 Sammanfattande analys... 3 2 Bakgrund... 4 2.1 Granskning

Läs mer

Sammanfattning från landstingsfullmäktige den 3 oktober 2017

Sammanfattning från landstingsfullmäktige den 3 oktober 2017 Sammanfattning från landstingsfullmäktige den 3 oktober 2017 Vid dagens sammanträde med landstingsfullmäktige var bland annat tre motioner samt beslut om namn för den planerade regionkommunen på agendan

Läs mer

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Svensk författningssamling 2003:1210 Innehåll: Allmänna bestämmelser 1 Finansiell samordning enligt denna lag får inom ett samordningsområde

Läs mer

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen

PROTOKOLL 1 (8) Sammanträdesdatum Nämnden för folkhälsa och primärvård i Umeåregionen PROTOKOLL 1 (8) 31 45, 1 bilaga Plats Beslutande Närvarande ersättare Övriga SCA Obbola, Linjevägen 33, Obbola Harriet Hedlund, ordförande Kerstin Nilsson, vice ordförande Margareta Gustavsson Robin Holmgren,

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:21 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sammanslagning av de landstingsdrivna vårdenheterna i Södertäljes, Salems och Nykvarns kommuner till en gemensam organisation samt ändring

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott Birgitta Nordvall, observatör Robert Winroth, observatör

PROTOKOLL 1 (5) Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsens arbetsutskott Birgitta Nordvall, observatör Robert Winroth, observatör PROTOKOLL 1 (5) 1-10, 1 bilaga Plats Beslutande Landstingshuset, Vilhelminarummet, Umeå Peter Olofsson, ordförande Nicklas Sandström, vice ordförande Erik Bergkvist Helen Forsberg Karin Lundström Marianne

Läs mer

Reglemente och plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser

Reglemente och plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser Upprättare: Carina Clemin Revisionsnr Diarienr. 1(6) Granskare: Stefan Jakobsson Fastställandedatum 2011-02-03 Fastställare: Landstingsstyrelsen Giltigt t.o.m. 2015-02-03 Reglemente och plan för krisledningsnämnden

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande

Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse Regionfullmäktige Östen Högman, revisionens ordförande Granskning av årsredovisning samt revisionsberättelse 2018 Regionfullmäktige 2019-04-11 Östen Högman, revisionens ordförande 2015-2018 Mandatperioden rapporter, 2015-2018 Antal skriftliga rapporter: 98

Läs mer

Larm med sjukvårdsåtgärd i väntan på ambulans (IVPA = I Väntan På Ambulans)

Larm med sjukvårdsåtgärd i väntan på ambulans (IVPA = I Väntan På Ambulans) Hälso- och sjukvård DIVISION MEDICINSK SERVICE DATUM DIARIENR Kerstin Hansson 2007-05-28 Till Hälso- och sjukvårdsnämnden Larm med sjukvårdsåtgärd i väntan på ambulans (IVPA = I Väntan På Ambulans) Bakgrund

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:37 LS 0912-1036 1 (1) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m.fl. (S) om förebyggande insatser mot prostatacancer Föredragande landstingsråd: Lars Joakim

Läs mer

Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB

Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB HSN 2010-11-23 p 3 1 (7) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2010-11-19 Handläggare: Anders Nettelbladt Påkallandet av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB Ärendebeskrivning Vårdavtalet

Läs mer

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet.

Styrelsen leder, styr och samordnar förvaltningen av landstingets angelägenheter och har uppsikt över övriga nämnders verksamhet. Fastställt av fullmäktige 2014-11-25, 117/14 Reglemente för Landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens uppgifter 1 Styrelsen är landstingets ledande politiska förvaltningsorgan och har det övergripande ansvaret

Läs mer

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser [Fakta & Historik]

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser [Fakta & Historik] SFS 2003:1210 Källa: Rixlex Utfärdad: 2003-12-18 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2007:411 Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser [Fakta & Historik] Allmänna bestämmelser 1 /Upphör att

Läs mer

LS Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S) om forebyggande insatser mot prostatacancer

LS Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S) om forebyggande insatser mot prostatacancer Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) 2011-03-23 LS 0912-1036 Dnr, Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 1 1-04- 1 2 * 03 1 I Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m fl (S)

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Uppföljande granskning av upphandlingar inom fastighetsområdet

Uppföljande granskning av upphandlingar inom fastighetsområdet Uppföljande granskning av upphandlingar inom fastighetsområdet Rapport nr 29/2014 Mars 2015 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Diarienummer: REV 64:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS...

Läs mer

Riktlinjer för delegation 1

Riktlinjer för delegation 1 STYRDOKUMENT GRUNDDOKUMENT BILAGA L Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 1 januari 2007 Antagen: KF 246/2006 Riktlinjer för delegation 1 1 Allmänt Att "delegera" innebär att flytta över rätten

Läs mer

Granskning av landstingets utbetalningar av bidrag till föreningar

Granskning av landstingets utbetalningar av bidrag till föreningar Granskning av landstingets utbetalningar av bidrag till föreningar Rapport nr 04/2013 Juni 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 1.1 Landstingsstyrelsen...

Läs mer

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015

Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015 Granskning av redovisad måluppfyllelse i delårsrapport per augusti 2015 Rapport nr 05/2015 Oktober 2015 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER...

Läs mer

Reviderad Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Danderyds sjukhus förvärv av Prima Liv i Danderyd AB

Reviderad Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Danderyds sjukhus förvärv av Prima Liv i Danderyd AB Reviderad 2004-10-20 SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Danderyds sjukhus förvärv av Prima Liv i Danderyd AB Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz ÄRENDET Ägarutskottet föreslår att Danderyds

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet har sitt säte i Umeå.

Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet har sitt säte i Umeå. UTKAST 2014-06-25 Förbundsordning för Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg 1 Namn och säte Kommunalförbundets namn är Kommunalförbundet Svenskt ambulansflyg. Förbundet har sitt säte i Umeå. 2 Medlemmar

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:142 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Specifika ägardirektiv för Stockholm Care AB Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Ägarutskottet har inkommit med förslag

Läs mer

Reglemente för Patientnämnden

Reglemente för Patientnämnden Reglemente för Patientnämnden Fastställt av landstingsfullmäktige 2010-06-01, 127 Senast reviderat av landstingsfullmäktige 2015-02-17, 22 Allmän del Arbetsformer Dessa bestämmelser gäller även för nämnds

Läs mer

I Central förvaltning Administrativ enhet

I Central förvaltning Administrativ enhet ., Landstinget II DALARNA I Central förvaltning Administrativ enhet ~llaga LS 117,4 BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Datum 2013-11-04 Sida 1 (3) Dnr LD13/02242 Uppdnr 652 2013-10-21 Landstingsstyrelsens

Läs mer

Reglemente. Reglemente för krisledningsnämnden KS Föreskrifter. Plan. Policy. Program. Riktlinjer. Strategi.

Reglemente. Reglemente för krisledningsnämnden KS Föreskrifter. Plan. Policy. Program. Riktlinjer. Strategi. KS14-282 003 Reglemente för krisledningsnämnden 2014-2018 Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Reglemente för krisledningsnämnden I kommuner och landsting ska det finnas

Läs mer

Granskning år 2014 av museistiftelserna

Granskning år 2014 av museistiftelserna Granskning år 2014 av museistiftelserna Rapport nr 32/2014 Mars 2015 Eva Röste Moe, Certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Diarienummer: REV 31:2-2014 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser mellan allmän försäkringskassa, länsarbetsnämnd, kommun och landsting; SFS 2003:1210 Utkom från trycket den 30 december

Läs mer

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12

Kommunal ag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Kommunallag (2017:725) 12 kap. Revision 12 Revisorerna ska varje år till fullmäktige lämna en berättelse med redogörelse för resultatet av den revision som avser verksamheten under det föregående budgetåret.

Läs mer

Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende prioritering och dirigering av prehospitala enheter

Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende prioritering och dirigering av prehospitala enheter Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-29 1 (4) HSN 0609-1543 Handläggare: Anki Eriksson Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2013-11-19 p 12 Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende

Läs mer

Landstingsstyrelsen

Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: ande: Håkan Jansson (M), ordförande Maria Frisk (KD) Carina Ödebrink (S), 128-136 Anders Pansell (KD) ersätter Rune Backlund (C)

Läs mer

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003

Revisionsrapport. Norrbottens läns landsting. Granskning av Patientnämnden. Februari Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Revisionsrapport Februari 2004 Granskning av Patientnämnden Ellinor Nybom Granskning av ansvarsutövande 2003 Norrbottens läns landsting Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod... 1 2.

Läs mer

Landstingets internkontrollarbete år 2012

Landstingets internkontrollarbete år 2012 Landstingets internkontrollarbete år 2012 Rapport nr 33/2012 Mars 2013 Richard Norberg, Certifierad kommunal revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 4 2.1

Läs mer

Reglemente för Landstinget Sörmlands revisorer

Reglemente för Landstinget Sörmlands revisorer LF 2011-04-05, 68 D IARIENR LS-LED11-169 RE-REV11-003 Reglemente för Landstinget Sörmlands revisorer INLEDANDE BESTÄMMELSER 1 Landstingets revisorer utgörs av de av landstingsfullmäktige valda revisorerna.

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:76 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Sammanläggning av Karolinska sjukhuset och Huddinge Universitetssjukhus AB Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Medlemskap i kommunalförbundet Svensk Luftambulans Dnr

Medlemskap i kommunalförbundet Svensk Luftambulans Dnr ÄRENDE TILL SAMMANTRÄDESDATUM Regionstyrelsen 2019-06-18 Sida 1 (5) Medlemskap i kommunalförbundet Svensk Luftambulans Dnr 1655-2019 Förslag till beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige besluta

Läs mer

Följande driftsnämnder ska finnas under hälso- och sjukvårdsstyrelsen:

Följande driftsnämnder ska finnas under hälso- och sjukvårdsstyrelsen: Reglemente för driftsnämnd underställd hälso- och sjukvårdsstyrelsen Beslutat av landstingsfullmäktige den 29 mars 2010, 27 och regionfullmäktige den 26 september 2011, 88. Utöver vad som föreskrivs i

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för bidrag till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning Landstingsstyrelsens förvaltning LSF Administration LSF Kansli 2012-06-11 1 (5) Riktlinjer för bidrag till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning Ärendet Stockholms läns landsting

Läs mer

Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007

Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007 LANDSTINGS- REVISORERNA Revisionsberättelser och granskningsrapporter 2007 med sammanfattning av yrkesrevisorernas årsrapporter för nämnder, styrelser och bolag April 2008 RK 200706-48

Läs mer

Beredning av beslutat investeringsutrymme

Beredning av beslutat investeringsutrymme PROMEMORIA Beredning av beslutat investeringsutrymme JANUARI 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Västerbottens läns landsting Diarienr: REV 52:2-2015 Sidan 1 av 7 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING...

Läs mer

SFS Författningstexter

SFS Författningstexter Sida 1 av 7 Post 1 av 1 i SFST Länk till register o förarbeten Observera: att det kan förekomma fel i författningstexterna. I de flesta fall finns bilagorna med. Bilagor som består av bilder, kartor, uppställningar

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:37 1 (12) LS 0402-0437 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Investering för iordningsställande av lokal åt Astra Zeneca på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, byggnad C2.2 Föredragande

Läs mer

Specialiserad palliativ vård på hemorten

Specialiserad palliativ vård på hemorten Specialiserad palliativ vård på hemorten Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland Söklista för personal inom slutenvården samt kommunal vård och omsorg i norra regionen. Söklistan ska förmedla

Läs mer

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård

Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 2014-10-29 rev.2014-11-06 Håkan Blomgren Reglemente för nämnden för primärvård och tandvård 1. Nämnden för primärvård och tandvård består av 9 ledamöter och 9 ersättare, som väljs av landstingsfullmäktige

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser FÖRSLAG 2015:84 LS 2015-0300 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:9 av Per Carlberg m.fl. (SD) om införskaffande av så kallade jumbolanser 39 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 9/2015 Tisdagen

Läs mer

Revisionsberättelse för år 2013

Revisionsberättelse för år 2013 Till Kommunfullmäktige Revisionsberättelse för år 2013 Vi av fullmäktige utsedda revisorer har granskat den verksamhet som bedrivits i styrelse, utskott, beredningar och nämnder och genom utsedda lekmannarevisorer

Läs mer

Reglemente för landstingets revisorer

Reglemente för landstingets revisorer Reglemente för landstingets revisorer Mandatperioden 2015 2018 Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 145 2014-10-29--30 14LS7144 2(7) REGLEMENTE FÖR LANDSTINGET VÄSTERNORRLANDS REVISORER

Läs mer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Antaget av kommunfullmäktige, KF 86/06-11-27. 5 reviderad av kommunfullmäktige, KF 15/08-06-16. Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska

Läs mer

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m f l (mp) angående kiropraktorer och naprapater

Yttrande över motion av Lena-Maj Anding m f l (mp) angående kiropraktorer och naprapater HSN 2008-09-02 p 13 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Hälso- och sjukvårdsdirektören 2008-07-25 HSN 0807-0913 LS 0804-0372 Handläggare: Bengt Haglund Yttrande över motion av Lena-Maj Anding

Läs mer

Granskning av landstingsstyrelsens styrning och uppföljning av planerat fastighetsunderhåll

Granskning av landstingsstyrelsens styrning och uppföljning av planerat fastighetsunderhåll Granskning av landstingsstyrelsens styrning och uppföljning av planerat fastighetsunderhåll Rapport nr 14/2013 December 2013 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING...

Läs mer

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL)

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) PM 2010: RVII (Dnr 326-1523/2010) Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik; SFS 2013:1145 Utkom från trycket den 27 december 2013 utfärdad den 19 december 2013. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:2 av Dag Larsson m fl (s) om införande av vaccin mot livmoderhalscancer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2007:2 av Dag Larsson m fl (s) om införande av vaccin mot livmoderhalscancer SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2007:2 av Dag Larsson m fl (s) om införande av vaccin mot livmoderhalscancer inom Stockholms län Föredragande landstingsråd: Birgitta Rydberg ÄRENDET Motionärerna

Läs mer

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande

Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsen Sekretariatet 2015-03-31 LK/150727 Plats Landstingshuset Karlstad Beslutande Fredrik Larsson (M) ordförande Jane Larsson (C) 1:e vice ordförande Ulric Andersson (S)

Läs mer

Granskning av förmånsbilar

Granskning av förmånsbilar Granskning av förmånsbilar Rapport nr 2/2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 7:2-2017 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND... 4 2.1. REVISIONSFRÅGOR...

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.7

Laholms kommuns författningssamling 3.7 Laholms kommuns författningssamling 3.7 Reglemente för revisorerna i Laholms kommun; antaget av kommunfullmäktige den 26 oktober 2006, 135 1, med ändring den 16 december 2014, 201 2. Revisionens roll 1

Läs mer

Datum. ... Harriet Holst-Eklund. ... Börje Eriksson. ... Hans Andersson. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Datum. ... Harriet Holst-Eklund. ... Börje Eriksson. ... Hans Andersson. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kolsva bibliotek, samlingssalen kl 18.00-18.58 ande Övriga deltagare Börje Eriksson (S), ordf Annika Duàn (S), vice ordf Hans Andersson (S) Tina Linder (S) Åsa

Läs mer

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Sida 1 av 5 Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Allmänna bestämmelser 1 Finansiell samordning enligt denna lag får inom ett samordningsområde bedrivas mellan Försäkringskassan,

Läs mer

PROTOKOLL. Datum:

PROTOKOLL. Datum: Tid och plats för sammanträdet Beslutande Landstingshuset, Hus 3, Stora konferensrummet, Plan 3 Kl. 09.00 16.30 Ann-Marie Johansson (S) Anna Gundersson (S) Björn Karlsson (S) Siw Lundkvist (S) Berit Johansson

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:92 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2004:36 av Cecilia Carpelan m.fl. (fp) om att erbjuda HER2-test vid bröstcancer vid samtliga sjukhus Föredragande landstingsråd: Birgitta

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:94 1 (45) LS 1011-0923 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Påkallande av köpoption för att förvärva Capio S:t Görans sjukhus AB Föredragande landstingsråd: Filippa Reinfeldt Ärendet Hälso-

Läs mer

Revisionsberättelse för Jämtlands läns landsting år 2008 Org. nr 232 100-0214

Revisionsberättelse för Jämtlands läns landsting år 2008 Org. nr 232 100-0214 Landstingets revisorer Datum Tfn 063-14 75 26 Fax 063 15 38 00 2009-04-07 Till dnr REV/5/2009 1 (6) Landstingsfullmäktige Revisionsberättelse för Jämtlands läns landsting år 2008 Org. nr 232 100-0214 Vi,

Läs mer

4 Förslag att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar HSN

4 Förslag att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar HSN 4 Förslag att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar HSN 2018-1311 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Psykiatri Eva Bohlin 1 (4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Förslag

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll

Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna kontroll Landstingets revisorer 2017-03-28 Rev/17010 Revisionskontoret Karin Selander Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av årsredovisning 2016 samt landstingsstyrelsens styrning, uppföljning och interna

Läs mer

Samverkansavtal mellan Norrbottens läns landsting och kommunerna i Norrbottens län om genomförande av gymnasieskolans

Samverkansavtal mellan Norrbottens läns landsting och kommunerna i Norrbottens län om genomförande av gymnasieskolans SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2011-06-09 Sida 44(64) 33 Samverkansavtal mellan Norrbottens läns landsting och kommunerna i Norrbottens län om genomförande av gymnasieskolans naturbruksprogram

Läs mer

Utökade Valmöjligheter i hälso- och sjukvården

Utökade Valmöjligheter i hälso- och sjukvården Utökade Valmöjligheter i hälso- och sjukvården Gäller från 1 januari 2003 Foldern innehåller information om: Utökade valmöjligheter att välja vård och behandling inom sjukvården... 3 Vad innebär möjligheten

Läs mer

REGLEMENTE 1 (5) Giltigt fr.o.m. Dok.nummer-Utgåva 24749-1 Reglemente för gemensam kostnämnd mellan Landstinget i Uppsala Län och Landstinget Västmanland från och med 2015 1 PARTER Landstinget i Uppsala

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 Tid: 2016-02-10, kl 08:10-10:20 Plats: Sal A, Regionens hus 5 Delegationsordning Nämnden för Folkhälsa och sjukvård Diarienummer RJL 2016/292

Läs mer

Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3)

Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(3) 2011-11-09 LS 1110-1405 Landstingsstyrelsen Förslag till reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Södertörn Föredragande

Läs mer

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020 Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten år 2020 1 Vad tycker du? Läs det här först En förklaring av begrepp Landstinget beslutade år 2009 att se över den framtida hälso- och sjukvården i Norrbotten.

Läs mer

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09

LANDSTINGETS REVISORER Norrbottens läns landsting. Arbetsordning. Fastställd 2014-12-09 Arbetsordning 2015 2018 Fastställd 2014-12-09 1 Arbetsordning för mandatperioden 2015-2018 Enligt God revisionssed i kommunal verksamhet 2014 bör revisorerna utarbeta effektiva och tydliga arbetsformer

Läs mer

First Hotel Grand, Trotzgatan 9-11, Falun. Måndag 2011-09-12, kl 09.30 Dessa handlingar finns att tillgå på landstingets hemsida: www.ltdalarna.

First Hotel Grand, Trotzgatan 9-11, Falun. Måndag 2011-09-12, kl 09.30 Dessa handlingar finns att tillgå på landstingets hemsida: www.ltdalarna. I II landstinget DALARNA BEREDNINGSMEMORIAL Sammanträdesdatum 2011-09-12 Plats Tid Övrigt First Hotel Grand, Trotzgatan 9-11, Falun Måndag 2011-09-12, kl 09.30 Dessa handlingar finns att tillgå på landstingets

Läs mer

Samordningsförbundet Umeå Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande. Övriga deltagare Mikael Holmlund Samordnare

Samordningsförbundet Umeå Beslutande Christer Lindvall Umeå kommun, ordförande. Övriga deltagare Mikael Holmlund Samordnare PROTOKOLL Sammanträdesdatum Samordningsförbundet Umeå 2011-02-04 Plats och tid klockan 08.00-12.00 Beslutande Christer Lindvall, ordförande Kjell-Åke Johansson Försäkringskassan Ulf Björk Landstinget Per

Läs mer

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-04-21 Fi2015/1581 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Sammanfattande bedömning Den särskilde utredaren

Läs mer

Nämndledamöters. ansvar REVISIONSKONTORET

Nämndledamöters. ansvar REVISIONSKONTORET Nämndledamöters ansvar REVISIONSKONTORET Avsikten med denna skrift är att belysa vilket ansvar det är som nämnden och dess ledamöter har det ansvar som granskas och prövas. Det är också att informera om

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:91 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Överenskommelse med Stockholms kommun i anledning av principöverenskommelse om finansiering av Citybanan Föredragande landstingsråd: Dag Larsson

Läs mer

Tillämpning av Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och Lagen om ersättning för sjukgymnastik (LOS) i samband med ersättningsetablering mm

Tillämpning av Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och Lagen om ersättning för sjukgymnastik (LOS) i samband med ersättningsetablering mm HSN 2008-03-17 p 11 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-02-16 HSN 0902-0160 Handläggare: Said Mousavi Tillämpning av Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) och Lagen om ersättning

Läs mer