The Malta experience - november 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "The Malta experience - november 2010"

Transkript

1 The Malta experience - november 2010 Till Malta i sydöstra Medelhavet reser man enklast med lågprisflyg (Norwegian) direkt från Kastrup, varje lördag. Det tar tre timmar. Har man andra ärenden på vägen hem kan det vara bättre att flyga till London Gatwick och därifrån tur och retur med Air Malta. Det tar tre timmar från London också, men då får man mat ombord så tiden går fortare Resan föranleddes av inbjudan från nyemigrerade brodern Ulf och svägerska Birgitta. Av förmodade klimatologiska och ekonomiska skäl (15 %) är Malta intressant att flytta till. Dessutom är landet fullpackat av historiska sevärdheter från de senaste åren. Golf har man inte hållit på med lika länge, men hål i marken har man alltid gjort. Berggrunden är nån mjuk, gulaktig sandstenstyp och bearbetas med vanliga handverktyg, typ såg och borr. Alla hus och konstruktioner är av sten och gulaktiga. Alla talar engelska och de flesta kör på fel sida av vägen. Det finns bara så där en halv miljon Malteser och de har ett eget språk som låter som arabiska med vissa inslag av italienska. Bokstäverna är italienska men inte orden. Man är med i EU och använder Euro och alla verkar nöjda med det. The Malta Times har engelska bokstäver och man känner igen de flesta orden. Malteserna är tillräckligt många för att fylla hela sitt land, som i huvudsak består av två bebodda öar: Den sådär fem mil långa/breda Malta och den betydligt mindre Gozo i norr. En onsdag eftermiddag kom jag dit och nästan så fort vi satt oss på balkongen blev det mörkt. Huvudstaden Valetta var något upplyst och de passerande kryssningsfartygen ännu mer så vi såg maten, varandra och den gamla fästningen St Angelo riktigt bra ändå. Så här satt vi och åt varenda kväll utom den sista. Då var det lite svalt och blåsigt. Annars var det sådär 17 grader på kvällarna. På dagarna var det lite varmare och i solen var det alltid sommarvarmt. Den här fina lägenheten hyr mitt värdfolk, men deras avsikt är att hitta ett eget ställe. Min egen snabba analys av husmarknaden visar dock att det inte blir lätt att hitta en fastighet med motsvarande miljö och standard till ett rimligt pris. Det finns invandrarkomplex norr om Valetta, som har god standard och utsikt, men de har samma karaktär som motsvarande i Florida eller Provence. Här i den urgamla staden Isla/Senglea, som byggts vid den ännu äldre naturliga hamnen var det karaktär! Huset är på nåt sätt inbyggt i den gamla fästningsvallen (ringmuren). Tar man hissen upp till femte våningen och går ut på baksidan är man mitt inne i den gamla staden, med brödbutik, kyrka och allt annat som behövs. Puben ligger vid hamnpromenaden nedanför balkongen (till höger).

2 Hamnpromenaden är en återvändsgata, så biltrafiken är mycket begränsad. Norrut dominerar staden Valetta utsikten. På udden på andra sidan viken, till höger på bilden, ligger fästningen St Angelo. Staden i skydd av dess murar heter Birgo eller Vittorioso. Hit kom korsriddarna av Johanniterorden på 1500-talet efter att ha blivit utdrivna först från Jerusalem och sen från Rhodos. Efter att utstått den stora belägringen av turkarna under några månader i mitten av samma århundrade, bestämde man sig för att befästa också halvön norrut. Det blev fästningsstaden Valetta! Vid ett av caféerna nära vattnet, med utsikt över gamla (små) och nya (stora) båtar, intar man sitt morgonkaffe efter en stärkande promenad. Den här viken rymmer numera bara nöjesbåtar och mindre fiskebåtar, förutom några gondoler med utombordare som på fem minuter och en mindre summa pengar tar passagerare över till Valetta. Ulf och Birgittas gondoljär heter Joey. Han verkar mer pålitlig än sina kamrater i Venedig, men är inte lika vacker.

3 Efter en dags besiktning av de närmaste omgivningarna, några fastighetsobjekt, ett historiskt spektakel och ett krigsmuseum övergick vi till mer avlägsna turistmål. Vi åkte norrut med egen bil och tog färjan över till Gozo. Vi besökte öns berömda azurfönster och såg att det gick vågor. Strax intill försökte man återställa naturen efter att ha spelat in en film på stranden (Tre kungar). Där fanns också en liten innesluten vik med bara en trång tunnel som kontakt med stora havet. I Marsaforn intogs lunch i form av risotto med bläckfisk. Den senare hade nog badat i Medelhavet ty den eller nåt annat gav väldig sälta åt rätten. Öl hjälpte. Vi satt ute, vid havet. Mitt på ön hade man på den riktiga stenåldern byggt fina tempel av stora stenar (förstås, det var ju stenålder). De var prydda med runda symboler, som hål eller ristningar. Altare och fotbad fanns också. Förmodligen har det varit tak över och hemska ritualer inuti. Det finns flera liknande sådana här tempel på Malta. Här, i Ggantija (jo det betydde nåt med jätte) fanns två intill varandra. Tempelsalarna ligger anordnade fyra och fyra i klöverform. Vi kom inte hem förrän det var mörkt. På kvällen gick vi över till marinan på Vittorioso-sidan för en god middag. En tjeckisk ung man utstyrd som en av Napoleons soldater väckte vår nyfikenhet. Han var här för att var med och spela upp scener från kriget mellan sagde Napoleon och engelsmännen i början av 1800-talet. Mer om detta senare.

4 På tredje dagen sken (också solen) och vi gjorde bara en liten utflykt till Marsascala. En annan av dessa vackra vikar där man kan inta en god lunch, sittande ute vid havet. Det var en lördag. Denna dag genomfördes den första reenactment av nämnda strider mellan franska och brittiska ockupanter. Det var ett förfärligt smällande av svartkrut och bataljerande i gränderna kring torget i Vittorioso. När kvällsfukten kom blev det ibland bara pys i bössan. Stämningen var hela tiden laddad, eller åtminstone präglad av allt idogt laddande. Precis som i verkligheten blev fransmännen besegrade. Av detta skäl var det inga fransmän med på evenemanget. De som spelade franska soldater beordrades ljudligt på franska, men jag hörde att vicekorpralen översatte till tyska för att alla skulle vända om eller ladda om samtidigt. Kanonskotten var alldeles särskilt lyckade och öronbedövande bland husen. Jag såg inga hörselskydd, men det behövdes nog inte längre. Dock tänkte jag på våra futtiga smällar när det skjuts svensk lösen på Frisholmen i Carlshamn, när vi har vårt årliga reenactment av stadens grundande på Castellets dag. Dagen efter blev det alltså söndag, men inte vilodag. In i bilen för att titta på det inre av ön Malta.

5 Staden Mosta är berömd för sitt fina kyrktak, som förutom att vara osedvanligt vackert, har haft en osedvanlig tur. Under andra världskriget bombades Malta, eller egentligen hamnområdet i Valetta, mer än någon annan plats på jorden. Engelsmännen hade en stödjepunkt för sin medelhavsflotta här och tyskarna bombade. Nära Mosta fanns ett flygfält som också behövde bombas. En söndag, mitt under mässan, föll en stor bomb genom kyrktaket och skramlade ner på golvet inför de förskräckta församlingsborna. Flertalet tackade efteråt Gud för att han ingripit och saboterat tändröret, så att den inte briserade. Detta är sant ity såväl taket som bomben finns kvar. Den saboterande gudomen finns bara i relief. Efter detta vådliga äventyr, och var sin kopp kaffe, letade vi oss till den gamla huvudstaden Medina och tittade på det gamla castellet därstädes och ett nästan lika gammalt hus. Längre österut, mot Dingli, har man fin utsikt, såväl ut över havet som ner på detsamma. De maltesiska öarna består av ett platt, något lutande klippflak (jämför med Öland). Flaket är så där 200 meter i den höga kanten. Det stupar brant ner i havet i väster och närmar sig havet på en lägre nivå och med fler vikar i öster. Det är enklare att bada i öster.

6 På den västra sidan nära Maltas egen blåa grotta kan man sitta ute och äta lunch, vid havet. Till samma lunchställe, och samtidigt, anlände oplanerat några bekanta från Sverige, också bosatta på Malta. De hette Hans och Christina. De hade med sig en inneboende som hette Carl, som emellanåt levde skepparliv i den grekiska och kroatiska delen av Medelhavet. Alla var från Göteborg. På kvällen blev Ulf och hans bror utsläppta till den lokala puben för att titta på fotboll: Milan - Inter. Zlatan gjorde mål. En annan kväll gick vi på puben igen, nu för att titta på Malta spela EM-kval. När vi kom dit var puben tom, t.o.m. på personal, men efter att hämtat densamma från den närbelägna restaurangen fick vi igång TV-apparat och rätt match. Men inga Malteser tittade! Vi hade bespetsat oss på härligt lokal kvalstämning. Pub-ägaren besvarade vår undran med en fnysning och förklarade att visst var Malteserna fotbollsintresserade, så intresserade att de bara tittade på riktig fotboll, dvs Serie A och La Liga och sånt. Det dök upp några Malteser senare, men de valde faktiskt att titta på Argentina mot Brasilien. Jo, Malta förlorade, troligen beroende på bristande publikstöd. Måndagen ägnades åt Valetta. Först gjorde vi en flygtur landet runt. Det som lockade med denna tur var att den skedde med ett mindre sjöflygplan som startade från stora hamnbassängen. Flygplanet var en De Havilland Otter byggd i Canada för 50 år sedan, men den var moderniseraf med turbopropmotor.

7 Mer flygbilder: Den lilla pilen mitt i vänstra bilden pekar på Birgitta och Ulfs lägenhet i Senglea. Den högra bilden ger en översiktsbild av Valletta med omgivningar från norr. Den närmaste bebyggelsen heter Sliema med fästningsön Manoel Island. Därovan staden Valletta på den långsträckta udde som sträcker sig utåt vänster i bildens mitt. Bortom Valletta ligger Grand Harbour med de tre gamla städerna Kalkara, Birgo och Isla på uddar som sträcker sig mot Valletta. De gamla namnen Birgo och Isla byttes på 1500-talet till Vittorioso och Senglea, men det har inte riktigt trängt igenom ännu. Det var hamnområdet och de här uddarna som fick mest stryk under andra världskriget. Resten av dagen ägnades åt Valletta, med besök på historiska museet, kaféer, stormästarens hus, St Johns-katedralen och korsriddarnas gamla magnifika sjukhus. Sjuksalen är en av de största salarna jag sett! Här fanns mycket gammal arkitektur och fantastiska byggnader att se. Katedralens strama och enkla yttre kontrasterade starkt mot dess överdådiga inre. Golvet är berömt för att det består av korsriddares gravar utformade som meterstora vapensköldar i färgstark mosaik. Hela staden är förstås ett världsarv. Vi satt ute och åt lunch. Havet såg man i slutet av gatan. I skymningen kom vi hem och sen åt vi kvällsmat på balkongen. Tisdagen var inte så turistisk. Det blev besök på varuhus och datoraffär. Lunch hemma och hemmakväll på balkongen. Sista dagen inleddes med en lång morgonpromenad till the Norman House i Vittorioso.

8 Efter morgonkaffe på kajen blev det biltur till St Thomas Bay, en vik söder om Valletta. Där kunde man få härligt kaffe med dopp: Sålunda uppfriskade fortsatte vi till St Julians norr om Valletta. Ett modernt område med stora lägenhetskomplex, hotell och båthamn. Där kunde man sitta ute och äta lunch och titta på hav och båtar. Lite turistshopping i Sliema innan vi kom hem och fick sent eftermiddagskaffe på balkongen. Natten innan hemresedagen hörde jag att det regnade. Det var grått på morgonen när jag skjutsades till flygplatsen, men sen klarande det upp. Air Malta landade så småningom i London, återigen före tidtabell. Det var molnigt nästan hela vägen, men vi landade på Gatwick i solsken! Varmt tack till Birgitta och Ulf för en fantastisk vecka. Malta är ett härligt ställe och där finns mycket mer att se

9 The Malta experience - november 2010 Till Malta i sydöstra Medelhavet reser man enklast med lågprisflyg (Norwegian) direkt från Kastrup, varje lördag. Det tar tre timmar. Har man andra ärenden på vägen hem kan det vara bättre att flyga till London Gatwick och därifrån tur och retur med Air Malta. Det tar tre timmar från London också, men då får man mat ombord så tiden går fortare Resan föranleddes av inbjudan från nyemigrerade brodern Ulf och svägerska Birgitta. Av förmodade klimatologiska och ekonomiska skäl (15 %) är Malta intressant att flytta till. Dessutom är landet fullpackat av historiska sevärdheter från de senaste åren. Golf har man inte hållit på med lika länge, men hål i marken har man alltid gjort. Berggrunden är nån mjuk, gulaktig sandstenstyp och bearbetas med vanliga handverktyg, typ såg och borr. Alla hus och konstruktioner är av sten och gulaktiga. Alla talar engelska och de flesta kör på fel sida av vägen. Det finns bara så där en halv miljon Malteser och de har ett eget språk som låter som arabiska med vissa inslag av italienska. Bokstäverna är italienska men inte orden. Man är med i EU och använder Euro och alla verkar nöjda med det. The Malta Times har engelska bokstäver och man känner igen de flesta orden. Malteserna är tillräckligt många för att fylla hela sitt land, som i huvudsak består av två bebodda öar: Den sådär fem mil långa/breda Malta och den betydligt mindre Gozo i norr. En onsdag eftermiddag kom jag dit och nästan så fort vi satt oss på balkongen blev det mörkt. Huvudstaden Valetta var något upplyst och de passerande kryssningsfartygen ännu mer så vi såg maten, varandra och den gamla fästningen St Angelo riktigt bra ändå. Så här satt vi och åt varenda kväll utom den sista. Då var det lite svalt och blåsigt. Annars var det sådär 17 grader på kvällarna. På dagarna var det lite varmare och i solen var det alltid sommarvarmt. Den här fina lägenheten hyr mitt värdfolk, men deras avsikt är att hitta ett eget ställe. Min egen snabba analys av husmarknaden visar dock att det inte blir lätt att hitta en fastighet med motsvarande miljö och standard till ett rimligt pris. Det finns invandrarkomplex norr om Valetta, som har god standard och utsikt, men de har samma karaktär som motsvarande i Florida eller Provence. Här i den urgamla staden Isla/Senglea, som byggts vid den ännu äldre naturliga hamnen var det karaktär! Huset är på nåt sätt inbyggt i den gamla fästningsvallen (ringmuren). Tar man hissen upp till femte våningen och går ut på baksidan är man mitt inne i den gamla staden, med brödbutik, kyrka och allt annat som behövs. Puben ligger vid hamnpromenaden nedanför balkongen (till höger).

10 Hamnpromenaden är en återvändsgata, så biltrafiken är mycket begränsad. Norrut dominerar staden Valetta utsikten. På udden på andra sidan viken, till höger på bilden, ligger fästningen St Angelo. Staden i skydd av dess murar heter Birgo eller Vittorioso. Hit kom korsriddarna av Johanniterorden på 1500-talet efter att ha blivit utdrivna först från Jerusalem och sen från Rhodos. Efter att utstått den stora belägringen av turkarna under några månader i mitten av samma århundrade, bestämde man sig för att befästa också halvön norrut. Det blev fästningsstaden Valetta! Vid ett av caféerna nära vattnet, med utsikt över gamla (små) och nya (stora) båtar, intar man sitt morgonkaffe efter en stärkande promenad. Den här viken rymmer numera bara nöjesbåtar och mindre fiskebåtar, förutom några gondoler med utombordare som på fem minuter och en mindre summa pengar tar passagerare över till Valetta. Ulf och Birgittas gondoljär heter Joey. Han verkar mer pålitlig än sina kamrater i Venedig, men är inte lika vacker.

11 Efter en dags besiktning av de närmaste omgivningarna, några fastighetsobjekt, ett historiskt spektakel och ett krigsmuseum övergick vi till mer avlägsna turistmål. Vi åkte norrut med egen bil och tog färjan över till Gozo. Vi besökte öns berömda azurfönster och såg att det gick vågor. Strax intill försökte man återställa naturen efter att ha spelat in en film på stranden (Tre kungar). Där fanns också en liten innesluten vik med bara en trång tunnel som kontakt med stora havet. I Marsaforn intogs lunch i form av risotto med bläckfisk. Den senare hade nog badat i Medelhavet ty den eller nåt annat gav väldig sälta åt rätten. Öl hjälpte. Vi satt ute, vid havet. Mitt på ön hade man på den riktiga stenåldern byggt fina tempel av stora stenar (förstås, det var ju stenålder). De var prydda med runda symboler, som hål eller ristningar. Altare och fotbad fanns också. Förmodligen har det varit tak över och hemska ritualer inuti. Det finns flera liknande sådana här tempel på Malta. Här, i Ggantija (jo det betydde nåt med jätte) fanns två intill varandra. Tempelsalarna ligger anordnade fyra och fyra i klöverform. Vi kom inte hem förrän det var mörkt. På kvällen gick vi över till marinan på Vittorioso-sidan för en god middag. En tjeckisk ung man utstyrd som en av Napoleons soldater väckte vår nyfikenhet. Han var här för att var med och spela upp scener från kriget mellan sagde Napoleon och engelsmännen i början av 1800-talet. Mer om detta senare.

12 På tredje dagen sken (också solen) och vi gjorde bara en liten utflykt till Marsascala. En annan av dessa vackra vikar där man kan inta en god lunch, sittande ute vid havet. Det var en lördag. Denna dag genomfördes den första reenactment av nämnda strider mellan franska och brittiska ockupanter. Det var ett förfärligt smällande av svartkrut och bataljerande i gränderna kring torget i Vittorioso. När kvällsfukten kom blev det ibland bara pys i bössan. Stämningen var hela tiden laddad, eller åtminstone präglad av allt idogt laddande. Precis som i verkligheten blev fransmännen besegrade. Av detta skäl var det inga fransmän med på evenemanget. De som spelade franska soldater beordrades ljudligt på franska, men jag hörde att vicekorpralen översatte till tyska för att alla skulle vända om eller ladda om samtidigt. Kanonskotten var alldeles särskilt lyckade och öronbedövande bland husen. Jag såg inga hörselskydd, men det behövdes nog inte längre. Dock tänkte jag på våra futtiga smällar när det skjuts svensk lösen på Frisholmen i Carlshamn, när vi har vårt årliga reenactment av stadens grundande på Castellets dag. Dagen efter blev det alltså söndag, men inte vilodag. In i bilen för att titta på det inre av ön Malta.

13 Staden Mosta är berömd för sitt fina kyrktak, som förutom att vara osedvanligt vackert, har haft en osedvanlig tur. Under andra världskriget bombades Malta, eller egentligen hamnområdet i Valetta, mer än någon annan plats på jorden. Engelsmännen hade en stödjepunkt för sin medelhavsflotta här och tyskarna bombade. Nära Mosta fanns ett flygfält som också behövde bombas. En söndag, mitt under mässan, föll en stor bomb genom kyrktaket och skramlade ner på golvet inför de förskräckta församlingsborna. Flertalet tackade efteråt Gud för att han ingripit och saboterat tändröret, så att den inte briserade. Detta är sant ity såväl taket som bomben finns kvar. Den saboterande gudomen finns bara i relief. Efter detta vådliga äventyr, och var sin kopp kaffe, letade vi oss till den gamla huvudstaden Medina och tittade på det gamla castellet därstädes och ett nästan lika gammalt hus. Längre österut, mot Dingli, har man fin utsikt, såväl ut över havet som ner på detsamma. De maltesiska öarna består av ett platt, något lutande klippflak (jämför med Öland). Flaket är så där 200 meter i den höga kanten. Det stupar brant ner i havet i väster och närmar sig havet på en lägre nivå och med fler vikar i öster. Det är enklare att bada i öster.

14 På den västra sidan nära Maltas egen blåa grotta kan man sitta ute och äta lunch, vid havet. Till samma lunchställe, och samtidigt, anlände oplanerat några bekanta från Sverige, också bosatta på Malta. De hette Hans och Christina. De hade med sig en inneboende som hette Carl, som emellanåt levde skepparliv i den grekiska och kroatiska delen av Medelhavet. Alla var från Göteborg. På kvällen blev Ulf och hans bror utsläppta till den lokala puben för att titta på fotboll: Milan - Inter. Zlatan gjorde mål. En annan kväll gick vi på puben igen, nu för att titta på Malta spela EM-kval. När vi kom dit var puben tom, t.o.m. på personal, men efter att hämtat densamma från den närbelägna restaurangen fick vi igång TV-apparat och rätt match. Men inga Malteser tittade! Vi hade bespetsat oss på härligt lokal kvalstämning. Pub-ägaren besvarade vår undran med en fnysning och förklarade att visst var Malteserna fotbollsintresserade, så intresserade att de bara tittade på riktig fotboll, dvs Serie A och La Liga och sånt. Det dök upp några Malteser senare, men de valde faktiskt att titta på Argentina mot Brasilien. Jo, Malta förlorade, troligen beroende på bristande publikstöd. Måndagen ägnades åt Valetta. Först gjorde vi en flygtur landet runt. Det som lockade med denna tur var att den skedde med ett mindre sjöflygplan som startade från stora hamnbassängen. Flygplanet var en De Havilland Otter byggd i Canada för 50 år sedan, men den var moderniseraf med turbopropmotor.

15 Mer flygbilder: Den lilla pilen mitt i vänstra bilden pekar på Birgitta och Ulfs lägenhet i Senglea. Den högra bilden ger en översiktsbild av Valletta med omgivningar från norr. Den närmaste bebyggelsen heter Sliema med fästningsön Manoel Island. Därovan staden Valletta på den långsträckta udde som sträcker sig utåt vänster i bildens mitt. Bortom Valletta ligger Grand Harbour med de tre gamla städerna Kalkara, Birgo och Isla på uddar som sträcker sig mot Valletta. De gamla namnen Birgo och Isla byttes på 1500-talet till Vittorioso och Senglea, men det har inte riktigt trängt igenom ännu. Det var hamnområdet och de här uddarna som fick mest stryk under andra världskriget. Resten av dagen ägnades åt Valletta, med besök på historiska museet, kaféer, stormästarens hus, St Johns-katedralen och korsriddarnas gamla magnifika sjukhus. Sjuksalen är en av de största salarna jag sett! Här fanns mycket gammal arkitektur och fantastiska byggnader att se. Katedralens strama och enkla yttre kontrasterade starkt mot dess överdådiga inre. Golvet är berömt för att det består av korsriddares gravar utformade som meterstora vapensköldar i färgstark mosaik. Hela staden är förstås ett världsarv. Vi satt ute och åt lunch. Havet såg man i slutet av gatan. I skymningen kom vi hem och sen åt vi kvällsmat på balkongen. Tisdagen var inte så turistisk. Det blev besök på varuhus och datoraffär. Lunch hemma och hemmakväll på balkongen. Sista dagen inleddes med en lång morgonpromenad till the Norman House i Vittorioso.

16 Efter morgonkaffe på kajen blev det biltur till St Thomas Bay, en vik söder om Valletta. Där kunde man få härligt kaffe med dopp: Sålunda uppfriskade fortsatte vi till St Julians norr om Valletta. Ett modernt område med stora lägenhetskomplex, hotell och båthamn. Där kunde man sitta ute och äta lunch och titta på hav och båtar. Lite turistshopping i Sliema innan vi kom hem och fick sent eftermiddagskaffe på balkongen. Natten innan hemresedagen hörde jag att det regnade. Det var grått på morgonen när jag skjutsades till flygplatsen, men sen klarande det upp. Air Malta landade så småningom i London, återigen före tidtabell. Det var molnigt nästan hela vägen, men vi landade på Gatwick i solsken! Varmt tack till Birgitta och Ulf för en fantastisk vecka. Malta är ett härligt ställe och där finns mycket mer att se

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA

VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA RESA MALTA VÄLKOMMEN TILL REPUBLIKEN MALTA Den vackra östaten Malta ligger i mellersta Medelhavet, mellan Libyen i söder och Italien i norr. Malta är Europas sydligaste stat och har drygt 400 000 invånare.

Läs mer

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby

Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Magnifika Kroatien till havs med SPF Munka-Ljungby Vi gör en härlig kryssning längs den magnifika dalmatiska kusten och dess vackra öar. Under tre dagar på Adriatiska havet åker vi från en ö till en annan

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 Vi är åtta personer, varav två är ledare, Mats och Heléne. Inför paddlingen har vi önskningar att vädret ska tillåta oss besök på Håkansskär och Torskär

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST

METROPOLEN ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST RESA TILL ISTANBUL STADEN DÄR ÖST MÖTER VÄST Istanbul metropolen vid Bosporen är gräns och smältdegel på samma gång. Här tycks Europa möta Asien inför en slutgiltig kraftmätning. Öst mot väst. Ur denna

Läs mer

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg.

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg. -MonACO- Med kaktus och mörka grottor -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -MONACO- Litet land med mycket att uppleva, tack vare sin storlek. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner

Läs mer

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen.

VACKRA PRAG. Vi bor fint och centralt, och har med oss svensktalande guide/reseledare under vistelsen. VACKRA PRAG Följ med och upplev vackra Prag! Staden som bjuder på allt vi förväntar oss av en storstad i form av historia, kultur, restauranger och goda shoppingmöjligheter. Under våra dagar i Prag lär

Läs mer

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016

PRO Kävlinge på rundtur på Gotland augusti 2016 PRO Kävlinge på rundtur på Gotland 22-26 augusti 2016 Resan startade tidigt i ottan klockan 05:30 från Furulund och 06:00 från Kävlinge! Reseledaren Per Arne, chauffören Joakim och alla vi andra var på

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal Landskapsmåleri i akvarell Kurserna utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet

Läs mer

Mdina kallas också för den tysta staden och åtskilliga är de som menar att har man inte sett Mdina så har man inte varit på Malta!

Mdina kallas också för den tysta staden och åtskilliga är de som menar att har man inte sett Mdina så har man inte varit på Malta! M W e l c o m e t o A t h e h e a r t L o f t h e T A M e d i t e r r a n e a n VÄLKOMMEN Engelsktalande Malta, i hjärtat av Medelhavet, är ett idealiskt året-runt resmål. Med långa varma somrar och milda

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

En resa till landet ANNORLUNDA.

En resa till landet ANNORLUNDA. En resa till landet ANNORLUNDA. 26 medlemmar av SPF Borlänge har nyligen företagit en 5-dagars resa till Island. Avresa en söndag morgon i maj med buss från Borlänge till Hofors där medlemmar av PRO på

Läs mer

Resebrev 28 juli 12 september 2010 Malta o lite av Sicilien

Resebrev 28 juli 12 september 2010 Malta o lite av Sicilien Resebrev 28 juli 12 september 2010 Malta o lite av Sicilien Från Sardinien till Malta är det drygt 3 dygn, så därför gjorde vi några stopp på Sicilien, ett kort stopp på en av de många öarna I Marettimo

Läs mer

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT

RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT RUTTFÖRSLAG FÖR EN VECKAS SEGLING NORR OCH SÖDER FRÅN SPLIT 7 DAGAR SÖDER UT: Dag 1 - Trogir Vi rekommenderar er att segla norr ut er under första dag till staden Trogir. Trogir är en riktig pärla och

Läs mer

Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018

Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner - Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa till Bryssel där ni under en

Läs mer

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa

Fantastiska Georgien. 12 dagars rundresa Ltd georgien Fantastiska Georgien 12 dagars rundresa Dag 1: avresa: Från Stockholm eller Köpenhamn. Dag 2: Tbilisi Tidigt på morgonen anländer vi till Georgien och huvudstaden Tbilisi. Vi möts på flygplatsen

Läs mer

Malta S:t Julian s/sliema

Malta S:t Julian s/sliema Malta En ibland förbisedd semesterpärla är Malta vars vackra huvudstad Valletta med intilliggande Sliema och S:t Julian är en kosmopolitisk tummelplats i en historisk inramning av traditionell arkitektur

Läs mer

MC resa med HIMCC till Tyskland Det var vi som var på Tysklandsresa

MC resa med HIMCC till Tyskland Det var vi som var på Tysklandsresa MC resa med HIMCC till Tyskland 2017 Det var vi som var på Tysklandsresa 2017-05-24 2017-05-30 Resan startar 09:30 från Biltema i Karlstad onsdagen den 24 maj 2017. 24 Maj. Idag leder turen genom Dalsland

Läs mer

3 LÄNDER 3 HISTORIER

3 LÄNDER 3 HISTORIER 3 LÄNDER 3 HISTORIER Den dalmatiska kusten räknas som en av Europas vackraste. Följ med oss på en spännande resa där vi bor både i Split och i Dubrovnik och dessutom tar oss till historiskt intressanta

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Vad gör ni den 26:e till 30:e september?

Vad gör ni den 26:e till 30:e september? Vad gör ni den 26:e till 30:e september? För en tid sedan träffade jag Claes Claesson, f.d. mycket erkänd krögare i Karlstad, som numera tillsammans med hustrun Titti bl.a. arrangerar Njutningsresor se

Läs mer

Res till Bratislava/ Brno och Wien en kultur och vin-/ matresa september 2019.

Res till Bratislava/ Brno och Wien en kultur och vin-/ matresa september 2019. Res till Bratislava/ Brno och Wien en kultur och vin-/ matresa 18 24 september 2019. Följ med Mimosa kulturresa genom Europas moderna historia Onsdag 18 september Avresa från Arlanda till Wien (direktflyg

Läs mer

Resa till Polen september 2017

Resa till Polen september 2017 Resa till Polen 11 16 september 2017 Närheten, möjligheten att återuppleva kultur och gemensam historia och mycket mera gör Polen till ett land värt att besöka. Polen har enormt mycket att erbjuda mellan

Läs mer

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017

Reseprogram Moheda SPF Seniorerna Budapest med Pusztan, Ungern 6-11 september 2017 Ungerns huvudstad Budapest består av två stadshalvor. Dessa var tidigare två självständiga städer. Buda ligger på vänstra sidan av floden Donau och Pest på den högra. År 1873 blev de till en stad som idag

Läs mer

Borlänge Skolors Musikkår

Borlänge Skolors Musikkår Borlänge Skolors Musikkår 27 juni 8 juli 2013 Nu är det snart dags att stiga på bussarna och åka till Lido di Jesolo! Vi ledare ser fram emot ett par härliga veckor tillsammans med er och hoppas att allt

Läs mer

Resebrev från Prima Donna

Resebrev från Prima Donna Resebrev 1 2014 från Prima Donna Marmaris den 24 maj Hej på Er Alla Nu har vi börjat en ny segelsäsong i Medelhavet. Vi kom ner med flyg den 21 april efter en nattflygning från Köpenhavn. Det blev lite

Läs mer

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen!

KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR. 14 - i solen! KLASSRESAN SOL, HAV & VENTYR 14 - i solen! 9A från Länna skola utanför Norrtälje En vecka i maj hade vi på Hostal San Miguel i Nerja besök av klass 9A från Länna skola utanför Norrtälje. De hade jobbat

Läs mer

Ölprovning i Prag. 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg. Vill du lära dig mer om öl? Ja, då

Ölprovning i Prag. 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg. Vill du lära dig mer om öl? Ja, då Ölprovning i Prag 15-17 april 2015 Möt våren i Prag med Ann Fogelberg Vill du lära dig mer om öl? Ja, då Vill du lära dig mer om öl? Ja, då är detta bästa resan för dig. Följ med till Tjeckien, landet

Läs mer

Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018

Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa för Filharmonikernas Vänner - Bryssel 23 november - 26 november, 2018 Konsertresa till Bryssel där ni under en

Läs mer

IRLAND. Välkomna med på Borås Släktforskares traditionella vårresa! Denna gång reser vi till Irland 1-8 maj 2018!

IRLAND. Välkomna med på Borås Släktforskares traditionella vårresa! Denna gång reser vi till Irland 1-8 maj 2018! IRLAND Välkomna med på Borås Släktforskares traditionella vårresa! Denna gång reser vi till Irland 1-8 maj 2018! Vi reser med buss till Köpenhamn och flyg vidare till Dublin. Under rundresan på Irland,

Läs mer

Malta. Sommar april-oktober 2012

Malta. Sommar april-oktober 2012 Malta Sommar april-oktober 2012 En ibland förbisedd semesterpärla är Malta vars vackra huvudstad Valletta med intilliggande Sliema och S:t Julian är en kosmopolitisk tummelplats i en historisk inramning

Läs mer

VIMIL till Ischia, 8 dagar 25 oktober 1 november 2018

VIMIL till Ischia, 8 dagar 25 oktober 1 november 2018 VIMIL till Ischia, 8 dagar 25 oktober 1 november 2018 Sommaren är nu i sin högform, men snart nog blir det höst igen! Varför inte tillbringa en del av denna på den italienska ön Ischia!? Följ med VIMIL

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015 Landskapsmåleri i akvarell Kursen utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet och

Läs mer

SPF:s resa till Lettland 2014

SPF:s resa till Lettland 2014 SPF:s resa till Lettland 2014 Söndagen den 7 september äntrade vi MS Isabelle i Stockholms frihamn. Med vi menas deltagare inte bara från Grödinge utan även Botkyrka, Nynäshamn och Tyresö/Nacka. Strax

Läs mer

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com

Alsace & Bourgogne. Guidad Rundresa Max. 8 resenärer. www.vespucci-tours.com Alsace & Bourgogne Guidad Rundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - A l s a c e o c h B o u r g o g n e Alsace och Bourgogne - Guidad Rundresa Upptäck de pittoreska vinregionerna

Läs mer

Logg fra n A lva. Hej och hoj, hoppas ni har det skoj! Hälsar Anton och Simon från en Engelsk boj! Datum: Elevloggare: Anton & Simon

Logg fra n A lva. Hej och hoj, hoppas ni har det skoj! Hälsar Anton och Simon från en Engelsk boj! Datum: Elevloggare: Anton & Simon Logg fra n A lva Datum: 170517 Elevloggare: Anton & Simon Personalloggare: Kerstin M Position: Ramsgate Datum för att segla vidare: imorgon eller tidigt fredag morgon Datum för ankomst till nästa hamn:

Läs mer

VACKRA ITALIEN OCH MILANO SLÅENDE VACKER ARKITEKTUR ETT FOTBOLLENS LAND

VACKRA ITALIEN OCH MILANO SLÅENDE VACKER ARKITEKTUR ETT FOTBOLLENS LAND RESA MILANO VACKRA ITALIEN OCH MILANO Italien är med sina 60,6 miljoner invånare det femte mest folkrika landet i Europa. Den näst största staden är Milano, belägen i Lombardiet. Ett vackert kullandskap

Läs mer

Min resa i Japan Min resa börjar på centralen i Malmö där min avdelning samlades (Turning torso). Där sa vi hej då till ens kära familj och bar oss av till Kastrup med tåg. Efter att vi äntligen hade checkat

Läs mer

Banja Luka. Banja Luka är dessutom väldigt känd för sin gröna natur och många gästvänliga ställen att besöka.

Banja Luka. Banja Luka är dessutom väldigt känd för sin gröna natur och många gästvänliga ställen att besöka. Banja Luka Staden Banja Luka nämns för första gången år 1494, även fast området har varit bosatt sedan antiken, vilket innebär att det här är en stad med lång historia. Banja Luka befinner sig i norra

Läs mer

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor.

Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Resebrev nr 9, 12 juli 11 augusti 2011. Rekresa till Kos o mötet med Emma o Andreas med resp, plus Familjen Sturesson som var på besök i 2 veckor. Efter att Elin o Larsa lämnat oss så tog vi en seglig

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Norra Åland 2011 (9-16 juli)

Norra Åland 2011 (9-16 juli) Norra Åland 2011 (9-16 juli) Nio förväntansfulla deltagare startade den 9 juli med Ålandsfärjan mot Mariehamn. Efter ytterligare några småfärjor på Åland, hade vi kommit så långt norrut som vi kunde ta

Läs mer

Östersjön runt Baltikum och Polen

Östersjön runt Baltikum och Polen Östersjön runt Baltikum och Polen Följ med och upptäck; Estland-Lettland-Litauen-Polen den 9 17 maj 2014 Rundresa från Öland/Kalmar via Stockholm Tallinn - Riga - Vilnius - Warmia/Mazurien- Gdansk/Gdynia

Läs mer

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila

Efter båtens avgång väntade oss en buffé med så mycket gott att äta. Efter kvällens underhållning väntade så hytterna på oss för nattvila Reseberättelse från Riga resan 11 13 sept. 2013 Onsdagen den 11 september kl. 13.00 möttes 17 st. förväntansfulla flygplatsseniorer Arlanda/Bromma i Tallink/Silja s frihamns terminal för att med båten

Läs mer

RESEBERÄTTELSE TYSKLAND-HOLLAND.

RESEBERÄTTELSE TYSKLAND-HOLLAND. RESEBERÄTTELSE 2010 TYSKLAND-HOLLAND. Vi åkte från Gullspång 14 april 2010 mot Varberg för att den 15 april färja Varberg-Grenå. Av ovanstående bild framgår att vi som åkte var Ove-Karin, Margareta-Rolf,

Läs mer

Finike marina under mars månad, o allt det lilla som där händer!

Finike marina under mars månad, o allt det lilla som där händer! Resebrev nr 2, 2013 Finike marina under mars månad, o allt det lilla som där händer! Lite om vad som händer i marinan, o det är inte lite det! Egentligen så är denna period mest tänkt till att jobba på

Läs mer

Konst- och kulturresa till Split & Dubrovnik sep 2017

Konst- och kulturresa till Split & Dubrovnik sep 2017 Följ med på en konst- och kulturresa till de vackra kustpärlorna i Kroatien Split och Dubrovnik! Kroatien lockar många besökare med sin slående vackra och skiftande natur mäktiga berg, kuperande landskap,

Läs mer

Polen runt - 8 dagar 12 augusti

Polen runt - 8 dagar 12 augusti 2018 Polen runt - 8 dagar 12 augusti Warszawa Välkommen med på vår sommarresa 2018. Vi väljer att resa till Polen och till huvudstaden Warszawa. Vi hinner även med ett besök i staden Krakow. Polen har

Läs mer

Scandinavian training camp 21-28/4 2007.

Scandinavian training camp 21-28/4 2007. Scandinavian training camp 21-28/4 2007. Inspirerade av Christians historier var vi några som på bussen till Lidingöloppet bestämde oss för att också prova på att åka på träningsläger till Portugal. Här

Läs mer

MALTA EN HISTORISK RESA

MALTA EN HISTORISK RESA MALTA EN HISTORISK RESA Härliga stränder, kristallklart vatten, behagligt klimat, en fascinerande historia och inte minst vänliga malteser. Följ med oss på en historisk resa till den lilla ögruppen i Medelhavet.

Läs mer

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal

Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal Resebrev norra Spanien och en bra bit av Portugal När vi kom till den lilla viken Ria De Cedeira den 18 aug så blev vi liggande många nätter på svaj, vilket är det bästa vi vet (helt gratis och inga grannar

Läs mer

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI

MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI MEDLEMSBLAD 3/2015 JUNI-AUGUSTI Eriksgatan 8 IV våningen Verksamhetsledare Miivi Selin-Patel; 050 446 2974 00100 Helsingfors Ordförande Riitta Aarrevuo; 050 4634 4746 Telefon till kansliet; 045 863 7800

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Henrik Ingmanson KINARESA 28/3 4/4 2014 SA11D

Henrik Ingmanson KINARESA 28/3 4/4 2014 SA11D Henrik Ingmanson KINARESA 28/3 4/4 2014 SA11D INNEHÅLLSFÖRTECKNING Platsfakta 3 Program för Kinaresan 2014 4 Vårt hotell i Beijing 6 Förslag på packlista Kinaresa 7 Övrig information 8 Allmänna villkor

Läs mer

Resa till Dalarna. 8-11 augusti 2016

Resa till Dalarna. 8-11 augusti 2016 Resa till Dalarna 8-11 augusti 2016 8 augusti - måndag Resan startar från hemorten på morgonen och färden går upp till rastplatsen Väst Göte, vid Vättern norr om Bankeryd, där vi gör uppehåll, då det blir

Läs mer

Redovisning, researchresa till Malta för projektet Parallella verkligheter, 27 april 4 maj 2014

Redovisning, researchresa till Malta för projektet Parallella verkligheter, 27 april 4 maj 2014 Ingrid Heller ingridkarinheller@gmail.com Redovisning, researchresa till Malta för projektet Parallella verkligheter, 27 april 4 maj 2014 Beskrivning av resan I slutet av april reste jag till Malta för

Läs mer

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013

Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 Motorcykelgruppe Färöarna primo august 2013 REJSEDAGBOG VED GUIDE MIKAEL ANDERSSON OCH FREDRIK LÖFBERG FRA SVERIGES MOTORCYKLISTER, SOM I SAMARBEJDE MED SMYRIL LINE REJSTE PÅ GRUPPETUR TIL FÆRØERNE I AUGUST

Läs mer

FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. NYTT. Hembygdsförenings fornminnessektion. ISSN 2001-3493. Idag hände det!

FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. NYTT. Hembygdsförenings fornminnessektion. ISSN 2001-3493. Idag hände det! FORNMINNES- Information till alla fornminnesintresserade. Utges genom Täby Hembygdsförenings fornminnessektion. NYTT ISSN 2001-3493 Nr 11 Årgång 5 maj 2013 Text, bild, ansvarig utgivare: Leif Grönwall

Läs mer

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt

Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Resebrev 14 september - 15 oktober, Sicilien runt Från Malta o till Sicilien är det bara en Skagen resa i våra mått, det skuttet tog vi den 14 september o hamnade i viken Rada Di Portopalo på södra delen

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

SPF 010 alltid på väg!

SPF 010 alltid på väg! 24/5-2/6 Det gemytliga och gästvänliga Tyrolen i Österrike Upplev den romantiska Tyrolen där de vackra dalgångarna slingrar sig fram mellan snöklädda alptoppar. Här njuter vi av Salzkammerguts bedårande

Läs mer

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av:

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av: Göteborgs stolthet, F98 Qvidings FF, Spanienläger 2013 1-16 april Barcelona är en fantastisk blandning av gammalt och nytt, med världens just nu bästa fotboll, Tyvärr slängde ju Kung Zlatan in handduken

Läs mer

Midsommarkryssning till Medelhavets pärlor med Harmony of the Seas

Midsommarkryssning till Medelhavets pärlor med Harmony of the Seas Club Eriks noga utvalda upplevelser Midsommarkryssning till Medelhavets pärlor med Harmony of the Seas Barcelona - Palma - Marseilles - Rom - Neapel Följ med på en kryssning i Medelhavet. Detta är de sju

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse!

Gambia tour 5-10 februari 2014. Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Gambia tour 5-10 februari 2014 Upplev det bästa av Gambia tillsammans med mig och vår fina personal på One World Village Guesthouse! Onsdag 5/2 Bakau tour. Vi promenerar i omgivningarna, besöker Crocodile

Läs mer

Resa till Lofoten med SPF Seniorerna 485 Björken 28 maj 1 juni 2015

Resa till Lofoten med SPF Seniorerna 485 Björken 28 maj 1 juni 2015 Resa till Lofoten med SPF Seniorerna 485 Björken 28 maj 1 juni 2015 28 maj Solen skiner från en klarblå himmel denna morgon när 47 förväntansfulla medlemmar ska ge sig ut på resa till Lofoten med Högbergs

Läs mer

MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP

MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP RESA LOFOTEN MAGNIFIKA LOFOTEN ETT SAGOLIKT LANDSKAP Lofoten är en ögrupp vid Norges nordvästra kust. Huvudöarna Lofoten har en total landyta på 1227 km² och en befolkning på cirka är Austvågøy, Gimsøy,

Läs mer

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND

UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND AV HÉLÈNE LUNDGREN UTMANANDE PADDLING OCH SPÄNNANDE NATUR PÅ SHETLAND Kraftiga dyningar, grottor, vikingahistoria, sandstränder och vackra klipportaler längs Shetlandsöarnas kust. En dramatisk natur med

Läs mer

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos!

Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Resebrev nr 11, 3 oktober 11 november 2011. Resan runt Leros, Kalymnos, Lipsi, o Patmos! Efter att vi lämnat av Torpagojorna o båten Hero på Kos, tog vi en segling ner på södersidan av Kos. Som vanligt

Läs mer

Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com

Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com Skottland Guidad Kulturrundresa Max. 8 resenärer www.vespucci-tours.com G u i d a d R e s a - S k o t t l a n d Kulturrundresa Skottland - Guidad Resa Upplev de pittoreska högländerna med majestätiska

Läs mer

Praktik i Frankrike

Praktik i Frankrike Praktik i Frankrike 13.7-7.8.2019 Första veckan Reste till Frankrike ett par dagar före min praktik började. Flög till Paris och tog sedan tåget till Nantes där min värdmamma hämtade mig. Min värdfamilj

Läs mer

Norge Resa 2010 3/8-6/8

Norge Resa 2010 3/8-6/8 Norge Resa 2010 3/8-6/8 Min Norge resa påbörjades en solig tisdag morgon, klockan 08 00 styrdes kosan mot föräldrahemmet i Virserum en liten nätt sträcka på 7,5mil. Man har packat och förberett resan i

Läs mer

Vykort från Castro, Isla de Chiloé

Vykort från Castro, Isla de Chiloé Vykort från Castro, Isla de Chiloé Chiloé är en mycket stor ö, några mil söder om Puerto Montt. Den är 25 mil lång från norr till söder och c:a 5-6 mil från öster till väster. Inga berg på ön är över 1000

Läs mer

Resebrev nr 5, 2011, 19 maj 3 juni. Från Joniska övärlden o till Golf af Korintk och staden Galaxidi.

Resebrev nr 5, 2011, 19 maj 3 juni. Från Joniska övärlden o till Golf af Korintk och staden Galaxidi. Resebrev nr 5, 2011, 19 maj 3 juni. Från Joniska övärlden o till Golf af Korintk och staden Galaxidi. En överraskning väntade oss när vi låg i Nidri på ön Lefkas, och det var att Sofie Wolff SMS:ade o

Läs mer

Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april

Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april Tjuvstarta sommaren 2016 med en härlig yogavecka i Nerja 9-16 april Har glädjen att kunna erbjuda en yogakurs på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Andalusien. Den 9-16 april

Läs mer

TREKKING över Kreta del 1

TREKKING över Kreta del 1 TREKKING över Kreta del 1 Vandringsstigarna på västra Kreta går längs havsstranden, över vackra strandstenar, böjer sig runt små vikar med mjuk sand. Plötsligt dyker stigarna in i snåret med enbuskar och

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

KONFERENSRESA BERGAMO

KONFERENSRESA BERGAMO KONFERENSRESA BERGAMO UPPLEV VACKRA BERGAMO Den italienska staden Bergamo är en vacker stad belägen i utkanten av Alperna. Staden ligger i regionen Lombardien i norra Italien. Denna vackra stad är delad

Läs mer

ITALIEN Reggio Emilia

ITALIEN Reggio Emilia Maria Selin OP2A ITALIEN Reggio Emilia Maria Selin op2a Jag har varit i 3 Italien i veckor och haft praktik och det har varit jätte bra! Jag skulle rekommendera alla elever som får möjligheten att åka

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

15 DAGAR - PEKING-HANGZHOU-SUZHOU-TONGLI- SHANGHAI-GUILIN-YANGSHOU-XIAN

15 DAGAR - PEKING-HANGZHOU-SUZHOU-TONGLI- SHANGHAI-GUILIN-YANGSHOU-XIAN Stora Kina 15 DAGAR - PEKING-HANGZHOU-SUZHOU-TONGLI- SHANGHAI-GUILIN-YANGSHOU-XIAN Planerade avgångar 2013: 10/3, 16/3, 21/3, 26/3, 27/3, 28/3, 8/4, 9/4 (kontakta oss för senare avgångar) Det här är resan

Läs mer

Varmt välkommen till villa Hydroussa! Träningsresa till Andros- Grekland 9 maj till 16 maj 2015

Varmt välkommen till villa Hydroussa! Träningsresa till Andros- Grekland 9 maj till 16 maj 2015 Varmt välkommen till villa Hydroussa! Träningsresa till Andros- Grekland 9 maj till 16 maj 2015 Reseinformation och resevillkor Flyg & Transfer: Flygbolag som flyger direkt Köpenhamn till Aten tur och

Läs mer

Erbjudande till medlemmarna i Mölndals Golfklubb med vänner och bekanta och alla andra som åkt med oss de senaste åren till Spanien!

Erbjudande till medlemmarna i Mölndals Golfklubb med vänner och bekanta och alla andra som åkt med oss de senaste åren till Spanien! Åk med på golfresa till Benidorm och Alicante i Spanien hösten 2012! (OBS: Nytt program avresa en dag senare än vad tidigare meddelats flygresenärer flyger nu med Norwegian Air Shuttle direkt Göteborg-Alicante

Läs mer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer

Programförslag Gruppresa Amsterdam. Tre nätter för grupper från 10 personer Programförslag Gruppresa Amsterdam Tre nätter för grupper från 10 personer Varmt välkomna till Amsterdam! Upptäck Europas mest pittoreska huvudstad. De mysiga kanalerna och upplysta broarna, kantade av

Läs mer

4 vä rddägär vid lotsutkiken i juli 2014.

4 vä rddägär vid lotsutkiken i juli 2014. 4 vä rddägär vid lotsutkiken i juli 2014. Här följer en liten sammanställning om vad som kan hända under en 4,5 dagars vistelse som värd på lotsutkiken. Utfärd med båt vid 11-tiden på söndag. Hade tänkt

Läs mer

KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ

KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ KICK-OFF MED SURFING I BIARRITZ KICK-OFF MEET MED & VÅGSURFING GREET BIARRITZ, SYDVÄSTRA DAG 1 FRANKRIKE På En flygplatsen udda inspirerande välkomnar vi upplevelse. er

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014

Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014 Solsäkra din höst med en Yogavecka i vackra, soliga Nerja 9-16/9 2014 Har glädjen att kunna erbjuda en en vecka med YOGA på din resa till vackra Nerja vid Medelhavets strand, Costa del sol, Malaga, Andalusien.

Läs mer

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22

Norgeresa med Fortum Power Riders. 2014-05-17 tom 2014-05-22 Deltagare: Håkan Andersson, Börje Salonen och Frank Skaufel. En kväll i februari träffades Börje och jag hemma hos honom för att titta på en trolig rutt i Norge till sommaren. Börje hade redan bokat in

Läs mer

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 Bourgogne namnet känner man igen och förknippar med vin. Och, naturligtvis finns här mycket och gott av den varan. Men, Bourgogne är inte bara vin! Här finns fantastiska

Läs mer

SGS Island Hornstrandir 03 10 juli 2016 Deltagare 18 personer

SGS Island Hornstrandir 03 10 juli 2016 Deltagare 18 personer SGS Island Hornstrandir 03 10 juli 2016 Deltagare 18 personer 03 JULI Ankomst Gruppen hälsas välkommen och bussen kör utan större stopp till Borgarnes som ligger ca. 12 mil, ca 2 timmar från flygplatsen.

Läs mer