Program. maj oktober Ett riktigt hälsohem vid Siljan sedan 1976

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program. maj oktober 2010. Ett riktigt hälsohem vid Siljan sedan 1976"

Transkript

1 Program maj oktober 2010 Ett riktigt hälsohem vid Siljan sedan 1976

2 GRÖNA 2 SKÖNA DAGAR!

3 Varsågod, här är Masesgårdens nya program som sträcker sig från maj månad när äppleträden står i blom, till klara höstdagar i oktober. När du än väljer att komma hit kan vi lova dig sköna dagar, som ger ny kraft och energi. Masesgården är ett riktigt hälsohem, inriktat på att du ska må bra när du är här och få med dig nya goda vanor hem. I din vistelse ingår alla måltider med stor vegetarisk buffé och fem aktiviteter om dagen med olika motionspass och föreläsningar. Var med på så många du vill, t ex yoga och vattengympa. Du kan också bada i poolen, ta välgörande behandlingar eller bara koppla av och njuta av den vackra naturen vid Siljan. Välkommen till vår dalagård! Du kan välja mellan hälsovecka, kortveckor och maxiweekend, med en ny intressant kurs varje vecka. 3 INNEHÅLL: Masesgårdens hälsohem 4 5 Veckans aktiviteter 6 7 Maten 8 9 Vikt & Motionsguide Hälsans historia Motion 14 Behandlingar och coaching Rummen Masesgårdens kursprogram Prosgårdens kursprogram Resor Våra samarbetspartners Fakta/det finstilta Tider och priser NYHET!

4 Ny start i livet! En hälsovecka på Masesgården kan vara vändpunkten till ett bättre liv. Med god och grön mat, motion och total avkoppling från vardagen. Masesgården är en liten oas, långt bortom bråttomsamhället. Hit kommer människor som behöver hämta nya krafter och är måna om sin hälsa. Gården har bara plats för ca 50 gäster, så det blir väldigt personligt. Kom igång med motionen! Du kan välja mellan flera olika motionspass om dagen. Träningen är upplagd så att alla kan vara med. Den som är vältränad kör lite hårdare och den som är stel i kroppen och otränad tar det lugnare. Vi har många duktiga ledare, som ser till att du kommer igång och tycker att det är roligt att träna. 4 Ät rätt och lätt! Under din vistelse på Masesgården får du prova på att äta vegetariskt. Varje dag serveras bufféer med varma och kalla grönsaksrätter, frukter och bär. Du kan också lyssna på föredrag om matens betydelse för hälsan eller om hur man blir av med extrakilona.

5 Delta i veckans kurs! Ny intressant kurs varje vecka på olika teman. Det kan handla om viktminskning, personlig utveckling och stresshantering eller vara kurser där du får träna yoga, qigong eller pilates. Kurserna hålls av olika kursledare, som alla är specialister inom sitt område. 5 Koppla av och njut! Bada i poolen när du vill, ta sköna promenader och njut av att vara ledig. Du kan också ta välgörande behandlingar, där du kan välja mellan allt från olika typer av massage till komplementärvård.

6 6 Bada i poolen! Poolen är öppen dygnet runt och många stunder kan du ha poolen helt för dig själv. Vattnet har en behaglig temperatur kring 30 grader. På kvällen dämpar vi belysningen, tänder ljusen i kandelabern och sätter på musik. Kneippbad, bubbelpool och bastu. Prova på kneippbad som ökar cirkulationen i kroppen. Du går växelvis i två rännor, en med kallt vatten (11 grader) och en med varmt vatten (37 grader). Vid simhallen finns också bastu och nere vid sjön finns en vedeldad bastu. Vill du bada bubbelpool kostar det 40 kr.

7 Var med på så många aktiviteter du vill! Vi kör flera motionspass om dagen, anpassade för alla åldrar och nivåer. Var med på så många du vill, t ex vattengympa, yoga, qigong eller stavgång med pulsträning. Eller lyssna på föredrag om exempelvis viktminskning och positivt tänkande. Ingen föranmälan behövs, det är bara att komma. LÖRDAG Välkomstträff och information om veckans kurs SÖNDAG Vattengympa eller qigong Stavgång Träna kroppen - styrkepass Info om maten på Masesgården KURS Coacha dig själv till bättre självkänsla MÅNDAG Morgongympa Bli vän med livet Step up och ryggträning Meditation och avspänning KURS Lär dig massera TISDAG Vattenträning eller yoga Kom igång! Kom i form! Träna kroppen - spinning, aerobic Stavgång med pulsträning KURS Om stress och stresshantering 7 Vibeke Saxe Christina Schultz Jim Sandlund Jan Adde Exempel på veckans program Totalt ingår 30 aktivitetstimmar i veckan med motionspass och föreläsningar med olika ledare, som får dig att tycka att det är roligt att träna. På bilden ser du några av ledarna. När du kommer till Masesgården får du ett program där du exakt kan se vad som finns att välja på. Det här är bara ett exempel på hur ett veckoprogram kan vara upplagt. ONSDAG Qigong Utflykt till Leksand Äta rätt och lätt KURS Lär dig linedance TORSDAG Yoga Varför motion Träna kroppen - spinning, box n kick Om relationer KURS Den ljusnande framtid är din FREDAG Vattengympa Våra viktigaste naturläkemedel Stavgång Konsten att gå ner i vikt- och behålla den Yoga Gästernas afton

8 Vegetarisk buffé. Maten på Masesgården är god och grön med mycket att välja på. Vi serverar laktovegetarisk mat. Hälsogröt, fil, yoghurt och massor av goda frukter och bär till frukost. Vegetarisk buffé till lunch och middag, med varma och kalla rätter, spännande kryddningar, hembakat bröd och mustiga soppor. Grönsakerna kommer i möjligaste mån från närliggande odlingar och är ekologiskt odlade. 8 Ingen snabbmat Matvanorna har radikalt förändrats de senaste 50 åren Från husmanskost till snabbmat, kombinerat med en kraftig ökning av godis och läsk och för mycket fett i maten. Men det är inte lätt att välja rätt. Av de ca 5000 olika livsmedel som finns i en butik är mer än hälften processade, med en kvalitet som är underlägsen dess naturliga motsvarighet. På Masesgården kan du lära dig mer om näringsriktig mat och viktminskning. Både i korta föreläsningar och i veckokurser, som hålls av specialister inom området.

9 9 Om du vill fasta. För dig som fastar bjuder vi på fräscha fastedrycker gjorda på frukt och grönsaker. Om du vill fasta bör du gradvis trappa ner mängden mat veckan före och helst bara äta frukt dagen innan.

10 Vill du gå ner i vikt en gång för alla. Det finns många olika metoder för att gå ner i vikt, men ytterst få som fungerar. Som hälsohem har vi arbetat med mat, motion och viktminskning i över 30 år och sett olika trender komma och gå. Vanligtvis går man tillfälligt ner i vikt under tiden som man benhårt håller fast vid dieten, men sedan vänder viktkurvan ofta uppåt igen. FRISKVÅRD ISTÄLLET FÖR SJUKSKRIVNING. Stillasittande arbete, brist på motion, övervikt och stress är vanliga problem. En hälsovecka på Masesgården kan vara vändpunkten till ett bättre liv. Allt fler företag satsar på friskvård för sina medarbetare. Kostnaden är som regel avdragsgill för företaget och skattefri för mottagaren. Friskvårdschecken gäller på Masesgården. 10 Alla bantningsmetoder ger dig lika dåligt resultat. Citatet är hämtat ur en vetenskaplig artikel i Dagens Nyheter 26 febr Amerikanska forskare testade fyra olika populära dieter på 800 överviktiga personer under två år. Oavsett vilken diet man följde gick försökspersonerna först ner i vikt och sedan upp igen. Genomsnittlig viktminskning efter två år var 3 4 kilo. Det finns inga genvägar eller mirakelkurer, utan det enda som fungerar är att äta mindre och röra sig mer. Det är precis den filosofi som vi alltid har förmedlat.

11 Masesgårdens Vikt & Motions guide. Många av våra gäster har frågat om vi inte har något bra viktminskningsprogram, som de kan få med sig hem. Nu har vi det, i form av en vikt- och motionsguide på webben. Utifrån dina personliga uppgifter räknar programmet ut antal kalorier och näringsinnehåll i den mat du äter och tillgodoräknar dig för promenader och annan motion. Fördelen med vårt viktminskningsprogram är att du inte behöver hålla en viss diet, utan kan äta allt - bara inte alltid eller i för stora mängder. Upptäck kalorifällorna! När du använder guiden lär du dig var kalorifällorna finns och att byta ut onyttig mat mot nyttig. Alla livsmedel, drycker och recept i guiden är kalori- och näringsberäknade, så att du kan se och jämföra allt från hela måltider till enstaka livsmedel. Fråga Katarina! Vikt & Motionsguiden är utvecklad av Katarina Holm-Johansson, kostrådgivare, som också ger dig personlig rådgivning. Att du kan få svar på dina frågor och bli peppad när det känns motigt, är viktigt för att du ska lyckas på vägen mot ett lättare liv. Som medlem kan du skicka ett mejl så svarar Katarina personligen på dina frågor. Matdagboken. Genom att skriva in exakt vad du äter i din matdagbok på webben, kan du redan efter de första dagarna se resultatet. Var det för stora portioner, för mycket fett eller socker i maten eller ovanor som bulle till kaffet och kvällsmacka? Motionsdagboken gör dig uppmärksam på hur viktigt det är att röra på sig. Precis på samma sätt som du fyller i vad du äter under en dag, fyller du i hur mycket du har rört på dig (eller inte). Du kan antingen registrera tid (t ex en halvtimmes promenad) eller använda stegräknare. BLI MEDLEM! Du kan läsa mer på Där finns också anmälningsblankett till Vikt & Motionsguiden. Pris för två månaders medlemskap är 495:-

12 Masesgården har en lång historia och har varit hälsohem sedan I december 1976 köpte Laila Gandefeldt och Christer Persson Masesgården och startade hälsohem sålde Christer gården till Staffan Malmqvist, men han finns fortfarande med i verksamheten och ansvarar för alla kurserna på Masesgården. ANOR FRÅN 1700-TALET Gården var familjejordbruk i många hundra år. Sitt namn fick den av Olle Mases, som blev ägare till gården 1926 och drev lanthandel i huset närmast vägen. Bondgården blev sommarställe när den kände skådespelaren och revyartisten Thor Modéen 1939 köpte gården. Han lät göra tillbyggnader och sätta in glasmålade, blyinfattade fönster. Nästa ägare (1945) ville driva barnhem för autistiska barn med antroposofiska behandlingsmetoder, men Kungliga medicinalstyrelsens enhet för sinnesslövård sade nej. Istället blev Masesgården pensionat fram till MASESGÅRDENS NYA LIV SOM HÄLSOHEM. Christer gick sin naturmedicinska utbildning när han och Laila tog över gården. Många hälsohem sågs på talet som en plats där man blev mirakulöst helbrägdagjord. Alla slags gäster togs emot. Även sjuka människor som skolmedici- nen inte längre kunde hjälpa. De sjuka tyckte förvisso ofta att under skedde. Och underverk kan ske med hälsan när man fastar, går in för en näringstät hälsokost, örttéer och naturmedel samt kompletterar med naturmedicinska behandlingar. På Masesgården fick man detta i en miljö där man kunde motionera i frisk luft och ha nära kontakt med människor som ville lyssna på de problem man bar på. Det var dock ett mycket ansvarsfullt och tidskrävande arbete, så efterhand styrdes verksamheten över alltmer mot friskvård. EN NY GRÖN VÅG. På 80-talet stod folk i kö för att åka på hälsohem, men sedan kom SPA-vågen och sköljde bort de flesta hälsohem från kartan. Två av oss blev kvar och Masesgården håller fast vid den ursprungliga ideologin, som Are Waerland lade grunden för på 30-talet. Nu upplever vi en ny grön våg. Det finns ett nyvaknat intresse för att åka på hälsohem och äta vegetariskt, motionera, lära sig mer om hälsa, koppla av och gå ner i varv. Masesgården är en liten oas som får folk att må bra. Hit kommer både unga, stressade människor i karriären och äldre som är måna om sin hälsa. Gården har bara plats för ca 50 gäster, så det blir väldigt personligt.

13 Vad är skillnaden mellan hälsohem ochspa? Masesgården har varit hälsohem i 33 år och vi vet vad som krävs för att man ska må bra. Till skillnad mot ett SPA har vi som hälsohem fokus på mat, motion och mental hälsa. Hos oss får du avstå från kaffe vin och oxfilé, men i gengäld får du så mycket annat som är berikande för både kropp och själ. Vetenskapligt råd För att hålla oss à jour med utvecklingen när det gäller hälsofrågor har vi bildat ett råd med experter inom området. I rådet ingår läkare, näringsforskare och dietister, som kan tillföra Masesgården och därmed våra gäster värdefull kunskap. Medlemmar i rådet är Kåre Engström, Josefine Jonasson och Magnus Nylander. Vår filosofi bygger på Are Waerlands idéer. Vi har inte med sjukdomar att göra utan med livsföringsfel sade Are Waerland. Han var den svenska vegetariska hälsorörelsens förgrundsgestalt (född 1876). Han skrev artiklar, böcker och höll föredrag om hälsa som drog fulla hus. Det mesta som Are Waerland talade om var ännu outforskat vitaminer, mineraler, enzymer, fibrer liksom om motionens och ljusets betydelse. Han förordade enkel, giftfri laktovegetarisk kost kombinerat med motion och nära naturkontakt. Vidare att minska på socker, salt, vitt mjöl och koncentrerat fett samt att ta hänsyn till kostens syra-basförhållande. Dessutom att utesluta giftiga stimulansmedel såsom kaffe, tobak och alkohol. SÄTT HÄLSANS HJUL I RÖRELSE! Are Waerland grundade 1940 Hälsofrämjandet, som ända sedan dess varit en viktig del av den svenska hälso- och miljörörelsen. Hälsofrämjandet arbetar både för sina medlemmar och för samhället i stort. Tex genom att propagera för klimatsmart mat och förbud mot genmanipulerade livsmedel. Hälsofrämjandets hjärtebarn är, precis som Masesgårdens, Mat, Motion och Mental hälsa. Om detta är saker som engagerar dig, kan du bli medlem för att stödja den goda saken. 13

14 Kom i form! 14 Om någon lyckades skapa ett piller med samma goda effekter som motion, skulle han eller hon få Nobelpriset. Motion påverkar hela dig hjärtat, blodvolymen och hjärnan, andningen, musklerna, mage, tarm, bentäthet och vikten. Med motion får du bättre kondition. Cellernas förmåga att omsätta syre och näring till energi ökar och hjärtat behöver inte jobba lika hårt (ett tränat hjärta har färre slag per minut i vilopuls). Motion sänker blodfetterna, vilket i sin tur minskar risken för hjärt/kärlsjukdomar, åderförkalkning, högt blodtryck och diabetes. Likaså förbättrar motion tarmrörelserna och motverkar olika mag- och tarmsjukdomar. Motion stärker skelettet, ökar rörligheten i armar och ben, reducerar fetman och dess följdsjukdomar, som åldersdiabetes och ledbesvär. Dessutom hjälper motion till att agera ut stressen. Välkommen på nästa motionspass på Masesgården. Det spelar ingen roll om du är stel i kroppen och otränad, det viktiga är att komma igång. Ge dig själv 30 minuter om dagen, så kan vi lova att du kommer att märka skillnaden! Ta hand om din kropp, för var ska du annars bo.

15 Boka tid för behandling! MASSAGE Det hör nästan till att ta en eller flera behandlingar när man är på Masesgården. Vi har många skickliga terapeuter och kan erbjuda över tjugo olika behandlingar. Efterfrågan på behandlingar är stor, så för att vara säker på att få den behandling du vill ha, föreslår vi att du förbokar, gärna samtidigt som du bokar in din vistelse hos oss. Varmt välkommen! Aromamassage En mycket avslappnande helkroppsmassage med aromaoljor. Behandlingen avslutas med en värmeinpackning för att oljorna ska verka på bästa sätt. Behandlingstid 55 min 655:- Hot stone massage En holistisk behandling där alla sinnen stimuleras med hjälp av varma lavastenar. Behandlingstid 55 min 695:- Klassisk massage En djupgående muskelmassage som mjukar upp och ger din kropp total avslappning. Behandlingstid 55 min 655:- 30 min 395:- Koppningsmassage Avslappnande bindvävsmassage. Genom mjuka sugkoppar bildas vakum, som påverkar bindväven i muskler och underhud. Är även bra vid celluliter. Ger huden extra liv och lyster. Behandlingstid 30 min 395:- Pinda Svedas massage Djupverkande reningsterapi. Med hjälp av örtknyten masseras hela kroppen, som befrias från känslan av tyngd och stelhet. Hjälper energin att cirkulera fritt i kroppen. Behandlingstid 55 min 695:- Taktil massage En mjuk och lugn massage som stimulerar kroppens lugn-och-rohormon (oxytocin) som hjälper kroppen till självläkning. Behandlingstid 55 min helkropp 655:- 30 min halvkropp 395:- Tuina kinesisk massage Kraftfull och läkande behandling som balanserar kroppens energier genom yin och yang. Spänningar och blockeringar löses upp med olika massagetekniker och akupressur. Behandlingstid 55 min 655:- 30 min 395:- Tunga trötta ben En akupressurbehandling för ben och fötter med vätskedrivande eteriska oljor. Verkar cirkulationsfrämjande och muskelavslappnande. Dämpar svullnad med hjälp av olika massagetekniker längs meridianerna på ben och fötter. Avslutas med en värmeinpackning. Behandlingstid 55 min 655:- 15

16 ANSIKTE & KROPP Bodyscrub En djuprengörande kroppspeeling som effektivt avlägsnar döda hudceller, öppnar porerna och gör huden mjuk och len. Behandlingstid 30 min 395:- smörjs in med fuktgivande lera. Medan du ligger insvept i värme får ditt ansikte skön massage och ansiktsmask. Mycket bra för dig med stela muskler, fibromyalgi, reumatisk värk eller när du bara vill njuta och tillföra huden extra fukt och näring. Behandlingstid 55 min 695:- 16 Klassisk ansiktsbehandling En djuprengörande behandling där ånga och portömning ingår. Vi skräddarsyr behandlingen efter din hudtyp. Behandlingstid 55 min 655:- Färgning av fransar och bryn Behandlingstid 30 min 295:- Manikyr I närmare en timme tar vi hand om dina händer med allt från handmassage till perfekt filade och lackade naglar. Behandlingstid 50 min 495:- Masesgårdens lyx Två timmars välgörande behandling som börjar med bodyscrub, fortsätter med aromamassage och avslutas med en djuprengörande ansiktsbehandling. Behandlingstid 120 min 1.500:- Masesgårdens algkur En utrensande behandling där kroppen först peelas och sedan packas in i en mineral- och vitaminrik alginpackning som får verka i värme. Avslutas med skön ryggmassage. En mycket bra kur för dig som behöver rensa ut slagg ur kroppen, känner dig trött och behöver ny energi eller är stel och behöver få igång cirkulationen. Behandlingstid 55 min 695:- Masesgårdens lerkur En peelande och mineralrik kroppsinpackning, där hela kroppen Medicinsk fotvård Ha inte ont i fötterna i onödan, utan beställ tid för en behandling! Förutom fotvård och fotmassage, behandlar vi olika typer av problem som liktornar, nageltrång, hälsprickor och vårtor. Du kan också få hjälp med skoval och inlägg som avlastar foten. Behandlingstid 50 min 495:- KOMPLEMENTÄRVÅRD Komplementär medicinsk behandling Vi använder irisdiagnostik, manuell undersökning av rygg, nacke och leder samt blodtrycksmätning. Detta tillsammans med din sjukdomshistoria ger underlag för behandlingen, som kan bestå av massage, zonterapi, akupressur, manuell nacke/rygg- och ledterapi samt öronakupunktur, som bl a används för bantning och rökavvänjning. Behandlingstid 40 min. 580:-

17 Goa Sha-terapi 4000 år gammal japansk terapiform som går på djupet i din kropp. Nacke, axlar och rygg blir genomarbetade och du känner snabbt en positiv effekt. Behandlingen förbättrar cirkulationen, frigör slaggprodukter som lämnar kroppen och därmed ger smärtlindring. Behandlingstid 30 min 395:- Kiropraktik På Masesgården har vi utbildade kiropraktorer, dock inte varje vecka, så hör efter när du bokar. Behandlingarna är till för läkning och smärtlindring. Kiropraktorn försöker återskapa balans i kroppen med hjälp av massage, stretching, manipulation och reflexbehandling. Behandlingstid 40 min 580:- Kostrådgivning Vill du gå ner i vikt, bli av med din uppsvällda mage eller få bättre matsmältning? Kostrådgivaren går igenom vilka problem du har, vad du vill uppnå med förändrade kostvanor och ger förslag till en individuellt anpassad kost som är både god och omväxlande. Besökstid 90 min 860:- Oxidativ stressmätning Studier har visat att fria radikaler, som ständigt bildas med energiomsättningen i våra celler, kan ge upphov till våra vanliga folksjukdomar som tex hjärt-kärlsjukdomar och reumatism. Syret är även den största källan till bildandet av dessa fria radikaler. Med ett enkelt blodprov mäter vi din oxidativa stressnivå. Vid förhöjda värden får du förslag på hur du kan förhindra de skadliga effekterna. Behandlingstid 30 min 395:- Regndroppsterapi Behandlingen består av att rena eteriska oljor arbetas in på ett speciellt sätt efter ryggen och på fötterna. Oljorna fortsätter att arbeta på djupet i kroppen. Regndroppsterapi reducerar inflammationer, virus och andra bakterieangrepp som alstras utefter nervbanorna. Den är också bra vid stress, utbrändhet och värk. Behandlingstid 55 min 760:- Öronljusbehandling Otosanmetoden är en urgammal tradition som kommer från Hopiindianerna. Det är en smärtfri, ofarlig behandlingsmetod som används mot mellanöreinflammation, bihåleinflammation, öronsus, yrsel, vaxproppar och liknande. Cirkulationen i örat blir bättre och din hörsel förbättras. Behandlingstid 30 min 395:- Österländsk hälsoprofil Obalans i energisystemet orsakar många sjukdomstillstånd som trötthet, stress, högt blodtryck och värk i kroppen. Stor vikt läggs på mage och tarmar. Det är ju där din hälsa börjar. Vi gör en irisdiagnostik och med modern diagnostikutrustning mäter vi din livsenergicirkulation (Qi) och får då fram en hälsoprofil. Flera olika behandlingar kan användas t ex moxaljus (akupunktur utan nålar), zonterapi och öronakupunktur. Behandlingstid 55 min 560:- COACHING Livscoaching personlig vägledning Ofta vill man uppnå något speciellt när man kommer till en coach. Kanske vill man skaffa sig en sundare livsstil, byta karriär, skapa mer ordning i sitt liv, se över sina relationer, lära sig säga nej, minska stressen eller bättra på sin självkänsla. Coaching berör alla dimensioner i ditt liv både privat och i arbete. Oavsett vilket område du vill förbättra i livet, kommer du att märka en positiv förändring även inom andra områden. Livscoaching hjälper dig att ärligt se på dig själv och ditt liv, möta dina rädslor, släppa gamla negativa mönster och hitta drivkraften samt modet och glädjen att ta steget in i din framtid! Behandlingstid 90 min 895:- 17

18 18 Välkommen till vår vackra dalagård!

19 36 rum och kök. Masesgården är en riktig dalagård med många rödmålade byggnader. Stora och små. Här finns inga standardiserade hotellrum, utan alla gästrum har olika inredning. Du kan välja mellan enkel- och dubbelrum, i tre olika prisklasser. Pensionatsrummen har dusch och toalett i korridoren. Gästrummen har egen dusch och toalett och de finaste rummen har egen altan eller balkong och lite extra som morgonrock på rummet. Med plats för 50 gäster! Det är många som vill komma till Masesgården, speciellt under högsäsong. Därför är vi glada att ha fått ytterligare tre rum i Ares hus, som ligger tvärsöver vägen och har balkong med strålande sjöutsikt. Välj mellan hälsovecka, kortvecka och maxiweekend. Vår klassiska HÄLSOVECKA är 7 dygn, lördag lördag. KORTVECKA är antingen 6 dygn, söndag lördag eller 5 dygn, lördag torsdag. MAXIWEEKEND 3 dygn, torsdag söndag. Datum för de olika alternativen framgår av kursprogrammet och sammanställningen på sidan

20 Vårt kursprogram. Kursen kan vara kicken att komma igång med något som får dig att må bra. Genom att t ex börja äta nyttigare, gå ner i vikt eller gå ner i varv och stressa av. Vi har kurser för både kropp och själ. Under våra 33 år som hälsohem har vi lyckats knyta några av de bästa kursledarna till oss. Här kan du se vad som finns, men du behöver inte bestämma dig nu, utan först när du kommer hit. Kursen är två timmar om dagen, kl I maxiweekend ingår kursen i priset. Övriga veckor kostar kurserna kr och är 8 10 timmar, ett mycket bra pris för så professionella kurser! Minst fem deltagare krävs för att kursen ska genomföras. 20 Kåre Engström KORTVECKA 18 (6 dygn) 2-8 maj Kurspris 600:- MATEN, MOTIONEN, VANORNA viktminskning Det handlar om den svåra konsten att ändra sina vanor till det bättre. Kanske har du tidigare försökt leva sundare, men inte lyckats få till en hållbar förändring? Denna kurs i beteendeförändring erbjuder dig en unik möjlighet att ta tag i just din hälsosituation. Siktet är inställt på såväl matens, som motionens och stressens betydelse för hälsan och de krafter som gör att vi inte lever som vi borde. Viktiga avsnitt är motivation, vilja, karaktär, risksituationer, belöningar, målsättning och det nödvändiga i att göra prioriterade val här i livet. Kåre Engström är legitimerad dietist och har varit ansvarig för kurser i beteendeförändring på Karolinska institutet. Han arbetar som föreläsare och författare, arrangerar matlagningskurser och hälsoresor. Andreas Konvicka KORTVECKA 19 (5 dygn) 8-13 maj Kurspris 500:- MUSIKEN SOM HELANDE KRAFT Musik och ljud påverkar oss både negativt och positivt. Men hur? Buller och oljud kan t ex orsaka sömnrubbningar och koncentrationssvårigheter. Medan vi genom harmoniska ljud, musik eller tystnad laddar det centrala nervsystemet med en rad positiva effekter som resultat. Musikpsykologen och musikterapeuten Andreas Konvicka berättar hur vi påverkas av vår ljudmiljö, om den senaste forskningen och ger många klingande exempel. Du får också prova på en del tekniker och terapiformer och lära dig hur du med enkla medel kan påverka din vardagsmiljö. Andreas Konvicka är bl a utbildad vid Uppsala universitet och i USA. Andreas har i 15 års tid forskat och föreläst i musikpsykologi. Han är också verksam som konsert-, operasångare och musikterapeut. Även privata konsultationer erbjuds under kursen.

21 MAXIWEEKEND 19 (3 dygn) maj Kursen ingår i priset Ari Lindberg Qigong har använts inom den kinesiska medicinen i över 2000 år i hälsobevarande och läkande syfte. Qi betyder energi och det får du genom den här kursen. Du får tillfälle att bekanta dig med två kraftfulla österländska tekniker Qigong och Tai Chi. Båda metoderna arbetar mot hälsa med lite olika vinklar. QIGONG OCH TAI CHI Mental styrka är en färskvara precis som fysisk styrka och kondition. Att utvecklas som människa kräver att man ständigt arbetar med sig själv. Ari Lindberg är Tai Chi-mästare och qigonglärare. Sedan 20 år tillbaka tränar han varje dag före jobbet och inspirerar genom sina kurser andra till att börja träna. KORTVECKA 20 (6 dygn) maj Kurspris 600:- Vibeke Saxe & Jim Sandlund Yoga bygger på jämvikt, skapar energi, harmoni och andrum i vår vardag när vi övar regelbundet. Enligt Yogans grundtanke måste man först behärska sin kropp för att kunna utveckla sin själ och lära sig total koncentration och tålamod. Här arbetar vi med Hathayoga. Vi utövar en mycket lugn yoga, där vi lär ut uppvärmning, de bästa ryggövningarna, den rätta andningen, styrke - och balansövningar, effektiva YOGA - GER PLATS FÖR SJÄLEN sträckövningar, avslappning som ger energi och korta meditationer. Yogan kompletteras med Chi-ball, som är ett bra massageredskap för ryggen. Jim Sandlund & Vibeke Saxe har båda en bred erfarenhet och utbildning. Bland annat som utbildad rörelsepedagog, familjeterapeut, aerobicinstruktör, yoga- och meditationslärare. 21 Ann Ericsson HÄLSOVECKA 21 (7 dygn) maj Kurspris 600:- Att känna sig nöjd med det yttre påverkar även ditt inre och livslusten. Kursen ger dig inspiration och förnyelse. Du lär dig vilka färger som klär dig bäst och att kombinera färger som framhäver din personlighet. När du bär dina rätta färger känner du dig gladare och säkrare och får en inre harmoni. Du får också lära dig hur du på bästa sätt vårdar ditt ansikte. Vi går igenom hudtyper, olika FÄRG - UTSTRÅLNING - LIVSLUST ansiktscremer, rengöring, peeling och hur du enkelt kan göra en skön ansiktsmassage. Avslutningsvis går vi igenom grunderna för naturlig, lättlagd makeup och formar dina bryn. Ann Ericsson är hudterapeut och har haft en egen hudvårdsklinik sedan Ann är dessutom färg/stil konsulent, tibetansk face-lift massör och healer.

22 HÄLSOVECKA 22 (7 dygn) 29 maj - 5 juni Kurspris 600:- Anneli Hellsten En inspirerande kurs om hur du själv kan påverka ditt eget liv, på ett sådant sätt att du blir den du vill vara, för din egen skull och i mötet med andra människor. Kroppsspråk och tonläge säger ofta mer om en person än själva orden. Det gäller bara att bli medveten om hur det fungerar, på det medvetna och undermedvetna planet och hur mycket tankens kraft påverkar vårt handlande. Jag har upptäckt att allt börjar med att våga KROPPSSPRÅK OCH TANKEKRAFT säger Anneli. Våga vara sig själv. Våga lämna det gamla bakom sig och våga hoppa i det okända. Anneli Hellsten har över 20 års erfarenhet som utbildningsledare och föreläsare i skola och näringsliv. Anneli har fördjupat sina kunskaper genom utbildning till coach och processcoach. Möjlighet till privat konsultation/coaching finns under kursveckan. 22 Eva Forsberg Schinkler KORTVECKA 23 (5 dygn) 5-10 juni Kurspris 500:- Du får glänta på dörren till den stora visdom som finns inom den ayurvediska psykologin och vad som ger balans i ditt liv. I ayurvedans grunder ingår tre energier som skapar våra olika personlighetstyper. När du vet vilken eller vilka av dessa energier du domineras av, får du hjälp att skapa din egen unika handlingsplan för att leva med optimal kraft. Sattva, Rajas och Tamas styr vårt sinne. Du får prova tekniker för hur du kan leva i mer Sattva (ljus och helande). AYURVEDA - Livskraft i vardagen Eva Forsberg Schinkler är leg sjuksköterska, fil kand i beteendemedicin och hälsopsykologi. Utbildad i Ayurveda i Sverige, USA och Indien. Hon arbetar med ledarskaps- och personlig utveckling och har skrivit boken Livskraft i vardagen med inspiration av Ayurveda som kommit ut på Norstedts förlag. MAXIWEEKEND 23 (3 dygn) juni Kursen ingår i priset Malin Berghagen Malin leder dig genom yogans magiska värld, långt bort från stress och oro. Genom guidade meditationer och avslappningsövningar färdas du till platser och sinnesstämningar som hjälper dig att upptäcka din kropp på nytt. Övningar från Hathayoga, som alla kan vara med på, stressar av och stärker bl a rygg och buk. Pilatesövningar MJUKYOGA ingår och du provar även på Ashtangayoga. Malin Berghagen har genom yogan funnit vägen till hälsa och balans i livet. I de uppskattade kurser som Malin regelbundet håller här på Masesgården delar hon med sig av sin kunskap.

Hej Fötter! Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2014. Massagestudio med framgång

Hej Fötter! Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2014. Massagestudio med framgång Ny utbildning: Dansinstruktör Latin Jam! Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2014 Hej Fötter! Massagestudio med framgång SuJok koreansk handakupunktur Vad krävs av en duktig PT? Känslornas

Läs mer

Varför EKOfrisör? Oxytocin mirakelsubstans utan biverkningar. Massor av MASSAGE. Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Våren 2014

Varför EKOfrisör? Oxytocin mirakelsubstans utan biverkningar. Massor av MASSAGE. Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Våren 2014 Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Våren 2014 Massor av MASSAGE Varför EKOfrisör? Framtidens medicin är Funktionell Vaken Vila Hej Lungor! Massage för BARN och mycket mer! Oxytocin mirakelsubstans

Läs mer

Steg 1 Kurs i laserterapi Steg 1 Kurs i laserterapi Utbildnings Guiden Kvalitet är vårt Steg 2 Kurs i laserterapi Axelsons Tider & Priser

Steg 1 Kurs i laserterapi Steg 1 Kurs i laserterapi Utbildnings Guiden Kvalitet är vårt Steg 2 Kurs i laserterapi Axelsons Tider & Priser Team Axelsons Kvalitet är vårt varumärke! Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Våren 2015 Dansa dig frisk, glad & smart! 10 % rabatt Hej HJÄRNA! Pillerparadoxen Massage vid Medelhavet Lymfmassagen

Läs mer

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ

Jomana 2009. Må bra till kropp och själ Jomana 2009 Må bra till kropp och själ Ett varmt tack till: Min underbara lärare på Glokala folkhögskolan, Gunilla Andersson, för hennes hjälp och stöd och tro på mitt hälsoprojekt. Tack för att du har

Läs mer

för avancerad självkännedom

för avancerad självkännedom M U L L I N G S T O R P KURSGÅRD AB för avancerad självkännedom Otto Runmark Mullingstorps ledning Jag tycker det är viktigt att ett sådant här ställe finns där människor ges en möjlighet att kunna växa

Läs mer

YOGA. magazine. My Kickstart. Spring i benen TOUGH VIKING. Fridfull styrka. Kom igång med LÖPNING. Din guide till Gruppträning. Danielas nya liv med

YOGA. magazine. My Kickstart. Spring i benen TOUGH VIKING. Fridfull styrka. Kom igång med LÖPNING. Din guide till Gruppträning. Danielas nya liv med Gruppförsändelse till hushåll magazine SOMMAREN 2015 YOGA Fridfull styrka Kom igång med LÖPNING Danielas nya liv med My Kickstart TOUGH VIKING Spring i benen Din guide till Gruppträning 1 1 TRÄNA MED PT

Läs mer

Extas är nödvändigt i våra liv

Extas är nödvändigt i våra liv Nr 3 2013 Pris 69:- (inkl moms) FÖR BÄTTRE EKONOMI OCH LIVSKVALITET Din guide till det goda livet Barbara Carellas: Extas är nödvändigt i våra liv Innehåller värdecheckar för 15 000 kr Anders Andersson:

Läs mer

EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE

EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE EN GUIDE FRÅN LIVSHANDBOKEN.SE Stärk din motivation 34 coachande sidor: Väck drivkraften som tar dig i mål 2 Innehållsförteckning Om författaren...3 Inledning... 4 1. Välj en kristallklar målbild...5 2.

Läs mer

TANUM APPAR MUSKLER FREEMOTION. magazine ANGELICA. Så bygger du. Vi visar övningarna TEDACTIVE 1 ÅRSJUBILEUM. Trendexperten STEFAN NILSSON

TANUM APPAR MUSKLER FREEMOTION. magazine ANGELICA. Så bygger du. Vi visar övningarna TEDACTIVE 1 ÅRSJUBILEUM. Trendexperten STEFAN NILSSON Gruppförsändelse till hushåll magazine HÖSTEN 2012 ANGELICA Guldtjejen från TANUM APPAR FÖR DIN TRÄNING Trendexperten STEFAN NILSSON Så bygger du MUSKLER FREEMOTION Vi visar övningarna TEDACTIVE 1 ÅRSJUBILEUM

Läs mer

ÖVERVIKT. - den nya folksjukdomen KONSEKVENSERNA AV

ÖVERVIKT. - den nya folksjukdomen KONSEKVENSERNA AV HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ÖVERVIKT - den nya folksjukdomen APRIL 2007 Sveriges folkkäraste artist Kikki Danielsson genomgick en förvandling i programmet Du är vad du äter. Foto:

Läs mer

Kvinna mitt i livet. Komplementär medicin. Vibrationsträning. Kronisk smärta som egen diagnos. Tema. Kvinnors smärta Alternativvård

Kvinna mitt i livet. Komplementär medicin. Vibrationsträning. Kronisk smärta som egen diagnos. Tema. Kvinnors smärta Alternativvård Svenska smärtföreningen testar Svenska smärtföreningen testar 2/2006 1/2006 Kronisk smärta som egen diagnos Kvinna mitt i livet Tema Tio enkla steg att hantera kronisk smärta Nu har du möjlighet att beställa

Läs mer

10 viktiga frågor att ställa dig själv innan du väljer utbildning till Friskvårdskonsult

10 viktiga frågor att ställa dig själv innan du väljer utbildning till Friskvårdskonsult ! 10 viktiga frågor att ställa dig själv innan du väljer utbildning till Friskvårdskonsult 10 viktiga frågor att ställa dig själv innan du väljer utbildning till Friskvårdskonsult 1. Vilken inriktning

Läs mer

Ta kroppen till hjälp för din inre förändring

Ta kroppen till hjälp för din inre förändring Ta kroppen till hjälp för din inre förändring Att kombinera Taktil Stimulering & Samtalsterapi (SER) Åsa Nyvell Öland 140904 Sammanfattning Jag har utbildat mig till Socialpedagog, Taktilterapeut och SERterapeut.

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

nr 2 2010 vårdguiden för Stockholms län en farlig trend Kryp i benen Ta hand om dıg ı sommar! Medicinska myter Där spriten går in

nr 2 2010 vårdguiden för Stockholms län en farlig trend Kryp i benen Ta hand om dıg ı sommar! Medicinska myter Där spriten går in vårdguiden nr 2 2010 för Stockholms län Vattenpipan en farlig trend Kryp i benen Ta hand om dıg ı sommar! Medicinska myter Där spriten går in Innehåll nr 2 2010 3 Notiser 4 Tema sommar 5 Konsten att bli

Läs mer

KVINNA. Emma Wiklund: I BALANS. RESEFORMEN SOM ÖKAR Fördomarna börjar försvinna SMÄRTA I KROPPEN. Jag var så illa tvungen att skaffa mig ett jobb

KVINNA. Emma Wiklund: I BALANS. RESEFORMEN SOM ÖKAR Fördomarna börjar försvinna SMÄRTA I KROPPEN. Jag var så illa tvungen att skaffa mig ett jobb ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN OP COMMUNICATION ANNONS SMÄRTA I KROPPEN KAN BERO PÅ DINA FÖTTER Läs mer om Fotkomfort på sid 4 MEDFÖLJER SVENSKA DAGBLADET 6 MAJ 2015 KVINNA I BALANS Emma

Läs mer

Konstpedagog skapar kreativt kaos

Konstpedagog skapar kreativt kaos #9 20 OKTOBER 2014 ÅRGÅNG 23 GRUPPFÖRSÄNDELSE TILL HUSHÅLL I KARLSTAD, HAMMARÖ, KIL, FORSHAGA & DEJE CITATET Jag skulle kunna vara med henne sju dagar i veckan, 24 timmar om dygnet. Colin Nutley om att

Läs mer

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar.

Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Tack för att du har köpt den här boken om hur du som företagare kan paketera din kunskap, sälja den och tjäna mer pengar. Jag hoppas att boken ger dig nya perspektiv på hur du på bästa sätt kan ta vara

Läs mer

Nr 3 2014 PERSONSKADEFÖRBUNDET RTP-S, STOCKHOLMS LÄN. Ett bra liv trots begränsad rörlighet Skratt är en allvarlig sak

Nr 3 2014 PERSONSKADEFÖRBUNDET RTP-S, STOCKHOLMS LÄN. Ett bra liv trots begränsad rörlighet Skratt är en allvarlig sak Nr 3 2014 PERSONSKADEFÖRBUNDET RTP-S, STOCKHOLMS LÄN Ett bra liv trots begränsad rörlighet Skratt är en allvarlig sak 2 RTP-S Aktuellt Nr 3 2014 Innehåll Med mina ord... Med mina ord...... 3 Ett bra liv

Läs mer

Det goda livet. En studiehandledning från Landstinget Sörmland om hur vi kan må bättre

Det goda livet. En studiehandledning från Landstinget Sörmland om hur vi kan må bättre Det goda livet Påverka resten av ditt liv! Med Det goda livet vill vi landstingspolitiker inspirera och locka till diskussion kring hälsan. Vi vill att du tillsammans med andra sörmlänningar funderar över

Läs mer

Martin & Cissi. fortfarande förälskade RÖKSTOPP MIRAKELMEDICIN PÅ RECEPT. MANNENS HÄLSA motion minskar risk för erektionsproblem

Martin & Cissi. fortfarande förälskade RÖKSTOPP MIRAKELMEDICIN PÅ RECEPT. MANNENS HÄLSA motion minskar risk för erektionsproblem MEDICIN HÄLSA VÄLBEFINNANDE Nr 1 Februari 2009 TA MED TIDNINGEN HEM GRATIS Läs mer om hälsa och medicin på RÖKSTOPP bestäm dig för att lyckas MANNENS HÄLSA motion minskar risk för erektionsproblem MIRAKELMEDICIN

Läs mer

Skärgårdstur och fiske i rullstol Aktiv höst med Hkp-coach

Skärgårdstur och fiske i rullstol Aktiv höst med Hkp-coach RTP-S Nr 3. 2009 FÖR TRAFIK-, OLYCKSFALLS- OCH POLIOSKADADE I STOCKHOLMS LÄN Skärgårdstur och fiske i rullstol Aktiv höst med Hkp-coach RTP 184x66.pdf 1 2009-04-21 19:17:05 C M Y CM MY CY CMY K Under hösten

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Nu är goda råd enkla!

Nu är goda råd enkla! Nu är goda råd enkla! Ett inspirationsmaterial för bättre hälsa i skolan och på fritiden GEOCACHING EKO REKO LET S DANCE BLIND DATE SÖTA DRÖMMAR KROPPSIDEAL nationellt centrum för främjande av god hälsa

Läs mer

NYHET! BLI BÄTTRE! Terese Alvén FÖRELÄSNING MED. Kombinera din träning se sidan 6-7. Ungdomsspinning. Driver bloggen: Spark i baken se sidan 28

NYHET! BLI BÄTTRE! Terese Alvén FÖRELÄSNING MED. Kombinera din träning se sidan 6-7. Ungdomsspinning. Driver bloggen: Spark i baken se sidan 28 PROGRAMBLAD FORMTOPPEN HÖSTEN 2013 BLI BÄTTRE! Kombinera din träning se sidan 6-7 NYHET! Ungdomsspinning se sidan 10 FÖRELÄSNING MED Terese Alvén Driver bloggen: Spark i baken se sidan 28 INNEHÅLL SID

Läs mer

Mångfaldigande av innehållet i denna video e- bok, helt eller delvis, är enligt lag om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av författaren.

Mångfaldigande av innehållet i denna video e- bok, helt eller delvis, är enligt lag om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av författaren. Mångfaldigande av innehållet i denna video e- bok, helt eller delvis, är enligt lag om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av författaren. Förbudet gäller varje form av mångfaldigande genom tryckning,

Läs mer

Mer tid för själen. En bok om hur vi alla kan bli lyckligare i grunden - känna mer frid, balans och samhörighet i vardagslivet. av Per-Anders Hedlund

Mer tid för själen. En bok om hur vi alla kan bli lyckligare i grunden - känna mer frid, balans och samhörighet i vardagslivet. av Per-Anders Hedlund Mer tid för själen En bok om hur vi alla kan bli lyckligare i grunden - känna mer frid, balans och samhörighet i vardagslivet av Per-Anders Hedlund Det finns en fridfull, lugn plats. Det finns en förnöjsamhet

Läs mer

Friska FöretagNr 5. Vi måste se till hela människan sid 8. Jonas Ridderstråle om mod och reflektion. Ledarskap & utveckling

Friska FöretagNr 5. Vi måste se till hela människan sid 8. Jonas Ridderstråle om mod och reflektion. Ledarskap & utveckling ANNONS Hela denna bilaga är en annons från Provisa i samarbete med Korpen Hälsa ANNONS Friska FöretagNr 5 Ledarskap & utveckling Intervjun: Yvonne Gustafsson, Esv Vi måste se till hela människan sid 8

Läs mer

synapsen Hanne från Norge på inspirationsturné Nr 4 2011 Årgång 30 Epilepsiföreningens medlemstidning

synapsen Hanne från Norge på inspirationsturné Nr 4 2011 Årgång 30 Epilepsiföreningens medlemstidning synapsen Epilepsiföreningens medlemstidning Nr 4 2011 Årgång 30 Hanne från Norge på inspirationsturné Tänk om vi kunde ta vara på erfarenheter från öst och väst, säger Christina Doctare. Överförmyndarnämnd

Läs mer

Konsten att leva. www.motesplatsbromma.com. 17 november Öppet seminarium med Börge Ring: Konsten att leva nu utan att vika för det svåra.

Konsten att leva. www.motesplatsbromma.com. 17 november Öppet seminarium med Börge Ring: Konsten att leva nu utan att vika för det svåra. Skapa gott liv Andrum Öppna seminarier om livet Kurs i Konsten att Leva Alpha-kurser Alla-kan-sjunga-kör Livets pärlor Den inre resan Mansfrukostar Pilgrimskurs Pilgrimsvandring Spa för själen Sinnesrogudstjänst

Läs mer