Beskrivning av en resa i södra Kina i mars 2013 Södra Kinas Guldkorn Kinalotsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beskrivning av en resa i södra Kina i mars 2013 Södra Kinas Guldkorn Kinalotsen"

Transkript

1 Beskrivning av en resa i södra Kina i mars 2013 Södra Kinas Guldkorn Ansvarig researrangör: Kinalotsen Text och foto: Curt Carlsson (om inte annat anges) Denna resa bestod av valda delar ur Kinalotsens utbud av spännande resmål och får ses som en specialresa. Gruppen bestod av 19 personer, som samlades på Arlanda den 10 mars. Vi hade en lång resa med två mellanlandningar framför oss, innan vi dagen därpå skulle nå Guilin i södra Kina. Ett 6 timmarsuppehåll i Peking lättades upp av ett besök på Konstområde 798, där kinesiska konstnärer får verka på ett gammalt fabriksområde inte så långt få från flygplatsen. l Vi kom ner till de kända sockertoppsbergen i Guilintrakten, som uppfyller våra flesta schabloner om Kina. Det finns större passagerarbåtar som tar turister längs dessa scenerier, men i vårt fall gled vi fram på små bambuflottar som sköttes av en gondoljär. Ett mycket behagligt sätt att få starta vår kinavistelse! Efter flottfärden på floden Yulong och lunch i den gamla byn Jiuxian tog vi våra hyrcyklar och trampade hem till vårt hotell Snow Lion Resort i Yangshuo. Dagen därpå hade vi ledig dag och kunde välja t.ex. att gå matlagningskurs, få massage eller bara strosa runt i staden, byn eller längs flodstranden. Vi såg ett stort häftigt ljusspel vid Li floden på kvällen.

2 Nästa dag väntade efter en längre busstur en upplevelse mitt bland terrassodlingarna i Dazhai. Vi fick vandra en timme upp till vårt hotell som hängde ovan terrasserna och som hade en egen, för trakten typisk träarkitektur. Detta område är Yaofolkets, ett av många minoritetsfolk i Kina. Ett karaktärsdrag är kvinnornas stora frisyrer som innehåller allt hår (även avklippt) som växt på deras huvuden under livets gång. Efter middagen och försäljning av deras hantverk i textil vidtog en liten dansföreställning som följdes av lekar och till sist blev det en sångartävling. En mycket gemytlig kväll. Nästa morgon vandrade vi tillbaka i terrasslandskapet och åkte till flygplatsen för vidare färd till Yunnanprovinsen. Det blev förseningar och vi kom inte fram till Lijiang förrän vid midnatt, då vi tog in på Moon Inn. Nu var vi i ett annat minoritetsfolks område, Naxifolkets. Naxifolket är bl.a. känt för sitt matriarkat. Staden Lijiang är ett världsarv och fick efter en svår jordbävning 1996 omvärldens ögon på sig och är nu ett stort turistmål, inte minst för kineser. Den gamla staden är återuppbyggd och sjuder av liv. Vi gjorde en utflykt till illlamatemplet l Yufeng utanför staden och till en liten by Baisha, där det gick att hitta mycket textilt. Vid ett berömt kameliaträd ovanför templet satt en 94 årig man, som under kulturrevolutionen hade lyckats hindra rödgardisterna att hugga ner trädet. Han har allt sedan dess haft som hedersuppdrag att vakta det. På kvällen var vi på en konsert med Naximusik som har gamla mongoliska rötter. Gubbarna som spelade var också mycket gamla.

3 Dagen därpå påbörjades en av resans höjdpunkter; vandringen längs Tigersprångsklyftan. Vi åkte buss en bit innan vandringen på bergsvägen inleddes. På sina ställen, i varje fall i början, var den ännu bred som en vanlig väg och slingrade rätt snällt, men ju längre dagen led desto smalare och mer hisnande blev stigen. På flera ställen gick den på en hylla med stupet direkt utanför. Naturen var dock mäktig och bergen på andra sidan klyftan var över meter höga. De hade kalkgrå toppar, som enligt uppgift var så porösa att ingen ännu lyckats bestiga dem. Vädret var gassande sol och värmen fick oss att svettas ordentligt. Efter lunch tog tre av oss tillfället i akt att rida mula upp till högsta punkten på leden (2.670 m.ö.h.). Stigen utför blev därefter bitvis så brant, att mulorna vägrar gå där. Det gav lite Ronja Rövardotter känsla att rida och full tillit till mulan var en förutsättning för att njuta av ritten. Det blev en lång och ansträngande dag, men den gav också många spektakulära intryck som är svåra att få på andra håll. Värdshuset i bergen, Tea Horse Guesthouse, hade solvarmt duschvatten och bjöd på vacker utsikt. Andra dagen på vandringen var på många sätt annorlunda. Vädret var kallt och blåsigt och till sist kom regn. Landskapet och klipphyllan vi gick på skiftade också karaktär. Mitt i all vildmarksvandring kunde man plötsligt passera en liten by och se djur och folkliv. Maokostymen håller på att helt försvinna i Kina, men här stötte vi fortfarande på den ibland. Att den lever kvar beror nog mest på att den faktiskt är rätt praktisk. Lunch i Tinas Tea House och sedan ilfart med minibussar till färjan över Yangtze, Asiens längsta flod. Det blev be en kortare otaevandring gbåde ner till och upp från floden. På floden fanns några mudderverk som sades vaska guld(!).

4 Den lilla byn Daju, där vi övernattade, är en liten by på den rena landsbygden. Värdshuset där drevs av en bror till vår lokala guide Mr Mu. Släkten Mu är stor i dessa trakter. Efter middagen på den kringbyggda gården underhöll vi värdfolket med svenska sånger. Christina och Bosse, våra spelmän, stod för musiken. Nästa dag styrde vi kosan mot ett ännu unikare mål. Stenstaden Boashan har anor 800 år tillbaka, då mongolerna byggde en fästning på ett berg intill floden. Det blev åter en rätt hisnande färd på vägar som påminde om Norges på 70 talet.

5 Vi åt lunch i Goule, en liten ort längs vägen med några affärer och en restaurang; måhända enkel, men med kanske den bästa maten. På hela resan åt vi mycket gott och varierat, så konkurrensenvar hård. Här serveradesbl bl.a. wokade ormbunkskott. Framåtkvällen var vi framme i Boashan, där det endast finns framkomlighet för mulor och fotgängare sista biten. Vår packning lastades på mulor och vi fick promenera sista biten till det familjedrivna värdshuset som även det drevs av vår guides familj. Vi blev väl mottagna av vår guides gamla mamma och kunde njuta av den vackra utsikten över landskapet, floden och den närbelägna nyare staden. Få turister når ända hit på sina färder. Det är inte ens alla invånare som kan kinesiska! I gryningen nästa morgon startade vi återfärden till Lijiang. På vägen fick vi en fin utsikt mot Himalayas massiv. Närheten till dessa och till Burma kändes påtaglig. Vår guide hade varit i Burma flera gånger. För honom, som lokalbefolkning, gick det bra även när Burma var mer stängt.

6 Nästa etapp, flygturen till Chengdu, gick utan besvär och vi tog nu in på ett storstadshotell, Minshan Lhasa Grand Hotel, vilket hade en helt annan stil än våra familjedrivna små hotell i Yunnan. Allt har ha sin charm och sina fördelar. Wi Fi saknas knappt i den minsta håla i Kina numera. Däremot verkar man inte satsa så mycket på vanliga datorer på hotellen. Hittar man en dator att använda så dröjer det inte länge förrän några barn sitter förväntansfullt och väntar på att den främmande farbrorn ska bli klar, så att det blir chans för lite datorspel. Vi bodde intill de tibetanska kvarteren och hade även Nanjiaoparken inom räckhåll med dess museum och park. På kvällen gick vi ut och åt på en bättre restaurang på egen hand, utan hjälp av någon som behärskade det kinesiska språket. Det tog ungefär lika lång tid att beställa som att äta, då ingen i personalen kunde engelska. Maten var god och kryddstark som det anstår mat från Sichuangprovinsen.

7 Nu var det dags att åka tåg! Enligt reklamen går den enda ångdrivna järnvägen i världen med reguljära turer, mellan Qianwei och Bajiaogou. Den senare är en kolgruvestad, som byggdes upp under Det Stora Språnget under slutet av 1950 talet. Sedan dess har tidenstått stilla där en sanning utanallt allt för stor modifikation. Nu sedan staden så smått börjat bli en turistattraktion har det flyttat in lite nya människor, annars bor här mest kolgruvearbetare. Vår lokale guide Roland, bördig från München (!), var den som en gång hittade detta resmål. Resan på den smalspåriga banan tog en dryg timme och sedan tillbringade vi kvällen i detta Mao Skansen. Husen som en gång byggdes som mönsterbostäder stod där ännu, men många var till skillnad från Skansens fortfarande bebodda permanent. Torget var så stolt maoistiskt man kan tänka sig. När folk samlades till kvällsgymnastiken fattades inte mycket för att man skulle vara 50 år tillbaka i tiden. De tre små logier vi fördelades på låg verkligen i början av sin karriär som hotell. Familjedrivet är verkligen nyckelordet. Jämför Ramundberget och Norbergs gård på 1930 talet, då skidturismen började där.

8 Dagen därpå promenerade vi ut från kolgruvestaden genom en trång dal, där det urgamla utdöende ormbunksträdet ännu växer. Därefter åkte vi med bussen till Leshan för att bese världens största buddastaty i sten, 71 meter hög. Man kan bokstavligen vandra på och i delar av den. Vi valde att bese den från båt vilket var både snabbare och enklare. En imponerande skulptur, som tog 90 år att färdigställa. Vi åkte sedan till Shangli, en gammal trästad i närheten av Yaán (som drabbades av en stor jordbävning nu i april 2013) för att vara nära en pandapark dagen därpå. Vi tog in på ännu ett mindre hotell av den typ vi prövat rätt många under denna resa. Det fanns stunder under resan då synpunkter på standarden var förståeliga, men reser man i trakter där turister nyligen satt sin fot, kan man råka ut för detta. Pandor vet man väl hur de ser ut? Få djurarter har väl exponerats mer. Ändå var det skönt att se dem live i Bifengxias pandapark, då de behagfullt poserade, kliade sig på magen och käkade bambu med märkbar njutning. Björnen Baloo hade tagit dem till sitt hjärta direkt.

9 Nu var de udda resmålen på vår resa slut endast Peking återstod. De dagar vi tillbringade i Peking blev dock både sköna och innehållsrika. Vi hittade ännu, trots många tidigare besök, en ny stor byggnad på Sommarpalatsets bakgård och en stilla promenad vid Himmelens Tempel är alltid en njutning. Hotellet Dongfang var anrikt och personligt, där det låg bland hutongerna strax söder om Himmelska Fridens Torg. Att få träffa ett par arbetskompisar från projekten i Shijiazhuang var naturligtvis också trevligt. Vet inte varför Peking känns som en så trivsam stad men något gör detta megacity till ett ställe där man kan koppla av. Foto: Rainer Hertel Vi kom hem lagom till Påsk, med många och varierande upplevelser i bagaget. Vilken resa!

Resebrev oktober 2011. Semester i Kalifornien utan båt

Resebrev oktober 2011. Semester i Kalifornien utan båt Resebrev oktober 2011. Semester i Kalifornien utan båt Upp 03.30 och lite senare lämnade vi seaqwest i Green Turtle Bays marina för att bli skjutsade till den lilla flygplatsen i Paducah. Vi tog ett plan

Läs mer

Akademiker och färdledare två av mina roller i Kina

Akademiker och färdledare två av mina roller i Kina Akademiker och färdledare två av mina roller i Kina I slutet av 1978 beslöt kommunistpartiet att slå in på en annan väg än den som rått under Maos tid vid makten. Den nya öppenheten mot omvärlden gjorde

Läs mer

Sofias rapport - Lite tankar och känslor kring våra rundresor i Indien. Solapur

Sofias rapport - Lite tankar och känslor kring våra rundresor i Indien. Solapur Sofias rapport - Lite tankar och känslor kring våra rundresor i Indien Så har vi passerat mer än halvvägs genom vår resa i Indien. Det har gått fruktansvärt fort men samtidigt känns det så längesen man

Läs mer

SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola.

SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola. SENEGALPROJEKT I APRIL VÅREN 2012. Gemensamt för gymnasierna i gymnasienätverket Team Nord i samarbete med Kronoby folkhögskola. BLOGG 1 Resan inleds Resan till Senegal inleddes kl 3.00 på söndag morgon

Läs mer

Resa till Brasilien med Östras gäng 12-26 september 2008

Resa till Brasilien med Östras gäng 12-26 september 2008 Resa till Brasilien med Östras gäng 12-26 september 2008 I detta dokument har olika minnen och händelser blivit nedtecknade. Flera av Brasilienresenärerna har bidragit med texter, visor, fotografier, teckningar

Läs mer

Till Rajasthan och Kerala

Till Rajasthan och Kerala Till Rajasthan och Kerala Resan gick till Kerala där vi vilade ut en vecka på ett ayurvediskt resort. Vi flög sedan till Delhi och fortsatte till Rajasthan, den färgstarka delstaten vars namn betyder konungarnas

Läs mer

det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising

det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising det enda som räknas det enda som räknas Socialt entreprenörskap på riktigt Björn Söderberg med Lisa-Linnea och Mattias Flising 2012 BookHouse Editions Det enda som räknas, socialt entreprenörskap på riktigt

Läs mer

Wenestads Byalag kallar till Årsmöte. Lördag 5 mars kl 13.30 i Venestads skola. (Foto: John Mogensen)

Wenestads Byalag kallar till Årsmöte. Lördag 5 mars kl 13.30 i Venestads skola. (Foto: John Mogensen) Nr 1 2011 Wenestads Byalag kallar till Årsmöte Lördag 5 mars kl 13.30 i Venestads skola Årg 22 (Foto: John Mogensen) Sedvanliga årsmötesförhandlingar OBS! Information och diskussion om Byalagets eventuella

Läs mer

göra nu? Med denna evighet till vecka som låg framför mig...

göra nu? Med denna evighet till vecka som låg framför mig... BOMBAY Någon hade sagt till mig att jag borde vaccinera mig mot tyfoid om jag skulle resa till Indien. Och av någon anledning hade denne någon också föreslagit att jag skulle ta vaccinet i drickbar form.

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Bibliotek skall finnas överallt Att resa i främmande biblioteksland

Bibliotek skall finnas överallt Att resa i främmande biblioteksland Bibliotek skall finnas överallt Att resa i främmande biblioteksland Tomas Lidman Honduras Inte precis nere vid den helt förstörda flodstranden, utan en bit upp på kullarna ovanför, låg det nya nationalbiblioteket

Läs mer

NICARAGUARESAN 2014 En reseberättelse om Vision For All resan till Nicaragua 23 augusti 3 september 2014. -mina personliga intryck

NICARAGUARESAN 2014 En reseberättelse om Vision For All resan till Nicaragua 23 augusti 3 september 2014. -mina personliga intryck NICARAGUARESAN 2014 En reseberättelse om Vision For All resan till Nicaragua 23 augusti 3 september 2014. -mina personliga intryck Text: Per Söderberg Foto: Per Söderberg och Birgitta Wejlin Syftet med

Läs mer

POLARDISTANS. Lite bakgrund

POLARDISTANS. Lite bakgrund POLARDISTANS Jag skall här försöka beskriva långdistanstävlingen POLARDISTANS och varför jag tycker att den är så värdefull för oss som har grönlandshundar. Lite bakgrund Det förekom under ganska många

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

Bygg upp ditt tempel!

Bygg upp ditt tempel! Bygg upp ditt tempel! Av: Johannes Djerf År 586 f kr. Så hade Babylons arméer lagt Jerusalems tempel i ruiner. Guds hus, beviset på Guds närvaro bland dem var förstört. Men några årtionden senare omkring

Läs mer

Resedagbok. Mt Kilimanjaro, Uhuru Peak 5 895 m ö h 20/2-1/3 2014. Machame Route, Whiskey rutten

Resedagbok. Mt Kilimanjaro, Uhuru Peak 5 895 m ö h 20/2-1/3 2014. Machame Route, Whiskey rutten Resedagbok Mt Kilimanjaro, Uhuru Peak 5 895 m ö h 20/2-1/3 2014 Machame Route, Whiskey rutten Nu är 6 månaders fysisk och mental förberedelse till ända och det är dags för en ny utmaning. Jag ska ta mig

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

VETERANBRANDBILSRALLYT 29 MAJ-1 JUNI 2014

VETERANBRANDBILSRALLYT 29 MAJ-1 JUNI 2014 Frivillige Bergnings-Corpsens medlemstidning Årgång 19 Nr 2 2014 VETERANBRANDBILSRALLYT 29 MAJ-1 JUNI 2014 Foto: Hanseric Jonas Jonsgården FBC Veteranbrandbilsrally sid 3-7 That s The Way sid 8-9 Familjen

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Lycklig resa med komplikationer. del 1 : Ankomst: Shimla

Lycklig resa med komplikationer. del 1 : Ankomst: Shimla Lycklig resa med komplikationer del 1 : Ankomst: Shimla Resan började i fullständigt kaos. Fredag den 29 juli 2005 var det U2-konsert i Göteborg och hela staden därför i hysteriskt upplösningstillstånd.

Läs mer

Death is not an issue.

Death is not an issue. Death is not an issue. Av Sarah Oja Tack vare Röj-en-minas designtävling fick jag möjlighet att åka till Bosnien-Hercegovina* i oktober 2006. Under resans gångs skrev jag dagbok för att dokumentera mina

Läs mer

Dags för en förändring?

Dags för en förändring? Dags för en förändring? Dags för en skribent Karin Bengtsson foto www.matton.se Hans Runesson grafisk form Katarina Lundquist repro & tryck Löwex Trycksaker AB, Växjö upplaga 3 000 ex kontakt detgodalivet@ltkronoberg.se

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer

48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu

48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu Nr 1 2009 Årgång 5 www.scandjet.se 48 timmar i huvudstaden Zagreb Skärgårdskryssning Rab - Den lyckliga ön Konferera i Kroatien Prisläget just nu Upptäck Kroatien på bästa sätt! Krydda din resa med en

Läs mer

Elva framgångsrika år

Elva framgångsrika år tidskrift för svenska frimurare orden no 1 2012 Elva framgångsrika år STIFTELSEN FRIMURARE BARNHUSET I STOCKHOLM Frimurarebröder inrättade det första barnhuset år 1753 i Stockholm. Verksamheten växte och

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag 6 juli - måndag 29 september, 2014

barnhemmet i muang mai söndag 6 juli - måndag 29 september, 2014 barnhemmet i muang mai söndag 6 juli - måndag 29 september, 2014 Nu har det gått alldeles för lång tid sen vårt senaste brev och vi kan bara skylla på att en månad försvann i Sverige och att vi efter en

Läs mer

Burma (Myanmar) Kon-tiki resor. Resdatum 2016 21 februari-6 mars

Burma (Myanmar) Kon-tiki resor. Resdatum 2016 21 februari-6 mars Burma (Myanmar) Resdatum 2016 21 februari-6 mars Efter varje dag framgår vilket hotell samt vilka måltider som är inkluderade i resans pris. Transfers och utflykter sker med privat buss, chaufför samt

Läs mer

Titta det snöar! Så för en gång skull känns det skönt att befinna sig i stan så här den 14 Maj. Med drygt en månad kvar till skolavslutningarna.

Titta det snöar! Så för en gång skull känns det skönt att befinna sig i stan så här den 14 Maj. Med drygt en månad kvar till skolavslutningarna. Titta det snöar! Sa jag till mig själv i morse. Ute svävade stor snöflingor ner mot marken och en del blev liggande kvar. Jag rös till lite grann trots att temperaturen visade 2+ på tredje våningen. Men

Läs mer