Konsumentverkets verksamhet inom 2002 års energipolitiska program

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsumentverkets verksamhet inom 2002 års energipolitiska program"

Transkript

1 Konsumentverket/KO PM 2005:06 Konsumentverkets verksamhet inom 2002 års energipolitiska program

2 Innehåll Inledning...3 Hushållens energianvändning...3 Konsumentverkets energiarbete...4 Provning och metodutveckling...5 Uppvärmningssystem och klimatskal för småhus...5 Hushållsapparater...8 Metodutveckling...10 Obligatorisk energimärkning av hushålls-apparater...10 Kontroll av information på energideklarationer...10 Provning...11 Vidareutveckling av märkningen...12 Utökad samverkan kring märkningsfrågor...12 Nya föreskrifter...12 Kontroll i butik...12 Enkätundersökning...13 Information...14 Webbsidor...14 Tryckta skrifter...15 Råd & Rön...16 Samverkan...17 Forskningskontakter...17 Deltagande i standardisering...18 Deltagande i utredning...18 Remisser...18 Resurser...19 Konsumentverkets verksamhet inom 2002 års energipolitiska program PM 2005:06 ISBN Konsumentverket 2005

3 Inledning Konsumentverket har i regleringsbrevet för år 2005 fått i uppdrag att till och efter samråd med Statens energimyndighet senast den 30 april 2005 redovisa insatser, resultat och en analys av effekterna av myndighetens verksamhet inom 2002 års energipolitiska program. Uppdraget till Konsumentverket är att öka kunskaperna om och stimulera intresset för ekonomiskt och miljömässigt motiverad energieffektivisering hos såväl specifika användargrupper som hos en bredare allmänhet. Hushållens energianvändning Hushållen står för en betydande andel av Sveriges energiförbrukning och är därför en viktig målgrupp vid utformandet av energipolitiken. Den förbrukning som konsumenten i regel har lättast att styra är hushållselen och energin för uppvärmning av småhus, samt energiåtgången vid persontransporter. Enligt Energimyndighetens beräkningar (2001) används kwh i ett genomsnittligt småhus i Sverige varje år. Därav går 60 procent till uppvärmning, 20 procent till varmvatten och 20 procent till hushållsel. För eluppvärmda småhus är fördelningen mellan uppvärmning och hushållsel inte känd. Eftersom dessa år 2000 utgjorde en dryg tredjedel av samtliga småhus så är den samlade faktiska fördelningen högst osäker. Ytterligare en faktor som bidrar till osäkerheten kring statistikuppgifterna gäller de hus som kan värmas med antingen olja eller el. Prisvariationer på olja och el förändrar valet mellan de båda energislagen i dessa hushåll vilka utgör ett betydande antal. Allt fler installationer av värmepumpar och biobränsleuppvärmning bidrar till minskad elanvändning i elvärmda hus, men i de bostäder där man byter från oljepanna till värmepump blir det istället en ökning av elbehovet. För dessa och även övriga hushåll finns det möjlighet att välja miljömärkt el vilket minimerar belastningen på miljön. Konsumentverket/KO PM 2005:06 3 (19)

4 Hushållselen som i genomsnitt beräknas till ca kwh per år i småhus fördelas enligt diagram 1: Förbrukning av hushållsel i ett småhus under ett år Tvätt/tork 20% Belysning 20% Matlagning 16% Disk 7% Kyl/frys 20% Elapparater 17% 1 Diagram 1: Hushållselens fördelning i ett småhus Uppgifterna i diagram 1 är baserade på ett relativt svagt underlag eftersom insamlingen av statistikuppgifter, där hushållen kan avskiljas från andra aktörer inom sektorn bostäder och service, är bristfällig. Ännu mer osäker är fördelningen på olika verksamheter inom hushållen. Som grund finns en fältundersökning utförd för ca 10 år sedan och den omfattade endast 66 småhus. Mycket har hänt sedan dess. Obligatoriska energideklarationer har införts på hushållsapparater som blivit mer energisnåla, samtidigt som hushållens innehav av produkter ökat. Ca procent av hushållens elanvändning uppskattas i dag gå till standbyförbrukning hos bl.a. hemelektronik och datorutrustning. Fördelningen i övrigt är grundad på laboratoriemätningar och antaganden av förmodade användningsfrekvenser. Konsumentverket har sedan den gjorda fältundersökningen försökt utveckla en metod för att tydligare dokumentera den faktiska förbrukningen och dess fördelning. Det har tyvärr inte varit möjligt att finansiera ett sådant projekt. Behovet av att få fram ett bättre underlag för åtgärder och uppföljning är således fortfarande minst lika stort, vilket framgått av Energimyndighetens rapport om hur statistik- och kunskapsunderlaget angående bebyggelsens energianvändning kan förbättras (Etapp 1, 2003). Konsumentverkets energiarbete Under de senaste åren har uppmärksamheten kring riskerna med växthuseffekten ökat efterfrågan på Konsumentverkets samlade kunskaper och öppnat nya vägar att föra ut dem. Konsumentverket har under 2004 fortsatt att förbättra tillgången till information för de svenska hushållen; fler produktprovningar har genomförts och resultaten har förts ut till producenter och ett mycket stort antal konsumenter. 1 Källa: Minska energikostnaderna i ditt hus, 2001, Statens energimyndighet. Konsumentverket/KO PM 2005:06 4 (19)

5 För hushållens val av konkreta insatser för minskad energianvändning är tillgången till information viktig. Därför har de delar av informationen på verkets webbplats som har en stark anknytning till energi förbättrats och byggts ut. Totalt har antalet besök på hela Konsumentverkets webbplats ökat från 7,1 miljoner (2003) till 10,5 miljoner (2004). Provnings-, märknings- och informationsverksamheten är till stor del inriktad mot att stimulera utvecklingen av mer energieffektiv teknik. Genom tester sker en kunskapsuppbyggnad om vilka produkter som är mest energieffektiva och hur de kan användas på bästa sätt. Denna kunskap används sedan för att ge information och råd till konsumenter så att valet och användningen av energieffektiva produkter förenklas. Samverkan med övriga myndigheter, forskare, konsumentvägledare och energirådgivare är en viktig del i energiarbetet. Det europeiska samarbetet och nya EUdirektiv är också i hög grad drivande för utvecklingen. För att sprida Konsumentverkets erfarenheter även till producenter, deltar verket i det europeiska och internationella standardiseringsarbetet; en till synes liten ändring i en standard kan i bästa fall medföra en mycket stor positiv påverkan på hela den europeiska eller globala marknaden. Ytterligare en viktig kanal som Konsumentverket använder för att driva på producenterna är den uppföljning som görs i samband med kontrollerna av den obligatoriska energideklarationen av hushållsapparater. Provning och metodutveckling Uppvärmningssystem och klimatskal för småhus Under 2004 har följande provningar och undersökningar genomförts för småhus: Provning av pelletskvalitet Nya pelletsbrännare i befintliga pannor Luft-luftvärmepumpar Luftavfuktare Ytterdörrar. Pelletskvalitet En fältstudie har genomförts där pelletskvaliteten från 12 olika tillverkare av pellets analyserats, se tabell 1. Det finns en svensk standard som skall reglera innehållet. I stort sett alla tillverkare uppfyllde standardens krav trots att variationerna i kvalitet var stora. Särskilt viktiga egenskaper är askhalt och asksmälttemperatur. För stora variationer kan medföra störningar vid intrimning och i drift efter varje ny leverans. Konsumentverket har i diskussioner med branschen framfört att det vore önskvärt med en skärpning av standarden så att de gränsvärden som finns definieras tydligare. Vidare bör pelletstillverkarna varudeklarera sina produkter så att konsumenterna vet att de får rätt kvalitet vid nya beställningar. Fältstudien visade även att risken är stor att pelletsen smular sig under transport till konsumenten; framförallt är detta problem vanligt vid bulktransporter. Smulad pellets kan leda till problem med matningen till pelletspannan och därmed driftstopp i brännaren. Upprepade återstarter medför i sin tur större miljöfarliga Konsumentverket/KO PM 2005:06 5 (19)

6 utsläpp eftersom förbränningen blir ofullständig innan den normala driftstemperaturen har uppnåtts. Produkt Antal produkter Askhalt (Krav: 0,7 %) Asksmälttemperatur (Krav: > ºC) Lägsta Högsta Lägsta Högsta Pellets 12 0,3 % 1,7 % ºC ºC Tabell 1: Resultat vid provning av pelletskvalitet. Nya pelletsbrännare med äldre värmepannor Omkring småhusägare i Sverige använder pellets som bränsle vid uppvärmning. Det är mycket vanligt att husägare konverterar gamla oljepannor till pannor med pelletsbrännare, vilket också är det billigaste sättet att byta från olja till biobränsle. Men även om en viss brännare och värmepanna var för sig förefaller ha bra prestanda så är det inte säkert att prestandan när de kombineras blir bra. För de konsumenter som byter sin oljebrännare till en som använder pellets istället är det därför viktigt att veta att energiprestandan är beroende av att brännare och panna passar ihop. Resultaten vid provningen varierade som väntat mycket beroende på vilken brännare och panna som kombinerades, se tabell 2. Vissa kombinationer var direkt olämpliga eftersom de genererade störningar i driften och förlorade i verkningsgrad vilket i sin tur orsakade onödigt höga utsläpp. Minst lämpliga för att konvertera till pelletseldning var de traditionella, vanligt förekommande dubbelpannorna, som eldas med olja eller ved. I första hand rekommenderas konsumenten att investera i en pelletspanna som är optimerad för pelletsbränning eftersom förutsättningarna då är bättre för en högre verkningsgrad, lägre utsläpp och framför allt en enklare hantering utan störande och onödiga driftstopp. Den bästa kombinationen av pelletsbrännare och värmepanna som finns på marknaden idag har en verkningsgrad på 90 procent vid medeleffekt och släpper endast ut 19 mg/m 3. Produkt Nya brännare med äldre värmepannor. Antal produkter 3 brännare 6 pannor Utsläpp av organiskt kol vid medeleffekt (Boverkets gränsvärde för organiskt kol: OGC 100 mg/m 3 ) Verkningsgrad vid medeleffekt Lägsta Högsta Lägsta Högsta 54 mg/m mg/m 3 67 % 80 % Tabell 2: Resultat vid provning av nya pelletsbrännare med äldre värmepannor. Konsumentverket/KO PM 2005:06 6 (19)

7 Luft-luftvärmepumpar För många småhus med direktverkande el som enda uppvärmningsform kan en luft-luft värmepump vara ett energieffektivt komplement som kan minska elförbrukningen ordentligt. En besparing på omkring 50 procent är en nivå som ofta är möjlig att nå. Provningen visade genomgående att de åtta nya modeller som testades denna gång var effektivare jämfört med de värmepumpar som ingick i ett test år Många av pumparna hade en hög värmefaktor (COP) ända ner till -15 ºC. Samtliga modeller klarade avfrostningen bra vilket är mycket viktigt; en värmepump med undermålig avfrostning fungerar inte under vinterhalvåret då värmebehovet är som allra störst. Det är inte heller önskvärt att värmepumpen avfrostar i onödan eftersom den då förbrukar mer elenergi. I tabell 3 redovisas den högsta och lägsta energibesparingen med de testade pumparna. Produkt Antal produkter Energibesparing (vid årsmedeltemperatur 6,1 ºC, för hus med en årsförbrukning på kwh) Lägst Högst Luft-luftvärmepumpar kwh/år kwh/år Tabell 3: Resultat vid provning av luft-luftvärmepumpar. Ytterdörrar Ytterdörren utgör en viktig del av husets klimatskal. I vårt kalla klimat måste ytterdörren kunna stå emot sträng kyla, väta och höga vindlaster. Provningarna visade att samtliga dörrar uppvisade någon form av vattenläckage när de utsattes för regn. Flertalet dörrar klarade inte heller lufttäthetskravet vid låga temperaturer. Dörren ska dessutom ha en hög isolerförmåga; I tabell 4 framgår att värmegenomgångstalet (U-värdet) hos de testade dörrarna varierade mellan 1,1 och 1,6. Eftersom de dörrmodeller som ingick i provningen är bland de vanligast förekommande på marknaden och ofta används vid nybyggnation så kan provresultaten ge en fingervisning om vilka energiprestanda som förekommer i svenska bostäder. Konsumentverket anser att potentialen för förbättring av värmegenomgångstalet är stor även för de dörrar som fick bäst resultat i denna test. I dag saknas en energimärkning av ytterdörrar. En sådan märkning skulle kunna styra produktutvecklingen mot bättre dörrar eftersom skillnaden i energiprestanda då enklare kunde tydliggöras för konsumenterna. Kontakter har tagits med de enskilda tillverkarna men någon diskussion med branschen gemensamt har inte gått att få till stånd. Produkt Antal produkter U-värde Lufttäthet Lägst Högst Bäst Sämst Ytterdörrar 7 1,1 1,6 utan anm. ej tät vid -15 ºC Tabell 4. Resultat vid provning av ytterdörrar. Konsumentverket/KO PM 2005:06 7 (19)

8 Luftavfuktare När man byter ut den gamla oljepannan mot exempelvis fjärrvärme eller en värmepump är risken stor att luftfuktigheten i källaren ökar; spillvärmen från pannan som tidigare torkade ut och värmde luften med god luftväxling som följd försvinner när oljepannan tas bort. De konsumenter som drabbas av detta problem kan istället sänka luftfuktigheten med hjälp av en luftavfuktare där risken är stor för att vattenånga fälls ut på kalla ytor. Det är viktigt att luftavfuktaren är energieffektiv och att den klarar avfuktning även vid låga temperaturer. Provningen visade på stora skillnader i energieffektivitet mellan olika fabrikat; den bästa modellen hade nära dubbelt så bra prestanda som den sämsta, se tabell 5. Några fick frostbeläggning vid låga temperaturer. På marknaden för luftavfuktare går trenden mot att de nya modeller som introduceras av tillverkare blir allt mer energieffektiva. Utvecklingen är mycket positiv eftersom efterfrågan på luftavfuktare har ökat på senare år. Produkt Antal produkter Luftavfuktarens energieffektivitet (DER-värde) Högsta Lägsta Luftavfuktare 12 2,1 l/kwh 1,2 l/kwh Tabell 5: Resultat vid provning av luftavfuktare. Hushållsapparater För att uppmärksamma hushållen på elförbrukningen vid olika aktiviteter och hushållsgöromål görs mätningar, både i drift och i standbyläge, på såväl de mer energikrävande, som de mindre hushållsapparater som är vanliga i svenska hushåll. Provningsresultaten är en viktig del i det underlag som Konsumentverket behöver för att kunna ge råd till konsumenter om vilka produkter som har bra prestanda och hur de kan användas på bästa sätt. Av praktiska och ekonomiska skäl begränsas provningarna till ett urval av de mest relevanta egenskaper som gäller prestanda och funktion. För att efterlikna den praktiska användningen av hushållsapparater i en provningsmetod, där det ställs höga krav på tillförlitlighet och reproducerbarhet, krävs det i allmänhet en omfattande metodutveckling med ett stort antal upprepade mätningar. Trenden fortsätter mot en ökning av andelen hushållsapparater där man använder elektronik för att förbättra och lägga till funktioner. Detta kan ibland bidra till en högre energieffektivitet vid drift, men tyvärr har dessa apparater alltför ofta en onödigt hög standby-förbrukning. En av orsakerna till det är att de nätaggregat som används för att sänka spänningsnivån för elektroniken i regel har en sämre verkningsgrad vid de låga effekter som används när apparaten står i standby-läge. Standby-förbrukning av energi har mätts på bland annat datorutrustning, tvättmaskiner och mikrovågsugnar. Provningsresultaten kommer att ingå som grund för fastställande av kravnivåer i samband med internationell märkning av produkterna. Konsumentverket/KO PM 2005:06 8 (19)

9 Diskmaskiner Att diska i diskmaskin är mer energieffektivt än att handdiska. I ett fyra personers normalhushåll åtgår det ungefär 1050 kwh per år vid handdiskning, jämfört med endast 350 kwh om man istället använder diskmaskin. Av de åtta provade diskmaskinerna får alla utom en högsta betyg på disk och torkeffekt. En för konsumenten negativ utveckling är att det tar allt längre tid för maskinerna att uppnå dessa resultat, i extremfallet upp till tre timmar. Torktumlare De flesta torktumlarna på marknaden har energiklassningen C, vilket också var i linje med resultatet för de sex provade modellerna. Det är endast tumlare med inbyggd värmepump som är mer energieffektiva. I provningen undersöktes också hur mycket energi maskinerna använde vid olika standby-lägen; det visade sig att en av modellerna förbrukade energi även när den var helt avstängd. En jämförelse mellan torktumlare och torkskåp visar att torkskåp kräver mer energi än torktumlare för att torka en viss mängd kläder. För torkskåp finns inget krav på energimärkning. Köksfläktar I en test av åtta stycken köksfläktar provades bl.a. energieffektiviteten. Utsugsfläktar skickar ut varm luft utomhus till skillnad mot kolfilterfläktar som istället recirkulerar luften och därmed behåller den värme som finns i rummet. Dock har utsugsfläktarna en effektivare osuppfångning än kolfilterfläktarna och är därför att föredra när en sådan installation är möjlig. Ytterligare en nackdel med kolfiberfläktar är att de filter som används bör bytas med jämna mellanrum. Filter till utsugsfläktar kan däremot rengöras och håller därför betydligt längre. Kyl/frys Testen av tretton skåp visar att de två som förbrukar minst energi tyvärr även har sämst prestanda vid nedkylning och infrysning; det tar för lång tid att kyla eller frysa mat. Det beror på att dessa skåp har underdimensionerade kompressorer vilket i och för sig ger en lägre energiförbrukning, men det medför också att dessa skåp saknar tillräcklig kapacitet för att snabbt kunna kyla ner eller frysa in maten effektivt. Effektiv värmning av vatten Under 2004 gjordes en jämförande studie av olika sätt att värma vatten. Ett antal modeller av vattenkokare, mikrovågsugnar, spisar med gjutjärnsplattor, keramiska hällar och induktionshällar provades i kontrollerad miljö. Den energiförbrukning som uppmättes för respektive apparatslag användes som underlag för att räkna ut verkningsgraden och årsförbrukningen i ett hushåll, se tabell 6. Att använda vattenkokare är det snabbaste och mest energieffektiva sättet att värma vatten på. Konsumentverket/KO PM 2005:06 9 (19)

10 Årsförbrukning: Värmning av vatten från 15 ºC till 90 ºC, en gång per dag under 365 dagar Apparatslag Energi Tid / liter Verkningsgrad 0,5 liter 1 liter Energi Tid / liter Verkningsgrad Vattenkokare 16 kwh/år 1,40 min 97 % 33 kwh/år 2,70 min 97 % Induktionshäll 24 kwh/år 1,60 min 67 % 42 kwh/år 2,90 min 76 % Keramisk häll 33 kwh/år 4,20 min 48 % 51 kwh/år 6,60 min 62 % Gjutjärnsplatta 38 kwh/år 4,00 min 41 % 57 kwh/år 6,00 min 56 % Mikrovågsugn 40 kwh/år 4,00 min 40 % 73 kwh/år 7,80 min 44 % Tabell 6: Resultat vid jämförelse av olika sätt att värma vatten. Metodutveckling Nya provningsmetoder utvecklas främst för att förbättra de standarder som ligger till grund för energideklarationer och miljömärkning. Eftersom metoderna används vid såväl tillverkarnas egna laboratorier som av kontrollaboratorier är relevans och reproducerbarhet särskilt viktigt. Konsumentverket har deltagit i arbetet med funktionsstandarden för spisar, ugnar och hällar; en ny metod för att prova ugnars värmefördelning horisontellt och vertikalt har tagits fram och av arbetsgruppen föreslagits som en ändring i standarden. Detta förslag är ett reproducerbart funktionsprov som kan användas för att ta fram information om ugnars energijämnhet. I den energideklaration som används för ugnar idag saknas detta. Inom arbetet med tvättmaskiners provning har Konsumentverket fortsatt att arbeta aktivt. Underlaget till metod för att mäta sköljningseffektiviteten har kompletterats ytterligare. Som en uppföljning till 2003 års jämförelseprovning mellan olika laboratorier i Europa för att kontrollera standardiserade metoder för diskmaskiner har Konsumentverket fortsatt samarbetet med universitetet i Bonn. Ett nytt standardförslag har tagits fram där metoden förtydligats ytterligare i syfte att ge en tillförlitlig grund för energideklarationen. Obligatorisk energimärkning av hushållsapparater Kontroll av information på energideklarationer Den obligatoriska europeiska energideklarationen av hushållsapparater omfattar luftkonditioneringsaggregat, kylar, frysar, tvättmaskiner, kombinerade tvätt- och torkmaskiner, torktumlare, diskmaskiner, lampor och ugnar. Konsumentverket är utsett till kontrollmyndighet i Sverige för att upprätthålla trovärdigheten i deklarationssystemet. Konsumentverket/KO PM 2005:06 10 (19)

11 Provning De deklarerade uppgifterna har kontrollerats genom opartisk provning på 43 större hushållsapparater under Avvikelser har konstaterats enligt tabell 7 nedan. Berörda producenter har kontaktats för att få rättelse till stånd. Produktslag Antal provade produkter Antal provade produkter som ej uppfyller märkningskraven Kylskåp Frysskåp Tvättmaskiner Torktumlare Diskmaskiner Lysrörslampor Kyl-frys Spisar Inbyggnadshäll/Ugn Tabell 7: Energideklarerade hushållsapparater, provade produkter. Genom att Konsumentverket regelbundet samlar in och sammanställer uppgifter från tillverkare i Köpguiden och på webbplatsen kan marknadens förändringar följas. Tabell 8 visar att antalet modeller på marknaden har vuxit kraftigt sedan energideklarationerna infördes för de flesta produktgrupperna, och att en mycket stor del av dessa återfinns bland de A-märkta modellerna. Produktgrupp Årtal energideklarationen infördes Antal modeller på marknaden vid energideklarationens införande Andel A- modeller vid införandet Antal modeller 2004 Diskmaskin % % Frysbox % % Frysskåp % % Kyl-frysskåp % % Kylskåp % % Torktumlare % 88 1 % Tvättmaskin % % Tabell 8: Förändringar av produktutbudet efter införandet av energideklarationer. Andel A- modeller 2004 Konsumentverket/KO PM 2005:06 11 (19)

12 Vidareutveckling av märkningen Konsumentverket medverkar i den kommitté under EU-kommissionens DG TREN, som arbetar med utökning och revidering av systemet. Arbetet med att revidera såväl ramdirektivet som olika produktdirektiv fortsätter. Förslag till standard och märkning av varmvattenberedare har diskuterats och kan komma att slutföras under innevarande år. Märkning av fönster är också på gång, vilket är värt att notera då det skulle vara den första passiva produkt som ingår i märkningsystemet. Vattenarmaturer har också presenterats som en tänkbar kandidat som kan ingå i systemet. Utökad samverkan kring märkningsfrågor För att kunna bevaka och driva olika energimärkningsfrågor på ett effektivare sätt har Konsumentverket och Energimyndigheten stärkt sin samverkan under Som ett led i detta har myndigheterna tillsammans anslutit sig till den arbetsgrupp (WG) om märkning som nätverket European Energy Network (EnR) tillsatt under Myndigheterna deltog tillsammans på ett möte i Berlin i september 2004, samt var gemensamt värdar för ett möte i Stockholm i februari Konsumentverket avser dessutom att delta i den under 2005 återstartade nordiska märkningsgrupp som också ska samverka kring dessa frågor. Nya föreskrifter En ny föreskrift (KOVFS nr 2004:03) för energideklaration av kylar och frysar, som ersätter tidigare föreskrift från 1994 (KOVFS nr 1995:1), har trätt i kraft under Dessutom har provningsstandarden för luftkonditioneringsapparater blivit klar under året. Märkningen av dessa har därmed kunnat börja tillämpas fr.o.m. 1 juni Kontroll i butik Uppföljningen av hur väl energimärkningen sköts i butiker som säljer vitvaror har genomförts för produktgrupperna kylar, frysar och ugnar under år Kontrollerna har omfattat 196 försäljningsställen spridda över 33 kommuner. Resultaten visar att 84 procent av kylarna och frysarna var energimärkta, vilket är ungefär samma nivå som vid kontrollen Resultatet från kontrollen av ugnarna visar att endast 34 procent var märkta. Ansvaret för det dåliga resultatet beträffande ugnar vilar enligt Konsumentverkets mening på leverantörerna som inte distribuerat märkmaterialet i tid. Därför har 14 leverantörer/generalagenter på den svenska marknaden fått ett påpekande om bristande märkning. I det förebyggande arbetet har Konsumentverket besökt och informerat ledningarna för åtta rikstäckande butikskedjor för vitvaror om vad som gäller för energimärkningen. Syftet har varit att informera om reglerna samtidigt som vi önskat inspirera ledningarna att stötta sina handlare i energimärkningsarbetet. Konsumentverket är övertygat om att det är betydelsefullt att kraven på energimärkningen genomsyrar butikskedjorna från den högsta ledningen och ut till handlarna. Det har visat sig att flera av kedjorna har olika miljö- eller kvalitetssystem där energimärkningen är eller borde vara en central del att följa upp. Resultaten av dessa möten bör man kunna utläsa vid nästa kontroll av energimärkningen i butiken. Konsumentverket/KO PM 2005:06 12 (19)

13 Enkätundersökning En konsumentundersökning av konsumenters kunskap om energibesparing och energimärkning har gjorts genom att intervjua hushåll under år Syftet med undersökningen var att utröna konsumenters attityd till energisparande, kännedom om energimärkning samt utbredning och attityder till olika värmesystem. En del frågor kunde även jämföras med en liknande undersökning från Undersökningen påvisar flera kunskapsluckor ifråga om hushållets möjligheter till energibesparing. En överväldigande majoritet av de tillfrågade anser att det finns skäl att spara energi. De två skäl som nämns är dels att spara pengar, dels att spara miljön. På frågan om man fått information om energimärkningen när man köpt en ny vitvara, svarade nästan två tredjedelar, 65 procent, att de fått information om vad energimärkningen betyder. I en undersökning år 2003 var motsvarande siffra 52 procent och år 2000 endast 45 procent. Konsumentverket deltar i den kommitté inom generaldirektoratet för energi vid Kommissionen som utarbetar de detaljerade reglerna för de olika apparatslagen. Dessa direktiv har sedan implementerats i Sverige genom att Konsumentverket givit ut föreskrifter enligt tabell 9. Direktiv Innehåll Konsumentverkets föreskrifter 92/75/EEG 94/2/EG 95/12/EG 95/13/EG 96/60/EG 96/57/EG 97/17/EG Ramdirektiv, som anger att energideklarationer skall införas för hushållsapparater, att de utom uppgifter om energiförbrukning skall omfatta andra viktiga egenskaper hos produkterna, att information skall lämnas på etikett och i informationsblad och var ansvaret för genomförandet i olika delar ligger. Direktiv med detaljerade regler för energideklaration av kylskåp och frysar. Direktiv med detaljerade regler för energideklaration av tvättmaskiner. Direktiv med detaljerade regler för energideklaration av torktumlare. Direktiv med detaljerade regler för energideklaration av tvätt-torkar Direktiv om förbud av försäljning av kylar och frysar, som inte fyller kraven på minsta nivå av energieffektivitet. Direktiv med detaljerade krav för energideklaration av diskmaskiner. KOVFS nr 1995: KOVFS nr 1996: KOVFS nr 1996: KOVFS nr 1997: KOVFS nr 1998: KOVFS nr 1999: Tabell 9: Utvecklingen av det gemensamma obligatoriska systemet för energideklaration av hushållsapparater inom EU (forts. nästa sida). Konsumentverket/KO PM 2005:06 13 (19)

14 Direktiv Innehåll Konsumentverkets föreskrifter 98/11/EG 02/31/EG 02/40/EG Direktiv med detaljerade krav för energideklaration av lampor. Direktiv med detaljerade krav för energideklaration av luftkonditioneringsapparater Direktiv med detaljerade krav för deklaration av ugnar KOVFS nr 1999: KOVFS nr 2002: KOVFS nr 2002: /66EG Direktiv om ändring av direktiv 94/2/EG KOVFS 2004:03 Tabell 9 forts.: Utvecklingen av det gemensamma obligatoriska systemet för energideklaration av hushållsapparater inom EU. Information Webbsidor Konsumentverkets webbplats ( hade cirka 10,5 miljoner besök under år Energiinformation finns under flera olika rubriker på webbplatsen. Konsumentverkets energikalkyl för småhusägare ( ger en överblick över vad som kan göras och motivation att investera i uppvärmningsutrustning, för att i framtiden uppnå lägre driftkostnader och mindre miljöutsläpp. Under året har en upphandling genomförts rörande vidareutveckling av programmet och arbetet påbörjats. Energikalkylen hade besök I anslutning till energikalkylen finns en rad olika informationstexter ( som beskriver de olika uppvärmningssystemens för- och nackdelar. Det finns även information om vikten av att ta hänsyn till hur inomhus- och den yttre miljön påverkas av de val man gör. Här finns checklistor för att jämföra anbud från olika installatörer och vad man bör tänka på innan man anlitar en hantverkare. På energisidorna finns översikter över de på marknaden vanligast förekommande modellerna av ett trettiotal olika uppvärmningssystem. Marknadsöversikterna innehåller information från tillverkare eller återförsäljare om bland annat pris, mått och verkningsgrad hos produkterna. Texter innehållande för- och nackdelar med olika modeller finns i direkt anslutning till översikterna. Marknadsöversikterna finns även som trycksak för beställning ( Värme i småhus 2004 ). På webbsidorna finns också provningsresultat för olika typer av uppvärmningsprodukter. Energisidorna på Konsumentverkets webbplats hade besök under Köpguiden ( är en översikt över de produkter som finns på marknaden inom produktgrupperna: nya och begagnade bilar, elpriser, diskmaskiner, kyl, frys, sval, mikrovågsugnar, spisar, tvättmaskiner och torktumlare. Köpguiden hade besök 2004 om man räknar bort bilavdel- Konsumentverket/KO PM 2005:06 14 (19)

15 ningen och elprisjämförelsen. Under året har webbapplikationen uppdaterats. Energiinformationen är integrerad med annan information om till exempel funktion. Nytt för i år är att även testresultat från verkets provningar finns med. Elprisjämförelsen ( samlar löpande in information från cirka 70 elbolag, merparten av de rikstäckande elleverantörerna på den svenska marknaden. Prisinformationen uppdateras i princip dagligen. Att kunna jämföra elpriser är ett stort konsumentbehov och intresset är stort hos konsumenterna. Elprisjämförelsen har haft över besök Den går också att nå från Energimyndighetens och Konsumenternas elrådgivningbyrås webbplatser. Elpriserna sparas löpande och gör det möjligt att följa prisutvecklingen. Miljömätaren ( är en ny tjänst där besökaren ser hur han eller hon kan minska sitt bidrag till växthuseffekten. Miljömätaren beräknar den miljöpåverkan som sker vid personliga aktiviteter som boende, matvanor och privata resor. Miljömätaren visar hur grön man är och under avdelningen Många bäckar små... ser man att även små insatser har stor betydelse om många gör på samma sätt. Miljömätaren hade besök Konsumentverkets tester av hushållsapparater och uppvärmningsutrustning har sedan april 2004 en egen adress på Konsumentverkets webb, ( Under de åtta månderna under 2004 som den var öppen hade testerna ca besökare. En översikt av antalet besökare på de delar av Konsumentverkets webbplats som har stark energianknytning finns i diagram 2. Antal besök: Energikalkylen Energisidorna Elprisjämförelsen Köpguiden Miljömätaren Diagram 2: Antal besök per webbapplikation Tryckta skrifter Häftet Värme i småhus 2004 innehåller information om de på marknaden vanligast förekommande modellerna av ett trettiotal olika typer av uppvärmningssystem, som bland annat pris, mått och verkningsgrad. Häftet har tryckts i ex- Konsumentverket/KO PM 2005:06 15 (19)

16 emplar och distribuerats till bland annat samtliga konsumentvägledare. Informationen finns även på webben, uppdelad i respektive uppvärmningssystem ( Broschyrerna Energisnåla produkter och Handla elsnålt sänk elräkningen har gjorts i samarbete med Energimyndigheten och Naturvårdsverket. De innehåller bland annat information om EU:s energimärkning och andra energi- och miljömärkningar. Broschyrerna har skickats ut till samtliga konsumentvägledare, kommunala energirådgivare, agenda 21-samordnare samt till handlare. Hur den enskilde konsumentens beteende kan påverka växthuseffekten belystes i en bilaga till Råd & Rön nr. 9/2003, Något konstigt håller på att hända med vädret. Bilagan beskrev vad växthuseffekten är och att den håller på att förstärkas av mänsklig aktivitet. Bilagan ger praktiska tips på vad var och en kan göra för att minska koldioxidutsläppen. Under 2004 har den distribuerats i exemplar till samtliga konsumentvägledare, energirådgivare, agenda 21-samordnare, bibliotek, skolor och organisationer. Råd & Rön I tidningen och på webbplatsen har två tester, med sammanlagt 16 stycken uppvärmningsutrustningar publicerats under Utöver detta har tidningen och webbplatsen skrivit om en mängd tester av stora och små hushållsapparater och hemelektronik. En översikt av Konsumentverkets informationsmaterial finns i tabell 10. Material Innehåll Distribution mm Böcker, häften Värme i småhus 2004 Modeller på marknaden av 30 produktslag för uppvärmning och ventilation. Uppdaterad ex. distribuerade till konsumentvägledare m.fl. Broschyrer Något konstigt håller på att hända med vädret Energisnåla produkter, Handla elsnålt sänk elräkningen Råd & Rön-bilaga om den enskilde konsumentens påverkan på växthuseffekten. Information om bland annat EU:s energimärkning och andra energi- och miljömärkningar ex. distribuerade till konsumentvägledare, energirådgivare, agenda 21-samordnare, bibliotek, skolor och organisationer. Distribuerad till konsumentvägledare, kommunala energirådgivare, agenda 21-samordnare samt till handlare. Tabell 10: Konsumentverkets informationsmaterial om energi (forts nästa sida). Konsumentverket/KO PM 2005:06 16 (19)

17 Material Innehåll Distribution mm Webbapplikationer Köpguiden Energikalkylen Elprisjämförelsen Information inför val av hushållsapparater. Uppdaterade förteckningar över modeller på marknaden. Information inför ändringar av uppvärmningen i småhus med beräkning av kostnader och miljöutsläpp. Stöd inför byte av elleverantör med uppgifter om energikälla och besparingskalkyl. Uppdaterad Interaktiv för att underlätta listning av energisnåla modeller. Uppdaterad Interaktiv med möjlighet att jämföra olika åtgärder. Uppdaterad Interaktiv med möjlighet att jämföra olika val. Tidningen Råd & Rön Artiklar Artiklar om tester, val och användning av två uppvärmningsutrustningar samt 16 energikrävande hushållsprodukter: Prenumererad upplaga: exemplar. Tabell 10 forts.: Konsumentverkets informationsmaterial om energi. Samverkan Samverkan med andra aktörer är ett av Konsumentverkets verktyg för att driva arbetet kring energieffektiviseringen. Under året har samverkan med Energimyndigheten skett gällande energiindikatorer, elcertifikat, provningar, vita certifikat och informationsarbete. Som beskrivits ovan har samarbetet mellan myndigheterna dessutom stärkts under året vad gäller märkningsfrågor. Samverkansavtalet mellan Energimyndigheten och Konsumentverket har reviderats. Konsumentverket medverkade i ett seminarium om energieffektiva hushållsapparater - teknikutveckling, behov och beteenden som anordnades av Energimyndigheten i december Till Energimyndighetens rapport om hur statistik- och kunskapsunderlaget angående bebyggelsens energianvändning kan förbättras (Etapp 1, 2003) har Konsumentverket bidragit med redovisning av behoven inom hushållssektorn. KOV har också bidragit med synpunkter på energistatistikprojektets fortsatta arbete, särskilt gällande utformningen av den enkät som ska riktas mot hushållen. Forskningskontakter Under år 2004 har Konsumentverket haft följande forskarkontakter: I utvecklingen av provningsmetoder för hushållsapparater har samverkan skett med universitetet i Bonn. Kontakter med Luleå tekniska högskola om elkvalitets- och EMC-frågor. Kontakt med Högskolan Dalarna gällande information till konsumenter om småhusuppvärmning. Konsumentverket/KO PM 2005:06 17 (19)

18 Deltagande i referensgruppsmöten om Vita certifikat, organiserade av STEM, Elforsk och Lunds universitet. Deltagande i referensgruppsmöten om Elforsks ELAN-program. Deltagande i standardisering Inom standardiseringen har insatser gjorts inom kommittéerna för olika slag av hushållsapparater och flera reviderade standarder har trätt i kraft under året. Konsumentverket har deltagit i ett tjugotal arbetsgrupps- och kommittémöten och har påverkat utformningen av standarderna på viktiga punkter, se tabell 11. Förslag till nya metoder för bedömning av hanterbarhet och för bestämning av sköljeffekt för tvättmaskiner har väckts och efter röstning lämnats vidare till berörda arbetsgrupper. En metod för mätosäkerhetsberäkningar, baserad på ett svenskt förslag, har färdigställts och kommer att ingå i flera provningsstandarder. Standardiseringsorgan Kommitté Svenska elektriska kommissionen (SEK) SIS CEN CENELEC IEC TK 59 Funktionsprovning av elektriska hushållsapparater TK 167 Kylar och frysar för hushållsbruk TC 194 WG 1 Domestic cookware TC 59 X Consumer information related to household electrical appliances TC 59 och subkommitter SC D, G, K Performance of electrical household appliances Antal möten 2004 Antal nya publicerade standarder Tabell 11: Deltagande i standardiseringsarbete Deltagande i utredning Under året har KOV deltagit i utredningen om byggnaders energiprestanda samt i en referensgrupp till arbetsgruppen för småhus. Remisser Ett tiotal remisser har besvarats inom energiområdet. De har bland annat berört eloch energimarknadsfrågor (elcertifikat, fjärrvärme, fossilgas), frågor om styrmedel (energiskatter, utsläppsrätter, elcertifikat, flexibla mekanismer) samt energideklarationer av byggnader. Konsumentverket/KO PM 2005:06 18 (19)

19 Resurser Resursanvändningen framgår av tabell 12 nedan. Anslag 21 B3 och 21 35:4 Provning och metodutveckling Information och utbildning Energideklarationer Samverkan Totalt Tabell 12: Kostnader med fördelning på återrapporteringskrav. Kostnaderna inkluderar myndighetens administrativa kostnader. Konsumentverket/KO PM 2005:06 19 (19)

Energisnåla produkter En guide till energi- och miljömärkningar

Energisnåla produkter En guide till energi- och miljömärkningar Energisnåla produkter En guide till energi- och miljömärkningar 1 Spara pengar och miljö! Kylskåp, diskmaskiner, ugnar, dvd-spelare och andra eldrivna apparater i våra hem påverkar miljön. Det sker när

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning!

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! Spara el Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! 1 Det går åt mindre energi om du kokar upp en liter vatten i vattenkokaren än på spisen. Ha lock på kastrullen så ofta du kan och se

Läs mer

Välkommen hem till familjen Björk!

Välkommen hem till familjen Björk! Välkommen hem till familjen Björk! Välkommen! Välkommen till familjen Björk. De är en familj med mamma, pappa och två barn. De har nyligen flyttat in i ett nytt hus som använder så lite energi som möjligt

Läs mer

DIALOG med. Ledare. Kongressen 2006. Ni hittar presentationerna från föredragshållare på hemsidan

DIALOG med. Ledare. Kongressen 2006. Ni hittar presentationerna från föredragshållare på hemsidan Nyhetsbrev från Föreningen Sveriges Energirådgivare Nr 2 Maj 2006 Årg. 13 DIALOG med Ledare Nytt nummer av Dialog är här! Från och med årsmötet den 4 april i Västerås har föreningen en ny styrelse och

Läs mer

Nu kommer den nya energimärkningen

Nu kommer den nya energimärkningen Nu kommer den nya energimärkningen Information för dig som arbetar i butik om ny märkning av tv och ändrad för vitvaror Nu införs obligatorisk energimärkning för tv-apparater samtidigt som märkningen för

Läs mer

Energieffektivisering i BRF. Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009

Energieffektivisering i BRF. Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009 Energieffektivisering i BRF Kristina Landfors, K-Konsult Energi Örebro 30 september 2009 Dagens presentation Är det intressant att spara energi? Ett exempel Tre steg mot effektivare energianvändning Energideklarationen

Läs mer

DIN ENERGIPROFIL. Grunduppgifter. Husuppgifter. Antal Personer 4 Boyta 150 m2. Kommun Huddinge Biyta 10 m2. Byggnadsår 1975 Ytterväggsarea 129 m2

DIN ENERGIPROFIL. Grunduppgifter. Husuppgifter. Antal Personer 4 Boyta 150 m2. Kommun Huddinge Biyta 10 m2. Byggnadsår 1975 Ytterväggsarea 129 m2 Grunduppgifter I rapporten redovisas uppgifterna som du matat in i Energiguiden. Du ser vilka åtgärder du utfört, det senaste årets energiförbrukning, uppgift om värmesystemet och en nulägesanalys för

Läs mer

ENERGI DEKLARATION. 23930 Skanör RCC Consulting AB - - - - - - - - - - - - - UTKAST VERSION - - - - - - - - - - - - -

ENERGI DEKLARATION. 23930 Skanör RCC Consulting AB - - - - - - - - - - - - - UTKAST VERSION - - - - - - - - - - - - - ENERGI DEKLARATION Skanör 40:11 2013-juli Mellangatan 38B Utfört av ENERGIDIREKT 23930 Skanör RCC Consulting AB Dekl.id:553045 Ref: 1159 Besiktningsobjekt och beställning Dekl id: 553045 Ref: 1159 Besiktningsobjekt

Läs mer

Effektivisera din elkonsumtion

Effektivisera din elkonsumtion Effektivisera din elkonsumtion L nsamma tips Ett projektarbete Av Tim Vesterberg & Martin Persson Introduktion av folder I denna folder presenteras ekonomiskt lönsamma energieffektiviseringstips. Syftet

Läs mer

Energiutredning/Energideklaration

Energiutredning/Energideklaration Energiutredning/Energideklaration Ägarens namn: Horst Kampner Fastighetsbeteckning: Ormboet 5 Adress: Heidenstams Gata 8 Postadress: 58437 Linköping Fastighetsteknik Östgöta AB Uppvärmd area: Uppvärmning:

Läs mer

Energieffektivisera föreningslokalen

Energieffektivisera föreningslokalen Energieffektivisera föreningslokalen Sol, vind och vatten Ett samarbete mellan Idrott & förening, Miljöförvaltningen och Konsument Göteborg. Värme och el Börja med att se över avtal gällande el och värme

Läs mer

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9. Skurusundsvägen 11/ Nacka. Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376)

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9. Skurusundsvägen 11/ Nacka. Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-10-08 Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9 Adress/ort: Skurusundsvägen 11/ Nacka Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Energiutredning/Energideklaration

Energiutredning/Energideklaration Energiutredning/Energideklaration Ägarens namn: Håkan Linné Fastighetsbeteckning: Källsätter 3:2 Adress: Ringstorp Banvaktsstugan 1 Postadress: 58594 Linköping Fastighetsteknik Östgöta AB Uppvärmd area:

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2 Utgåva 1:1 2014-08-27 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Blomkålssvampen 2 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-06-02. Fastighetsbeteckning: Åsa 2:133. Adress/ort: Hultavägen 59

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-06-02. Fastighetsbeteckning: Åsa 2:133. Adress/ort: Hultavägen 59 Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-06-02 Fastighetsbeteckning: Åsa 2:133 Adress/ort: Hultavägen 59 Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Energideklaration. Smultronvägen 19 616 91 Åby. Datum: 2015-03-17. Utförd av:

Energideklaration. Smultronvägen 19 616 91 Åby. Datum: 2015-03-17. Utförd av: Energideklaration K VILLINGE-STEN 2:24 Smultronvägen 19 616 91 Åby Datum: 2015-03-17 Utförd av: Certifierad energiexpert: Niklas Sjöberg 0444/08 SP SITAC Bakgrund Sedan en tid tillbaka är det lag på energideklaration

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-04-20 Fastighetsbeteckning: Rosenbönan 26 Adress/ort: Katterumsvägen 45 / Norrköping Besiktigad av : Jonas Johansson (5843) Företag:

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4. Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4. Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2015-09-25 Fastighetsbeteckning: Gullestorp 5:4 Adress/ort: Gullestorp Glaskulla 2 / Äspered Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-03 Fastighetsbeteckning: Fäladen 14 Adress/ort: Vinkelvägen 46, Ängelholm Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag:

Läs mer

Energiklok bostadsrättsförening

Energiklok bostadsrättsförening Energiklok bostadsrättsförening Kristina Landfors 15 maj 2014 Effektivare användning av el 2014-05-12 Var tar elen vägen? Fastighetsel Uppvärmning Drift av fläktar och pumpar Belysning i trapphus, tvättstugor

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Heby Risänge 1:6. Risänge 130.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Heby Risänge 1:6. Risänge 130. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Heby Risänge 1:6 Byggnadens adress Risänge 130 74047 Harbo Datum 2016-07-07 Energiexpert Peter Sundmark Sammanfattning PS Energideklaration har

Läs mer

Ekodesign Ventilation. 5-8 April 2016 Lina Kinning, Johanna Whitlock Energimyndigheten

Ekodesign Ventilation. 5-8 April 2016 Lina Kinning, Johanna Whitlock Energimyndigheten Ekodesign Ventilation 5-8 April 2016 Lina Kinning, Johanna Whitlock Energimyndigheten Agenda Ekodesign och Energimärkning allmänt Ekodesign och Energimärkning ventilation Marknadskontroll Frågor Energimyndigheten

Läs mer

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror

Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Stoppa onödan! Många bäckar små... Låt inte pengarna rinna iväg. Vad kan du göra åt dyra elräkningar? Här får du råd. om hemelektronik och vitvaror Hur mycket energi som går åt i ditt hushåll beror på

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-21 Fastighetsbeteckning: Forshälla-Berg 2:22 Adress/ort: Skutebergsvägen 17, Uddevalla Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443)

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-05 Fastighetsbeteckning: Ekeberga 1:34 Adress/ort: Ekeberga 1475, Södra Sandby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Olofstorp 1:4

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Olofstorp 1:4 Utgåva 1:1 2012-08-28 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Olofstorp 1:4 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2017-05-22 Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Företag: Haggenvägen 17, Västerås Niklas Saar (SC0253-17) Eklund & Eklund Energideklarationer AB Fastställande

Läs mer

Besiktningsrapport Energideklaration av villa

Besiktningsrapport Energideklaration av villa Besiktningsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2017-04-20 Fastighetsbeteckning: Hofterup 9:21 Adress/ort: Kungsljusvägen 33, Löddeköpinge Byggnaden är besiktigad av: Daniel Ell, Certifierad

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2017-01-24 Adress/ort: Öringevägen 36 / Tyresö Besiktigad av (certnr): Caroline Forsberg (3204) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Fastställande

Läs mer

Energieffektivitet med Siemens. Schutzvermerk / Copyright-Vermerk

Energieffektivitet med Siemens. Schutzvermerk / Copyright-Vermerk Energieffektivitet med Siemens Schutzvermerk / Copyright-Vermerk 90 % av hushållsapparaternas resursförbrukning kommer från användningen. 8% Produktion 1% Råmaterial Transport Skrotning 1% 90% Användning

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2017-01-27 Adress/ort: Lärksångsvägen 9 / Linghem Besiktigad av (certnr): Jonas Johansson (5843) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Fastställande

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration

Åtgärdsrapport Energideklaration Åtgärdsrapport Energideklaration Datum för besiktning: 2016-01-26 Fastighetsbeteckning: Össby 1:6 Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Gommav 22, Finspång Jaime Beltrán (1053-CFX-1991) Sammanfattning Rapporten

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration Villa

Åtgärdsrapport Energideklaration Villa Datum för besiktning: 1/10-2015 Fastighetsbeteckning: Tollered 1:276 Adress/ort: Blåsippsv 6, Älvängen Byggnaden är besiktigad av: Nils Eriksson Företag/ackreditering Sammanfattning I denna rapport presenteras

Läs mer

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Ingared 5:264. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Ingared 5:264. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-09-25 Fastighetsbeteckning: Ingared 5:264 Adress/ort: Sjöbovägen 1 / Ingared Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-09 Fastighetsbeteckning: Nedra Glumslöv 2:164 Adress/ort: Lindormsvägen 10, Glumslöv Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444)

Läs mer

Hushållsbarometern Trender inom vitvaror och småel

Hushållsbarometern Trender inom vitvaror och småel Trender inom vitvaror och småel BAKGRUND Ekonomin går på högvarv och eldas på av ett ökande byggande och hushållens konsumtion av varor och tjänster. Detta bidrar bland annat till en stark försäljningsutveckling

Läs mer

Energieffektiva produkter: Övergripande ramar. Anita Aspegren, enhetschef Testlab. Ekodesign EnergiPuls 4 juni 2009. Handlingsplan för hållbar

Energieffektiva produkter: Övergripande ramar. Anita Aspegren, enhetschef Testlab. Ekodesign EnergiPuls 4 juni 2009. Handlingsplan för hållbar Ekodesign EnergiPuls 4 juni 2009 Anita Aspegren, enhetschef Testlab www.energimyndigheten.se Energieffektiva produkter: Övergripande ramar Energi Den andra strategiska energiöversynen och energieffektiviseringspaketet

Läs mer

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning.

10 energiråd. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. Energirådgivningen är ett kommunalt samarbete om opartisk och kostnadsfri rådgivning. 25 kommuner i Stockholmsregionen deltar i samarbetet, som samordnas av Kommunförbundet Stockholms län. Botkyrka Danderyd

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala - Årsta 52:5.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala - Årsta 52:5. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Uppsala - Årsta 52:5 Byggnadens adress Sellerigatan 7 754 49 Uppsala Datum 2016-08-22 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-05-13 Fastighetsbeteckning: Härene 3:4 Adress/ort: Norra Härene Kartegården, Lidköping Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443)

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-11-23 Fastighetsbeteckning: Östra Grevie 8:23 Adress/ort: Murstensvägen 3, Vellinge Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Bästa/Värsta. Visste du att

Bästa/Värsta. Visste du att Låt maten tina i kylen. Mikrovågsugnen är 3-4 gånger så effektiv som spisen när det gäller uppvärmning av mindre portioner mat. Det går åt mindre energi om du kokar upp en liter vatten i vattenkokaren

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-09-27 Fastighetsbeteckning: Halmstad Eketånga 5:203 Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Företag: Halmstadvägen 14 302 91 Halmstad Lennart

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Kedjehus. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Fålhagen 32:5.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Kedjehus. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Fålhagen 32:5. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Kedjehus Fastighetsbeteckning Uppsala Fålhagen 32:5 Byggnadens adress Liljegatan 20B 75324 Uppsala Datum 2016-07-18 Energiexpert Peter Sundmark Sammanfattning PS Energideklaration

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 3/4-2015 Fastighetsbeteckning: Eketånga 27:192 Adress/ort: Tenorvägen 16, Halmstad Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-11 Fastighetsbeteckning: Högeryttern 4 Adress/ort: Travg 7, Kristianstad Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag:

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Torvgårda 3:50

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Torvgårda 3:50 Utgåva 1:1 2012-05-25 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Torvgårda 3:50 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Fredrik Selander (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter om information om energiförbrukning hos elektriska torktumlare

Läs mer

ENERGISNÅLA GÖTENEHUS MODERN TEKNIK FÖR LÄGRE ENERGIKOSTNAD OCH MINSKAD MILJÖPÅVERKAN

ENERGISNÅLA GÖTENEHUS MODERN TEKNIK FÖR LÄGRE ENERGIKOSTNAD OCH MINSKAD MILJÖPÅVERKAN ENERGISNÅLA GÖTENEHUS MODERN TEKNIK FÖR LÄGRE ENERGIKOSTNAD OCH MINSKAD MILJÖPÅVERKAN Modern bekvämlighet med låg energiförbrukning Intresset för smarta energilösningar i boendet ökar. Samtidigt ställer

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 13/7-2016 Fastighetsbeteckning: Ry 1:21 Adress/ort: Karlsfältsvägen 76-16, Viken Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-04 Fastighetsbeteckning: Lycke-Ryr 2:31 Adress/ort: Stora Ryr 110, Lycke Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag:

Läs mer

Energideklarationsrapport

Energideklarationsrapport Rapportversion: 140407 Energideklarationsrapport Rapportnummer: 883 Datum: 2014-04-15 Fastighetsbeteckning: Eketånga 27:50 Adress: Gräsvägen 20, 302 92 Halmstad Besiktigad av: Hanna Norrman Rapport av:

Läs mer

Allmänna energispartips för hushåll

Allmänna energispartips för hushåll Allmänna energispartips för hushåll I ett hushåll fördelas energiförbrukningen ungefär enligt bilden nedan. Nedan följer ett antal tips på hur man kan spara på den energin. I de flesta fall har det att

Läs mer

Energideklaration Ytterby 4:319 Isterbergsvägen 14A Resarö Vaxholm. Linus Söderman 2014-04-22

Energideklaration Ytterby 4:319 Isterbergsvägen 14A Resarö Vaxholm. Linus Söderman 2014-04-22 Energideklaration Isterbergsvägen 14A Resarö Vaxholm Linus Söderman Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Slutsats... 4 SPARTIPS... 5 Syfte EnergiTeamet AB har erhållit

Läs mer

Energideklaration M AJ E L D E N 22. Storsvängen 34 602 43 Norrköping. Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1

Energideklaration M AJ E L D E N 22. Storsvängen 34 602 43 Norrköping. Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1 7443 EN ISO/IEC 17020 Energideklaration M AJ E L D E N 22 Storsvängen 34 602 43 Norrköping Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1 Energiexpert: Niklas Sjöberg Certifierad

Läs mer

Samlingsrapport energianalys

Samlingsrapport energianalys Samlingsrapport energianalys Ägarens namn: Camilla Palm Fastighetsbeteckning: Hornö 1:74 Adress: Nyadal 506 Postadress: 87294 Sandöverken Uppvärmd area: 179 m² Uppvärmning: Pelletspanna Normalårskorrigerad

Läs mer

Lilla energisparboken

Lilla energisparboken Lilla energisparboken Det är lätt att spara el, bara man vet hur Det finns många sätt att minska sin energianvändning. Enkla åtgärder som ger stora besparingar både för miljön och hushållskassan. Med den

Läs mer

2013-05-03. Storgatan 19 Box 5501 114 85 Stockholm telefon 08-783 84 21 info@byggmaterialindustrierna.se

2013-05-03. Storgatan 19 Box 5501 114 85 Stockholm telefon 08-783 84 21 info@byggmaterialindustrierna.se Remissvar avseende Energimyndighetens rapport Implementering av artikel 7 i energieffektiviseringsdirektivet, Energimyndighetens beräkningar och förslag med kompletteringar och Finansdepartementets promemoria

Läs mer

Välja nytt värmesystem Det är inte enkelt att välja nytt värmesystem. Det finns många alternativ att välja på och det är osäkert hur höga de framtida

Välja nytt värmesystem Det är inte enkelt att välja nytt värmesystem. Det finns många alternativ att välja på och det är osäkert hur höga de framtida Välja nytt värmesystem Det är inte enkelt att välja nytt värmesystem. Det finns många alternativ att välja på och det är osäkert hur höga de framtida energipriserna kommer att bli. Om du har en panna som

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-09-28 Fastighetsbeteckning: Stråken 2 Adress/ort: Musikantv 74, Höör Besiktigad av (certnr): Kristian Fridlund (5842) Företag: Eklund

Läs mer

Allmänheten och växthuseffekten 2006

Allmänheten och växthuseffekten 2006 Allmänheten och växthuseffekten Allmänhetens kunskap om och inställning till växthuseffekten, med fokus på egna åtgärder, statliga styrmedel och företagens ansvar Frågorna om allmänhetens kunskaper om

Läs mer

Remissvar avseende Boverkets Byggregler (BFS 1993:57), avsnitt 9

Remissvar avseende Boverkets Byggregler (BFS 1993:57), avsnitt 9 Stockholm 1 sep 2006 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remissvar avseende Boverkets Byggregler (BFS 1993:57), avsnitt 9 Generella synpunkter Vi anser att en skärpning av byggreglerna avseende energihushållning

Läs mer

UNDERSÖK ENERGIMÄRKNINGEN!

UNDERSÖK ENERGIMÄRKNINGEN! UNDERSÖK ENERGIMÄRKNINGEN! Övningens mål Eleverna lär sig att hitta information om olika apparaters energiförbrukning, och lär sig tyda energimärken. Eleverna förstår fördelarna med att välja en A-märkt

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Norrtälje - Asplund 1:1. Hallstaviksvägen 539

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Norrtälje - Asplund 1:1. Hallstaviksvägen 539 ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Norrtälje - Asplund 1:1 Byggnadens adress Hallstaviksvägen 539 76391 Hallstavik Datum 2017-02-03 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2015-06-12. Fastighetsbeteckning: Moränen 2. Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204)

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2015-06-12. Fastighetsbeteckning: Moränen 2. Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Energirapport villa Datum för besiktning: 2015-06-12 Fastighetsbeteckning: Moränen 2 Adress/ort: Saltsjövägen 4 / Lidingö Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting

Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting Bakgrund Landstinget i Östergötland arbetar med energifrågan på många olika sätt. Dels genomförs energiprojekt, både stora och små, dels satsas

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 14/10-2015 Fastighetsbeteckning: Eldsberga 6:107 Adress/ort: Västerljungvägen 20, Eldsberga Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447)

Läs mer

Energiförbrukning inom boende 2013

Energiförbrukning inom boende 2013 Energi 204 Energiförbrukning inom boende 20 Energiförbrukningen inom boende sjönk år 20 Energiförbrukningen inom boende sjönk med sex procent år 20. När det gäller boende, dvs. uppvärmning av bostadsbyggnader

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-06-17 Fastighetsbeteckning: Källvattnet 126 Adress/ort: Kummelgatan 64C, Ramlösa Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag: Eklund

Läs mer

Energieffektivisering

Energieffektivisering Energieffektivisering Den enda miljövänliga energin är den som aldrig behöver produceras! All el- och värmeproduktion ger upphov till miljöpåverkan, mer eller mindre. Dessutom kostar all energi pengar

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-04-21 Fastighetsbeteckning: Linde 7:75 Adress/ort: Lyckogången 66 / Tyresö Besiktigad av (certnr): Caroline Forsberg (3204) Företag:

Läs mer

RAPPORT ENERGIDEKLARATION. Datum: Varpargatan 2C, Brämhult. Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443)

RAPPORT ENERGIDEKLARATION. Datum: Varpargatan 2C, Brämhult. Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) RAPPORT ENERGIDEKLARATION Datum: 2019-03-04 Adress/ort: Varpargatan 2C, Brämhult Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB UPPVÄRMNING: Uppvärmd golvarea

Läs mer

Spara pengar i ditt boende!

Spara pengar i ditt boende! Spara pengar i ditt boende! För dig som vill minska din energianvändning 1 ET2009:01 den här broschyren kan beställas hos energimyndigheten tryck: cm gruppen ab, 2009 upplaga: 50 000 foto: lars forsstedt,

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-10-17 Fastighetsbeteckning: Glimten 17 Adress/ort: Älvkvarnsgatan 3, Helsingborg Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag: Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-05-27 Fastighetsbeteckning: Surahammar 10:119 Adress/ort: Harmonivägen 9, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-10-12 Fastighetsbeteckning: Kornellen 21 Adress/ort: Vistabergs Allé 79 / Huddinge Besiktigad av (certnr): Caroline Forsberg (3204 K)

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-10-13 Fastighetsbeteckning: Värjan 33 Adress/ort: Norra Bulltoftavägen 33, Malmö Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Östhammar 21:7. Sturegatan 6.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Östhammar 21:7. Sturegatan 6. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Östhammar 21:7 Byggnadens adress Sturegatan 6 742 32 Östhammar Datum 2018-05-07 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning Energikompetens

Läs mer

Rapport Energideklaration

Rapport Energideklaration Datum för besiktning: 20/2-2015 Fastighetsbeteckning: Drängsered 2:145 Adress /ort: Timotejv 5, Floda Byggnaden är besiktigad av: Nils Eriksson Sammanfattning I denna rapport presenteras nuvarande energianvändning

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rektorn 1

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rektorn 1 Utgåva 1:1 2013-10-22 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Rektorn 1 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE ENERGIDEKLARATION

Läs mer

Lönsamma åtgärder i företag. Informationsbroschyr om energieffektivisering i företag

Lönsamma åtgärder i företag. Informationsbroschyr om energieffektivisering i företag Lönsamma åtgärder i företag Informationsbroschyr om energieffektivisering i företag Små och medelstora företag kan med relativt enkla medel effektivisera sin energianvändning med 15 30 procent. För många

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-09-17 Fastighetsbeteckning: Vanneberga 34:49 Adress/ort: Landöv 351, Fjälkinge Besiktigad av (certnr): Kristian Fridlund (5842) Företag:

Läs mer

Spara pengar och gör gott för miljön

Spara pengar och gör gott för miljön Spara pengar och gör gott för miljön Avgiften för vårt boende här i BRF Kanngjutaren står i direkt förhållande till den enskilda lägenhetens yta och de kostnader föreningen har. Den allra största delen

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Kollanda 1:19

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Kollanda 1:19 Utgåva 1:1 2012-04-04 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Kollanda 1:19 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning Uppsala Storvreta 47:112. Byggnadens adress Lingonvägen 5.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning Uppsala Storvreta 47:112. Byggnadens adress Lingonvägen 5. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration villa Fastighetsbeteckning Uppsala Storvreta 47:112 Byggnadens adress Lingonvägen 5 74340 STORVRETA Datum 2015-05-16 Utetemperatur 14 Energiexpert Peter Sundmark Tel: 072-860

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-04-20 Fastighetsbeteckning: Skultunaby 1:103 Adress/ort: Stockvägen 8, Skultuna Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-11 Fastighetsbeteckning: Killeröd 1:22 Adress/ort: Killeröds Byaväg 143, Båstad Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag:

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Skyttstennäs 1:25.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Skyttstennäs 1:25. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Skyttstennäs 1:25 Byggnadens adress Slingervägen 1 740 21 Järlåsa Datum 2018-03-19 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning Energikompetens

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning Fullerö 44:19. Byggnadens adress Åskmolnsvägen 21. Datum 2015-09-12.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning Fullerö 44:19. Byggnadens adress Åskmolnsvägen 21. Datum 2015-09-12. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration villa Fastighetsbeteckning Fullerö 44:19 Byggnadens adress Åskmolnsvägen 21 74335 STORVRETA Datum 2015-09-12 Utetemperatur 15 Energiexpert Peter Sundmark Tel: 072-860 37

Läs mer

Samlingsrapport energianalys/energideklaration

Samlingsrapport energianalys/energideklaration Samlingsrapport energianalys/energideklaration Unik identifikation: Östersund Genvalla 2:19 Ägarens namn: Pettersson, Urban/Oskarsson, Jennie Fastighetsbeteckning: Genvalla 2:19 Adress: Genvalla 205 Postadress:

Läs mer

Förteckning över gällande föreskrifter och allmänna råd 2015-06-17

Förteckning över gällande föreskrifter och allmänna råd 2015-06-17 1 (6) Förteckning över gällande 2015-06-17 STEMFS/NUTSFS nr Författning rubrik, ändringar m.m. 1998:3 (NUTSFS) Statens energimyndighets till vissa investeringar inom energiområdet; biobränsleeldade kraftvärmeverk

Läs mer

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt Bakgrund Målsättningen med att tillämpa miljömål för energieffektiva

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning Enköping-Rymningen 8:43. Byggnadens adress Frejvägen 8.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning Enköping-Rymningen 8:43. Byggnadens adress Frejvägen 8. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration villa Fastighetsbeteckning Enköping-Rymningen 8:43 Byggnadens adress Frejvägen 8 749 60 Örsundsbro Datum 2015-09-19 Utetemperatur 20 Energiexpert Peter Sundmark Tel: 072-860

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Storvreta 4:72.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Storvreta 4:72. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Uppsala Storvreta 4:72 Byggnadens adress Fullerövägen 8 74332 Storvreta Datum 2017-03-02 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-05 Fastighetsbeteckning: Agedynan 7 Adress/ort: Husmansvägen 13, Dalby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 22/5-2015 Fastighetsbeteckning: Brännö 1:12 Adress/ort: Björkåsvägen 18, Torup Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer