Jeanette Madeling, tillförordnad vd AB Nybro Brunn, 56- Håkan Dahlgren, vd energibolagen, 56- Stefan Henrixon, vd Nybro Bostads AB, 56-

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jeanette Madeling, tillförordnad vd AB Nybro Brunn, 56- Håkan Dahlgren, vd energibolagen, 56- Stefan Henrixon, vd Nybro Bostads AB, 56-"

Transkript

1 1(16) Protokoll nr 5 fört vid sammanträde med styrelsen i, , den 22 oktober 2012 Beslutande: Peter Lilja, ordförande (m) Markus Lund, ledamot (s) Christina Davidson (c) Brith-Louise Fagerstrand (s) ersättare för Kaj Göransson (s) Mikael Svanström (s) ersättare för Anders Lundell (s) Övriga närvarande: Jonny Andersson, ersättare (kd) Jan Lagerqvist, vd Anette Sturesson, ekonomichef, koncerncontroller Mats Arnér, sekreterare Jeanette Madeling, tillförordnad vd AB Nybro Brunn, 56- Håkan Dahlgren, vd energibolagen, 56- Stefan Henrixon, vd Nybro Bostads AB, Val av justerare Markus Lund (s) utses att utöver ordföranden justera dagens protokoll. 57 Rapport från bolagen Stefan Henrixon, vd Nybro Bostad AB, redovisar aktuellt från bolaget, bland annat uthyrningsläget som ser bra ut. För november 2012 redovisas 20 lediga lägenheter. Redovisning lämnas över möjliga byggområden. Redovisningen omfattar kalkylerade investeringskostnader och antal lägenheter. Håkan Dahlgren, vd för energibolagen, redovisar driftrapport för energibolagen. Resultatet påverkas av temperaturen. Information lämnas om att elproduktionen i Värmecentralen AB varit högre än budget, men elpriserna har varit låga. Håkan Dahlgren redovisar att förslag om fusion mellan två bolag kommer att redovisas till vid senare tillfälle. Jeanette Madeling, tillförordnad vd för AB Nybro Brunn informerar om konsekvenser som kan uppstå när nedläggning av Orrefors glasbruk görs. Konsekvenser uppstår för Riksglasskolan. Alternativ finns, men dessa innebär högre kostnader för AB Nybro Brunn. Kostnader som innebär behov av tillskott från ägaren. Bedömning görs av att driftkostnaderna ökar med cirka kronor per år vid flytt av verksamheten till Pukeberg. Dessutom tillkommer kostnader för flytt och investeringar.

2 2(16) Markus Lund (s) informerar om kommande beslut när Linnéuniversitetets framtida placering i Pukeberg kan komma att avgöras. Information lämnas också om avsiktsförklaring mellan Designarkivet och Arkitektmuséet som kan påverka utvecklingen i Pukeberg. Markus Lund ställer fråga om möjligheter till ökade elevavgifter och framför vidare att det är viktigt att vi talar om vad vi vill med Glasskolan. Det är även viktigt att det sker en strukturerad planerad flytt av Glasskolan om detta alternativ blir aktuellt. Christina Davidson (c) framhåller vikten av att AB Nybro Brunn behöver hjälp av ägaren vid snabb nedläggning av Orrefors glasbruk. På fråga från Mikael Svanström (s) redovisar Jeanette Madeling utvecklingen i Svetrak. Styrelsen för beslutar att notera informationen till protokollet. 58 Uppföljning av ägardirektiv om publicering av protokoll m m på hemsida I ägardirektiven för de kommunala bolagen anges i punkt 1.5 Bolagens skyldigheter gentemot Nybro kommun: A. Det åligger bolaget att utan dröjsmål tillse att följande handlingar kommer Nybro kommun tillhanda: - protokoll samt underlag från bolagsstämma och styrelsemöten (publiceras samtidigt på - bolagets årsredovisning ( - revisionsberättelse, - affärsplan, - övriga av kommunen begärda handlingar. Styrelsen för beslutar att bolagen omgående efter det att protokollen justerats skickas till kommunstyrelseförvaltningen för publicering på kommunens hemsida samt att bolagen själva överväger eventuell publicering också på bolagens egna hemsidor.

3 3(16) 59 Redovisning av utredningsuppdrag om framtida energiförsörjning samt förslag till byggande av kraftvärmeverk Transtorp Bakgrund Nybro Energi AB redovisade vid kommunstyrelsen den 26 september 2011, 192, förslag till planerad anläggning av ett avfallseldat värmekraftverk på Transtorp. Förslaget har utretts av Profu och PwC och rapporter har regelbundet lämnats till styrelsen för under 2011 och I samband med projektet har Nybro Energi AB tydliggjort behovet av någon form av större investering i samtliga alternativ till den föreslagna investeringen. Detta för att kunna garantera fortsatt drift och leverans till befintliga kunder. Tidigare arbete med finansieringsalternativ I arbetet med framtagandet av olika finansieringsalternativ till Nybro Kommunbolag AB har Nybro Energi AB framfört önskemål om att få utnyttja kommunal borgen för finansiering. Kommunstyrelseförvaltningen har på uppdrag av utrett finansieringsmöjligheter genom Kommuninvest i Sverige AB för att få bästa möjliga villkor. Efter överläggningar med företrädare för Kommuninvest den 13 december 2011 konstaterar förvaltningen att Kommuninvest ställer särskilda krav för att godkänna upphandlingen. Dessa krav är långtgående och begränsar hela kommunkoncernens handlingsfrihet för investeringar under de närmaste 5-10 åren. Med anledning av detta har alternativa sätt till investering undersökts. Alternativ till investering Nedanstående alternativ till investering har utretts avseende extern finansiering: Alternativ 1 - Gemensamt bolag med Kalmar kommun/ E.ON. Lösningen innebär att Nybro kommun upplåter Nybro Energi AB och Värmecentralen i Nybro till Kalmar Energi Holding. Utöver detta erlägger Nybro kommun en kontant köpeskilling för att erhålla en ägarandel motsvarande vår energiandel. Alternativet innebär att Nybro kommuns tillkommande skuldsättning ökar med kronor, varav kronor belastas med räntekostnader för Nybro kommun, från affärens start. Nybro kommuns resultatandel från det nya samägda bolaget uppgår till cirka kronor under de första 10 åren. Alternativ 2 - Kraftvärmeverk Transtorp Lösningen innebär att Nybro kommun, tillsammans med ett konsortium, investerar i ett avfallseldat kraftvärmeverk i Nybro.

4 4(16) Alternativet innebär att Nybro kommuns tillkommande skuldsättning ökar med kronor vid projektets start för att sedan öka upp till kronor år 5 då Nybro kommun har möjlighet att bli ensamma ägare till det bolag som äger anläggningen. Nybro kommuns resultatandel från det avfallseldade kraftverket uppgår till cirka kronor under de första 10 åren. Komplettering av underlag Koncernchefen Jan Lagerqvist redovisar de ekonomiska konsekvenserna för de båda alternativen. Vd Håkan Dahlgren informerar om det ekonomiska upplägg som är tänkt att användas för finansiering av projektet. Information lämnas också att inför det slutliga beslutet kommer även följande förslag till bland annat följande handlingar att redovisas: Aktieägaravtal Optionsavtal Konvertibelavtal Bolagsordning Information lämnas om att inför behandling av ärendet i kommunfullmäktige den 26 november 2012 kommer särskild inbjudan att skickas ut till kommunfullmäktigeledamöterna om ett informationsmöte den 15 november 2012, klockan Styrelsen noterar att en förutsättning för beslut i kommunfullmäktige den 26 november 2012 är att alla handlingar är redovisade inför detta möte samt att det är viktigt att kommunledning hålls informerad om det fortsatta arbetet. Styrelsen för beslutar att notera informationen till protokollet. 60 Ägaradirektiv värdering av bolag. Möjlighet finns att via bolag köpa värdering av bolagen i kommunkoncernen enligt följande:

5 5(16) Bolaget värderar varje år Sveriges alla kommunägda bolag inom branscherna fastighet och energi då man i första hand levererar värderingarna till ägarna, kommunerna som använder rapporterna som underlag när man skriver om/ justerar ägardirektiven. Syftet konkret är att få en starkare bild av hur bolagen ser ut ur ett värderingsperspektiv samt se hur bolagen ligger till gentemot konkurrerande eller linjerande bolag för att mäta effektivitet och titta på avvikande poster. Värderingarna innehåller bland annat: Värdet på bolaget i SEK med och utan skulder Känslighetsanalyser och P/E-tal Avkastningskrav för branschen Vinst och utdelningsprognoser Branschjämförelser Nyckeltalsanalyser Nyckeltalsdefinitioner Rapporterna är på cirka 25 sidor och levereras både digitalt som pdf och i tryckt version. Pris per bolag är: Nybro Bostads AB Nybro Energi AB Nybro Elnät AB kr kr kr Vid styrelsens möte redovisar koncernchefen Jan Lagerqvist att det i första hand kan vara intressant att få en värdering av Nybro Bostads AB. Markus Lund (s) efterfrågar vad syftet är med värderingen och till vad vi vill använda den. Styrelsen för beslutar att återremittera ärendet. 61 Omstrukturering och värderingsfrågor avseenden kommunkoncernen Frågan om koncernbolag utreddes i slutet av 1990-talet och utmynnade i att AB Nybro Brunn bildades som koncernbolag genom kommunfullmäktiges beslut, Bolaget bildades genom en ombildning av Nybro Industrifastigheter AB.

6 6(16) I samband med Nybro Elnät AB:s förvärv av Nybro Värmecentral AB energianläggning och del av fastigheten Tallen 55 (kommunfullmäktige, ) aktualiserades frågan om behov av en omstrukturering av koncernen samt ett nytt holdingbolag. Som orsaker har bland annat angetts fler bolag i koncernen, enklare struktur, renodling av bolagen samt möjlighet att realisera övervärden. Ledord för omstruktureringen har varit Enkelhet, Ekonomi, Styrning, Närhet till ägaren samt Framtida möjligheter. Därutöver har utgångspunkten varit att den löpande driften i respektive bolag inte ska förändras. Konsekvensanalys av alternativ till ny struktur En konsekvensanalys av olika alternativ till ny struktur genomfördes under våren 2010 av PwC. I analysen belystes även inkomst- och stämpelskattefrågor samt aktiebolagsrättsliga frågor. Alternativ som utreddes var: Samlad energikoncern under AB Nybro Brunn, där ett nytt holdingbolag för energikoncernen bildas. Samtliga dotterbolag på linje under AB Nybro Brunn. Bildande av nytt holdingbolag ägt av kommunen. Fortsatt behållande av den befintliga koncernstrukturen. Diskussioner efter analysen har utmynnat i att en struktur med alla dotterbolagen på linje under ett nytt holdingbolag anses mest fördelaktigt. Tidigare beslut Ett nytt kommunalt holdingbolag bildades genom kommunfullmäktiges beslut, Bolagsordning för antogs av kommunfullmäktige, , då namnet även fastställdes till. Den nya koncernstrukturen godkändes av kommunfullmäktige, Vid beslutet uppdrogs kommunchefen att genomföra omstruktureringen enligt nedan redovisade handlingsplan.

7 7(16) Befintlig koncernstruktur I nuvarande koncernstruktur ägs AB Nybro Brunn i sin helhet av Nybro Kommunbolag AB. AB Nybro Brunn äger i sin tur dotterbolagen, som i sin tur äger dotterdotterbolagen. Under AB Nybro Brunn finns även bolaget Transtorpsfastigheter AB. Nybro Elnät AB koncernmoderbolag för energikoncernen, med Nybro Energi AB och Nybro Värmecentral AB som dotterbolag. Dotterdotterbolaget Fastigheter i Nybro AB består enbart av fastigheten Tallen 55 i Nybro. Ny koncernstruktur I den beslutade nya koncernstrukturen är koncernbolag med övriga bolag på linje under koncernbolaget. PwC pekar på följande fördelar med denna struktur: Enkel struktur, bland annat genom att under- och underunderkoncerner försvinner. Realiserar övervärdet i koncernen skattefritt, det vill säga övervärdet i både Nybro Elnät AB och Nybro Energi AB.

8 8(16) Riskeliminering genom att ingen rörelserisk finns i holdingbolaget, som är ett renodlat moderbolag. En nackdel som kvarstår är att differentierad verksamhet och rörelserisk fortfarande finns i AB Nybro Brunn. Handlingsplan för genomförande av ny koncernstruktur Följande handlingsplan för genomförande av den nya koncernstrukturen godkändes av kommunfullmäktige, : Kommunen bildar ett holdingbolag som moderbolag för kommunkoncernen. Holdingbolaget förvärvar aktier i AB Nybro Brunn för bokfört värde. Nybro Värmecentral förvärvar fastigheten Tallen 55 i Nybro för bokfört/ skattemässigt värde av Fastigheter i Nybro AB. förvärvar dotter- och dotterdotterbolagsaktierna i AB Nybro Brunn för bokfört värde avseende Nybro Elnät AB, Nybro Energi AB, Nybro Värmecentral AB samt Nybro Bostads AB. förvärvar aktierna i Fastigheter i Nybro AB för bokfört värde. Handlingsplanen bygger på PwC:s rekommendationer för genomförande av omstrukturering av kommunkoncernen. Enligt PwC:s bedömning kan omstruktureringen ske genom försäljningar av aktier i de olika bolagen. Bedömningen är vidare att dessa kan ske till anskaffningsvärden. För att säkerställa att överlåtelserna sker skattefritt bör så kallade skalbolagsdeklarationer lämnas till Skatteverket i samband med försäljningarna. Under processen har synpunkter inkommit från Nybro Elnät AB, som förordar en koncernstruktur, där en samlad energikoncern bildas under ett nytt koncernbolag. Beslutstillfällen i :s styrelse i ärendet har tidigare varit: , 18, att medge vd rätten att anlita konsult för framtagande av värde inför värdering och köp av aktier , 25 att uppdra till vd Jan Lagerqvist att utifrån värderingsrapporterna, ta kontakt med revisorerna för avstämning inför kommande bokslut.

9 9(16) , 60 att ge vd och koncernkontroller i uppdrag att återkomma till nästa möte med förslag till värdering av Nybro Bostads AB efter avstämning av ekonomiska förutsättningar med vd för Nybro Bostads AB. Att helhetslösning för värdering av bolagen i kommunkoncernen redovisas vid nästa möte med styrelsen , 66 att helhetslösning för värdering av bolagen i kommunkoncernen redovisas vid nästa möt med styrelsen , 10 att notera information till protokollet om hur värdering ska göras av Nybro Bostads AB och att resultatanalys för framtiden behöver göras löpande , 19 att ge vd i uppdrag att inför kommande behandling av ärendet ibland annat kommunfullmäktige ta fram ett beslutsunderlag som klargör olika förhållanden och konsekvenser vid genomförande av omstrukturering så att beslut kan tas under maj , 35 att uppdra åt koncernchefen att genomföra omstrukturering av koncernen enligt: att förvärvar aktierna i Nybro Bostads AB av AB Nybro Brunn till det bokförda värdet kronor, att förvärvar aktierna i Fastigheter i Nybro AB av Nybro Värmecentral till det bokförda värdet kronor, att förvärvar aktierna i Nybro Värmecentral AB av Nybro Elnät AB till det bokförda värdet kronor, att förvärvar aktierna i Nybro Energi AB av Nybro Elnät AB till det bokförda värdet kronor, att förvärvar aktierna i Nybro Elnät AB av AB Nybro Brunn till det bokförda värdet kronor, att omstruktureringen ska genomföras per 1 januari 2013 med hänsyn till upprättande av bokslut och skalbolagsdeklaration i samband med förvärven samt tid för kvalitetssäkring/uppdatering av skatteaspekterna samt

10 10(16) att inför behandling av ärendet i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska ytterligare genomgång göras av förslaget till finansiering av förvärven. Styrelsen för beslutar att begära hos kommunfullmäktige: att genomföra omstrukturering av kommunkoncernen enligt redovisat förslag, att styrelsen uppdrar till VD att från och med den 1 januari 2013 till och med den 31 mars 2013, för företagets räkning nyupplåna, det vill säga öka företagets skulder under nämnda period, med totalt kronor, att styrelsen hos kommunstyrelsen och kommunfullmäktige önskar att Nybro kommun går i borgen såsom för egen skuld för :s låneförpliktelser upp till ett totalt högsta lånebelopp om kronor, jämte därpå löpande ränta och kostnader, att styrelsen uppdrar till VD att tillsvidare, för företagets räkning omsätta lån, det vill säga låna upp motsvarande belopp på de lån som förfaller till betalning samt att styrelsen ger i uppdrag till samtliga bolags styrelser i koncernen att ta fram låneuppgifter på de lån som är kopplade sedan tidigare till ägandet och aktierna och återredovisa dessa till :s VD för att utreda möjligheterna att överföra befintliga lån till, återredovisning sker till styrelsen. 62 Rapporter från vd Vd Jan Lagerqvist redovisar lägesrapport från tidigare redovisningar i kommunbolagets styrelse. Samordning av fordon inom kommunkoncernen. Översyn av ekonomifunktionen i kommunen. Försäkringssamverkan inom kommunkoncernen. Styrelsen för beslutar att notera informationen till protokollet. 63 Tertialbokslut 2, 2012 I bilaga redovisas tertialbokslut 2, 2012 för kommunkoncernen.

11 11(16) Tillförordnade vd Jeanette Madeling kommenterar tertialbokslutet. Jämförelse görs för enskilda bolag mellan 2011 och 2012 samt för hela koncernen. Utfall för koncernen visar på ett positivt resultat på cirka kronor i förhållande till kronor motsvarande period Styrelsen för beslutar att godkänna förslag till tertialbokslut 2, Förslag till kommunikationsstrategi Inledning beslutade den 21 maj 2012 att ge koncernchefen i uppdrag att lämna förslag på hur bolagen och kommunen tillsammans och enhetligt ska hantera de strategiska kommunikations-, marknadsförings- och informationsfrågorna. Kommunfullmäktige beslutade den 28 maj 2012 att ge kommunchefen i uppdrag att senast vid arbetsutskottet i oktober 2012 återkomma med förslag till kommunikationsstrategi, budskapsplattform och kommunikationsplan för kommunens informations- och kommunikationsinsatser. Kommunstyrelsen arbetsutskott och styrelsen för NKAB beslutade i augusti 2012 att ge kommunchefen/koncernchefen i uppdrag att arbeta vidare enligt förslagsalternativ 2, det vill säga Kommunen/koncernen genomför med konsultstöd och extern kompetens en process där Nybro kommuns varumärke, med utgångspunkt från visionsdokumentet Vision 2030, tydliggörs och utvecklas i en process med brett deltagande. Samtidigt utarbetas de nödvändiga styrdokumenten som ska vara styrande för kommunen/koncernen. Fortsatt utredning För att en kommunikationsplattform ska få genomslag och därigenom motivera de kostnader som läggs ner är det av största vikt att följande förutsättningar är klargjorda och är absolut styrande för såväl kommun som bolag. Tvingande följsamhet framåt. Hög grad av standardisering. Omöjligheten i att ligga kvar i gamla plattformar, det vill säga relativt snabb, men successiv förändring.

12 12(16) För att kommunikation, information och marknadsföring av Nybro kommun som plats och som organisation ska fungera tillfredsställande behövs initialt en tydlighet om vad som ska kommuniceras och vilken/vilka målgrupperna är, det vill säga en budskapsplattform. Som underlag för arbete måste det finnas en grundlig nulägesanalys, budskapsplattformens innehåll måste grunda sig på verkliga värden och vara fri från önsketänkande, styrande dokument, strategier och planer. Ett otydligt, tveksamt, ifrågasatt eller ständigt förändrat budskap måste undvikas. Det innebär att många personer och organisationer måste involveras i den process som ska leda fram till en budskapsplattform som är både accepterad och känd. Behovet av ovanstående åtgärder stöds till alla delar av den 15-poängsuppsats på kandidatnivå som levererats av Hjertqvist/Rydell (Linnéuniversitetet, institutionen för samhällsvetenskap 2012), där de under rubriken Vad är vi om inte staden i Glasriket formulerar bland annat följande slutsatser: utgå från en nulägesanalys, fokusera på möjligheter, skapa en intern identitet, organisera och resurssätt kommunikationsfunktionen så att den blir verkningsfull både internt och externt. Kommunchefen har genom att översiktligt undersöka marknaden under augusti/ september 2012 närmare beräknat kostnaderna för att genomföra det beslutade alternativet. Kostnaderna är ännu relativt grovt beräknade. Driftkostnader Personal Marknadsföring Övrigt kr/år kr/år kr/år Därutöver tillkommer eventuella omställningskostnader i respektive organisation/bolag för anpassning till den nya plattformen. Projektkostnader 2013 Sex månader konsultinsats kr Kostnaderna fördelas mellan kommunen och de helägda kommunala bolagen.

13 13(16) Tidplan Beslut i olika instanser Hösten 2012 Ägardialog/komplettering ägardirektiv Hösten 2012 Upphandling av konsultstöd Hösten 2012 Initiering av projektet Hösten 2012 Anställning av personal Januari 2013 Projektperiod Januari till och med maj 2013 Löpande verksamhetsstart Augusti 2013 Vd Jan Lagerqvist redovisar beslut i kommunstyrelsen om förslaget. Markus Lund (s) redovisar att genomförande av förslaget är svårt med hänvisning till ny prognos om ekonomiska utfallet för kommunen Markus Lund föreslår att förslaget tas upp till ny diskussion med dotterbolagen för undersökande av möjligheter till att finna alternativa ekonomisk förutsättningar till genomförande av förslaget. Styrelsen för beslutar att återemittera ärendet för avstämning inom kommunkoncernen. 65 Mötesdagar 2013 För 2013 föreslås följande mötesdagar och dagar för beredning inför styrelsens möten. Beredning Styrelsemöte 8 januari 22 januari 5 mars 19 mars 7 maj 21 maj 6 augusti 20 augusti 8 oktober 22 oktober 26 november 3 december Styrelsen för beslutar att fastställa föreslagna mötes- och beredningsdagar Tecknande av licens för nyttjande av GEO-data i koncernen. Vd Jan Lagerqvist redovisar behov av tecknande av licens för nyttjande av GEOdata i koncernen, på grund av dels att överföringen av att Va-verksamheten till bolag kräver tillgång till GEO-data, dels finns även ett behov att få tillgång till GEO-data utifrån kommunens arbete vid krisläge.

14 14(16) Medfinansiering föreslås ske via kommunkoncernen. Styrelsen för beslutar att teckna licens för GEO-data och att kostnaden för licensen fördelas inom koncernen efter förslag från vd för. 67 Verksamhetshotell Smedstorp Ärendet utgår. 68 Byggande av bostäder Nybro kommun har som Vision 2030 Med sikte på För att visionen ska kunna uppnås är det viktigt att kunna erbjuda bostäder. Styrelsen konstaterar att vd för Nybro Bostads AB redovisat ett antal möjliga platser för byggande av bostäder tidigare under mötet. Information lämnas om uppdrag som givits till samhällsbyggnadsförvaltningen om att undersöka förutsättningarna för byggande av bostäder vid stationsområdet på tänkt hotelltomt. Markus Lund (s) redovisar att kontakt tagits från exploatör av kvarter Broccolin, som tillsammans med representant från husföretag frågat om intresse för byggande av bostäder, där kommun eller bolag inom kommunkoncernen kan svara för byggande av förslagsvis tre radhus. Markus Lund (s) framför vidare att hotelltomten kan vara intressant även för annan verksamhet än hotell eller bostäder. Vd Jan Lagerqvist redovisar att intressent har hört av sig på erbjudandet om att exploatera Awes-fastigheterna. Styrelsen för beslutar att uppdra till vd Jan Lagerqvist att fortsätta diskussionerna med Nybro Bostads AB och moderbolaget om eventuell medverkan i byggande av bostäder i kvarter Broccolin samt att i övrigt notera informationen till protokollet. 69 Hyrestvist biblioteket Kommunfullmäktige beslutade den 28 juni 2004, 112:

15 15(16) att när hyresomförhandling ska ske med Nybro Bostads AB, ska kostnadsbaserad hyra tillämpas. Hyran ska sättas efter nuvarande förhållanden. Om hyresavtalen går ut om mer än 2 år ska omförhandling ske under Ett hyresobjekt som skulle omfattas av kostnadsbaserad hyra är biblioteket i Nybro stad. Kultur-fritidsnämnden beslutade den 25 april 2012, 31, att överlämna ärendet om hyresomförhandling till kommunstyrelsen för avgörande. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 15 maj 2012, 49, att uppdra åt kommunchefen att lösa hyrestvisten. Vd Jan Lagerqvist redovisar uppdraget från kommunstyrelsens arbetsutskott. Notera också att en lösning av tvisten måste ske i överensstämmelse med lagstiftningen. Vd Stefan Henrixon kommenterar hyran och redovisar kostnader för fastigheten. Vid mötet konstateras att uppsägning av hyreskontraktet ska anses vara korrekt. Styrelsen för beslutar att återremittera ärendet med uppdrag att ta fram nytt förslag till lösning med klargörande av ekonomiska förutsättningar för hyresvärd och hyresgäst samt att återrapportera ärendet till kommunfullmäktige om förslaget innebär annan lösning än kostnadsbaserad hyra. 70 Arbetsmarknadsenhet Vd Jan Lagerqvist redovisar att samtliga beslut nu är tagna för utvecklingen av arbetsmarknadsenheten. Besluten innebär ett nytt ansvar men också ett utökat ansvar för övriga bolag. Slutavstämning med berörda intressenter är planerat. Styrelsen för beslutar att notera informationen till protokollet. 71 Anmälda styrelsefrågor Inga styrelsefrågor fanns att redovisas.

16 16(16) 72 Övriga frågor Vid mötet redovisas följande: Uppdrag till vd för att anordna under våren 2013 utbildning för bolagsstyrelserna om ny lagstiftning i kommunallagen. Information om samrekrytering av ekonomtjänst till kommunen, som även kan arbeta som koncerncontroller på uppskattningsvis procent av tjänsten. Vd redovisar att om den lösning ej är möjlig uppstår behov av att köpa motsvarande tjänst som koncerncontroller externt. Christina Davidson (c) ifrågasätter behov av köp av tjänst när kompetensen redan finns in koncernen. Markus Lund (s) konstaterar att det är vd som ansvarar för rekryteringen. Christina Davidson (c) anmäler protokollsanteckning enligt följande: Vid rekrytering av koncerncontroller till förutsätter jag att den kompetens som finns i dotterbolagen används. Att köpa in tjänsten externt är inte kostnadseffektivt för koncernen. Styrelsen för beslutar att notera informationen till protokollet. Peter Lilja Ordförande Markus Lund Justerare Mats Arnér Sekreterare

Markus Lund (S) utses att utöver ordföranden justera dagens protokoll.

Markus Lund (S) utses att utöver ordföranden justera dagens protokoll. 1 (5) Protokoll nr 6 fört vid extra sammanträde med styrelsen i, 556832-1110, den 18 november 2013, klockan 08.00-08.55 ande: Övriga närvarande: Peter Lilja, ordförande (M) Kaj Göransson (S) Christina

Läs mer

Anette Sturesson, koncerncontroller Mats Arnér, sekreterare

Anette Sturesson, koncerncontroller Mats Arnér, sekreterare 1(7) Protokoll nr 6 fört vid sammanträde med styrelsen i, 556832-1110, den 10 december 2012 Beslutande: Övriga närvarande: Kaj Göransson, ordförande (s) Peter Lilja, vice ordförande (m) Christina Davidson,

Läs mer

Peter Lilja, ordförande (M) Kaj Göransson (S) Mikael Svanström (S) Jonny Andersson (KD) ersättare för Christina Davidson (C)

Peter Lilja, ordförande (M) Kaj Göransson (S) Mikael Svanström (S) Jonny Andersson (KD) ersättare för Christina Davidson (C) Sammanträdesdatum 8 Plats och tid Eken, förvaltningshuset, Nybro, klockan 08.40-10.20 ande Peter Lilja, ordförande (M) Kaj Göransson (S) Mikael Svanström (S) Jonny Andersson (KD) ersättare för Christina

Läs mer

Styrelsen för Nybro Kommunbolag AB föreslås besluta. att utse Mikael Svanström att utöver ordförande justera dagens protokoll.

Styrelsen för Nybro Kommunbolag AB föreslås besluta. att utse Mikael Svanström att utöver ordförande justera dagens protokoll. 1 (5) PM till sammanträde med styrelsen i, 556832-1110, den 3 juni 2014 ÄRENDE Nr 1 Val av justerare Mikael Svanström (s) står i tur att utöver ordförande justera dagens protokoll. att utse Mikael Svanström

Läs mer

Mikael Svanström, ordförande (S) Peter Lilja, vice ordförande (M) Kaj Göransson (S) Jonny Andersson (KD) ersättare för Christina Davidson (C)

Mikael Svanström, ordförande (S) Peter Lilja, vice ordförande (M) Kaj Göransson (S) Jonny Andersson (KD) ersättare för Christina Davidson (C) Sammanträdesdatum 7 Plats och tid Björken, förvaltningshuset, Nybro, klockan 08.30-10.30 ande Mikael Svanström, ordförande (S) Peter Lilja, vice ordförande (M) Kaj Göransson (S) Jonny Andersson (KD) ersättare

Läs mer

Styrelsen för Nybro Kommunbolag AB föreslås besluta

Styrelsen för Nybro Kommunbolag AB föreslås besluta 1 (5) PM till sammanträde med styrelsen i, 556832-1110, den 21 oktober 2014 ÄRENDE Nr 1 Val av justerare Christina Davidson (C) står i tur att utöver ordförande justera dagens protokoll. att utse Christina

Läs mer

Peter Lilja, vice ordförande (m) Mikael Svanström (s) ersättare för Markus Lund (s) Jonny Andersson (kd) ersättare för Christina Davidson (c)

Peter Lilja, vice ordförande (m) Mikael Svanström (s) ersättare för Markus Lund (s) Jonny Andersson (kd) ersättare för Christina Davidson (c) 1 (9) Protokoll nr 3 fört vid sammanträde med styrelsen i, 556832-1110, den 21 maj 2012 Beslutande: Peter Lilja, vice ordförande (m) Mikael Svanström (s) ersättare för Markus Lund (s) Jonny Andersson (kd)

Läs mer

Nybro kommun Mötesprotokoll Blad Mötesdatum 38 Nybro Kommunbolag AB Plats och tid Eken, förvaltningshuset, Nybro, klockan

Nybro kommun Mötesprotokoll Blad Mötesdatum 38 Nybro Kommunbolag AB Plats och tid Eken, förvaltningshuset, Nybro, klockan Mötesdatum 38 Plats och tid Eken, förvaltningshuset, Nybro, klockan 09.00-10.55 ande Christina Davidson, ordförande (C) Mikael Svanström, vice ordförande (S) Bodil Johansson (C) Peter Lilja (M) Martina

Läs mer

Jeanette Madeling, tillförordnad vd AB Nybro Brunn, delvis 2 Håkan Dahlgren, vd energibolagen, delvis 2

Jeanette Madeling, tillförordnad vd AB Nybro Brunn, delvis 2 Håkan Dahlgren, vd energibolagen, delvis 2 1 (10) Protokoll nr 1 fört vid sammanträde med styrelsen i, 556832-1110, den 23 januari 2012 Beslutande: Markus Lund, ordförande (s) Peter Lilja, vice ordförande (m) Kaj Göransson, styrelseledamot (s)

Läs mer

Förslag till koncernbildning

Förslag till koncernbildning PROTOKOLLSUTDRAG KS 130 2019-06-18 1/4 Dnr KS/2019:281-001 Förslag till koncernbildning Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. bilda ett aktiebolag med namnet Strängnäs Kommunföretag AB, 2. bildandet

Läs mer

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober

UaFS Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB. Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober Blad 1 SPECIFIKT ÄGARDIREKTIV FÖR UDDEVALLA UTVECKLINGS AB Fastställd av kommunfullmäktige den 14 oktober 2015 248 Innehållsförteckning 1. Bolaget som en del av den kommunala organisationen... 2 2. Föremålet

Läs mer

Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder

Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder ENKÖPINGS NÄMNDHUS AB 2005-03-17 Ägardirektiv för AB Enköpings Hyresbostäder Ägardirektiv för verksamheten i AB Enköpings Hyresbostäder (nedan kallat bolaget) antagna av kommunfullmäktige i Enköpings kommun

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Spinnerskan i Mark AB 2014-01-30

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Spinnerskan i Mark AB 2014-01-30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Svansjörummet, Kommunhuset, Kinna, klockan 08.30 11.30 Beslutande M Tomas Johansson S C S Barbro Petersson Anders Andersson David Berglund KD Ola Andreasson

Läs mer

Kommunala bolagens övertagande av kommunens lån, ingående av borgen för de kommunala bolagen. (AU 26) Dnr KS 2013-41

Kommunala bolagens övertagande av kommunens lån, ingående av borgen för de kommunala bolagen. (AU 26) Dnr KS 2013-41 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2013-02-05 45 Kommunala bolagens övertagande av kommunens lån, ingående av borgen för de kommunala bolagen. (AU 26) Dnr KS 2013-41

Läs mer

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD

BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD SID 1(6) BOLAGSSTYRNING I HELSINGBORGS STAD 1. Bakgrund En stor del av stadens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för stadens bolagsverksamhet är att den liksom stadens övriga verksamhet

Läs mer

Ägarstyrning i kommunens bolag. Söderhamns kommun

Ägarstyrning i kommunens bolag. Söderhamns kommun www.pwc.se Revisionsrapport Ägarstyrning i kommunens bolag Carl-Åke Elmersjö Söderhamns kommun Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 1 1.1. Revisionsfråga... 1 1.2. Avgränsning och metod... 1 2. Ägarstyrning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Spinnerskan i Mark AB 2013-09-17

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Spinnerskan i Mark AB 2013-09-17 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Plats och tid Örestensrummet, Kommunhuset, Kinna, klockan 08.30 11.25 Beslutande M Tomas Johansson S Barbro Petersson C KD S Anders Andersson Ola Andreasson Christopher

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/

ARBOGA KOMMUN. Blad 3. Ksau 204 Dnr 418/ ARBOGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-12-08 Blad 3 Ksau 204 Dnr 418/2015-107 Bolagspolicy för Arboga kommuns bolag Kommunstyrelseförvaltningen har i

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 37-38 Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson

Läs mer

1.1 Kostnadseffektiva och funktionella lokaler för kommunens verksamheter

1.1 Kostnadseffektiva och funktionella lokaler för kommunens verksamheter Beslutat av kommunfullmäktige 2017-11-06 Ägardirektiv för Huddinge Samhällsfastigheter AB Huddinge kommuns verksamheter ska ha tillgång till funktionella och kostnadseffektiva lokaler bl a vilket möjliggörs

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Spinnerskan i Mark AB 2011-12-07

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Spinnerskan i Mark AB 2011-12-07 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Svansjörummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08:30 12.00. Beslutande (M) Tomas Johansson (C) Anders Andersson (KD) (S) Ola Andreasson Pelle Pellby (S) Barbro

Läs mer

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag

2013-12-10 Ks 213/2013. Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag 2013-12-10 Ks 213/2013 Bolagspolicy ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Tillämpningsområde... 3 3. Ägarroll... 3 3.1 Kommunfullmäktige...3 3.2 Kommunstyrelsen...4

Läs mer

Utveckling av kommunen som organisation, verksamhet och territorium

Utveckling av kommunen som organisation, verksamhet och territorium Syftet med detta dokument är att tydliggöra kommunchefens roll och utgöra en grund för utvecklat samspel byggt på ömsesidig förståelse mellan kommunchef och den politiska ledningen. För att lyckas behövs

Läs mer

Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/

Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/ 2013-01-14 Mats Falås VA- och Renhållningschef 08 560 39 336 Mats.Falas@ekero.se Kommunstyrelsen Samordning av VA-verksamheten med Roslagsvatten Dnr KS12/181-303 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 20 november 2018 kl. 8:30-9:35 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 107-112 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan

Bolagspolicy. Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag. Vision. Program. Policy. Regler. Handlingsplan Bolagspolicy Ä garroll och a garstyrning fo r kommunens fo retag Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Ägarroll...

Läs mer

Bolagsstämman i Next Skövde Destinationsutveckling AB har fastställt ägardirektiven 3 maj 2013, 12

Bolagsstämman i Next Skövde Destinationsutveckling AB har fastställt ägardirektiven 3 maj 2013, 12 Bolagsstämman i Next Skövde Destinationsutveckling AB har fastställt ägardirektiven 3 maj 2013, 12 För den verksamhet som bedrivs i Next Skövde Destinationsutveckling AB, nedan kallat Bolaget, gäller dessa

Läs mer

SUNDBYBERGS STADSHUS AB. Styrelsesammanträde torsdagen den 16 juni 2016, kl i Fastighets AB Förvaltarens lokaler, styrelserummet

SUNDBYBERGS STADSHUS AB. Styrelsesammanträde torsdagen den 16 juni 2016, kl i Fastighets AB Förvaltarens lokaler, styrelserummet SUNDBYBERGS STADSHUS AB Styrelsesammanträde torsdagen den 16 juni 2016, kl. 16. 00-17. 45 i Fastighets AB Förvaltarens lokaler, styrelserummet Närvarande: Mikael T. Eriksson Ordförande Siyamak Sajadian

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Energi och Teknik AB

Ägardirektiv för Vetlanda Energi och Teknik AB 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Energi och Teknik AB Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2014-04-23 61) Gäller för: Vetlanda Energi och Teknik AB Giltig fr.o.m.: 2014-04-23 Dokumentansvarig:

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB

ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB Giltighetstid: Tillsvidare Dnr: FS 1.1-1968-17 Beslutsdatum Sid 1 (5) ÄGARDIREKTIV FÖR UMEÅ UNIVERSITET HOLDING AB Föredragande Biträdande universitetsdirektör Per Ragnarsson Sammanfattning Ägardirektiven

Läs mer

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun

Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun 1 (7) Datum 2018-07-27 Bolagsstyrning i Trelleborgs kommun Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 1. Bakgrund En stor del av kommunens verksamhet drivs i aktiebolagsform. En grundförutsättning för kommunens

Läs mer

Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas Furuskog (S) Patrik Köhler(M) Folke Karlsson och Stefan Carlsson

Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas Furuskog (S) Patrik Köhler(M) Folke Karlsson och Stefan Carlsson 1 Sammanträdesdatum 2007-12-04 Plats och tid Kommunhusets tingssal, tisdagen den 4 december 2007 kl 09.00-12.10. Beslutande Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas

Läs mer

Ägarpolicy för kommunägda bolag

Ägarpolicy för kommunägda bolag Datum 2014-09-18 Ägarpolicy för kommunägda bolag Kommunfullmäktige 2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-11-24, 196 Dokumentnamn: Ägarpolicy för kommunägda bolag Ärendebeteckning: Kst/2014:452, Ägarpolicy

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR GULLSPÅNGSBOSTÄDER AB

ÄGARDIREKTIV FÖR GULLSPÅNGSBOSTÄDER AB ÄGARDIREKTIV FÖR GULLSPÅNGSBOSTÄDER AB Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-28, 184 Dnr: KS 2016/656 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll 1.

Läs mer

kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil

kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil KALLELSE FÖREDRAGNINGSLISTA EXTRA KOMMUNSTYRELSEN Tid och plats: Ordförande: Sekreterare 2018-12-13 kl. 16.30 Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Jan-Olof Johansson Mari-Louise Dunert Ärende Öppet sammanträde,

Läs mer

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 9 (30) 2014-02-10 Ks 5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag

Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Riktlinjer för ägarstyrning av kommunens bolag Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner 1 Fastställt av: KF Datum: 2017-03-01 För revidering ansvarar: Kommunledningskontoret För eventuell

Läs mer

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag

Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Företagspolicy för Ulricehamns kommun och dess bolag 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning 2013-01-30 Ärendeförteckning 1 Sammanträdets öppnande...2 2 Val av protokollsjusterare...2 3 Godkännande av dagordning...2 4 Godkännande av föregående protokoll...2 5 Ombyggnad av K1, återkallande av ärende...3

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (5) ÄGARDIREKTIV FÖR AB HÖGANÄSHEM

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (5) ÄGARDIREKTIV FÖR AB HÖGANÄSHEM KOMMUNAL FÖRFATTNINGSAMLING 1 (5) Ersätter KFS 2011:35 2014:12 ÄGARDIREKTIV FÖR AB HÖGANÄSHEM Detta ägardirektiv avser AB HÖGANÄSHEM, (556104-9551), (nedan kallat bolaget) och har fastställts på bolagsstämma

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholm Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.12) Godkänd av kommunfullmäktige, 229 Beslutshistorik Godkänd av kommunfullmäktige 2008-12-15,

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING GEMENSAMT ÄGARDIREKTIV FÖR BOLAGEN I SPINNERSKANKONCERNEN Kf 2012-04-26, 33 Blad 1(5) Marks kommun har fyra helägda bolag Spinnerskan i Mark AB, Marks Bostads AB, Marks Fastighets AB och Mark Kraftvärme

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB

ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB ÄGARDIREKTIV FÖR MORAPARKEN AB Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för kommunal verksamhet... 3 2. Kommunens direktivrätt... 3 5. Grundläggande principer för bolagets verksamhet... 3 6. Likställighetsprinciperna...

Läs mer

Fastställande av ägardirektiv 2012 för HjälpmedelsCentrum AB

Fastställande av ägardirektiv 2012 för HjälpmedelsCentrum AB BESLUTSUNDERLAG 1 (1) Marie Nordström 2012-01-03 LiÖ 2012-69 Landstingsstyrelsen Fastställande av ägardirektiv 2012 för HjälpmedelsCentrum AB Landstinget äger samtliga aktier i bolaget HjälpmedelsCentrum

Läs mer

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget)

Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) 1 (5) Ägardirektiv för Vetlanda Stadshus AB (moderbolaget) Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-05-16 51) Gäller för: Vetlanda Stadshus AB Giltig fr.o.m.: 2018-06-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Ägarpolicy för de kommunala bolagen

Ägarpolicy för de kommunala bolagen Ägarpolicy för de kommunala bolagen 1 Bakgrund Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. De kommunalt ägda

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/8 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens finansutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens finansutskott Sid nr Kommunstyrelsens finansutskott 2009-01-13 Ärendelista Sid nr Justering...2 526 Information om arenor för idrott och kultur...3 527 Information om översyn renodla penningströmmarna mellan kommunen och Stadsbacken

Läs mer

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB

Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Styrdokument Ägardirektiv för Sörmland Vatten och Avfall AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.20) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 142 Beslutshistorik 2 (7) Utfärdade och fastställda

Läs mer

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB

Förändring av bolagets strategiska inriktning. Skellefteå Kraft AB www.pwc.se Granskningsredogörelse Förändring av bolagets strategiska inriktning Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor AB Mars 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte

Läs mer

Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB

Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Energi AB För Alvesta Energi AB inklusive dotterbolaget Alvesta Elnät AB, nedan kallat bolaget, gäller följande direktiv antagna den 24 november 2015 av styrelsen

Läs mer

Kommunal Författningssamling

Kommunal Författningssamling Kommunal Författningssamling Koncernpolicy för Kävlinge kommun Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Policy Kommunstyrelsen Kommunkansliet Antagen 2002-03-14, Kf 12/02:1 Ansvar Kanslichef Koncernpolicy

Läs mer

Ägardirektiv. för Tranemo Forum AB. Tranemo kommun. Organisationsnummer: Antagen av kommunfullmäktige

Ägardirektiv. för Tranemo Forum AB. Tranemo kommun. Organisationsnummer: Antagen av kommunfullmäktige Dnr: KS/2016:172 Ägardirektiv för Tranemo Forum AB Organisationsnummer: 559058-4511 Tranemo kommun Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21 27 1 (6) 1. Bolaget som organ för kommunal verksamhet Tranemo

Läs mer

p.2014.1214 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Fastigheter i Linde AB

p.2014.1214 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Fastigheter i Linde AB p.2014.1214 2014-04-11 Dnr.2014/153 Ägardirektiv för Fastigheter i Linde AB 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-05-13 89 För revidering ansvarar: Kommunledningsstaben För eventuell uppföljning

Läs mer

Vad ska Nybros bolagskoncern ha ett moderbolag till?

Vad ska Nybros bolagskoncern ha ett moderbolag till? Vad ska Nybros bolagskoncern ha ett moderbolag till? Kommunen äger bolag och bedriver företagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten syftar ytterst till att skapa långsiktig nytta

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning 2013-03-01 Ärendeförteckning 14 Sammanträdets öppnande...2 15 Val av protokollsjusterare...2 16 Godkännande av dagordning...2 17 Godkännande av föregående protokoll...2 18 Årsredovisning 2012...3 19 VD-beslut

Läs mer

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB Bilaga I Styrelsen 2016-03-21 1 Diarenummer: 0035/16 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031-368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-12-02

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-12-02 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2015-12-02 27 (33) 183 REVIDERING AV ÄGARDIREKTIV OCH BOLAGSORDNING FÖR LYSEKILS HAMN AB Dnr: LKS 2014-477 Kommunfullmäktige godkände vid sitt sammanträde

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Underskrifter Sekreterare. Lena Töppner Nilsson. Martin Johansen (L) Benny Andersson (S)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Underskrifter Sekreterare. Lena Töppner Nilsson. Martin Johansen (L) Benny Andersson (S) Sida Plats och tid Lilla Tjörnsalen kl. 13:30 15.15 Utses att justera Benny Andersson (S) Justeringens plats och datum Kommunhuset den 22 december 2016 Paragrafer 50-62 Underskrifter Sekreterare Ordförande

Läs mer

Ägardirektiv för Lekebergs Bostäder AB

Ägardirektiv för Lekebergs Bostäder AB Ägardirektiv för Lekebergs Bostäder AB Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2014-02-27 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Diarienummer: 13KS46 Policy Program Plan >Riktlinje Regler Riktlinje 2

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB

Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Energi AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun

Bolagspolicy för Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-02-10 21 Gäller från och med 2014-02-10 Inledning - ägaridé Kommunen äger bolag och driver bolagsverksamhet för att förverkliga kommunala ändamål. Verksamheten som

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Västerviks Kommuns 1 (10) Förvaltnings AB

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Västerviks Kommuns 1 (10) Förvaltnings AB Styrelsen för Västerviks Kommuns 1 (10) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 4 februari 2013 kl. 14.30 15.20 Tomas Kronståhl (S), ordf. Harald Hjalmarsson (M) Mats Hugosson

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 4. Melleruds Bolagshus AB 2007-08-15 1(7) Lena Engdahl Stefan Hellman

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 4. Melleruds Bolagshus AB 2007-08-15 1(7) Lena Engdahl Stefan Hellman Nr 4 Melleruds Bolagshus AB 2007-08-15 1(7) Plats och tid Melleruds kommunkontor, onsdagen den 15 augusti 2007, klockan 11.20-11.55 Beslutande Robert Svensson, ordf. (c) Johnny Stücken, v. ordf. (s) Anette

Läs mer

Ärende 8. Breddning av ägande i Karlskoga Biogas AB

Ärende 8. Breddning av ägande i Karlskoga Biogas AB Ärende 8 Breddning av ägande i Karlskoga Biogas AB Tjänsteskrivelse 2013-05-16 KS 2013.0157 Handläggare: Patrik Haasma Breddning av ägandet i Karlskoga Biogas AB Sammanfattning Karlskoga Energi och Miljö

Läs mer

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag

Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektiv för Ljusdalshem AB och dess dotterbolag Ägardirektivet är fastställt av Ljusdals kommun i kommunfullmäktige 2015-10-26, 210 och bekräftade vid extra bolagsstämma. 1 Generella förutsättningar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11) Sammanträdesdatum s. 1 (11) KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 2017-05-29 Plats Sammanträdesrum Fjelie, Kommunhuset i Lomma Tid Måndagen den 29 maj 2017 kl. 17.01 18.35 Beslutande Carin Hansson

Läs mer

STYRELSEN Sammanträdesdatum Blad 2005-03-16 1

STYRELSEN Sammanträdesdatum Blad 2005-03-16 1 2005-03-16 1 Plats och tid Kommunbolagens sammanträdesrum, Sjögatan 28, Oxelösund onsdag 16 mars 2005, klockan 09.00 11.00 Beslutande Styrelseledamöterna Berit Karlsson, ordförande Kurt Gustavsson Mayvor

Läs mer

Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB

Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB Dokumentnamn Ägardirektiv Gällivare Energi AB Dokumenttyp Diarienummer Ägardirektiv KS/2012:525 107 Beslutad av Framtagen av Gällivare Kommunfullmäktige Nämnd- och utredningsenheten Beslutad Giltighetstid

Läs mer

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-04-09

LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-04-09 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2014-04-09 24 (40) 56 LYSEKILS STADSHUS ÅRSRAPPORT 2013 Dnr: LKS 2014-162-042 Årsrapport 2013 för Lysekils Stadshus har upprättats. Finansieringsfrågor

Läs mer

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS

Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 306 Ändring av bolagsordning för VIVAB. KS 2014-382 KS KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04

Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04 Ägardirektiv för Ystad Energi AB D 17:04 Dokumentet gäller för: Ystad Energi AB Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01--tillsvidare Fastställd av: Kommunfullmäktige 2017-06-14 106 Ersätter: För revidering

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Spinnerskan i Mark AB 2015-05-13

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Spinnerskan i Mark AB 2015-05-13 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Plats och tid Hyltenäsrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.30 10.00 Beslutande M Margareta Lövgren C Anders Andersson FP Per-Elof Isaksson S Barbro Petersson Övriga närvarande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.30 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1

FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 284.1 VÄSTERVIKS KOMMUNS ÄGARPOLICY FÖR HEL- OCH DELÄGDA KOMMUNALA BOLAG FASTSTÄLLDA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-12-20, 78 Västerviks Kommuns Förvaltnings AB är moderbolag

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för AB Sollentunahem Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2003-02-17, 15 Reviderade av kommunfullmäktige 2004-03-29, 42 Fastställda av bolagsstämman 2004-05-06 Reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-09-10. Underskrifter ANSLAG/BEVIS

Kommunstyrelsen. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-09-10. Underskrifter ANSLAG/BEVIS Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl 14.00-16.45 ande Claes Jägevall (FP) ordf Laila Gröhn (FP) ersätter Alda Daniel (FP) Claes-Gunnar Almestål (FP) Ann-Britt Danielsson (M) Peo Andersson (M)

Läs mer

Granskning av Fabos rutiner vid beslut av principiell beskaffenhet eller av större vikt. KS

Granskning av Fabos rutiner vid beslut av principiell beskaffenhet eller av större vikt. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-03-21 66 Granskning av Fabos rutiner vid beslut av principiell beskaffenhet eller av större vikt. KS 2016-266

Läs mer

Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB. Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46

Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB. Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46 Ägardirektiv för Lekebergs Kommunala Holding AB Antagen av kommunfullmäktige 2014-02-27 Dnr: 13KS46 LEKEBERGS KOMMUN Riktlinje 2 (10) Dnr:13KS46 2014-03-04 Innehållsförteckning 1. Bolaget som organ för

Läs mer

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB.

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. Sammanträdesprotokoll sid 2 (7) Innehållsförteckning: 266 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 267 Amorteringsplan. 268 Fråga om genomförande av uppdrag; Lokalisering av biogasmack i

Läs mer

Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 30 januari 2015

Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 30 januari 2015 Sammanträdesdatum Sammanträde nr 2015-01-30 1/2015 Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 30 januari 2015 Sid nr 1 Sammanträdets öppnande och justering... 2 2 Godkännande av dagordning... 2 3 Föregående

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling

Katrineholms kommuns författningssamling Kommunstyrelsens handling nr 22/2007 Katrineholms kommuns författningssamling Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Nr 5.07 Ägardirektiv för verksamheten i Katrineholms Fastighets AB nedan kallat

Läs mer

Företagspolicy för Gislaveds kommun

Företagspolicy för Gislaveds kommun Företagspolicy för Gislaveds kommun 2016-11-02 1. Bakgrund De hel- och delägda kommunala företagen är en del av den samlade kommunala organisationen. Gislaveds kommuns framtidsvision och kommunövergripande

Läs mer

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB

Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Ägardirektiv för Katrineholms Fastighets AB Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 5.07) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 91 Antagen av

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Sid nr Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 2014-09-30 Ärendelista Sid nr Justering... 2 128 Information om utredningen av Sundsvalls kommuns framtida engagemang i Kommungaranti Skandinavien Försäkrings

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 115 Dnr KS/2018:213. Ägardirektiv för Gallerian

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 115 Dnr KS/2018:213. Ägardirektiv för Gallerian Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-08-06 1 (1) Sida 115 Dnr KS/2018:213 Ägardirektiv för Gallerian Bakgrund Vid kommunfullmäktiges sammanträde 47/2018-04-24 beslutades

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

ARVIKA FASTIGHETS AB. Sammanträdesprotokoll

ARVIKA FASTIGHETS AB. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Skive kl. 13.15-16.00 2011-02-15 29 Beslutande Ledamöter Claes Pettersson, ordförande Ann-Sofie Alexandersson, vice ordförande Peter Joensuu, vice ordförande Lars-Ove Jansson,

Läs mer

Utlåtande 2016:122 RI+V (Dnr /2016)

Utlåtande 2016:122 RI+V (Dnr /2016) Utlåtande 2016:122 RI+V (Dnr 112-852/2016) Nya bolagsnamn och ny bolagsstruktur för Stockholm Vatten-koncernen samt ändring av bolagsordningar Reviderad bolagsordning och namnändring från Stockholm Vatten

Läs mer

Kommunens utlagda verksamheter

Kommunens utlagda verksamheter Bengt Sebring, tel 042-225637 2016-04-19 E60975 1(7) cc Kommunstyrelsens ledamöter Kommunfullmäktiges ledamöter 2015-2018 ALLMÄNT Utöver att driva verksamhet i egen regi har kommunen lagt ut ett större

Läs mer

Per Almström, kommunchef Stefan Didrik, sekreterare. Kommunkontoret 2013-04-25 ANSLAG/BEVIS

Per Almström, kommunchef Stefan Didrik, sekreterare. Kommunkontoret 2013-04-25 ANSLAG/BEVIS Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.15 1 (13) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Per Almström, kommunchef Stefan Didrik, sekreterare Utses justera Justeringens

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesprotokoll 1(9) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 14.00-14.20 Beslutande Kira Berg, s Åke Bergh, m Jonny Bengtsson, s Sture Persson, m Silva Andersson, s Per-Inge Petterson,

Läs mer

Ägardirektiv för Elmen AB

Ägardirektiv för Elmen AB Kommunfullmäktige 2013-08-27 1 (5) Beslutsreferens KF 2013-09-30, 86, Dnr 2013/157 003 Elmens bolagsstämma 2013-11-05, 7 Ägardirektiv för Elmen AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Ägardirektiv för Witalabostäder AB

Ägardirektiv för Witalabostäder AB 1 (5) Ägardirektiv för Witalabostäder AB Dokumenttyp: Ägardirektiv Beslutad av: Kommunfullmäktige (2014-04-23 61) Gäller för: Witalabostäder AB Giltig fr.o.m.: 2014-04-23 Dokumentansvarig: VD, Vetlanda

Läs mer

Eksjö kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Granskningsrapport. Audit KPMG AB 2014-11-18 Antal sidor: 12 Antal bilagor: 0

Eksjö kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Granskningsrapport. Audit KPMG AB 2014-11-18 Antal sidor: 12 Antal bilagor: 0 ABCD Eksjö kommun Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Granskningsrapport Audit KPMG AB 2014-11-18 Antal sidor: 12 Antal bilagor: 0 ABCD Eksjö kommun Kommunstyrelsens uppsikt 2014-11-18 Innehåll

Läs mer

ALVESTA KOMMUNFÖRETAG AB Riktlinjer och mål (ägardirektiv) Org.nr

ALVESTA KOMMUNFÖRETAG AB Riktlinjer och mål (ägardirektiv) Org.nr Riktlinjer och mål (ägardirektiv) för Alvesta Renhållnings AB För Alvesta Renhållnings AB, nedan kallat bolaget, gäller följande direktiv antagna den 24 november 2015 av styrelsen för Alvesta Kommunföretag

Läs mer

Nytt ägardirektiv för Higab AB

Nytt ägardirektiv för Higab AB Bilaga J Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0055/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Nytt ägardirektiv för Higab AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer