Fluorens kariostatiska verkningsmekanismer. Fluor i munvätskorna är karieshämmande genom att. Fluorhalten i tandsubstansen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fluorens kariostatiska verkningsmekanismer. Fluor i munvätskorna är karieshämmande genom att. Fluorhalten i tandsubstansen"

Transkript

1 Odontologiska institutionen Enheten för cariologi och endodonti Docent Anette Oliveby Uppdaterat (10) Fluorprofylax Fluorens kariostatiska verkningsmekanismer Fluor är idag det enda kända ämnet som kan direkt hämma / förhindra kariesutveckling i tandhårdvävnader. Fluor utövar sin kariostatiska effekt framför allt genom att hämma upplösning av tandens mineral, demineralisering av hydroxylapatit, vid ph-sänkning, och underlätta remineralisering vid neutralt ph. Vid remineralisering med fluor i vätskefasen kommer den remineraliserade tandsubstansen att innehålla mera fluorapatit och därmed kräva lägre ph för upplösning vid nästa phsänkning. Fluor har också hämmande effekt på bakteriernas syraproduktion, genom att bl.a. störa glykolysen via hämning av enzymet enolas. I några in vitro studier har man också funnit att bakteriernas adhesion till tandytan försämrats av fluor. För att denna påverkan skall kunna ske krävs att fluor finns närvarande i vätskefasen där kariesprocessen pågår, dvs i plackvätskan och emalj/dentinvätskan. Saliven ingår i samma kontinuerliga vätskesystem och kan därmed fungera som distributör för fluor till the sites of action. Fluor i munvätskorna är karieshämmande genom att Demineralisationen hämmas Remineralisationen underlättas och tandsubstansen blir mera svårlösligt Bakteriernas metabolism störs - mindre syraproduktion (Tandytans laddning ändras pellikel och plack fastnar sämre) Fluorhalten i tandsubstansen Tidigare ansågs fluorens karieshämmande effekt bero på inlagring av fluor i tandens apatitkristaller. Således ville man tillföra fluor under tandens bildande och mineralisering, t.ex. genom fluortabletter till späd- och småbarn. Större fluorinlagring skulle öka tandens motståndskraft mot demineralisering. Idag vet man att fluorkoncentrationen i tandens hårdvävnad är av mindre betydelse för kariesutvecklingen. Ett exempel på detta är hajemalj, som innehåller ca ppm fluor dvs nästan ren fluorapatit, och där karies ändå utvecklas om den appliceras i en kariogen miljö. Dock blir demineralisationen mindre i fluorapatit än i hydroxylapatit i samma kariogena miljö.

2 161(10) Fluorprofylax i praktiken Den absolut dominerande karieshämmande effekten av fluor är alltså fluorjonens verkan på de kemiska processer som sker mellan munvätskorna och tandsubstansen. Genom att fluorjonen finns närvarande i munvätskorna förlångsammas demineralisationen och påskyndas remineralisationen. Hur fluorjonen kommer till vätskefasen spelar mindre roll utan det viktiga är att den finns där i tillräckliga koncentrationer så stor del av dygnet som möjligt. Den basala fluorkoncentrationen i våra kroppsvätskor och vävnader är beroende av hur mycket fluor som finns i dricksvattnet där vi vistas. Detta kommer i hög grad bestämma fluorhalten i både mat och dryck som är framställd och tillagad i området. Fluor är ju ett naturligt grundämne och finns överallt i jordskorpan och i vattnet men halterna varierar i olika områden (0,06-0,09 % av jordskorpan är fluor). I SOSFS 1991:4, "Socialstyrelsens allmänna råd om användning av fluorider för odontologiskt bruk" ges riktlinjer för fluoradministration till barn och vuxna. Principen är att ju mer sjukdom eller risk för sjukdom desto mer fluor. En sammanfattning av SOSFS 1991:4 finns i stencilen "Fluorprofylax i praktiken" i slutet av kompendiet. Fluortandkräm Kliniska aspekter på olika fluorpreparat för egenvård Basprofylax till alla, även till barn då mjölkmolarerna bryter fram (OBS liten mängd till små barn: 0,5 cm från tuben, dvs så mycket som ryms på barnets lillfingernagel). Barn skall alltid serveras tandkräm med fluor av en vuxen för att undvika överdosering. Överdosering ger risk för fluoros om den sker under tändernas mineraliseringsperiod. För framtänderna i överkäken är åldern 18 mån till 3 år mest känslig. Används minst 2 ggr/dag. Användningsinstruktion: Lägg en sträng fluortandkräm längs hela borsthuvudet/ en stor klick på eltandborstens borsthuvud. Borsta tänderna noggrant rena. Håll kvar tandkrämen i munnen efter borstningen. Ta in lite extra vatten i munnen och skölj runt med skumblandningen i ca 30 sek. Spotta ut skumblandningen och undvik att skölja med vatten eller använd så lite vatten som möjligt. Med denna teknik utnyttjar man tandkrämens fluorinnehåll maximalt. NaF-tandkräm bättre än MFP-tandkräm. I princip gäller att mer fluor i tandkrämen ger bättre karieshämmande effekt. Vi har tillgång till tandkräm med fluorinnehåll från 0, % F - i handeln och 0,5% på apoteket. I experimentsituationer har fluorrikare tandkrämer studerats och givit ännu bättre karieshämmande effekt. Eftersom toxikologiska aspekter måste beaktas noggrant är den maximala fluorkoncentrationen i tandkräm, som säljs i dagligvaruhandeln, begränsad till 0,15% F -. Många olika smaker och sammansättningar finns att välja bland vid val av tandkräm. Tandkrämer som innehåller ämnen för att minska tandstensbildning har kvar sin karieshämmande effekt om de innehåller F -. Vid t ex känsliga slemhinnor, som medför svårigheter att fördra någon tandkräm, kan fluorgel eller fluorlösning att borsta med rekommenderas.

3 162(10) Fluorsugtabletter Fludent, Dentan, Dentirol och Xerodent finns på svenska marknaden idag och kan köpas på apoteket. Mindre förpackningar är receptfria, stora kräver recept. Fluorsugtabletterna har olika smak, konsistens och upplösningstid, dvs mycket olika upplevelse att använda. Xerodent är speciellt framtagen för patienter med låg eller mycket låg salivsekretion men som kan producera saliv om de t ex suger på en tablett. Det är viktigt att man trivs med att använda föreskriven fluortablett för att den skall användas enligt ordinationen. Fludent finns i doserna 0,25 mg, 0,50 mg, 0,75 mg F - och smakerna pepparmint banan och lakrits. Dentan finns med 0,25 och 0,75 mg F -, pepparmint och spearemint smak och Dentan Midi (mindre tablett) 0,25 mg F - i spearmint smak. Xerodent finns endast med 0,25 mg fluor den är syrlig och smakar apelsin. Dentirol finns i smakerna smultron, spearmint och svarta vinbär med styrkan 0,25 mg F/tablett och 0,75 mg F/tablett spearmint. Dosering: Fludent, Dentan och Dentirol: Vuxna: 1,5 mg/dag = 2, 3, el. 6 tabletter/dag. Xerodent: 3 mg/dag = 12 tabletter/dag. Den är också registrerad som salivstimulerande medel. Barn rekommenderas fluortabletter endast om de har hög kariesaktivitet eller hög kariesrisk och då enligt med följande dosering: Barn 3-6 år: 0,50 mg/dag; 7-12 år: 0,75 mg/dag; år: 1,5 mg/dag (Fluorosrisk: se under tandkräm). Fluortabletter är bra att rekommendera när patienten... tycker om att suga på tabletter kommer ihåg att inta tabletter flera gånger/dag behöver stimulera salivsekretionen är mycket på resande fot - lätt att ha med OBS Kan ej användas av helt muntorra Fluortuggummin Fluorette och Fludent 0,25 mg F - (V6-fluor pepparmint respektive spearmint 0,12 mg F/bit) avger fluor under tuggning i ca 10 min. Fortsatt tuggning medför snabb eliminering av tillförd fluor men innebär också hög salivsekretion och därmed förstärkning av andra kariesskyddande faktorer. Att tugga längre är alltså inte någon katastrof. Dosering: 6 st spridda över dagen ger dagsdosen 1,5 mg F -. Rekommendera gärna användning av tuggummina efter avslutad måltid eller annat sockerhaltigt intag. Det förstärker det naturliga kariesskyddet genom ökad salivsekretion, som ger snabbare självrening och elimination av socker, samtidigt som fluorskyddet ökas. Fluortuggummi är bra att rekommendera när patienten... tycker om att tugga tuggummi (svårt för många gamla) behöver stimulera salivsekretionen är mycket på resande fot - lätt att ha med kan komma ihåg att inta 6 st varje dag Ej bra för personer med gastritbesvär samt muntorra som helt saknar salivsekretion.

4 163(10) Fluorsköljlösningar Fluorsköljningar är en underskattad administrationsform enligt min mening. Med fluorsköljning kan man åstadkomma hög fluorkoncentration lokalt i munhålan utan att riskera stor fluorbelastning till kroppen i sin helhet, under förutsättning att man följer instruktionen och silar lösningen mellan tänderna 1-2 min och sedan spottar ut lösningen. Lösningen skall ej sväljas. Kariesaktivitet och /eller kariesrisk bestämmer fluorkoncentration och sköljningsfrekvens. Vid Låg - hög kariesaktivitet /-risk rekommenderas 0,05% NaF en eller två (flera) gånger dagligen och vid mycket hög kariesaktivitet /-risk rekommenderas 0,2% NaF att användas en gång per dag tills kariessituationen är under kontroll. 0,2 % NaF-lösning kan också användas för förebyggande kariesbehandling en gång per vecka. 0,2 och 0,05% NaF finns med mintsmak och receptfritt på apoteket. Användning: 10 ml lösning silas mellan tänderna i 1-2 min. Spotta ut lösningen. Ät, drick eller skölj inte munnen 30 min efter sköljningen. Sköljningsfrekvensen bestäms av kariessituationen F - sköljlösning är bra att rekommendera när patienten... har ett allvarligt kariesproblem är riktigt muntorr använder samma badrum dagligen Fluorgeler Fluorgel rekommenderas vid hög till mycket hög kariesaktivitet /-risk. Fluorgel ger en intensiv fluorbehandling på relativt kort tid. Användningssättet tilltalar en del som känner att de verkligen får en intensiv behandling för sina problem. Det kan öka patientens vilja att följa behandlingsinstruktionen. Fluorgel appliceras i individuellt framställd mjukplastskena. Se användningsinstruktion nedan. 1% NaF-gel (0,42%F): Top Dent Fluor, Meda, köps på apoteket med recept. 1,2 % och 0,2 % NaF-gel kan erhållas som ex tempore beredning på apoteket. F - gel är bra att rekommendera när patienten... har ett allvarligt kariesproblem har svårt att kooperera för övrigt Dela alltid ut skriftlig patientinformation då Du rekommenderar gelbehandling:

5 164(10) Patientinformation Instruktion för användandet av fluorgel i mjukplastskenor Fluorbehandling är en viktig del i omhändertagandet av Dina tänder. Fluor fungerar genom att bildandet och utvecklingen av kariesangrepp hämmas och redan uppkomna små kariesangrepp kan läkas. För att detta skall fungera krävs att fluor finns närvarande i munvätskorna under så stor del av dygnet som möjligt. Fluor måste då tillföras dagligen. Det är kariessjukdomens aktivitet och risken för kariessjukdomens aktivering som avgör hur länge fluorbehandlingen skall pågå. Därför skall Du inte på egen hand avbryta behandlingen utan alltid diskutera med Din tandläkare om hur länge Du skall fortsätta behandlingen. Fluor kan tillföras på olika sätt (sköljlösningar, tabletter, tuggummin, geler, tandlacker). Du skall nu behandla Dina tänder med fluorgel. Om Du följer nedan angivna instruktioner, så är behandlingen effektiv och helt ofarlig. Fyll skenorna med 5-10 droppar gel i vardera. Sätt skenorna på plats i munnen. Spotta ut överskottet. Låt skenorna sitta på plats 5 minuter. Spotta ut saliv och överskottsgel vid behov. Tag ut skenorna och spotta ut all gel. Skölj munnen med vatten om Du har svårt att spotta ut all gel. Skölj skenorna i kallt/ljummet vatten ( Skenorna blir förstörda av varmt vatten.). Upprepa behandlingen varje dag.

6 165(10) Kliniska aspekter på några olika fluorpreparat som tandvårdspersonalen applicerar Fluorpreparat som appliceras av tandvårdspersonalen innehåller oftast höga fluorkoncentrationer och appliceras relativt sällan, månadsvis eller ½-årsvis. Denna applikationsform bygger på att det vid höga fluorkoncentrationer i munvätskan på tandytan bildas fluordepåer av CaF 2 -kristaller. Dessa kristaller är svårlösliga i neutral munmiljö då ph är ca 7 men löses upp och fluor frigörs då ph sjunker, dvs vid en kariesattack. På detta sätt frigjort fluor kan då hämma kariesprocessen på vanligt sätt. Fluorlacker Duraphat (2,26% F) Duraphat appliceras i tunn sträng cervikalt på tänderna buccalt, approximalt och lingualt, vid hög mycket hög kariesaktivitet. Kan också appliceras lokalt på tidiga kariesskador. Vid akut kariessituation - bygga upp depåer När patienten ej koopererar Obs! Vid applikation i hela bettet kan 0,75 ml lack behövas vilket innebär 17 mg fluor. Allteftersom lacket så småningom lossnar från tandytan kommer patienten att svälja det. Inom loppet av ett par dagar blir den svalda mängden fluor ca 17 mg. Rekommendera alltså patienten att avstå från annan fluorbehandling samma dag och dagen efter omfattande Duraphatlackning. Fluorprotector En osynlig fluorlack som tränger in lite i dentinkanalerna och därmed sitter bra och skyddar hyperkänsliga dentinytor t.ex. tandhalsar effektivt. Indikationer för användning av Fluorprotector är just desensibilisering av känsliga tandhalsar och kariesprofylax. Fluorprotector innehåller 0.1 % fluor som difluorosilane. Denna polyuretanbaserade lack är lite sur vilket lär underlätta inkooperering i emaljens ytskikt. Lacket sitter också lite längre än Duraphatlack vilket ger utsträckt fluoreffekt. Tennfluorid För behandling av rotytor. Tennjonerna har antibakteriell effekt och förstärker därmed den antikariogena effekten från fluor. Nackdelen är att emaljkaries missfärgas och blir svart vid behandlingen (irreversibel missfärgning). Använd därför tennfluorid med försiktighet. 8 % SnF 2 -lösning att pensla uppmjukade rotytor med. 2 % SnF 2 -lösning att pensla rotytor med efter depuration. 1 % SnF 2 -gel att applicera med spruta runt rotytor. Vid aktiva rotkariesangrepp eller vid risk för rotkariesangrepp. Då patienten ej koopererar.

7 166(10) Vatten och föda Hur mycket fluor innehåller olika produkter? Hur mycket fluor får man i sig då man använder dem? Vatten med 1 ppm F - (optimal fluorhalt)= 1 mg F - /liter, (1 l vatten = 4 st 0,25 mg F - -tabletter). (Stockholmsvatten: 0,2 ppm = 0,20 mg F - /liter, (1 l vatten = 1 st 0,25 mg F - -tablett)). Födan: ca 0,50 mg F - /dag. Ramlösa: 3,6 ppm = 3,6 mg F - /liter, (1 flaska, 3 dl, = 5 st 0,25 mg F tabletter). Man kan räkna med ett dagligt intag på ca 0,8-3,0 mg F - om dricksvattnets fluorhalt är 0,1-1,2 ppm F -. Tandkräm 0,025 % - 0,15 % ; 0,5%F - = ; 5000 ppm F - = 0,25 1,5; 5 mg F - /g. 1 g tandkräm innehåller 0,25 1,5; 5 mg F - dvs lika mycket fluor som 1 6; 20 st 0,25 mg F - -tabletter. Vid normal tandborstning följt av en kort sköljning (30 sek) med lite vatten (10 ml) sväljer man ca 25% av fluoret. Sköljer man med mera vatten och under längre tid spottar man ut mera fluor och sväljer alltså mindre. Intag per dag ca 0,5 mg F beroende på hur fluorrik tandkräm, hur mycket man använder och hur effektivt man sköljer. Normal användning av tandkräm är aldrig skadlig för vuxna. Barn skall vara restriktiva med fluortillförsel under tändernas mineraliseringsperiod. Fluortabletter och fluortuggummin 0,25 0,75 mg fluor per tablett eller tuggummibit (0,12 mg i V6). Vid användning sväljer man hela dosen. Fluorlösningar 0,025 % NaF-lösning innehåller 1,1 mg F - /10 ml. Vid sköljning sväljer man ca 10-15% av lösningens fluorinnehåll p.g.a. att så mycket retineras i munhålan då man sköljer. Det betyder att man sväljer ca 0,1-0,2 mg F - vid normal sköljning. Det motsvarar alltså mindre än en 0,25 mg fluortablett (19/42 dvs 45 % av NaF är F - ). För övriga lösningar gäller motsvarande resonemang dvs: 0,05% NaF-lösning: 2,3 mg F -. Svald dos: 0,2 0,4 mg F - => 1-2st 0,25 mg F - tabletter 0,2% NaF-lösning: 9 mg F -. Svald dos: 0,9 1,4 mg F - => 4-6st 0,25 mg F - tabletter. OBS att den fluor som retineras i munnen efter utspottning både är den dos vi har nytta av i munnen och den mängd vi sväljer. Fluorgeler Vid användning av fluorgel i individuellt anpassade mjukplastskenor sväljer man ca 40 % av gelen. Förutsättningen är då att man har normal salivsekretion och att man spottar ut gelen så bra det går då

8 167(10) skenorna tagits ut. Ingen sköljning med vatten. För muntorra patienter är det nästan omöjligt att spotta ut gelen då skenorna tagits ut ur munnen. Muntorra patienter bör därför rekommenderas att skölja munnen med vatten och därmed spotta ut gelen efter behandlingen. 1 g 0,2 % NaF gel/skena innehåller 0,9 mg F - per skena, dvs 1,8 mg F -. Det motsvarar knappt 8 st 0,25 mg F tabletter. Om man spottar ut gelen efter behandlingen sväljer man alltså 40% av fluoren dvs motsvarande 3 0,25 mg fluortabletter. På motsvarande sätt innehåller: 1 g 1% NaF-gel/skena 4,5 mg F - dvs 9 mg fluor. 40% retineras / sväljs dvs 3.6 mg fluor eller motsvarande fluortabletter à 0,25 mg. Duraphatlack 1 ml Duraphatlack innehåller 23 mg F - (= 92 st 0,25 mg F tabletter). Man använder 0,25-0,75 ml lack dvs 5,75 17,25 mg F - vid varje behandling. (Läs också i FASS.) Man kan räkna med att all lack sväljs ner allteftersom lacket lossnar från tandytorna under 1-2 dagar efter applikationen. Fluorprotector 0,4 ml Fluorprotector (en dos-flaska) innehåller 3,6 mg fluor. Lacket sväljs allteftersom det lossnar från tandytan men dosen är ändå inte särskilt stor. Kort om fluorens toxikologi Kort sammanställning från Whitford Akut oral toxisk dos Akut fluorintoxikation ger mycket snabbt symptom. Den intoxikerade blir nästan omedelbart illamående och magbesvär följs ofta av kräkningar. Ospecifika symptom som ökad salivation, tårflöde, slemproduktion i näsa och mun, huvudvärk, svettningar, diarré och allmän svaghet kan uppträda men inte alltid. Muskelsymptom följs av hjärt-kärlsymptom, elektrolytbalansen störs, njurfunktionen och andningen likaså, personen kan bli mycket desorienterad innan medvetslöshet inträder. Mycket varierande värden finns rapporterade för akut dödlig fluordos för människa: mg F/kg kroppsvikt, dvs 5-10 g NaF till en 70 kg tung person. Behandling: Få patienten att dricka så mycket mjölk som möjligt. Provocera kräkning. Meddela sjukhuset att patienten är på väg med akut fluorförgiftning. Transportera till sjukhus. Trolig toxisk dos (probably toxic dose) PTD PTD har definierats av Whitford som den minsta dos som kan orsaka toxiska tecken och symptom, inklusive död, och som skall leda till omedelbara terapeutiska åtgärder och sjukhusvård. Baserat på rapporter om toxiska reaktioner och dödsfall (3) för barn i USA har Whitford kommit fram till att

9 168(10) PTD = 5 mg F - / kg kroppsvikt. Det betyder att även om man bara misstänker att i närheten av doser motsvarande 5 mg fluor/kg kroppsvikt har svalts skall omedelbara terapeutiska åtgärder vidtas samt transport till sjukhus ordnas. Fluordoser som överskrider PTD kan barn lätt få i sig med t ex tandkräm. Ex. ett 2-årigt barn som väger i genomsnitt 11,3 kg och PTD-dosen är 57mg. Denna mängd fluor finns t ex i 57 g tandkräm med 0,1 % F - eller i 38 g av 0,15 % F - -tandkräm eller i 248 ml av 0,05 % NaF lösning eller i 228 0,25 mg fluortabletter. Det är alltså helt klart att fluorpreparat skall förvaras säkert för barn. Dock skall man komma ihåg att preparaten använts under många år av millioner människor utan att allvarliga toxiska skador rapporterats. Följande rekommenderas av WHO: Fluortandkrämstuber skall vara märkta med rådet att barn under 6 år skall övervakas då de borstar tänderna med tandkrämen och en liten mängd (mindre än 5 mm) skall placeras på tandborsten. Fluortandkräm innehållande 0,15 % F - och med godissmak skall ej rekommenderas till barn under 6 år. Fluortandkräm skall förvaras oåtkomligt för barn. Kronisk fluortoxicitet Rapport från USPHS Ad Hoc committee on Fluoride, 1991 en noggrann litteraturgenomgång om fluorexposition från dricksvatten med fluorkoncentration upp till ca 5 ppm. Slutsatserna kan summeras enligt följande: 1. Ingen cancerrisk hos människa. 2. Inget samband mellan cancer hos djur och t.o.m. hög fluorhalt i vattnet kan konstateras. 3. Ingen indikation på att organsystem påverkas av fluor. 4. Inget samband fluorexposition medfödda missbildningar inklusive Downs syndrom. 5. Genotoxicitetsstudier har gett motsägande resultat. Inget svar finns ännu. 6. Dental fluoros är mer frekvent i USA nu än på 40-talet. Toxisk effekt? 7. Handikappande skelettfluoros är inte ett hälsoproblem i USA. 8. Fluors positiva effekt på osteoporos har ej bevisats i USA. 9. Fluor i dricksvattnet och benfrakturer misstänkt samband som ej bevisats. Handikappande skelettfluoros beräknas uppträda då man utsatts för mg F - dagligen under minst 10 år. Ändå är fluor unikt då det gäller att aktivera bennybildning och används därför i behandlingen av osteoporos. Det är dock osäkert om benet blir så skört att nya frakturer induceras. Vid normal fluordosering har fluor ingen effekt på benets kvalitet enligt en mycket omfattande litteratur.

10 169(10) Referenser: Böcker och översikter: Fluorides and Oral Health. WHO Technical Report Series 846. Report of a WHO Expert Committee on Oral Health Status and Fluoride Use, Geneva Textbook of Clinical Cariology. 2:nd edition, cap. 16. Editors: Thylstrup and Fejerskov; Munksgaard, Copenhagen, The Metabolism and Toxicity of Fluoride, 2:nd edition. Whitford. vol 16 monographs in Oral Science Editor: Howard M Mayers, Karger, Basel, Artiklar: Spak C-J, Sjöstedt S, Eleborg L, Veress B, Perbeck L and Ekstrand J : Tissue response of gastric mucosa after ingestion of fluoride. Br Med J 1989;298: Spak C J, Sjöstedt S, Eleborg L, Veress B, Perbeck L and Ekstrand J : Studies of human gastric mucosa after application of 0.42 % fluoride gel. J Dent Res 1990;69: Whitford G M : The physiological and toxicological characteristics of fluoride. J Dent Res 1990;69:

Innehållsförteckning 1 Inledning Definition Utredning Behandling Prevention...6

Innehållsförteckning 1 Inledning Definition Utredning Behandling Prevention...6 Gäller för: Tandvårdscentrum Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Läkemedel och medicinska riskpatienter i tandvården Giltig fr.o.m: 2016-12-22 Faktaägare: Maria Reventlid, Specialisttandläkare

Läs mer

Att arbeta med förebyggande och hälsofrämjande perspektiv hos äldre. Pia Gabre Cheftandläkare, docent Pia.gabre@lul.se

Att arbeta med förebyggande och hälsofrämjande perspektiv hos äldre. Pia Gabre Cheftandläkare, docent Pia.gabre@lul.se Att arbeta med förebyggande och hälsofrämjande perspektiv hos äldre Pia Gabre Cheftandläkare, docent Pia.gabre@lul.se Populationsstrategi högriskstrategi Människor med särskilda behov munsjukdom och risk

Läs mer

Fluor i kariesprofylaxen

Fluor i kariesprofylaxen Fluor i kariesprofylaxen 1 Innehåll Fluor... 3 Basprofylax- till alla... 4 Förstärkt basprofylax- till sociodemografiskt utsatta områden... 4 Tilläggsprofylax- till barn/ungdomar med stor kariesrisk...

Läs mer

Fluor för barn och vuxna, hemma och på kliniken

Fluor för barn och vuxna, hemma och på kliniken Fluor för barn och vuxna, hemma och på kliniken karin sjögren Forskningen kring fluorens effekter på den goda tandhälsan finns presenterad i en stor mängd vetenskapliga publikationer. Denna artikel avser

Läs mer

Apotekets råd om. Torr i munnen

Apotekets råd om. Torr i munnen Apotekets råd om Torr i munnen Om du är torr i munnen beror det på att du har för lite saliv. Orsaken är ofta en biverkan av läkemedel som gör att spottkörtlarna producerar mindre mängd saliv, till exempel

Läs mer

FRISK I MUNNEN HELA LIVET. MUN-H-Center

FRISK I MUNNEN HELA LIVET. MUN-H-Center FRISK I MUNNEN HELA LIVET Centrum för äldretandvård i samarbete med MUN-H-Center Frisk i munnen hela livet - Information till vårdpersonal inom äldreomsorg Måltidens betydelse Det är viktigt med god munhälsa

Läs mer

2 KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 g tandkräm innehåller 5 mg fluor (som natriumfluorid), motsvarande 5000 ppm fluorid.

2 KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 g tandkräm innehåller 5 mg fluor (som natriumfluorid), motsvarande 5000 ppm fluorid. PRODUKTRESUMÉ 1 LÄKEMEDLETS NAMN Duraphat 5 mg/g tandkräm. 2 KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 g tandkräm innehåller 5 mg fluor (som natriumfluorid), motsvarande 5000 ppm fluorid. Hjälpämne:

Läs mer

GELBEHANDLING I INDIVIDUELLT FRAMSTÄLLDA MJUKPLASTSKENOR

GELBEHANDLING I INDIVIDUELLT FRAMSTÄLLDA MJUKPLASTSKENOR Odontologiska institutionen Enheten för cariologi och endodonti Heléne Almqvist 1997 171(5) GELBEHANDLING I INDIVIDUELLT FRAMSTÄLLDA MJUKPLASTSKENOR Grundtanken med att administrera preparat i individuellt

Läs mer

MUNVÅRD FÖR BARN Tips vid tandborstning

MUNVÅRD FÖR BARN Tips vid tandborstning MUNVÅRD FÖR BARN Tips vid tandborstning Det kan vara svårt att borsta tänderna på någon annan. I det här avsnittet vill vi ge praktiska tips på hur tandborstningen kan underlättas och bli så effektiv som

Läs mer

Informationsskrift från Barncancerfonden utarbetad av Leg. Tandläkare Göran Dahllöf och Monica Barr Agholme MUN- OCH TANDVÅRD

Informationsskrift från Barncancerfonden utarbetad av Leg. Tandläkare Göran Dahllöf och Monica Barr Agholme MUN- OCH TANDVÅRD Informationsskrift från Barncancerfonden utarbetad av Leg. Tandläkare Göran Dahllöf och Monica Barr Agholme MUN- OCH TANDVÅRD VID CANCERBEHANDLING AV BARN OCH UNGDOMAR Mun_o_tand_original.indd 1 06-09-26

Läs mer

Produktkatalog munvård

Produktkatalog munvård Produktkatalog munvård INNEHÅLLSFÖRTECKNING Produktkatalog munvård DÅLIG ANDEDRÄKT / HALITOSIS SB12 3 SB12 boost/drops 4 SB12 tandkräm 4 Tazink 4 KARIES / MUNTORRHET Dentan 5 Fluorette 5 NaF 6 Stisal 6

Läs mer

Den muntorra patienten

Den muntorra patienten Den muntorra patienten Berörda enheter Samtliga Folktandvårdskliniker i Norrbotten Syfte Att få en enhetlig och patientsäker vård av den muntorra patienten. Processbeskrivning Allmänt Muntorrhet är starkt

Läs mer

Göra rent. Borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll.

Göra rent. Borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll. Efter stroke Vid sjukdom är det lätt att även drabbas av problem med tänderna. Dessutom kan sjukdomstillståndet innebära minskade inkomster och ökade utgifter varvid ekonomin försämras. Vilken hjälp finns

Läs mer

Många patienter behöver extra fluor för att ha karies under kontroll

Många patienter behöver extra fluor för att ha karies under kontroll Medicinska högfluorprodukter för användning på kliniken och hemma: Duraphat 22,6 mg/ml (fluorid) dentalsuspension Duraphat mg/g tandkräm Exponerade rotytor Ortodonti Läkemedel Parodontalbehandling Tänder

Läs mer

Informationsskrift från Barncancerfonden utarbetad av Göran Dahllöf och Monica Barr Agholme. Mun- och tandvård

Informationsskrift från Barncancerfonden utarbetad av Göran Dahllöf och Monica Barr Agholme. Mun- och tandvård Informationsskrift från Barncancerfonden utarbetad av Göran Dahllöf och Monica Barr Agholme Mun- och tandvård VID CANCERBEHANDLING AV BARN OCH UNGDOMAR 4 6 8 12 Bakgrund och komplikationer Symptom från

Läs mer

TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN!

TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN! TIPS OCH RÅD FÖR EN REN OCH GLAD MUN! Två gånger om dagen Bakterier i munnen kan orsaka både hål i tänderna och tandköttsinflammation. Det är därför bra att ta som vana att både som barn och vuxen borsta

Läs mer

Cariologisk behandling

Cariologisk behandling Odontologiska institutionen Enheten för cariologi och endodonti UPPDATERAD 2006-12-21, JAN 2008 2010-01-22 124(6) Cariologisk behandling Gunilla Johnson, Anette Oliveby och Hans Sandberg Introduktion Karies

Läs mer

TORR MUN FAKTA OM NYA XERO. Ett pressmaterial för media framtaget av Actavis. Pressbilder kan laddas ner i Actavis pressrum på MyNewsdesk.

TORR MUN FAKTA OM NYA XERO. Ett pressmaterial för media framtaget av Actavis. Pressbilder kan laddas ner i Actavis pressrum på MyNewsdesk. TORR MUN FAKTA OM NYA XERO Ett pressmaterial för media framtaget av Actavis. Pressbilder kan laddas ner i Actavis pressrum på MyNewsdesk.se Kontaktperson: Sanna Hedman, Produktchef Egenvård, Actavis, mobil

Läs mer

VITARE TÄNDER. FAKTA OM NYA iwhite INSTANT

VITARE TÄNDER. FAKTA OM NYA iwhite INSTANT VITARE TÄNDER FAKTA OM NYA iwhite INSTANT Ett pressmaterial från Actavis. Kontaktperson: Sanna Hedman, Produktchef Egenvård, Actavis. Tel: 08-13 63 74, mobil: 070-384 10 04 e-post: SHedman@actavis.se Pressbilder

Läs mer

Karolinska institutet Kurs: Odontologi 5/6 TH3. Kariesutredning-Patientfall

Karolinska institutet Kurs: Odontologi 5/6 TH3. Kariesutredning-Patientfall Kariesutredning-Patientfall 1 Bakgrund Patienten var senast på VUX-kliniken 2012-10-01, då var patienten på visning för implantat. 2012-10-11, var patienten hos tandhygienist på skolan för undersökning.

Läs mer

Äldre tänder behöver mer omsorg

Äldre tänder behöver mer omsorg Äldre tänder behöver mer omsorg Förbättra bevara fördröja lindra Att hjälpa människor, i olika livsskeden, till god munhälsa ligger Folktandvården varmt om hjärtat. Därför kan också den som nått en mer

Läs mer

SBU:s sammanfattning och slutsatser

SBU:s sammanfattning och slutsatser SBU:s sammanfattning och slutsatser SBU Statens beredning för medicinsk utvärdering The Swedish Council on Technology Assessment in Health Care SBU:s sammanfattning och slutsatser Inledning Karies eller

Läs mer

Trender i försäljning av olika fluorpreparat 1988 1999

Trender i försäljning av olika fluorpreparat 1988 1999 Accepterad för publicering den 3 april 2001 Trender i försäljning av olika fluorpreparat 1988 1999 Lars Matsson, Svante Twetman, J Lars G Nilsson, Arne Melander Avsikten med denna studie var att kartlägga

Läs mer

PRODUKTRESUMÉ. 1 g tandkräm innehåller 5 mg fluor (som natriumfluorid), motsvarande ppm fluor.

PRODUKTRESUMÉ. 1 g tandkräm innehåller 5 mg fluor (som natriumfluorid), motsvarande ppm fluor. 1 LÄKEMEDLETS NAMN Natriumfluorid Morningside 5 mg/g tandkräm PRODUKTRESUMÉ 2 KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING 1 g tandkräm innehåller 5 mg fluor (som natriumfluorid), motsvarande 5 000 ppm fluor.

Läs mer

Ej släppa tandvårdskontakten. Ev tätare kontakt med tandhygienist. Ev behöva få hjälp med munvården. Att kunna sköta om sin munvård

Ej släppa tandvårdskontakten. Ev tätare kontakt med tandhygienist. Ev behöva få hjälp med munvården. Att kunna sköta om sin munvård Rätt munvårdshjälpmedel en hjälp i omvårdnadsarbetet 2009-10-08 Hur ska man kunna bibehålla en god munhälsa på äldre dagar? Ej släppa tandvårdskontakten Sjukhustandvården Mölndals sjukhus, Mun-H-Center

Läs mer

Dentala erosioner. Erosion definieras som en progressiv förlust av tandens hårdvävnad genom kemisk påverkan utan inverkan av bakterier.

Dentala erosioner. Erosion definieras som en progressiv förlust av tandens hårdvävnad genom kemisk påverkan utan inverkan av bakterier. Dentala erosioner Erosion definieras som en progressiv förlust av tandens hårdvävnad genom kemisk påverkan utan inverkan av bakterier. Pindborg 1971 Tecken på dental erosion Dentinexponering Utslätad anatomi

Läs mer

Tandhälsa för små barn

Tandhälsa för små barn Tandhälsa för små barn Information från Folktandvården BVC När barnets tänder kikar fram kan variera nagot. i tidpunkt och ordning. Friska tänder är en viktig del av ditt barns hälsa. Om barnet ska få

Läs mer

A Matsmältningsorgan och ämnesomsättning

A Matsmältningsorgan och ämnesomsättning A Matsmältningsorgan och ämnesomsättning A01 Medel vid mun- och tandsjukdomar För tandvårdspersonal finns mer terapispecifika rekommendationer avseende läkemedelsval inom tandvården i boken Tandvårdens

Läs mer

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder

Lilla tandboken. Allt du behöver veta om barns tänder Lilla tandboken Allt du behöver veta om barns tänder Innehåll Sida Min egen sida Min egen sida 3 Lång och bred erfarenhet 4 Bra vanor från början 5 Från 20 mjölktänder till permanenta tänder 6-9 Mat och

Läs mer

KLINISK PM ROTKARIES ORSAKER

KLINISK PM ROTKARIES ORSAKER 1 I-M Redmo Emanuelsson VT 1995, rev HT 2011 H. Frid, rev vt 2015 DE. KLINISK PM ROTKARIES ORSAKER Plackbakterier, framför allt syrabildande streptokocker bl a mutansstreptokocker och laktobaciller, metaboliserar

Läs mer

Tandhygieniststudent T3. Karies utredning

Tandhygieniststudent T3. Karies utredning Tandhygieniststudent T3 Karies utredning Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Metod... 4 Resultat... 5 Diskussion... 7 Bakgrund Marlena är en patient som är uppvuxen i Polen, där tandvården inte var, och

Läs mer

Minimalinvasiv tandvård ALLT DU SOM TANDSKÖTERSKA BEHÖVER VETA OM KARIES. Karies fortfarande vår största folksjukdom! Är karies en sjukdom?

Minimalinvasiv tandvård ALLT DU SOM TANDSKÖTERSKA BEHÖVER VETA OM KARIES. Karies fortfarande vår största folksjukdom! Är karies en sjukdom? Stora Tandsköterskedagen 2018 Göteborg 7 mars SAHLGRENSKA AKADEMIN Institutionen för odontologi Karies fortfarande vår största folksjukdom! ALLT DU SOM TANDSKÖTERSKA BEHÖVER VETA OM KARIES Peter Lingström

Läs mer

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE...

MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... Coregas sortiment finns på Apoteket och i dagligvaruhandeln. Corega finns också genom din tandvårdsklinik. MITT LEENDE STRÅLAR FORTFARANDE... is a registered trademark of the GlaxoSmithKline Group of Companies.

Läs mer

Tandhälsa för små barn

Tandhälsa för små barn Tandhälsa för små barn Information från Folktandvården BVC När barnets tänder kikar fram kan variera nagot. i tidpunkt och ordning. Friska tänder är en viktig del av ditt barns hälsa. Om barnet ska få

Läs mer

FLUORGUIDE FÖR TANDVÅRDSPERSONAL

FLUORGUIDE FÖR TANDVÅRDSPERSONAL FLUORGUIDE FÖR TANDVÅRDSPERSONAL Rekommendationer för individuell fluorbehandling Hälsoodontologiska enheten Förord Fluorbehandling är en hörnsten i tandvårdens prevention och behandling av karies. Till

Läs mer

Dricksvattnets fluorhalt. i Värmlands län

Dricksvattnets fluorhalt. i Värmlands län Dricksvattnets fluorhalt i Värmlands län 2013 Dricksvattnets fluorhalt i Värmlands län Kommunalt vatten För kommunala vattentäkter gäller sedan 2003 att fluorhalten ska vara lägre än 1,5 mg per liter vatten

Läs mer

Evidensbaserad kariesprevention

Evidensbaserad kariesprevention Evidensbaserad kariesprevention susanna axelsson och anna-karin holm I mitten av 1900-talet var kariesförekomsten mycket hög i de nordiska länderna. I Sverige var cirka en fjärdedel av de som var över

Läs mer

Saliv- och bakterieprovtagning

Saliv- och bakterieprovtagning Agenda: Saliv- och bakterieprovtagning Salivens sammansättning Salivflöde vilosaliv stimulerad saliv Flödeshastighet Tandhygienist Enheten för Cariologi och Endododnti Salivens funktioner Diagnos och åtgärd

Läs mer

Patientguide. Enkla tips för ett fräscht leende

Patientguide. Enkla tips för ett fräscht leende Patientguide Enkla tips för ett fräscht leende Hela tänder hela livet Du har mycket att vinna på att ge dina tänder några minuters omsorg varje dag. En frisk och fräsch mun ger ett vackert leende och bidrar

Läs mer

Nedan finns en kortfattad information om problem som kan uppstå i munnen.

Nedan finns en kortfattad information om problem som kan uppstå i munnen. A loemega är en serie munvårdsprodukter utvecklade i Sverige för en bättre munhälsa. Vår första produkt är en tandkräm med frisk smak och en unik kombination av ingredienser speciellt anpassade för tänderna

Läs mer

Värt att veta om tandslitage

Värt att veta om tandslitage Värt att veta om tandslitage www.colgate.se Vad är tandslitage? Tandslitage är en samlad beteckning för förlust av de hårda tandvävnaderna, alltså emalj och dentin. Emaljen är det hårda, yttre skalet som

Läs mer

Munvård hela livet PRAKTISKA TIPS TILL DIG SOM UTFÖR MUNVÅRD PÅ NÅGON ANNAN

Munvård hela livet PRAKTISKA TIPS TILL DIG SOM UTFÖR MUNVÅRD PÅ NÅGON ANNAN Munvård hela livet PRAKTISKA TIPS TILL DIG SOM UTFÖR MUNVÅRD PÅ NÅGON ANNAN God munvård för bättre livskvalitet Alla borde ha rätt till en frisk mun hela livet oavsett ålder och egen förmåga. Många av

Läs mer

Kariologiskt omhändertagande av patienter med nedsatt salivflöde

Kariologiskt omhändertagande av patienter med nedsatt salivflöde Accepterad för publicering den 16 augusti 2000 Kariologiskt omhändertagande av patienter med nedsatt salivflöde Heléne Almqvist och Gunilla Johnson Artikeln belyser diagnostik och adekvat kariologiskt

Läs mer

Vårdprogram Förebyggande vård Barn och ungdom

Vårdprogram Förebyggande vård Barn och ungdom Arbetsplats: Division Folktandvård, Norrbottens läns landsting Sida 1 (6) Vårdprogram Förebyggande vård Barn och ungdom INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning... 2 Riskåldrar för karies... 2 Riskåldrar för bettutveckling...

Läs mer

Information till dig som behandlas med läkemedel som kan leda till biverkningar i munnen

Information till dig som behandlas med läkemedel som kan leda till biverkningar i munnen [Sidhuvud från överkant 1,27 cm, Arial, normal 8] Information om xxx[rubrik 1, Arial, VERSALER, fet 14] [Arial, normal 11] [Arial, normal 11] PATIENTINFORMATION Information till dig som behandlas med läkemedel

Läs mer

Cloetta Fazer Konfektyr Ab bakgrundsinformation 11.11.2008

Cloetta Fazer Konfektyr Ab bakgrundsinformation 11.11.2008 Cloetta Fazer Konfektyr Ab bakgrundsinformation 11.11.2008 Xylitol idag: fördelar och rekommenderad användning Experttandläkare Helinä Keskinen Hälsoeffekter av xylitol - Vad är skillnaden mellan xylitoltuggummi

Läs mer

MUNSKÖLJ & DENTALGEL 0,12% CHX + CPC

MUNSKÖLJ & DENTALGEL 0,12% CHX + CPC MUNSKÖLJ & DENTALGEL 0,12% CHX + CPC Klorhexidin med bättre smak! KORTTIDSANVÄNDNING MUNSKÖLJ & DENTALGEL - 0,12% CHX + CPC Att skölja munnen med klorhexidin är vanligtvis inte förknippat med någon trevlig

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig..

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig.. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Xerodent 28,6 mg / 0,25 mg sugtabletter Äppelsyra / Fluor Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig.. Detta läkemedel

Läs mer

Friskbladet Vårkänslor och kyssveckor Tandvårdstugget vad betyder det? Tandtråden tändernas bäste vän

Friskbladet Vårkänslor och kyssveckor Tandvårdstugget vad betyder det? Tandtråden tändernas bäste vän Friskbladet Vårkänslor och kyssveckor Tandvårdstugget vad betyder det? Tandtråden tändernas bäste vän Du nalkas ljuva sommar Så är den äntligen här igen sommaren med ljus, värme och tid för avkoppling.

Läs mer

MUNHÄLSOPROGRAM 0-2 år

MUNHÄLSOPROGRAM 0-2 år MUNHÄLSOPROGRAM 0-2 år MUNHÄLSOPROGRAM 0-2 år Första kontakten med tandvården Det lilla barnets första kontakt med tandvården är av stor betydelse. Föräldrar och barn med en positiv inställning till tänder

Läs mer

Munvård hela livet PRAKTISKA TIPS TILL DIG SOM UTFÖR MUNVÅRD PÅ NÅGON ANNAN

Munvård hela livet PRAKTISKA TIPS TILL DIG SOM UTFÖR MUNVÅRD PÅ NÅGON ANNAN Munvård hela livet PRAKTISKA TIPS TILL DIG SOM UTFÖR MUNVÅRD PÅ NÅGON ANNAN God munvård för bättre livskvalitet Alla har rätt till en frisk mun hela livet oavsett ålder och egen förmåga. Många av oss drabbas

Läs mer

NU PRESENTERAR VI DEN NYA STANDARDEN FÖR ATT FÖREBYGGA KARIES

NU PRESENTERAR VI DEN NYA STANDARDEN FÖR ATT FÖREBYGGA KARIES NU PRESENTERAR VI DEN NYA STANDARDEN FÖR ATT FÖREBYGGA KARIES Fluor Pro-Argin TM teknologi fluor Upp till 20 procent färre nya kariesskador på två år 1,2 COLGATE VERKAR FÖR EN KARIESFRI FRAMTID DENTALT

Läs mer

Så skyddar Decapinol. mot tandköttsinflammation

Så skyddar Decapinol. mot tandköttsinflammation Så skyddar Decapinol delmopinol HCl mot tandköttsinflammation Förebygg plack och behåll Ditt leende Information om en enkel daglig rutin som hjälper mot tandköttsinflammation och förebygger tandlossning

Läs mer

Saliv- och bakterieprovtagning

Saliv- och bakterieprovtagning Saliv- och bakterieprovtagning Lena Karlsson Lektor Agenda: Salivens sammansättning Salivflöde vilosaliv stimulerad saliv Flödeshastighet Salivens funktioner Diagnos och åtgärd vid nedsatt salivfunktion

Läs mer

Är karies fortfarande ett problem?

Är karies fortfarande ett problem? Stora Tandsköterskedagen 2018 Stockholm 1 februari SAHLGRENSKA AKADEMIN Institutionen för odontologi ALLT DU SOM TANDSKÖTERSKA BEHÖVER VETA OM KARIES Är karies fortfarande ett problem? Peter Lingström

Läs mer

Första och enda fluortandkrämen med Sugar Acid Neutralizer TM som också motverkar sockersyror huvudorsaken till karies

Första och enda fluortandkrämen med Sugar Acid Neutralizer TM som också motverkar sockersyror huvudorsaken till karies NYTT GENOMBROTT INOM KARIESSKYDD Första och enda fluortandkrämen med Sugar Acid Neutralizer TM som också motverkar sockersyror huvudorsaken till karies Lär dig hur hål i tänderna uppstår och hur DU bäst

Läs mer

Vårdprogram - karies

Vårdprogram - karies DATUM 2007-01-01 Vårdprogram - karies Innehåll: Basprogram Översikt över de kollektiva och individuella hälsofrämjande/ förebyggande åtgärder som skall nå samtliga barn och ungdomar. I allmäntandvårdsåtagandet

Läs mer

Vårdprogram - personer med funktionsnedsättning och äldre. 21 nov 2018 Johanna Mattsson ST- tandläkare Orofacial Medicin Uppsala

Vårdprogram - personer med funktionsnedsättning och äldre. 21 nov 2018 Johanna Mattsson ST- tandläkare Orofacial Medicin Uppsala Vårdprogram - personer med funktionsnedsättning och äldre 21 nov 2018 Johanna Mattsson ST- tandläkare Orofacial Medicin Uppsala Artiklar Diskussionsfrågor: 1. Hur ska man få bättre följsamhet från vårdpersonalen

Läs mer

Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder

Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder Första tecken Första tecken på karies är ofta en kritaktig, matt, rå emaljyta längs gingivalranden, vanligen lokaliserad till buccal- och

Läs mer

Fluorskepticism och fo ra ldrars insta llning till barns munha lsa

Fluorskepticism och fo ra ldrars insta llning till barns munha lsa Florskepticism och fo ra ldrars insta llning till barns mnha lsa - din roll som informatör Jasmin Lillo Lara, leg. tandhygienist Folktandvården Stockholm 1 Florskepticism en ny trend? Företag som tillhör

Läs mer

PRODUKTRESUMÉ. De angivna värdena överskrids ej om lacket appliceras i ett skikt, med speciell inriktning på riskområden i bettet.

PRODUKTRESUMÉ. De angivna värdena överskrids ej om lacket appliceras i ett skikt, med speciell inriktning på riskområden i bettet. PRODUKTRESUMÉ 1. LÄKEMEDLETS NAMN Duraphat 22,6 mg/ml dentalsuspension 2. KVALITATIV OCH KVANTITATIV SAMMANSÄTTNING En ml innehåller natriumfluorid motsvarande 22,6 mg fluorid. För fullständig förteckning

Läs mer

Innehållsförteckning 1 Inledning Definition Etiologi Utredning Diagnostik Behandling Prevention...

Innehållsförteckning 1 Inledning Definition Etiologi Utredning Diagnostik Behandling Prevention... Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Vuxentandvård- vårdprogram Giltig fr.o.m: 2016-12-22 Faktaägare: Maria Reventlid, Specialisttandläkare Pedodonti Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf ordförande

Läs mer

Innehållsförteckning 1 Inledning Definition Behandling...2

Innehållsförteckning 1 Inledning Definition Behandling...2 Riktlinje Process: 3 RGK Hälsa, vård och tandvård Område: Vuxentandvård- vårdprogram Faktaägare: Gunnel Håkansson, Ordförande Medicinsk grupp tandvård Fastställd av: Stephan Quittenbaum, tf. ordförande

Läs mer

HANDBOK FÖR IDENTIFIERING AV FRISKT OCH SJUKT I MUNNEN. Kännetecken. Orsak

HANDBOK FÖR IDENTIFIERING AV FRISKT OCH SJUKT I MUNNEN. Kännetecken. Orsak HANDBOK FÖR IDENTIFIERING AV FRISKT OCH SJUKT I MUNNEN Oral hälsa Oral hälsa är absolut nödvändig för god allmänhälsa och är möjlig att uppnå för alla människor oavsett riskgrupp och ålder. Fullständig

Läs mer

Den dementa patienten Tandvårdens stora utmaning

Den dementa patienten Tandvårdens stora utmaning Demensjukdomars inverkan på munhälsan - en katastrof eller är det möjligt bevara tandhälsan hela livet Inger Stenberg Övertandläkare Centrum för äldretandvård/sjukhustandvård/oral medicin Västra Götalandregionen

Läs mer

Kariologi, vad är det? Karies, vad är det? Behandling av kariesskadan Kariesskadan en substansförlust Kariesskadan en substansförlust

Kariologi, vad är det? Karies, vad är det? Behandling av kariesskadan Kariesskadan en substansförlust Kariesskadan en substansförlust Karies kliniska bild och nomenklatur Lena Karlsson Leg tandhygienist, med dr Institutionen för Odontologi Karolinska Institutet Kariologi, vad är det? karies = kavitet (hålighet) läran om karies = kaviteternas

Läs mer

Att förebygga karies en systematisk litteraturöversikt

Att förebygga karies en systematisk litteraturöversikt A KTUELT FAG Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) Att förebygga karies en systematisk litteraturöversikt Utdrag ur SBU s sammanfattning och slutsatser för rapporten Nor Tannlegeforen Tid 2002;

Läs mer

Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder

Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder Early childhood caries (ECC) Tecken på karies före 3 års ålder Innehåll: Första tecken... 3 Vanligt förekommande... 4 Riskfaktorer... 4 Söta drycker... 5 Behandling... 6 Intervention... 6 Uppföljning...

Läs mer

Barn&tänder 0-3 år. Ett faktamaterial. Text: Helena Kellnor, dietist Eva Skogsberg, tandhygienist

Barn&tänder 0-3 år. Ett faktamaterial. Text: Helena Kellnor, dietist Eva Skogsberg, tandhygienist Barn&tänder 0-3 år Ett faktamaterial Text: Helena Kellnor, dietist Eva Skogsberg, tandhygienist Faktagranskning: Ingegerd Johansson, professor i cariologi Dowen Birkhed, professor i cariologi MJÖLKFRÄMJANDET

Läs mer

Frågor och svar om smärtlindring

Frågor och svar om smärtlindring Frågor och svar om smärtlindring M-PRO-05-PAIN-002-ALK-ELIXIR Pfizer AB. Telefon 08-519 062 00. Fax 08-519 062 12. www.pfizer.se Information till dig som har fått Dolcontin (morfinsulfat) Ansvarig läkare...

Läs mer

Skriftlig tentamen (tentamenstillfälle 1), kurs 3 ht 2009

Skriftlig tentamen (tentamenstillfälle 1), kurs 3 ht 2009 Skriftlig tentamen (tentamenstillfälle 1), kurs 3 ht 2009 Skrivningstid: Tisdag 12 januari 2009 kl. 8.00 14.00 i aulan, Tandvårdshögskolan. Anvisningar: I samband med toalettbesök, skriv på lista vid utgången.

Läs mer

FOLKTANDVÅRDEN. grundkurs för dig som vill träffa oss lite mer sällan. vi JOBBAR mest i landet MED förebyggande tandvård.

FOLKTANDVÅRDEN. grundkurs för dig som vill träffa oss lite mer sällan. vi JOBBAR mest i landet MED förebyggande tandvård. FOLKTANDVÅRDEN grundkurs för dig som vill träffa oss lite mer sällan. vi JOBBAR mest i landet MED förebyggande tandvård. Vi vill att du ska kunna vara frisk i munnen hela livet Folktandvården finns till

Läs mer

Hjärta Lunga Mun. Att förebygga och lindra munproblem vid hjärt- och lungsjukdom

Hjärta Lunga Mun. Att förebygga och lindra munproblem vid hjärt- och lungsjukdom Hjärta Lunga Mun Att förebygga och lindra munproblem vid hjärt- och lungsjukdom FÖRBÄTTRAD MUNVÅRD I TRE ENKLA STEG Många patienter äter läkemedel som är vätskedrivande och blodtryckssänkande och som

Läs mer

VII ÖRON-NÄSA-MUN-SVALG

VII ÖRON-NÄSA-MUN-SVALG VII 125 Främmande kropp öron-näsa-svalg Satt i halsen 112/Akut: symtomintensitet, komplicerande faktorer etc avgör vårdnivå. PVakut: lindriga symtom (kan svälja saliv etc/inga andningsbesvär)/kvarstående

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Loratadin ratiopharm 10 mg tabletter. loratadin

Bipacksedel: Information till användaren. Loratadin ratiopharm 10 mg tabletter. loratadin Bipacksedel: Information till användaren Loratadin ratiopharm 10 mg tabletter loratadin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Alla patienter 3-19 år som genomgår en sanerings- eller revisionsundersökning hos tandläkare eller tandhygienist ska riskbedömas.

Alla patienter 3-19 år som genomgår en sanerings- eller revisionsundersökning hos tandläkare eller tandhygienist ska riskbedömas. Riskbedömning Vilka ska riskbedömas? Alla patienter 3-19 år som genomgår en sanerings- eller revisionsundersökning hos tandläkare eller tandhygienist ska riskbedömas. Inom vilka områden ska patienterna

Läs mer

Carina Källestål Epidemiologi Inst för folkhälsa och klinisk medicin Umeå universitet

Carina Källestål Epidemiologi Inst för folkhälsa och klinisk medicin Umeå universitet Carina Källestål Epidemiologi Inst för folkhälsa och klinisk medicin Umeå universitet Utvärdering av kariesförebyggande åtgärder. Kostnadseffektivitet och betydelse av social bakgrund. Vilken är kariesutvecklingen

Läs mer

FOLKTANDVÅRDEN VÄSTERNORRLAND

FOLKTANDVÅRDEN VÄSTERNORRLAND FOLKTANDVÅRDEN VÄSTERNORRLAND Hej! Hej! Det är vi som är Ipan och Jompen. Vi ses på folktandvården. Folktandvården Västernorrland verkar för en god folkhälsa och en god livsmiljö genom att utföra och utveckla

Läs mer

Äldre patienter med karies och hur detta bör

Äldre patienter med karies och hur detta bör Äldre patienter med karies och hur detta bör förebyggas och behandlas Inger Wårdh Ötdl och docent i Gerodonti Institutionen för odontologi, Karolinska institutet ACT finansieras av Stockholms läns landsting

Läs mer

Om psoriasis och din behandling med Otezla

Om psoriasis och din behandling med Otezla Om psoriasis och din behandling med Otezla Om psoriasis och plackpsoriasis Du har fått Otezla (apremilast) eftersom du har besvär av plackpsoriasis som är den vanligaste formen av psoriasis. Psoriasis

Läs mer

Redovisning av tentamensfrågor och svar för 1TH003 Medicinska och odontologisk stödämnen 2 (MOD 2).

Redovisning av tentamensfrågor och svar för 1TH003 Medicinska och odontologisk stödämnen 2 (MOD 2). Redovisning av tentamensfrågor och svar för Medicinska och odontologisk stödämnen 2 (MOD 2). Kurskod Kurs Ämnesområde MOD 2 moment 1 Näringslära Lärandemål Tentamensfrågor Svar grundläggande kunskaper

Läs mer

Riktlinjer för användning av bensodiazepiner som premedicinering inom barn- och ungdomstandvården i Region Jönköpings län

Riktlinjer för användning av bensodiazepiner som premedicinering inom barn- och ungdomstandvården i Region Jönköpings län 1 (7) Riktlinjer för användning av bensodiazepiner som premedicinering inom barn- och ungdomstandvården i Region Jönköpings län Innehåll: Riktlinjer för användning av Midazolam 3 mg/ml rektalgel ATL-K

Läs mer

En liten skrift om: Munhygien för katt & hund

En liten skrift om: Munhygien för katt & hund En liten skrift om: Munhygien för katt & hund Bakterier i munhålan Hundens och kattens tänder utsätts dagligen för bakterieangrepp. Normalt ryms det flera miljoner bakterier i munhålan och varje gång hunden/katten

Läs mer

Tandvård och profylax Barntandvårdsprogram

Tandvård och profylax Barntandvårdsprogram RIKTLINJE 1 (9) SYFTE Tandvårdsprogrammet är ett basprogram för alla barn och ungdomar. Ur ett hälsoekonomiskt perspektiv är det viktigt att utföra den behandling som gör mest nytta. Daglig användning

Läs mer

Munvård hela livet PRAKTISKA TIPS TILL DIG SOM UTFÖR MUNVÅRD PÅ NÅGON ANNAN

Munvård hela livet PRAKTISKA TIPS TILL DIG SOM UTFÖR MUNVÅRD PÅ NÅGON ANNAN Munvård hela livet PRAKTISKA TIPS TILL DIG SOM UTFÖR MUNVÅRD PÅ NÅGON ANNAN God munvård för bättre livskvalitet Alla borde ha rätt till en frisk mun hela livet oavsett ålder och egen förmåga. Många av

Läs mer

Bildstöd - munvårdshjälpmedel till patient

Bildstöd - munvårdshjälpmedel till patient Bildstöd - munvårdshjälpmedel till patient Bildstöd 1 Vanlig tandborste, plaststicka, fluorlösning Bildstöd 2 Elborste, plaststicka, fluorlösning Bildstöd 3 Collis curve, plaststicka, fluorlösning Bildstöd

Läs mer

Handledning för PROTESVÅRD funktionsnedsättings och inom äldreomsorgen.

Handledning för PROTESVÅRD funktionsnedsättings och inom äldreomsorgen. Handledning för PROTESVÅRD funktionsnedsättings och inom äldreomsorgen www.ama-dental.se Du är inte ensam Denna broschyr är framför allt framtagen för dig som inte har haft tandprotes tidigare eller som

Läs mer

PROVTAGNINGSFÖRFARANDE VID BESTÄMNING AV SALIVENS SEKRETIONSHASTIGHET, BUFFRINGSKAPACITET,

PROVTAGNINGSFÖRFARANDE VID BESTÄMNING AV SALIVENS SEKRETIONSHASTIGHET, BUFFRINGSKAPACITET, Odontologiska institutionen Enheten för cariologi och endodonti Docent Anette Oliveby Uppdaterad jan 2008 2010-01-22 140(8) PROVTAGNINGSFÖRFARANDE VID BESTÄMNING AV SALIVENS SEKRETIONSHASTIGHET, BUFFRINGSKAPACITET,

Läs mer

Riktlinjer för användning av bensodiazepiner som premedicinering inom barn- och ungdomstandvården i Region Jönköpings län

Riktlinjer för användning av bensodiazepiner som premedicinering inom barn- och ungdomstandvården i Region Jönköpings län 1 (7) Riktlinjer för användning av bensodiazepiner som premedicinering inom barn- och ungdomstandvården i Region Jönköpings län Innehåll: Riktlinjer för användning av Midazolam 3 mg/ml rektalgel ATL-K

Läs mer

Muntorrhet- en kort återkoppling. Patienten med hyposalivation. Litteratur. Tema Saliv T7 HT 2015

Muntorrhet- en kort återkoppling. Patienten med hyposalivation. Litteratur. Tema Saliv T7 HT 2015 Muntorrhet- en kort återkoppling Tema Saliv T7 HT 2015 Patienten med hyposalivation Förhöjd/hög risk att utveckla karies Sammanvägning med andra riskfaktorer Alltid riskbedömning Litteratur Dental Caries-

Läs mer

TePe guide. för marknadsförings- och instruktionsmaterial 2013-11 OT120073SE

TePe guide. för marknadsförings- och instruktionsmaterial 2013-11 OT120073SE TePe guide för marknadsförings- och instruktionsmaterial 1 2013-11 OT120073SE Produktställ 931 032 Litet ställ (4 spjut) Plexiglas 1 Höjd: 19,5 cm Bredd: 37,5 cm Djup: 18 cm 931 033 Mediumställ (10 spjut)

Läs mer

MUN TANDSJUKDOMAR. Karies, Gingivit och Parodontit KONTAKT MED TAND-/SJUKVÅRDEN

MUN TANDSJUKDOMAR. Karies, Gingivit och Parodontit KONTAKT MED TAND-/SJUKVÅRDEN MUN TANDSJUKDOMAR (Rev 080829) Karies, Gingivit och Parodontit KONTAKT MED TAND-/SJUKVÅRDEN Symtom? Vid upprepade kraftiga, spontana ilningar från tänderna. Vid värk, svullnad och allmänpåverkan. Vid tandköttsblödningar

Läs mer

Låt munnen vara med. Nutritionsseminarium: Sväljningssvårigheter och Munhälsa på äldre dagar Mars 2013. Pia Andersson Leg tandhygienist, docent

Låt munnen vara med. Nutritionsseminarium: Sväljningssvårigheter och Munhälsa på äldre dagar Mars 2013. Pia Andersson Leg tandhygienist, docent Nutritionsseminarium: Sväljningssvårigheter och Munhälsa på äldre dagar Mars 2013 Pia Andersson Leg tandhygienist, docent Ett bra munstatus betydelse för Ätande tugga och svälja maten, matspjälkning Utseende

Läs mer

Kliniktillfälle 2. Varför borstar vi tänderna? Rengörande effekt. Pellikel: definition. Pellikel. Rengörande effekt. Fräsch smak.

Kliniktillfälle 2. Varför borstar vi tänderna? Rengörande effekt. Pellikel: definition. Pellikel. Rengörande effekt. Fräsch smak. Kliniktillfälle 2 Varför borstar vi tänderna? Plackinfärgning (PI) enligt Lenox / Kopczyk Gingivalindex enligt Löe och Silness,1963 God egenvård - Nadja - Nadja - Lena Rengörande effekt Fräsch smak Fluortillskott

Läs mer

Barns tandhälsa. Minns detta. Disposition. Etiologi. Prevention är möjlig. Karies är fortfarande ett folkhälsoproblem.

Barns tandhälsa. Minns detta. Disposition. Etiologi. Prevention är möjlig. Karies är fortfarande ett folkhälsoproblem. Barns tandhälsa Läkarprogrammet t11 Elisabeth Wärnberg Gerdin Folkhälsovetenskapligt centrum 2009-04-16 EWG 2009-04-16 Bild: Tandvårdsguiden Minns detta Disposition är möjlig Karies är fortfarande ett

Läs mer

Matspjälkning. Vatten, vitaminer, mineraler och olika spårämnen tas också upp genom tarmväggarna och transporteras vidare till kroppens alla celler

Matspjälkning. Vatten, vitaminer, mineraler och olika spårämnen tas också upp genom tarmväggarna och transporteras vidare till kroppens alla celler Matspjälkning Din matspjälkningskanal är ett 7 meter långt slingrande rörgenom kroppen. Den börjar i munhålan och slutar ianus. Däremellan finns matstrupen, magsäcken, tolvfingertarmen, tunntarmen, tjocktarmen

Läs mer

5. Mekanisk och kemisk plackborttagning,

5. Mekanisk och kemisk plackborttagning, 5. Mekanisk och kemisk plackborttagning, preventionsprogram Slutsatser Professionell tandrengöring liksom egen tandborstning i kombination med fluortillförsel i någon form ger färre kariesskador hos barn

Läs mer

Stroke. Vårdprogram för munvård

Stroke. Vårdprogram för munvård Dokumentet godkänt av SOM styrelse och årsmöte 2012. Slutjusterat 2013-04-20. Revideras 2016. Stroke Vårdprogram för munvård Inledning Detta vårdprogram vänder sig till personal inom sjukvård, omsorg och

Läs mer

Karies hos äldre. Solveig Fure

Karies hos äldre. Solveig Fure Accepterad för publicering den 30 augusti 2000 Karies hos äldre Solveig Fure För många äldre medför åldrandet stora förändringar i såväl den sociala miljön som den fysiska och psykiska hälsan, vilket i

Läs mer

ABSTRAL FÖR BEHANDLING AV GENOMBROTTSSMÄRTA VID CANCER. Broschyr till patienten och dennes anhöriga LÄKEMEDEL PATIENTINFORMATION

ABSTRAL FÖR BEHANDLING AV GENOMBROTTSSMÄRTA VID CANCER. Broschyr till patienten och dennes anhöriga LÄKEMEDEL PATIENTINFORMATION ABSTRAL LÄKEMEDEL FÖR BEHANDLING AV GENOMBROTTSSMÄRTA VID CANCER PATIENTINFORMATION Broschyr till patienten och dennes anhöriga 1 INLEDNING Syftet med denna broschyr är att ge patienter och deras anhöriga

Läs mer