Energitillsyn. Tillsynsprojekt Extern delrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Energitillsyn. Tillsynsprojekt 2012-2013 Extern delrapport 2013-04-02"

Transkript

1 Energitillsyn Tillsynsprojekt Extern delrapport

2 Sammanfattning Miljöinspektörer och klimat- och energirådgivare från bygg- och miljökontoret i Skellefteå kommun har under 2012 och 2013 arbetat tillsammans i ett kommunalt projekt om energitillsyn på företag med miljöstörande verksamhet. Inom projektet besöktes 28 företag. Samtliga företag bedömdes kunna minska sin energianvändning. Förbättringar kunde göras inom 13 områden. I genomsnitt diskuterades 6 konkreta åtgärder per företag för att minska energianvändningen. De vanligaste förbättringsområdena var att ta fram nyckeltal för energianvändningen, se över tryckluftssystemet, byta utrustning till energisnålare eller ta fram rutiner för utrustning eller ventilation som kan minimera energianvändningen. Även åtgärder inom belysning var ett vanligt förbättringsområde. Samtliga företag har fått en enkät för utvärdering av projektet. Utifrån de svar vi fått in kan vi konstatera att företagen varit nöjda med både utskicket som gjordes inför besöket, själva besöket och inspektionsskrivelsen. Tillsynen har lett till eller kommer att leda till åtgärder med syfte att minska energianvändningen för företagen. Varje företag kommer att besökas ytterligare en gång under hösten Projektet kommer därefter att slutföras. Energitillsyn kommer sedan att bli en del av den ordinarie miljötillsynen för samtliga företag miljöavdelningen har tillsynsansvar för. Sida 2 (14)

3 Innehållsförteckning 1 Inledning Bakgrund Resultat Utvärdering Diskussion Bilagor... 9 Lista över företag Allmän information Sida 3 (14)

4 1 Inledning Miljöinspektörer och klimat- och energirådgivare från bygg- och miljökontoret i Skellefteå kommun har under 2012 och 2013 påbörjat ett projekt om energitillsyn på företag med miljöfarlig verksamhet. Tillsynsarbetet ska leda till ett aktivt energiarbete bland de företag som besöktes. För företagen kan det innebära en minskad energianvändning på kort och lång sikt vilket ger en miljövinst för samhället och företagen. 28 företag har besökts inom projektet (bilaga 1). Projektet fick en egen hemsida Där kunde företagarna ladda hem projektmaterialet. Förutom projektmaterial fanns information om bidrag att söka, energieffektivt företagande, skrifter från energimyndigheten och information om energinyckeltal. Under projektetperioden har hemsidan haft 156 unika besökare. 2 Bakgrund Enligt miljöbalkens hänsynsregler ska alla som driver en verksamhet hushålla med råvaror och energi samt nyttja möjligheterna till återanvändning och återvinning. Bygg- och miljönämnden har tillsynsansvar för området. Tillsynsbesöken är inte detsamma som energikartläggningar vilket är en mer detaljerad genomgång av energianvändningen hos företaget. Energikartläggningar görs vanligen av konsulter inom energiområdet. Projektet kommer att följas upp under hösten Resultat Samtliga 28 företag bedömdes kunna minska sin energianvändning. Förbättringar kunde göras inom 13 områden. I genomsnitt diskuterades 6 konkreta åtgärder per företag för att minska energianvändningen. Vid besöken kom vi i vissa fall överens med företagarna om direkta åtgärder eller att utföra undersökningar till den uppföljande inspektionen hösten Vi fann även förbättringsområden som företagen bör arbeta mera långsiktigt med. De vanligaste förbättringsområdena var nyckeltal, tryckluft, utrustning/ventilation och belysning. Nedan ges en beskrivning av respektive förbättringsområde. Ytterligare information finns i bilaga 2. Sida 4 (14)

5 Nyckeltal 4 av 28 företag hade nyckeltal sedan tidigare. Resterande företag hade inga nyckeltal för energianvändning. Med hjälp av nyckeltal kan företaget jämföra sin energianvändning från år till år och ta fram rimliga energimål. Tryckluft När det gäller tryckluft var det vanligast med bristande rutiner för läcksökning och kompressorer. Samtliga besökta företagen hade tryckluft, av dem var det endast 9 stycken som hade kontinuerliga läcksökningsrutiner. På 7 företag påträffades läckage av tryckluft under rundvandringen. Utrustning/ventilation Många företag behöver rutiner för underhåll av utrustning, ventilation, filter, maskiner eller för arbetsmoment med hög energianvändning. I flera fall bör det utredas om befintlig utrustning kan bytas ut till mer energieffektiv utrustning. Belysning Många företag har kommit långt då det gäller att byta ut armaturer till energieffektiv belysning. Fortfarande fanns det dock mycket kvar att göra bland annat då det gäller byte av armatur, timer/närvarovakter och träffbild. Temperatur På några företag har innetemperaturen kunnat sänkas och i vissa fall har man kunnat minska användningen av kylsystem genom exempelvis solavskärmning och genom att förse kylar och frysar med lock. I vissa fall har värme och kyla körts samtidigt vilket innebär en onödig energianvändning. Sida 5 (14)

6 Uppvärmning Vanligaste uppvärmningssystemen i företagens fastigheter har varit direktverkande el, olja och fjärrvärme. Flera företag har system som kompletterar varandra t.ex. både direktverkande el och en oljepanna i reserv. På vissa företag har det funnits möjlighet att ta till vara på spillvärme från olika processer. I ett par fall har vi funnit att det finns behov av att utreda om det finns något alternativ till nuvarande uppvärmningskälla, t.ex. för de som eldar olja. Vid inspektionerna framkom att det i flera fall fanns bristande rutiner när det gäller underhåll och kontroll av termostater. Information Genom att informera sin personal om energiläget och ge tips på hur man som anställd kan påverka energianvändningen kan oftast stora besparingar göras och engagemang uppnås. Nattvandra Flertalet företag utför nattvandringar med jämna mellanrum. Genom att nattvandra med jämna mellanrum kan man upptäcka om exempelvis belysning är på och det är lättare att höra läckage från tryckluftssystemet, höra om ventilationen är i gång trots att det inte behövs eller att maskiner lämnats på. Skal och portar Med skal menas fastighetens väggar, golv, tak och fönster. Anmärkningarna har varit hål i väggar eller gamla fönster men även bristande isolering. När det gäller portarna var tätningslisterna ibland trasiga. Det fanns även portar som inte längre användes och därmed kunde sättas igen. Energikartläggning Fem av de besökta företagen har utfört en energikartläggning. Av resterande företag har 12 stycken möjlighet att söka bidrag hos Energimyndigheten för att göra en energikartläggning. Några företag har planer på att genomföra en kartläggning. Rutin datorer mm Rutiner för att stänga av datorer och annan teknisk utrustning kan förbättras för många. Sida 6 (14)

7 Energimätare/abonnemang Med hjälp av energimätare kan man mäta energianvändningen för vissa processer eller utrymmen. Separata energimätare kan vara en fördel i de fall det finns flera verksamhetsutövare som delar fastighet. Kunskap om sitt el-avtal och effektabonnemang kan i vissa fall leda till minskad energianvändning och därmed även minskade kostnader. 26 av 28 företag hade en person som var energiansvarig, dock var det sällan dokumenterat i ansvarsbeskrivningen. Motorvärmare De allra flesta företag har timer till personalens motorvärmare. På tre företag angavs timer till motorvärmare som en åtgärd för att minska sin energianvändning. 4 Utvärdering Samtliga företag har fått möjlighet att besvara en enkät om tillsynen för att vi ska kunna utvärdera projektet. Endast 11 stycken har dock valt att svara. Utifrån de svar vi fått in kan vi konstatera att företagarna har varit nöjda med informationen inför besöken, själva besöken och inspektionsskrivelserna. Vår tillsyn kommer att leda till ytterligare förbättringar inom energiområdet. De har fått svara på följande frågor: Vad anser du om informationen som skickades ut inför besöket? (1 är lägsta betyg och 5 är högsta betyg) Hur upplevde du besöket? (1 är lägsta betyg och 5 är högsta betyg) Efter besöket fick du en skriftlig rapport. Vad anser du om informationen i den? (1 är mycket otydligt och 5 är mycket tydligt) Har vårt besök lett till att ni kommer att arbeta mer med energifrågan (t.ex. utbildning, energikartläggning, energieffektiviserande åtgärder)? (svarsalternativ: ja, nej, delvis) Vad anser du om informationen som skickas ut inför besöket? (medel 3,8) Hur upplevde du besöket? (medel 4,1) Efter besöket fick du en skriftlig rapport, vad anser du om informationen i den? (medel 4) Sida 7 (14)

8 Fem företagare har angett att de kommer att arbeta vidare med energifrågan och sex stycken har svarat att de delvis kommer att arbeta vidare med energifrågan utifrån vårt besök. Skriftliga kommentarer: Tycker att det är kanonbra och intressant att ni hjälper till, sparar både pengar och miljö. Mycket bra att få råd och tips på både enkla och mer avancerade åtgärder för att minska energiförbrukningen. Då vi nyligen gjort en energikoll och därefter åtgärdat ventilation och elförbrukning, kommer vi att följa upp resultatet. Vi fick bra tips vad vi skulle hålla koll på och var vi enkelt hittade diagram mm för att följa vår förbrukning. 5 Diskussion Vi upplever att företagarna tycker det är positivt att arbeta med energifrågor. Tillsynen är en väckarklocka för företagarna och en start på en, förhoppningsvis, fungerande egenkontroll inom energiområdet. Många företagare hade redan börjat se över sin energianvändning. Däremot har vi fått indikationer på att vissa företag kan ha svårt att få låna kapital för att investera i energiåtgärder i den utsträckning de vill. Det är viktigt att ännu en gång poängtera att tillsynsbesöket inte är detsamma som en energikartläggning. Vid inspektionerna har vi ställt frågor om energianvändningen och visat hur man kan ta fram diagram för att se mönster i företagets energianvändning. Tillsynen har inriktats på tomgångsförbrukningen, det vill säga den energi som används då verksamheten inte är i gång, jämfört med energianvändningen då verksamheten är i gång. Det resultat vi kommit fram till är inte heltäckande, utan ger endast en bild av vilka förbättringsområden som vi funnit i detta projekt. Bristerna på tryckluftssystem var både direkta läckage men även att det saknades rutiner för att aktivt söka efter läckage. Vid inspektionerna var det vanligt att flera läckage hittades vid rundvandring i verksamheten. Vi har uppmärksammat verksamhetsutövarna på vilken stor kostnad små läckage kan ge på ett år. Att åtgärda brister och läckage på tryckluftssystem är både billigt och enkelt att genomföra. Vår information om kostnader leder förhoppningsvis till förbättringar. Många upplever det svårt att ta fram nyckeltal för sin verksamhet. Detta gäller särskilt för de verksamheter som är styrda utifrån konjunktur. Det är en fördel att ha flera nyckeltal som kompletterar varandra. Lämpliga nyckeltal kan vara svåra att ta fram om det saknas separata Sida 8 (14)

9 mätare till hyresgäster eller andra verksamheter som använder energi. De företag som hade nyckeltal hade oftast gjort en energikartläggning och i den fått förslag på lämpliga nyckeltal. Genom att ha rutiner för underhåll av utrustning, ventilation och maskiner kan ofta energi sparas. Energianvändningen står oftast för en mycket större del av kostnaden än själva inköpspriset. Det kan innebära att det kan vara lönsamt att byta ut gamla maskiner till nya trots att de fortfarande fungerar. Styrsystem till exempelvis ventilation, belysning, uppvärmning och kompressor ger ofta stora besparingar. Vi upplever att det finns stor effektiviseringspotential i stödprocesserna. Relativt små insatser kan i många fall ge påtagliga effekter. När det gäller belysning har många företag kommit långt. Vanliga åtgärder har varit byte till energieffektivare belysning, timer, skymningsrelä och närvarorelä. Mindre vanligt är att företagen sett över belysningens träffbild, d.v.s. att belysningen finns där den gör mest nytta. Vi upplever att många tycker det är svårt att byta belysning dels för att det finns så många alternativ och dels för att många av de nya alternativen inte återger färger på samma sätt som den belysning de redan har. Det är även en kostnadsfråga då ett byte ofta innebär att hela armaturen behöver bytas ut. Det kan vara lämpligt att ta fram en långsiktig plan för utbyte av armaturer och andra åtgärder för verksamhetens belysning. Många företag bör se över sitt energiavtal. Om man minskar toppeffekten, genom att exempelvis inte låta vissa maskiner köras samtidigt, kan man kanske sänka sin huvudsäkring/abonnerade effekt vilket i många fall medför en betydlig ekonomisk förtjänst. Det är ofta fördelaktigt att utse en energiansvarig som får sätta sig in i företagets energiavtal och verksamhet. Av de företag vi besökt är det förvånansvärt många som fortfarande eldar med olja. Vissa eldar dock med olja endast vid behov. Olja är ett fossilt bränsle som ger miljöskadliga utsläpp vid förbränning. Regering och riksdag har beslutat är att höja skatterna på koldioxid avsevärt Vi har informerat de företag som använder olja om dessa skattehöjningar med en förhoppning om att de kommer att utreda möjligheten att byta uppvärmningssystem till ett miljövänligare alternativ. De företag som redan gjort en energikartläggning har i stor utsträckning börjat åtgärda de brister som framkommit av kartläggningen. Flertalet företag har planer på att utföra en energikartläggning inom den närmaste tiden vilket är positivt. Projektet som varit en uppstart och kunskapsinhämtning för att kunna bedriva energitillsyn fortsätter under hösten Företagen kommer att besökas ytterligare en gång, därefter slutförs projektet. Energitillsyn kommer sedan att bli en del av den ordinarie miljötillsynen för samtliga företag miljöavdelningen har tillsynsansvar för. 6 Bilagor Bilaga 1: Lista över företag Bilaga 2: Allmän information Sida 9 (14)

10 Bilaga 1 Lista över företag AB Lindgrens Lantbruksmaskiner AB AB Lundbergs Smedja Becur AB Bensin och Livs i Skelleftehamn AB Berco Produktion AB Burlin Motor AB Dahlgrens Cementgjuteri Fritid AB Iplast i Skellefteå AB Kvistforsens laxodling Jörnträ AB Kåge Gjutmek Lappvattnets Snickerifabrik AB Nymek AB Ok Q8 Burträsk Ok Q8 Klemensnäs Ok Q8 Sörböle Kåge Bensin Sandström Innovation Siljum Mekan AB Skellefteå Bilskrot Skellefteå Rostfria Bureå Bensin och Livs Stilmekaniska i Skellefteå AB Swerock AB Trä i kvadrat Wb trä AB Villvattnets Cementgjuteri AB Sida 10 (14)

11 Bilaga 2 Allmän information Tomgångsförbrukning Tomgångsförbrukning kan upptäckas genom att besöka/gå igenom anläggningen när ingen eller liten verksamhet pågår - nattvandra - och då kritiskt granska och ifrågasätta allt som använder energi. Genom att stänga av utrustningar och se till att energiansvarig sköter detta fortsättningsvis kan energikostnaderna sänkas redan idag och stora pengar sparas. Inköp av tidur och annan utrustning som stänger av utrustningar är ofta mycket lönsamma investeringar. Belysning Genom byte till effektivare ljuskällor och armaturer, utformning av belysningen, samt genomgång av belysningsbehovet, kan tillförd effekt kraftigt minskas. Effektiv styrning med hjälp av skymningsrelän och rörelsedetektorer ger ytterligare energibesparingar. Idag finns enkla och billiga närvarogivare. Det har visat sig att el till belysning kan reduceras med ca 40 % med en enkel närvarogivare för kontorsrum. Ventilation, uppvärmning och kyla För en behaglig och energieffektiv lokalkomfort är det viktigt att få de tre systemen ventilation, kylsystem och värmetillförsel att fungera tillsammans så optimalt som möjligt. Syftet med den allmänna ventilationen är att skapa en hälsosam luftmiljö. Ventilationen kan i viss mån betraktas som ett kylsystem, varför man bör vara uppmärksam på hur mycket man ventilerar på vintern när även uppvärmningsbehov finns. Att samtidigt kyla och värma lokaler kan inte betraktas som särskilt effektivt. Om företaget ska förändra till exempel ventilationsanläggningen är det mycket viktigt att kontakt tas med fackman. Pumpar, fläktar och motorer Energimyndigheten har sammanställt en lista på de energieffektivaste elmotorerna som säljs i Sverige (de som uppfyller kraven för eff1). Bakgrunden är att EU tagit fram ett klassificerings- och märkningssystem för elmotorer. Klassificeringssystemet gäller än så länge bara vissa motorer. Även om en högeffektiv motor är dyrare att köpa än en mindre effektiv, tjänar man i många fall in merkostnaden redan på ett år genom att energi- och driftkostnader blir lägre. Fläktar används till exempel för ventilation, kylning av processer eller lokaler och gastransport. Svensk industris användning av pumpar motsvarar ungefär 18 % av den totala industrins elanvändning. För både fläktar och pumpar är driftskostnaden fem till tio gånger större än investeringen. Tryckluft Tryckluft används till exempel för drift av handverktyg. En fördel kan vara att verktygen är lätta jämfört med eldrivna verktyg, och att det är lång hållbarhet. Men verkningsgraden är mycket låg. Det teoretiskt högsta värdet är 25 %, men de flesta systemen ligger mellan 5-10 %. Idag finns bättre alternativ i elektriska verktyg som har en verkningsgrad på upp till 90 %. Sida 11 (14)

12 Alltså förloras 95 % av tillförd elenergi när man använder tryckluft, men bara 10 % för elektriska verktyg. Alla tryckluftssystem har sannolikt något läckage. Här åskådliggörs extrakostnader vid tryckluftsläckage: A. Hål där det läcker ut luft från tryckluftsinstallationen. Diameter i mm. B. B. Trycket i systemet och hålets diameter avgör hur mycket luft det pyser ut. I kolumnen står flödet i m 3 /min (0,06 m 3 /min = 1 l/s). Antaget tryck är 7 bar. Eftersom det atmosfäriska trycket är ca 1 bar blir det absoluta trycket i systemet 8 bar. Därav tillägget bar (a), där (a) står för absolut tryck, d.v.s. jämfört med vakuum. C. Systemet tappar tryck genom hål och luftkompressorns motor måste gå oftare för att hålla trycket uppe. Detta kräver extra effekt. I kolumnen anges hur mycket extra effekt som krävs. D. Extraeffektbehov i kw multiplicerat med drifttimmar, blir kwh. Förlustkostnaden blir elpris per kwh multiplicerat med energianvändningen. Källa: Krav på tryckluftssystem, utgiven av energimyndigheten. Tabell bearbetad och text av Marcel Berkelder, Exergi B(y)rån. Industriportar Portar som öppnas och stängs med stort värmeläckage ut genom de öppna portarna leder till stort energislöseri. Moderna lösningar kan ge minskade energiförluster med minst 30 %. De nya portarna har en intelligent och flexibel styrteknik som gör det möjligt att manövrera portarna snabbare med bibehållen säkerhet. Energieffektiva portar ger dessutom bättre arbetsmiljö med mindre drag, buller och avgaser. Last- och effektstyrning Laststyrning betyder att man fördelar effektuttaget så att exempelvis inte all utrustning sätts igång precis samtidigt på morgonen. Om man planerar igångsättandet kan man fördela effekten och minska toppeffekten. Effektstyrning av motorer (varvtalsreglering) kan ofta ge stora besparingar. Sida 12 (14)

13 Företaget bör se över sitt energiavtal. Om man minskat toppeffekten kan man kanske sänka sin huvudsäkring/abonnerade effekt vilket i många fall medför en betydlig ekonomisk förtjänst. Vilken miljövinst ger då detta? Det finns en stor miljövinst med laststyrning vilket är att effekttopparna kan minskas på nationell nivå om många företag minskar sina effekttoppar, och därmed minskar behovet av att importera el från andra länder som har miljöfarligare eltillverkning. Energikartläggning Syftet med en energikartläggning är att företaget ska få kunskap om sin energianvändning för att sedan kunna gå vidare med åtgärder. Innan en kartläggning görs finns det begränsat med kunskap om vad som är möjligt och vettigt att göra. Nyckeltal Nyckeltal ger möjlighet att kunna jämföra olika verksamheter med varandra, t.ex. inom en bransch. Genom att jämföra egna siffror kan man se vad åtgärder ger för resultat. Vi rekommenderar företagen att ta fram egna nyckeltal, för jämförelse över tiden. Ett nyckeltal kan förstås vara den totala energianvändningen. Därutöver kan de välja att jämföra energianvändning i relation till lokalyta, per producerad vara eller något annat som passar deras verksamhet. Om företaget inte har gjort någon energikartläggning kan man jämföra hur mycket el de köper från elbolaget. Energianvändning under produkters livstid Energianvändningen står oftast för en mycket större del av kostnaden än själva inköpspriset. Livscykelkostnaden för t.ex. en tryckluftskompressor består under femton år till 70 % av energikostnader. Vid inköp behöver företaget därför undersöka och jämföra sådana kostnader för exempelvis olika maskiner. Sida 13 (14)

14 Skellefteå kommun, bygg- och miljökontoret, Gabriella Andersson

Checklista energitillsyn

Checklista energitillsyn Checklista energitillsyn A. Uppgifter om företaget Företagsnamn: Fastighetsbeteckning Organisationsnummer: Besöksadress: Postadress: Kontaktperson: Telefonnummer: Faktureringsadress: B. Allmänna uppgifter

Läs mer

Miljö- och hälsoskydd. Energiprojekt 2008-2013

Miljö- och hälsoskydd. Energiprojekt 2008-2013 Miljö- och hälsoskydd Energiprojekt 2008-2013 Maria Sandström Erik Eklund Juni 2014 Sammanfattning Miljöinspektörer och energi- och klimatrådgivare från Miljö- och hälsoskydd i Umeå kommun har genomfört

Läs mer

Tillsyn av energihushållning enligt miljöbalken. Martina Berg

Tillsyn av energihushållning enligt miljöbalken. Martina Berg Tillsyn av energihushållning enligt miljöbalken Martina Berg martina.berg@energimyndigheten.se 016-544 23 10 Energimyndighetens tillsynsvägledning enligt miljöbalken Vägledning kring hushållning av energi

Läs mer

Energismarta företag

Energismarta företag Energismarta företag Miljöansvar Vi har bara en planet och det gäller att vara rädd om den Minskade energikostnader Vi måste klara energiförsörjningen till en rimlig kostnad Mål Besöka 300 företag i Dalarna

Läs mer

Energikartläggning. Företag: Edita Bobergs AB

Energikartläggning. Företag: Edita Bobergs AB Bilaga: Enkät för energieffektivisering Energikartläggning Företag: Edita Bobergs AB Anläggningsnummer:... Verksamhet A B C Branchkod: 18122 (SNI 2007) Miljöledningssystem: ISO 14001 Kontaktperson energifrågor:

Läs mer

Energismarta affärer. 7 november 2013 Karlskrona. Peter Karlsson

Energismarta affärer. 7 november 2013 Karlskrona. Peter Karlsson Energismarta affärer 7 november 2013 Karlskrona Peter Karlsson Hinder för energieffektivisering Ogynnsamma avtal mellan fastighetsägare och hyresgäst Ventilation belysning m.m. ingår i hyran Samfällighet

Läs mer

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Tillsyn av egenkontroll av energihushållning Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Energifrågan i tillsynen är viktig! Energifrågan är ofta osynlig All energianvändning medför miljöpåverkan Energieffektivisering

Läs mer

Nu är ansvaret ditt!

Nu är ansvaret ditt! Nu är ansvaret ditt! Information från Länsstyrelsen Dalarna Energihushållning är allas ansvar Alla verksamhetsutövare ska hushålla med energi och i första hand använda förnybara energikällor. Så står det

Läs mer

Energiklok bostadsrättsförening

Energiklok bostadsrättsförening Energiklok bostadsrättsförening Kristina Landfors 15 maj 2014 Effektivare användning av el 2014-05-12 Var tar elen vägen? Fastighetsel Uppvärmning Drift av fläktar och pumpar Belysning i trapphus, tvättstugor

Läs mer

Tips och information om energifrågor i tillsynen hos företag

Tips och information om energifrågor i tillsynen hos företag 2010-10-19 Version 3 Tips och information om energifrågor i tillsynen hos företag Levande dokument: Det här är information och tips för miljökontorens tillsyn av energifrågor vid miljöfarliga verksamheter

Läs mer

Bilaga 9. Exempel på frågeformulär, information och checklistor

Bilaga 9. Exempel på frågeformulär, information och checklistor Bilaga 9 Exempel på frågeformulär, information och checklistor 101 miljö maj 2009 INFORMATION FRÅN MILJÖKONTORET Tillsyn enligt miljöbalken av energianvändning hos företag All användning av energi påverkar

Läs mer

Miljö- och hälsoskydd Oktober 2014. Energitillsyn 2014, inriktning fordonstvättar och lackerare. Delrapportering

Miljö- och hälsoskydd Oktober 2014. Energitillsyn 2014, inriktning fordonstvättar och lackerare. Delrapportering Miljö- och hälsoskydd Oktober 2014 Energitillsyn 2014, inriktning fordonstvättar och lackerare Delrapportering 2 Energitillsyn 2014 Delrapport Sammanfattning Under 2014 har Energi- och klimatrådgivningen

Läs mer

Energieffektivisera föreningslokalen

Energieffektivisera föreningslokalen Energieffektivisera föreningslokalen Sol, vind och vatten Ett samarbete mellan Idrott & förening, Miljöförvaltningen och Konsument Göteborg. Värme och el Börja med att se över avtal gällande el och värme

Läs mer

Lönsamma åtgärder i företag. Informationsbroschyr om energieffektivisering i företag

Lönsamma åtgärder i företag. Informationsbroschyr om energieffektivisering i företag Lönsamma åtgärder i företag Informationsbroschyr om energieffektivisering i företag Små och medelstora företag kan med relativt enkla medel effektivisera sin energianvändning med 15 30 procent. För många

Läs mer

www.ljungby.se Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen TEKNISKA KONTORET

www.ljungby.se Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen TEKNISKA KONTORET Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen Energiprojekt med statligt stöd på 30 procent genomförda under perioden 1maj 2005 till 31 december 2008 Olika typer

Läs mer

Energieffektivisering i livsmedelsbutiker på landsbygden. Marit Ragnarsson 30 januari 2014

Energieffektivisering i livsmedelsbutiker på landsbygden. Marit Ragnarsson 30 januari 2014 Energieffektivisering i livsmedelsbutiker på landsbygden Marit Ragnarsson 30 januari 2014 Agenda 10.35-11.15 Presentation av Dalarnas arbete 11.15-11.30 Frågor 11.30-12.00 Andra läns energiarbete med livsmedelsbutiker

Läs mer

Energi i tillsynen. - ett miljöskyddsprojekt 2010-2011. Jimmi Hård

Energi i tillsynen. - ett miljöskyddsprojekt 2010-2011. Jimmi Hård Energi i tillsynen - ett miljöskyddsprojekt 2010-2011 Jimmi Hård 2012-02-28 1 (6) Innehåll SAMMANFATTNING...2 1. BAKGRUND...2 2. SYFTE...2 3. METOD...3 4. REDOVISNING AV ENERGIKARTLÄGGNING OCH ENERGIPLAN...4

Läs mer

Klarar ditt företag ett elpris på 2-3 kr/kwh? (d v s 2-3 gånger dagens elpris)

Klarar ditt företag ett elpris på 2-3 kr/kwh? (d v s 2-3 gånger dagens elpris) Klarar ditt företag ett elpris på 2-3 kr/kwh? (d v s 2-3 gånger dagens elpris) Priset räknas inte längre i ören De låga svenska energipriserna är ett minne blott. På en allt mer integrerad nordisk och

Läs mer

Tillsyn av energihushållning enligt miljöbalken. Martina Berg

Tillsyn av energihushållning enligt miljöbalken. Martina Berg Tillsyn av energihushållning enligt miljöbalken Martina Berg martina.berg@energimyndigheten.se 016-544 23 10 Energimyndighetens tillsynsvägledning enligt miljöbalken Vägledning kring hushållning av energi

Läs mer

Energieffektivisering

Energieffektivisering Skellefteå 2012-05-28 Energieffektivisering Erfarenheter Vad händer i övriga landet? Framgångsfaktorer KanEnergi Sweden AB KanEnergi är ett konsultföretag med fokus på områdena energi, miljö och klimat.

Läs mer

Vad är en energi- kartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009

Vad är en energi- kartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009 Vad är en energikartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009 Innehåll Energikartläggning................................ sid 3 Varför göra en energikartläggning?............ sid

Läs mer

Enkel Energikartläggning. Start av inventeringen. Allmänt/Energiledning. Anläggningens namn: När uppfördes byggnaden?

Enkel Energikartläggning. Start av inventeringen. Allmänt/Energiledning. Anläggningens namn: När uppfördes byggnaden? Enkel Energikartläggning Start av inventeringen Inled processen med att lista vilka byggnader som anläggningen innefattar. Gå sedan igenom varje byggnad med ett eget inventeringsprotokoll. Anläggningens

Läs mer

Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi

Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi 2 Energihushållning är allas ansvar Energieffektiviseringar leder till minskad användning av energi och därmed indirekt till minskade utsläpp av växthusgaser

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blomkålssvampen 2 Utgåva 1:1 2014-08-27 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Blomkålssvampen 2 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Energiförbrukning Tryckluftsproduktion. Spara energi i din tryckluftsanläggning. Livscykelkostnad för tryckluftsanläggningen. Genomsnittliga förluster

Energiförbrukning Tryckluftsproduktion. Spara energi i din tryckluftsanläggning. Livscykelkostnad för tryckluftsanläggningen. Genomsnittliga förluster Spara energi i din tryckluftsanläggning Energiförbrukning Tryckluftsproduktion Svensk industri använder 3% = 1,7 TWh av den totala elenergin till tryckluftsproduktion. 8% = 0,6 TWh av verkstadsindustrins

Läs mer

Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning. Vi kan hjälpa er att spara!

Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning. Vi kan hjälpa er att spara! Energieffektivitet Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning Vi kan hjälpa er att spara! Schneider Electric - Segment Industri & Automation - Augusti 2009 2 Byggnader

Läs mer

Gröna hyresavtal skapar incitament för energieffektivisering för små- och medelstora företag

Gröna hyresavtal skapar incitament för energieffektivisering för små- och medelstora företag Gröna hyresavtal skapar incitament för energieffektivisering för små- och medelstora företag Mats Strid, Harry Sjögren AB och Karin Wilson, Swerea IVF AB Fastighetsinformation Fastigheten är byggd 1987

Läs mer

Vägledning tillsyn och energi

Vägledning tillsyn och energi Miljösamverkan Östergötland Vägledning tillsyn och energi För inspektörer MÖTA:s projekt inom Energitillsyn [2009] Innehållsförteckning Inledning... 3 Inför tillsynsbesöket... 4 Vid tillsynsbesöket...

Läs mer

Introduktion till metodstöd inom projektet Incitament för energieffektivisering

Introduktion till metodstöd inom projektet Incitament för energieffektivisering Introduktion till metodstöd inom projektet Incitament för energieffektivisering Projektet Incitament för energieffektivisering ska stödja små och medelstora företag som omfattas av miljötillsyn att komma

Läs mer

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning!

Spara el. Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! Spara el Enkla och konkreta tips på hur du kan banta din elräkning! 1 Det går åt mindre energi om du kokar upp en liter vatten i vattenkokaren än på spisen. Ha lock på kastrullen så ofta du kan och se

Läs mer

Från energikartläggning till åtgärdsplan

Från energikartläggning till åtgärdsplan 1 Från energikartläggning till åtgärdsplan Energimyndighetens publikationer kan beställas eller laddas ner via www.energimyndigheten.se, eller beställas via e-post till energimyndigheten@arkitektkopia.se.

Läs mer

Energieffektiva företag

Energieffektiva företag Energieffektiva företag Miljösamverkan Energi 4-5 maj 2010 Energi- och klimatrådgivare Ragnar Uppström Verkliga exempel på bristande koll på läget Elvärmeslinga i garagenedfart till en stor nybyggd kontorsfastighet

Läs mer

Guide i energitillsyn

Guide i energitillsyn Guide i energitillsyn Guide i energitillsyn 1 2 Guide i energitillsyn kommunen har en speciell position när det gäller energieffektivisering. Dels kan kommunen arbeta metodiskt och långsiktigt med att

Läs mer

Hur väljer man den mest effektiva utrustningen?

Hur väljer man den mest effektiva utrustningen? Hur väljer man den mest effektiva utrustningen? Lönsamma energilösningar inom industrin 2006-10-25 Agneta Persson WSP Environmental agneta.persson@wspgroup.se Hur väljer man den effektivaste utrustningen?

Läs mer

Heidi Norrström Krister Svensson Jan Sundquist Anna-Lena Falk. Grundläggande teori. U Volt [V] I Ampere [A] Resistans R Ohm [? ]

Heidi Norrström Krister Svensson Jan Sundquist Anna-Lena Falk. Grundläggande teori. U Volt [V] I Ampere [A] Resistans R Ohm [? ] Bild 1 Heidi Norrström Krister Svensson Jan Sundquist Anna-Lena Falk Bild 2 Grundläggande teori Storhet Enhet 1 2 3 4 5 6 Elektr. spänning Elektr. ström U Volt [V] I Ampere [A] Resistans R Ohm [? ] Effekt

Läs mer

MILJÖKONTORET LAHOLM Brittmarie Jansson ENERGI- OCH KLIMATRÅDGIVNINGEN Heidi Norrström.

MILJÖKONTORET LAHOLM Brittmarie Jansson ENERGI- OCH KLIMATRÅDGIVNINGEN Heidi Norrström. MILJÖKONTORET LAHOLM Brittmarie Jansson ENERGI- OCH KLIMATRÅDGIVNINGEN Heidi Norrström BEGRÄNSAD KLIMATPÅVERKAN MILJÖMÅL: MINSKA UTSLÄPP AV VÄXTHUSGASER MED 4% TILL 2010 KLIMATSTRATEGI 2005 OCH ENERGISTRATEGI

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Millegarne 2:36

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Millegarne 2:36 Utgåva 1:1 2013-03-22 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Millegarne 2:36 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rektorn 1

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rektorn 1 Utgåva 1:1 2013-10-22 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Rektorn 1 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE ENERGIDEKLARATION

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-05 Fastighetsbeteckning: Ekeberga 1:34 Adress/ort: Ekeberga 1475, Södra Sandby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Samarbete mellan miljöinspektörer och energirådgivare i energifrågor

Samarbete mellan miljöinspektörer och energirådgivare i energifrågor Samarbete mellan miljöinspektörer och energirådgivare i energifrågor David Hansevi, Mjölby/Boxholms kommun Enver Memic, Norrköpings kommun Projektet energitillsyn i Östergötland MÖTA - bakgrund Deltagare

Läs mer

Uppföljning av 19 energikartläggningar. IESN Insatser för ett energieffektivt och starkt näringsliv

Uppföljning av 19 energikartläggningar. IESN Insatser för ett energieffektivt och starkt näringsliv Uppföljning av 19 energikartläggningar IESN Insatser för ett energieffektivt och starkt näringsliv Verksamhet Typ av företag Antal företag Antal anställda Träindustri 4 10-30 Livsmedel 3 10-300 Verkstad

Läs mer

Guide för små och medelstora företag. Enklaste vägen till energieffektivt företagande

Guide för små och medelstora företag. Enklaste vägen till energieffektivt företagande Guide för små och medelstora företag Enklaste vägen till energieffektivt företagande 2 Guide för små och medelstora företag vi vill hjälpa företag att minska sina kostnader och sin miljöbelastning genom

Läs mer

Så här energieffektiviserar vi, metod och goda exempel. Maria Rydholm Hållbarhetskoordinator IKEA Jönköping

Så här energieffektiviserar vi, metod och goda exempel. Maria Rydholm Hållbarhetskoordinator IKEA Jönköping Så här energieffektiviserar vi, metod och goda exempel Maria Rydholm Hållbarhetskoordinator IKEA Jönköping Vi vill vara People & Planet Positive 2020! Ny hållbarhetsstrategi med mål och tydlig tidsplan

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 3/4-2015 Fastighetsbeteckning: Eketånga 27:192 Adress/ort: Tenorvägen 16, Halmstad Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

Tänk längre! Vinn-vinn när företag sparar energi. Hur företag uppfyller miljöbalkens krav på energihushållning

Tänk längre! Vinn-vinn när företag sparar energi. Hur företag uppfyller miljöbalkens krav på energihushållning Tänk längre! Vinn-vinn när företag sparar energi Hur företag uppfyller miljöbalkens krav på energihushållning Företagen ska spara energi Många företag kan spara upp till 15 procent av sin energianvändning

Läs mer

Energideklaration. Smultronvägen 19 616 91 Åby. Datum: 2015-03-17. Utförd av:

Energideklaration. Smultronvägen 19 616 91 Åby. Datum: 2015-03-17. Utförd av: Energideklaration K VILLINGE-STEN 2:24 Smultronvägen 19 616 91 Åby Datum: 2015-03-17 Utförd av: Certifierad energiexpert: Niklas Sjöberg 0444/08 SP SITAC Bakgrund Sedan en tid tillbaka är det lag på energideklaration

Läs mer

ATT BYGGA OCH DRIVA ISHALLAR. Kenneth Weber

ATT BYGGA OCH DRIVA ISHALLAR. Kenneth Weber ATT BYGGA OCH DRIVA ISHALLAR Kenneth Weber Lite historik Människan började åka skridskor för ca 5000 år sedan ungefär samtidigt som man började äta glass i Kina! Första konstgjorda isen gjordes 1876!

Läs mer

Energieffektivare småföretag

Energieffektivare småföretag Energieffektivare småföretag Sänker kostnaderna och tar klimatansvar Välj energieffektivitet som verktyg för att spara pengar Sveriges småföretag har varit vana vid relativt låga energipriser, men kan

Läs mer

Smart Energi Skåne intervjuer

Smart Energi Skåne intervjuer Smart Energi Skåne intervjuer Utvärderande intervjuer Som en del av utvärderande insatser för projektet Smart Energi har vi under 2017 gjort intervjuer ute på de deltagande företagen, för att fånga upp

Läs mer

Tillsyn som motor för energieffektivisering. Jessica Berggren Miljöförvaltningen Stockholm Avd Plan & miljö

Tillsyn som motor för energieffektivisering. Jessica Berggren Miljöförvaltningen Stockholm Avd Plan & miljö Tillsyn som motor för energieffektivisering Jessica Berggren Miljöförvaltningen Stockholm Avd Plan & miljö Energimyndigheten Energimyndigheten föreslår att energi utpekas som en övergripande miljömålsfråga

Läs mer

Energihushållning. s 83-92 i handboken

Energihushållning. s 83-92 i handboken Energihushållning s 83-92 i handboken 13 mars 2013 Innehåll Vad är energi? Energikällor Miljöpåverkan Grön el Energieffektivisering Energitips Hur ser det ut i er verksamhet? Vad behövs energi till? bostäder

Läs mer

Energi. s 83-92 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk

Energi. s 83-92 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk s 83-92 i handboken 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Innehåll Vad är energi? källor Miljöpåverkan Grön el effektivisering råd Hur ser det ut i er verksamhet? Vad är energi? Allt som kan omvandlas till

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Sädeskornet 57

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Sädeskornet 57 Utgåva 1:1 2014-03-04 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Sädeskornet 57 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Lönsam energieffektivisering 2015

Lönsam energieffektivisering 2015 Lönsam energieffektivisering 2015 Galären tolkar hållbarhet Våra fastigheter skall utmana staden invändigt och utvändigt, arkitektoniskt, tekniskt och socialt. Men vi måste göra det långsiktigt hållbart.

Läs mer

Bli klimatsmart. ett projekt

Bli klimatsmart. ett projekt Bli klimatsmart ett projekt Bakgrund Program för hållbar utveckling miljö Ålborg-åtaganden Borgmästaravtal Nationella och regionala miljömål Organisation Energieffektivisering Teknik Beteende Bli klimatsmart

Läs mer

Byte av fönster: - Ett av de viktigaste stegen till energieffektivisering. Sven-Ove Östberg Svenska Fönster

Byte av fönster: - Ett av de viktigaste stegen till energieffektivisering. Sven-Ove Östberg Svenska Fönster Byte av fönster: - Ett av de viktigaste stegen till energieffektivisering Sven-Ove Östberg Svenska Fönster Nya fönster en lönsam investering! Detta ger det Dig: Lägre energikostnader. Bättre inomhusmiljö

Läs mer

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9. Skurusundsvägen 11/ Nacka. Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376)

Energirapport. med energitips. Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9. Skurusundsvägen 11/ Nacka. Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-10-08 Fastighetsbeteckning: Sicklaön 51:9 Adress/ort: Skurusundsvägen 11/ Nacka Besiktigad av (certnr): Tony Österman (5376) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Annestorp 27:45

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Annestorp 27:45 Utgåva 1:1 2014-03-24 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Annestorp 27:45 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Björnäs 12:11

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Björnäs 12:11 Utgåva 1:1 2014-03-28 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Björnäs 12:11 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Tänk längre! Vinn-vinn när företag effektiviserar energianvändningen. Hur företag uppfyller miljöbalkens krav på energihushållning

Tänk längre! Vinn-vinn när företag effektiviserar energianvändningen. Hur företag uppfyller miljöbalkens krav på energihushållning Tänk längre! Vinn-vinn när företag effektiviserar energianvändningen Hur företag uppfyller miljöbalkens krav på energihushållning Företagen ska hushålla med energi Sverige har beslutat om nationella miljömål

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-04-20 Fastighetsbeteckning: Skultunaby 1:103 Adress/ort: Stockvägen 8, Skultuna Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops

Tillsyn av egenkontroll av energihushållning. Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Tillsyn av egenkontroll av energihushållning Arbetssätt och praktiskt arbete Workshops Energifrågan i tillsynen är viktig! Energifrågan är ofta osynlig All energianvändning medför miljöpåverkan Energieffektivisering

Läs mer

Motion om energibesparingar

Motion om energibesparingar 2007-12-17 327 688 Kommunstyrelsen 2008-11-10 243 453 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 245 607 Dnr 07.820-008 deckf36 Motion om energibesparingar Ärendebeskrivning Annika Sundström, för vänsterpartiet,

Läs mer

Lönsamma energieffektiviseringar i industri och fastigheter

Lönsamma energieffektiviseringar i industri och fastigheter Lönsamma energieffektiviseringar i industri och fastigheter Mats Johansson KanEnergi Sweden AB The sole responsibility for the content of this publication lies with the authors. It does not represent the

Läs mer

Rapporteringsformulär Energistatistik

Rapporteringsformulär Energistatistik Rapporteringsformulär Energistatistik Del 1 Företagsinformation 1. namn: 2. a. Anläggning: b. Dossiernr: 3. Adress: 4. Kontaktperson energifrågor: 5. Telefonnr: E-post: 6. Rapporteringsår 7. Bruksarea

Läs mer

Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys

Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys Idrottsarenor och energi i media Om sportens energislöseri - fotboll på vintern och hockey på sommaren. Idrottsanläggningar är stora energislukare, särskilt de som skapar

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rindö 3:42

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Rindö 3:42 Utgåva 1:1 2014-08-19 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Rindö 3:42 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Urtavlan 3

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Urtavlan 3 Utgåva 1:1 2014-08-26 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Urtavlan 3 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Bättre inomhusklimat och nöjdare gäster. Att spara energi är att spara miljö och pengar

Bättre inomhusklimat och nöjdare gäster. Att spara energi är att spara miljö och pengar Att spara energi är att spara miljö och pengar Bättre inomhusklimat och nöjdare gäster Är du ansvarig för fastighetens uppvärmning, kyla och ventilation? Då är du även ansvarig för fastighetsgästernas

Läs mer

/WA i i/wy. B 33. Björksätraskolan. Olja mot fjärrvärme. Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad.

/WA i i/wy. B 33. Björksätraskolan. Olja mot fjärrvärme. Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad. FASTIGHETSKONTORET 2007-08-29 B 33. Björksätraskolan. Olja mot fjärrvärme. Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad. Fastighetskontoret Mats Mattsson 2007-08-29 /WA i i/wy 11., ni) Avtalsbilaga

Läs mer

Projekt BETTI Bättre energiråd till tillverkningsindustrin. Samarbete med Peter Karlsson, Linköpings Universitet och Energikontor Sydost

Projekt BETTI Bättre energiråd till tillverkningsindustrin. Samarbete med Peter Karlsson, Linköpings Universitet och Energikontor Sydost Projekt BETTI Bättre energiråd till tillverkningsindustrin Projektfinansiering Statens Energimyndighet Länsstyrelsen Örebro län Företag och kommunala energirådgivare Samarbete med Peter Karlsson, Linköpings

Läs mer

Skogsvallen idrottsanläggning

Skogsvallen idrottsanläggning Schneider Electric, Hägersten 2009-11-20 A 1 (5) Skogsvallen idrottsanläggning Uppdrag Nässjökommun och Karlsson Wachenfeldt arkitekter har gett Schneider Electric i uppdrag att Skogsvallens energiförbrukning

Läs mer

Checklista: Det här ska ingå i en energikartläggning

Checklista: Det här ska ingå i en energikartläggning 1 (12) Checklista: Det här ska ingå i en energikartläggning Den här checklistan innehåller alla de delar som ska ingå i en energikartläggning enligt Energimyndighetens krav för energikartläggningsstöd.

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Tolered 37:4

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Tolered 37:4 Utgåva 1:1 2015-02-02 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Tolered 37:4 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Vi står inför en av mänsklighetens största utmaningar. Att minska mängden växthusgaser och samtidigt trygga framtidens energi.

Vi står inför en av mänsklighetens största utmaningar. Att minska mängden växthusgaser och samtidigt trygga framtidens energi. Vi står inför en av mänsklighetens största utmaningar. Att minska mängden växthusgaser och samtidigt trygga framtidens energi. Befolkningsökning och ökat energibehov Världens befolkning når 9 miljarder

Läs mer

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Framtagen av Länsstyrelsen i Skåne län 2012 Foton: Roza Czulowska och Björn Olsson Energihushållning är allas

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Brunnskullen 9

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Brunnskullen 9 Utgåva 1:1 2014-12-17 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Brunnskullen 9 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-09-27 Fastighetsbeteckning: Halmstad Eketånga 5:203 Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Företag: Halmstadvägen 14 302 91 Halmstad Lennart

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Utkast 2010-03-12 Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Fredrik Selander (verksjurist) ISSN 1650:7703 Statens energimyndighets föreskrifter och STEMFS allmänna råd om statligt stöd till

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Källsätter 1:9

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Källsätter 1:9 Utgåva 1:1 2014-08-01 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Källsätter 1:9 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Kollanda 1:19

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Kollanda 1:19 Utgåva 1:1 2012-04-04 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Kollanda 1:19 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-04 Fastighetsbeteckning: Lycke-Ryr 2:31 Adress/ort: Stora Ryr 110, Lycke Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag:

Läs mer

RAPPORT. Energikartläggning Handlarn Bastuträsk NORRBOTTENS ENERGIKONTOR, NENET SWECO SYSTEMS AB INSTALLATION UMEÅ [DESCRIPTION]

RAPPORT. Energikartläggning Handlarn Bastuträsk NORRBOTTENS ENERGIKONTOR, NENET SWECO SYSTEMS AB INSTALLATION UMEÅ [DESCRIPTION] NORRBOTTENS ENERGIKONTOR, NENET Energikartläggning Handlarn Bastuträsk UPPDRAGSNUMMER 4022182003 [DESCRIPTION] [STATUS] [CITY] SWECO SYSTEMS AB INSTALLATION UMEÅ 1 (9) S wec o Västra Norrlandsgatan 10

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-05 Fastighetsbeteckning: Agedynan 7 Adress/ort: Husmansvägen 13, Dalby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Richard Gustafsson, ABB AB Svensk Försäljning Motorer och Drivsystem, 2009-11-26 Svenskt Vatten energieffektivisering Energianalyser vid VA-verk

Richard Gustafsson, ABB AB Svensk Försäljning Motorer och Drivsystem, 2009-11-26 Svenskt Vatten energieffektivisering Energianalyser vid VA-verk Richard Gustafsson, ABB AB Svensk Försäljning Motorer och Drivsystem, 2009-11-26 Svenskt Vatten energieffektivisering Energianalyser vid VA-verk November 30, 2009 Slide 1 Motorer En ansenlig del av elanvändningen

Läs mer

Fotograf: Thomas Svensson Vetlanda. Energitillsyn 2011 Jönköpings län

Fotograf: Thomas Svensson Vetlanda. Energitillsyn 2011 Jönköpings län Fotograf: Thomas Svensson Vetlanda Energitillsyn 2011 Jönköpings län Miljösamverkan f Samarbetsprojekt för effektivare miljötillsyn i Jönköpings län Miljösamverkan f är ett samarbete mellan kommunerna

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Ugglum 6:392

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Ugglum 6:392 Utgåva 1:1 2012-08-15 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Ugglum 6:392 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Checklista för effektiv energianvändning i kök

Checklista för effektiv energianvändning i kök Checklista för effektiv energianvändning i kök Den här checklistan är en bra hjälp för er när ni ska gå igenom energianvändningen i köket. Syftet är att minska miljöbelastningen och hålla nere energikostnaderna.

Läs mer

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag.

Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Energismart, javisst! Tips för en energieffektivare vardag. Det är lätt att vara energismart, bara man vet hur. Vi vet att många idag vill leva lite energismartare både för den egna hushållskassans och

Läs mer

Energironderingen inleds med ett samtal med verksamhetschef eller personal från verksamheten kring statistik och andra strukturella frågor.

Energironderingen inleds med ett samtal med verksamhetschef eller personal från verksamheten kring statistik och andra strukturella frågor. Energirondering Före ronderingen: Tag fram energistatistik värme, vatten och el månadsvis för de senaste 24 månaderna Tag fram timvärden för elanvändning under en representativ månad Kolla upp drifttider

Läs mer

Checklista vid företagsbesök. Stöd för energi- och klimatrådgivare

Checklista vid företagsbesök. Stöd för energi- och klimatrådgivare Checklista vid företagsbesök Stöd för energi- och klimatrådgivare FöretagETS NAMN DATUM Besökets fyra faser Publikationer utgivna av Energimyndigheten kan beställas eller laddas ner via www.energimyndigheten.se

Läs mer

Före besöket. Att förbereda sig själv. Att förbereda företaget

Före besöket. Att förbereda sig själv. Att förbereda företaget Energi i tillsynen Handledning för miljöinspektörer Det finns en stor potential hos företagen i Sverige att minska miljöpåverkan från energianvändningen. Det handlar både om energibesparing och om byte

Läs mer

Vägledning för energieffektivisering i idrottsanläggningar

Vägledning för energieffektivisering i idrottsanläggningar Vägledning för energieffektivisering i idrottsanläggningar För en förening som äger en egen anläggning, arrenderar eller driver anläggning med driftansvar så kan driftskostnaderna vara höga och en stor

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-11-23 Fastighetsbeteckning: Östra Grevie 8:23 Adress/ort: Murstensvägen 3, Vellinge Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Introduktion till ett systematiskt energiarbete

Introduktion till ett systematiskt energiarbete Introduktion till ett systematiskt energiarbete Som verksamhetsutövare förväntas du kunna visa hur ni hushållar med energin och minskar användningen av fossila bränslen. Det innebär att ni ska ha kunskap

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blåklockan 2

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blåklockan 2 Utgåva 1:1 2015-02-09 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Blåklockan 2 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vintapparen 6

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vintapparen 6 Utgåva 1:1 2014-07-03 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Vintapparen 6 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-10-17 Fastighetsbeteckning: Glimten 17 Adress/ort: Älvkvarnsgatan 3, Helsingborg Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag: Eklund

Läs mer