Gårdens äldsta historia Ortnamnets ursprung Greve Gyldenstolpes barockanläggning Ett karolinskt träslott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gårdens äldsta historia Ortnamnets ursprung Greve Gyldenstolpes barockanläggning Ett karolinskt träslott"

Transkript

1 NOORS HISTORIA I det vackra Uppland, mellan två sjöar i naturskön landskapsmiljö, ligger Noors slott. Noor är beläget i Knivsta, 20 min. från Arlanda. Vid infarten till allén välkomnas du av slottets vapensköld. Väl framme på gårdsplanen möts du av ett av Sveriges få bevarade karolinska träslott Från 1600-talet. Den vackra slottsmiljön och det engagemang som kännetecknar en vistelse på Noors Slott uppskattas varje år av hundratals bröllopsgäster, konferens- och festdeltagare. Idag kan Noors Slott erbjuda allt du kan förvänta dig i form av service, god mat, utrustning mm. Noor är ett mycket litet slott, men ändå likafullt ett slott. Det är ett lustslott skapat efter kontinentens stora förebilder men anpassat efter svenska förhållanden och i mindre skala. Noor är Sveriges minsta barockpalats. Slottets intressanta historia sträcker sig långt tillbaka i tiden och gården omnämns första gången i medeltida källor redan på 1300-talet. Noors verkliga glansperiod inföll efter den s.k. reduktionen på 1680-talet då godset inköptes av ätten Gyldenstolpe. Riksrådet Nils Gyldenstolpe var en av rikets högsta ämbetsmän under konung Karl XI:e. Nils Gyldenstolpe lät bygga ut gården Noor till en ståtlig barockanläggning. Anläggningen avbildades år 1698 i Suecia antiqua. Slottsbyggnaden i sig utformades som ett lustslott i miniatyr och var främst avsedd för rekreation och sommarvistelser. Arkitekten Jean de la Vallée antas ha utfört ritningarna. År 1761 såldes Noor till statsrådet Carl Hermelin och godset förblev därefter i ättens ägo som fideikomiss till Vintern och våren gästade författaren Verner von Heidenstam Noor för att söka arbetsro att färdigställa verket Karolinerna. Noor är fortfarande samma inspirerande slottsmiljö, då som nu. Noors slotts historia innehåller många ovanliga och spännande händelser. I handskriftskällorna finns bl.a. belägg för att konung Karl XI:e besökt Noor. Läs mer om detta och den unika Aloens blomning på Noor år Karl den XII:s vålnad, prinsessan Eugénie Bernadotte, Noors Glasäpple och mer, här nedan.

2 Noor har en ovanligt rik kultur, konst- och personhistoria. Genom detta och sina gamla anor har Noor en hög lokalhistorisk status och anses vara traktens förnämsta gods. Gårdens äldsta historia Noor omnämns i handskriftskällor första gången 1311 och skrivs då på latin; de norum. Under 1500-talet står Kronan som ägare till gården. Fram till 1680-talet ägdes Noor av ätterna Stöör, Tott och Månesköld. Vid mitten av 1680-talet var Noor under en kort tid indraget till Kronan genom den s.k. reduktionen. Ortnamnets ursprung Namnet Noor kommer av gårdens läge vid ån mellan de två sjöarna Walloxen och Säbysjön. Ordet nor i gammalsvenska betyder just smalt vatten mellan två större vatten. Greve Gyldenstolpes barockanläggning År 1685 inköpte ätten Gyldenstolpe Noors gods genom Kronans reduktion. Greve Nils Gyldenstolpe var riksråd, kansler för Lunds universitet, lärare för kronprinsen och en av konung Karl XI:s högsta och närmast förtrogna ämbetsmän. Greve Gyldenstolpe uppförde den nuvarande barockanläggningen med huvudbyggnad och parkanläggningar som ett lustslott i miniatyr och som privat säsongsbostad. Noor var grevefamiljens representativa lantgods. Det omfattade stora ägor med ett flertal andra underlydande gårdar. Ett karolinskt träslott Under den karolinska stormaktstiden utvecklades en typ av små slottsbyggnader helt byggda av trä och inhemska material. Noors slott år 1698, Joh. van den Aveelen. Dahlberghs Suecia antiqua et hodierna De utformades särskilt med kontinentens praktfulla barockpalats som förebild, men i mindre skala. Greve Gyldenstolpes slottsbyggnad på Noor är uppförd av bilat timmer i två våningar. Fasaden var ursprungligen klädd med en rödmålad panel och vackra grå snickeridetaljer. Säteritakets översta våning var ursprungligen en sommarmatsal, en s.k. Belvedere med utsikt över den omgivande parken. Huvudbyggnadens arkitektur är utförd i Holländsk palladianism med referenser till fransk paviljongarkitektur och är typisk för arkitekten Jean de la Vallée. Slottsbyggnaden stod färdig år Huset inreddes med praktfulla gyllenlädertapeter och textilier med blomstermotiv. År 1698 avbildades Noor på två planscher för Erik Dahlberghs stora praktverk Suecia antiqua et hodierna, av kopparstickaren Johannes van den Aveelen. På bilderna ses hela anläggningen med slottet, parken och ekonomibyggnaderna. Noor är ett av Sveriges få bevarade karolinska träslott från stormaktstiden på 1600-talet.

3 Gamla bevarade interiörer Slottsbyggnaden är mer än 300 år gammal och har ursprungliga plankgolv, dörrar och fasta snickeriinredningar bevarade från byggnadstiden på 1690-talet. Även inredningar och dekorationsmåleri från 1700-talet. Huset har flera vackra kakelugnar från samma tid. I källarvåningen finns ett murat valv med en vattenkälla som ännu ger kristallklart vatten. Ursprungliga snickerier. Barockdörr från 1690-talet i paradvåningen Kungligt besök år 1696 Konung Karl XI:e besökte greve Gyldenstolpe på Noor år 1696 i sällskap med kronprinsen (Karl XII:e) samt vid ytterligare ett tillfälle samma år tillsammans med Erik Dahlbergh. Vid besöket intogs kvällsmål på slottet. Slottsträdgårdarna och ekonomibyggnader Barockträdgården med orangerier detaljutformades av trädgårdsarkitekten Johan Hårleman det sena 1600-talets franska Le Nôtre-stil. Parken fullbordades mellan åren 1698 och Alléernas träd utgörs än idag av lindar från och 1700-talet.Den 500 meter långa huvudaxelns sträckning från sjön Walloxen i NV till fruktträdgården i SÖ är bevarad liksom parkalléerna, tväraxeln, slottsterassen, parterrmarken och stödmurar. Öster om slottet står även de gamla ekonomibyggnaderna och magasin kvar. Till Noors gamla bevarade fruktträdgård hör en helt egen lokal äppelsort kallad Noors Glasäpple. Den har sannolikt sitt ursprung i en av Europas äldsta fruktsorter vilken förts till Sverige via Holland Slottsträdgårdens parterr med lindalléer från 1600-talet Noors Glasäpple i vårblom

4 Aloens blomning år 1708 I september år 1708 blommade den hundraåriga amerikanska Aloen (agave americana) från Mexico i Noors slottsträdgård för första gången i Sverige. Den exploderade med över 4000 blommor på sju stänglar. En botanisk sensation som väckte uppmärksamhet vida omkring och under en tid gjorde Noor till vallfartsort för intresserade från hela riket. Blomningen pågick sammanlagt i tre år och omskrevs av hovpoeten Elisabeth Brenner och vetenskapsmannen O. Rudbeck d.y. Jämte texter publicerades även kopparstick av Aloen efter teckningar av Elias Brenner. Plantan kom från Holland till Karlbergs slott Till Noor lämnades den slutligen som gåva 1698 till greve Nils Gyldenstolpe av konung Karl XII:e. Till minnet av den unika blomningen präglades en kunglig medalj försedd med kungens porträtt och en bild av Aloen. Den hundraåriga blommande Aloen på Noor år E. Brenner. Kopparstick. Det Hermelinska fideikomisset Mellan åren 1761 och 1917 var Noor fideikomiss under ätten Hermelin. Samuel Gustaf Hermelin var en av Sveriges mest framstående kartografer och geologer och ägde Noor mellan 1789 och Slottets två vackra rokokoflyglar uppfördes under ätten Hermelins tid. Prinsessan Eugénie Bernadotte besökte Noors slott ett flertal gånger under 1800-talet som nära vän till familjen Hermelin. Verner von Heidenstam och Karl XII:s vålnad Nobelpristagaren och författaren Verner von Heidenstam gästade Noor en period vintern och våren för att färdigställa det stora litterära verket Karolinerna. I samband med vistelsen på slottet upplevde författaren en kuslig spöksyn av konung Karl XII:e. Iförd fältuniform och stövlar uppenbarade sig konungens vålnad en sen natt för författaren. Händelsen som nedtecknades av Heidenstam kom även senare att publiceras i flera tidningar och blev mycket omtalad. Verner von Heidenstam. Fotografi 1890-talet Konung Karl XII:s fältuniform, Kungl. Livrustkammaren Stockholm

5 Konstnärerna och det måleriska Noor Slottet och omgivningarna har sökts som motiv av konstnärer under fyra sekel. Till de tidigast kända hör namn som Joh. Van den Aveelen och Elias Brenner. Flera vackra akvareller med vyer från slottet och parken har utförts av Eugén Hermelin vid slutet av 1800-talet. Konstnären Erik Österlund utförde under 1800-talet även ett antal teckningar och akvareller från Noor. Diktaren och konstnären Olof Thunman var bosatt och verksam vid Noor. Ett flertal verk med motiv från Noor har tillkommit i hans ateljé. O. Thunmans välbevarade ateljé är idag privatbostad och ligger vid landsvägskorsningen öster om slottets infartsallé. Natur- och kulturvärden Noor ingår i ett värdefullt bevarat kulturmiljöområde som är klassat som Riksintresse. Kännetecknande för Noor är även höga naturvärden. Känsliga lavar och örter växer här och många olika fågelarter häckar i sjöarnas strandområden. De gamla lindarna och ekarna är biotopskyddade genomfördes en föryngring av den stora dubbelradiga lindallén till slottet, med stöd från Länsstyrelsen. Hagarna kring slottet är betesmark för boskap och hästar sommartid. Noors Glasäppelträd i vårblomning. Ordlista Reduktion: -Indragning, minskning av adelns godsinnehav. Genomförd av konung Karl IX:e. Suecia antiqua: -Praktfullt bokverk av E. Dahlbergh, med svenska slott avbildade på 1600-t. Säteritak: -Unik svensk takutformning bestående av två separata takfall och övre fönsterrad. Källor Dahlbergh E., Hermelin A. Noor under 200 år, Lundquist K. Svensk trädgårdskonst 400 år. Malmberg E. SSoH, Sandevärn H. Det karolinska lustslottet Noor, Söderberg B.G. SoHS, Historisk text sammanställd av H. Sandevärn, fil.kand. konstvet, för Noors Slott.

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Granhammars herrgård FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Granhammars herrgård Granhammars herrgård avbildad i en litografi av Alexander Nay ur Uplands herregårdar från 1881. Herrgård från 1700-talet med rötter i medeltiden

Läs mer

Jönköpings stads historia 1284-1700. Bildserie producerad av Jönköpings läns museum

Jönköpings stads historia 1284-1700. Bildserie producerad av Jönköpings läns museum Jönköpings stads historia 1284-1700 Bildserie producerad av Jönköpings läns museum Bild 1 Jönköping från södra änden av Munksjön omkring 1690. Kopparstick av Erik Dahlbergh. Bild 2 Medeltida vägnät. Bild

Läs mer

Välkommen till Knivsta

Välkommen till Knivsta Fyra måsten när du besöker Knivsta Badplatser: Valloxen, Mälaren och Norrsjön Mora stenar Broborg Kulturvandringsleder Kommunfakta 01 Antal invånare 14 300 Yta 283 km² Centralort Knivsta Län Uppsala Mer

Läs mer

Skånelaholms slott. Dokumentation av restaureringsarbeten i parken, etapp 1, Skånelaholms slott, Skånela 1:1, Skånela socken, Sigtuna kommun, Uppland

Skånelaholms slott. Dokumentation av restaureringsarbeten i parken, etapp 1, Skånelaholms slott, Skånela 1:1, Skånela socken, Sigtuna kommun, Uppland Skånelaholms slott Dokumentation av restaureringsarbeten i parken, etapp 1, Skånelaholms slott, Skånela 1:1, Skånela socken, Sigtuna kommun, Uppland Lisa Sundström Rapport 2011:1 2 Skånelaholms slott Dokumentation

Läs mer

Vackra Grönsöö turistväg och parkernas stad Enköping.

Vackra Grönsöö turistväg och parkernas stad Enköping. Vackra Grönsöö turistväg och parkernas stad Enköping. En av Sveriges 18 officiella turistvägar som är så vacker att man bara måste åka den. Vi har valt ut några sevärdheter och lagt till en snutt vid Bålsta

Läs mer

ditt välbefinnande vår passion

ditt välbefinnande vår passion ditt välbefinnande vår passion När du åker till Friibergs Herrgård händer det något. Du kommer fram och tar det första andetaget och känner hur axlarna sjunker ner. Du tittar ut över Mälaren, tystnaden

Läs mer

Gimmersta. Miljö. Gimmersta, Katrineholms kommun 87

Gimmersta. Miljö. Gimmersta, Katrineholms kommun 87 Gimmersta, Katrineholms kommun 87 orangeriet vid gimmersta sett från sydost med sjön öljaren i bakgrunden. gimmersta 1:8, julita socken, katrineholms kommun. Gimmersta nedan t h: flygbild över gimmersta

Läs mer

En slottsarkitekt bygger bo

En slottsarkitekt bygger bo TESSINSKA En slottsarkitekt bygger bo I Slottsbackens sluttning i Gamla stan ligger det praktfulla Tessinska palatset, idag residens för landshövdingen i Stockholms län. Palatset uppfördes för omkring

Läs mer

Välkommen till Knivsta

Välkommen till Knivsta Turistguide Knivsta Fyra måsten när du besöker Knivsta Badplatser: Valloxen, Mälaren och Norrsjön Mora stenar Broborg Kulturvandringsleder 01 Kommunfakta Antal invånare 14 300 Yta 283 km² Centralort Knivsta

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Berga slott

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Berga slott FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Berga slott Nationalromantiskt slott med thailändsk trädgård Slottet i Berga med sin park är en ovanligt välbevarad anläggning från 1900-talets början. Det uppfördes

Läs mer

RIKSINTRESSEN FÖR KULTURMILJÖVÅRDEN

RIKSINTRESSEN FÖR KULTURMILJÖVÅRDEN 1 av 5 sidor RIKSINTRESSEN FÖR KULTURMILJÖVÅRDEN Vissa områden kan ha så stora kulturmiljövärden att de är av vikt för hela landet. Området förklaras då som ett riksintresse. När man utför förändringar

Läs mer

Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad.

Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad. Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad. Först närmar man sig Arlanda från en utsiktsplats från järnåldern. Sen vidaretur till Arlanda för flightspotting och en natt på Jumbo Stay. Därefter

Läs mer

UNIT. unitark.se. STORLEK: 270m 2. STATUS: Färdigställande 2012. K: RH Byggteknik. Ansvarig Mikael Frej & Klas Moberg. Medverkande Frans Magnusson

UNIT. unitark.se. STORLEK: 270m 2. STATUS: Färdigställande 2012. K: RH Byggteknik. Ansvarig Mikael Frej & Klas Moberg. Medverkande Frans Magnusson ? Knappt 20 km söder om Göteborg ligger Billdal med sin brokiga villabebyggelse och ett mindre närcentrum. Villorna ligger på pendlingsavstånd till Göteborg men den stora attraktionen är havet, det är

Läs mer

PROSPEKT. Gävle slott

PROSPEKT. Gävle slott PROSPEKT Gävle slott Gävle slotts historia sträcker sig ända till 1500-talet. Det uppfördes på direktiv av Johan III, ofta nämnd som vår mest byggnadsglada kung. På senare tid har slottet restaurerats

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Gröna gången

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Gröna gången FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Gröna gången Varvschefsbostället ligger mittemellan Ekipagemästareoch Tygmästarebostället. Skeppsbyggare af Chapmans egen bostad i Karlskrona Strax utanför örlogsvarvet

Läs mer

Fullerö säteri. Schaktning vid byggnadsminne. Antikvarisk kontroll. Fullerö 1:1 Västerås-Barkarö socken Västerås Kommun Västmanland

Fullerö säteri. Schaktning vid byggnadsminne. Antikvarisk kontroll. Fullerö 1:1 Västerås-Barkarö socken Västerås Kommun Västmanland Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2010:7 Fullerö säteri Schaktning vid byggnadsminne Antikvarisk kontroll Fullerö 1:1 Västerås-Barkarö socken Västerås Kommun Västmanland Anna Güthlein Boel Melin Fullerö

Läs mer

Kulturslinga i Vimmerby stad

Kulturslinga i Vimmerby stad Kulturslinga i Vimmerby stad 19 18 17 16 14 15 15 15 20 21 22 23 24 25 26 27 1 13 2 3 10 12 11 1. Stadshuset Invigt 1976 Lyftet, skulptur av Henry Gustafsson 1984 2. Båtsmansbacken Äldre bebyggelse med

Läs mer

Tessinska palatset. Landshövdingens residens

Tessinska palatset. Landshövdingens residens Tessinska palatset Landshövdingens residens En slottsarkitekt bygger bo I Slottsbackens sluttning i Gamla stan ligger en av den internationella arkitekturens verkliga pärlor, det praktfulla Tessinska palatset.

Läs mer

Hvilan, Haga slott och Beylon tre byggnader med släktskap

Hvilan, Haga slott och Beylon tre byggnader med släktskap Hvilan, Haga slott och Beylon tre byggnader med släktskap av Michael Karlsson, Frescati Utbildning Genom palissaden av ekar längs Ulriksdalsvägen skymtar det rosa huset. Vandraren som väljer stigen i kanten

Läs mer

UTHUS PÅ ÖSTERTULL Rivningsdokumentation

UTHUS PÅ ÖSTERTULL Rivningsdokumentation UTHUS PÅ ÖSTERTULL Rivningsdokumentation Britt-Marie Lennartsson DOKUMENTATION INFÖR RIVNING Östertull, Lagaholm 2:8, Laholms stadsförsamling, Laholms kommun 2013:38 Dokumentation inför rivning, uthus

Läs mer

8 balkonger med vit korrugerad plåt åt söder. Liten uteplats till en lägenhet i sydväst.

8 balkonger med vit korrugerad plåt åt söder. Liten uteplats till en lägenhet i sydväst. fastighet: OLOF 21, hus A. adress: Sankt Knuts torg 1. ålder: 1960. arkitekt / byggm: HSB. användning: Bostäder, affär och kontor i bottenvåning. antal våningar: 4 Grå puts. Bottenvåning mot torget klädd

Läs mer

De skånska landskapens historiska och arkeologiska förening Utflykt till södra Halland Laholmsbygden den 28 augusti 2010 Exkursionsguide

De skånska landskapens historiska och arkeologiska förening Utflykt till södra Halland Laholmsbygden den 28 augusti 2010 Exkursionsguide De skånska landskapens historiska och arkeologiska förening Utflykt till södra Halland Laholmsbygden den 28 augusti 2010 Exkursionsguide Östra Karups kyrka 0 Ale-utflykt med buss i södra Halland Laholmsbygden

Läs mer

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Såtenäs herrgård

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Såtenäs herrgård Kulturhistoriskt värdefulla byggnader Såtenäs herrgård Flygfoto från 1924 som visar herrgården efter de stora ombyggnaderna 1915. Mellan åldriga alléträd och flygledartorn Såtenäs herrgård är vackert belägen

Läs mer

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5

Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 Göksholms slott Stora Mellösa socken, Örebro kommun, Närke Ommålning/renovering fönster 2008-2009 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2009:5 INLEDNING... 3 Administrativa uppgifter... 3 BYGGNADSBESKRIVNING...

Läs mer

Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård.

Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård. 12:b Storegårdsparken 194 Storegårdens symmetriska entréfasad sett från nordväst. Idag inrymmer den gamla disponentvillan från år 1918 fritidsgård. 3:3 Storegårdsparken SANDHEM grönytor och en fotbollsplan.

Läs mer

Skottorps slott, södra flygeln

Skottorps slott, södra flygeln Skottorps slott, södra flygeln O m l ä g g n i n g a v t a k D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT Södra flygeln - Skottorps slott, Laholms kommun 2014:21 OMSLAG Södra flygeln vid

Läs mer

Doktorn 5. Svend och Hannes hus i Laholm

Doktorn 5. Svend och Hannes hus i Laholm Doktorn 5 Svend och Hannes hus i Laholm Källor och litteratur Edén, Michael, Porträtt av en vän, By ACTH 1987:6. Lundborg, Lennart, Svend Bögh-Andersen en arkitekt som präglat Laholm, Gamla Laholm 2003.

Läs mer

PERNILLA 9 från O K = 1, M = 1. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): PERNILLA 9 från N DÖRR. PERNILLA 9 från N PARDÖRR

PERNILLA 9 från O K = 1, M = 1. värdering kulturhistoriskt (K) miljömässigt (M): PERNILLA 9 från N DÖRR. PERNILLA 9 från N PARDÖRR fastighet: PERNILLA 9. adress: Lilla Västergatan 5. ålder: 1800-tal. Ombyggt 1928. arkitekt / byggm: Oscar Isberg (1928). ½ Svartmålad cementputs. Korsvirke, brun timra, rödbruna putsade fack. Blå 2-lufts

Läs mer

Görvälns slott. Antikvarisk kontroll vid upprustning av tak och vindsfönster m m, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland

Görvälns slott. Antikvarisk kontroll vid upprustning av tak och vindsfönster m m, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland Görvälns slott Antikvarisk kontroll vid upprustning av tak och vindsfönster m m, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland Lisa Sundström Rapport 2006:12 Görvälns slott Antikvarisk kontroll

Läs mer

Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan

Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan Statens fastighetsverk hyr ut en kontorslokal med härlig atmosfär på Svartmangatan 9 i Gamla stan i Stockholm. Lokalen ligger i hjärtat av ön men på en

Läs mer

G E S T A L T N I N G S P R O G R A M S Ä B Y H A G E 2015-04-08

G E S T A L T N I N G S P R O G R A M S Ä B Y H A G E 2015-04-08 G E S T A L T N I N G S P R O G R A M S Ä B Y H A G E 2015-04-08 Österåker, Åkersberga, Säby hage, del av Hagby 1:3 mfl. Strax utanför Åkersberga centrum kommer nya bostäder att uppföras på Stora Säbys

Läs mer

Den karolinska helgedomen i Råda blir 300 år 2012

Den karolinska helgedomen i Råda blir 300 år 2012 Den karolinska helgedomen i Råda blir 300 år 2012 04 oktober 2012 En av Västsveriges främsta och äldsta historiska sevärdheter finns i gamla Råda socken eller i Mölnlycke samhälle i Härryda kommun. Jag

Läs mer

Valstarundan. I första skogsbacken till höger går en. tyder på att mäktiga gårdsherrar begravdes här på 500-talet och framåt.

Valstarundan. I första skogsbacken till höger går en. tyder på att mäktiga gårdsherrar begravdes här på 500-talet och framåt. Valstarundan Valstarundan Valstarundan passar bra både som cykeltur och promenad till fots. Fjorton kilometer utan alltför tunga backar. På turen möter du lämningar från järnålder, stormaktstid, men också

Läs mer

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid?

Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Berätta, som en inledning, kort om stormaktstiden. När hade vi stormaktstid? Varför kallas tiden just stormaktstid? Du kan också i inledningen skriva av andra versen på vår nationalsång Du gamla du fria.

Läs mer

Olof Hermelin, Föredrag 2011-11-12

Olof Hermelin, Föredrag 2011-11-12 Olof Hermelin, Föredrag 2011-11-12 Välkomna till denna lilla presentation av min farfars far, Landskapsmålaren Olof Hermelin. Mitt namn är Max Hermelin och jag tillhör den s.k. Österbygrenen av släkten

Läs mer

Söker du ett livsrum med sinnesro? En plats nära intill naturens upplevelser från soluppgång till skymning? Och komfortabel trygghet däremellan?

Söker du ett livsrum med sinnesro? En plats nära intill naturens upplevelser från soluppgång till skymning? Och komfortabel trygghet däremellan? Söker du ett livsrum med sinnesro? En plats nära intill naturens upplevelser från soluppgång till skymning? Och komfortabel trygghet däremellan? 1 Välkommen till Nya Silon i Vadstena, vår del av klosterstaden

Läs mer

Planuppdrag Kumla herrgård, Kumla 3:726, Sofieberg, Trollbäcken

Planuppdrag Kumla herrgård, Kumla 3:726, Sofieberg, Trollbäcken START-PM Tyresö kommun 2014-12-19 1 (5) Heléne Hallberg Planchef Diarienummer 2014KSM1061 Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Planuppdrag Kumla herrgård, Kumla 3:726, Sofieberg, Trollbäcken Förslag till

Läs mer

Strömsholms slott. Installation av fläkt i personalutrymme. Tobias Mårud. Antikvarisk rapport. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2018:52

Strömsholms slott. Installation av fläkt i personalutrymme. Tobias Mårud. Antikvarisk rapport. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2018:52 Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2018:52 Strömsholms slott Installation av fläkt i personalutrymme Antikvarisk rapport Strömsholm 8:52 Kolbäcks socken Hallstahammars kommun Västmanlands län Västmanland

Läs mer

ROSTOCK-ROSTOCKAHOLME Klass 1-2

ROSTOCK-ROSTOCKAHOLME Klass 1-2 ROSTOCK-ROSTOCKAHOLME Klass 1-2 Lyckebyån som resurs: Arkeologiska lämningar, husgrunder, efter en borganläggning från 1200-talet, exempel på ett tidigt utnyttjande av det strategiska läget. Slåttermader

Läs mer

Uppförande av miljöstation, Strömsholm

Uppförande av miljöstation, Strömsholm Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2008:B11 Uppförande av miljöstation, Strömsholm Antikvarisk kontroll Strömsholm 8:1 Kolbäcks socken Västmanlands län Anna Ahlberg Mia Jungskär Uppförande

Läs mer

MILJÖKONSEKVENS- BESKRIVNING (MKB) Fördjupad översiktsplan för Knivsta och Alsike tätorter. Utställningshandling 2011. för

MILJÖKONSEKVENS- BESKRIVNING (MKB) Fördjupad översiktsplan för Knivsta och Alsike tätorter. Utställningshandling 2011. för MILJÖKONSEKVENS- BESKRIVNING (MKB) för Fördjupad översiktsplan för Knivsta och Alsike tätorter Utställningshandling 2011 Förtätning ger möjligheten att skapa en intressantare och livaktigare miljö med

Läs mer

Nulägesbeskrivning. Läge. Exteriör. Våningsantal. Grund Torpargrund, stomme Timmerstomme.

Nulägesbeskrivning. Läge. Exteriör. Våningsantal. Grund Torpargrund, stomme Timmerstomme. - " t. Vård- och underhållsplan, Granskogs torp, Säby 3: 71, Västra Jåtvatåliet. Järfälla kommun Nulägesbeskrivning Läge Granskogs torp ligger på ]änrafåltet inom Västra järvafältets naturreservat, Torpet

Läs mer

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark)

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark) Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2011 Fakta om: Titel: Den förlorade sonen, 1885 Konstnär: Georg von Rosen (1843 1923, Sverige) Konstnären Georg von Rosen var greve, professor och direktör

Läs mer

Vid Hånö finns ett sadeltaksväxthus och en vinkast. Herrgården är privatägd.

Vid Hånö finns ett sadeltaksväxthus och en vinkast. Herrgården är privatägd. 122 Hånö säteri, Nyköpings kommun växthuset sett från sydväst. Hånö hånö säteri 1:14, bälinge socken, nyköpings kommun. Vid Hånö finns ett sadeltaksväxthus och en vinkast. Herrgården är privatägd. Miljö

Läs mer

Perspektiv på romantiken

Perspektiv på romantiken Perspektiv på romantiken Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning tillsammans med

Läs mer

Länskansli och landshövdingebostad i det äldre Uppsala

Länskansli och landshövdingebostad i det äldre Uppsala Länskansli och landshövdingebostad i det äldre Uppsala NILS SUNDQUIST Forskningen kring dem som innehaft ämbetet som "Konungens befallningshavande" i Uppsala län har varit förenad med svårigheter. "Ståthållare",

Läs mer

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç Romantiken Till skillnad från upplysningen, som betonade förnuftet, hävdade romantikerna att det var känslan som var kärnan i tillvaron. Använd era känslor och associationer när ni

Läs mer

Kungliga nationalstadsparken. Pernilla Nordström, Länsstyrelsen i Stockholms län

Kungliga nationalstadsparken. Pernilla Nordström, Länsstyrelsen i Stockholms län Kungliga nationalstadsparken Pernilla Nordström, Länsstyrelsen i Stockholms län Ulriksdal En grön oas i hjärtat av huvudstaden. 27 km² Tre kommuner. Brunnsviken Norra Djurgården Södra Djurgården Unikt

Läs mer

Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2, Söderala socken, Söderhamns kommun

Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2, Söderala socken, Söderhamns kommun BESLUT 1 (2) 2008-05-12 Dnr 432-11184-06 delgivningskvitto Kulturmiljöenheten Ingela Broström Tel: 026-1712 64 ingela.brostrom@x.lst.se Beslut om byggnadsminnesförklaring av Västergården, Askesta 5:2,

Läs mer

Gamla Grenome herrgårdsbyggnad i Olands-Stavby socken,

Gamla Grenome herrgårdsbyggnad i Olands-Stavby socken, GRENOME HERRGÅRDSBYGGNAD Gamla Grenome herrgårdsbyggnad i Olands-Stavby socken, som av ägaren till Länna bruk akademifogde John Ericsson överlämnats som gåva till Södra Olands Hembygdsgille (se sid. 216),

Läs mer

S C.F.

S C.F. Ref. 1527 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Florence Italy Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Perugia Magnificent slott till salu i Perugia BESKRIVNING

Läs mer

Beskärning av lindarna i Ängsö slottspark

Beskärning av lindarna i Ängsö slottspark Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2009:58 Beskärning av lindarna i Ängsö slottspark Antikvarisk kontroll Ängsö gård 2:1 Ängsö socken Västmanland Maria Löfgren Beskärning av lindarna i Ängsö slottpark

Läs mer

Riksantikvarieämbetet, Informationsavdelningen, Bebyggelseregistret

Riksantikvarieämbetet, Informationsavdelningen, Bebyggelseregistret Riksantikvarieämbetet, Informationsavdelningen, Bebyggelseregistret Stora Sjövillan består av 3 lägenheter för permanentboende, ca 704kvm bta. Byggnaden är blåklassad. Stora Sjövillan, Äppelviksvägen 47A,

Läs mer

Residenset i Östersund din nya företagsadress?

Residenset i Östersund din nya företagsadress? PROSPEKT Residenset i Östersund din nya företagsadress? Välkommen till Länsresidenset i Östersund, stadens äldsta stenbyggnad med ett högt kulturhistoriskt värde. Tillsammans med tillhörande park utgör

Läs mer

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera

24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera 24 Vårt Nya Hus - Bygga om & Renovera Paret föll handlöst för det vackra huset som vid visningen var väldigt nedgånget. Renoveringen utfördes varsamt med målet att bevara husets charm. Text Micaela Nordberg

Läs mer

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Kommendantsbyggnaden

FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN. Kommendantsbyggnaden FORTIFIKATIONSVERKETS BYGGNADSMINNEN Kommendantsbyggnaden Kommendantsbyggnaden 1910. Representativ bostad och ledningscentral i strid Kommendantsbyggnaden i Boden byggdes som bostad för den högste chefen

Läs mer

Lägg märke till alla gårdsnamn som slutar på -sta i betydelsen boplats eller ställe.

Lägg märke till alla gårdsnamn som slutar på -sta i betydelsen boplats eller ställe. Vikingaturen Vikingaturen Cykla två vikingaleder som slingrar sig fram genom jordbrukslandskapet exakt på samma plats i dag som för tusen år sedan. Dessa rid- och vandringsleder gick högt på grusåsarna

Läs mer

Gripenbergs slott. Arkivstudie och uppmätning avseende byggnadsminnet Gripenbergs slott. Säby socken i Tranås kommun, Jönköpings län

Gripenbergs slott. Arkivstudie och uppmätning avseende byggnadsminnet Gripenbergs slott. Säby socken i Tranås kommun, Jönköpings län Gripenbergs slott Arkivstudie och uppmätning avseende byggnadsminnet Gripenbergs slott Säby socken i Tranås kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2015:29 Bo E Karlson Uppmätning:

Läs mer

Det här är Framfast Urklipp från bolagets årsredovisning för 2015

Det här är Framfast Urklipp från bolagets årsredovisning för 2015 2 Det här är Framfast Urklipp från bolagets årsredovisning för 2015 Framfast grundades 2011 med målet att skapa moderna och prisvärda hem för alla. Vi sätter boendet i fokus: genomtänkt och effektivt på

Läs mer

B randmursmålningar KERSTIN MANDEN-ORN

B randmursmålningar KERSTIN MANDEN-ORN KERSTIN MANDEN-ORN B randmursmålningar Inne på gården Teknologgatan 9 kan man se den brandmursmålning som på stadsmuseet givit upphov till en genomgång av bevarade brandmursmålningar i Stockholm. Stadsmuseet

Läs mer

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 Skogslandets jordbruk: Utmärkande för byn är de flera hundra meter vällagda stenmurarna från 1900-talet. De finns både runt åkrar och i skogen på berghällar. Åkermarkerna i byn

Läs mer

Gävle slott. Residenset vid ån. Gävle slott 1

Gävle slott. Residenset vid ån. Gävle slott 1 Gävle slott Residenset vid ån Gävle slott 1 Gävle slott - Landshövdingens residens Gävle med sitt vackra vasaslott är Sveriges nordligaste medeltida stad. Gävle slott byggdes av Johan III under åren 1583-93

Läs mer

OM BRÖLLOP PÅ ULRIKSDAL

OM BRÖLLOP PÅ ULRIKSDAL BRÖLLOP PÅ ULRIKSDALS WÄRDHUS Letar ni efter den perfekta platsen att fira er stora dag på? Låt oss arrangera en oförglömlig bröllopsmiddag på värdshuset i en härlig atmosfär, omgiven av en bildskön miljö.

Läs mer

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation Datum Rådgivningsprotokoll 2016-06-03 Dnr 2490 /310 Byggnadsantikvarie Ulrika Olsson 026-65 56 34 ulrika.olsson@xlm.se Besiktningsdatum 2016-06-01 Fotodokumentation 2016-06-01 Forsbacka 20:9 Forsbacka

Läs mer

Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan

Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan Att hyra: Kontorslokal med karaktär i Gamla stan Statens fastighetsverk hyr ut en kontorslokal med härlig atmosfär på Svartmangatan 9 i Gamla stan i Stockholm. Lokalen ligger i hjärtat av ön men på en

Läs mer

Arkeologisk rapport från Göteborgs Stadsmuseum 2016:16

Arkeologisk rapport från Göteborgs Stadsmuseum 2016:16 Arkeologisk rapport från Göteborgs Stadsmuseum 2016:16 Undersökning: Schaktningsövervakning Lst:s dnr: 431-2501-2016 Ansvarig institution: Göteborgs stadsmuseum Eget dnr: 531/16 Ansvarig för undersökningen:

Läs mer

Huset med de tre. Byggt 1909 Arkitektrenovering. Den 667 kvadratmeter smala tomten är en av anledningarna till husets speciella utformning.

Huset med de tre. Byggt 1909 Arkitektrenovering. Den 667 kvadratmeter smala tomten är en av anledningarna till husets speciella utformning. Byggt 1909 Arkitektrenovering Takkuporna är beklädda i en slags cementplatta som kallas för hardiepanel. Den 667 kvadratmeter smala tomten är en av anledningarna till husets speciella utformning. Huset

Läs mer

Fotodokumentation av byggnader av kulturhistoriskt intresse Färjestaden 1:153 m fl Mörbylånga Kommun

Fotodokumentation av byggnader av kulturhistoriskt intresse Färjestaden 1:153 m fl Mörbylånga Kommun Fotodokumentation av byggnader av kulturhistoriskt intresse Färjestaden 1:153 m fl Mörbylånga Kommun 1 (14) INLEDNING Färjestaden har en rik historia men få bevarade byggnader och miljöer av kulturhistoriskt

Läs mer

En guidad bussresa till historiska platser i Kolbäck, Säby, Strömsholm, Borgåsund och Mölntorp torsdag 13 maj 2010

En guidad bussresa till historiska platser i Kolbäck, Säby, Strömsholm, Borgåsund och Mölntorp torsdag 13 maj 2010 En guidad bussresa till historiska platser i Kolbäck, Säby, Strömsholm, Borgåsund och Mölntorp torsdag 13 maj 2010 Borgby skans Kolbäck & Säby hembygdsförening Herrevadsbro År 1251 utkämpades här det omtalade

Läs mer

Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt. Mur och putsarbeten på Gullmarsbergs säteri

Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt. Mur och putsarbeten på Gullmarsbergs säteri Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt Mur och putsarbeten på Gullmarsbergs säteri Gullmarsberg 2:2 Skredsviks socken, Uddevalla kommun BOHUSLÄNS MUSEUM Rapport 2005:21 Lars Rydbom Katarina

Läs mer

Ulriksdals slottsallé - Grupparbete

Ulriksdals slottsallé - Grupparbete Ulriksdals slottsallé - Grupparbete Bakgrund Statens Fastighetsverk (SFV) ansökte i december 2013 hos Riksantikvarieämbetet om tillstånd för beskärning och återhamling av lindarna i Ulriksdals slottsallé.

Läs mer

Husen. Lumphuset är fortfarande en del av pappersbruket.

Husen. Lumphuset är fortfarande en del av pappersbruket. Vad finns det egentligen att se i en bruksmiljö? En hel del gamla hus, men vad kan de berätta? Många av husen har spännande namn. Vad är till exempel en Kölna och ett spruthus? Här kan du bland annat läsa

Läs mer

Gillbergs skissbok Anteckningar Börje Sandén 1998-03-14

Gillbergs skissbok Anteckningar Börje Sandén 1998-03-14 Gillbergs skissbok Anteckningar Börje Sandén 1998-03-14 Skissboken - osignerad - sändes till Upplands-Bro Kulturnämnd på 70-talet från någon person i Värmland därför att ett flertal bilder kunde relateras

Läs mer

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse

VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E. Vinga Gör mötet till en upplevelse VINGA KONFERENS 57 38 N 11 36 E Vinga Gör mötet till en upplevelse Vinga är Sveriges mest kända fyrplats. Ön ligger längst ut i Göteborgs skärgård och är numera ett skyddat naturreservat. BOKA EN KONFERENS

Läs mer

Med Peder Lamm på rundresa bland skånska slott.

Med Peder Lamm på rundresa bland skånska slott. Med Peder Lamm på rundresa bland skånska slott. Om det berodde på byte av ordförande eller nyfikenhet på TV-kändisen Peder Lamm att i runda svängar tvåhundrafemtio hade bänkat sig i den numera omstridda

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR SOLKULLEN, KASTANJEN 2 SAMRÅDS- OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING. Samråds- och underrättelsehandling 1 (6) tillhörande

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR SOLKULLEN, KASTANJEN 2 SAMRÅDS- OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING. Samråds- och underrättelsehandling 1 (6) tillhörande Samråds- och underrättelsehandling 1 (6) PLANBESKRIVNING tillhörande DETALJPLAN FÖR SOLKULLEN, KASTANJEN 2 SAMRÅDS- OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING Katrineholms kommun, Södermanlands län Upprättad på Stadsarkitektkontoret

Läs mer

KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE

KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE 1 2 KVARTEREN 3509 OCH 3510 FÖR EGNAHEMSHUS NYA KVARTER BLAND GAMMAL BEBYGGELSE Allmänna anvisningar: - Detaljplanens bestämmelser för byggnadsyta bestämmer i huvudsak placeringen av bostadshus. Ett garage/en

Läs mer

Det pompejanska rummet på herrgården Brinkhall. Maria Karjalainen 2007

Det pompejanska rummet på herrgården Brinkhall. Maria Karjalainen 2007 på herrgården Brinkhall Maria Karjalainen 2007 Brinkhall uppfördes år 1793 Byggherren och arkitekten var Gabriel Bondorff (1762-1831) Studier under hovintendenten Carl Fredrik Sundvall Nyantiken på modet

Läs mer

RESTAURERING AV MURAR PÅ HOLMS SÄTERI ÖVERLÄNNÄS SOCKEN, SOLLEFTEÅ KOMMUN

RESTAURERING AV MURAR PÅ HOLMS SÄTERI ÖVERLÄNNÄS SOCKEN, SOLLEFTEÅ KOMMUN RESTAURERING AV MURAR PÅ HOLMS SÄTERI ÖVERLÄNNÄS SOCKEN, SOLLEFTEÅ KOMMUN Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr 2005:10 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. INLEDNING 3 BESKRIVNING OCH

Läs mer

Carl Liljeblad. Ett Vandrarhem i betong Examensarbete A Hostel of Concrete Degree Project

Carl Liljeblad. Ett Vandrarhem i betong Examensarbete A Hostel of Concrete Degree Project Handledare/ Ori Merom, Maria Papafingos Supervisor Examinator/ Erik Wingquist Examiner Carl Liljeblad Examensarbete inom arkitektur, grundnivå 15 hp Degree Project in Architecture, First Level 15 credits

Läs mer

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande.

Föredragande borgarrådet Kristina Alvendal anför följande. PM 2009: RIII (Dnr 313-1841/2009) Förslag till byggnadsminnesförklaring av Carl Eldhs ateljé Kråkvillan 24, med tillhörande trädgård inom fastigheten Vasastaden 1:64, Bellevue Stockholm Remiss från Länsstyrelsen

Läs mer

IN MEMORIAM CARL MILLES

IN MEMORIAM CARL MILLES IN MEMORIAM CARL MILLES Sommaren 1955 fyllde Carl Milles åttio år och blev då hyllad sitt hem på Lidingön. Just vid den tiden gick hans tankar ofta till Uppsala. Han ville ge staden en ny skulptural utsmyckning;

Läs mer

Fördjupning av den översiktliga inventeringen av Långenområdet

Fördjupning av den översiktliga inventeringen av Långenområdet Fördjupning av den översiktliga inventeringen av Långenområdet 2011 Anneli Borg Rapport 2011:15 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se Inledning På uppdrag av Stadsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Jordkällaren vid Hammarby herrgård

Jordkällaren vid Hammarby herrgård Jordkällaren vid Hammarby herrgård Södra Husby 1:41, Nora socken och kommun, Västmanland Renovering av jordkällaren 2007 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2008:1 INLEDNING... 3 Översiktlig beskrivning...

Läs mer

text Mats Carlsson-Lénart foto Martin Olson 4.2012 kulturvärden 31

text Mats Carlsson-Lénart foto Martin Olson 4.2012 kulturvärden 31 Lundagård ska leva Fredrik Tersmeden gillar Zettervalls universitetshus. Lägg märke till de fyra stora sfinxerna på taket, nyuppsatta 1993 efter att Zettervalls gamla i cement föll sönder. 30 kulturvärden

Läs mer

Visthusbod Restaureringsåtgärder inom ramen för Länsstyrelsens projekt Bidrag till ekonomibyggnader av enklare typ

Visthusbod Restaureringsåtgärder inom ramen för Länsstyrelsens projekt Bidrag till ekonomibyggnader av enklare typ Västmanlands läns museum Kulturmiljöavdelningen Rapport B 2013:B23 Visthusbod Restaureringsåtgärder inom ramen för Länsstyrelsens projekt Bidrag till ekonomibyggnader av enklare typ Antikvarisk medverkan

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. kvarteret Höken. kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 ANTAGANDEHANDLING. tillhörande detaljplan för

GESTALTNINGSPROGRAM. kvarteret Höken. kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 ANTAGANDEHANDLING. tillhörande detaljplan för GESTALTNINGSPROGRAM kvarteret Höken tillhörande detaljplan för kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 Vårt diarienummer med närområde inom Kneippen i Norrköping den 22 maj 2012 reviderad

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

BESLUT. Erik Nygren. 165 70 Hässelby. Byggnadsminnesförklaring (BM) av medeltidshuset, rna- SKYDDSFÖRESKLIFTER

BESLUT. Erik Nygren. 165 70 Hässelby. Byggnadsminnesförklaring (BM) av medeltidshuset, rna- SKYDDSFÖRESKLIFTER 19PL_. Sjömarisgatan 23 Gotlands Helena Svedén Lansstyrelsen i 165 7 Hässelby Blomodlarvägen 32A sista sidan Enligt förteckning 64 32 Malmköping Britt-Marie Blomberg Konia Björndainmen Kulturmiljöenheten

Läs mer

med balkonger emellan. Litet skärmtak runt nästan hela huset. K = 2, M = 1. Fint exempel på funkis, mycket viktig för torgmiljön.

med balkonger emellan. Litet skärmtak runt nästan hela huset. K = 2, M = 1. Fint exempel på funkis, mycket viktig för torgmiljön. fastighet: ÖSTEN 1. adress: Lingsgatan 3, Bollhusgatan 8. ålder: 1938. arkitekt / byggm: August Ewe. användning: Affärer, bostäder. antal våningar: 3 Gråmålad puts. Gråmålad puts, mörkare på bottenvåningen.

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län

GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län Dnr 2014/0547-31 GESTALTNINGSPROGRAM. Tillhörande detaljplan för bostadsområdet Äppelbacken, del av Säbyggeby 4:17 m.fl. Ockelbo tätort och kommun, Gävleborgs län Upprättat i maj 2015 Innehåll Gestaltningsprogrammets

Läs mer

Fiberanslutning till Riseberga kloster 1:3

Fiberanslutning till Riseberga kloster 1:3 ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2016:13 ARKEOLOGISK UTREDNING I FORM AV SCHAKTNINGSÖVERVAKNING Fiberanslutning till Riseberga kloster 1:3 RAÄ 30:1, Riseberga kloster 1:3, Edsbergs socken, Lekebergs kommun,

Läs mer

Måla träfasad. Skydda och försköna ditt hus

Måla träfasad. Skydda och försköna ditt hus Måla träfasad Skydda och försköna ditt hus Jag har 96 favoriter I vår utomhusfärgkarta för träfasad har vi på Beckers noga valt ut 96 kulörer som på bästa sätt smälter in i vår nordiska natur och arkitektur.

Läs mer

Välkommen till Sturup Park Golf

Välkommen till Sturup Park Golf Välkommen till Sturup Park Golf Golfpaket Sturup Park Golf kan erbjuda flera alternativ för en avslappnad och trevlig vistelse hos oss. Vi börjar med: Golfhotellet ligger mitt på banan. Du sitter på din

Läs mer

Kårnäs 1:1 - jordkällare

Kårnäs 1:1 - jordkällare Kårnäs 1:1 - jordkällare Antikvarisk kontroll vid restaurering av jordkällare, Kårnäs 1:1, Kårnäs by, Ljusterö socken, Österåker kommun, Uppland Lotta von Liewen Wistrand Rapport 2008:42 2 Kårnäs 1:1-

Läs mer

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen

2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 1 2 Karaktärisering av kyrkoanläggningen 2.1 Kyrkomiljön Valsta kyrka ligger i Valsta bostadsområde ca 2 km sydväst om Märsta centrum i Sigtuna kommun. Husen i området är byggda på 1960-, 70- och 80-talen.

Läs mer

INVENTERINGSBLANKETT, OMRÅDESHELHET Nr. 1

INVENTERINGSBLANKETT, OMRÅDESHELHET Nr. 1 INVENTERINGSBLANKETT, OMRÅDESHELHET Nr. 1 OBJEKTETS LÄGE Objektets adress Bennäsvägen 132, 68600 Jakobstad Nuvarande ägare och adress Thommy Bexar, Klingens väg 10, 68800 Kållby RN:r/tomt 10:58 och 10:277

Läs mer

Kv. Saturnus 7, Rådstugugatan 16 i Nora

Kv. Saturnus 7, Rådstugugatan 16 i Nora Kv. Saturnus 7, Rådstugugatan 16 i Nora Nora socken, Nora kommun, Västmanland Omläggning av lertegeltak, år 2006 Charlott Hansen Örebro läns museum Rapport 2006:27 Översiktlig beskrivning Gården kv Saturnus

Läs mer

Fullerö 1:1 Östra flygelbyggnaden

Fullerö 1:1 Östra flygelbyggnaden Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2013:B2 Fullerö 1:1 Östra flygelbyggnaden Målning av omlagt plåttak Antikvarisk medverkan Fullerö 1:1 Västerås-Barkarö socken Västmanlands län Fredrik Ehlton

Läs mer