1. Mötets öppnande Föreningens ordförande OW hälsade mötesdeltagarna välkomna och öppnade mötet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Mötets öppnande Föreningens ordförande OW hälsade mötesdeltagarna välkomna och öppnade mötet."

Transkript

1 1 (8) Plats och tid EUP s kontor, Stockholm, kl. 09:00 17:00. Närvarande: OW Oskar WALLNER (ordförande) NB Noura BERROUBA (ordinarie ledamot; vice ordförande) IS Ida STÅHL (ordinarie ledamot; vice ordförande) SF Sigrun FAGERFJÄLL ( ordinarie ledamot; kassör) SRB Soran RABIN BOZORG (ordinarie ledamot) AV Astrid VIKSTRÖM (adjungerad ledamot) Henrik SKALLBERG (adjungerad ledamot) HS Underskrifter: Paragrafer: 1 64 Sekreterare Ordförande Justerare Ida STÅHL (IS) Hultafors den 27 Augusti 2013 Oskar WALLNER(OW) Stockholm den 30 Augusti 2013 Noura BERROUBA (NB) Stockholm den 30 Augusti 2013 Inledning 1. Mötets öppnande Föreningens ordförande OW hälsade mötesdeltagarna välkomna och öppnade mötet. 2. Val av ordförande för mötet Styrelsen beslutade med acklamation att utse OW till mötets ordförande. 3. Val av sekreterare för mötet Styrelsen beslutade med acklamation att utse IS till mötets sekreterare. 4. Val av justerare för mötet Styrelsen beslutade med acklamation att utse NB till mötets justerare. 5 Fastställande av röstlängd Beslutades att röstlängden uppgår till ordinarie ledamöter. Under 13 ska det diskuteras om röstlängden skall utökas och även inkludera adjungerande ledamöter. 6. Föregående mötesprotokoll januari OW redogjorde för det föregående mötesprotokollet varefter detta lades till handlingarna. 7. Fastställande av dagordning Styrelsen beslutade att fastställa dagordningen med mindre ändringar.

2 2 (8) 8. Utvärdering våren 2013 A) Vårens övergripande mål Undersöker om de mål som uppställdes i våras genomfördes. Ej uppfyllda mål som ska åtgärdas: En omfattande medlemsrekrytering under hösten. Tidig rekrytering av huvudorganisatörer där lokalkommittéer involveras i processen. Processen inleds i februari 2014 Alla lokalkommittéer som uppfyller kraven ska erhålla bankkort. En ytterligare kanslitjänst ska upprättas. B) Överlämning av styrelse Det råder enighet om att styrelseöverlämningen hade kunnat fungera på ett bättre sätt. Förslag till förbättringar som framkom var en board academic training (BAT) samt mer individuellt ansvar hos de sittande styrelsemedlemmarna. IS är ansvarig för att ta fram en rutin för överlämningen både till den Nationella Sessionen (NS) och LKs inför nästa år. C) Uppstart juli 2013 Diskussion kring gapet som uppstod mellan årsmöte och det officiella bytet av styrelse hölls. Det framkom att vissa styrelseportföljer inte fylldes adekvat under vår/sommar på grund av detta. Vikt kommer att läggas vid nästa styrelseförändring att arbetet fortgår under hela mandatperioden. 9. Årsmöten & A) Årsmötesprotokoll Styrelsen gick igenom årsmötesprotokollen från 13 april samt 18 maj Två årsmöten hölls där ny styrelse valdes in, beslut om arvoderingar togs samt att den gamla styrelsen beviljades ansvarsfrihet. B) Ekonomisk redovisning Den ekonomiska redovisningen gicks igenom och gjordes tillgänglig på internet. 10. National Selection Process (NSP) 12/13 A) Regionala Sessioner (RS) 2013 Med undantag för den regionala sessionen i Väst gick sessionerna i öst, syd och nord enligt planerna. B) Nationella Sessionen (NS) 2013 Den nationella sessionen var mycket lyckad men mer kostsam för föreningen än planerat. 11. Utvärderingsmötet NSP 12/13 OW är ansvarig för att färdigställa dokumentet från utvärderingsmötet. Uppstart 12. Begäran om entledigande, Mattias Olsson Mattias Olssons (MO) begäran om entledigande bifölls. Vidare fördes det en diskussion om hur man till kommande år ska undvika avhopp innan mandatperioden börjat. Det beslutades att det under kommande kandideringsprocess ska läggas vikt vid det ansvar ett mandat i föreningen innebär. 13. Beslut om adjungerad styrelseledamot ska ha beslutsrätt Tillsvidare bordläggs beslutet om beslutsrätt för adjungerande ledamöter tills situationen är noga undersökt. Till nästa möte ska IS undersöka stadgarna huruvida det stadgeenligt går att ge adjungerade ledamöter med styrelsepost beslutsrätt.

3 3 (8) 14. Stadgar (genomgång och revidering) Det påpekas att det finns brister i föreningens stadgar. Det beslutas att styrelsen ska arbeta gemensamt med att ta fram förslag på ändringar med hjälp av externa experter. OW och IS är ansvariga för att arbetet genomförs. 15. Arbetsformer EUP OW och IS ska ta fram förslag på styrdokument gällande nya arbetsformer till nästa styrelsemöte. Samtliga i styrelsen ska läsa igenom de dokument som finns samt ge förslag på ändringar via mail. Tills vidare gäller de arbetsformer som framgår i föreningens dokument. 16. Principer för e-post hantering Den existerande mallen för e-post hantering ska i även i fortsättningen användas. 17. Protokollprocedur EUP OW och IS är ansvariga för att sammanställa ett nytt dokument som skall presenteras på nästa styrelsemöte. Tills vidare används de existerande procedurerna. 18. Viktiga datum Diskussion angående vikten av ett gemensamt dokument för viktiga datum. Det beslutades att samtliga viktiga datum ska skrivas i ett Google doc som finns att tillgå för hela styrelsen och som varje ledamot kan uppdatera efter behov. 19. Firmatecknare OW föreslog att Sigrun Fagerfjäll, föreningens kassör, skulle få befogenhet att agera firmatecknare. Beslutets röstades igenom av styrelsen. 20. Policys A) Alkoholpolicy Felstavning skall korrigeras i policyn och därefter ska den publiceras på hemsidan som styrdokument. B) Olika policys Till nästa styrelsemöte ska tidigare policys gås igenom för att eventuell revision och framtida bruk ska kunna diskuteras. IS ska undersöka vad andra Nationalkommittéer (NK) har för policys och om det kan implementeras i EUP s verksamhet. 21. Portföljfördelning A) Genomgång av förslag till portföljfördelning Styrelsen läste igenom valberedningens förslag till portföljfördelning och därefter diskuterades OWs förslag till portföljfördelning. Följande skall läggas till: IS: Ansvarar för kompetensutvecklingen inom föreningen, skall läggas till under punkten nationell verksamhet i samråd... NB: Ska uppdatera resten av styrelsen om internationella nyheter och beslut samt distribuera info från BNC. SF: Utveckla ekonomisk strategi samt hålla regelbunden kontakt med relevanta aktörer såsom bank och bokförare. Följande skall tas bort: JR/HS: Punkt 3, angående uttagningsprocedurer. B) Beslut av portföljfördelning Portföljfördelningen godkänns med de förändringar som ovan nämnts.

4 4 (8) 22. Arbetssätt A) Kommunikation inom styrelse Framförallt mailkommunikation vid viktiga beslut och längre frågor. Vid snabb återkoppling kommer en gemensam telefongrupp att användas. Diskussion fördes angående ett gemensamt digitalt planeringssystem. 23. Personliga målsättningar Det beslutades att alla styrelsemedlemmar bör skriva personliga målsättningar som sedan ska sammanställas. OW är ansvarig för sammanställning av dokumentet. 24. Verksamhetsplan En verksamhetsplan som kan presenteras på nästa årsmöte ska tas fram. OW och IS är ansvariga för detta arbete. Till nästa styrelsemöte skall OW och IS ta fram förslag på hur andra organisationers verksamhetsplaner ser ut. Kansli och anställningar 25. Byte av lokal för kansli Hyresavtalet för den nya lokalen har skrivits under. Avtalet ska digitaliseras och arkiveras. Föreningen flyttar in i de nya lokalerna 1 oktober. Bytet av kontor gjordes då det ansågs att det passade föreningens behov bättre. 26. Kanslist Föreningens kanslist arbetar för närvarande med stadsbidragsansökan. Vidare åtaganden meddelas via mail eller via det digitala planeringsprogrammet. 27. Anställningar Det fördes en lång diskussion om för- och nackdelar med att ha en heltidsanställd och om det finns ett behov. Det beslutades att en till kanslist ska anställas som ska jobba parallellt med nuvarande kanslist. Till våren ska behovet av en heltidsanställd utvärderas. Ekonomi 28. Budget SF ska presentera ett utkast till en ny budget för kalenderår 2014 till nästa styrelsemöte. 29. Utgifter & inkomster Utgifter och inkomster har förändrats utifrån vad som var aktuellt när föregående kassör skrev budgeten. SF ska ha möte med bokföringsbyrån för att få underlag för de utgifter som föreningen haft. NB poängterar att det är viktigt att det framkommer tydligt vad som gäller för nationella respektive internationella utskottsordföranden (chairs). Beslutade att sänka resebidraget för svenska funktionärer (officials) från 1000 kr till 500 kr, höja bidraget med 500 kr för internationella officials till RS Nord samt att ge full reseersättning (inom rimliga gränser) för presidenter. Det diskuterades hur systemet med reseersättning ska utformas så att det rättvist återspeglar de olika avstånd som finns till olika sessioner. Beslutades att SF ska undersöka hur mycket vi har möjlighet att ge skolor i resebidrag och presentera detta förslag senast söndag 25 augusti. AV blev ansvarig för att förmedla det beslut som styrelsen tar till skolor. 30. Årsbudget Budgeten diskuterades och det konstaterade att det är mycket av tidigare kassörs förslag som har förändrats, både när det gäller intäkter och utgifter. SF ska uppdatera budgeten till innan nästa styrelsemöte. 31. Nationell ekonomisk strategi En ekonomisk strategi för långsiktiga sponsoravtal samt samarbeten med företag och statliga organisationer behöver tas fram. Det diskuterades hur denna strategi ska tas fram. Beslutet bordläggs tills vidare.

5 5 (8) 32. Ekonomisk policy Långsiktiga mål är viktiga för att kunna ta fram en adekvat ekonomisk policy. Det beslutades att SF skulle gå igenom den nuvarande policyn inför nästa styrelsemöte. 33. Statsbidrag Statsbidragsansökan håller för närvarande på att författas av föreningens kanslist. 34. Ung och Aktiv-ansökningar Gustav Andersson ansvarar för att ta fram en Ung och Aktiv (UoA) ansökan för kommande NS. Ungdomsstyrelsen har kontaktats angående om föreningen kan söka bidrag för två separata projekt under samma år. Svaret avgör prioritering och fördelning av resurser. Regional verksamhet 35. Regionala kommittéer Läget i de regionala kommittéerna redogjordes. De nya styrelserna har kontaktats och ett uppstartsmöte har planerats för att skolrekrytering ska kunna sätta igång. Kontaktuppgifter för de nya styrelserna ska läggas upp på hemsidan. SRB och IS ska se över de existerande samarbetsavtalen som ska skrivas på under BAT-helgen. 36. Helg för ordförandegruppen SRB och IS arbetar med upplägg av helgen. Planeras att ske i början av oktober. Nationella uttagningsprocessen 13/ Huvudorganisatörs (HO) training NSP 13/14 Det genomfördes en HO-training i början av juni. Den var lyckad och deltagarna var nöjda men det beslutades att det ska läggas mer planering inför utbildningen nästa år. 38. Nationella sessionen 2014 Kommer att hållas i Göteborg 2014, Hugo Dürr och Maya Moss är HO. Temat har beslutats, Me and Europe, Europe and I. HS föreslog att internationella delegater skall inbjudas att närvara på NS eftersom det höjer den akademiska standarden. Det beslutades att internationella delegationer skall inbjudas till nästa NS. 39. Regionala sessioner 2013 AV presenterade teman för de regionala sessionerna: Väst: Inspiring innovation Syd: A youth's life Nord: The world around us Öst: The right to love Det beslutades att HS och JR ska framställa kommitteeämnen och dessa skall vara klara i slutet av september. Ska vara totalt minst 2 som är ämnesspecifika till varje session samt 10 övriga. Det fördes en diskussion om hur mycket pengar som skall gå till varje regional session från EUP. Enligt tidigare beslut ska en summa om kr läggas på varje session. SF ska se över summan i enlighet med budget. Då valet av huvudorganisatörer gjordes sent diskuterades vikten av kvalitet på sessionen och att planeringsarbetet ej bör upptas av fundraising till för stor del. Beslut om hur mycket pengar som skall distribueras till de regionala sessionerna bordläggs tills vidare. 40. Individuella delegater till uttagningsprocess I framtiden ska det undersökas om det ska finnas någon möjlighet att skicka individuella delegater till RS. Beslutades att det ska läggas ut ett call till Wildcard-platserna till IS.

6 6 (8) Pågående projekt 41. Euro-Mediterranean Youth Parliament Den slutgiltiga kostnaden för sessionen är inte klar då revisorn ej fått alla kvitton ännu. Utvärdering av sessionen av huvudorganisatören var ej färdigställd och kunde därför inte presenteras på mötet st Youth Forum of EYP Sweden Projektets status redogjordes av AV. Fokus ligger på att göra sessionen attraktiv för många medlemmar. En tidig marknadsföring föreslogs. Det beslutades om att föreningen ska låna ut pengar till en organiserings träff för sessionen. Lånet läggs in i budgeten för sessionen. Framtida projekt 43. EYP Sweden Organisational Development Weekend (ODW) För föreningens utveckling är det viktigt att en verksamhetsplan och strategi med vision för arbete tas fram. Genom en Organisational Development Weekend (ODW) kan detta dokument tas fram. Det beslutas att förutsättningarna för en sådan träff ska undersökas av OW och IS. 44. EYP Sweden Alumni weekend Projektgruppen för den planerade Alumni weekend kontaktades och den planerade helgen kommer inte att bli av. Det finns förhoppningar om att en Alumni Weekend kommer organiseras under våren EYP Sweden BAT-Weekend Planeras i samband med Ordförandegrupps-helgen (OG-helgen) i oktober. SRB kommer att kontakta LKs angående detta samt kontakta JW för bokning av lokal. 46. HO Utvärderingshelg Kommer att hållas nästa år, senast en månad efter NS, preliminärt i mars månad. Under helgen kommer koncept för kommande år att tas fram. AV har skrivit ett utvärderingsformulär som även kan användas för andra projekt. 47. Skolval 2014 OW presenterar projektet och det diskuteras vilken roll som EUP skulle kunna ta. SRB framhåller att det är viktigt att projektet förankras i LK. Det beslutas att föreningen ska vara delaktig i ansökan till ungdomsstyrelsen. 48. Anställning av internationell personal Det diskuteras vilka möjligheter och vilka för- och nackdelar som det skulle finnas med att anställa internationell personal. Diskussion fortsätter vid kommande möten och beslut bordläggs tills vidare. 49. In School Sessions AV framför att det planeras en på Internationella engelska gymnasiet Södermalm och på Viktor Rydberg gymnasium. Vidare diskuterades om hur det går att utveckla EUP i skolan. Diskussionen fortsätter vid kommande möten. Utveckling 50. Kompetensutveckling Det beslutades att föreningen ska satsa mer på kompetensutveckling för styrelsemedlemmar (nationellt och lokalt) samt föreningens medlemmar. 51. Lärarnätverk HS framför att arbetet med ett lärarnätverk ej givit några resultat. Det beslutades att ett nytt förslag på struktur för ett lärarnätverk ska tas fram.

7 7 (8) 52. Transparens Det diskuterades angående vikten av transparens och att styrelsen behöver bli bättre på att lägga upp protokollen på hemsidan snabbt samt informera medlemmarna om möten. Det beslutades att en kort sammanfattning av vad som beslutats ska skickas till lokalkommittéerna dagen efter ett styrelsemöte. Det framkommer att EUP Österrike har regelbundet ett event som tar sikte på att öka transparensen i föreningen. IS är ansvarig för att undersöka om konceptet kan passa EUP. 53. Intern kommunikation inom organisation Det behövs guider för hur olika områden inom organisationen fungerar, exempelvis projektansökan och överlämningsdokument. En dropbox skall tas fram för samtliga medlemmar där det ska finnas mallar och beslut. Alla styrdokument ska laddas upp på hemsidan. En kick off för nya styrelsen ska organiseras av den nuvarande styrelsen efter årsmötet i vår. Det ska undersökas angående hur nyhetsbrevet ska skickas ut och utvecklas. OW undersöker om en existerande mall finns tillgänglig. IS ansvarar för utveckling av nyhetsbrevet. 54. Extern kommunikation EUP är i behov av fysiskt material såsom booklets, pennor, tygpåsar och roll-ups. Det beslutades att SF tar fram en lista på vad vi önskar på Google Docs samt kontaktar CL Seifert. Det diskuterades angående möjligheterna om att skapa en kortare film som bland annat kan illustrera hela uttagningsprocessen. Beslutades att NB ska skapa ett call för skapandet av filmen. Finns redan beslut på vilka mallar som behövs, hög prioritet för kanslist nr 2 när denne inleder sin anställning. Viktigt att hemsidan uppdateras med vilka som är med i styrelsen samt kontaktinfo och bild. En kalender skall implementeras där det går att se viktiga datum och deadlines. Beslutades att bilder tas på nästa styrelsemöte och publiceras därefter. OW är ansvarig för att ta fram de viktiga datum som skall finnas i kalendern. NB är ansvarig för att ta fram en mall för hur styrelsens namnsignaturer i mail ska se ut. 55. EYP Sweden Schoolarship Det finns ett tidigare beslut om att det ska implementeras och en text för detta ändamål finns redan skriven. Det beslutades att HS tar fram materialet och att kanslisten publicerar det på hemsidan och Facebook. Stipendiet är på maximalt 2000 kr. Ansökningar sker via en mailadress som kopplas till styrelsen. 56. EYP Sweden Partner School Det beslutades att lärarnätverket för närvarande prioriteras men att ärendet upptas i framtiden. 57. Nulägesrapport Det beslutades att inför varje styrelsemöte ska varje styrelsemedlem skriva en kort rapport om vad de arbetat med. Detta ska sedan läggas in i en gemensam google doc. 58. EYP Ambassadors SRB och Nathalie Thiel har varit ansvariga för att ta fram detta koncept. Det beslutades att konceptet ska utvecklas vidare och implementeras. I nuläget ligger dock fokus på skolrekryteringen. Annat 59. Skolrekrytering HS och JR skriver ett brev till varje gymnasieskola och tar fram de adresser som behövs. OW kollar upp huruvida JW har skickat ut informationsbrevet med deadline för anmälan, priser och platser för RS. LK bör förmedla vilken strategi de har för skolrekryteringen och hur de vill genomföra den.

8 8 (8) 60. Medlemsrekrytering SRB startar medlemsrekrytering tillsammans med LK. I anmälningsformuläret ska det läggas till: Hur hörde du talas om EUP? samt att man kan välja att inte mottagna mail från EUP 61. BNC, internationell verksamhet NB redogör för hur läget ser ut internationellt och berättar att nästa Board of National Committees (BNC) möte skall hållas i slutet av november. Om det är någonting som styrelsen vill ska tas upp på mötet så ska det mailas till NB innan oktobers slut. Calls för utskottsordföranden (chairs) till RS kommer att gå ut i slutet av september. Det finns sessioner i höst som behöver delegater och call kan läggas ut för individuella delegater. Målsättningar och strategier 62. Övergripande mål höstterminen 2013 OW sätter ihop ett förslag på mål för höstterminen som sedan skall diskuteras av styrelsen. 63. Målsättningar & aktiviteter för att uppnå mål En gemensam målsättning för föreningen och styrelsen kommer att tas fram under verksamhetsåret. 64. Avslutande OW tackade alla för att de kommit och förklarade mötet avslutat.

Styrelsemötesprotokoll. Sammanträdesdatum 2015-01-24 2015-01-25

Styrelsemötesprotokoll. Sammanträdesdatum 2015-01-24 2015-01-25 1 (6) Plats: Datum: Tid: Instrumentvägen 17, 126 53 Hägersten 24-25 januari 2015 9.00 17.45 24 januari 2015 9.19 14.00 25 januari 2015 Närvarande: IS Ida STÅHL (ordförande) HD SF AB JW NT CA ML Hugo DÜRR

Läs mer

Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige

Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige 1 (1) Plats och tid: Skype, kl. 18.29 21.21. Närvarande: IS Ida STÅHL (ordförande) HD SF AB JW NT CA Hugo DÜRR (ordinarie ledamot; vice ordförande) Sigrun FAGERFJÄLL (ordinarie ledamot; vice ordförande)

Läs mer

Styrelsemötesprotokoll. Sammanträdesdatum 2015-06-27

Styrelsemötesprotokoll. Sammanträdesdatum 2015-06-27 Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige Styrelsemötesprotokoll Sammanträdesdatum 2015-06-27 Sida 1 (4) Plats: Datum: Tid: Instrumentvägen 17, 126 53 Hägersten 27 juni 2015 9.00 16.05 Närvarande: IS

Läs mer

Ekonomikum, Kyrkogårdsgatan 10, 753 13 Uppsala City Stay, Trädgårdsgatan 5A, 753 09 Uppsala

Ekonomikum, Kyrkogårdsgatan 10, 753 13 Uppsala City Stay, Trädgårdsgatan 5A, 753 09 Uppsala 1 (6) Plats: Datum: Tid: Ekonomikum, Kyrkogårdsgatan 10, 753 13 Uppsala City Stay, Trädgårdsgatan 5A, 753 09 Uppsala 6-7 december 2014 9.45 15.45 6 december 2014. 9.50 11.52 7 december 2014. Närvarande:

Läs mer

Styrelsemötesprotokoll. Sammanträdesdatum 2015-09-19-2015-09-20. 19 september 2015 20 september 2015

Styrelsemötesprotokoll. Sammanträdesdatum 2015-09-19-2015-09-20. 19 september 2015 20 september 2015 1 (6) Plats: Datum: Tid: Instrumentvägen 17, 126 53 Hägersten 19 september 2015 20 september 2015 09.00-16.30 09.00-14.00 Närvarande: JW Josefine WALLENÅ (ordförande) CA TM NK OLT EJ DH JL JH Christina

Läs mer

Årsmötet 2015 2015-04-14. Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige. Information från valberedningen. Innehåll. Styrelsens sammansättning 2

Årsmötet 2015 2015-04-14. Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige. Information från valberedningen. Innehåll. Styrelsens sammansättning 2 Årsmötet 2015 2015-04-14 Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Information från valberedningen Innehåll Styrelsens sammansättning 2 Valberedningen 6 Viktiga datum 7 Nominera och kandidera 7 Röstning 9 2(9)

Läs mer

Underskrifter: Paragrafer: Nicklas KÖVAMEES (NK) Ordförande Josefine WALLENÅ (JW) Umeå den 24 februari 2016.

Underskrifter: Paragrafer: Nicklas KÖVAMEES (NK) Ordförande Josefine WALLENÅ (JW) Umeå den 24 februari 2016. 1 (5) Plats: Datum: Tid: Skype 24 februari 2016 19:03-21:14 Närvarande: JW Josefine WALLENÅ (ordförande) CA TM NK Christina ABDULAHAD (ordinarie ledamot; vice ordförande) Tua MALMBERG (ordinarie ledamot;

Läs mer

RIKTLINJER FÖR STYRELSENS ARBETE

RIKTLINJER FÖR STYRELSENS ARBETE RIKTLINJER FÖR STYRELSENS ARBETE Dessa riktlinjer ges ut av Distriktssköterskeföreningen i Sverige (DSF) som hjälpmedel för styrelsearbetet i de lokala distriktssköterskeföreningarna. Riktlinjerna uppdateras

Läs mer

Salomon Abresparr, Sara Vikström Olsson, Andreas Hansen, Marina Widén och Pontus Johansson

Salomon Abresparr, Sara Vikström Olsson, Andreas Hansen, Marina Widén och Pontus Johansson Närvarande: Utom styrelsen: Ej närvarande: Bilagor: Salomon Abresparr, Sara Vikström Olsson, Andreas Hansen, Marina Widén och Pontus Johansson Linn Carin Fröjd, Ann-Christine Troberg, Lovisa Nilsson och

Läs mer

Arbetsordning. Version

Arbetsordning. Version Version 1.1 2011-11-19 ALLMÄNT Denna arbetsordning har antagits av Bohusläns klätterklubbs (BKK) styrelse den 2011-11- 19. Den skall fastställas på nytt vid styrelsens första ordinarie sammanträde efter

Läs mer

Protokoll för ADADnätverkets ÅRSMÖTE 2015

Protokoll för ADADnätverkets ÅRSMÖTE 2015 Protokoll för ADADnätverkets ÅRSMÖTE 2015 Torsdagen den 26 mars 2015, Karlavägen 66, Östermalm, Stockholm, Klockan 19.35 20.00 Närvarande: Göran Fjällborg, Jenny Kvam, Niklas Waitong, Dani Balladares,

Läs mer

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid

Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid Hur du bildar en förening! Kultur & Fritid En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse(interimsstyrelse) som kan bestå av tre personer

Läs mer

Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening (VARF) Stadgar

Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening (VARF) Stadgar Västerås Astronomi- och Rymdforskningsförening (VARF) Stadgar 1 Föreningens firma Föreningens firma är Västerås Astronomi- och RymdforskningsFörening. 2 Föreningens ändamål Föreningen har till ändamål

Läs mer

Stadgar för Sacorådet i Göteborgs Stad

Stadgar för Sacorådet i Göteborgs Stad Stadgar för Sacorådet i Göteborgs Stad Antagna vid Sacorådets ordinarie årsmöte 2014-02-20 1 Syfte Syftet med Sacorådet i Göteborgs Stad är att, genom samarbete, säkerställa optimal styrka hos Sacoförbunden,

Läs mer

mom 2 Norra Reals Elevkårs högsta beslutande organ är årsmötet och därefter Elevkårsstyrelsen.

mom 2 Norra Reals Elevkårs högsta beslutande organ är årsmötet och därefter Elevkårsstyrelsen. Norra Reals Elevkårs Stadga Med organisationsnummer 802408 7036 Antogs på årsmötet 25 mars 2015 1 Organisationen mom 1 Elevkårens juridiska namn är Norra Reals Elevkår. mom 2 Norra Reals Elevkårs högsta

Läs mer

Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm.

Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm. FÖRENINGSSTADGAR 1. 1 Namn och säte Föreningens namn är Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Syfte och målsättning Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF)

Läs mer

Stadgar för Cykelköket Göteborg

Stadgar för Cykelköket Göteborg Stadgar för Cykelköket Göteborg 1. Namn och syfte Cykelköket Göteborg är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening vars huvudsakliga syfte är att under jämlika former lära ut hur man sköter,

Läs mer

Föreningens namn är Ideella föreningen Nätverket Företagsamma kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner och är ett Lokalt Resurs Centrum.

Föreningens namn är Ideella föreningen Nätverket Företagsamma kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner och är ett Lokalt Resurs Centrum. Företagsamma kvinnor Tjörn Orust Stenungsund Stadgar Stadgar för ideella Föreningen Nätverket Företagsamma Kvinnor i Tjörns, Orusts och Stenungsunds kommuner. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Ideella

Läs mer

Protokoll FIAN Sveriges årsmöte 2014

Protokoll FIAN Sveriges årsmöte 2014 Protokoll FIAN Sveriges årsmöte 2014 26 april 2014, kl. 14.15 Solidaritetsrörelsens hus, Stockholm Närvarande: Klas Eriksson, Emma Hyldéen, Rebecka Jalvemyr, Mikael Jonsson, Maja Magnusson, Ida Niskanen,

Läs mer

1 / 5 STADGAR. 1 Namn. 1.1 Den ideella föreningen Intize (Intize) 2 Säte 2.1 Intize har sitt säte i Göteborg.

1 / 5 STADGAR. 1 Namn. 1.1 Den ideella föreningen Intize (Intize) 2 Säte 2.1 Intize har sitt säte i Göteborg. 1 Namn STADGAR 1.1 Den ideella föreningen Intize (Intize) 2 Säte 2.1 Intize har sitt säte i Göteborg. 3 Ändamål 3.1 Föreningens syfte är att inspirera till ett ökat intresse för och öka kunskaperna i matematik

Läs mer

Föreningen Ekets Framtid

Föreningen Ekets Framtid Stadgar för Föreningen Ekets Framtid med säte i Eket, Örkelljunga kommun organisationsnummer 802451-9277 Föreningen bildades 2010-02-10 Dessa stadgar ersätter tidigare fastställda stadgar vid årsmötet

Läs mer

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ

STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ STADGAR FÖR FEMINISTISKT INITIATIV MALMÖ Antagna vid årsmöte 2017-04-09 1 Föreningens namn och organisationsnummer Föreningens namn är Feministiskt initiativ Malmö (F!Malmö). Föreningen är registrerad

Läs mer

Arbetsordning för Minds styrelse

Arbetsordning för Minds styrelse Policy Mind Antagen av styrelsen: 2015-02-04 Arbetsordning för Minds styrelse 1. Inledning Det är viktigt att Minds styrelseledamöter har klart för sig vilket ansvar och roll de har. Detta dokument beskriver

Läs mer

Styrelsemötesprotokoll Technology Management Studenternas Ideella Förening

Styrelsemötesprotokoll Technology Management Studenternas Ideella Förening Styrelsemötesprotokoll Technology Management Studenternas Ideella Förening Datum: 2013-10-30, kl. 08.00 Plats: E-huset, LTH Ordförande: Elin Wennerström, TM14 Sekreterare: Sara Melin, TM14 Övriga närvarande:

Läs mer

Protokoll föreningsstämma den 17 mars 2011 Plats: Mathiasgården, Vallentuna

Protokoll föreningsstämma den 17 mars 2011 Plats: Mathiasgården, Vallentuna ÄPPELBLOMMANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Protokoll föreningsstämma den 17 mars 2011 Plats: Mathiasgården, Vallentuna Stämmans öppnande Peter Bergman öppnade stämman och hälsade alla medlemmar välkomna. 1. Val

Läs mer

Att starta förening hur gör man det?

Att starta förening hur gör man det? Att starta förening hur gör man det? Läs hjälpredan med liten ordlista Kultur - och fritidsförvaltningen en del av Hultsfreds kommun Finns det ingen förening som passar dig? Vill du starta en egen? Då

Läs mer

Stina. Studieinspiratörerna. Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna. Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna

Stina. Studieinspiratörerna. Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna. Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna Stina Studieinspiratörerna Stadgar för den ideella föreningen Studieinspiratörerna Ändringar gjorda på årsmöte 140526 medtagna Föreningen 1 Föreningens namn är Studieinspiratörerna. 2 Föreningen och dess

Läs mer

Stadgar för Herbert Felixinstitutet Ideell förening

Stadgar för Herbert Felixinstitutet Ideell förening Stadgar för Herbert Felixinstitutet Ideell förening Stadgar Vid en konstituerande stämma i Eslöv fredagen den i november 2007 har följande stadgar antagits: 1. Ändamål. 1.1 Föreningen skall verka för att

Läs mer

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic

Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic Förslag på ändringar av stadgar för Global Picnic 1 Firma Föreningens firma är Global Picnic. 2 Ändamål och verksamhet Föreningen ska främja medlemmarnas intresse genom att bedriva aktiviteter som är förknippade

Läs mer

Sveriges Cytodiagnostikers årsmöte 2015-05-20, Örebro

Sveriges Cytodiagnostikers årsmöte 2015-05-20, Örebro Protokoll fört vid Sveriges Cytodiagnostikers årsmöte 2015-05-20, Örebro 1 Mötets öppnande Anna Kellin, vice ordförande hälsade alla välkomna och förklarade årsmötet öppnat. 2 Kallelsens godkännande Anna

Läs mer

Att starta en förening

Att starta en förening Att starta en förening Fritidskontoret Hur du bildar en förening En grupp människor med samma intresse samlas till ett möte för att bilda en förening. En provisorisk styrelse (interimsstyrelse) utses som

Läs mer

Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. 1. Ändamål. 2. Uppgifter Riksorganisationens uppgifter är: Lokalföreningens uppgifter är:

Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. 1. Ändamål. 2. Uppgifter Riksorganisationens uppgifter är: Lokalföreningens uppgifter är: Stadgar för Alzheimer Sverige och för lokala föreningar. Stadgar antagna vid årsmöte den 28 februari 1988 Ändringar av stadgarna antagna vid årsmöte 15 maj 2004 Ändringar av stadgar antagna vi årsmöte

Läs mer

Medlemsföreningens styrelse

Medlemsföreningens styrelse Medlemsföreningens styrelse På ett medlemsföreningsårsmöte (läs dokumentet Medlemsföreningsårsmöte ) beslutar medlemmarna vilka som ska sitta i medlemsföreningens styrelse under ett år framåt. Det måste

Läs mer

SRS:s Interna kommunikationsplan;

SRS:s Interna kommunikationsplan; SRS:s Interna kommunikationsplan; 2014-2016 Innehåll Introduktion och bakgrund... 2 Syfte och mål... 2 Kommunikativa behov och ageranden... 3 Information om styrelsen beslut... 3 Information om styrelsens

Läs mer

Playstars årsmöte 2013-03-30

Playstars årsmöte 2013-03-30 Playstars årsmöte 2013-03-30 Dagordning: 1. Mötets öppnande 2. Mötets behörighet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av mötets sekreterare 5. Val av två personer att justera protokollet 6. Val av rösträknare

Läs mer

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2014-05-13 2013-11-12

Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker. Senast reviderade 2014-05-13 2013-11-12 ! Stadgar för Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker Senast reviderade 2014-05-13 2013-11-12 Stadgar 2(5) Kapitel I: Inledande bestämmelser 1 Definitioner FUTF: Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker F-STORM:

Läs mer

Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga. Stadga för Ungdomsrådet i (Kommun/Stadsdel)

Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga. Stadga för Ungdomsrådet i (Kommun/Stadsdel) Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga Detta är guiden till Sveriges ungdomsråds exempelstadga. Som du kan se så är texten skriven i två färger. Detta är för att den turkosa färgen är den förklarande

Läs mer

Djurens partis stadgar

Djurens partis stadgar Djurens partis stadgar 1. Namn och syfte Partiets namn är Djurens parti. Djurens parti är en politisk organisation vars syfte är att kraftfullt verka för djurens intressen genom att ta politiskt mandat

Läs mer

Integration, demokrati, jämställdhet och samförstånd i det svenska samhället genom:

Integration, demokrati, jämställdhet och samförstånd i det svenska samhället genom: STADGAR FÖR SYRISKA RIKSFÖRBUNDET I SVERIGE 1 NAMN & SÄTE Namnet är Syriska Riksförbundet i Sverige förkortas till SYRF. SYRF har sitt säte i Stockholm. 2 MÅLSÄTTNING SYRF s målsättning är följande: Integration,

Läs mer

ÅRSMÖTE 25 Årsmötet är Försvarshögskolans Studentkårs högsta beslutande organ.

ÅRSMÖTE 25 Årsmötet är Försvarshögskolans Studentkårs högsta beslutande organ. Stadga för FÖRSVARSHÖGSKOLANS STUDENTKÅR Denna stadga antogs första gången 31 januari 2008. Stadgan reviderades en första gång 3 mars 2010. Denna version av stadga gäller från och med 1 juli 2010. ÄNDAMÅL

Läs mer

Svensk Förening för Läkare inom Prehospital Akutsjukvård SFLPA. Stadgar. antagna vid föreningens konstituerande möte

Svensk Förening för Läkare inom Prehospital Akutsjukvård SFLPA. Stadgar. antagna vid föreningens konstituerande möte Svensk Förening för Läkare inom Prehospital Akutsjukvård SFLPA Stadgar antagna vid föreningens konstituerande möte 2013-06-24 1 Namn och säte Föreningens namn är Svensk Förening för Läkare inom Prehospital

Läs mer

Svenska E-Sportföreningen

Svenska E-Sportföreningen Svenska E-Sportföreningen, 802446-6164 1 KAP Konstituella stadgar 1 Förningens namn Föreningens namn är Svenska E-Sportföreningen, 802446-6164, förkortat SESF. 2 Föreningens säte SESF:s styrelse har sitt

Läs mer

Stadgar Antagna av Kongressen 2018

Stadgar Antagna av Kongressen 2018 Stadgar Antagna av Kongressen 2018 Kap 1. Allmänna bestämmelser Mom 1.1 Namn och säte Förbundets namn är Ungdom Mot Rasism. Förbundets namn översätts på engelska till Youth Against Racism Sweden. Förbundets

Läs mer

Playstars årsmöte 2014-03-30

Playstars årsmöte 2014-03-30 Playstars årsmöte 2014-03-30 Dagordning: 1. Mötets öppnande 2. Mötets behörighet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av mötets sekreterare 5. Val av två personer att justera protokollet 6. Val av rösträknare

Läs mer

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1

Bilaga 1 INSTRUKTION. för LOKALAVDELNINGARNA SOS BARNBYAR SVERIGE. LEGAL#1483290v1 Bilaga 1 INSTRUKTION för LOKALAVDELNINGARNA i SOS BARNBYAR SVERIGE Antagen vid årsmöte den 15 maj 2004 Antagen vid årsmötet den 23 april 2005 Antagen vid årsmötet den 22 april 2006 Antagen vid årsmötet

Läs mer

Tostan Sverige Stadgar

Tostan Sverige Stadgar Tostan Sverige Stadgar 1. Namn Föreningens namn är Tostan Sverige. 2. Ändamål Tostan Sverige är en ideell förening vars syfte är att stödja den verksamhet som moderorganisationen Tostan bedriver. 3. Verksamhet

Läs mer

Playstars årsmöte

Playstars årsmöte Playstars årsmöte 2015-03-29 Dagordning: 1. Mötets öppnande 2. Mötets behörighet 3. Val av mötets ordförande 4. Val av mötets sekreterare 5. Val av två personer att justera protokollet 6. Val av rösträknare

Läs mer

2.3. Medlemsavgift Medlemsavgiftens storlek beslutas av årsmötet och är för närvarande 150 SEK per familj.

2.3. Medlemsavgift Medlemsavgiftens storlek beslutas av årsmötet och är för närvarande 150 SEK per familj. FÖRÄLDRAFÖRENINGEN Organisationsnummer: 802491-9592 1 ÄNDAMÅL Föreningen är en fristående föräldraförening, som arbetar för att stärka samarbetet mellan föräldrar/elever och skola. Föreningens uppgift

Läs mer

Definition och ändamål

Definition och ändamål Stadgar 2014-07-17 Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Stadgar för Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Definition och ändamål 1 Syfte Mom 1 Föreningens syfte är att bidra till ett Europa där ungdomar intresserar

Läs mer

Stadgar F! Västerås Antagna av årsmöte

Stadgar F! Västerås Antagna av årsmöte 1 Föreningens namn och organisationsnummer Föreningens namn är Feministiskt initiativ Västerås (F! Västerås), organisationsnummer 802495-3799. 2 Föreningens säte F! Västerås säte är Västerås kommun. 3

Läs mer

Lunk i Kring- ideell förening för handikappridning

Lunk i Kring- ideell förening för handikappridning Stadgar för Lunk i Kring- Ideell förening Föreningen bildad 1992-02-12 Syfte 1 Lunk i krings syfte är att bedriva ridning i form av ridträning och/eller fritidsridning relaterat till hälsa (rehabiliterings

Läs mer

Stadgar. Firma: Rise - Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen

Stadgar. Firma: Rise - Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen Stadgar Firma: 802011-0386 Rise - Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen Innehåll INLEDANDE BESTÄMMELSER... 1 MEDLEMSKAP... 1 MEDLEMS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER... 1 VERKSAMHET...

Läs mer

Nästan lika lätt som att räkna till tre.

Nästan lika lätt som att räkna till tre. Nästan lika lätt som att räkna till tre. 1 Håll ett första årsmöte. Meddela din kör två veckor i förväg att ni ska ha ett årsmöte där ni bildar förening, ett så kallat konstituerande möte. UNGiKÖR kan

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva

Stadgar för Hela Sverige ska leva Stadgar för Hela Sverige ska leva Antagna vid årsmötet 2011-05-10 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva. Föreningen är ideell och partipolitiskt och religiöst obunden. 2 Föreningens

Läs mer

HANDBOK I EKONOMI FÖR EUP SVERIGES REGIONALA STYRELSER 2019

HANDBOK I EKONOMI FÖR EUP SVERIGES REGIONALA STYRELSER 2019 HANDBOK I EKONOMI FÖR EUP SVERIGES REGIONALA STYRELSER 2019 Organisationsnummer EUP Öst: 802450-2604 EUP Väst: 802448-8028 EUP Syd: 802447-7120 EUP Nord: Frågor? Kansliet: simon.jernberg@eup.se Grant Thornton

Läs mer

Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund

Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund 0 Förslag till ändringar av stadgar för Föreningen Villaägare i Järfälla, ansluten till Villaägarnas Riksförbund (baserade på Förbundets Normalstadga för förening) Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post

Läs mer

Stadgar för yygården Gårdsförening

Stadgar för yygården Gårdsförening Förslag till stadgar i förening utan andelar Stadgar för yygården Gårdsförening Senast reviderade på föreningsstämma xxxx-xx-xx och extra föreningsstämma xxxx-xx-xx 1. FÖRENINGENS NAMN yygårdens Gårdsförening

Läs mer

1 Föreningens namn Föreningens namn är LÄSK. LÄSK är en förkortning för Lärarstuderande I Karlstad

1 Föreningens namn Föreningens namn är LÄSK. LÄSK är en förkortning för Lärarstuderande I Karlstad LÄSK STADGAR 2014 1 Föreningens namn Föreningens namn är LÄSK. LÄSK är en förkortning för Lärarstuderande I Karlstad 2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i Karlstad kommun 3 Föreningsform Föreningen

Läs mer

Stadgar för PTC User Sweden

Stadgar för PTC User Sweden 1 FÖRENINGENS FIRMA Föreningens firma är PTC User Sweden. Dess postadress ska vara ordförandens företagsadress. Dess firma tecknas av ordföranden och kassören var för sig samt av övriga ordinarie styrelseledamöter,

Läs mer

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag.

Detta introduktionsprogram är tänkt att kortfattad ge en beskrivning av FSO:s förening och vad du bör tänka på i ditt uppdrag. INTRODUKTIONSPROGRAM FÖR NYA FÖRTROENDEVALDA INOM FÖRENINGEN SOCIAL OMSORG (FSO) Grattis till ditt nya förtroendeuppdrag inom FSO Vi hoppas att du ska trivas i ditt nya uppdrag och känna dig välkommen

Läs mer

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA Antagna på årsmöte 2011-xx-xx 1. Firma Lokalavdelningens namn är jagvillhabostad.nu Uppsala. 2. Syfte Lokalavdelningens syfte är att bevaka samt agera utifrån unga bostadssökandes

Läs mer

Stadgar för IOD Fleet Sweden Antagna

Stadgar för IOD Fleet Sweden Antagna Kapitel 1 Allmänna bestämmelser Organisations 1 Tillhörighet IOD Fleet Sweden företräder Svenska IOD klassen. Säte: Tjörn Mål 2 Svenska IOD-Förbundet har till mål att: a) svara för klassens administration

Läs mer

En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner

En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner Ett årsmöte hålls för att stämma av vad som har hänt under det föregående året, bestämma vad som ska hända det kommande året och att välja

Läs mer

Att bilda en förening

Att bilda en förening Att bilda en förening Här hittar du information om hur man startar en förening och om vilka uppgifter styrelsen och styrelsens ledamöter har. Förberedelser För att kunna bilda en förening måste det finnas

Läs mer

Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga

Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga Guide till Sveriges ungdomsråds exempelstadga Varje förening behöver regler som bestämmer hur den ska skötas, dessa regler kallas stadgar. För att underlätta

Läs mer

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december.

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december. Studentradion i Sverige - Stadgar SENAST ÄNDRADE 2014-10-12 Firma 1 Föreningens firma är Studentradion i Sverige, och förkortas SRS. Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var och en för sig.

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård.

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård. STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård. ÄNDAMÅL 2 Föreningens ändamål Föreningen ska fungera som nätverk för

Läs mer

Normalstadgar för RFSL

Normalstadgar för RFSL Normalstadgar för RFSL Antagna på årsmötet 2008 samt 2009 Normalstadgarna ska vara gällande för samtliga avdelningar senast år 2010 och ska gälla för alla nybildade avdelningar som upptas i RFSL. Inom

Läs mer

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20

Stadgar Villaägarna Göteborg. Antagna vid årsmöte 2013-03-20 Stadgar Villaägarna Göteborg Antagna vid årsmöte 2013-03-20 1 2 (6) ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHETSOMRÅDE 1. Villaägarna Göteborg är en partipolitiskt obunden sammanslutning, ideell förening, av medlemmar i Villaägarnas

Läs mer

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen ROM 2015 Gör din röst hörd! 1 Dagordningen Dagordningen, eller ärendelistan som den ibland kallas, är en sorts plan över vad mötet ska diskutera och i vilken ordning. Det finns regler i stadgarna för vilka

Läs mer

En information om hur det går till att bilda en förening.

En information om hur det går till att bilda en förening. Bilda förening En information om hur det går till att bilda en förening. Att bilda en förening I Sverige finns det ingen lag som kräver att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. Det innebär

Läs mer

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva Stadgar Antagna vid årsmötet den 26 maj 2016. Hela SVerige ska leva 1 Föreningens status Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är en riksomfattande ideell förening som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Styrelseposter i ESN Linköping verksamhetsåret 15/16

Styrelseposter i ESN Linköping verksamhetsåret 15/16 Styrelseposter i verksamhetsåret 15/16 Samtliga styrelseposter skriver testamente till sin efterträdare samt ser till att dela dessa med samtliga i styrelsen. Avgående styrelsemedlem ska finnas tillgänglig

Läs mer

Arbetsordning för Svenska Klätterförbundet

Arbetsordning för Svenska Klätterförbundet Denna arbetsordning har antagits av Svenska Klätterförbundets styrelse den 27 november 2010. Den skall fastställas på nytt vid styrelsens första ordinarie sammanträde efter förbundsmötet och ska revideras

Läs mer

STADGAR. för Internet Society:s svenska avdelning eller ISOC-SE. Antagna den 16 juni 2014

STADGAR. för Internet Society:s svenska avdelning eller ISOC-SE. Antagna den 16 juni 2014 STADGAR för Internet Society:s svenska avdelning eller ISOC-SE Antagna den 16 juni 2014 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Firma Föreningens svenska namn är Internet Society:s svenska avdelning (ISOC-SE). Föreningens

Läs mer

Mall: Stadgar för Region XX Pura Raza Española

Mall: Stadgar för Region XX Pura Raza Española Mall: Stadgar för Region XX Pura Raza Española 1 - Föreningens namn Föreningens officiella namn är Region XX Pura Raza Española (XX P.R.E.) På spanska är föreningens namn XX 2 Föreningens säte Föreningens

Läs mer

Stadgar för Frisk & Fri Riksföreningen mot ätstörningar Slutgiltigt förslag

Stadgar för Frisk & Fri Riksföreningen mot ätstörningar Slutgiltigt förslag Stadgar för Frisk & Fri Riksföreningen mot ätstörningar Slutgiltigt förslag 1 Föreningen Föreningens namn är Frisk & Fri Riksföreningen mot ätstörningar. Verksamheten är partipolitiskt obunden och religiöst

Läs mer

Stadgar för Malmö Dövas Förening Svenske

Stadgar för Malmö Dövas Förening Svenske Dessa stadgar är antagna den 26 mars 2011 efter att ha behandlats vid föreningsmöte den 16 oktober 2010 och vid föreningens årsmöte den 26 mars 2011. Malmö Dövas Förening Svenske är ansluten till Sveriges

Läs mer

Vi söker personer till tio styrelseplatser i Kids of Ugandas styrelse, samt valberedningens ordförande och verksamhetsrevisor.

Vi söker personer till tio styrelseplatser i Kids of Ugandas styrelse, samt valberedningens ordförande och verksamhetsrevisor. Styrelseposter 2014 Vi söker personer till tio styrelseplatser i Kids of Ugandas styrelse, samt valberedningens ordförande och verksamhetsrevisor. För att söka en plats i Kids of Ugandas styrelse 2014

Läs mer

Medlemmar är de som är valda till styrelsen. Föreningen har ingen medlemsavgift.

Medlemmar är de som är valda till styrelsen. Föreningen har ingen medlemsavgift. Kapitel I: Allmänna stadgan Föreningens syfte är att främja studiemiljön och det sociala livet för studenter antagna till programmet teknisk fysik vid Uppsala universitet (hädanefter F student). Medlemmar

Läs mer

G-gruppen Genealogi över Östersjön Årsmötesprotokoll 2011-02-26

G-gruppen Genealogi över Östersjön Årsmötesprotokoll 2011-02-26 Tid. Den 26 februari 2011, kl 13.30 Plats: Släktforskarförbundets lokaler, Solna Närvarande: 25 personer enligt närvarolista, bil 1. 1. Föreningens ordförande Otfried Czaika inledde med att bl a tacka

Läs mer

Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH)

Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH) Stadgar för Parent Teacher Association Halmstad (PTA Halmstad) Internationella Engelska Skolan, Halmstad (IESH) FÖRENINGENS SYFTE: IESH PTA finns till för att: - utgöra en länk mellan ledning och personal

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Styrelseledamot i Internationella Arbetslag

Uppdragsbeskrivning Styrelseledamot i Internationella Arbetslag Du Uppdragsbeskrivning Styrelseledamot i Internationella Arbetslag IAL:s vision är en fredlig och gränslös värld där människor möts med kärlek, förståelse och respekt för varandra, sig själva och de sociala

Läs mer

Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF)

Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF) Stadgar för Svensk Räddningshundförarförening (SRhF) 1 Mål Föreningens mål är: - att sprida intresse för och kunskap om räddningshunden - att anordna lägerverksamhet och lagtävlingar för medlemmarna -

Läs mer

Stadgar föreningen Erfane Halghe Swedish Association (EHSA)

Stadgar föreningen Erfane Halghe Swedish Association (EHSA) Stadgar föreningen Erfane Halghe Swedish Association (EHSA) Föreningen vill sprida Dr Mohammad Ali Taheris lära Erfane Halghe, dess undergrupper samt de två komplementärmedicinska metoder Faradarmani och

Läs mer

STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN Vi Konsumenter

STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN Vi Konsumenter STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN Vi Konsumenter Fastställda av årsmötet 21 april 2015 1. Namn 2. Ändamål 3. Uppgift 4. Säte Föreningens namn är Vi Konsumenter Föreningen är en fristående, partipolitiskt

Läs mer

STADGAR för LiTHe Syra

STADGAR för LiTHe Syra STADGAR för LiTHe Syra Senast reviderad 2012-10-17 Tidigare versioner: 2012-05-07 2008-08-25 2009-07-15 2010-03-20 2011-05-17 1 LiTHe Syra LiTHe Syra är en politiskt oberoende sammanslutning för studenter,

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte

Protokoll Styrelsemöte Protokoll Styrelsemöte Tid: Måndagen den 27 januari 2014 kl. 09.00-12.00 Plats: Riverside, Uddevalla Beslutande Hans Henriksson, Eva Lind Johansson, Boel Lanne, Elin Ruist, Gunilla Magnusson, Karl-Erik

Läs mer

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar EN BÄTTRE VÄRLD Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgarna antogs 1957 och reviderades senast vid Svenska FN-förbundets

Läs mer

Stadgar. 1 Ändamål. 2 Medlemskap. Föreningens syfte är att:

Stadgar. 1 Ändamål. 2 Medlemskap. Föreningens syfte är att: STADGAR 2013.08.15 Stadgar för Innovationsledarna (802475-0567), Association for Innovation Management Professionals in Sweden med säte i Stockholm. Föreningen bildades 2013-08-15 och dessa stadgar ändrades

Läs mer

Protokoll fört vid FSO:s interimsstyrelses möte i form av telefonmöte 090204.

Protokoll fört vid FSO:s interimsstyrelses möte i form av telefonmöte 090204. Protokoll fört vid FSO:s interimsstyrelses möte i form av telefonmöte 090204. Deltagare: Sigbritt Bothin, Siv Bringetun, Susanne Rydén, Anna Strömstedt och Åsa Vidman. Dessutom deltog revisorerna Aina

Läs mer

STADGAR FÖR SVENSKA FORMULA FÖRBUNDET

STADGAR FÖR SVENSKA FORMULA FÖRBUNDET STADGAR FÖR SVENSKA FORMULA FÖRBUNDET Ratificerade vid årsmötet 2017, att gälla från årsmötet 2017 ANTAGNA VID ÅRSMÖTE 2013, ATT GÄLLA FRÅN ÅRSMÖTET 2013 Innehållsförteckning STADGAR FÖR SVENSKA FORMULA

Läs mer

Stadgar för RFSL Sundsvall

Stadgar för RFSL Sundsvall Sidan 1 av 6 Stadgar för RFSL Sundsvall Dessa avdelningsstadgar antogs av RFSL:s kongress 140502-0504. Avdelningsstadgarna gäller för alla avdelningar samt dess verksamheter och ska gälla för alla föreningar

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN VALFRI MJÖLK. Bildad 2018

STADGAR FÖR FÖRENINGEN VALFRI MJÖLK. Bildad 2018 STADGAR FÖR FÖRENINGEN VALFRI MJÖLK Bildad 2018 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Ändamål Föreningen har som ändamål att bedriva ideell verksamhet relaterad till utveckling av kunskap och forskning kring mjölk,

Läs mer

Kap. 1 Om föreningen 1 (5) Stadgar antagna vid konstituerande stämma i Örnsköldsvik den 31 augusti 2013.

Kap. 1 Om föreningen 1 (5) Stadgar antagna vid konstituerande stämma i Örnsköldsvik den 31 augusti 2013. 1 (5) Stadgar antagna vid konstituerande stämma i Örnsköldsvik den 31 augusti 2013. Kap. 1 Om föreningen 1 Föreningens namn är Barnaktiviteter i Örnsköldsvik. Föreningen ska bedriva sin verksamhet i Örnsköldsviks

Läs mer

A. Organisation Jagvillhabostad.nu består av enskilda medlemmar organiserade i lokalavdelningar.

A. Organisation Jagvillhabostad.nu består av enskilda medlemmar organiserade i lokalavdelningar. STADGAR Antagna 2003-04-06 Reviderade 2006-03-04, 2007-03-03, 2009-03-07, 2010-03-06, 2012-02-18 1. Firma Organisationens namn är jagvillhabostad.nu. 2. Syfte Föreningens syfte är att bevaka samt agera

Läs mer

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet.

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet. Årsmötesordlista Förklaringar till dagordning på årsmöte 01. Årsmötets öppnande När mötet ska starta enligt kallelsen får någon öppna mötet, exempelvis föreningens ordförande. Det gör man genom att säga

Läs mer

Danscentrums stadgar 21 maj 2016.

Danscentrums stadgar 21 maj 2016. 1 Danscentrums stadgar 21 maj 2016. 1 Föreningen a) Föreningens namn är Danscentrum och förkortas DC. b) Danscentrum är en riksorganisation och en rikstäckande konstnärlig centrumbildning för den fria

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Antagna på LRF Örebros regionstämma 20 mars 2014 Godkända av riksförbundsstyrelsen 23 april 2014 Stadgar för LRF Örebro Namn, geografisk omfattning, ändamål, organ och medlemskap

Läs mer