Sveriges bästa Internetbank

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sveriges bästa Internetbank"

Transkript

1 Sveriges bästa Internetbank

2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Stor undersökning av svenska internetbanker... 4 Inloggning Startsidan Konton Kort Överföringar Simulo info@simulo.se Vanadisv. 30, Stockholm 2 (18)

3 Räkningar Tillgänglighet Hjälp Slutsats Allmän kommentar Summering av delbetygen Vinnare Simulo Vanadisv. 30, Stockholm 3 (18)

4 Stor undersökning av svenska internetbanker I en tid där internetanvändandet kryper både högre upp och längre ner i åldrarna och det är lättare än någonsin att byta bank har värdet av en bra internetbank blivit allt högre. Som den ledande tjänsten på internetbaserad användarvänlighet har Simulo testat de sex ledande storbankerna och utsett den bästa internetbanken år De senaste åren har åtskilliga tester av svenska internetbanker genomförts av såväl undersökningsföretag som branschtidningar. Dessa har dock oftast varit inriktade på antingen mer tekniska aspekter eller icke-inloggningsskyddade sidor. Det viktigaste på internet är emellertid upplevelsen för slutanvändarna, vilket ledde till att Simulo nu genomfört ett stort test av användarvänligheten på de vanligaste internetbankerna. Bankerna vill pressa sina kostnader och möjliggöra self-service via internet i så hög grad som möjligt, men för att det ska fungera krävs att sidorna fungerar klockrent ur ett användarperspektiv, säger Lukas Sveman på Simulo. Han har ansvarat för undersökningen och har även erfarenhet från såväl försäljning som kundtjänst inom den svenska banksektorn. Testet har, på eget initiativ, genomförts under februari-april 2012 och bygger, liksom övriga test från Simulo, på att studera riktiga användare när de försökt lösa ett antal uppgifter på internetbankerna i fråga. Exempel på uppgifter har varit logga in på internetbanken, betala en räkning och ansök om ett nytt kreditkort. Testarna har utgjorts av en kombination av befintliga och icke-befintliga kunder, såväl män som kvinnor, i åldersspannet år. De bankerna som undersökts har varit de sex ledande bankerna i Sverige: Vi har valt att avgränsa testet till att enbart undersöka den traditionella inlåningssidan på de respektive bankerna. Detta har gjorts efter att de initiala intervjuerna påvisat att det mestadels är mer avancerade och långvariga kunder (som därför torde ha vant sig vid hur internetbankerna fungerar) som använder tjänster såsom värdepappersplaceringar. Testets syfte har varit att avgöra hur bra användarvänligheten är för vanliga kunder. Simulo är en internetbaserad tjänst för att öka användarvänligheten på internet. Genom en unik metod som bygger på inspelningar av hur riktiga besökare använder hemsidorna, kan vi ge insikter som är mycket svåra att få via exempelvis feedbackformulär. Tjänsten används idag av både den privata och den offentliga sektorn, och har figurerat i tidningar såsom Veckans Affärer och Entreprenör. På de följande sidorna finns en sammanfattande genomgång av testets olika komponenter samt en slutsats där Sveriges bästa internetbank 2012 utses. Simulo info@simulo.se Vanadisv. 30, Stockholm 4 (18)

5 Inloggning erbjuder inloggning via en säkerhetsdosa, Bank-ID eller personlig kod. Den ordinarie inloggningsmetoden om man vill ha tillgång till alla funktioner i internetbanken är dosan. Dosans funktionalitet upplevs som bra, men flera tycker att det är bristfälliga instruktioner för hur man ska använda den på hemsidan. Vissa hade också problem att hitta inloggningsknappen på.se. Ytterligare förvirring uppstår hos många kunder som fått nya dosor eftersom inloggningsmetoden är något annorlunda trots att dosorna ser exakt likadana ut. En fördel med s inloggningsmetod är att man kan logga in på internetbanken på olika datorer utan extra bekräftelser och liknande. På kan kunderna logga in med en dosa eller Bank-ID. Dosan är den huvudsakliga inloggningsmetoden. Den ser ut som s dosa men man använder den på ett något annorlunda sätt när man ska logga in. Nackdelen är att :s metod är lite mer tidskrävande än s, men fördelen är att metoden i sig är kort och koncist beskriven direkt på inloggningssidan. Precis som på har fördelen att man kan logga in på olika datorer så länge man har med sig sin dosa. erbjuder inloggning via dosa, e-legitimation eller personlig kod. Om man loggar in med personlig kod så får man inte tillgång till alla funktioner, men det är enkelt att se till exempel sitt saldo. Tyvärr är denna kod inte samma som den man vanligen använder, vilket gör att många inte använder den. Liksom för de flesta andra banker är dosan det man oftast använder, och den fungerar överlag bra, även om det tar ganska lång tid att logga in. Ibland så uppfattar heller inte hemsidan ens svarskod rätt, vilket är ett stort irritationsmoment. Det är också onödigt svårt att logga in på ett privatkonto från startsidan, med tanke på att det är vad de flesta kunderna vill göra. Simulo info@simulo.se Vanadisv. 30, Stockholm 5 (18)

6 Med kan man logga in med kortläsare (med eller utan sladd), e-legitimation eller kodbricka. Det finns även en mobilapp som ger begränsad funktionalitet. De många valmöjligheterna är ett plus, men samtidigt blir det lätt lite förvirrat med till exempel inloggningskortnummer jämfört med kortnummer. Liksom på s hemsida måste man klicka på en liten ruta för att välja "Logga in privat", vilket förvirrade någon testare. s huvudsakliga inloggningssystem är Bank-ID och bygger på att man 1) oftast använder samma dator för sina bankärenden och 2) har sin mobiltelefon tillgänglig. Det finns alternativa metoder som bl.a. bygger på ett kodkort och elektroniska certifikat, men de användes inte av våra testpersoner. Man behöver ingen dosa, vilket är en fördel eftersom man slipper bära med sig något extra till datorn. Själva inloggningsprocessen är mycket väl beskriven och uppskattades av en majoritet av testarna för sin smidighet. Den enda potentiella nackdelen är att metoden ibland kan vara något tidskrävande jämfört med dosorna. s huvudsakliga inloggningsmetod är en dosa. Vad denna kallas rådde det viss förvirring kring bland testarna och många visste inte om de skulle välja inloggning med Kodbox eller e-safekey. Inloggningsrutan i sig är dessutom ganska dold. Instruktionerna är väldigt svåra att hitta och flera befintliga kunder använde dosan fel när de skulle logga in. har emellertid valt en väldigt snabb lösning med dosan när man vet hur den ska användas, så det låga betyget kan lätt höjas många steg genom att sätta in tydliga instruktioner på hemsidan. Startsidan Startsidan på s internetbank är relativt lättöverskådlig och man besväras inte av alltför mycket onödig sidoinformation. Det finns dock flera problem. Ett är att vissa kontotyper inte visas i listan över Egna konton, vilket förvirrade många testpersoner. Ett Simulo info@simulo.se Vanadisv. 30, Stockholm 6 (18)

7 annat problem är Påminnelser och Meddelanden. Även kunder som är vana vid internetbanken sen flera år tillbaka hade svårt att förstå vad skillnaden var. :s startsida är, enligt våra testare, mycket bra. Det finns en tydlig översikt av bl.a. konton, tillgångar och skulder, och nyheterna presenteras på ett tydligt sätt utan att vara inkräktande. Ett stort plus för att ord som Disponibelt är klickbara och förklaras direkt på sidan. s startsida är överlag bra och ger en överblick över ens olika konton och de olika vyerna. Däremot ger det lätt ett lite plottrigt intryck med två sidomenyer och två toppmenyer, något som gjorde det svårt för vissa av testarna att orientera sig. Vissa av testarna tyckte att sidan gav ett gammalmodigt intryck då man alltid togs till en ny sida, istället för att uppdatera delar av sidan när man klickar. På s finns det mycket allmän information, och som förstagångsbesökare är det inte helt klart var man ska lägga fokus, och vissa knappar leder till att nya fönster öppnas, vilket orsakade förvirring för några av testarna. När man väl har vant sig vid konceptet om e-brevlåda och att de mest använda funktionerna finns i en rullista högst upp så är den smidig att navigera i. s startsida är överlag väldigt bra. Till exempel är kontonumren klickbara och leder till en mycket uppskattad popup-meny där man bland annat kan namnge kontot, se historiken och betala räkningar. Startsidan är stilren, enkel och icke-säljig, vilket uppskattades av testarna. Det finns egentligen bara tre negativa detaljer med s startsida: 1) begrepp som Disponibelt förklaras inte (som t.ex. gör), 2) när man har fått ett nytt meddelande visas det diskret och man kan lätt missa viktig information och 3) den avrundar alltid nedåt vilket gör att konton med t.ex. 64 öre visas som helt tomma. Mycket nära högsta betyg. Simulo info@simulo.se Vanadisv. 30, Stockholm 7 (18)

8 s startsida upplevs som godkänd, men inte så mycket mer. Kontoöversikten, och kanske framför allt länkarna till överföringar och betalningar, är bra, men vissa testare tyckte att sidan var tråkig och rörig. Vi tror att den skulle kunna förbättras markant genom att ta bort lite av informationen såsom egna kontaktuppgifter. Indikationen att man har fått ett nytt meddelande är så pass dold att många helt missade den även under långa tidsperioder, vilket givetvis är negativt. Konton När man kommit fram till kontoöversikten är informationen tydlig och lättöverskådlig, enligt våra testare. Påminnelse -rutan förvirrar dock något. Saldo och historik är tydligt, även om vi gärna hade sett att ordlistan var integrerad i själva kontohistoriken. Nu är det många som inte förstår alla begrepp men ändå inte orkar klicka upp den separata ordlistan. Kontohistoriken går inte särskilt långt tillbaka i tiden om man är en kund med många transaktioner, vilket irriterade flera testare. Plus för att man kan namnge kontona, men minus för att det är svårt att få upp de allmänna villkoren för inlåning. Det är lätt att lägga till sparkonton, men lite mer komplicerat att avsluta dem. Detta borde kunna förbättras. Just kontoöversikten är något som är relativt bra på. Informationen presenteras tydligt, kan exporteras till t.ex. Excel och alla förklaringar ligger direkt på sidan. Historiken går något längre bak än, vilket är bra. En stor nackdel är att t.ex. kontoinformationen ligger i menyn och inte kan besökas direkt från kontohistoriken/kontolistan. Detta förvirrade flera testare. Det går att namnge konton, men det är direkt svårt att hitta var man gör det. Som de flesta andra bankerna ger en tydlig översikt över ens konton och saldo. Det finns även möjlighet att enkelt se kontovillkor och ge konton egna namn. Däremot kan man inte enkelt ta bort konton och saldofunktionen är begränsad antingen till tre senaste månaderna eller en månad i taget. Simulo info@simulo.se Vanadisv. 30, Stockholm 8 (18)

9 För att komma till den riktiga kontoinformationen måste man klicka på konto "Konton" och sen "kontoinformation". När man väl är där finns en tydlig översikt av konton och man kan även välja att ge de olika namn. Saldoinformation verkar finnas så långt tillbaka man specificerar. Även kontovillkor är lätt att hitta. Det enda som saknas är ett enkelt sätt att ta bort konton. s kontoöversikt är exemplarisk. Man möts direkt av en mycket tydlig sammanställning med t.ex. kontonummer, -namn, innehavare, ränta, disponibelt och saldo för alla konton. Det är lätt att lägga till nya konton och ändra i de befintliga. Ingen testare saknade någon specifik funktion. Kontohistoriken går långt tillbaka, är sökbar och kan exporteras. Detaljinformationen är uttömmande och det är föredömligt lätt att namnge kontona. Det enda våra testare saknar är pop-up-menyn från startsidan. Kontoöversikten på är relativt bra. Den är stilren och informativ, och man kan dessutom se eventuella fullmakter direkt i banken. Begreppsdefinitioner finns, men tyvärr i en popup som många testare missade. Det är ganska lätt att t.ex. ändra namn på kontot, men tyvärr är transaktionslistan den som fått mest kritik i vårt test. Sökfunktionen upplevs som rörig och krånglig, och vår bedömning är att sidan är i behov av att förenklas och moderniseras. Det är dock relativt lätt att lägga till ett nytt konto, vilket är ett plus. Kort s kortöversikt är, liksom kontoöversikten, klart godkänd. Köphistoriken är tydlig och informationen om att det kan ta några dagar att uppdatera listan är bra. Länkarna till säkerhetslösningarna borde dock vara tydligare. I dagsläget hade många testare svårt att förstå hur man skulle ansluta sina kort till dessa lösningar. Det är också vissa otydliga länkar, till exempel kommer flera testare till kontohistoriken när de försöker ansöka om ett bank-, betal- eller kreditkort. Simulo info@simulo.se Vanadisv. 30, Stockholm 9 (18)

10 När man väljer Kort i menyn på :s internetbank får man välja på t.ex. Ofakturerat och Fakturerat. Det testarna saknade var en helt vanlig översikt, likt den har för bankkonton. Många som hade aktiva bankkort lyckades faktiskt inte hitta denna information någonstans på internetbanken utan möttes bara av information om hur de skulle ansöka om nya kort. En person som fyllde i :s Vi ringer dig -kundtjänst möttes av ett felmeddelande och gav upp. erbjuder all kortinformation som man kan tänka sig, fast istället för att visa transaktionerna direkt så får man gå in och kolla på konton, något som vissa fann frustrerande. Det finns även en knapp som heter "Spärra kort", vilket många uppskattade då det ofta är en tjänst som vill användas när man inte alltid kan tänka klart. Som på kontosidan måste man klicka två gånger för att komma till själv kortinformationen. Startsidan erbjuder dock ett enkelt sätt att öppna eller stänga kort inför semestern, något som många uppskattar. Många testare fann kortinformationen "uppstyckad" och hade föredragit att det fanns på samma sida. Alla funktioner som man förväntar sig ska finnas finns dock. Även på kortsidan utmärker sig positivt. Informationen är kort, koncis och lättförstådd och det är lätt att se vilka kort man har i dagsläget och hur de används. Man ansöker om korten direkt på nätet i en smidig process och det är lätt att lägga till extratjänster som t.ex. ger bättre säkerhet online. Det är också lätt att spärra korten direkt. Mycket bra! s kortöversikt är klart acceptabel men utmärker sig inte på något sätt. Det är ganska lätt att t.ex. beställa en ny kod och spärra kortet, men länken till korttransaktioner är så långt ner att flera helt missade den. Det är emellertid bra att man kan spara ner korthistoriken till program såsom Excel. Att beställa nya kort är lätt, men att avsluta ett befintligt kort är tyvärr en mycket komplicerad uppgift, enligt användarna. Simulo info@simulo.se Vanadisv. 30, Stockholm 10 (18)

11 Överföringar Att göra överföringar på är relativt lätt. Mellan egna konton är det väldigt lätt och man slipper använda dosan för att bekräfta. Det är fler och mer tidskrävande steg när man ska föra över till en annan bank, men det kompenseras delvis genom att det är enkelt att förstå hur man ska ange den andra bankens clearing- och kontonummer. Det finns också tydlig information om hur lång tid en överföring tar. Liksom på övriga delar av sidan, uppstår emellertid vissa buggar för våra testare. :s internetbank är bra på överföringar, både mellan egna konton och till konton i andra banker. Processen är liknande s och fungerar utan några större anmärkningar. Dosan används till bekräftelse men behövs inte för överföringar mellan egna konton. Att göra överföringar på är väldigt smidigt. Mellan egna konton går det på mindre än en minut, och det är relativt enkelt till andra konton. En sak som saknas är information om hur lång tid en överföring tar. har en smidig överföringsprocess och det går att specificera ganska exakt hur ofta man vill att en överföring ska ske, hur mycket det ska öka med varje år - något som är väldigt smidigt för föräldrar som vill dela ut veckopeng. Mycket bra, enligt testarna. s internetbank får mycket höga betyg av testarna när det kommer till överföringar både inom och utanför banken. Det går mycket snabbt att t.ex. lägga till nya mottagarkonton och ställa in återkommande överföringar. Man behöver inte bekräfta med t.ex. en dosa utan allt går igenom direkt, vilket uppskattas oerhört av flera testare. Att göra en överföring på tar en tiondel av tiden som på, säger en testare som har två banker. Simulo info@simulo.se Vanadisv. 30, Stockholm 11 (18)

12 När man ska göra en överföring känns s internetbank direkt omodern jämfört med t.ex., enligt våra testare. Man måste klicka på Disponibelt belopp? och vänta på att en popup ska laddas för att se hur mycket som är tillgängligt på kontot, vilket flera testare anmärkte på. Man måste också välja vilken bank pengarna ska till i en lista och bekräftningen genom dosan tillhör de mer långsamma i testet. s internetbank var den som ledde till flest felmeddelanden hos våra testare. Räkningar På är det ganska enkelt men tidskrävande att betala räkningar. Om man tar dem en och en krävs flera bekräftelsesteg, vilket irriterade många testare. Ett stort plus för Registrera flera -funktionen, som emellertid inte verkar fullt färdigutvecklad. Exempelvis tycker vissa testare att det vore enkelt att kunna lägga in sparade mottagare direkt i listan. Det borde också vara tydligare instruktioner för hur man bekräftar en räkning med dosan. På upplever de flesta testare det som lätt att betala en räkning. Det är dock tidskrävande och man måste använda dosan många gånger, i många fall känns det som onödigt många bekräftelser. Som på övriga sidan vill vi ge ett plus för att beskrivningarna ligger länkade direkt på samma sida så att man lätt förstår vad begreppen betyder. Själva processen borde dock kunna göras smidigare, t.ex. med en funktion att registrera många samtidigt. Att betala räkningar på är enligt våra testare - onödigt tidskrävande, och det är inte ovanligt att man får signera två gånger beroende på om det är PG/BG eller e-faktura. E- fakturafunktionen är dock smidig när man väl ställt in den korrekt. Simulo info@simulo.se Vanadisv. 30, Stockholm 12 (18)

13 Räkningar på fungerande tillfredsställande och testarna hade inte mycket att klaga på. Vissa upplevde själva användargränssnittet som något irriterande och tidskrävande, men i övrigt är det tydligt och lättförstått. s internetbank är mycket bra på att betala räkningar. Bortsett från att några användare saknade den gamla designen där betalningsrutan såg ut precis som en riktig Plusgiro-/Bankgiroblankett, fick vi bara positiva omdömen och det var få som inte förstod direkt var de skulle klicka. Det är också lätt att ändra avsändare och att ange datum, vilket uppskattades. Ett stort plus för att det inte krävs många extra bekräftelser, vilket gör att en betalning går riktigt snabbt. Att betala räkningar på s internetbank är en relativt långsam process, men det är tydligt och enkelt att göra rätt, vilket givetvis är ett stort plus. När man skriver in betalningen ser det ut som på en vanlig blankett. Datum fylls i automatiskt och man kan välja att sända betalningen direkt eller senare. Tyvärr konstaterade våra testare att man inte kan ändra avsändarinformationen. Tillgänglighet På kan man ställa in radavstånd, teckensnitt och bakgrundsfärg, vilket är bra. Det finns dock utrymme för förbättring. Till exempel skulle man kunna erbjuda hjälp på flera språk och erbjuda besökarna möjlighet att öka teckenstorleken direkt på sidan (nu hänvisar man besökarna till webbläsaren inställningar). Simulo info@simulo.se Vanadisv. 30, Stockholm 13 (18)

14 :s internetbank kan anpassas direkt på startsidan. Man kan själv lägga till och ta bort information, vilket vissa mer avancerade användare uppskattade. Många saknade dock möjligheten att t.ex. öka textstorleken och byta språk. Testarna lyckades inte hitta särskilda funktioner för tillgänglighet på s internetbank. Testarna lyckades inte hitta särskilda funktioner för tillgänglighet på s internetbank. s startsida kan anpassas i en undermeny under Övriga val. Man kan bland annat välja om man vill mötas av en översikt eller kontoutdrag när man loggat in. Bortsett från detta är anpassningsmöjligheterna tyvärr små och här finns ett stort utrymme för förbättring enligt vår mening. Åtminstone borde man kunna ändra textstorleken, som vissa tycker är för små. Anpassningsmöjligheterna på är minimala och kräver dessutom att man laddar ner ett särskilt program. Texten är liten, all information på svenska och telefonnumret till supporten dessutom relativt gömd. Hjälp s Hjälp -knapp högst upp på sidan leder besökaren till ett popupfönster med mer information. Denna funktion var uppskattad, även om vissa menade att den borde kunna Simulo info@simulo.se Vanadisv. 30, Stockholm 14 (18)

15 skrivas om för att bli lite tydligare. Kontaktvägarna är också relativt många och det är mycket lätt att skicka in ett kundtjänstärende via internetbanken. Det vissa saknar är en ring upp - funktion, som t.ex. erbjuder. Det är föredömligt enkelt att komma i kontakt med. Meddelandefunktionen är både smidig och snabb och man kan bli uppringd av banken om man föredrar det. Det enda någon testare saknade var tydligare länkar till kontaktvägarna på startsidan. har som de andra bankerna flera hjälpsidor, dock inte lika omfattande som de övriga bankernas. Däremot har de en ordlista med vanliga banktermer som förklaras, något som uppskattas. Det finns också två olika hjälpsidor, vilket orsakade förvirring för vissa. En testare sa "det känns som att all information finns här nånstans, men jag förstår inte hur jag ska hitta den". Det finns goda möjligheter att få hjälp på s hemsida. På många delsidor finns länkar till deras hjälpcentral, de har en chatt som är öppen vardagar 10-18, och ett ringdygnet-runt-nummer om man behöver hjälp. Inget att anmärka på från våra testare. är klart bäst på instruktioner och liknande. Det finns filmer som t.ex. visar hur man betalar en räkning, vilket uppskattas av många nya kunder i banken. Det är också lätt att komma i kontakt med banken, men till skillnad från vissa konkurrenter erbjuder inte support över exempelvis sociala medier. Det finns heller ingen Ring upp -funktion som på. har en lista på vanliga frågor och det är också lätt att boka ett möte med sin rådgivare. Tyvärr är kontaktvägarna ganska begränsade och informationen känns undangömd i menyer som många missar. Det är dock lätt att skicka iväg ett meddelande via Simulo info@simulo.se Vanadisv. 30, Stockholm 15 (18)

16 internetbanken och svaren dröjde inte alltför länge. Slutsats Allmän kommentar Sammanfattningsvis kan konstateras att undersökningen visat att det finns stora skillnader mellan de svenska internetbankerna. Användarvänligheten varierar markant mellan de olika tjänsterna och det finns stora förbättringsmöjligheter. De flesta internetbankerna upplevdes visserligen som seriösa och välfungerande, men ingen tjänst var perfekt och det uppstod många frågetecken för Simulos testare. Det är just den här typen av frågetecken som leder till att kunderna tvingas ringa supporten, vilket både irriterar kunderna och kostar massa pengar för bankerna, säger Lukas Sveman. Summering av delbetygen Simulo info@simulo.se Vanadisv. 30, Stockholm 16 (18)

17 Vinnare Baserat på användarnas helhetsupplevelser, uppmätta tider och antal tillgängliga funktioner, har Simulo utsett den bästa svenska internetbanken 2012 och priset går till. Med en bra helhetsupplevelse för kunden och bara ett fåtal missar är årets vinnare lyder motiveringen från Simulo. För mer information, vänligen besök eller kontakta: Lukas Sveman Simulo är en tjänst för webbaserad användarvänlighet som bygger på att studera riktiga besökare. Åsikterna ovan är inte Simulos, utan tillhör de testare som Simulo anlitat. Det är således möjligt att Simulo missat eller missförstått någon funktion som finns på någon av de testade sidorna. Vår uppgift är endast att berätta vad användarna tycker. Simulo Vanadisv. 30, Stockholm 17 (18)

18 Simulo Vanadisv. 30, Stockholm 18 (18)

Internetbanken. öppen alla dagar klockan 0-24. www.sparbanken-nord.se

Internetbanken. öppen alla dagar klockan 0-24. www.sparbanken-nord.se Internetbanken öppen alla dagar klockan 0-24 www.sparbanken-nord.se Säkerhet i internetbanken. För att du ska känna dig trygg när du gör dina bankärenden i internetbanken tillämpar vi en av marknadens

Läs mer

www.sparbankennord.se. 0771-23 00 23

www.sparbankennord.se. 0771-23 00 23 www.sparbankennord.se. 0771-23 00 23 Din guide till internetbanken Välkommen in. Här är det öppet jämt. www.sparbankennord.se Välkommen till internetbanken! Här är det öppet jämt så att du kan göra dina

Läs mer

Vill du veta mer? Kontakta närmaste Sparbanks- eller Swedbankkontor. Du kan även besöka oss på www.sparbankenenkoping.se.

Vill du veta mer? Kontakta närmaste Sparbanks- eller Swedbankkontor. Du kan även besöka oss på www.sparbankenenkoping.se. Vill du veta mer? Kontakta närmaste Sparbanks- eller Swedbankkontor. Du kan även besöka oss på www.sparbankenenkoping.se. Behöver du hjälp? Ring internetbankens kundtjänst på 0771-97 75 12, alla dagar

Läs mer

Välkommen in. Här är det öppet jämt.

Välkommen in. Här är det öppet jämt. Din guide till internetbanken Välkommen in. Här är det öppet jämt. Du kan även besöka oss på swedbank.se/digitalt. Där hittar du fler digitala tjänster och mer info om internetbanken. Observera att vissa

Läs mer

Kom igång med internetbanken företag. Så gör du.

Kom igång med internetbanken företag. Så gör du. Kom igång med internetbanken företag. Så gör du. Välkommen till internetbanken företag Med internetbanken får du en bra överblick över företagets samlade affärer, ekonomisk information i realtid och funktioner

Läs mer

Enkla steg-för-steg guider. Användarguide. Nordeas Mobilbank

Enkla steg-för-steg guider. Användarguide. Nordeas Mobilbank Enkla steg-för-steg guider Användarguide Nordeas Mobilbank Varför ska jag välja digitala tjänster? Idag kan nästan allt göras digitalt och vi använder internet för många olika typer av tjänster. Digitala

Läs mer

Internetbanken. Öppet alla dagar klockan 0 24.

Internetbanken. Öppet alla dagar klockan 0 24. Internetbanken Öppet alla dagar klockan 0 24. Internetbanken har öppet när det passar dig Vi vill alltid ge dig bästa tänkbara service. Därför har du möjlighet att besöka banken på det sätt och de tider

Läs mer

Din guide till en smidig flytt

Din guide till en smidig flytt Privatkund Din guide till en smidig flytt Läs igenom och spara! Mer information om dina nya produkter och tjänster samt öppettider finns på www. sparbankenskane.se/nystart Börja redan idag 9 Fredag Fredagen

Läs mer

Kom igång med e-cm. Så gör du.

Kom igång med e-cm. Så gör du. Kom igång med e-cm. Så gör du. Välkommen till e-cm! Med e-cm får du en bra överblick över företagets samlade affärer, ekonomisk information i realtid och funktioner som underlättar både det dagliga arbetet

Läs mer

Välkommen. Den här guiden visar enkelt hur Kundservice på internet fungerar, hur du hittar och hur du använder olika funktioner.

Välkommen. Den här guiden visar enkelt hur Kundservice på internet fungerar, hur du hittar och hur du använder olika funktioner. Välkommen Kundservice på internet är alltid öppet. Du gör dina GE Money Bank-ärenden när du vill och där du vill; hemma, på jobbet, från sommarstugan. Vi kan också svara på dina frågor som du skickar som

Läs mer

Din guide till en smidig flytt

Din guide till en smidig flytt Företagskund Din guide till en smidig flytt Läs igenom och spara! Mer information om dina nya produkter och tjänster samt öppettider finns på www. sparbankenskane.se/nystart Börja redan idag 9 Fredag Fredagen

Läs mer

Information från Löne- och Pensionsservice

Information från Löne- och Pensionsservice Information från Löne- och Pensionsservice Information om bankbyte och övergång till e-lönebesked Den 1 juni 2011 byter Östersunds kommun bank till Swedbank. Det innebär att lön kommer att betalas ut via

Läs mer

Internetbanken företag. Möjligheternas internetbank

Internetbanken företag. Möjligheternas internetbank Internetbanken företag Möjligheternas internetbank Välkommen till gränslösa affärsmöjligheter Med internetbanken står dörren till banken alltid öppen för dig och företaget. Du når internetbanken via alla

Läs mer

Din guide till Internet och tele fon

Din guide till Internet och tele fon Din guide till Internet och tele fon Det bekväma sättet att sköta bankärenden. Våra banktjänster via Internet och telefon ger dig många möjligheter. Internet ger dig överblicken. Telefonen ger dig rörligheten.

Läs mer

Internetbanken. Öppet alla dagar dygnet runt

Internetbanken. Öppet alla dagar dygnet runt Internetbanken Öppet alla dagar dygnet runt Internetbanken för företag är öppen dygnet runt och du når den via alla datorer som har en webbläsare och internetuppkoppling på kontoret, hos konsulten, hemma

Läs mer

Praktiska och enkla mobila tjänster

Praktiska och enkla mobila tjänster Praktiska och enkla mobila tjänster Appar som underlättar din vardag Ta hjälp av smarta verktyg för att enkelt hantera din ekonomi, när du vill och var du vill. I den här foldern kan du läsa om våra populära

Läs mer

Frågor & svar Smartbank

Frågor & svar Smartbank Frågor & svar Smartbank Smartbank få stenkoll på din vardagsekonomi Med Sveriges första Smartbank får du automatiskt koll på alla dina transaktioner varje månad. Och hjälp att förbättra din ekonomi så

Läs mer

Välkommen till Betaversion 2.0 av vår nya digitala bank. Februari 2018

Välkommen till Betaversion 2.0 av vår nya digitala bank. Februari 2018 Välkommen till Betaversion 2.0 av vår nya digitala bank Februari 2018 Betaversion 2.0 av vår nya digitala bank Det är viktigt att förstå att det här fortfarande är en Betaversion med något begränsade funktioner,

Läs mer

För dig mellan 13-20!

För dig mellan 13-20! För dig mellan 13-20! Öppna ett e-sparkonto och få 100 kronor insatt på kontot. Ungdomserbjudande! Skaffa ett konto med bankkort Maestro eller Karlshamns-Kortet samt mobil- och internetbanken. Då ingår

Läs mer

Smartbudget handbok Sida 1 av 16

Smartbudget handbok Sida 1 av 16 Smartbudget handbok Sida 1 av 16 Introduktion Målet med Smartbudget är att det ska vara enkelt för alla att få koll på sin ekonomi oavsett kunskapsnivå och behov. Allt eftersom Smartbudget växer med funktioner

Läs mer

Marknadsföringsmaterial

Marknadsföringsmaterial Instruktionsguide kortläsare Marknadsföringsmaterial Bekanta dig med kortläsaren Du har fått kortläsaren för att bland annat kunna logga in i Handelsbankens Internettjänst. Du använder kortläsaren med

Läs mer

SÅ HANTERAR DU BEHÖRIGHETER I INTERNETBANKEN. 1.0 / Juni 2015

SÅ HANTERAR DU BEHÖRIGHETER I INTERNETBANKEN. 1.0 / Juni 2015 SÅ HANTERAR DU BEHÖRIGHETER I INTERNETBANKEN 1.0 / Juni 2015 Hantera behörigheter i internetbanken Nu är det enklare för dig som företagare att administrera olika användares behörigheter i internetbanken.

Läs mer

Bli en nöjd bankkund du också. Vi hjälper dig hela vägen.

Bli en nöjd bankkund du också. Vi hjälper dig hela vägen. Bli en nöjd bankkund du också. Vi hjälper dig hela vägen. Välkommen till en kundägd bank Länsförsäkringar Västerbotten har arbetat för kundernas bästa sedan 1855. Banken ägs av våra kunder, och därför

Läs mer

Ta genvägarna till banken

Ta genvägarna till banken Ta genvägarna till banken Mobilbanken för iphone, Android och ipad Swish Internetbanken Telefonbanken Vill du veta mer om genvägarna till banken? Läs mer och se demofilmer på snapphanebygdenssparbank.se/internetbanken

Läs mer

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret De första gångerna man gör en registrering kan det vara bra att ha en manual att följa. Manualen finner du i ditt utbildningsmaterial och på vår hemsida

Läs mer

Hantering av behörigheter. Instruktion för behörighetsadministratörer

Hantering av behörigheter. Instruktion för behörighetsadministratörer Hantering av behörigheter Instruktion för behörighetsadministratörer Innehåll. Översikt 2. Lägg till behörighet 3. Exempel steg -3 4. Visa och ändra behörighet 5. Bra att veta 6. Tillvalstjänster Välkommen

Läs mer

Välkommen till edwise - Elev

Välkommen till edwise - Elev Välkommen till edwise - Elev 2011 Tieto Corporation Inloggning Skriv www.edwise.se i webbläsarens adressfönster. Ditt användarnamn samt lösenord får du av edwiseansvarige på skolan. Har du haft ett konto

Läs mer

Välkommen till Payson! Det här är en guide som beskriver hur du använder ditt PaysonKonto på bästa sätt. PAYSON AB PAYSON.SE E-POST

Välkommen till Payson! Det här är en guide som beskriver hur du använder ditt PaysonKonto på bästa sätt. PAYSON AB PAYSON.SE E-POST Välkommen till Payson! Det här är en guide som beskriver hur du använder ditt PaysonKonto på bästa sätt. PAYSON AB PAYSON.SE E-POST 08-470 94 00 Innehåll Klicka på en innehållsrubrik nedan för att hoppa

Läs mer

Kortavtalsadministratör. Med behörighet som Kortavtalsadministratör kan du se företagets och anslutna företags kortavtal.

Kortavtalsadministratör. Med behörighet som Kortavtalsadministratör kan du se företagets och anslutna företags kortavtal. Generellt Kortavtalsadministratör I modulen Kort kan du som har behörighet administrera Företagets kort och se Kortavtal. För att få tillgång till Kortmodulen måste du ha ett Kortavtal med banken. När

Läs mer

SeniorNet Huddinge Öppet Hus

SeniorNet Huddinge Öppet Hus SeniorNet Huddinge Öppet Hus 2017-10-26 Dagens tema: Mobilt Bankid och Internetbetalning E-legitimation / BankID Vad är e-legitimation E-legitimation en personlig elektronisk ID-handling som du använder

Läs mer

Uppdaterad feb 2017 / Version 2 MANUAL till BPSD-registret

Uppdaterad feb 2017 / Version 2 MANUAL till BPSD-registret Uppdaterad feb 2017 / Version 2 MANUAL till BPSD-registret De första gångerna man gör en registrering kan det vara bra att ha en manual att följa. Manualen finner du i ditt utbildningsmaterial och på vår

Läs mer

Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation

Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation Anmälan till Swedbanks kontoregister via e-legitimation Swedbank AB 1 Kunderbjudande & Produkter/Betalningar Innehåll Innehåll Som privatperson kan du få pengar insatta till ditt konto från din arbetsgivare,

Läs mer

Bankgirots Autogiro en helt elektronisk tjänst

Bankgirots Autogiro en helt elektronisk tjänst Bankgirots Autogiro en helt elektronisk tjänst Bakgrund Har funnits i Sverige sedan 1965 Dagens Autogiro togs i drift 2011 och är helt elektronisk En tjänst där pengarna dras automatiskt från betalarens

Läs mer

Telefonbanken. Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23

Telefonbanken. Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23 Telefonbanken Närmaste vägen till Sparbanken Nord 0771-23 00 23 Det är aldrig långt till goda affärer. Vår målsättning är att ge dig bästa tänkbara service, när du behöver det. Det kan innebära allt från

Läs mer

Internetsäkerhet. banktjänster. September 2007

Internetsäkerhet. banktjänster. September 2007 Internetsäkerhet och banktjänster September 2007 Skydda din dator Att använda Internet för att utföra bankärenden är enkelt och bekvämt. Men tänk på att din datormiljö måste vara skyddad och att du aldrig

Läs mer

Administration generellt

Administration generellt Administration generellt Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet Generellt Med Business Online Administration kan du bl.a. registrera, ändra och ta bort användare beställa

Läs mer

Beskrivning om hur du ansöker om godkännande av spridningsutrustning för växtskyddsmedel

Beskrivning om hur du ansöker om godkännande av spridningsutrustning för växtskyddsmedel Beskrivning om hur du ansöker om godkännande av spridningsutrustning för växtskyddsmedel Bra att veta: Om du ska använda sprutan efter 26 november 2016 måste du ha fått ett beslut från Jordbruksverket

Läs mer

Instruktion för Handelsbankens kortläsare

Instruktion för Handelsbankens kortläsare Instruktion för Handelsbankens kortläsare Kom igång med dina bankärenden Du använder kortläsare och ditt personliga inloggningskort för att logga in på Handelsbankens Internettjänst. Inloggningskortet

Läs mer

Det finns tre sätt att ta sig till inloggningen för Mina sidor från vår hemsida (startsidan). 1) Genom direktlänk.

Det finns tre sätt att ta sig till inloggningen för Mina sidor från vår hemsida (startsidan). 1) Genom direktlänk. Manual Mina sidor 1 2 Det finns tre sätt att ta sig till inloggningen för Mina sidor från vår hemsida (startsidan). 1) Genom direktlänk. 2) Genom att klicka på Mina sidor i menyn. 3) Genom att klicka på

Läs mer

Hämta SITHS-certifikat till Telia e-leg och logga in till Telia SITHS Admin med SITHS-certifikat

Hämta SITHS-certifikat till Telia e-leg och logga in till Telia SITHS Admin med SITHS-certifikat Guide Hämta SITHS-certifikat till Telia e-leg och logga in till Telia SITHS Admin med SITHS-certifikat 1 (10) 1 Så här gör du för att hämta ditt SITHS-certifikat till din Telia e-legitimation. Öppna mejlet

Läs mer

Att skicka fakturor. Fördjupning till dig som ska använda bankens Fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor

Att skicka fakturor. Fördjupning till dig som ska använda bankens Fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor Att skicka fakturor Fördjupning till dig som ska använda bankens Fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor Välkommen! Att skicka kundfakturor via banken innebär ett effektivt sätt att jobba och

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Lättläst om Nordea internetbank

Lättläst om Nordea internetbank Lättläst om Nordea internetbank Så här loggar du in till Nordea internetbank: 1. Skriv in www.nordea.fi i adressfältet och tryck på Enter-tangenten. 2. Skriv ditt användar-id och inloggningskoden i fälten.

Läs mer

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 Innehållsförteckning 1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 2 Logga in första gången...3 2.2 Logga in med användarnamn och lösenord...3 2.3 Min profil...4

Läs mer

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo!

Användarhandbok. Pappersfri post. Välkommen till din Brevo! Pappersfri post Användarhandbok Välkommen till din Brevo! I Brevo kan du ta emot och hantera post som du brukar få hem i din vanliga brevlåda. Du kan sortera och spara alla dina dokument och du kommer

Läs mer

Slutrapport uppgift 2

Slutrapport uppgift 2 7 SEPTEMBER 2016 Slutrapport uppgift 2 UX-16 Nackademin Uppdrag: Utveckling av webbtjänst med personas och skisser. Grupp 3 Alexander Lindqvist, Majah Disland, Linnea Molinder, Rasmus Hammarlund. Scenario

Läs mer

Användarhandledning Nordea Swish Företag Admin

Användarhandledning Nordea Swish Företag Admin Användarhandledning Nordea Swish Företag Admin Swish Företag Ta betalt enklare Admin, manual version 2.0 Innehåll 1 Nordea Swish Företag Admin... 3 1.1 Kort introduktion... 3 1.2 Administratör i avtalet...

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

Att skicka fakturor. Fördjupning till dig som ska använda bankens Fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor via e-bokföring

Att skicka fakturor. Fördjupning till dig som ska använda bankens Fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor via e-bokföring Att skicka fakturor Fördjupning till dig som ska använda bankens Fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor via e-bokföring Välkommen! Att skicka kundfakturor via banken innebär ett effektivt sätt

Läs mer

Tipsa dina vänner om Swish

Tipsa dina vänner om Swish Du är nu redo att använda Swish för att skicka och ta emot betalningar: inom familjen, betala tillbaka ett lån eller samla ihop pengar till lagkassan, dela på lunchen eller sälja din soffa. Tjänsten är

Läs mer

En tillgänglig internettjänst förutsätter att flera kriterier är uppfyllda

En tillgänglig internettjänst förutsätter att flera kriterier är uppfyllda Sammanfattning Det finns överlag förbättringspotential i de testade internettjänsterna och ingen utav tjänsterna kan ses som fullt tillgängliga. Den grupp som upplevde störst problem var blinda personer.

Läs mer

Välkommen till Sparportalen.

Välkommen till Sparportalen. FONDSPARA PERSONLIG RÅDGIVNING FINANSIELLA TJÄNSTER OCH FÖRSÄKRINGAR HANDLA MED FONDER ALLT I ETT-KONTO Välkommen till Sparportalen. Hundratals fonder. Alltid personlig rådgivning. www.direct.se Fondspara

Läs mer

Frågor & svar Smartbank

Frågor & svar Smartbank Frågor & svar Smartbank Smartbank få stenkoll på din vardagsekonomi Med Sveriges första Smartbank får du automatiskt koll på alla dina transaktioner varje månad. Och hjälp att förbättra din ekonomi så

Läs mer

Telefonbanken. Närmaste vägen till banken.

Telefonbanken. Närmaste vägen till banken. Telefonbanken Närmaste vägen till banken. Det är aldrig långt till goda affärer. Vår målsättning är att ge dig bästa tänkbara service, när du behöver det. Det kan innebära allt från möjligheten att fatta

Läs mer

Autogirobetalning. Välj själv vilket sätt som passar dig att betala

Autogirobetalning. Välj själv vilket sätt som passar dig att betala Autogirobetalning Välj själv vilket sätt som passar dig att betala Läs noga igenom innan du bestämmer dig Villkor för Autogiro Villkor för autogiro Jag medger att uttag får göras från det konto jag har

Läs mer

Att skicka fakturor. Fördjupning till dig som ska använda bankens fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor via e-bokföring

Att skicka fakturor. Fördjupning till dig som ska använda bankens fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor via e-bokföring Att skicka fakturor Fördjupning till dig som ska använda bankens fakturaskrivare för e-fakturor och pappersfakturor via e-bokföring Välkommen! Genom att skicka kundfakturor via banken kan du och ditt företag

Läs mer

eid Support Version 0.1 2011-02-08

eid Support Version 0.1 2011-02-08 eid Support Version 0.1 2011-02-08 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 VERSIONSHANTERING... 3 2 INLEDNING... 3 3 VAD ÄR EN E-LEGITIMATION?... 3 4 OLIKA TYPER AV E-LEGITIMATION?... 3 4.1 BANKID... 3 4.2 NORDEA... 4

Läs mer

Att skaffa PayEx Mobil steg för steg

Att skaffa PayEx Mobil steg för steg Att skaffa PayEx Mobil steg för steg När du ska skaffa PayEx Mobil se till att du har tillgång till din mobiltelefon, en dator med tillgång till internet och din e-post samt din bankdosa. För att kunna

Läs mer

HANDELSBANKEN R E B E C C A N O R È N R E B E C C A N O R È N

HANDELSBANKEN R E B E C C A N O R È N R E B E C C A N O R È N HANDELSBANKEN ORÈN REBECCA NORÈN UTMANINGEN Jag har valt att designa om Handelsbankens nuvarande mobilapp. Handelsbanken är ett intressant case ur aspekten att de länge har marknadsfört sig som en bank

Läs mer

3 Skadliga program 26 Virus... Förord...3 Lättläst it...7 Bokens uppbyggnad och nivåer...8 Bokens innehåll på olika nivåer...9

3 Skadliga program 26 Virus... Förord...3 Lättläst it...7 Bokens uppbyggnad och nivåer...8 Bokens innehåll på olika nivåer...9 Carina Frondén Petri Ilmonen 4 Förord...3 Lättläst it...7 Bokens uppbyggnad och nivåer...8 Bokens innehåll på olika nivåer...9 1 Grundläggande datorkunskaper 10 Att starta datorn... Användarnamn och lösenord...

Läs mer

Så här använder du. etjänsten. etjänsten är en elektronisk kanal för ärenden i anslutning till din kortkredit

Så här använder du. etjänsten. etjänsten är en elektronisk kanal för ärenden i anslutning till din kortkredit Så här använder du etjänsten etjänsten är en elektronisk kanal för ärenden i anslutning till din kortkredit Så här använder du etjänsten Innehåll Vad är etjänsten?... s. 3 Avtal om etjänsten... s. 4 Saldoförfrågan,

Läs mer

Skräddarsy din Handelsplattform Introduktion till SaxoTrader

Skräddarsy din Handelsplattform Introduktion till SaxoTrader Skräddarsy din Handelsplattform Introduktion till SaxoTrader 2 INNEHÅLL 3 SKRÄDDARSY SAXOTRADER EFTER DINA INVESTERINGSBEHOV 4 BYGG DIN PERSONLIGA ARBETSYTA 5 UPPRÄTTA PRIS- OCH HANDELSMODUL 7 SKAPA EN

Läs mer

Lathund Blanketthotell Komma igång

Lathund Blanketthotell Komma igång Lathund Blanketthotell Komma igång Introduktion Denna lathund innehåller lite samlade råd och tips för de som ska använda tjänster från NT Smartwork. (För de som redan börjat använda Blanketthotellet finns

Läs mer

Administration generellt

Administration generellt Administration generellt Med Business Online Administration kan du bl.a. registrera, ändra och ta bort användare beställa ny Start-PIN beställa kodbox spärra användare lägga till och ändra användares åtkomst

Läs mer

Weblogin Innehåll Startsida Språkinställning Efter inloggningen Ändra egna data - Personuppgifter Ändra egna data - Inställningar Ändra egna data - Ange lösenordsfråga Ändra lösenord Lösenordet har ändrats

Läs mer

Digitala Guider Victor Khamo Skaraborg William Lännbjer Värmland 1

Digitala Guider Victor Khamo Skaraborg William Lännbjer Värmland 1 Digitala Guider Victor Khamo William Lännbjer Skaraborg Värmland Bakgrund Digitalisering ett begrepp som används i många sammanhang Högaktuellt inom alla branscher Ny teknik ersätter gamla affärsmodeller

Läs mer

När man är ute och surfar på nätet kan det hända att man ibland vill gå tillbaka till en sida man varit på tidigare. Är det första sidan man är på

När man är ute och surfar på nätet kan det hända att man ibland vill gå tillbaka till en sida man varit på tidigare. Är det första sidan man är på Surfa på nätet När man är ute och surfar på nätet kan det hända att man ibland vill gå tillbaka till en sida man varit på tidigare. Är det första sidan man är på går det naturligtvis inte gå tillbaka till

Läs mer

I behörigheten registrera ingår att: registrera betalningar, att makulera inrikes betalningar och ändra betalningar.

I behörigheten registrera ingår att: registrera betalningar, att makulera inrikes betalningar och ändra betalningar. Universitetsförvaltningen Ekonomiavdelningen Ilona Hedin Registrera utlägg i GiroVision I första hand ska en kostnad faktureras KI. Om det inte går att få faktura används GiroVision för utbetalning av

Läs mer

Autogiro Online för betalningsmottagare Webbtjänst för dig som erbjuder dina kunder Autogiro. 2013-10-07

Autogiro Online för betalningsmottagare Webbtjänst för dig som erbjuder dina kunder Autogiro. 2013-10-07 2013-10-07 Autogiro Online för betalningsmottagare Webbtjänst för dig som erbjuder dina kunder Autogiro. Postadress: 105 19 Stockholm Besöksadress: Palmfeltsvägen 5 Webb: bankgirot.se Bankgironr: 160-9908

Läs mer

Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik

Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik Snabbguide: Hur man öppnar en egen nätbutik Vill du öppna din egen nätbutik? Nu är det enklare än någonsin. Följ stegen i den här snabbguiden så är du redo att öppna dörrarna. Vad du borde förbereda innan

Läs mer

Utforska ditt testföretag. En snabbguide till SpeedLedger e-bokföring

Utforska ditt testföretag. En snabbguide till SpeedLedger e-bokföring Utforska ditt testföretag En snabbguide till SpeedLedger e-bokföring Ställ in ditt testföretag Välj den bolagsform som du vill testa 1. Välj även mellan kontantmetod och fakturerings metod. Kontantmetod

Läs mer

2. Klicka på Onlinebokningen. 3. Välj grupp och grupp. Du kopplas in på onlinebokningen i ett EGET FÖNSTER.

2. Klicka på Onlinebokningen. 3. Välj grupp och grupp. Du kopplas in på onlinebokningen i ett EGET FÖNSTER. Så här bokar jag online - Steg för Steg Tips. Denna instruktions öppnas i ett eget fönster så du kan fortsätta din onlinebokning samtidigt som detta fönster är öppet Sida 1 av 7 OBS Du kan bara göra en

Läs mer

Collector sparkonto Inloggning

Collector sparkonto Inloggning Collector sparkonto Inloggning Innehållsförteckning Sparkonto Privat... 2 LOGGA IN... 2 LOGGA IN MED E-LEGITIMATION... 2 LOGGA IN MED MOBILT BANKID... 4 LOGGA IN MED ENGÅNGSKOD... 4 Registrera PIN... 6

Läs mer

Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan

Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan 1 Lathund för SKOLWEBBEN för vårdnadshavare i grundskolan Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar du E-id/Bank-id:... 2 Mobilt Bank-id/E-id... 2 Var och hur loggar jag in med användarnamn och

Läs mer

Börja skriv för a6 lägga in text. Handbok - de la gardienätet. för vårdnadshavare. Uppdaterad 2012-09- 10

Börja skriv för a6 lägga in text. Handbok - de la gardienätet. för vårdnadshavare. Uppdaterad 2012-09- 10 Börja skriv för a6 lägga in text Handbok - de la gardienätet för vårdnadshavare innehållsförteckning Var loggar jag in?/ Inloggning... 1 Funktioner på De la Gardienätet... 2 Fält på startsidan... 2 Vid

Läs mer

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23 Manual Invånare Stöd och Behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna vara aktiv

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

Viktiga inställningar för Isolda webshop

Viktiga inställningar för Isolda webshop Viktiga inställningar för Isolda webshop Denna webshop är optimerad för Internet Explorer 6, Mozilla Firefox 2, Safari 2 och senare versioner. Vi använder både vanliga cookies (en fi l som sparas på din

Läs mer

Årsräkning. Redogörelse. Årsredovisning. Instruktioner

Årsräkning. Redogörelse. Årsredovisning. Instruktioner Årsräkning Redogörelse Årsredovisning Instruktioner 1 Att tänka på till redovisningen... Upprättande av årsräkningen Större inköp ska specificeras och kvitton bifogas. Överföringar ska vara en post (eller

Läs mer

Sammanställning. Innehållsförteckning. 1 Struktur. för ledare

Sammanställning. Innehållsförteckning. 1 Struktur. för ledare för ledare Sammanställning Denna guide avser att hjälpa dig som ledare att administrera dina grupp(er) i MyClub. Allt som görs i MyClub är webbaserat vilket innebär att du kan sköta all administrering

Läs mer

Att skicka e-fakturor. Fördjupning till dig som ska använda fakturaportalen

Att skicka e-fakturor. Fördjupning till dig som ska använda fakturaportalen Att skicka e-fakturor Fördjupning till dig som ska använda fakturaportalen Välkommen till bankens e-fakturatjänst Att skicka e-fakturor med bankens fakturaportal är enkelt. Du skapar fakturaunderlaget

Läs mer

Resultatet av Indecaps enkätundersökning

Resultatet av Indecaps enkätundersökning Resultatet av Indecaps enkätundersökning Först och främst vill jag tacka er som var med och svarade på enkätundersökningen. Anledningen till att vi skickar ut en sådan lite då och då är för att få en chans

Läs mer

En värld på nätet Facebook ht 2010

En värld på nätet Facebook ht 2010 En värld på nätet Facebook ht 2010 Under det här kurstillfället ska vi bekanta oss närmare med Facebook. Alla har fått en första grundläggande manual till Facebook. Med hjälp av den och det här dokumentet

Läs mer

Autogiro och e-faktura

Autogiro och e-faktura Autogiro och e-faktura Enkelt automatisk betalning från ditt konto Bekvämt inga blanketter och inget köande på bank eller post Tryggt alltid betalning i rätt tid med tydlig redovisning Kostnadsfritt betalning

Läs mer

För enklare och tryggare affärer

För enklare och tryggare affärer För enklare och tryggare affärer Innehåll Skapa en förfrågan 02 Mina kontouppgifter 04 Mina förfrågningar 05 Sök förfrågningar 06 Meddelandecentret 08 Produktutguide Projektverktyget 10 Min företagsprofil

Läs mer

Business Online Generellt

Business Online Generellt Motsvarande vägledningar för vänstermeny hittar du längre ner i dokumentet Menyn Du kan navigera i Business Online på flera olika sätt. Ingången till de olika funktionerna hittar du via toppmenyn. Genom

Läs mer

Administration generellt

Administration generellt Administration generellt Med Business Online Administration kan du bl.a. registrera, ändra och ta bort användare beställa ny Start-PIN beställa kodbox spärra användare lägga till och ändra användares åtkomst

Läs mer

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 1.0

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 1.0 Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 1.0 Innehåll Vad är Legimus?... 3 Utveckling av appen... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Ladda ner böcker... 3 Bokhyllan... 4 Ta bort en bok... 4 Appens

Läs mer

Sammanställning. Innehållsförteckning. för ledare

Sammanställning. Innehållsförteckning. för ledare för ledare Sammanställning Denna guide avser att hjälpa dig som ledare att administrera dina grupp(er) i MyClub. Allt som görs i MyClub är webbaserat vilket innebär att du kan sköta all administrering

Läs mer

Manual för webportalen

Manual för webportalen Manual för webportalen Innehållsförteckning Manual för webportalen... 1 1.Startsida:... 1 2.Beställa/Förflytta:... 1 2.1 Beställa pallar och lådor... 2 2.2 Rapportera Godsleverans... 3 2.3 Hämtning av

Läs mer

Hogrefe TestSystem Web Edition. Manual HTS

Hogrefe TestSystem Web Edition. Manual HTS Hogrefe TestSystem Web Edition Manual HTS 1 Inloggning för testledare Gå till www.hts-admin.net med valfri webbläsare. För att logga in som testledare anger du ditt löpnummer och lösenord i de två rutorna.

Läs mer

Användarhandledning Nordea Swish Företag App

Användarhandledning Nordea Swish Företag App Användarhandledning Nordea Swish Företag App Swish Företag Ta betalt enklare App, manual version 2.0 Innehåll 1 Nordea Swish Företag App... 3 1.1 Kort introduktion... 3 1.2 Användare av Nordea Swish Företag

Läs mer

Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun. Copyright Mina vårdkontakter 101122 1

Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun. Copyright Mina vårdkontakter 101122 1 Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun Copyright Mina vårdkontakter 101122 1 Innehåll Äldreomsorgen Södertälje kommun i Mina vårdkontakter... 3 Skaffa användarkonto... 4 Skaffa konto med personnummer...

Läs mer

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide

TIS-Web startguide 3.6. TIS-Web Startguide TIS-Web Startguide Den här guiden hjälper dig komma igång med de vanligaste funktionerna i TIS-Web, ladda upp data och utvärdering av färdskrivardata. För mer detaljerad information se manualerna som finns

Läs mer

Innehållsförteckning Inloggning: Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn högst upp i bildkant.

Innehållsförteckning Inloggning: Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn högst upp i bildkant. 1 Innehållsförteckning Inloggning: 2 Så här skaffar du E-id/Bank-id:... 2 Mobilt Bank-id/E-id... 2 Var och hur loggar jag in med användarnamn och lösenord?... 2 Hur loggar jag in med Bank-id/E-id?... 3

Läs mer

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder... 1 Översikt... 2 Logga in... 2 Ditt ärende... 3 Hur använder du kundwebben... 3 informationsfältet... 4 Arbetsfältet... 4

Läs mer

Lathund för webbshop

Lathund för webbshop Lathund för webbshop Ocay.se version 2014-12 Nu har vi lanserat nya ocay.se och därför släpper vi en ny guide för hur sidan används. Även om mycket uppdaterats layoutmässigt och under skalet kommer mycket

Läs mer

DIBS Manager. En introduktion till ditt administrationsverktyg på Internet

DIBS Manager. En introduktion till ditt administrationsverktyg på Internet DIBS Manager En introduktion till ditt administrationsverktyg på Internet Innehåll 1. INFORMATION TILL DIG SOM HAR ADMINISTRATÖRSRÄTTIGHETER I DIBS MANAGER... 3 1.1 Välj eget lösenord...3 1.2 Specificera

Läs mer

FÖR DIG MELLAN 13-20!

FÖR DIG MELLAN 13-20! FÖR DIG MELLAN 13-20! Öppna ett e-sparkonto och få 100 kronor insatt på kontot. Ungdomserbjudande! Skaffa ett konto med bankkort Maestro eller Karlshamns-Kortet samt mobil- och internetbanken. Då ingår

Läs mer

Tillgänglighetskrav på interaktion och design Dessa krav baseras på WCAG 2.0,

Tillgänglighetskrav på interaktion och design Dessa krav baseras på WCAG 2.0, Tillgänglighetskrav på interaktion och design Dessa krav baseras på WCAG 2.0, http://www.w3.org/tr/wcag20/ UPPDRAGSGIVARE: Malmö stad VÅR REFERENS: Andreas Cederbom 08-555 770 64 andreas.cederbom@funkanu.se

Läs mer