Studieresa till Berlin 5-9 september 2012

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studieresa till Berlin 5-9 september 2012"

Transkript

1 Studieresa till Berlin 5-9 september 2012 Arrangerad av Naturskolan/Gröna skolgårdar samt Park- & naturkontoret, Lunds kommun. Deltagare: Lisa Gustafson, Gunnesboskolan Birgitta Nilsson, Gunnesboskolan Jessica Falkenberg, Förskolan Framtiden Ingrid Oxenby, Förskolan Framtiden Anna-Leena Kalenius Larsson, L. Järnåkra Lena Olander, Vegaskolan Annette Ranevi, Mårtenskolan Anki Hultberg, Mårtenskolan Allan Gunnarsson, SLU Alnarp Eva Persson, Naturskolan Anna Ekblad, Naturskolan Anders Wånge Kjellsson, Naturskolan Lena Ingvad, Park o naturkontoret Lennart Pranter, St Hansgården Samuel Girhammar, St Hansgården Valdemar Mejstad, St Hansgården Åsa Bergmanis, Svenshögskolan Tina Barnell, Svenshögskolan Pernilla Sandgren, Svenshögskolan Mari Håkansson, Backaskolan Lars Ragvald, Backaskolan Patrik Simonsson, Backaskolan Maria Bergqvist Persson, Lovisaskolan Lisa Bergström, Lovisaskolan Det var ett härligt gäng förhoppningsfulla deltagare som träffades på kvällen den 5 september på Malmö centralstation. Alla kom i tid trots att det var strul med tågtrafiken mellan Lund och Malmö. Nattåget avgick kl. 21:25 med ankomst Berlin kl 06:08 morgonen därpå.

2 Torsdagen den 6 september Vårt hotell, Meininger Hotel Hauptbahnhof, låg bekvämt beläget alldeles intill den häftiga stationsbyggnaden i Berlin Mitte. Efter frukost mötte vi vår guide Manfred Dietzen från Grün macht Schule, en organisation som startade sin verksamhet redan Syftet är att stödja och hjälpa lärare, elever och föräldrar att förändra tråkiga och oinspirerande skolgårdar till vackra och kreativa platser för lek och lärande. Alltså i princip samma mål som vårt eget långsiktiga utvecklingsarbete Gröna skolgårdar har. Grün macht Schule har genom åren arbetat med mer än 100 skolor i Berlin, och utav dessa hade Manfred valt ut några favoriter åt oss. Han ledde oss till alla platser med allmänna kommunikationer och till fots. Galilei Grundschule, Friedrichstrasse Vår första anhalt var en skola för ca 400 barn i åk 1-6. Skolgården var uppdelad i två olika delar, en var indelad i många små rum med yviga häckar i mellan. I rummen fanns stockar, sand, totempålar och sittplatser på trädäck i olika höjder. Den andra delen låg i en backe med gott om träd och buskar, det blev många gångar mellan dem. Det fanns en pump som barnen kunde använda för att pumpa upp vatten till bäcken. När det regnade mycket samlades

3 det upp och användes till pumpen. Där fanns många små trädäck att sitta på och en amfiteater för samlingar. Små stenmurar var också typiskt och då hade de använt stenar i olika färg, form och material. Stockar och stenar var det gott om att klättra på. På en del av skolgården hade de målat olika spel, t ex kvarn, fia med knuff mm. Som kontrast till den kuperade, grönskande skolgården fanns en traditionell asfaltsyta med sittplatser under parasoll. Denna yta var taket till skolans simbassäng och det hade varit alltför kostsamt att anlägga en trädgård här. Regnvattnet tas tillvara i ett system som sedan används för bevattning. För ca 8 år sedan fanns här endast något enstaka körsbärsträd och inga nivåskillnader. Det var fantastiskt att se hur skolgården förvandlats med hjälp av projektet Grün macht Schule där både elever, föräldrar och personal varit delaktiga i planeringen av ytorna. Undersökningar visade (enligt Manfred) att antalet barn med typiska lekskador som armbrott mm minskat då barnen genom leken lärde sig ramla och var aktiva under rasterna. Egna funderingar: Elevmedverkan i planeringen Skapa rum Höjdskillnader Vattenpump? Hur löser vi bevattningen till trädgårdar? Odla i geometriska figurer Gleisdreieck-Park, Kreuzberg Området har varit ödemark sedan andra världskriget då den fungerade som järnväg för godstrafik. Spår från järnvägsnätet fanns att upptäcka lite här och var i form av gamla sylar, spårbitar, men också av nybyggda bänkar som påminde om vänthallsbänkar. Intressant att historien får finnas med och inte helt utplånas. Även i detta projekt var Berlinborna inblandade och hade varit med och påverkat utformningen av området-detta för att öka engagemanget och ansvarstagandet för de gemensamma rekreationsytorna. En speciell del av parken likande mest en kuperad leryta där barnen kunde leka och hoppa bland stenar, pinnar och lera. Detta är en stor, nyanlagd, allmän park med lekplatser och olika saker att balansera på. Tänkvärt var att barnen vid dessa saker valde att klättra i några träd i närheten istället. Denna park byggs ut kontinuerligt i olika etapper. På något ställe såg vi hängmattor för en stunds avkoppling. Gamla järnvägsdelar syntes i skogsdungarna.

4 En stor plantering med trädgårdsväxter, alltid inhägnad, var upprättad för att kvinnor från Balkan skulle ha något att göra och kunna läka sina psykiska sår tillsammans. Arbetet med trädgården skapar förtroende och en identifiering med det nya, vilket ger nya sociala strukturer, som i sin tur ger integration och medborgerligt engagemang. Kryddor, grönsaker och vackra blommor ståtade i fina planteringar. Där hade vi gärna stannat längre. Hängmattor Platser för rekreation Avgränsade sittplatser

5 Neumark-Grundschule, Steinmetzstrasse En grundskola i Schöneberg i norr med drygt 300 barn. 98 procent av eleverna har invandrarbakgrund, till stor del med turkiska och arabiska ursprung. Här möttes vi av rektorn och en grupp elever som visade runt oss. De hade pingisbord, trädäck att sitta på och träd och buskar att springa runt. Det fanns en skolträdgård som var inhägnad och låst. Det var en ansvarig lärare som klasserna kunde boka in sig hos men lärarna kunde gå dit själva också med sin klass. Liksom vi har de svårt att på somrarna kunna sköta om den, så den får förfalla för att sen tas i bruk efteråt. Amfieteatern hade pålar glest placerat runt och mellan dem hängde träflaggor som barnen färglagt. Mitt på skolgården fanns en kulle med en rutchkana och allt hade buskar runt omkring sig. Roliga huvuden som barnen gjort och målat var utplacerade i rabatten. Mer utsmyckning, både ute och inne, gjort av elever på slöjd, bild lektioner mm. Inhägnad skolträdgård? Vill vi det? Även här problem med sommarskötseln. Hur löser vi den?

6 Spreewald Grundschule Här passerade vi snabbt då vi var i tidsbrist pga tidigare intressanta besök. Vi såg kontrasten mellan den del av skolgården som en antroposof /landskapsarkitekt anlagt ensam i månskenet och en annan del som anlagts i samarbete mellan elever-landskapsarkitekt föräldrar och personal. De anlagda taken går ej att vara på pga konstruktionen, men ger en ekologisk effekt. Odla i keramikrör Winterfeldplatz/Gleditsch-Park En publik plats för rekreation skapad under flera år i samarbete med de boende i området. Bland annat hade lekplatsen hamnat i bakgrunden och viloplatsen längst fram, något som de boende gärna ville. Genom att de boende var med och skapade platsen och lärde känna varandra fick man den goda påföljden att kriminaliteten minskade och den sociala kontrollen ökade. Finns det föräldrar i vårt område som är intresserade av att hjälpa till? Egen vinning?

7 Waldgrundschule, Charlottenburg grundschule år1-6, elever/klass, ca 400 elever totalt Waldschule betyder skogsskola och känslan av att komma in i en skog är påtaglig. Vi möts av en lärare som särskilt har undervisning med utemiljön. Hon arbetar två lektioner i veckan med sin klass. Alla lärare kan och får hjälpa till att odla och sköta skolgården men alla gör det inte. Tema som är specifikt för skolan är överraskande nog sport och inte miljö eller annan grön inriktning. Det man slås av är att här finns alla möjligheter att utveckla en fenomenal motorik på de stora ytorna som skolans område sträcker sig över. Kanske inte så dumt med sport ändå... På skolan har man en odlingsträdgård som är ca 100 m x 100 m. Vid ingången har man ett infoplank där pågående arbete i odlingsträdgården redovisas. Det är bilder och text av barn och aktiviteter skrivna av läraren. Odlingsträdgården ligger lite avsides och är inhägnad med staket. I odlingsträdgården försöker man att odla på naturens villkor. Är det en kall vår så kanske man inte får så många äpplen. Varför? Skolan har en trädgårdsmästare anställd i odlingsträdgården. Han är avlönad av en föräldraförening. Deras välgörenhetsaktiviteter finansierar hans lön. Trädgårdsmästaren arbetar ca 50%. Han jobbar inte så mycket med barnen utan förbereder och underhåller trädgården. Han menar dock att det är viktigt för barn att komma ut i naturen och hands-on lära sig: De får en upplevelse som är ett minne för livet och öppnar ögonen för miljömedvetenhet och insikt. De kommer på att naturen funkar utan människan. Naturen har sina processer, äpplen mognar och blir många ibland men få vissa år. De får se sammanhang och även komma nära djurlivet. Ibland blir det inga bär för att fåglarna har tagit dem. Och erfarenhet ska ge möjlighet att lära sig att använda det som fungerar.

8 Trädgårdsmästarens funktion är också att finnas till för att utbilda lärarna. I odlingsträdgården försöker man använda allt man odlar och har allt efter säsong uppgifter med syltning, saftning och torkning av produkter från trädgården. Vi blev bjudna på en underbar fika! Grundschule am Kollwitzplatz Denna skolgård gick vi bara igenom. Den är byggd tillsammans med Grün Macht Schule. Det var ett öppet klassrum med många krokiga vägar som gick kors och tvärs. Den upplevdes p.g.a. detta som större än vad den i verkligheten var. I buskarna var det som fönster man kunde titta in genom.

9 Kindergarten Löwenzahn Denna förskolegård har byggts i samverkan med barn, föräldrar och arkitekt. Den är både billigare, roligare, kreativare, mer pedagogisk med mycket naturmaterial att leka och utvecklas med, än förskolan bredvid. Förskolan bredvid kostade 200,000 euro. Den har en tråkig miljö där man inte kan utvecklas på samma sätt, och därför är där också få barn. Fredagen den 7 september Fläming Grundschule Det är en skola som har renoverats bit för bit under 12 års tid. De senaste tre åren har de fått euro (EU-projekt och Gröna skolorprojekt). Det betyder att det har varit en lång process under många år som fortfarande är vid liv. Eftersom man har en begränsad ekonomi så har man inte kommit så långt i projektet utan jobbar lite varje år med olika områden på skolan. Projektet bygger på att elever och lärare ska vara med i planering och genomförandet. Nu driver föräldrar och lärare små projekt på skolgården och Projektet hjälper bara till med små summor pengar. Ett hus i trädgården är byggt med hjälp av en afrikansk konstnär. Barnen var med i byggandet för att få erfarenhet av att jobba med trä, stenar och metall tillsammans med konstnären. På en sida finns ett område med stenar, sand, träd och lite gångar. Emellanåt stänger man av vissa delar av skolgården när växterna behöver en paus från barnens lekar.

10 Wedding Grundschule Skolan är en multikulturell skola (99% barn med annat modersmål och 21 olika språk) med 450 elever och ca 40 lärare/personal. Alla barn gick i skolan varje dag mellan kl Alla barn åt lunch i skolan som bestod av huvudrätt och efterrätt och detta kostade föräldrarna 23 euro i månaden. De familjer som inte hade någon inkomst fick betala 10 euro/månad. Barnen har fått önska vad de vill ha på skolgården. Tillsammans med lärarna har de gjort olika modeller av önskeskolgården och därefter har projektledarna fortsatt arbetet. En stor del av skolgården var från början täckt av kullerstenar och helt platt. För att enkelt göra den mer kreativ har man byggt kullar av gummimaterial som barnen kan springa på. Barnen tar hand om sin utemiljö. Varje månad går barnen igenom vad som gått sönder och de sätter upp färgade pappersremsor på t ex skadade grenar. Detta för att barnen tydligt ska bli uppmärksamma på att de kanske måste vara försiktigare. SUZ Schulumweltzentrum (School Environment Garden Center) Detta är en av 14 trädgårdsarbetsskolor i Berlin. Dessa har funnits i 90 år. Den bygger på att man ska lära genom att göra kropp, hjärta, hjärna och händer. Här finns olika lärandemiljöer såsom verkstadsmiljö, köksmiljö och trädgårdsmiljö. Skolan bildades efter 2:a världskriget och är kvm stor. Det handlar inte bara om att utbilda sig i trädgårdsskötsel utan att lära sig om jordförbättring, förnyelsebar energi och återvinning. I trädgården finns ett växthus som fungerar som en liten skolsal. Det finns också en skolbyggnad med klassrum, arbetsrum, trä- och metallverkstad och ett litet kök. De lagar ofta maten utomhus. Man tar emot elever från förskola till högstadiet, lärarstudenter och lärarpraktiskt vuxenutbildning. Mottot är att man ska Lära för livet. I trädgården finns det möjlighet för klasserna att komma för att plantera lite olika grönsaker/blommor. Vissa kom 1 gång/vecka medan andra bara kom någon gång per år. Klasser hade eget ansvar för sin del av trädgården.

11 Eldplatsen: Här lär man sig att göra upp eld. Detta för att undvika olyckor på andra ställen. Här kan man även laga mat över öppen eld. Bigården bestod av tre bisamhällen. Här fanns hus för att slunga honungen och vaxarbete. Det fanns både hus för honungsbin och solitärbin. Det fanns även en landningsbana för bin så de kan dricka utan att drunkna. Vi imponerades av de dekorativa småkrypshotellen som fanns på flera ställen. Mitt i trädgården finns en liten röd stuga med vita knutar á la Småland. Föreståndaren hade anknytningar till Sverige och ville bygga en stuga med förnyelsebart material för att kunna förmedla att man kan bygga med moderna tekniker såsom solceller, solfångare, regnvattenuppsamlare, vattenrening, kompostering och vindkraft. Här kan man göra olika experiment. Man har också en väderdatastation som skolorna kan ladda ner information ifrån och arbeta med i sin egen skola. Grundskolan Reinhardswald, Gneisenaustrasse 73. Skolan byggdes 1967 efter samma ritning som 50 andra tyska skolor. Antalet barn i årskurserna 1-6 är % av barnen har invandrarbakgrund, men flertalet föräldrar är välutbildade. Byggnadsytan är 9000 m² och skolgården omfattar m² vilket innebär ca 23 m² skolgårdsyta per elev byggdes skolgården om med hjälp av ett EU-bidrag på 1,6 miljoner.

12 Skolgården från 1967 bestod mest av plana asfaltytor och de gröna inslagen var väldigt få. En ambitiöst och med konstnärliga ambitioner omgestaltad atriumgård i skolbyggnaden, användes som kapacitetsargument vid sökandet av EU-medel för skolgårdsförnyelse i början av 2000-talet. Av pengarna man fick användes 0,8 miljoner för marksanering ner till 10 meters djup eftersom marken som tidigare varit militärområde var kontaminerad med diverse farligheter. De resterande 0,8 miljonerna användes till det som är synligt ovan mark. Barnen var med och skissade och byggde modeller, så det mesta är byggt efter barnens idéer. De tyngre markarbetena gjordes med maskin, medan plantering och konstruktion av murar, sittplatser, lekredskap mm har gjorts tillsammans med barnen. Nya konstverk och attraktioner tillkommer kontinuerligt via konstnärsledda projekt och genom att varje avgångsklass gör ett litet konstverk i sten och betong på en av skolgårdens murar. Skolgården sköts i huvudsak av barnen och deras föräldrar under fyra skötselhelger årligen. Den är inte indelad i mängder av små rum med buskage emellan så som på några andra av de skolgårdar vi besökte. Intrycket är relativt storskaligt och än lummigt. Men här finns ändå ganska gott om buskage och små skogsdungar som barnen kan leka och gömma sig i liksom i en stor avenbokslabyrint. Vid ombyggnaden modellerades marken på några ställen så att det nu finns både kullar och sänkor som ger variation. Till skillnad mot de andra skolorna finns här även gräsytor. Bland annat är en av kullarna gräsklädd. Som en förstärkning för att minska nötningen har en stor andel makadam blandats in i det översta jordlagret. Det ger en ökad bärighet och gör att marken inte kompakteras så som annars av barnens fötter när marken är vattenmättad. Flera platser med lekanordningar så som gungor, underjordisk krypgång och lekhus, finns. Ett av lekhusen är som hämtat ur en sagobok och ritades för 6 år sedan av en då åttaårig flicka. Hennes teckningar omfördes till ritningar som så långt det gick var originalbilderna trogna. Sedan byggdes huset tillsammans med barnen.

13 En damm samlar dag- och grundvatten via pumpanordningar. På grund av drunkningsrisken är dammen omgärdad av ett stängsel. Barnen får bara vara vid dammen ihop med sina lärare, för att titta på växter och insekter och för att håva. På en kulle i skolgårdens bortre del finns en omgärdad trädgård sedan 6 år tillbaka. Här finns lite kryddväxter, men främst örter och buskar hämtade från naturen. Ambitionen har varit att forma en botanisk-geologisk trädgård och hit har växter samlats från Europas olika hörn från Nordkap i norr till Sicilien i söder. En del av de insamlade växterna finns kvar medan andra har försvunnit. De vanligaste trädarterna på skolgården är: Robinia (snabbväxande, slår ut sent), rödek (fin höstfärg, växer snabbare än våra inhemska ekar), avenbok, platan, lind och skogslönn (de fyra senare är träd med kraftig skugga och god paraplyeffekt). Flera av dessa planterades redan i slutet av 1960-talet och är nu ganska stora. Bland buskarterna kan nämnas bukettspirea (vit blomning), hassel, måbär (skuggtålig vinbärssläkting men oätliga bär), häggmispel (vacker blomning och ätliga bär), schersmin (vacker blomning), gullrips (vinbärssläkting med gula blommor), paradisbuske (vacker rosa blomning och flagnande stammar), rosmarinvide (snabbväxande med god reparationsförmåga efter brytskador), rynkolvon (speciella stora, hängande och rynkiga blad), eldtorn (torniga med vackra, orange bär) och blodplommon (rödbladig körsbärsplommonstyp). Bland buskarterna finns fler relativt veka prydnadsarter än på de andra skolorna, där medvetenheten om vilka arter som är tåliga, stabila och snabbväxande har varit större (dominans av olika salixarter, hassel, avenbok, körsbärskornell, häggmispel, parkolvon, busk- och klätterrosor, skogsklematis). Trots artvalet och trots att många av planteringarna saknar mur och

14 nivåskillnad, har växtligheten klarat sig bra, vilket tyder på att barnens deltagande i plantering och skötsel ger en vårdande inställning med begränsad skadegörelse. Intressant att se en skolgård som inte är formad av Grün Macht Schule-konceptet, men som ändå har många kvalitéer. Tyvärr kom vi vid en tid på dagen när det var få barn på skolan så vi fick inte se hur barnen använder skolgården. Buskage och planteringsytor är i mindre grad upphöjda och murinramade, sten har använts i mindre grad i kuperingen och rumsligheten är mera storskalig. Det gör att skolgården åtminstone ytligt sett ger intryck av att vara mindre spännande och kreativ, men säkrare. Trots att en del vekare buskarter har använts och trots att flera planteringar ligger i markplan utan murar eller andra hägnader, har vegetationen klarat sig ganska bra. Barnens engagemang i plantering, utveckling och skötsel kan vara en förklaring till att slitage och skadegörelse inte tycks vara ett så stort problem. En målmedveten rektor med höga ambitioner och handlingskraft har med all säkerhet varit en viktig faktor i skolgårdsutvecklingen. Tempelhofer field Vårt sista studiebesök på fredag eftermiddag gick till Berlinarnas Tempelhofer park. Det är en nerlagd flygplats i norra delen av Berlin. Flygplatsen lades ned för tre år sedan. Detta räknas som ett pionjärprojekt och det utlystes som ett tävlingsprojekt för arkitektbyråer i hela världen. Arkitekter från London vann med sitt förslag men när projektet presenterades för folket i närheten, och att man ville bygga nya påkostade moderna byggnader i ena änden av fältet i ytterkanten sa folket i stadsdelen nej. Berlinarna ville istället att fältet skall vara en öppen park för folket. - Nej! Vi vill inte ha ett stort byggprojekt här, vi vill att det ska vara en park, ett grönområde för folket. Man befarar att husen i området som de bott i när bullret från flygplanen hörts och därför hade billiga hyror, nu skulle köpas upp och lyxrenoveras. Nybyggda och renoverade bostäder kommer att trissa upp priserna och då kommer vanligt folk inte längre ha råd att bo där. Fler intressenter har hört av sig, bl.a. ett kinesiskt företag, som vill satsa på ett slags friskvårdsprojekt med tillhörande byggnader som man då skulle bygga vid fältet. Ett annat förslag är att göra om den gamla flyghallen till Berlins nya bibliotek men som det nu är kräver den nya flygplatsen som skall ersätta denna, och en till som snart stänger, alla pengar så just nu är alla nya projekt lagda på is. Berlinarna använder parken till att träffas på. Ute på de stora grönområdena, vindsurfar man på de gamla landningsbanorna, flyger med drakar, cyklar, joggar, dricker kaffe eller vid behov använder man området som musikal- och festivalområde. Promenerar man ut på fältet på kvällen när det blivit mörkt kommer man så pass långt från stadens ljus att man tydligt kan se

15 stjärnornas ljus. Parken har en härlig atmosfär på sommaren. Området är mycket speciellt med de enorma ytor som fälten och landningsbanorna erbjuder. Parken är öppen till kl på kvällen och öppnas igen på morgonen. Flygplatsen byggdes av Nazisterna 1935, med visionen att bli Europas största, vilken den var då. De gamla enorma terminalbyggnaderna står nu kvar som sorgliga monument byggda på den ena kort- och långsidan. Då vi ställer frågan till Manfred om man inte kan göra om de gamla terminalbyggnaderna till bostäder, svarar han: - Nej- ingen vill bo i de byggnader som Hitler byggt. Tempelhofer Park ingår också i ett skolprojekt som en slags park, där bl.a. Grun macht schule har en avdelning med möjlighet för grön odling. Denna utnyttjas av förskolor, skolor och av folk som bor i närheten av detta enormt stora fält. Man odlar sina grönsaker och växter i stora och små odlingslådor. Det kan vara hemsnickrade lådor eller odlar man helt enkelt i rissäckar som man ställt på någon låda på marken. Att odla på eller i marken är otänkbart eftersom detta varit en flygplats. I ett sånt fall måste marken först saneras. Vem som helst kan odla på området och det är inga kostnader förknippade med att nyttja en bit mark för den egna odlingen, men ingen service erbjuds heller, utan var och en ansvarar för sitt eget. Staden tillsammans med Green Park tillhandahåller dock vatten till odlingarna och det finns även kommunala toaletter inrättade på området. Många olika nationaliteter bor runtomkring parken, därför blandas ett 40-tal nationaliteter med varandra i ett umgänge i de aktiviteter som erbjuds. Många vackra formationer finns byggda i form av trädstammar i olika skepnader. Träden har inte kostat mer än den transportkostnad man varit tvungen att betala för att kunna forsla träden

16 till parken, samt den kostnad till de konstnärer som varit med för att delge sina idéer till konstnärsträden. Pengar till detta finansieras av det projekt som Manfred är med och driver i staden Berlin. Grun macht schule - Green Berlin. Det är en fantastisk upplevelse att vandra tvärs över detta enorma område! Lördagen den 8 september Vi började dagens vandring från hotellet och gick över Washington Platz och floden Spree bort mot Riksdagshuset, med anor från det gamla tyska kejsardömet. Manfred visade oss var Berlinmuren gick, bara några meter bakom huset! Byggnaden har skadats i flera omgångar och för att efter den tyska återföreningen åter kunna fungera som parlamentssäte var man tvungen att bygga om huset helt. Det har nu bl.a. fått en jättestor glaskupol som blivit en av stadens största turistattraktioner. Färden gick vidare genom den östra kanten av berlinarnas stora park, Tiergarten, fram till en annan av stadens stora attraktioner Brandenburger Tor. Denna gamla stadsport har blivit en symbol för Berlin och utgör avslutningen av den berömda boulevarden Unter den Linden. År 1961 stängdes porten i samband med att Berlinmuren byggdes, men när muren föll i november 1989, blev Brandenburger Tor symbolen för fred och en enad stad. Bara ett stenkast därifrån ligger minnesmärket Holocaust Mahnmal. Monumentet är gigantiskt och består av en massa betongkolonner uppbyggda på skiftande marknivåer så att det hela påminner om ett böljande fält. Det är ett mycket originellt och fascinerande konstverk, säkert med mycket symbolik som vi inte helt förstod. Potsdamer Platz blev fullständigt sönderbombat under andra världskriget. Här var också dödens zon mellan den första och andra Berlinmuren allra bredast. Manfred berättade för oss om Roger Waters (Pink Floyd) gigantiska välgörenhetskoncert då The Wall framfördes här i juli 1990 för att högtidlighålla slutet på delningen av Tyskland. Mitt på torget står en kopia av Europas första elektriska trafikljus som fanns här redan på 1920-talet. Idag är Potsdamer Platz ett kommersiellt centrum med bl.a. Sony center, en enorm byggnad av glas och stål. Taket är öppet på vissa ställen, vilket tillsammans med ett flertal fontäner ger en lugnande atmosfär trots den i övrigt mycket moderna arkitekturen. Förutom kontor finns här ett filmmuseum (med en tysk variant av Hollywoods Walk of Fame ), biografer,

17 restauranger och caféer. Projektet har också många kritiker som inte velat se Potsdamer Platz kommersialiserat på detta futuristiska sätt. Vi fick se en liten bit av Berlinmuren som fortfarande finns kvar i närheten av den nu förstörda bunker som en gång i tiden var Hitlers bas i staden. Naturligtvis passerade vi även platsen där Checkpoint Charlie, den mest kända gränsövergången mellan Öst- och Västberlin, fanns mellan 1945 och Idag står det en verklighetstrogen modell av den första kontrollbaracken här. Efter denna turistförmiddag till fots i stadsdelen Mitte var det dags att bege sig till Oranienplatz i Kreuzberg, den mest mångkulturella stadsdelen i Berlin. Den bebos av en tredjedel icketyska medborgare, varav de flesta är turkar. Här kryllar det av trevliga restauranger, barer och secondhandaffärer. Vi åt en god lunch på Kuchen Kaiser innan det var dags att besöka Prinzessinnengärten vid Moritzplatz. Prinzessinnengärten Vi är idag beroende av den kraft och kreativitet som finns hos medborgarna för att uppnå klimatsmarta handlingsmönster och en hållbar utveckling. Ett sätt att ta tillvara människors skapande förmåga är att ge plats till stadsodlingar. Stadsodling är en trend som stadigt tar sig fram över västvärlden. En global odlingsboom råder i många av våra större städer, Berlin är bara ett exempel tillsammans med städer som Havanna, Toronto, London och Stockholm. Vid Prinzessinnengärten ockuperade sommaren 2009 en grupp vänner och grannar en ödetomt och började ta bort avfall från denna 6000 kvm stora tomt för att förvandla den till en odling av nyttoväxter. Det är idag en prunkande odling med en mångfald av grönsaker och kryddor

18 mitt inne i Berlin. I detta tättbebyggda område med lite grönska och sociala problem kan nu barn, ungdomar, vuxna, intresserade amatörer, passionerade trädgårdsmänniskor och friluftsentusiaster delta i ett socialt och ekologisk odlande. För att driva Prinzessinnengärten har en förening bildats som bl.a. ser till att alla inkomster går direkt tillbaka till projeket. Vem som helst kan köpa grönsaker och produkter som säljs antingen direkt i trädgårdscafeét eller så kan man själv skörda och köpa och därmed stödja verksamheten. Medlemskap i föreningen löses genom arbete. En halv timmes arbete ger en dags medlemskap. Medlemmar kan sedan handla grönsaker, kryddor, förädlade produkter eller fika i cafeét till halva priset. Ingen har en egen täppa men alla kan delta och hjälpa till. Här kan man gemensamt lära sig hur man odlar och framställer lokala livsmedel och tillsammans skapa en ny plats för en urban hållbar livsstil. Allt odlas biologiskt utan kemiska preparat eller andra gifter. I odlingen bryr man sig också om att bevara en mångfald av nyttoplantor tillsammans med gamla och rara sorter. Man odlar i påsar, säckar och gamla ölbackar, omsorgsfullt staplade i sektioner. Resultatet av odlingen ger dessutom ett bättre mikroklimat på platsen, samt bidrar till minskade utsläpp av koldioxid från långväga mattransporter. De praktiska lösningar man utvecklat här gav oss många idéer till odling på våra egna skolgårdar. På Prinzessinnengärten var det också dags att ta farväl av Manfred, som varit vår trygga guide i nästan tre hela dagar! Han fick en rungande applåd som vi hoppas värmde honom trots det tillfälliga skyfall som startade precis då. Efter några timmar på egen hand under eftermiddagen samlades alla deltagare igen för en avslutande gemensam middag i närheten av Alexanderplatz. Torget fick sitt namn efter den ryske tsaren Alexander I, och var en viktig mötesplats för invånarna i det forna Östberlin. Affärshusen kring Alexanderplatz har renoverats under senare år. Här finns idag några av Berlins största varuhus. Tv-tornet är med sina 365 meter den högsta byggnaden i staden. Efter måltiden på restaurang Brauhaus Mitte, var det så dags att ta S-tåget tillbaka till vårt hotell där bagaget förvarats under dagen. Vi konstaterade återigen att det varit ett suveränt läge att bo på. Vi hade endast två minuters promenad med väskorna till Berlin Hauptbahnhof där vårt tåg till Malmö Central väntade, och avgick helt enligt tidtabell. Vi ankom på söndagsmorgonen till Lund, fulla av intryck och tankar. Hur ska vi nu omsätta alla idéer vi fått? Här kommer några tankar och visioner från deltagarna:

19 Vision Gunnesboskolan Platser för rekreation/studier- träbänkar. Gärna inramade med till armeringsmattor med klättrande bärbuskar, vildvin, klematis, någon planteringslåda med andra ätliga växter eller doftande kryddor. Låga sittbänkar vid dammen Hängmattor Enkelt avtagbara tak över studieplatserna Odlingslådor med höstmogna frukter och grönsaker Odla i plastlådor typ ölbackar Odla i roliga ting-inte så seriöst, främja kreativiteten Stockar för styrketräning, Stockar för lek Ökenyta Växthus med tomater, chili, kryddor, klättrande druvor?, Insektshotell, Laga mat ute-stormkök, mobil grill (förvaras i växthus)så att vi inte har grillplatser som kan förstöras under icke skoltid Förskolan Framtiden En visionsplan kommer att upprättas. Gården ska i takt med alla på förskolan, barn och vuxna, växa fram till en mångsidig miljö som gynnar fantasi och kreativitet och är rik på material från naturen. Vi kommer att starta med det billiga och enkla för att känna att vi är på gång. Projekten kommer att ingå i läsårets temata, utematematik och skapande, vilket gör att barnen är involverade hela vägen. De har redan varit och skaffat lekmaterial i parken. Till större projekt kommer pengar att sökas i fonder Lennarts, Samuels och Valdemars kommentarer till Berlinresan Vi kan jobba mycket mer med sten än vad som gjorts tidigare.

20 Vi kan också använda oss mer av Robinia / Akacia som vi kan få tag i även i Skåne. Den odlas i Ungern och importeras hit. Än så länge har vi inte hittat några återförsäljare av hela trädstammar av Robinia, men det jobbar vi på. Det roliga med att använda hela stammar av träd är de oregelbundna formerna och det fantasifulla utseendet. På St Hansgården använder barnen hela stammar av alm, men robinia har flera gånger större motståndskraft mot röta. Robinia är till och med bättre än tryckimpregnerat trä. Dessutom helt ogiftigt. En annan viktig pusselbit till fungerande skolträdgårdar var att skolorna kunde hyra in professionell hjälp av de trädgårdsmästare som jobbade på arbetsträdgårdarna. 14 stycken i Berlin, med 35 anställda!!!! Tänk om några skolor i Lund, Naturskolan, kanske Tekniska förvaltningen, kanske St Hansgården, gick ihop och finansierade någon duktig trädgårdsperson som kan vara en resurs på flera håll i kommunen. Denna person kan sedan också ta hjälp av praktikanter, arbetslösa ungdomar osv. Den eviga sommarplågan kan då lösas. Lärarna skulle då också kunna fokusera på pedagogiken i trädgårdarna.

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget

Drottningtorget. Trollhättan. - Det gröna torget Drottningtorget Trollhättan - Det gröna torget »» Med inspiration från sinnebilden av en trädgård vill vi skapa en grön oas på ett modernt torg. Fantasifull lek, vackra planteringar och konstnärlig utsmyckning

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12

Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12 Studiebesök på Elias Fries skola, Hyltebruk 23/2-12 Det är en känsla av vår i luften när vi når Hyltebruk klockan tio denna torsdag. Naturen är närvarande vart man än vänder sig. Skolan är uppdelad på

Läs mer

URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN

URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN URBAN X BARN OCH UNGA I STADSPLANERINGEN 1 Det bästa är att få ha egna idéer och att få säga vad vi tycker och vill. 2 Innehållsförteckning Vad är Urban X? Projektarbete med elever på Kirsebergsskolan

Läs mer

Lekvärdefaktor. Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid.

Lekvärdefaktor. Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid. Lekvärdefaktor Inspiration till grönare skolgårdar med barnperspektiv Det väsentliga är nog att inte tro att man ska få någon färdig produkt utan det här är en utveckling ständigt över tid. Vuxna, barn,

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

Malmö Kommun. Bilaga. metod: bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Ett exempel

Malmö Kommun. Bilaga. metod: bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Ett exempel Malmö Kommun Bilaga metod: bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Ett exempel 1 Bedömning av lekvärdesfaktorns delpunkter Innehållet i lekvärdesfaktorn är hämtad från kapitlet Lekvärdesfaktor i dokumentet

Läs mer

Checklista för trädgårdsdesign

Checklista för trädgårdsdesign Denna checklista är tänkt att vara en inspirationskälla och ge mer vidgade vyer, inom ett område som man inte nödvändigtvis är insatt i. I de fall då man vill ha en designad trädgård, skall den också ligga

Läs mer

BTF inbjuder till studieresa till Berlin 3 6 oktober 2014

BTF inbjuder till studieresa till Berlin 3 6 oktober 2014 BTF inbjuder till studieresa till Berlin 3 6 oktober 2014 TREPTOW CREMATORIUM FLUGHAFEN BERLIN BRANDENBURG Tyskland är världsledande på grönt och högteknologiskt byggande. Dessutom är de världsmästare

Läs mer

Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket

Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket Vårt Gröna skolgårdsprojekt på förskolan Tåget november 2016 växter, växtkub samt staket På förskolan Tåget i Stångby har vi en naturlig gård som är uppbyggd utifrån de fyra elementen jord, eld, luft och

Läs mer

Naturskola. Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika.

Naturskola. Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika. Naturskola Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika. Genom att naturskolan erbjuder för- och grundskolor möjlighet till utomhusundervisning i den egna närmiljön ges möjlighet för ett plats-

Läs mer

Skolan är en viktig symbol för

Skolan är en viktig symbol för rama in knyta an länk mellan stad o jordbruk små och stora rum odlingskvalitéer skolans betydelse för Hyllie Skolan är en viktig symbol för visionen om det hållbara och klimatsmarta Hyllie. En global förebild

Läs mer

Stock och Sten i Pildammsparken Fortbildning med Malmö Naturskola PARKEN SOM EN PLATS FÖR UTVECKLING, HÄLSA OCH LÄRANDE. Emma Pålsson och Bo Lindvall

Stock och Sten i Pildammsparken Fortbildning med Malmö Naturskola PARKEN SOM EN PLATS FÖR UTVECKLING, HÄLSA OCH LÄRANDE. Emma Pålsson och Bo Lindvall Stock och Sten i Pildammsparken Fortbildning med Malmö Naturskola PARKEN SOM EN PLATS FÖR UTVECKLING, HÄLSA OCH LÄRANDE Emma Pålsson och Bo Lindvall 9 mars 2009 i Pildammsparken Vi träffar Stock och Stens

Läs mer

projektansvarige. Ett varierat och halsen. Undvik ett mail till sättas

projektansvarige. Ett varierat och halsen. Undvik ett mail till sättas 30 oktober RÅDGIVANDE REFERENS Planteringsskydd, lådor och sandlådor Bakgrund Grönska i form av träd och buskar utgör ett Om SISAB:s referenser värdefullt inslag på förskolegårdar. Grönskan bidrar SISAB:s

Läs mer

Resultat av röstning

Resultat av röstning Resultat av röstning 77 = 73 % 80 70 60 Antal personer 50 40 30 20 17 = 16 % 12 = 11 % 10 0 Alternativ 1 Alternativ 2 Övriga Kommentarer alternativ 1 Måste vara runt parti som omsluter paviljongen Hur

Läs mer

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka Från grått och instängt till grönskande och luftig rumsindelning! Tack vare projektet Gröna skolgårdar har vi påbörjat förvandlingen av vår

Läs mer

Studieresa Zürich

Studieresa Zürich Studieresa Zürich 2016.05.19-21 Program Dag 1 - Avresa 14.00 Bil från Helsingborg 17.00 Flyg Kastrup- Basel (flyg försenat 2 timmar) 18.35 Tåg+buss Basel - Zürich 19.50 Middag Dag 2 - Oerlikon och Zürich

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1

Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 FJÄLLVRÅKEN Gestaltningsprogram för Fjällvråken 1 1. Gestaltning 1.1 Byggnad och tomt Tomten ligger högt placerad i Falkenberg med relativt långt avstånd till omkringliggande bostadsbebyggelse i väster.

Läs mer

Hans trädgård är en fest!

Hans trädgård är en fest! Hans trädgård är en fest! Text: Stina Lovisa Seger Bild: Ewa-Marie Rundquist Det är väl knappast någon som har missat att vi trädgårdsintresserade delar vårt intresse med Sveriges genom tiderna största

Läs mer

ÄLTADALENS FÖRSKOLA FAS 1 TIDIGA SKEDEN GESTALTNING

ÄLTADALENS FÖRSKOLA FAS 1 TIDIGA SKEDEN GESTALTNING ÄLTADALENS FÖRSKOLA FAS 1 TIDIGA SKEDEN GESTALTNING 150922 SITUATIONSPLAN 1:1000 Lek utanför hämta/läma-tider bostäder gruppboende I inlast frd II avdelande gungor 2 hcp p I frd cykelparkering (36 platser)

Läs mer

Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken

Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken Elsa Palmheden och Emelie Adamek Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken Beskrivning: I kursen hållbart samhälle ska vi utveckla en plats i Sollentuna. Vi har valt torparängen och sollentunaholm i

Läs mer

Solskyddsfaktorer. Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn

Solskyddsfaktorer. Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn Solskyddsfaktorer Sju tips för säkrare lekplatser och friskare barn Vad har träd och buskar med cancer att göra? Hudcancer är idag den vanligaste cancerformen i Sverige. Medan dödssiffrorna minskar för

Läs mer

Småskalig och bostadsnära

Småskalig och bostadsnära Småskalig och bostadsnära odling i Lindome Rapport från odlingsinitiativet i Lindome Samhällsarbete Lindome Stadsledningsförvaltningen miljösamordning December 2013 Odlingsinitiativet i Lindome Under 2013

Läs mer

Kvalitetsarbete Myran

Kvalitetsarbete Myran Kvalitetsarbete Myran Kungshöjdens förskola Smultronet 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Helene Hellgren Mia Johanson Marina Jorqvist Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens

Läs mer

ROSOR & PIONER. Honungsrosen svingar sina grenar över gången in till Körsbärshult, och innanför grinden väntar rum efter rum med rosor.

ROSOR & PIONER. Honungsrosen svingar sina grenar över gången in till Körsbärshult, och innanför grinden väntar rum efter rum med rosor. Rosenblom och humlesurr Klängrosen svingar sina grenar i en båge över den vita trägrinden. Innanför öppnar sig ett doftande paradis. Välkommen till Körsbärshult! Av Maria Fors Östberg (text och foto) illustration

Läs mer

Bevara barnens skogar. lek och lär i skogen runt knuten

Bevara barnens skogar. lek och lär i skogen runt knuten Bevara barnens skogar lek och lär i skogen runt knuten Foto: Fredrik Ericsson Skogen ger friska och smarta barn Skogen är ett favorittillhåll för många barn, det är kul att se växter och djur på riktigt

Läs mer

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S EN VACKER TRÄDGÅRD KRÄVER OMSORG När du har skapat en trädgård precis som du vill ha den ger det en riktigt skön känsla - känslan att kunna slappna av

Läs mer

Äppellunden Brantevik

Äppellunden Brantevik Äppellunden Brantevik Nära havet. I ett fiskeläge strax söder om Simrishamn. Mitt i en äppelodling. Där har arkitekten Lillemor Husberg ritat och byggt ett hus. Ett ovanligt hus. Stramt och resligt. Ett

Läs mer

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013

rm o rs W e d n r: A e n tio stra Illu Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Illustrationer: Anders Worm Grön Flagg-rapport Peter Pans personalkooperativa förskola 6 feb 2013 Kommentar från Håll Sverige Rent 2013-02-06 11:43: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat

Läs mer

Naturkontakt på skolgårdar

Naturkontakt på skolgårdar Naturkontakt på skolgårdar Märit Jansson docent och universitetslektor i landskapsplanering Institutionen för Landskapsarkitektur, Planering och Förvaltning SLU, Alnarp Barns perspektiv på utemiljö Vad

Läs mer

HIP2BERLINRESA 7 april 2011

HIP2BERLINRESA 7 april 2011 7 april 2011 Mellan den 29 mars och den 1 april reste HiP2 till Berlin. Medföljande lärare var Bengt Nilson och Håkan Danielsson. Henrik Rosengren, som är hipparnas lärare på universitetet, var också med

Läs mer

Idéer till skolgårdsförnyelse

Idéer till skolgårdsförnyelse Idéer till skolgårdsförnyelse eller Vad jag har lärt mig om skolgårdar genom Malmö stad Märit Jansson, landskapsarkitekt och Fil Dr i Landskapsplanering Landskapsarkitektur, planering och förvaltning,

Läs mer

En vandring i blommornas spår

En vandring i blommornas spår En vandring i blommornas spår VÄLKOMMEN TILL SÄVSJÖS TRÄDGÅRD Lagunen "Kloka bin suger inte i vissna blommor" Kinesiskt ordspråk Mitt i Sävsjö, bakom Kulturhuset, finns det nya smultronstället för dig

Läs mer

Möts och umgås. Äter och fikar

Möts och umgås. Äter och fikar Bilaga 3 Sammanställning av webbenkätens fritext (6 oktober - 1 november). Tolka sammanställningen: De olika färgerna representerar kategorier som innehåller olika aktiviteter. Varje aktivitet beskrivs

Läs mer

Kontor, kunskap och kommunikationer. Välkommen till Silverdal, en vetenskapspark med centralt läge i Stockholm

Kontor, kunskap och kommunikationer. Välkommen till Silverdal, en vetenskapspark med centralt läge i Stockholm Kontor, kunskap och kommunikationer Välkommen till Silverdal, en vetenskapspark med centralt läge i Stockholm Framtidens arbetspla Stockholms bästa läge Till Stockholm city är det 12 km, till Arlanda kommer

Läs mer

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015.

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015. Idéer och värden Dokumentation från visionsworkshopar om Älvsjö Örby februari/ mars 2015. Bakgrund Stockholm växer. Ett politiskt löfte finns om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Älvsjö är

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING DIALOG

SAMMANSTÄLLNING DIALOG SAMMANSTÄLLNING DIALOG De kommentarer som återfinns under respektive plats kommer från gångturernas diskussioner, samtal med besökare på planeringsverkstaden, samt Önskelistan - där besökare kunde skriva

Läs mer

Linköpings naturskola

Linköpings naturskola Linköpings naturskola Program för höstterminen 2012 Linköpings naturskola Naturskolan hjälper er med upplevelserik undervisning i skolans ämnen utomhus. Vi håller lektioner i de omväxlande natur- och trädgårdsmiljöerna

Läs mer

Sjöparkens växthus. Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café

Sjöparkens växthus. Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café Sjöparkens växthus Vinterträdgård Orangeri Odling Restaurang Café Välkommen till Sjöparkens växthus! Sjöparkens växthus rymmer tre verksamheter; växthuset och trädgården, Möjligheternas växthus och Restaurang

Läs mer

Onsdag 2 april kl. 17:00 BLOMSTERFEST, HISTORISK VÅR på Drottningholm.

Onsdag 2 april kl. 17:00 BLOMSTERFEST, HISTORISK VÅR på Drottningholm. Vårprogrammet 2008_2 När detta skrivs är det Påsk och snön ligger vit efter en grön och våt vinter. Men frösådderna gror inne i värmen och snart är det barmark igen. Väl mött på nya inspirerande träffar

Läs mer

Reseberättelse - Studieresa EKR Hamburg 2015

Reseberättelse - Studieresa EKR Hamburg 2015 Reseberättelse - Studieresa EKR Hamburg 2015 Syfte med studieresan: Vartannat år åker Energi och klimatrådgivarna i Norrbotten och Västerbotten på studieresa. Syftet med dessa resor är att få nya kunskaper

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Praktisk miljöpedagogik i Torslundas nya Kretsloppshus

Praktisk miljöpedagogik i Torslundas nya Kretsloppshus Skolbarn på Öland går ut för att lära in: Praktisk miljöpedagogik i Torslundas nya Kretsloppshus Text: Torsten Kellander, Torslunda försöksstation, SLU, Färjestaden På Torslunda försöksstation på Öland

Läs mer

EN PLATS FÖR ALLA en liten veckoskiss på en ny flexiskola i Hyllie, Malmö Stad

EN PLATS FÖR ALLA en liten veckoskiss på en ny flexiskola i Hyllie, Malmö Stad EN PLATS FÖR ALLA en liten veckoskiss på en ny flexiskola i Hyllie, Malmö Stad På en åker står en mölla utan vingar och tittar ut över ett historisk åkerlandskap som inom snar framtid kommer förvandlas

Läs mer

SOCIOTOPVÄRDEN snabbmanual 2005-06-10

SOCIOTOPVÄRDEN snabbmanual 2005-06-10 Ba Bad bada simma sola vid badplats Exempelord och avgränsningar: bada, plaska, simma Att bada och plaska vid anordnad eller naturlig badplats, inte temporära anläggningar som privata upplåsbara bassänger

Läs mer

Månadens eftis oktober 2006: Lahtis eftis Text och foto: Monica Martens-Seppelin Besök 6.10.2006

Månadens eftis oktober 2006: Lahtis eftis Text och foto: Monica Martens-Seppelin Besök 6.10.2006 Månadens eftis oktober 2006: Lahtis eftis Text och foto: Monica Martens-Seppelin Besök 6.10.2006 Lahtis svenska skola och eftis ligger ett stenkast från järnvägsstationen som jag anländer till efter endast

Läs mer

PRESSMEDDELANDE. Svenskarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp - mormorsträdgården en favorit!

PRESSMEDDELANDE. Svenskarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp - mormorsträdgården en favorit! FÖR MER INFORMATION, KONTAKTA: Camilla von Otter, chefredaktör Vi i Villa Mobil: 070 400 51 45 Mail: camilla.vonotter@viivilla.se www.viivilla.se PRESSMEDDELANDE Lidingö den 25 mars 2013 Svenskarnas trädgårdsvanor

Läs mer

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR.

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. Tillbaka till naturen Skapa din egen unika odling var du vill. Bestäm vad du vill odla,

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Växter och stubbar Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Tegelstugans Förskola ligger i Veberöd och består av åtta avdelningar. Förskolan har en stor grön gård med många outnyttjade möjligheter

Läs mer

RAPPORT UPPSALA KOMMUN SKOLFASTIGHETER AB

RAPPORT UPPSALA KOMMUN SKOLFASTIGHETER AB RAPPORT NYA TIUNDASKOLAN uppdragsnummer 3413444102 Beskrivning av träd runt tiundaskolan samt bedömning huruvida de omfattas av biotopskydd - underlag för ansökan om biotopskyddsdispens 2015-03-26 Reviderad

Läs mer

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga!

3. Hur var maten som ingick i resans pris?: mycket bra Kommentar maten: - God mat och mycket mat, vi behövde aldrig gå hungriga! Namn: Kristina Palm Resa: Balkan Trail Datum: 12-19 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: bra Kommentar mottagande: - 2. Hur var boendet jämfört med dina förväntningar?: mycket bra Kommentar

Läs mer

Vår skala är 1:1000 Vi har många bostadshus nära till affär, skola och dagis. Husen är flerfamiljshus som flera familjer kan bo i. Våra höghus har trädgårdar på taket där man kan odla, vilket främjar jordbruk

Läs mer

PORTO - MIN RESEBERÄTTELSE

PORTO - MIN RESEBERÄTTELSE PORTO - MIN RESEBERÄTTELSE Frida Stjernqvist, 23-27 september 2015 Det som lockade mig att åka till Porto var att staden både har en intressant modern arkitektur och spännande äldre byggnader. Här finns

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Han som älskade vinden

Han som älskade vinden Draken är färdig hos smeden Torbjörn Nilsson i Råby. Jörgens lilla blå MG Midget får också vara med på bild. Han som älskade vinden Det var en gång en man som tyckte om det som rörde sig. Han älskade vinden

Läs mer

Magiskt. i cederträ. Text Micaela Nordberg Foto Richard Powers & Shai Gil. Vårt Nya Hus 41

Magiskt. i cederträ. Text Micaela Nordberg Foto Richard Powers & Shai Gil. Vårt Nya Hus 41 Magiskt i cederträ Med vackra vandringsstråk och branta skidbackar inpå knuten har arkitektbyrån AKB ritat ett modernt hus med fantastiskt ljusinsläpp. Som fasad har man valt cederträ - ett doftande träslag

Läs mer

Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016

Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016 Häckebergaskolans skolgårdsprojekt 2016 Skolan har nu varit igång några år och vi ser att utemiljön behöver utvecklas för mer lek. Vi har tidigare haft utedag en dag i veckan, samtliga klasser, men detta

Läs mer

träbänkar träspång 1 rad vitblommande körsbärsträd

träbänkar träspång 1 rad vitblommande körsbärsträd Gestaltningsprinciper Tölö Ängar II Gestaltningsprinciper Tölö Ängar II Entrétorg Entrétorg Entrétorg vid Hedeleden Entrén från den kommande Hedeleden markeras av de gärdesgårdar som finns i området idag

Läs mer

Bevara barnens skogar

Bevara barnens skogar Bevara barnens skogar Verksamhetsriktlinjer STÄMMANS BESLUT OM RIKTLINJER 2011-2014 Naturskyddsföreningen ska verka för: att barn- och familjeverksamhet på sikt bedrivs av minst hälften av kretsarna en

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA REVIDERAD SEPTEMBER 2010 PERSONAL: Malin Lundberg Förskollärare 100% Karin Persson Barnskötare 100% Kerstin Wihlborg Barnskötare 100% BARNGRUPPENS SAMMANSÄTTNING: Totalt

Läs mer

GE DIN GÅRD ETT LYFT!

GE DIN GÅRD ETT LYFT! GE DIN GÅRD ETT LYFT! TRÄDGÅRDSINGENJÖRERNA NATALIA & MAJA Trädgårdsingenjörerna Natalia Andersson och Maja Schmidt är utbildade vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp strax utanför Malmö. Sedan 2010

Läs mer

Tvättstugor och källargångar

Tvättstugor och källargångar 1 Tvättstugor och källargångar Tvättstugorna är viktiga, men känns eftersatta och otrygga. De upplevs ofta som trånga, smutsiga och osäkra. Öppna upp ytorna i tvättstugorna, ta bort onödiga väggar och

Läs mer

Miljöplan för Torpets Förskola

Miljöplan för Torpets Förskola Miljöplan för Torpets Förskola 2015-2016 Reviderad 2016-01-07 Torpets miljöplan På Torpets Förskola ska vi sträva mot ett hållbart samhälle och värna om framtiden. Vi skall utveckla miljömedvetenheten

Läs mer

Mångfunktionella förskolegårdar. som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017

Mångfunktionella förskolegårdar. som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017 Mångfunktionella förskolegårdar som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet. 2017 Mångfunktionella förskolegårdar som främjar hälsa, inlärning och hållbarhet Teamet: Helén Carlsson, Pernilla Anehagen,

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation

Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och social innovation Anette Andersson anettan.andersson@bredband.net Elias Jakobsson elias.h.jakobsson@gmail.com Michelle Arnoldi a.michelle.arnoldi@gmail.com VT 2013 Design för hållbar utveckling, kreativa gemenskaper och

Läs mer

Hej alla föräldrar och barn!

Hej alla föräldrar och barn! Hej alla föräldrar och barn! Nu är det dax att börja i förskoleklass, vi förstår att ni har många frågor och funderingar. Därför har vi pedagoger i förskoleklasserna skrivit en liten förberedande saga

Läs mer

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö

Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Trygghetsvandring - för att skapa en bättre och tryggare närmiljö Vad är en trygghetsvandring? Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare kommun men också för att se hur invånarna

Läs mer

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER

FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER RESA FLORENS FLORENS EN STAD ATT FÖRUNDRAS ÖVER Florens är utan tvekan en av världens mest omtalade och lovsjungna Det är en svindlande känsla att upptäcka det övermått av sevärdheter städer. Staden är

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Konsekvensbeskrivning Duvboskolan skolgård Bakgrund. Utformning

Konsekvensbeskrivning Duvboskolan skolgård Bakgrund. Utformning Bakgrund I samband med en tillkommande skolbyggnad vid Duvboskolan upprustas skolgården. Den nya skolbyggnaden placeras på kyrkans nuvarande mark och tar därför inte av skolgårdens befintliga yta. Däremot

Läs mer

Stavsborgsskolans fritidshem Eken. Barnen i fokus - hela dagarna

Stavsborgsskolans fritidshem Eken. Barnen i fokus - hela dagarna Stavsborgsskolans fritidshem Eken Barnen i fokus - hela dagarna Aktivitetstavlan Barnen väljer varje dag efter mellanmålet vilken aktivitet dom vill göra och på tavlan finns alltid 3-5 val. aktiviteterna

Läs mer

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad.

a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? Miljörådet träffas ca 1 ggr/månad. b. Hur har miljörådet arbetat och varit organiserat under aktuell handlingsplan? Rådet består av en representant från

Läs mer

Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola

Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola Görande 11 Skapa goda förutsättningar för en odlande förskola Att ha ett lättillgängligt förråd eller en förvaringsplats där all odlingsutrustning är samlad är det bästa sättet för att slippa leta efter

Läs mer

TEXT ANNA HULTBERG FOTO S FI SY, FONT. . h

TEXT ANNA HULTBERG FOTO S FI SY, FONT. . h . h.., Där den skånska idyll8n är som allra vackrast har Johan och Ulrika funnit sitt lummiga paradis. I en... svindlande vacker trädgård med anor från 1700-talet ger de utlopp for sina vildvuxna o lingsdrömmar.

Läs mer

LUNDSKOLAN LUNDBLADET. NR 3 / Sommar

LUNDSKOLAN LUNDBLADET. NR 3 / Sommar LUNDSKOLAN LUNDBLADET NR 3 / Sommar LUNDBLADET Sommar 1 REGNBÅGEN Förskoleklass A jobbar med teknik. Vi pratar kring luftmotstånd och tyngd och konstruerar sen fallskärmar. Internationella modersmålsdagen

Läs mer

Eriksdalslundens Koloniträdgårdsförening

Eriksdalslundens Koloniträdgårdsförening Eriksdalslundens Koloniträdgårdsförening En grön oas mellan Ringvägen och Årstaviken www.eriksdalslunden.se För aktuell information, se hemsidan och anslagstavlor i området. Karta över Eriksdalslunden

Läs mer

projekt: pa k li p pa n Grus Gräs Mur situationsplan 1:1000

projekt: pa k li p pa n Grus Gräs Mur situationsplan 1:1000 projekt: pa k li p pa n N Grus Gräs Mur situationsplan 1:1000 0 10 20 30 40 50 m platsen Projektets mål har varit att evara platsens öppenhet och offentlighet och Röda sten som tydligt landmärke och samtidigt

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

"Påhittigheten som blommar under slöj d lektionerna ska synas i hela skolan!' Slöjdlärare Stig Frögren.

Påhittigheten som blommar under slöj d lektionerna ska synas i hela skolan!' Slöjdlärare Stig Frögren. "Påhittigheten som blommar under slöj d lektionerna ska synas i hela skolan!' Slöjdlärare Stig Frögren. 150 Eleverna på Borgsmoskolan i Norrköping har i flera år använt slöjdtimmarna till att göra stora

Läs mer

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015

PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 PRO Husie till Bourgogne 23-31 maj 2015 Bourgogne namnet känner man igen och förknippar med vin. Och, naturligtvis finns här mycket och gott av den varan. Men, Bourgogne är inte bara vin! Här finns fantastiska

Läs mer

Grön Flagg 2006-2007

Grön Flagg 2006-2007 Grön Flagg 2006-2007 Utvärdering av Förskolan Spargrisens arbetat med Grön Flagg. Inledning Under läsåret 06-07 hade vi valt att fortsätt Grön Flagg- och miljö arbetet med tema Skogen. Skogen/skogarna

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

Lärjungaskap / Följ mig

Lärjungaskap / Följ mig Lärjungaskap / Följ mig Dela in gruppen i par och bind för ögonen på en av de två i paret. Låt den andra personen leda den med förbundna ögon runt i huset och utomhus, genom trädgården, till exempel, och

Läs mer

FLYGBILD. folkets park. Parkhusen - Folkets Park - Vision och målsättning

FLYGBILD. folkets park. Parkhusen - Folkets Park - Vision och målsättning Parkhusen - Folkets Park - Vision och målsättning Folkets Park. För våra ögon och skissande händer ett lugnt och underbart skönt område där lummighet och stillhet blandas med öppenhet och vilja. Dessa

Läs mer

Härodlat Byskolans Redovisning november 2016

Härodlat Byskolans Redovisning november 2016 Härodlat Byskolans Redovisning november 2016 Våra målområde Energi på rätt sätt, Återvinna och Odla för GRÖN FLAGG ligger till grund för ansökan om projekt Härodlat. Vi valde att fokusera på ODLA både

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Gunnesbo grönt lärande utvärdering/redovisning ht-12 till vt-13

Gunnesbo grönt lärande utvärdering/redovisning ht-12 till vt-13 Gunnesbo grönt lärande utvärdering/redovisning ht-12 till vt-13 Vårt projekt har fortsatt under vårterminen med följande delar: Fönsterodling En grupp elever i år 6 planerade, byggde och planterade växter

Läs mer

15 DAGAR - PEKING-HANGZHOU-SUZHOU-TONGLI- SHANGHAI-GUILIN-YANGSHOU-XIAN

15 DAGAR - PEKING-HANGZHOU-SUZHOU-TONGLI- SHANGHAI-GUILIN-YANGSHOU-XIAN Stora Kina 15 DAGAR - PEKING-HANGZHOU-SUZHOU-TONGLI- SHANGHAI-GUILIN-YANGSHOU-XIAN Planerade avgångar 2013: 10/3, 16/3, 21/3, 26/3, 27/3, 28/3, 8/4, 9/4 (kontakta oss för senare avgångar) Det här är resan

Läs mer

TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd

TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd TRÄD OCH BUSKAR - Parkens stora träd Här 6 Bergets nordsida. Kontrasten mellan vegetation finns flera arter av stora träd samt Robinia som inte är utanför respektive innanför hjorthägnet är stor inhemsk.

Läs mer

Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015.

Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015. Resa med Moheda SPF till Gdansk med Vargskansen 8/5 11/5 2015. Fredag 8/5 18.00 Samling på Stena terminalen i Karlskrona. 19.00 Stena Vision lägger ut med kurs mot Gdynia. 20.00 Kvällens stora buffémiddag

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

VLLA FRAXNUS EN VÄRLD AV GRÖNSKA I HÖGA KUSTEN

VLLA FRAXNUS EN VÄRLD AV GRÖNSKA I HÖGA KUSTEN EN VÄRLD AV GRÖNSKA I HÖGA KUSTEN VLLA FRAXNUS Trädgården, huset, storleken, allt är i samklang i den norrländska trädgården Villa Fraxinus vid Höga Kusten, Ett Norrland i miniatyr med berg, dammar och

Läs mer

Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering

Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering Bakgrund: Gunnesboskolan Övre har renoverats under vintern 2014/2015, vilket

Läs mer