Ny omgång av Höök ett gott filmår. December 2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ny omgång av Höök. 2007- ett gott filmår. December 2007"

Transkript

1 December 2007 Ny omgång av Höök Det blir en ny omgång av succéserien Höök. - Och vi jobbar för att det ska bli ännu mer norrbottniskt, med ännu fler lokala filmarbetare, berättar Jan Blomgren på BOB Film North. SVT-serien Höök sändes i våras och blev både en tittar- och kritikersuccé. - Av allting vi har gjort har nog ingenting fått så mycket positiva reaktioner, också från privatpersoner, säger Jan. Under våren 2008 görs därför en ny omgång. Inspelningarna startar redan i januari och pågår hela våren - i Studio Kronan och i Luleå med omnejd. Det blir tio entimmesavsnitt, som börjar visas i SVT i september. Lulebon Peter Lindblom var med och skrev till första omgången. Han blir nu huvudförfattare. - Ambitionen är också att det ska vara minst en regissör från regionen, säger Jan, som producerar tillsammans med Serina Björkbom. BOB Film North gör serien i samarbete med SVT coh Filmpool Nord. Foto:Elisabeth Olsson-Wallin ett gott filmår Under 2007 har Filmpool Nord samproducerat sju långfilmer plus ett stort antal kort- och dokumentärfilmer. Av långfilmerna har Agneta Fagerström Olssons Järnets änglar haft premiär under hösten, liksom Leif Lindbloms Solstorm efter Åsa Larssons roman. Över personer har sett Solstorm på bio. Andra långfilmer som Filmpool Nord varit med och samproducerat under året: * Persona non grata - regissör Mats Arehn och producent Thomas Samuelsson, 2000 Bilder. Biopremiär den 14 december. * Ping-pong kingen - regissör Jens Jonsson och producent Jan Blomgren, BOB Film. Premiär den 8 februari * Varg - regissör Daniel Alfredsom och producent Anita Oxburgh, Migma Film. I huvudrollen: Peter Stormare. Premiär den 15 februari * Låt den rätte komma in - regissör Tomas Alfredson och producenter Carl Molinder och John Nordling, EFTI. Premiär i mars * Maria Larssons eviga ögonblick - regissör Jan Troell och producenter Thomas Stenderup, Final Cut Film Productions, Sigve Endresen, Motlys och Christer Nilsson, Götafilm. Premiär september Under 2008 blir det fortsatt hög produktion. - Flera intressanta projekt är på gång, dock inga beslut är fattade. Vi hoppas på att kunna sprida ut produktionerna under året. Vi jobbar dessutom alltid för att få fram ytterligare kapital för att kunna utöka produktionen, säger Per-Erik Svensson, vd för Filmpool Nord.

2 Storfilm i Riksgränsen Vin Diesel, Michelle Yeoh, Mark Strong och Mélanie Thierry. De kända skådespelarna fanns med bland de cirka hundra personer som i våras var i Riksgränsenområdet för att spela in scener till den fransk-amerikanska storfilmen Babylon A.D. Eiffel Mattsson var Swedish Unit Producer. Inspelningen är en av årets höjdpunkter för Swedish Lapland Film Commission. - Vi är oerhört glada att vi fått hit en stor internationell film, säger filmkommissionären Berit Tilly. Hon har i sin roll startat hemsidan byggt upp en databas med bilder från området, samt skapat ett register över cirka 200 lokala filmarbetare i Norrbotten och Västerbotten. - Det gör oss konkurrenskraftigare, menar Berit, som även har marknadsfört regionen ute i Europa, främst i länder som England, Frankrike och Tyskland. Hittills har hon fått cirka 125 manus och förfrågningar om passande miljöer för långfilmer, kortfilmer, dokumentärer och reklamfilmer. En femtedel av projekten har blivit förverkligade. - Det är mest snö de efterfrågar. De flesta manus jag får innehåller scener med snö, skrattar hon. Målet för Swedish Lapland Film Commission är att göra Norrbotten internationellt attraktivt för producenter av alla sorters filmproduktioner. Foto: Susanne Karlsson Hedrad vid Nordisk Panorama Patrik Eklunds kortfilm Situation Frank fick ett hedersomnämnande vid Nordisk Panorama i Uleåborg. Vid festivalen visades ytterligare två filmer som Filmpool Nord har varit med och samproducerat: Sámi Nieida Jojk av Liselotte Wajstedt och Processen av Jonas Selberg-Augustsén. MANUSFÖRFATTARE MÖTER DANSKA DRAMATURGER Manuskurser mot sitt slut Foto: Lena Lahti Att skriva manus för lågbudgetlångfilm. Att göra adaption av en litterär förlaga. Det har varit temat för de två manuskurser som Filmpool Nord genomfört under året. Totalt har 17 personer deltagit i den nästan årslånga workshopen. Nio har skrivit med tanke på en lågbudgetlångfilm, åtta har bearbetat ett litterärt verk. Ledare har varit de danska dramaturgerna Kirsten Bonnén-Rask, Per Nielsen och Yaba Holst. Tillsammans med producenter har författarna skrivit och utvecklat sina manus. De har haft gemensamma träffar i Köpenhamn, Harads, Luleå, Pajala och Haparanda. Däremellan har skrivandet och coachandet skett via Internet. Kurserna avslutas nu kring årsskiftet och en del av resultaten blir förverkligade som filmer framöver.

3 Film om Kirunas flyttning Rymdvägen 1 heter Liselotte Wajstedts nya filmprojekt. Filmen ska skildra det bostadsområde i Kiruna där hon växte upp, men som kommer att jämnas med marken när stadskärnan flyttas. Projektet har fått kronor av SVT som uppmuntran för fortsatt arbete. Under året har Wajstedts förra film Sámi Nieida Jojk (Same dotter jojk) visats på sex festivaler. Det är en experimentell dokumentär, en entimmes samisk roadmovie producerad av Anna G. Magnúsdottir och LittleBig Production. Filmen beskriver Wajstedts färd tillbaka till sina rötter, en färd fylld av både oro och längtan. Den är redan översatt till japanska, serbiska och taiwanesiska. Foto: Frida och Liselotte Wajstedt Samverkan inom Filmbågen En gemensam, större och starkare arbetsmarknad för film och media inom den Kreativa Industrin i norra Sverige, Finland och Norge. Det är målet för Filmbågen/The Film Arc. En förstudie håller på att genomföras av regionens resurser i fråga om filmarbetare, bolag, studios, utbildningar, fonder och filmkommissioner. Förstudien ska ligga som grund för ett Interregprojekt Projektet omfattar bl a kompetensutveckling för filmarbetare, producenter och bolag, medel för projektutveckling som ska stärka ökad samproduktion, spridning av kort- och dokumentärfilm från den arktiska regionen och gemensamma register för filmarbetare och andra resurser. - Vi mobiliserar för att bli ännu mer attraktiva på den nationella och internationella marknaden, säger Stina Almqvist, utvecklingschef på Filmpool Nord, vars samverkanspartners inom Filmbågen är Film i Västerbotten, finska POEM i Uleåborg, norska Filmcamp i Troms Fylke och Samisk filmbransch genom Inari i Finland. Bortbyting i världsklass Bortbyting. Så heter det nya produktionsbolaget för animerad film, med fem anställda och en fullt utrustad studio i Kiruna. - Vi har nu en stabil ekonomi, tack vare ägare som tror på oss. Det känns otroligt skönt. Målet är det här ska bära sig kommersiellt om tre-fyra år, säger Håkan Rudehill, producent. De andra i bolaget är den nyanställda animatören Jenny Hannula, ljuddesignern Martin Eriksson, manusförfattaren och skådespelaren Anton Raukola, samt regissören och flerfaldigt prisbelönte animatören Magnus Fredriksson. Just nu slutför de den längsta film de har gjort, Lukas pappa är inte kanin. Den ska vara klar i vår och blir 28 minuter. De är också igång med en serie på 13 x 3 minuter om rävflickan Kaisa och roboten Harax. Dessutom skriver Magnus och Anton på ett långfilmsmanus. Under året har de visat sina filmer Den röda skon, Den blå skon och Kaisa & Harax 4 på 20-talet festivaler, bl a i Melbourne, London, Rio de Janeiro, Toronto, Taiwan och franska Annecy. - Det har gått sagolikt bra. Vi har varit med på de flesta av världens största ani mationsfestivaler på fem kontinenter. Det har stärkt vårt självförtroende. Vi har förstått att vi håller internatonell världssklass, säger Håkan.

4 Fyra filmer i Molins anda Mycket på g med Patrik Patrik Eklunds kortfilm Situation Frank har fått flera priser under året: Publikpriset vid Göteborgs filmfestival, vid Drömfabriken i Stockholm och vid Uppsala internationella kortfilmsfestival, Filmkicken vid Umeå filmfestival och ett hedersomnämnande vid Nordisk Panorama i Uleåborg. Dessutom visades den under kritikerveckan i Cannes. - Jättekul, tycker Patrik, som nyligen spelat in en ny kortfilm med arbetsnamnet Lust & illusion. Den handlar om 25-årig man som bor kvar hemma och försöker få bekräftelse av sina föräldrar på sitt yrksval som magiker. Simon J Berger gör huvudrollen i filmen, som ska ha premiär vid Göteborgs filmfestival i februari. Just nu förbereder Patrik inspelningen av Den ryska dörren, en av fyra filmer i serien Molins fontäner. - Jag gillar verkligen det Molin gjort, särskilt hans entimmesfilmer för TV, men man får försöka sätta sin egen touch på skrönan, säger han. Inspelningen startar nu i december, fortsätter i januari och avslutas i Murmansk i mars. Molins Fontäner är en serie på fyra entimmesfilmer i den personlige filmaren Lars Molins anda. Två av de fyra filmerna görs i Norrbotten i samarbete med Filmpool Nord: Den ryska dörren - regi Patrik Eklund, manus Erik Norberg. En busslast kärlek - regi Maria Essén, manus Maria Essén och Måns Holmqvist. Övriga två görs i mellansverige: TV-feber - regi Kjell-Åke Andersson, manus Ulf Malmros och Lars Vasa Johansson. Ingen ålder - regi Åsa Kalmér, manus Soni Jörgensen. Göran Lindström är producent för Molins Fontäner, som sänds i SVT hösten Pokerface i Glommers En humoristisk historia om en flyktingkvinna som kommer till en man i glesbygden, med språkförbistring och mer oväntade komplikationer som följd. Om det handlar kortfilmen Pokerface, med manus och regi av Denize Karabuda. Inspelningarna sker i dagarna i Glommersträsk. Filmen blir cirka 15 minuter och är en samproduktion mellan Filmpool Nord och produktionsbolaget Strix, som tidigare bara gjort TV. Producent hos Strix är René Axöö. EDDERKOPPEN Svensknorska jästarbetare Foto: Axel Söderlund Burlesk och med flera bottnar, sensuell, tillskruvad och thrillerbetonad. Med de orden beskriver producenten Susanne Karlsson den svensk-norska samproduktionen Edderkoppens Bakeri, om ett bageri som drivs av bagarparet Olsson och där produkterna påverkas av den stämning i vilken de bakas. - En historia med flera dimensioner, i en miljö och tid som man inte vet är var eller när, säger Susanne. Den speciella bagerimiljön är byggd i Studio Kronan i Luleå. Filmen är ett samarbete mellan norska Sweet Films och svenska Alite, som en del av Filmpool Nords TILT-projekt och Norsk filmfonds satsning på nya talanger. Terje André Nymark har skrivit manus och regisserat. Filmen blir knappt 20 minuter och målet är att ha en exklusiv premiär på Filmfestivalen i Cannes i maj.

5 Skolbion engagerar * Eleverna utbildas på manus, produktion och skådespeleri - i Arjeplog bl a av Maria Lundqvist. * Pedagogerna kompetensutvecklas vad avser analys, teknik och redigering. Filmpool Nords barn- och ungdomskonsulent Lars-Eric Larsson gläds åt engagemanget kring skolbion i Norrbotten. - Det är aktiviteter i hela länet och i 12 av de 14 kommunerna är vi själva med och arrangerar. Det känns bra, säger han. Sex av kommunerna har fått dela på totalt kr från Svenska Filminstitutet, ett bidrag avsett för nystart av skolbio. Kalix är ett gott exempel. Där finns en skolchef som stöttar, en strategiplan för att få alla inom skolan att delta och en kortfilmstävling där alla 16 gymnasieprogram har lag med - liksom några av rektorerna! Tillsammans med Grafit Apple och Rektorsakademin förprojekterar Filmpool Nord också Projekt Filmhuset, ett visuellt klassrum i form av ett mediehus för radio, TV och tidningar. - Mycket är på gång. Många skolor ringer oss och vår mobila utrustning är utlånad nästan hela tiden. Film ligger i tiden för vår målgrupp med unga upp till 25 år, säger Lars-Eric. Forechecking morfar av Per Hanefjord fick Second Prize i kortfilmstävlingen!forst Screen på Giffoni Film festival i Italien. Filmläger för tjejer Att producera en egen kortfilm på tre minuter efter eget manus. Det var uppgiften för de sju tjejer i åldern år som deltog i en veckas intensivkurs i Digital Storytelling i Kalix i augusti. En del hade viss erfarenhet, några var nybörjare. Under de fem dagarna producerade de varsin film efter en egen berättelse. - Vi ville pusha tjejerna. Därför hade vi en kurs riktad just till dem. Vi vill ge plats också åt de unga tjejerna i filmproduktionen, där merparten annars är killar, säger Lena Lahti, Filmpool Nords koordinator. I den renodlade tjejgruppen vågade deltagarna testa både sina tankar och de tekniska möjligheterna. - Det som var kul att höra var att ingen sa: "Jag kan inte". De utgick från sig själva och tordes ta upp olika ämnen. Nu hoppas vi bara att de fortsätter jobba med film, säger Lena. RYKANDE FÄRSKA KORT- och DOKUMENTÄRFILMER Nattens häxor av Gunilla Bresky. Om de ryska kvinnorna i 588e nattbombarregementet under andra världskriget, "de tuffaste kvinnor som någonsin funnits". Lust & illusion av Patrik Eklund. Om en man som bor kvar hemma och har svårt att få föräldrarnas förståelse för sitt yrkesval som magiker. Jenny, Gud och tystnaden av Ingela Lekfalk. Om en kvinnlig präst, gift med en kvinna, 50 år efter att den första kvinnan prästvigdes i Sverige Hjordeliv av Kina Boman. Om tre kvinnor och deras liv i Sápmi. Premiärvisad inför fullsatt salong på Hela Sveriges filmfestival i Jokkmokk i maj. Trädälskaren av Jonas Selberg-Augustsén. Om att bygga sin boning i ett träd och om kärleken till olika träd. Tills döden skiljer oss åt av Ulf Boström och Jan-Olof Granqvist. Om människor och livet på en kyrkogård under ett sorgeår. Premiärvisad i bl a SVT i oktober. Några av filmerna kommer att premiärvisas under Göteborgs Filmfestival kring månadsskiftet januari-februari 2008.

6 FILMSPARKEN 2007 Att ta sig tid att använda filmen som ingång till samtal om viktiga livsfrågor är modigt och fantasifullt. Det var ett skäl att filmpriset Filmsparken 2007 tilldelades Arjeplogs Filmfestival Tro, film och kärlek. Priset är på kr och delas ut årligen av Filmpool Nord, Norrbottenskademin och Luleå kommun. Juryn ansåg att Arjeplogs Filmfestival är den lilla varma filmfestivalen i den norrbottniska midvinterkylan. En festival där filmpublik och filmarbetare möts till samtal om tro, livsåskådning och filosofi. En festival som vill ge kunskap och medvetenhet genom film". - Pengarna ska gå till attt bredda "filmtänket" i Arjeplog, sa Ingrid Holmström Pavaal från Arjeplogs församling i samband med mottagandet under Luleås Filmfestival. "Tro, film och kärlek" är ett samarbete mellan Hornavans skolbiogrupp, Arjeplogs biografförening och Arjeplogs församling. På Hornavanskolan bedrivs även ett kortfilmsprojekt. Bland föreläsarna finns skådespelaren Maria Lundqvist, producenten Ingela Lekfalk och manusförfattaren Mikael Bengtsson. De filmer som produceras kommer att visas vid nästa filmfestival i februari. Paradiset i Amsterdam av Jerzy Sladkowski var nyligen med och tävlade om Silver Wolf vid IDFA, världens största dokumentärfilmsfestival i Amsterdam. Filmen handlar om det drygt 80-åriga paret Hans och Kerstin och deras mödor i samband med att de tapetserar om i sin sommarstuga i Kiruna. Paradiset hade konkurrens av 14 andra dokumentärfilmer, alla kortare än en timme. Vinnaren av Silver Wolf belönades med euro. Trädälskaren färdig I fem år har Bodenfödde filmaren Jonas Selberg-Augustsén jobbat med sitt projekt, men nu är hans film Trädälskaren äntligen färdig. Den 76 minuter långa dokumentären kommer att ha premiär på Göteborgs filmfestival Under året har Jonas också blivit dubbelt belönad. Dels fick han Bo Widerbergspriset på kr vid Lilla filmfestivalen i Båstad, dels fick han Svenska kyrkan i Umeås filmpris på kr vid Umeå filmfestival för sin film Processen "därför att den håller en konstnärligt hög klass. Filmen lyfter fram frågorna om individens frihet, andlighet och rättvisa kontra samhällets repressiva krafter. Filmpool Nord önskar er alla God Jul och Gott Nytt År FILMPOOL NORD, Kronan A2, Luleå - www. fpn.se Per-Erik Svensson Stina Almqvist Sirel Peensaar-Miell Anneli Enbuska Lind Lars-Eric Larsson Mikael Rutqvist Berit Tilly Fax

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN

VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN VAD KAN EN SKOLA VARA? Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden PROVUPPLAGA PETER BECKER ANNELIE DREWSEN Vad kan en skola vara? 2 Peter Becker och Annelie Drewsen Vad kan en skola vara? Glimtar

Läs mer

Vårt Luleå. Allt fler Luleåbor. möt 75 000-familjen. Utmaningar för skolan Sidorna 6-7. Sidorna 10-11. En tidning från Luleå kommun.

Vårt Luleå. Allt fler Luleåbor. möt 75 000-familjen. Utmaningar för skolan Sidorna 6-7. Sidorna 10-11. En tidning från Luleå kommun. Vårt Luleå Vårt Luleå Nr 1 2015 En tidning från Luleå kommun. Nr 1 2015 Allt fler Luleåbor möt 75 000-familjen Utmaningar för skolan Sidorna 6-7 Luleå Austin Sidorna 10-11 bilden Åter en rekordvinter.

Läs mer

Folkbildning mot rasism

Folkbildning mot rasism Folkbildning mot rasism Tio exempel från studieförbundens verksamhet Wallingatan 38, 111 24 Stockholm Telefon 08-402 01 50 Fax 08-402 01 59 fbf@studieforbunden.se www.studieforbunden Folkbildning mot

Läs mer

På Dagordningen. Reportage om lokala insatser mot barnfattigdom

På Dagordningen. Reportage om lokala insatser mot barnfattigdom På Dagordningen Reportage om lokala insatser mot barnfattigdom Innehållsförteckning Förord......................................... 5 HANDLINGSPLAN Örebro tar ett helhetsgrepp på barnfattigdomen...6 KARTLÄGGNING

Läs mer

Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg. Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn

Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg. Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn Nytänkande och innovationer inom vård och omsorg Exempel på förnyelse och kreativitet i sektorn Tillväxtverkets publikationer finns att beställa eller ladda ner som pdf på tillvaxtverket.se/publikationer.

Läs mer

Utveckla skolan för elever med funktionsnedsättning

Utveckla skolan för elever med funktionsnedsättning Utveckla skolan för elever med funktionsnedsättning 2011 Utveckla skolan för elever med funktionsnedsättning 2011 Specialpedagogiska skolmyndigheten Redaktion: Kenneth Drougge, Sara Håkansson och Madeleine

Läs mer

Teknikcollege. Där alla är vinnare

Teknikcollege. Där alla är vinnare Teknikcollege Där alla är vinnare Teknikcollege Där alla är vinnare förord Teknikcollege skapar bra förutsättningar Ägare av varumärket Teknikcollege är Industrirådet som består av ledande företrädare

Läs mer

Mission: STHLM. Alla barn kan inte äta sig mätta hemma - Stockholms Stadsmission ser ett ökat behov av stöd till barn som lever i fattigdom

Mission: STHLM. Alla barn kan inte äta sig mätta hemma - Stockholms Stadsmission ser ett ökat behov av stöd till barn som lever i fattigdom Alla barn kan inte äta sig mätta hemma - Stockholms Stadsmission ser ett ökat behov av stöd till barn som lever i fattigdom Varje vår gör Stockholms Stadsmission en insats för att uppmärksamma och samla

Läs mer

info Skidfesten som ska locka till Kalix Kalix närmsta högskola på offensiven Här välkomnas alla Kalixungdomar Gymnasiearbetet tog henne till Uganda

info Skidfesten som ska locka till Kalix Kalix närmsta högskola på offensiven Här välkomnas alla Kalixungdomar Gymnasiearbetet tog henne till Uganda info Kalix! nr OMTÄNKSAMHET OCH FRAMTIDSTRO 4 Dec 2014 Gymnasiearbetet tog henne till Uganda Här välkomnas alla Kalixungdomar Kalix närmsta högskola på offensiven Skidfesten som ska locka till Kalix Det

Läs mer

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18

Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 Sju ungdomar om sin rättegång RAPPORT 2002:18 BRÅ centrum för kunskap om brott och åtgärder mot brott Brottsförebyggande rådet (BRÅ) verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället.

Läs mer

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson En rapport från FoU Söderhamn Att växa upp i storstadsskugga - i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson Omslagsbilden

Läs mer

Frågan är om det är ok. att visa upp kvinnor och män hur som helst?

Frågan är om det är ok. att visa upp kvinnor och män hur som helst? Reklamfilm I Sverige lägger vi varje år ca 40 miljarder på reklam, marknadsföring och sponsring. Ca 15 % av dom pengarna läggs på reklamfilm, vilket internationellt sett är en ganska låg siffra, men det

Läs mer

Vad ska vi ha konstnärer till?

Vad ska vi ha konstnärer till? Förnyelse av kulturinstitutioner Stiftelsen framtidens kultur Vad ska vi ha konstnärer till? Ett seminarium om konstnärliga utbildningar och kulturinstitutioner Visby den 17-18 maj 1999 Bibliotekscentrum

Läs mer

EN FRAMTIDSBRANSCH. Peter Majanen, Lotta Mellberg & Dag Norén. i samarbete med Carin Daal & Håkan Erikssson

EN FRAMTIDSBRANSCH. Peter Majanen, Lotta Mellberg & Dag Norén. i samarbete med Carin Daal & Håkan Erikssson EN FRAMTIDSBRANSCH Peter Majanen, Lotta Mellberg & Dag Norén i samarbete med Carin Daal & Håkan Erikssson FÖRORD sverige står inför en dramatisk demografisk utveckling som innebär att gruppen äldre inom

Läs mer

Det kommer aldrig bli lugnt

Det kommer aldrig bli lugnt Det kommer aldrig bli lugnt Fem medie- och kommunikationschefer om kompetensutveckling CHARLIE LEVIN, utredare på Unionen, har intervjuat fem mediechefer om kompetensutveckling. Intervjuerna har ägt rum

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Unga som skadar sig genom sex

Unga som skadar sig genom sex Unga som skadar sig genom sex Linda Jonsson och Åsa Lundström Mattsson Stiftelsen Allmänna Barnhuset 2012 Unga som skadar sig genom sex Linda Jonsson Åsa Lundström Mattsson Stiftelsen Allmänna Barnhuset

Läs mer

Slutrapport. Ge och Ta varje dag

Slutrapport. Ge och Ta varje dag Slutrapport Ge och Ta varje dag Projektanordnare: Södertörns polismästardistrikt Projektperiod: 2011-01-11 2011-12-31 ESF dnr: IF-2010-0037 Dnr: 2009-58 Projektnamn: Ge och Ta-varje dag Projektanordnare:

Läs mer

Det var jobbigt, men jag är nöjd med hur det var

Det var jobbigt, men jag är nöjd med hur det var MITTUNIVERSITETET Institutionen för humaniora Svenska språket B Sommaren 2011 Helen Jonsson Det var jobbigt, men jag är nöjd med hur det var En redovisning av vad elever och lärare tycker om placering

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk LÄS EN FILM, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk Film i Dalarna. Kaserngården 13. 79140 Falun. 023-26275. www.filmidalarna.se innehåll:

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

ORSAKER TILL AVHOPP ARBETSLIVET TEMAGRUPPEN UNGA I. 379 unga berättar om avhopp från gymnasiet Skrifter från Temagruppen Unga i arbetslivet 2013:2

ORSAKER TILL AVHOPP ARBETSLIVET TEMAGRUPPEN UNGA I. 379 unga berättar om avhopp från gymnasiet Skrifter från Temagruppen Unga i arbetslivet 2013:2 TEMAGRUPPEN UNGA I ARBETSLIVET 10 ORSAKER TILL AVHOPP 379 unga berättar om avhopp från gymnasiet Skrifter från Temagruppen Unga i arbetslivet 2013:2 EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Temagruppen

Läs mer

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson En berättelse om en skola som stod frågande inför en enskild elev och hur de idag arbetar i skolan så att både den enskilde eleven och hans kamraters behov av en bra undervisning tillgodoses. Vi är inte

Läs mer

Lösningar på de demografiska utmaningarna - En jämförelse mellan Sveriges kommuner

Lösningar på de demografiska utmaningarna - En jämförelse mellan Sveriges kommuner C-uppsats Statsvetenskapliga institutionen Lösningar på de demografiska utmaningarna - En jämförelse mellan Sveriges kommuner Marlene Gustafsson Förord Denna C-uppsats är skriven under höstterminen 2013

Läs mer

LRF Mer Mjölk. Nordiska Undersökningsgruppen 2012-04-05

LRF Mer Mjölk. Nordiska Undersökningsgruppen 2012-04-05 Ansvarig för rapporten: Lars lindqvist, NU-gruppen Ellen Källberg, NU-gruppen LRF Mer Mjölk 2012 Nordiska Undersökningsgruppen 2012-04-05 NORDISKA UNDERSöKNINGSGRUPPEN (SCANDINAVIAN SURVEY GROUP) Slottsgatan

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer