STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(76)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(76)"

Transkript

1 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(76) Plats och tid Kommunhuset, Paragrafen , kl. 09:00-15:40 Beslutande Ledamöter Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson (s), vice ordförande Karl-Anders Åkerblom (l) Olle Wärnick (m) Runar Frohm (s), , Bengt-Göran Burman (v) Övriga deltagande Tjänstemän Justering Justerare Marina Ahlenius, nämndsekreterare Sonja Eliasson, förvaltningschef Tommy Larsson, byggnadsinspektör Martin Linder, byggnadsinspektör Ulrika Kjellsdotter, planhandläggare Elin Rutqvist, miljöinspektör Roger Jonsson, miljöinspektör Anna Svingfors, miljöinspektör Gunilla Pettersson (s) Justeringens plats och tid Kommunkontoret, Storuman den 23 oktober 2017, Underskrift Sekreterare.. Marina Ahlenius Ordförande... Peder Wiklund (c) Justerande... Gunilla Pettersson (s) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla. Organ Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, Storuman. Underskrift... Marina Ahlenius

2 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 2 (76) 118 Jäv och intressekonflikt Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden konstaterar att ledamot Runar Frohm (s) anmäler jäv eller intressekonflikt i 144 och 145. Bakgrund Enligt nämndens beslut , 75, ska eventuellt jäv eller intressekonflikt anmälas innan ärendena börjar behandlas.

3 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 3 (76) 119 Förändringar i föredragningslistan Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att komplettera dagens föredragningslista med: 137, strandskyddsdispens, Joeström 1:180, 139, tillfälligt bygglov, Björkfors 1:5

4 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 4 (76) Budgetrapporter Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att godkänna de lämnade redovisningarna. Tertialrapport Bakgrund Kommunen upprättar tre gånger per år delårsbokslut varav det andra för perioden januari augusti. Handläggarens bedömning Riktpunkten är 67 % och delårsresultatet 23 %. Förklaringen är dels att en stor del av miljösidans intäkter tas ut i början av året, dels att vi har haft två vakanta tjänster på miljö där en ännu inte är tillsatt. Intäkterna ligger också generellt högre än det budgeterade. Vi bedömer att personalkostnaderna kommer att ta en större del av budgeten då fler tjänster är tillsatta och mycket av intäkterna redan kommit in. Sedan kommer det alltid in mycket kostnader i slutet av året. Det tänkta inköpet av ett nytt ärendehanteringssystem kommer inte att hinnas genomföras detta budgetår då vi valt att samordna inköpet med Lycksele genom IT Lyst. Vi bedömer att vi kommer att få ett överskott på ca kr. I övrigt ser vi ingen avmattning vad gäller ansökningar om planbesked och bygglov i kommunens västra del. Detaljplanering av bland annat terminalområdet med det så kallade triangelspåret pågår i Storuman. I Hemavan pågår planering av bland annat två permanenthusområden samt tillkommande fritidshus områden vid den nya gondolliften och i den östra delen. Centrumutveckling pågår med bland annat hotellområdet i Hemavan och utveckling av torget i Storuman. I Hemavan är Trafikverkets tätortsupprustningen av E12 påbörjad.

5 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 5 (76) 120, forts Utifrån att fler detaljplaner är färdiga så har tomter kommit till försäljning, vilket leder till att ett stort antal bygglov för fritidshus. Det stora antalet bygglov ställer också krav på tillsyn genom arbetsplatsbesök och slutsamråd på plats. Vi ser inte heller någon avmattning av antalet inkommande ansökningar och detaljplaner och bygglov. Även miljökontoret påverkas med hög arbetsbelastning och med fler ärenden än tidigare år. Budgetuppföljning MSBN januari augusti 2017 Bakgrund Nämnden följer varje månad upp det ekonomiska utfallet gentemot budget. Handläggarens bedömning Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens verksamhet bedrivs till stor del under barmarksperioden. Budgeten är inte periodiserad på annat sätt än med 1/12 per månad. Utfallet ligger i riktigt bra nivå mot budget. Riktvärdet för att helt följa budget per är 67 % och verkligt utfall landar på 23% av lagd budget för Anledningen till att vi har ett sådant utfall är att stora årliga faktureringar har utförts i början på året samt att vi tillfälligt har lägre personalbemanning och därmed lägre personalkostnader.

6 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 6 (76) Uppföljning av nämndens beslut/protokoll Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att tillskriva aktuell sameby om vem som är ägare till stugorna som upptäcktes vid besiktningsresan. att informera samebyarna om att det krävs anmälan vid installation av eldstad, att ge Sonja Eliasson i uppdrag att undersöka gällande bestämmelser angående markupplåtelsefrågan på Statens mark. Bakgrund I ett led att förbättra nämndens styrning, uppföljning och verksamhetskontroll går man igenom protokoll och beslut från nämndens sammanträde under perioden till och med maj Handläggarens bedömning I ärende beslutades att ge förvaltningen i uppdrag att skapa samverkan med övriga fjällkommuner i frågor kring renvaktarstugor, upplåtelse av mark med mera, samt att tillsammans med Länsstyrelsen utforma ett brev som informerar om gällande regelverk när det gäller renvaktarstugor, upplåtelse av mark, bygglovsansökan med mera. Status: Kommunerna har haft en träff anordnad av länsstyrelserna i Norrbottens och Västerbottens län inom ramen för länsstyrelsernas tillsynsvägledning. Initiativet kommer från Arvidsjaur, Arjeplog, Malå, Norsjö, Sorsele och Storumans kommun. Vid träffen fick Norrbottens länsstyrelse i uppdrag att utarbeta riktlinjer och förslag på implementering av dessa i de båda länen. Det oklara rättsläget då man i högsta instans sagt att en mindre renvaktarstuga (Labbas) inte krävde bygglov, gör att länsstyrelsen nu sagt att bedömningen görs från ärende till ärende.

7 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 7 (76) 121, forts Vi kommer att avvakta slutligt beslut om rivning av renvaktarstugan i Ropen innan frågan om riktlinjer kan tas upp igen inkom kallelse till förhandling på Mark och miljödomstolen den 22 augusti. Sonja och Gunilla har deltagit vid Mark- och miljödomstolens beredning av vårt överklagade beslut om rivning av renvaktarstugan ägd av Ole Henrik Omma och informerade vid nämnden. Runar Frohm anmälde misstänkt byggande vid Järvoken och Gebna och önskade besiktning av renvaktarstugan vid Ropen och samtidig besiktning av de nu anmälda platserna. Besiktning är gjord och redovisades vid dagens sammanträde. Ärenden kommer att läggas upp för totalt 3 stugor vid Järvoken, Gebna och Aaha där utredning kommer att påbörjas gällande ägandet och eventuell tillståndsplikt.

8 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 8 (76) Granskning av ärendehantering och jäv Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att följa revisionens rekommendationer att utveckla området jäv genom kompetensuppbyggnad, att vidareutveckla delegationsordningen samt att utreda hur jävsfrågan kan inkluderas i internkontrollen Redovisning av ärendet Kommunens revisorer har med hänsyn till risk och väsentlighet bedömt det angeläget att granska hur jävsituationen hanteras i vår nämnd. Granskningen är gjord av pwc i juni Resultat och underlag för gjorda bedömningar redovisas i deras bifogade rapport. Fokus har riktats mot följande områden: - Dokumenterade riktlinjer och rutiner: förekomst och följsamhet - Politisk styrning och kontroll - Kontrollrutiner Granskningen visar att nämnden till övervägande del säkerställt hantering av jävssituationer i samband med ärendehandläggning. Däremot finns jäv inte behandlad i nämndens internkontroll.

9 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 9 (76) Ansökan om tillstånd för servering av alkoholdrycker enligt 8 kap 2 alkohollagen (stadigvarande) Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att bevilja Restaurant Solution Norr AB, tillstånd att på restaurang Solkatten, Blå vägen 66 i Storumans kommun, i enlighet med inkomna ritningar, servera starköl, vin, sprit och annan jäst alkoholdryck till allmänheten klockan alla dagar att bevilja Restaurant Solution Norr AB, tillstånd att på uteservering i anslutning till restaurangen Solkatten, Blå vägen 66 i Storumans kommun, i enlighet med inkomna ritningar, servera starköl, vin, sprit och annan jäst alkoholdryck till allmänheten klockan alla dagar Tillstånd på uteservering förutsätter gällande tillstånd enligt ordningslagen och lokala föreskrifter för begagnande av offentlig plats. Beslutet meddelas med stöd av 8 kap 2 Alkohollagen (2010:1622) Beslutet kan överklagas, se bifogad hänvisning Ärendet Restaurant Solution Norr AB med organisationsnummer , har ansökt om stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten vid restaurang Solkatten. Verksamhetens inriktning Hemavan Alpint AB var tidigare verksamhetsutövare och drev en restaurang med serveringstillstånd i Solkattens lokaler. Restaurant Solution Norr AB arrenderar idag lokalen och vill fortsätta verksamheten i samma inriktning som tidigare verksamhetsutövare. Bolaget är även ägare av Nannas kök i Hemavan och innehar sedan tidigare ett stadigvarande serveringstillstånd.restaurant Solution Norr AB.

10 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 10 (76) 123, forts Bolaget och personer med betydande inflytande (PBI) Restaurant Solution Norr AB, har varit registrerad hos Bolagsverket sedan Styrelseledamöter är Thomas Alexsson och styrelsesuppleant Izabela Maria Salska. Firman tecknas var för sig av ledamoten eller suppleanten. Restaurant Solution Norr AB driver idag restaurangen Nannas kök på Blåvägen 44, Hemavan. Företaget innehar ett stadigvarande serveringstillstånd på Nannas kök som har skötts utan anmärkningar. Styrelseledamoten tillika ägarna Thomas Alexsson, persnr, har ett betydande inflytande i verksamheten. Tillståndsenheten bedömer att även suppleanten Izabela Maria Salska, persnr, har ett betydande inflytande i verksamheten i egenskap av firmatecknare. Erfarenhet och utbildning Gällande alkohollag uppställer krav för den som ansöker om tillstånd för servering att genomgå kunskapsprov. Det finns enligt gällande föreskrifter (FHIFS 2014:7) fyra undantag från denna skyldighet. Ett av undantagen innebär att den som innehar serveringstillstånd i en annan kommun som minst motsvarar den aktuella ansökan och som kan dokumentera flera års erfarenhet utan anmärkningar, inte behöver avlägga kunskapsprov. Restaurant Solution Norr AB, har sedan 2011 innehaft serveringstillstånd i Storumans kommun, vilket har skett utan anmärkning. Thomas Alexsson avlade även godkänt kunskapsprov i Storumans kommun. Bedömningen är att Thomas Alexsson uppfyller alkohollagens krav angående kunskapskravet enligt alkohollagen. Matutbud Bolaget har inkommit med en fullständig meny med förrätter, huvudrätter och efterrätter. Det finns ett varierat antal rätter med soppor, hamburgare, pastarätt, köttbullar, ribbs, taco och kebab. De kommer även att servera efterrätter med bland annat glass, tiramisu och rabarber med mascarapone.

11 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 11 (76) 123, forts Serveringsställe och serveringstid Solkatten Restaurang och uteservering. Året runt, varje dag inne i restaurangen samt vid uteserveringen enligt kommunens riktlinjer. Omfattning Servering av sprit, öl, vin samt andra jästa alkoholdrycker till allmänheten. Yttranden Remisser har i ärendet tillsänts Polismyndigheten, Kronofogsmyndigheten, Räddningstjänsten samt till Skatteverket en begäran om uppgifter - normalförfrågan. Polismyndigheten och Kronofogden har meddelat att inget ofördelaktigt är känt beträffande bolaget samt dess PBI:er. Räddningstjänsten har bedömt att lokalen uppfyller de lagstadgade kraven och att utrymme är godkänt för 149 personer. Skatteverket har redovisat en betalningsuppmaning i juni 2017, men där det i dagsläget framgår att inga skulder kvarstår. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen har registrerat livsmedelsanläggning. Skäl för beslutet Tillståndsenhetens uppfattning är att sökanden uppfyller alkohollagens krav på personlig och ekonomisk lämplighet enligt 8 kap. 12. Gällande Skatteverkets yttrande vad beträffar bolagsmännens ekonomiska förehavanden framgår inga anmärkningar som tyder på att bolaget eller dess företrädare har varit ekonomiskt misskötsamma i sådan grad att de därmed inte skulle vara lämpliga att inneha serveringstillstånd. Den betalningsuppmaning som har varit tidigare i år bedöms därmed inte vara av sådana omfattning att verksamhetsutövaren ej kan anses som lämplig. Det är dock för framtiden viktigt att tänka på att ekonomisk skötsamhet är av största vikt vid innehavande av ett serveringstillstånd. Serveringsstället har ett eget kök i anslutning till serveringslokalen samt tillhandahåller lagad eller på annat sätt tillredd mat. Gästerna erbjuds ett varierat utbud av maträtter. Därmed uppfyller serveringsstället kraven i 8 kap. 15 alkohollagen.

12 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 12 (76) 123, forts Lokalerna som används för servering är lämpliga ur brandsäkerhetssynpunkt i enlighet med 8 kap. 16 alkohollagen. Verksamheten befaras inte medföra olägenheter i fråga om ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa enligt 8 kap. 17 alkohollagen med den verksamhetsinriktning som sökande avser att bedriva. Detta besluta kan överklagas. Beslutet expidieras till: sökande, Folkhälsomyndigheten, Polismyndigheten, Länsstyrelsen i Västerbotten, Räddningstjänsten i Storuman.

13 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 13 (76) Registreringsavgifter för ungdomsverksamhet/sommarlovsföretagare - principiellt ställningstagande Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att samma registreringavgift föreligger för alla livsmedelsföretagare Bakgrund Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har under ett flertal år skrivit ned registreringsavgiften till 0 kr för föreningar och ungdomsverksamheter. Det är ett politiskt ställningstagande att vilja gynna denna typ av verksamhetsutövare. Det finns enligt livsmedelslagstiftningen ett krav att ta ut en registreringsavgift (se lagrum nedan). Då det inte finns någon egentlig möjlighet att minska avgiften så ser jag som tjänsteman att om det är nämndens vilja att skriva ned vissa avgifter så bör det tas nämndbeslut angående dessa nedskrivningar. Tidigare år har denna nedskrivning skett för varje enskild verksamhet, alternativt flera inkomna verksamheter samtidigt. Om det är nämndens vilja att nedskriva avgiften för vissa livsmedelsföretagare så skulle det underlätta för både tjänstemännen som registrerar verksamheten samt de sökande att ett formellt beslut antogs som generellt gäller för samtliga föreningar och ungdomsverksamheter. Detta för att beslut angående registreringsavgiften inte ska behöva tas i nämnden för varje ny registrering.

14 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 14 (76) Information/uppdatering - angående Högstaby 1:6 Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att notera informationen Ärendet Redovisning av bilder från besiktning En husvagn och endast ett fåtal spiketält står kvar. Fastighetsägarna är informerade om att ansvaret för uppstädning är deras om inte de kan lämna information om ägarna för de spiketält som står kvar.

15 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 15 (76) Yttrande på remiss angående ansökan om bearbetningskoncession för Kyrkberget K nr 1, Storumans kommun Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att notera informationen Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen har fått rubricerad remiss för yttrande. Ärendet Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen har redan 2014 mottagit remiss och handlingar angående bearbetningskoncession för samma bolag inom samma område. Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen 2016 upphävdes beslutet om bearbetningskoncession och ärendet återförvisades till Bergsstaten. Yttrandet skall nu omfatta även markanspråk utanför själva koncessionsområdet och beakta hela den beskrivna verksamhetens påverkan. Yttrande Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden anser att dagbrottet bör återfyllas, åtminstone under efterbehandlingsarbetet, för att området så långt som möjligt skall kunna återgå till ursprungligt. Inför kommande prövningar skall bolaget kunna redovisa tillskott av närsalter till sjön Storuman som en följd av planerad verksamhet. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen anser att en utredning enligt lagen om kulturminnen krävs om inte den arkeologiska utredningen som bolaget redogör för är mer omfattande och kan anses ersätta denna.

16 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 16 (76) 126, forts Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen anser att bolaget måste visa på att den verksamhet, innefattande omledning av vattendrag, som avses i anmälan inte påverkar skyddade områden, främst Natura 2000 områden, negativt. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen anser att bearbetningskoncession kan beviljas.

17 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 17 (76) Taxor och avgifter Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att fastställa föreslagen revidering av taxorna rörande tillstånd, anmälan, registrering och tillsyn att lämna de föreslagna taxorna till Kommunfullmäktige för fastställande att de reviderade taxorna ska börja gälla Revidering och fastställande av taxor rörande tillstånd, anmälningar, registrering och tillsyn inom miljö och hälsotillsyn * Tobakslagen * Lagen om handel av vissa receptfria läkemedel * Lotterilagen * Trafikförordningen * Alkohollagen * Strålskyddslagen * Miljöbalken Skälen för beslutet Storumans kommun har genom lagstiftningen uppdrag att utföra inspektioner för att kontrollera att lagstiftningen efterlevs. Detta finansieras genom att objektet/företagen/kunden debiteras med en tillsyn, årligen eller som en engångsavgift. Revidering av taxan har skett efter genomgång. Taxan är i kronor per timme för tillsyn, anmälningar, registreringar och tillstånd. Ett dokument rörande alla avgifter inom Alkohol-, Tobak-, Livsmedel-, Strålskydds- och Lotterilagstiftningen, Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel, Trafikförordningen samt Miljöbalken sammanställs i ett gemensamt dokument Taxor och avgifter

18 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 18 (76) 127, forts Bestämmelser Utgångspunkten för avgiften för tillsyn, anmälningar, registreringar och tillsyn registrering, enligt lagstiftningen, är de föreskrifter som meddelas med stöd av lagarna samt de EG-bestämmelser som kompletteras till: * Tobakslagen * Lagen om handel av vissa receptfria läkemedel * Lotterilagen * Trafikförordningen * Alkohollagen * Strålskyddslagen * Miljöbalken Redovisning av ärendet Revidering av taxan har skett efter genomgång. Taxan är i kronor per timme för tillsyn, anmälningar, registreringar och tillstånd. Bilaga 4 och bilaga 5 har uppdaterats efter förändringar i miljöprövningsförordningen (2013:251). Vid uppdateringen har vi strävat efter samsyn mellan kommuner och arbetet har därför gjorts tillsammans med andra kommuner. Målet är att alla verksamheter skall ha samma utgångspunkt oavsett vilken kommun de verkar inom. Inom området för hälsotillsyn har kommunen i uppdrag att utföra tillsyn enligt 38. Detta är objekt som har verksamhet för barn och ungdomar, hygienanläggningar samt företag som bedriver stickande eller skärande verksamheter, ex skolor, badhus och tatuerare. Denna tillsyn ska utföras för att kontrollera att ingen utsätts för hälsofarliga och riskfylld verksamhet. Kommunen har sedan i uppdrag att enligt 45, samma lagstiftning, ha kontroll på objekt där allmänheten har tillgång, ex gym, frisören och campingen, då dessa berörs och ska efterleva samma lagstiftning. Enligt bilaga 5 klassas verksamheterna in i olika grupperingar efter dess art.

19 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 19 (76) Förslag till beslut om föreläggande med vite om att lämna information beträffande otillåten verksamhet enligt miljöbalken på fastigheten Laxnäs 1:79, Storumans kommun Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att förelägga Storumans kommun ( ) i egenskap av verksamhetsutövare på Laxnäs 1:79 att - vid vite om kronor redovisa transportdokument samt dokumentation om det avfall som lämnat eller avses lämna fastigheten efter arbetet med att gräva ur slänten enligt bilagd karta. För de massor som inte avses lämna fastigheten skall ett syfte uppges. Uppgifterna skall innefatta avfallsslag, avfallsmängd, mottagare samt datum. Uppgifterna skall vara redovisade senast , att beslutet skickas för kännedom till koncernchefen och kommunstyrelsens ordförande. Skälen för beslutet Syftet med återställandet och uppstädningen av fastigheten är att mildra eller hindra permanent miljöpåverkan. Den som har vidtagit en åtgärd som medfört olägenhet för miljön är ansvarig för att olägenheten upphör. Likaså är den som innehar avfall skyldig att hantera detta på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt. Verksamhetsutövare skall ha den egenkontroll som krävs för att uppfylla kraven i förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll. Här framgår att verksamhetsutövare fortlöpande skall undersöka och bedöma riskerna med verksamheten från hälso- och miljösynpunkt, resultaten skall dokumenteras. Inträffar en driftstörning eller liknande händelse som kan påverka människors hälsa eller miljön, skall verksamhetsutövaren omgående underrätta tillsynsmyndigheten om detta.

20 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 20 (76) 128, forts Bestämmelser 2 kap 2 miljöbalken säger att alla som bedriver en verksamhet skall skaffa sig den kunskap som behövs med hänsyn till verksamhetens art och omfattning för att skydda människors hälsa och miljö mot skada eller olägenhet. Enligt 2 kap 3 miljöbalken skall alla som bedriver en verksamhet utföra de skyddsåtgärder och vidta de försiktighetsmått som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön. 15 kap 11 miljöbalken säger att den som innehar avfall ska se till att avfallet hanteras på ett sätt som är godtagbart med hänsyn till miljön. 26 kap 9 miljöbalken säger att en tillsynsmyndighet får i det enskilda fallet besluta om de förelägganden och förbud som behövs för att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut meddelade med stöd av balken ska följas. 26 kap 14 miljöbalken säger att ett beslut om föreläggande får förenas med vite. 6 förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll säger att verksamhetsutövaren omgående skall underrätta tillsynsmyndigheten om driftstörning eller liknande händelse som kan leda till olägenhet uppstår.

21 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 21 (76) 128, forts Redovisning av ärendet Storumans kommun har genom tekniska avdelningen tillstånd att driva en återvinningscentral i Tärnaby på Laxnäs 1:79. Enligt tillståndet får verksamhetsutövaren mellanlagra annat avfall än farligt avfall, mellanlagra farligt avfall samt sortera annat avfall än farligt avfall i enlighet med den anmälan som inkom till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Tillstånden omfattar inte deponi och de område som avses är utanför tillståndsgivet område. Vid uppföljande tillsyn har de massor som olovligt deponerats (enligt karta) grävts upp och lagts på planen för träavfall. Inget av det materialet som grävts upp har lämnat fastigheten. I dessa massor är det farligt avfall samt annat avfall än farligt avfall. Hanteringen av detta ärende visar på stora organisatoriska brister inom den tekniska enheten och hur egenkontrollen fungerar på återvinningscentralen i Tärnaby. Ansvariga för verksamheten har visat stor nonchalans och inte levt upp till de lagkrav som ställs. Detta visar även på bristande kunskap och tillsynsmyndigheten överväger huruvida kunskapen att driva denna typ av verksamhet finns.

22 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 22 (76) Förhandsbesked Laxnäs 2:8, ansökan avser Förhandsbesked - Nybyggnad av fritidshus Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att meddela det sökta tillståndet på Laxnäs 2:8 för förhandsbesked - nybyggnad av fritidshus Villkor för beslut Att infartsväg till de två tomterna dras från nedanliggande befintlig infartsväg som ansluter Laxnäs 2:190, 2:191 och 2:192 till vägen som går upp till ovanliggande fritidshusområde enligt reviderad inlämnad situationsplan. Bestämmelser Området omfattas inte av detaljplan eller områdesbestämmelser. Förslaget ligger inom riksintresseområde för friluftsliv samt turism och rörligt friluftsliv. Sakägare På det första inlämnade förslaget på tomternas placering bereddes berörda grannar och berörd sameby tillfälle att avge yttrande. Markägarna till Laxnäs 2:190 erinrade sig mot föreslagen åtgärd och ville att tomterna och anslutande väg skulle flyttas högre upp. Markägarna till Laxnäs 2:191 och 2:192 motsatte sig föreslagen åtgärd och påpekade ökade risker för ler-laviner, läckage till deras dricksvatten från ovanliggande avloppsanläggningar samt att deras tomter riskerade att bli blötare Sökanden delgavs erinringarna och bemötte dessa med att flytta väg och tomter högre upp. Ett nytt hörande av grannar och sakägare gjordes och Markägarna till Laxnäs 2:191 vill att deras dricksvattenkvalitet garanteras och att utfart dras ovanför skoterled. Markägarna till Laxnäs 2:192 motsätter

23 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 23 (76) 129, forts sig föreslagen åtgärd och undrar om utfartsvägen kommer att påverka ovanliggande myrs avrinning. Samebyn vill ha en syn på plats innan beslut fattas. Handläggarens bedömning Förhandsprövningen avser om den tilltänkta åtgärden kan tillåtas på den avsedda platsen. Prövningen avser i första hand markens lämplighet för den avsedda åtgärden mot kraven i 2 kap. plan- och bygglagen (PBL). Föreslagen byggnad placeras i direkt anslutning till befintlig bebyggelse. Lokaliseringen är godtagbar med hänsyn till landskapsbilden. Riksintressena bedöms inte påtagligt skadas på grund av åtgärden. Upplysningar Tillståndet medför inte rätt att påbörja den sökta åtgärden. Tillståndet är bindande vid prövning av ansökan om bygglov som görs inom två år från dagen för detta beslut. Görs inte ansökan om bygglov inom den angivna tiden upphör tillståndet att gälla. Inrättande av avlopp kräver tillstånd från miljökontoret. Avgift enligt räkningsspecifikation

24 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 24 (76) Bygglov Umnäs 1:35, ansökan avser uppförande av sex stycken stugor för uthyrning. Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att bevilja bygglov på Umnäs 1:35 för sex stycken stugor för uthyrning, att tekniskt samråd krävs, att namn på certifierad kontrollansvarig ska anmälas innan tekniskt samråd, att färdigställandeskydd inte krävs för entreprenadsummor lägre än kr. Bestämmelser Området omfattas inte av detaljplan eller områdesbestämmelser. Sakägare Berörda grannar har beretts tillfälle att avge yttrande och har inget att erinra mot föreslagen åtgärd. Handläggarens bedömning Förutsättningar för lov föreligger enligt plan- och bygglagen 9 kap 31.

25 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 25 (76) 130, forts Upplysningar Arbetet får inte påbörjas förrän startbesked lämnats. Startbesked kan inte lämnas förrän samråd har hållits. Ni kallas härmed till samråd och uppmanas snarast ta kontakt med byggnadsinspektören för att boka tid för detta. Vid samrådet ska ni (byggherren) och kontrollansvarig vara med. Senast vid samrådet ska förslag på kontrollplan redovisas. Beslutet kungörs på Post- och inrikes tidningars hemsida, Ärendet kan komma att överklagas inom tre-fyra veckor. Om åtgärden påbörjas inom överklagandetiden görs det på egen risk. Gränsgrannar och kända sakägare underrättas om beslutet enligt 9 kap 41. Ansökan om att inrätta/ändra avloppsanläggning ska göras till miljökontoret. Sökanden erinras om att lovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag beslutet kungörs på Post- och inrikes tidnings hemsida Avgift enligt räkningsspecifikation.

26 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 26 (76) Bygglov Norra Fjällnäs 1:149, ansökan avser nybyggnad av enbostadshus och garage/förråd. Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att bevilja bygglov på Norra Fjällnäs 1:149 för nybyggnad av enbostadshus och garage/förråd, att kontrollansvarig är Lars-Gunnar Rönnholm, att tekniskt samråd krävs, att färdigställandeskydd inte krävs för entreprenadsummor lägre än kr. Bestämmelser Området omfattas inte av detaljplan eller områdesbestämmelser. Förslaget ligger inom riksintresseområde för friluftsliv samt turism och rörligt friluftsliv. Sakägare Berörda grannar har beretts tillfälle att avge yttrande och har inget att erinra mot föreslagen åtgärd. Inga synpunkter har framförts som förhindrar lov. Handläggarens bedömning Den byggnad som är planerad bedöms inte påtagligt skada eller påverka de riksintressen som finns på platsen. Förutsättningar för lov föreligger enligt plan- och bygglagen 9 kap 31.

27 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 27 (76) 131, forts Upplysningar Arbetet får inte påbörjas förrän startbesked lämnats. Startbesked kan inte lämnas förrän samråd har hållits. Ni kallas härmed till samråd och uppmanas snarast ta kontakt med byggnadsinspektören för att boka tid för detta. Vid samrådet ska ni (byggherren) och kontrollansvarig vara med. Senast vid samrådet ska förslag på kontrollplan redovisas. Beslutet kungörs på Post- och inrikes tidningars hemsida, Ärendet kan komma att överklagas inom tre-fyra veckor. Om åtgärden påbörjas inom överklagandetiden görs det på egen risk. Gränsgrannar och kända sakägare underrättas om beslutet enligt 9 kap 41. Ansökan om att inrätta/ändra avloppsanläggning ska göras till miljökontoret. Sökanden erinras om att lovet upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag beslutet kungörs på Post- och inrikes tidnings hemsida Avgift enligt räkningsspecifikation.

28 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 28 (76) Ansökan om strandskyddsdispens Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att strandskyddsdispens ges för nybyggnad av fiskekoja på Tärna- Stensele Allmänningsskog 1:1 vid Gammjärvsjön i enlighet med situationsplan/karta, se bilaga 1. Den yta som får tas i anspråk är begränsad till byggnadens yta på mark. Avgift enligt räkningsspecifikation Byggnadsinspektören får delegation att skriva ut bygglov när strandskyddsdispensen vunnit lagakraft. Giltighetstid Enligt lag upphör detta beslut att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från dagen då beslutet vann laga kraft (7 kap. 18 h miljöbalken). Sammanfattning av ärendet Fiskekojan är tänkt att placeras inom ett område av arrendetomter för mindre fritidshus/fiskekojor på högst 30 m² intill Gammjärvsjön, som ligger inom Tärna-Stensele Allmänningsskog. Tärna-Stensele Allmänningsskog har en total landareal av c:a ha och ägs gemensamt av c:a 1400 delägare och är belägen mellan Storuman och Tärnaby.

29 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 29 (76) 132, forts Beslutsmotivering Förhållandena på platsen Terrängen sluttar från vägen ner mot sjön och är kuperad och stenig. Vegetationen består av björk, enris, äldre granskog och marken klädd med tjock mossa och död ved. Söder om fiskekojan ligger en myr ca 30 meter bort och i nordlig riktning ligger Gammjärvsjön, 26 meter till strandlinjen. Den steniga stranden är på vissa ställen brant lutande till vattnet. Avståndet från placeringen av fiskekojan och närmaste befintliga fritidshus/koja är ca 145 meter. Platsen har tidigare besökts av byggnadsinspektören och bilder från besöket bifogas. Bedömning I detta fall ligger platsen inom ett LIS-område som pekats ut i översiktsplanen. Länsstyrelsen har i sitt yttrande vid granskning av översiktsplanen inte haft några invändningar mot kommunens bedömning av LIS-området. Som särskilt skäl för strandskyddsdispens får man inom LIS-områden enligt 7 kap. 18 d miljöbalken beakta om ett enstaka enbostadshus avses uppföras i anslutning till ett befintligt bostadshus. I detta fall ska fiskekojan uppföras 145 meter från en befintlig stuga. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden bedömer därför att det finns ett särskilt skäl för strandskyddsdispens. Då platsen inte har några särskilda naturvärden och då allmänhetens långsiktiga tillgång till strandområden tillgodoses, strider dispensen heller inte mot strandskyddets syften. Slutligen framgår av ansökan att en fri passage lämnats mellan fiskekojan och stranden. Strandskyddsdispens kan därför beviljas.

30 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 30 (76) 132, forts Aktuella bestämmelser Strandskyddet, som i grunden är en förbudslagstiftning, syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten, 7 kap. 13 miljöbalken. Strandskyddet gäller vid insjöar och vattendrag och omfattar land- och vattenområden intill 100 m från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd, 7 kap. 14 miljöbalken. Inom ett strandskyddsområde får inte (1) nya byggnader uppföras, (2) byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt, (3) grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten utföras för byggnader, anläggningar eller anordningar som avses i 1 och 2, eller (4) åtgärder vidtas som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter, 7 kap. 15 miljöbalken. Om det finns särskilda skäl och om dispens är förenlig med strandskyddets syften kan strandskyddsdispens medges, 7 kap. 18 c-d och 26 miljöbalken. I 7 kap. 18 f och18 h miljöbalken finns bestämmelser om fri passage för allmänheten, tomtplatsavgränsning och tidsbegränsning av dispensen. Beslut om strandskyddsdispens får enligt 16 kap. 2 miljöbalken förenas med villkor. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens från strandskyddet får man enligt 7 kap. 18 c miljöbalken endast beakta om det område som dispensen avser 1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften, 2. genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen, 3. behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området,

31 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 31 (76) 132, forts behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, 5. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området, eller 6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens från strandskyddet inom ett område för landsbygdsutveckling i strandnära lägen får man också beakta om ett strandnära läge för en byggnad, verksamhet, anläggning eller åtgärd bidrar till utvecklingen av landsbygden. Om prövningen gäller en dispens för att uppföra enstaka en- eller tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader och andra åtgärder får man i stället beakta om huset eller husen avses att uppföras i anslutning till ett befintligt bostadshus (7 kap. 18 d miljöbalken). Övriga upplysningar Överprövning och överklagande Länsstyrelsen ska inom tre veckor besluta om de ska överpröva detta beslut eller inte. Sökanden upplyses även om att vissa föreningar som enligt sina stadgar har till ändamål att tillvarata frilufts-, naturskydds- och miljöskyddsintressen, har rätt att överklaga beslutet (se bilaga). Du bör därför avvakta länsstyrelsens beslut och eventuell vidare handläggning innan några åtgärder vidtas.

32 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 32 (76) 132, forts Hur man överklagar Detta beslut kan överklagas till länsstyrelsen, se bilaga. Bilagor 1) Situationsplan/Karta 2) Bilder 3) Hur man överklagar beslutet Kopia av beslutet sänds till: Sökanden Länsstyrelsen i Västerbottens län För ev. registrering och rapportering till myndighet Tillämpat särskilt skäl: Särskilt skäl för strandskyddsdispens föreligger enligt 7 kap 18d i miljöbalken då det strandnära läget bidrar till utvecklingen av landsbygden och åtgärden inte påverkar förutsättningarna för den allmänrättsliga tillgången till strandområdet samt inte väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- och växtlivet på land och i vatten, Åtgärdens koordinater i SWEREF 99 TM: Y= X=

33 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 33 (76) Förhandsbesked Joesjö 1:3, ansökan avser förhandsbesked - Nybyggnad av fritidshus Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att meddela det sökta tillståndet på Joesjö 1:3 för förhandsbesked - nybyggnad av fritidshus. Bestämmelser Området omfattas inte av detaljplan eller områdesbestämmelser. Förslaget överensstämmer med gällande översiktsplan. Förslaget ligger inom riksintresseområde för friluftsliv samt turism och rörligt friluftsliv. Sakägare Berörda grannar och berörd sameby har beretts tillfälle att avge yttrande och har inget att erinra mot föreslagen åtgärd. Inga synpunkter har framförts som förhindrar att tillstånd meddelas. Handläggarens bedömning Förhandsprövningen avser om den tilltänkta åtgärden kan tillåtas på den avsedda platsen. Prövningen avser i första hand markens lämplighet för den avsedda åtgärden mot kraven i 2 kap. plan- och bygglagen. Föreslagen byggnad placeras i direkt anslutning till befintlig bebyggelse. Lokaliseringen är godtagbar med hänsyn till landskapsbilden. Riksintressena bedöms inte påtagligt skadas på grund av åtgärden.

34 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 34 (76) 133, forts Upplysningar Tillståndet medför inte rätt att påbörja den sökta åtgärden. Tillståndet är bindande vid prövning av ansökan om bygglov som görs inom två år från dagen för detta beslut. Görs inte ansökan om bygglov inom den angivna tiden upphör tillståndet att gälla. Inrättande av avlopp kräver tillstånd från miljökontoret. Avgift enligt räkningsspecifikation

35 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 35 (76) Ansökan om strandskyddsdispens Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att strandskyddsdispens ges för omklädningsrum/bastu på Bergnäs samfällighet vid Pauträsket i enlighet med situationsplan/karta, se bilaga 1. att den yta som får tas i anspråk är begränsad till byggnadens yta på mark. att omklädningsrummet/bastun ska vara öppet för allmänheten. att avgift gäller enligt räkningsspecifikation Giltighetstid Enligt lag upphör detta beslut att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från dagen då beslutet vann laga kraft (7 kap. 18 h miljöbalken). Sammanfattning av ärendet Sökande avser att uppföra ett kombinerat omklädningsrum och bastu på ca 30 m² vid en badplats som ligger på Bergnäs samfällighet vid sjön Pauträsk. Beslutsmotivering Förhållandena på platsen Byggnadsinspektören har tillsammans med en representant för samfälligheten besökt platsen för tänkt åtgärd. Marken nertill stranden består av gammal åkermark och en enkel väg går nertill badplatsen.

36 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 36 (76) 134, forts Strandkanten är bevuxen med grästuvor och något stenig men övergår till fin sandbotten ett par meter ut i vattnet. Närmaste byggnad är ett äldre båthus ca 15 meter ifrån platsen där omklädningsrummet/bastun ska stå. Till strandlinjen är det 15 meter från omklädningsrummet/bastun. Bedömning Som särskilt skäl för strandskyddsdispens får enligt 7 kap 18 c miljöbalken beaktas om den plats dispensen avser behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området.då platsen inte har några särskilda naturvärden och då allmänhetens långsiktiga tillgång till strandområden tillgodoses, strider dispensen inte mot strandskyddets syften. Byggnaden har i detta fall placerats inom en etablerad badplats som använts av allmänheten i bygden sedan lång tid tillbaks och därför bör strandskyddsdispens kunna lämnas. Aktuella bestämmelser Strandskyddet, som i grunden är en förbudslagstiftning, syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten, 7 kap. 13 miljöbalken. Strandskyddet gäller vid insjöar och vattendrag och omfattar land- och vattenområden intill 100 m från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd, 7 kap. 14 miljöbalken. Inom ett strandskyddsområde får inte nya byggnader uppföras, byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt, grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten utföras för byggnader, anläggningar eller anordningar som avses i 1 och 2, eller åtgärder vidtas som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter, 7 kap. 15 miljöbalken.

37 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 37 (76) 134, forts Om det finns särskilda skäl och om dispens är förenlig med strandskyddets syften kan strandskyddsdispens medges, 7 kap. 18 c-d och 26 miljöbalken. I 7 kap. 18 f och18 h miljöbalken finns bestämmelser om fri passage för allmänheten, tomtplatsavgränsning och tidsbegränsning av dispensen. Beslut om strandskyddsdispens får enligt 16 kap. 2 miljöbalken förenas med villkor. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens från strandskyddet får man enligt 7 kap. 18 c miljöbalken endast beakta om det område som dispensen avser 1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften, 2. genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen, 3. behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området, 4. behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, 5. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området, eller 6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens från strandskyddet inom ett område för landsbygdsutveckling i strandnära lägen får man också beakta om ett strandnära läge för en byggnad, verksamhet, anläggning eller åtgärd bidrar till utvecklingen av landsbygden. Om prövningen gäller en dispens för att uppföra enstaka en- eller tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader och andra åtgärder får man i stället beakta om huset eller husen avses att uppföras i anslutning till ett befintligt bostadshus (7 kap. 18 d miljöbalken).

38 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 38 (76) Övriga upplysningar 1. Överprövning och överklagande Länsstyrelsen ska inom tre veckor besluta om de ska överpröva detta beslut eller inte. Sökanden upplyses även om att vissa föreningar som enligt sina stadgar har till ändamål att tillvarata frilufts-, naturskydds- och miljöskyddsintressen, har rätt att överklaga beslutet (se bilaga). Du bör därför avvakta länsstyrelsens beslut och eventuell vidare handläggning innan några åtgärder vidtas. 2. Bygglov och vattenverksamhet Bygglov eller marklov kan krävas. Arbete i vatten kan också kräva anmälan till länsstyrelsen alternativt tillstånd för vattenverksamhet. Kontakta därför Länsstyrelsen om du ska utföra åtgärder i vattenområden. 3. Tillstånd från markägaren För att utföra ett planerat arbete som beviljats strandskyddsdispens ska man ha mark- och vattenägarens tillstånd. Prövningen av strandskyddsdispens görs endast mot allmänna intressen i strandskyddsbestämmelserna. Sökanden och/eller fastighetsägaren uppmanas att själv informera grannar m.fl. som kan beröras av åtgärden.

39 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 39 (76) 134, forts Hur man överklagar Detta beslut kan överklagas till länsstyrelsen, se bilaga. Bilagor 4) Situationsplan/Karta 5) Bilder 6) Hur man överklagar beslutet Kopia av beslutet sänds till: Sökanden Länsstyrelsen i Västerbottens län För ev. registrering och rapportering till myndighet Tillämpat särskilt skäl: Behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området och åtgärden inte påverkar förutsättningarna för den allmänrättsliga tillgången till strandområdet och inte väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- och växtlivet på land och i vatten, Åtgärdens koordinater i SWEREF 99 TM: X= Y=

40 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 40 (76) Ansökan om strandskyddsdispens Beslut Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutar att strandskyddsdispens ges för fritidshus på fastigheten Rönnliden 1:16 vid Ullisjaur i enlighet med situationsplan/karta, se bilaga 1. Den yta som får tas i anspråk som tomt är markerad på bifogad situationsplan/karta, se bilaga 1. När strandskyddsdispensen vunnit lagakraft får byggnadsinspektören delegation att skriva ut bygglov. Avgift enligt räkningsspecifikation Giltighetstid Enligt lag upphör detta beslut att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år eller inte har avslutats inom fem år från dagen då beslutet vann laga kraft (7 kap. 18 h miljöbalken). Sammanfattning av ärendet Rönnliden 1:16 är en småhusenhet på m² och är bebyggd med ett äldre fritidshus och ett äldre timrat båthus. Sökande avser att riva det äldre fritidshuset och ersätta det med ett nytt på ca 50 m². Placeringen av det nya fritidshuset blir på samma plats som där det gamla står.

41 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 41 (76) 135, forts Beslutsmotivering Förhållandena på platsen Rönnliden 1:16 angränsar mot ett naturreservat samt en flyttled av riksintresse för rennäringen. Tomten är en välskött naturtomt bevuxen med några större björkar, någon tall och gran. Tomten är väl använd och gångstigar går mellan fritidshuset, stranden och båthuset. En genomfartsväg går över tomten mellan fritidshuset och sjön och avståndet mellan fritidshuset och närmaste strandlinje är ca 22 meter. Se bifogade bilder. Bedömning Som särskilt skäl för strandskyddsdispens får enligt 7 kap 18 c miljöbalken beaktas om den plats dispensen avser redan har tagits i anspråk på ett sådant sätt att det saknar betydelse för strandskyddets syften. I detta fall ersätter byggnaden ett äldre fritidshus inom en etablerad tomtplats och det finns därför ett särskilt skäl för strandskyddsdispens. Aktuella bestämmelser Strandskyddet, som i grunden är en förbudslagstiftning, syftar till att långsiktigt trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten, 7 kap. 13 miljöbalken. Strandskyddet gäller vid insjöar och vattendrag och omfattar land- och vattenområden intill 100 m från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd, 7 kap. 14 miljöbalken. Inom ett strandskyddsområde får inte (1) nya byggnader uppföras, (2) byggnader eller byggnaders användning ändras eller andra anläggningar eller anordningar utföras, om det hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt, (3) grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten utföras för byggnader, anläggningar eller anordningar som avses i 1 och

42 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 42 (76) 135, forts , eller (4) åtgärder vidtas som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter, 7 kap. 15 miljöbalken. Om det finns särskilda skäl och om dispens är förenlig med strandskyddets syften kan strandskyddsdispens medges, 7 kap. 18 c-d och 26 miljöbalken. I 7 kap. 18 f och18 h miljöbalken finns bestämmelser om fri passage för allmänheten, tomtplatsavgränsning och tidsbegränsning av dispensen. Beslut om strandskyddsdispens får enligt 16 kap. 2 miljöbalken förenas med villkor. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens från strandskyddet får man enligt 7 kap. 18 c miljöbalken endast beakta om det område som dispensen avser 1. redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syften, 2. genom en väg, järnväg, bebyggelse, verksamhet eller annan exploatering är väl avskilt från området närmast strandlinjen, 3. behövs för en anläggning som för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området, 4. behövs för att utvidga en pågående verksamhet och utvidgningen inte kan genomföras utanför området, 5. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett angeläget allmänt intresse som inte kan tillgodoses utanför området, eller 6. behöver tas i anspråk för att tillgodose ett annat mycket angeläget intresse. Som särskilda skäl vid prövningen av en fråga om dispens från strandskyddet inom ett område för landsbygdsutveckling i strandnära lägen får man också beakta om ett strandnära läge för en byggnad, verksamhet, anläggning eller åtgärd bidrar till utvecklingen av landsbygden. Om prövningen gäller en dispens för att uppföra enstaka en- eller tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader och andra åtgärder får man i stället beakta om huset eller husen avses att uppföras i anslutning till ett befintligt bostadshus (7 kap. 18 d miljöbalken).

43 STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 43 (76) 135, forts Övriga upplysningar Överprövning och överklagande Länsstyrelsen ska inom tre veckor besluta om de ska överpröva detta beslut eller inte. Sökanden upplyses även om att vissa föreningar som enligt sina stadgar har till ändamål att tillvarata frilufts-, naturskydds- och miljöskyddsintressen, har rätt att överklaga beslutet (se bilaga). Du bör därför avvakta länsstyrelsens beslut och eventuell vidare handläggning innan några åtgärder vidtas. Bygglov och vattenverksamhet Bygglov eller marklov kan krävas. Arbete i vatten kan också kräva anmälan till länsstyrelsen alternativt tillstånd för vattenverksamhet. Kontakta därför Länsstyrelsen om du ska utföra åtgärder i vattenområden. Tillstånd från markägaren För att utföra ett planerat arbete som beviljats strandskyddsdispens ska man ha mark- och vattenägarens tillstånd. Prövningen av strandskyddsdispens görs endast mot allmänna intressen i strandskyddsbestämmelserna. Sökanden och/eller fastighetsägaren uppmanas att själv informera grannar m.fl. som kan beröras av åtgärden.

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Beredningsrummet MSBN 2016-12-20, kl. 09:00-10:30 ande Ledamöter Övriga deltagande Tjänstemän Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(19)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(19) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(19) Plats och tid Kommunhuset, Paragrafen 2017-05-31, kl. 09:00-12:00 ande Ledamöter Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson (s), vice ordförande Karl-Anders Åkerblom

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (41)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (41) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (41) Plats och tid Kommunhuset, Paragrafen 2018-09-10, kl. 09:45-11.45 Beslutande Ledamöter Övriga deltagande Tjänstemän Justering Justerare Gunilla Pettersson (S), ordförande

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

Strandskydd - ett områdesskydd

Strandskydd - ett områdesskydd Strandskydd - ett områdesskydd Det generella strandskyddet 7 kap. 14 Strandskyddets syfte, 7 kap 13 Strandskyddet syftar till att långsiktigt: trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande:

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS Enligt 7 kap 18 miljöbalken Bygg & Miljö Sökande Namn: Skickas till: Hörby kommun Miljönämnden 242 80 HÖRBY Organisationsnummer/Personnummer: Adress, postnummer och ort:

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 1(17) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 NV-00318-13, 2013-01-18 I redovisningen ska anges ärenden

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Ärendeförteckning 55 Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten 56 Meddelande till Tillsyns- och tillståndsnämnden

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell

Bygg- och miljöchef Britt-Marie Öjstrand Plan- och lovingenjör Tomas Lennartsson. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Sandra Norsell 1(14) Bygg och miljönämnden Plats och tid Hagavallen Töcksfors, kl. 13.00-15.00 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon (-) ordförande Rolf Gruvborg (M) Lisbeth Karlsson (C) Gunnar Henriksson (FP) Magnus

Läs mer

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-06-08 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2014BNS0625/227 Byggnadsnämnden Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 Dispens från strandskydd Förslag till beslut 1. Dispens från

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsadress Fastighetsägare

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (11)

Miljö- och byggnadsnämnden (11) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-10-18 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-16.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Erik Gustafsson (S) ersätter Dan Eriksson (C)

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2011

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2011 SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY SKRIVELSE 2012-03-29 Ärendenr: NV-00289-12 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2011 BESÖK: STOCKHOLM - VALHALLAVÄGEN 195 ÖSTERSUND

Läs mer

Jävsnämnden 2011-06-13 1(7)

Jävsnämnden 2011-06-13 1(7) Jävsnämnden 2011-06-13 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.30-9.30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), 1:e vice ordförande Armin von Hove (M) Pär

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(55)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(55) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(55) Plats och tid Kommunhuset, Dialogen 2014-06-25, kl. 09:00-12:00, 13:00-14:30 ande Ledamöter Olle Wärnick (m), ordförande Runar Frohm, (s) vice ordförande Clas Olofsson

Läs mer

Ersättare: Judith Hult, S tjänstgörande ersättare för Bill Öhnstedt, V 42-51

Ersättare: Judith Hult, S tjänstgörande ersättare för Bill Öhnstedt, V 42-51 1 (17) Plats och tid 08.00-12.30, i BOM- rummet (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 42-51 Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf 42-45, 47-51 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 42-51 Håkan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2009:532 Utkom från trycket den 2 juni 2009 utfärdad den 20 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken 2 dels att

Läs mer

Strandskyddet i Uppsala kommun

Strandskyddet i Uppsala kommun Strandskyddet i Uppsala kommun Strandpromenad vid Vårdsätra, Uppsala kommuns hemsida Tack vare strandskyddet har vi möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 NATURVÅRDSVERKET 2 Förord Naturvårdsverket beslutade om denna redovisning i mars 2014. NATURVÅRDSVERKET 3 Innehåll INLEDNING 4 Uppdraget

Läs mer

Strandskyddsreglerna på en kvart Eveline Savik och Johanna Ersborg Jurister på Strandskyddsdelegationens kansli. Arenakonferens den 12 juni 2014

Strandskyddsreglerna på en kvart Eveline Savik och Johanna Ersborg Jurister på Strandskyddsdelegationens kansli. Arenakonferens den 12 juni 2014 Strandskyddsreglerna på en kvart Eveline Savik och Johanna Ersborg Jurister på Strandskyddsdelegationens kansli Arenakonferens den 12 juni 2014 Strandskyddsreglerna i korthet 7 kap. miljöbalken Historik

Läs mer

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD)

Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande Mattias Petersson (KD) Per-Arne Hagby (C) Mikael Eriksson (SD) 1(19) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 26 augusti 2019 kl 13:30-14:40 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Jonni Harrius (KD), ordförande Anders Karlsson (S), vice ordförande

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken 1(6) Myndighetsnämnden för miljö och byggnad Myndighetsenheten - Miljö Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken INFORMATION Strandskyddet kom till på 1950-talet för att förhindra

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (9) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 25 augusti 2015, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M)

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M)

Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson (S) Ingegärd Olsson (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Larsson (M) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 15:45 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Tony Olsson (V) Iréne Runkvist Karlsson (S) Kjell Persson

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan avser Fastighet(er) på platsen för åtgärd Fastighetsbeteckning Kommun Sökande Namn Organisations- eller personnummer

Läs mer

50 Delegationsbeslut för redovisning i september 2019

50 Delegationsbeslut för redovisning i september 2019 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 46 Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av enbostadshus på inom strandskyddsområde i Östra Göinge kommun 47 Ansökan om

Läs mer

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41

Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael Karlsson,S 31-41 1 (19) Plats och tid 08.00-12.00, i Ansätten (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 31-41 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 31, 33-40 Håkan Schüberg, C 31-41 Bill Öhnstedt, V 31-41 Mikael

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

Fågelsjörummet kl John Nyman

Fågelsjörummet kl John Nyman PROTOKOLL Datum Plats och tid Fågelsjörummet kl. 8.30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Elisabeth Collin (LB) ersätter Lasse Bergqvist (L) Övriga deltagande

Läs mer

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Plats och tid för mötet: Gruppmöten Föredragande Samling kl 09.00 vid kommunhusets entré för besiktning av ärende nr 2. Tisdagen den 31 oktober 2006. Sammanträde

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Beslutande: Göran Olsson (c) Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Margareta Holm (mp) Rune Larsson

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(58)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(58) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(58) Plats och tid Kommunhuset, Paragrafen 2017-09-13, kl. 09:00-15:13 Beslutande Ledamöter Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson (s), vice ordförande Karl-Anders

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1 Datum 2016-02-01 Handläggare Johanna Söderholm Telefon exp. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0002-5 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S)

Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) 1(12) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, klockan 15:50-17:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Bahrija Gafurovic(S), vice ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C)

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (42)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (42) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (42) Plats och tid Kommunhuset, Dialogen 2019-06-26, kl. 09:00-12:00 Beslutande Ledamöter Övriga deltagande Tjänstemän Peder Wiklund (C), ordförande Olle Wärnick (M) Karl-Anders

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun Miljönämnden i mellersta Bohuslän Tjänsteskrivelse 2015-02-03 Sida 1 av 8 Miljönämnden i mellersta Bohuslän Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (8) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 20 maj 2014, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén (M) vice

Läs mer

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd Uppgifter om fastighet och sökande Fastighetsbeteckning: Organisationsnummer/personnummer:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 10 oktober 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-10-03 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-10-10 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens OXL4624- v 1.2 2012-11-13 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon E-postadress Fastighet Fastighetsbeteckning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Miljö- och byggnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Miljö- och byggnämnden 1(15) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 16 april 2018 kl 13:30-15:30 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Mattias Petersson (KD), vice ordförande

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (40)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (40) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (40) Plats och tid Kommunhuset, Dialogen 2019-08-28, kl. 09:00-11:40 Beslutande Ledamöter Robin Ramstedt (M), tjänstgörande ersättare för Peder Wiklund Olle Wärnick (M) Karl-Anders

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 23 januari 2019 kl. 09:00 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 23 januari 2019 kl. 09:00 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Torsdagen den 23 januari 2019 kl. 09:00 11:45 Beslutande Daniel Gunsth (S) Ordförande Lars Hed (M)

Läs mer

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det?

Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Ett nytt strandskydd hur hanterar vi det? Genomgång och diskussion på FAH dagen 22 april 2010 Sveriges Kommuner och Landsting Avd tillväxt och samhällsbyggnad Reigun Thune Hedström reigun@skl.se Dispens

Läs mer

Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande Tommy Lennartsson, C Mikael Karlsson, S 27-36

Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande Tommy Lennartsson, C Mikael Karlsson, S 27-36 1 (15) Plats och tid 08.30 13.00, i Mus-Olle (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordförande 27-36 Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande 27-36 Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande 27-36

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf Birger Backlund, S, 2:a vice ordf Mikael Karlsson, S 52-65

Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf Birger Backlund, S, 2:a vice ordf Mikael Karlsson, S 52-65 1 (20) Plats och tid 08.00-1130, i Mus-olle (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 52-65 Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf 52-65 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 52-65 Mikael Karlsson,

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C 1(12) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 28 oktober kl 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson,

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Mikael Edvardsson (SD) Yazan Alqhuaji (S) Jan Bergqvist (S) Per-Håkan Häll (C)

Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Mikael Edvardsson (SD) Yazan Alqhuaji (S) Jan Bergqvist (S) Per-Håkan Häll (C) Sammanträdesdatum Sida 1/17 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:20 Beslutande Övriga Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Mikael Edvardsson

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.00 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman Felth, ordförande Henric Forsberg Stefan Andersson Iréne Frisk

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30) Plats och tid Kommunhuset, Dialogen 2016-05-18, kl. 09:00-11:45 ande Ledamöter Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson (s), vice ordförande Runar Frohm (s) Agneta

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2012

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2012 SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y SKRIVELSE 2013-03-27 Ärendenr: NV-00318-13 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2012 B E SÖ K: ST O C K H

Läs mer

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida

Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida. Se deltagarlista på nästa sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, Strängnäs, kl. 13:30 14:35 Paragrafer 23-28 Beslutande Se deltagarlista på nästa sida Närvarande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Se deltagarlista på nästa

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Ryman

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Anders

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S)

Ingemar Tönnberg (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S) Sammanträdesdatum Sida 1/16 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:00 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2041-2047 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S) Ola Ekblom (L)

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S) Ola Ekblom (L) Sammanträdesdatum Sida 1/16 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:00 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

Håkan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare Stefan Möllenhof, ersättare. Kommunstyrelsekontoret

Håkan Jonsson, plan- och byggchef Lisbeth Wolander, sekreterare Stefan Möllenhof, ersättare. Kommunstyrelsekontoret 1(1) Plats och tid Beslutande Kommunhuset Boxholm, sammanträdesrummet, 2013-12-03, kl. 14.00 Arne Karlsson, ordf, (S) Rolf Stenward, (M) Börje Johansson, (KD) Staffan Leufvèn, (C) Tore Sjö, (S) Niilo Kulojärvi,

Läs mer

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307

YTTRANDE. Förslag till beslut. Redogörelse för ärendet. Samhällsbyggnadsnämnden. Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2018-02-02 2018-302 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Skaftnäs 1:4 Fastighetens adress: Skaftnäs 307 Sökande: Frida Regin Sökandens

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Elise Radanova

Läs mer

Stellan Lundqvist (OR) Peter Brunius (OR) Jan Pfeiffer (OR) Ingemar Tönnberg (S) Margret Bergkvist (S) Jan Bergqvist (S) Ola Ekblom (L)

Stellan Lundqvist (OR) Peter Brunius (OR) Jan Pfeiffer (OR) Ingemar Tönnberg (S) Margret Bergkvist (S) Jan Bergqvist (S) Ola Ekblom (L) Sammanträdesdatum Sida 1/10 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 17:30 Beslutande Övriga Stellan Lundqvist (OR) Peter Brunius (OR) Jan Pfeiffer (OR) Ingemar Tönnberg

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Miljö- och byggnadsnämnden 17 juni 2015 1 (13) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.15 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman-Felth, ordförande Christina Söhrman Henric Forsberg Iréne Frisk Benny

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka (KD)

Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S) Jaroslav Sranka (KD) 2012-04-18 1 (22) Plats och sammanträdestid Tunasalen, onsdagen den 18 april 2012, kl. 08.30-11.05 Beslutare Bo Svensson (C), ordf. Lars-Inge Green (S, vice ordf. Håkan Carlsson (M) Anders Sundberg (S)

Läs mer

INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av brygga

INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av brygga Datum Dnr 2016-11-21 STR.2016.4967 37 Ann Aldeheim ann.aldeheim@varmdo.se 08-570 480 59 Miljöinspektör REK + MB Tjänsteskrivelse INGARÖ-LÅNGVIK 1:18, Björkviksvägen 19 : Ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet kl 09:00-09:20 Beslutande Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(30) Plats och tid Kommunhuset, Paragrafen 2015-02-18, kl. 09:00-12:00 ande Ledamöter Peder Wiklund (c) ordförande, 1-14, 16-17 Runar Frohm, (s) vice ordförande, 1-17, (ordf

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Jan Bergqvist (S)

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Mikael Edvardsson (SD) Jan Bergqvist (S) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:00 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15) Jävsnämnden 2012-04-03 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 10.00 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Kerstin Lindgren (FP),

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Sida 1 av 4 Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Ansökan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ Sökande Namn Adress Telefonnummer E-postadress Personnummer

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Innehåll. Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 87 Anmälan av delegationsbeslut 88 Delgivningar 2018/2023

Innehåll. Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 87 Anmälan av delegationsbeslut 88 Delgivningar 2018/2023 Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 86 Godkännande av ärendelista 2018/2021 87 Anmälan av delegationsbeslut 2018/2022 88 Delgivningar 2018/2023 89 Ansökan om bygglov, tillbyggnad

Läs mer