Resan till Fulham FC

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resan till Fulham FC"

Transkript

1 Resan till Fulham FC Söndagen den 29 april 2012 åker 16-årige Filip Rinne, tillsammans med sin pappa Kristoffer och Karlslunds IF HFKs ungdomskonsulent Andreas, över till England för en veckas provspel i den anrika Premier League-klubben Fulham FCs ungdomsakademi.

2 Söndag Flyget som ska ta oss från Arlanda till Europas största, och världens näst största flygplats Heathrow, blir över en timme försenat p.g.a. det blåsiga vädret som har varit i London över dagen och som gjort att många flygplan runt om i världen har fått skjuta upp sina ankomsttider. Men fram kommer vi till slut! Väl på Heathrow blir vi upphämtade av Steve, som är en av Fulham FCs anställda chaufförer som skjutsar oss till 4-stjärniga Kingston Lodge Hotel. Med i bilen finns även en annan 18-årig spelare från Holland som även han ska provspela under veckan. Steve berättade bl.a. att klubbens ungdomsakademi tar in en del provspelare varje år, ca 5 st i veckan över hela året! Kl (engelsk tid) kommer vi fram till vårt hotell, och får en ordentlig kvällsmat serverad till oss kl Imorgon börjar det ju på riktigt och då är det bra att ha laddat batterierna ordentligt! Ingången till Kingston Lodge Hotel

3 Hotellrummet Filip och Kristoffer hänger i lobbyn Måndag Om vi inte hade förstått innan att vi var i England så förstår vi det definitivt på måndagsmorgonen då vi bjuds på en klassisk engelsk frukost med bl.a. bacon, korv, ägg och grillade tomater. Engelsk frukost

4 Mumma! Kl blir vi upphämtade av chaufför Steve som tar oss till klubbens träningsanläggning. Där får vi checka in där Kristoffer och Andreas får ett Visitor Pass att hänga runt nacken. Här får inte vem som helst komma in, och definitivt inte utan att passera receptionen! På plats får Filip följa med till omklädningsrummet där han får träffa den grupp som han ska spendera veckan med, Fulhams U18-lag. Kristoffer och Andreas blir vi väl omhändertagna av en kille vid namn John O Brien som jobbar inom rekryteringsavdelningen i Fulham FC. John visar oss runt den fantastiskt fina träningsanläggningen, Motspur Park. A-lagsspelare och ungdomsspelare hälsar artigt på oss och alla vistas under samma tak. Det slår oss att Fulham FC är otroligt serviceinriktade och tar väl hand om sina gäster och spelare. Vi tycker också att det är bra att alla spelare, oavsett om man är A-lagsspelare eller inte, t ex. sitter och äter i matsalen tillsammans.

5 Karta över Fulham FCs träningsanläggning Huvudbyggnad med bl.a. kontor, match- och spelaranalysrum, kök, gemensam matsal och läktare (mot matchplanen på baksidan)

6 Plan under ombyggnad, huvudbyggnaden i bakgrunden John berättar bl.a. att klubbens ungdomsakademi under de senaste 10 åren har utvecklats otroligt mycket. Om en spelare för 10 år sedan skulle provspela idag med t ex. U18-laget så skulle han inte få röra bollen. Spelarna har blivit så mycket snabbare, mer tekniska och spelskickliga. De yngsta spelarna är 7 år, och det händer att man redan i de yngre åldrarna bjuder in spelare för provspel i klubben och att man signar dem/köper dem från andra klubbar. John berättar att han tidigare var coach för Arsenal FCs U12/13-lag. 3 år tidigare hade man signat en kille vid namn Jack Wilshere, då 9 år, för pund från Luton Town. Idag är han A-landslagsman för England och stor stjärna i Arsenal där han debuterade redan som 16-åring i A-laget. Kl startar träningen under strålande solsken. Filip ägnar sig åt specifik målvaktsträning tillsammans med klubbens målvaktstränare Vic och fyra andra målvakter mellan åldrarna år. Övriga utespelare tränar för sig med U18-coachen Kit.

7 Filip tillsammans med målvaktsinstruktör Vic och övriga målvakter Filip och de andra målvakterna får inledningsvis jobba mycket med bollkontroll med fötterna, fokus på passningar och mottagningar/medtagningar. Efter att ha blivit varm i kläderna gör man en övning som inkluderar både tillslag med fötterna, plocka ner höga bollar och skott. Man använder sedan målen och jobbar med reflexer, snabba fötter och nära skott av olika slag. Vidare tar man in en bouncing wall, vilket skulle kunna beskrivas som en 3 meters låg sarg där tränaren, som står bredvid målet, skjuter en hård låg boll mot väggen och så studsar bollen tillbaka mot mål och målvakten. Vi har aldrig sett en sådan vägg förut, men det syntes direkt att det var ett riktigt bra redskap för att träna reflexerna på målvakterna, exempelvis när man ska träna på passningar som kommer snett inåt bakåt i straffområdet och en anfallare dyker upp med ett tillslag mot mål. Sedan är det dags för matchspel där två yngsta målvakterna, båda 15 år, inte är med. Filip får stå en hel del, och gör det riktigt bra. Bland annat räddar han en straff, vilket inte är så vanligt för en Charlie, som John säger. Charlie är ett uttryck för någon som provspelar. Matchspelet bjuder på bra tempo och fint spel. Bland utespelare finns en annan svensk som är ett år äldre än Filip och som flyttade hit för ett år sedan från IFK Norrköping, Muamer Tankovic eller som de kort och gott kallar honom här, Tank. Han var en av de unga fotbollstalangerna som var med i dokumentären Blågula drömmar som sändes för en tid sedan på TV.

8 Som avslutning på den två timmar långa träningen kör man en avslutsövning med tre 11-mannamål där det alltså blir tre olika avslut. Filip står i det målet där det kommer ett inspel från kanten mot en anfallare. U18-coachen Kit manar sina mannar att om mål görs i alla dessa mål så ska coachstaben göra 50 pushups. Det händer vid ett tillfälle att man har satt de två första bollarna i mål, då det sista hindret är att göra mål på Filip. Inspel kommer och Filip gör en makalös räddning på ett närskott. Bollen är på väg mot mål, men Filip hinner precis slå bort den från mållinjen! Alla utespelare ropar Goal! Goal! medan målvaktstränare Vic springer glädjetjutande fram till Filip och lyfter upp honom i luften! Som straff får alla utespelare ställa sig på mållinjen med ryggen mot målvakterna, Kit och Vic som står vid straffområdeslinjen och laddar för att skjuta bollen mot mål (och spelarna)! Ingen kommer till skada och allt görs under glada skratt och gliringar, så ni kan vara lugna! Filip dyngar mot spelarna Efter träningen äter vi alla en gemensam lunch och sedan får vi skjuts tillbaka till vårt hotell. En kul träning och det kändes bra, tycker Filip! Resten av dagen spenderas tid mest på hotellet med avslutning på en restaurang med toppmötet Manchester City - Manchester United, där City drar det längsta strået och vinner med 1-0.

9 Tisdag Dag 2 av provspelet börjar på samma sätt som dag 1. Upp och äta frukost och bli hämtade av Steve kl Gårdagens strålande väder är bortblåst och vi möts av mulet väder med regn i luften. Lyckligtvis slipper vi dock regnet sånär som på några droppar och det blir istället ett perfekt fotbollsväder, mulet med en behaglig värme i luften. Idag är inte de två yngre målvakterna med, utan idag tränar Filip med fyra äldre målvakter samt tränaren Vic. Träningen idag är tuffare än gårdagens då de är högre tempo och mer avancerade kombinationer som kräver bra koordination och fotarbete, både med och utan boll. För Filip är dessa alla nya övningar och han observerar noggrant hur de andra målvakterna gör. Filip in action Det slår oss hur duktiga de engelska målvakterna är med fötterna, men det är inte så konstigt då det läggs mycket fokus på det i målvaktens offensiva spel. Efter den specifika målvaktsträningen är det dags för matchspel där man delar in U18-laget i fyra lag, och där matcherna spelas på två konstgräsplaner. Matchspelet håller på i ungefär en timme där det noggrant noteras hur mycket poäng respektive lag har. Filip berättar efteråt att det är stor skillnad från i Sverige, tempot är mycket högre, skotten är hårdare, samt att det är svårt att ställa om med språket. Vi som står vid sidan av och tittar på tycker

10 dock att Filip sköter sig riktigt bra, både i målvaktsspelet och med språket där han dirigerar och hjälper sina medspelare med mycket snack. Efter matchspelet tror vi alla att träningen är över, men inte för våra målvakter. De fortsätter en halvtimme till med att bl.a. träna på inlägg och avsluta med en tuff övning där det gäller att så fort som möjligt komma upp från sittande position och rädda ett närskott. För målvakternas del blir träningen över två timmar, vilket med tanke på det höga tempot och den relativt korta vilan borde kunna räknas som två träningar hemma i Sverige. Efter träningen och lunchen kommer en annan svensk fram till oss som precis har skrivit på för Fulham FC, Dino Islamovic. Han är 18 år och kommer från Malmö FF. Han berättar lite om sin historia, om hur han kom hit och annat. En trevlig kille, som så många andra här! Eftersom det inte är någon hemmamatch för Fulham FC under vår vistelse här så är vi sugna på att åka till Fulham FCs hemmaarena, anrika Craven Cottage för en eventuell tour. Vi frågar om det finns möjlighet att bli skjutsade dit, och givetvis ordnar man det inom Fulham FC! En annan chaufför, också vid namn Steve, tar oss dit. Vi tror att arenan ligger runt hörnet ungefär, men Steve berättar att det tar ca 45 minuter att ta sig dit från träningsanläggningen. Detta är också ett tecken på den otroliga gästvänlighet som klubben visar, genom att låta en av deras anställda ödsla en timme på att skjutsa oss tre till Craven Cottage, vilket alltså inte var planerat från början. Under resan till Craven Cottage berättar Steve att han även jobbar för Chelsea FC. Vi börjar prata om matchen imorgon mellan Chelsea och Newcastle och det faktum att vi inte kan se någon Fulhammatch under vår tid här. Vi frågar därför om han tror att det finns biljetter kvar till Chelseamatchen imorgon. Återigen blir vi slagna av gästvänligheten då Steve först skjutsar oss till Stamford Bridge (Chelsea FCs hemmaarena) och hör i biljettluckan om det finns biljetter kvar. Där får vi veta att det finns 8 (!) biljetter kvar. Steve lyckas även pruta ner priset från 70 till 65 styck (ca 55 kronors skillnad) per biljett, då han spelar ut kortet att han jobbar där! Fantastiskt! Efter att vi har köpt biljetterna skjutsar Steve oss vidare till Craven Cottage där han går in i kaféet och han berättar vilka vi är och om det finns några tourer inbokade idag på arenan (för vi har ju inte bokat något). Vi får höra att det tyvärr inte finns några inbokade tourer för tillfället. Däremot ser de till att vi får gå på en spontan minitour in på arenan, där en av deras anställda visar oss runt, dock endast runt planen och lite utanför, men vi är jättenöjda med det! Craven Cottage är en fantastisk mysig och anrik arena. Den byggdes redan år 1896 och har bl.a. en sektion där sittplatserna är från år 1910! Den ligger precis vid floden Thames och är omringad av en fantastisk miljö. Den är den äldsta arenan av alla Premier League-klubbar, och även den näst minsta sett till publikkapacitet (Queens Park Rangers har den minsta) och tar in strax under åskådare.

11 Den k-märkta sektionen från år 1910 Efter minitouren tar vi en snabbfika i arenans kafé, där en av personalen önskar Filip lycka till med provspelet när vi lämnar lokalen. Filip tackar som ödmjukast tillbaka, och menar att det skulle nog inte komma på fråga att någon helt plötsligt skulle säga så i Sverige. Vi tar en taxi tillbaka till hotellet för att sedan invänta middag och läggdags.

12 Onsdag Idag är det faktiskt träningsledigt för Filip. Vi får höra att det är en viktig vecka för Fulham FC då det ska spelas viktiga matcher under dagen i både reservlagsserien och i U18-serien. Vi får därför nöjet att sitta på läktaren (som alltså är baksidan av huvudbyggnaden) och titta på reservlagsmatchen mellan Fulham FC Aston Villa FC. Stundtals är det en riktigt bra fotbollsmatch med bra tempo. Vi på läktaren värderar utifrån denna match att Fulham FC (som är det bättre lagen av de två) skulle kunna stå sig riktigt bra i Allsvenskan, kanske rentav vara ett topplag! Filip och den holländska provspelaren Efter matchen, som Fulham FC välförtjänt vinner med 3-2, får vi skjuts tillbaka till hotellet där vi sedan beställer en taxi som tar oss mot Stamford Bridge och matchen Chelsea FC Newcastle United FC.

13 Stamford Bridge är en vacker arena med plats för drygt åskådare. Dagens match fyller nästintill upp arenan, åskådare. Stamford Bridge

14

15 Vi har fått tag i perfekta platser och vi bjuds på en härlig inramning. Matchen vinner Newcastle United FC med 2-0, till Andreas stora förtjusning då det är hans favoritlag (!), efter två fantastiska mål av nyförvärvet Papiss Cissé. Nu har senegalesen gjort 13 mål på 11 matcher sedan han kom till Newcastle United FC i mitten av januari, alltså för ca 3,5 månad sedan. Med det ligger han i skrivande stund delat 8:a i skytteligan! Torsdag Träningslediga igår betyder dubbla träningspass idag! Målvaktsträningen fortsätter med intressanta och krävande övningar. Idag är det dags för Andreas att åka hem till Sverige igen, Filip och Kristoffer är som bekant kvar ett par dagar till. Andreas tycker att det har varit en väldigt intressant och givande resa, både för sig själv men framförallt för Filip. Han har skött sig riktigt bra och med tanke på att han oftast är den yngsta målvakten och aldrig gjort övningarna innan så ser det riktigt bra ut! Nu hoppas vi att de sista träningarna (för den här gången i alla fall) är minst lika givande och stimulerande för Filip som de första har varit! Vi önskar nu Filip all lycka i framtiden! Vid pennan Andreas Östby Karlslunds IF HFK

Övningar. Utespelare

Övningar. Utespelare Övningar Utespelare Teckenförklaringar - Anfallande spelare (Våra egna spelare i detta dokument). - Försvarande spelare/motståndare M - Målvakt - Småmål - Koner - Madrass - Skott/Avslut L - Ledare - Rörelse

Läs mer

Målvaktsövningar. Sidledsförflyttningar

Målvaktsövningar. Sidledsförflyttningar Målvaktsövningar Något som ofta kan glömmas bort, såväl i innebandy som i andra sporter, är att målvakten måste få köra övningar som är till för att förbättra just dennes spel. Ofta får målvakten bara

Läs mer

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av:

Detta skräddarsydda förslag till Er är planerat och sammanställt, den 15 december 2012, av: Göteborgs stolthet, F98 Qvidings FF, Spanienläger 2013 1-16 april Barcelona är en fantastisk blandning av gammalt och nytt, med världens just nu bästa fotboll, Tyvärr slängde ju Kung Zlatan in handduken

Läs mer

Guide för din fotbollsresa till Chelsea The Blues

Guide för din fotbollsresa till Chelsea The Blues Guide för din fotbollsresa till Chelsea The Blues Funderar du på en fotbollsresa till Chelsea för att se ditt favoritlag på Stamford Bridge, laget med supercoachen José Mourinho, ikonen Didier Drogba samt

Läs mer

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll

Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Träningsguide för barn och ungdom inom IK Huge Fotboll Detta dokument är en bilaga till Riktlinjer för träning och beskriver hur ett träningsprogram kan läggas upp, vad man ska tänka på under övningarna

Läs mer

Dösjöbro P/F -02 2010-09-15. Nästa steg i fotbollsutvecklingen 1(7)

Dösjöbro P/F -02 2010-09-15. Nästa steg i fotbollsutvecklingen 1(7) Dösjöbro P/F -02 2010-09-15 Nästa steg i fotbollsutvecklingen Våren 2011 är det dags att ta steget från att spela 5-manna fotboll till 7-manna fotboll. Skillnaden mellan dessa spelsystem är ganska stor

Läs mer

Övningar inom Innebandy

Övningar inom Innebandy Övningar inom Innebandy Av Kaj Nyman Visst känns det skönt att man ivrigt väntar på att få gå/åka till innebandy träningen och köra en och en halvtimme med sina kompisar så man får svettas och ha det roligt.

Läs mer

Vilken Spelare Är du?

Vilken Spelare Är du? Vilken Spelare Är du? Målvakt Målvakten har den viktigaste rollen i laget. En målvakt äger allt i sitt målområde och är den som bestämmer, styr och ställer. En målvakt är orädd och har många viktiga beslut

Läs mer

Sidledsförflyttning 1

Sidledsförflyttning 1 MÅLVAKTSÖVNINGAR Innehåll Sidledsförflyttning 1... 2 Sidledsförflyttning 2... 3 Sidledsförflyttning 3... 4 Utkast... 5 Reaktionsövning 1... 6 Reaktionsövning 2... 7 Reaktionsövning 3... 8 Skott och närspel

Läs mer

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel

KIF HFK P04 7 MANNA SPEL. Spelidé och organisation för 7 manna spel 2014-02-28 KIF HFK P04 7 MANNA SPEL Spelidé och organisation för 7 manna spel Vårt sätt att spela och agera Häftet du håller i handen kan du bläddra och läsa lite i för att förstå hur vi i KIF vill spela

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj Veckan har varit lugn men den har bestått av många Hej då och många Hej. Veckan har i stort sett varit lugn. Vi har kommit in i våra nya rutiner, som

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

Introduktion för 7-manna fotboll

Introduktion för 7-manna fotboll Introduktion för 7-manna fotboll Nästa steg i fotbollsutvecklingen Nästa vår är det dags att ta steget från att spela 5-manna fotboll till 7-manna fotboll. Skillnaden mellan dessa spelsystem är ganska

Läs mer

Spelare A och B skjuter på liggande boll varannan gång. Ställer sig sedan sist i respektive led. Målvakten jobbar i sidled.

Spelare A och B skjuter på liggande boll varannan gång. Ställer sig sedan sist i respektive led. Målvakten jobbar i sidled. Spelare A och B skjuter på liggande boll varannan gång. Ställer sig sedan sist i respektive led. Målvakten jobbar i sidled. ŀ Skotten ska komma lagom tätt. Målvakten ska lagom ha hunnit förflyttat sig

Läs mer

F0607 Föräldramöte Tisdag 28 feb 2017, kl 18:30-19:30

F0607 Föräldramöte Tisdag 28 feb 2017, kl 18:30-19:30 F0607 Föräldramöte Tisdag 28 feb 2017, kl 18:30-19:30 Presentation av tränarna Torbjörn (070-0922674, tobbe.lilja@spray.se ) Thomas (0732315792, thomas.wilton@helsingborg.se ) Tobias (0707-579390, tobias.lindulf@gmail.com

Läs mer

Guide för din fotbollsresa till Arsenal

Guide för din fotbollsresa till Arsenal Guide för din fotbollsresa till Arsenal Väljer du att åka på fotbollsresa till Arsenal med BE Resor kan det vara bra att veta att titta på den här guiden som vi har nedan. I den här guiden är det meningen

Läs mer

TUFFA TRÄNINGSPASS SOL GOD MAT MARBELLA SPANIEN - APRIL 2016

TUFFA TRÄNINGSPASS SOL GOD MAT MARBELLA SPANIEN - APRIL 2016 Toughest OCR camp TUFFA TRÄNINGSPASS SOL GOD MAT MARBELLA SPANIEN - APRIL 2016 Vi vill skapa träningsresor som utvecklar dig på många sätt! Du skall komma hem som dig själv men starkare både fysiskt och

Läs mer

3. Under pågående spel förolämpar spelare nr 7 i lag A tränaren i lag B, nr 7 befinner sig på spelplanen och lag A har bollen. Domslut?

3. Under pågående spel förolämpar spelare nr 7 i lag A tränaren i lag B, nr 7 befinner sig på spelplanen och lag A har bollen. Domslut? Svenska Fotbollförbundet Domarkommittén Hemregelprov 2012-12-01 Namn: Tänk på att: Ange om det är direkt eller indirekt frispark Ange eventuell bestraffning Ange hur spelet sätts igång och från vilken

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Övningsbank för ungdomar

Övningsbank för ungdomar De här övningarna är tänkt att fungera som en guide och inte ett måste. En generell regel bör vara att inte använda för många övningar på samma pass och att vi gör samma övning flera träningar i rad så

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Reseguide till London

Reseguide till London Reseguide till London Alla nödvändigheter för din London resa Nicholas Harrison Vill du åka till London utan att spendera allt för mycket pengar? Denna guide hjälper dig boka alla nödvändigheter för en

Läs mer

Svenska fotbollförbundets Tränar- och spelarutbildning

Svenska fotbollförbundets Tränar- och spelarutbildning Svenska fotbollförbundets Tränar- och spelarutbildning Driva mot mål Anfallsspel - Komma till avslut och göra mål 6 övningar. Nivåer: 1 Enklare målvaktträning. träna avslut vid friläge Övningar i träningspasset:

Läs mer

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer.

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer. Namn: Andrea Renström Resa: Arizona Datum: 9/3 2014 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: -underbar stuga, sängarna är jättesköna. Städning varje dag om man vill. Kommentar maten: Maten är grymt god.

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

Föräldramöte agenda

Föräldramöte agenda Föräldramöte 20170504 agenda Kort årsberättelse och nuläge för P06 Kontentan av HFF ungdoms FAS möte Ert ansvar som föräldrar vad innebär det Barnens ansvar Cuper? Kassa Fotografering Övriga frågor Kort

Läs mer

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s

POLEN 2011. Jesper Hulterström. V10 s POLEN 2011 Jesper Hulterström V10 s 1 Jag heter Jesper Hulterström och Har varit på utlandspraktik 5/5 25/5 i Polen i en stad vid namn Tuchola. Resan varade i 3 veckor och den gjorde jag med John Pettersson

Läs mer

Grundförutsättningar i anfallsspel: Anfallstermer

Grundförutsättningar i anfallsspel: Anfallstermer Grundförutsättningar i anfallsspel: * Spelbredd innebär: Ha ett bra avstånd i sidriktning (sidled) * Speldjup innebär: Ha ett bra avstånd i längdriktning (djupled) * Spelavstånd innebär: Ha bra bredd,

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen

Resedagbok. Studieresa Limousin- och Blondeföreningen Resedagbok Studieresa Limousin- och Blondeföreningen - onsdag 24 juli 2013 07:59 Äntligen på väg! Några hade hoppat på redan i Varberg och resten hoppade på på Erikslund utanför Ängelholm. Totalt är 26

Läs mer

Mölnlycke IF P02 åker till England

Mölnlycke IF P02 åker till England Mölnlycke IF P02 åker till England Sagt på en träning för tre år sedan Grabbar - Om tre år, skall vi inte åka till England då och kolla på fotboll? Så här blev det: Förberedelser: Närmare halva Mölnlycke

Läs mer

Det hanns också med bassängbad, vattenrutschkana och minigolf. Fanns även möjlighet till bowling och klätterväg.

Det hanns också med bassängbad, vattenrutschkana och minigolf. Fanns även möjlighet till bowling och klätterväg. Rikslägret 2017. Årets Riksläger gick av stapeln i Idre och Idre Fjälls anläggning. Rikslägret planeras från Svenska Orienteringsförbundet och alla klubbar har möjlighet att deltaga. Nästan 500 ungdomar

Läs mer

Kundutvärdering (Pernilla Rydberg)

Kundutvärdering (Pernilla Rydberg) Kundutvärdering (Pernilla Rydberg) Avresedatum: 2016 10 30 Destination: USA Arizona Cowboy i Vilda västern Fråga Svar Kommentarer Hur många deltagare var ni i gruppen? Hur blev du mottagen vid ankomsten?

Läs mer

Åkersberga P05: Röd & Blå

Åkersberga P05: Röd & Blå Åkersberga P05: Röd & Blå Träningsövningar 2015 ÅBK P05: Röd & Blå TRÄNINGSÖVNINGAR 2015 (1) Vändning Vändning och passning. 6-8 spelare. Avstånd mellan A och D ca 30 meter. A passar B, som vänder och

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012

JULI 2012. Storsjöyran. den 28 juli 2012 JULI 2012 Storsjöyran den 28 juli 2012 Nu har det gått några dagar sen sist och jag har haft en vecka med lugnare träning, vilket har varit ganska skönt då det är Yran-vecka i stan och fullt med folk.

Läs mer

Helgträning

Helgträning Helgträning 2013-11- 26 P01 2013-14 Teknikträning Stopp och rotering 1. Stopp utan boll på linje Alla spelare på en sidlinje i basketposition. På signal tar alla spelare ett steg och sedan stannar. Spelare

Läs mer

Innan nicken. Nickteknik

Innan nicken. Nickteknik Innan nicken Titta upp före du får bollen så du ser alternativen för pass eller avslut Du ser hur och vart du ska nicka och vilken typ av nick du ska använda Vid nick mot mål ser du målvaktens position

Läs mer

Medlemsavgift 150kr Träningsavgift ca 900kr Planvärdar Storsjöcupen Bollkallar

Medlemsavgift 150kr Träningsavgift ca 900kr Planvärdar Storsjöcupen Bollkallar VÄLKOMNA ÅTAGANDE Medlemsavgift 150kr Träningsavgift ca 900kr Planvärdar Storsjöcupen Bollkallar Under v27 kommer vi behöva ställa upp med planvärdar under storsjöcupen, så fort vi får veta från Frösö

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Föräldrarmöte IFK STD-KM :02

Föräldrarmöte IFK STD-KM :02 Föräldrarmöte IFK06 17-03-29 STD-KM01-09-2013-06:02 Vad Laget Träningar & Matcher, Utformning träningar Utbildningsplan Regler Cuper och andra aktiviteter Utrustning Att vara förälder Övrigt IFK 06 2017

Läs mer

Dagbok från en spännande cup i Danmark - med kämparanda, smörrebröd och solsting!

Dagbok från en spännande cup i Danmark - med kämparanda, smörrebröd och solsting! Dagbok från en spännande cup i Danmark - med kämparanda, smörrebröd och solsting! 20/7 2014 Vi åkte från Kuben kl. 01:00 söndag morgon. Busschauffören stannade i Västerås för att ta en bensträckare men

Läs mer

Informationsblad Märsta Games oktober

Informationsblad Märsta Games oktober Informationsblad Märsta Games 2018 6-7 oktober Snart är det dags för avspark i årets upplaga av Märsta Games. Vi hoppas på vackert väder, och underhållande och välspelade matcher. Nedan lite kort info

Läs mer

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit?

Enkät Plantskolan Hammarby IF FF Har din son deltagit som? 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? Enkät Plantskolan Hammarby IF FF 2014 1. Har din son deltagit som? 10 98.4% 9 8 7 1 2 1 Målvakt 2 Utespelare Målvakt 1,6% Utespelare 98,4% 2. I vilken åldersgrupp har din son deltagit? 10 9 8 7 16.4% 19.7%

Läs mer

INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR

INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR INNEBANDYSPELAREN ÖVNINGAR innebandyspelaren övningar Huvudmoment 1 Växlingar i viss fart (Bollbehandling) 3 2 Ytterligare moment 1 1 2 3 Förklaring Ställ upp 10 konor och spelare i led med var sin boll

Läs mer

FEI European Championships Dressyr & Hoppning 2015, Aachen Tyskland, 11-23 augusti

FEI European Championships Dressyr & Hoppning 2015, Aachen Tyskland, 11-23 augusti FEI European Championships Dressyr & Hoppning 2015, Aachen Tyskland, 11-23 augusti Följ med Equi Tours på mästerskapsresa till Aachen, Tyskland för ett spektakulärt Europamästerskap! Här väntas fantastiska

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december

barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december barnhemmet i muang mai måndag 19 november - torsdag 13 december Under veckorna som har gått har vi med jämna mellanrum i vardagen firat thailändska högtider och framöver blir det dags för lite farang-högtider

Läs mer

Instruktion Väggspel

Instruktion Väggspel Instruktion Väggspel Väggspel är ett mycket bra alternativ när du ska ta dig förbi en motståndare Du utmanar motståndaren och väggspelar med en spelbar medspelare Som normalt är spelbar snett framför dig

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 Oktober och nästan hela november har gått sedan sist och oj vad vi har hunnit med mycket! Barnen har fått sina mitterminsbetyg de har

Läs mer

Schloss Teschow Golfresa med Lundsbrunns golfklubb

Schloss Teschow Golfresa med Lundsbrunns golfklubb Schloss Teschow Golfresa med Lundsbrunns golfklubb Många av de 45 glada deltagarna startade med lunch på Lundsbrunns GK på lördagen den 12 april. Roger vår chaufför packade bussen och visade upp stor skicklighet

Läs mer

Mormor polis och Zlatans skor

Mormor polis och Zlatans skor MARTIN PALMQVIST SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Tuva och mormor ska gå på fotbollsmatch och se Zlatans lag som är på besök. De köper tröjor av Tomas Tröja och när de ska gå in och sätta sig

Läs mer

Stafetter Teknikbanor 1 2 a) 3 e) a)

Stafetter Teknikbanor 1 2 a) 3 e) a) STAFETTER OCH TEKNIKBANOR Stafetter, både med och utan boll, är en spännande och rolig form av träning för barnen. Det finns ingen given mall för hur stafetterna ska gå till, använd fantasin eller låt

Läs mer

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare).

Försvar. 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). 2. Försvar mot 1:a-tempo följt av 3:e-tempo (minst 6 spelare). Försvar (! = även lämplig för nybörjare) 1. Förberedande försvarsträinng (5 eller 6 spelare). En passare i mitten (framme vid nät) och fyra försvarare/anfallare på position 1, 2, 4 & 5 (alternativt hel

Läs mer

Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01

Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01 Sommarträning 2015 AIK Innebandy P01 Sommarträning väldigt viktigt Sommarträning är inget tvång men det är bra om du försöker träna under sommaren. Hinner och kan du köra 2-3 pass i veckan löpande under

Läs mer

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden)

SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) SPELARUTVECKLINGSPLAN (Röda Tråden) -BARN OCH UNGDOMSFOTBOLL- 6 18 ÅR GRUNDSTENAR I LAGBYGGET Glädje en av de starkaste drivkrafterna för att barnen ska fortsätta med sin idrott är att det är roligt. Rättvisa

Läs mer

ÖVNING 1b Kategori: Lätt Syfte: Bättre individuell skicklighet 1mot 1, Aggressivitet och tävlingsinstinkt (1, 2) Utmana 1mot 1(Halvplansövning)

ÖVNING 1b Kategori: Lätt Syfte: Bättre individuell skicklighet 1mot 1, Aggressivitet och tävlingsinstinkt (1, 2) Utmana 1mot 1(Halvplansövning) ÖVNING b Syfte: Bättre individuell skicklighet mot, Aggressivitet och tävlingsinstinkt (, ) Utmana mot (Halvplansövning) Para ihop spelarna två och två, en boll per par. Denspelare som har boll försöker

Läs mer

Träningsupplägg (tisdag med P07)

Träningsupplägg (tisdag med P07) Träningsupplägg 2016-10-11 (tisdag med P07) Uppvärmning (10 min) se UPPVÄRMNING Teknikövning (10 min) se PASSNING Spelövning (7 min) se PASS-JAGE (helplan) Spelövning (7 min) se PASS-DRIBBLA-SKJUT (helplan)

Läs mer

Planering av träningar DFF

Planering av träningar DFF Planering av träningar DFF HÄR BIFOGAS DELS DE KOMMENTARER SVFF HAR KRING TRÄNING OCH DESS TEMAN. VIKTIGT ATT VI VÄGER IN MÅLVAKTERNA OCH FINSLIPAR PÅ DESSA DELAR I UPPLÄGGET. DE PROGRAM SOM ÄR BIFOGADE

Läs mer

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service.

Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Shopping resa till Bangkok Ni åker med Thai Airways TG961 från Stockholm Arlanda kl 14.30 (onsdag) Här gäller Arlanda VIP service. Ni möts i anslutning till vår VIP-entré på Arlanda, separat från terminalerna

Läs mer

Sparringseminarium i Norge

Sparringseminarium i Norge Sparringseminarium i Norge Trondheim, 24-26 februari 2006 Text: Swavek Dydiszko På en personlig inbjudan från Master Per Andresen åkte jag till Norge för att träna med den norska organisationen NTNs bästa

Läs mer

ÖSK P96 Navet Fotboll Verksamhetsåret 2005

ÖSK P96 Navet Fotboll Verksamhetsåret 2005 ÖSK P96 Navet Fotboll Verksamhetsåret 2005 På den här sidan finns dom viktigaste händelserna som publicerats på hemsidan under året sparade för den som vill läsa lite om lagets historia. Rynninges Vinterpool

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Gimo IF FK P !!! Laget. Gimo IF FK P05 Årsberättelse 2015

Gimo IF FK P !!! Laget. Gimo IF FK P05 Årsberättelse 2015 Gimo IF FK P05 Årsberättelse 2015 Gimo IF FK P05 2015 Laget Adam Jansson Alvin Hagstedt Alwin Lager Anton Davidsson Daniel Tomov Destin Mamyanga Elias Seppälä Erik Roos Fabian Negga Filip Holm Kasper Björklund

Läs mer

SAMLING 1. Träning 1-90min

SAMLING 1. Träning 1-90min SAMLING 1 Träning 1-90min 40 min Jag och bollen, stationer 3*12min Dela upp träningsgruppen i tre mindre grupper. Har man tillgång till mer än en plan under träningen kan man med fördel sprida ut sig mer

Läs mer

Övning 1. Uppvärmning. Statisk uppvärmning : 5 minuter. Halvmåne

Övning 1. Uppvärmning. Statisk uppvärmning : 5 minuter. Halvmåne Övning Uppvärmning Statisk uppvärmning : 5 minuter Halvmåne. Övning Uppvärmning Rörlig uppvärmning : 5 minuter Strömskott lla I led springer fram med bollen och skjuter ett LÖST skott på målvakten, får

Läs mer

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson

Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar. Torbjörn Johansson Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs Förbättra kommunikationen mellan målvakt och backar Torbjörn Johansson Handledare Ulf Engman 2011-05-17 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning Sid.3 2. Bakgrund Sid. 4 3.

Läs mer

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer ::

Träningsprogram (T) - :: Secrets to Soccer :: Sida 1 av 5 Träningsprogram Gjord av Total tid GFF Spelarlyftet Spelare: 95 minuter Målvakter 95 minuter Datum 2009-06-01 Tid 00:00 Plats Lag/träningsgruper Spelsystem - F15-16, P15, P16 Öppna kommentarer

Läs mer

Introduktion 7-manna fotboll

Introduktion 7-manna fotboll Introduktion 7-manna fotboll De stora skillnaderna som kommer att märkas ganska fort är att planen och målen är större och matchtiden längre. Dessutom så börjar vi prata positioner på planen. Till allt

Läs mer

Träning 1 Våren 2015. Pojkar -05

Träning 1 Våren 2015. Pojkar -05 Träning 1 Våren 2015 Pojkar -05 Samling 16.15 - Klubbhuset Grabbarna får snacka av sig 5 minuter Ev. reflektion av veckans match(er) Fotbollskolan på Taktiktavlan - Vårens ämne är rörelse utan boll (anfall

Läs mer

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle

Måndag 8/11-10. 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn. 06:25 Byte till tåg i Gävle Måndag 8/11-10 05:05 Avfärd med buss från Söderhamn 06:25 Byte till tåg i Gävle 10:00 Avfärd från Arlanda till Frankfurt I Frankfurt spärrades bandet där våra väskor skulle komma av. Det var lite obehagligt

Läs mer

Fotbollsmatchen. Albin gustawson

Fotbollsmatchen. Albin gustawson Fotbollsmatchen Albin gustawson Per skriver precis på Twitter om Oskars 1-0 mål, när han tittar upp på planen och ser hur Oskar trycker till en AIK-spelare som faller ner till marken med handen mot bröstet.

Läs mer

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2

Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Så spelar vi 7 mot 7 BOO FF P07:2 Inledning I och med denna säsong övergår vi till att spela 7 mot 7. Det är en stor omställning för er som spelare då det innebär att spela på en betydligt större plan.

Läs mer

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning

Play Football. Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination. av färdighetsträning Play Football Uppvärmningslekar/tävlingar, avslutande övningar i kombination av färdighetsträning Rekomenderad ålder: Från 6 år - 11år Parkull med boll Vad: Driva, samarbete/kommunikation Hur: Utsatt yta

Läs mer

Rembo Skidor Presenterar

Rembo Skidor Presenterar Rembo Skidor Presenterar HUGO JACOBSSON Ålder: 16 år Skidgymnasiets ort: Mora kommun Gren: Längdskidor Vilket år går du på skidgymnasiet: Första året Program: Naturvetenskapliga programmet Hugos tips:

Läs mer

UNIKT KONCEPT: Träningsläger anpassat för ditt lag Laganpassat träningsläger på Rosvalla Nyköping Eventcenter 2011

UNIKT KONCEPT: Träningsläger anpassat för ditt lag Laganpassat träningsläger på Rosvalla Nyköping Eventcenter 2011 UNIKT KONCEPT: Träningsläger anpassat för ditt lag Laganpassat träningsläger på Rosvalla Nyköping Eventcenter 2011 SUPER CAMP Välkommen till Rosvalla Nyköping Eventcenter! Vi är ett av Skandinaviens största

Läs mer

Ingen gör mål på mig VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Ingen gör mål på mig VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ANNELIE DREWSEN Sidan 1 Ingen gör mål på mig Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Selma har varit på kollo och hon kan inte sluta tänka på Esmeralda, tjejen med de gröna ögonen. När Selma kommer hem blir

Läs mer

Svenska GRAMMATIK: ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska GRAMMATIK: ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK: ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV: Alla mina (fin) saker Jag har många saker.

Läs mer

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 3 ABK gör avspark. Först går bollen lite fram och tillbaka mellan lagen. Två klungor jagar efter den hit och dit, men sedan får Tina tag i bollen och drar sig ut på kanten. Hon ser Max komma och

Läs mer

Målrelaterad träning

Målrelaterad träning Målrelaterad träning Vt 2013 Ett arbete i idrott och hälsa Av: Jöran Svennersjö Handledare och lärare: Jöran Svennersjö Mål: Jag valde att fokusera på armhävningar, plankan och spänst. Detta gjorde jag

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

MAJ 2013. Mallorca. den 22 maj 2013. Mallis nästa. den 17 maj 2013

MAJ 2013. Mallorca. den 22 maj 2013. Mallis nästa. den 17 maj 2013 MAJ 2013 Mallorca den 22 maj 2013 Så har vi anlänt till Mallorca och den lilla byn Soller här på ön, sist jag var här var för 2 år sedan med laget. Denna gång är det bara jag A-K och Bettan men vi har

Läs mer

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här

Träningsbank. Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) Tänka på. Uppvärmning Följa John 10 min (max 20 st) Fotbollsträning. Ålder: 8-10 Ange tid här Fotbollsträning Träningsbank Ålder: 8-10 Ange tid här Uppvärmning Tåget 10 min (max 20 st) 1. Led om två och två 2. Starta tåget som ett ånglok långsamma steg som ökar till joggning, gör ångloksljud 3.

Läs mer

Fotbollsskola Charlo. Nivå 1. Skott och avslut på mål

Fotbollsskola Charlo. Nivå 1. Skott och avslut på mål Fotbollsskola Charlo Nivå 1 Skott och avslut på mål Uppvärmning övning 1 5-10 min VAD? Lek - Driva boll, bollkontroll VARFÖR? Uppvärmning och för att få en känsla för var vristen sitter HUR? Se markerad

Läs mer

Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99

Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99 Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99 Du ska träna minst 2-3 pass i veckan från och med v31 (28 juli). Passen tränar fyra olika områden; Uthållighet, Snabbhet, Styrka och Teknik. Kombinera gärna uthållighetspass

Läs mer

Vår första vy över London från planet

Vår första vy över London från planet Slutrapporten Den 25:e oktober åkte vi i Es3 till London. Där utforskade vi staden, såg många olika sevärdheter, gick på museer och upptäckte en del av Londons musikliv. England och Sverige skilde sig

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Erik står i mål Lärarmaterial

Erik står i mål Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om Erik som är fotbollsmålvakt. Idag ska de spela match. Hans pappa är tränare och vill gärna att laget ska vinna. I bilen dit

Läs mer

Målvaktsträning i Sunderby SK, år. En kort sammanställning av utbildningsmaterialet till Svenska fotbollsförbundet målvaktstränarutbildning C

Målvaktsträning i Sunderby SK, år. En kort sammanställning av utbildningsmaterialet till Svenska fotbollsförbundet målvaktstränarutbildning C Målvaktsträning i Sunderby SK, 10-12 år En kort sammanställning av utbildningsmaterialet till Svenska fotbollsförbundet målvaktstränarutbildning C Syfte och mål Syftet är att vägleda lagens ledare så att

Läs mer

Övning 1: Bolljonglering. Krav Brons: 10 tillslag Silver: 15 tillslag Guld: 25 tillslag maxtid 1 minut

Övning 1: Bolljonglering. Krav Brons: 10 tillslag Silver: 15 tillslag Guld: 25 tillslag maxtid 1 minut Övning 1: Bolljonglering Brons: 10 tillslag Silver: 15 tillslag Guld: 25 tillslag maxtid 1 minut Övningen i sig har väl ingen klar relatering till spelsituationer, men man tränar motoriken och skapar bra

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Det är lättare att hantera att laget vinner mer än det förlorar än att laget förlorar i stort sett alla matcher.

Det är lättare att hantera att laget vinner mer än det förlorar än att laget förlorar i stort sett alla matcher. 7-MANNA FOTBOLL Allmänt Det är en ganska stor omställning från 5-manna till 7-manna. Nu räcker det inte att vara individuellt skicklig, man måste kunna passa, löpa utan boll och framför allt sparka bollen

Läs mer

Antal spelare Ett pololag består av målvakt och sex utespelare samt sex avbytare. Byte får ske när som helst under matchen.

Antal spelare Ett pololag består av målvakt och sex utespelare samt sex avbytare. Byte får ske när som helst under matchen. 2 Ungdom C Vattenpolo för tjejer och killar av vilka merparten är födda 2003-2004. Matcher Tjejer och killar spelar i mixade lag på en plan med minimimåtten 12x20 meter, i djup bassäng. Målen är 2,5x0,8

Läs mer

Fotoalbum. Englandsresa 15--19 Mars 2007. All England Veteran Championship

Fotoalbum. Englandsresa 15--19 Mars 2007. All England Veteran Championship Fotoalbum Englandsresa 15--19 All England Veteran Championship Resan startade på Säve pytte-flygplats. Där intogs Staropramen & Ahlgrens bilar (som synes) Gunnel & Jeanette Gunnel Deltagare från Sverige

Läs mer

Veckobrev v4-6. Konjunktioner och Satsadverbial också

Veckobrev v4-6. Konjunktioner och Satsadverbial också Veckobrev v4-6 Zlatan Läxa med meningar till torsdag den 24 januari. Hans pappa är bosnier och hans mamma är kroat. Där fick han mat men det var ofta bråk hemma. Han älskade sin fotboll men han var inte

Läs mer

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll

FCD-MODELLEN. för 5-7 manna fotboll FCD-MODELLEN för 5-7 manna fotboll Sportslig organisation 2011, gäller fr o m 1 november Kontaktvägar FC Djursholm FC Djursholm kansli 08-753 15 22 Sportchef Pär Mille Millqvist 0705-88612 mille@fcdjursholm.se

Läs mer

Övningsbank Lomma FBC

Övningsbank Lomma FBC Övningsbank Lomma FBC Här nedan följer en rad övningar som är roliga, lärorika och väl beprövade. Vi börjar med ett par gröna, så kallade lätta övningar. De här övningarna är ganska så okomplicerade att

Läs mer

Här följer en resedagbok för P95/97:s träningslägret i Timmerdorferstrand 1-4 april 2012.

Här följer en resedagbok för P95/97:s träningslägret i Timmerdorferstrand 1-4 april 2012. Här följer en resedagbok för P95/97:s träningslägret i Timmerdorferstrand 1-4 april 2012. Vi vill börja med att tacka alla som hjälpt till att göra vårt läger möjligt; Föräldragruppen, ledarna, föreningen

Läs mer