Systematiskt kvalitetsarbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Systematiskt kvalitetsarbete"

Transkript

1 Systematiskt kvalitetsarbete Parkskolan 2013/2014 Kvalitetsrapport

2 Inledning Skolans viktigaste mål är att eleverna skall uppnå godkända resultat i förhållande till gällande nationella läroplaner och kursplaner. Genomförandet sker genom personalens arbete med elever i klasser och grupper utifrån planerade aktiviteter som ansluter till planering inför aktuella ämnesområden i läroplanen. Resultatet bedöms genom uppföljningar och utvärderingar av skolarbetet, i samtal mellan elev och lärare och i utvecklingssamtal mellan elev-föräldrar och lärare. I år tre infaller under vårterminen nationella prov i svenska och matematik. Provens resultat stämmer oftast överens med den bild som lärarna sedan tidigare har om barnets utveckling. I lågstadiet är det vanligt att en lärare har huvudansvar för samtliga ämnen, men där analys av kunskapsutvecklingens utfall sker också tillsamman med andra kollegor som har inblick i elevernas utvecklingspotential och resultat. Analyser är påtaglig i samband med nationella prov där särskilt berörda lärare diskuterar kring resultaten för att kunna ändra och förbättra för eleverna. Deras analyser delges även övriga lärare under konferenser. Elevernas resultat ligger också till grund för förbättringar dels i pågående undervisning, dels i kommande. 2 Grundfakta förutsättningar Parkskolan är en lågstadieskola belägen i Storumans samhälle. Skolan ligger vackert vid sjön med möjligheter att nyttja omgivningarna. Upptagningsområdet är samhället med närliggande byar. Eleverna från byarna åker skoskjuts. I skolan har under läsåret gått 91 elever från förskoleklass tom år tre. I skolan finns också två femårsgrupper med 25 barn och fritidsverksamhet med 83 inskrivna barn fördelade på fyra avdelningar. Skolan har mottagningskök med ett skolmåltidsbiträde 0,75 %. Skolmåltidsbiträdet gör också i ordning frukost för femåringar och fritidsbarn. 2.1 Styrning och ledning. Parkskolans verksamhet styrs av skollag, läroplaner, internationella konventioner, kommunlag, diskrimineringslag och kommunala riktlinjer. Dokumenten ligger till grund för den dagliga verksamheten. Fritids-kultur- och utbildningsnämnd har det politiska ansvaret för att bedriva verksamheten. Nämnden fattar beslut i frågor som rör vår verksamhet och frågor som fullmäktige dirigerat till dem.

3 Som stöd för omsorg och lärande för barn och elever i förskola och skola finns en förvaltningsorgansation. Högsta ansvariga tjänsteman i fritids-kultur och utbildningsförvaltningen är förvaltningschefen. På Parkskolan leder och fördelar rektor det pedagogiska arbetet för hög måluppfyllelse samt ansvarar för personal och ekonomi. För den direkta dagliga verksamheten med elever i förskoleklass och grundskola ansvarar förskollärare, fritidspedagog, grundskollärare, specialpedagog och elevresurser. Rektor är närmast ansvarig chef. Rektorer, förskolechefer och skolchefen har gemensamma skolledarmöten varannan vecka. 2.2 Elever Läsåret 2013/2014 är 91 elever inskrivna på Parkskolan. Förskoleklass År 1 År 2 År 3 33 elever 20 elever 18 elever 20 elever Fritids har totalt haft 83 barn inskrivna i åldern 6 11 år under läsåret. De flesta barn bor i närheten. Barn från byar åker skolskjuts. 2.3 Personal I förskoleklass och grundskola har 5,63 lärare varav 1,62 i förskoleklass och i fritidshemmet arbetar 7 personer. Skolan har haft tillgång till 0,5 specialpedagog och 0,5 lärare inriktad mot tal. En elevresurstjänst 0,5 har funnits. Kurator och skolsköterska finns tillgängliga på skolan under måndagar. Samtlig personal utom en är kvinnor. Skolans pedagoger har legitimation och är alla behöriga upp tom åk 3. Endast en person är fritidspedagog, övriga fast anställda är förskollärare. Elevresursen har barnskötarutbildning. Det har varit svårt att få behörig personal på vikariat varför där finns outbildad personal.

4 2.4 Modern teknik Eleverna har inte egen arbetsdator. Datorer finns i klassrummen och samlade i datasal för gemensam undervisning. Elever i behov av datastöd har via kommunens datatek kan låna en dator för läsåret. Det finns en interaktiv tavla och två bildkanoner. Det har ibland varit problem att komma ut på nätet och flera accesspunkter har lagts in i huset. Avdelningen Myran behöver även ett uttag för uppkoppling. Alla lärare har arbetsdator. 2.5 Lokaler Skolan, som är en enplansskola, renoverades för drygt 10 år sedan. Lokalerna är snygga och välhållna. Varje klassrum har ett grupprum i omedelbar närhet och två fritidshemslokaler kan användas under förmiddagarna om så behövs. Förskoleklass och fritidshemmets fyra avdelningar finns i fd. klassrum som i två fall byggts om för att bättre passa verksamheten. I skolan finns en lekhall som används av alla grupper. Ett litet bibliotek finns, dock inte datoriserat. Alla lärare har egen arbetsplats. 2.6 Ekonomiska förutsättningar De medel som skolan tilldelats har räckt. Fritidshemmet har behövt extra tillskott för 1 tjänst eftersom vårdtiden översteg den utlagda personaltilldelningen. Analys Det kan vara svårt att förutse fritidshemmets resursbehov eftersom det styrs av vårdtimmar. Detta år blev det betydligt fler barn än beräknat vilket har gjort att två avdelningar varit underbemannade. Två halvtider fick därför sättas in under resterande skolår. 3. Kunskaper och lärande 3.1 Mål Alla barn och elever skall gas den ledning och stimulans de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att från egna förutsättningar utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Alla elever skall nå minst godkänt i alla ämnen. Nyfikenhet och intresse skall stimuleras, lärande skall ske i stimulerande miljö och med varierat arbetssätt. Eleverna skall ges förutsättningar att få förståelse för vilka mål de arbetar mot och vad de skall lära sej.

5 Rektor och lärare ska ha höga förväntningar på eleverna. Lärarna skall tillhandahålla lokala pedagogiska planeringar. 3.2 Barns och elevers utveckling mot målen Alla pedagoger sätter mål för sin undervisning utifrån elevernas utveckling. Hänsyn tas till individen och särskilda insatser görs för den enskilde utifrån elevens behov. Vid utvecklingssamtalen går lärare, elev och förälder igenom hur barnet är på väg att nå målen och lägger en plan på hur man skall gå till väga. Elever som har svårt att nå mål får stöd av grundskollärare, förskollärare och specialpedagoger. Fetta sker både i klassen, mindre grupper och även enskilt. Elever kan i vissa fall få stöd efter skolan av sin lärare. För elever som behöver extra stimulans försöker man hitta utmaningar. Barnens intresse för skolans ämnen fångas i förskoleklass genom temaarbete där grundskolans olika områden integreras. Barnens olika utveckling ges möjlighet till stimulans inom ex svenska och matematik. Inför grundskolestart sker överlämning till mottagande lärare som då får möjlighet att se var de blivande eleverna befinner sej. I grundskolan följs eleverna ordentligt från första klass. Olika tester görs inom lässkrivområdet utifrån kommunens läs-skrivplan. Mål för olika områden gås igenom med eleverna. Lärare och rektor har höga förväntningar på alla. Lokala pedagogiska planeringar görs. Resultat I år tre genomförs nationella prov i svenska och matematik under vårterminen. Bägge proven är uppdelade i 7 olika delar och för att vara godkänd skall eleven nått godkänt inom alla delarna. Detta år deltog 20 elever. Nått nationella mål åk 3, helhetsbedömning: Svenska 80% Matematik 84% No 84% SO 84% I nationella provresultaten kunde lärarna rätt tydligt se inom vilket område en elev hade svårigheter. I år blev en del elever stressade över provsituationen. Inom övriga områden bedöms eleverna uppnått målen.

6 Hälsa Ett övergripande mål för skolan är hälsa. Särskilt förskoleklass och fritids har haft det som sitt stora mål och tänkt in olika aspekter i psykiskt och fysisk hälsa. Trygghet som byggs på goda relationer har varit en grundbult. Förbättringsförslag Resultaten diskuteras igen vid terminens början med målet att förbättra resultaten. Undervisningsmetoder och sätt anpassas efter behov. För området hälsa som kommer att finnas kvar som mål gäller att förtydliga uppnåendemål för hela enheten. 4. Kunskapsresultat 4.1 Dessa följer ovanstående, som lågstadieskola finns inte betyg för någon klass. Analys av nationella prov Eleverna har ibland stressat. Man kan träna provstunder genom andra, enkla prov under höstterminen. Vissa områden, ex bruten linjal hade flera elever svårt med. I svenska är det svårare att skriva en faktatext än fri skrivning, det är för en del elever också svårt att få ihop fullständiga meningar och en längre text. Förbättringsåtgärder kunskapsresultat Tydlighet och tid krävs vid överlämningar från förskoleklass till år 1 och från år 3 till mottagande Centralskolan år 4. Tillräckligt med utrymme att analysera uppnående mål och tankar om hur dessa kan förbättras skall också finnas. För större helhetssyn och möjlighet att omsätta teori i praktiken skall samarbetet mellan fritidshem och skola ytterligare utvecklas. Fortbildning lärare Grundskolans lärare har deltagit i mattelyftet vilket stärkt kunskaper och metoder i matematikundervisningen. Någon deltog i matematikbiennalen under vintern. En lärare har fortbildat sej inom no genom Skolverkets utbildningsinsats för 1 7 lärare. Förskoleklass- fritidslärare har deltagit i seminariedagar i Umeå, två lärare deltar i nätverk för läs-skrivinlärning och fritidshem. I övrigt har artiklar och litteratur lästs och diskuterats i arbetslagen. Kommunens egna fortbildningar har besökts.

7 5. Normer och värden Mål Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever skall inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den skall främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen skall också förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Skolan skall aktivt främja likabehandling och motverka kränkningar. Alla barn och elever har rätt till god utbildning i trygg miljö. I kommunens utbildningsplan står även att människors olikhet skall ses som en tillgång. Ett sådant förhållningssätt har stor betydelse när det gäller att uppmuntra medarbetarskap, främja likabehandling och motverka kränkningar. Utbildningsplanen använder uttrycket en skola för alla och att människors olikheter skall ses som en tillgång. 5.1 Likabehandling diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Diskrimineringslagen och 6 kapitlet i skollagen har till syfte att skydda barn och elever mot kränkningar av deras värdighet. Parkskolan har en likabehandlingsplan som utgår från Skolverkets krav och riktlinjer. Planen är ett stöd för arbetet med lokabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Enheten arbetar kontinuerligt med att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Planen är ett levande dokument och utvärderas en gång per år av rektor och arbetslag. Elevers och föräldrars synpunkter vägs in. Inför det nya årets plan genomförs trygghetsvandring med elevgrupper från olika klasser tillsammans med lärare. Utifrån vandringen samt annan information kan konkreta utvecklingsåtgärder vidtas och nya mål sättas i den justerade planen. I klasserna genomför bla förskollärare regelbundet sk EQ samtal och samarbetsövningar. Gemensamma aktiviteter som lek- och utflytsdagar och storsjungstillfällen för husets alla barn genomförs under året. Under rasterna och innan skolan börjar på morgonen finns alltid någon personal ute. Skolan har sk trivselregler : Lyssna, säga snälla saker, dela med sej/låna ut, få vara med, hjälpa. I klasserna finns också egna, överenskomna regler för arbetet. Värdegrundsarbetet finns ständigt med i den ordinarie skoldagen i form av samtal och annan integrering i ordinarie ämnen.

8 Skolkurator kan också delta med förslag till arbetsgång inom området. Resultat Personalen upplever sej ha god kontroll över vad som sker inne och ute. Vid osämja mellan barn tar personalen tag i detta omgående och hjälper eleverna att finna lösningar. Arbetsgången i likabehandlingsplanen följs och föräldrarna informeras. 5.2 Trygghet och studiero Utbildningen skall utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö präglad av trygghet och studiero. Alla barn/elever har rätt till en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero, vilket är förutsättning för god inlärning. Elever som inte når målen skall få den hjälp de behöver för att nå sina mål. Rektor och lärare strävar i sitt arbete efter ett tillåtande och positivt klimat i elevgrupperna och på rasterna. Ambitionen är att elever skall känna sej trygga för att på bästa sätt ta del av kunskaper och värden i undervisningen och samvaron. De eftersträvar att eleverna skall få komma till tals, lyssna på varandra och göra överväganden tillsammans med andra, I det förebyggande arbetet pågår ständigt ett arbete för en trygg miljöför alla på skolan. Man arbetar medvetet med förtroendefulla relationer och att skapa goda kontakter lärare-elev-föräldrar. I klasser och på fritids samtalar man om behovet av och att skapa en god stämning. I stället för att tala om gör eleven om bra eller dåligt kan läraren säga jag ser att du skriver. Andra elever kan då också sätta igång att skriva och den goda kontakten stärks. Påminnelser om behov och varför studiero skall finnas lyfts kontinuerligt. Klassregler som tagits med eleverna finns. Rastvärdar är ute morgnar innan skolstart och under raster. Trots allt förebyggande arbete förekommer störningar i studiero och trygghet. Åtgärder Eftersträva gemensamt förhållningssätt och gemensamt ansvar att uppmärksamma, utreda och åtgärda trakasserier och kränkande behandling. Utveckla ett gemensamt engagemang bland personal och elever för att förebygga trakasserier och kränkande behandling.

9 Fortsätta att skapa arbetsro och säkerställa att värdegrundsfrågor integreras i undervisningen. 6. Ansvar och inflytande Föräldrar och elever skall vara insatta i skolans mål och mål för lärande. Föräldrar och elever skall kunna utöva ett reellt inflytande i skolans verksamhet. 6.1 Elevernas ansvar och inflytande Formellt inflytande sker vid klassråd under lärares ledning. Vid behov mynnar ärenden ut i elevråd där klassrådsrepresentanter deltar och rektor leder elevrådet. Elevernas inflytande ökar med stigande ålder. Råden ser också över ordningsregler och uppdaterar dem vid behov. 6.2 Skola och hem Skolan skall aktivt agera för att ge föräldrar delaktighet i verksamheterna genom att erbjuda samverkansformer Föräldramöten har hållits och föräldrar har inbjudits att delta i öppet hus under året. Fritids- och förskoleklassavdelningarna har haft egna öppethusdagar höst-vårtermin med olika teman, bla utställningar över barnens arbeten, likaså föräldrakaffe höst och vår. Vecko- och månadsbrev skickas ut från klasserna digitalt. Lärarna upplever att de har goda kontakter med hemmen. Skolråd har inte förekommit. Resultat Parkskolan är en lågstadieskola och många föräldrar hämtar sina barn efter fritidsdagens slut. Många möjligheter finns därför till daglig kontakt. Elevhälsa Elevhälsan skall främst vara förebyggande och hälsofrämjande. Elevernas utveckling mot målen skall stödjas. Elevhälsans uppdrag är att främja hälsa och bidra till att skapa lärandemiljöer som främjar barns och elevers förutsättningar till en positiv kunskapsutveckling.

10 Fungerande elevhälsoteam. Genomförande Elevhälsan arbetar förebyggande på organisations-grupp- och individnivå. Elevhälsan omfattar medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. Rektor ansvarar för att kartläggning görs för at beskriva skolmiljö och skolsituation för elev i behov av särskilt stöd. Rektor ansvarar också för att nödvändiga utredningsinsatser och kontakter för en allsidig kartläggning görs. Om eleven har behov av särskilt stöd upprättas ett åtgärdsprogramenligt skollagen. Exempel på stödinsatser kan vara specialpedagogstöd, särskild undervisningsgrupp, handledning av personal och anpassning av undervisning och miljö. Parkskolan har ett lokalt elevhälsoteam som träffas varannan vecka. I teamet ingår rektor, kurator, skolsköterska, specialpedagog och fritidspedagog. Lärare som anmält ärende kan ingå. Vid behov inköps psykologstöd. Aktuella ärenden lyfts i gruppen för beslut om vidare åtgärder. Teamen arbetar med pedagogiska och sociala insatser mot eleverna, med föräldrar, andra myndigheter och handledning mot personal. Specialpedagogen arbetar mot elever som behöver extra stöd och inte nått kunskapsmålen. Resultat Elevhälsoteamet har arbetat med de ärenden som inkommit. Arbetet sker i en förebyggande anda för att stötta elevernas utveckling. Analys Teamet skall arbeta för att elever skall få en hälsosam självbild. Genom att stötta elever och pedagoger finns möjlighet att upptäcka behov så tidigt som möjligt och därigenom göra skillnad för elever. 8. Mål Pedagogiskt ledarskap Tydligt pedagogiskt ledarskap Stärka rektors pedagogiska ledarskap med fokus mot verksamhetens mål

11 Enligt skollagen skall det pedagogiska arbetet ledas av rektor som också särskilt skall verka för att utbildningen utvecklas. I läroplanen anges att rektor har det övergripande ansvaret för att verksamheten inriktas mot de nationella målen och ansvarar gör att skolans resultat följs upp och utvärderas i förhållande till nationella mål och kunskapskrav. Den pedagogiska ledningen och lärarna ansvarar för att skolans resultat prövas, följs upp och nya metoder prövas. Samarbetet skall ske mellan skolans personal, elevr och i nära kontakt med hem och samhälle. Genomförande Läroplaner och kursplaner har också i år varit aktuella. Lärarna har deltagit i mattelyftet och har varje vecka haft en avsatt tid för planering, genomförande och uppföljning. Matematikplanen /kursen har på så sätt varit mest i fokus. Rektor har vid några tillfällen deltagit i mötena. Rektor har också genomgått Skolverkets mattelyftsutbildning för rektorer. Inför varje läsår har rektor uppdragssamtal med grundskolelärarna där uppdraget specificeras. Resultatutvecklingssamtal sker också en gång/år. Samtalen omfattar bla arbetsuppgifter, arbetsmiljö och kompetensutveckling. Rektor har genomfört klassrumsbesök i syfte att se hur undervisningen förhåller sej till målen. Lärarna försöker skapa positiv arbetsmiljö för att få trygga miljöer. Man går igenom dagen, och lektionen. Arbetssätt och metoder är individanpassade och inkluderande. Elever som behöver stöd får det i klass, tex får extra genomgång av läraren efter den allmänna. Personalen samtalar om verksamhetsfrågor och rutiner och bemöter varandra på ett positivt sätt. Alla lärare i huset är ambitiösa och entusiastiska. De vill utvecklas i sin yrkesroll, är öppna att pröva nya arbetssätt och metoder från forskning och beprövad erfarenhet. Rektors iakttagelser och reflektioner, underlag för förbättringsåtgärder. Även om lärarna talar med eleverna om vad man lär, varför man lär och vilket målet är, och tillsammans med eleverna utifrån deras stigande förmåga resonerar om hur man kan göra är det svårt för eleverna att helt förstå sammanhangen. För att främja elevers utveckling och förståelse för sin lärprocess behöver mål och kunskapskrav göras tydligare för att få en verkningsfull formativ bedömning. Också lärare behöver träna på att reflektera över det egna och andras lärande och hur det kan ske för att förstå pågående processer. Elever i behov av särskilt stöd får det i klass, små grupper och enskilt. Det enskilda styrs ofta av schema och tillgång på personal. Återkoppling I klassrummen ser man olika metoder och stilar, men alla har som målatt hjälpa elever nå uppsatta mål. För att skapa samsyn och förverkliga de nationella målen krävs fortsatta medvetana diskussioner och

12 lärande samtal kring pedagogiska litteratur och stödmaterial. Pedagogisk dokumentation underlättar för gemensamma reflektioner och bör bli tydligare. Analys Det pedagogiska ledarskapet är viktigt och komplext. Rektor kan skaffa sej kunskap om lärarnas arbete på olika sätt, men samtal är det viktigaste. Fortsatta klassrumsbesök, individuella och arbetslagssamtal är mycket viktiga för att hos alla öka medvetenhet, förståelse och kunskap om utvecklingsbehov för skolans utveckling. Förbättringsåtgärder Rektors roll För att förbättra rektors roll, funktion och uppdrag med fokus på läroplansuppdraget samt som pedagogisk ledare för högre måluppfyllelse krävs hög fokus på det pedagogiska uppdraget. Rektors uppdrag innebär på mindre skolor också saker av mer praktisk karaktär. Rektor bör fokusera på sitt huvuduppdrag genom stöd för övriga praktiska funktioner. Möjlighet till gemensamma möten för all personal bör skapas och fastläggas i början av läsåret. 9. Arbetsmiljö Medarbetarenkäten som genomförts besvarades av 92,9%. Mest nöjd är man med medarbetarskap och arbetsgemenskap. Parkskolan ligger i år på ett snitt 4,4 vilket vi eftersträvar att höja kommande år. Skolan har också haft besök från Arbetsmiljöverket. Lärarnas upplevelser av en stressande arbetsmiljö och behov av tydlighet i uppdraget lyftes även där. Lärarnas arbetsuppdrag och planering skall därför tydligt lyftas fram för den enskilde och arbetslagen som sådana. Tydlighet i det gemensamma uppdraget skall förstärkas för att möjliggöra samsyn och förbättra måluppfyllelse. Karin Bäckström rektor

13

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Smögens skola och fritidshemmets årliga plan mot kränkande behandling Skolas plan

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) INLEDNING Alla skolor måste ha en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Denna plan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Kronans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Kronans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2015:4627 Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Rannebergsskolan F-3 i Göteborgs kommun 2 (9) Tillsyn i Rannebergsskolan F-3 har genomfört

Läs mer

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Policy för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Detta dokument har tagits fram för att beskriva arbetet med att stödja alla barn och elever i Härryda kommun i deras

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Åsaka skola F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Åsaka skola F-6 2015 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Likabehandlingsplan för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2014-2015 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under året har föräldrarådet träffats. Vi

Läs mer

Regelbunden tillsyn av skolenhet

Regelbunden tillsyn av skolenhet 1 (5) Regelbunden tillsyn av skolenhet Bedömningsunderlag Skolform: Grundsärskola Översikt över innehåll 1. Undervisning och lärande 2. Extra anpassningar och särskilt stöd 3. Bedömning och betygssättning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola F - 6 och fritidshem Läsår: 2015 2016 Vår skola ska kännetecknas av en trygg, stimulerande och lustfylld skoloch lärandemiljö där alla känner

Läs mer

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014

Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 BARN OCH UTBILDNING Verksamhetsplan för Norrtullskolan 2013/2014 Verksamhetsidé På vår skola ges alla elever möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar! Det viktiga för alla på skolan är att

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

Sylteskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sylteskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Sylteskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola år 7-9 Läsår: 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Kungsskolan

VERKSAMHETSPLAN Kungsskolan VERKSAMHETSPLAN Kungsskolan Läsåret 2017-2018 Kungsskolan är skolan mitt i byn. Skolan där positiva förväntningar på eleverna och stort engagemang av personalen ger eleverna en stabil grund och stå på

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan

LOKAL ARBETSPLAN. Grundskolan LOKAL ARBETSPLAN Grundskolan Läsåret 2012/2013 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever/barn! För att nå vad

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6

Verksamhetsplan 2015/2016 Fröviskolan F-6 Verksamhetsplan 2015/ Fröviskolan F-6 Sammanställd 150825 Utvecklingsområden för Frövi F-6 Grundskola Måluppfyllelse Läroplanen Lgr 11 Skolan ska klargöra för elever och föräldrar vilka mål utbildningen

Läs mer

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION Fritids 2014 PROFIL - Framgångsrikt lärande VISION Tillsammans förverkligar vi våra drömmar Enhet Gudhem står för framgångsrikt lärande. Tillsammans arbetar vi i all verksamheterför

Läs mer

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd

Förskolans och skolans plan för särskilt stöd 2011-08-10 Sid 1 (5) Förskolans och skolans plan för särskilt stöd Detta dokument är reviderat i juli 2011 och gäller tillsvidare. Rutinerna för arbetet med särskilt stöd kommer under hösten 2011 att noggrannare

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Nya styrdokument för fritidshemmet

Nya styrdokument för fritidshemmet Nya styrdokument för fritidshemmet Nätverksträff i Umeå 9 juni 2011 Marie Sedvall Bergsten, undervisningsråd Vad har styrt fritidshemmet? Skollag, 2 a kap. Läroplan, Lpo94 Allmänna råd med kommentarer

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2015-2016 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING

PLAN FÖR LIKABEHANDLING PLAN FÖR LIKABEHANDLING SKYTTEANSKA SKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SLUSSFORS SKOLAN, FRITIDSHEM OCH FÖRSKOLA 2017 Kunskap Självständighet Kreativitet Fantasi Bemötande Elever/barnet

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Kronan F-6 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

Lokal arbetsplan. Bollstanäs skola. Läsåret 2009/2010. Bollstanäs skola. Stora vägen Upplands Väsby

Lokal arbetsplan. Bollstanäs skola. Läsåret 2009/2010. Bollstanäs skola. Stora vägen Upplands Väsby Bollstanäs skola Stora vägen 80 194 68 Upplands Väsby Lokal arbetsplan Bollstanäs skola Läsåret 2009/2010 Arbetsplan/verksamhetsplan 2009/10 grundskola för Bollstanäs Inledning Skolans organisation Bollstanäs

Läs mer

Regelbunden tillsyn av skolenhet

Regelbunden tillsyn av skolenhet 1 (5) Regelbunden tillsyn av skolenhet Bedömningsunderlag Skolform: Gymnasiesärskola Översikt över innehåll 1. Undervisning och lärande 2. Extra anpassningar och särskilt stöd 3. Arbetsplatsförlagt lärande

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Bedömningspunkter förskoleklass och grundskola Måluppfyllelse och resultat

Bedömningspunkter förskoleklass och grundskola Måluppfyllelse och resultat Bedömningspunkter förskoleklass och grundskola Måluppfyllelse och resultat Tillsynen bedömer inom detta område skolans måluppfyllelse gällande kunskapsresultat och värdegrundsarbete och förskoleklassens

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING

PLAN FÖR LIKABEHANDLING PLAN FÖR LIKABEHANDLING SKYTTEANSKA SKOLANS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING SLUSSFORS SKOLAN, FRITIDSHEM OCH FÖRSKOLA 2019 Kunskap Självständighet Kreativitet Fantasi Bemötande Elever/barnet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan

VERKSAMHETSPLAN Brobyskolan 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Brobyskolan FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår

Läs mer

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete

Elevhälsan Elevhälsan på Ektorps skolenhet Hälsofrämjande arbete Elevhälsan Enligt skollagen ska det finnas tillgång till medicinsk, psykologisk, psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Rektorn har ansvar för att elevhälsans verksamhet utarbetas så att eleverna

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Datum 140826 1 (8) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2013/14 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Datum 150904 1 (9) Kvalitetsanalys för Boo Gårds skola läsåret 2014/15 Varje skola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Denna

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2018-2019 Åsenskolan Rektor Jan Setterberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017

Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017 Arbetsplan för Latorps skola inklusive förskoleklass och fritidshem ht 2016/vt 2017 Presentation av skolan och fritidshemmets verksamhet och det systematiska kvalitetsarbetet Latorps skola ligger i ett

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018...

Läs mer

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 4-6 och fritidshem Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2017 2018 Strandvägsskolan Rektor Maria Sjödahl Nilsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Gemensamma mål för hela enheten Gemensam för såväl grundskola som förskoleklass och fritidshemmet ligger som grund för våra mål? Skolinspektionens rapport Vilka mål

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret

Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret Systematiskt kvalitetsarbete för Läsåret 2011-2012 Gyttorps fritidshem Nora kommun Arbetsgång för kvalitetsarbetet... 2 Åtgärder för utveckling enligt föregående års kvalitetsredovisning... 2 Verksamhetens

Läs mer

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp

MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp MÅLDOKUMENT FÖR FRITIDSHEM I HAGFORS KOMMUN 2017-2018 Antagen av Barn- och bildningsavdelningens ledningsgrupp 2017-06-02 VISION Vi har Värmlands bästa skola i Hagfors kommun, när vi tidigt ser, hör och

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Stråtjära F-6 och fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut Dnr 43-2017:5993 Östersunds kommun Beslut för grundskola efter tillsyn av Parkskolan i Östersunds kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Skolinspektionen Beslut

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM

VERKSAMHETSPLAN Västra Husby FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 1 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 FÖRSKOLEKLASS, SKOLA och FRITIDSHEM 2 Innehållsförteckning Grundfakta om verksamheten 3 Sammanfattning av läsåret 2017/18 3 Prioriterade områden för kommande verksamhetsår 4

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8 Skolplan Innehållsförteckning Inledning 3 Riktlinjer 4 Kvalitetssäkring 5 Verksamhetsbeskrivning 6 Normer och värden 7 Kunskaper 8 Elevens ansvar och inflytande 11 Skola och hem 12 Övergång och samverkan

Läs mer

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130 TEGELS FÖRSKOLA Lokal utvecklingsplan för 2013-2017 Reviderad 150130 Planen ska revideras årligen i samband med att nya utvecklingsområden framkommer i det systematiska kvalitetsarbetet. Nedanstående är

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Sammanfattning På Munktorpsskolan ska vi genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Upplands-Bro kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Ekhammarskolan belägen i Upplands-Bro kommun 2 (9) Tillsyn i Ekhammarskolan har genomfört tillsyn av Upplands-Bro kommun under höstterminen

Läs mer

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Bedömningsunderlag förskoleklass och grundskola 1 (5) Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Enskild huvudman 1 Undervisning och lärande Utbildningen ska vara likvärdig varhelst

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Arbetsmaterial för Sandviksskolan och Storsjöskolan 2015-08-11 Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Innehållsförteckning Fritidshem - Skolverket

Läs mer

Horda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Horda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Horda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 samt fritidshem Läsår 2018/2019 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Lilla Edets kommun Nygårdsskolan Dnr 53-2005:1523 Utbildningsinspektion i Nygårdsskolan, grundskola F 3 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av skolan...2 Sammanfattande

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-3 och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Strandvägsskolan Rektor Maria Sjödahl Nilsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut Upplands-Bro kommun upplands-bro.kommun@upplands-bro.se Brunnaskolan Rektor Malin Jansson-Lundberg malin.lundberg@upplands-bro.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Brunnaskolan i Upplands-Bro

Läs mer

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola Älta skola med förskolor Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola 2018/2019 Verksamhetsplan för förskoleklasserna i Älta skola Förskoleklass är från och med höstterminen 2018 obligatorisk. Men

Läs mer

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017

Kvalitetsrapport grundskola. Örsjö skola Läsår 2016/2017 Kvalitetsrapport grundskola Örsjö skola Läsår 2016/2017 Jämställdhet 3 Utbildningen i åk 1-6 ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. 4 All verksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Utbildningsinspektion i Gnarps skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6

Utbildningsinspektion i Gnarps skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Utbildningsinspektion i Nordanstigs kommun Gnarps skola Dnr 53-2005:786 Utbildningsinspektion i Gnarps skola, förskoleklass och grundskola årskurs 1 6 Innehåll Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning av

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Åsenskolan Rektor Johan Kronberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7

PLAN FÖR ELEVHÄLSA. Elevhälsa. Plan för elevhälsa S i d a 1 7 Elevhälsa Plan för elevhälsa 2018 S i d a 1 7 Elevhälsan Skolan, förskoleklassen och fritidshemmet får sitt uppdrag från läroplanen för grundskolan (lgr 11), skollagen (2010), skolförordningen (2011:185)

Läs mer

Arbetsplan 2018/19. Barn och utbildningsförvaltningen Linda Åberg Tjörn Möjligheternas ö

Arbetsplan 2018/19. Barn och utbildningsförvaltningen Linda Åberg Tjörn Möjligheternas ö Barn och utbildningsförvaltningen Linda Åberg 2018 09 03 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 3 2 Normer och värden 4 2.1 Studiero... 4 2.2 Likabehandling... 6 2.3 Trygghet och förhindra kränkningar...

Läs mer

Förstagångstillsyn av skolenhet. Bedömningsunderlag. Skolform: Gymnasiesärskola. Översikt över innehåll. Dnr :225 1 (7)

Förstagångstillsyn av skolenhet. Bedömningsunderlag. Skolform: Gymnasiesärskola. Översikt över innehåll. Dnr :225 1 (7) 1 (7) Förstagångstillsyn av skolenhet Bedömningsunderlag Skolform: Gymnasiesärskola Översikt över innehåll 1. Undervisning och lärande 2. Extra anpassningar och särskilt stöd 3. Arbetsplatsförlagt lärande

Läs mer

2013-04-03 1 (8) Herrestorpskolan

2013-04-03 1 (8) Herrestorpskolan 2013-04-03 1 (8) Herrestorpskolan Elevhälsoplan 2012/2013 2013-04-03 2 (8) Inledning Elevhälsoarbetet på Herrestorp är betydelsefullt för att lyckas med uppdraget att ge varje barn/elev ledning och stimulans

Läs mer

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret

Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 0 Kvalitetsrapport för Knutsbo/Junibacken skolområde läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I Junibackens skola förskoleklass grundskola åk 1-6 fritidshem Ansvarig rektor Åsa Strömberg 1 Innehåll

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2016:11135 Heldagsskolan rullen AB Org.nr. 556611-1430 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Heldagsskolan Rullen grundsär belägen i Solna kommun 2 (7) Dnr 44-2016:11135 Tillsyn i Heldagsskolan

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola n Beslut Stockholms kommun Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Eriksdalsskolan belägen i Stockholms kommun 2 (7) Tillsyn i Eriksdalsskolan har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016.

Läs mer

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem

Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem Beslut 2013-06-14 Lunaskolan Rektorn vid Lunaskolan Beslut för grundskola, grundsärskola och fritidshem efter tillsyn av Lunaskolan i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Strandvägsskolan Rektor Maria Skoogh 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015

Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Bildningsnämnden Lokal arbetsplan Läsåret 2014-2015 Lysviks skola Kunskap och kompetens Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta

Läs mer

Kvalitetsrapport Förskola

Kvalitetsrapport Förskola Kvalitetsrapport Förskola Läsåret 2015/2016 Förskolans namn.. Förskolechef. 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation: ledning, pedagoger, arbetslag

Läs mer

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar

RESURSSKOLAN. Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar RESURSSKOLAN Beskrivning av Resursskolans uppdrag och ansvar Karlskrona kommun Barn och ungdomsförvaltningen - 2014 RESURSSKOLAN EN DEL AV SÄRSKILT STÖD SÄRSKILD UNDERVISNINGS- GRUPP ENLIGT SKOLLAGEN:

Läs mer

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014

Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 Grund-/särskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(5) 2014-02-20 Norrsätragrundsärskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Grundsärskolan åk 1-6 och fritidshemmet är lokalintegrerade

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Kvalitetsrapport Hagabackens skola

Kvalitetsrapport Hagabackens skola 2016-06-02 Kvalitetsrapport 2015-2016 Hagabackens skola 1 1. GRUNDFAKTA 2 2. RESULTAT 2.1 Normer och värden Påstående: Årets res. Årets res. Förra året Förra året inte alls/ ganska dåligt % ganska bra/

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 44-2015:3917 Habiliteket Aktiebolag Org.nr. 556484-2416 Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Habilitekets friskola särskola belägen i Täby kommun 2 (10) Tillsyn i Habilitekets friskola särskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Innehåll Utbildningsinspektion i Vara kommun Larvs och Tråvads skolor Dnr 53-2005:1524 Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Vimarskolan grundsärskolan Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING... 4 EKONOMI I BALANS... 5 UTVECKLINGSBEHOV...

Läs mer

Elevhä lsoplän

Elevhä lsoplän 2016-09-13 Elevhä lsoplän Syfte Solhemsskolans elevhälsoplan ska beskriva främjande, förebyggande och stödjande insatser som bidrar till elevens trygghet, hälsa och lärande. Elevhälsoplanen gäller från

Läs mer