NÖDVÄNDIG TANDVÅRD OCH HEMTANDVÅRD 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NÖDVÄNDIG TANDVÅRD OCH HEMTANDVÅRD 2012"

Transkript

1 NÖDVÄNDIG TANDVÅRD OCH HEMTANDVÅRD 2012 KARTLÄGGNING AV ANVISNINGAR FÖR OCH FÖRÄNDRINGAR AV ANVISNINGAR FÖR - NÖDVÄNDIG TANDVÅRD OCH MOBIL TANDVÅRD (2012 NOV) AV OVE SJÖSTRÖM, LEG. TANDLÄKARE, SENIOR ADVISOR ORAL CARE. TIDIGARE RAPPORT I SAMMA ÄMNE: HEMTANDVÅRD KARTLÄGGNING AV ANVISNINGAR FÖR - OCH FÖRÄNDRINGAR AV ANVISNINGAR FÖR - NÖDVÄNDIG TANDVÅRD/MOBIL TANDVÅRD I FÖRSTA HAND 2011 OCH 2008 AV OVE SJÖSTRÖM (2011)

2 Sida 2 av 20 Innehållsförteckning Sid Sammanfattning 3 Inledning 5 Uppdrag/avsikt 6 Resultat 6 Nödvändig tandvård 7 Hemtandvård 12 Förestående förändringar 15 Referenser 16 Bilaga 1 18 Bilaga 2 19 Bilaga 3 20 Kartläggningen är genomförd för att förtydliga förutsättningarna för nödvändig tandvård i Sverige på uppdrag av Oral Care som är en av de största aktörerna inom nödvändig tandvård till äldre.

3 Sida 3 av 20 Sammanfattning År 1999 genomfördes en tandvårdsreform som innebar att landstingen fick skyldighet att medverka till att speciella grupper, främst äldre och handikappade, skulle erbjudas s k uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård. Uppsökande verksamhet sköts av en utsedd vårdgivare, ofta efter upphandling i konkurrens. I den nödvändiga tandvården, en ibland med tanke på patientens (medicinska) tillstånd - något förenklad tandvård, har patienterna rätt att själv välja vårdgivare. Olika metoder för mobil tandvård utvecklats. Det har t ex kunnat röra sig om bussar eller släpvagnar som utrustats med tandvårdsutrustning och som transporterats till platser där tandvårdsefterfrågan förelegat. En variant har varit att hela tandvårdsutrustningen monterats på en kärra som kunnat tas med in till den plats där patienten bor och där vården således kunnat utföras i hemmet. Den typen av vård kallas i denna rapport för hemtandvård. Landstingen utformar regler för nödvändig tandvård och för ersättningen. Avsikten här har varit att kartlägga och jämföra hur landstingen har utformat sina anvisningar, sina regelsystem för nödvändig tandvård. En särskild uppmärksamhet ägnas åt landstingens regler och anvisningar för hemtandvård. En jämförelse görs mellan reglerna 2011 och 2012, dels när det gäller nödvändig tandvård, dels hemtandvård. Resultat Landstingen anger i sina anvisningar vad de anser kan ingå i nödvändig tandvård, alltså vad som kan ersättas inom reformen. Dessutom finns i alla landsting och ett system för förhandsgranskningar, alltså där vårdgivaren ska skicka in ansökan där man förklarar vilka olika åtgärder som ska göras och varför Landstingen gör listor över åtgärder som accepteras inom den nödvändiga tandvården, t ex bastandvård, temporär protes, proteslagning och rebasering, plattprotetik mm. Landstingen anger också åtgärder som aldrig, eller endast under vissa förutsättningar (t ex godkänd förhandsbedömning, jfr nedan) ersätts. Olika typer av krav på förhandsbedömningar (FHB) används för att styra vården inom den nödvändiga tandvården. Sådana regler finns för antal undersökningar per år, mängd förebyggande vård, sjukdomsbehandlande åtgärder, protetik och som kostnadsram. Vad gäller t ex förebyggande åtgärder har olika landsting satt gräns vid 2 ggr/år, 4 ggr/år, 6 ggr/år, om kostnaden överstiger ett givet belopp, om tidsåtgången överstiger ett givet antal minuter samt olika kombinationer av dessa. Man kan notera att dessa begränsningar finns inom det område som enligt riksdagens beslut ska vara prioriterat. Landstingen fastställer den ersättning som vårdgivarna erhåller för den nödvändiga tandvården. Det vanligaste är att folktandvårdens taxa ska gälla men det finns landsting som

4 Sida 4 av 20 tillämpar folktandvårdstaxan + 15%, ev med tillägg och folktandvårdstaxan + 25%. Olika landsting har därtill lagt till särregler, t ex om narkos är nödvändig. Det finns även regler för informationen: Nödvändig tandvård ska erbjudas personligen till den berättigade, eller till nära anhörig eller personal. Kollektivt erbjudande i form av erbjudande till ansvariga för ett enskilt kommunalt boende eller privat boende är ej tillåtet. Landstingens anvisningar för Nödvändig tandvård har knappast ändrats alls mellan 2011 och Några landsting har angivit att de väntar med ändringar till 1 jan Hemtandvård Landstingen har reagerat olika när det gäller inställning till hemtandvård. Några har inte givit några ytterligare regler än de som redan gäller för nödvändig tandvård. Andra landsting har dock lagt in regler. Det är sammanlagt 11 landsting som har speciella regler för hemtandvård. De är generellt restriktiva. De motarbetar hemtandvård t ex genom att på olika sätt förbjuda den/delar av den eller genom att försvåra den, t ex med ökade krav på förhandsprövningar. I anvisningarna för förhandsbedömning står t ex: När en tandläkare gör hembesök (ej uppsökande verksamhet) krävs intyg om behov av tandvård utfärdat av patientansvarig sjuksköterska. Reglerna är ibland icke odontologiska : Önskemål från kommunens personal om bedside dentistry av praktiska skäl är inte godtagbart motiv, Vissa landsting har allmänt återhållande regler, t ex att hemtandvård kan endast i undantagsfall vara befogat och liknande. Ibland krävs förhandsbedömning utan att det anges hur förhandsbedömningen ska göras. Fem landsting har en (starkt begränsande) lista över åtgärder som ersätts utan förhandsbedömning. Fyra landsting engagerar kommunal personal i processen, t ex genom att de ska lämna olika typer av intyg eller att de ska fatta beslut om vilka som ska få hemtandvård ersatt. Det är också vanligt att landsting kombinerar olika metoder för begränsning, vilket naturligtvig gör effekten kraftigare. Det är slutligen ett landsting som lakoniskt skriver att Nödvändig tandvård utförd som hemtandvård ersätt inte. Det är uppenbart att dessa särregler för hemtandvård starkt begränsar, i vissa fall helt förbjuder hemtandvård inom ersättningssystemet. Gamla och sjuka i dessa områden går därmed miste om tandvårdsalternativet hemtandvård. I de elva landstingen bor invånare som är 80 år och äldre. I landstingen bor ungefär personer som är berättigade till nödvändig tandvård (och hemtandvård?).

5 Sida 5 av 20 Inledning Tandvård har av tradition bedrivits i speciellt avsedda tandvårdsmottagningar. Det har gjort det möjligt att anpassa utrustning mm till uppgiften så att rationalitet, arbetsmiljö, hygien och säkerhet har kunnat ges ändamålsenliga lösningar. Ett problem har dock varit att personer/patienter som har svårigheter att förflytta sig (ev varit fullständigt omöjligt) till en tandvårdsmottagning ej fått tandvård. Av flera skäl, bl a de ovan angivna, har olika metoder för mobil tandvård utvecklats. Det har t ex kunnat röra sig om bussar eller släpvagnar som utrustats med tandvårdsutrustning och som transporterats till platser där tandvårdsefterfrågan förelegat och där monterats upp. En än mer utvecklad, flexibel lösning har varit att hela tandvårdsutrustningen monterats på en kärra som kunnat tas med in till den plats där patienten bor och där vården således kunnat utföras i hemmet, med patienten i en stol eller säng. Denna lösning har naturligtvis varit mycket ändamålsenlig för de vårdsökande års tandvårdsreform År 1999 genomfördes en tandvårdsreform som innebar att landstingen fick skyldighet att medverka till att speciella grupper, främst äldre och handikappade, skulle erbjudas s k uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård (1). I reformen fastlades att den uppsökande verksamheten skulle göras i personernas hem av en kontrakterad vårdgivare (2). I den nödvändiga tandvården, en ibland med tanke på patientens (medicinska) tillstånd - något förenklad tandvård, har patienterna rätt att själv välja vårdgivare. Flera har då valt att fortsätta få tandvård hos sin tidigare vårdgivare. Andra har önskat sig en annan lösning för sin tandvård. Det kan ha funnits flera olika orsaker. Ett vanligt skäl har varit att man inte haft någon tandvårdskontakt sedan lång tid, en annan att man har haft svårt, ev helt omöjligt, att lämna hemmet/sängen, en tredje att det varit förenat med många starka olägenheter att ta sig till en stationär mottagning: färdtjänst, personal ska följa med, ev premedicinering osv. För många av dessa har mobil tandvård, utförd i hemmet, varit en lösning på problemen. Benämningar Denna form av tandvård har flera olika benämningar; mobil tandvård, hemtandvård, bedside dentistry mm. I fortsättningen används här begreppet Hemtandvård. Tandvård utförd i tandvårdsmottagningar benämns konventionell(-t utförd) tandvård.

6 Sida 6 av 20 När begreppen landsting och landstingen används inkluderas även i förekomande fall regionerna. Uppdrag/avsikt Avsikten har varit att kartlägga hur landstingen har utformat sina anvisningar, sina regelsystem för nödvändig tandvård och, om särskilda regler förekommer, även för hemtandvård. Sammanställning ska avse situationen 1 juli Avsikten har också varit att jämföra dessa regler med de som gällde ett år tidigare, 1 juli 2011 (3). En särskild uppmärksamhet ägnas åt landstingens regler och anvisningar för hemtandvård. Arbetssätt Samtliga landsting (initialt deras tandvårdsbeställare enligt SKL:s sammanställning, senare ev även andra) har kontaktats via mail och uppmanats att skicka sina anvisningar till undersökningsledaren (bil 1). Svar Samtliga landsting utom ett har besvarat enkäten. Svaren har gällt situationen vid halvårsskiftet 2012 (beslut har dock fattats tidigare, i ett fall i slutet av 2011). Vad gäller det landsting som ej svarade har det uppfattats och behandlats som att de regler som gällde 2011 gäller även Resultat Allmänt kan sägas att anvisningarna för nödvändig tandvård ofta är likartat utformade. De bygger naturligtvis på riksdagsbeslut och anvisningar från Socialstyrelsen (1,4) Här beskrivs övergripande syftet med Nödvändig tandvård och vad som kan ingå. 14 landsting hänvisar direkt till riksdagsbeslut och/eller meddelandeblad från Socialstyrelsen, ofta med direkta citat. De flesta har inte ändrats så mycket under det senaste året. Det har däremot varit betydande förändringar i reglerna för hemtandvård (se nedan). Nu har 11 av de 21 landstingen regler för hemtandvård som tillägg till regelverket för nödvändig tandvård. Reglerna har inneburit betydande begränsningar för patienter berättigade till nödvändig tandvård att kunna få den som hemtandvård.

7 Sida 7 av 20 Nödvändig tandvård Landstingen anger i sina anvisningar vad de anser kan ingå i nödvändig tandvård, alltså vad som kan ersättas inom reformen. Det normala är att man anger (exempel på) vad som kan ingå i nödvändig tandvård, begränsningar och absoluta nej till vissa åtgärder. Dessutom finns i alla landsting ett system för förhandsgranskning, alltså där vårdgivaren ska skicka in ansökan där man förklarar vilka olika åtgärder som ska göras och varför. Landstinget har då bedömningstandläkare som godkänner eller avslår framställan. Åtgärder som ingår i nödvändig tandvård i olika landsting Landstingen gör ofta listor över åtgärder som accepteras inom den nödvändiga tandvården. Bastandvård ingår förstås, ofta dock med begränsningar. Nedan följer en sammanställning av andra områden som i olika anvisningar pekas ut speciellt. Undersökningar och förebyggande vård, ofta med begränsningar Temporär protes, proteslagning och rebasering, plattprotetik Bettfysiologi/bettskena Rotbehandling, ej bakom position 5. Ofta tilläggs att kontraindikationer är vanliga. Begränsningar Landstingen anger också åtgärder som aldrig, eller endast under vissa förutsättningar (t ex godkänd förhandsbedömning, jfr nedan) ersätts. Om protetisk ersättning är aktuell så ska det vara avtagbar. Restriktivitet till fast protetik Stark restriktivitet till implantat Ej keramisk protetik Borttappad protes: - ny protes ersätts endast en gång - ny protes ersätts en gång efter förhandsbedömning - ny protes ersätts en gång, dock ej om personen bor i särskilt boende

8 Sida 8 av 20 Vilka landsting har ändrat anvisningarna? Nio landsting (av 21) har infört ändringar i anvisningarna för Nödvändig tandvård (i något fall i slutet av 2011). Tabell 1 a och b visar en övergripande sammanställning av hur landstingen har ändrat sina anvisningar under Tabell 1 a: Antal landsting som gjort ändringar (små ändringar ingår ej) Betydande begräsningar införda: 7 Inga ändringar, planeras ev 1/1 2013: 4 Ej ändrad, inga planerade: 7 Små vidgande förändringar: 2 Ej svar, behandlas som ej ändrad 1 Tabell 1 b: Landsting, var för sig, ändringen beskrivs AB Stockholms läns landsting Mkt små förändringar C Landstinget i Uppsala län Mkt små förändringar, inga i NT D Landstinget Sörmland Ej ändrad E Landstinget Östergötland Mkt små vidgande förändringar F Landstinget i Jönköpings län Betydande begränsande ändring G Landstinget Kronoberg Ej ändrad. Ev ändring 1/ H Landstinget i Kalmar län Ej ändrad i NT K Landstinget Blekinge Betydande begränsande ändring M Region Skåne Viss vidgande förändring N Region Halland Ej ändrad. Ev ändring 1/ O Västra Götalandsregionen Betydande begränsande ändring S Landstinget i Värmland Betydande begränsande ändring T Örebro läns landsting Ej ändrad U Landstinget Västmanland Viktig begränsande ändring W Landstinget Dalarna Betydande begränsande ändring X Landstinget Gävleborg Ej ändrad men förberedelse pågår Y Landstinget Västernorrland Ej ändrad (?) Z Jämtlands läns landsting Ej ändrad. Ev ändring 1/ AC Västerbottens läns landsting Ej ändrad BD Norrbottens läns landsting Viktig begränsande ändring I Gotlands kommun Ej ändrad Landstingen regler för nödvändig tandvård varierar betydligt. Nedan följer en sammanställning av variationen i olika avseenden.

9 Sida 9 av 20 Förhandsbedömningar Landstingen använder i stor omfattning olika typer av krav på förhandsbedömningar (FHB) för att styra, kontrollera och begränsa vårdutbudet inom den nödvändiga tandvården. Nedan följer en sammanställning av FHB-krav i olika landsting ovanför olika nivåer. Tabell 2: Antal undersökningar m m per år, FHB krävs om Fler är en undersökning/år 2 landsting Fler är två undersökning per år 1 landsting 104, alltid 2 landsting 104, fler än en gång per år 2 landsting 105 (samma, av hygienist) fler än en gång per år 4 landsting 105, fler är två gånger per år 1 landsting Tabell 3: Förebyggande vård, FHB krävs om Fler än en gång /år 1 landsting Fler än 2 ggr per år 1 landsting Fler än 4 ggr per år 4 landsting Fler än 6 ggr per år 1 landsting Över kr 1 landsting Mer än 240 min hygienisttid 1 landsting Tabell 4: Sjukdomsbehandlande åtgärder FHB krävs vid: Fler än 4 ggr/år 3 landsting Fler än 4 gånger parodbehandlingar/år 2 landsting Fler än 6 gånger/år 2 landsting Tabell 5: Protetik, FHB krävs vid Fast protetik (obs, begränsningar finns redan ovan) 10 landsting All protetik 5 landsting Ny protes 1 landsting Förstärkt teknikerframställd temporär bro 1 landsting

10 Sida 10 av 20 Ekonomisk ram Ovan finns ett antal exempel på hur landstingen begränsar vilka vårdåtgärder som får utföras innan krav på förhandsbedömning uppstår. De allra flesta landsting har därtill satt upp en ekonomisk ram. Tabell 6: Kostnadsram, FHB krävs om kostnaden överstiger kr 2 landsting kr 6 landsting kr, inkl påslag på FTV-taxan 3 landsting kr 2 landsting kr 5 landsting Två landsting påpekar att vårdgivarna inte får ta ut mellanskillnad mellan landstingens ersättning och den egna prislistan. Ekonomisk ersättning Landstingen fastställer den ersättning som vårdgivarna erhåller för den nödvändiga tandvården. Patienterna betalar enligt landstingets hälso- och sjukvårdstaxa direkt till vårdgivaren. Vårdgivaren debiterar därefter landstinget för mellanskillnaden. Det vanligaste är att landstinget fastställt att folktandvårdens tandvårdstaxa ska gälla vid nödvändig tandvård (det kan tilläggas att folktandvårdstaxan inte är enhetlig över landet). Ett antal landsting har dock beslutat att ersättningen skall överstiga folktandvårdstaxan. Vårdgivarna själva har en egen tandvårdstaxa för sin verksamhet. Om den överstiger den av landstinget fastställda Nödvändig tandvårdstaxan så får vårdgivarna inte kräva patienterna på mellanskillnaden. Tabell 7: Ersättning för nödvändig tandvård Enligt landstingets folktandvårdstaxa Folktandvårdstaxan + opreciserat tillägg Folktandvårdstaxan + 15% Folktandvårdstaxan + 15% + ev tillägg Folktandvårdstaxan + 25% 16 landsting 1 landsting 2 landsting 1 landsting 3 landsting Olika landsting har därtill lagt till särregler, t ex om narkos är nödvändig.

11 Sida 11 av 20 Icke vårdrelaterade begränsningar Flera landsting har infört begränsningar som inte hör till eller grundas på själva tandvården. Det kan gälla informationen till presumtiva patienter mm. Nedan visas två exempel på sådana icke vårdrelaterade begränsningar. Nödvändig tandvård ska erbjudas personligen till den berättigade, eller till nära anhörig eller personal. Kollektivt erbjudande i form av erbjudande till ansvariga för ett enskilt kommunalt boende eller privat boende är ej tillåtet. Önskemål från kommunens personal om bedside dentistry av praktiska skäl är inte godtagbart motiv. Det förekommer också att landsting begär intyg utanför gällande legitimationsgränser, att sjuksköterskor ska intyga behov av tandvård. När en tandläkare gör hembesök (ej uppsökande verksamhet) krävs intyg om behov av tandvård utfärdat av patientansvarig sjuksköterska.

12 Sida 12 av 20 Hemtandvård Under 2011/2012 har sju landsting infört speciella regler för hemtandvård vid sidan av deras allmänna reglera för nödvändig tandvård. Tillsammans med de fyra landsting som redan tidigare hade sådana har alltså nu elva landsting specialregler för hemtandvård. De är alltid mer begränsande än reglerna för Nödvändig tandvård. I praktiken innebär de ofta att alternativet Hemtandvård tas bort för alla eller för de allra flesta patienterna. De regler som finns är uppbyggda på två olika grunder, dels efter odontologiska regler och dels grundade på omvårdnadssituationen eller sociala kriterier, De odontologiska reglerna innefattar normalt vilka åtgärder som är ersättningsberättigade. Omvårdnads-/sociala reglerna grundas t ex på om patienten är sängliggande, hur patienten kan transporteras mm. Det är vanligt att de båda systemen kombineras och tillämpas sida vid sida. Ibland involveras utomstående personer, t ex personal på boendet i beslutsprocessen. Ett exempel är att personal från det särskilda boendet ska intyga patientens odontologiska och/eller omvårdnadssituation Ett antal landsting har enligt uppgift satt ihop en lista över åtgärder som får göras med ersättning inom hemtandvård ( 12-lt-regel, se bilaga 2) utan förhandsbedömning. Listan tillämpas, med små variationer, i 5 landsting. Tabell 8 Landsting som skärpt krav (i praktiken ofta förbjuder) hemtandvård Landsting Ändrad Krav på förhandsbedömning Kommentarer, citat senaste år Uppsala Nej Ja, då tandvård ska utföras i ordinärt boende Jönköping Ja Åtg utöver 12-lt-regel eller i övrigt är till fördel för patient Kalmar Nej Vid all HTV Tidsdebitering + biltillägg Blekinge Ja Åtg utöver 12-lt-regel VGR Ja Åtg utöver 12-lt-regel Värmland Ja Åtg utöver 12-lt-regel Örebro Nej Alltid vid HTV Västmanland Ja Dalarna Ja Åtg utöver 12-lt-regel Västerbotten Nej Vid all HTV Önskemål från kommunens personal om bedside dentistry av praktiska skäl är inte godtagbart motiv Norrbotten Ja NT utförd som HTV ersätts inte

13 Sida 13 av 20 HTV: Hemtandvård, NT: nödvändig tandvård, 12-lt-regel: se bilaga 2 Det är fem landsting som har regler grundade på omvårdnadssituationen eller sociala kriterier, två av dem i kombination med odontologiska begränsningar. Fyra landsting involverar kommunal personal. Två landsting har en illustration i anvisningarna som visar beslutsprocessen (se bilaga 3) Tabell 9: Landsting som skärpt krav, typ av begränsningar mm på hemtandvård Landsting Uppsala Jönköping Kalmar Odontologiska begränsningar 12-lt-regel Begränsningar grundade på omvårdnadssituation en mm tandvård utförd i ordinärt boende ersätts i undantagsfall..kan i undantagsfall vara befogat.. Involverar utomstående, t ex kommunal personal Intyg från MAS el PAS som styrker att pat av med skäl inte kan flyttas utan ambulans PAS ska intyga behov av HTV Blekinge 12-lt-regel VGR 12-lt-regel Enl Beslutsprocess Rätt till HTV avgörs av kommunal personal Värmland 12-lt-regel Enl Beslutsprocess PAS ska fylla i dokument om behov Örebro Västmanland Dalarna Västerbotten Norrbotten 12-lt-regel Tillägg: dvs (1) sängliggande, (2) förvirring el (3) bårtransport NT: Nödvändig tandvård, HTV: Hemtandvård, MAS: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, PAS: Patientansvarig sjuksköterska, 12-lt-regel: se bilaga 2, Beslutsprocess: se bilaga 3 Det är uppenbart att de regler och anvisningar som de elva landstingen har antagit starkt begränsar möjligheten för gamla och sjuka att få nödvändig tandvård i form av hemtandvård. Det kan innebära att dessas efterfrågan på tandvård försvåras eller förhindras, med negativa konsekvenser på bl a deras orala hälsa.

14 Sida 14 av 20 Befolkningen i de elva landstingen omfattar ungefär hälften (45 %) av den svenska befolkningen. Andelen som är 80+ år (den grupp som främst berörs) är något högre. Socialstyrelsen beräknade i en utredning 2005 (5) att ungefär 2,7% av befolkningen 20+ år hör till dem som ska erbjudas uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård. Med den uppgiften som grund kan man beräkna att ungefär personer i de elva landstingen hör till personkretsen. Alla berättigade söker och får dock inte intyg som visar att de är berättigade till uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård. Sveriges kommuner och landsting (SKL) gör årligen uppföljning av verksamheten (6). Den visande att i de elva landstingen hade intyg registrerats. Det kan alltså säga att mellan och i dessa elva landsting påverkas (starkt) negativt i sin möjlighet att få tillgång till hemtandvård.

15 Sida 15 av 20 Förestående förändringar Som tidigare nämnts har ett antal landsting redan signalerat att de eventuellt kommer att ändra sina regler och anvisningar för nödvändig tandvård i samband med årsskiftet. En utredning, Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer med sjukdom och funktionsnedsättning (Ds 2010:42) (7) föreslog en rad förändringar i tandvård som ett led i sjukdomsbehandling. Den föreslog även att ett antal nya grupper skulle få tandvård ungefär motsvarande nödvändig tandvård. Den föreslog vidare att den nuvarande nödvändiga tandvården inte skulle ändras. Regeringen och riksdagen beslutade enligt förslaget om nödvändig tandvård. Regeringen har dock i Regleringsbrev för budgetåret 2012 för Socialstyrelsen (8) uppdragit åt styrelsen att definiera och tydliggöra målgruppen för uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård samt målgruppens behov. Styrelsen ska därtill lämna förslag till en ändamålsenlig lagreglering. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 31 dec Det är oklart när en eventuell förändring kommer att träda ikraft.

16 Sida 16 av 20 Referenser 1. Prop 1997/-98:112 Reformerat tandvårdstöd 2. SFS 1985:125 Tandvårdslagen 3. Oral Care AB (2011). Hemtandvård. Kartläggning av anvisningar för och förändringar av anvisningar för nödvändig tandvård/mobil tandvård 4. Socialstyrelsen (2004) Meddelandeblad. Vägledning för landstingens särskilda tandvårdsstöd samt samverkan mellan kommuner, primärvård och tandvård. 5. Socialstyrelsen (2006) Landstingens uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård 6. Sveriges kommuner och landsting (2012) Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i sjukdomsbehandling. Uppföljning av 2011 års verksamhet 7. Socialdepartementet (2010) Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer med sjukdom och funktionsnedsättning (Ds 2010:42) 8. Regeringsbeslut I:13 (2011) Regleringsbrev för budgetåret 2012 avseende Socialstyrelsen Landstingens råd och anvisningar enligt lämnade svar Stockholms läns landsting, HSN 0901-Tandvård med öppenvårdsavgift, avsnitt Nödvändig tandvård Landstinget i Uppsala län, HSS Anvisningar för landstingets tandvårdsstöd Landstinget Sörmland, Landstingets tandvårdsstöd. Nödvändig tandvård Landstinget i Östergötland, PM Anvisning för landstingets tandvårdsstöd inom Nödvändig tandvård till vissa äldre och funktionshindrade I Jönköpings län, Praktiska instruktioner för den del av tandvårdsreformen som avser tandvård för äldre och funktionshindrade Landstinget Kronoberg, Tandvårdshandboken, 1.2 Nödvändig tandvård i samband med munhälsobedömning Landstinget Kalmar län, Regler och riktlinjer för tandvård som ingår i hälso- och sjukvårdens avgiftssystem, Nödvändig tandvård, April 2009 Blekinge läns landsting, BESLUTSUNDERLAG inför LS beslut angående mobil tandvård inom Landstinget Blekinge

17 Sida 17 av 20 Region Skåne, Region Skånes Tandvårdsstöd, Råd och anvisningar. 2 Nödvändig tandvård Region Halland, Munhälsobedömning och nödvändig tandvård. Nödvändig tandvård, reviderad Västa Götalandsregionen, Regler för särskilt tandvårdsstöd i Västra Götaland Landstinget i Värmland, Anvisningar, Nödvändig tandvård , Landstingsstyrelsen, , Mobil tandvård. Folder om mobil tandvård Örebro läns landsting, Nödvändig tandvård Landstinget Västmanland, Tandvårdsstöd Gäller fr o m , Landstinget Dalarna, Lokala anvisningar för landstingets tandvårdsstöd. Version Landstinget Gävleborg, Tandvård med vårdavgifter som för öppen hälso- och sjukvård. Reviderade anvisningar år 2012 Landstinget Västernorrland, Tandvårdsreform 1999 Råd och anvisningar Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård och tandvård som led i sjukdomsbehandling (Lämnad 2011) Jämtlands läns landsting, Reformerat tandvårdsstöd till äldre och funktionshindrade samt tandvård som led i sjukdomsbehandling under begränsad tid, Reviderade anvisningar fr o m den 1 april 2010 Västerbottens läns landsting, Landstingets tandvårdsstöd Anvisningar 2010 Norrbottens läns landsting, Landstingens särskilda tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform Allmänna råd. Antagna LS Gotlands kommun, Åtgärder inom nödvändig tandvård och tandvård som led i en sjukdomsbehandling

18 Sida 18 av 20 Bilaga 1 Mail till tandvårdshandläggare/-beställare på landstingen resp regionerna. Anvisningar om nödvändig tandvård Ove Sjöström Skickat: den 13 juni 2012 Till: Bo Persson, SLL Hej Bosse! Nu återkommer jag med samma hemställan som för ett år sedan: Jag önskar få översänt den version som gäller 1 juli i år av regler/instruktioner/motsv för nödvändig tandvård, särskilt tandvårdsstöd som gäller i landstinget/regionen. Begäran gäller såväl instruktioner allmänt som eventuella speciella villkor/motsv som är kopplade till ersättningssystemet. Om det är så att ni har fastställt speciella dokument som ska användas så vill jag få även de. Om det finns särskilda regler för hemtandvård/mobil tandvård så önskar jag få även dessa. Det enklaste är förstås om Du kan skicka det som fil eller som länk. Annars så går det också bra med vanlig post, Oral Care AB, att Ove Sjöström, Box 10047, Stockholm-Globen. Bästa hälsningar! Ove Ove Sjöström Oral Care AB mobil: e-post: ove.sjostrom@oralcare.se

19 Sida 19 av 20 Bilaga 2 12-lt-regeln. Tandvårdbeställare i ett antal landsting har gemensamt beslutat om en regel om vilka åtgärder som ska ingå och ersättas i hemtandvård. I brist på bättre kallas denna lista 12-lt-regel : För ersättning enligt det särskilda tandvårdsstödet vid mobil tandvård som utförs bedside (vårdnivå C3) gäller följande: Utan krav på förhandsbedömning: Åtgärd 101 eller 102 ersätts en gång per kalenderår Åtgärd 103 får debiteras högst 3 gånger per kalenderår Åtgärd 105 för utvärdering av behandlingsresultat får debiteras 1 gång per kalenderår Röntgenundersökning ska utföras enligt gällande anvisningar för all tandvård Vid undersökning enligt åtgärderna 101 och 102 ingår bildtagning och analys upp till fyra intraorala bilder. Ersättning för övrig bildtagning utgår enligt fastställd taxa. Högst två av åtgärderna 201, 202, 203, 311, 321, 341, alternativt 30 min tidsdebitering får debiteras vid samma behandlingstillfälle. Högst 6 av dessa åtgärder får debiteras per kalenderår eller vid tidsdebitering totalt högst tre timmar/kalenderår. Vid kirurgisk behandling lämnas endast ersättning för åtgärderna 401 och 403. Vid fyllningsterapi lämnas endast ersättning för åtgärderna 701, 704, 301 och 302 (temporär fyllning) Vid reparation av avtagbar protetik lämnas ersättning för åtgärderna All övrig tandvård kräver förhandsbedömning (De olika landstingen har ibland gjort smärre förändringar, tagit bort eller lagt till åtgärder.)

20 Sida 20 av 20 Beslutsprocess för val av vårdmodell vid Nödvändig Tandvård 1 Bilaga 3 1 Regler om Särskilt Tandvårdsstöd i Västra Götaland

HEMTANDVÅRD KARTLÄGGNING AV ANVISNINGAR FÖR OCH FÖRÄNDRINGAR AV ANVISNINGAR (2011) AV OVE SJÖSTRÖM, LEG. TANDLÄKARE, SENIOR ADVISOR ORAL CARE.

HEMTANDVÅRD KARTLÄGGNING AV ANVISNINGAR FÖR OCH FÖRÄNDRINGAR AV ANVISNINGAR (2011) AV OVE SJÖSTRÖM, LEG. TANDLÄKARE, SENIOR ADVISOR ORAL CARE. HEMTANDVÅRD KARTLÄGGNING AV ANVISNINGAR FÖR OCH FÖRÄNDRINGAR AV ANVISNINGAR FÖR - NÖDVÄNDIG TANDVÅRD OCH MOBIL TANDVÅRD 2011 OCH 2008. (2011) AV OVE SJÖSTRÖM, LEG. TANDLÄKARE, SENIOR ADVISOR ORAL CARE.

Läs mer

Hemtandvård För Omsorgsberoende

Hemtandvård För Omsorgsberoende Hemtandvård För Omsorgsberoende En Kartläggning av Landstingens Regelverk för Nödvändig Tandvård och Hemtandvård Ove Sjöström, Petteri Sjögren Oral Care AB, december 2013 2011 2012 2013 Inga särskilda

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

ANVISNINGAR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD

ANVISNINGAR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD ANVISNINGAR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD 1 INNEHÅLL NÖDVÄNDIG TANDVÅRD...3 PERSONKRETS...3 VÅRDENS OMFATTNING...3 KOMMENTARER OCH FÖRTYDLIGANDEN...4 Vårdens omfattning...4 Ersättning...5 Garanti...5 FÖRHANDSBEDÖMNING...6

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Nödvändig tandvård (N)

Nödvändig tandvård (N) 2019-01-04 1(5) Nödvändig tandvård (N) Tandvårdsstödet Nödvändig tandvård, innebär att de personer som omfattas av tandvårdsstödet, kan få tandvård för en patientavgift, som motsvaras av patientavgiften

Läs mer

Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård. YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42. Allmänna synpunkter

Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård. YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42. Allmänna synpunkter 1 Landstingsstyrelsens förvaltning Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42 Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-05-15 LS-LED06-159 47 Rätten till ersättning för kostnader för vård i annat EES-land - En översyn. Remissvar Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen

Läs mer

REKO Folkhälsa och sjukvård/bedömning tandvård

REKO Folkhälsa och sjukvård/bedömning tandvård REKO 2016-03-09 Tandvård för personer med stort omvårdnadsbehov i dagliga livet N-tandvård För att få rätt till N-tandvård krävs ett Intyg om nödvändig tandvård Samtliga personer med Intyg om nödvändig

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

2 bilagor. Medlen ska betalas ut engångsvis utan rekvisition. Regeringens beslut. Regeringsbeslut III: S2017/00840/FS (delvis)

2 bilagor. Medlen ska betalas ut engångsvis utan rekvisition. Regeringens beslut. Regeringsbeslut III: S2017/00840/FS (delvis) Regeringsbeslut III:5 2017-02-09 S2017/00840/FS (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att utbetala medel till landstingen i enlighet med överenskommelsen Ökad tillgänglighet

Läs mer

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Andel väntande inom 60 dagar Kömiljard besök andel väntande inom 60 dagar 100 90 80 70 60 2012 2011 2010 50 40 30 Jan Feb Mar Apr Maj Jun

Läs mer

Dnr 09/ (9)

Dnr 09/ (9) 2009-09-21 Dnr 09/3962 1 (9) Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Bertil Koch, konsult Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård

Läs mer

Anvisningar Nödvändig tandvård

Anvisningar Nödvändig tandvård Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Rutin Hälso- och sjukvårdens ledningsstöd 2 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Agne Nihlson Cheftandläkare Lars Gohde Enhetschef

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2002

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2002 Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2002 Sammanställning av uppgifter avseende läkare och sjukgymnaster med ersättning enligt lag om läkarvårdsersättning

Läs mer

Organisation och debitering Inger Wårdh, avd för Gerodonti

Organisation och debitering Inger Wårdh, avd för Gerodonti Organisation och debitering Inger Wårdh, avd för Gerodonti Tandvård för äldre och funktionshindrade Från landsting till kommun Tandvårdsförsäkringen 1974 gav patienter på s k långvårdskliniker kostnadsfri

Läs mer

Etablering och konkurrens på primärvårdsmarknaden om kvalitetsdriven konkurrens och ekonomiska villkor. Regeringsuppdrag S2013/5937/FS (delvis)

Etablering och konkurrens på primärvårdsmarknaden om kvalitetsdriven konkurrens och ekonomiska villkor. Regeringsuppdrag S2013/5937/FS (delvis) Etablering och konkurrens på primärvårdsmarknaden om kvalitetsdriven konkurrens och ekonomiska villkor Regeringsuppdrag S2013/5937/FS (delvis) Vårt uppdrag Konkurrensverket ska se över hur etablering av

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Rapport Dnr 2006/1488 1(9) Maj 06 Avd för vård och omsorg Bertil Koch Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Uppföljning

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare AKADEMISK SPECIALISTTJÄNSTGÖRING FÖR SJUKSKÖTERSKOR I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare 2015-02-26 Lisbeth Löpare Johansson Sandra Zetterman Innehållsförteckning 1 Brist på specialist... 3

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting Lönestatistik Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är

Läs mer

:50. Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet ej Totalt Andel ja Andel nej

:50. Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet ej Totalt Andel ja Andel nej Fråga: 9a Kan ni tänka er att erbjuda praktik/arbetsträning till en person med funktionsnedsättning? Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet Andel ja Andel nej K Kommun 2 0 0 2 100,0% 0,0% 0,0% 100,0% K

Läs mer

Anvisningar 2013-01-01. Sidan 1 av 7

Anvisningar 2013-01-01. Sidan 1 av 7 Anvisningar N 2013-01-01 Landstingets tandvårdsstöd Nödvändig tandvård (N-tandvård) Sidan 1 av 7 Tandvårdsgruppen Anvisningar för landstingets tandvårdsstöd avseende nödvändig tandvård till vissa äldre

Läs mer

Användningen av amalgam inom folktandvården m.m.

Användningen av amalgam inom folktandvården m.m. 2002-10-18 Dnr 53-9407-2002 1(13) Användningen av inom folktandvården m.m. Enkät om antalet utförda inom folktandvårdens vuxentandvård år 1998 Socialstyrelsen tillskrev i början av år 1999 landets tandvårdschefer/tandvårdsdirektörer

Läs mer

22.03.2011 09:26 QuestBack export - Smärtvården 2011

22.03.2011 09:26 QuestBack export - Smärtvården 2011 Smärtvården 2011 Publicerad från 21.02.2011 till 25.03.2011 813 respondenter (749 unika) 1. Kön? 1 Kvinna 72,4 % 583 2 Man 27,6 % 222 Totalt 805 1 2. Ålder? 1 Under 19 år 0,4 % 3 2 20-29 år 1,9 % 15 3

Läs mer

Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017

Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (5 Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017 Sida 2 (5) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Uppsökande verksamhet... 3 Tandvårdsstöd... 4 Nödvändig tandvård, N-tandvård...

Läs mer

Göran Friman Leg. Tandläkare Karolinska Institutet Karlstads universitet

Göran Friman Leg. Tandläkare Karolinska Institutet Karlstads universitet Göran Friman Leg. Tandläkare Karolinska Institutet Karlstads universitet Mobil klinik komplett vårdutbud Mobil utrustning komplett vårdutbud Bärbar utrustning begränsat vårdutbud 2013-03-21 Göran Friman

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Augusti 2017

Särskilt tandvårdsstöd Augusti 2017 Särskilt tandvårdsstöd Augusti 217 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Regionens särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Regionens särskilda tandvårdsstödtandvårdsstöd omfattar tre olika delar; Tandvård till personer

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i. öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om. ersättning för sjukgymnastik 2012

Privata läkare och sjukgymnaster i. öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om. ersättning för sjukgymnastik 2012 öppen vård som verkar enligt lag om läkarvårdsersättning respektive lag om 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Läkare... 3 Sjukgymnaster... 3 Inledning... 4 Redovisningens innehåll och syfte... 4 Bakgrund...

Läs mer

Riktlinje Nödvändig tandvård samt uppsökande verksamhet

Riktlinje Nödvändig tandvård samt uppsökande verksamhet Ansvarig för riktlinje Verksamhetschef HSL Reviderad (av vem och datum) Sara Olander MAS 2014-11-05 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp Dnr Process: HSL Giltig till och med:

Läs mer

Uppföljning av enskildas klagomål på hälso- och sjukvården delredovisning av regeringsuppdrag (S2017/07302/RS)

Uppföljning av enskildas klagomål på hälso- och sjukvården delredovisning av regeringsuppdrag (S2017/07302/RS) Uppföljning av enskildas klagomål på hälso- och sjukvården 2018 delredovisning av regeringsuppdrag (S2017/07302/RS) Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Läkare... 3 Sjukgymnaster... 3 Inledning... 4 Redovisningens innehåll och syfte... 4 Bakgrund... 4 Redovisning...

Läs mer

Kömiljarden resultatet. Socialdepartementet

Kömiljarden resultatet. Socialdepartementet Kömiljarden 2009 - resultatet Kömiljarden 2009 - bakgrund Lanserades i Budgetpropositionen i september 2008 450 miljoner att dela på för de landsting som klarar att erbjuda 80 procent av patienterna besök

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Ändring av övergångsbestämmelserna till lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd

Ändring av övergångsbestämmelserna till lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd Ds 2010:2 Ändring av övergångsbestämmelserna till lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd Socialdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

1 (7) Se bilaga Se bilaga 1.

1 (7) Se bilaga Se bilaga 1. 1 (7) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev Villkor 3 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2017-2018 Försäkringskassan ska enligt uppdrag

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval Särskilt tandvårdsstöd Juli 216 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Landstingets särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Den 1 januari 213 infördes det så kallade Tredje steget som medförde att nya grupper erhåller stöd,

Läs mer

Drygt personer fick nödvändig tandvård och knappt personer fick tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling.

Drygt personer fick nödvändig tandvård och knappt personer fick tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling. DNR 11/5168 2011-12-05 1 (11) Avdelningen för vård och omsorg Håkan Vestergren Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i sjukdomsbehandling

Läs mer

Patientnämnden. Region Östergötland

Patientnämnden. Region Östergötland Patientnämnden Patientnämnden Enligt lag om patientnämndsverksamhet m.m. (1998:1656) ska varje landsting/region och kommun ha en eller flera patientnämnder med uppgift att stödja och hjälpa patienter.

Läs mer

Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013

Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013 Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013 Tredje steget i tandvårdsreformen Patient- och Medborgarservice/Tandvård cheftandläkare Tandvårdsstöden Gäller från 2013 Alla som bor i Sverige har rätt till ett

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge.

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge. 4 35% 3 25% 15% 1 5% bussföretag (*för att bli NTF-godkänd krävs en trafiksäkerhetspolicy, godkänd hastighetsregulator, två eller trepunktsbälte på samtliga platser, alkolås, information om trafiksäkerhet

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne

Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne 2005-04-12 Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne Dessa riktlinjer föreslås komplettera cirkulär 1998:209, Svenska kommunförbundet/landstingsförbundet och ligga till grund för lokala överenskommelser,

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

Primärvårdens arbete med prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor 2016

Primärvårdens arbete med prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor 2016 Primärvårdens arbete med prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor 2016 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

Överlämnande av statistik för 2013 till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen

Överlämnande av statistik för 2013 till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen Förvaltningschef: Staffan Blom 1 (1) PaN 2014-03-04- P 12 ANMÄLAN 2014-02-18 PaN A1402-00053-55 Överlämnande av statistik för 2013 till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen Ärendet

Läs mer

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik Appendix 1 till rapporten Statistik över skador bland barn i Sverige avsiktliga och oavsiktliga. Socialstyrelsen, Epidemiologiskt Centrum, februari 2007 Barn, 0-17 år, som vårdats inskrivna på sjukhus

Läs mer

REMISS/BETALNINGSFÖRBINDELSE Riks-, region- och mellanlänsavtal

REMISS/BETALNINGSFÖRBINDELSE Riks-, region- och mellanlänsavtal 406 202 (S-108) - - Copyright SKL SKL Kommentus 2014-12 2011-01 1 406 202 (S-108) - - Copyright SKL SKL Kommentus 2014-12 2011-01 2 Riksavtalets regler om remiss Kapitel 2 reglerar när hemlandstinget initierar

Läs mer

Uppsökande och nödvändig tandvård Inger Wårdh, avd för Gerodonti

Uppsökande och nödvändig tandvård Inger Wårdh, avd för Gerodonti Uppsökande och nödvändig tandvård Inger Wårdh, avd för Gerodonti Skilda världar Det finns en lång tradition av att separera tandvård från övrig hälso- och sjukvård i Sverige Olika ekonomiska förutsättningar

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Vikarierande bedömningstandläkare

Vikarierande bedömningstandläkare 2010-12-20 2/2010 Nationella riktlinjer Barn- och ungdomstandvård Vikarierande bedömningstandläkare Tandvårdens hemsida Informationsansvarig: Klas Lindström Tel. 010-103 70 84 e-post klas.lindstrom@lio.se

Läs mer

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Bilaga 1 Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Uppdraget och material Enligt lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. ska nämnderna senast den sista februari varje år lämna

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Patienters tillgång till psykologer

Patienters tillgång till psykologer Patienters tillgång till psykologer - en uppföljande kartläggning av landets vårdcentraler 2011 - genomförd av Sveriges Psykologförbund 2011 2011-12-14 Syfte och genomförande Psykologförbundet har gjort

Läs mer

Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Innehåll Villkor för landstingsfinansierad tandvård... 3 Bakgrund... 3 Metod... 3 Sammanfattning... 4 Slutsats... 4 Organisationsform... 4 Hur

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Uppföljning av år 2018 HFS-nätverket

Uppföljning av år 2018 HFS-nätverket Uppföljning av år HFS-nätverket Ingemar Götestrand Temagrupp Uppdrag/Uppföljning Redovisade svaranden i bildspelet är: Organisation Region Östergötland Region Kalmar Län Region Västernorrland Region Västerbotten

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Äldretandvårdens organisation Inger Wårdh, avd för Gerodonti

Äldretandvårdens organisation Inger Wårdh, avd för Gerodonti Äldretandvårdens organisation Inger Wårdh, avd för Gerodonti Tandvårdens utveckling i Sverige 1974 kom en allmän tandvårdsförsäkring som idag är en av förklaringarna till The heavy metal generation Tandvården

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling. Redovisning av utbetalda medel till landstingen

Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling. Redovisning av utbetalda medel till landstingen Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling Redovisning av utbetalda medel till landstingen Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier

Läs mer

Socialdepartementet. Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan

Socialdepartementet. Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan Vårdval i Sverige Tobias Nilsson, politiskt sakkunnig Glesbygdsmedicin Hemavan 090424 Jag vill att alla i vårt land ska erbjudas en behovsanpassad, tillgänglig och effektiv vård av god kvalitet. Vi ska

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

B - ÅRLIG RAPPORT OM KLINISK FORSKNING

B - ÅRLIG RAPPORT OM KLINISK FORSKNING B - ÅRLIG RAPPORT OM KLINISK FORSKNING Enkätsvaren skickas in senast den 29 februari. Upplysningar om enkäten Sakinnehåll: Kerstin Sjöberg, 08-452 76 67 eller kerstin.sjoberg@skl.se. Tekniska frågor: Kenneth

Läs mer

Tandvårdslag (1985:125)

Tandvårdslag (1985:125) Tandvårdslag (1985:125) SFS nr: 1985:125 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 1985-03-14 Ändrad: t.o.m. SFS 2008:346 Inledande bestämmelse 1 Med tandvård avses i denna lag åtgärder för

Läs mer

Pneumokockvaccination av små barn i Sverige i dag och i morgon

Pneumokockvaccination av små barn i Sverige i dag och i morgon Pneumokockvaccination av små barn i Sverige i dag och i morgon en kartläggning av landstingens informations- och utbildningsinsatser samt budgetbeslut Max blev döv på grund av en pneumokockinfektion vid

Läs mer

Utvecklingen i riket och länen

Utvecklingen i riket och länen Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Utvecklingen i riket och länen Redovisning 1--17 Sid 1 November 1 Vägen till 9, Sid November 1 Vägen till 9, Vägen till ett sjukpenningtal på 9, Presentation innehåller

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Information om bidraget:

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2006

Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2006 Privata läkare och sjukgymnaster i öppen vård med ersättning enligt nationell taxa 2006 Sammanställning av uppgifter avseende läkare och sjukgymnaster med ersättning enligt lag om läkarvårdsersättning

Läs mer

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 2012. Gunilla Stridh Ekman, Strama Uppsala län

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 2012. Gunilla Stridh Ekman, Strama Uppsala län Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 212 45 4 35 3 25 2 15 1 5 Antibiotikaförsäljning (J1 exkl metenamin) via recept 21-212, per län. Källa: Apotek ens Service AB 21 211 212 Västra Götaland

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 214 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om professionsmiljarden

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om professionsmiljarden MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 2/2018 Vårt ärendenr: 18/00003 2018-01-26 Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om professionsmiljarden

Läs mer

Svar har också lämnats av 2000 hemtjänstverksamheter, motsvarande 87 procent av hemtjänsterna som tog emot enkäten

Svar har också lämnats av 2000 hemtjänstverksamheter, motsvarande 87 procent av hemtjänsterna som tog emot enkäten Äldreguiden 2013 Totalt har 97 procent (312 av 321) av kommunerna och stadsdelarna i Stockholm, Göteborg och Malmö deltagit i kommun- och enhetsundersökningen som levererar uppgifter till Äldreguiden.

Läs mer

2006:6. Prisutvecklingen inom privattandvården och folktandvården, april 2004 maj 2005 (Bilaga 1 3) ISSN

2006:6. Prisutvecklingen inom privattandvården och folktandvården, april 2004 maj 2005 (Bilaga 1 3) ISSN 26:6 Prisutvecklingen inom privattandvården och folktandvården, april 24 maj 25 (Bilaga 1 3) ISSN 1653-3259 Redovisar 26:6 Förord Tandvårdsförsäkringen administreras av Försäkringskassan och omfattar alla

Läs mer

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Länsnamn Beskrivning Antal Blekinge län Hyreshusenhet, tomtmark. 74 Blekinge län Hyreshusenhet, med saneringsbyggnad 2 Blekinge län Hyreshusenhet,

Läs mer

Villkor, redovisningar och utbetalningar inom villkor och (7) Se bilaga Se bilaga 1. 3

Villkor, redovisningar och utbetalningar inom villkor och (7) Se bilaga Se bilaga 1. 3 Datum Vår beteckning 2018-05-30 Dnr 013664-2017 1 (7) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev Villkor 3 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2012-11-09 Dnr 5.2-42980/2012 1(6) Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund Staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har träffat en överenskommelse, Patientsäkerhetssatsning

Läs mer

Remiss - Förslag till föreskrifter och allmänna råd om tandvård för personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar

Remiss - Förslag till föreskrifter och allmänna råd om tandvård för personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar 2012-06-26 Dnr: 22501/2011 1(6) Avdelningen för regler och tillstånd Mariana Näslund Blixt mariana.blixt@socialstyrelsen.se Enligt sändlista Remiss - Förslag till föreskrifter och allmänna råd om tandvård

Läs mer

6. Praxisundersökning

6. Praxisundersökning 6. Praxisundersökning Bakgrund Under senare årtionden har nya metoder och material utvecklats snabbt inom den rehabiliterande tandvården, vilket har ökat möjligheterna för att behandla patienter med tandförluster.

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer med sjukdom och funktionsnedsättning (Ds 2010:42)

Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer med sjukdom och funktionsnedsättning (Ds 2010:42) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling Handläggare: Viktoria Skog Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer