Tillverkning Tertial

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillverkning Tertial 3 2013"

Transkript

1 HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE S T R A T E G I S K P Å V E R K A N Varning för recession Arbetslösheten ökar Teknikföretagen och IF Metall har krisavtal i sikte Ny ISO-standard för personalarbete som förenklar för chefer Konjunkturen - positiv påverkan på Industrin Sjukskrivningar och arbetskador ökar för tjänstemän Chefen påverkar innovationsklimatet Kvinnliga chefer på viktiga poster! Framtidens teknik i bilindustrin Mål- och lönesamtal i fokus vid medlemsföretagen i MAF LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE Nischning av företag skapar möjligheter globalt Utmärkelser för goda ledarskapsinsatser LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE Ren Textil - TEKO stöder ökade krav från regeringen Nationer, organisationer och företag i samarbete för tillväxt i Afrika B R Å D S K A Page 1 / 6 Printing date:

2 HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE SJUKSKRIVNINGAR OCH ARBETSKADOR ÖKAR FÖR TJÄNSTEMÄN Sedan tre år tillbaka ökar sjukskrivningarna och arbetsskadorna på nytt i Sverige och den vanligaste orsaken är psykisk ohälsa. Ett alltmer hektiskt arbetsliv där tjänstemännen, däribland cheferna, förväntas vara ständigt tillgängliga för arbete när och var som helst påverkar hälsan. Det hårda tempot i snabba konjunktursvängningar, med tajta organisationer där allt färre ska springa allt fortare gör det tufft att orka med. Stress och övertid har blivit några av våra värsta arbetsmiljöproblem. HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE VARNING FÖR RECESSION Industrins lagerrensning skapar signaler kring möjlig recession i Sverige. Det är fem år sedan sist. Ett av de stora skälen till dessa signaler är en stor utrensning i industrins lagerhyllor. Detta befaras sänka BNP-siffran ned på minusnivå. Sveriges BNP kan pga detta komma att minska med upp till 1,3 procent tredje kvartalet jämfört med kvartalet före, enligt Pär Magnusson, nordisk chefsanalytiker för den brittiska storbanken RBS. Det skulle efter BNP-nedgången på 0,2 procent under andra kvartalet innebära att det är recession igen, med en krympande ekonomi två kvartal i rad. ARBETSLÖSHETEN ÖKAR Konjunkturen viker uppåt men arbetslösheten ökar. Trots en något högre tillväxttakt under senare delen av 2013 så ökar arbetslösheten. Det tar allt längre tid att tillsätta lediga jobb. Matchningsproblematiken gör att den konjunkturuppgång som man kan se förmodligen kommer att begränsas. Page 2 / 6 Printing date:

3 TEKNIKFÖRETAGEN OCH IF METALL HAR KRISAVTAL I SIKTE Det finns två riktningar som idag processas bredvid varandra i frågan om korttidsarbete. Kortidsarbete är ett slags krisavtal där de anställda vid vikande orderingång går ner i arbetstid och som en följd av detta även går ner i lön. Den ena riktningen är korttidsarbete med statligt stöd där staten skjuter till pengar. Det avtalet löses endast ut vid djupare kriser i hela ekonomin, som exempelvis finanskrisen Denna inriktining behandlas av riksdagen i slutet av november. Den andra inriktningen, som IF Metall och Teknikföretagen är överens om, kan träda i kraft även vid mindre nedgångar i ett enskilt företag. Inget statligt stöd utgår och avtalet om minskad arbetstid och lön, dock lägst 88 procent av heltidslönen. För att avtalet ska kunna tillämpas krävs att parterna kommer överens lokalt. NY ISO-STANDARD FÖR PERSONALARBETE SOM FÖRENKLAR FÖR CHEFER Den internationella standardiseringsorganisationen (ISO) har startat en kommitté som ska utarbeta standarder inom HR-området. Det ska förenkla för chefer att skapa rutiner för personalhantering och organisationsutveckling. Större effektivitet och en bättre möjlighet att motivera och behålla kunnig personal är några av vinsterna. ISO hoppas att arbetet med standardiseringen ska vara klart och implementerat över världen inom tre år. KONJUNKTUREN - POSITIV PÅVERKAN PÅ INDUSTRIN USA och Kinas ekonomi blir allt starkare. Även EU:s ekonomi har börjat att ta sig ur sina tidigare bottennivåer. När de tre stora ekonomierna vaknar till liv samtidigt så är det positivt även för Sverige. Detta har gett resultatet att orderingången för teknikföretag i Sverige ökar men i något lägre takt under fjärde kvartalet. Vårt samlade konjunkturindex visar att återhämtningen fortfarande går trögt. Positivt är dock att fler företag än tidigare har förbättrat utnyttjandet av sin produktionskapacitet. Orderingången ökar sammantaget i mindre omfattning än tidigare både från hemma- och exportmarknaden under sista kvartalet Den exportinriktade bil- och transportmedelsindustrin visar här en klart mer dämpad ordertillväxt jämfört med tidigare under året. Flertalet underleverantörer har haft det tufft det senaste året. Men nu syns en ljusning i svensk industri. Vi ser en svag ökning och framför allt en stabilitet vilket är allra viktigast, säger Dan Persson, chef för Autoliv Sverige. Page 3 / 6 Printing date:

4 CHEFEN PÅVERKAR INNOVATIONSKLIMATET Chefer är avgörande för att idéer utvecklas till nya innovationer. I en ny undersökning för Unionen fram sambandet mellan gott ledarskap och att utvecklingen av idéer utvecklas till nya innovationer. Ledarskapet har en stor betydelse för att skapa ett kreativt klimat och särskilt mellanchefer har en nyckel roll för att åstadkomma detta. Volkswagen-koncernen förstärker ledarskapet inom innovationer och teknik. Genom sin stora satsning på nya modeller, miljöanpassad teknik och produktionsanläggningar så sätts det fokus även på ledarskapet. För att få dessa satsningar att bära frukt krävs det att cheferna både presterar och utvecklar sig framåt. KVINNLIGA CHEFER PÅ VIKTIGA POSTER! Inom den traditionella bilindustrin i USA börjar det ske förändringar. Som första kvinnliga bilmärkeschef i USA:s historia tar nu Mary Barra över rodret för biljätten som ny vd för General Motors. I Sverige kan vi se att i Volvo Cars så snurrar chefskarusellen vidare. Bodil Eriksson lämnar sin post i koncernledningen men får ny roll som Executive Vice President Marketing, Brand & Communications. Det innebär att hon erhåller ett ansvarsområde som riktar sig mot Volvo Cars i nordamerika. FRAMTIDENS TEKNIK I BILINDUSTRIN Rolls-Royce vill använda 3D-printing 3 D-printing, även kallat additiv tillverkning, ger nya möjligheter att formge komponenter. Det kan bl a ge viktreduceringar och få ned ledtiden i fråga om att få fram nya komponenter. Ett flertal av specialverktyg har vanligen så lång leveranstid som 18 månader. Volvo satsar på framtidens teknik I framtiden kommer Volvo att satsa på helt autonoma arbetsplatser. Det var ett av budskapen som förmedlades i samband med teknikdagen Volvo Innovation days. Ett viktigt framtidsområde för Volvo är intelligenta maskiner. Syftet är att öka produktiviteten och göra arbetsmiljön bättre för operatörerna. MÅL- OCH LÖNESAMTAL I FOKUS VID MEDLEMSFÖRETAGEN I MAF Vid 85% av medlemsföretagen i Motorbranschens Arbetsgivareförening (MAF) har man haft eller planerar att ha mål- och lönesamtal i samband med årets lönerevision. Det är resultatet av en snabbenkät bland medlemsföretag som MAF genomfört under hösten. Page 4 / 6 Printing date:

5 LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE REN TEXTIL - TEKO STÖDER ÖKADE KRAV FRÅN REGERINGEN Sveriges Textil & Modeföretag TEKO välkomnar regeringens krav på ökad harmonisering av lagstiftningen kring kemikalier i textiler inom EU som presenteras i nya kemikaliepropositionen. Idag finns det luckor i det frivilliga system som är verksamt. EU vill täppa till lagstiftningen samt få tillverkarna i tredje land att förstå att konsumenterna inom EU inte accepterar förekomst av miljö- och hälsofarliga kemikalier i textila produkter. NATIONER, ORGANISATIONER OCH FÖRETAG I SAMARBETE FÖR TILLVÄXT I AFRIKA Sida har tillsammans med det amerikanska biståndsorganet USAID och Volvokoncernen startat ett helt nytt trepartssamarbete för att skapa arbetstillfällen, stimulera tillväxt och bekämpa fattigdom i flera afrikanska länder. Vi ser ett ökande behov av samarbeten mellan den privata sektorn, regeringar och det civila samhället för att hitta lösningar och konkreta åtgärder för globala utmaningar. Partnerskapet mellan Sida, USAID och Volvo är ett bra exempel på ett modernt och innovativt utvecklingssamarbete som kan kunna generera mer resurser för hållbar utveckling, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på Sida Satsningen med Volvokoncernen är nära sammankopplat med nätverket Svenskt ledarskap för hållbar utveckling, ett nätverk mellan Sida och svenska storföretag med syfte att utveckla och demonstrera svenskt ledarskap i hållbar utveckling. LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE NISCHNING AV FÖRETAG SKAPAR MÖJLIGHETER GLOBALT Den framgångsrika madrasstillverkaren Care of Sweden, som i våras flyttade från Svenljunga till tredubbelt större lokaler i Tranemo, fortsätter att utvecklas starkt och siktar nu på en bredare internationell roll. Sverige börjar att bli för litet. De utländska marknaderna så som Europa, Mellan Östern, Australien, Latinamerika ökar i betydelse och det är där den framtida möjligheten till tillväxt finns. Inom TEKO industrin klassas företaget som ett "Superföretag" och är ett exempel på ett litet, nischat, företag som genom en långsiktig satsning lokalt i Sverige idag har skapat sig förutsättningar att lyckas även globalt. Page 5 / 6 Printing date:

6 UTMÄRKELSER FÖR GODA LEDARSKAPSINSATSER Årets ledare i Sverige är SKF:s VD Tom Johnstone! I över tio år har Tom Johnstone varit VD på SKF. Nu uppmärksammas hans ledargärning med branschens finaste utmärkelse. Utmärkelsen delas ut av Affärsvärlden, ABG, PA Consulting, Korn Ferry International och Zacco Juryns motivering lyder Med ett engagerat, tydligt och entusiasmerande ledarskap har Årets ledare 2013 fört fram ett traditionsrikt företag till positionen som oomtvistad världsledare inom sin bransch. TILLVERKNING Rapporten är framtagen av Ledarnas branschansvarige. Page 6 / 6 Printing date:

Tjänster och Service Tertial 3 2013

Tjänster och Service Tertial 3 2013 HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE S T R A T E G I S K P Å V E R K A N Städ och serviceentreprenadbranschens utveckling år 2013 Risken för ohälsan tenderar att

Läs mer

TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 1:A KVARTALET 2014

TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 1:A KVARTALET 2014 TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 1:A KVARTALET 14 Teknikföretagens konjunkturbarometer för första kvartalet omfattar bedömningar från 57 företag. Försäljningen uppgår samman taget till 587 Mdr SEK, varav 78

Läs mer

barometer 4:E kvartalet 2015

barometer 4:E kvartalet 2015 Teknikföretagens barometer 4:E kvartalet 15 Teknikföretagens konjunkturbarometer för fjärde kvartalet bedömningar från 541 företag med en omsättning på 591 Mdr SEK varav 78 procent säljs på export. Svag

Läs mer

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk?

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Myter kring stigande sjukfrånvaro Att skapa friska organisationer 1 Jobbet är en friskfaktor Psykisk ohälsa och stigande sjukfrånvaro är växande samhällsproblem

Läs mer

Utveckling av sysselsättningsgrad mellan män och kvinnor

Utveckling av sysselsättningsgrad mellan män och kvinnor Analysavdelningen Marwin Nilsson 2011-03-07 Utveckling av sysselsättningsgrad mellan män och kvinnor Lågkonjunkturen drabbade männen hårdast Den globala recessionen som drabbade Sverige 2008 påverkade

Läs mer

Brett orderfall indikerar ökad nedgång för industrin

Brett orderfall indikerar ökad nedgång för industrin Teknikföretagens konjunkturbarometer 3:A kvartalet 12 Teknikföretagens konjunkturbarometer för tredje kvartalet omfattar bedömningar från 514 företag. Försäljningen uppgår till 54 Mdr SEK, varav 78 % säljs

Läs mer

Inför en modell för korttidsarbete

Inför en modell för korttidsarbete Socialdemokraterna Stockholm 2012-10-16 Inför en modell för korttidsarbete Regeringens passivitet riskerar jobben ännu en gång Hösten 2008 inleddes en våg av varsel som fick stora effekter på Sveriges

Läs mer

Utdrag från kapitel 1

Utdrag från kapitel 1 Utdrag från kapitel 1 1.1 Varför en bok om produktionsutveckling? Finns det inte böcker om produktion så att det räcker och blir över redan? Svaret på den frågan är både ja och nej! Det finns många bra

Läs mer

Fortsatt lågkonjunktur

Fortsatt lågkonjunktur Teknikföretagens konjunkturbarometer 2:A kvartalet 12 Teknikföretagens konjunkturbarometer för andra kvartalet omfattar bedömningar från 485 företag. Försäljningen uppgår till 53 Mdr SEK, varav 79 % säljs

Läs mer

TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 4:e KVARTALET 2017

TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 4:e KVARTALET 2017 TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 4:e KVARTALET 17 Teknikföretagens konjunkturbarometer för 4:e kvartalet omfattar bedömningar från 524 företag. Försäljningen uppgår sammanlagt till 648 Mdr SEK, varav % säljs

Läs mer

Ras i order, kapacitetsutnyttjande och i efterfrågan på personal

Ras i order, kapacitetsutnyttjande och i efterfrågan på personal Teknikföretagens konjunkturbarometer 4:e kvartalet 212 Teknikföretagens konjunkturbarometer för fjärde kvartalet omfattar bedömningar från 498 företag. Försäljningen uppgår till 632 Mdr SEK, varav 8 %

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 NORRBOTTENS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 VÄRMLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE

PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE VAD KAN VI GÖRA FÖR ERT FÖRETAG? Psykisk ohälsa är ett växande problem. Psykisk ohälsa är ett stort problem på många arbetsplatser och medför höga

Läs mer

Företagens behov av rekrytering och kompetensförsörjning

Företagens behov av rekrytering och kompetensförsörjning Svenska Handelskammarförbundets analys 2009 mars Företagens behov av rekrytering och kompetensförsörjning På kort sikt kommer 28 procent av företagen att behöva göra sig av med kritisk kompetens som behövs

Läs mer

Konjunktur och arbetsmarknad i Sverige och internationellt. Arbetsgivargrupp Robert Tenselius, ekonom, Teknikföretagen

Konjunktur och arbetsmarknad i Sverige och internationellt. Arbetsgivargrupp Robert Tenselius, ekonom, Teknikföretagen Konjunktur och arbetsmarknad i Sverige och internationellt Arbetsgivargrupp 2016-09-22 Robert Tenselius, ekonom, Teknikföretagen Disposition Utgångsläget för teknikindustrin i Sverige Arbetskraftskostnader

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Våren 2012 GÄVLEBORGS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 2:a KVARTALET 2016

TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 2:a KVARTALET 2016 TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 2:a KVARTALET 216 Teknikföretagens konjunkturbarometer för andra kvartalet omfattar bedömningar från 513 företag. Försäljningen uppgår sammanlagt till 572 Mdr SEK, varav 77 %

Läs mer

TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 3:e KVARTALET 2017

TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 3:e KVARTALET 2017 TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 3:e KVARTALET 217 Teknikföretagens konjunkturbarometer för 3:e kvartalet omfattar bedömningar från 534 företag. Försäljningen uppgår sammanlagt till 615 Mdr SEK, varav 8 % säljs

Läs mer

TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 2:A KVARTALET 2015

TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 2:A KVARTALET 2015 TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 2:A KVARTALET 215 Teknikföretagens konjunkturbarometer för första kvartalet omfattar bedömningar från 566 företag. Försäljningen uppgår samman taget till 543 Mdr SEK, varav 77

Läs mer

Arbetsmarknadsutsikterna våren Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län

Arbetsmarknadsutsikterna våren Prognos för arbetsmarknaden Kalmar län Arbetsmarknadsutsikterna våren 2013 Prognos för arbetsmarknaden 2013-2014 Kalmar län Arbetsmarknadsprognosen 2 gånger per år (riksprognos + 21 länsprognoser) Intervjuundersökning 11 mars-17 april Prognosen

Läs mer

Balansakt på recessionens rand. Konjunkturprognos, november 2018

Balansakt på recessionens rand. Konjunkturprognos, november 2018 Balansakt på recessionens rand Konjunkturprognos, november 2018 Globala trender NYA NORMALEN HÄR FÖR ATT STANNA Globala trender Svag produktivitet i Nya Normalen Global sammanfattning KAN EN GLOBAL RECESSION

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Örebros näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Örebro län... 4 Småföretagsbarometern Örebro län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Vårprognosen Mot en långsam återhämtning

Vårprognosen Mot en långsam återhämtning EUROPEISKA KOMMISSIONEN - PRESSMEDDELANDE Vårprognosen 2012 2013 Mot en långsam återhämtning Bryssel den 11 maj 2012 - Efter produktionsnedgången i slutet av 2011 anses EUekonomin nu befinna sig i en svag

Läs mer

Arbetsmarknadsläge 2017 och utveckling inför 2018

Arbetsmarknadsläge 2017 och utveckling inför 2018 Arbetsmarknadsläge 2017 och utveckling inför 2018 Inledning Sverige har haft en period av uppåtgående och stabil tillväxt efter senaste nedgången efter greklands- och eurokrisen. Även om BNP-prognosen

Läs mer

Korttidsarbete. Ett partsgemensamt förslag för Sverige

Korttidsarbete. Ett partsgemensamt förslag för Sverige Korttidsarbete Ett partsgemensamt förslag för Sverige En partsgemensam rapport från Gruvornas Arbetsgivareförbund, GS, IF Metall, Industri- och KemiGruppen, Skogsindustrierna, Stål och Metall Arbetsgivareförbundet,

Läs mer

BUSINESS SWEDEN DJUPDYKNING FÖR ASIEN

BUSINESS SWEDEN DJUPDYKNING FÖR ASIEN BUSINESS SWEDEN DJUPDYKNING FÖR ASIEN EXPORTCHEFSINDEX FÖRSTA KVARTALET 2019 DJUPDYKNING FORTSÄTT SURFA FÖR ASIEN EXPORTCHEFSINDEX FÖRSTA KVARTALET 2019 PÅ TILLVÄXTVÅGEN MARKNADSINSIKT APRIL 2017 Layout/grafik:

Läs mer

TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 1:a KVARTALET 2018

TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 1:a KVARTALET 2018 TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 1:a KVARTALET 18 Teknikföretagens konjunkturbarometer för 1:a kvartalet omfattar bedömningar från 527 företag. Försäljningen uppgår sammanlagt till 644 Mdr SEK, varav 79 % säljs

Läs mer

Svenska teknikkoncerners anställda i världen

Svenska teknikkoncerners anställda i världen 2014-08-20 Svenska teknikkoncerners anställda i världen Svenska teknikkoncerner ökar antalet anställda utomlands De senaste åren har svenska teknikkoncerner ökat antalet anställda i länder utanför Sverige.

Läs mer

SMÅ IDÉER STORA RESULTAT. En bok om kreativitet, motivation och konkurrenskraft LOUISE ÖSTBERG. DEAN M. SCHROEDER. ALLAN G.

SMÅ IDÉER STORA RESULTAT. En bok om kreativitet, motivation och konkurrenskraft LOUISE ÖSTBERG. DEAN M. SCHROEDER. ALLAN G. SMÅ IDÉER STORA RESULTAT LOUISE ÖSTBERG. DEAN M. SCHROEDER. ALLAN G. ROBINSON En bok om kreativitet, motivation och konkurrenskraft 1 2010 SIS Förlag AB SIS HB 345 Små idéer stora resultat En bok om kreativitet,

Läs mer

Swedbank. Private Banking. Joakim Axelsson. Swedbank

Swedbank. Private Banking. Joakim Axelsson. Swedbank Swedbank Private Banking Joakim Axelsson Swedbank Stockholmsbörsen 1100 SIX Portfolio Return Index -0,35-0,35% Stockholm Stock Exchange, SIXIDX, SIX Portfolio Return Index, Last index 1100 1000 1000 900??

Läs mer

STOCKHOLMSBAROMETERN. Tredje kvartalet 2011

STOCKHOLMSBAROMETERN.  Tredje kvartalet 2011 Tredje kvartalet 11 (11-11-3) Stockholmskonjunkturen fortsätter visserligen att stärkas, men tillväxttakten dämpas tydligt. Konjunkturindikatorn för Stockholms län minskar från 21 till 12 under årets tredje

Läs mer

TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 3:e KVARTALET 2016

TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 3:e KVARTALET 2016 TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 3:e KVARTALET 216 Teknikföretagens konjunkturbarometer för 3:e kvartalet omfattar bedömningar från 537 företag. Försäljningen uppgår sammanlagt till 566 Mdr SEK, varav 76 % säljs

Läs mer

TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 1:a KVARTALET 2016

TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 1:a KVARTALET 2016 TEKNIKFÖRETAGENS BAROMETER 1:a KVARTALET 216 Teknikföretagens konjunkturbarometer för första kvartalet omfattar bedömningar från 556 företag. Försäljningen uppgår sammanlagt till 589 Mdr SEK, varav 78

Läs mer

Årsstämma 2012 Martin Lindqvist, verkställande direktör & koncernchef

Årsstämma 2012 Martin Lindqvist, verkställande direktör & koncernchef Martin Lindqvist, verkställande direktör & koncernchef "En starkare, lättare och mer hållbar värld" Tillsammans med våra kunder kommer vi gå längre än någon annan för att förverkliga det fulla värdet av

Läs mer

3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige

3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige 3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige 3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige Förbättra patienternas

Läs mer

Företagens behov av teknikkompetens. Teknikföretagen för Sveriges viktigaste företag

Företagens behov av teknikkompetens. Teknikföretagen för Sveriges viktigaste företag Företagens behov av teknikkompetens Rekryteringsläge 2000-talet 100.000 De stora barnkullarna från mitten av 40-talet matchas inte av de unga som kommer ut i arbetslivet 52-65 åringar som går i pension

Läs mer

2015 börjar positivt för transportnäringen

2015 börjar positivt för transportnäringen Jul-06 Okt-06 Feb-07 Jul-07 Okt -07 Jan-08 Apr-08 Jul-08 Okt-08 Jan-09 Apr-09 Jul-09 Okt-09 Jan-10 Apr-10 Jul-10 Okt-10 Jan-11 Apr-11 Jul-11 Okt-11 Jan-12 Apr-12 Jul -12 Okt-12 Jan -13 Apr - 13 Jul -13

Läs mer

Kort om Europeiska investeringsbanken

Kort om Europeiska investeringsbanken Kort om Europeiska investeringsbanken Som EU:s bank erbjuder vi finansiering och expertkunskaper till solida och hållbara investeringsprojekt i och utanför Europa. Banken ägs av EU:s medlemsstater och

Läs mer

Swedbank Analys Nr 3 3 mars 2009

Swedbank Analys Nr 3 3 mars 2009 Swedbank Analys Nr 3 3 mars 2009 Avtalet på arbetsmarknaden är ett val mellan pest och kolera Uppgörelsen mellan IF Metall och fyra arbetsgivarorganisationer handlar om arbetstidförkortning. Positivt är

Läs mer

Kvinnors arbetsmiljö i industrin

Kvinnors arbetsmiljö i industrin Kvinnors arbetsmiljö i industrin Fristående och icke-vinstdrivande forskningsinstitut grundades 1966 ägs av staten och näringslivet via en stiftelse Forskning och konsultverksamhet inom klimat, energi,

Läs mer

Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken. Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni januari 2012

Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken. Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni januari 2012 Till förtroendevalda för Sveriges Ingenjörer inom sågverken Avtalet Skogsindustrierna Sveriges Ingenjörer sågverken 1 juni 2010-31 januari 2012 KOMMENTARER INFÖR LOKALA LÖNEFÖRHANDLINGEN 2010 Som branschansvarig

Läs mer

1. PÅ MARKNADEN FÖR EKONOMER GES UTBUDET AV KU= 15P 250 OCH EFTERFRÅGAN AV KE= 150 5P. P BETECKNAR TIMLÖNEN. IFALL DET INFÖRS EN MINIMILÖN PÅ 22 /H.

1. PÅ MARKNADEN FÖR EKONOMER GES UTBUDET AV KU= 15P 250 OCH EFTERFRÅGAN AV KE= 150 5P. P BETECKNAR TIMLÖNEN. IFALL DET INFÖRS EN MINIMILÖN PÅ 22 /H. 1. PÅ MARKNADEN FÖR EKONOMER GES UTBUDET AV KU= 15P 250 OCH EFTERFRÅGAN AV KE= 150 5P. P BETECKNAR TIMLÖNEN. IFALL DET INFÖRS EN MINIMILÖN PÅ 22 /H. VAD KOMMER DET ATT LEDA TILL? I VILKET LAND KOSTAR DET

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2011 NORRBOTTENS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

PRODUKTIVITETS- & KOSTNADSUTVECKLING UNDER 2000-TALET

PRODUKTIVITETS- & KOSTNADSUTVECKLING UNDER 2000-TALET PRODUKTIVITETS- & KOSTNADSUTVECKLING UNDER 2000-TALET INNEHÅLL INLEDNING 3 NEDVÄXLAD GLOBAL TILLVÄXTTREND 4 PRODUKTIVITETSLYFTET ÄR ÖVER 5 SVENSK KONKURRENSKRAFT 5 SVAG ÅTERHÄMTNING FÖR INDUSTRIN EFTER

Läs mer

RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA

RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA SAMMANFATTNING Återhämtningen i vår omvärld går trögt, i synnerhet i eurozonen där centralbanken förväntas fortsätta att lätta på penningpolitiken.

Läs mer

Chefsekonomens översikt - Det allmänna ekonomiska läget

Chefsekonomens översikt - Det allmänna ekonomiska läget Det allmänna ekonomiska läget och den kommunalekonomin, vintern 2015 Översikt, publicerad 23.12.2015 Chefsekonomens översikt - Det allmänna ekonomiska läget Under hösten har finansmarknaden med oro följt

Läs mer

GLO BALA VÄR DEK EDJ OR - ökat importinnehåll och ökat konkurrenstryck

GLO BALA VÄR DEK EDJ OR - ökat importinnehåll och ökat konkurrenstryck GLO BALA VÄR DEK EDJ OR - ökat importinnehåll och ökat konkurrenstryck November 2014 Vad är globala värdekedjor? Företagens produktion blir allt mer fragmenterad och utspridd över världen. Det innebär

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 15 11 maj 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 15 11 maj 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 15 11 maj 2005 Så planerar småföretagen skära sina kostnader Nära vartannat småföretag planerar skära i sin kostnadsmassa under det närmaste året. Vart åttonde företag räknar

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2011 HALLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Ta steget in i SIS värld

Ta steget in i SIS värld Ta steget in i SIS värld Innehåll Vår värld är din värld 5 Vad är en standard och standardisering? 7 Det här är SIS 9 Nyttan med standarder 11 Internationell standardisering 13 Standardiseringsarbete

Läs mer

Företagspolitik i en nordisk kontext

Företagspolitik i en nordisk kontext Företagspolitik i en nordisk kontext 2 FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT 3 Alla prognoser visar att tjänstesektorn kommer att fortsätta växa under de kommande åren,

Läs mer

Öresund Food Network. Torsdagen den 19 mars Lars-Erik Skjutare VD, Sparbanken Finn

Öresund Food Network. Torsdagen den 19 mars Lars-Erik Skjutare VD, Sparbanken Finn Öresund Food Network Torsdagen den 19 mars 2009 Lars-Erik Skjutare VD, Sparbanken Finn Den största självständiga sparbanken i Sverige Sparbanken Finn 21 kontor i sydvästra och mellersta Skåne Affärsvolym

Läs mer

Lönsam verksamhet. Elforsk, 2014-11-05. Elisabeth Darius, tf VD, SIS

Lönsam verksamhet. Elforsk, 2014-11-05. Elisabeth Darius, tf VD, SIS Lönsam verksamhet Elforsk, 2014-11-05 Elisabeth Darius, tf VD, SIS Agenda 1. Standardisering och standarder är lönsamt 1. Alltmer intressant att mäta 2. Vi vet det! 3. Hur har andra mätt? 2. SIS och SIS

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 JÄMTLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

INNOVATIVA SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG SATSAR PÅ STRATEGISKT UTVECKLINGSARBETE ÄVEN I TUFFA TIDER. Jenni Nordborg och Rolf Nilsson

INNOVATIVA SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG SATSAR PÅ STRATEGISKT UTVECKLINGSARBETE ÄVEN I TUFFA TIDER. Jenni Nordborg och Rolf Nilsson INNOVATIVA SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG SATSAR PÅ STRATEGISKT UTVECKLINGSARBETE ÄVEN I TUFFA TIDER Jenni Nordborg och Rolf Nilsson 1 2 OM UNDERSÖKNINGEN Med syfte att öka kunskapen om hur lågkonjunkturen

Läs mer

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi Institutionen för ekonomi Rob Hart Facit Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. OBS! Här finns svar på räkneuppgifterna, samt skissar på möjliga svar på de övriga uppgifterna. 1. (a) 100 x 70 + 40 x 55 100 x

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2014

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2014 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, andra kvartalet 2014 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen utgörs av ca 9 500 företagare, varav ca 900 i Skåne

Läs mer

Avtal som ger reallöneökningar, konkurrenskraft och hög sysselsättning

Avtal som ger reallöneökningar, konkurrenskraft och hög sysselsättning Avtal som ger reallöneökningar, konkurrenskraft och hög sysselsättning Av Industriavtalet framgår att industrins parter samarbetar för att säkerställa en stabil lönebildning i Sverige. Det innebär att

Läs mer

Så bidrar Coca-Cola i Sverige till svensk ekonomi

Så bidrar Coca-Cola i Sverige till svensk ekonomi Så bidrar Coca-Cola i Sverige till svensk ekonomi Så bidrar Coca-Cola till svensk ekonomi När du köper en Coca-Cola i Sverige kanske du inte tänker på allt som ligger bakom den och hur den bidrar till

Läs mer

Konjunkturläge och utsikter för industrin

Konjunkturläge och utsikter för industrin Konjunkturläge och utsikter för industrin 20170706 Industrin har avgörande betydelse för svensk ekonomi Industrin har i Sverige runt 550 000 anställda och ger indirekt arbete till många fler Närmare en

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Jämtlands näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Jämtlands län... 4 Småföretagsbarometern Jämtlands län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Vem vinner på en bra arbetsmiljö?

Vem vinner på en bra arbetsmiljö? Vem vinner på en bra arbetsmiljö? Illustration: Robert Nyberg. Är arbetsmiljö viktigt? Vilka är de viktigaste fackliga områdena? Är det anställningstrygghet och uppenbara plånboksfrågor om lön och skydd

Läs mer

Sociala tjänster för alla

Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla 4 En stark röst för anställda i sociala tjänster i Europa EPSU är den europeiska fackliga federationen för anställda inom sociala tjänster. Federationen

Läs mer

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen och Svensk Teknik och

Läs mer

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen och Svensk Teknik och

Läs mer

Internationell Ekonomi

Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Nationalekonomi på högskolan består av: Mikroekonomi producenter och konsumenter Makroekonomi hela landet Internationell ekonomi handel mellan länder Varför

Läs mer

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016!

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016! 1 Anförande Lena Micko SKL:s arbetsmarknads- och näringslivsdagar i Uppsala, 17 mars 2016 Plats: Uppsala Konsert och Kongress Tid: ca kl 10.10-10.35 (inkl Marlenes välkomsthälsning) ca 15 min Tack för

Läs mer

En värld i ständig förändring Family Business Survey 2014 Sverige

En värld i ständig förändring Family Business Survey 2014 Sverige En värld i ständig förändring Family Business Survey 2014 Sverige 2 Innehåll 4 6 8 10 12 14 Vi ser familjeföretagens utmaningar PwC:s analys Familjeföretagen vill vara hållbara Innovation och talang viktiga

Läs mer

Hälsobarometern 008.06 009.05. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker. Hälsobarometern 009

Hälsobarometern 008.06 009.05. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker. Hälsobarometern 009 Hälsobarometern 008.06 009.05 Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker. Hälsobarometern 009 1 (7) Utgiven av Alecta juni 009 Innehåll 3 Om Hälsobarometern 4

Läs mer

Ett sekel av standarder

Ett sekel av standarder Ett sekel av standarder SIS har i snart 100 år varit en av världens främsta standardiseringsorganisationer som bidragit till samhällsnytta och hjälpt många svenska företag till global export genom att

Läs mer

Verkstadsklubben Volvo Skövde

Verkstadsklubben Volvo Skövde Verkstadsklubben Volvo Skövde Framtidens industriarbete Operatörer på CH13 D i Skövde är med i pilotprojekt! 2013 gjordes, på IF Metalls begäran, en uppgörelse med Volvo om att parterna tillsammans skulle

Läs mer

Parterna kan påverka arbetslösheten varaktigt

Parterna kan påverka arbetslösheten varaktigt Lönebildningsrapporten 2016 37 FÖRDJUPNING Parterna kan påverka arbetslösheten varaktigt Diagram 44 Arbetslöshet och jämviktsarbetslöshet Procent av arbetskraften, säsongsrensade kvartalsvärden 9.0 9.0

Läs mer

Design för bättre affärer

Design för bättre affärer Design för bättre affärer En undersökning från 2008 om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen i Sverige, Svensk Teknik och Design (STD).

Läs mer

Konjunkturrapport. Innovationskraften i de svenska företagen ökar

Konjunkturrapport. Innovationskraften i de svenska företagen ökar Konjunkturrapport Innovationskraften i de svenska företagen ökar Oktober 2015 2 Konjunkturrapport sverigesingenjorer.se Konjunkturrapport sverigesingenjorer.se 3 Vilken är din samlade bedömning av den

Läs mer

Landstingsstyrelsens 8-10 arbetsutskott

Landstingsstyrelsens 8-10 arbetsutskott Protokoll Sammanträdesdatum 2007-01-23 Landstingsstyrelsens 8-10 arbetsutskott Tid: Tisdagen den 23 januari 2007 Plats: Landstingshuset, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (m) Gun Marie Stenström (m) Kristina

Läs mer

Konjunkturen i Stockholmsregionen

Konjunkturen i Stockholmsregionen Konjunkturen i Stockholmsregionen Stockholm Business Alliance kv1 2017 Juni 2017 Fortsatt uppåt i Stockholmsregionen Konjunkturläget 2017 kv1 i Stockholmsregionen Om rapporten Rapporten är utgiven av Stockholm

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

Årsstämma Area for big and left picture. Area for right picture. Area for red header box (8,09x1,26)

Årsstämma Area for big and left picture. Area for right picture. Area for red header box (8,09x1,26) Årsstämma 2011 Area for red header box (8,09x1,26) Area for big and left picture Area for right picture Position from top left corner: Horizontal 0,5 cm Vertical 0,5 cm Position from top right corner:

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

Tips och råd för uthållig och lönsam tillväxt

Tips och råd för uthållig och lönsam tillväxt Tips och råd för uthållig och lönsam tillväxt 2 Bara ett fåtal företag lyckas skapa en uthållig och lönsam tillväxt! Under åren 2008-2012 har 3 449 företag blivit Gaseller enligt Dagens industris kriterier.

Läs mer

REGIONALT MÖTE, VÄXJÖ 27 SEPTEMBER 2016

REGIONALT MÖTE, VÄXJÖ 27 SEPTEMBER 2016 REGIONALT MÖTE, VÄXJÖ 27 SEPTEMBER 2016 Så utvecklar vi industrin - agenda Kl. 10.00 Inför löneförhandlingarna om Avtal17 Per Widolf, förhandlingschef Industriarbetsgivarna förutsättningar och vad som

Läs mer

Kommittédirektiv. Finansmarknadsråd. Dir. 2006:44. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Finansmarknadsråd. Dir. 2006:44. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Finansmarknadsråd Dir. 2006:44 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget Ett råd bestående av ledamöter - kunniga i finansmarknadsfrågor - från akademi,

Läs mer

CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING

CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING Portföljserie LÅNGSIKTIGT CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING - Månadsbrev februari 2012 - VÄRLDEN Det nya börsåret inleddes med en rivstart då världsindex steg med nästan 5% under januari månad. Stockholmsbörsen

Läs mer

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i den ekonomiska krisens kölvatten. 27 juli 2009

Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i den ekonomiska krisens kölvatten. 27 juli 2009 Sveriges utrikeshandel och internationella handelsmönster i den ekonomiska krisens kölvatten 27 juli Förändring över motsvarande period föregående år (%) 30 20 10 0 10 20 30 Källa: SCB Förändring i svensk

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Dalarnas näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Dalarnas län... 4 Småföretagsbarometern Dalarnas län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer

Resultatet minskade till mindre än hälften mot året innan och vinsten per aktie blev 3 kronor och 61 öre.

Resultatet minskade till mindre än hälften mot året innan och vinsten per aktie blev 3 kronor och 61 öre. Ärade aktieägare, herr ordförande 2009 var det mest utmanande året för SKF på många, många år. Den kraftiga nedgången i ekonomin påverkade nästan alla verksamheter och regioner i världen, men 2009 var

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011. OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011. OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010 Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011 OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010 Sid 1 (5) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen

Läs mer

Byggbranschen i Stockholm - en specialstudie

Byggbranschen i Stockholm - en specialstudie 2009 : 2 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares analys Byggbranschen i Stockholm - en specialstudie Byggindustrin är en konjunkturkänslig bransch som i högkonjunktur ofta drabbas av kapacitetsbegränsningar

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR Sammanfattning Eurozonen växte med drygt 1 procent i årstakt under förra årets sista kvartal. Trots att många såg det som positivt,

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST SAMMANFATTNING De svenska bolåneräntorna förblir låga under de kommande åren och det är fortfarande mest fördelaktigt att

Läs mer

Yrkanden Gruventreprenadavtalet

Yrkanden Gruventreprenadavtalet Yrkanden Gruventreprenadavtalet Maskinentreprenörerna IF Metall Flexiblare kollektivavtal - ett framtidskrav 1 (5) Avtalsrörelsen 2017 Gruventreprenadavtalet Maskinentreprenörerna IF Metall Maskinentreprenörernas

Läs mer

Utveckla kunskap och nätverk genom deltagande i forskningsprojekt!

Utveckla kunskap och nätverk genom deltagande i forskningsprojekt! Utveckla kunskap och nätverk genom deltagande i forskningsprojekt! Jens.vonAxelson@VINNOVA.se Vad gör VINNOVA? Investeringar i forskning och innovation Vi ser till att forskning kommer till nytta och är

Läs mer

Nokian Tyres delårsrapport januari mars 2015

Nokian Tyres delårsrapport januari mars 2015 PRESSINFORMATION 2015-05- 08 Nokian Tyres delårsrapport januari mars 2015 Tillväxt i väst fortfarande utmaningar i Ryssland Koncernen Nokian Tyres omsättning minskade med 9.8 procent och var 281.3 MEUR

Läs mer

Partssamverkan för effektiva produktionssystem

Partssamverkan för effektiva produktionssystem Partssamverkan för effektiva produktionssystem Göran Brulin, Helix Per-Erik Ellström, Helix Lennart Svensson, Helix Kommentatorer Patrik Karlsson och Mikael Sten Stenqvist IFMetall Den svenska partsmodellen

Läs mer

Engagerade medarbetare skapar resultat!

Engagerade medarbetare skapar resultat! Föreläsningsanteckningar Berit Friman, vd Dale Carnegie Sverige 11 februari 2015 Engagerade medarbetare skapar resultat! Berit Friman är en av Sveriges mest erfarna föreläsare och utbildare inom områdena

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern 1 Innehåll Småföretagsbarometern... 3 Kronobergs näringslivsstruktur... 4 Sammanfattning av konjunkturläget i Kronobergs län... 4 Småföretagsbarometern Kronobergs län... 6 1. Sysselsättning... 6 2. Orderingång...

Läs mer