Pensionsåldersutredningens delbetänkande Längre liv, längre arbetsliv Förutsättningar och hinder för äldre att arbeta längre, SOU 2012:28

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pensionsåldersutredningens delbetänkande Längre liv, längre arbetsliv Förutsättningar och hinder för äldre att arbeta längre, SOU 2012:28"

Transkript

1 Socialdepartementet Stockholm Pensionsåldersutredningens delbetänkande Längre liv, längre arbetsliv Förutsättningar och hinder för äldre att arbeta längre, SOU 2012:28 Förhandlings- och samverkansrådet PTK har tagit del av Pensionsåldersutredningens analyser och slutsatser som presenteras i delbetänkandet Längre liv, längre arbetsliv Förutsättningar och hinder för äldre att arbeta längre, och lämnar följande synpunkter på utredningen. Sverige har en allt mer åldrande befolkning, där hälsan bland äldre glädjande nog bibehålls allt längre, samtidigt som medellivslängden ökar. Trots förbättrad hälsa och medellivslängd är sjukersättning den enskilt största alternativa vägen ut ur arbetslivet, och 40 procent av kvinnorna och 30 procent av männen går direkt från sjukersättning till ålderspension. Det problem som föranleder den ambitiösa pensionsåldersutredningen, är att ökningen av antalet arbetade år inte går lika snabbt som ökningen av medellivslängden. Då andelen äldre ökar i förhållande till den förvärvsaktiva befolkningen, innebär det att allt färre ska försörja allt fler. Av utredningsdirektivet framgår att pensionsreformens syfte att senarelägga utträdesåldern antas motverkas av allmänna normer om när man ska gå i pension, liksom av åldersgränser i övrig social lagstiftning. Andra faktorer som antas påverka utträdesåldern är äldres arbetsmiljö och möjlighet till flexibilitet bland annat i arbetstider mot slutet av arbetslivet. Utredningen går in på reglerna i de fyra på arbetsmarknaden dominerande tjänstepensionsplanerna, och berör de regler som främst gäller för de förmånsbestämda tjänstepensionsplanerna, och de uttagsregler som finns. Det framhålls senare i utredningen att stegrande premier för förmånsbestämd tjänstepension för äldre kan innebära att dessa väljs bort vid nyanställningar, eftersom kostnaderna blir för stora för arbetsgivaren. Det senare anser PTK är ett felaktigt antagande. 1 (6)

2 Tjänstepensionerna Tjänstepensionsplanerna kanske framför allt den förmånsbestämda tjänstepensionen ITP för privatanställda tjänstemän läggs till last för att i vissa situationer uppmuntra till tidiga utträden ur förvärvslivet och inte vara tillräckligt flexibla när det gäller intjänande efter 65. Vidare gör utredningen gällande att tjänstepensionspremierna i de förmånsbestämda tjänstepensionsplanerna är åldersberoende, samt att premierna för äldre tjänstemän upplevs så kostsamma för arbetsgivare att de vid nyanställningar väljer att anställa yngre tjänstemän. Av utredningens eget underlag framgår dock att majoriteten av arbetsgivarna inom ITPområdet inte anser att tjänstepensionskostnaderna är ett problem för att anställa och behålla äldre tjänstemän. PTK vill i detta sammanhang framhålla att tjänstepensionspremierna framför allt bestäms utifrån individens lönehistorik, premiemaximeringsregler och samordningstid samt på tjänstetidsfaktor och de sista årens löneutveckling, varför pensionspremien i vissa fall kan bli lägre för en äldre tjänsteman som i slutet av karriären byter arbete och går ned i lön. Utredningen tycks också förutsätta att den förmånsbestämda tjänstepensionen (ITP 2) i vissa avseenden är så konstruerad, att den som i slutet av karriären vill växla ned i tjänstetid eller till ett arbete med lägre lön, riskerar att få en lägre pension eftersom målnivån för den förmånsbestämda pensionen bestäms efter lönen. PTK önskar i detta sammanhang påminna om att individen alltid är garanterad redan inbetalda premier. Genom ett lönesänkningsfribrev en försäkringsteknisk konstruktion kan dessutom rätten till det nominella värdet av tidigare lönenivå bevaras vid en eventuell lönesänkning. Andra inslag i de avtalade tjänstepensionsplanerna som utredningen särskilt pekat på och som direkt eller indirekt anges stimulera tidiga utträden ur förvärvslivet är möjligheten att göra tidiga uttag av tjänstepensionen redan vid 55 års ålder samt möjligheten till kollektiv slutbetalning av tjänstepensionspremien redan vid 62 år ålder. Faktum är dock gällande tidiga uttag av tjänstepensionen, dvs före 60 års ålder, att det under 2011 endast var 88 personer under 60 år som påbörjade sitt uttag av ITP, mot som påbörjade sitt uttag först vid 65 års ålder. Vid ett tidigt uttag kan det tilläggas att pensionsbeloppen blir låga, och det kan antas att det då finns personliga skäl till uttaget. Vad gäller avgångspension bör det påpekas att det är en uppgörelse mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Skälen kan vara många, men det får antas att möjligheten till avtalspension kan vara en ventil för att på ett värdigt sätt hantera verksamhetens eller den individuella arbetstagarens specifika behov. Det kan inte heller förbises att det i avsaknad av avtalspension förmodas bli en del övervältringseffekter på sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna. 2 (6)

3 Det noteras också i utredningen att det inte finns något som styrker ett antagande om att uttaget av tjänstepensionen sker senare i helt avgiftsbestämda tjänstepensionsplaner. Normerna I samband med pensionsreformen 1994 avskaffades den formella pensionsåldern vid 65 år, och den allmänna ålderpensionen anpassades till ett åldersoberoende och livslångt intjänande. I samband med detta höjdes även åldern för rätten att kvarstå i anställning till 67 års ålder. Det som dock inte förändrades var många av de åldersgränser som finns i korresponderande lagar och normsystem. Rätten till bl a sjukersättning och arbetslöshetsersättning samt livränta vid arbetsskada och försörjningsstöd upphör eller förändras vid 65 år. Lönebidrag upphör vid 65 år två år före det att rätten till anställning upphör vid 67 år. Vidare har arbetsgivaren ett ansvar för arbetslivsinriktad rehabilitering så länge anställningen pågår, men rätten till rehabiliteringsersättning för den enskilde arbetstagaren upphör redan vid 65. Även rätten till sjukpenning förändras för den som väljer att arbeta efter 65. Samhällets sociala skyddsregler för den som på grund av sjukdom eller arbetslöshet inte kan arbeta förändras eller upphör alltså i det närmaste helt vid 65. Även rätten till de inkomstprövade åldersförmånerna inträder vid 65 år, men på grund av avräkningsregler och det bäst-före-datum som 65 år utgör för intjänande av kvalifikationstid, kan förmånerna i det stora hela inte påverkas i positiv riktning genom fortsatt arbete efter 65 år. Sammantaget innebär detta att det för låginkomsttagare som t ex på grund av få intjänandeår får en låg allmän pension, inte finns några starka incitament att fortsätta arbeta efter 65. Även för den som vill eller av olika anledningar behöver byta yrke eller karriärinriktning, eller vill underhålla sina tidigare förvärvade kunskaper genom vidare studier, stöter på begränsande åldersregler. Idag begränsas rätten till studielån från 45 års ålder, för att upphöra helt vid 55 års ålder. Förbättrade möjligheter till utbildning i ett senare skede av arbetslivet kan undanröja inlåsningseffekter som finns eller kan uppstå, när en äldre arbetstagare på grund av eftersatt kompetensutveckling inte längre kan hitta ett nytt arbete. Attityderna Utredningen har pekat på att det finns föreställningar om att äldre personer på grund av ökad ohälsa och nedsatt förmåga att ta till sig ny kunskap, generellt skulle prestera sämre än sina yngre kollegor. Utredningen har även visat på forskning som pekar på att äldre ofta bevarar sin produktivitet långt upp i åldrarna. Förmågan till inlärning minskar inte men den förändras. De föreställningar som nu nämnts kan innebära att äldre särbehandlas just på grund av sin ålder. Särbehandlingen kan bestå i att de inte erbjuds eller förväntas delta i sedvanlig kompetensutveckling, 3 (6)

4 eftersom de antas ha svårare att ta till sig ny kunskap eller gå i pension vid 65. Eftersatt kompetensutveckling kan innebära att anställningsbarheten minskar, vilket i sin tur kan leda till inlåsningseffekter på ett arbete som av olika anledningar inte fungerar för individen i slutet av arbetslivet. Alternativa utträdesvägar (a-kassa eller sjukförsäkringsförmåner) ur förvärvslivet kan i sådana fall ligga nära till hands. Andra attityder som förekommer, och som kan bidra till att individer gör en tidigare sorti ur arbetslivet är att äldre bör lämna plats åt yngre, vid till exempel arbetsbrist. Det är en vanligt förekommande föreställning att det endast finns en konstant mängd arbeten i ett samhälle, och att dessa är allmän egendom och bör delas på så sätt att någon som arbetat länge eller är äldre, bör ge upp sitt arbete till förmån för yngre personer. Vidare kan attityder från familj, arbetskamrater och den närmsta omgivningen påverka individen till att gå i pension vid 65 års ålder, eftersom det är den traditionellt accepterade och förväntade pensionsåldern. PTK anser att det finns ett behov av ett allmänt informationsarbete om äldres förmåga och förutsättningar att aktivt delta i arbetslivet. Arbetsmiljön Inledningsvis vill PTK betona vikten av att ett systematiskt arbetsmiljöarbete bedrivs under hela arbetslivet, och arbetsmiljöarbetet ska ta hänsyn till de särskilda omständigheter och svårigheter som kan möta alla individer, oavsett kön, funktionshinder och ålder. Dagens arbetsliv präglas för många yrkesgrupper av en orientering mot olika former av visstids- och projektanställningar samt mot frilans- och fastlansarbete. Trenden går mot en ökning av antalet sådana ofasta jobb, vilket innebär en risk för svårigheter att bedriva ett effektivt och förebyggande systematiskt arbetsmiljöarbete. Utvecklingen innebär också att det kan bli svårare att i det enskilda fallet se vem som är ansvarig för arbetsmiljön. En annan utveckling som tagit fart de senaste decennierna är en förväntan att alltid vara nåbar. Arbetstagaren förses med tekniken som ger möjligheter till ett flexibelt arbetsliv, och får en frihet att själv bestämma tid och plats för sitt arbete. Denna positiva möjlighet innebär samtidigt att ansvaret för arbetets ramar har lagts över på individen. Den frihet det flexibla arbetslivet innebär, medför även en risk för att arbetet blir gränslöst, vilket i sig kan medföra en ökad risk för ohälsa. I ett sådant scenario blir den praktiska verkligheten att det reella arbetsmiljöansvaret flyttas över på individen, istället för att ligga hos arbetsgivaren som har det formella ansvaret för arbetsmiljön. 4 (6)

5 Den psykosociala arbetsmiljön är viktig för alla, inte minst för tjänstemän. Oftast stannar man dock vid att tala om stress och hur den kan genereras på olika sätt. Till den psykosociala arbetsmiljön hör dock även hur man blir bemött på sitt arbete och hur man upplever den egna arbetsinsatsens betydelse. Ledarskapet och företagskulturen spelar här en stor roll, t ex genom att framhålla individens betydelse för verksamheten samt förstärka känslan av sammanhang. I utredningen har det också redogjorts för att de som väljer att arbeta vidare efter 65 uppger att de har en god social sammanhållning på arbetet och att de känner sig behövda samt upplever att arbetet är meningsfullt och stimulerande, medan de som planerar att gå i pension vid 65 eller tidigare inte känner att de har ett meningsfullt arbete och inte heller innebär någon personlig stimulans. Sammanfattning Pensionsåldersutredningen har en mycket ambitiös ansats och ger många uppslag till vad som är nyckeln till ett längre arbetsliv. PTK hade gärna sett att utredningen tydligare hade lyft fram det som av tillfrågade individer faktiskt sägs vara avgörande för ett senare utträde ur arbetslivet. Arbetet för ett hållbart pensionssystem och ett längre arbetsliv bör utgå från det som får människor att vilja fortsätta arbeta längre upp i åldrarna. Utredningen redogör för en rad sådana faktorer, och pekar särkskilt på arbetsgivarens och arbetskamraternas attityder till ett arbetsliv efter 65 år. Vidare framhålls att utbildning är en sådan faktor som förknippas med ett längre arbetsliv, liksom högre inkomster. Ekonomiska incitament verkar visserligen spela en roll för viljan att arbeta längre, men tycks vid självskattning vara sekundärt till känslan av att vara betydelsefull på arbetet och befinna sig i ett positivt socialt sammanhang. PTK anser att de åldersgränser som finns i den lagstiftning som har anknytning till eller gränsar till arbetslivet bör ses över, då de i många fall motverkar ett längre arbetsliv. De åldersgränser som finns i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna, samt i de åldersrelaterade respektive sociala skyddslagstiftningarna bidrar dessutom till en direkt övergång till ålderspension vid 65. I ett välfärdssamhälle bör arbetet för att senarelägga utträdet ur arbetslivet ta sikte på de positiva faktorer som förknippas med arbete, och som de facto synes avgörande för individens vilja och förmåga att fortsätta arbeta bortom den traditionellt förankrade 65-årsdagen. I ett välfärdssamhälle bör arbetsmiljöarbetet inte enbart handla om att man ska kunna arbeta längre man ska också vilja arbeta längre. 5 (6)

6 PTK anser att: - utredningen i sitt fortsatta arbete bör se över det regelverk som innebär att den som fortsätter arbeta efter 65 års ålder tappar det skydd som arbetslöshets- och sjukförsäkringarna innebär, samt att möjligheten till lönebidrag och försörjningsstöd upphör - de avräkningsregler som finns i de inkomstprövade pensionsförmånerna bör ses över, för att ge ekonomiska incitament till fortsatt arbete för den som vill och kan arbeta längre - det alltid måste löna sig att arbeta, varför nivåerna på grundskydden i förhållande till möjligheten att påverka sin pension för den som har låga inkomster bör ses över - förutsättningarna för att bedriva studier även i ett senare skede av arbetslivet bör ses över - det bör återinföras möjligheter till deltidspension mot slutet av arbetslivet - ett ökat stöd bör ges till forskning kring de faktorer som redan idag får äldre att stanna kvar i arbetslivet till 65 och efter 65 års ålder PTK är enig med utredningen om behovet av en flexibel pension både av samhällsekonomiska och individuella skäl. PTK anser också att det informationsarbete som redan idag bedrivs av pensionsmyndigheten om hur ekonomin påverkas vid tidiga respektive sena uttag av pensionen är viktigt för att påverka attityderna till ett längre arbetsliv, och bör därför kunna utvecklas och anammas av fler aktörer. PTKs uppfattning är att dagens tjänstepensionssystem fungerar väl, och vill framhålla att parternas fria avtalsrätt måste värnas av staten då det är en viktig del av den svenska modellen. Förhandlings- och samverkansrådet PTK Kristina Rådkvist Ulrika Öberg 6 (6)

RÖR INTE MIN PENSIONSÅLDER

RÖR INTE MIN PENSIONSÅLDER Presentation vid Pensionsnätverksträff 10 maj 2012 Ingemar Eriksson RÖR INTE MIN PENSIONSÅLDER 1 UPPDRAGET Analysera hinder för längre arbetsliv (analysbetänkandet april 2012) Föreslå åtgärder som ökar

Läs mer

Pensionsåldersutredningen. Pensjonsforum 31 augusti 2012 Ingemar Eriksson

Pensionsåldersutredningen. Pensjonsforum 31 augusti 2012 Ingemar Eriksson Pensjonsforum 31 augusti 2012 Ingemar Eriksson RÖR INTE MIN PENSIONSÅLDER UPPDRAGET Analysera hinder för längre arbetsliv (analysbetänkandet april 2012) Föreslå åtgärder som ökar antalet arbetade timmar

Läs mer

Gabriella Sjögren Lindquist. Uppmuntrar pensionssystemet till ett längre arbetsliv?

Gabriella Sjögren Lindquist. Uppmuntrar pensionssystemet till ett längre arbetsliv? Gabriella Sjögren Lindquist Uppmuntrar pensionssystemet till ett längre arbetsliv? Största inkomstkälla för 64-åringar, 2011 Försörjning Kvinnor Män Arbete 48,9 % 56,0% Sjukersättning (förtidspension)

Läs mer

Lönekostnader för äldre och drivkrafter till förtida pensionering. Underlagsrapport till Pensionsåldersutredningen Mars 2012

Lönekostnader för äldre och drivkrafter till förtida pensionering. Underlagsrapport till Pensionsåldersutredningen Mars 2012 Lönekostnader för äldre och drivkrafter till förtida pensionering Underlagsrapport till Pensionsåldersutredningen Mars 2012 Varför är äldres lönekostnader intressanta att studera? I litteraturen anges

Läs mer

Remissvar Åtgärder för ett längre arbetsliv SOU 2013:25

Remissvar Åtgärder för ett längre arbetsliv SOU 2013:25 2013-09-16 Sid 1 (6) Socialdepartementet Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) är en uppdragsstyrd förhandlings och serviceorganisation för 14 fackliga organisationer inom offentlig sektor, dvs. stat,

Läs mer

Lättläst sammanfattning

Lättläst sammanfattning Lättläst sammanfattning Pensionsreformen, nya skatteregler och stora informationssatsningar skulle leda till att äldre personer skulle arbeta längre när vi också lever allt längre. Men det har inte skett

Läs mer

Pensionsåldersutredningens slutbetänkande

Pensionsåldersutredningens slutbetänkande s slutbetänkande ÅTGÄRDER FÖR ETT LÄNGRE ARBETSLIV (SOU 2013:25) Hälsokonvent 2013 Ingemar Eriksson NÄR VI LEVER LÄNGRE MÅSTE VI ARBETA LÄNGRE Allt fler äldre har goda förutsättningar för ett längre arbetsliv

Läs mer

Tidigt utträdefrån arbetslivet bland kvinnor och män

Tidigt utträdefrån arbetslivet bland kvinnor och män SAMMANFATTNING AV RAPPORT 2018:10 Tidigt utträdefrån arbetslivet bland kvinnor och män En analys av utträdesåldrar och utträdesvägar för olika grupper på arbetsmarknaden Detta är en sammanfattning av en

Läs mer

Effekter av pensionsuppgörelsen på arbetsmarknaden

Effekter av pensionsuppgörelsen på arbetsmarknaden Konjunkturläget mars 2018 85 FÖRDJUPNING Effekter av pensionsuppgörelsen på arbetsmarknaden I december 2017 presenterade pensionsgruppen en uppgörelse om vissa ändringar i pensionssystemet i syfte att

Läs mer

Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25)

Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) REMISSVAR 1 (5) 2013-08-28 2013/113-4 ERT ER BETECKNING 2013-04-22 S2013/2830/SF Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) Sammanfattning Statskontoret

Läs mer

Slutbetänkande om åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25)

Slutbetänkande om åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande Stockholm 2013-08-29 Slutbetänkande om åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) Svensk Försäkring har beretts möjlighet att yttra sig över slutbetänkandet

Läs mer

Avsiktsförklaring S2016/01389/SF. Till socialförsäkringsministern och Pensionsgruppen

Avsiktsförklaring S2016/01389/SF. Till socialförsäkringsministern och Pensionsgruppen Rapport 2016-09-19 S2016/01389/SF Socialdepartementet Till socialförsäkringsministern och Pensionsgruppen Avsiktsförklaring Pensionsgruppen har i en överenskommelse dels konstaterat att det behöver vidtas

Läs mer

arbetslöshetsförsäkringen behöver stärkas genom ett höjt tak, längre skydd och att kraven för att kvalificera för a-kassa ses över.

arbetslöshetsförsäkringen behöver stärkas genom ett höjt tak, längre skydd och att kraven för att kvalificera för a-kassa ses över. DIK är fackförbundet för alla med högre utbildning inom kultur och kommunikation. DIK är en del av Saco och organiserar fler än 20 000 medlemmar inom arbetsmarknadens alla sektorer, inklusive studenter

Läs mer

Inkomstfördelningen bland pensionärer. Gabriella Sjögren Lindquist och Eskil Wadensjö Institutet för social forskning, Stockholms universitet

Inkomstfördelningen bland pensionärer. Gabriella Sjögren Lindquist och Eskil Wadensjö Institutet för social forskning, Stockholms universitet Inkomstfördelningen bland pensionärer Gabriella Sjögren Lindquist och Eskil Wadensjö Institutet för social forskning, Stockholms universitet Hur är inkomsterna för pensionärerna? Andelen fattiga pensionärer

Läs mer

1 (6) Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11. Socialdepartementet 103 33 Stockholm

1 (6) Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11. Socialdepartementet 103 33 Stockholm Datum 2013-08-30 Ert datum 2013-04-22 Vår beteckning MD 2013/206 Er beteckning S2013/2830/SF 1 (6) Vår referens Caroline Pettersson, 060-18 75 16 2012-06-11 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande

Läs mer

FÖRDJUPNING: Flexpension i tjänsteföretag En överenskommelse mellan Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega

FÖRDJUPNING: Flexpension i tjänsteföretag En överenskommelse mellan Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega FÖRDJUPNING: Flexpension i tjänsteföretag En överenskommelse mellan Unionen, Sveriges Ingenjörer och Almega Inledning Frågan om flexpension skakade om avtalsrörelsen 2016 och vi hade en situation där över

Läs mer

De äldre på arbetsmarknaden i Sverige. En rapport till Finanspolitiska Rådet

De äldre på arbetsmarknaden i Sverige. En rapport till Finanspolitiska Rådet De äldre på arbetsmarknaden i Sverige En rapport till Finanspolitiska Rådet Gabriella Sjögren Lindquist och Eskil Wadensjö Institutet för social forskning, Stockholms universitet 1. Den demografiska utvecklingen

Läs mer

LÄNGRE LIV, LÄNGRE ARBETSLIV. FÖRUTSÄTTNINGAR OCH HINDER FÖR ÄLDRE ATT ARBETA LÄNGRE Delbetänkande av Pensionsåldersutredningen (SOU 2012:28)

LÄNGRE LIV, LÄNGRE ARBETSLIV. FÖRUTSÄTTNINGAR OCH HINDER FÖR ÄLDRE ATT ARBETA LÄNGRE Delbetänkande av Pensionsåldersutredningen (SOU 2012:28) Dokument Sida YTTRANDE 1 (5) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/åsa Forsell 2012-10-01 Direkttel: 08-782 91 74 E-post: åsa.forsell@tco.se Socialdepartementet 103 33 STOCKHOL LÄNGRE LIV, LÄNGRE

Läs mer

Frågor och svar om Flexpension

Frågor och svar om Flexpension Frågor och svar om Flexpension Varför Flexpension? Vi lever längre. I takt med att medellivslängden ökar så blir utmaningarna för individen och välfärden allt större. Bristen på flexibilitet i slutet

Läs mer

Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28)

Förlängt anställningsskydd till 69 år (Ds 2018:28) 1(5) Beredningsdatum 2018-09-17 Arbetsmarknadsdepartementet Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 103 33 Stockholm Sverige Magnus Lundberg +46725776761 magnus.lundberg@tco.se Förlängt anställningsskydd

Läs mer

Medelpensioneringsålder och utträdesålder 2013

Medelpensioneringsålder och utträdesålder 2013 Medelpensioneringsålder och utträdesålder 2013 Medelpensioneringsålder och utträdesålder Analysavdelningen 2014-05-05 Hans Karlsson VER 2014-2 Medelpensioneringsålder och utträdesålder Enligt regleringsbrevet

Läs mer

Remissvar S2013/2830/SF Åtgärder för ett längre arbetsliv SOU 2013:25

Remissvar S2013/2830/SF Åtgärder för ett längre arbetsliv SOU 2013:25 2013-08-30 Rnr 37.13 Till Socialdepartementet Remissvar S2013/2830/SF Åtgärder för ett längre arbetsliv SOU 2013:25 I Pensionsåldersutredningen slutbetänkande Åtgärder för ett längre arbetsliv SOU 2013:25

Läs mer

Datum Dnr Motion. Ge anställda rätt att arbeta kvar längre

Datum Dnr Motion. Ge anställda rätt att arbeta kvar längre Personalnämnden Therese Götberg Arbetsrättsjurist 040-675 30 56 Therese.Lindholm@skane.se MOTIONSSVAR Datum 2016-07-12 Dnr 1601545 1 (6) Personalnämnden Motion. Ge anställda rätt att arbeta kvar längre

Läs mer

utmaningar Socialförsäkringsutredningen g 2010:4 Parlamentariska socialförsäkringsutredningen

utmaningar Socialförsäkringsutredningen g 2010:4 Parlamentariska socialförsäkringsutredningen Socialförsäkringen Principer och utmaningar Socialförsäkringsutredningen g 2010:4 I socialförsäkringen i möts försäkringsprinciper i i och offentligrättsliga principer Försäkring Kostnader för Krav på

Läs mer

EU-kommissionens Grönbok med sikte på tillräckliga, tillräckliga, långsiktigt bärkraftiga och trygga pensionssystem.

EU-kommissionens Grönbok med sikte på tillräckliga, tillräckliga, långsiktigt bärkraftiga och trygga pensionssystem. HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Arbetslivsenheten Renée Andersson 2010-10-12 20100427 ERT DATUM 2010-09-14 ER REFERENS Socialdepartementet 103 33 Stockholm EU-kommissionens Grönbok med sikte på tillräckliga,

Läs mer

Pensionspolicy. för anställda. i Mönsterås kommun. Antaget av Kommunfullmäktige 2012-05-28

Pensionspolicy. för anställda. i Mönsterås kommun. Antaget av Kommunfullmäktige 2012-05-28 Pensionspolicy för anställda i Mönsterås kommun Antaget av Kommunfullmäktige 2012-05-28 1 Allmänt Denna pensionspolicy avser arbetstagarens tjänstepension som är ett komplement till den allmänna pensionen.

Läs mer

Forskningsöversikt om förändringar av pensionsåldern och effekter på arbetsutbud och pensionering

Forskningsöversikt om förändringar av pensionsåldern och effekter på arbetsutbud och pensionering Forskningsöversikt om förändringar av pensionsåldern och effekter på arbetsutbud och pensionering Gabriella Sjögren Lindquist Institutet för social forskning, Stockholms universitet Faktorer som påverkar

Läs mer

Peter Hybinette Finfa

Peter Hybinette Finfa Peter Hybinette Finfa Agenda Finfas uppdrag Arbete efter 65 vad gäller? Lag och avtal Flex/deltidspension, en möjlighet men ingen rättighet Nyheter lagstadgad försäkring Finfa Vårt uppdrag Vårt uppdrag

Läs mer

Utvecklingen av kollektivavtalade ersättningar sedan 2000-talets början

Utvecklingen av kollektivavtalade ersättningar sedan 2000-talets början SAMMANFATTNING AV RAPPORT 2018:14 Utvecklingen av kollektivavtalade ersättningar sedan 2000-talets början En redovisning av kollektivavtalade ersättningar som kompletterar den allmänna socialförsäkringen

Läs mer

Du bestämmer själv. När du vill ta ut pension

Du bestämmer själv. När du vill ta ut pension Du bestämmer själv När du vill ta ut pension Du bestämmer själv Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och vad som kan vara bra att tänka på när du funderar på att ta ut pension. Det finns

Läs mer

YTTRANDE 2013-08-30. Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM. SOU 2013:25 Åtgärder för ett längre arbetsliv. (dnr S2013/2830/SF) Sammanfattning

YTTRANDE 2013-08-30. Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM. SOU 2013:25 Åtgärder för ett längre arbetsliv. (dnr S2013/2830/SF) Sammanfattning YTTRANDE 2013-08-30 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM SOU 2013:25 Åtgärder för ett längre arbetsliv (dnr S2013/2830/SF) Sammanfattning Utredningens direktiv har varit för begränsande när det gäller

Läs mer

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2).

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2). 1(6) 2019-05-03 Socialdepartementet Lena Orpana 103 33 STOCCKHOLM 070-4819107 lena.orpana@tco.se Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2). Refnr: S2019/00497/SF TCO

Läs mer

Överenskommelse om långsiktigt höjda och trygga pensioner. Pensionsgruppen 1

Överenskommelse om långsiktigt höjda och trygga pensioner. Pensionsgruppen 1 Överenskommelse om långsiktigt höjda och trygga pensioner Pensionsgruppen 1 Det svenska pensionssystemet Principöverenskommelse 1994, beslutades 1998 och infördes 1999 till 2003 Politiskt hållbart, stöd

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av direktivet om intjänande och bevarande av tjänstepension. Dir. 2015:45

Kommittédirektiv. Genomförande av direktivet om intjänande och bevarande av tjänstepension. Dir. 2015:45 Kommittédirektiv Genomförande av direktivet om intjänande och bevarande av tjänstepension Dir. 2015:45 Beslut vid regeringssammanträde den 30 april 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå

Läs mer

Välfärdstendens 2014. Delrapport 4: Tryggheten som pensionär

Välfärdstendens 2014. Delrapport 4: Tryggheten som pensionär Välfärdstendens 2014 Delrapport 4: Tryggheten som pensionär Inledning Folksam har sedan år 2007 publicerat en årlig uppdatering av rapporten Välfärdstendens. Syftet med Välfärdstendens är att beskriva

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

FLEXPENSION I TJÄNSTEFÖRETAG. Översiktlig information

FLEXPENSION I TJÄNSTEFÖRETAG. Översiktlig information FLEXPENSION I TJÄNSTEFÖRETAG Översiktlig information 1 OKTOBER 2017 Innehåll Inledning...3 Varför införs Flexpension i Tjänsteföretag?...4 Vad är den kompletterande flexpensionspremien?...5 Vårt pensionssystem...6

Läs mer

Du bestämmer själv. När du vill ta ut pension

Du bestämmer själv. När du vill ta ut pension Du bestämmer själv När du vill ta ut pension Du bestämmer själv Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och vad som kan vara bra att tänka på när du funderar på att ta ut pension. Det finns

Läs mer

Bakgrund och förslaget i korthet

Bakgrund och förslaget i korthet 2019-05-03 Rnr 9.19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar (S2019/00497/SF) Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2) Saco har beretts tillfälle att lämna synpunkter

Läs mer

Flexpension i Tjänsteföretag. Sveriges Ingenjörer

Flexpension i Tjänsteföretag. Sveriges Ingenjörer Flexpension i Tjänsteföretag Sveriges Ingenjörer INNEHÅLL Nu har du flexpension 3 Syftet med flexpension 4 Om arbetsgivaren tillåter och du väljer att avstå från 5 Flexpension i Tjänsteföretag Möjlighet

Läs mer

Din pension enligt det nya KTP-avtalet. För dig som är född 1980 eller tidigare och arbetar på ett företag som är medlem i KFO.

Din pension enligt det nya KTP-avtalet. För dig som är född 1980 eller tidigare och arbetar på ett företag som är medlem i KFO. Din pension enligt det nya KTP-avtalet För dig som är född 1980 eller tidigare och arbetar på ett företag som är medlem i KFO. 2011 OM PTK PTK är en samarbetspartner för 27 medlemsförbund med cirka 700

Läs mer

Att utveckla förändringsberedskap genom arbetsmiljöarbete

Att utveckla förändringsberedskap genom arbetsmiljöarbete Att utveckla förändringsberedskap genom arbetsmiljöarbete En liten skrift om hur arbetsmiljöarbete kan bidra till att utveckla en beredskap för förändring. Skriften bygger på rapporten Utvecklingsredskap

Läs mer

Arbete efter 65 års ålder

Arbete efter 65 års ålder 2015 Arbete efter 65 års ålder Sveriges läkarförbund Arbete efter 65 års ålder Sveriges läkarförbund 1 Vad gäller arbetsrättsligt? En arbetstagare har enligt 32a i lagen (1982:80) om anställningsskydd

Läs mer

Ordning och reda i pensionspyramiden

Ordning och reda i pensionspyramiden Ordning och reda i pensionspyramiden En rapport om tjänstepensionen ITP Juli 2018 1 Ordning och reda i pensionspyramiden En rapport om tjänstepensionen ITP Innehåll Inledning 3 Rapporten i sex punkter

Läs mer

Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25)

Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) REMISSYTTRANDE 1(5) Datum Diarienummer 2013-08-30 2013-88 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) (S2013/2830/SF) Sammanfattning ISF vill i likhet med utredningen

Läs mer

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2)

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2) YTTRANDE Dnr S2019/00497/SF Socialdepartementet Socialförsäkringsenheten 103 33 Stockholm 2019-05-03 Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem (Ds 2019:2) Pensionärernas riksorganisation

Läs mer

Slutbetänkande från Pensionsåldersutredningen Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25)

Slutbetänkande från Pensionsåldersutredningen Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) Yttrande RD 11/13 2013-08-22 R.nr 37.13 Saco Helena Larsson, Ossian Wennström Box 2206 103 15 STOCKHOLM Slutbetänkande från Pensionsåldersutredningen Åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) Inledning

Läs mer

Slutbetänkande av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) Mer trygghet och bättre försäkring

Slutbetänkande av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) Mer trygghet och bättre försäkring Datum Referens 2015-08-11 SOU 2015:21 Dnr 56 2010-2015 Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Slutbetänkande av parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) Mer trygghet och bättre försäkring

Läs mer

Arbete, arbetsmiljö och pension Resultat ur DemoskopPanelen 2019

Arbete, arbetsmiljö och pension Resultat ur DemoskopPanelen 2019 Arbete, arbetsmiljö och pension Resultat ur DemoskopPanelen 9 Om undersökningen Syfte Undersökning kring arbete, arbetsmiljö och pension. Period 6 februari 9 Metod Sedan gör Demoskop kontinuerliga mätningar

Läs mer

Tillgänglig arbetsmiljö

Tillgänglig arbetsmiljö Tillgänglig arbetsmiljö En av de viktigaste faktorerna för delaktighet i samhället är arbete eller annan meningsfull sysselsättning. I den här broschyren ger vi några exempel på hur du som arbetsgivare

Läs mer

Mer jämställda pensioner efter skilsmässa

Mer jämställda pensioner efter skilsmässa 1 Mer jämställda pensioner efter skilsmässa Sammanfattning Det svenska pensionssystemet ska spegla livsinkomstprincipen. Den levnadsstandard en person får som pensionär ska bygga på den levnadsstandard

Läs mer

Din pension enligt det nya ITP-avtalet

Din pension enligt det nya ITP-avtalet Din pension enligt det nya ITP-avtalet För dig som är född 1978 eller tidigare. 008/mars Reviderad 6:e upplaga! PTK (Förhandlings- och samverkansrådet PTK) består av 6 tjänstemannaförbund med cirka 700

Läs mer

Hur stor blir pensionen för utrikes födda?

Hur stor blir pensionen för utrikes födda? Hur stor blir pensionen för utrikes födda? En rapport om kompensationsgrader Ett samarbete mellan staten och pensionsbolagen Kristina Kamp När hela livet räknas Hela livet räknas så brukar vi beskriva

Läs mer

AKAP-KL. Nytt pensionsavtal Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension för anställda inom Kommun och Landsting

AKAP-KL. Nytt pensionsavtal Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension för anställda inom Kommun och Landsting AKAP-KL Nytt pensionsavtal Avgiftsbestämd KollektivAvtalad Pension för anställda inom Kommun och Landsting Juni 2014 GSF Pensionsservice Kristina Linderberg Carina Bauer Uppdrag: Kort presentation av det

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem, DS 2019:2,

Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem, DS 2019:2, YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-04-12 Ert dnr: Förhandlingssektionen Victoria Bergner Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem, DS 2019:2, SKL

Läs mer

Arbete efter 65 års ålder

Arbete efter 65 års ålder 2011 Arbete efter 65 års ålder Sveriges läkarförbund Arbete efter 65 års ålder Sveriges läkarförbund 1 Vad gäller arbetsrättsligt? En arbetstagare har enligt 32a i lagen (1982:80) om anställningsskydd

Läs mer

Presentation DemoskopPanelen AMF

Presentation DemoskopPanelen AMF Presentation DemoskopPanelen AMF Om DemoskopPanelen 2018 Metod Sedan 2002 gör Demoskop kontinuerliga mätningar kring svenska folkets värderingar, vanor och attityder inom ramen för DemoskopPanelen. Rekrytering

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:447 av Isabella Hökmark (M) Lagen om anställningsskydd Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lagen om anställningsskydd

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Vad är flexpension? Varför flexpension? Vem får flexpension? Flexpension en del i pensionssystemet... 6

Vad är flexpension? Varför flexpension? Vem får flexpension? Flexpension en del i pensionssystemet... 6 1 Vad är flexpension?.... 3 Varför flexpension?... 4 Vem får flexpension?... 5 Flexpension en del i pensionssystemet... 6 Möjlighet att gå ned i arbetstid... 8 Kontakta oss gärna... 9 Bilaga 1... 10 2

Läs mer

Svar på remiss - Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem

Svar på remiss - Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem Kommunstyrelsen 2019-04-04 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2019:51 Anna Fridell 016-710 23 09 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på remiss - Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Hälsobarometern 008.06 009.05. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker. Hälsobarometern 009

Hälsobarometern 008.06 009.05. Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker. Hälsobarometern 009 Hälsobarometern 008.06 009.05 Antal långtidssjuka privatanställda tjänstemän, utveckling och bakomliggande orsaker. Hälsobarometern 009 1 (7) Utgiven av Alecta juni 009 Innehåll 3 Om Hälsobarometern 4

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Driftig men otrygg S11097 11-04

Driftig men otrygg S11097 11-04 Driftig men otrygg S11097 11-04 Sammanfattning Småföretagare kan inte räkna med samma trygghet som anställda tillförsäkras genom det statliga socialförsäkringssystemet och de kollektivavtalade försäkringarna.

Läs mer

Flexpension och delpension syftar bland annat till att möjliggöra ett mer flexibelt arbetsliv åren innan pensionsinträdet. Flexpensionen lyfts också

Flexpension och delpension syftar bland annat till att möjliggöra ett mer flexibelt arbetsliv åren innan pensionsinträdet. Flexpensionen lyfts också Flexpension och delpension syftar bland annat till att möjliggöra ett mer flexibelt arbetsliv åren innan pensionsinträdet. Flexpensionen lyfts också fram som ett sätt att senarelägga utträdet från arbetsmarknaden

Läs mer

A-KAP-KL Sveriges mest jämställda och flexibla tjänstepensionsavtal

A-KAP-KL Sveriges mest jämställda och flexibla tjänstepensionsavtal A-KAP-KL Sveriges mest jämställda och flexibla tjänstepensionsavtal Den 4 oktober skrev AkademikerAlliansen på ett nytt tjänstepensionsavtal tillsammans med arbetsgivarorganisationerna SKL och Pacta. Det

Läs mer

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET Mål Personal som känner sig delaktig i besluten Programmet Detta personalpolitiska program omfattar dig som anställd i Högsby kommun. Kraven på kommunal service förändras hela

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Pension. Policyuttalande. Bakgrund

Pension. Policyuttalande. Bakgrund Pension Policyuttalande 1. Lidköpings kommun vill möjliggöra för den anställde att pensionera sig på deltid och att utnyttja möjligheten att ta ut pensionsförmåner flexibelt samtidigt som vi vill värna

Läs mer

genom att den går ned i tid. Förslaget riskerar dessutom att ytterligare öka kvinnors deltidsarbete, vilket tvärtom behöver minska.

genom att den går ned i tid. Förslaget riskerar dessutom att ytterligare öka kvinnors deltidsarbete, vilket tvärtom behöver minska. DIK är fackförbundet för dem med högre utbildning inom kultur och kommunikation. DIK organiserar runt 20 000 medlemmar inom arbetsmarknadens alla sektorer, studenter samt egenföretagare. De branscher DIK:s

Läs mer

Vår arbetsplats. Kongress 2014. Att trivas och utvecklas på jobbet!

Vår arbetsplats. Kongress 2014. Att trivas och utvecklas på jobbet! 1 Vår arbetsplats Kongress 2014 2 Att trivas och utvecklas på jobbet! Arbetsorganisation. Bemanning. Arbetstider. Arbetsmiljö. Rehabilitering. Kompetensutveckling. Trygga anställningar. Jämställdhet. Lönesystem

Läs mer

NÄR VI LEVER LÄNGRE MÅSTE VI ARBETA LÄNGRE

NÄR VI LEVER LÄNGRE MÅSTE VI ARBETA LÄNGRE s slutbetänkande ÅTGÄRDER FÖR ETT LÄNGRE ARBETSLIV (SOU 2013:25) NÄR VI LEVER LÄNGRE MÅSTE VI ARBETA LÄNGRE Allt fler äldre har goda förutsättningar för ett längre arbetsliv Om inte pensionsbeteendet ändras

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Det finns olika definitioner och mått för att mäta genomsnittlig pensionsålder. I rapporten redovisar vi utvecklingen för fyra mått på genomsnittlig

Det finns olika definitioner och mått för att mäta genomsnittlig pensionsålder. I rapporten redovisar vi utvecklingen för fyra mått på genomsnittlig --4 Det finns olika definitioner och mått för att mäta genomsnittlig pensionsålder. I rapporten redovisar vi utvecklingen för fyra mått på genomsnittlig pensionsålder, varav ett mått är Medelpensioneringsålder

Läs mer

Trygghetssystem för företagare. - FöretagarFörbundet analyserar och kommenterar Regeringens beslut

Trygghetssystem för företagare. - FöretagarFörbundet analyserar och kommenterar Regeringens beslut - FöretagarFörbundet analyserar och kommenterar Regeringens beslut Företagares sociala trygghet Regeringen presenterade den 18 september 2009 tio reformer för hur företagares sociala trygghet kan stärkas.

Läs mer

Almegas proposition 2012/ Del 2. Förslag för ett längre och mer dynamiskt arbetliv ALMEGA- Prop. 2012/2

Almegas proposition 2012/ Del 2. Förslag för ett längre och mer dynamiskt arbetliv ALMEGA- Prop. 2012/2 ALMEGA- Biblioteket Almegas proposition 2012/ Del 2 Förslag för ett längre och mer dynamiskt arbetliv Prop. 2012/2 I framtiden kommer de flesta av oss att behöva arbeta längre och byta karriär oftare.

Läs mer

Trygghet på jobbet för fyra miljoner människor

Trygghet på jobbet för fyra miljoner människor Trygghet på jobbet för fyra miljoner människor En annan bild av Sverige. 3 Klubbslaget som hjälpte änkorna Berättelsen om oss börjar med ett klubbslag i förhandlingsbordet mellan arbetsmarknadens parter

Läs mer

Tjänstepensioner och utträde från arbetslivet

Tjänstepensioner och utträde från arbetslivet Tjänstepensioner och utträde från arbetslivet UNDERLAGSRAPPORT TILL PENSIONSÅLDERSUTREDNINGEN Pensionsåldersutredningen (S 2011:05) Tjänstepensioner och utträde från arbetslivet Pensionsåldersutredningen

Läs mer

Pensionsreglemente för

Pensionsreglemente för 14/KS0063, 15/KS0232 Pensionsreglemente för Antagen av kommunfullmäktige 2014-05-12 46 Reviderad av kommunfullmäktige 2017-02-13, 7 INLEDNING... 3 BAKGRUND... 3 SYFTE... 3 UPPDATERING... 3 BESLUTSORDNING...

Läs mer

Inkomstpolitiskt program

Inkomstpolitiskt program Inkomstpolitiskt program Innehållsförteckning Inledning 3 Lön och lönevillkor 4 Kollektivavtal och arbetsrätt 5 Skatter 6 Socialförsäkringar 7 Inkomstpolitiska programmet / 2012-11-18/20 Inledning Sverige

Läs mer

Ditt nya pensionsavtal Viktig information för dig som är statligt anställd

Ditt nya pensionsavtal Viktig information för dig som är statligt anställd Ditt nya pensionsavtal Viktig information för dig som är statligt anställd Din framtida pension Statligt anställda har fått ett nytt pensionsavtal! Den 1 februari 2002 blev ett nytt pensionsavtal för statligt

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

FLEXPENSION I TJÄNSTEFÖRETAG. Översiktlig information

FLEXPENSION I TJÄNSTEFÖRETAG. Översiktlig information FLEXPENSION I TJÄNSTEFÖRETAG Översiktlig information SEPTEMBER 2017 1 Innehåll Inledning...3 Varför införs Flexpension i Tjänsteföretag?...4 Vad är den kompletterande flexpensionspremien?...5 Vårt pensionssystem...6

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2275 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Bättre omställning och ett längre arbetsliv

Motion till riksdagen 2015/16:2275 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Bättre omställning och ett längre arbetsliv Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2275 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Bättre omställning och ett längre arbetsliv Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

LO-TCO Rättsskydd AB:s yttrande över Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem, Ds 2019:2

LO-TCO Rättsskydd AB:s yttrande över Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem, Ds 2019:2 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Datum Er beteckning 2019-04-24 S2019/00497/SF LO-TCO Rättsskydd AB:s yttrande över Höjda åldersgränser i pensionssystemet och i andra trygghetssystem, Ds 2019:2 LO-TCO

Läs mer

Trygghet i arbete sysselsättning och inkomst. Preliminära resultat från en enkätundersökning till anställda hösten 2010

Trygghet i arbete sysselsättning och inkomst. Preliminära resultat från en enkätundersökning till anställda hösten 2010 Trygghet i arbete sysselsättning och inkomst Preliminära resultat från en enkätundersökning till anställda hösten 2010 Sociologiska institutionen, Göteborgs universitet 1 Inledning Hösten 2009 fick Sociologiska

Läs mer

Hela livet räknas. När du sparar till din allmänna pension

Hela livet räknas. När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas När du sparar till din allmänna pension Hela livet räknas Den här broschyren handlar om den allmänna pensionen och tar upp vad som kan vara bra att tänka på när du sparar till din framtida

Läs mer

Lekebergs kommuns pensionspolicy

Lekebergs kommuns pensionspolicy Lekebergs kommuns pensionspolicy Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2017-05-30 Ansvarig för revidering: Personalavdelningen Ansvarig tjänsteman: Personalchef Diarienummer: KS 17-118 >Policy Program

Läs mer

Tillgänglig arbetsmiljö

Tillgänglig arbetsmiljö Tillgänglig arbetsmiljö En av de viktigaste faktorerna för delaktighet i samhället är arbete eller annan meningsfull sysselsättning. I den här broschyren ger vi några exempel på hur du som arbetsgivare

Läs mer

Den äldre arbetskraften deltagande, attityder och pensionstidpunkt

Den äldre arbetskraften deltagande, attityder och pensionstidpunkt Den äldre arbetskraften deltagande, attityder och pensionstidpunkt Should I stay or should I go Mikael Stattin Sociologiska institutionen Umeå universitet Innehåll Åldrande befolkning, äldre arbetskraft

Läs mer

Ett långt arbetsliv förutsätter ett gott arbetsliv

Ett långt arbetsliv förutsätter ett gott arbetsliv Ett långt arbetsliv förutsätter ett gott arbetsliv 1 2 Förord Regeringen har ambitionen att fler ska arbeta längre. Statsminister Fredrik Reinfeldt har uttryckt det som att vi i framtiden måste vara beredda

Läs mer

ITP-avtalet ITP 1 ITP 2. Förmånsbestämd ålderspension ITPK. Premiebestämd ålderspension. Sjukpension. Sjukpension

ITP-avtalet ITP 1 ITP 2. Förmånsbestämd ålderspension ITPK. Premiebestämd ålderspension. Sjukpension. Sjukpension Bild 1 ITP 1 ITP-avtalet ITP 1 Sjukpension Premiebestämd ålderspension Sjukpension Förmånsbestämd ålderspension ITPK Familjeskydd (individens val) Återbetalningsskydd ( - - ) Familjepension Familjeskydd

Läs mer

Varning för dåliga pensionslösningar i kommunal sektor

Varning för dåliga pensionslösningar i kommunal sektor Varning för dåliga pensionslösningar i kommunal sektor Många medlemmar inom kommunal sektor har fått erbjudanden om att teckna alternativa pensionslösningar. Lösningarna kan se olika ut, men är oftast

Läs mer

Försäkrad men utan ersättning

Försäkrad men utan ersättning Försäkrad men utan ersättning Frukostseminarium om den kollektivavtalade sjukförsäkringen 2018-04-10 gabriella.sjogren-lindquist@inspsf.se nadja.grees@inspsf.se Upplägg Del 1 -Allmänt om kompletterande

Läs mer

Din tjänstepension heter ITP 2

Din tjänstepension heter ITP 2 Talarstöd Din tjänstepension heter ITP 2 Aktuella basbelopp se sista sidan Bra att veta. Bild 2 Alecta - Tjänstepensionsförvaltaren Syftet med denna bild är att berätta varför tjänstepensionen finns hos

Läs mer

Förslag till yttrande över motion angående psykisk ohälsa och sjukskrivningar i Landstinget Blekinge

Förslag till yttrande över motion angående psykisk ohälsa och sjukskrivningar i Landstinget Blekinge Landstingsdirektörens stab 2016-04-25 Ärendenummer: 2015/00301 Kanslienheten Dokumentnummer:2015/00301-3 Helene Håkansson Till landstingsstyrelsen Förslag till yttrande över motion angående psykisk ohälsa

Läs mer