Kallelse och föredragningslista

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse och föredragningslista"

Transkript

1 1 (14) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 22 maj 2014 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande Magnus Edström (MP) 1:e vice ordförande Solveig Nilsson (S) 2:e vice ordförande Claes Kugelberg (M) Glenn Kvarnryd (S) Johan Lindahl (V) Henrik Östman (FP) Eric Söderberg (KD) Iréne Englund (S) Fredrik Brevenäs (S) Håkan Wretljung (MP) Alexandra Hellman (V) Thomas Frisk (M) Ulrik Rydén (M) Ulf Jansson (C) Allmänhetens frågestund (max 15 min)

2 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 2 (14) 1. Beslut om offentliga ärenden Ärende 1 till och med 13 i föredragningslistan är offentliga. 2. Val av protokollsjusterare Byggnadsnämnden utser..att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll. 3. Delårsrapport tertial 1/2014 för byggnadsnämndens förvaltningar Handlingar på bordet. 4. Dnr: 2014/54-BN(2) Remiss - Motion från (KD) - Stärk Rönnbys attraktivitet för barn och äldre Stadsbyggnadskontorets förslag till yttrande, daterat 12 maj 2014, överlämnas till kommunstyrelsen som byggnadsnämndens eget yttrande. I motionen beskrivs Rönnby som en lugn stadsdel, där det pågår ett generationsskifte där flera barnfamiljer flyttar in i radhus och villor och de äldre väljer att flytta till en lägenhet i området. De senaste åren har lekplatser rustats upp och centrumbyggnaden har byggts om till en uppskattad mötesplats. Rönnby bedöms behöva stärkas upp, inte minst med den yngre och den äldres intresse framför ögonen. I motionen föreslås följande; - Att utarbeta ett planprogram för stadsdelen Rönnby i syfte att stärka stadsdelens centrum, skola, grönstråk och övriga mötesplatser. - Att utreda intresset och förutsättningarna för stadsodling. - Att med 200 meters mellanrum placera sittplatser utmed Rönnbyrakan. - Att placera en grillplats med sittplaster nedanför Rönnbybacken. Stadsbyggnadskontorets yttrande Kontoret yttrar sig över den första att-satsen; att utarbeta ett planprogram. De övriga att-satserna bedöms huvudsakligen ligga inom Tekniska nämndens ansvarsområde. Det är också den nämnd förutom byggnadsnämnden

3 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 3 (14) som ska svara på remissen. Ett planprogram kan ses som en spelplan för de fysiska förändringar som man vill åstadkomma. Motionärernas syfte med ett planprogram är att stärka centrum, skola mm och här tolkas det som att man vill att det byggs mer lägenheter i stadsdelen. Ett planprogram, där man pekar ut olika platser i stadsdelen, kan då var ett sätt att få igång en sådan förändringsprocess. Med tanke på att stadsdelen enbart består av bostadsrätter och äganderätter, förutsätts att den önskvärda förändringen är fler hyreslägenheter, enligt stadens generella inriktning för stadsdelarna. Olika förtätningsprojekt har tidigare prövats i Rönnby. Området öster om Rönnbyvägen och området norr om Släggkastargatan har utgått på grund av kostsamma arkeologiska utgrävningar. Det har också diskuterats nybyggnad av hyreslägenheter kring centrumbyggnaden, med det förkastades av den lokala opinionen. Möjligheterna bedöms sammanfattningsvis därför vara begränsade. Ett framtagande av ett planprogram är ett omfattande och kostsamt arbete och behovet av planprogram för specifika stadsdelar bör bedömas på strategisk nivå, så att det gör mest nytta för staden. I dagsläget finns ingen sådan prioritering av stadselsförnyelsearbetet och stadsbyggnadskontoret har inte heller planerat något sådant i sitt arbetsprogram för de kommande två åren. 5. Dnr: 2013/48-BN(43) Utredning för området kring Pilgatan, Ängsgärdet 1. Byggnadsnämnden godkänner utredningen som underlag för fortsatt detaljplanering och översiktsplanering samt separata utredningar. Syftet är att utreda förutsättningarna för byggnation av huvudsakligen bostäder med möjlighet till verksamheter i bottenplan mot Pilgatan på fastigheterna Sågklingan 6, Sågklingan 7 och Kungsängen 1 samt Kungsängen 14 i Ängsgärdet enligt två intressenters förslag. Samtidigt ska en stadsgestaltningsidé för bebyggelsen och Pilgatan utredas översiktligt. Inriktningen på användningen av utredningsområdet som helhet ska vara mångsidighet och flexibilitet. Utredningen ska utgöra underlag för fortsatt detaljplanering och översiktsplanering samt separata utredningar.

4 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 4 (14) 6. Dnr: 2014/79-BN(3) Detaljplan för Västerås resecentrum 1. Stadsbyggnadskontoret får i uppdrag att upprätta detaljplan för Västerås resecentrum enligt stadsledningskontorets skrivelse, daterad (Dnr 2014/287-KS). 2. Planens genomförande kan bedömas ge en sådan betydande miljöpåverkan som avses i MB 6 kap 11. En miljöbedömning, med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning, kan därför komma att upprättats enligt kraven i PBL 5 kap 18. Planens syfte är att pröva planläggning för nytt resecentrum som omfattar: kommande stationsbyggnad och eventuella övriga byggnader (fristående eller integrerade med resecentrum), bussterminal, bangård inklusive perronger, passager, angöringar, parkeringar samt torg- och parkytor. Vid resecentrum ska andra markanvändningssätt som handel, kontor, hotell mm prövas. För området gäller Fördjupad översiktsplan för Stationsområdet som antogs av kommunfullmäktige i oktober 2013 samt Västerås Översiktsplan 2026 som antogs i december Under 2013 togs Målbild Västerås resecentrum fram i samarbete mellan Västerås stad, Jernhusen, Trafikverket, Kollektivtrafikmyndigheten och Klövern. Målbilden redovisades på kommunstyrelsen i oktober 2013 och är ett viktigt underlag för arbetet med detaljplanen. De fem parterna kom överens om att med utgångspunkt från Målbilden Västerås resecentrum upphandla två arkitektteam som skulle ta fram varsitt förslag för utveckling av Västerås resecentrum. De två förslagen ska bearbetas till ett och fungera som grund för detaljplanen. Detaljplanen handläggs med normalt planförfarande och har prioritet Dnr: 2013/132-BN(5) Detaljplan för Urberget 1 1. Stadsbyggnadskontoret får i uppdrag att upprätta detaljplan för Urberget 1, Pettersberg, Västerås, enligt stadsbyggnadskontorets skrivelse, daterad Planens genomförande bedöms inte ge en sådan betydande miljöpåverkan som avses i Miljöbalken 6 kap. 11. En miljöbedömning, med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning, behöver därför inte upprättas enligt kraven i Plan- och bygglagen 4 kap. 34.

5 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 5 (14) 3. Planavtal ska upprättas mellan stadsbyggnadskontoret och Rikshem Västerås HB. Planen syftar till att pröva lämpligheten att förtäta fastigheten med ytterligare lägenheter. Fastigheten ägs av Rikshem Västerås HB. Både påbyggnad av befintliga hus och nybyggnad inom området ska prövas. Utgångspunkten är att bostadsgårdarna ska behållas som de är. Bilagor - Planuppdraget 8. Dnr: 2011/123-BN(3) Detaljplan för Blåsbo 7 1. Stadsbyggnadskontoret får i uppdrag att upprätta detaljplan för Blåsbo 7, enligt stadsbyggnadskontorets skrivelse, daterad Planens genomförande bedöms inte ge en sådan betydande miljöpåverkan som avses i Miljöbalken 6 kap. 11. En miljöbedömning, med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning, behöver därför inte upprättas enligt kraven i Plan- och bygglagen 4 kap Planavtal ska upprättas mellan stadsbyggnadskontoret och fastighetsägarna till Blåsbo 7, Åke och Birgitta Karlsson. 4. Förslag till detaljplan ska skickas ut på samrådsremiss. Planen syftar till att pröva lämpligheten att stycka av fastigheten och uppföra ett nytt enfamiljshus. 9. Dnr: 2011/76-BN(26) Detaljplan för kvarter Lennart 17 och 18 - Dp 1779 Förslag till detaljplan ska ställas ut för granskning. Syftet med detaljplanen är att ändra ändamålet i stora delar av kvarteret från handel till centrum. I norra delen av kvarteret möjliggörs även ändamålet bostäder. Endast ändamålet handel tillåts i bottenvåningar som är vända mot omgivande gator. Berörda fastigheten Lennart 17 ägs av Niam IV Tetra AB. 3D-fastigheten Lennart 18 ägs av bostadsföreningen Lennart 53.

6 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 6 (14) 10. Dnr: 2014/26-BN(23) Detaljplan för Gäddeholmsvägen, etapp 2, del av Gäddeholm 2:1 - Dp Byggnadsnämnden antar detaljplanen för Gäddeholmsvägen, etapp 2, dp 1749, daterad och reviderad Detaljplanen överensstämmer med gällande översiktsplan och är förenlig med kraven på en god användning av mark- och vattenområden enligt Miljöbalken, 3 kap. 3. Byggnadsnämnden antar miljökonsekvensbeskrivningen för Gäddeholmsvägen, etapp 2, dp 1749, daterad Planens huvudsakliga syfte är att möjliggöra nybyggnation av en ca 2,5 km lång väg, med separat gång- och cykelväg, som ger förutsättningar för nybyggnation av ca 200 bostäder sydöst om Gäddeholms herrgård inom planområdet Malmen 1. Den föreslagna vägen ger även förbättrad tillgänglighet och trafiksäkerhet för boende i Herrgårdsängen och Fröholmen samt besökande till badplats, båthamn och kulturreservatet Gäddeholms herrgård. Byggnadsnämnden beslutade att detaljplanen för Gäddeholmsvägen, etapp 2 skulle ställas ut för granskning. Planförslaget var utställt för granskning mellan 3 april och 18 april Utställningshandlingarna har ställts ut i Stadshusentrén och på stadsbiblioteket i Västerås. Bilagor Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plan- och illustrationskartor Utlåtande efter utställning Miljökonsekvensbeskrivning 11. Dnr: 2013/63-BN(36) Ortsanalys Skultuna Ortsanalysen för Skultuna läggs till handlingarna och överlämnas till kommunstyrelsen för information. Byggnadsnämnden gav stadsbyggnadskontoret i uppdrag att i samverkan med kommundelsförvaltningen i Skultuna ta fram en ortsanalys för Skultuna.

7 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 7 (14) Att arbeta med ortsanalyser är ett sätt att hålla arbetet med Västerås Översiktsplan 2026 rullande. Översiktsplanen anger att ortsanalyser med utvecklingsförslag ska göras för Västerås serviceorter. Då Skultuna saknat aktuellt planeringsunderlag är orten den första serviceort där en ortsanalys tagits fram. Syftet med ortsanalysen är att nå ett samlat och väl förankrat planeringsoch kunskapsunderlag för fortsatt arbete med utveckling av Skultuna. Ortsanalysen innehåller en analys av livsmiljön, platsen, förhållandet till omgivningen samt utvecklingsmöjligheter för framtiden med särskilt fokus på bebyggelseutveckling. Fördjupningar inom grönstruktur, kulturmiljö och näringsliv har gjorts genom särskilda delprojekt. Kunskapsinsamlingen bygger på en omfattande invånardialog. Dialogen har genomförts såväl genom öppna stormöten som vid arrangemang särskilt riktade till bland annat företagare och barnfamiljer. Den färdiga ortsanalysen kan utgöra inspiration för olika utvecklingsprojekt med olika projektägare. 12. Anmälan av handlingar Förteckningen läggs till handlingarna. Förteckning över inkomna handlingar i byggnadsnämndens och lantmäteriförvaltningens diarium anmäls. 13. Anmälan av delegeringsbeslut Förteckningen läggs till handlingarna. Förteckning över beslut meddelade av delegerade enligt byggnadsnämndens delegation.

8 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 8 (14) 14. Dnr: 2014/384-BN Bygglov för nybyggnad av 5 st enbostadshus och 5 st kedjehus på fastigheten Norge 2, Västerås 1. Bygglov för nybyggnad av 5 st. kedjehus på fastigheterna Norge 2 m.fl. samt 5 st enbostadshus på fastigheterna Norge 3 m.fl. beviljas med stöd av 9 kap. 31b PBL. 2. Bygglovavgift fastställs till kronor. 3. Sökanden ska följa stadsbyggnadskontorets föreskrifter. Aroseken Egna Hem har ansökt om bygglov för nybyggnad av 5 st fristående enbostadshus samt 5 st kedjehus. Enbostadshusen kommer att placeras på fastigheterna Norge 3, 16, 17, 18 och 19 och kedjehusen kommer att placeras på fastigheterna Norge 2, 4, 5, 6 och 7. För fastigheten gäller detaljplan DP 1695 L som vunnit laga kraft Enligt detaljplanen ska minsta tomtstorlek vid friliggande småhus i grupp vara 400 m2. Högst 35 % av tomten får bebyggas inklusive garage, exklusive carport och skärmtak. Minsta tomt inom området för fristående småbostadshus är 546 m2 vilket ger en byggrätt om 191 m2. Vid radhus/kedjehus ska minsta tomtstorlek vara 200 kvm. Högst 45 % av tomten får bebyggas inklusive garage, exklusive carport och skärmtak. Minsta tomtstorlek inom kedjehusområdet är 275,8 m2 vilket ger en byggrätt om 124,1 m2. Placering av huvudbyggnader inom området för fristående enbostadshus strider mot detaljplanen då skärmtaken placeras 1,0 meter in på så kallad prickmark och 2,5 meter från tomtgräns mot gatan. Berörd granne har fått möjlighet att lämna synpunkter i ärendet. Inga synpunkter emot huvudbyggnadernas placering har inkommit. Enligt 9 kap. 31b plan- och bygglagen (PBL) får bygglov ges till åtgärder som avviker från en detaljplan eller områdesbestämmelser, om avvikelsen är liten och förenlig med detaljplanens syfte. Bedömningen är att placering av huvudbyggnaderna där endast en del av skärmtak placeras 1,0 meter in på mark som enligt gällande detaljplan inte får bebyggas kan ses som sådan liten avvikelse som är förenlig med detaljplanen. Beredningen föreslår byggnadsnämnden besluta enligt stadsbyggnadskontorets förslag till beslut.

9 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 9 (14) 15. Dnr: 2014/497-BN Bygglov för nybyggnad av förskola på fastigheten Gräset 2 (Timotejvägen 2), Västerås 1. Bygglov för nybyggnad av förskola och förråd på fastigheten Gräset 2 beviljas med stöd av 9 kap. 30 plan- och bygglagen (PBL). 2. Marklov för fällning av inom områden för de föreslagna byggnaderna beviljas med stöd av 9 kap. 35 PBL. 3. Bygglovavgift fastställs till kronor. 4. Sökanden ska följa stadsbyggnadskontorets föreskrifter. Västerås stad har ansökt om bygglov för nybyggnad av förskola och förråd på fastigheten Gräset 2. Fastigheten som omfattar 5537 m2 ligger i Gäddeholm ca 13 km sydost om Västerås centrum. Förskolebyggnaden kommer att bestå av tre byggnadsvolymer. Två av dessa byggnadsvolymer kommer att uppföras i en våning medan den tredje volymen där bland annat huvudentrén placeras kommer att uppföras i två våningar. Utöver förskolebyggnaden kommer ett förråd om 45 m2 att uppföras 1,0 meter från fastigheten Gäddeholm 2:1. Tillkommande bruttoarea m2, öppen area 178 m2 och byggnadsarea är 1083 m2. Nyttotrafik kommer att anordnas utmed den norra tomtgränsen med utfart mot Timotejvägen för att undvika backande rörelse från större bilar i ett område där barn vistas. Bilparkeringar kommer att anordnas i direkt anslutning till Timotejvägen. Resten av tomten kommer att användas för lek. En del träd som överstiger 25 cm i stamdiameter kommer att tas bort för att ge plats för de planerade byggnaderna. För fastigheten gäller detaljplan DP 1623 K som vunnit laga kraft Högst 20 % av förskoletomt får bebyggas. Marklov krävs för trädfällning av träd som överstiger 25 cm i stamdiameter. Fastigheten omfattar m2 vilket ger en byggrätt om 1107 m2. De föreslagna åtgärderna följer detaljplanen. Tillgänglighetskraven bedöms kunna bli uppfyllda. Den föreslagna byggnaden uppfyller kraven om lämplig form-, färg- och materialverkan enligt 8 kap. 1 punkt Dnr: 2014/189-BN Bygglov för nybyggnad av flerbostadshus (4 st hyreshus med fyra lägenheter i vardera hus med tillhörande carportar och förråd) på fastigheten Gotö 3:24 och Gotö 3:23, Västerås 1. Bygglov för nybyggnad av 4 st flerbostadshus, med tillhörande carportar och förråd beviljas med stöd av 9 kap. 30 PBL. 2. Bygglovavgiften fastställs till kronor.

10 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 10 (14) 3. Sökanden ska följa stadsbyggnadskontorets föreskrifter. Aroseken Bostäder AB har ansökt om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus (fyra stycken hyreshus med fyra lägenheter i vardera hus med tillhörande carportar och förråd) på fastigheterna Gotö 3:23 och Gotö 3:24. Ansökan inkom De fyra bostadshusen uppförs i två våningar med två lägenheter per våningsplan, och placeras med entréerna mot varandra på respektive fastighet för att bilda ett gårdsrum. Parkering anordnas inom detta gårdsrum, med en carport och förråd per lägenhet samt en handikapparkering per bostadshus, sammanlagt 20 platser. Samtliga 16 lägenheter rymmer 4 rum och kök. Tillkommande bruttoarea är m2, öppenarea 285 m2 och byggnadsarea m2 (1 152 m2 exklusive balkonger). För fastigheten finns detaljplan, Dp 1656 K, som vann laga kraft Åtgärden överensstämmer med gällande detaljplan. 17. Dnr: 2013/1395-BN Bygglov för nybyggnad av stall på fastigheten Rocklunda 6, Västerås 1. Bygglov för nybyggnad av stall, med tillhörande administrationsbyggnad, om 2327 kvm bruttoarea beviljas med stöd av 9 kap 30 plan- och bygglagen, (PBL). 2. Bygglovavgiften fastställs till kronor. Bygglovsökanden erinras om att följa de av stadsbyggnadskontoret angivna föreskrifterna ansökte Rocklunda Fastigheter AB om bygglov för nytt stall med tillhörande administrationsbyggnad på fastigheten Rocklunda 6. Förslaget omfattar kvm brutto- och öppenarea och förbinder två befintliga ridhus. För den del av fastigheten som berörs finns gällande detaljplan, DP 1062 L. Förslaget överensstämmer med gällande detaljplan. Fastighetsägarens egen vision om ett framtida Rocklunda bygger i huvudsak på en tydlig rörelseriktning för gång- och cykeltrafik längs en nord-sydlig axel. I anslutning till denna axel ska olika verksamhetsinriktningar gruppera sig för att på så sätt skapa en tydligare struktur för hela området. Det föreslagna nya stallet står i motsättning till visionens tankar om en central rörelse igenom Rocklunda. I ansökan har fastighetsägaren skissartat redovisat hur visionen ändå kan bibehållas via ny placering av den nordsydliga axeln. Strax norr om föreslagen ny stallbyggnad finns en kraftledning, 220 kv. Svenska Kraftnät har beräknat ett skyddsavstånd på 65 m från kraftledningens centrumledning till lokaler där människor stadigvarande vistas. Sökande har tolkat detta som avståndet från centrumledning till stallets kontorsrum, vilket accepterats av Svenska Kraftnät. Kraftbolaget har också ställt krav på 60 meters skyddsavstånd mellan närmsta ledning och upplag av brännbart material med hänvisning till föreskrifter i El-

11 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 11 (14) säk. I ansökan är lagerdel för foder, strö och spån placerat 15 m från aktuell ledning. Byggherren har kompletterat ansökan med ett utlåtande från brandkonsult som gör en annan bedömning av föreskrifterna i Elsäk och godtar skyddsavståndet på 15 m i enlighet med förslaget i ansökan. Förvaltningen godtar byggherrens konsultutlåtande som sakkunnigintyg och föreslår utifrån dessa aspekter att bygglov beviljas i enlighet med ansökan. Om nämnden beslutar enligt förvaltningens förslag kommer bygglovbeslutet delges sakägare, inklusive Svenska Kraftnät, som har möjlighet att överklaga beslutet. Brandskyddsdokumentation och förslag till kontrollplan har inlämnats och anmälan av godkänd kontrollansvarig har redovisats. Tillgängligheten är tillgodosedd. Energiberäkning, kontrollplan samt fastighetsägarens dialog med andra myndigheter avseende gödselhantering och djurskydd ska redovisas vid tekniskt samråd innan startbesked kan beviljas. Stadsbyggnadskontoret föreslår att bygglov beviljas. 18. Dnr: 2013/1592-BN Bygglov för nybyggnad av carport på fastigheten Värmland XX, Västerås 1. Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 31 b plan- och bygglagen, PBL. 2. Startbesked för att påbörja åtgärden lämnas med stöd av 10 kap. 23 PBL. NN och NN har inkommit med en ansökan om bygglov för carport. För fastigheten finns detaljplan (fd stadsplan) 923 J. Tillkommande byggnadsarea och öppenarea är 19 m2. Byggnadsförslaget överskrider den enligt gällande plan tillåtna byggnadsarean. Avvikelsen bedöms som liten och förenlig med planens syfte. Sakägare har beretts tillfälle att yttra sig. Följande synpunkter har inkommit från fastighetsägare på Värmland XX: Vi motsätter oss denna tillbyggnation då den väsentligt kommer att begränsa ljusinsläppet till vår fastighet och utsikten från vår fastighet. Då tilltänkt tillbyggnad är planerad intill tomtgränsen, precis utanför vårt köksfönster, finns risk att vi kommer känna oss instängda. Vi befarar även att denna tillbyggnad kan resultera i en minskning av värdet på vår fastighet. Byggnadnämnden ska enligt plan- och bygglagen, PBL 2 kap 6, pröva om bygglovet medför en betydande olägenhet för omgivningen. Den föreslagna carporten har en öppen och enkel konstruktion med stolpar och ett flackt tak. Sidorna på carporten är helt öppna. Den bedöms därför varken begränsa utsikt eller ljusinsläpp för fastigheten Värmland 40 i någon större grad. Stadsbyggnadskontoret bedömer att den föreslagna carporten inte medför en så avsevärd inverkan på förhållandena på granntomten Värmland 40, att den kan betraktas som en betydande olägenhet. Beredningen föreslår byggnadsnämnden besluta enligt stadsbyggnadskontorets förslag till beslut.

12 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 12 (14) 19. Dnr: 2014/498-BN Bygglov för en mur på fastigheten Stenhällen XX, Västerås 1. Ansökan om bygglov för mur på Stenhällen 9 avslås med stöd av 9 kap. 30 och 31b PBL. 2. Prövningsavgiften fastställs till kronor. NN och NN, Västerås sökte bygglov för en redan uppförd mur bestående av två delar, en rak och en svängd del. Muren är mellan 1,6-1,8 meter hög. Byggnadsnämnden avslog ansökan i beslut , 174, med bl.a. följande motivering: Den uppförda muren strider mot gällande detaljplan genom att den placerats på punktprickad mark. Enligt 9 kap. 31 b plan- och bygglagen, PBL, får bygglov ges för en åtgärd som avvikter från en detaljplan, om avvikelsen är liten och förenlig med planens syfte. Muren skulle påtagligt förändra gatubilden och motverka den öppenhet i gaturummet som detaljplanen syftar till. Stadsbyggnadskontorets samlade bedömning blir därför att den uppförda muren inte ryms inom begreppet liten avvikelse och att den inte heller är förenlig med detaljplanens syfte. Avslagsbeslutet överklagades till länsstyrelsen som i beslut avslog överklagandet. Länsstyrelsens beslut överklagades till mark- och miljödomstolen som i dom också avslog överklagandet. En begäran om prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen beviljades inte, beslut Byggnadsnämndens beslut har därmed vunnit laga kraft. NN och NN har nu inkommit med en ny ansökan om bygglov för samma mur men med ritningar som visar en föreslagen ändring av murens utformning genom att sex öppna partier, med måtten ca 1, 6x 0,6 m, tas upp i den befintliga muren. Den ändrade utformningen av muren medför inte att stadsbyggnadskontorets bedömning i det ursprungliga bygglovärendet ändras. Den tidigare beslutsmotiveringen är tillämplig även för den nu aktuella ansökan. Muren kan inte ses som liten planavvikelse som är förenlig med detaljplanens syfte. 20. Föreläggande om borttagande av olovligt uppförd mur på fastigheten Stenhällen XX, Västerås 1. Byggnadsnämndens beslut om rättelseföreläggande, avseende borttagande av olovligt uppförd mur, , 174 beslutspunkt 2 upphävs. 2. NN och NN, ägare till fastigheten Stenhällen XX föreläggs med stöd av 11 kap. 20 PBL, att vid vite av kronor senast ta bort den olovligt uppförda muren. Vitesbeloppet ska fördelas med kronor för var och en av fastighetsägarna.

13 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 13 (14) NN och NN, Västerås sökte bygglov för en redan uppförd mur. Byggnadsnämnden avslog ansökan i beslut , 174. Beslutsparagrafen omfattade tre olika beslutspunkter: 1. Avslag på ansökan om bygglov för muren 2. Rättelseföreläggande med vite på kronor för var och en av fastighetsägarna att ta bort muren till senast Beslut om byggsanktionsavgift med ett belopp på kronor. Avslagsbeslutet (1) överklagades till länsstyrelsen som avslog överklagandet. Länsstyrelsens beslut överklagades till mark- och miljödomstolen, MMD, som i dom konstaterar att överklagandet till MMD uttryckligen omfattar samtliga tre beslutspunkter men att länsstyrelsen gjorde en riktig bedömning av det dit ingivna överklagandet till att endast avse avslagsbeslutet. Eftersom rättelseföreläggandet inte överprövats av länsstyrelsen kan MMD inte överpröva den frågan. Överklagandet avvisades därför i den delen. Med hänvisning till den ändring i plan- och byggförordningen, PBF (2013:308) som gäller från 1 juli 2013 med bl.a innebörden att överträdelsen att inte söka bygglov inte längre är förenad med någon sanktion upphäver domstolen den beslutspunkten. Ett överklagande till mark- och miljööverdomstolen har inte givits prövningstillstånd, beslut , mål nr P Byggnadsnämndens beslut 174/12 har därmed vunnit laga kraft avseende de två första beslutspunkterna, att avslå bygglovansökan och att vid vite förelägga om rättelse. Fastighetsägaren har genom sitt juridiska ombud begärt att byggnadsnämnden beslutar om ny tidsfrist för rättelseföreläggandet eftersom det tidigare satta datumet passerats före mark- och mijööverdomstolens dom. Eftersom det skulle ha varit oskäligt att fullfölja det ursprungliga föreläggandet med tidsbestämmelse till senast föreslås nämnden att upphäva det beslutet och besluta om ett nytt rättelseföreläggande med samma lydelse men med ny tidsfrist. En ny bygglovansökan för muren men med annan utformning inlämnad prövas i separat ärende dnr 2014: Byggnadsnämnden i Västerås kommuns yttrande angående klagan över domvilla och ansökan om återställande av försutten tid Stadsbyggnadskontorets förslag till yttrande daterat 13 som nämndens eget yttrande. Högsta domstolen har förordnat till Stadsbyggnadskontoret i Västerås kommun att avge yttrande i målet Ö Rotel 05 senast den 24 april 2014, med anstånd till 30 maj Nämnden bestrider Statoil Fuel & Retail i Sverige AB:s (JET) förstahandsyrkande, om att Högsta domstolen skall undanröja nämndens beslut nr daterat 13 oktober 2013 i ärende BY (Beslutet) och yrkar att JET:s talan om domvilla skall lämnas utan bifall. Nämnden medger JET:s andrahandsyrkande om att Högsta domstolen ska fastställa att den försuttna tiden för överklagande av beslutet ska återställas.

14 VÄSTERÅS STAD KALLELSE 14 (14) 22. Diverse information - Översiktsplan 2026, uppföljning - LED skärm, Lorens 14 - Lägesrapport organisationsöversyn - App för trygghetsvandring - Avstämning resecentrum 23. Övriga frågor

Sammanträdesprotokoll 99-121

Sammanträdesprotokoll 99-121 1 (24) Sammanträdesprotokoll 99-121 Sammanträdesdatum 22 maj 2014 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:00-17:05 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Magnus Edström (MP) 1:e vice ordförande Solveig

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) 2016-11-15 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 99-105 Sammanträdesdatum 15 november 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A587, kl:08:30-12:00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1-15

Sammanträdesprotokoll 1-15 1 (13) Sammanträdesprotokoll 1-15 Sammanträdesdatum 26 januari 2012 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:00-14:15 Tjänstgörande ledamöter Tjänstgörande ersättare Ordförande Magnus Edström (MP) 1:e

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060104 DOM 2017-10-27 Stockholm Mål nr P 3764-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-03-31 i mål nr P 4789-16, se bilaga

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2017-12-19 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 115-123 Sammanträdesdatum 19 december 2017 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 407, kl.14:00-17:20 Lars Kallsäby

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (12) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 24 januari 2013 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl. 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Lars Kallsäby Sammanträdesdatum 28 januari 2016 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport

Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-16 B 2015-002079 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Tollare 1:50, Häckvägen 13 Ansökan om bygglov för tillbyggnad av garage med carport Förslag till beslut Ansökan avslås med

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 80-86

Sammanträdesprotokoll 80-86 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) 2016-09-27 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 80-86 Sammanträdesdatum 27 september 2016 Plats och tid Stadshuset, A 587, kl 08:30 10:30 Tjänstgörande ledamöter

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-05-23 1(6) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-05-23 kl. 13.00 14.30 Paragrafer 42-43, omedelbar justering Utses att justera Roland Johansson (M) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult,

Läs mer

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Sågklingan 7, Ängsgärdet, Västerås Dnr 2013/168-BN 213. Marie Ahnfors Tel

PLANUPPDRAG. Detaljplan för Sågklingan 7, Ängsgärdet, Västerås Dnr 2013/168-BN 213. Marie Ahnfors Tel Marie Ahnfors Tel 021-39 32 94 2014-06-03 Dnr 2013/168-BN 213 Byggnadsnämnden Detaljplan för Sågklingan 7, Ängsgärdet, Västerås PLANUPPDRAG Syfte Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten att uppföra

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 62-66

Sammanträdesprotokoll 62-66 1 (5) Sammanträdesprotokoll 62-66 Sammanträdesdatum 16 augusti 2016 Plats och tid A 402, kl. 08:30 11:40 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 2:e vice ordförande Claes Kugelberg (M) Adjungerande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (18) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Sammanträdesdatum 13 juni 2013 Ordförande Magnus Edström Plats och tid Ledamöter Ersättare Stadshuset, rum A 391, kl.13:00 Ordförande

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060306 DOM 2015-11-04 Stockholm Mål nr P 3301-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-03-23 i mål nr P 564-15, se

Läs mer

DOM 2014-02-25 Stockholm

DOM 2014-02-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060101 DOM 2014-02-25 Stockholm Mål nr P 8495-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-26 i mål nr P 469-13, se bilaga

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 56-61

Sammanträdesprotokoll 56-61 1 (8) Sammanträdesprotokoll 56-61 Sammanträdesdatum 25 juli 2016 Plats och tid A 402, kl. 08:30 09:00 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 1:e vice ordförande Staffan Jansson (S) 2:e vice

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 60-69

Sammanträdesprotokoll 60-69 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) 2017-06-27 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 60-69 Sammanträdesdatum 27 juni 2017 Plats och tid Stadshuset A 407, kl: 08:30 11:15 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2017-12-12 2017-5345 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Ljungby 38:5 Fastighetens adress: Havrevägen 14 Sökande: Hallberg, Andreas och Andersson,

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 49 Dnr 2015/BN 49 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen om verksamheten samt uppdrag noteras. Förvaltningschef Sara Kopparberg informerar om verksamheten och redovisar statistik. En ärendebalanslista

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 93-98

Sammanträdesprotokoll 93-98 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) 2016-11-01 Byggnadsnämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 93-98 Sammanträdesdatum 1 november 2016 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 587, kl.08:30-10:00

Läs mer

Nybyggnad av garage och förråd

Nybyggnad av garage och förråd TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-01-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (6) Dnr: 2012BNS0010 Byggnadsnämnden Bärnstenen 46, Skogsvägen 10 Nybyggnad av garage och förråd Förslag till beslut Bygglov beviljas

Läs mer

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp)

Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina Rosenlund-Svensson (s), Bengt Hult (fp) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-08-27 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Bertil Carlsson, 2:e vice ordförande (s), Lars Gustavsson (s), Katarina

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN Antagandehandling HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse med utlåtande Plankarta med bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning Planen antagen 2002-02-20 Laga kraft 2002-03-27

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-12-05 Handläggare: Christian Bleckman Tfn +46 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras.

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras. 37 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Avdelningschef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik. 38 Dnr 2016BNS0355/231 Utvändig ändring

Läs mer

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda.

Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. 74 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Kerstin Malmberg (FP), 1:e vice ordförande informerar om att hon inte tycker att ärendena till detta sammanträde har blivit beredda. Beredningen

Läs mer

del av stadsldelen Ljungdala i Hässleholm, Hässleholms kommun

del av stadsldelen Ljungdala i Hässleholm, Hässleholms kommun Planbeskrivning Dnr: BN 2014-478 Samrådshandling Ändring genom tillägg inom detaljplaner för del av stadsldelen Ljungdala i Hässleholm, Hässleholms kommun Handlingar Till detaljplanen hör planbeskrivning

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-10-21 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 21 oktober 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

KOLTRASTEN 26 (EDSVIKSVÄGEN 66B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus, garage och stödmurar

KOLTRASTEN 26 (EDSVIKSVÄGEN 66B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus, garage och stödmurar DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Dana Costa Dnr BN 2018-001278 08-568 91 258 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden KOLTRASTEN 26 (EDSVIKSVÄGEN 66B) Ansökan om bygglov för nybyggnad av enbostadshus,

Läs mer

kl Boverkets utbildning om plan- och bygglagen - avsnitt 5: Lovoch byggprocessen

kl Boverkets utbildning om plan- och bygglagen - avsnitt 5: Lovoch byggprocessen MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-04-19 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 19 april 2016, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

MALMEN 6 (Uppgift utelämnad) - Avskrivning av anmälan olovlig åtgärd.

MALMEN 6 (Uppgift utelämnad) - Avskrivning av anmälan olovlig åtgärd. NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-11-25 SBN 2013-001242 1 (2) HANDLÄGGARE Rickard Castillo-Bengtsson Rickard.castillo-bengtsson@huddinge.se Natur- och byggnadsnämnden

Läs mer

Plats och tid Port Anders gata 3, ing T3, kl 14.30-15.45. Maximez (MP) t o m 31

Plats och tid Port Anders gata 3, ing T3, kl 14.30-15.45. Maximez (MP) t o m 31 1 (5) Sammanträde med Miljö- och konsumentnämnden Sammanträdesdatum 25 mars 2014 Plats och tid Port Anders gata 3, ing T3, kl 14.30-15.45 Närvarande ledamöter Frånvarande ledamot Tjänstgörande ersättare

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att Datum Dnr BMK.2017.47 Ellen Randahl ellen.randahl@varmdo.se Tjänsteskrivelse Delgivningar Förslag till beslut Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att 1. delgivningarna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 81-88

Sammanträdesprotokoll 81-88 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2017-09-12 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 81-88 Sammanträdesdatum 12 september 2017 Plats och tid Stadshuset A 407, kl 08:00-10:15 Tjänstgörande ledamöter Lars Kallsäby

Läs mer

Norrtull 14:1 mfl, kv Ärlan

Norrtull 14:1 mfl, kv Ärlan LAGAKRAFTBEVIS 2011-08-18 Byggnads- och miljönämnden Dnr: 11BMN28 Handläggare: Sari Svedjeholm Norrtull 14:1 mfl, kv Ärlan Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs län Detaljplanen antogs av Byggnads-

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060206 DOM 2013-12-18 Stockholm Mål nr P 5163-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-05-07 i mål nr P 3684-12, se bilaga KLAGANDE 1. M D

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Bakgrund PBL kommittén Får jag lov? Byggprocessutredningen Bygg helt enkelt! Miljöprocessutredningen Instansordningen Det har

Läs mer

Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark

Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-01-07 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0133 Byggnadsnämnden Bygglov i efterhand för altan samt marklov i efterhand för utfyllnad av mark Förslag till

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060204 DOM 2019-06-13 Stockholm Mål nr P 11904-18 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-12-04 i mål nr P 3209-18, se bilaga A PARTER

Läs mer

Förhinder för ledamot att närvara vid sammanträdet skall meddelas samhällsbyggnadskontoret tfn så att ersättare kan kallas.

Förhinder för ledamot att närvara vid sammanträdet skall meddelas samhällsbyggnadskontoret tfn så att ersättare kan kallas. 1(8) Tid Torsdagen den 21 mars 2019 kl. 9.00 samling utanför Stadshuset på Stortorget för studieresa i kommunen. Åter i Kalmar ca 12.00, gemensam lunch på Stadshotellet. Sammanträdet börjar kl 13.00. Plats

Läs mer

Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel Byggnadsnämnden. Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås

Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel Byggnadsnämnden. Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås 2014-01-14 Dnr 2013/75-BN 213 Marie Ahnfors Tel 021-39 32 94 Byggnadsnämnden Detaljplan för Kettil 7 mfl (Sigmavaruhuset), City, Västerås PLANUPPDRAG Syfte Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten

Läs mer

Information. Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning.

Information. Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning. 52 Information Förslag till ny delegationsordning Tf bygglovchef Sara Kopparberg redovisar ett förslag till ny delegationsordning. Syftet med att revidera delegationsordningen är bland annat att förkorta

Läs mer

Xx, xx, Djursholm Olovlig verksamhet och uppställning av lastbilar samt ansökan om marklov för parkering

Xx, xx, Djursholm Olovlig verksamhet och uppställning av lastbilar samt ansökan om marklov för parkering Stadsbyggnadskontoret Birgitta Engstrand Norén bygglovarkitekt 08-5689 12 47 Birgitta.EngstrandNoren@danderyd.se Tjänsteutlåtande 2009-02-18 Dnr 2004-BN0941 Xx, xx, Djursholm Olovlig verksamhet och uppställning

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh

Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås Nybyggnad av flerbostadshus, 46 lgh Handläggare Datum Ärendebeteckning Martin Jältås 2017-05-31 2017-2676 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Verktygsmakaren 1 Fastighetens adress: Sökande: LW Bostäder AB Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2015-12-29 Stockholm Mål nr P 1125-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-01-14 i mål nr P 3550-14, se

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 33-36

Sammanträdesprotokoll 33-36 1 (5) Sammanträdesprotokoll 33-36 Sammanträdesdatum 26 april 2016 Plats och tid A 402, kl 11:30-12:15 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 1:e vice ordförande Staffan Jansson (S) 2:e vice

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger)

Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen (upphävande av förbud mot inglasning av balkonger) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-08-01 Handläggare Suzanna Tsygankova Telefon 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Flanören 2 i stadsdelen Stadshagen

Läs mer

Håkan von Dolwitz, bygg- och GIS-chef Amanda Jansson, plan- och exploateringschef 58 Marijana Kitl, arkitekt 58

Håkan von Dolwitz, bygg- och GIS-chef Amanda Jansson, plan- och exploateringschef 58 Marijana Kitl, arkitekt 58 Plats och tid Kommunhuset, "Långö", Kungshamn, 2018-11-22 kl 08.30-14:45 Beslutande Robert Yngve (KD) ordförande Sture Karlsson (L), tjänstgörande ersättare Britt Wall (S) Övriga deltagare Håkan von Dolwitz,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2013-03-27 Stockholm Mål nr P 8537-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-09-12 i mål nr P 1563-12, se bilaga KLAGANDE 1. J

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060209 DOM 2014-03-24 Stockholm Mål nr P 9466-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-09-30 i mål nr P 2392-13, se bilaga KLAGANDE 1. D E 2. S

Läs mer

Gubbängen 1:1, Tallkrogen

Gubbängen 1:1, Tallkrogen Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (16) 2014-09-18 Handläggare Isra Hussein Telefon 08-508 27 150 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för uppförande av 30 meter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 28-32

Sammanträdesprotokoll 28-32 1 (5) Sammanträdesprotokoll 28-32 Sammanträdesdatum 12 april 2016 Plats och tid A 402, kl 08:30-11:55 Tjänstgörande ledamöter Ordförande Lars Kallsäby (C) 2:e vice ordförande Claes Kugelberg (M) Anny Bustos

Läs mer

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD)

Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-04-21 kl 08.00-08.30 Beslutande Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve (KD) Britt Wall (S) Övriga deltagare Justerare Eveline Savik,

Läs mer

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-27 B 2016-000483 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh Förslag till beslut 1. Bygglov

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Marianne Fältskog (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2013-06-18 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00-16.30 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2015-10-06 Stockholm Mål nr P 3753-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-04-10 i mål nr P 693-15, se

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus

SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad av enbostadshus DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Anna Modin Dnr BN 2019-000080 08-568 91 294 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden SLÄNDAN 9 (MOVÄGEN 8) Ansökan om rivningslov och bygglov för nybyggnad

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Byggnadsnämnden. Innehåll Innehåll 28 Godkännande av ärendelista... 55 29 Anmälan av delegationsbeslut... 56 30 Delgivningar... 57 31 Ansökan om bygglov, nybyggnation av enbostadshus, NN... 58 32 Ansökan om bygglov, byggnation

Läs mer

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2104-2109 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola)

Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1 i stadsdelen Tensta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-10-29 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Akalla 4:1

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2015:668 Utkom från trycket den 24 november 2015 utfärdad den 12 november 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka, S-Dp

Planbeskrivning Detaljplan för Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN Christian Bleckman 2014-03-14 Tfn +46 08-508 27 300 1(7) Planbeskrivning Detaljplan för Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka, S-Dp 2013-20197 Box 8314, 104 20 Stockholm.

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av 2 tvåbostadshus, 5 kedjehus samt 3 fristående förråd

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Nybyggnad av 2 tvåbostadshus, 5 kedjehus samt 3 fristående förråd Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-02-23 2018-0539 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Kumlet 1 Sökande: Obos Sverige AB Ärende: Nybyggnad av 2 tvåbostadshus, 5 kedjehus samt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 10-15

Sammanträdesprotokoll 10-15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) 2017-02-21 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 10-15 Sammanträdesdatum 21 februari 2017 Plats och tid Tjänstgörande ledamöter Stadshuset A 407, kl.08:30-12:00 Lars Kallsäby

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortés 2018-08-29 2018-1513 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bilen 6 Fastighetens adress: Trångsundsvägen 20 Ärende: Tillbyggnad och nybyggnad av affärshus

Läs mer

Kontrollansvarig för åtgärden är som byggherren föreslagit Kurt Lindqvist.

Kontrollansvarig för åtgärden är som byggherren föreslagit Kurt Lindqvist. TJÄNSTEUTLÅTANDE Bygglov Handläggare Tommy Carlmark 2016-05-31 Byggnadsnämnden i Örebro Fastighet: KUMLA 6:257 (SLINGVÄGEN 41) Ärendenummer: SHBG 2016-000851 Sammanfattning Ärendet avser nybyggnation av

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (14) 2018-09-04 AU Byggnadsnämnden Sammanträdesprotokoll 125-135 Sammanträdesdatum 4 september 2018 Plats och tid Stadshuset A 407a, kl 08:30-11:00 Tjänstgörande ledamöter Lars

Läs mer

Ansökan om bygglov för uppförande av flerbostadshus, Sabbatsberg 18, Tegnérgatan 62, Vasastaden

Ansökan om bygglov för uppförande av flerbostadshus, Sabbatsberg 18, Tegnérgatan 62, Vasastaden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (6) 2017-03-08 Handläggare Maria Walfridson Telefon +46 (0)8-508 26 044 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för uppförande av

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl Ajournering 10:25-10:35 3

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Ajournering 10:25-10:35 3 Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2017-01-19 kl 10.00-11.05 Ajournering 10:25-10:35 3 Beslutande Närvarande ersättare Övriga deltagare Ulla Christensson Ljunglide (M), ordförande Robert Yngve

Läs mer

EMBLA 8 (EMBLAVÄGEN 4) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus samt rivningslov för två komplementbyggnader

EMBLA 8 (EMBLAVÄGEN 4) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus samt rivningslov för två komplementbyggnader DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(5) Anna Modin Dnr BN 2018-001223 08-568 91 294 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden EMBLA 8 (EMBLAVÄGEN 4) Ansökan om bygglov för tillbyggnad av enbostadshus

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-03-26 Handläggare: Torbjörn Johansson Telefon: 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-29 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen

Läs mer

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län Dnr 788/2017-PDP GRANSKNINGSHANDLING Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län 1 HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Ändring av planbestämmelser

Läs mer

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014

BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 BYGGLOVSBEFRIADE ÅTGÄRDER FRÅN 2 JULI 2014 Den 2 juli blir det tillåtet att göra fler åtgärder utan bygglov, till exempel bygga en extra komplementbyggnad om 25 kvadratmeter på sin tomt. Men bygganmälan

Läs mer

Ändring av del av DP 271 för fastigheten Tollare 25:7, Korsuddsvägen 11, i Boo

Ändring av del av DP 271 för fastigheten Tollare 25:7, Korsuddsvägen 11, i Boo 2016-04-21 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2016/17-214 Standardförfarande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Ändring av del av DP 271 för fastigheten Tollare 25:7, Korsuddsvägen 11, i Boo Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län Tillägg till planbeskrivning Antagande Sida 1 av 7 Diarienummer: BN-2016/00223 Datum: 2016-11-29 Handläggare: Anton Vikström, Tyréns AB Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 &

Läs mer

Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten Älta 105:25 i Älta, Nacka kommun

Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten Älta 105:25 i Älta, Nacka kommun 1 (4) Planbeskrivning DP 596 Dnr MSN 2015/87-214 Standardförfarande Ändring av PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060306 DOM 2016-04-26 Stockholm Mål nr P 10682-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-11-13 i mål P 2259-15, se bilaga KLAGANDE H-LJ MOTPART 1. Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (21) Byggnadsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 28 augusti 2014 Plats och tid Stadshuset, rum A 491, kl 13:00 Ledamöter Ersättare Ordförande

Läs mer

Tidigare ställningstagande

Tidigare ställningstagande 2(5) Tidigare ställningstagande Översiktsplan I översiktsplan 1990 redovisas aktuellt område som planerat bostadsområde. Motiv anges här för att pröva ekologiskt byggande. För Kullön har en fördjupad översiktsplan

Läs mer

Markören 16. Detaljplan för fastigheten. i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län. HALLSBERGS KOMMUN Kommunkansliet

Markören 16. Detaljplan för fastigheten. i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län. HALLSBERGS KOMMUN Kommunkansliet Dnr KS 55/2008 Detaljplan för fastigheten Markören 16 i Hallsberg, Hallsbergs kommun, Örebro län HALLSBERGS KOMMUN Kommunkansliet Upprättad 2008-05-15 Antagen 2008-06-03 Laga kraft 2008-06-26 2 (5) Dnr

Läs mer

Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson PBN

Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson PBN PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Jenny Andreasson 2013-12-20 PBN 2013-000745 018-727 47 52 Detaljplan för Norby 53:11 och Norby 53:4 Tillägg till gällande detaljplan för Norby,

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län Upphävande av Detaljplan Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län ANTAGEN KS 2015-10-12 LAGA KRAFT 2015-11-05 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2015-09-30

Läs mer

Tillägg till. Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348. Planbeskrivning och genomförande

Tillägg till. Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348. Planbeskrivning och genomförande Tillägg till Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348 Antagen av byggnadsnämnden 2009-05-19 med laga kraft 2009-06-23 med genomförandetid till 2019-06-22

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av HALVORSTORP TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING. 14P ANTAGANDEHANDLING Enkelt planförfarande.

Ändring av detaljplan för del av HALVORSTORP TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING. 14P ANTAGANDEHANDLING Enkelt planförfarande. Ändring av detaljplan för del av HALVORSTORP Halvorstorp TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 14P ANTAGANDEHANDLING Enkelt planförfarande STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Plankontoret Upprättad i oktober 2014 ANTAGEN

Läs mer

Samråd. Antagen av. "DAG månad ÅR" Laga kraft. Granskning. Antagande. Dnr:490/2014

Samråd. Antagen av. DAG månad ÅR Laga kraft. Granskning. Antagande. Dnr:490/2014 Upprättadd 19 november 2014 Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Tillägg till detaljplan (akt 1283K-16036) för del av fastigheten RYA 1:30, RYDEBÄCK Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad

Läs mer

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9

Carin Garbåge Kylestorp (s), Erkki Pokela (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Marianne Ström (fp), Thomas Nyvell (mp), Kurt Jonsson (kd) 1-9 BYGGNADSNÄMNDEN 2014-01-28 1 Plats och tid AVA-huset, plan 3, rum 611. Kl 15.00--16.00 Beslutande Erik Liljencrantz, ordförande (m), Marie-Louise Karlsson, 1:e vice ordförande (s), Bertil Carlsson, 2:e

Läs mer

Åtgärder som inte kräver bygglov

Åtgärder som inte kräver bygglov STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 1 (5) Åtgärder som inte kräver bygglov Följande åtgärder kräver inte bygglov eller anmälan till kommunen (gäller endast för en- och tvåbostadshus) Friggebod Du får

Läs mer