Litteratursammanställning ANHÖRIGA. Situation, behov och samhällets stöd En litteratursammanställning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Litteratursammanställning 2009-05-05 ANHÖRIGA. Situation, behov och samhällets stöd En litteratursammanställning"

Transkript

1 ANHÖRIGA Situation, behov och samhällets stöd En litteratursammanställning Dokumentägare: FoU Seniorium 1(28)

2 INNEHÅLL 1 INLEDNING Vem är anhörig? Anhörigas situation Anhörigas behov och samhällets stöd Lagändring till halvårsskiftet Uppdraget 2 SYFTE 3 METOD Datainsamling Avgränsning Resultatredovisning 4 RESULTAT 4.1 ÄLDRE SJUKA Anhörigas situation, behov och samhällets stöd Ekwall, A. (2004).Informal caregiving at old age, content, coping difficulties and satisfaction Forsell, E.(2004). Skyddandets förnuft. En studie om anhöriga till hjälp - behövande äldre som invandrat sent i livet. 4.2 DEMENS - Anhörigas situation, behov och samhällets stöd Nordberg, G. (2007). Formal and Informal Care in an Urban and a Rural Elderly Population Who? When? What? Söderlund, M.(2004). Som drabbad av en orkan. Anhörigas tillvaro när en närstående drabbas av demens Almberg, B. (1999). Family caregivers caring for relatives with dementia. Pre- and post-death experiences Andrén, S. (2006). Family caregivers of persons with dementia. Experience of burden, satisfaction and psychosocial intervention. 4.3 STROKE - Anhörigas situation, behov och samhällets stöd Franzén-Dahlin, Å. (2007).Psychological health and life situation in spouses of stroke patients. 4.4 AKUT FÖRVIRRINGSTILLSTÅND - Anhörigas situation, behov och samhällets stöd Stenwall, E.(2009). Ett ögonblick i sänder. Mötet vid akut förvirringstillstånd, äldre patienters närståendes och professionella vårdares perspektiv. Dokumentägare: FoU Seniorium 2(28)

3 4.5 LIVETS SLUTSKEDE - Anhörigas situation, behov och samhällets stöd Andersson, M. (2007). Äldre personers sista tid i livet. Livskvalitet, vård, omsorg och närståendes situation Whitaker, A.(2004). Livets sista boning Anhörigskap, åldrande och död på sjukhem. 5 DISKUSSION Anhörigas situation Anhörigas behov Samhällets stöd REFERENSER BILAGOR 1. Tabell resultat anhörigas situation, behov och stöd 2. Litteratur vi rekommenderar Dokumentägare: FoU Seniorium 3(28)

4 1 INLEDNING Det är känt att anhörigas insatser i samband med en familjemedlemssjukdom är betydande. Anhörigas roll i vården och omsorgen av en sjuk familjemedlem brukar beskrivas som dubbel. Å ena sidan är de givare av vård och å andra sidan är de själva i behov av stöd (Socialstyrelsen, 2004). Vem är anhörig? Anhörig beskrivs i en departementsskrivelse om anhörigstöd från 2008 som en person inom familje- eller släktkretsen som bistår en långvarigt sjuk, en äldre eller en person som har funktionsnedsättning. Ibland förekommer också att grannar och vänner träder in i anhörigas ställe. Med närstående menas den som mottar hjälpen från den anhöriga, d.v.s. den äldre, den långvarigt sjuka eller funktionshindrade personen (DS 2008:18). En mer vidgad syn på vem som är anhörig ger Lennarth Johansson (2008). Han skriver att så gott som alla människor antingen får, ger eller både ger och får hjälp av en vän eller släkting någon gång i livet och att det är svårt att statistiskt visa all hjälp anhöriga ger (Johansson 2008). Om omfattningen på anhörigas hjälp och stöd skriver dock Szebehely 2006, som refererar till Statistiska centralbyråns ULF-studie, att nästan var fjärde person i Sverige som är över 55 år, alltså ca personer hjälper äldre, sjuka eller människor med funktionsnedsättning i eller utanför sitt eget hem (a.a.). Omfattningen av hjälpen som anhöriga ger till närstående är så stor och betydelsefull för samhället att anhörigas situation måste lyftas fram och deras behov tydliggöras och, i den mån samhället kan, tillfredsställas (a.a.). Inom socialpolitiken har anhörigas insatser uppmärksammats allt mer under de senaste decennierna och anhöriga har blivit ett begrepp och konstruerats eller växt fram som en grupp. Spännvidden i anhörigas situation beträffande kön, ålder kvalitet på relationen och resurser kan vara oändlig skriver Johansson (2008). Ändå har deras gemensamma nämnare, att de hjälper en närstående blivit något som lyfts fram som något ovärderligt i samhället och något som bör uppmärksammas, uppmuntras och stödjas av det offentliga (a.a.). Dokumentägare: FoU Seniorium 4(28)

5 Anhörigas situation Om anhörigas situation skriver Stoltz m.fl. i en litteraturstudie att det finns starkt bevis för påståendet att Anhörigas situation är hårt ansträngd och leder till hög upplevd börda, upplevd stress och social isolering (Stoltz 2001). Även Andrén (2006) skriver i en artikel att anhöriga är hårt belastade och är i behov av mycket mer stöd än vad som finns idag. Andrén lyfter fram anhörigas ovärderliga funktion som länk mellan sjuka närstående och samhället. Ur ett genusperspektiv framhåller hon, liksom Szebehely, m.fl. att det är främst kvinnor, döttrar och svärdöttrar, som i stor utsträckning står för dessa insatser till närstående (a.a.) Vad är då de närstående, de som vårdas, drabbade av? I Sverige är hjärt- och kärlsjukdomar den vanligaste dödsorsaken hos människor över 65 år. Omkring personer drabbas varje år av stroke, vilken är en av de kroppssjukdomar som den svenska sjukvården lägger mest resurser på (Socialstyrelsen, 2009). Enligt en rapport från Socialstyrelsen 2004 uppger 60 procent av dem som har fått en stroke att de är beroende av hjälp från närstående. I dag baserar sig också eftervården till patienter som drabbats av stroke till största del på anhörigas insatser (a.a.). Demens är också en av Sveriges folksjukdomar och beräknas drabba personer årligen. Demens sägs vara de anhörigas sjukdom i den mån att de anhöriga genom sin omsorg kanske lider lika mycket som den sjuke. Genom att en allt mer vård och omsorg flyttar in i hemmen påverkas närståendes roll och funktion till att bli mycket central (Svenska demensförbundet 2009). I undersökningar av anhöriga till dementas hälsa bevisas att deras hälsotillstånd är sämre än den övriga befolkningens, med mer stress, depression eller högt blodtryck. Dementas anhöriga har minskat välbefinnande, använder mer läkemedel, har fler besök hos läkare och graderar sin hälsa sämre än närstående till personer med andra sjukdomstillstånd (Socialstyrelsen, 2009). För övrigt innebär åldrandet en ökad sårbarhet för sjukdom och en ökad risk att dö. I Socialstyrelsens rapport kring palliativ vård uppges att cirka personer avlider varje år i Dokumentägare: FoU Seniorium 5(28)

6 Sverige och 60 procent av dessa är 80 år eller äldre. Situationen i livets slutskede kan se mycket olika ut (a.a.). Anhörigas behov och samhällets stöd Att samhället har ett behov av anhörigas insatser har nämnts ovan. Men vilka är de anhörigas behov av insatser ifrån samhället? Behov kan definieras som något man far illa av att undvara (Thorslund & Larsson, 2002). Att anhörigas situation ger upphov till behov som i viss mån kan tillfredsställas genom samhällets insatser är ett accepterat antagande. Med stöd till anhöriga eller anhörigstöd i ovan nämnda departementsskrivelse, menas kommunens insatser riktade till anhöriga för att ge avlastning eller på annat sätt stärka dennes situation. Exempel på anhörigstöd är växelvård, avlösning i hemmet och anhörigbidrag (Ds 2008:18). Stoltz m.fl. skriver att det finns starkt bevis för att: Anhörigas behov av stöd när de vårdar en närstående i hemmet tillfredsställs i första hand för avlastning i hemmet (Stoltz, 2006). Sedan 1990-talet har statliga stimulansmedel betalats ut till kommunerna för utbyggnad av stöd till anhöriga. Ett omfattande utvecklingsarbete har pågått och pågår runt om i landets kommuner med att utveckla metoderna för detta stöd (Socialstyrelsen, 2007). Om detta stöd har någon påtaglig effekt på anhörigas situation generellt sätt, kan dock enligt Jegermalm ifrågasättas. Sett i sammanhanget av de totala hjälpinsatser som äger rum i samhället är de offentliga satsningarna på anhörigstöd små (Jegermalm, 2005). Lagändring till halvårsskiftet I nuvarande lagstiftning i socialtjänstlagen, 5 kap. 10, står det sedan 1998 skrivet att anhöriga bör erbjudas stöd. I ett förslag om lagändring för att stärka stödet till anhöriga omformuleras texten till att kommunerna ska erbjuda ett sådant stöd (SoL). Lagen föreslås träda ikraft juli 2009 (Regeringskansliet, 2009). Uppdraget FoU Seniorium fick hösten 2008 i uppdrag att göra en litteratursammanställning om anhörigas behov i vård och omsorg av äldre närstående, vilken kan komma att ligga till grund för utveckling av FoU Senioriums huvudmäns verksamheter. Dokumentägare: FoU Seniorium 6(28)

7 2 SYFTE Syftet med denna litteratursammanställning är att ge en överblick över den vetenskapliga kunskap som finns kring anhörigas situation, behov och samhällets stöd och skapa en kunskapsbas i fortsatt arbete med anhörigfrågor. 3 METOD Datainsamling En litteratursökning gjordes om anhörigas behov, situation och samhällets stöd. Avhandlingar och dokument i fulltext har inhämtats från de svenska vetenskapliga databaserna, DIVA (Digitala vetenskapliga arkivet) och Libris med sökord i olika kombinationer som: anhörig, needs, relative, närstående, informell vårdgivare, elderly och äldre. Vilka har granskats för att skönja gemensamheter och olikheter. Olika rapporter, läroböcker, populärvetenskapligt material och dokument från t ex socialstyrelsen, socialdepartementet, och statistiska centralbyrån har identifierats avseende anhörigas behov. För vår egen läsförståelse för ämnet har vi även tagit del av litteratur sammanställd på Nationellt kompetenscentrum för anhörigas hemsida. Vi rekommenderar några titlar (se bilaga 2). Avgränsning Då en sökning i databas gav många sökträffar gjordes en avgränsning till att bara använda oss av akademiska avhandlingar, dels för att de utgör en bra vetenskaplig grund för en vidare förståelse och forskning, dels för att avhandlingar är en tillgänglig publikation i bokform vilket varit praktiskt för inhämtande av vetenskap inom området. Det var intressant i sig att se vilken forskningsansats högskolor och universitet haft i ämnet anhöriga till äldre närstående. Vidare skulle avhandlingarna vara publicerade de senaste tio åren. Efter ytterligare granskning av relevansen för ämnet anhörigas situation, behov och samhällets stöd valdes tio avhandlingar ut för resultatredovisning som bäst belyste det aktuella syftet. Dokumentägare: FoU Seniorium 7(28)

8 Resultatredovisning Avhandlingarna om anhöriga har ofta den närståendes situation som utgångspunkt, till exempel att han eller hon befinner sig i en speciell livssituation t ex utifrån en viss sjukdom. I denna litteratursammanställning valdes därför en tematisering med grund i den närståendes situation. Avhandlingarna refereras utefter temana åldrande, demens, stroke, akut förvirringstillstånd och livets slutskede. I avhandlingarna beskrivs de anhörigas situation, behov och samhällets stöd så tätt hopslingrat att klara distinktioner mellan de olika områdena ter sig svåra att utstaka. Nedanstående bild är ett försök att tydliggöra sammansmältningen, eller interaktionen, mellan anhöriga, närstående och det offentliga, eller samhället som de möter i vårdsituationer, vilken kan vara bra att ha med sig i läsningen av litteratursammanställningen. Hur aktörerna, eller ringarna, positionerar sig i förhållande till varandra är alltid individuellt, vilket försvårar generaliseringar kring anhörigas situation. Närstående Samhället Anhörig I en tabell (se bilaga 1) görs dock ett försök att kategorisera avhandlingarnas resultat utifrån deras beskrivning av de anhörigas situation, behov och samhällets stöd. Detta för att ge läsaren en översikt. Dokumentägare: FoU Seniorium 8(28)

9 4 RESULTAT Som tidigare nämnts har följande teman valts utifrån avhandlingarna: anhörigas situation, behov och samhällets stöd och utifrån de livssituationer som beskrivs i avhandlingen, vilka är åldrande, demens, stroke, akut förvirringstillstånd och livets slutskede. 4.1 ÄLDRE SJUKA - Anhörigas situation, behov och samhällets stöd Ekwall, A (2004). Informal caregiving at old age, content, coping difficulties and Satisfaction. Dokumentägare: FoU Seniorium 9(28) Ekwall undersökte äldres (75 år och äldre) vårdande av närstående, vilka uppgifter de utför och vilken påverkan detta har på deras hälsorelaterade livskvalitet. Av de 783 personer som svarade att de hjälpte en närstående på grund av dennes nedsatta hälsa uppgav 52 % att de anpassade sina egna aktiviteter för att finnas till hands om något hände den närstående. 35 % svarade att de höll regelbunden kontakt för att uppmärksamma försämringar i den närståendes hälsotillstånd. Dessa aktiviteter, som antas tillhöra vårdens tidiga faser, hade samband med svar som visade en ökad risk för att uppleva låg psykisk livskvalitet, vilket författaren menar ökar vikten (för samhället) av att tidigt identifiera dem som stöder en närstående för att kunna hjälpa henne eller honom. I en jämförelse mellan äldre som vårdade en närstående och de som inte gjorde det, konstaterades att de som vårdade hade en bättre hälsa. Ensamhet var den mest avgörande faktorn för att förutsäga låg livskvalitet. De äldre som vårdade någon uppgav att de hade större nätverk och upplevde något mindre ensamhet än de som inte vårdade. I en undersökning av anhörigas copingstrategier visade det sig att den strategi som hade störst samband med god livskvalitet var den där negativa belägenheter bemästrades med självbelöning, humor, genom att upprätthålla egna intressen eller att äta och dricka gott. De anhöriga som hanterade negativa tillstånd med att be om hjälp hade sämst livskvalitet. De med lägst livskvalitet uppgav oftare att de inte fått tillräcklig information om den praktiska eller medicinska vården. När fokus lades på positiva aspekter av att vårda och samband mellan kön, innehåll och omfattning an vårdandet, svårigheter och bemästringsstrategier, konstaterades att de tre vanligaste källorna till tillfredsställelse i vårdandet var att den närstående hade det bra, var glad och kunde behålla sin värdighet. Det visade sig att männen som vårdade var mer nöjda och fann fler källor till tillfredsställelse

10 i vårdandet än kvinnorna. De som kände tillfredsställelse hade i större utsträckning en problemorienterad d.v.s. konstruktiv copingstrategi (se Almberg nedan). Antalet timmar som de anhöriga lade på omvårdnad skilde inte mellan dem som kände mer och dem som kände mindre tillfredsställelse av omvårdnaden. Ekwalls slutsats är att anhöriga skall uppmuntras att bibehålla sina kontakter och sociala nätverk för att minska de negativa konsekvenser som vårdandet har på livskvaliteten Forsell, E. (2004). Skyddandets förnuft. En studie om anhöriga till hjälpbehövande äldre som invandrat sent i livet Avhandlingen bygger på anhörigas perspektiv och syftet är att undersöka och fördjupa kunskaperna om situationen för hjälpgivande anhöriga till äldre som invandrat till Sverige sent i livet och som (enligt anhöriga) inte klarar sig på egen hand. Resultaten visar att anhöriga, oavsett bakgrund framhåller betydelsen av sina egna unika omsorgstraditioner och engagemang och skyddar familjens äldre mot migrationens förändringar. De anhörigas skyddande ger tillfredsställelse, stärkta familjeband samt erkännande från omgivningen. Slutsatsen är att skyddandet förändras över tid när de anhörigas möjligheter och handlingsutrymme med tiden ökar. En jämförelse mellan svenskar och invandrare i Stockholms län som regelbundet hjälper någon med behov av särskilda omsorger visar, tvärt emot förväntningarna, att situationen för dem som ger hjälp till särskilt omsorgsbehövande i stort liknar varandra. Här finns inget som stöder en uppfattning om stora skillnader mellan invandrare och svenskar. 4.2 DEMENS - Anhörigas situation, behov och samhällets stöd Nordberg G. (2007) Formal and Informal Care in an Urban and a Rural Elderly Population Who? When? What? Dokumentägare: FoU Seniorium 10(28) I Nordbergs avhandling lyfts anhörigas stödjande aktiviteter och känsla av samhörighet med den sjuke närstående fram. Situationen för den anhöriga (maken eller makan) är mångfasetterad med olikartade, tidskrävande och ofta tunga uppgifter. Makar fann sätt att stödja den demente med livets dagliga aktiviteter (ADL) och kommunikation. De lärde sig att ständigt ha uppsikt och ge den demente stimulans. Den friska maken eller makan både vårdade och värnade om den dementa, vilket framhålls som viktigt att bejaka vid planeringen av insatser för båda parter.

11 Dokumentägare: FoU Seniorium 11(28) Nordberg drar slutsatsen att det är en samhällsekonomisk nödvändighet att ha avlösningstjänster med god kvalitet. Den anhöriga bör erbjudas utbildning i omvårdnad för att underlätta hans eller hennes tunga arbete Söderlund, M. (2004). Som drabbad av en orkan. Anhörigas tillvaro när en närstående drabbas av demens Avhandlingens syfte var att utveckla en modell, dvs. en caritativ vårdmodell för vårdande utifrån anhörigas berättelser och upplevelser, när en för dem närstående drabbas av demens och behöver vård. Studien tillför kunskap om hur anhöriga till dem som drabbats av demens upplever sin tillvaro som anhörig - hur deras hälsa och lidande tar sig uttryck och hur de upplever betydelsen av och innehållet i vårdandet i sin svåra situation. Valet av hermeneutik som vetenskaplig metod möjliggör ett existentiellt möte mellan läsaren och de anhöriga. Detta kan bland annat bidra till att vårdare kan nå en fördjupad förståelse för de anhörigas situation. Resultatet visar att de anhörigas situation kan liknas vid att drabbas av en orkan, med den risk för förödelse som en sådan medför. De flesta upplever till att börja med ett kaotiskt och svåruthärdligt utanförskap. Genom vårdares bekräftelse av de anhörigas lidande kan de mötas i det ingenmansland som tar form mellan utanförskapets och gemenskapens tillvaro. Slutsatsen visar på att genom att lindra lidande och initiera, bevara och utveckla hälsoprocesser så att de anhöriga kan nå hälsa skapas en känsla av sammanhang för anhöriga och ett ökat välbefinnande. Om de anhöriga kan beredas tillfälle till vila och eftertanke, blir det möjligt att försonas med det som hänt. De anhöriga kan då finna harmoni och livskraft. I gemenskapens tillvaro blir det möjligt för de anhöriga att uthärda sitt lidande och förvandla detta till en konstruktiv kraft Almberg, B. (1999). Family caregivers caring for relatives with dementia. Preand post-death experiences Avhandlingen belyser anhöriga till dementas villkor, i form av upplevd börda (upplevd ohälsa, ansträngda relationer eller konflikter i familj och vänkrets, brist på framtidstro och socialt stöd), symtom på utbrändhet och problem knutna till relationen med sjukvården eller ett särskilt boende. Kvinnor som vårdade en dement anhörig upplevde mer press än personer som inte vårdade och hade fler symtom på utbrändhet. Vad som upplevdes som besvärligt och betungande varierade i gruppen kvinnliga anhöriga till dementa. Vårdande manliga anhöriga beskrev något mer unisont att de saknade framtidstro och socialt stöd. Det fanns ingen signifikant skillnad i upplevelsen av börda eller

12 symtom på utbrändhet mellan dem som hade sin närstående boende i dennes egna hem eller om han eller hon bodde på ett särskilt boende. De anhöriga som inte visade tecken på utbrändhet använde sig i högre grad av en problemfokuserande copingstrategi, snarare än en känslofokuserande. Den senare användes oftare av dem som hade symtom på eller var utbrända. En problemfokuserande copingstrategi fick de anhöriga till att söka behövlig information och socialt stöd, d.v.s. att konstruktivt hantera sin situation. Anhöriga, vars dementa närstående bodde på särskilt boende, upplevde press på grund av patient-krångel eller boende-krångel, m.a.o. problem som uppstår på grund av flytten till eller institutionsboendet i sig. Problem uppstod till exempel i relationen till personalen på boendet eller på grund av boendets lokalisering. Antal problem av dessa slag korrelerade med den anhörigas grad av utbrändhet. I avhandlingen undersöktes de anhörigas upplevelser efter en dement närståendes död. Stöd från familj och vänner mildrade sorgen. Att samma personer stöttade både före och efter dödsfallet lyfts av författaren upp som en bidragande orsak till att den anhöriga kunde uppleva lättnad. De anhöriga som hade varit utmattade och haft sammanbrott under tiden de vårdat, hade mer negativa tankar och upplevelser av skuld efter den närståendes bortgång. De anhöriga som uppgav att de haft möjlighet att ta avsked av sin närstående, upplevde också ofta att de kunde gå vidare med sina liv. Slutsatsen är att hjälp till anhöriga som vårdar dementa bör erbjudas tidigt i den närståendes sjukdomsutveckling för att undvika utmattning, samt att information och utbildning om sjukdomen och vårdande behövs. I sjukdomens senare skeden behövs avlösningstjänster, stödgrupper och hjälp med stresshantering. Dokumentägare: FoU Seniorium 12(28)

13 4.2.4 Andrén, S. (2006). Family caregivers of persons with dementia. Experience of burden, satisfaction and psychosocial intervention. I avhandlingen undersöks hur anhöriga mår som ger vård- och omsorg till närstående med demenssjukdom, samt hur de skapar förutsättningar för så lite börda som möjligt och god tillfredställelse. Resultatet visar att anhöriga utför stor del av omsorgsarbetet i hemmet hos den demenssjuke och att tidiga interventioner kan minska börda och ge tillfredställelse. Anhöriga med bättre hälsa och högre KASAM (känsla av sammanhang) rapporterade markant lägre börda. Slutsatsen är att anhöriga behöver information, utbildning och stöd i sin förståelse av demenssjukdom under hela sjukdomsprocessen, även efter den närståendes inflyttning till annat boende. En annan stödform som studerats är psykosociala åtgärder som samtalsgrupper, vilka har en positiv effekt på närståendes upplevelse av börda och tillfredsställelse och därmed kan förhindra sjukdom hos den som vårdar. Med tidiga interventioner som exempelvis uppsökande verksamhet menar författaren att det kan förhindras att samhället får två omsorgstagare. 4.3 STROKE - Anhörigas situation, behov och samhällets stöd Franzén-Dahlin, Å. (2007). Psychological health and life situation in spouses of stroke patients. Dokumentägare: FoU Seniorium 13(28) Avhandlingens studier syftar till att identifiera vilka faktorer som påverkar de anhörigas livssituation för närstående till personer som drabbats av stroke samt undersöka om ett utbildnings- och stödprogram för anhöriga till patienter med stroke kan förbättra den psykiska hälsan hos anhöriga. Många anhöriga till strokepatienter riskerar försämrad psykisk hälsa. Det är därför viktigt att de snabbt erbjuds stöd för att orka ta hand om den som drabbats av en stroke. Resultatet visar att de som deltog i programmet hade efter 12 månader betydligt bättre kunskap om stroke än kontrollgruppen. Däremot kunde man inte se att programmet hade någon effekt på den psykologiska hälsan hos de anhöriga. Studien visar även på att livssituationen hos kvinnliga anhöriga påverkas mer än hos de manliga.

14 Slutsatsen är att det kan behövas både samtalsgrupper för närstående och ett individuellt stöd inriktat på den enskildes specifika situation för att förebygga ohälsa hos anhöriga samt möjliggöra ett fortsatt boende i hemmet för den som drabbats av stroke. det som hemtjänsten erbjuder, så som städning och hjälp med personlig hygien 4.4 AKUT FÖRVIRRINGSTILLSTÅND - Anhörigas situation, behov och samhällets stöd Stenwall, E. (2009). Ett ögonblick i sänder. Mötet vid akut förvirringstillstånd, äldre patienters närståendes och professionella vårdares perspektiv. Fyra kvalitativa empiriska delstudier har utförts på två geriatriska vårdavdelningar på ett akutsjukhus. Syftet var att undersöka och öka förståelsen för upplevelsen i mötet hos professionella vårdare och anhöriga som möter patienter som varit akut förvirringstillstånd. Resultatet visar I: att professionella vårdare upplever mötet med patienten som ett främlingskap som väcker misstro och med stor oförutsägbarhet. II: Anhöriga upplever mötet med patienten som i ett möte där en god vän snabbt förändrar sitt beteende och blir en främling. Patient reagerar med osäkerhet och anhöriga upplever osäkerhet ledsamhet, utelämnande och stor mödosamhet. III: Patienterna upplever mötet med anhöriga och professionella vårdare som osäkerhet i kommunikationen men att det finns en ömsesidig förståelse till att förstå den andra. IV: Patienterna känner sig utelämnande åt andra till att förstå sin egen situation. Slutsatsen är att mötena upplevs av professionella vårdare, anhöriga och patient som mycket arbetsamma och präglas av stor utsatthet. Komplexiteten och paradoxen ligger i ett möte med en ömsesidig önskan om att nå fram och förstå den andre och samtidigt delas ömsesidigheten av brist på förståelse, tillit och osäkerhet. Dokumentägare: FoU Seniorium 14(28)

15 4.5 LIVETS SLUTSKEDE - Anhörigas situation, behov och samhällets stöd Andersson, M (2007). Äldre personers sista tid i livet. Livskvalitet, vård, omsorg och närståendes situation. Avhandlingens slutsatser kring anhöriga bygger på studier som belyser vården om äldre (75 år och äldre) i livets slutskede. Resultatet visar att anhöriga gav en omfattande vård- och omsorg till äldre i ordinärt boende i livets slutskede. Anhöriga förmedlade om sin situation att de betraktade sig som följeslagare och huvudansvariga för den närstående. De ville vara delaktiga i den närståendes liv, på vägen mot den förestående döden. Bekräftelse från andra anhöriga, vänner och vårdpersonal upplevdes av anhöriga som betydelsefullt i en deras svåra och komplexa situation, där vårdandet innebär att sätta sina egna behov åt sidan, samtidigt som känslor av sorg och förlust gör de egna behoven av stöd än större. Slutsatsen är att anhöriga, för att kunna bibehålla känslan av delaktighet, behöver inbegripas av den professionella vård- och omsorgen som samarbetspartners. Stödinsatser bör planeras i ett tidigt skede, ske i samråd med närstående och vara lättillgängligt när behov uppstår (s. 57) Den anhörigas situation beskrivs som motsägelsefull i och med att han eller hon både ska engagera sig i den närståendes villkor på sjukhemmet och samtidigt förbereda sig på avsked i och med den närståendes förestående död. Anhörigas engagemang beskrivs som ansvarstagande, uttryck av kärlek, konsekvens av ett Dokumentägare: FoU Seniorium 15(28) Whitaker, A.(2004). Livets sista boning Anhörigskap, åldrande och död på sjukhem. Avhandlingen beskriver och analyserar åldrandets och döendets villkor, dels för de gamla som under livets sista tid bor och vårdas på sjukhem, dels för deras anhöriga. Resultatet visar att sjukhemmet som plats karaktäriseras av två genomgående villkor: väntan och en ständig närvaro av döende och död. För de gamla på sjukhemmet präglades det dagliga livet av beroendet av andra och en uppmärksamhet kring kroppens förfall. I avhandlingen diskuteras hur den institutionella miljön bidrar till att förstärka bilderna av kroppsligt förfall. Sjukhemmet är en plats som berör och väcker starka känslor hos anhöriga.

16 ömsesidigt beroende, känsla av förpliktelse eller skuld. Anhörigas omsorg tog sig uttryck i små men betydelsefulla handlingar, vilka kunde ses som representationer av relationen, ritualer som bidrar till kontinuitet och sammanhang, samt ett sätt genom vilket anhöriga kan bidra till att bevara och bevaka den gamlas personliga identitet. Relationen till personalen på sjukhemmet var, likaså den, motsägelsefull. De anhöriga upplevde att de förväntades vara närvarande och engagerade, men att de ändå lätt gjorde fel när de deltog i omvårdnaden och framförde sina och den närståendes önskningar. I avhandlingen framkommer anhörigas behov av att beredas plats för att få ta avsked och stå vid den närståendes sida under den sista tiden. De ger också uttryck för en önskan till en konstruktiv dialog med personalen. En önskan om att delges information och att få förmedla kunskap till personalen om den närstående uttrycks. De anhöriga vill dela uppgifterna kring den närstående med personalen och bli tagna på allvar. När anhöriga tillfrågades om sina egna behov hamnade fokus ofta på den närstående, att han eller hon hade det bra var det viktigaste och det bästa stödet. När de anhöriga frågades var de fann stöd i sin situation, var svaret mestadels i deras relation till släkt och vänner. Dokumentägare: FoU Seniorium 16(28)

17 5 DISKUSSION Anhörigas situation Som sades inledningsvis är anhörigas situationer kanske inte mindre olik varandras än människors generellt. I de avhandlingar vi refererar ovan framträder dock vissa tendenser som verkar vara generella och tillhöra villkoren för att vårda en närstående. Att vårda innebär en anpassning av det egna livet, till fördel för den närstående. Omvårdnaden kan vara fysisk och psykiskt tung. Den kan innebära stress, ohälsa och rent av utmattning på grund av det ansvar som den anhöriga kan känna. Omvårdnaden kan vara uttryck för känslor av samhörighet, en önskan att vara följeslagare och delaktighet men även av plikt och skuld. I omvårdnaden av en äldre kan också finnas känslor av sorg och separation i och med det stundande avskedet som döden innebär. Att vara anhörig har också positiva sidor som känslor av samhörighet, meningsfullhet och tillfredsställelse. Anhörigas behov Avhandlingarna beskriver i större grad de anhörigas situation än deras uttryckta behov. Dessa nämns men mer indirekt eller implicit. (I tabellen i bilagan har vi försökt särskilja det som i avhandlingarna dock formulerats som behov.) Anhöriga uttrycker att deras behov tillfredsställs genom att deras närstående har det bra och får den vård från landsting och kommun som de behöver. Almberg, Andersson och Whitaker lyfter fram anhörigas önskan om, som kan tolkas som behov av, att deras närstående ska ha det bra och få sina behov tillgodosedda på det särskilda boendet eller av hemtjänsten. En väl fungerande äldreomsorg kan således vara anhörigomsorg. Utifrån att vårdandet innebär att sätta egna behov åt sidan och att uppgifterna kan vara både fysiskt och psykiskt påfrestande, lyfts behov av avlösning fram. Det betonas att avlastning behövs tidigt i den anhöriges omvårdnadsprocess för att förebygga utmattning. I litteraturen framkommer också tydligt behov som uppstår i anhörigas möte med den formella vården. Det handlar till exempel om anhörigas behov av information och utbildning om den Dokumentägare: FoU Seniorium 17(28)

18 närståendes sjukdom och planerade vård. Detta återkommer på flera ställen. Anhöriga vill dock inte enbart adresseras information utan även bli ianspråktagna som en källa till information om den närstående och inbegripas i planeringen omkring denne. I Anderssons avhandling framkommer också ett behov av erkänsla från professionella för den omvårdnadsinsats man presterar. Whitaker lyfter fram önskan hos anhöriga att dela processen kring den närstående med personalen, vilket också indirekt ger erkänsla till den anhöriga. Whitaker beskriver vidare om anhörigas behov av att beredas plats på sjukhemmet. De behöver få ta avsked av sin närstående på sitt egna sätt, vilket kan kräva flexibilitet och tolerans av sjukhemmet. Samhällets stöd I avhandlingarna råder ingen brist på förslag till samhälleliga insatser för de anhöriga. Tvärtom föreslås flera olika insatser som svar på den situation de anhöriga beskrivs befinna sig i. Informations- och utbildningsinsatser, avlastning och psykosocialt stöd är några insatser som nämns. Som nämns ovan betonas vikten av att stödinsatser för anhöriga erbjuds tidigt, för att undvika negativa konsekvenser av vårdandet hos den anhöriga, så som stress och utmattning. Franzén-Dahlins och Andréns avhandlingar utvärderar stödinsatser för anhöriga och visar att insatser kan ha positiv inverkan på anhörigas kunskap och även deras upplevelse av börda. De av författarna föreslagna stödinsatserna, är i mångt och mycket det som flera kommuner erbjuder i sitt alltmer utbyggda anhörigstöd. Avlastning genom växelvård, dagverksamhet eller avlösning i hemmet, information om kommunens insatser och organisation, liksom stödjande samtal enskilt eller i grupp erbjuds genom anhörigsamordnare, anhörigkonsulenter eller anhöriglotsar. Psykosocialt stöd till anhöriga erbjuds också av flera ideella organisationer, så som Röda Korset och patientföreningar. I Stoltz litteratursammanställning framkom att det finns starkt stöd i forskning för att anhörigas behov av avlastning framförallt tillfredsställs genom avlastning i hemmet. Dokumentägare: FoU Seniorium 18(28)

19 Hälsofrämjande insatser för anhöriga har också prövats på olika ställen i landet, vilket säkert tar sin grund i Anderssons och Ekwalls forskning om hälsofrämjande copingstrategier. Vad som efterfrågas från anhöriga, men som dock är svårare att materialisera, är ett mer anhörigvänligt bemötande av all personal inom vård och omsorg. I Socialstyrelsens rapport om utvecklingsläget för kommunernas anhörigstöd är detta en fråga som även kommunerna tar upp som ett angeläget område för utveckling. Utbildningsinsatser är ofta den föreslagna strategin för att förankra ett anhörigperspektiv i verksamheterna (Socialstyrelsen 2007). 6 KONKLUSION Sammanställningen visar på att det finns mycket kunskap och forskning om anhöriga men de flesta publikationer utgår ifrån anhörigas beskrivna behov och situation men det finns betydligt färre kunskaper om olika stödinsatser till anhöriga och effektiviteten hos dessa. Vad som däremot tydligt framkommer i avhandlingarna är att anhöriga har egna behov och att livssituationerna ser väldigt olika ut och är unika i sitt sammanhang. Därför är det av stor vikt att se till anhörigas behov så väl som den närståendes för tillsammans bildar de en helhet som inte bör frånskiljas varandra men respekteras för sin olikhet. Vidare visar sammanställningen att flertalet anhöriga önskar kunna vårda eller stödja sina närstående i ett längre perspektiv och kan då behöva samhällets stöd för att orka detta. Vilket även samhälleliga instanser skulle vinna på ur ett samhällsekonomiskt perspektiv då forskning visar på att riktade stödinsatser till anhöriga kanske skulle minimera att vård och äldreomsorg i ett senare förlopp har två personer som är behov av insatser från samhället. Dock är det viktigt att poängtera att inte alla anhöriga önskar ett stöd från samhället och inte alla närstående vill att anhörig stödjer och hjälper i vård och omsorgssammanhang. Men för flertalet anhöriga som faktiskt uttalar ett behov av ett samhälleligt stöd, visar forskning på betydelsen av att arbeta preventivt dvs. att tidigt erbjuda ett stöd ur ett helhetsperspektiv utifrån anhörigas behov och livssituation i vård och omsorgen av en närstående. Dokumentägare: FoU Seniorium 19(28)

20 Behov som belyses i sammanställningen är: Utbildning kring närståendes sjukdom och om hur anhöriga kan hjälpa på bästa sätt. Information och stöd från samhället Att anhöriga känner sig delaktiga och sedda Att anhöriga får ett bra bemötande Att anhöriga blir lyssnade till och respekt för upplevelsen för situationen samt integritet Avslutningsvis har flertalet andra frågor väckts om anhörigas behov, situation och samhälleligt stöd, i processen av denna sammanställning vilket gör ämnet mer beaktansvärt att belysa och undersöka vidare för framtiden och nästkommande generationer. Dokumentägare: FoU Seniorium 20(28)

21 REFERENSER Almberg, B. (1999). Family caregivers caring for relatives with dementia: pre- and post-death experiences. Stockholm: Karol. Inst. Andersson, M.(2007). Äldre personers sista tid i livet. Livskvalitet, vård, omsorg och närståendes situation. Lund: Lunds universitet. Andrén, S. (2006). Family caregivers of persons with dementia. Experience of burden, satisfaction and psychosocial intervention. Lund: Lunds University Ekwall, A.K. (2004). Informal caregiving at old age. Content, coping, difficulties and satisfaction. Lunds University. Forsell, E.(2004). Skyddandets förnuft. En studie om anhöriga till hjälpbehövande äldre som invandrat sent i livet. Stockholm: Stockholms University. Franzén-Dahlin, Å. (2007). Psychological health and life situation in spouses of stroke patients. Stockholm: Karol. Inst. Jegermalm, M. (2005). Carers in the Welfare State On Informal Care and Support for Carers in Sweden. Stockholm: Stockholm University Johansson L.(2007) Anhörig omsorg och stöd. Lund: Studentlitteratur. Nordberg, G. (2007). Formal and Informal Care in an Urban and a Rural Elderly Population Who? When What? Stockholm: Karol. Inst. Regeringskansliet. DS 2008:18. Stöd till anhöriga som vårdar och stödjer närstående. Regeringskansliet. Socialstyrelsen. (2004). Livssituationen två år efter stroke. En uppföljning av stroke drabbade och deras närstående Socialstyrelsen. (2009). Nationella riktlinjer för strokesjukvård, Beslutsstöd för prioriteringar Stenwall, E. (2009). Ett ögonblick i sänder. Mötet vid akut förvirringstillstånd, äldre patienters närståendes och professionella vårdares perspektiv. Stockholm: Karolinska Institutet. Stoltz, P., Nilsson R., Willman A.(2001). Anhörigas behov av stöd när de vårdar en äldre närstående i hemmet en systematisk litteraturstudie. Malmö Stad FoU-enhet för äldre, Malmö Svenska Demensförbundet. Szebehely, M. (red). (2006. Informella hjälpgivare. Äldres levnadsförhållanden. Arbete, ekonomi, hälsa och sociala nätverk Stockholm: SCB. Söderlund, M. (2004). Som drabbad av en orkan. Anhörigas tillvaro när en närstående drabbas av demens. Åbo: Åbo akademin Dokumentägare: FoU Seniorium 21(28)

22 Torslund M., Larsson K. (2002). Äldres behov En kunskapsöversikt och diskussion om framtiden. Stiftelsen Stockholms Läns Äldrecentrum Withtaker, A. (2004). Livets sista boning: Anhörigskap, åldrande och död på sjukhem. Stockholm: Stockholms universitet. Dokumentägare: FoU Seniorium 22(28)

23 Bilaga 1 ÅLDRANDET Författare Situation Behov Samhällets stöd Ekwall, A. (2004). Informal caregiving at old age, content, coping difficulties and satisfaction. Anhörigas situation präglas av att de anpassar sina egna aktiviteter och håller kontakt med den som vårdas för att uppmärksamma förändringar i hälsotillstånd. Dessa aktiviteter kan ha en negativ inverkan på anhörigas livskvalitet. Anhöriga har generellt sätt något bättre hälsa och större nätverk. Att den närstående får behålla sin värdighet Identifiera anhöriga som kan behöva stöd tidigt i omvårdnaden för att minska negativa effekter på livskvalitet. Uppmuntra och möjliggöra för anhörig att bibehålla socialt nätverk. Uppmärksamma behovet av information till dem som efterfrågar den. Utbildning Psykosocialt stöd. Forsell. E. (2004). Skyddandets förnuft. En studie om anhöriga till hjälpbehövande äldre som invandrat sent i livet. Anhörigas situation präglas av starka familjeband och situationen upplevs för familjerna som en balansgång mellan tillfredställelse och svår situation. Några av de intervjuade anhöriga har en inkomst direkt relaterad till hjälpgivarrollen, som personlig assistent, hemvårdbidrag anhörigvårdare. Alla upplever en ensam roll att bära och med stora krav som innebär psykisk press och svårighet att hinna med sin egen livssituation. I avhandlingen lyfts språkets betydelse fram, att kommunicera så att alla parter känner sig delaktiga, betydelsen av tolk lyfts fram. Men även att få tid till egna göromål som anhörig, då anhöriga i denna avhandling påtagligt hjälper den äldre i stor utsträckning. Avlastning tas upp som ett behov via ledsagning, samt extra tillsyn nattetid och extra service tjänster. Idag ges stöd genom ledsagning, men inte i tillräcklig skala. (se behov) Dokumentägare: FoU Seniorium 23(28)

24 DEMENS Almberg, B. (1999). Family caregivers caring for relatives with dementia. Preand post-death experiences. Anhöriga upplever situationen pressande, men avhandlingen visar att anhöriga har få symtom på eller drabbas av utbrändhet i omvårdnaden av en dement närstående. Kvinnors upplevelser skiljer sig mer från varandra än mäns, som oftare uttrycker brist på framtidstro och behov av socialt stöd. Den närståendes flytt till särskilt boende innebär inte bara lättnad för den anhöriga utan genererar nya problem i form av patient-krångel och boende-krångel. Män uttrycker behov av socialt stöd. Information Utbildning Avlastning Stödgrupper Stresshantering Nordberg, G. (2007). Formal and Informal Care in an Urban and a Rural Elderly Population Who? When? What? Situationen för den anhöriga (maken eller makan) är mångfasetterad med olikartade, tidskrävande och ofta tunga uppgifter. Känslan den vårdgivande maken eller makan uttrycker är samhörighet. Nordberg drar slutsatsen att det är en samhällsekonomisk nödvändighet att ha avlösningstjänster med god kvalitet. Den anhöriga ska också erbjudas utbildning i omvårdnad för att underlätta hans eller hennes tunga arbete. Dokumentägare: FoU Seniorium 24(28)

25 Andren, S. (2006). Family caregivers of persons with dementia. Experiences of burden, satisfaction and psychosocial intervention. Anhörigas situation präglas av att de utför en stor del av omsorgsarbetet hos den närstående. Anhöriga har behov av information och utbildning och stöd i sin förståelse av den närståendes demenssjukdom. Med tidiga interventioner minskar börda och ger ökad tillfredställelse. Andra samhälleliga stödinsatser som avhandlingen tar fasta på är samtalsgrupper och andra psykosociala åtgärder, även uppsökande verksamhet. Söderlund, M. (2004). Som drabbad av en orkan. Anhörigas tillvaro när en närstående drabbas av demens. Anhörigas situation liknas vid att drabbas av en orkan, med den risk av förödelse det kan medföra. Kaotiskt och outhärdligt utanförskap präglat av ett ingenmansland. Anhörigas behov är att få bekräftelse från vårdare så att anhöriga känner sig sedda och delaktiga. Andra behov som nämns är gemenskap samt behov av vila och en paus från vårdandet. Avhandlingen tar fasta på att stöd från samhället till anhöriga minskar lidande och ökar känslan av sammanhang. Aktiviteter som präglas av gemenskap. Franzén-Dahlin. Å. (2007). Psychological health and life situation in spouses of stroke patients. Livssituationen hos kvinnliga anhöriga påverkas mer än hos manliga. En möjlig förklaring tros vara att män och kvinnor hanterar problem på olika sätt. Livssituationen för anhöriga upplevs även betungande och ensam. STROKE Anhöriga har behov av avsatt tid för samtal och stöd samt ett mer individuellt anpassat stöd både till anhöriga och till den som drabbats av stroke. Anhöriga uttrycker i avhandlingen behov av bekräftelse från omgivningen och att få tala om sin ensamhet Ett stöd från samhället är olika former av samtalsgrupper för att ge möjlighet till fortsatt boende i det egnahemmet för den äldre samt stöd till anhöriga via samtalsgrupper som är jag-stärkande. Dokumentägare: FoU Seniorium 25(28)

26 Stenwall, E. (2009). Ett ögonblick i sänder. Mötet vid akut förvirringstillstånd, äldre patienters närståendes och professionella vårdares perspektiv AKUT FÖRVIRRINGSTILLSTÅND Livssituationen för patient, professionella vårdare och anhöriga är paradoxal och mötena vid akut förvirringstillstånd upplevs som främmande och väcker stor misstro. Ledsamhet, oro och oförståelse är en vardagssituation som är oförutsägbar. Anhörigas behov kan förstås av avhandlingen vara svåra att se i ett akut tillstånd. Därför att situationen för professionella vårdare som möter anhörig och patient upplever situationen lika mödosam. Att ta sig tid till anhöriga och patient i ett skede då oförståelsen är stor. Ett behov är att hjälpa dem bägge att nå fram till varandra och ge ett stöd i ovissheten. Avhandlingen tar fasta på att ett samhälleligt stöd till anhöriga kunder vara olika former av samtalsgrupper för att öka förståelsen mellan anhöriga och den som blir vårdad. Samt professionella vårdare. Dokumentägare: FoU Seniorium 26(28)

27 LIVETS SLUTSKEDE Andersson, M (2007). Äldre personers sista tid i livet. Livskvalitet, vård, omsorg och närståendes situation. Whitaker, A.(2004). Livets sista boning. Anhörigskap, åldrande och död på sjukhem. Situationen för anhöriga är att de känner sig som följeslagare och som huvudansvariga för den närståendes livssituation samt hälsotillstånd. Men anhörigas upplevelser är även att de vill vara delaktiga. Motsägelsefullhet som är präglad av ansvar och avsked. Relationen till sjukhemmet är komplex. Präglad av död och döende. Relationen till personalen är, likaså den, motsägelsefull. Anhöriga förväntas vara närvarande, men inte deltagande. Anhöriga har behov av erkänsla och stöd från sin omgivning och professionella I den sista tiden i den äldres liv är det viktigt för anhöriga med avskedet, dvs. att få ett bokslut och att vara vid den närståendes sida och att veta när det är tid att göra detta bokslut delges information, dela kunskap med personal. Men anhöriga upplever även behov av att bli tagen på allvar, lyssnad på, veta att den gamla har det bra samt stöd ifrån familj och vänner. Anhöriga vill känna sig delaktiga i vårdplaneringen kring den äldre samt sedd utifrån sina egna behov Stöd och avlastning skall vara lättillgängligt Stöd till anhöriga uppfattades inte som personalens uppgift och efterfrågades inte. Men att få dela processen kring den närstående med personalen var en uttalad önskan. Tabell 1. Hur anhörigas situation, behov och stöd från samhället beskrivs i refererad litteratur, liksom de interventioner som föreslås för att tillgodose behoven. Dokumentägare: FoU Seniorium 27(28)

28 Bilaga 2 Litteratur vi vill rekommendera Offentligt tryck Departementsskrivelse, DS. 2008:18 Stöd till anhöriga som vårdar och stödjer närstående Integrations- och jämställdhetsdepartementet Jämställdhetspolitiska utredningen N 2004:07. Forskarrapport Anhörigas betalda och obetalda äldreomsorgsinsatser. Nationellt Kompetenscentrum. Statistiska Centralbyrån, SCB. (2006). Demografiska rapporter. Äldres omsorgsbehov och närhet till de anhöriga. Alm Stenflo, G. 2006:1. Stockholm. Socialstyrelsen. (2004). Livssituationen efter två år efter stroke. En uppföljning av strokedrabbade och deras närstående. Stockholm: Socialstyrelsen. Socialstyrelsen. (2005). Anhörigas röster. Stockholm: Socialstyrelsen Socialstyrelsen. (2006). Kommunernas anhörigstöd. Stockholm: Socialstyrelsen Socialstyrelsen. (2007). Närstående till äldre deras behov och användning av stöd. Stockholm: Socialstyrelsen. Vårdalinstitutet. /com.ausys.ps.web.user.servlet.pageservlet Studielitteratur Johansson L.(2007) Anhörig omsorg och stöd Lund: Studentlitteratur Normann, M & Fröling, K. (2008). Nära och Kära. Att möta och bemöta anhöriga i äldreomsorgen. Stockholm: Gothia förlag. Uppsats Damberg, C. (2008). Närståendes levda erfarenhet av en demensdiagnos. Stockholm: Sophiahemmets sjuksköterskeskola. Trevlig läsning! Dokumentägare: FoU Seniorium 28(28)

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde Riktlinjer för anhörigstöd inom socialnämndens ansvarsområde Dokumentets namn Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr socialnämndens ansvarsområde Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Socialnämnden Datum

Läs mer

1(8) Anhörigstöd. Styrdokument

1(8) Anhörigstöd. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2016-03-07 62 Dokumentansvarig Anhörigsamordnare/BA Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4 2 Regelverk...5

Läs mer

STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT. Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25]

STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT. Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25] STÖD TILL NÄRSTÅENDE TILL PERSONER MED DEMENSSJUKDOM GER EFFEKT Signe Andrén Dr Med Vet, leg. sjuksköterska [2009-05-25] 1 I slutet av 1990-talet fick jag möjlighet att samordna ett projekt för personer

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med anhörigstöd inom Socialnämndens verksamhetsområde

Riktlinjer för arbetet med anhörigstöd inom Socialnämndens verksamhetsområde Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Socialnämnden Fastställelsedatum: 2015-06-09 77 Ansvarig: Områdeschef bistånd och stöd Revideras: Var fjärde år Följas upp: Vartannat år Riktlinjer för

Läs mer

Riktlinje för Anhörigstöd Vård- och omsorgsförvaltningen

Riktlinje för Anhörigstöd Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för Anhörigstöd Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Inledning Den 1 juli 2009 infördes en lagskärpning

Läs mer

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Nationell värdegrund i socialtjänstlagen Den 1 januari 2011

Läs mer

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Denna vägledning kan ses som ett stöd vid framtagandet av medarbetarens utbildnings- och introduktionsplan. Förslag på

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Närstående STÖD TILL DIG MED EN HJÄRT-, KÄRL- ELLER LUNGSJUK NÄRSTÅENDE TEMA NÄRSTÅENDE

Närstående STÖD TILL DIG MED EN HJÄRT-, KÄRL- ELLER LUNGSJUK NÄRSTÅENDE TEMA NÄRSTÅENDE Närstående STÖD TILL DIG MED EN HJÄRT-, KÄRL- ELLER LUNGSJUK NÄRSTÅENDE TEMA NÄRSTÅENDE 2 HJÄRT-LUNGFONDEN Att vara närstående eller anhörig När en person i din närmaste omgivning får besked om sjukdom

Läs mer

Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd. Enköpings kommun

Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd. Enköpings kommun Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd Enköpings kommun Träffar du i ditt arbete personer som är anhöriga? Den 1 juli 2009 gjordes en ändring i Socialtjänstlagen: Socialnämnden ska erbjuda stöd

Läs mer

Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga

Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga Jag arbetar på Stockholms universitet och på Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka. Mitt område på Nka är Förvärvsarbete,

Läs mer

Socialnämndens anvisning för anhörigkontakter gällande personer med långvarig sjukdom eller funktionshinder

Socialnämndens anvisning för anhörigkontakter gällande personer med långvarig sjukdom eller funktionshinder Socialnämndens anvisning för anhörigkontakter gällande personer med långvarig sjukdom eller funktionshinder SOCIALFÖRVALTNINGEN Innehåll I anhöriganvisningen ingår... 3 Inledning... 4 Kompetens... 5 Information

Läs mer

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt Kunskap är nyckeln Bemötande vad skall man tänka på i mötet med demenssjuka och deras anhöriga/närstående Trine Johansson Silviasjuksköterska Enhetschef Solbohöjdens dagverksamhet och hemtjänst för personer

Läs mer

Anhörigperspektiv och Anhörigstöd Tina Hermansson, anhörigkonsulent

Anhörigperspektiv och Anhörigstöd Tina Hermansson, anhörigkonsulent Anhörigperspektiv och Anhörigstöd 180315 Tina Hermansson, anhörigkonsulent Vad menas med anhörigperspektiv? Göteborgs stads riktlinje för anhörigperspektiv: Att uppmärksamma brukarens/klientens behov av

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen

Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen Socialförvaltningen Verksamheten för Individ och familjeomsorg Antagen i socialnämnd 2013-09-18 Innehåll 1 Bakgrund 5 1.1 Syfte med anhörigstöd...

Läs mer

Sammanfattning. Tema B 2:3. Bakgrund

Sammanfattning. Tema B 2:3. Bakgrund Sammanfattning Tema B 2:3 I det inledande temat diskuterades dokumentation ur anhörigas respektive personals synvinkel. I det material vi fått in framgår att man haft väldigt bra samtal i alla grupper.

Läs mer

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Värdegrund. för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Värdegrund för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting Visionen om en god hälso- och sjukvård Landstinget i Stockholms län ska genom att erbjuda kompetent och effektiv hälso- och sjukvård bidra

Läs mer

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från tredje mötet i de blandade lokala lärande nätverken

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från tredje mötet i de blandade lokala lärande nätverken Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg I februari 2011 startade arbetet med nya blandade lokala lärande nätverk inom det prioriterande området: Kombinera förvärvsarbetet och anhörigomsorg.

Läs mer

Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården

Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården Existentiellt stöd att samtala om livsfrågor i den palliativa vården Att möta och uppmärksamma patienters behov av existentiellt stöd vid livets slut Annica Charoub Specialistsjuksköterska palliativ vård

Läs mer

Anhörigvård är frivilligt

Anhörigvård är frivilligt Stöd till anhöriga Anhörigomsorg I vårt samhälle finns det många människor som på olika sätt hjälper andra i deras vardag. Det kan bero på att dessa personer på grund av fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar,

Läs mer

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund

bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund bildarkivet.se, fotograf Stephan Berglund Så vill vi ha Flens kommuns äldreomsorg i framtiden 2008 2012 Är du intresserad av en god äldreomsorg i Flen? Vi politiker hoppas att du som bor i Flens kommun

Läs mer

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning 1 (6) Riktlinjer för biståndsinsatser enligt Socialtjänstlagen för äldre personer och personer med funktionsnedsättning Version 1 1 2 (6) Inledning Socialförvaltningens verksamheter ska genomsyras av den

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den

Läs mer

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19)

Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka. (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka (Förslag till slutversion, 2010-05-19) Äldrepolitiskt program för Socialdemokraterna i Nacka Nacka kommun får allt fler äldre och äldre som lever allt

Läs mer

När mamma eller pappa dör

När mamma eller pappa dör När mamma eller pappa dör Anette Alvariza fd Henriksson Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta Sköndal

Läs mer

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Rapport 2018-01-25 VON 230/17 Vård- och omsorgsförvaltningen Enheten för kvalitet- och verksamhetsutveckling s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Undersökning av kvaliteten i hemtjänst och särskilt boende

Läs mer

Sammanfattning Tema A 3:3

Sammanfattning Tema A 3:3 Sammanfattning Tema A 3:3 Individualisering, utvärdering och utveckling av anhörigstöd är det tema som vi skall arbeta med i de olika nätverken. Vi är nu framme vid den tredje och sista omgången i Tema

Läs mer

Anhörigomsorg är frivilligt

Anhörigomsorg är frivilligt Stöd till anhöriga Anhörigomsorg I vårt samhälle finns det många människor som på olika sätt hjälper andra i deras vardag. Det kan bero på att dessa personer på grund av fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar,

Läs mer

Stöd till anhöriga, riktlinjer

Stöd till anhöriga, riktlinjer Stöd till anhöriga, riktlinjer Dokumenttyp Riktlinje Fastställd/upprättad Kommunstyrelsen 2017-11-29, 138 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2018-10-31, 137 Detta dokument gäller för Vård och Omsorg och

Läs mer

Vård och Omsorg ANHÖRIGSTÖD. Information till dig som vårdar en närstående

Vård och Omsorg ANHÖRIGSTÖD. Information till dig som vårdar en närstående Vård och Omsorg ANHÖRIGSTÖD Information till dig som vårdar en närstående Anhörigstöd ett stöd för dig som vårdar Att stödja och hjälpa en närstående ger både glädje och mening men kan också bitvis vara

Läs mer

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från femte mötet i de blandade lokala lärande nätverken

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från femte mötet i de blandade lokala lärande nätverken Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg I februari 2011 startade arbetet med nya blandade lokala lärande nätverk inom det prioriterande området: Kombinera förvärvsarbetet och anhörigomsorg.

Läs mer

Stöd till anhöriga. För dig som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre, eller stödjer en närstående som har funktionshinder

Stöd till anhöriga. För dig som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre, eller stödjer en närstående som har funktionshinder För dig som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre, eller stödjer en närstående som har funktionshinder Stöd till anhöriga hällefors, lindesberg, l jusnarsberg och nor a 1 I vårt samhälle

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR. Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län. Meddelande 2005:17

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR. Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län. Meddelande 2005:17 LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län Meddelande 2005:17 Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län Utgiven av: Meddelande

Läs mer

Kognitiv nedsättning och anhörigperspektiv

Kognitiv nedsättning och anhörigperspektiv Kognitiv nedsättning och anhörigperspektiv Janina Stenlund, Leg. sjuksköterska, Silviasjuksköterska Uppläggning Kognitiv svikt Anhörigsjukdom och anhörigstöd Nationella riktlinjer för vård och omsorg Metoder/förhållningssätt

Läs mer

Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg

Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg Gemensamma utgångspunkter för vård och omsorg av de äldre i Gävleborg Genom vår samverkan i ett handlingskraftigt nätverk ska de äldre i Gävleborg uppleva trygghet och oberoende. Inledning och bakgrund

Läs mer

Välkommen! En angelägen konferens om stöd till anhöriga och närstående till person med missbruk!

Välkommen! En angelägen konferens om stöd till anhöriga och närstående till person med missbruk! Välkommen! En angelägen konferens om stöd till anhöriga och närstående till person med missbruk! Arrangörer: Kommunal utveckling, Region Jönköpings län Länsstyrelsen Jönköpings län Sofia Rosén, Länsstyrelsen

Läs mer

BRISTANDE KUNSKAPER OM ÄLDRE HOMO OCH BISEXUELLAS VILLKOR

BRISTANDE KUNSKAPER OM ÄLDRE HOMO OCH BISEXUELLAS VILLKOR BRISTANDE KUNSKAPER OM ÄLDRE HOMO OCH BISEXUELLAS VILLKOR Det övergripande syftet med den fördjupade studie som ansökan avser är att få ökade kunskaper om äldre homo- och bisexuellas villkor i äldrevården.

Läs mer

Riktlinjer för Anhörigstöd

Riktlinjer för Anhörigstöd 2013-08-20 Riktlinjer för Anhörigstöd Inledning Anhöriga som vill och kan göra insatser på olika sätt under kortare eller längre tid, ska erbjudas olika former av stöd. Det gäller både om den närstående

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Inledning. Kapitel 1. Evidensbaserad omvårdnad

Inledning. Kapitel 1. Evidensbaserad omvårdnad Kapitel 1 Inledning Utgångspunkten för denna kunskapssammanställning har varit SBU:s tidigare publicerade rapport om behandling av psykoser och andra psykiska sjukdomar med hjälp av neuroleptika [53].

Läs mer

Anhörigvård är frivilligt

Anhörigvård är frivilligt Stöd till anhöriga Anhörigomsorg I vårt samhälle finns det många människor som på olika sätt hjälper andra i deras vardag. Anledningen till detta kan vara att personen på grund av fysiska eller psykiska

Läs mer

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda

Nationella riktlinjer. Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Nationella riktlinjer Depression och ångestsjukdom Versionen för förtroendevalda Hälso- och sjukvårdspolitikerns uppgift Identifiera behov Finansiera Prioritera mellan grupper/områden Fördela resurser

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga 1 (11) Typ: Program Gäller from: 2017-02-23 Version: 2.0 Fastställt: SN 2010-06-09 70, 2013-02-21 12, 2017-02-23 22 NVN 2013-03-15 12, 2017-03-13 23 Uppdateras: 2019-03 Program för stöd till anhöriga 2017-2019

Läs mer

Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom

Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom 1(7) OMSORGSFÖRVALTNINGEN Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv sjukdom Antagna i Omsorgsnämnden 2019-06-04 2(7) Innehållsförteckning Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom/kognitiv

Läs mer

När närstående vårdar en svårt sjuk person i hemmet

När närstående vårdar en svårt sjuk person i hemmet Kunskapsöversikt När närstående vårdar en svårt sjuk person i hemmet 2017-01-12 Kunskapsöversikt av Anette Alvariza Anette är docent i palliativ vård och lektor på Ersta Sköndal Bräcke högskola med undervisning

Läs mer

Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom

Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom Vård, omsorg och IFO Lena Mossberg lena.mossberg@bengtsfors.se Riktlinjer 2017-03-10 Antagen av Kommunstyrelsen 1(6) Diarienummer KSN 2017-000605 003 182/17 Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende

Läs mer

Man måste kämpa mycket äldreomsorgens betydelse för anhörigas välbefinnande och arbetsliv

Man måste kämpa mycket äldreomsorgens betydelse för anhörigas välbefinnande och arbetsliv Man måste kämpa mycket äldreomsorgens betydelse för anhörigas välbefinnande och arbetsliv Marta Szebehely marta.szebehely@socarb.su.se Institutionen för socialt arbete Stockholms universitet Äldreomsorg

Läs mer

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE

SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE SÅ KAN VI MINSKA ENSAMHETEN BLAND ÄLDRE Varför blir äldre ensamma? Ensamhet kan komma plötsligt eller långsamt. Att råka ut för en förlust på äldre dagar som att förlora vänner, make/maka, husdjur eller

Läs mer

Brukarundersökningar 2009 äldreomsorg, bistånd och anhörigstöd

Brukarundersökningar 2009 äldreomsorg, bistånd och anhörigstöd sida 1 (9) Brukarundersökningar 2009 äldreomsorg, bistånd och anhörigstöd sida 2 (9) SAMMANFATTNING... 3 BAKGRUND... 3 METOD... 3 RESULTAT... 3 HEMTJÄNST... 3 SÄRSKILT BOENDE OCH VÄXELVÅRD... 4 NÖJD-KUND-INDEX

Läs mer

ANHÖRIGPLAN 2012-2015

ANHÖRIGPLAN 2012-2015 ANHÖRIGPLAN 2012-2015 INLEDNING Anhörigplanen för Svedala kommun 2012-2015 är kommunens plattform för anhörigstödet. Planen ska ses som ett uttryck för den politiska synen på verksamheten, övergripande

Läs mer

2008-06-16 Reviderad 2013-01-03. Riktlinjer Demensvård

2008-06-16 Reviderad 2013-01-03. Riktlinjer Demensvård 2008-06-16 Reviderad 2013-01-03 Riktlinjer Demensvård 2(9) Innehållsförteckning Riktlinjer Demensvård... 1 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Demenssjukdom... 3 Befolkningsstruktur 4 Demensvård.4

Läs mer

Information anhörigstöd 2015

Information anhörigstöd 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN Katharina Johansson, katharina.johansson@kil.se INFORMATION 2015-05-19 Information anhörigstöd 2015 SOCIALNÄMNDEN I KILS KOMMUN KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Sida 1 av 10 Innehållsförteckning

Läs mer

Meddelandeblad. Stöd till anhöriga i form av service eller behovsprövad insats handläggning och dokumentation

Meddelandeblad. Stöd till anhöriga i form av service eller behovsprövad insats handläggning och dokumentation Meddelandeblad Mottagare: Politiker, chefer, biståndshandläggare, socialsekreterare, LSS-handläggare, anhörigkonsulenter, demenssjuksköterskor inom socialtjänstens olika verksamheter. Kuratorer inom landstingen

Läs mer

Delaktighet i hemvården

Delaktighet i hemvården Delaktighet i hemvården Kort överblick Delaktighet och inflytande i vården är en grundläggande förutsättning för hälsa och god vård. Enskilda individer behöver känna att de har möjlighet att påverka sin

Läs mer

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-08 Eksjö kommun 575 80 Eksjö Tfn 0381-360 00 Fax 0381-166

Läs mer

Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd. Region Gotland

Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd. Region Gotland Samverkan kring äldre personer i behov av särskilt stöd Region Gotland Samverkan kring (äldre?) personer i behov av samordnat stöd Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) ska

Läs mer

Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun

Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun Förslag till lokala värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Järfälla kommun Inledning Den nationella värdegrunden för äldreomsorgen ligger till grund för lokalavärdighets - garantier i Järfälla kommun.

Läs mer

MUNICIPAL CARE FOR OLDER PEOPLE. Elisabeth Häggström

MUNICIPAL CARE FOR OLDER PEOPLE. Elisabeth Häggström MUNICIPAL CARE FOR OLDER PEOPLE - experiences narrated by caregivers and relatives Elisabeth Häggström Stockholm 2005 Neurotec Department, Division of Gerontological Caring Science, Karolinska Institutet,

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom

Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom Vård, omsorg och IFO Lena Mossberg lena.mossberg@bengtsfors.se Riktlinjer Antagen av Kommunstyrelsen 8 juni 2016 1(5) Diarienummer KSN 2016 000144 167 Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer

Läs mer

Dnr: VON-176/2013 003. Anhörigstöd. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen

Dnr: VON-176/2013 003. Anhörigstöd. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Dnr: VON-176/2013 003 Anhörigstöd Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen GODKÄND AV LEDNINGSGRUPPEN 2013-04-08 OCH FASTSTÄLLD AV VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN DEN 14 MAJ 2013

Läs mer

Social omsorg - äldreomsorg. Magnus Nilsson, fil.dr. Universitetslektor i socialt arbete Karlstad universitet

Social omsorg - äldreomsorg. Magnus Nilsson, fil.dr. Universitetslektor i socialt arbete Karlstad universitet Social omsorg - äldreomsorg Magnus Nilsson, fil.dr. Universitetslektor i socialt arbete Karlstad universitet Gerontologi Gerontologi vad är det? Gerontologi samhällsvetenskapligt orienterad Geriatrik medicinskt

Läs mer

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 55-2010-1.5.1 SID 1 (5) 2010-02- 22 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Sammanställning 2. Bakgrund

Sammanställning 2. Bakgrund Sammanställning 2 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 8 november 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Värdig äldreomsorg Västeråsmoderaternas äldreprogram för 2014-2018

Värdig äldreomsorg Västeråsmoderaternas äldreprogram för 2014-2018 Värdig äldreomsorg Västeråsmoderaternas äldreprogram för 2014-2018 1 Värdig äldreomsorg Västeråsarna blir allt äldre. Tack vare sjukvården kan vi bota allt fler sjukdomar och många får möjligheten att

Läs mer

SOSFS 2012:3 (S) Allmänna råd. Värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2012:3 (S) Allmänna råd. Värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2012:3 (S) Allmänna råd Värdegrunden i socialtjänstens omsorg om äldre Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter och

Läs mer

Validand och valideringshandledare

Validand och valideringshandledare Validering av kurs: Palliativ vård (100p) Fördjupad kunskapskartläggning Validand och valideringshandledare Validand Mejladress Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella veckor för

Läs mer

SJUKVÅRD. Ämnets syfte

SJUKVÅRD. Ämnets syfte SJUKVÅRD Ämnet sjukvård är tvärvetenskapligt och har sin grund i vårdvetenskap, pedagogik, medicin och etik. Det behandlar vård- och omsorgsarbete främst inom hälso- och sjukvård. I begreppet vård och

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

En anhörigvänligare värld, helt enkelt

En anhörigvänligare värld, helt enkelt 2008-12-24 En anhörigvänligare värld, helt enkelt 1 Anhöriga en viktig partner i utveckling av stöd till anhöriga Drygt 1,3 miljoner människors erfarenheter och kunskaper. Minst 900 000 av dessa förvärvsarbetar.

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare: Pia Modin tfn 08-508 25 618 Lotta Burenius tfn 08-508 36 202 Till Socialnämnden Äldrenämnden GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE SON DNR 3.1-098/2012 ÄN DNR 070303-159/2012

Läs mer

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för volontärverksamhet

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för volontärverksamhet Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Lokala samverkansrutiner för volontärverksamhet 1 Samverkansrutiner: Sammanhållen vård och omsorg samt anhörigstöd vid demenssjukdom

Läs mer

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds 1 (7) Typ: Plan Giltighetstid: 2015 Version: 1.0 Fastställd: SN 2013-02-21 Uppdateras: 1:a kvartalet 2014 Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Bestämmelser

Läs mer

I livets slutskede. Inledning. Att bli gammal

I livets slutskede. Inledning. Att bli gammal Anna Jildenhed Michaela Birgersson SOCH09 ht-2011 I livets slutskede Inledning Vi har valt att skriva om olika aspekter som rör döden. Vi är medvetna om att vår text på sina ställen är mer medicinsk än

Läs mer

Omvårdnad. Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och

Omvårdnad. Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och Högskolan i Halmstad Sektionen för hälsa och samhälle 2012 Omvårdnad Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och forskningsområde. Inom forskningsområdet omvårdnad

Läs mer

Anhörigstödet anordnar kostnadsfria cirklar under 2016 för dig som vårdar eller stödjer någon som inte själv klarar sin vardag.

Anhörigstödet anordnar kostnadsfria cirklar under 2016 för dig som vårdar eller stödjer någon som inte själv klarar sin vardag. Anhörigstödet anordnar kostnadsfria cirklar under 2016 för dig som vårdar eller stödjer någon som inte själv klarar sin vardag. Anhörig kallar vi dig som vårdar. Du behöver inte vara släkt eller bo tillsammans

Läs mer

Anhöriga som ger omsorg till närstående omfattning och konsekvenser

Anhöriga som ger omsorg till närstående omfattning och konsekvenser Anhöriga som ger omsorg till närstående omfattning och konsekvenser en befolkningsstudie 2012 Susanna Dellans Lennarth Johansson Dagens presentation Bakgrund Omsorgens omfattning Omsorgens riktningar Omsorgens

Läs mer

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-04-10 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Direkt stöd till anhöriga i Arboga kommun 6 2.1 Information...

Läs mer

Att vara tonåring när mamma eller pappa dör

Att vara tonåring när mamma eller pappa dör Att vara tonåring när mamma eller pappa dör Anette Alvariza Docent i palliativ vård, Leg Specialistsjuksköterska i cancervård och diplomerad i palliativ vård, Lektor Palliativt forskningscentrum, Ersta

Läs mer

Har hälsan blivit bättre? En analys av hälsoläget och dess utveckling i Östergötland

Har hälsan blivit bättre? En analys av hälsoläget och dess utveckling i Östergötland Har hälsan blivit bättre? En analys av hälsoläget och dess utveckling i Östergötland Verksamhetsutveckling vård och hälsa, 2019 Rapporten - mål och innehåll Detta är den första folkhälsorapporten sedan

Läs mer

VÄRDEGRUND. Äldreomsorgen, Vadstena Kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012.

VÄRDEGRUND. Äldreomsorgen, Vadstena Kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012. VÄRDEGRUND Äldreomsorgen, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012.1034 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 3 Värdegrund för vadstena kommuns

Läs mer

HÄLSOPROMOTION FÖR LANDETS ÄLDRE BEFOLKNING

HÄLSOPROMOTION FÖR LANDETS ÄLDRE BEFOLKNING HÄLSOPROMOTION FÖR LANDETS ÄLDRE BEFOLKNING En genomgång av litteratur och projekterfarenheter Uppdrag och syfte Det förekommer i dagens samhällsdiskussion idéer och förslag kring förebyggande och uppsökande

Läs mer

Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård

Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård Bakgrund: WHO har gjort en beskrivning av palliativ vård vilken är översatt till svenska år 2002: Palliativ vård bygger på ett förhållningssätt

Läs mer

Pårörende till personer med demenssjukdom i ett nordiskt perspektiv.

Pårörende till personer med demenssjukdom i ett nordiskt perspektiv. Pårörende till personer med demenssjukdom i ett nordiskt perspektiv. Nordiska Rådet har med stöd av Danmark, Norge och Sverige, finansierat och Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens i Norge har organiserat

Läs mer

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för demenssamordnare

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för demenssamordnare Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Lokala samverkansrutiner för demenssamordnare 1 Samverkansrutiner: Sammanhållen vård och omsorg samt anhörigstöd vid demenssjukdom

Läs mer

Upplevelser av alkohol och andra droger samt recovery hos personer med svår psykisk sjukdom

Upplevelser av alkohol och andra droger samt recovery hos personer med svår psykisk sjukdom Upplevelser av alkohol och andra droger samt recovery hos personer med svår psykisk sjukdom Gunilla Cruce Socionom, PhD POM-teamet i Lund & Inst kliniska vetenskaper - psykiatri Lunds universitet Sverige

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Att höra an till någon -är att vara anhörig. Att stå någon nära -är att vara närstående

Att höra an till någon -är att vara anhörig. Att stå någon nära -är att vara närstående Att höra an till någon -är att vara anhörig Att stå någon nära -är att vara närstående Varför stöd till anhöriga? Martina Takter närståendekoordinator FoU Malmö stad & doktorand på Malmö högskola martina.takter@malmo.se

Läs mer

Vad innebär lagändringen?

Vad innebär lagändringen? Stöd d till anhöriga Vad innebär lagändringen? Vellinge den 19 november 2009 Britta Mellfors Äldreenheten, Socialstyrelsen Disposition Nya lagtexten. - Vad är nytt och vad står det för? Vem är anhörig?

Läs mer

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en

Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en Randiga Huset är en organisation för barn, unga och vuxna som förlorat eller håller på att förlora en anhörig eller närstående. Randiga Huset är en rikstäckande organisation som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Validering i Sörmland

Validering i Sörmland Kursbeskrivningar Här ges en kort beskrivning av innehållet i de kurser som i huvudsak ingår i vård- och omsorgsutbildning på gymnasienivå. Sammantaget omfattar vård- och omsorgsutbildningen på gymnasienivå

Läs mer

Demenssjukdom. Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående. Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap

Demenssjukdom. Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående. Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap Demenssjukdom Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap 1 NATIONELLA RIKTLINJER Hur kan de nationella riktlinjerna hjälpa

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Dialog Meningsfullhet och sammanhang

Dialog Meningsfullhet och sammanhang Meningsfullhet och sammanhang Av 5 kap. 4 andra stycket i socialtjänstlagen framgår det att socialnämnden ska verka för att äldre personer får möjlighet att ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap

Läs mer

Ekonomi och anhörigomsorg NkA hösten 2012 Göteborg, Sundsvall, Västerås, Lund

Ekonomi och anhörigomsorg NkA hösten 2012 Göteborg, Sundsvall, Västerås, Lund Ekonomi och anhörigomsorg NkA hösten 2012 Göteborg, Sundsvall, Västerås, Lund Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga Pågående forskning: Anhörigomsorgens pris. Marta

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer