Vill du veta mer om. Demenssjukdomar? Böckerna finns på Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov Februari

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vill du veta mer om. Demenssjukdomar? Böckerna finns på Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov Februari 2015 www.rjl.se/bibliotek"

Transkript

1 Vill du veta mer om Demenssjukdomar? Böckerna finns på Sjukhusbiblioteket Länssjukhuset Ryhov Februari

2 Abrahamsson, Britt-Louise: Demens omsorg och omvårdnad Boken ger baskunskaper om demenssjukdomar, omsorg och omvårdnad av demenssjuka samt stöd och hjälp till anhöriga. Aggestam, Kerstin: Handbok för närstående till demenssjuka Boken är speciellt riktad till dem som kommit i den situationen att någon närstående insjuknat i en demenssjukdom. Boken presenterar hur den demensutredning går till. Boken gör också en genomgång av de vanligaste demenssjukdomarna. Almberg, Britt: Fånga stunden - hur man bemöter och förhåller sig till personer med demenshandikapp Fånga stunden handlar om hur man bemöter och förhåller sig till personer med demenshandikapp. Den pekar på anhörigvårdarnas situation och diskuterar personalens upplevelse av att arbeta inom demensvård. Vidare beskrivs olika sätt att underlätta omsorgsarbetet och olika former av stöd och hjälp från samhällets sida. Alsterlund, Edna: Den längsta ronden om kärlek, demenssjukdom och anhörigvård Detta är en biografi om livet med Ingemar Johansson, kallad Ingo med hela svenska folket. Detta är också en bok om hur det är att vara anhörig till en demenssjuk. Alzheimer. Karolinska institutet Boken vill lyfta fram vad det innebär att få Alzheimers sjukdom - både för patienter och anhöriga. Alzheimers sjukdom och andra kognitiva sjukdomar Boken ger en övergripande bild av demenssjukdomar och lägger både ett medicinskt perspektiv och omvårdnadsperspektiv. Vänder sig i första hand till sjukvårdspersonal men kan också vara av intresse för anhöriga. Andersson, Bertil: Berättelsen om morbror H Små berättelser riktade till barn om hur det kan vara när någon anhörig drabbas av demens. Andersson, Birgitta: I slutet av minnet finns ett annat sätt att leva Agneta Ingberg om sitt liv med Alzheimers sjukdom Agneta Ingberg är 58 år när hon får beskedet att hon drabbats av Alzheimers sjukdom. Hon har misstänkt att något var fel. Känslor av skam och svek kommer med diagnosen, men hon bekämpar den med klarsyn och drastisk humor. Hennes vän Birgitta Andersson berättar Agnetas tankar om livet före och efter beskedet. Fortsättes av: Så länge jag kan vill jag berätta Andersson, Irene: Min syster fick Alzheimer om vård och bemötande ur ett anhörigperspektiv Irenes syster Moniqa får diagnosen Alzheimer när hon är 58 år. Författaren beskriver hur hon går bredvid och kämpar för att Moniqa ska få en trygg och fungerade vård på ett demensboende. Boken ger en insyn i hur vårdsystemet fungerar.

3 Anhörigboken : demenssjukdomar, läkemedelsbehandling, hjälpmedel, lag och rätt, vård och omsorg, praktiska råd och tips Som anhörig/närstående behöver man råd, stöd och kunskap om demenssjukdomen och förhållningssätt till den sjuka. I boken får man också veta vilka rättigheter man har och vart man vänder sig för att få hjälp med att klara av sitt liv. Aremyr, Gun: Om att leva livet glömsk aktivering vid demenssjukdomar Författaren ger praktiska tips om hur man vid omvårdnad kan aktivera de resurser som trots allt finns kvar för att kunna minnas. Aremyr, Gun: Asta i inre och yttre balans att stödja en person med demens Asta i inre och yttre balans är en liten, lättillgänglig bok om att hjälpa dementa att hitta balans i tillvaron. Aremyr, Gun: Varför vill Asta inte äta? Måltidssituationen i demensvård. Författaren beskriver hur olika demenstillstånd kan hämma och försvåra ätandet. Orsakerna kan vara många och skiftande. Boken innehåller många exempel och förslag på konkreta lösningar. Aremyr, Gun: Varför vägrar Asta duscha? Eller personlig hygien i demensvård I Varför vägrar Asta duscha? har författaren samlat och systematiserat olika situationer och klargör vad svårigheterna kan bero på. Hon ger också förslag på olika möjligheter att finna nya lösningar när gamla rutiner inte längre fungerar. Att möta personer med demens Omvårdnad av personer med demenssjukdomar handlar till stor del om att mötas och att försöka se in i och förstå den andres livsvärld. Den här boken ger redskap som underlättar mötet med personer med demenssjukdomar. Bayley, John: Iris: En sorgesång En biografi om författaren Iris Murdoch och hennes make John Bayley. Efter fyrtio års äktenskap drabbas hon av Alzheimers sjukdom. Ömsint och kärleksfullt ser han tillbaka på deras liv och försöker leta sig fram till den kvinna han en gång så djupt förälskade sig i. Beck-Friis, Barbro: Det blir lättare när det blir svårare - råd till personal och anhöriga som vårdar demenshandikappade Författaren ger synpunkter och praktiska råd. Beck-Friis, Barbro: Hemma på Baltzargården om vård av åldersdementa i gruppboende Är det möjligt att känna sig delaktig och värdefull, att uppleva glädje är det något som är möjligt även för människor med höggradig åldersdemens? Ja det tycker författaren som är initiativtagare till projektet Baltzargården. Bilder av Alzheimer fem situationer ur livet Fem autentiska berättelser, inblickar i den demenshandikappades tillvaro.

4 Björkblom, Inger: Promenader med Lise om mod, närvaro och kärleken till en demensjuk mamma Boken handlar om det starka bandet mellan mor och dotter och modet som krävs för att finnas kvar och stötta. Hur svårt det kan vara när ens mamma förvandlas. Men också förmågan att njuta av de fina ögonblicken. Bråne, Görel: Att bedöma demens med GBS-skalan Denna bok är en lättillgänglig introduktion i hur skalan med dess variabler och skalsteg tillämpas. Burman, Gun: Har jag en dotter? En bok om demens En roman om hur Elisabets mamma drabbas av demens och börjar bete sig som ett barn på nytt. I en rak och öppen berättelse skildrar Gun Boman livet med en dement mor. Cars, Jane: Samvaro med dementa - råd till anhöriga och vårdbiträden om förhållningssätt Boken ger en praktisk handledning för alla yrkesgrupper inom vård och omsorg som i sitt arbete möter demenssjuka människor. Boken vänder sig också till anhöriga. Dahlenborg, Inge: Lilla hjälpmedelsboken : ett stöd för personer med demenssjukdom Olika typer av hjälpmedel beskrivs, hur de fungerar och vilken nytta man kan ha av dem. Utgiven av Hjälpmedelsinstitutet. Demenssjukdomar Jan Marcusson Demenssjukdomar ger en bred och tidsenlig kunskap om demenstillstånd och demenssjukdomar. Förutom en klinisk beskrivning, finns i boken också en översikt över biokemi och patofysiologi. Ett stor del handlar också om handläggning, behandling och omvårdnad av dementa. Demenssjukdomar - hur utvecklar vi vården och diagnostiken? En rapport som presenterar texter från två forskningsverkstäder.utgiven av Luppen i Jönköpings län. Demenssjukdomar en systematisk litteraturöversikt Utgiven av SBU Statens beredning för medicinsk utvärdering. Det ska inte bero på vem som jobbar utvärdering av verksamheten på ett äldreboende för personer med demenssjukdom Utgiven av Luppen i Jönköpings län. Eneroth, Bo: Glömskans världar att leva sin demens Rapporten handlar om tjugoåtta vårdbiträdens upplevelser och tolkningar av sin vardagsverklighet i arbetet med dementa vårdtagare.

5 Ericsson, Inga-Karin: Känn dig som hemma - goda vårdmiljöer för demenssjuka Genom att planera och utforma vårdmiljön med hänsyn till att demenssjuka inte kan minnas kan man ge dem möjligheter att känna igen sig i miljön. I boken beskrivs med exempel och illustrationer vad man bör tänka på när man ska bygga eller bygga om och inreda lokaler för gruppboende och dagvård. Eriksson, Håkan: Neuropsykologi - normalfunktion, demenser och avgränsade hjärnskador I bokens första del beskrivs hur hjärnan normalt utför sitt komplexa arbete. I den andra delen, mer kliniska delen, presenteras fördjupande tolkningar av de neuropsykologiska sjukdomstillstånd som kan drabba vuxna. Fahlander, Kjell: Demensboken levnadsberättelse, upplevelse, fakta och förhållningssätt De olika demenssjukdomarna presenteras genom personporträtt och levnadsberättelser. Boken ger en fördjupad kunskap och förståelse både om demenssjukdomarna i sig, om patientens och anhörigas upplevelse av demens och om hur man med sitt bemötande kan bibehålla den demenssjukas värdighet. Fant, Maj: Att bli mamma till sin mamma Boken handlar om Maj Fants mor som blivit åldersdement. Fant, Maj: De sista åren Fortsättning på boken Att bli mamma till sin mamma. Hon delar också med sig av brev som hon fått från sina läsare om hur anhöriga upplevt sina käras utsatthet och nöd. Feil, Naomi: Validation Feilmetoden. Hur man hjälper desorienterade äldre-äldre Målet med metoden är att minska stresskänslor hos gamla dementa personer, styrka deras upplevelser av värdighet och tillfredsställelse och samtidigt förebygga utbrändhet hos vårdpersonal och anhöriga. Fröling, Kristina: Ett minne för livet boken om Alzheimers sjukdom Boken består av berättelser om möten med människor som lever med eller nära sjukdomen. Ett kapitel handlar om grundläggande värderingar och råd vid bemötande av anhöriga. Det finns också en faktadel som förklarar vad som händer i hjärnan när minnet sviker. Fånga stunden utvärdering av demensteamens arbete inom distrikt söder och väster i Jönköpings kommun Qulturum rapport 2001:3 Geijer Edgren, Madeleine: Asta och hennes närmaste. - anhörigas roll i vården av demenssjuka Kontakten med anhöriga är en viktig del i arbetet för personal som arbetar med demenssjuka. Denna bok ger förslag på hur man kan få tillstånd en god kontakt.

6 Hallberg, Ingalill R.: Problematiska beteenden hos demensdrabbade Författaren visar att det finns ett samband mellan de demensdrabbades sätt att agera och reagera och de förhållanden de lever under. Vänder sig till personal. Hanserkes, Joyce: Som när solen går i moln - om åldersdemens Boken handlar om Margareta och Victor och om hur deras liv förändrades, när Victor drabbades av åldersdemens. Margareta berättar själv om sina upplevelser under de olika faserna av hans sjukdom. Henriksson, Sabina: Kalabalik på hemmet eller Mandus Karlsson löser ett mysterium Detta är en skröna, fylld av dråpligheter, som utspelar sig under ett och ett halvt dygn på ett äldreboende där tretton mer eller mindre dementa damer och herrar, på egna sätt, upplever dagliga rutiner och oväntade händelser. Ingberg, Agneta: Så länge jag kan vill jag berätta Fem år efter boken I slutet av minnet finns ett annat sätt att leva skriver Agneta Ingberg nu om sin situation. Isacs, Lotta: Låt minnena leva - en handbok i reminiscensmetoden Metoden bygger på personers hågkomster från tidigare i livet. Den utgår från att personen är vis, erfaren och kompetent trots sitt demenshandikapp. Jag vet vad som väntar men har svårt att acceptera det! - en bok om Alzheimers sjukdom Alzheimerföreningen i Sverige har gett ut den här boken för anhöriga, men även för läkare och annan vårdpersonal som vill ha mer information om sjukdomen. Kilander, Lena: Frontallobsdemens den förbryllande sjukdomen Sverige är ca personer drabbade av demenssjukdomar. Det är i stor utsträckning de anhörigas sjukdom. Kanske gäller det i särskilt hög grad för just frontallobsdemens, eftersom sjukdomsyttringarna är egendomliga och kan göra omgivningen generad och förbryllad. Det är en relativt okänd demenssjukdom, som kan beskrivas som "dåligt ledarskap i hjärnan". Kingbrandt, Yvonne: Jag och min Alzheimer Författaren fick sin diagnos i tidigt skede så därför har hon haft möjlighet att dela med sig av känslor, hur hon mår, glädjeämnen och tips. Klerk-Rubin, Vicki de: Möta närstående med demens en guide till validationsmetoden Boken beskriver validationsmetoden på ett lättbegripligt och konkret sätt. Den fungerar som en handbok med många praktiska övningar och exempel och ger läsaren en fördjupad förståelse för den demenssjukas sinnesvärld.

7 Kärrman, Ann-Christin: Sinnesstimulering i demensvården : med handledning för studiecirkelledare Boken ger konkreta och vardagsnära råd om hur man kan aktivera och stimulera de boende. Fokus ligger på dem som kommit så långt i sin demenssjukdom att de har svårt att kommunicera. Författarna visar hur man med enkla medel kan skapa en positiv upplevelse och meningsfulla stunder i vardagen. Sinnesstimulering i demensvården vänder sig till personal inom äldreomsorgen men den kan också läsas av anhöriga. Larsson, Anita: Att bli vårdare till sin livskamrat - om hur svår hjärnskada påverkar en parrelation och närstående I boken belyser författarna hur situationer är för den sjukes anhöriga. Förutom att dela med sig av sina egna erfarenheter har de djupintervjuat fyra personer vars livskamrater drabbats av en svår hjärnskada. Leissner Andersson, Inga: Allt är inte som vanligt I boken berättas om en hustrus kamp mot och med makens progressiva demenssjukdom. Detta är en stark och personlig berättelse. Lindgren, Ann: Allt du behöver veta innan du glömmer om Alzheimer och demens Boken reder ut begreppen kring Alzheimers sjukdom. Många tips på hur man håller minnet i gång, när det är dags att uppsöka läkare och hur man bemöter anhöriga som drabbats. Fakta varvas med handfasta råd och intervjuer med läkare, forskare, vårdpersonal och anhöriga. Lindholm, Camilla: När orden fattas oss. Om demens, språk och kommunikation En bok om vad som händer med de kognitiva och språkliga färdigheterna hos en person med demens? Hur påverkas kommunikationen? Vad kan vårdpersonal och närstående göra för att bemöta och stödja vacklande samtal? Lundström, Kerstin: När Asta blir arg. Ilska och aggression hos demenssjuka Boken tar upp möjliga orsaker till aggression och ger e mängd förslag på hur vårdpersonalen kan bemöta och mildra eller i många fall förhindra utbrott av ilska. Magnusson, Nils: Asta och hennes rättigheter - äldres och dementas rättigheter, vårdgivarnas och personalens skyldigheter Här redogörs kortfattat för de rättigheter de gamla och funktionshindrade har enligt lagar och författningar. "Morfars batteri håller på att ta slut!" : en hjälpmedelsguide med tips och hjälpmedel för en lättare vardag för demenshandikappade och deras anhöriga Guiden vänder sig till de som i sina yrken möter personer med demenssjukdom i olika skeden av sjukdomsförloppet där aktivitetsförmågan behöver stödjas. Den riktar sig också till anhöriga.

8 Månsson, Ingela: Man kommer inte ihåg det man vill. En bok om demens, hjälpmedel och boende Boken ger information om vad det kan innebära att ha en demenssjukdom. Den innehåller konkreta tips och råd om hjälpmedel och hur man anpassar bostaden för att få vardagen att fungera bättre för personer med demens. Nilsson, Ulf: Farmors alla pengar En rörande och humoristisk berättelse om hur det kan kännas för ett barnbarn, när farmodern plötsligt tappar minnet och börjar bete sig konstigt. (Bilderbok) Nylander, Torsten: Stiltje - en berättelse om segling, kärlek och Alzheimers sjukdom. En gripande historia om hur den obarmhärtiga Alzheimer vänder upp och ner på Torsten och hans hustru Clarys liv. I nära 30 år har deras segelbåt varit deras hem. De första tecknen på sjukdom kom 1994 och sedan kom symptomen smygande successivt. Om demens - klinisk bild, utredning, vård och omvårdnad, konfusionstillstånd, genetik och biokemi, patologi, minnesfunktioner, vardagslivets aktiviteter, sexualitet och demens, frågor om tvång och självbestämmande, hälsoekonomi Bokens tonvikt ligger på Alzheimers sjukdom förlopp, behandling, genetik och biokemisk forskning. Men även vaskulär demens, frontallobsdemens, frontotemporal demens, sekundärtillstånd och konfusion behandlas ingående, liksom utredningen av sjukdomarna. Bokens största avsnitt handlar om omvårdnad. Peruzzi, Britt: Valle, mormor och vaniljsåsen Valles mormor börjar bete sig konstigt. Hur kan man glömma vad man ätit till frukost men komma ihåg vad som hände när man var ung? En bok för barn om hur det är att vara liten när någon man älskar blir gammal och sjuk. Peterson, Marie: Du tror du vet allting Romanen är ett triangeldrama som utspelar sig mellan en mamma, en dotter och en sjukdom. Polmé, Ola: Bemötandelexikon - lexikon i beteende och bemötande av demenssjuka Boken tar upp en rad svåra situationer som de flesta inom demensvården känner väl igen. Varje uppslagsord är uppbyggd efter en fast mall: först en definition av uppslagsordet, sedan själva problemet och slutligen ett eller flera förslag på hur situationen kan lösas på ett för den sjuka tillfredsställande sätt. Polmé, Ola: Hur ska vi bemöta demenssjuka? : en handbok för vårdpersonal och anhöriga Boken ger exempel på hur man bör bemöta en människa som blivit dement. Författaren ger exempel på vanliga händelser som kan skapa problem. Han beskriver situationer där ett professionellt bemötande har avgörande betydelse för den goda omvårdnaden.

9 Praktisk geriatrik En kursbok för medicinstuderande men fungerar också som en praktisk handbok för yrkesverksamma läkare och sjuksköterskor. Stirling, John: Neuropsykologi en introduktion Boken går igenom hjärnans funktioner och utreder sambanden mellan hjärnans system och mänskligt beteende. Utom räckhåll - dagboksanteckningar kring personlighet som försvann Genom Ingrids dagbokanteckningar får vi ta del av en daglig kamp med oro, sorg, trötthet och förtvivlan men också med glimtar av humor och självironi. Ågren, Margareta: Lex Sarah - en studie av övergrepp i äldreboenden Utgiven av Luppen i Jönköpings län. I tidningsrummet finns Alzheimer-tidningen ( Demens-forum (

Demens. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Demens. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Demens Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Alzheimer / Sirkka-Liisa Ekman. 2011, 108 s. Boken är skriven av några av landets främsta forskare

Läs mer

Demens. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Demens. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Demens Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås 2 FACKLITTERATUR Alzheimer / Sirkka-Liisa Ekman. 2011, 108 s. Boken är skriven av några av landets främsta forskare

Läs mer

Kärlek och samliv vid minnessjukdom Personalen som möjliggörare eller begränsare

Kärlek och samliv vid minnessjukdom Personalen som möjliggörare eller begränsare Kärlek och samliv vid minnessjukdom Personalen som möjliggörare eller begränsare Kristine Ek Ledande minnesrådgivare Minnesrådgivningen 15.05.2013 Vi föds med sexualiteten inom oss och den är lika naturlig

Läs mer

Professionellt bemötande & förhållningssätt vid demenssjukdom

Professionellt bemötande & förhållningssätt vid demenssjukdom Professionellt bemötande & förhållningssätt vid demenssjukdom Dagny Vikström Arbetsterapeut/demensvårdsutvecklare dagny.vikstrom@eesibed.se Medförfattare av Demensboken www.studentlitteratur.se Uppfinnare

Läs mer

Att vara anhörig. Lästips från sjukhusbiblioteket

Att vara anhörig. Lästips från sjukhusbiblioteket Att vara anhörig Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Allt du behöver veta innan du glömmer - om alzheimer och demens (2008) Av Ann Lindgren I boken reder man ut begreppen

Läs mer

Studiehandledning till Demens omsorg och omvårdnad Britt-Louise Abrahamsson. Bonnier Utbildning

Studiehandledning till Demens omsorg och omvårdnad Britt-Louise Abrahamsson. Bonnier Utbildning Studiehandledning till Demens omsorg och omvårdnad Britt-Louise Abrahamsson. Bonnier Utbildning Studiehandledningen omfattar fem studieenheter med studieuppgifter till varje studieenhet. Studiehandledningen

Läs mer

VÄGLEDNING. Checklista demens. Dagverksamhet

VÄGLEDNING. Checklista demens. Dagverksamhet VÄGLEDNING Checklista demens Dagverksamhet Checklistan är ett arbetsredskap och ett hjälpmedel för att arbeta efter Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Samtidigt leder den till ett lärande genom att

Läs mer

Omvårdnad av demenssjuka i hemtjänsten

Omvårdnad av demenssjuka i hemtjänsten Utbildningsdag 30 mars 2010 Sundsvall Omvårdnad av demenssjuka i hemtjänsten - för hela hemtjänstpersonalen, enhetschefer och biståndsbedömare inom äldreomsorgen Finurliga tips och knep i vårdtagarens

Läs mer

LÄNKTIPS. om demenssjukdomar och att vara anhörig

LÄNKTIPS. om demenssjukdomar och att vara anhörig LÄNKTIPS om demenssjukdomar och att vara anhörig Sammanställda av Jenny Eriksson, ung anhörig och föreläsare Kontakt: Jenny@jeogonblick.se / www.jeogonblick.se Som anhörig kan det vara svårt att veta vart

Läs mer

Kognitiv nedsättning och anhörigperspektiv

Kognitiv nedsättning och anhörigperspektiv Kognitiv nedsättning och anhörigperspektiv Janina Stenlund, Leg. sjuksköterska, Silviasjuksköterska Uppläggning Kognitiv svikt Anhörigsjukdom och anhörigstöd Nationella riktlinjer för vård och omsorg Metoder/förhållningssätt

Läs mer

Demens Anna Edblom Demenssjuksköterska

Demens Anna Edblom Demenssjuksköterska Demens Anna Edblom Demenssjuksköterska Demens en folksjukdom Demens, ett samlingsnamn för nästan 100 olika sjukdomstillstånd där hjärnskador leder till kognitiva funktionsnedsättningar. 160 000 människor

Läs mer

2014-02-17. Attityd. Meningsfull vardag. Vad är det för mig och för dig?

2014-02-17. Attityd. Meningsfull vardag. Vad är det för mig och för dig? Ann-Christin Kärrman, Ansvarig vård & omsorg, Svenskt Demenscentrum Leg. sjuksköterska, fil.mag. Meningsfull vardag Vad är det för mig och för dig? Attityd Attityder till vårt arbete är grunden till vårt

Läs mer

LÄNKTIPS. Vart kan jag få kontakt med andra i samma situation? Vart hittar jag kunskap?

LÄNKTIPS. Vart kan jag få kontakt med andra i samma situation? Vart hittar jag kunskap? LÄNKTIPS OM DEMENSSJUKDOM OCH OM ATT VARA ANHÖRIG Sammanställda av Jenny Eriksson föreläsare och Ung Anhörig Jenny@jeogonblick.se / www.jeogonblick.se :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Läs mer

LÄNKTIPS. om demenssjukdomar och att vara anhörig

LÄNKTIPS. om demenssjukdomar och att vara anhörig LÄNKTIPS om demenssjukdomar och att vara anhörig Sammanställda av Jenny Eriksson, ung anhörig och föreläsare Kontakt: Jenny@jeogonblick.se / www.jeogonblick.se Som anhörig till en person med demensdiagnos

Läs mer

Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar

Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar SÖK hjälp i tid www.muistiliitto.fi/se Alzheimer Centarlförbundet är en organisation för personer med minnessjukdom och deras närstående.

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009 Pernilla Edström, Göteborgsregionen Helena Mårdstam, Göteborgsregionen Anders Paulin, Fyrbodal Kerstin Sjöström, Skaraborg Yvonne Skogh

Läs mer

Stroke. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Stroke. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Stroke Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Vm Feldenkrais, Moshe Fallet Nora : kroppsmedvetenhet som läkande terapi. 1998, 82 s. Moshe Feldenkreis,

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket

Stroke. Lästips från sjukhusbiblioteket Stroke Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Afasi och samtal : goda råd om kommunikation (2010) Det är många gånger svårt att föra samtal med en person som har fått afasi.

Läs mer

VÄGLEDNING. Checklista demens. Hemtjänst

VÄGLEDNING. Checklista demens. Hemtjänst VÄGLEDNING Checklista demens Hemtjänst Känns mycket tryggare och bättre. Vi lär oss nya saker om personen. Alla blir mer delaktiga. Kvalitetslyftande för alla. Bättre struktur. Det är några erfarenheter

Läs mer

Demens. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Demens. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås Demens Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås 2 FACKLITTERATUR Almén, Katarina Skapa trygga möten i demensvården / Katarina Almén - 2017, 60 s. : ill. Boken beskriver

Läs mer

LÄNKTIPS. om demenssjukdomar och att vara anhörig

LÄNKTIPS. om demenssjukdomar och att vara anhörig LÄNKTIPS om demenssjukdomar och att vara anhörig Sammanställda av Jenny Eriksson, ung anhörig och föreläsare Kontakt: Jenny@jeogonblick.se / www.jeogonblick.se Som anhörig till en person med demensdiagnos

Läs mer

Vård av en dement person i hemförhållanden

Vård av en dement person i hemförhållanden Vård av en dement person i hemförhållanden Bemötande, vård och rapportering Kerstin Savolainen Lene-Maj Asplund 06.03.04 Vad är demens? Förorsakas av organiska sjukdomstillstånd i hjärnan Störningar i

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar

Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar MINNET OCH MINNESSTÖRNINGAR Minnet är en serie av händelser, då man i minnet återkallar saker man tidigare lärt sig eller upplevt och lär

Läs mer

Ett annorlunda liv. -men du är inte ensam... Information till dig som nyligen fått en demensdiagnos

Ett annorlunda liv. -men du är inte ensam... Information till dig som nyligen fått en demensdiagnos Ett annorlunda liv -men du är inte ensam... Information till dig som nyligen fått en demensdiagnos Det kan ta tid att acceptera sin diagnos. Hur länge varierar från person till person. Informationen här

Läs mer

Handlingsplan inom Demensvård i Marks kommun (finns även beskrivet i Marks kommuns handlingsprogram, Demens kapitel 5 och 9)

Handlingsplan inom Demensvård i Marks kommun (finns även beskrivet i Marks kommuns handlingsprogram, Demens kapitel 5 och 9) Träff 1. Inledning och presentation av gruppens deltagare Presentation av Handlingsplan inom demensvård i Marks kommun. (En del är hämtat ur Vårdalinstitutets studiecirkelmaterial) Demenssjukdomarna räknas

Läs mer

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL

Bipolär sjukdom. Läs- och länktips. Böcker. Sjukhusbiblioteket/PIL Läs- och länktips Bipolär sjukdom Böcker Addis, Michael Ta makten över depressionen steg för steg : förändra dina vanor - förbättra ditt liv (2007) Om metoden beteendeaktivering som behandling av depression.

Läs mer

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Det är morgon på ett demensboende. Undersköterskan Maria kommer in till Gustaf som just har vaknat. I den här situationen och i många andra situationer under sin

Läs mer

Validation / Feil. Människosyn och värdegrund i praktiken. Karlstad maj 2014 Maria Hedman& Rita Schwarz

Validation / Feil. Människosyn och värdegrund i praktiken. Karlstad maj 2014 Maria Hedman& Rita Schwarz Validation / Feil Människosyn och värdegrund i praktiken Karlstad 14 15 maj 2014 Maria Hedman& Rita Schwarz Ett förhållningssätt En metod för att kommunicera En modell att klassificera beteenden med Specifika

Läs mer

När glömska är en sjukdom. Bra att veta om demenssjukdomar

När glömska är en sjukdom. Bra att veta om demenssjukdomar När glömska är en sjukdom Bra att veta om demenssjukdomar När glömska är en sjukdom Bra att veta om demens Myndigheten för delaktighet, 2016 Serie A 2016:24 Grafisk form: Sofia Tsinadze Text: Svenskt Demenscentrum

Läs mer

Äldreomsorgen - För dig med demenssjukdom

Äldreomsorgen - För dig med demenssjukdom Äldreomsorgen - För dig med demenssjukdom Socialförvaltningen Äldreomsorgen Våra lokala värdighetsgarantier Delaktighet och inflytande Klippans Kommuns Äldreomsorg garanterar dig regelbundna samtal med

Läs mer

GERONTOLOGI OCH GERIATRIK

GERONTOLOGI OCH GERIATRIK GERONTOLOGI OCH GERIATRIK Gerontologi är läran om det normala fysiska, psykiska och sociala åldrandet och om de åldersrelaterade förändringar som sker hos människan från det att hon uppnått mogen ålder

Läs mer

Kort information om demens

Kort information om demens Kort information om demens Innehållsförteckning Vad är demens? Olika typer av demens Minnesförsämring Fyra huvudsymtom BPSD Att vara anhörig Omvårdnad och läkemedelsbehandling Mer information 3 4 5 5 6

Läs mer

Personcentrerad vård och omsorg

Personcentrerad vård och omsorg Personcentrerad vård och omsorg Ledningsgruppen för Vård och Omsorg har beslutat att vi ska ha en personcentrerad Vård och Omsorg i Hjo kommun. Det innebär att all personal som arbetar inom Vård och Omsorg

Läs mer

LÄNKTIPS. Vart kan jag få kontakt med andra i samma situation? Vart hittar jag kunskap?

LÄNKTIPS. Vart kan jag få kontakt med andra i samma situation? Vart hittar jag kunskap? LÄNKTIPS OM DEMENSSJUKDOM OCH OM ATT VARA ANHÖRIG Sammanställda av Jenny Eriksson föreläsare och Ung Anhörig Jenny@jeogonblick.se / www.jeogonblick.se :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Läs mer

Värdegrund och lagstiftningen ger god vård och omsorg

Värdegrund och lagstiftningen ger god vård och omsorg Värdegrund och lagstiftningen ger god vård och omsorg Det här kapitlet koncentrerar sig på två delar, nämligen värdegrunden som vården av och omsorgen om personen med demenssjukdom kan vila på och lagstiftningen.

Läs mer

Demens När skall jag söka vård? Hur kan jag som anhörig eller vän hjälpa och stötta en närstående som drabbats?

Demens När skall jag söka vård? Hur kan jag som anhörig eller vän hjälpa och stötta en närstående som drabbats? Demens När skall jag söka vård? Hur kan jag som anhörig eller vän hjälpa och stötta en närstående som drabbats? Kan man förebygga demenssjukdomar? Christèl Åberg Leg sjuksköterska, Silviasjuksköterska,

Läs mer

Barn med. funktionshinder

Barn med. funktionshinder Barn med funktionshinder Sjukhusbiblioteket Maj 2016 Ahlbom, Jens: Jonatan på Måsberget. bilderbok Jonatan bor med sin mamma och pappa på Måsberget. För att kunna ta sig någonstans behöver de använda sina

Läs mer

Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN

Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN Studie- & diskussionsmaterial WEBBUTBILDNINGEN Studie- och diskussionsmaterial till webbutbildningen i BPSD-registret Materialet kan användas som underlag för gruppdiskussioner vid till exempel arbetsplatsträffar

Läs mer

Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om åldrandet ur ett mångkulturellt perspektiv.

Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om åldrandet ur ett mångkulturellt perspektiv. ÄMNE GERONTOLOGI OCH GERIATRIK Gerontologi är läran om det normala fysiska, psykiska och sociala åldrandet och om de åldersrelaterade förändringar som sker hos människan från det att hon uppnått mogen

Läs mer

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Denna vägledning kan ses som ett stöd vid framtagandet av medarbetarens utbildnings- och introduktionsplan. Förslag på

Läs mer

Lokala riktlinjer för demensverksamheten i Markaryds Kommun

Lokala riktlinjer för demensverksamheten i Markaryds Kommun Markaryds Kommun Socialförvaltningen Socialnämnden Lokala riktlinjer för demensverksamheten i Markaryds Kommun Inom socialnämndens verksamheter skall människor mötas med respekt, värdighet och gott bemötande.

Läs mer

Birgitta Esplund Lilja Specialistsjuksköterska vård av äldre Marina Hahne Anhörigkonsulent och samordnare

Birgitta Esplund Lilja Specialistsjuksköterska vård av äldre Marina Hahne Anhörigkonsulent och samordnare Är det normalt att vara lite glömsk? Birgitta Esplund Lilja Specialistsjuksköterska vård av äldre Marina Hahne Anhörigkonsulent och samordnare Ängens minnesmottagning - ett samarbete mellan Örebro kommun

Läs mer

Studiehandledning. Vård och omsorg vid demenssjukdom. Kurskod: GERVÅR0 100 p

Studiehandledning. Vård och omsorg vid demenssjukdom. Kurskod: GERVÅR0 100 p Studiehandledning Vård och omsorg vid demenssjukdom Kurskod: GERVÅR0 100 p Välkommen till studier i kursen Vård och omsorg vid demenssjukdom, 100p Gerontologi är läran om det normala fysiska, psykiska

Läs mer

Svårt att minnas, Demens... Har du en demenssjukdom? Eller är orolig för att ha drabbats?

Svårt att minnas, Demens... Har du en demenssjukdom? Eller är orolig för att ha drabbats? Svårt att minnas, Demens... Har du en demenssjukdom? Eller är orolig för att ha drabbats? Vad är demens? Demens är ett samlingsnamn på olika demenssjukdomar som kan drabba människor i olika åldrar. Sjukdomen

Läs mer

Familjekoncept - stöd till hela familjen vid nydiagnostiserad demenssjukdom.

Familjekoncept - stöd till hela familjen vid nydiagnostiserad demenssjukdom. Familjekoncept - stöd till hela familjen vid nydiagnostiserad demenssjukdom. Föredrag vid Nordisk Konferens på Åland 22 maj 2015 Kontaktforum för Demens- och Alzheimerföreningar i Norden Hannele Moisio

Läs mer

Demenssjukdom. Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående. Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap

Demenssjukdom. Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående. Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap Demenssjukdom Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap 1 NATIONELLA RIKTLINJER Hur kan de nationella riktlinjerna hjälpa

Läs mer

BEMÖTANDE- LEXIKON. Lexikon i beteende och bemötande av demenssjuka. Ola Polmé och Marie Hultén. Vårdförlaget

BEMÖTANDE- LEXIKON. Lexikon i beteende och bemötande av demenssjuka. Ola Polmé och Marie Hultén. Vårdförlaget BEMÖTANDELEXIKON 1 2 BEMÖTANDE- LEXIKON Lexikon i beteende och bemötande av demenssjuka Ola Polmé och Marie Hultén Vårdförlaget 3 Andra böcker av Ola Polmé och Marie Hultén: Vanvård eller vård av gammal

Läs mer

TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER

TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER TILL DIG SOM HAR EN ANHÖRIG MED SPRIDD BRÖSTCANCER INNEHÅLL En ny situation 1 Be om hjälp och stöd 2 Var medmänniska 4 Låt inte er omgivning styra 6 Ta hand om dig själv 8 Hitta saker att uppskatta 10

Läs mer

Symptom, diagnos och läkemedelsbehandling

Symptom, diagnos och läkemedelsbehandling Utbildningsdag 1 februari 2008 Läppstiftet konferens, Göteborg Symptom, diagnos och läkemedelsbehandling vid demenssjukdom - för distriktsläkare och specialister i allmänmedicin Hur ser sjukdomsförloppet

Läs mer

En demensvård utan tvång och begränsningar - Är det möjligt? Lars Sonde Projektledare, forskare

En demensvård utan tvång och begränsningar - Är det möjligt? Lars Sonde Projektledare, forskare En demensvård utan tvång och begränsningar - Är det möjligt? Lars Sonde Projektledare, forskare 40-45 minuter med vad? Man kan ändra sig! Socialdepartementet Socialstyrelsen Demenscentrum Historik Historia

Läs mer

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för volontärverksamhet

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för volontärverksamhet Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Lokala samverkansrutiner för volontärverksamhet 1 Samverkansrutiner: Sammanhållen vård och omsorg samt anhörigstöd vid demenssjukdom

Läs mer

Att vara anhörig till en person med Alzheimers sjukdom: upplevelser av resurser, begränsningar och förändringar i vardagen.

Att vara anhörig till en person med Alzheimers sjukdom: upplevelser av resurser, begränsningar och förändringar i vardagen. Örebro universitet Institutionen för hälsovetenskap och medicin Arbetsterapi C, Examensarbete 15 hp Vårterminen -14 Att vara anhörig till en person med Alzheimers sjukdom: upplevelser av resurser, begränsningar

Läs mer

NOLLVISION. För en demensvård utan tvång och begränsningar. Hur kan vi förebygga att svåra situationer uppstår?

NOLLVISION. För en demensvård utan tvång och begränsningar. Hur kan vi förebygga att svåra situationer uppstår? NOLLVISION För en demensvård utan tvång och begränsningar Hur kan vi förebygga att svåra situationer uppstår? Gunilla Nordberg & Ann-Christin Kärrman Göteborg 26 maj 2016 Fakta om demenssjukdom I Sverige

Läs mer

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från femte mötet i de blandade lokala lärande nätverken

Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg. Sammanfattning från femte mötet i de blandade lokala lärande nätverken Nätverket Kombinera förvärvsarbete och anhörigomsorg I februari 2011 startade arbetet med nya blandade lokala lärande nätverk inom det prioriterande området: Kombinera förvärvsarbetet och anhörigomsorg.

Läs mer

Geriatriska kliniken

Geriatriska kliniken Geriatriska kliniken Litteraturlista 2012 ABRAHAMSSON, B-M. Demens omsorg och omvårdnad. Stockholm: Förlaget Bonnier Utbildning AB, 2003. AGGESTAM, K. & AHLSTRÖM, M. Handbok för närstående till demenssjuka.

Läs mer

Svenskt Demenscentrum

Svenskt Demenscentrum Att använda sinnen, inte bara intellektet Ann-Christin Kärrman, Ansvarig vård & omsorg, Svenskt Demenscentrum Leg. sjuksköterska, fil.mag. Svenskt Demenscentrum samlar kunskap på en plats Äldreforskningens

Läs mer

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket

Prostatacancer. Lästips från sjukhusbiblioteket Prostatacancer Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 Ditt PSA är för högt : mitt möte med prostatacancer (2003) Av Lars Göran Pärletun Författaren opereras för prostatacancer.

Läs mer

Geriatriska kliniken och Kunskapscentrum för geriatrik

Geriatriska kliniken och Kunskapscentrum för geriatrik 1 Geriatriska kliniken och Kunskapscentrum för geriatrik Litteraturlista 2014 ABRAHAMSSON, B-M. Demens omsorg och omvårdnad. Stockholm: Förlaget Bonnier Utbildning AB, 2003. AGGESTAM, K. & AHLSTRÖM, M.

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

Validand och valideringshandledare

Validand och valideringshandledare Validering av kurs: Äldres hälsa och livskvalitet (200p) Fördjupad kunskapskartläggning Validand och valideringshandledare Validand Mejladress Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella

Läs mer

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste.

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste. 1 Ditt liv din historia Ditt liv är viktigt och har stor betydelse för alla omkring dig! Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och

Läs mer

Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom

Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom Vård, omsorg och IFO Lena Mossberg lena.mossberg@bengtsfors.se Riktlinjer Antagen av Kommunstyrelsen 8 juni 2016 1(5) Diarienummer KSN 2016 000144 167 Riktlinje gällande dagverksamhet för hemmaboende personer

Läs mer

Utvärdering Kvalitetsområde demens. augusti 2008 - december 2009

Utvärdering Kvalitetsområde demens. augusti 2008 - december 2009 Utvärdering Kvalitetsområde demens augusti 2008 - december 2009 Carina Edholm Ulla Edwardsson December 2009 Innehållsförteckning 1 Bakgrund.3 2 Syfte.4 3 Metod.5 4 Resultat.6 5 Analys.9 6 Diskussion...10

Läs mer

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga

Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga sabet ix/eli Scanp Foto: n Omsé 1 Samordningssjuksköterskan ett stöd till den äldre och den anhöriga När jag bjuder in någon till ett

Läs mer

Våldet går inte i pension. För dig som vill veta mer

Våldet går inte i pension. För dig som vill veta mer Våldet går inte i pension För dig som vill veta mer Studiematerial Trygghet som saknas- om våld och övergrepp mot äldre Brottsofferjouren, Studieförbundet Vuxenskolan och Sveriges Pensionärsförbund har

Läs mer

Validering i Sörmland Rev

Validering i Sörmland Rev Validering av kurs: Äldres hälsa och livskvalitet (200p) Fördjupad kunskapskartläggning Valideringspedagog Validand Mejladress Personnummer Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella

Läs mer

DEMENS. Demensstadier och symptom. Det finns tre stora stadier av demens.

DEMENS. Demensstadier och symptom. Det finns tre stora stadier av demens. DEMENS Ordet demens beskriver en uppsättning symptom som kan innebära förlust av intellektuella funktioner (som tänkande, minne och resonemang) som stör en persons dagliga funktion. Det är en grupp av

Läs mer

i Jönköping Ett unikt samarbete mellan kommun och landsting

i Jönköping Ett unikt samarbete mellan kommun och landsting 1 (6) i Jönköping Ett unikt samarbete mellan kommun och landsting 2 (6) Presentation Demensteamet i Jönköping har ett unikt arbetssätt där samarbetet mellan landsting och kommun är den stora hörnstenen.

Läs mer

LOKALT DEMENSVÅRDSPROGRAM SÖDERKÖPINGS KOMMUN

LOKALT DEMENSVÅRDSPROGRAM SÖDERKÖPINGS KOMMUN LOKALT DEMENSVÅRDSPROGRAM SÖDERKÖPINGS KOMMUN Reviderad 2016-10-31, ansvar kommunens demenssjuksköterska INLEDNING Demenssjukdom innebär att man lever med en nedsatt kognitiv förmåga. Demenssjukdom är

Läs mer

Dialog Insatser av god kvalitet

Dialog Insatser av god kvalitet Dialog Insatser av god kvalitet Av 3 kap. 3 i socialtjänstlagen framgår att insatser inom socialtjänsten ska vara av god kvalitet. För utförande av uppgifter inom socialtjänsten ska det finnas personal

Läs mer

PROJEKTPLAN. 18 maj 2011 SIDA 1 (6) PROJEKTLEDARE Lisa Österberg 08-535 312 56, POSTADRESS Välj förvaltning...

PROJEKTPLAN. 18 maj 2011 SIDA 1 (6) PROJEKTLEDARE Lisa Österberg 08-535 312 56, POSTADRESS Välj förvaltning... SIDA 1 (6) DATUM 18 maj 2011 DIARIENUMMER PROJEKTLEDARE Lisa Österberg 08-535 312 56, Bakgrund Demens är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som av olika anledningar kan orsaka skador på hjärnan. Diagnosen

Läs mer

Demens. Demenssjuksköterskans roll spindeln i nätet När skall jag söka vård?

Demens. Demenssjuksköterskans roll spindeln i nätet När skall jag söka vård? Demens När skall jag söka vård? Hur kan jag som anhörig eller vän hjälpa och stötta en närstående som drabbats? Kan man förebygga demenssjukdomar? Christèl Åberg Leg sjuksköterska, Silviasjuksköterska,

Läs mer

Att vara anhörig. Lästips från sjukhusbiblioteket

Att vara anhörig. Lästips från sjukhusbiblioteket Att vara anhörig Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2018 Anhörig i nöd och lust (2016) Av Lennarth Johansson Boken vänder sig till den som vårdar, stödjer eller hjälper make

Läs mer

Studiematerial till webbutbildningen i svenskt BPSD-register

Studiematerial till webbutbildningen i svenskt BPSD-register Studiematerial till webbutbildningen i svenskt BPSD-register Detta material kan användas som underlag till diskussioner i grupp, till exempel vid arbetsplatsträffar eller internutbildningar. Det kan även

Läs mer

Validand och valideringshandledare

Validand och valideringshandledare Validering av kurs: Vård och omsorg vid demens (100p) Fördjupad kunskapskartläggning Validand och valideringshandledare Validand Mejladress Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella

Läs mer

Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom

Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende personer med demenssjukdom Vård, omsorg och IFO Lena Mossberg lena.mossberg@bengtsfors.se Riktlinjer 2017-03-10 Antagen av Kommunstyrelsen 1(6) Diarienummer KSN 2017-000605 003 182/17 Riktlinjer gällande dagverksamhet för hemmaboende

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Checklista demens biståndshandläggning

Checklista demens biståndshandläggning VÄGLEDNING Checklista demens biståndshandläggning Checklistan är ett arbetsredskap och ett hjälpmedel i biståndshandläggarens arbete. Den följer Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg

Läs mer

Allmän omvårdnad. Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik

Allmän omvårdnad. Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK09 TentamensKod: Tentamensdatum: 10/11-2012

Läs mer

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan

Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan Hälsofrämjande och rehabiliterande insatser i praktisk samverkan 1. Bordsmoderator stödjer att diskussionen följer de olika perspektiven 2. För en diskussion/ reflektion om vad hälsofrämjande insatser

Läs mer

Juni Ett annorlunda liv. - men du är inte ensam... Information till dig som nyligen fått en demensdiagnos

Juni Ett annorlunda liv. - men du är inte ensam... Information till dig som nyligen fått en demensdiagnos Juni 2015 Ett annorlunda liv - men du är inte ensam... Information till dig som nyligen fått en demensdiagnos Det kan ta tid att acceptera sin diagnos. Hur länge varierar från person till person. Informationen

Läs mer

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt Kunskap är nyckeln Bemötande vad skall man tänka på i mötet med demenssjuka och deras anhöriga/närstående Trine Johansson Silviasjuksköterska Enhetschef Solbohöjdens dagverksamhet och hemtjänst för personer

Läs mer

2008-06-16 Reviderad 2013-01-03. Riktlinjer Demensvård

2008-06-16 Reviderad 2013-01-03. Riktlinjer Demensvård 2008-06-16 Reviderad 2013-01-03 Riktlinjer Demensvård 2(9) Innehållsförteckning Riktlinjer Demensvård... 1 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Demenssjukdom... 3 Befolkningsstruktur 4 Demensvård.4

Läs mer

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler En lättläst bok med tilltalande layout. Författarna skriver om barnets utveckling och omvårdnad, med tips om t.ex. amning, sömn, tandborstning

Läs mer

Nycklar till den goda vården

Nycklar till den goda vården Nycklar till den goda vården Sirkka-Liisa Ekman Karolinska Institutet Inst för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Sektionen för omvårdnad Oktober 2012 Alzheimers sjukdom AD Långsamt insjuknande och

Läs mer

Case: Fortsatt aktivt och tryggt liv med GPSlarm

Case: Fortsatt aktivt och tryggt liv med GPSlarm Case: Fortsatt aktivt och tryggt liv med GPSlarm SAMMANFATTNING Östersunds kommuns satsning på positioneringslarm med GPS-funktion ger kommunens demenssjuka möjlighet att med större trygghet fortsätta

Läs mer

Att våga prioritera det existentiella samtalet

Att våga prioritera det existentiella samtalet Att våga prioritera det existentiella samtalet Vad innebär existentiella frågor? När man drabbas av svår sjukdom handlar det inte bara om en sjuk kropp Livets, själva existensens grundvalar skakas Det

Läs mer

Diskussionsfrågor till workshop demens 23 febr 2011

Diskussionsfrågor till workshop demens 23 febr 2011 Identifiera minst en person som kan tänka sig att vara med i fortsatt utvecklingsarbete. Fråga 1 Hans D. Enligt riktlinjerna Hälso- och sjukvården och socialtjänsten bör säkerställa ett multiprofessionellt

Läs mer

Hur ska vården möta behoven från tidiga symtom till sen palliativ fas?

Hur ska vården möta behoven från tidiga symtom till sen palliativ fas? Hur ska vården möta behoven från tidiga symtom till sen palliativ fas? Jan.Marcusson@liu.se 30 25 20 15 10 5 0 Preklinisk Prodromal Mild Medelsvår Svår fas fas demens demens demens MMSE 30 29 30 26 25

Läs mer

Kvalitet och värdegrund i vården.

Kvalitet och värdegrund i vården. 1 Kvalitet och värdegrund i vården. Inledning Vi är måna om att personerna som får vård och omsorg av oss har det så bra som möjligt. Du som arbetar inom omsorgen är viktig i det arbetet. I den här broschyren

Läs mer

Stimulansmedel inom demensområdet

Stimulansmedel inom demensområdet VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Stefan Ivarsson Projektledare Rapport Stimulansmedel 1 (6) Stimulansmedel inom demensområdet Katrineholms kommun 2 (6) Sammanfattning Demens är en av de vanligaste folksjukdomarna

Läs mer

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

Delaktighet i hemvården

Delaktighet i hemvården Delaktighet i hemvården Kort överblick Delaktighet och inflytande i vården är en grundläggande förutsättning för hälsa och god vård. Enskilda individer behöver känna att de har möjlighet att påverka sin

Läs mer

Validering i Sörmland Rev

Validering i Sörmland Rev Validering av kurs: Vård och omsorg vid demens (100p) Fördjupad kunskapskartläggning Valideringspedagog Validand Mejladress Personnummer Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella veckor

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

DEMENSTILLSYN - SÄRSKILT BOENDE

DEMENSTILLSYN - SÄRSKILT BOENDE DEMENSTILLSYN - SÄRSKILT BOENDE Det krävs kunskap hos personalen för att äldre med demenssjukdom ska få åldras med värdighet. LÄNSSTYRELSEN I VÄRMLANDS LÄN RAPPORT NR 2007:12 Foton på framsidan: Länsstyrelsen,

Läs mer

Anhörigstöd Program juli - december 2018

Anhörigstöd Program juli - december 2018 Anhörigstöd Program juli - december 2018 Är du anhörig? Med anhörig menas en person som hjälper eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Behov av stöd kan bero på ålder, psykisk

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Jag och min alzheimer PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Jag och min alzheimer PDF ladda ner Jag och min alzheimer PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Yvonne Kingbrandt. Vid 55 års ålder får författaren Yvonne Kingbrandt diagnosen Alzheimers sjukdom. I boken delar hon med sig

Läs mer