IFK Lidingö Slalom. Faktablad av Lidingö stadsarkiv. Carl Grant Fotograf: Ronnie Westlund.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "IFK Lidingö Slalom. Faktablad av Lidingö stadsarkiv. Carl Grant 2007. Fotograf: Ronnie Westlund."

Transkript

1 IFK Lidingö Slalom Faktablad av Lidingö stadsarkiv Carl Grant Fotograf: Ronnie Westlund.

2 Den svenska idrottsrörelsen Den äldsta kända idrottsliga sammanslutningen i Sverige är Uppsala simsällskap, som bildades Det är dock först hundra år senare, mot slutet av 1800-talet, som det idrottsliga organisationsarbetet tar verklig fart och ett antal föreningar bildas. Löjtnant Viktor Balck brukar räknas som den moderna tävlingsidrottens fader och det är han som vid den här tiden ser till att gymnastik och allmän idrott (friidrott) får allt fler utövare. Men även andra idrotter börjar bilda föreningar, däribland fotboll, velociped, lawntennis och sparkstötting. År 1891 bildas Svenska Gymnastikförbundet i Stockholm, som en sammanslutning mellan enskilda föreningar. Förutom att främja svensk gymnastik kom förbundet även att få betydelse för idrottens utveckling i stort. Ett par år senare, 1895, bildas Svenska Idrottsförbundet i Göteborg med syfte att organisera den allmänna idrotten. Samma år bildas även Idrottsföreningen Kamraterna (IFK), som trots benämningen förening kom att verka som ett förbund. IFK hade centralstyrelse i Stockholm och ett antal kretsar på olika platser i landet samt i Finland. År 1897 grundar Viktor Balck Sveriges Allmänna Idrottsförbund, som från år 1900 går under namnet Sveriges Centralförening för idrottens främjande. Föreningen var Sveriges första centrala heltäckande idrottsorganisation, vars syfte inte var att förena landets olika föreningar utan istället baserades på det individuella medlemskapet. Föreningens huvuduppgift var att allmänt propagera för och understödja idrott i olika former. Föreningen stod bland annat bakom byggandet av Stockholms Stadion inför de olympiska spelen Trots utvecklingen av såväl idrottsföreningar som förbund befann sig idrottsrörelsen fortfarande vid början av 1900-talet i ett uppbyggnadsskede utan nämnvärd expansionskraft. Antalet föreningar och utövare var få och i huvudsak koncentrerade till landets större städer. Idrotten var en socialt exklusiv verksamhet. Åldersgruppen år dominerade bland de aktiva och andelen kvinnor var liten.

3 Kännetecknande för idrottslivet omkring 1900 var avsaknaden av en effektiv organisatorisk riksledning. Ingen av de befintliga sammanslutningarna hade styrka nog att samla landets föreningar under ett och samma tak. Mot bakgrund av detta kan Svenska gymnastik- och idrottsföreningarnas riksförbund (numera Riksidrottsförbundet), som bildades av Viktor Balck 1903, ses som ett trendbrott. Från sekelskiftet 1900 fram till första världskriget genomgick idrottsrörelsen en expansion, vilket bland annat kan bero på den fortgående industrialiseringen och urbaniseringen, nationalistiska strömningar och det statliga stödet. I samband med de Olympiska spelen i Aten 1906 börjar svensk press på allvar rapportera om svenska idrottsprestationer och på hemmaplan bevistades idrottsevenemang av en stor publik. Idrotten var främst utomhusorienterad och de grenar som rönte störst popularitet var friidrott, fotboll och skidåkning. Idrotten hade således börjat utvecklas till en folkrörelse och man kan under mellankrigstiden börja tala om en massrörelse. En förutsättning för denna utveckling var tillskottet av arbetar- och landsbygdsungdom. Idrottsrörelsen genomgick därmed en geografisk och social breddning, men den könsmässiga fördelningen var fortfarande skev. Vid slutet av andra världskriget hade idrottsrörelsen blivit en väletablerad del av det svenska samhället och under efterkrigstiden fortsatte andelen medlemmar och föreningar att öka. Nu fick också den moderna motionsidrotten sitt genombrott och synen på idrott som samhällsfenomen vidgades. Med detta breddades idrottsrörelsen åldersmässigt såväl uppåt som nedåt. Åren innebar en verklig kommunalisering av idrotten, där huvudmannaskap och skötsel av idrottsanläggningar övertogs av kommunala organ. Idrottsrörelsen har fortsatt att växa, om än inte i lika snabb takt som tidigare. I fråga om medlemmar har idrottsrörelsen legat ganska stabilt på omkring tre miljoner de senaste åren. En orsak till idrottsrörelsens minskade tillväxt kan vara att de idrottsliga valmöjligheterna ökat, med

4 bland annat motionsspår och företagsdrivna gym. Den traditionella folkrörelsemodellen har således fått ökad konkurrens. Dagens moderna idrottsrörelse består av både unga och gamla och cirka 40 procent av de aktiva är kvinnor talets idrottsrörelse har därmed gått från att vara en utpräglad manlig ungdomsverksamhet för de bättre bemedlade till att bli en aktivitet för alla, oavsett ålder, kön och socialekonomiska villkor. Idrottsföreningen Kamraterna (IFK) Idén om att bilda en förening för idrott föddes i december 1894 hos den 16-åriga gymnasisten Louis Zettersten på Norra Reals läroverk i Stockholm. Han fick snart stöd för sina tankar av Pehr Ehnemark från Östermalms läroverk. Den 1 februari 1895 infördes en annons i den illustrerade ungdomstidningen Kamraten. Detta datum brukar räknas som IFK:s bildande. Annonsen innehöll ett upprop till alla idrottsintresserade pojkar och flickor att bilda en idrottsförening för hela riket, bestående av en huvudförening i Stockholm med kretsföreningar i landsorten. Detta i en tid då varken Riksidrottsförbund eller starkare specialförbund fanns i landet. Totalt åtta svar på annonsen inkom, varav fem från landsorten. Det bestämdes att namnet skulle vara Idrottsföreningen Kamraterna, som ett tacksamhetsbevis till den tidning som möjliggjort IFK:s tillkomst. Redan i mitten av mars 1895 hade IFK etablerat sig i sju städer i landet, förutom i Stockholm även i Luleå, Härnösand, Uppsala, Jönköping, Göteborg och Västerås. Ytterligare IFK-föreningar bildades under det första året. Under de närmaste åren ökade antalet föreningar snabbt och IFK fick också spridning till Finland. Så småningom blev administrationen av alla föreningar en för tung uppgift för Centralföreningen, IFK Stockholm, och 1901 beslöt man tillsätta en fristående Centralstyrelse.

5 När Riksidrottsförbundet bildades 1903 var det med hjälp av IFK:are, vilka hade stor erfarenhet av föreningsarbete på riksnivå. Tillkomsten av Riksidrottsförbundet hindrade inte på något sätt Kamratorganisationens utveckling utan nya föreningar fortsatte att bildas. Kamratorganisationen anordnar regionala träffar med erfarenhetsutbyte i olika frågor. De gemensamma angelägenheterna handläggs av IFK:s Centralstyrelse som väljs vid det årliga representationsmötet. H M Konungen åtog sig 1974 att vara IFK:s Höge Beskyddare och förste Hedersledamot, en roll som kungen övertog efter sin farfar. Genom åren har IFK fostrat åtskilliga av Sveriges stora idrottsmän och kvinnor, såväl aktiva som ledare. Under den senaste tioårsperioden har stora idrottsframgångar noterats, med bland annat Carolina Klüft i spetsen. Dagens IFK-föreningar uppgår till cirka 170 med närmare ett sammantaget medlemsantal på IFK Lidingö År 1932 brukar beskrivas som en milstolpe i Lidingöidrottens historia. Den 14 december detta år bildades nämligen Idrottsföreningen Kamraterna på Lidingö, krets nr 54. Två av initiativtagarna till IFK Lidingö var Holger Andersson och Hugo Johansson, som ville få ett slut på interna stridigheter mellan öns norra och södra klubbar. Man beslöt därför att bilda en ny idrottsförening med hela Lidingö som verksamhetsområde. Bliv kamrat! var slagordet. Det var inom friidrotten man rönte de största framgångarna, trots en bredd av aktiviteter. IFK Lidingö hade från bildandet 1932 fram till 1986 en huvudstyrelse, även benämnd kretsstyrelse ersätts huvudstyrelsen av en alliansstyrelse och de olika sektionerna inom IFK Lidingö ombildas till klubbar. Alliansstyrelsen utgör en paraplyorganisation för IFK Lidingös olika klubbar liksom ett sammanhållande organ mellan klubbarna och centralstyrelsen för IFK Sverige.

6 IFK Lidingö är en av de mest namnkunniga föreningarna inom IFK Sverige, tillsammans med IFK Göteborg, IFK Norrköping, IFK Mora, IFK Umeå, IFK Helsingborg och IFK Växjö. Men även på andra orter har IFK-föreningarna haft stor betydelse för den svenska idrottsrörelsens utveckling. Inom IFK Lidingö finns idag tio klubbar; alpin (slalom), fotboll, friidrott, konståkning, skridskor, badminton, skidor, orientering, simning och veteranidrott. Det finns även en Kamratförening för gamla IFK:are. Det som IFK Lidingö är mest känd för idag är troligen Lidingöloppet, som är en av Sveriges största terränglöpningstävlingar med många internationella deltagare. IFK Lidingö Slalom IFK Lidingö Slalom bildades den 26 november 1963, som en sektion inom IFK Lidingö. Initiativtagare var två entusiastiska ungrare, tillika forna utförsåkare i det ungerska landslaget, Georg Lohász och Georg Libik. Med från starten var också bland annat Göcke Kågemo och Lage Ekbohm. Intresset för utförsåkning var stort och redan första året hade föreningen fått 65 medlemmar. Från mitten av 1950-talet fanns redan Stockholmsklubben Skades alpina sektion, som mest bestod av Lidingöåkare. Sedan IFK Lidingö Slalom bildats verkade de båda sektionerna parallellt under några år och man arrangerade en del tävlingar tillsammans. Mot slutet av 60-talet upplöstes Skade och många av dess medlemmar gick över till IFK. Berget vid Ekholmsnässjöns södra strand, vid Killinge, utgjorde Lidingös första skidbacke, en brant teknikbacke utan lift. Killingebacken, som idag är helt igenvuxen, ersattes så småningom av Ekholmsnäsbacken, som erbjöd ett större skidåkningsområde med backar anpassade för den breda allmänheten och som dessutom tidigt försågs med en skidlift.

7 En milstolpe i IFK Lidingö Slaloms historia var den internationella parallellslalomtävling som anordnades 1982, samma år som IFK Lidingö firade femtio år. Den TV-utsända galan i Ekholmsnäsbacken samlade cirka åskådare, den då största publiksiffran någonsin på ön. Sedan Ingemar Stenmark skadats och andra storåkare kört ur blev det Lars Göran Halvarsson som vann tävlingen före IFK Lidingös egen Dag Halvorsen. Lidingö Slalomklubb arbetar idag målmedvetet med tonvikt på ungdomsverksamhet och det uttalade syftet är att lära ungdomar tävlingsmässig utförsåkning. Viktigt är dock att satsningen sker både på bredd och på elit. Träningen omfattar såväl barmarks- som snöträning. Klubben har haft känning av de senaste årens dåliga vintrar men med hjälp av snökanoner och läger på annat håll har man kunnat hålla igång ungdomsarbetet hyggligt. Hösten 2005 uppfördes i Ekholmsnäsbacken ett helt nytt modernt snöläggningsystem, som gör att man kan lägga stora mängder snö i backen så fort det är minusgrander. Genom att använda så kallade kyltorn kan man kyla vattnet från Kyrkviken, som används vid tillverkningen av snö En ständig utmaning för klubben är verksamhetens finansiering, som i grunden bygger på ideellt arbete av engagerade föräldrar och andra medlemmar. Klubben har bland annat kioskverksamhet i klubbstugan vid Ekholmsnäsbacken under säsongen. Lidingö Slalomklubb uppbackas också av en aktiv supporterklubb. För att klara verksamheten är klubben beroende av bidrag från olika sponsorer, vilket kräver stora arbetsinsatser. Sedan 2003 är IFK Lidingö Slalom delägare i Ekholmsnäsbackens Skidanläggning AB, som driver skidanläggning i Ekholmsnäsbacken. I januari 2007 invigdes en ny bygellift med en kapacitet på åkare per timme, vilket är tre gånger mer än tidigare. Ekholmsnäsbacken fick även vintern 2007/2008 en tredje nedfart träningsbacken tack vare medlemsinsatser från IFK Lidingö slalom.

8 IFK Lidingö Slalom i Lidingö Stadsarkiv IFK Lidingö Slaloms arkiv omspänner tiden och omfattar för närvarande fem volymer om cirka en halv hyllmeter handlingar. En god inblick i föreningens verksamhet får man genom protokoll och årsberättelser. Protokollserien omfattar åren och årsberättelserna En annan sökingång utgör medlemsbladen, som finns mellan åren Arkivet innehåller även medlemsförteckningar, kassarapporter och en del trycksaker. Likaså finns handlingar sorterade efter ämne; däribland rörande träningsläger, Stenmarksdagen och Ekholmsnäsbacken. I Lidingö Stadsarkiv förvaras även arkivmaterial från IFK Lidingö Friidrott ( ), IFK Lidingö Fotbollssektion ( ), IFK Lidingö Bandysektion ( ) samt IFK Lidingö Skridskoklubb ( ). På Riksarkivet i Stockholm finns arkivmaterial från Idrottsföreningen Kamraternas Centralstyrelse, omfattande åren Faktabladet sammanställt av Jenny Rehn, Ytterligare information om Lidingö stadsarkiv finns på stadens hemsida, Arkivet har inga fasta öppettider men kan besökas efter överenskommelse. Besöksadress: Lidingö stadshus, Stockholmsvägen 50 Postadress: Lidingö Telefon: E-post: stadsarkivet@lidingo.se

LIDINGÖIDROTTEN VILL

LIDINGÖIDROTTEN VILL LIDINGÖIDROTTEN VILL Ett basdokument för idrotten på hälsans ö beslutat vid Idrottsrådets föreningsmöte 30 november 2011 Ett basdokument för idrotten på hälsans ö beslutat vid Idrottsrådets föreningsmöte

Läs mer

Idrottsföreningen kamraterna 1898. En fotbollsklubb för stora och små

Idrottsföreningen kamraterna 1898. En fotbollsklubb för stora och små Idrottsföreningen kamraterna 1898 En fotbollsklubb för stora och små IFK Västerås Fotboll IFK Västerås är en förening med lång och stolt historia. Klubben bildades den 19 mars 1898. Idag finns totalt 170

Läs mer

Idrottshistoriska spåret. Idrotten har förändrats genom historien: följ det idrottshistoriska spåret genom museet och ta del av hur.

Idrottshistoriska spåret. Idrotten har förändrats genom historien: följ det idrottshistoriska spåret genom museet och ta del av hur. Idrottshistoriska spåret Idrotten har förändrats genom historien: följ det idrottshistoriska spåret genom museet och ta del av hur. Idrottshistoriska spåret Vad är idrott? Frågan är enkel men svaret är

Läs mer

Alpin skidåknings kriterier för deltagande i

Alpin skidåknings kriterier för deltagande i De olika idrotternas kriterier för rekommendation av elev till specialidrott (Upprättade av idrotterna 2005-2019) De enskilda idrottsorganisationerna har upprättat specifika kriterier genom så kallade

Läs mer

De olika idrotternas kriterier för rekommendation av elev till specialidrott (Upprättade av idrotterna )

De olika idrotternas kriterier för rekommendation av elev till specialidrott (Upprättade av idrotterna ) De olika idrotternas kriterier för rekommendation av elev till specialidrott (Upprättade av idrotterna 2005-2017) De enskilda idrottsorganisationerna har upprättat specifika kriterier genom så kallade

Läs mer

Måldokument. Falkenbergs FF Antaget av styrelsen den 3 december 2013

Måldokument. Falkenbergs FF Antaget av styrelsen den 3 december 2013 Måldokument Falkenbergs FF Antaget av styrelsen den 3 december 2013 Vision Bli hela Falkenbergs förening. Vara alla falkenbergares stolthet. Ge Falkenberg såväl elitfotboll på nationell toppnivå som en

Läs mer

BLÅ BOKEN. IFK Växjös mål och värderingar. "Bredden ger spetsen"

BLÅ BOKEN. IFK Växjös mål och värderingar. Bredden ger spetsen BLÅ BOKEN IFK Växjös mål och värderingar "Bredden ger spetsen" Barnidrott och elitidrott i skön förening IFK Växjö är en av Sveriges ledande friidrottsföreningar för såväl barnsom elitidrott. Vår förening

Läs mer

ALPINA FOTBOLL FRIIDROTT GYMNASTIK ORIENTERING SKIDOR

ALPINA FOTBOLL FRIIDROTT GYMNASTIK ORIENTERING SKIDOR ALPINA FOTBOLL FRIIDROTT GYMNASTIK ORIENTERING SKIDOR Skidstadion etablerades i mitten av 80-talet och sedan dess har drömmen funnits hos både IFK Mora idrottsallians och deras klubbar samt Mora kommun

Läs mer

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Genom fysiska och mentala utmaningar, möjlighet till sociala sammanhang samt att lära sig acceptera risker och ta ansvar är klättring en unik möjlighet

Läs mer

Idrottshistoriska spåret

Idrottshistoriska spåret Idrottshistoriska spåret Idrotten har förändrats genom historien: följ det idrottshistoriska spåret genom museet och ta del av hur. Vad är idrott? Frågan är enkel men svaret är inte självklart. Hur den

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Värdegrund Alla ska känna glädje och gemenskap. Vi tränar för att må bra utifrån våra egna förutsättningar oavsett ambition. Vi vill inspirera barn och ungdomar till ett livslångt intresse för skidåkning.

Läs mer

Capoeirastrategi 2025

Capoeirastrategi 2025 Capoeirastrategi 2025 Ett långsiktigt arbete mot Världens Bästa Capoeira Bakgrund Ett långsiktigt arbete mot Världens Bästa Idrott Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas

Läs mer

Socialdemokraterna i Uppsala kommun

Socialdemokraterna i Uppsala kommun Socialdemokraterna i Uppsala kommun Vi vill göra Uppsala till en av landets bästa idrottskommuner! De senaste årens fantastiska framgångar inom idrotten visar vilka möjligheter Uppsala har att bli en av

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2133. Idrott. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Enskild motion

Motion till riksdagen 2015/16:2133. Idrott. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2133 av Olof Lavesson m.fl. (M) Idrott Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inkludera idrotten inom ramen

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Värdegrund Alla ska känna glädje och gemenskap. Vi tränar för att må bra utifrån våra egna förutsättningar oavsett ambition. Vi vill inspirera barn och ungdomar till ett livslångt intresse för skidåkning.

Läs mer

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös Välkommen till IFK Stocksund IFK Seriös och generös A Varmt välkommen till IFK Stocksund! KIFK Stocksund startade som en friidrottsklubb 2005. Vi började träna tillsammans och snart sprang flera ungdomar

Läs mer

IFKs värdegrund Inledning:

IFKs värdegrund Inledning: IFKs värdegrund Inledning: Detta dokument har upprättats för att beskriva IFK Mariehamn Fotboll rf ( ungdomsfotboll ) barn och ungdomspolicy. Dokumentet uppdateras årligen före det nya verksamhetsåret

Läs mer

Kompetensutveckling evenemang

Kompetensutveckling evenemang Kompetensutveckling evenemang Innehåll: Fakta sid 3 Kartläggning sid 4 Reflektioner sid 4 Exempel på evenemang sid 6 Resultat sid 7 Exempel på utveckling sid 8 Eventarrangörer från idrotten sid 9 Kompetensutveckling

Läs mer

ÅFF, ÅTVIDABERG OCH FACIT Om konsten att skapa laganda utanför fotbollsplanen Roy Andersson

ÅFF, ÅTVIDABERG OCH FACIT Om konsten att skapa laganda utanför fotbollsplanen Roy Andersson ÅFF, ÅTVIDABERG OCH FACIT Om konsten att skapa laganda utanför fotbollsplanen Roy Andersson Brukskultur Åtvidaberg 2002 ÅFF, Åtvidaberg och Facit Om konsten att skapa laganda utanför fotbollsplanen Roy

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2015/2016 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2015-2016 Styrelsen Grunden för

Läs mer

Alla skall med 2015-2016!

Alla skall med 2015-2016! Barmark Alla skall med 2015-2016! Mål och rekommendationer för åkare inom MASK Skidåkning är och har blivit en året runt sport, där det inför vintersäsongen gäller att vara väl förberedd med en bra barmarksträning

Läs mer

12.1 RS förslag Uteslutning av Svenska Kälksportförbundet

12.1 RS förslag Uteslutning av Svenska Kälksportförbundet 12.1 RS förslag Uteslutning av Svenska Kälksportförbundet Förslag: RS föreslår att RF-stämman beslutar att utesluta Svenska Kälksportförbundet som medlem ur Riksidrottsförbundet; samt att beslutet träder

Läs mer

NOLBY ALPINA SK. Träningskommitté Verksamhetsinriktning

NOLBY ALPINA SK. Träningskommitté Verksamhetsinriktning NOLBY ALPINA SK Träningskommitté Verksamhetsinriktning Bredd & Elit i samma bana Klubbens verksamhet skall vara inriktad på både bredd & elit Träningen skall vara lustfylld och en grund för satsning inom

Läs mer

Idrottsföreningar i kommunen 2016

Idrottsföreningar i kommunen 2016 Idrottsföreningar i kommunen 2016 Kommuner Totalt antal aktiva IF LOKrapporterande Samarbetsföreningar Lindesberg 68 37 34 Ljusnarsberg 17 3 6 Nora 30 (32) 17 (17) 14 (16) Hällefors 24 12 10 (Riksidrottsförbundet,

Läs mer

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsplan Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsplan 2017 Östergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Östergötlands Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Januari 2017 3 Den svenska idrottsrörelsen samlas i en gemensam verksamhetsidé,

Läs mer

Idrottspolitiskt program Hudiksvalls kommun

Idrottspolitiskt program Hudiksvalls kommun Idrottspolitiskt program 2011-2020 Hudiksvalls kommun Förstasidesbilder: Inga Britt Jonsson Sören Olofsson Antaget av kommunfullmäktige den 29 november 2010. Innehållsförteckning Syfte... 1 Metod... 2

Läs mer

tillsammans ska vi dit!

tillsammans ska vi dit! Verksamhetsplan 2015-2020 IFK ÖSTERÅKERS KONSTÅKNINGSKLUBB Bredd och elit tillsammans ska vi dit VERKSAMHETSIDE Att åka konståkning i IFK Österåkers Konståkningsklubb (IFKÖKK) ska innebära glädje, vänskap

Läs mer

Klubbledarpärm. 21. Bidragsinformation. 1. LOKstöd 2. SISU. 3. RF anläggningsbidrag. 4. Idrottslyftet. 5. SISU Kulturarrangemang. 6.

Klubbledarpärm. 21. Bidragsinformation. 1. LOKstöd 2. SISU. 3. RF anläggningsbidrag. 4. Idrottslyftet. 5. SISU Kulturarrangemang. 6. 21. Bidragsinformation 1. LOKstöd 2. SISU 3. RF anläggningsbidrag 4. Idrottslyftet 5. SISU Kulturarrangemang 6. Kommunala bidrag 7. Arvsfonden 8. Svenska Spel 9. RF avtal 1 1. LOKstöd Förkortningen LOK

Läs mer

Utvecklingsresa till Garda 8-11 april 2011

Utvecklingsresa till Garda 8-11 april 2011 Utvecklingsresa till Garda 8-11 april 2011 Syftet med resan är att stärka föreningslivets drivande aktivitets- och organisationsledare. SISU avser att stimulera med utbildning och utvecklingsarbete där

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2017/2018 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2017-2018 Styrelsen Grunden för

Läs mer

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Alla är välkomna att vara med i GSK utifrån sina egna förutsättningar. Vi strävar efter bredd men tar också

Läs mer

Östhammars sportklubb

Östhammars sportklubb Östhammars sportklubb Det finns ett stort intresse för tennis i Östhammars kommun! Tennis ÖSK tennis har två utebanor med grusunderlag samt en bana inomhus med ett underlag som heter bergoplattan. Ungdomsträningen

Läs mer

Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne

Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne Gif Nike F-02/03 (Lomma) delad förstaplats Klimatmatchen Sverige 2014 och vinnare Skåne Utvärdering av Klimatmatchen 2014 i Skåne Martin Lundgren, Skåneidrotten Bakgrund Idrotten är Sveriges största folkrörelse

Läs mer

IFK ÖSTERÅKERS KONSTÅKNINGSKLUBB

IFK ÖSTERÅKERS KONSTÅKNINGSKLUBB Verksamhetsplan 2018-2021 IFK ÖSTERÅKERS KONSTÅKNINGSKLUBB Bredd och elit tillsammans ska vi dit! VERKSAMHETSIDE Att åka konståkning i IFK Österåkers Konståkningsklubb (IFKÖKK) ska innebära glädje, vänskap

Läs mer

Bakgrund. 1. Kön? Kille Tjej. 2. Födelsedatum? (År och månad) 3. Var är du född?

Bakgrund. 1. Kön? Kille Tjej. 2. Födelsedatum? (År och månad) 3. Var är du född? Bakgrund 1. Kön? Kille Tjej 2. Födelsedatum? (År och månad) 3. Var är du född? Sverige Norge, Danmark, Finland, Island Europa, men inte Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island Utanför Europa 4. Är du

Läs mer

Datum 2013-04-15. att beslutet gäller under förutsättning att Fyrisfjädern vinner upphandlingen av Nationellt badminton center

Datum 2013-04-15. att beslutet gäller under förutsättning att Fyrisfjädern vinner upphandlingen av Nationellt badminton center KS 7 7 MAJ 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Roger Jo Linder Datum 2013-04-15 Diarienummer KSN-2013-0591 Kommunstyrelsen Nationellt Badminton Center Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös

Välkommen till IFK Stocksund IFK. Seriös och generös Välkommen till IFK Stocksund IFK Seriös och generös A Varmt välkommen till IFK Stocksund! KIFK Stocksund startade som en friidrottsklubb 2005. Vi började träna tillsammans och snart sprang flera ungdomar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Falköpings AIK slalom

VERKSAMHETSPLAN Falköpings AIK slalom VERKSAMHETSPLAN Falköpings AIK slalom 2011-2012 Lite fakta om Falköpings AIK Slalom FAIK Slalom är en framgångsrik slalomklubb som under åren haft glädjen att se många av sina åkare göra sig gällande även

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Gotlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning Gotlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Gotland Box 1030, 621 21 Visby Tfn: 0498-20 70 53 Fax: 0498-21 54 74 E-post gi@gotsport.se,

Läs mer

Idrotten. en resurs för kommunen

Idrotten. en resurs för kommunen Idrotten en resurs för kommunen AVSIKTSFÖRKLARING 2010 1 Idrottsrörelsen tar starkt avstånd från användandet av droger, våld och dopning. Idrotten står för rent spel. Idrotten och dess ledare är i många

Läs mer

Idrott som förändrar världen

Idrott som förändrar världen Idrott som förändrar världen Special Olympics sporrar och stimulerar För barn och unga med utvecklingsstörning kan det vara svårt att hitta en meningsfull fritid. I många fall leder det till isolering,

Läs mer

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd

Hammarby IF DFF. En förening som satsar både på Topp & Bredd Hammarby IF DFF En förening som satsar både på Topp & Bredd Innehållsförteckning - Historik och Fakta - Organisation - Bredd & Elit - Spelar, ledar - och föräldraroller - Fotbollsstegen - Ekonomi - Marknad

Läs mer

IFFK Verksamhetsplan 2016

IFFK Verksamhetsplan 2016 IFFK Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 IF Finströms Kamraterna r.f. kommer att bedriva verksamhet inom juniorfotboll, friidrott, bordtennis, innebandy samt lek och rörelse. Föreningen kommer även

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR MOTALA AIF OL 2014

VERKSAMHETSPLAN FÖR MOTALA AIF OL 2014 VERKSAMHETSPLAN FÖR MOTALA AIF OL 2014 Motala AIF Orienteringslag 1 2014-02-19 MOTALA AIF ORIENTERINGSLAG Långsiktig verksamhetsidé och mål antagna i våra stadgar: Idrottens idé och inriktning Idrott är

Läs mer

SVERIGES SCHACKFÖRBUND

SVERIGES SCHACKFÖRBUND SVERIGES SCHACKFÖRBUND Styrelsen 2007-02-03 Plan för MARKNADSFÖRING av svenskt schack - synas.. - säljas.. - stimuleras... - styras.. Inledning Schack har i breda kretsar blivit en symbol för taktik och

Läs mer

Idrottskonsulenter diskuterar följeforskningens resultat

Idrottskonsulenter diskuterar följeforskningens resultat Idrottskonsulenter diskuterar följeforskningens resultat Åsa Bringsén Idrottskonsulenter hade en central roll som stödpersoner för idrottsföreningar generellt och för de olika delregionala FMI projekten

Läs mer

BLÅ BOKEN. IFK Växjö s mål och värderingar. Bredden ger spetsen

BLÅ BOKEN. IFK Växjö s mål och värderingar. Bredden ger spetsen BLÅ BOKEN IFK Växjö s mål och värderingar Bredden ger spetsen BARNIDROTT OCH ELITIDROTT i en skön förening IFK Växjö är en av Sveriges ledande friidrottsföreningar för såväl barn- som elitidrott. Vår

Läs mer

Idrott för barn: sociologi, fysiologi och skador (med några högst personliga synpunkter)

Idrott för barn: sociologi, fysiologi och skador (med några högst personliga synpunkter) Tönus Idrottsmedicinkurs, Visby Måndag den 13 juni 2016 Idrott för barn: sociologi, fysiologi och skador (med några högst personliga synpunkter) Åke Andrén-Sandberg Kirurg, 6-barnsfar långvarigt ungdomsledare

Läs mer

Idrott en bra start i livet

Idrott en bra start i livet Idrott en bra start i livet Idrotten ger både vuxna och barn möjlighet att röra sig, utmana sig själv eller varandra och ha roligt. Att vara medlem i en idrottsförening ger möjligheter att snabbt hitta

Läs mer

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy

Hallstahammars SK FOTBOLL. Policy Hallstahammars SK FOTBOLL Policy Denna policy är tänkt som ett stöd för alla som deltar i klubbens verksamhet. Vid tveksamheter bör ledare, spelare, föräldrar och övriga funktionärer ta kontakt med styrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan Ekängens IF. Verksamhetsåret 2014

Verksamhetsplan Ekängens IF. Verksamhetsåret 2014 Verksamhetsplan Ekängens IF Verksamhetsåret 2014 2(6) 1 Innehåll 2 Föreningsutveckling 2014...3 2.1 Administration...3 2.1.1 Ekonomi...3 2.1.2 Byggnader och planer...3 2.1.3 Marknadsföring och varumärke...4

Läs mer

Varmvattenbassäng för vattengymnastik/rehab - Friidrotten behöver ytor för kastgrenar. - På sikt vad händer med Hofvallen = borde vara 8 löparbanor.

Varmvattenbassäng för vattengymnastik/rehab - Friidrotten behöver ytor för kastgrenar. - På sikt vad händer med Hofvallen = borde vara 8 löparbanor. Bygga ihop Ladängen och Gustavsbergsbacken (och ett bättre snökanonsystem så vi kan få tidig snö) Kampsportens Hus. Konstgräsplaner (Inget ombytesrum, Tallvallen, 2 sportfält, 1 råplan, 1 Odenvallen, 1

Läs mer

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening

Policy. Möjligheternas förening Ope Idrottsförening Policy Möjligheternas förening Ope Idrottsförening POLICY MÖJLIGHETERNAS FÖRENING Kamratskap Trygghet Glädje Gemenskap Fotboll Efter egen förmåga Stärkt självkänsla Lek Inledning Ope IF är en av norrlands

Läs mer

Dokumentets syfte Dokumentet syftar till att beskriva riktlinjer för fördelningsprinciper som tillämpas för idrottsanläggningar och idrottslokaler

Dokumentets syfte Dokumentet syftar till att beskriva riktlinjer för fördelningsprinciper som tillämpas för idrottsanläggningar och idrottslokaler RIKTLINJE Fördelningsprinciper som tillämpas för idrottslokaler och idrottsanläggningar Dokumentets syfte Dokumentet syftar till att beskriva riktlinjer för fördelningsprinciper som och idrottslokaler

Läs mer

SLÄKTFORSKA FÖRENINGSARKIVET VÄSTERNORRLAND

SLÄKTFORSKA FÖRENINGSARKIVET VÄSTERNORRLAND SLÄKTFORSKA FÖRENINGSARKIVET VÄSTERNORRLAND Omslagsbilden fotad av Anna Porsmyr Version 1 2017 Föreningsarkivet Västernorrland www.foreningsarkivet.se OM FÖRENINGSARKIVET VÄSTERNORRLAND Föreningsarkivet

Läs mer

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Anders Wahlström Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna Twitter: @anderswahlstrom Att leda en förening eller ett förbund utifrån ett barnperspektiv 1989

Läs mer

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med!

Rosersbergs IK. Den stora klubben i det lilla samhället. Alla får vara med! Rosersbergs IK Den stora klubben i det lilla samhället Alla får vara med! rosersbergsik.se Det du håller i din hand är information till dig som aktiv, ledare/ tränare, förälder, medlem eller blivande medlem.

Läs mer

SÅ HÄR BEDRIVER VI UNGDOMSVERKSAMHETEN I. en skrift som redovisar vilja och inriktning för ungdomsverksamheten i Stehags AIF. Ver1.

SÅ HÄR BEDRIVER VI UNGDOMSVERKSAMHETEN I. en skrift som redovisar vilja och inriktning för ungdomsverksamheten i Stehags AIF. Ver1. 2008 SÅ HÄR BEDRIVER VI UNGDOMSVERKSAMHETEN I en skrift som redovisar vilja och inriktning för ungdomsverksamheten i Stehags AIF Ver1.0-2008-01-15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD... 3 1. PRESENTATION... 3

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 IDROTTSPOLITISKT PROGRAM FÖR ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunstyrelsen 2013-10-01, att gälla från och med 2014-01-01 Idrotten spelar en central roll för Eslöv. Med en lång tradition av ett rikt föreningsliv

Läs mer

Välkommen till SDF konferens. 22-23 november 2013

Välkommen till SDF konferens. 22-23 november 2013 Välkommen till SDF konferens 22-23 november 2013 Grattis Värmlands Orienteringsförbund, Värmland och Arvika! PROGRAM 22 november 12.00 Lunch 13.00 Föreläsning, Peter Eriksson barn och ungdomsansvarig

Läs mer

Ung livsstil i Täby 2013 Andra presentationen inför nämnden. 9 december 2013.

Ung livsstil i Täby 2013 Andra presentationen inför nämnden. 9 december 2013. Ung livsstil i Täby 2013 Andra presentationen inför nämnden. 9 december 2013. Av Ulf Blomdahl. E-post: ulf.blomdahl@telia.com tel. 070/ 665 11 21 Stig Elofsson. E-post: stig.elofsson@socarb.su.se tel.

Läs mer

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år

Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år Ledarguiden IS Halmia Ungdom 4-19 år 1. Klubbens historia 1907 Idrottssällskapet Halmia bildas den 16 juni. 1912 Halmstad IF besegras med 5-3 1914 Första utländska matchen mot Köpenhamn 1924 IS Halmia

Läs mer

Grattis! Du är förälder till en skidåkare!

Grattis! Du är förälder till en skidåkare! Grattis! Du är förälder till en skidåkare! Att vara medlem i Svegs Alpina Klubb har en rad fördelar, men kräver också en del engagemang. Det bästa med vår klubb är, att vi lär känna alla barn och föräldrar

Läs mer

Idrotten i siffror 68* SF SDF föreningar. Östergötland IDROTTEN I SAMHÄLLET. Norrbotten. Västernorrland. Jämtland/ Härjedalen.

Idrotten i siffror 68* SF SDF föreningar. Östergötland IDROTTEN I SAMHÄLLET. Norrbotten. Västernorrland. Jämtland/ Härjedalen. RF VERKSAMHETSBERÄTTELSE 28 1 Idrotten i siffror IDROTTENS ORGANISATION RF = Riksidrottsförbundet SF = specialidrottsförbund DF = distriktsidrottsförbund SDF = specialdistriktsidrottsförbund RF 68* SF

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2012/2013 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2012-2013 Styrelsen Grunden för

Läs mer

Ansökan om medlemskap i Riksidrottsförbundet för Svenska Cheerleadingförbundet

Ansökan om medlemskap i Riksidrottsförbundet för Svenska Cheerleadingförbundet Ansökan om medlemskap i Riksidrottsförbundet för Det här är cheerleading Cheerleading är en lagidrott som genomsyras av sammanhållning, tillit och ömsesidig respekt. Idrotten är till för alla oavsett ålder,

Läs mer

Bidrag till föreningar för preparering av skidspår

Bidrag till föreningar för preparering av skidspår 2015-05-28 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2014/173 Fritidsnämnden Bidrag till föreningar för preparering av skidspår Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att i fast bidrag bevilja Järla Orientering

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Mål Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en

Läs mer

Idrottens finansiering 2006

Idrottens finansiering 2006 Idrotts-Sverige 22.000 idrottsföreningar Halva befolkningen mellan 7-70 år är medlem i en idrottsförening. (3,5 miljoner) Två miljoner aktiva varav 7000 elitidrottare. 500.000 ideella ledare I lagen skolas

Läs mer

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012.

Sigtuna IF:s föreningspolicy. Blå Tråden. Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s föreningspolicy Blå Tråden Antagen på Sigtuna IF:s ordinarie årsmöte den 21 mars 2012. Sigtuna IF:s verksamhetsidé Sigtuna IF skall stå för glädje, trygghet och kvalité där alla människors

Läs mer

Vision Hilti Stockholm 2020 Idrott, skola, hem i ett levande Hägersten- Liljeholmen- Årsta.

Vision Hilti Stockholm 2020 Idrott, skola, hem i ett levande Hägersten- Liljeholmen- Årsta. Vision Hilti Stockholm 2020 Idrott, skola, hem i ett levande Hägersten- Liljeholmen- Årsta. Martin Lindqvist Ordförande Hilti Brazilian Jiu- Jitsu Klubb Mob. 0704216128 E- post: martin@glykol.com Peder

Läs mer

Svenska folkets idrotts- och motionsvanor

Svenska folkets idrotts- och motionsvanor Svenska folkets idrotts- och motionsvanor 1 Svenskarnas idrottsvanor Vi vet att idrott och motion tillhör svenskarnas mest populära fritidsintressen. Men hur mycket motionerar vi? Vilka idrotter ägnar

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening.

Läs mer

I slutet på 80-talet innehade han också inofficiella världsrekord på "den flygande kilometern", som bäst 176 km/tim.

I slutet på 80-talet innehade han också inofficiella världsrekord på den flygande kilometern, som bäst 176 km/tim. Ola Rylander Medlem nr 17 av Svenska Handikappidrottens Hall of Fame Motivering Ola Rylander tillhörde under 1980 talet världseliten i de alpina grenarna. Vid sidan om pisterna var han handikappidrottens

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN JÄRFÄLLA SKIDKLUBB

VERKSAMHETSPLAN JÄRFÄLLA SKIDKLUBB VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 JÄRFÄLLA SKIDKLUBB Förslag till årsmöte 2018-04-22 Sida 1 av 5 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 En omarbetning av tidigare verksamhetsplan har gjorts där en anpassning har skett till

Läs mer

Verksamhetsplanering 2018 Föreningsstöd och utbildning

Verksamhetsplanering 2018 Föreningsstöd och utbildning Verksamhetsplanering 2018 Föreningsstöd och utbildning Upplands Idrottsförbunds roll stödja företräda utveckla - leda Företräda idrottsrörelsen Fördela och följa upp medel Regional intressepolitik Sammanhållande

Läs mer

Sponsor- satsning 2011

Sponsor- satsning 2011 Sponsorsatsning 2011 1. Huvudpartners För 65 000 kr får du: Inbjudan till Diamond League Stockholm 2011 IK Ymer Kommer att anordna en resa till Stockholm och Diamond League 2011. I paketet ingår resa

Läs mer

Med denna folder vill vi ge en inblick i föreningen och den verksamhet som vi bedriver.

Med denna folder vill vi ge en inblick i föreningen och den verksamhet som vi bedriver. Välkommen till Tunafors Slalom! Klubben är en ideell förening med ca 90 medlemmar med åkare i åldrarna 5-20 år. Klubben har för avsikt att stötta ungdomar som vill åka och tävla i alpin utförsåkning. Klubben

Läs mer

EN FÖRENING I SVENSKA SKRIDSKOFÖRBUNDET

EN FÖRENING I SVENSKA SKRIDSKOFÖRBUNDET EN FÖRENING I SVENSKA SKRIDSKOFÖRBUNDET BARA EN SOLSKENSHISTORIA Det är en fantastisk lördag i slutet av april och vattnet i sjön Namnlösen glittrar i kapp med solen. Namnlösa, där jag bor, är en liten

Läs mer

Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag

Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag uppolfie STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sten Larsson 2016-09-06 IFN-2016-0113 Idrott- och fritidsnämnden Förändrade markeringsavgifter och föreningsbidrag Förslag till beslut

Läs mer

Verksamhetsplan för Jönköpings KK för verksamhetsåret 2019

Verksamhetsplan för Jönköpings KK för verksamhetsåret 2019 Verksamhetsplan för Jönköpings KK för verksamhetsåret 2019 Föreningens övergripande målsättning ska enligt stadgarna bedriva kanotsport i enlighet med idrottsrörelsens verksamhetsidé, vision och värdegrund.

Läs mer

Verksamhetsplan UEK 2014-2016

Verksamhetsplan UEK 2014-2016 Verksamhetsplan UEK 2014-2016 Detta dokument innefattar Växjö Golfklubbs Ungdoms och Elitkommités verksamhetsplan. Den täcker tre år framöver. Det ska användas som ett arbetsdokument med en tydling inriktning

Läs mer

RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD

RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD RF:s REGLER MED KOMMENTARER FÖR STATLIGT LOKALT AKTIVITETSSTÖD (Beslutade av RS den 8 december 1997 samt reviderade av RS den 21-22 november 2002 och den 1-2 december 2003) 1 BIDRAGSBERÄTTIGADE FÖRENINGAR

Läs mer

Idrottsminnen från 1950-talet. Gossis framgångsrika friidrottare

Idrottsminnen från 1950-talet. Gossis framgångsrika friidrottare mina doc: Gossis Idrottsminnen Rolf Lindelöf Februari 2011 Idrottsminnen från 1950-talet. Gossis framgångsrika friidrottare Startade tidigt Skolungdomens årliga friidrottstävlingar på Stockholms Stadion

Läs mer

Matforsracet Sponsorreferat

Matforsracet Sponsorreferat Matforsracet 2014 Sponsorreferat Den 16 mars gick Matforsracet av stapeln, denna gång på Södra berget på grund av snöbrist i Matfors. Det var totalt 106 barn och ungdomar som startade. 0-6 år hade en kortare

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2016 2018 Innehållsförteckning Bild 3-7 Bild 8-9 Riksidrottsförbundets strategidokument (antaget maj 2015), Tennisförbundets vision, mission, kärnvärderingar (antaget april 2014 ) Bild

Läs mer

Externa talare under helgen

Externa talare under helgen Välkomna Externa talare under helgen Klara Edlund, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och docent i psykologi vid Uppsala Universitet (medverkar i Gymnastikförbundets Medicinska Expertteam) PG Fahlström,

Läs mer

2006-01-16. Föreningens policy. ÖSK policy 1 (6)

2006-01-16. Föreningens policy. ÖSK policy 1 (6) Föreningens policy ÖSK policy 1 (6) Policy för föreningen Östhammars sportklubb Innehållsförteckning 1 ÖSK:S GRUNDSYN...3 2 AVSIKTEN MED ÖSK:S SKRIVNA POLICYDOKUMENT.... 3 3 POLICYOMRÅDEN...3 3.1 KLUBBKÄNSLA

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR KGoIF SKIDOR

VERKSAMHETSPLAN FÖR KGoIF SKIDOR VERKSAMHETSPLAN FÖR KGoIF SKIDOR 2009-2010 1 Ändamål. Föreningen skall bedriva följande idrotter; Längdskidåkning Allmänt Föreningen skall bedriva sin idrottsliga verksamhet i enlighet med idrottens mål

Läs mer

Säsongen 2014-2015. En av Jämtlands barnvänligaste skidanläggningar endast 35 minuter från Östersund www.gallosk.se

Säsongen 2014-2015. En av Jämtlands barnvänligaste skidanläggningar endast 35 minuter från Östersund www.gallosk.se Säsongen 2014-2015 En av Jämtlands barnvänligaste skidanläggningar endast 35 minuter från Östersund Ordförande Ordförande Lars Eklund, 0693-208 44 Hannåsen 130, 840 50 Gällö Vice Ordförande Barbro Henriksson,

Läs mer

Svenska Bågskytteförbundet Ett examensarbete i Högre Tränarutbildning. Fler ungdomar i föreningarna

Svenska Bågskytteförbundet Ett examensarbete i Högre Tränarutbildning. Fler ungdomar i föreningarna Svenska Bågskytteförbundet Ett examensarbete i Högre Tränarutbildning Fler ungdomar i föreningarna En undersökning om vad föreningarna gör för att rekrytera och behålla ungdomar. Rikard Dylander Motala

Läs mer

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM

IDROTTSPOLITISKT PROGRAM IDROTTSPOLITISKT PROGRAM Idrottspolitiskt program för Nora kommun antaget av fullmäktige den 14 oktober 2015, 120 att gälla från 2016-01-01 tillsvidare, revideras under kommande mandatperiod Nora kommun

Läs mer

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan

Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan Västergötlands Skidförbunds & Kommittéernas Verksamhetsplan 2016/2017 VÄSTERGÖTLANDS SKIDFÖRBUNDS sättningar och verksamhetsinriktningar för Styrelsen och Kommittéerna 2016-2017 Styrelsen Grunden för

Läs mer

IFK LIDINGÖ SIMKLUBB Ny simhall på Lidingö behov och prioriteringar

IFK LIDINGÖ SIMKLUBB Ny simhall på Lidingö behov och prioriteringar IFK LIDINGÖ SIMKLUBB Ny simhall på Lidingö behov och prioriteringar 5 FEBRUARI 2015, STADSHUSET MÖTE MED ANNA RHEYNEUCLAUDES KIHLMAN (M) OCH CARL-JOHAN SCHILLER (KD) JAN W. SJÖSTRÖM, STYRELSELEDAMOT OCH

Läs mer

Verksamhetsplan, Ekängens IF. Verksamhetsåret 2015

Verksamhetsplan, Ekängens IF. Verksamhetsåret 2015 Verksamhetsplan, Ekängens IF Verksamhetsåret 2015 2 (7) 1 Innehåll 2 Föreningsutveckling 2015... 3 2.1 Administration... 3 2.1.1 Ekonomi... 3 2.1.2 Byggnader och planer... 3 2.1.3 Marknadsföring och varumärke...

Läs mer

Vägarna till elitnivå Goda idrottsliga utvecklingsmiljöer Presentation Diskussion. Det här med talang. Talang vår arbetsdefinition

Vägarna till elitnivå Goda idrottsliga utvecklingsmiljöer Presentation Diskussion. Det här med talang. Talang vår arbetsdefinition Vägarna till elitnivå Goda idrottsliga utvecklingsmiljöer Presentation Diskussion BTH Idrottsakademi, Karlskrona 29 Maj, 2018 PG Fahlström pergoran.fahlstrom@lnu.se Det här med talang. Talang, talangutveckling:

Läs mer

Föreningsträdet Simning. Framtiden

Föreningsträdet Simning. Framtiden Föreningsträdet Simning Framtiden Junior- och seniortiden Skola - idrott Framtidens ledare Aktiva 16 år Handledning Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL STIPENDIEUTDELNINGEN 2017

VÄLKOMMEN TILL STIPENDIEUTDELNINGEN 2017 VÄLKOMMEN TILL STIPENDIEUTDELNINGEN 2017 Olivia Wänglund Bergsåker Badmintonklubb/Selånger FK U17 SM Göteborg 2017 vann damdubbel tillsammans med Tilda Sjöö (Uppsala) och blev tvåa i Mixeddubbel tillsammans

Läs mer

KAMRAT-NYTT. Sök stipendium nu! NR. 3 / 2019 ÅRGÅNG 11. IFK Wreta Kloster -med anor och lju. från Centralstyrelsen. Stipendiaten Moas rapport

KAMRAT-NYTT. Sök stipendium nu! NR. 3 / 2019 ÅRGÅNG 11. IFK Wreta Kloster -med anor och lju. från Centralstyrelsen. Stipendiaten Moas rapport KAMRAT-NYTT från Centralstyrelsen Sök stipendium nu! Stipendiaten Moas rapport IFK Wreta Kloster -med anor och lju s framtid! NR. 3 / 2019 ÅRGÅNG 11 1 Bästa Kamrater! Jahapp, det var den sommaren, det!

Läs mer