Här&Nu beskrivning. Dokumentdatum: Ärendenummer: TRV 2013/663 1(29) Trafikverket. Telefon:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Här&Nu beskrivning. Dokumentdatum: 2013-11-27 Ärendenummer: TRV 2013/663 1(29) Trafikverket. Telefon: 0771-921 921 trafikverket@trafikverket."

Transkript

1 Trafikverket Telefon: Här&Nu beskrivning 1(29)

2 Innehåll Funktioner... 4 Ansökan om behörighet och tillgång till Här&Nu... 4 Kontaktuppgifter... 5 Att använda Här&Nu... 6 Inställningar... 6 Moduler... 6 Anpassa en modul... 7 Urval i en modul... 7 Visa aktuellt tågläge... 9 Länk till aktuellt tågläge för ett tåg... 9 Tåglägesbilder Visa tåg Visa trafikplats Tåglägesrapportering Att K-rapportera Att orsaksrapportera på nivå Rapportera ett tåg rapporteringsrad Rapportera ett tåg tidtabell Rapportera flera tåg Händelser Länk till information om en händelse Rapportera en händelse Rapportera flera händelser (29)

3 Visa en händelse Visa flera händelser Operativ Karta Funktioner Information i kartan - Lagerlista Systemsamband Operativt trafikinformationssystem Informationskällor Informationsmottagare (29)

4 Introduktion Denna information riktar sig till företag som i sin verksamhet har behov av att: Se det aktuella läget för tåg som trafikleds av Trafikverket Kunna göra viss rapportering gällande tågtrafiken Trafikverket tillhandahåller kostnadsfritt funktioner för dessa syften. Funktionerna finns i en webbtillämpning som kallas Här&Nu som är åtkomlig via Trafikverkets webbplats. Funktioner De funktioner som finns är: Visa händelser Orsaksrapportera händelser på nivå 3 Orsaksrapportera tåg på nivå 3 K-rapportera tåg Visa aktuellt läge för tåg Visa aktuellt tågläge på trafikplats Visa tåglägesbilder En operativ karta Funktionerna beskrivs mer i detalj längre fram i det här dokumentet. Ansökan om behörighet och tillgång till Här&Nu Ansökan om behörigheter och tillgång till Här&Nu görs på den blankett som finns att hämta via Trafikverkets webbplats. De här behörigheterna finns: Titta på Tåglägesbilder och fråga på aktuellt tågläge K-rapportering av tåg och orsaksrapportering på nivå 3 Då en användare fått behörighet kommer det att finnas en länk till Här&Nu när man loggat in via Trafikverkets webbplats. 4(29)

5 Kontaktuppgifter Felanmälan av Här&Nu kan göras dygnet runt till Trafikverket Användarstöd IT på telefon Anmälaren ska uppge Från vilket företag man ringer Vilket användarnamn som används för inloggning i Trafikverkets webbplats Att felanmälan gäller Här&Nu En så detaljerad beskrivning av felet som möjligt Användare som har synpunkter på funktioner eller information i Här&Nu, ska vända sig till en utsedd kontaktperson inom sitt företag. Kontaktpersonen kan sedan vända sig till Trafikverket. 5(29)

6 Att använda Här&Nu Varje sida i Här&Nu är uppbyggd av moduler som visar önskad funktion. Inställningar Uppe till höger finns länken Ändra inställningar. Genom att klicka på länken får du en vy med möjlighet att ändra namn på aktuell sida, ta bort sida, och att ändra kolumnuppsättning så att modulerna på sidan visas på det sätt som passar dig bäst. Klicka på länken Dölj inställningar uppe till höger på sidan, för att dölja vyn. Ovanför länken för att ändra inställningar finns länken Återställ inställningar. Genom att klicka på länken återställs alla inställningar till en standardinställning. Moduler Uppe till höger finns länken Lägg till modul. 6(29)

7 Genom att klicka på länken får du en vy med möjlighet att på aktuell sida lägga till moduler som innehåller de olika funktionerna. Klicka på länken Dölj moduler uppe till höger på sidan, för att dölja vyn. Modulerna kan flyttas inom sidan genom att med muspekaren ta tag i listen överst i modulen och dra den till önskad plats. För att ta bort en modul från en sida, klicka på krysset längst upp till höger i modulen. Anpassa en modul Genom att klicka på anpassa får du en vy där du kan göra inställningar för att välja textstorlek, och för att välja vilka kolumner som ska visas. Klicka på Spara när du gjort dina val, eller Avbryt. Urval i en modul För att visa eller dölja urvalsmöjligheterna i en modul klickar du på den dubbla nedåt- eller uppåtpilen som finns under stängningskrysset uppe till höger. Läs mer om Urval i beskrivningen av varje modul. 7(29)

8 Om du vill uppdatera tåginformationen manuellt klickar du på symbolen för uppdatering som blir synlig då du dolt urvalsmöjligheterna. Du kan göra en manuell uppdatering även om du i Urval har valt att ha automatisk uppdatering. 8(29)

9 Visa aktuellt tågläge Länk till aktuellt tågläge för ett tåg Överallt där ett tågnummer visas finns en klickbar länk som öppnar ett fönster som visar ett tågs tidtabell och alla tåglägesrapporter som hör till det. 9(29)

10 Periodinformation för ett tåg I modulen Visa tåg och i fönstren som visar ett tågs tidtabell finns den klickbara länken Visa periodinformation för tåg Då du klickar på länken öppnas ett fönster som visar periodinformationen för det tåguppdrag som tåget ingår i, och tåguppdragets tidtabell för det sökta utgångsdatumet. 10(29)

11 Tåglägesbilder Tåglägesbilder kan användas för att titta på bilder som i tabellform visar en sammanställning av det aktuella läget för ett antal tåg. I Urval kan du välja vilken tåglägesbild som ska visas i modulen. De tåglägesbilder som är valbara är de som finns upplagda för ditt företag. Om du saknar tåglägesbilder som visar det du har behov av, prata med ditt företags kontaktperson som i sin tur kontaktar Trafikverket som administrerar tåglägesbilderna. Genom att klicka på Filter längst ned till höger i modulen, får du en sida som visar de inställningar och filtreringar som gäller för tåglägesbilden. Om du vill förändra filtreringen i en bild, prata med ditt företags kontaktperson som i sin tur kontaktar Trafikverket, som administrerar tåglägesbilderna. 11(29)

12 Visa tåg Visa tåg kan användas för att se aktuellt läge för ett tåg. Om tåget ingår i en tågkedja, visas information för alla tåg som ingår i kedjan. I Urval skriver du utgångsdatum (förvalt dagens datum) och tågnummer för den sökning du vill göra, klicka därefter på Visa. Aktuellt läge för tåget visas i tabellen och uppdateras automatiskt allteftersom tillgänglig information förändras om rutan vid Automatisk uppdatering är ibockad. Visa trafikplats Visa trafikplats kan användas för att se aktuellt tågläge på en eller flera trafikplatser. I Urval anger du vilka trafikplatser du vill se det aktuella tågläget för. Du gör det genom att skriva in en trafikplatssignatur i fältet för detta. Vill du se läget för fler än en trafikplats, skriver du in signaturerna separerade med ett kommatecken. Du anger även tidsintervall för sökningen, antingen genom att ange relativa tider utifrån tågens planerade tider, eller genom att ange fasta tider med från- och tilldatum och klockslag (förvalt dagens datum). Du kan välja att sortera visningen av informationen, antingen på planerad tid, faktisk tid, eller på tågnummer. Du kan välja att inte visa inställda tåg genom att bocka i rutan för det. 12(29)

13 Tåglägesrapportering Funktionerna för att rapportera tåg kan användas för att k-rapportera, eller orsaksrapportera på nivå 3. Att K-rapportera Om en K-rapport ska göras, visas en grön ram runt tidsfältet i kolumnen K-rapport Tiden kan rapporteras på något av följande sätt: 5 eller +5: Fem minuter försenat 0: Rätt tid M5 eller -5: Fem minuter tidigt 1200 eller 12:00: Det verkliga klockslaget Om tiden för K-rapporten innebär att orsaksrapportering ska göras, visas en rullgardinsmeny med valbara orsaker när du lämnar fältet i kolumnen K-rapport. När du valt orsak genom att markera den i rullgardinsmenyn rapporteras den automatiskt. Att orsaksrapportera på nivå 3 Om en tidrapport har en förseningsorsak som kan rapporteras eller ändras visas detta genom att det finns en rullgardinsmeny med valbara orsaker i kolumnen Orsak efter någon av kolumnerna Ankomst eller Avgång. När du valt orsak genom att markera den i rullgardinsmenyn rapporteras den automatiskt. Observera att om du rapporterar eller ändrar orsaken så rapporteras eller ändras den i den händelse som rapporterats som orsakande (händelseid visas med H i kolumnen Kompl info). Det innebär att orsaken rapporteras eller ändras för alla tåg som rapporterats med den aktuella händelsen som orsak. 13(29)

14 Rapportera ett tåg rapporteringsrad Rapportera ett tåg rapporteringsrad kan användas om du t.ex. bara ska k-rapportera ett tåg då det är klart för avgång från en trafikplats. Du rapporterar genom att skriva in tågnummer och trafikplatssignatur, ev. ändra utgångsdatum, och sedan trycka på Tabtangenten eller klicka med musen någon annanstans än i det fält du skrivit i. Om tåget ska k-rapporteras gör du det i det i fältet som markeras med grön ram. Om tåget ska orsaksrapporteras väljer du orsak ur rullgardinsmenyn, antingen för en tidrapport (orsaksrapportering på nivå 3) eller för en k-rapport. Rapportera ett tåg tidtabell Rapportera ett tåg tidtabell kan användas om du vill se ett tågs hela tidtabell för att se vilka rapporter som ska göras, och rapportera dessa. I Urval skriver du utgångsdatum (förvalt dagens datum) och tågnummer för den sökning du vill göra, klicka därefter på Visa. Aktuellt läge för tåget visas i tabellen och uppdateras automatiskt allteftersom tillgänglig information förändras om rutan vid Automatisk uppdatering är ibockad. 14(29)

15 Rapportera flera tåg Rapportera flera tåg kan användas för att k-rapportera ett tåg eller orsaksrapportera på nivå 3. I Urval anger du vilket urval du vill ha av tåg som ska rapporteras. De filtreringar av rapporter som kan göras är K-rapporter k-rapporter som ska göras visas Tidrapporter orsaksrapporter som kan göras på nivå 3 visas Du kan välja båda alternativen i samma sökning. Selekteringen kan göras utgående från Företag Välj ett företag i rullgardinsmenyn Trafikplatser Vill du göra rapportering fler än en trafikplats, skriver du in signaturerna separerade med ett kommatecken Du kan välja båda alternativen i samma selektering. Du anger även tidsintervall för sökningen, antingen genom att ange relativa tider utifrån tågens planerade tider, eller genom att ange fasta tider med från- och tilldatum och klockslag (förvalt dagens datum). Då kommer de rapporter som ska göras att visas markerade i en lista (se vidare under Att K-rapportera och Att orsaksrapportera på nivå 3) när du klickat på Visa. Aktuellt läge för tåget visas i tabellen och uppdateras automatiskt allteftersom tillgänglig information förändras om rutan vid Automatisk uppdatering är ibockad. 15(29)

16 Händelser Trafikverkets definition av händelser: Då något har hänt som påverkar eller bedöms kunna påverka tågföringen eller anläggningens funktion ska en händelse skapas. Länk till information om en händelse Överallt där en händelseid visas som orsak finns en klickbar länk som öppnar ett fönster som visar detaljerad information om händelsen. 16(29)

17 Rapportera en händelse Rapportera en händelse kan användas för att orsaksrapportera en händelse på nivå 3. I Urval skriver du händelsenumret, klicka därefter på Visa. Händelsen visas, och om den kan orsaksrapporteras på nivå 3 visas en rullgardinsmeny med med valbara orsaker. När du valt orsak genom att markera den i rullgardinsmenyn rapporteras den automatiskt. Rapportera flera händelser Rapportera flera händelser kan användas för att orsaksrapportera flera händelser på nivå 3. Händelser som kan visas är De som avslutats inom en viss tid tillbaka Aktiva händelser, d.v.s. händelser som inte avslutats Händelser där orsaksrapportering på nivå 3 ska göras med möjlighet att göra denna rapportering I Urval anger du vilka händelser du vill se: 17(29)

18 De filtreringar av händelser som kan göras är Under Period väljer du vilka händelser som ska visas utgående från deras starttider, antingen genom att ange relativa tider eller genom att ange fasta tider med från- och tilldatum och klockslag (förvalt dagens datum). Under Alternativ väljer du vilka händelser som ska visas utgående från om de är aktiva, eller om de kan eller ska orsaksrapporteras: o o o o Visa endast aktiva händelser Visar alla händelser som inte avslutats och som är inom vald tidsperiod Visa endast händelser som kan orsaksrapporteras Visar alla händelser som är inom den valda perioden, och som är möjliga att orsaksrapportera på nivå 3, oavsett om de är aktiva eller avslutats. Visa endast händelser som ska orsaksrapporteras Visar alla händelser som är inom den valda perioden, och som inte rapporterats på nivå 3, oavsett om de är aktiva eller avslutats. Visa endast händelser där orsakande tåg har mitt företag som tågägare Endast händelser som har ett av ditt företags tåg som orsakande visas Informationen i händelserna visas i två kolumner. I kolumnen Beskrivning visas Händelsens identitet Beskrivning av händelsens orsak på nivå 2 Händelseplats eller platser Påverkade platser (om sådana registrerats) Starttidpunkt Prognostiserad sluttidpunkt Orsakande tåg, om det är rapporterat I kolumnen Orsak visas händelsens orsak. Om det är möjligt att göra rapportering på nivå 3, finns en rullgardinsmeny där tillgängliga orsaker finns valbara. 18(29)

19 Visa en händelse I Urval skriver du händelsenumret, klicka därefter på Visa. Händelsen visas. Visa flera händelser Visa flera händelser kan användas för att visa flera händelser. I Urval anger du vilka händelser du vill se: 19(29)

20 De filtreringar av händelser som kan göras är Under Period väljer du vilka händelser som ska visas utgående från deras starttider, antingen genom att ange relativa tider eller genom att ange fasta tider med från- och tilldatum och klockslag (förvalt dagens datum). Under Alternativ väljer du vilka händelser som ska visas utgående från om de är aktiva, eller om de kan eller ska orsaksrapporteras: o o Visa även avslutade händelser Alla händelser och som är inom vald tidsperiod oavsett om de är aktiva eller har avslutats visas Visa endast trafikpåverkande händelser Endast händelser där trafikpåverkan registrerats visas o Endast där driftnivå är angiven Endast händelser där trafikpåverkan och driftnivå gul, orange eller röd registrerats visas o Visa endast händelser där orsakande tåg har mitt företag som tågägare Endast händelser som har ett av ditt företags tåg som orsakande visas 20(29)

21 Operativ Karta Kartan i Här&Nu används för visning av olika typer av information, beroende på vad som är aktiverat. Kartan nås via länken Operativ Karta uppe till vänster i Här&Nu. Du kan starta flera kartor samtidigt där varje fönster kan ha en egen selektering av vilken information som ska visas. Nere till höger i kartan visas koordinaterna för den punkt i kartan där muspekaren står. Koordinaterna visas enligt system SWEREF 99 med metertalet för East först, därefter North. 21(29)

22 Funktioner Den funktion du valt är markerad tills du valt en annan funktion, eller väljer utgångsläget. Utgångsläge för funktionerna. Zoomning kan göras genom att välja ett av förstoringsglasen med plus- eller minustecken och sedan klicka i kartan eller skapa en rektangel genom att hålla nere vänster musknapp medan du drar över kartan och sedan släpper musknappen. Zoomning kan också göras med reglaget i kartan som du drar till önskad zoominvå och sedan släpper reglaget. Då du valt panoreringssymbolen och håller ned vänster musknapp kan du dra kartan åt olika håll. kartan. Med vänster- och högerpilarna kan du stega dig bakåt eller framåt till tidigare lägen och filtreringar i Sök ortnamn: Du får en sökruta där du kan skriva ett ortnamn eller en trafikplatssignatur för att söka i kartan. Då du markerat platsnamnet i listan du fått efter att du gjort din sökning, görs zoomning i kartan till aktuella platsens position. Sök händelser: Du får en sökruta där du kan skriva ett händelsenummer för att söka i kartan. Då du markerat händelsen i listan du fått efter att du gjort din sökning, görs zoomning i kartan till den aktuella händelsens position. Sök tåg: Du får en sökruta där du kan skriva ett tågnummer för att söka i kartan. Då du markerat tåget i listan du fått efter att du gjort din sökning, görs zoomning i kartan till det aktuella tågets position. Då du valt informationssymbolen och håller muspekaren över ett objekt i kartan visas information om objektet eller en lista med aktuella objekt där du kan välja vilket objekt du vill ha information om. Då du valt en händelse finns länkarna "visa" till Händelseplats och Trafikpåverkan i popuprutan för händelsen. Om det finns en utbredning för dessa visas den i kartan. Annars visas texten "Endast en plats finns, ingen utbredning". Länken Klicka för mer fungerar bara via Trafikverkets interna system, inte via Här&Nu. Då du valt rensningssymbolen rensas kartan från information som visats i kartan när du gjort en sökning. 22(29)

23 Visa översiktskarta: En översiktskarta visas uppe till höger i kartan. Status för anslutning till ATL: Då grön symbol med vit bock visas har kartan anslutning till ATL (system för aktuellt tågläge). Visas röd symbol med vitt kryss saknas anslutning och felanmälan ska göras. Status för anslutning till Basun: Då grön symbol med vit bock visas har kartan anslutning till Basun (databas för händelser). Visas röd symbol med vitt kryss saknas anslutning och felanmälan ska göras. Status för anslutning till databas med hastighetsnedsättningar: Då grön symbol med vit bock visas har kartan anslutning databasen. Visas röd symbol med vitt kryss saknas anslutning och felanmälan ska göras. Sparar den aktuella inställning du har i kartan: Position, zoomningsgrad och de val du gjort i lagerlistan. Hämtar den senast sparade inställningen för kartan. 23(29)

24 Information i kartan - Lagerlista Lagerlistan används för att filtrera vilken information du vill se i kartan. När du gjort en inställning som du tror att du kan ha nytta av fler gånger kan du spara den med den funktion för att spara inställningar som du hittar uppe till höger över kartan (beskrivs under Funktioner). Du kan spara en inställning. Spara inställningar: Hämta senast sparade inställningar: Dölj eller visa lagerlista För att få mer utrymme för kartan kan du dölja lagerlistan genom att klicka på symbolen med dubbla högerpilar uppe till höger. För att visa lagerlistan igen klickar du på den symbol med dubbla vänsterpilar som visas då du dolt lagerlistan. Bakgrundskarta Trafikverkskartan är t.v. den enda bakgrundskarta som används. Anläggningsinformation - Spårnät Kilometerskyltar och Plankorsningar blir inte möjliga att välja att visa i kartan förrän den zoomats in till en viss nivå. 24(29)

25 Anläggningsinformation - Trafikplatser Symboler för trafikplatser i kartan Storlek på kvadrat Betydelse Stor Stor ort = kommun med minst invånare Liten Övriga Kantlinje på kvadrat Betydelse Fet Tunn Färg i kvadrat Grön Orange Röd Rosa Orange Knutpunkt enligt BIS Övriga Betydelse Driftplats Driftplatsdel Linjeplats Hållplats Hållställe 25(29)

26 Operativa data - Tåg Symboler för tåg i kartan Färg på pilen Avvikelse Avvikelse från och med till och med Blå -20 Grön Gul Orange Röd (29)

27 Operativa data - Händelser Symboler för händelser i kartan Då en händelse är satt som trafikpåverkande visas en dubbel ram runt händelseikonen. Då driftnivå gul, orange eller röd satts på en trafikpåverkan visas färgen för den högsta driftnivån i den dubbla ramen runt händelseikonen. Operativa data - Hastighetsnedsättningar 27(29)

28 Systemsamband Operativt trafikinformationssystem Produktion, korttidslagring och distribution av operativ trafikinformation. Informationen används för operativ verksamhet, felavhjälpning, trafikannonsering och uppföljning av leveransen. Komponenter Basunklient Det användargränssnittet där den operativa personalen inom Trafikverket genomför sin rapportering. Till sin hjälp finns här information om det aktuella tågläget, händelser, driftnivåer, infrastrukturfel mm. Basun databas Här lagras information om händelser, driftnivåer mm som skapas i Basunklienten. Dessutom korttidslagras trafikannonsering, banarbeten och hastighetsnedsättningar för presentation i Basunklienten. Databasen försörjer ett flertal system med information. TLB Används inom Trafikverket för att visa det aktuella tågläget i realtid. Här&Nu Visar det aktuella tågläget för användare utanför Trafikverket som även har möjlighet att genomföra viss inrapportering i detta gränssnitt. Är en webbapplikation som nås genom Trafikverkets webbplats. 28(29)

29 ATL Centralt system som beräknar och lagrar det aktuella tågläget. Försörjer samtliga system som behöver denna information. Det aktuella tågläget beräknas automatiskt eller utifrån manuella rapporter. Trafikplatser Ett register över de trafikplatser som används i de operativa systemen. Bygger på BIS-information som är kompletterad. Informationskällor DPP Försörjer andra system med tidtabeller som registrerats i Trainplan. Körorder Stordatorsystem för att registrera säkerhetsorder t.ex. hastighetsnedsättningar. Trainplan Försörjer Basun med planerade banarbeten. TPOS Samlar in tågpassager och information om lagda tågvägar från samtliga tågledningssystem i landet och försörjer andra system med denna information. Etam System för elektronisk tåganmälan. In- och utanmälan av tåg i Etam kommer som tidrapporter till ATL. BIS System som innehåller infrastrukturinformation och försörjer andra system med denna information. Informationsmottagare Mail/SMS Trafikmeddelanden i händelser i Basun skickas via e-post och SMS till prenumeranter. UTIN System som samlar in information från trafikinformationssystem inom Trafikverket och tillhandahåller informationen till prenumeranter utanför Trafikverket. Anno Trafikverkets system för operativ hantering av annonseringsinformation för tåg. Anno försörjer i sin tur skyltning och utrop på stationer, Läget i Trafiken och UTIN med aktuell annonsering. LUPP Databas och analysverktyg för leveransuppföljning av tågtrafik. 29(29)

Här&Nu beskrivning. Dokumentdatum: Ärendenummer: TRV 2011/ (21) Trafikverket. Telefon:

Här&Nu beskrivning. Dokumentdatum: Ärendenummer: TRV 2011/ (21) Trafikverket. Telefon: Trafikverket Telefon: 0771-921 921 trafikverket@trafikverket.se www.trafikverket.se Här&Nu beskrivning 1(21) Innehåll Introduktion... 3 Funktioner... 3 Ansökan om behörighet och tillgång till Här&Nu...

Läs mer

Introduktion... 2. Funktioner... 2. Ansökan om behörighet och tillgång till Här&Nu... 2. Kontaktuppgifter... 3. Att använda Här&Nu...

Introduktion... 2. Funktioner... 2. Ansökan om behörighet och tillgång till Här&Nu... 2. Kontaktuppgifter... 3. Att använda Här&Nu... Ert datum Er beteckning 2009-11-26 F 09-12806/IT10 Leverans Anläggning www.banverket.se Information Här&Nu i Banportalen Kopia till: Diariet Innehåll Introduktion... 2 Funktioner... 2 Ansökan om behörighet

Läs mer

Dina barns närvaro på Hjärntorget

Dina barns närvaro på Hjärntorget Dina barns närvaro på Hjärntorget Från och med vårterminen 2014 har vi fått en ny närvarofunktion på Hjärntorget. Lärarna rapporterar in barnens närvaro direkt på lektionen och du kan själv gå in och se

Läs mer

Användarmanual Allmän REQS 7

Användarmanual Allmän REQS 7 1 Användarmanual Allmän REQS 7 2 Innehållsförteckning: Inloggning... 3 Allmänt... 4 Bokmärken statistik... 5 Fastighetsinformation... 6 Uppdragsöversikt... 7 Listläge filtrera/sortera... 8 Listläge skriv

Läs mer

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Webbfönster När du klickar på en kartlänk öppnas kartan i ett nytt fönster eller en ny flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning

Hjälp vid användning av Geodataportalens Avancerade sökning 1(12) Datum: 2014-05-26 Diarienr: Hjälp vid användning av s Avancerade sökning Organisation Postadress Besöksadress Telefon E-post Internet Lantmäteriet 801 82 Gävle Lantmäterigatan 2 0771-63 63 63 geodatasekretariatet@lm.se

Läs mer

Föräldrar i Skola24. I systemet har föräldrar möjlighet att:

Föräldrar i Skola24. I systemet har föräldrar möjlighet att: Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

För att få konto måste vårdnadshavaren fylla i en ansökan skrifligt och e-posta skolan. Skola24 skickar då en aktiveringskod till vårdnadshavaren.

För att få konto måste vårdnadshavaren fylla i en ansökan skrifligt och e-posta skolan. Skola24 skickar då en aktiveringskod till vårdnadshavaren. Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet.

Verktygsfält. Hantering av webbkarta Grundinstruktion. Sida 1 av 6. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. De olika verktygen och delarna förklaras i detalj längre ner i dokumentet. Flytta i sidled Zooma in Zooma ut Panorera Hela utbredningen Tillbaka Framåt Förstoring av kartdel Kartskikt Förstora/ förminska

Läs mer

Funktionerna kan variera beroende på vilka funktionsområden skolan valt att aktivera.

Funktionerna kan variera beroende på vilka funktionsområden skolan valt att aktivera. Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2013-01-14 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4. Lägg

Läs mer

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service

Lathund Slutattestant. Agresso Self Service Lathund Slutattestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Slutattestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar

Läs mer

Önska arbetstider- Manual

Önska arbetstider- Manual Önska arbetstider- Medarbetare Manual Version 2015.01 Medvind Informationsteknik AB Innehåll Innehåll... 2 Logga in... 3 Ange lösen... 3 Lägga in tider... 4 Välj period... 4 Välja arbetspass... 4 Snabbinmatning...

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Schema. Under dessa menyer finns dina tillgängliga funktioner. Alternativ kan saknas om skolan inte aktiverat en funktion. Nova Software AB 1 (12) 402

Schema. Under dessa menyer finns dina tillgängliga funktioner. Alternativ kan saknas om skolan inte aktiverat en funktion. Nova Software AB 1 (12) 402 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Fågelkalendern - instruktion

Fågelkalendern - instruktion Fågelkalendern - instruktion OBS! De rapporter som görs via denna app hamnar i Artportalen! För att kunna skicka in dina Fågelkalendern-rapporter måste du anmäla dig som fenologiväktare (intresseanmälan

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy 1(14) Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och 2(14) Geodataportalen Denna skärmbild är det första du möts av när du går in i Geodataportalen: : Skärmbilden är indelad i tre olika paneler: Sökpanel

Läs mer

Inloggningsuppgifter till Skola24

Inloggningsuppgifter till Skola24 Inloggningsuppgifter till Skola24 Inloggningsuppgifter till Skola24 får du av ditt barns skola, antingen som ett aktiveringsmail eller i pappersform. Om du får ett aktiveringsmail följer du instruktionerna

Läs mer

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b.

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b. Google E-post I Google Apps for Education (GAFE) ingår motsvarande Googles G-mail som e-postprogram. Eftersom det är skolan som administrerar våra GAFE-konton samt att vi behåller vår gamla domän zonline.se

Läs mer

Informationsmaterial och manual Nytt körordersystem webb 2015-03-20

Informationsmaterial och manual Nytt körordersystem webb 2015-03-20 Informationsmaterial och manual Nytt körordersystem webb 2015-03-20 Innehåll Ändringar med nytt körordersystem Behörighet och förutsättningar nytt körordersystem webb Support Manual körorder webb Inloggning

Läs mer

Användarmanual Detta dokument beskriver användningen av xvis, för besökare såväl som receptionister och anställda.

Användarmanual Detta dokument beskriver användningen av xvis, för besökare såväl som receptionister och anställda. Användarmanual Detta dokument beskriver användningen av xvis, för besökare såväl som receptionister och anställda. Tänk på att bilder som ses här kommer från standard installationen av xvis och kan se

Läs mer

Nedan visas en översikt av verktygen där de olika funktionerna är numrerade. En beskrivning av funktionerna följer.

Nedan visas en översikt av verktygen där de olika funktionerna är numrerade. En beskrivning av funktionerna följer. Välkommen till hjälpen för vårt nya webbgis Vattenkartan m.fl webbgis som finns tillgängliga i VISS är verktyg för att titta på kartor, söka information och skriva ut en kartbild. Webbgisen är byggda med

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-koordinator Senast uppdaterad: 2012-01-12 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4.

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium... 1

Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium... 1 Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium Innehåll Handbok för vårdnadshavare Dexter Värmdö Gymnasium... 1 Innehåll... 1 Dexter elevadministrativt system på Värmdö gymnasium... 2 Om Dexter...

Läs mer

Manual för MellanBasen. Mellan Basen

Manual för MellanBasen. Mellan Basen Manual för Filerna i mappen För att ska fungera behöver alla olika filer vara med och inte byta namn eller plats. I mappen Kartex finns alla filer för visning i Kartex I mappen TillFrån finns alla filer

Läs mer

Webbklient för användare

Webbklient för användare Webbklient för användare Time Care Planering 4.2.30xx Copyright 20112 Allocate Software plc and its subsidiaries 1 (23) Copyright 20112 Allocate Software plc and its subsidiaries 2 (23) Innehållsförteckning

Läs mer

Manual dinumero Webb

Manual dinumero Webb Hugo Hallqvist Innehållsförteckning 1. Inloggning... 2 2. Välj företag... 3 3. Fakturalista... 4 3.1. Avancerad... 5 4. Visa faktura... 6 4.1. Attest... 7 4.2. Kontering... 9 4.3. Logg...

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Detta är en kortfattad handledning där vi går igenom de viktigaste funktionerna i nya FirstClass. Förändringen av FirstClass är kanske den största under de snart 25 år

Läs mer

Guide till användande av interaktiv bok på ipad

Guide till användande av interaktiv bok på ipad Guide till användande av interaktiv bok på ipad Logga in på N&K Läromedel 1. Öppna N&K Läromedel i din ipad och logga in med samma uppgifter som till www.nok.se/loggain. Ladda ner en bok Du är nu i Biblioteket.

Läs mer

SIEview ersätter MIA för att läsa Region Skånes Melior journaler

SIEview ersätter MIA för att läsa Region Skånes Melior journaler SIEview är en webbapplikation som visar upp information från Melior-databaser i hela regionen. SIEview består av två delar SIEview-översikt och Patientjournal SIEview - patientöversikt nås via knappen

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Guide till användande av interaktiv bok på Mac

Guide till användande av interaktiv bok på Mac Guide till användande av interaktiv bok på Mac Logga in på N& K Läromedel 1. Öppna N&K Läromedel på din PC och logga in med samma uppgifter som till www.nok.se/loggain. Ladda ner en bok Du är nu i Biblioteket.

Läs mer

Användarmanual för ParaGå Web

Användarmanual för ParaGå Web 1 Användarmanual för ParaGå Web 2014-12-10 jsj stockholm.se 2 Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning... 2 Webbgränssnittet... 4 Att hitta i systemet... 4 Hjälptexter... 4 Inloggning i webbgränssnittet...

Läs mer

Introduktion till. CDB Internet

Introduktion till. CDB Internet Introduktion till CDB Internet Juni 2012 CDB-Internets webbsida CDB-Internets webbsida nås via Jordbruksverket www.jordbruksverket.se Under bilden E-tjänster väljer du CDB-Internet i snabbvalslistan Första

Läs mer

Visma Proceedo Version 8.15 2014-05-12. Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera

Visma Proceedo Version 8.15 2014-05-12. Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera Visma Proceedo Version 8.5 204-05-2 Visma Proceedo Användarhandbok Lokala administratör Administrera. Innehållsförteckning SNABBGUIDE... 3 2 INLOGGNING... 5 3 STARTSIDA... 8 4 INKÖP... 9 4. Allmänt Inköp...

Läs mer

Lathund Elektronisk fakturahantering

Lathund Elektronisk fakturahantering Sidan 1 av 13 Lathund Elektronisk fakturahantering 2014-11-01 Sidan 2 av 13 1 Introduktion... 3 2 Logga in... 4 2.1 Glömt lösenord... 5 3 Mina fakturor... 6 3.1 Status... 6 3.2 Sortera och selektera...

Läs mer

Manual för StoraBasen. Stora Basen

Manual för StoraBasen. Stora Basen Manual för Filerna i mappen För att ska fungera behöver alla olika filer vara med och inte byta namn eller plats. I mappen Kartex finns alla filer för visning i Kartex I mappen TillFrån finns alla filer

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2018-05-14 Innehåll Innehåll... 2 Startsidan... 3 Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 Redigera information för en arbetsplats... 6

Läs mer

SportAdmin i GF Nikegymnasterna

SportAdmin i GF Nikegymnasterna SportAdmin i använder SportAdmin som system för medlemshantering, fakturering och hemsida. Här nedan kommer du att kunna läsa om de funktioner som du som ledare behöver ha koll på i systemet. För att logga

Läs mer

Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet

Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet Viktigt att veta innan du börjar: Grovplanera alla insatserna! Endast grovplanerade insatser dyker upp i återrapporteringen. Det innebär att du bör

Läs mer

Instruktion för den anställde att önska arbetstider på webben

Instruktion för den anställde att önska arbetstider på webben Instruktion för den anställde att önska arbetstider på webben version 2010.05 Medvind Informationsteknik AB 2011-04-06 Logga in.... 3 Ange lösen... 3 Lägga in tider.... 4 Välj period... 4 Välja arbetspass...

Läs mer

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28

Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 1 (12) Manual för publicering och administration av gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet, uppdaterad 2009-09-28 Denna manual innehåller instruktioner för gruppaktiviteter inom Landsbygdsprogrammet.

Läs mer

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp?

Kommentar [k1]: Behöver vi kommentera det som finns till höger ovanför schematyp? Webbklienten Webben är uppbyggd med hjälp av flikar. När du öppnar lärosätets schemasida finns ett antal flikar som syns på webben för alla. Om du loggar in får du ytterligare flikar och möjligheter till

Läs mer

Lathund Attestant. Agresso Self Service

Lathund Attestant. Agresso Self Service Lathund Attestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Attestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar 9 Attestera

Läs mer

Fakturaspecifikation. Fakturaspecifikation, export av fil. Användarmanual. Trafikverkets system för fakturaspecifikation

Fakturaspecifikation. Fakturaspecifikation, export av fil. Användarmanual. Trafikverkets system för fakturaspecifikation Användarmanual Fakturaspecifikation Trafikverkets system för fakturaspecifikation Fakturaspecifikation, export av fil Export av detaljspecifikation för faktura Version 1.5, 2013-04-03 0 Utgivare: Trafikverket

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Live Sök Export. ExacqVision användarguide Live Sök Export. Teletec Connect AB Emil Warnicke

Live Sök Export. ExacqVision användarguide Live Sök Export. Teletec Connect AB Emil Warnicke ExacqVision användarguide Teletec Connect AB Emil Warnicke Version 1 (2009 07 13) för ExacqVision Klient 3.5.3 och nyare Sida 1 Allmänt omexacqvision ExacqVisions klientprogram har tre arbetslägen: Live,

Läs mer

Uni-View loggbok är en option till Uni-View med funktionen som bland annat är tänkt att ersätta liggare på skrivbordet i kontrollrummen.

Uni-View loggbok är en option till Uni-View med funktionen som bland annat är tänkt att ersätta liggare på skrivbordet i kontrollrummen. Uni-View loggbok 1 2 Uni-View loggbok Uni-View loggbok är en option till Uni-View med funktionen som bland annat är tänkt att ersätta liggare på skrivbordet i kontrollrummen. Istället för att skriva i

Läs mer

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Ledighetsansökan Kontakter Skola24 MobilApp Omdöme Personliga inställningar

Översikt. Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Ledighetsansökan Kontakter Skola24 MobilApp Omdöme Personliga inställningar Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Marathon Tid. Betyder att dagen är färdigrapporterad. Dagar utan rapporteringskrav, exempelvis helgdagar, är redan från början grönmarkerade.

Marathon Tid. Betyder att dagen är färdigrapporterad. Dagar utan rapporteringskrav, exempelvis helgdagar, är redan från början grönmarkerade. Marathon Tid... 3 Tidrapportering... 3 Massinmatning... 8 Avprickning... 9 Projektbudget... 10 Medarbetarbudget... 11 Byt medarbetare... 11 Summa projekt... 12 Daglista... 13 Veckoöversikt... 14 Funktioner...

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar en kartlänk öppnas kartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan visar startvyn

Läs mer

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2

MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 MANUAL MOBIL KLINIK APP 2.2 Innehåll Innan appen tas i bruk 2 Registrera besök manuellt 6 Dokumentera besöket 7 Registrera besök med NFC-tagg 7 Planera nytt besök 9 Avboka besök 10 Patienter 10 Anteckningar

Läs mer

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner

Manual till webbkartornas grundläggande funktioner 2016-12-07 Manual till webbkartornas grundläggande funktioner Gränssnittet i våra kartor är anpassat till datorer och mobila enheter. Där det är aktuellt beskrivs funktionaliteten i denna manual både till

Läs mer

Krav på webbläsare. Manual för arbetslöshetkassorna. De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox 2.

Krav på webbläsare. Manual för arbetslöshetkassorna. De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox 2. Användarmanual till IAF:s portal för arbetslöshetskassor 1 (8) Manual för arbetslöshetkassorna Krav på webbläsare De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox

Läs mer

Handledning för kartan i BaTMan

Handledning för kartan i BaTMan 2017-03-31 BaTMan Handledning för kartan i BaTMan batman.trafikverket.local (internt TRV) batman.trafikverket.se (externt) Handledning för kartan i BaTMan I dokumentet beskrivs detaljerat kartfunktionen

Läs mer

Zooma in (1) Zooma ut (2) Standardutbredning (3)

Zooma in (1) Zooma ut (2) Standardutbredning (3) Välkommen till Hjälpen för Länsstyrelsens nya webbgis Länsstyrelsens webbgis är ett verktyg för att titta på kartor och söka information. För att använda verktyget behövs ingen programinstallation på din

Läs mer

Handledning. Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden. Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 :

Handledning. Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden. Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 : Handledning Biträdessidan - E-tjänst för offentliga biträden Handledning till Biträdessidan, 2017 version 1.4 : 2017-06-13 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 3 2.1 Logga in på

Läs mer

Manual för administration av statligt aktivitetsstöd (LOK) via Idrottonline

Manual för administration av statligt aktivitetsstöd (LOK) via Idrottonline Manual för administration av statligt aktivitetsstöd (LOK) via Idrottonline I denna manual beskrivs hur ni ledare administrerar det lokala aktivitetsstödet i sin helhet. Vi går igenom hur man lägger in

Läs mer

Personec P FÖRHANDLING

Personec P FÖRHANDLING Förhandlingsfönstret generell hantering I bilden ovan ser man de flikar med funktioner som finns. Åtkomst till fliken Analys är licens- och behörighetsstyrd. Analysflikens innehåll är avsett för status-

Läs mer

Idus APP Manual. För ios och Android

Idus APP Manual. För ios och Android Idus APP Manual För ios och Android Innehållsförteckning Innehåll Konfigurationsvyn... 2 Aktivitetsvyn... 3 Filtervy/sidomeny... 4 Visa underhållsaktivitet... 5 Ändra underhållsaktiviteter... 6 Objektvyn...

Läs mer

Användarmanual för ParaGå Web (Phoniro)

Användarmanual för ParaGå Web (Phoniro) Användarmanual för ParaGå Web (Phoniro) 2013-12-18 stockholm.se Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning... 2 1 Webbgränssnittet... 4 1.1 Att hitta i systemet... 4 1.2 Hjälptexter... 4 1.3 Inloggning

Läs mer

Manual för Mötesplaneraren. Mötesplaneraren är framtagen av Samtrafiken på uppdrag av SÖT-samarbetet och tidförtåg.

Manual för Mötesplaneraren. Mötesplaneraren är framtagen av Samtrafiken på uppdrag av SÖT-samarbetet och tidförtåg. Manual för Mötesplaneraren Mötesplaneraren är framtagen av Samtrafiken på uppdrag av SÖT-samarbetet och tidförtåg. Detta är Mötesplaneraren Mötesplaneraren ger dig mötestider efter tidtabellen, så att

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

Byalag.se Administrationsmanual

Byalag.se Administrationsmanual Byalag.se Administrationsmanual Snabbmeny: Återgå till huvudmenyn - Ladda hem Manual Skriv ut denna sida Inledning Du läser nu ett kompendie på hur man uppdaterar www.byalag.se på ett enkelt och smidigt

Läs mer

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret

Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret Uppdaterad version / 2016 MANUAL till BPSD registret De första gångerna man gör en registrering kan det vara bra att ha en manual att följa. Manualen finner du i ditt utbildningsmaterial och på vår hemsida

Läs mer

Lathund Förskola och annan pedagogisk omsorg 2014-10-03

Lathund Förskola och annan pedagogisk omsorg 2014-10-03 Lathund Förskola och annan pedagogisk omsorg 2014-10-03 1 Innehåll Logga in... 3 Behörighet... 3 Inloggning till systemet, Hypernet... 3 Glömt lösenord... 3 Uppdatera lösenordet... 3 Vyer anpassa det du

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

En liten introduktion till www.sli.se/avkarlstad

En liten introduktion till www.sli.se/avkarlstad Sida 1(9) Mediecenter Värmland Lena Bengtsson, 054-7011062 lena.bengtsson@regionvarmland.se Datum 2015-05-07 En liten introduktion till www.sli.se/avkarlstad Region Värmland - kommunalförbund Postadress

Läs mer

InfoVisaren s grundfunktionalitet

InfoVisaren s grundfunktionalitet InfoVisaren s grundfunktionalitet Snabbt komma igång Zooma in (förstora) Klicka på - placera muspekaren på kartan, enkelklicka och kartan förstoras. Zooma ut (visa ett större område) Klicka på - placera

Läs mer

FAST TID LATHUND DOKUMENTET BESKRIVER FÖRUTSÄTTNINGAR OCH ÄR EN ENKEL GUIDE TILL ATT KOMMA IGÅNG MED FAST.

FAST TID LATHUND DOKUMENTET BESKRIVER FÖRUTSÄTTNINGAR OCH ÄR EN ENKEL GUIDE TILL ATT KOMMA IGÅNG MED FAST. FAST TID LATHUND DOKUMENTET BESKRIVER FÖRUTSÄTTNINGAR OCH ÄR EN ENKEL GUIDE TILL ATT KOMMA IGÅNG MED FAST. FASTTID LATHUND INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inloggningsuppgifter... 2 Nytt lösenord/återställning av

Läs mer

Manual för Användarhanteraren. ett verktyg för att administrera enheter och personal som registrerar i kvalitetsregister

Manual för Användarhanteraren. ett verktyg för att administrera enheter och personal som registrerar i kvalitetsregister Manual för Användarhanteraren ett verktyg för att administrera enheter och personal som registrerar i kvalitetsregister Kvalitetsregister som är anslutna till Registercentrum Västra Götaland ligger oftast

Läs mer

Användarmanual. Visma TendSign Basic. Uppdaterad 2014-05-21. VISMA COMMERCE AB +46 13 47 47 500 tendsignsupport@visma.com www.tendsign.

Användarmanual. Visma TendSign Basic. Uppdaterad 2014-05-21. VISMA COMMERCE AB +46 13 47 47 500 tendsignsupport@visma.com www.tendsign. Användarmanual Visma TendSign Basic Uppdaterad 2014-05-21 VISMA COMMERCE AB +46 13 47 47 500 tendsignsupport@visma.com www.tendsign.com Innehållsförteckning Visma TendSign Basic 1. Navigering... 2 1.1

Läs mer

Kom igång med Riksbyggen Kundwebb

Kom igång med Riksbyggen Kundwebb Kom igång med Riksbyggen Kundwebb På din nya kundwebb får du tillgång till information, hjälp och uppgifter kopplat till ditt boende samt en rad olika verktyg som underlättar i kommunikationen med Riksbyggen.

Läs mer

Elever i Skola24 Genom elevrollen i Skola24 kan elever ta del av en mängd användbar information.

Elever i Skola24 Genom elevrollen i Skola24 kan elever ta del av en mängd användbar information. Elever i Skola24 Genom elevrollen i Skola24 kan elever ta del av en mängd användbar information. I systemet har eleven möjlighet att: Ta del av schema för sina lektioner. Ta del av frånvaro och göra frånvaroanmälningar.

Läs mer

Så här fungerar Skogssällskapets Mina sidor och Min skog

Så här fungerar Skogssällskapets Mina sidor och Min skog Så här fungerar Skogssällskapets Mina sidor och Min skog Innehåll Första fliken Mina sidor... 2 Fliken Ekonomi... 3 Fliken - Mina kontaktpersoner... 6 Fliken - Nyhetsarkiv... 6 Fliken - Frågor & svar...

Läs mer

Övriga utbildningar Användarhandbok

Övriga utbildningar Användarhandbok Övriga utbildningar Användarhandbok för rapportering i tjänsten Studietider och utbildningar Maj 2011 1 VAD ÄR STUDIETIDER OCH UTBILDNINGAR I MINA TJÄNSTER?... 2 2 LOGGA IN OCH BÖRJA RAPPORTERA I TJÄNSTEN

Läs mer

Hemsidan här kan du bl a söka annan lägenhet och göra felanmälan direkt på hemsidan www.partillebo.se

Hemsidan här kan du bl a söka annan lägenhet och göra felanmälan direkt på hemsidan www.partillebo.se Viktig info! Spara denna manual Hemsidan här kan du bl a söka annan lägenhet och göra felanmälan direkt på hemsidan www.partillebo.se För våra hyresgäster Så här kommer du in på Mina sidor Denna manual

Läs mer

Användarmanual för felanmälan och beställning i Weblord

Användarmanual för felanmälan och beställning i Weblord Användarmanual för felanmälan och beställning i Weblord Användarmanual Weblord 2015-09-02 1 Inledning Anmälan görs i Weblord som arbetar direkt mot Västfastigheters fastighetssystem Landlord. I Weblord

Läs mer

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign INSTRUKTION Namn Datum Istallatörswebben 2017-05-11 Författare Luleå Energi Elnät AB Godkänd av Revision datum Jan Rosén Sign 2017-05-11 1.0 Version Installatörswebben LULEÅ ENERGI AB, Energigränden 1,

Läs mer

Elektronisk följesedel Användarmanual för Toppanvändare centraliserat resekonto

Elektronisk följesedel Användarmanual för Toppanvändare centraliserat resekonto Välkommen till automatiseringens värld Elektronisk följesedel Användarmanual för Toppanvändare centraliserat resekonto Version 2.4 Vi har lösningar för 100 % av era resebehov. American Express Business

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

En introduktion till SLI.SE

En introduktion till SLI.SE En introduktion till SLI.SE Registrera konto Om du inte ser bilden till höger när du besöker SLI.SE, klicka då på hänglåset uppe till höger, och välj menyalternativet "Skapa konto". När du fyller i skola,

Läs mer

Handbok - CMG Office Web

Handbok - CMG Office Web Handbok - CMG Office Web CMG Office Web CMG Office Web är portalen för ditt företags interna kommunikation. Med Office Web kan du hitta dina medarbetares telefonnummer, organisationstillhörighet och aktiviteter.

Läs mer

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Anpassad för Lapplands Gymnasium 2014-01-02/MAEV

Handbok för medborgare i Dexter. Version 2.0 för Dexter 3.9 Anpassad för Lapplands Gymnasium 2014-01-02/MAEV Handbok för medborgare i Dexter Version 2.0 för Dexter 3.9 Anpassad för Lapplands Gymnasium 2014-01-02/MAEV Innehåll Inledning... 2 Vem är medborgare?... 2 Hur får jag mitt konto?... 2 Hur loggar jag in?...

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2014-11-03

Handledning. Biträdessidan. Handledning till Biträdessidan, 2013 version 1.0 : 2014-11-03 Handledning Biträdessidan Innehåll 1 Inledning... 3 2 Logga in/ut på biträdessidan... 4 2.1 Logga in på biträdessidan... 4 2.2 Logga ut från biträdessidan... 5 3 Biträdets administration av assistenter...

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Handbok för registrering i UEDB av elever i kommunal gymnasieskola utanför länet uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Läs mer

Manual Utbildningsmodulen

Manual Utbildningsmodulen Manual Utbildningsmodulen för Svenska Bouleförbundets distrikt www.svenskboule.se Logga in (låset högst upp till höger på sidan). Använd dina inloggningsuppgifter (personnummer och lösenord) För att få

Läs mer

Handledning Tidsvar Android Applikation Version 1.1. Kom igång. 1.1 Nedladdning av applikationen från Android Market/Google Play

Handledning Tidsvar Android Applikation Version 1.1. Kom igång. 1.1 Nedladdning av applikationen från Android Market/Google Play Handledning Tidsvar Android Applikation Version 1.1 Kom igång 1.1 Nedladdning av applikationen från Android Market/Google Play Gå in på Android market och sök på Tidsvar i ett ord. Appen identifieras genom

Läs mer

Testa gratis i 15 dagar

Testa gratis i 15 dagar Testa gratis i 15 dagar Innehåll 1. Kom igång 3 1.1 Logga in 3 1.2 Registrera ny användare 3 1.3 Verifikation 3 1.4 Börja använda IQ Pager 3 1.6 Logga ut 3 1.7 Glömt lösenord 4 2. Skapa 5 2.1 Skapa Pager

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 SP2 via PMO Starta MedSpeech 1. Från Mitt arbete i PMO klicka på Innehåll Länkar och Diktat - Lista 2. MedSpeech startar och du får upp en lista över diktaten.

Läs mer

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.5. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar

Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.5. Full Spårbarhet. Full spårbarhet av dina DHL sändningar Användarmanual DHL ACTIVETRACING 3.5 Full Spårbarhet Full spårbarhet av dina DHL sändningar Benutzerhandbuch, November 2009 Seite 2 Innehållsförteckning Introduktion... 3 1.Åtkomst 4 2. Registrering...

Läs mer

Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502

Inloggning i Skola24 Schema Artiklar Frånvaro Planering Omdöme Kontakter Skola24 MobilApp. Nova Software AB 1 (19) 502 Föräldrar i Skola24 Genom föräldrarollen i Skola24 kan föräldrar ta del av en mängd användbar information. En central databas gör det möjligt att med samma inloggning se information om flera barn även

Läs mer

Användarhandledning för VD Link för Småhus Vitec

Användarhandledning för VD Link för Småhus Vitec Innehållsförteckning Användarhandledning, VD Link för Småhus...3 1. Valfri sökning...4 Standardsökning...5 Kartsökning...7 Utökad sökning...8 Resultat av sökning...9 Detaljerad information om en försäljning...9

Läs mer

Lathund - system för tillbud och arbetsskador

Lathund - system för tillbud och arbetsskador Lathund - system för tillbud och arbetsskador 2 (11) 3 (11) Innehållsförteckning Logga in i systemet... 4 Handlägga ett ärende... 5 Spara ett ärende... 6 Avsluta ett ärende... 6 Skapa en rapport... 7 Skapa

Läs mer