Directa och Diversa utveckling och delaktighet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Directa och Diversa utveckling och delaktighet"

Transkript

1 Flerspråkig service inom arbetsmarknadspolitisk verksamhet i Directas och Diversas perspektiv 1. Inledning Uppdraget kring flerspråkiga medarbetare fanns med redan i ursprungsidén bakom projekten Diversa och Directa. Uppdraget undersöktes och utvecklades inom ramen för Diversas förprojektering, och fick sin slutgiltiga form i ansökan om genomförande av Diversa. Genom styrgruppsbeslut har deluppdraget strukits. Detta PM kommer utifrån styrgruppens önskemål att beskriva hur idén utvecklades, vad den gick ut på och hur projekten med dagens erfarenheter bedömer dess potential och möjligheter. 2. Bakgrund Idén bakom projekten Diversa och Directa utvecklades tidigt år Grunden för projekten var ett identifierat problem och en hypotes om hur det skulle lösas: Stora grupper av arbetssökande stod stilla långt ifrån arbetsmarknaden. Varken Arbetsförmedlingens eller kommuners verksamheter verkade kunna erbjuda det stöd som behövdes. En del av problematiken bedömdes handla om att arbetssökande som saknar utbildning, saknar arbetslivserfarenhet och ännnu inte pratar svenska också saknade förförståelse om svenskt samhälle och arbetsmarknad. Vem förväntas förvärvsarbeta? Varför? Hur länge? Hur ser arbetsmarknaden ut? Vilka jobb finns? Vilka krav ställs? Verksamheterna och de insatser som erbjuds utgår ifrån att alla kunder har dessa förkunskaper. Det skapas en klyfta mellan var kunden befinner sig och var stödet börjar. En lösning av problemet bedömdes vara att utveckla dels stöd och service, dels personalens kompetens, för att bättre passa dessa kunders behov och förutsättningar. Kopplat till kompetensutvecklingsprojektet Diversa fanns också bilden av outnyttjade resurser hos befintlig personal som skulle kunna utvecklas, utökas och användas för att lösa problemet. Framför allt syftade detta på den befintliga personalens språkkunskaper. Förarbetet ledde till en ansökan till Europeiska Socialfonden (ESF) om medfinansiering. ESF beviljade ansökan, och parallella förprojekteringar för Diversa och Directa genomfördes under andra halvåret 2009.

2 3. Förprojekteringen Diversas förprojektering genomförde flera olika moment för att undersöka och utveckla idén som sedan skulle bli deluppdraget kring flerspråkiga medarbetare. - En enkät användes för att inventera personalens språkkunskaper, personalens intresse av att använda språkkunskaperna i arbetet samt uppskattad nytta av en sådan verksamhetsutveckling - Språktester utvecklades och testades - Idémöten hölls med flerspråkiga medarbetare - Utbildningsinsatser provades och bedömdes Enkäten skickades ut till chefer och medarbetare, och besvarades av ca 150 personer. Genom svaren identifierades ca 80 personer med kunskaper i sammanlagt 23 språk utöver svenska 1. I stort sett samtliga svarande, oavsett språkkunskaper, ansåg att Arbetsförmedlingens och kommunernas verksamhet skulle bli bättre av att också erbjuda service på flera språk. Många av de som behärskar ett eller flera språk utöver svenska uppgav att de redan använde sina kunskaper i sitt arbete. Majoriteten var intresserade av att antingen börja eller fortsätta med detta. Bland svaren framkom dock även om än ganska liten skepsis mot att använda andra språk än svenska i arbetet, och en skepsis mot flerspråkig service. Enkätsvaren visade att det fanns stora resurser bland personalen. Det fanns dessutom ett stort intresse för att utveckla, stärka och använda dessa resurser. I förprojekteringens arbete kring vad som kan öka flerspråkiga medarbetares förutsättningar att använda sina kunskaper i arbetet ingick språktest. Hypotesen var att genom ett test få en objektiv bedömning av personens språkkunskaper. Medarbetarens trygghet ökar och det blir lättare för honom/henne att bedöma vilka samtal som är lämpliga att föra på ett annat språk än svenska. Genom språktest kan också organisationen stärka kompetensprofilen för flerspråkiga medarbetare och öka medvetenheten om denna resurs. Medarbetare testade språktest på arabiska, engelska, franska, spanska och turkiska. Testen var allmänt hållna och bestod av en muntlig del över telefon och en skriftlig del som genomfördes på papper. Resultatet bedömdes enligt en skala utifrån Europarådets språknivåskala. Återkopplingen från medarbetarna var övervägande positiv. Testen ansågs vara relevanta, och de flesta tyckte att resultatet var till nytta för dem. Flera upplevde att testen gav bekräftelse på deras kompetens. 1 arabiska, armeniska, assyriska, BKS (bosniska/kroatiska/serbiska), danska, engelska, estniska, finska, franska, grekiska, isländska, italienska, kurdiska, norska, persiska, rumänska, ryska, slovakiska, spanska, syrianska, tigrinja, turkiska och tyska

3 Under förprojekteringen genomfördes också idémöten om möjligheten att erbjuda flerspråkig service. Deltagande flerspråkiga medarbetare lyfte fram både positiva och negativa erfarenheter. Det är en stor fördel för kommunikationen och utbytet mellan kund och handläggare om samtal kan ske direkt på kundens modersmål. En flerspråkig person är också en viktig tillgång för verksamheten. Bland de negativa aspekterna finns risken för isolering som invandrarhandläggare. Att arbeta flerspråkigt kan även innebära en ökad arbetsbelastning när kollegor ber om hjälp. Flera medarbetare hade upplevt svåra situationer då enskilda kunder trott sig kunna få fördelar av en handläggare som också är en landsman. Några medarbetare ansåg också att flerspråkig service skulle kunna vara negativ för kundens språkutveckling. På dessa möten diskuterades fördelen med att bygga nätverk. Ett nätverk av flerspråkiga medarbetare kan ge samarbete och stöd mellan kollegor med kunskaper i samma språk. Metodutveckling då ske utifrån de behov som finns hos en viss kundgrupp med ett visst modersmål. De sammantagna slutsatser som drogs av Diversas förprojektering var att - det finns stora resurser bland flerspråkiga medarbetare - dessa resurser kan utökas, utvecklas och tas tillvara bättre för att ge bättre stöd till kunderna - kompetensutveckling för flerspråkiga medarbetare bör inkludera moment om språk, flerspråkighet och språkutveckling, tolkens roll och tekniker, samt en fördjupad diskussion kring kommunikation - språktester kan bli en viktig input för hur flerspråkig service ska hanteras - utveckling av flerspråkiga service bör ske i nätverk av flerspråkiga medarbetare 4. Diversas uppdrag Diversas uppdrag, mål och verksamhet beskrevs i den ansökan om genomförande som lämnades till ESF i februari Projektets övergripande uppdrag var att genom kompetensutveckling av personalen minska risken för diskriminering och diskriminerande strukturer inom Arbetsförmedlingens och kommunernas involverade verksamheter. Genom utbildningsinsatser till personalen kan rätt stöd bli tillgängligt för fler. Den språkliga dimensionen var en central del av både problembild och lösning i Diversa. Om all tillgänglig service förutsätter kunskaper i svenska är det en diskriminerande struktur, eftersom personer utan kunskaper i svenska får sämre tillgång till stöd. Genom att utöka, stötta och använda språkkunskaper bland personalen kan flerspråkig service utvecklas, så att kunder utan kunskaper i svenska får likvärdig service.

4 Diversas deluppdrag kring flerspråkig personal bestod av - särskilda kompetensutvecklingsinsatser - språktest - språkbaserade nätverk Upp till 150 personer med kunskaper i flera språk än svenska chefer och medarbetare skulle få del av särskilda kompetensutvecklingsinsatser för flerspråkiga. Insatserna skulle inkludera moment kring Språk, flerspråkighet och språkinlärning, Etik, roller och professionellt bemötande samt en fördjupad diskussion kring kommunikation. Till utbildningsinsatserna kopplades möjligheten för 150 flerspråkiga medarbetare att genomgå ett språktest och få en bedömning av sin språknivå enligt Europarådets språknivåskala. Diversas uppdrag inkluderade också att anordna Nätverkstad, dvs språkbaserade nätverk mellan flerspråkiga medarbetare. Inspirerande studiebesök planerades, bland annat till Hyllie Parks folkhögskola i Malmö där man erbjuder modersmålsbaserad sfi. Målsättningen var att ge flerspråkiga medarbetare utökade kunskaper och därmed förbättrade förutsättningar att använda sina språkkunskaper i arbetet. Med hjälp av denna resurs skulle nya tjänster inom flerspråkig service kunna utvecklas i verksamheterna, vilket skulle innebära att mer stöd blev tillgängligt för fler. Utökad flerspråkig service minskar risken för diskriminerande strukturer. 5. Utveckling och avveckling Under Diversas projektperiod genomförde Arbetsförmedlingen flera stora satsningar med kopplingar till Diversas uppdrag kring flerspråkig service - Flerspråkig Kundtjänst i Södertälje I samband med att Arbetsförmedlingen fick samordnande ansvar för nyanlända invandrarers etablering inrättades en flerspråkig kundtjänst som öppnade i mars Kundtjänsten placerades i Södertälje och bestod av arbetsförmedlare som via telefon erbjöd service på arabiska, persiska och somaliska. Flera av de erfarenheter som gjorts i Diversas förprojektering togs tillvara I rekryteringen till Kundtjänst, bland annat språktester. Verksamheten på flerspråkiga Kundtjänst utökades i december 2011 med ytterligare två språk; ryska och tigrinja. - Utvecklingsprojektet Språkbryggan Arbetet med etableringsuppdraget visade efter en tid tecken på att tolk inte användes i tillräcklig utsträckning. Frågan undersöktes, och resulterade i beslut om en översyn och satsning kring tolktjänster och tolkanvändning. En förstudie genomfördes på central nivå inom Arbetsförmedlingen, där erfarenheter från Directa och Diversa togs mycket väl tillvara.

5 Det utvecklingsprojekt som förstudien resulterade i spänner bland annat över a. egen upphandling av tolktjänster Directa och Diversa har erbjudits goda möjligheter att påverka inriktning, innehåll och kravformuleringar i upphandlingen av tolktjänster. b. utbildning i tolkanvändning En webbaserad utbildning i tolkanvändning till stor del baserad på Directas arbetssätt Att använda tolk och Diversas utbildningsinsatser om arbetssättet väntas vara på plats i början av Utbildningen ska vara obligatorisk för personal inom etableringsuppdraget, och eventuellt även obligatorisk som förberedelse till basutbildningen för nyanställda. Det planeras även för en fysisk utbildningsinsats, med fördjupning inom samma område. c. kundstödjare med inriktning språk En pilotverksamhet med sk Kundstödjare (ej rätt namn) med inriktning språk startas på fem orter under hösten Målet är att utveckla en ny roll inom Arbetsförmedlingens verksamhet, där kunder som inte pratar svenska ska kunna få stöd av särskilda personer som pratar både svenska och kundens modersmål. Även i detta utvecklingsarbete har Directas och Diversas erfarenheter tagits tillvara. Det pågår alltså ett relativt omfattande utvecklingsarbete inom Arbetsförmedlingen, med målsättningen att genom språköverbryggande insatser öka tillgång till och kvalitet i det stöd som erbjuds kunder som inte pratar svenska. I ljuset av detta utvecklingsarbete, som sker med bidrag från Directa och Diversa, bedömde projektens styrgrupp i maj 2012 att organisationen just nu inte kan kan ta tillvara resultatet av Diversas planerade utvecklingsarbete, och därmed är det inte meningsfullt att genomföra det. Diversas deluppdrag om flerspråkig service ströks. 6. Framtidsperspektivet Diversas deluppdrag kring flerspråkiga medarbetare ströks för att det saknades mottagare av resultatet, inte för att behovet saknas. Utifrån projektens perspektiv bedömer vi att kundernas behov av flerspråkig service är minst lika stora idag som när Diversas planering gjordes. Att på bred front utveckla och erbjuda flerspråkig service skulle ge ett stort mervärde för kunderna, men ännu större mervärde för verksamheterna och i förlängningen samhället. Vår bedömning utgår ifrån: Medborgarnas behov: Stöd måste passa den som ska ha nytta av det Arbetsmarknadens behov: All arbetskraft behövs Samhällets behov: Språkkompetens är en avgörande resurs

6 Medborgarnas behov Stöd måste passa den som ska ha nytta av det Av Sveriges befolkning är 15 procent utrikes födda. Av samtliga arbetslösa på Arbetsförmedlingen är 37 procent utrikes födda. Av samtliga kortutbildade inskrivna på Arbetsförmedlingen är 83 procent utrikes födda. Arbetsförmedlingens och kommuners verksamheter är en stor del av det välfärdssystem som ska ge stöd till personer som är tillfälligt eller långvarigt exkluderade från arbetsmarknaden. Det stöd som erbjuds måste fungera för de arbetslösa som behöver det, annars är det till ingen nytta. Om en stor del av de som behöver stöd inte talar svenska måste stöd kunna erbjudas på ett sådant sätt att språkklyftorna överbryggas. Stöd som inte tar sig över språkklyftan misslyckas i sitt enda syfte att vara till hjälp för medborgaren. Arbetsmarknadens behov All arbetskraft behövs Den demografiska utmaningen i bland annat Europa är sedan länge en välkänd fråga. Med en automatiskt åldrande befolkning, ökande livslängd och minskat barnafödande kommer allt färre att behöva försörja allt fler. Olika insatser och åtgärder behövs, men bland dessa finns självklart vikten av att mobilisera all tillgänglig arbetskraft. Den största hittills o- eller underutnyttjade arbetskraftsreserven finns bland utrikes födda i allmänhet och bland utrikes födda kvinnor i synnerhet. Än tydligare gäller detta kortutbildade utrikes födda. Kortutbildade i Sverige blir allt fler. Kortutbildade blir en allt större andel av Arbetsförmedlingens kundgrupp. Kortutbildade blir en allt större del av personer som uppbär försörjningsstöd. Kortutbildade lär sig nytt språk långsammare. Kortutbildade blir en allt större outnyttjad resurs i samhället. Bland personer som idag står långt ifrån arbetsmarknaden, och som kanske inte ens ingår i arbetskraften, finns många utrikes födda som är kortutbildade och som saknar tidigare erfarenhet av förvärvsarbete. Det är rimligt att anta att dessa personer i högre grad än andra utrikes födda har knappa kunskaper i svenska. Det är också rimligt att anta att personer med mindre förförståelse kring arbetsliv och arbetsmarknad i högre grad än andra är beroende av kommunikation på sitt starkaste språk. Ju fler personer som behövs i arbetskraften, och som väl där behöver utveckla en kompetens som motsvarar behov i samhället och på arbetsmarknaden, desto viktigare är det att stöd kan erbjudas på individens starkaste språk. Samhällets behov Språkkompetens är en avgörande resurs Sverige är sedan länge ett land där mångfald inte längre är ett abstrakt mål eller värde, utan en självklar verklighet. I ett samhälle vilket som helst är kommunikation den sociala

7 infrastruktur som länkar samman olika enheter till en gemensam helhet. Om kunskaper i svenska är den enda vägen till kommunikation via majoritetssamhällets nät av social infrastruktur kommer alla personer som saknar kunskaper i svenska att exkluderas. Deras länkar till det gemensamma försvagas. Situationen kan förändras på två sätt: Fler måste lära sig svenska så att de kan inkluderas i den socialainfrastrukturen Den sociala infrastrukturen måste utvecklas så att alla inkluderas Genom att utveckla flerspråkig service inom en verksamhet kan kommunikation etableras med hela befolkningen, och stöd och service kan inkludera alla. Samtidigt skapar vi en verksamhet som tydligt och konkret värdesätter hela personalens kompetens, ochser dess mervärde för och i ett inkluderande samhälle.

Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan

Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan Nyanlända och flerspråkiga barn i förskolan Flerspråkscentrum Team Introduktion Team Modersmål Övergripande mål Luleå kommun säkerställer den röda tråden så att barn och elever med annat modersmål/minoritetsspråk,

Läs mer

SAMMANFATTNING I skuggan av hög arbetslöshet - Om flykting- och anhöriginvandrares arbetsmarknadsetablering

SAMMANFATTNING I skuggan av hög arbetslöshet - Om flykting- och anhöriginvandrares arbetsmarknadsetablering SAMMANFATTNING I skuggan av hög arbetslöshet - Om flykting- och anhöriginvandrares arbetsmarknadsetablering Författare: Ulrika Vedin SAMMANFATTNING Denna rapport fördjupar flera sidor av frågan om nyanlända

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande

Tidiga insatser för asylsökande Tidiga insatser för asylsökande Asylsökande i Gävleborg 2016-11-01 1600 1400 1200 1000 800 600 EBO ABO 400 200 0 Källa: Migrationsverket Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker

Läs mer

Dyslexi och språkstörning ur ett flerspråkighetsperspektiv

Dyslexi och språkstörning ur ett flerspråkighetsperspektiv Dyslexi och språkstörning ur ett flerspråkighetsperspektiv Sara Edén, leg logoped Lena Åberg, leg logoped Talkliniken, Danderyds sjukhus AB 20 mars 2013 Introduktion Presentation Flerspråkighet Språkstörning

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2018 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET I STOCKHOLMS LÄN 16 JUNI 2017 Det övergripande

Läs mer

Fyra projekt. Tillsammans ska vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör

Fyra projekt. Tillsammans ska vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör Fyra projekt Tillsammans ska vi minska utanförskapet i Köping Arboga Kungsör Samordningsförbundet Västra Mälardalen står bakom dessa fyra projekt som utgår från de lokala behoven i KAK. Tillsammans ska

Läs mer

DELA NOBA Lärarenkät Fridaskolorna

DELA NOBA Lärarenkät Fridaskolorna DELA NOBA Lärarenkät Fridaskolorna I denna korta "kryssa i" enkät ber vi dig att fundera kring hur man kan öka elevernas språkliga medvetenhet. Den inleds med lite information om din utbildning och kunskap

Läs mer

Utveckling av aktiviteter för språkmedvetenhet i Norden och Baltikum

Utveckling av aktiviteter för språkmedvetenhet i Norden och Baltikum Utveckling av aktiviteter för språkmedvetenhet i Norden och Baltikum Förberedande frågeformulär Lärare En mängd olika språk talas och förstås i de nordiska och baltiska länderna. Projektet DELA NOBA Developing

Läs mer

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun 101 av 106 Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun Bakgrund Inom Nacka kommun har Arbets- och företagsnämnden via arbets- och företagsenheten ansvar för kundval

Läs mer

Kan myndigheternas webbplatser bli tillgängliga för alla? Ett svenskt språkpolitiskt perspektiv. Rickard Domeij Språkrådet i Sverige

Kan myndigheternas webbplatser bli tillgängliga för alla? Ett svenskt språkpolitiskt perspektiv. Rickard Domeij Språkrådet i Sverige Kan myndigheternas webbplatser bli tillgängliga för alla? Ett svenskt språkpolitiskt perspektiv Rickard Domeij Språkrådet i Sverige Flerspråkig webbtillgänglighet Vägledningen för flerspråkig information

Läs mer

En fördjupad redovisning av studietider i sfi

En fördjupad redovisning av studietider i sfi PM 1 (15) En fördjupad redovisning av studietider i sfi Innehållsförteckning Sammanfattning 2 1 Inledning 4 2 Sfi-elevernas studietider 5 2.1 Deltagare 2003/04 5 2.2 Deltagare utan tillfälliga studieuppehåll

Läs mer

Arbetsmarknadsläget. fokus etablering. Ylva Johansson Arbetsmarknads- och etableringsminister 31 januari Arbetsmarknadsdepartementet 1

Arbetsmarknadsläget. fokus etablering. Ylva Johansson Arbetsmarknads- och etableringsminister 31 januari Arbetsmarknadsdepartementet 1 Arbetsmarknadsläget fokus etablering Ylva Johansson Arbetsmarknads- och etableringsminister 31 januari 2018 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Arbetskraftsdeltagandet ökar Utveckling av arbetskraften, kv1 2001

Läs mer

9.00 9.10 Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen inleder och berättar om syftet med seminariet.

9.00 9.10 Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen inleder och berättar om syftet med seminariet. Välkomna! Dagens program fm 8.30 9.00 Fika och registrering 9.00 9.10 Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen inleder och berättar om syftet med seminariet. 9.10-10.00 Centret berättar om lagstiftning och

Läs mer

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier)

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) Antalet i Nationalbibliografin registrerade monografiska publikationer År Böcker (över 48 s.) Broschyrer (under 49 s.) böcker och broschyrer Doktorsavh.

Läs mer

Livets skola, eller livet efter skolan?

Livets skola, eller livet efter skolan? Livets skola, eller livet efter skolan? Duas sammansättning och organisation Inrättades dec 2014, arbetar tom feb 2021 Delegation består av företrädare för Arbetsförmedlingen, SKL, Försäkringskassan, Skolverket,

Läs mer

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14 C:a 29 000 anställda Stor andel saknar grundutbildning Omsorgen i Stockholms län Majoriteten av de anställda har annat modersmål

Läs mer

Ansökan till FINSAM Lund

Ansökan till FINSAM Lund Kommunkontoret HR-strategiska enheten Ansökan 1(6) Jacob Fridblom 046-359 56 73 Jacob.fridblom@lund.se Ansökan till FINSAM Lund 1. Projektnamn Intern koordinering av arbetsmarknadsåtgärder 2. Projektägare

Läs mer

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region

Internationalisering. Globaliseringen. 26 Program E: Ledande nordlig region Internationalisering Globaliseringen Ökat informationsutbyte och minskade hinder för migration, investeringar och handel har påverkat den ekonomiska utvecklingen i världen. Globaliseringen har dessutom

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Invandrarkvinnor som en resurs för framtidens kompetensförsörjningsbehov inom vård och omsorg

Invandrarkvinnor som en resurs för framtidens kompetensförsörjningsbehov inom vård och omsorg Invandrarkvinnor som en resurs för framtidens kompetensförsörjningsbehov inom vård och omsorg Förord BIIA resurscentrum vill skapa ökade förutsättningar för människor som idag står utanför arbetsmarknaden

Läs mer

Rapport om kurser inom samhällsorientering (SO) och fördjupad samhällsorientering (SO2) i Linköpings kommun

Rapport om kurser inom samhällsorientering (SO) och fördjupad samhällsorientering (SO2) i Linköpings kommun Utbildningskontoret Lukas Huoman 2019-03-01 Dnr AN 2019-41 Rapport om kurser inom samhällsorientering (SO) och fördjupad samhällsorientering (SO2) i Linköpings kommun Bakgrund Samhällsorienteringen syftar

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Ett projekt för att öka den etniska och kulturella mångfalden och jämställdheten inom Polismyndigheten i Stockholms Län

Ett projekt för att öka den etniska och kulturella mångfalden och jämställdheten inom Polismyndigheten i Stockholms Län (Ur ordboken) Växa upp ur jorden, begynna, växa fram. Ett projekt för att öka den etniska och kulturella mångfalden och jämställdheten inom Polismyndigheten i Stockholms Län 1 Polisanställdas sammansättning

Läs mer

Vägledning på Arbetsförmedlingen på 2010-talet. Vägledarkonferens 10 juni 2010. Kristina E Andréasson

Vägledning på Arbetsförmedlingen på 2010-talet. Vägledarkonferens 10 juni 2010. Kristina E Andréasson Vägledning på Arbetsförmedlingen på 2010-talet Vägledarkonferens 10 juni 2010 Kristina E Andréasson Utgångspunkter Vägledning en framgångsfaktor för omsättningsmålen V1-V5 Ett upplevt behov av att lyfta

Läs mer

När det gäller SFI har staden som mål att minst 30 % av de studerande ska uppnå godkänt betyg i SFI inom ett år.

När det gäller SFI har staden som mål att minst 30 % av de studerande ska uppnå godkänt betyg i SFI inom ett år. SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN ARBETSMARKNADSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-03-19 SID 1 (5) 2009-02-12 Handläggare: Karin Eriksson Bech Telefon: 08 508 25 468 Till Socialtjänst- och

Läs mer

Etiopiska språk Fisksätra bibliotek 42 Etiopiska språk Nacka Forum bibliotek 7 Etiopiska språk Orminge bibliotek 3 Fang Saltsjöbadens bibliotek 1

Etiopiska språk Fisksätra bibliotek 42 Etiopiska språk Nacka Forum bibliotek 7 Etiopiska språk Orminge bibliotek 3 Fang Saltsjöbadens bibliotek 1 Statistiktyp: Exemplarstatistik Statistikprofil: Mångspråk i Nacka per enhet, titlar 2018 Org. enhet: n Fr.o.m. datum: 2018-10-25 T.o.m. datum: 2018-10-25 Språk Gruppering Enhet Titlar Afrikaans Fisksätra

Läs mer

Nätverk Etablering av nyanlända

Nätverk Etablering av nyanlända Nätverk Etablering av nyanlända Högbo torsdag 5 november Johan Tegnhed Biträdande chef Marknadsområde Södra Norrland Dagordning - Arbetsförmedlingens uppdrag nu och återblick - Etableringsuppdragets förutsättningar

Läs mer

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen.

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Entusiastiska kollegor berättar om sina erfarenheter med arbetsintegrerande sociala företag - ASF. Att få ett jobb ska inte behöva vara omöjligt.

Läs mer

Umeå kommun umea.kommunaumea.se Dnr :6995. Beslut

Umeå kommun umea.kommunaumea.se Dnr :6995. Beslut Beslut Umeå kommun 2017-11-01 umea.kommunaumea.se Dnr 400-2016:6995 Beslut efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare vid yrkesspåret i sfi-verksamheten i Umeå kommun 2 (5) Inledning

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Utökning och förlängning av uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Utlysning för Sydsverige

Utlysning för Sydsverige 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Sydsverige Nu kan ni söka stöd för projekt inom Programområde 3 Sysselsättningsinitiativet

Läs mer

Studenternas attityder till språk och språkstudier

Studenternas attityder till språk och språkstudier Studenternas attityder till språk och språkstudier Sammanfattning av undersökning genomförd vid Mälardalens högskola 2010-03-01-2010-03-08 Sammanfattning Undersökningen genomfördes som en e postenkät till

Läs mer

Regional verksamhet för samhällsorientering i Stockholms län

Regional verksamhet för samhällsorientering i Stockholms län Regional verksamhet för samhällsorientering i Stockholms län - Hur kan den bedrivas, organiseras och finansieras? Arrangörer: Kommunförbundet, Länsstyrelsen, Botkyrka kommun Samhällsorientering i samverkan

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi Från ord till handling - Integration och mångfald som regional tillväxtstrategi 1 Örjan Johansson Tillväxtverket Enhet: Regional tillväxt 2 Tillväxtverket Tillväxtverket är en nationell myndighet. Vi skapar

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE DIRECTA OCH DIVERSA. Directa och Diversa utveckling och delaktighet FÖR PROJEKTEN

VERKSAMHETSBERÄTTELSE DIRECTA OCH DIVERSA. Directa och Diversa utveckling och delaktighet FÖR PROJEKTEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR PROJEKTEN DIRECTA OCH DIVERSA Slutversion, januari 2013 Skriven av Vanja Bardh Olsson, projektledare för Directa och Diversa på uppdrag av projektägare Jeanette Azinovic, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Sida: 2 av 20. Fler personliga möten

Sida: 2 av 20. Fler personliga möten Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 2013-02-22 Tidsperiod: år 2012 Sida: 2 av 20 Sida: 3 av 20 Dnr: AF-2011/414101 Datum: 2012-02-22 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2012, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Välkommen till Huddinge kommuns egenregi ditt trygga val

Välkommen till Huddinge kommuns egenregi ditt trygga val Välkommen till Huddinge kommuns egenregi ditt trygga val Daglig verksamhet Välkommen till Huddinge kommuns egenregi Vi är det kommunala alternativet som bedriver daglig verksamhet med en stor öppenhet

Läs mer

Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen

Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen Särskilt uppdrag unga med funktionshinder Arbetsförmedlingen har ett särskilt uppdrag att bedriva verksamhet för vissa unga med funktionsnedsättning: elever som fyllt

Läs mer

UTREDNINGSBYRÅ. Att leva och bo som inflyttad på Åland STATISTIK ÅLANDS OCH

UTREDNINGSBYRÅ. Att leva och bo som inflyttad på Åland STATISTIK ÅLANDS OCH UTREDNINGSBYRÅ OCH STATISTIK ÅLANDS Att leva och bo som inflyttad på Åland Syfte och metod Syftet med barometern är att ge en överblick av de inflyttades möjligheter att delta aktivt i det åländska samhällslivet

Läs mer

Med rätt att delta. Nyanlända kvinnor och anhöriginvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2012:69) Elin Landell, särskild utredare

Med rätt att delta. Nyanlända kvinnor och anhöriginvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2012:69) Elin Landell, särskild utredare Med rätt att delta Nyanlända kvinnor och anhöriginvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2012:69) Elin Landell, särskild utredare Utredningens uppdrag Föreslå åtgärder för att öka arbetskraftsdeltagandet och

Läs mer

Internationella kvinnor. En Malmögemensam insats för stadens kvinnor, födda utanför EU/OECD finansierad av FINSAM Malmö

Internationella kvinnor. En Malmögemensam insats för stadens kvinnor, födda utanför EU/OECD finansierad av FINSAM Malmö En Malmögemensam insats för stadens kvinnor, födda utanför EU/OECD finansierad av FINSAM Malmö Bakgrund Generellt sjunkande sysselsättning och en ökande arbetslöshet bland utrikes födda kvinnor Lågt arbetskraftsdeltagande

Läs mer

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier)

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) Antalet i Nationalbibliografin registrerade monografiska publikationer År Böcker (över 48 s.) Broschyrer (under 49 s.) böcker och broschyrer Doktorsavh.

Läs mer

Handlingsplan för mångfald

Handlingsplan för mångfald Handlingsplan för mångfald Nämnden för individ- och familjeomsorg 2014 2016 Antagen av nämnden för individ- och familjeomsorg 2014-02-18 2 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför mångfald?... 3 Definition

Läs mer

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Koordination Norrort ska vara en regional stödstruktur i frågor som rör mottagande av nyanlända inom norrortskommunerna. Målgrupp för kommunernas samverkan

Läs mer

ÖVERBRYGG BARRIÄRERNA!

ÖVERBRYGG BARRIÄRERNA! 19 % SVERIGE DÄRFÖR FINNS KAPI ÖVERBRYGG BARRIÄRERNA! NÅ 100 % SVERIGE ALLA SKA VARA INKLUDERADE MÅNGKULTURELLA BARRIÄRER Geografiska Spra kliga Kulturella MÅNGKULTURELLA MÖJLIGHETER Geografiska Spra kliga

Läs mer

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier)

I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) I Nationalbibliografin redovisad utgivning (monografier) Antalet i Nationalbibliografin registrerade monografiska publikationer År Böcker (över 48 s.) Broschyrer (under 49 s.) böcker och broschyrer Doktorsavh.

Läs mer

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Minnesanteckningar 2011-10-06 Diarienummer 851-14658-2010. 1(5) Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Inledning Linda Karlsson och Margaretha Johnsson hälsade

Läs mer

Kvalitetsmätning inom hemvården i Ale kommun

Kvalitetsmätning inom hemvården i Ale kommun Kvalitetsmätning inom hemvården i Ale kommun - Redovisning av personalens uppfattning (8) November 8 Nora Wetzel Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 3. Metod... 4 4 Redovisning av resultat...

Läs mer

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Mötesplats Arbetsmarknad Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Lärorika samarbeten och regional samverkan Här erbjuds du en arena för erfarenhetsutbyte och inspiration. Erfarna projektledare presenterar

Läs mer

Utrikesfödda på arbetsmarknaden

Utrikesfödda på arbetsmarknaden PM 1(10) på arbetsmarknaden PM 2 (10) Inledning Sverige har blivit ett alltmer mångkulturellt samhälle. Omkring 18 procent av befolkningen i åldern 16-64 år är född i något annat land. Syftet med denna

Läs mer

Ny arbetsförmedling direkt efter regeringsskifte

Ny arbetsförmedling direkt efter regeringsskifte Sthlm 2014-08-29 Förslag ur Socialdemokraternas valmanifest: Ny arbetsförmedling direkt efter regeringsskifte socialdemokraterna.se 2 (7) Regeringen har misslyckats med Arbetsförmedlingen: Arbetslösheten

Läs mer

Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj

Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj Dialog med Kommunförbundet Skåne 14 maj Samverkan mellan kommun och Arbetsförmedlingen i Skåne Paul Andersson Arbetsförmedlingens grunduppdraginstruktionen för Arbetsförmedlingen Förordning (2007:1030)

Läs mer

Sida: 2 av 14. Pilotverksamhet för romsk inkludering

Sida: 2 av 14. Pilotverksamhet för romsk inkludering Arbetsförmedlingens Återrapportering 2013-2013-03-01 Avser perioden 19 april 2012 till och med 31 januari 2013 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: AF-2012/116323 Datum: 2012-03-01 Återrapportering enligt

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2019 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET STOCKHOLM 4 JUNI 2018 Kunskap utgör det

Läs mer

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition

Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Af 00008_1.0_(2015-12-10, AF2000) Bilaga 1 DUA-nyanlända Bakgrund och ambition Version 1.0 Fotograf: Werner Nystrand 1 Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund till överenskommelsens innehåll... 2 1.2 Målgrupper

Läs mer

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Ragunda kommuns Integrationsstrategi 2017-2020 för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-23 1 1. Inledning Ett varmt värdskap och inkludering

Läs mer

Om unga föräldrar. och arbetsmarknaden.

Om unga föräldrar. och arbetsmarknaden. Om unga föräldrar och arbetsmarknaden Text: Elisabet Wahl Inledning Ungdomsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att genomföra insatser för att öka kunskapen om hur föräldrar under 25 års ålder kan

Läs mer

Arbetsförmedlingen och nyanländas etablering på arbetsmarknaden: tidigare erfarenheter och framtida utmaningar

Arbetsförmedlingen och nyanländas etablering på arbetsmarknaden: tidigare erfarenheter och framtida utmaningar Arbetsförmedlingen och nyanländas etablering på arbetsmarknaden: tidigare erfarenheter och framtida utmaningar Pernilla Andersson Joona, SOFI 26 mars 2018 Bakgrund Arbetsförmedlingen står inför stora utmaningar:

Läs mer

Bilaga 3b: Kartläggning och verksamhet i samverkan Unga nyanlända

Bilaga 3b: Kartläggning och verksamhet i samverkan Unga nyanlända Bilaga 3b: Kartläggning och verksamhet i samverkan Unga nyanlända Innehåll 1. Målgruppens sammansättning 2 2. Lagändringar 3 3. Insatser för målgruppens behov 4 3.1 Gymnasieskola 4 3.2 Ung framtid 5 4.

Läs mer

Arbetsmarknadsavdelningen/Integration (Kaserngården 3B, I17 Parken)

Arbetsmarknadsavdelningen/Integration (Kaserngården 3B, I17 Parken) Arbetsmarknadsavdelningen/Integration (Kaserngården 3B, I17 Parken) Mikaela Hansson Utredare Anna Partanen Minoritetskonsulent Annette Nyman Integrationsstrateg/Verksamhetsledare Fredrika Abrahamsson Etableringskoordinator

Läs mer

Integrationscentrum Göteborg. Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration

Integrationscentrum Göteborg. Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration Integrationscentrum Göteborg Samhällsorientering Flyktingguide/Språkvän Cirkulär Migration Andra Långgatan 19, entréplan Öppet Hus 28 oktober 2015 www.goteborg.se/integrationscentrum 2 Social Resursförvaltning

Läs mer

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14

Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14 Arbetsplatsen som språkutvecklande miljö SpråkSam 2009-04-15 2011-04-14 Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum Forsknings- och utvecklingsstiftelse Ämnesområden i fokus är äldreomsorg, äldrevård, hälsofrämjande

Läs mer

Information till dig som vill veta mer om SFI -

Information till dig som vill veta mer om SFI - Information till dig som vill veta mer om SFI - Svenskundervisning för invandrare Vad är Sfi? Sfi-svenskundervisning för invandrare är en grundläggande utbildning i det svenska språket för vuxna som inte

Läs mer

Årsplanering 2016. Promemoria 019-16 54 82. Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se. Datum: 2015-05-18

Årsplanering 2016. Promemoria 019-16 54 82. Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se. Datum: 2015-05-18 Promemoria Datum: 2015-05-18 Kontaktperson: Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se Telefon: 019-16 54 82 Årsplanering 2016 Bakgrund Årsplanen 2016 ska bidra till att stärka samverkan och

Läs mer

COACHING - SAMMANFATTNING

COACHING - SAMMANFATTNING . COACHING - SAMMANFATTNING Joakim Tranquist, Mats Andersson & Kettil Nordesjö Malmö högskola, 2008 Enheten för kompetensutveckling och utvärdering 1 Copyright 2007 Malmö högskola, Enheten för kompetensutveckling

Läs mer

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel

Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel Regionledningskontoret Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg 010-242 42 01 jesper.ekberg@rjl.se Samordningsförbundet Södra Vätterbygden Funktionsnedsatta i arbete (FIA) ansökan om medel 2019-2021 Region

Läs mer

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2016-12-13 195 Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd Dnr SN 2016/0589.02.05 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2016-11-29. Motion från Christina

Läs mer

Seminariet om Överenskommelsen inom integrationsområdet. Eskilstuna 1 mars 2014

Seminariet om Överenskommelsen inom integrationsområdet. Eskilstuna 1 mars 2014 Seminariet om Överenskommelsen inom integrationsområdet Eskilstuna 1 mars 2014 Disposition Överenskommelsen inom integrationsområdet (ÖKI) Organisationernas utgångspunkter SIOS deltagande i ÖKI 2011-10-132010-09-11

Läs mer

Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende

Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende 2013-03-28 Justerad 2013-07-18 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/211-139 Kommunstyrelsen Kundvalssystem för samhällsorientering för nyanlända invandrare Återremitterat ärende Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Vägledning för detaljerad utformning av Denison webbenkät angående företagskultur och lönsamhet.

Vägledning för detaljerad utformning av Denison webbenkät angående företagskultur och lönsamhet. Vägledning för detaljerad utformning av Denison webbenkät angående företagskultur och lönsamhet. 6/18/2010 Utarbetad i samarbete med S&P AB/AG Vägledning för utformning av enkät I det här dokumentet beskriver

Läs mer

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning

Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning Socialtjänsternas bemötande av personer med psykisk funktionsnedsättning - en enkätundersökning genomförd av NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. Inledning Alla har rätt till ett liv utan diskriminering,

Läs mer

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad 2006-2010 1. Uppdraget Kommunfullmäktige

Läs mer

Projektplan Integrationsstrategi

Projektplan Integrationsstrategi Projektplan Integrationsstrategi Bakgrund Kommunfullmäktige tog i samband med målarbetet 2011 ett beslut om under 2012 arbeta fram en strategi för integration. Uppdraget riktades till kommunstyrelsen,

Läs mer

Vägledning för framtidens arbetsmarknad

Vägledning för framtidens arbetsmarknad Vägledning för framtidens arbetsmarknad Delbetänkande från Arbetsmarknadsutredningen Uppdraget Analysera och lämna förslag om hur Arbetsförmedlingens vägledning kan stärkas och samspela med annan vägledning.

Läs mer

Helt nytt läge efter budget och januariavtal. På väg mot en ny arbetsmarknadsmyndighet. - nytt uppdrag från regeringen

Helt nytt läge efter budget och januariavtal. På väg mot en ny arbetsmarknadsmyndighet. - nytt uppdrag från regeringen På väg mot en ny arbetsmarknadsmyndighet - nytt uppdrag från regeringen Arbetsförmedlingen är i sin största förändring Helt nytt läge efter budget och januariavtal Riksdagsbeslut om budget innebär dramatiska

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Remiss från kommunstyrelsen

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Remiss från kommunstyrelsen SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.5.1-104/2010 SID 1 (6) 2010-03-02 Handläggare: Anna Larsson Telefon: 08-508 03 083 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Nationella

Läs mer

Regional samhällsorientering på modersmål - syfte samtliga nyanlända, oavsett boendeort, erbjuds samhällsorientering på modersmål eller annat språk

Regional samhällsorientering på modersmål - syfte samtliga nyanlända, oavsett boendeort, erbjuds samhällsorientering på modersmål eller annat språk 1 Regional samhällsorientering på modersmål - syfte samtliga nyanlända, oavsett boendeort, erbjuds samhällsorientering på modersmål eller annat språk deltagaren behärskar väl. bidra till att såväl lagstiftningens

Läs mer

Arbetsmarknadsenheten

Arbetsmarknadsenheten Arbetsmarknadsenheten Bakgrund Fakta Strategi 2019 Hässleholm, 2018-11-15 Den här lägesrapporten är främst avsedd för politiker och tjänstemän inom Hässleholms kommun som vill få en enkel översikt av vad

Läs mer

. västerås STAD Sociala nämndernas stab

. västerås STAD Sociala nämndernas stab . västerås STAD Sociala nämndernas stab 2010-05-25 Till Nu kan du välja bland flera leverantörer som ska ha ansvar får att ordna avlösare eller ledsagare åt dig. Det är frivilligt att välja. Om du är nöjd

Läs mer

Projekt Utländska Akademiker arbetar på bred front för att vägen till ett kvali cerat arbete för utländska akademiker ska bli kortare.

Projekt Utländska Akademiker arbetar på bred front för att vägen till ett kvali cerat arbete för utländska akademiker ska bli kortare. Projekt Utländska Akademiker arbetar på bred front för att vägen till ett kvali cerat arbete för utländska akademiker ska bli kortare. Foto: Filip Andersson; bild från Utländska tekniker och ingenjörer

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Insteget. Projektansökan till Samordningsförbundet i Umeå. Deltagande parter bakom projektet

Insteget. Projektansökan till Samordningsförbundet i Umeå. Deltagande parter bakom projektet 2011-03-01 Insteget Projektansökan till Samordningsförbundet i Umeå Deltagande parter bakom projektet Umeå kommun, VIVA Resurs och Socialtjänsten Arbetsförmedlingen INSTEGET Ett metodprojekt mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Nyanländas företagande

Nyanländas företagande Enskild motion MP1608 Motion till riksdagen 2018/19:1398 av Maria Ferm m.fl. (MP) Nyanländas företagande Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda

Läs mer

En språkpolitik för internet

En språkpolitik för internet En språkpolitik för internet Rickard Domeij rickard.domeij@sprakradet.se Språkmöte i Borgå 2009 1 Språk och internet-projektet Kartlägga språksituationen för språken i Sverige på internet Workshop för

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare som drivs i regi av Hermods Östersund med Östersunds kommun som huvudman

Beslut. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare som drivs i regi av Hermods Östersund med Östersunds kommun som huvudman Beslut Östersunds kommun 2018-01-15 kundcenter@ostersund.se Dnr 400-2016:6995 Rektor magnus.o.andersson@ostersund.se Beslut efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare som drivs

Läs mer

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Systematisk uppföljning av placerade barn

Systematisk uppföljning av placerade barn Systematisk uppföljning av placerade barn Ann Christin Rosenlund Systematisk uppföljning av Stadskontoret Malmö placerade barn Utifrån forskning Utifrån kunskap om de lokala behoven Kvalitetsutveckling

Läs mer

Kommunens arbete. Utbildningstillfälle/Informationstillfälle

Kommunens arbete. Utbildningstillfälle/Informationstillfälle Kommunens arbete Utbildningstillfälle/Informationstillfälle 2015-06-11 Nyanlända familjer - Hur ser våra erfarenheter ut hittills på Tjörn? Bostad en fast grund att stå på Erfarenheten hittills är dock

Läs mer

Elever i grundskolan läsåret 2008/09

Elever i grundskolan läsåret 2008/09 PM Enheten för utbildningsstatistik 21 april 29 1 (7) Dnr 71-29-73 Elever i grundskolan läsåret 28/9 Andelen elever i fristående skolor fortsätter att öka och uppgår innevarande läsår till 1 procent av

Läs mer

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183

Bakgrund. Beslutsdatum 2016-03-17. Diarienummer 2016/00183 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt "Pilotverksamhet för utformningen av ett regionalt yrkesvux Utlysning Nationellt

Läs mer

Projekt: Unga i JOBB Bjuvs kommun. En sammanfattning av den externa utvärderingen Fokus: Individens perspektiv på sitt deltagande.

Projekt: Unga i JOBB Bjuvs kommun. En sammanfattning av den externa utvärderingen Fokus: Individens perspektiv på sitt deltagande. 23 maj 2014 ESF: Europeiska Socialfonden Programområde 2 Projekt: Unga i JOBB Bjuvs kommun En sammanfattning av den externa utvärderingen Fokus: Individens perspektiv på sitt deltagande Lärande utvärdering

Läs mer

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30 Kommande möten Regionala ordförande och samordnare 19 april Diskussion

Läs mer

1. Verksamheten i projektet

1. Verksamheten i projektet 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Utveckling mot arbete (UMA) Diarienummer: 2009-3060219 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): mars 2013 1. Verksamheten

Läs mer

Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt. Utbildningskatalog från poten3al12

Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt. Utbildningskatalog från poten3al12 Lär dig mer om hur man söker EU- bidrag och driver EU- projekt Utbildningskatalog från poten3al12 Utbildningar och kompetensutveckling på EUområdet Potential12 erbjuder utbildningar till alla aktörer som

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014

Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014 Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014 Margareta Sundin Utredare 20141120 Sid 1 Innehåll Bakgrund... 1 Elever med annat modersmål än svenska... 1 Vad säger nationella styrdokument?...

Läs mer

Vi ser varje medarbetares lika värde, där alla vill, kan och får ta ansvar.

Vi ser varje medarbetares lika värde, där alla vill, kan och får ta ansvar. 1 (6) Personalpolicy Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-09-15 145) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-09-15 Dokumentansvarig: HR-chef Senast reviderad: 2015-09-15

Läs mer

Slutrapport genomförande

Slutrapport genomförande Sid 1 (17) Projektnamn Diversa Slutrapport genomförande Sammanfattning Ge en sammanfattande beskrivning av projektidé och framkomna resultat. Slutrapporten refererar till och kompletteras av följande bilagor:

Läs mer

Samhällsorientering i samverkan

Samhällsorientering i samverkan Samhällsorientering i samverkan Cecilia Gustafsson och Lisa Alm Spridningsseminarium den 8 december 2010 Samhällsorientering i samverkan Syfte Nyanlända flyktingar, skyddsbehövande med flera ska få tillgång

Läs mer