Varifrån kommer... mjölk? Europeiska kommissionen Jordbruk och landsbygdsutveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Varifrån kommer... mjölk? Europeiska kommissionen Jordbruk och landsbygdsutveckling"

Transkript

1 Varifrån kommer... mjölk? Europeiska kommissionen Jordbruk och landsbygdsutveckling

2 Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att få svar på dina frågor om Europeiska unionen. Gratis telefonnummer (*) : (*) Vissa mobiltelefonoperatörer tillåter inte nummer eller avgiftsbelägger dem. En stor mängd övrig information om Europeiska unionen är tillgänglig på Internet via Europa-servern ( Kataloguppgifter finns i slutet av publikationen. Luxemburg: Europeiska unionens publikationsbyrå, 2010 ISBN doi: /17558 Europeiska unionen, 2010 Kopiering tillåten med angivande av källan. Illustrationer : Véronique Hariga - Printed in Belgium TRYCKT PÅ ÅTERVUNNET PAPPER

3 Varifrån kommer... mjölk? 3... liksom smör, ost, yoghurt, grädde och glass.

4 Varifrån kommer... mjölk? Huvuddelen av den mjölk som vi dricker kommer från kor, även om vi också får mjölk från andra djur som getter, får och åsnor... 4 Korna maskinmjölkas två gånger varje dag (på morgonen och på kvällen), under strängt hygieniska förhållanden. En ko producerar i genomsnitt 22 liter mjölk om dagen, men på gårdar med stora besättningar blir det ofta betydligt mer.

5 Sedan kommer mjölkbilen för att hämta mjölken och ta den till mejeriet där den bearbetas. Mjölk är ett näringsrikt och mycket nyttigt livsmedel (med bland annat kalcium, laktos, proteiner och vitaminer). Den är en riktig guldgruva för kroppen. Det är viktigt att bakterier (mikrober) inte utvecklas i mjölken och därför måste den värmebehandlas, dvs. konserveras genom uppvärmning till hög temperatur. 5 Beroende på hur mjölken bearbetas får man mjölk av olika sorter.

6 Känner du till de olika mjölksorterna? 6 Obehandlad mjölk Den obehandlade mjölken kyls ned till 4 C så fort den kommit ur kons juver. Nedkylningen dödar inte mikroorganismerna, men gör att de inte kan föröka sig. Den här typen av mjölk bör kokas upp innan man dricker den. Pastöriserad mjölk Pastöriserad mjölk värms upp till 75 C under 15 sekunder för att sedan nedkylas. Den här processen gör att mjölkens smak bevaras, samtidigt som de patogena bakterierna (de hälsofarliga mikrober) försvinner. Begreppet pastörisering kommer från Louis Pasteur som uppfann den här tekniken. UHT-mjölk (ultrahög temperaturbehandling) Mjölken värms under 3 sekunder upp till +140 C och kyls omedelbart ned. Tack vare den mycket höga temperaturen förstörs alla bakterier som kan förstöra mjölken.

7 Helmjölk? Mellanmjölk? Lättmjölk? Det finns också fett i mjölken och fetthalten bestämmer vilken typ av mjölk det är. Hur gör man för att ha en konstant fetthalt för varje mjölksort (alltså för att standardisera mjölken)? Det är mycket enkelt. Man separerar mjölken från grädden i en apparat som kallas för separator. Sedan häller man tillbaka just den mängd fett som man vill ha i mjölken, beroende på vilken mjölktyp som önskas. På så sätt kan man se till att mjölken alltid innehåller lika mycket fett varje gång. Helmjölk innehåller: 35 gram fett per liter (3,5% fett) Den svenska standardmjölken innehåller 30 gram fett per liter (3% fett) Mellanmjölk: 15 gram fett per liter (1,5 % fett) Lättmjölk: 5 gram fett per liter (0,5% fett) Titta noga på mjölkpaketen nästa gång som du går och handlar med dina föräldrar och försök se skillnaden! 7 Lite grekisk mytologi: Herakles, som var son till Zeus, togs om hand av hans gemål Hera. Pojken var så hungrig att han slängde sig mot hennes bröst och då sprutade mjölkdroppar ut som stjärnor över himlavalvet. På så sätt skapades Vintergatan, som på flera andra språk kallas "mjölkgatan" (t.ex. "Milky way" på engelska).

8 Varifrån kommer... smör? Vet du att människan har tillverkat smör i minst år och att romarna använde smör som medicin? Men hur gör man smör? Man knådar ihop allt till en smörklump som sedan tvättas ur. Då får man fram en produkt med mjuk konsistens: smör. 8 Det är enkelt. Man skummar bort grädden från mjölken och sen vispar man den tills gula smörklumpar bildas och smöret börjar vattna sig. Vätskan som man får kallas s.för kärnmjölk.

9 Det går åt minst 22 liter komjölk till att tillverka ett kilo smör! 9 Har du lagt märke till att det bildas en massa små bubblor när man värmer smör i en panna? Det är helt enkelt vattnet i smöret som avdunstar. I Rouen i Frankrike finns en katedral som har ett torn som kallas smörtornet (La Tour de Beurre). Det är för att när tornet byggdes på 1500-talet så fick man delvis pengar till bygget genom att folk betalade för att få använda smör under fastan (fast det egentligen var förbjudet på den tiden.

10 Varifrån kommer... yoghurt? Yoghurt görs.av mjölk förstås! När man tillverkar yoghurt tar man varm, nypastöriserad mjölk och kyler ned den till + 45 C. Sedan tillsätts mjölksyrabakterier, t.ex. lactobacillus bulgaricus och streptococcus thermophilus. 10 Namnen låter otäcka, men de är två nyttiga bakterier som får mjölken att omvandlas. Den första bakterien gör mjölken syrlig och den andra ger yoghurten dess smak. Som du vet finns kan yoghurt ha olika konsistens och den bestämmer man vid tillverkningen.

11 För drickyoghurt värmer man upp produkten efter att bakteriekulturen tillsatts. Det hjälper bakterierna att utvecklas. Efter en bestämd tid kyler man ned yoghurten, rör om och häller upp den i förpackningarna. För vanlig yoghurt häller man upp produkten på förpackningarna innan bakteriekulturen tillsätts och kyls ned, och den får absolut inte röras om. 11 Oavsett vilken typ av yoghurt man väljer kan man självklart variera smaken genom att blanda i frukt eller bär. Visst låter det enkelt? Vet du vem som först började med industriell tillverkning av yoghurt? Det var en man som hette Isaac Carasso Han var läkare och bodde i Barcelona. Han använde yoghurt för att behandla unga patienter som led av tarmproblem. Därför såldes yoghurten på apotek. Så småningom startade han en yoghurtfabrik.

12 Varifrån kommer... ost? Eller snarare ostarna! Det finns ju tusentals olika typer av ost i världen. Det finns hårdostar, mjukostar, krämiga ostar och en massa andra. Man kan göra ost av komjölk, fårmjölk, getmjölk och buffelmjölk. Ost tillverkas alltid på samma sätt. 12 Steg 1: Koagulering Mjölken är ju flytande och därför måste man tillsätta löpe och syrningskultur. Löpe är ett naturligt ämne som finns i magen på idisslare. Det är syrningskulturerna (bakterier eller jäst) som ger ostarna deras speciella lukt. När man tillsätter löpe separeras mjölken i två distinkta delar: Ostmassa (som stelnat) Vassle (vätska) Steg 2: Avtappning Sedan avskiljer man ostmassan från vasslen. Den här processen sker naturligt, men är då mycket långsam och därför rör man mjölken för att påskynda processen.

13 Steg 3: Formning Genom formningen får osten sitt färdiga utseende. Man för över ostmassan till ostformar med hål så att den vassle som finns kvar kan rinna ut. Efter formningen tillsätter man ofta salt, antingen genom att sprida salt över ostens yta eller genom att lägga osten i saltlake. Steg 4: Mognadslagring Ost lagras alltifrån några dagar till flera månader i särskilda ostlager där temperaturen, luftfuktigheten och luftflödet kontrolleras. Det är under lagringen som osten får sin smak. 13 Kan du gissa? I vilket europeiskt land äter man mest ost? Grekland (tänkte du på ett annat land?) Vet du vem som har skrivit det här? "Cyklopen Polyfemos sätter sig ned för att mjölka sina tackor och sina bräkande getter. Han låter de unga få di hos sina mödrar. Hälften av mjölken häller han i flätade korgar för att låta den ystas till ost. Den andra hälften häller han upp i kärl för att dricka den till kvällsvarden." Det är Odyssén av Homeros (700-talet f.kr). Som du ser tillverkade man ost redan på den tiden! Det är inte så konstigt, för osttillverkning var under antiken ett sätt att ta vara på den mjölk som man inte använde direkt eftersom man inte hade några kylskåp.

14 Varifrån kommer... grädde? Även grädde får man från mjölk, som skummas när mjölken separeras och mjölkfettet flyter upp till ytan. För att döda eventuella hälsofarliga bakterier som kan finnas i mjölken pastöriseras grädden. 14

15 Men Även här kan man tillsätta nyttiga bakterier som gör grädden extra god och samtidigt gör den tjockare. 15 Sist av allt häller man upp den på tetror eller flaskor och sen är det bara att börja tillaga läckerheter. Apropå läckerheter Har du testat vispgrädde med socker någon gång? Det är hur enkelt som helst. Du tar 50 cl vispgrädde (grädden måste vara tillräckligt fet, annars går det inte). Låt den stå kallt i en timme. Sedan häller du upp den i en skål och vispar med elvisp och häller i ungefär 30 gram florsocker lite i taget. Det blir farligt gott. Ät inte för mycket bara!

16 Varifrån kommer... glass? Glass är en blandning av några basingredienser, bland annat: Mjölk, socker, mjölkfett, stabiliseringsmedel och emulgeringsmedel (de här två ingredienserna, ofta vegetabiliska ger glassen dess mjuka konsistens). Blandning Alla ingredienserna blandas samman till en smet. 16 Emulgeringsmedel Socker Stabiliseringsmedel Mjölk Mjölkfett Pastörisering Kommer du ihåg hur pastörisering gick till? Man värmer upp en produkt för att få bort skadliga bakterier. Man gör likadant med glassmeten.

17 Frysning I det här steget kyls glassmeten ned till 4 C och får en krämig konsistens. Därefter smaksätts den med frukt eller bär eller andra smaker. Förpackning och lagring Glassen förpackas (i plast- eller pappförpackningar) och kyls åter ned, men den här gången ända till 40 C. Därefter lagras slutprodukten i frysar som inte är fullt lika kalla. 17 Vet du att redan de romerska kejsarna bjöd sina gäster på en slags sorbet. Den gjordes av is från bergen som smaksattes med frukt och honung. Intressant fakta Sorbet innehåller inte några mjölkprodukter utan är en blandning av vatten, socker och frukt eller bär.

18 4 Varifrån kommer... mjölk? 8 Varifrån kommer... smör? 10 Varifrån kommer... yoghurt? 12 Varifrån kommer... ost? 14 Varifrån kommer... grädde? 16 Varifrån kommer... glass?

19 Europeiska kommissionen Luxemburg: Europeiska unionens publikationsbyrå s. 21 cm x 21 cm ISBN doi: /17558 Denna skrift har tagits fram i informationssyfte och är inte rättsligt bindande.

20 Har du undrat över vilka olika sorters mjölk det finns? Har du frågat dig hur man gör smör, ost, yoghurt, grädde eller glass? Då ska du ta dig en titt i den här boken! Där hittar du enkla svar på alla dina frågor! KF SV-C Europeiska kommissionen Generaldirektoratet för jordbruk och landsbygdsutveckling ISBN doi: /17558

Detta händer mjölken från kon till dess vi kan köpa den i paket i affären.

Detta händer mjölken från kon till dess vi kan köpa den i paket i affären. Mjölk Mjölk betraktas som ett av våra nyttigaste livsmedel. Det beror på att den innehåller så många av de näringsämnen som är särskilt viktiga för kroppen. De viktigaste ämnena är kalcium ( C), protein,

Läs mer

Livet på landet. Europeiska kommissionen Jordbruk och landsbygdsutveckling

Livet på landet. Europeiska kommissionen Jordbruk och landsbygdsutveckling Livet på landet Europeiska kommissionen Jordbruk och landsbygdsutveckling Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att få svar på dina frågor om Europeiska unionen. Gratis telefonnummer (*) : 00 800

Läs mer

Från mjölk till ost. Av Anne Nilsson, Ost på Grenadine Bokförlag, augusti 2010

Från mjölk till ost. Av Anne Nilsson, Ost på Grenadine Bokförlag, augusti 2010 Av Anne Nilsson, Ost på Grenadine Bokförlag, augusti 2010 Från mjölk till ost Dagens osttillverkning, eller med ett annat ord ystning, utgår fortfarande från samma gamla grundprinciper som fanns när vi

Läs mer

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Information anpassad för patient NOURISHING PERSONAL HEALTH KRISTINAS FRUKOSTTIPS (2 PORTIONER) MILD VANILJ För dig som är i behov av extra näring kan Resource 2.0+fibre

Läs mer

Mjölkens historia. Årskurs: 4-6 Ämnen: Historia, Bild, Svenska, Hem & konsumentkunskap

Mjölkens historia. Årskurs: 4-6 Ämnen: Historia, Bild, Svenska, Hem & konsumentkunskap Mjölkens historia sida 1 Mjölkens historia Årskurs: 4-6 Ämnen: Historia, Bild, Svenska, Hem & konsumentkunskap Eleverna får med utgångspunkt från mjölkens historia arbeta med jordbrukets omvandling och

Läs mer

Tillverkningsmetod, olika tillsatser (kryddor), fetthalt och lagringstid avgör ostens speciella egenskaper.( se www.ostfämjandet.

Tillverkningsmetod, olika tillsatser (kryddor), fetthalt och lagringstid avgör ostens speciella egenskaper.( se www.ostfämjandet. OST När man tillverkar ost använder man sig av pastöriserad mjölk. I mjölken tillsätter man mjölksyrabakterier, värmer upp mjölken till 30*. Sedan tillsätter man ostlöpe, det är ett enzym. När enzymet

Läs mer

Mellanmålsdrinkar. Lätta att göra - goda att dricka

Mellanmålsdrinkar. Lätta att göra - goda att dricka De flesta recept är energirika och innehåller mycket socker. För att göra mellanmålen mer lämpliga för diabetiker, eller personer som inte behöver lika mycket energi, kan de anpassas genom att istället

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

Sverigefinal EUSO 2018: Biologi

Sverigefinal EUSO 2018: Biologi Sverigefinal : A. Praktiskt arbete i grupp (1h) Det praktiska arbetet består av laborationerna 1 och 2. Diskutera och fundera tillsammans i gruppen. Fastna inte på någon uppgift för länge! Varje gruppmedlem

Läs mer

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Information anpassad för patient För dig som är i behov av extra näring kan Resource 2.0+fibre vara en utmärkt lösning. Resource 2.0+fibre är en näringsdryck som innehåller

Läs mer

Information till dig som ska ta ReFermin

Information till dig som ska ta ReFermin Information till dig som ska ta ReFermin ReFermin kan återställa balansen i din tarmflora En obalans i tarmfloran kan leda till att vårt immunförsvar överreagerar och börjar angripa vår egen tarm. ReFermin

Läs mer

Färskvaror. musselsoppa 4 port

Färskvaror. musselsoppa 4 port Färskvaror Mjölk och grädde är basen i vårt sortiment och har en lång tradition i vår svenska matkultur och är viktiga baslivsmedel. Det är grädden som höjer smaken och lockar fram det bästa ur råvarorna.

Läs mer

60 kcal Protein 3.5 g Kolhydrater 5 g (varav socker arter, laktos 5 g,) Fett 3 g (varav mättat 2 g,

60 kcal Protein 3.5 g Kolhydrater 5 g (varav socker arter, laktos 5 g,) Fett 3 g (varav mättat 2 g, är människans ursprungliga dryck. Drick en halv liter mjölk, fil eller yoghurt om dagen och du får i dig 14 av 18 betydelse fulla mängder naturliga vitaminer och mineraler. har också sin givna roll som

Läs mer

ProViva Fruktdryck. Blåbärsdryck. Nypondryck. Svartvinbärsdryck. Jordgubbsdryck. Mango

ProViva Fruktdryck. Blåbärsdryck. Nypondryck. Svartvinbärsdryck. Jordgubbsdryck. Mango ProViva Det finns idag många bra-för-magen-produkter. Och så finns det ProViva. Denna unika fruktdryck är resultatet av mer än tio års svensk forskning. ProViva innehåller en dokumenterat nyttig bakteriekultur,

Läs mer

Våra godaste desserter

Våra godaste desserter Våra godaste desserter Låt dig inspireras Slutet gott, allting gott Vi är många som tycker att något sött hör till efter en god middag. Här har vi samlat några av våra allra godaste desserter, från exotisk

Läs mer

Färskvaror. musselsoppa 4 port

Färskvaror. musselsoppa 4 port Färskvaror Mjölk och grädde är basen i vårt sortiment och har en lång tradition i vår svenska matkultur och är viktiga baslivsmedel. Det är grädden som höjer smaken och lockar fram det bästa ur råvarorna.

Läs mer

Livet på landet. Jordbruk och landsbygdsutveckling

Livet på landet. Jordbruk och landsbygdsutveckling Livet på landet Jordbruk och landsbygdsutveckling Europe Direct är en tjänst som hjälper dig att få svar på dina frågor om Europeiska unionen. Gratis telefonnummer (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*) Varken

Läs mer

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10

Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Av: Helen Ljus Klass 7. vt-10 Recept...3 Dokumentation blåbärs pannkaka 8 Dokumentation klassisk svensk pannkaka 9 Pannkakans historia.10 Min egen pannkakas berättelse..11 Källförteckning..13 2 Blåbärspannkaka

Läs mer

Teknik blad 2. Tillverkning av termofil inhemsk Gårdskultur

Teknik blad 2. Tillverkning av termofil inhemsk Gårdskultur Teknik blad 2 Tillverkning av termofil inhemsk Gårdskultur från MJÖLK 1 Bra startkultur kommer från bra mjölk Använd mjölk från friska djur, i enlighet med lagens krav, och tillverka kulturen utan att

Läs mer

Ekologisk mjölk. Klimatcertifierad ekologisk mjölk

Ekologisk mjölk. Klimatcertifierad ekologisk mjölk är människans ursprungliga dryck. Drick en halv liter mjölk, fil eller yoghurt om dagen och du får i dig 14 av 18 betydelse fulla mängder naturliga vitaminer och mineraler. har också sin givna roll som

Läs mer

I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer.

I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer. TEORI Kemi I vår natur finns det mängder av ämnen. Det finns några ämnen som vi kallar grundämnen. Grundämnen är uppbyggda av likadana atomer. Länge trodde man att atomer var de minsta byggstenarna. Idag

Läs mer

För varje kök! SORTIMENTÖVERSIKT 2015

För varje kök! SORTIMENTÖVERSIKT 2015 För varje kök! SORTIMENTÖVERSIKT 2015 V1-2015 Valio betyder det bästa Valio Sverige gör det bästa i mjölken ännu bättre. Vår expertis, erfarenhet och passion av att driva och utveckla produkter för människors

Läs mer

Svensk tallrik. Matlagningsgänget Hos Karin och Leif Lundborg 2 november 1996

Svensk tallrik. Matlagningsgänget Hos Karin och Leif Lundborg 2 november 1996 Meny Aperitif: Förrätt: Varmrätt: Efterrätt: Kaffe: Små goda snittar (recept saknas) Dryck: vinbål Svensk tallrik Dryck: Öl och Absolut Vodka Citron Saltimbocca, ris Dryck: Rött vin Ingefärspäron och yoghurtglass

Läs mer

Vad berättar livsmedelsförpackningen?

Vad berättar livsmedelsförpackningen? Vad berättar livsmedelsförpackningen? LÄTTLÄST 1 Innehåll Vad berättar förpackningen... 3 Livsmedlets namn...4 Vad är livsmedlet tillverkat av... 5 Datummärkning... 7 Varifrån kommer livsmedlet... 8 Andra

Läs mer

När man pratar bakterier förknippar man det oftast med något negativt. Det finns många för oss positiva och livsnödiga bakterier.

När man pratar bakterier förknippar man det oftast med något negativt. Det finns många för oss positiva och livsnödiga bakterier. Positiva bakterier, 26 oktober 2017 Seminarium på Særimner Text: Annigun Wedin Deltagare: Ingela Marklinder, Jenny Neikell, Phillippe Trillaud, Jürgen Körber Ingela Marklinder är docent och lärare Uppsala

Läs mer

Ingredienser. Ingredienser. Choklad ingredienser: Genomsnittlig Näringsvärde per / 100g. Allergener: Frozen Yoghurt skogsbär

Ingredienser. Ingredienser. Choklad ingredienser: Genomsnittlig Näringsvärde per / 100g. Allergener: Frozen Yoghurt skogsbär Choklad ingredienser: Skummjölk och mjölk produkts, dextros, glukos, choklad droppar 8% (socker, kakao, vattenfri mjölkfett, emulgeringsmedel, sojalecitin) socker, kakao 3,5%, smör (mjölk och laktos) Emulgeringsmedel;

Läs mer

Läsa och förstå text på förpackningar

Läsa och förstå text på förpackningar 1(5) BRA MAT Läsa och förstå text på förpackningar Producerat av DIETISTERNA i Region Skåne 2007-06 2(5) Inledning Genom att läsa texten på livsmedelsförpackningar fås information om produktens innehåll.

Läs mer

Näringen du behöver. Mellanmålen du vill ha.

Näringen du behöver. Mellanmålen du vill ha. Näringen du behöver. Mellanmålen du vill ha. Fresubin 2 kcal Drink i mini-flaska, perfekt som mellanmål. DEN GODA SMAKEN finns nu i 125 ml mini-flaska! När aptiten sviker är det ännu viktigare att maten

Läs mer

Lite information om praliner. ite information om praliner

Lite information om praliner. ite information om praliner Lite information om praliner ite information om praliner Goda recept av söta läckerheter Hemmalagade läckra praliner. Med goda ingredienser, de rätta tillbehören och lite rutin trollar även du fram de

Läs mer

VISSTE DU ATT ÄGG INNEHÅLLER ALLA VITAMINER, UTOM VITAMIN C! VISSTE DU ATT 3 AV 10 SVENSKAR I ÅLDERN 15-29 ÅR INTE VET HUR MAN KOKAR ETT PERFEKT ÄGG!

VISSTE DU ATT ÄGG INNEHÅLLER ALLA VITAMINER, UTOM VITAMIN C! VISSTE DU ATT 3 AV 10 SVENSKAR I ÅLDERN 15-29 ÅR INTE VET HUR MAN KOKAR ETT PERFEKT ÄGG! Ska din kropp få all energi den behöver bör du äta fem, sex gånger varje dag. Alltså frukost, lunch, middag och minst två mellanmål! Hur mycket du äter varierar förstås beroende på hur mycket du rör dig.

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap år 7

Hem- och konsumentkunskap år 7 Hem- och konsumentkunskap år 7 följa ett recept planera och organisera arbetet vid matlagning (bli färdig med måltidens delar i ungefär samma tid) baka med jäst och bakpulver tillaga en måltid (koka och

Läs mer

Att göra ost hantverk och investering

Att göra ost hantverk och investering Att göra ost hantverk och investering Tillgången på mjölk är knuten till kalvningen, som förr skedde vid den tid på året då det fanns gott om bra foder. Där för var mjölkproduktionen ojämnt fördelad över

Läs mer

MiniMax RECEPTSAMLING

MiniMax RECEPTSAMLING MiniMax RECEPTSAMLING Patientinformation NOURISHING PERSONAL HEALTH GRÖTAR HAVREGRYNSGRÖT (2 PORTIONER) 1 dl havregryn En nypa salt (kan uteslutas) Servera den mängd som du tror att barnet kommer att äta

Läs mer

Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT

Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT Turkisk yoghurt Omelett 13 ägg 250 g Lindahls Turkisk Yoghurt färska örter Turkisk yoghurt har en mild smak med en behaglig syra och krämig

Läs mer

Helt fria från soja, laktos och mjölkprotein.

Helt fria från soja, laktos och mjölkprotein. Helt fria från soja, laktos och mjölkprotein. Vår havredryck är som mjölk. Fast för människor. Hela tanken med kossornas mjölk är ju att den ska drickas av kalvar, inte av oss. Havredryck däremot är fantastisk

Läs mer

Lär dig hitta det dolda sockret!

Lär dig hitta det dolda sockret! Lär dig hitta det dolda sockret! Förr i tiden när man kokade sylt och saft hemma visste man hur mycket socker man använde. Idag köper de flesta all mat färdig i affären och därför är det svårt att veta

Läs mer

Förpackning 1 liter Pure Pak Antal/kartong 6 Artikelnummer 57862 Ean 7310867008624. Artikelnummer 57863 Ean 7310867008631

Förpackning 1 liter Pure Pak Antal/kartong 6 Artikelnummer 57862 Ean 7310867008624. Artikelnummer 57863 Ean 7310867008631 Det finns många bra-för-magen-produkter. Och så finns det. Denna unika fruktdryck är resultatet av mer än tio års svensk forskning. innehåller en dokumenterat nyttig bakteriekultur, Lactobacillus plantarum

Läs mer

6 sätt att laga småländska isterband

6 sätt att laga småländska isterband 6 sätt att laga småländska isterband Historik 1939 startade Verner Grönqvist den lanthandel som genom sina isterband skulle komma att bli en lokal popularitet. Att isterbanden blev så uppskattade berodde

Läs mer

Godkända leverantörer

Godkända leverantörer Hygien H.A.C.C.P Rutiner Vad är HACCP och varför har EU fått detta direktiv, hur ska vi förhålla oss till detta direktiv och jobba så att vi säkerhetsställer livsmedelskedjan från inköp till att den förtärs

Läs mer

Olika degar! Teori: Vilka ämnen påverkar en deg, och vad har de för uppgifter i degen?

Olika degar! Teori: Vilka ämnen påverkar en deg, och vad har de för uppgifter i degen? Månadstema November: F-6 Olika degar!... 1 Gör eget potatismjöl... 2 Popcorn... 2 Vilken mat hör ihop?... 3 Pannkakan... 4 Yrke och Mat... 5 Centralt innehåll - Förskolan:... 6 Förlorade ägg... 7 Smör

Läs mer

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna.

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna. Barn och mat Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra

Läs mer

Får det vara en sängfösare?

Får det vara en sängfösare? Får det vara en sängfösare? energirika drinkar i mixerbägare Recept på näringsdrinkar Det är enkelt att göra hemmagjorda energirika drycker. Ofta blir de hyfsade näringsmässigt, men framför allt godare

Läs mer

Flaskmatning - så funkar det

Flaskmatning - så funkar det Flaskmatning - så funkar det En broschyr för dig som vill flaskmata din bäbis Flaskmatning - så funkar det! Petra Jankov Picha Ett annat förlag 2012 Omslagsfoto: Ola Gäverth Texterna är faktagranskade

Läs mer

Tro på din första idé!

Tro på din första idé! Tro på din första idé! Tom Hedqvist är en av våra mest kända formgivare och rektor för Beckmans Designhögskola i Stockholm. År 1991 designade Tom dekoren på Arlas randiga mjölkpaket. Jag gjorde en snabb

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 135-142 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 CHOKLADFONDANT MED AFTER EIGHT Ingredienser: 100 g smör 125 g mörk choklad 4 pastöriserade äggulor 4 pastöriserade äggvitor 40 g socker 20 g vetemjöl 10 stycken

Läs mer

Grötrecept. Havregrynsgröt. Ingredienser 1 port 10 port Havregryn 1 dl 10 dl Vatten 2 dl 2 liter Salt 1 krm 2 tsk

Grötrecept. Havregrynsgröt. Ingredienser 1 port 10 port Havregryn 1 dl 10 dl Vatten 2 dl 2 liter Salt 1 krm 2 tsk Grötrecept Havregrynsgröt Havregryn 1 dl 10 dl Salt 1 krm 2 tsk Rör ner grynen i det saltade vattnet och koka upp under omrörning Koka gröten 5 10 minuter. Smaka av. Risgrynsgröt (glutenfri) Rundkornigt

Läs mer

MiniMax. receptsamling NOURISHING PERSONAL HEALTH

MiniMax. receptsamling NOURISHING PERSONAL HEALTH MiniMax receptsamling NOURISHING PERSONAL HEALTH GRÖTAR HAVREGRYNSGRÖT (2 PORTIONER) 1 dl havregryn En nypa salt (kan uteslutas) Servera den mängd som du tror att barnet kommer att äta upp och spar resten

Läs mer

ice cream maker // makes ice cream in 10-12 min // recipes included // capacity 2 x 0.32 L // 2 bowls // Type 9837

ice cream maker // makes ice cream in 10-12 min // recipes included // capacity 2 x 0.32 L // 2 bowls // Type 9837 ice cream maker // makes ice cream in 10-12 min // recipes included // capacity 2 x 0.32 L // 2 bowls // Type 9837 OBH Nordica Glassmaskin Innan användning Innan du använder apparaten för första gången

Läs mer

Vintermeny med vårsmak

Vintermeny med vårsmak Ryds Vin- och Gourmetklubb Vintermeny med vårsmak 2013-02-02 Starter: Förrätt: Varmrätt: Dessert: Spröda knäckepinnar Wontonknyten med krabba Lamm med salt och örtblandning Fruktfinal Välkomna på efterträff

Läs mer

Våffelform. Silikon. Oumbärliga produkter för tillagning av våfflor:

Våffelform. Silikon. Oumbärliga produkter för tillagning av våfflor: Silikon Våffelform Silikon Våffelform Alla tycker om nygräddade våfflor. Grädda dem till frukost, lunch, dessert, ta med på utflykten, servera dem som snacks eller till födelsedagsfesten. Fördelen med

Läs mer

Quiche Lorraine. Näringsinformation Per portion: 810 kcal 30 g protein

Quiche Lorraine. Näringsinformation Per portion: 810 kcal 30 g protein Recept Quiche Lorraine Ingredienser 3 portioner 2 ägg 100 g riven ost 200 g färdig mördeg, färdig degmix 100 g hackad bacon 1 matsked olja Per portion: 810 kcal 30 g protein Värm ugnen till 170 grader.

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSLAGSTIFTNINGEN

JÄMSTÄLLDHETSLAGSTIFTNINGEN JÄMSTÄLLDHETSLAGSTIFTNINGEN I EUROPEISKA UNIONEN Europeiska kommissionen Varken Europeiska kommissionen eller någon annan part som verkar i kommissionens namn kan ta ansvar för hur informationen i denna

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 41-48 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 41 FITNESS MED GRANATÄPPLE MORGONKICK Ingredienser 1 granatäpple 1 glas hallonfil/halloncultura 2 msk FITNESS Gör så här Rensa ut kärnorna ur granatäpplet och lägg dem

Läs mer

!! Dragon'(och(vitlöksströmming(! strömmingsfiléer!! Ättikslag)

!! Dragon'(och(vitlöksströmming(! strömmingsfiléer!! Ättikslag) && SÄRSTA&WÄRDSHUS& Dragon'(och(vitlöksströmming( 600g strömmingsfiléer Ättikslag) 5dl vatten 1dl ättiksprit 1msk salt Senapssås)med)dragon 3dl smetana ½dl majonnäs 2msk senap 1st pressadvitlöksklyfta

Läs mer

Förslag på frukost, mellanmål och kvällsmål

Förslag på frukost, mellanmål och kvällsmål Förslag på frukost, mellanmål och kvällsmål Våra frukost-, mellanmåls- och kvällsmålsförslag som följer är riktlinjer för att tillgodose 50 procent av det dagliga energibehovet. Förslag finns till följande

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja.

3. Blanda smör och pressad vitlök i en skål. Pensla bröden med blandningen. Strö över flingsalt och hackad persilja. Vitlöksbröd med flingsalt 30 34 små börd (kan göras större) 25 g jäst 4 dl vatten, fingervarmt 2 msk rapsolja 1 ½ tsk salt 8 10 dl vetemjöl ca 50 g smör, smält ca 2 vitlöksklyftor flingsalt färsk persilja,

Läs mer

Mellanmålsmeny kcal och 5 gram protein. Berikad filmjölk Kcal: 253 Protein: 6,5 gram. Bröd med hummus och ayran Kcal: 261 Protein: 9 gram

Mellanmålsmeny kcal och 5 gram protein. Berikad filmjölk Kcal: 253 Protein: 6,5 gram. Bröd med hummus och ayran Kcal: 261 Protein: 9 gram Mellanmålsmeny - 250 kcal och 5 gram protein Bröd med hummus och ayran Kcal: 261 Protein: 9 gram 1/2 orientaliskt bröd (libabröd) eller 1 skriva valfritt bröd 3 msk hummus 1 tsk oliv- eller rapsolja 1

Läs mer

De svenska superbären

De svenska superbären 1 De svenska superbären Gojibär, acai och incabär kallas ofta superbär och hyllas för sina hälsofrämjande effekter. Men de är dyra! Plocka istället dina egna superbär- i Sverige. HÄLSA Nypon, blåbär och

Läs mer

Feriepraktik Bakelser

Feriepraktik Bakelser Feriepraktik 2017 - Bakelser Nutella & Jordnötsbitar Ingredienser: 1 dl strösocker 2 dl ljusirap 300 g nutella 5 dl special K flingor 1 ½ dl salta jordnötter 200 g mörk choklad Ca 100 st Gör så här: 1.

Läs mer

Ingredienser TIPS: DRYCKER Amaretto Ischokladshake. 3 min

Ingredienser TIPS: DRYCKER Amaretto Ischokladshake. 3 min Amaretto Ischokladshake 200 ml Fresubin DRINK Choklad 2 skopor vaniljglass 4 cl Amaretto kakaopulver vispgrädde rostad mandel Fresubin 2kcal fibre DRINK choklad Fresubin protein energy DRINK choklad Fresubin

Läs mer

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1

Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 Maten och måltiden på äldre dar 1 Maten och måltiden på äldre dar.indd 1 2015-02-05 15:51:40 Maten och måltiden är viktig, den ger dig inte bara näring och energi, utan innebär också för många något trevligt

Läs mer

Får vi presentera vår nya hemsida Det här är en receptsamling för dig som lagar mat till våra äldre.

Får vi presentera vår nya hemsida Det här är en receptsamling för dig som lagar mat till våra äldre. Gott på äldre dar Får vi presentera vår nya hemsida Det här är en receptsamling för dig som lagar mat till våra äldre. Här har vi samlat recept på goda mellanmål och desserter där näringsinnehållet är

Läs mer

Recept med Canderel Green

Recept med Canderel Green Recept med Canderel Green Smoothies: Exotisk sötma Energi-smoothie Varma drycker: Lätt-capuccino Efterrätter och sötsaker: Bakade äpplen Päronmos Tigerkaka med pistasch Chokladkaka och vaniljsås Cheesecake

Läs mer

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn!

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Gott för barnens magar och ditt samvete! Att svänga ihop ett gott men ändå nyttigt eko-mellis till barnen är inte alltid det lättaste.

Läs mer

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5

Konservering. Bärkompott... 5 Fruktkompott... 5 Grönsaker... 5 Utrustning vid konservering....................................................... 2 Steriliseringsapparat............................................................. 2 Hela och rena...................................................................

Läs mer

Mördeg. 100 g Strösocker. 100 g Smör. 1500 g Vetemjöl. 600 g Ägg. Kör ihop socker, smör och ägg. Tillsätt mjölet och sätt degen på kyl.

Mördeg. 100 g Strösocker. 100 g Smör. 1500 g Vetemjöl. 600 g Ägg. Kör ihop socker, smör och ägg. Tillsätt mjölet och sätt degen på kyl. Fantastiska pajer Mördeg 500 g Strösocker 1000 g Smör 1500 g Vetemjöl 100 g Ägg Kör ihop socker, smör och ägg. Tillsätt mjölet och sätt degen på kyl. Tosca 100 g Smör 100 g Strösocker 100 g Vispgrädde

Läs mer

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK 1 portion 100 g kycklingfilé i långa strimlor 1 tsk majsolja 1 liten lök, finhackad 1/2 finhackad röd paprika 1-2 ansjovisfiléer, 30 g 1/2 dl kycklingbuljong salt och peppar

Läs mer

Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs

Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs Lim Klubbmaterial för åk 4-6 Anna Karin Jern och Berit Kurtén-Finnäs Mål Eleverna ska inse att lim är något man kan tillverka själv av vanliga ingredienser och att människor förr i tiden tog tillvara det

Läs mer

2008R0273 SV

2008R0273 SV BILAGA I (Artikel 1) FÖRTECKNING ÖVER REFERENSMETODER Förteckning Min. = minimum, Max. = maximum, Bilaga = bilaga till nämnd förordning, IDF = International Dairy Federation (internationella mejeriförbundet),

Läs mer

Smör. ALLT blir godare med

Smör. ALLT blir godare med Smör Folk har varit lite smör-rädda, men nu är fett hett igen och vår gula vän är tillbaka i köket. Ylva Porsklev berättar varför vi ska älska en av våra bästa smakförstärkare. ALLT blir godare med Av

Läs mer

Matprat! Mjölksyrning och vegetarisk matlagning. Renée Geilsgård

Matprat! Mjölksyrning och vegetarisk matlagning. Renée Geilsgård Matprat! Mjölksyrning och vegetarisk matlagning. Renée Geilsgård Varför konserverar vi, olika processer Vad händer när vi mjölksyrar? Vad man behöver? Hur man gör? Att använda grönsaker i den vardagliga

Läs mer

Vattenpass, vattenlås, vattenhjul

Vattenpass, vattenlås, vattenhjul Vattenundersökningar åk 5-6; station a) Eller: Jordens dragningskraft åk 5-6 Vattenpass, vattenlås, vattenhjul 1. Dra en vågrät och en lodrät linje på tavlan med hjälp av vattenpasset. Vätskan är tyngre

Läs mer

Äkta varas vaniljglasstest 2018 Ingrediensförteckningar

Äkta varas vaniljglasstest 2018 Ingrediensförteckningar Äkta varas vaniljglasstest 2018 Ingrediensförteckningar maj 2018 Produktnamn Alvestaglass Ekologisk gammeldags vanilj Alvestaglass Gammeldags vanilj* Ben & Jerry's Vanilla (skopglass) Budget Vaniljglass

Läs mer

Europeiska nätverket FACE årsmöte och kongress i Gouda i november 2014 http://www.face-network.eu/

Europeiska nätverket FACE årsmöte och kongress i Gouda i november 2014 http://www.face-network.eu/ Fyra representanter från föreningen Sveriges Gårdsmejerister på Europeisk träff www.sverigesgardsmejerister.se Europeiska nätverket FACE årsmöte och kongress i Gouda i november 2014 http://www.face-network.eu/

Läs mer

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom

Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom Matens kemi Uppdrag 1 Uppdraget var att man skulle prata med sina föräldrar angående mat förr i tiden och jämföra det med idag. Detta är vad jag kom fram till: Jag pratade med min pappa. För 20-30 år sedan

Läs mer

Kräftpasta med citron och pumpafrön. vecka 49

Kräftpasta med citron och pumpafrön. vecka 49 Kräftpasta med citron och pumpafrön vecka 49 inspiration Kräftpasta med citron och pumpafrön Smaken som gör det lilla extra i denna rätt kommer från citronen. Genom att riva skalet och pressa en skvätt

Läs mer

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ)

mina intressen:... mina favoriträtter:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) namn:... klass:... ålder:... familj:... mina intressen:... mina favoriträtter:... dagens datum:... JAG ÄR EN SOM... (SÄTT ETT KRYSS FÖR JA ELLER NEJ) JA NEJ tycker om att vara tillsammans med andra tycker

Läs mer

Rutiner för livsmedelshantering

Rutiner för livsmedelshantering Rutiner för livsmedelshantering När man säljer mat gäller lite andra regler än när man kokar ihop sin matlåda i hemmet. Dels för att betalande gäster förväntar sig en viss kvalité, samt dels för att ett

Läs mer

Gör stans bästa semla! Sju peppande recept

Gör stans bästa semla! Sju peppande recept Gör stans bästa semla! Sju peppande recept Vilken blir årets semla 2019? När semmelwrapen lanserades 2015 på Tössebageriet revolutionerade den branschens sätt att se på semlan. Hypen fortsätter och de

Läs mer

Topfil fyllningar med höstens nya färger i marsipan!

Topfil fyllningar med höstens nya färger i marsipan! Topfil fyllningar med höstens nya färger i marsipan! I denna folder hittar du recept och inspiration med höstens nya fyllningar från Puratos med högt bärinnehåll. Vi har kombinerat dessa fyllningar med

Läs mer

Häst med kål & lök Filip Fastén

Häst med kål & lök Filip Fastén Häst med kål & lök Filip Fastén Hällstekt hästbiff med kålbrässerad hästbog. Serveras med lättrökt, krispig, kålfylld burritanalök, smör och kumminbakat spetskålshjärta, olja parfymerad med libbsticka,

Läs mer

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA

LUGNETS FÖRSKOLA LUGNETS FÖRSKOLA , LUGNETS MELLANMÅL LUGNETS MELLANMÅL Våren 2012 startade vi arbetet med att få Grön Flagg certifiering, som är utmärkelsen för skolor och förskolor som vill arbeta med hållbar utveckling. Vi siktar på

Läs mer

REDUCERAD GRAVITATION, LITE FETT

REDUCERAD GRAVITATION, LITE FETT Mission X Träna som en Astronaut REDUCERAD GRAVITATION, LITE FETT Lärardelen Introduktion Allteftersom astronauter åker till månen, Mars och längre ändå, blir behovet av balanserade måltider allt viktigare

Läs mer

Härliga helgbjudningar med njutning i säsong

Härliga helgbjudningar med njutning i säsong Pressmeddelande November 2018 Petit choux, franska gräddbakelser, med havtornssylt passar perfekt till höstens bjudningar. Härliga helgbjudningar med njutning i säsong Att äta efter säsong är inte bara

Läs mer

KAPITEL 4 MEJERIPRODUKTER; FÅGELÄGG; NATURLIG HONUNG; ÄTBARA PRODUKTER AV ANIMALISKT UR- SPRUNG, INTE NÄMNDA ELLER INBEGRIPNA NÅGON ANNANSTANS

KAPITEL 4 MEJERIPRODUKTER; FÅGELÄGG; NATURLIG HONUNG; ÄTBARA PRODUKTER AV ANIMALISKT UR- SPRUNG, INTE NÄMNDA ELLER INBEGRIPNA NÅGON ANNANSTANS KAPITEL 4 MEJERIPRODUKTER; FÅGELÄGG; NATURLIG HONUNG; ÄTBARA PRODUKTER AV ANIMALISKT UR- SPRUNG, INTE NÄMNDA ELLER INBEGRIPNA NÅGON ANNANSTANS Anmärkningar. Med "mjölk" förstås oskummad mjölk och helt

Läs mer

Från Naturen Ät 2 dl bär Dig till varje dag! Lätta mellanmål med bär Havtorn (Hippophaë rhamnoides) MÅNDAG Rönn (Sorbus aucuparia) TISDAG Blåbär (Vaccinium myrtillus) ONSDAG Lingon (Vaccinium vitis-idaea)

Läs mer

Konservering ur ett historiskt perspektiv

Konservering ur ett historiskt perspektiv Konservering ur ett historiskt perspektiv Pär Svahnberg, 2014-09-24 2014-09-24 Konservering 1 Introduktion Conservo = bevara eller vidmakthålla Metod att förbättra ett livsmedels hållbarhet utan att nämnvärt

Läs mer

Matlagningsprodukter

Matlagningsprodukter Vispgrädde är en färsk, osyrad grädde som förhöjer smaken på maten och är utmärkt i allt från förrätten, varmrätten till desserten. Mellangrädde och Matlagningsgrädde är fettsnåla gräddesorter med många

Läs mer

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler 1. När vi pratar om biologi, vad pratar vi om då? Ge förslag

Läs mer

Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil.

Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil. Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil. Det onda och det goda kolesterolet Hälsan är en förutsättning för att vi ska kunna leva ett gott liv, det vet vi alla innerst

Läs mer

Chokladfondant med Amarulakola

Chokladfondant med Amarulakola Chokladfondant med Amarulakola 8 portioner Fondant: 150 gram mörk choklad, cirka 70 % 150 gram normalsaltat smör 4 ägg ½ dl råsocker 1 ½ msk majsstärkelse 2 ½ msk kakao En nypa salt Kola: 1 dl amarula

Läs mer

Rune Larssons energikaka

Rune Larssons energikaka Här nedan följer recept på ett antal olika varianter på energikakor. Rune Larssons energikaka Mät upp 7 8 mått havregryn i en bunke! Ett mått kan vara i stort sett vad som helst. Jag själv brukar använda

Läs mer

KRYDDA MED MER ENERGI OCH NÄRING

KRYDDA MED MER ENERGI OCH NÄRING KRYDDA MED MER ENERGI OCH NÄRING Hej! Den här lilla receptsamlingen innehåller enkla inspirerande rätter gjorda med Nutrison Powder. Alla recept är beräknade på en portion om ej annat står angivet. Nutrison

Läs mer

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION Goda råd om mat vid KOL 1 KOL & NUTRITION Innehåll Varför bör man ha koll på maten när man har KOL? 3 Varför är fett så viktigt? 4 Vilken betydelse har protein? 5 Vad kan du tänka på när det gäller kosten?

Läs mer

Desserter. allt under 101 kalorier

Desserter. allt under 101 kalorier Desserter allt under 101 kalorier 1. Fruktiga Yoghurtskålar 4 ½ dl yoghurt med låg fetthalt 80 gram jordgubbar 80 gram blåbär 80 gram hallon 1 ½ msk rivet apelsinskal Citronmeliss för dekoration Ställ

Läs mer

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER -: KAPITEL 44 LUFT, VATTEN, MARK, SYROR... OCH BASER Luft, vatten, mark, syror och baser :3)---- =-lnnehå II Luft sid. 46 Vatten sid. 53 Mark sid. 60 Syror och baser 1 sid. 64 FUNDERA PÅ Hur mycket väger

Läs mer

VISA MUSKLERNA MED KVARG

VISA MUSKLERNA MED KVARG VISA MUSKLERNA MED KVARG KOM IGÅNG MED KVARG Kvarg är en av de starkaste mat- och hälsotrenderna under de senaste åren som numera återfinns i allemans kylskåp. Och det är ingen slump. Kvarg är en mejeriprodukt

Läs mer

Kolla att du själv har: JulmatKassen innehåller:

Kolla att du själv har: JulmatKassen innehåller: Sanne Venlov, Søren Ejlersen och Thomas Hess är kockarna bakom JulmatKassen. Vi önskar er alla en riktigt god jul! Har du frågor om eller kommentarer till recepten? Skriv till kundtjanst@arstiderna.com

Läs mer

OVANÅKER. 25 maj Så gör Astrid sin hälsingeostkaka - efter 210 minuter är den klar

OVANÅKER. 25 maj Så gör Astrid sin hälsingeostkaka - efter 210 minuter är den klar OVANÅKER 25 maj Så gör Astrid sin hälsingeostkaka - efter 210 minuter är den klar Att göra ostkaka är verkligen ett hantverk. Det förstår jag efter att ha besökt Astrid Janhans Wedin och hennes lilla ysteri

Läs mer