Kartläggning av antibiotikaförskrivningen. Folktandvården Landstinget Kronoberg. En uppföljning av kartläggningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kartläggning av antibiotikaförskrivningen. Folktandvården Landstinget Kronoberg. En uppföljning av kartläggningen 2011. 2012-09-19"

Transkript

1 Medicinsk grupp tandvård Kartläggning av antibiotikaförskrivningen Folktandvården Landstinget Kronoberg. En uppföljning av kartläggningen 2011.

2 1 KARTLÄGGNING AV ANTIBIOTIKAFÖRSKRIVNINGEN I LANDSTINGET KRONOBERG SAMMANFATTNING BAKGRUND METOD OCH GENOMFÖRANDE RESULTAT Behandling Profylax Antibiotikaförskrivning recept 2012 jämfört med SLUTSATS... 6

3 1 Kartläggning av antibiotikaförskrivningen i Landstinget Kronoberg. 1.1 Sammanfattning Medicinsk grupp tandvård har gjort en kartläggning av antibiotikaförskrivningen i Folktandvården Kronoberg. 200 förskrivningar som slumpmässigt plockats ur Cambio Cosmic mellan november 2011 och maj 2012 har granskats. Motsvarande granskning genomfördes av förskrivningen Den granskningen visade att kunskapen var god om rekommenderade preparat och dosering men att om Strama tandvårds rekommendationer följts fullt ut så hade antalet recept varit nästan halverat. Som en följd av resultatet genomfördes en utbildningsdag hösten 2011 för alla tandläkare i Landstinget Kronoberg om korrekta indikationer för antibiotikabehandling och antibiotikaprofylax. Den nu genomförda kartläggningen syftar till att följa upp om utbildningsinsatsen har bidragit till att förskrivningen av antibiotika har minskat genom att Stramas rekommendationer följs. Kartläggningen visar: 13 journaler innehöll ofullständiga journalanteckningar och har därför inte kunnat bedömas. 161 förskrivningar gällde behandling. 26 förskrivningar gällde profylax. 82 förskrivningar (51 %) avseende behandling var utskrivna på en korrekt indikation. 151 förskrivningar (94 %) avseende behandling var korrekta avseende preparat/dos. 20 förskrivningar (77 %) avseende profylax gällde korrekta indikationer. 17 förskrivningar (65 %) avseende profylax var korrekta avseende preparat/dos. Av behandlingsrecepten är 51 procent utskrivna på korrekt indikation vilket är samma procentsiffra som Antalet profylaxförskrivningar är liksom vid kartläggningen 2011 förhållandevis få och det är därför svårt att dra några slutsatser. Kartläggningen visar dock en förbättring från 41 procent förskrivningar på korrekt indikation 2011 till 77 procent Liksom vid kartläggningen 2011 är underlaget i journalen många gånger för litet för att säkerställa en korrekt bedömning. 1.2 Bakgrund Medicinsk grupp tandvård har gjort en kartläggning av antibiotikaförskrivningen i Folktandvården Kronoberg. 200 förskrivningar som slumpmässigt plockats ur Cambio Cosmic mellan november 2011 och maj 2012 har granskats. Motsvarande granskning genomfördes av förskrivningen Den granskningen visade att kunskapen var god om rekommenderade preparat och dosering men att om Strama tandvårds rekommendationer följts fullt ut så hade antalet recept varit nästan halverat. Det framkom även att användningen av Klindamycin borde minska. Som en följd av resultatet genomfördes en utbildningsdag

4 hösten 2011 för alla tandläkare i Landstinget Kronoberg om korrekta indikationer för antibiotikabehandling och antibiotikaprofylax. Den nu genomförda kartläggningen syftar till att följa upp om utbildningsinsatsen har bidragit till att förskrivningen av antibiotika har minskat genom att Stramas rekommendationer följs. Strama tandvård har ännu inte givit ut några behandlingsrekommendationer Reducerad förskrivning av antibiotika är en del i patientsäkerhetssatsningen. Arbetet för rationell antibiotikaanvändning har hög prioritet. Under 2011 till 2014 fördelas årligen ca 100 miljoner i stimulansmedel, som syftar till ökad följsamhet till behandlingsrekommendationerna. Det nationella målet är att nå 250 antibiotikarecept per 1000 invånare och år förskrivningar har slumpmässigt plockats ur Cambio Cosmic. Därefter har en granskning gjorts av daganteckningen i Folktandvårdens journalsystem T4. Frågeställningar som har studerats är: Förskrivs antibiotika för behandling eller profylax? Förskrivs antibiotika på korrekt grund? Är doseringen korrekt? Görs rätt val av antibiotika? Har användningen av klindamycin i situationer där PcV är förstahandsval minskat? Har förskrivningen av antibiotika minskat genom att Stramas rekommendationer följs? 1.3 Metod och genomförande Kartläggningen av antibiotikaförskrivningen genomfördes genom att granska 200 slumpvis utvalda journaler i Folktandvårdens datajournalsystem T4. Personuppgifter på patienter och namn på tandläkare som förskrivit receptet togs fram via Business Objects. Urvalet gjordes med hjälp av en slumpgenerator. Granskningen har gjorts av recept förskrivna i Cambio Cosmic mellan och Granskning har gjorts av daganteckningen i T4 samt av förskrivningen av receptet i Cambio Cosmic. Varje journal har avidentifierats och numrerats i sammanställningen. För varje förskrivning och daganteckning har uppgift noterats om: Förskrivningen avser behandling eller profylax. Vilket antibiotika som har förskrivits. Orsak till förskrivningen. Dosering med styrka och mängd. Om förskrivningen skett på korrekt grund. Om doseringen varit korrekt. Tandvårdens Läkemedel 2012, de nationella riktlinjerna för vuxentandvård 2011 samt riktlinjer i landstinget Kronoberg för antibiotikaprofylax och antibiotikabehandling har använts som underlag vid bedömningen. Materialet har granskats av övertandläkare Johan Blomgren, kliniken för Oral Medicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Johan har sammanställt resultatet och lämnat synpunkter och kommentarer som redovisas under resultat och slutsats nedan.

5 2 Resultat I karläggningen granskades 200 slumpmässigt utplockade förskrivningar ur Cambio Cosmic. 13 journaler innehöll ofullständiga journalanteckningar och har därför inte kunnat bedömas. Av journalanteckningen har det inte gått att avgöra om antibiotika förskrivits på korrekt grund eller inte. Fördelningen har gjorts utifrån de återstående 187 journalerna. 161 (86 %) förskrivningar gällde behandling. 26 (14 %) förskrivningar gällde profylax Behandling 161 förskrivningar (86 %) av antalet bedömda recept gällde behandling. Indikation 82 förskrivningar (51 %) var utskrivna på en korrekt indikation 79 förskrivningar (49 %) var utskrivna på felaktig indikation Felaktiga indikationer har bland annat varit förskrivning vid mindre svullnad (30 st.), värk (13 st.), postoperativa besvär (9 st.), pericoronit (8 st.), alveolit (4 st.), svår värk (3 st.), fistel (3 st.) perkussionsömhet (2 st.) depuration (2 st.) apikal parodontit (2 st.), pus vid extraktion(1st.), orolig för svullnad (1st.) och nära sinus (1st.). Preparat/dosering 151 förskrivningar (94 %) var korrekta avseende preparat/dos 10 förskrivningar (6 %) var felaktiga avseende preparat/dos I de fall där indikationen har bedömts vara rätt, används PcV vilket är enligt gällande rekommendation Profylax 26 förskrivningar (14 %) av antalet bedömda recept gällde profylax. Indikation 20 förskrivningar (77 %) var utskrivna på korrekt indikation. 6 förskrivningar (23 %) var utskrivna på felaktig indikation. Felaktiga indikationer har bland annat varit förskrivning vid kariesnära excavering, ulcerös colit, höftledsprotes, depuration, reumatism och bisfosfonat tablettbehandling. Det noterades också att patienter med reumatism förts in i hälsodeklarationen som patienter med reumatisk feber. Preparat/dosering 17 förskrivningar (65 %) var korrekta avseende preparat/dos 9 förskrivningar (35 %) var felaktiga avseende preparat/dos. Samtliga 9 var felaktigt utskrivna som flerdos. I de fall där indikationen har bedömts vara rätt, används engångsdos amoxicillin, vilket är enligt gällande rekommendation.

6 2.1.3 Antibiotikaförskrivning recept 2012 jämfört med 2011 Läkemedelsstatistiken för Tandvårdscentrum visar att antalet förskrivningar har minskat med 24 procent vid en jämförelse av perioden januari till juli 2011 och Förskrivningen av klindamycin har minskat med 59 procent. Antibiotikum Antal doser DDD janjul2012 Antal doser DDD janjul 2011 Ökat/minskat Ökat/minskat % Klindamycin % V Penicillin % Metronidazol % Erythromycin % Amoxicillin ,4 % Totalt % 3 Slutsats Om man tittar allmänt till vilka preparat som tandläkare förskriver så är följsamheten till gällande rekommendationer fortsatt mycket god. Antibiotikaförskrivningen har totalt minskat med 24 procent vid en jämförelse mellan perioden januari till juli 2011 och Mängden klindamycin som skrivs ut har under samma period minskat med 59 procent. I sex fall förskrivs klindamycin i situationer där PcV är förstahandsval, och detta utan kommentar i journalen. Om inte rekommenderat förstahandspreparat skrivs ut ska man motivera valet (t ex överkänslighet, tidigare PcV-behandling med risk för selektion, etc.) i journalen. Liksom vid kartläggningen 2011 är underlaget i journalen många gånger för litet för att säkerställa en korrekt bedömning. I en daganteckning ska det framgå varför antibiotika har satts in. Svullnad är t ex i sig ingen indikation men om det föreligger spridningsrisk kan indikation föreligga. Denna bedömning journalförs fortfarande för sällan. Av behandlingsrecepten är 51 procent utskrivna på korrekt indikation vilket är samma procentsiffra som Vid en jämförels med kartläggningen 2011 så har en förbättring skett av daganteckningen. I flertalet daganteckningar framgår preparatets namn, läkemedelsform (tablett/lösning) styrka samt dosering och behandlingstid.

7 Antalet profylaxförskrivningar är liksom vid kartläggningen 2011 förhållandevis få och det är därför svårt att dra några slutsatser. Kartläggningen visar dock en förbättring från 41 procent förskrivningar på korrekt indikation 2011 till 77 procent I de flesta fall används engångsdos Amoxicillin 2,0 gram, vilket är enligt gällande rekommendation. Antibiotikaprofylax som ges på plats på klinikerna och som rekvireras från apotek direkt till klinik har inte kommit med vid granskningen. Profylax vid implantatkirurgi är omdiskuterad och SBU-rapporten är oklar i sitt ställningstagande. Enligt Stramas riktlinjer rekommenderas nu engångsdos. I materialet har förskrivning av antibiotika som profylax vid implantatoperation registrerats som korrekt utskrivet men feldoserat om flerdos har förskrivits. Endast en av de 200 förskrivningarna saknade daganteckning i T4 mot 11 vid kartläggningen 2011 vilket visar att rutinerna nu har säkerställts. Tandläkarna väljer rekommenderade preparat och har goda kunskaper om hur preparaten ska doseras. Det kan dock konstateras att om Strama Tandvårds rekommendationer hade följts fullt ut sa hade antalet recept varit nästan halverat. Här har ingen förbättring skett från kartläggningen Detta visar på ett fortsatt behov av information och utbildning om korrekta indikationer för antibiotikabehandling och antibiotikaprofylax för att förskrivningen av antibiotika ska minska.

8

2014-10-20. Medicinsk grupp tandvård Gunnel Håkansson. Kartläggning av antibiotikaförskrivningen. Folktandvården Landstinget Kronoberg.

2014-10-20. Medicinsk grupp tandvård Gunnel Håkansson. Kartläggning av antibiotikaförskrivningen. Folktandvården Landstinget Kronoberg. 2014-10-20 Medicinsk grupp tandvård Gunnel Håkansson Kartläggning av antibiotikaförskrivningen Folktandvården Landstinget Kronoberg. 1 KARTLÄGGNING AV ANTIBIOTIKAFÖRSKRIVNINGEN I FOLKTANDVÅRDEN LANDSTINGET

Läs mer

Vecka 47-studie inom tandvården i Stockholms län 2013

Vecka 47-studie inom tandvården i Stockholms län 2013 Vecka 47-studie inom tandvården i Stockholms län 213 Strama Stockholm strama@sll.se Resultat 528 registrerade infektionspatienter varav 398 från Folktandvården 99 deltagande enheter 229 antibiotikabehandlade

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner i tandvården

Vårdrelaterade infektioner i tandvården Vårdrelaterade infektioner i tandvården Pia Gabre Cheftandläkare, Folktandvården Uppsala Docent, Odontologiska institutionen, Göteborgs universitet pia.gabre@regionuppsala.se Vårdrelaterade infektioner

Läs mer

Antibiotika i tandvården. STRAMA 15 maj 2014 Övertandläkare Johan Blomgren johan.blomgren@vgregion.se

Antibiotika i tandvården. STRAMA 15 maj 2014 Övertandläkare Johan Blomgren johan.blomgren@vgregion.se Antibiotika i tandvården STRAMA 15 maj 2014 Övertandläkare Johan Blomgren johan.blomgren@vgregion.se Sid 4. 2014-05-27 Sid 5. 2014-05-27 skillnad Källa: ehälsomyndigheten, Concise Källa: ehälsomyndigheten,

Läs mer

Antibiotikaförskrivning inom tandvården en studie på Tandvårdshögskolan i Malmö

Antibiotikaförskrivning inom tandvården en studie på Tandvårdshögskolan i Malmö Antibiotikaförskrivning inom tandvården en studie på Tandvårdshögskolan i Malmö Philip Arneryd Annika Kindblom Handledare: Bengt Götrick och Kerstin Knutsson Examensarbete 15 hp Tandläkarprogrammet Februari

Läs mer

Tandläkare/Klinikchef Adel Fani Folktandvården Värmland 131211

Tandläkare/Klinikchef Adel Fani Folktandvården Värmland 131211 Tandläkare/Klinikchef Adel Fani Folktandvården Värmland 131211 Ökad ab-förskrivning in tandvården - 8%. Nyttan debatterad Internationella riktlinjer pekar mot inskräkning till fåtal situationer. Lokala

Läs mer

ANTIBIOTIKA hjärta och smärta. Uppdateringar från Tandvårds Strama

ANTIBIOTIKA hjärta och smärta. Uppdateringar från Tandvårds Strama ANTIBIOTIKA hjärta och smärta Uppdateringar från Tandvårds Strama ANTIBIOTIKA hjärta och smärta Johan Blomgren Inledning och förskrivningsstatistik. Bo Sunzel Behandling av smärtsamma infektioner med dränage

Läs mer

Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Kvartalsrapport 4 2014 Öppenvård och sjukhus

Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Kvartalsrapport 4 2014 Öppenvård och sjukhus Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Kvartalsrapport 4 214 Öppenvård och sjukhus 45 4 35 Uthämtade antibiotikarecept* per 1 invånare och län 212-214 Källa: Concise, e-hälsomyndigheten Linjen indikerar

Läs mer

Användning av antibiotika och handläggning av infektioner

Användning av antibiotika och handläggning av infektioner Användning av antibiotika och handläggning av infektioner Hur mäter man det? Annika Hahlin, apotekare, Strama SLL Ola Nordqvist, apotekare, Strama-samordnare, Landstinget i Kalmar län Varför vill vi mäta?

Läs mer

Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Årsrapport 2016 Öppenvård och sjukhus

Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Årsrapport 2016 Öppenvård och sjukhus Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Årsrapport 216 Öppenvård och sjukhus 14 Uthämtade antibiotikarecept per 1 invånare och år för olika åldersgrupper i Sverige 12 Recept / 1 invånare och år 1

Läs mer

Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Årsrapport 2017 Öppenvård och sjukhus

Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Årsrapport 2017 Öppenvård och sjukhus Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Årsrapport Öppenvård och sjukhus 14 Uthämtade antibiotikarecept per 1 invånare och år för olika åldersgrupper i Sverige Källa: Apoteket AB och ehälsomyndigheten

Läs mer

ANTIBIOTIKA hjärta och smärta. Uppdateringar från Tandvårds Strama

ANTIBIOTIKA hjärta och smärta. Uppdateringar från Tandvårds Strama ANTIBIOTIKA hjärta och smärta Uppdateringar från Tandvårds Strama ANTIBIOTIKA hjärta och smärta Johan Blomgren Inledning och förskrivningsstatistik. Bo Sunzel Behandling av smärtsamma infektioner med dränage

Läs mer

Kvartalsrapport Kvartal SÄS

Kvartalsrapport Kvartal SÄS Klokt Antibiotikaval Kvartalsrapport Kvartal 4 2013 SÄS Södra Älvsborgs Sjukhus Klokt Antibiotikaval Antibiotikaförskrivning i VGR Recept/ 1000 invånare under senaste 12-månadersperioden Det går åt rätt

Läs mer

Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Årsrapport 2018 Öppenvård och sjukhus

Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Årsrapport 2018 Öppenvård och sjukhus Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Årsrapport 218 Öppenvård och sjukhus 14 Uthämtade antibiotikarecept per 1 invånare och år för olika åldersgrupper i Sverige 1987-218 Källa: Apoteket AB och

Läs mer

Antibiotikarapport LVN 2016

Antibiotikarapport LVN 2016 Antibiotikarapport LVN 2016 Källa: Folkhälsomyndighetens antibiotikastatistik - kvartalsrapport 4 2016 och E-hälsomyndigheten, Concise. Kontakt: Strama Västernorrland Ordförande Maria Tempé maria.tempe@lvn.se

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2013-11-12 Dnr 5.3-16761/2013 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Anna-Karin Alvén anna-karin.alven@socialstyrelsen.se Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund

Läs mer

Läkemedelsverket publicerade i oktober 2012 nya rekommendationer avseende

Läkemedelsverket publicerade i oktober 2012 nya rekommendationer avseende Läkemedelsverket publicerade i oktober 2012 nya rekommendationer avseende antibiotikaprofylax inför tandbehandling, rekommendationer som i princip innebär att de flesta patienter med hjärtfel relaterat

Läs mer

Verksamhetsplan för Strama Jönköping 2017

Verksamhetsplan för Strama Jönköping 2017 Smittskydd Vårdhygien Ansvarig Andreas Lägermo Titel Strama-koordinator Fastställt 2017-02-09 Verksamhetsplan för Strama Jönköping 2017 Övergripande mål Att arbeta med att sammanställa och aktivt förmedla

Läs mer

Kvartalsrapport Kvartal SÄS

Kvartalsrapport Kvartal SÄS Klokt Antibiotikaval Kvartalsrapport Kvartal 3 2013 SÄS Södra Älvsborgs Sjukhus Klokt Antibiotikaval Antibiotikaförskrivning i VGR Recept/ 1000 invånare under senaste 12-månadersperioden Det går åt rätt

Läs mer

Dagens agenda Introduktion Resultat av årets självdeklaration Aktuell förskrivarstatistik tolkning Stramas utskick Rave

Dagens agenda Introduktion Resultat av årets självdeklaration Aktuell förskrivarstatistik tolkning Stramas utskick Rave Dagens agenda 09.15-09.35 Introduktion Resultat av årets självdeklaration Aktuell förskrivarstatistik tolkning Stramas utskick Rave 09.45-11.30 Gruppövningar inklusive fika 11.30-11.50 Sammanfattande diskussion

Läs mer

Antibiotikaförskrivning på rekvisition och recept inom öppen- och slutenvård på sjukhus i VGR 2014-kv 3 till och med 2016-kv 2

Antibiotikaförskrivning på rekvisition och recept inom öppen- och slutenvård på sjukhus i VGR 2014-kv 3 till och med 2016-kv 2 Antibiotikaförskrivning på rekvisition och recept inom öppen- och slutenvård på sjukhus i VGR 2014-kv 3 till och med 2016-kv 2 Regionala Strama Västra Götalandsregionen (september 2016) Sammanfattning

Läs mer

Antibiotikaförskrivning i öppenvården. Rapport för kvartal 4, 2016

Antibiotikaförskrivning i öppenvården. Rapport för kvartal 4, 2016 Antibiotikaförskrivning i öppenvården Rapport för kvartal 4, 2016 DDD/TIND Totalförbrukning av antibiotika för invånarna i Kronoberg Samtlig antibiotika förskrivet på recept eller beställt via rekvisition

Läs mer

Indikationer för antibiotikaprofylax i tandvården Övertandläkare Johan Blomgren johan.blomgren@vgregion.se

Indikationer för antibiotikaprofylax i tandvården Övertandläkare Johan Blomgren johan.blomgren@vgregion.se Indikationer för antibiotikaprofylax i tandvården Övertandläkare Johan Blomgren johan.blomgren@vgregion.se 13 april 2015 Varför nya rekommendationer: Ett regeringsuppdrag till Smittskyddsinstitutet och

Läs mer

Antibiotikastatistik. Nationell kurs i Strama arbete. Jenny Hellman, apotekare. Smittskyddsinstitutet. jenny.hellman@smi.se

Antibiotikastatistik. Nationell kurs i Strama arbete. Jenny Hellman, apotekare. Smittskyddsinstitutet. jenny.hellman@smi.se Antibiotikastatistik Nationell kurs i Strama arbete Jenny Hellman, apotekare Smittskyddsinstitutet jenny.hellman@smi.se Nationell övervakningen av antibiotikaförbrukning - Apotekens Service AB, Concise

Läs mer

Antibiotika ur ett tandvårdsperspektiv

Antibiotika ur ett tandvårdsperspektiv 1 Antibiotika ur ett tandvårdsperspektiv Annika Hahlin Leg. apotekare Modern hälso- och sjukvård kräver antibiotika Använd antibiotika rätt! Resistensutveckling Förhindra komplikationer Rädda liv Förskrivning

Läs mer

Receptförskrivning och rekvisition av antibiotika inom öppen- och slutenvård på sjukhus i VGR till och med 2018-kv 2

Receptförskrivning och rekvisition av antibiotika inom öppen- och slutenvård på sjukhus i VGR till och med 2018-kv 2 Receptförskrivning och rekvisition av antibiotika inom öppen- och slutenvård på sjukhus i VGR till och med 2018-kv 2 Strama Västra Götaland (september 2018) Sammanfattning Rekvisition (inneliggande användning)

Läs mer

Strama Jönköping Kvartalsrapport

Strama Jönköping Kvartalsrapport Kvartalsrapport Kvartal 3 2015 Antibiotikarecept/ 1000 invånare J01 (exkl. J01XX05) Rullande 12 mån. Region Jönköpings län (RJL) Riket Mål för RJL 400 350 300 250 200 150 100 50 0 200 Antibiotikarecept

Läs mer

Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Kvartalsrappport Öppenvård

Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Kvartalsrappport Öppenvård Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Kvartalsrappport 4 212 Öppenvård 45 4 35 Uthämtade antibiotikarecept* per län 21-212 Linjen indikerar det nationella målvärdet 21 211 212 Recept / 1 invånare

Läs mer

Luftvägsinfektioner upprepade kurer

Luftvägsinfektioner upprepade kurer Luftvägsinfektioner upprepade kurer Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten. Det innebär att du måste

Läs mer

Antibiotikaförskrivning i öppenvården. Rapport för kvartal 3, 2018

Antibiotikaförskrivning i öppenvården. Rapport för kvartal 3, 2018 Antibiotikaförskrivning i öppenvården Rapport för kvartal 3, 2018 DDD/TIND Totalförbrukning av antibiotika för invånarna i Kronoberg Samtlig antibiotika förskrivet på recept eller beställt via rekvisition

Läs mer

Antibiotikaförskrivning i öppenvården. Rapport för kvartal 2, 2018

Antibiotikaförskrivning i öppenvården. Rapport för kvartal 2, 2018 Antibiotikaförskrivning i öppenvården Rapport för kvartal 2, 2018 DDD/TIND 16 14 12 10 Totalförbrukning av antibiotika för invånarna i Kronoberg Samtlig antibiotika förskrivet på recept eller beställt

Läs mer

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 2012. Gunilla Stridh Ekman, Strama Uppsala län

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 2012. Gunilla Stridh Ekman, Strama Uppsala län Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 212 45 4 35 3 25 2 15 1 5 Antibiotikaförsäljning (J1 exkl metenamin) via recept 21-212, per län. Källa: Apotek ens Service AB 21 211 212 Västra Götaland

Läs mer

Antibiotikaförskrivning i öppenvården. Rapport för kvartal 4, 2018

Antibiotikaförskrivning i öppenvården. Rapport för kvartal 4, 2018 Antibiotikaförskrivning i öppenvården Rapport för kvartal 4, 2018 DDD/TIND Totalförbrukning av antibiotika för invånarna i Kronoberg Samtlig antibiotika förskrivet på recept eller beställt via rekvisition

Läs mer

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m Gunilla Stridh Ekman, Strama Uppsala län

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m Gunilla Stridh Ekman, Strama Uppsala län Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 213 45 4 35 3 25 2 15 1 5 Antibiotikaförsäljning (J1 exkl metenamin) via recept 211-213, per län. 211 212 213 Gotland Riket Halland Uppsala Blekinge

Läs mer

Överdiagnostik av penicillinallergi

Överdiagnostik av penicillinallergi Överdiagnostik av penicillinallergi Gunnar Jacobsson Infektionsläkare TG Infektion 20190131 10 % av USAs befolkning, 32 milj, har en uppgiven penicillinvarning 1 Vanligt men ofta fel! Vanligt att patienter

Läs mer

Nya mått och metoder för att nationellt upptäcka eventuell underförskrivning

Nya mått och metoder för att nationellt upptäcka eventuell underförskrivning MIRA-projektet Nya mått och metoder för att nationellt upptäcka eventuell underförskrivning Stramadagen 2014 Jenny Hellman, Folkhälsomyndigheten Projektgruppen: Bo Aronsson, Otto Cars, Mats Hedlin, Jenny

Läs mer

S M I T T S A N T INFORMATION FRÅN SMITTSKYDD I NORRBOTTEN SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, LULEÅ, TELEFON

S M I T T S A N T INFORMATION FRÅN SMITTSKYDD I NORRBOTTEN SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, LULEÅ, TELEFON S M I T T S A N T INFORMATION FRÅN SMITTSKYDD I NORRBOTTEN SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, 971 89 LULEÅ, TELEFON 92-28 43 3 Nr 2 25 INNEHÅLL Antibiotikaförbrukning i Norrbotten...1 Antibiotikaförbrukning

Läs mer

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 2016

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 2016 Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 216 Gunilla Stridh Ekman Apotekare, teamledare Strama Uppsala län gunilla.stridh.ekman@regionuppsala.se 4 35 3 25 2 15 1 5 Recept/1 invånare Stockholm

Läs mer

Verksamhetsplan för Strama Jönköping 2015

Verksamhetsplan för Strama Jönköping 2015 Regionens hus Ansvarig Andreas Lägermo Titel Strama-koordinator Fastställt 2015-02-06 Verksamhetsplan för Strama Jönköping 2015 Övergripande mål Att arbeta med att sammanställa och aktivt förmedla kunskap

Läs mer

Förslag till övervakningssystem för antibiotikaförsäljning och förskrivningsorsaker. Gunilla Skoog, apotekare Strama 18 november 2008

Förslag till övervakningssystem för antibiotikaförsäljning och förskrivningsorsaker. Gunilla Skoog, apotekare Strama 18 november 2008 Förslag till övervakningssystem för antibiotikaförsäljning och förskrivningsorsaker Gunilla Skoog, apotekare Strama 18 november 2008 Uppdraget en översyn av existerande nationella system för övervakning

Läs mer

Antibiotikarekvisition i slutenvården. Rapport för kvartal 3, 2016

Antibiotikarekvisition i slutenvården. Rapport för kvartal 3, 2016 Antibiotikarekvisition i slutenvården Rapport för kvartal 3, 216 Introduktion Här följer kvartalsrapporten för rekvirerade antibiotika till och med kvartal 3, 216 inom somatiska slutenvården i LT Kronoberg.

Läs mer

Antibiotikaförskrivning

Antibiotikaförskrivning Antibiotikaförskrivning - hur tar man fram lokala och nationella data? Annika Hahlin, apotekare, Strama SLL Sidan 1 Viktigt med återkoppling av förskrivning! För att enheter ska kunna förbättra sin antibiotikaförskrivning

Läs mer

Strama Jönköping. Årsrapport Strama Jönköping

Strama Jönköping. Årsrapport Strama Jönköping Årsrapport 217 Sammanfattning primärvård + Svag minskning av antal recept per 1 invånare. - Minskande andel PcV vid pneumoni. - Ökande andel kinoloner och cefalosporiner vid UVI - Fortfarande stora skillnader

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården

Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården Patientsäkerhetsberättelse för Folktandvården År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-02-25 Annika Kahlmeter Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Kvartalsstatistik från Strama kvartal 4, 2009

Kvartalsstatistik från Strama kvartal 4, 2009 Kvartalsstatistik från Strama kvartal 4, 29 Antibiotika som förskrivs på recept: Antibiotika (J1 exkl. metenamin), per månad, DDD/1 invånare och dag, samt glidande medelvärde för 12 månader tillbaka. Antibiotika

Läs mer

Här följer en guide till hur man i Diver-portalen kan hitta information om vårdcentralens antibiotikaförskrivning.

Här följer en guide till hur man i Diver-portalen kan hitta information om vårdcentralens antibiotikaförskrivning. Landstingets kansli Smittskydd Vårdhygien Andreas Lägermo 036-325977 andreas.lagermo@lj.se Vägar för att jobba med kvalitet i antibiotikaförskrivning på vårdcentral. I takt med att primärvårdens antibiotikaförskrivning

Läs mer

Urinvägsinfektioner i öppenvård ny behandlingsrekommendation

Urinvägsinfektioner i öppenvård ny behandlingsrekommendation Urinvägsinfektioner i öppenvård ny behandlingsrekommendation Pär-Daniel Sundvall Distriktsläkare Närhälsan FoU-centrum Södra Älvsborg, Sandared vårdcentral och Strama Västra Götaland Akut cystit hos kvinnor

Läs mer

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 2017

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 2017 Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m 217 Gunilla Stridh Ekman Apotekare, teamledare Strama Region Uppsala gunilla.stridh.ekman@regionuppsala.se 45 Antibiotikaförsäljning (J1 exkl metenamin)

Läs mer

Rapport antibiotikaförskrivning till och med kvartal 2 2014. Regionala Strama Västra Götalandsregionen

Rapport antibiotikaförskrivning till och med kvartal 2 2014. Regionala Strama Västra Götalandsregionen Rapport antibiotikaförskrivning till och med kvartal 2 2014 Regionala Strama Västra Götalandsregionen Sammanfattning Västra Götalandsregionen: Antalet antibiotikarecept förskrivna till invånare i VGR har

Läs mer

Strama Jönköping Kvartalsrapport

Strama Jönköping Kvartalsrapport Kvartalsrapport Kvartal 1 2015 Antibiotikarecept/ 1000 invånare J01 (exkl. J01XX05) Rullande 12 mån. Region Jönköpings län Riket Mål för RJL 400 350 300 250 200 150 100 50 0 200 Antibiotikarecept per 1000

Läs mer

Gröna häftet, uppdaterats. Det

Gröna häftet, uppdaterats. Det LÄKEMEDELSKOMMITTÉN VID ÖREBRO LÄNS LANDSTING NR 193 SEPTEMBER 2014 Text: Sara Fors, Enheten för läkemedelsfrågor, ÖLL Gröna häftet är uppdaterat släng de tidigare versionerna Nu har Örebro läns landstings

Läs mer

Landstinget Blekinges egen subventionering av läkemedel eller annan vara

Landstinget Blekinges egen subventionering av läkemedel eller annan vara s egen subventionering av läkemedel eller annan vara Kostnadsfria preventivmedel till folkbokförda kvinnor i Blekinge upp till den dag de fyller 26 år Subventionen omfattar produkter med godkänd indikation

Läs mer

Metoder för övervakning och återkoppling av antibiotikaförskrivning

Metoder för övervakning och återkoppling av antibiotikaförskrivning Metoder för övervakning och återkoppling av antibiotikaförskrivning Annika Hahlin, apotekare, Strama SLL Sidan 1 Viktigt med återkoppling av förskrivning! För att enheter ska kunna förbättra sin antibiotikaförskrivning

Läs mer

Kvartalsstatistik från SMI kvartal 4, Publicerat på SMI:s hemsida den 2/2-2012

Kvartalsstatistik från SMI kvartal 4, Publicerat på SMI:s hemsida den 2/2-2012 Kvartalsstatistik från SMI kvartal 4, 2011 Publicerat på SMI:s hemsida den 2/2-2012 Bilder 2-13 redovisar statistik för antibiotika förskrivet på recept: 3. Antibiotika (J01 exkl. metenamin), per månad,

Läs mer

Kvartalsstatistik från Strama kvartal 3, 2010

Kvartalsstatistik från Strama kvartal 3, 2010 Kvartalsstatistik från Strama kvartal 3, 2010 Antibiotika som förskrivs på recept: Antibiotika (J01 exkl. metenamin), per månad, DDD/1000 invånare och dag, samt glidande medelvärde för 12 månader tillbaka.

Läs mer

Tillsammans kan vi göra skillnad både på individnivå och globalt. Europeiska Antibiotikadagen 2013

Tillsammans kan vi göra skillnad både på individnivå och globalt. Europeiska Antibiotikadagen 2013 Tillsammans kan vi göra skillnad både på individnivå och globalt Europeiska Antibiotikadagen 2013 18 november Antibiotikaresistens är en ekologisk och gemensam fråga! Effektiva antibiotika en förutsättning

Läs mer

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m vt2018

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m vt2018 Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m vt218 Gunilla Stridh Ekman Apotekare, teamledare Strama Region Uppsala gunilla.stridh.ekman@regionuppsala.se 25 Antibiotikaförsäljning (J1 exkl metenamin)

Läs mer

Kvartalsstatistik från SMI kvartal 1, 2011

Kvartalsstatistik från SMI kvartal 1, 2011 Kvartalsstatistik från SMI kvartal 1, 2011 Bilder 2-9 redovisar statistik för antibiotika förskrivet på recept: 2. Antibiotika (J01 exkl. metenamin), per månad, DDD/1000 invånare och dag, samt glidande

Läs mer

Antibiotikaförbrukning i SLL. Kvartal

Antibiotikaförbrukning i SLL. Kvartal Antibiotikaförbrukning i SLL Kvartal 4 - Antal uthämtade antibiotikarecept (J1 exkl metenamin) per län 27-6 5 Linjen indikerar målvärdet på 5 års sikt enligt nationella Strama 27 28 Recept / 1 invånare

Läs mer

Kvartalsstatistik från Strama kvartal 3, 2009

Kvartalsstatistik från Strama kvartal 3, 2009 Kvartalsstatistik från Strama kvartal 3, 2009 Antibiotika som förskrivs på recept: Antibiotika (J01 exkl. metenamin), per månad, DDD/1000 invånare och dag, samt glidande medelvärde för 12 månader tillbaka.

Läs mer

Slutenvårdsgrupp. Arbetssätt, återkoppling och indikatorer för slutenvården med hjälp av Infektionsverktyget. Stephan Stenmark, Strama VLL

Slutenvårdsgrupp. Arbetssätt, återkoppling och indikatorer för slutenvården med hjälp av Infektionsverktyget. Stephan Stenmark, Strama VLL Slutenvårdsgrupp Arbetssätt, återkoppling och indikatorer för slutenvården med hjälp av Infektionsverktyget Stephan Stenmark, Strama VLL Återkoppling i Infektionsverktyget Vad ska vi följa? Hur ofta? Vem

Läs mer

Rekommendationer för antibiotikabehandling i tandvården

Rekommendationer för antibiotikabehandling i tandvården Rekommendationer för antibiotikabehandling i tandvården Ett konsensusdokument från expertmöte 10-11 september 2013, anordnat av Läkemedelsverket och Smittskyddsinstitutet Antibiotikabehandling i tandvården

Läs mer

Kartläggning av antibiotikaförskrivningen. Folktandvården Landstinget Kronoberg. Medicinsk grupp tandvård Gunnel Håkansson

Kartläggning av antibiotikaförskrivningen. Folktandvården Landstinget Kronoberg. Medicinsk grupp tandvård Gunnel Håkansson 20110819 Medicinsk grupp tandvård Gunnel Håkansson Kartläggning av antibiotikaförskrivningen Folktandvården Landstinget Kronoberg Antibiotikaförskrivning kartläggning 2011 LANDSTINGET KRONOBERG 2011-08-19

Läs mer

Antibiotikaförbrukning i SLL. Kvartalsrappport 1 2012

Antibiotikaförbrukning i SLL. Kvartalsrappport 1 2012 Antibiotikaförbrukning i SLL Kvartalsrappport 1 2012 450 400 350 Uthämtade antibioitkarecept (J01 exkl metenamn per län) Källa: Concise, Apotekens Serivece AB Linjen indikerar det nationella patientsäkerhetsmålet

Läs mer

Kvartalsstatistik från SMI kvartal 2, 2011

Kvartalsstatistik från SMI kvartal 2, 2011 Kvartalsstatistik från SMI kvartal 2, 2011 Bilder 2-8 redovisar statistik för antibiotika förskrivet på recept: 2. Antibiotika (J01 exkl. metenamin), per månad, DDD/1000 invånare och dag, samt glidande

Läs mer

Antibiotikaförbrukning i SLL. Kvartal

Antibiotikaförbrukning i SLL. Kvartal Antibiotikaförbrukning i SLL Kvartal 3-21 Antal uthämatde antibiotikarecept (J1 exkl metenamin) per län 29-1 till 21-9 jämfört med föregående period 5 45 4 Linjen indikerar målvärdet på 5 års sikt enligt

Läs mer

SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, LULEÅ, TELEFON

SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, LULEÅ, TELEFON SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, 971 8 LULEÅ, TELEFON 92-28 36 16 Nr 2-213 Innehåll Antibiotikaförskrivning i öppenvård...2 Antibiotikaförbrukning i slutenvård...4 Antibiotikaansvariga läkare...7

Läs mer

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m juni 2017

Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m juni 2017 Antibiotikaförsäljning via recept Uppsala län t o m juni 217 Gunilla Stridh Ekman Apotekare, teamledare Strama Uppsala län gunilla.stridh.ekman@regionuppsala.se 4 35 3 25 2 15 1 5 Öppenvårdsförsäljning

Läs mer

Rationell användning av antibiotika - en fråga om patientsäkerhet

Rationell användning av antibiotika - en fråga om patientsäkerhet Rationell användning av antibiotika - en fråga om patientsäkerhet Per-Åke Jarnheimer, överläkare Smittskydd och Vårdhygien Thomas Neumark, disktriktsläkare/forskare Ola Nordqvist, apotekare och Stramakoordinator

Läs mer

Kvartalsrapport Kvartal SÄS

Kvartalsrapport Kvartal SÄS Klokt Antibiotikaval Kvartalsrapport Kvartal 3 2011 SÄS Södra Älvsborgs Sjukhus Klokt Antibiotikaval Klokt Antibiotikaval på SÄS Sammanfattning av kvartal 3 2011 Bra!!! Mindre bra Södra Älvsborgs Sjukhus

Läs mer

Antibiotikastatistikkvartalsrapport

Antibiotikastatistikkvartalsrapport Antibiotikastatistikkvartalsrapport 3 218 1 Bilder 3-11 redovisar statistik för antibiotika försålt på recept Statistiken inkluderar alla förskrivarkategorier. jan-7 apr-7 jul-7 okt-7 jan-8 apr-8 jul-8

Läs mer

Antibiotikaförbrukning i SLL. Kvartalsrappport 4 2011

Antibiotikaförbrukning i SLL. Kvartalsrappport 4 2011 Antibiotikaförbrukning i SLL Kvartalsrappport 4 2011 Recept / 1000 invånare 500 450 400 350 300 250 200 150 Antal uthämtade antibiotikarecept (J01 exkl metenamin) per län 2009-2011 Linjen indikerar det

Läs mer

MIRA-projektet. Prioriteringar för framtiden. Nationell Stramautbildning på Wiks slott 20140313. Jenny Hellman, Folkhälsomyndigheten

MIRA-projektet. Prioriteringar för framtiden. Nationell Stramautbildning på Wiks slott 20140313. Jenny Hellman, Folkhälsomyndigheten MIRA-projektet Prioriteringar för framtiden Nationell Stramautbildning på Wiks slott 20140313 Jenny Hellman, Folkhälsomyndigheten 2 MIRA Bakgrund och syfte Bakgrund MIRA Folkhälsomyndighetens uppdrag:

Läs mer

Kvartalsstatistik från Strama kvartal 2, 2010

Kvartalsstatistik från Strama kvartal 2, 2010 Kvartalsstatistik från Strama kvartal 2, 2010 Antibiotika som förskrivs på recept: Antibiotika (J01 exkl. metenamin), per månad, DDD/1000 invånare och dag, samt glidande medelvärde för 12 månader tillbaka.

Läs mer

Antibiotikaprofylax vid ortopedisk kirurgi

Antibiotikaprofylax vid ortopedisk kirurgi Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Terapirekommendation Smittskydd Värmland /Strama Värmland 1 6 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Eva Mogard, Thomas Ahlqvist Olle

Läs mer

Antibiotikaförskrivning på rekvisition och recept inom öppen- och slutenvård på sjukhus i VGR 2014 och 2015

Antibiotikaförskrivning på rekvisition och recept inom öppen- och slutenvård på sjukhus i VGR 2014 och 2015 Antibiotikaförskrivning på rekvisition och recept inom öppen- och slutenvård på sjukhus i VGR 2014 och 2015 Regionala Strama Västra Götalandsregionen (mars 2016) Sammanfattning Bakgrund Vid tolkning av

Läs mer

Antibiotikaförbrukning i Region Stockholm (SLL) Kvartalsrapport Öppenvård och sjukhus

Antibiotikaförbrukning i Region Stockholm (SLL) Kvartalsrapport Öppenvård och sjukhus Antibiotikaförbrukning i Region Stockholm (SLL) Kvartalsrapport 2 2019 Öppenvård och sjukhus 400 350 300 Uthämtade antibiotikarecept* per län 2016-07 - 2019-06 Källa: Concise, e-hälsomyndigheten Linjen

Läs mer

Förskrivning av läkemedel utanför uppdraget som medarbetare inom Region Kronoberg

Förskrivning av läkemedel utanför uppdraget som medarbetare inom Region Kronoberg Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Läkemedel Giltig fr.o.m: 2018-05-18 Faktaägare: Stephan Quittenbaum, ordf läkemedelskommittén Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, Hälso- och sjukvårdsdirektör

Läs mer

Antibiotikaförbrukning i SLL. Kvartal

Antibiotikaförbrukning i SLL. Kvartal Antibiotikaförbrukning i SLL Kvartal 1 211 Antal uthämatde antibiotikarecept (J1 exkl metenamin) per län 5 45 4 Linjen indikerar det nationella målvärdet till år 214. april 28 - mars 29 april 29 - mars

Läs mer

Antibiotikaprofylax i tandvården

Antibiotikaprofylax i tandvården MEDICINSK INSTRUKTION 1 (5) MEDICINSK INDIKATION Instruktionen är avsedd att ge riktlinjer för när det är motiverat med en profylaktisk antibiotikabehandling och i förekommande fall även ge rekommendationer

Läs mer

Antibiotikaanvändning

Antibiotikaanvändning Antibiotikaanvändning Akademiska sjukhuset T o m 2014 Receptförskriven och rekvirerad antibiotika (J01 inkl rifampicin)* Akademiska sjukhuset 2008-2014 Källa: ehälsomyndigheten 350 000 300 000 250 000

Läs mer

Kvartalsstatistik från SMI kvartal 3, 2011

Kvartalsstatistik från SMI kvartal 3, 2011 Kvartalsstatistik från SMI kvartal 3, 2011 Bilder 2-8 redovisar statistik för antibiotika förskrivet på recept: 2. Antibiotika (J01 exkl. metenamin), per månad, DDD/1000 invånare och dag, samt glidande

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Ingemar Hallén A1

Handläggare Datum Diarienummer Ingemar Hallén A1 Minnesanteckningar 1 (5) Stramakommittén Smittskydd Värmland Handläggare Ingemar Hallén 2016-12-13 10377.16.A1 Plats Närvarande Frånvarande Adjungerad Mikrobiologens konferensrum Aten Ingemar Hallén Thomas

Läs mer

Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Kvartalsrapport Öppenvård och sjukhus

Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Kvartalsrapport Öppenvård och sjukhus Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Kvartalsrapport 3 2016 Öppenvård och sjukhus 400 350 300 Uthämtade antibiotikarecept* per län 2013-10 - 2016-09 Källa: Concise, e-hälsomyndigheten Linjen indikerar

Läs mer

Studiecirkel Säker vård alla gånger

Studiecirkel Säker vård alla gånger Studiecirkel Säker vård alla gånger Medicinkliniken Ryhov 928 I teamet ingår: Eva Aldoson, Sara Forsell, Åsa Hamringer, Christina Huss, Fredrik Johansson, Katarina Kollberg, Sara Sjöberg och Ulrica Werner.

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2011 Överenskommelse mellan staten och SKL. Lägesrapport: Stramagrupper & Antibiotika

Patientsäkerhetssatsning 2011 Överenskommelse mellan staten och SKL. Lägesrapport: Stramagrupper & Antibiotika STRAMADAGEN Hotell Arlandia Onsdagen den 25 maj 2011 Patientsäkerhetssatsning 2011 Överenskommelse mellan staten och SKL Lägesrapport: Stramagrupper & Antibiotika Tidsplan 2011 Förtydl. till landstingsledn.

Läs mer

RECEPTFÖRSKRIVNING AV LÄKEMEDEL FÖR LÄKEMEDELSBEHANDLINGSTIDEN SKA BASERA SIG PÅ ETT TERAPEUTISKT BEHOV

RECEPTFÖRSKRIVNING AV LÄKEMEDEL FÖR LÄKEMEDELSBEHANDLINGSTIDEN SKA BASERA SIG PÅ ETT TERAPEUTISKT BEHOV Anvisning 6/2018 1(5) RECEPTFÖRSKRIVNING AV LÄKEMEDEL FÖR LÄKEMEDELSBEHANDLINGSTIDEN SKA BASERA SIG PÅ ETT TERAPEUTISKT BEHOV Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid 24 2 mom. (1229/2011) i lagen om elektroniska

Läs mer

Hur används antibiotika på sjukhus? PPS 2003, 2004, 2006 och 2008

Hur används antibiotika på sjukhus? PPS 2003, 2004, 2006 och 2008 STRAMASTUDIER I KORTHET Hur används antibiotika på sjukhus? PPS 2003, 2004, 2006 och 2008 Mats Erntell och Gunilla Skoog, Strama-Slutenvård Bakgrund Strama har genomfört fyra deskriptiva punktprevalensstudier,

Läs mer

Primärvårdens Infektionsdatabas, PRIS, 2010

Primärvårdens Infektionsdatabas, PRIS, 2010 Primärvårdens Infektionsdatabas, PRIS, 2010 Antal enheter, antal listade, 2010 56 vårdcentraler - 32 från Stockholmsområdet - 24 från övriga landet 528 932 listade - 348 982 från Stockholmsområdet - 179

Läs mer

Överdiagnostik av penicillinallergi. Gunnar Jacobsson Infektionsläkare

Överdiagnostik av penicillinallergi. Gunnar Jacobsson Infektionsläkare Överdiagnostik av penicillinallergi Gunnar Jacobsson Infektionsläkare 20181113 Penicillinallergi - hur många av uppgivna reaktioner kan inte verifieras med testning? 1. 30 % 2. 50 % 3. 75 % 4. 90 % Vanligt

Läs mer

Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Kvartalsrapport Öppenvård och sjukhus

Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Kvartalsrapport Öppenvård och sjukhus Antibiotikaförbrukning i Stockholms län (SLL) Kvartalsrapport 1 2017 Öppenvård och sjukhus 400 350 Uthämtade antibiotikarecept* per 1000 invånare och län 2014-04 - 2017-03 Källa: Concise, e-hälsomyndigheten

Läs mer

Akutläkemedel och akuta situationer, Tandvård. Innehållsförteckning 1 Inledning Definition Behandling...2

Akutläkemedel och akuta situationer, Tandvård. Innehållsförteckning 1 Inledning Definition Behandling...2 Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Akuttandvård och akuta situationer Giltig fr.o.m. 2017-12-01 Faktaägare: Gunnel Håkansson, Ordförande medicinsk grupp tandvård Fastställd av: Stephan Quittenbaum,

Läs mer

Antibiotika i tandvården

Antibiotika i tandvården Antibiotika i tandvården SFVH Studiedagar 2010 Docent Mikael Zimmerman Johan Blomgren, Gunnar Dahlén, Ulrica Dohnhammar, Anders Heimdahl, Johan Struwe, Ylva-Britt Wahlin, Mikael Zimmerman Tandläkartidningen

Läs mer

Kvartalsstatistik från Strama kvartal 2, 2009

Kvartalsstatistik från Strama kvartal 2, 2009 Kvartalsstatistik från Strama kvartal 2, 2009 Antibiotika som förskrivs på recept: Antibiotika(J01 exkl. metenamin), per månad, DDD/1000 invånare och dag, samt glidande medelvärde för 12 månader tillbaka.

Läs mer

Penicillinallergi - hur många av uppgivna reaktioner kan inte verifieras med testning?

Penicillinallergi - hur många av uppgivna reaktioner kan inte verifieras med testning? Penicillinallergi - hur många av uppgivna reaktioner kan inte verifieras med testning? 1. 30 % 2. 50 % 3. 75 % 4. 90 % Penicillinallergi - hur många av uppgivna reaktioner kan inte verifieras med testning?

Läs mer

3:e Europeiska Antibiotikadagen 18 november 2010

3:e Europeiska Antibiotikadagen 18 november 2010 3:e Europeiska Antibiotikadagen 18 november 2010 Mats Erntell Smittskyddsläkare Ordförande Strama Halland 1 Samverkan mot antibiotikaresistens 2 -21%! Målet år 2014 250 recept per 1000 inv 3 ANTIBIOTIKAförskrivning

Läs mer

Antibiotikastatistikkvartalsrapport

Antibiotikastatistikkvartalsrapport 1 Antibiotikastatistikkvartalsrapport 3 2016 2 Bilder 4-11 redovisar statistik för antibiotika försålt på recept Statistiken inkluderar alla förskrivarkategorier. Antibiotika försålt på slutenvårdsrekvisition

Läs mer

Kvartalsrapport från Strama kvartal 1, 2010

Kvartalsrapport från Strama kvartal 1, 2010 Kvartalsrapport från Strama kvartal 1, 2010 Antibiotika som förskrivs på recept: Antibiotika (J01 exkl. metenamin), per månad, DDD/1000 invånare och dag, samt glidande medelvärde för 12 månader tillbaka.

Läs mer

Klinisk farmakologi. Royne Thorman, royne.thorman@ki.se Tandläkare, MD.

Klinisk farmakologi. Royne Thorman, royne.thorman@ki.se Tandläkare, MD. Klinisk farmakologi 20101004 Royne Thorman, royne.thorman@ki.se Tandläkare, MD. Faktorer som påverkar hälsa Dahlgren och Whitehead, 1991 Lokalbedövning med adrenalin- relativa kontraindikationer Hyperkänslighet

Läs mer

Antibiotikaförbrukning i Stockholms län. Kvartalsrapport Öppenvård och sjukhus

Antibiotikaförbrukning i Stockholms län. Kvartalsrapport Öppenvård och sjukhus Antibiotikaförbrukning i Stockholms län Kvartalsrapport 2 2018 Öppenvård och sjukhus Antibiotika på recept 400 350 Uthämtade antibiotikarecept* per län 2015-07 - 2018-06 Källa: Concise, e-hälsomyndigheten

Läs mer