Bredbandsnät villa. Installationsguide

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bredbandsnät villa. Installationsguide"

Transkript

1 Bredbandsnät villa Installationsguide

2 Digitala tjänster nära dig!

3 Vad roligt att just du har bestämt dig för att fiberansluta din villa till Ronnebyporten. I ett öppet bredbandsnät hittar du många fördelar. En fiberanslutning ökar fastighetens faktiska värde, dess attraktionsvärde och förbereder den samtidigt för framtidens tjänster. Att bredbandsnätet är öppet betyder att flera tjänsteleverantörer erbjuder sina tjänster i vårt nät. Detta leder till lägre priser och ökar kvaliteten på våra tjänster. Efter avtal skrivits krävs en del förberedelser för att fiberanslutningen och installationen ska bli så smidig som möjligt. Här följer några handfasta tips för dig att tänka på för att på bästa sätt hitta rätt för just ditt hushålls behov och önskemål. Det är bra om du börjar med att fundera igenom hur du vill bygga ditt hemmanätverk, så att du på bästa sätt kan nyttja fördelarna med tjänsterna i Ronnebyporten. Alla tjänster du kommer att använda dig av utgår med dragning från den mediabox (switch) vi installerar och terminerar fibern i. Varje hushåll har sina unika behov, krav och användningsområden. Tänk på... att switchen kräver strömförsörjning. Förbered med jordat 230V eluttag max 1 m från platsen för switchinstallation. att om du vill dela internetkapaciteten trådlöst i huset kan en trådlös router införskaffas och placeras intill mediaboxen från bredbandsnätet. Således slipper du ytterligare kabeldragningar i fastigheten. att om du vill utnyttja internetkapaciteten maximalt bör du dra kablar eller bygga ett fastighetsnät till dina tänkta datorstationer från mediaboxens placering.

4 Installation Utomhus Innan du börjar gräva Läs noga igenom hela instruktionen! När du ska gräva på tomten ska du begära kabelutsättning minst en vecka innan. Det gör du på Kontrollera också var vatten, avlopp och eventuell kabel-tv är draget. Finns det befintliga tomrör på tomten, kontakta Jonny Petersson, nr på Miljöteknik så görs en bedömning om det går att använda för fiberinstallation. Grävning och återfyllnad Du gräver själv på egen tomt. Önskar du hjälp kan du beställa tjänsten till fast meterpris hos Miljöteknik. Din önskade anslutningspunkt (överlämningspunkt för fiberanslutning) markerar du med en markeringskäpp (normalt vid tomtgränsen). Om ditt hus är anslutet till fjärrvärmenätet är oftast utomhusröret redan indraget i huset. Kontrollera med Jonny Petersson, nr på Miljöteknik vad som gäller för just ditt hus. Mät upp hur långt utomhusrör du behöver, lägg till ca 2 m. Utomhusrör, markeringsband, kabelskydd samt markeringskäpp tillhandahålls av Miljöteknik och finns att hämta på anvisad plats. Utomhusröret bör ligga på cirka 40 cm djup på egen tomt så att den inte kan skadas om du gräver på tomten i framtiden. Se alltid till att det inte kan komma in något i utomhusröret genom att täta ändarna noga med exempelvis eltejp. Tänk på att utomhusröret inte får böjas för snävt - minsta tillåtna böjradie är 7 cm, dvs inte mer än runt en fotboll. Täta ändarna noga med exempelvis eltejp. Lägg markeringsbandet ca 10 cm ovanför röret. Håltagning Tjänsten kan beställas hos Miljöteknik till fast pris. Håltagning i husväggen ska utföras i 45 vinkel för att förhindra inträngning av vatten och för att böjradien på utomhusröret inte ska bli för snäv. Tänk på att hålets placering bör hamna så nära mediaboxens placering som möjligt. Kontrollera innan så att du inte borrar i några ledningar i väggen. Täta genomföringen med tätmassa eller fogskum efter att utomhusröret är indraget. Utomhusröret ska skyddas av ett kabelskydd ovan mark utomhus. Avlägsna stenar och andra tunga/vassa föremål som kan skada utomhusröret. Återfyll sedan så skonsamt som möjligt. Ett tips för att minska risken för skador på utomhusröret är att lägga 5 cm sand i botten av schaktet och lika mycket över utomhusröret. Installationsanvisningar Detta ombesörjer Miljöteknik: 1. Material som utomhusrör, markeringsband, kabelskydd, markeringskäpp och mediabox. 2. Anvisning av schakt på egen tomt, anvisning av eventuell håltagning i yttervägg samt mått på mediaboxen. 3. Dragning av inomhusrör i förberedd kabellist eller vp-rör samt skarvning och tätning mellan utomhus och inomhusrör. 4. Inblåsning av fiber samt montering av mediaboxen.

5 0,5 5 cm Detta ombesörjer du som villaägare: 1. Grävning på egen tomt och nedläggning av utomhusrör samt markeringsband. 2. Håltagning och indragning av utomhusröret genom husväggen. Låt ca 0,5 m utomhusrör vara kvar innanför håltagningen, så att det finns marginal vid skarvning mellan utomhus- och inomhusrör. 3. Montering av flexislang (20 mm), VPrör (20 mm) alternativt kanallist (minst 15x10 mm) från håltagning i vägg till önskad placering av mediaboxen. Om ni vill dra ett fastighetsnät i huset finns det flera elfirmor och teleentreprenörer som kan lämna pris för detta. Inomhus Mediaboxen ska placeras i torrt och uppvärmt utrymme som kan anses godkänt för placering av teknisk utrustning. Tänk på att det måste finnas plats för att ansluta kablar under boxen. Ca 20 cm fri yta är att rekommendera. Se även till att det finns ett jordat 230V eluttag på max 1 m avstånd från boxens placering - detta uttag bör vara jordat för att möjliggöra montering av åskskydd. Om du vill placera mediaboxen längre in i huset måste du montera kanallister eller VP-rör till önskad placering av mediaboxen. Se till att det inte blir veck eller för liten böjradie på rören/listerna (minsta möjliga böjradie är 5 cm dvs inte mer än runt en tennisboll) för att inte riskera att blåsningen av fibern försvåras eller omöjliggörs. Vi blåser sedan fibern hela vägen till önskad plats och installerar mediaboxen. Önskar du hjälp med schakt och/eller håltagning, ska detta beställas hos Miljöteknik. Se blankett längst bak i detta dokument. Välkommen till Ronnebyporten!

6 Digitala tjänster nära dig Ronneby Miljö & Teknik AB bildades 1999 och är ett kommunalt bolag som är helägt av Ronneby kommun. Vi hanterar el, värme, vatten, avlopp, renhållning, fiberoptiskt nät och bredband. Vi har som målsättning att kombinera miljöansvar med ekonomisk effektivitet. Genom att vi arbetar med en helhetssyn och använder oss av modern teknik skapar vi en renare miljö runt om i kommunen. Ronnebyporten är utformad för att på enklast möjliga sätt ge dig tillgång till ett stort och växande utbud av digitala tjänster inom nytta och nöje, exempelvis inom TV, Internet och telefoni. Ronnebyporten är öppen för olika tjänsteleverantörer, vilket ger stor valfrihet och konkurrensutsatta priser för dig som kund. Ronnebyporten är ett optiskt fibernät, fullt tekniskt utrustat och har en så hög kapacitet för överföring att det redan nu är förberett för framtidens digitala och samhällskritiska tjänster. Oavsett vilka krav du har på nedladdning och uppkoppling, så klarar Ronnebyporten av dina behov. Det kan handla om allt från film, TV, musik och telefoni till arbete hemifrån eller framtida tjänster som trygghetstjänster, larm och hälsovård. Ronnebyporten Surfa in på vår tjänsteportal för att jämföra priser och funktioner och välj de tjänster som passar just ditt hushåll. Har du frågor och funderingar kring Ronnebyporten är du välkommen att kontakta vår samarbetspartner Affärsverken på TV-upplevelser Ronnebyporten erbjuder även ett brett digital- och IPTVutbud för utökad TV-upplevelse där du kan välja och vraka bland digitalboxar, HD-kanaler och funktioner som passar dig bäst. Ronneby Miljö & Teknik AB SE Ronneby info@miljoteknik.ronneby.se rev04_2015

7 Beställning Schakt på tomtmark och håltagning i fastighet i samband med fiberanslutning. Namn Personnr./Org nr. Telefon nr. Fastighetsbeteckning Gatuadress Postadress Schakt inkl. grovåterställning fast meterpris 250 kr/meter inkl. moms Omfattar schakt på tomt, förläggning av utomhusrör och återfyllning. Omfattar ej återställning av cementplattor, marksten eller justering av matjord och grässådd. Håltagning fast pris 500 kr inkl. moms. Omfattar håltagning i fasad, anslutning av utomhusrör till insida vägg. Tätning av håltagning samt montering av kabelskydd. Dolda hinder Inom fastigheten finns dolda hinder som t.ex. jordvärme, utomhusbelysning, bevattning osv som kan hindra schaktarbetet. Entreprenören kontaktar fastighetsägaren innan schaktstart. Underskrift Datum Ort Namnteckning OBS! Beställningsblanketten ska vara oss tillhanda snarast. Skicka signerat avtal till Jonny Petersson, Ronneby Miljö & Teknik AB Ronneby Alt. scanna in signerat avtal och sänd via till: jonny.petersson@miljoteknik.ronneby.se rev01_2015 besöksadress Fridhemsvägen 17 Soft Center, Hus 8 postadress Ronneby Miljö & Teknik AB Ronneby telefon fax plusgiro bankgiro organisationsnummer info@miljoteknik.ronneby.se

Bredbandsnät villa. Installationsguide

Bredbandsnät villa. Installationsguide Bredbandsnät villa Installationsguide Digitala tjänster nära dig. Vad roligt att just du har bestämt dig för att fiberansluta din villa till Ronnebyporten. I ett öppet bredbandsnät hittar du många fördelar.

Läs mer

Bredbandsnät villa. Installationsguide

Bredbandsnät villa. Installationsguide Bredbandsnät villa Installationsguide Digitala tjänster nära dig. Vad roligt att just du har bestämt dig för att fiberansluta din villa till Ronnebyporten. I ett öppet bredbandsnät hittar du många fördelar.

Läs mer

Stadsnät Villa. Installationsguide

Stadsnät Villa. Installationsguide Stadsnät Villa Installationsguide Välkommen till vår värld Digitala tjänster nära dig. Vad roligt att just ni har bestämt er för att fiberansluta er villa till Stadsnätet. I ett öppet stadsnät hittar ni

Läs mer

1",ii. tq; ' i-r a.:,iat, .'tr:i;å3.. - ^,!.i. r,i{..s.iti. ' 't-., Bredbandsnät villo. I nstallationsguide. mrqörrknrk.

1,ii. tq; ' i-r a.:,iat, .'tr:i;å3.. - ^,!.i. r,i{..s.iti. ' 't-., Bredbandsnät villo. I nstallationsguide. mrqörrknrk. 1",ii.'tr:i;å3.. - ^,!.i ' 't-., ' i-r a.:,iat, r,i{..s.iti tq; s Bredbandsnät villo I nstallationsguide &l mrqörrknrk ffir""rorren $-:., *; tr$i ffit =. \ /.a roligt att just ni har bestämt er för att

Läs mer

Instruktion för fiberanslutning till Utsikt Bredbands nät i villaområden (Ej nyproduktion eller anslutning via byalagskonceptet)

Instruktion för fiberanslutning till Utsikt Bredbands nät i villaområden (Ej nyproduktion eller anslutning via byalagskonceptet) Instruktion för fiberanslutning till Utsikt Bredbands nät i villaområden (Ej nyproduktion eller anslutning via byalagskonceptet) När du har beställt en fiberanslutning från Utsikt Bredband (Utsikt) och

Läs mer

Information inför er stadsnätsanslutning

Information inför er stadsnätsanslutning Information inför er stadsnätsanslutning Inför ert kommande val av att ansluta er till Stadsnätet finns här information som beskriver hur vi nu går vidare. Den utrustning som installeras för anslutning

Läs mer

Fiberanslutning till en villa VAD BEHÖVER JAG TÄNKA PÅ

Fiberanslutning till en villa VAD BEHÖVER JAG TÄNKA PÅ Fiberanslutning till en villa VAD BEHÖVER JAG TÄNKA PÅ INLEDNING I Essunga Kommun bygger Nossebro Energi ett framtidssäkert fiberoptiskt nät. Nätet kan användas för att ansluta sig till internet, kabel-tv

Läs mer

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA. Du kan vara med och påverka vilka områden vi bygger ut först... + Månadsavgift på 150 kr

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA. Du kan vara med och påverka vilka områden vi bygger ut först... + Månadsavgift på 150 kr VI FIRAR BREDBAND TILL ALLA 5000 kr + Månadsavgift på 150 kr Nu bygger vi fibernät! Du kan vara med och påverka vilka områden vi bygger ut först... Ronneby Miljö & Teknik och Karlshamn Energi har tecknat

Läs mer

Så går anslutningen till Medlemskap Avtal i retur Grävning/montering av box Montering av mediaomvandlare

Så går anslutningen till Medlemskap Avtal i retur Grävning/montering av box Montering av mediaomvandlare En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till kommunikation som du bara för några år sedan kunde

Läs mer

Så går anslutningen till

Så går anslutningen till En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till kommunikation som du bara för några år sedan kunde

Läs mer

En stabil framtid med fiber

En stabil framtid med fiber En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till kommunikation som du bara för några år sedan kunde

Läs mer

Bredband via fiber - steg för steg

Bredband via fiber - steg för steg Bredband via fiber - steg för steg Steg vid installationen Installationen indelas i följande delar: Vi gör en markering med en käpp vid din tomtgräns, eller enligt bifogad karta, som visar varifrån du

Läs mer

1. Kontakt med fiberföreningen. Trollhättan 2015-12-18

1. Kontakt med fiberföreningen. Trollhättan 2015-12-18 Trollhättan 2015-12-18 Fastigheter på landsbygden Så gräver du själv för fiberanslutning Den här guiden är för dig som bor på landsbygden och tänker gräva själv för att ansluta dig till Trollhättan Energis

Läs mer

Så här ansluts ditt bredband

Så här ansluts ditt bredband BREDBAND ANSLUTNING Så här ansluts ditt bredband 1 Planera grävsträcka 2 Rita in grävsträcka 3 Grävning 4 Fiberdragning 5 Slutgiltig installation 6 Beställ och aktivera Inför grävning Välkommen till Umeå

Läs mer

Att installera bredband via fiber

Att installera bredband via fiber Att installera bredband via fiber 1 Så här går det till Vi drar in fiber under den tjälfria säsongen och kontaktar dig i god tid före installationen. För ordinarie pris är leveranstiden 10 veckor. Du ansvarar

Läs mer

Att installera bredband via fiber

Att installera bredband via fiber Att installera bredband via fiber 1 Så här går installationen till Det är viktigt att du har koll på de olika stegen och vad som förväntas. Läs igenom allt material och om du känner dig osäker över något

Läs mer

Din fiberanslutning steg för steg

Din fiberanslutning steg för steg Din fiberanslutning steg för steg Version 2, 2017 1 Grävning på egen tomt Detta gör du som fastighetsägare. Borra och montera boxar Detta gör du som fastighetsägare. 2 3 Installation av fiber Detta gör

Läs mer

Instruktion och anvisning

Instruktion och anvisning Instruktion och anvisning Installation av fibernät Detta dokument beskriver hur fibernätsinstallation skall utföras för anslutning med fibernät tillhörande Tegneby Fiber. Anvisningen innefattar grävning

Läs mer

FIBERINSTALLATIONSHANDBOKEN

FIBERINSTALLATIONSHANDBOKEN FIBERINSTALLATIONSHANDBOKEN 1 DAGS ATT BÖRJA GRÄVA Du gräver själv på din tomt och möter upp där Varberg Energi lämnat av tomrör. Rör och markeringsband/ söktråd får du av oss. Lämpligt grävdjup kan variera,

Läs mer

FIBERINSTALLATIONSHANDBOKEN

FIBERINSTALLATIONSHANDBOKEN FIBERINSTALLATIONSHANDBOKEN VÄLKOMMEN som kund i net@seaside! net@seaside är Varbergs stadsnät - det öppna nätet där tv, telefoni och internet samsas i en och samma fiberkabel. Du kan välja och vraka mellan

Läs mer

Instruktion och anvisning

Instruktion och anvisning Instruktion och anvisning Installation av fibernät Detta dokument beskriver hur fibernätsinstallation skall utföras för anslutning med fibernät tillhörande Tegneby Fiber. Anvisningen innefattar grävning

Läs mer

SkeKraft Bredband Så funkar det - steg för steg

SkeKraft Bredband Så funkar det - steg för steg SkeKraft Bredband Så funkar det - steg för steg SkeKraft Bredband - Steg för steg 1. Etappvis utbyggnad När vi bygger fibernät gör vi det etappvis för att vara så effektiva som möjligt. Att bygga fibernät

Läs mer

Generell gräv själv-handbok fiberanslutning

Generell gräv själv-handbok fiberanslutning Generell gräv själv-handbok fiberanslutning ServaNet 0200-120 035 info@servanet.se servanet.se facebook.se/servanetab Nu kör vi igång! 5 steg till en fiberanslutning Tänk på att den här installationshandboken

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa

INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till

Läs mer

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA FRÅN FÖRSTA KONTAKT TILL ANSLUTNING

VI FIRAR. 5000 kr. Nu bygger vi fibernät! BREDBAND TILL ALLA FRÅN FÖRSTA KONTAKT TILL ANSLUTNING FRÅN FÖRSTA KONTAKT TILL ANSLUTNING VI FIRAR BREDBAND TILL ALLA 5000 kr + Månadsavgift på 150 kr 1. Intresseanmälan Villaägaren anmäler intresse via formulär på bredbandnu.se 2. Område & prisbild Villaägaren

Läs mer

Anvisning: Grävarbeten på egen tomt

Anvisning: Grävarbeten på egen tomt Anvisning: Grävarbeten på egen tomt Grävarbeten på egen tomt utförs av dig som fastighetsägare på landsbygden. Antingen gräver ni själva eller anlitar själva en entreprenör. Ni som bor inom tätorten får

Läs mer

Byggprojektledare Namn: Telefon: E-post:

Byggprojektledare Namn: Telefon: E-post: Med ett öppet stadsnät i södra och mellersta Norrland levererar ServaNet fiber som möjliggör tjänster för supersnabbt internet, tv och telefoni. Vårt fibernät når i dag fantastiska hastigheter upp till

Läs mer

ServaNet servanet.se facebook.se/servanetab

ServaNet servanet.se facebook.se/servanetab ServaNet 0200-120 035 info@servanet.se servanet.se facebook.se/servanetab Tänk på att den här installationshandboken är generell och illustrerar en standardanslutning. Du kan ha speciella förutsättningar

Läs mer

Att installera bredband via fiber

Att installera bredband via fiber Att installera bredband via fiber 1 Så här går det till Säsongen för att dra in fiber startar då marken är tjälfri och som tidigast i början av maj. I denna folder beskriver vi steg för steg hur det går

Läs mer

Generell gräv själv-handbok fiberanslutning

Generell gräv själv-handbok fiberanslutning Generell gräv själv-handbok fiberanslutning ServaNet 0200-120 035 info@servanet.se servanet.se facebook.se/servanetab Nu kör vi igång! 5 steg till en fiberanslutning Tänk på att den här installationshandboken

Läs mer

ServaNet servanet.se facebook.se/servanetab

ServaNet servanet.se facebook.se/servanetab ServaNet 0200-120 035 info@servanet.se servanet.se facebook.se/servanetab Tänk på att den här installationshandboken är generell och illustrerar en standardanslutning. Du kan ha speciella förutsättningar

Läs mer

Byggprojektledare Namn: Esbjörn Sandin Telefon: E-post:

Byggprojektledare Namn: Esbjörn Sandin Telefon: E-post: Med ett öppet stadsnät levererar vi fibernät som möjliggör tjänster för internet, tv och telefoni med ljusets hastighet. Vårt fibernät når i dag fantastiska hastigheter upp till 1 000 Mbit/s. ServaNet

Läs mer

Gräv själv-handbok fiberanslutning

Gräv själv-handbok fiberanslutning Gräv själv-handbok fiberanslutning Tack för att du har valt en fiberanslutning från ServaNet - Vi förbereder ditt hem för framtiden. Med ett öppet stadsnät levererar vi fibernät som möjliggör tjänster

Läs mer

Att installera fiber 1

Att installera fiber 1 Att installera fiber 1 Så här går det till Säsongen för att dra in fiber startar då marken är tjälfri och som tidigast i början av maj. I denna folder beskriver vi steg för steg hur det går till fram till

Läs mer

Nu bygger vi bredband i Hökhult

Nu bygger vi bredband i Hökhult Nu bygger vi bredband i Hökhult UppCom erbjuder dig att ansluta dig till bredband via optofiber. Byggstart kommer att ske under hösten. Förväntad tid för arbetet är ca 8 veckor. Ett nät flera tjänster

Läs mer

STADSNÄT. Frågor och svar. stadsnat.dalaenergi.se

STADSNÄT. Frågor och svar. stadsnat.dalaenergi.se STADSNÄT Frågor och svar stadsnat.dalaenergi.se Innehåll Vad är egentligen ett öppet nät?...3 Vad är ett fibernät?...3 Är nätet framtidssäkert?...3 Villaanslutning...4 Flerbostadshus...8 Företagsfastigheter...9

Läs mer

Internet Telefoni TV

Internet Telefoni TV Internet Telefoni TV I öppna Stadsnätet är konkurrensen fri Vi erbjuder valfrihet Valfrihet ger dig låga priser Ett öppet nät med full konkurrens på lika villkor. Ett nät som inte ägs av en tjänsteleverantör

Läs mer

Dra in fiberslangen vid ett eluttag och lämna en meter slang där du vill att vi placerar tjänstefördelaren. Borra hål med 45 graders lutning.

Dra in fiberslangen vid ett eluttag och lämna en meter slang där du vill att vi placerar tjänstefördelaren. Borra hål med 45 graders lutning. Tänk på att installationshandboken är generell och illustrerar en standardanslutning. Du kan ha speciella förutsättningar som inte nämns här och därför är det viktigt att du tar hänsyn till den detaljerade

Läs mer

Fiberanslutning Uddevalla Energi Villa och flerfamiljshus

Fiberanslutning Uddevalla Energi Villa och flerfamiljshus Fiberanslutning Uddevalla Energi Villa och flerfamiljshus Klart du ska ha fiber! Idag sker alltmer på internet - vi utbildar oss, arbetar hemifrån, ser på film och TV, umgås via sociala nätverk, kommunicerar

Läs mer

HANDBOK för dig som ska installera optofiber ansluten till Härjedalens kommuns byanät.

HANDBOK för dig som ska installera optofiber ansluten till Härjedalens kommuns byanät. HANDBOK för dig som ska installera optofiber ansluten till Härjedalens kommuns byanät. Innehållsförteckning Fakta om din fiberkabel sid 2 Steg för steg sid 3 Installationsanvisningar sid 3-4 Inför anslutningen

Läs mer

Information Fibernät. Anslutningsguide med grävinstruktion. www.c4energi.se kundservice@c4energi.se 044-780 75 20

Information Fibernät. Anslutningsguide med grävinstruktion. www.c4energi.se kundservice@c4energi.se 044-780 75 20 Information Fibernät Anslutningsguide med grävinstruktion C4 ENERGI FIBERNÄT Denna information skall ge dig exempel och rekommendationer på nätverk i hemmet och hur du bör göra med fiberkabeln på din tomt.

Läs mer

Information om din fiberanslutning

Information om din fiberanslutning Information om din fiberanslutning Så här går det till när vi fiberansluter ditt hus 1. Vi gör ett besök hos dig där vi borrar hål i husväggen, installerar tjänstefördelaren invändigt och väggboxen utvändigt.

Läs mer

Nu behöver du inte vänta längre.

Nu behöver du inte vänta längre. 1 Vägra vänta! Smarta hem, Smart-TV, läsplatta, laptop, stationär dator Våra sätt att surfa blir bara fler och innehållet allt tyngre. Även om du kan surfa snabbt idag, är det inte säkert att det går lika

Läs mer

Karlskronas stadsnät. Träffa oss! Affärsverken storsatsar på fiber i Karlskrona kommun

Karlskronas stadsnät. Träffa oss! Affärsverken storsatsar på fiber i Karlskrona kommun Karlskronas stadsnät Affärsverken storsatsar på fiber i Karlskrona kommun Träffa oss! Nu kommer vi på besök till Hasslö med vår husbil. Kom gärna förbi så svarar vi på frågor. Onsdagen den 17 maj kl. 15.00

Läs mer

Nu behöver du inte vänta längre.

Nu behöver du inte vänta längre. 1 Vägra vänta! Smarta hem, Smart-TV, läsplatta, laptop, stationär dator Våra sätt att surfa blir bara fler och innehållet allt tyngre. Även om du kan surfa snabbt idag, är det inte säkert att det går lika

Läs mer

Bifogar information om fiberanslutning samt anslutnings- och installationsavtal.

Bifogar information om fiberanslutning samt anslutnings- och installationsavtal. Hej, Bifogar information om fiberanslutning samt anslutnings- och installationsavtal. Enligt Roland Höglund på Österåkers Stadsnät finns stora möjligheter att få det installerat i Stensvik om vi är tillräckligt

Läs mer

C4 Energi Fibernät. Snart kommer en fiberanslutning till dig. Exempel på nätverk i hemmet

C4 Energi Fibernät. Snart kommer en fiberanslutning till dig. Exempel på nätverk i hemmet Information Fibernät Anslutningsguide med grävinstruktion C4 Energi Fibernät Denna information skall ge dig exempel och rekommendationer på nätverk i hemmet och hur du bör göra med fiberkabeln på din tomt.

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. Framtidens fibernät. Sandnet En del av Sandviken Energi 1

VÄLKOMMEN TILL. Framtidens fibernät. Sandnet En del av Sandviken Energi 1 VÄLKOMMEN TILL Framtidens fibernät Sandnet En del av Sandviken Energi 1 SANDNET EN DEL AV SANDVIKEN ENERGI Sandnet är Sandvikens eget fiberoptiska stadsnät som Sandviken Energi drivit sedan 1996. Nätet

Läs mer

Vår vision Ett uppkopplat Halmstad Välkomna på informationsmöte

Vår vision Ett uppkopplat Halmstad Välkomna på informationsmöte Vår vision Ett uppkopplat Halmstad 2020 Välkomna på informationsmöte Vad är ett stadsnät? Ett sammankopplat fibernät för elektroniska tjänster. Med fiber bygger vi en framtidssäker infrastruktur för digital

Läs mer

Att installera bredband via fiber utbyggnadsprojekt

Att installera bredband via fiber utbyggnadsprojekt Att installera bredband via fiber utbyggnadsprojekt 1 När fibernätet byggs ut i nya områden utförs delar av arbetet av er som bor i området. Vissa saker utför du själv och andra delar görs gemensamt av

Läs mer

Information från om grävning, håltagning och inkoppling av fiber.

Information från om grävning, håltagning och inkoppling av fiber. Information från om grävning, håltagning och inkoppling av fiber. 5 okt 2011 / af_installations-information.odt 1 Innehållsförteckning Inledning...3 Övergripande beskrivning...4 Del 1 - Dragning av fiber

Läs mer

Åtta goda skäl. att välja Stadsnät.

Åtta goda skäl. att välja Stadsnät. Åtta goda skäl att välja Stadsnät. Snabbt & prisvärt Mycket mer än bara bredband. Stadsnätet är ett fiberoptiskt kommunikationsnät i Västerås och Hallstahammar. Via en och samma anslutning kan du välja

Läs mer

Vår vision: Ett uppkopplat Halmstad Välkomna på informationsmöte

Vår vision: Ett uppkopplat Halmstad Välkomna på informationsmöte Vår vision: Ett uppkopplat Halmstad 2020 Välkomna på informationsmöte Vad är ett stadsnät? Ett sammankopplat fibernät för elektroniska tjänster. Med fiber bygger vi en framtidssäker infrastruktur för digital

Läs mer

Byalag 2015 Till dig i byalag som ska välja bredband via fiber

Byalag 2015 Till dig i byalag som ska välja bredband via fiber Byalag 2015 Till dig i byalag som ska välja bredband via fiber Snabbt internet. Bättre TV. Och billigare telefoni. Världens möjligheter. Du väljer! Utsikt Bredband AB Ägs av Tekniska verken och Mjölby

Läs mer

El och Bredband till ditt hus Information till fastighetsägare

El och Bredband till ditt hus Information till fastighetsägare El och till ditt hus Information till fastighetsägare www.telge.se Så här lägger du ner rören på din tomt. Färdig mark Att förlägga skyddsrör Diket på tomten som ska användas för den beställda serviskabeln

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. Framtidens fibernät. Sandnet En del av Sandviken Energi 1

VÄLKOMMEN TILL. Framtidens fibernät. Sandnet En del av Sandviken Energi 1 VÄLKOMMEN TILL Framtidens fibernät 1 SANDNET EN DEL AV SANDVIKEN ENERGI Sandnet är Sandvikens eget fiberoptiska stadsnät som Sandviken Energi drivit sedan 1996. Nätet ägs av Sandviken Energi och är byggt

Läs mer

Klart huset ska ha fiber

Klart huset ska ha fiber Klart huset ska ha fiber INFORMATION OM UTBYGGNADEN AV FIBERNÄTET TILL DIN FASTIGHET Äntligen fiber tv, internet och telefoni med ljusets hastighet Botkyrka Stadsnät är snabbt med närmast obegränsad kapacitet.

Läs mer

EN ANSLUTNING I VÄRLDSKLASS VÄLKOMMEN TILL STADSNÄTET

EN ANSLUTNING I VÄRLDSKLASS VÄLKOMMEN TILL STADSNÄTET EN NSLUTNING I VÄRLDSKLSS VÄLKOMMEN TILL STDSNÄTET ETT ÖPPET NÄT PÅ RIKTIGT tt ansluta sig till stadsnätet innebär full frihet. Vi har ett brett tjänsteutbud där varje leverantör konkurrerar på lika villkor,

Läs mer

Anvisning gällande förberedelse på egen tomt för fiberanslutning för fastighetsägare

Anvisning gällande förberedelse på egen tomt för fiberanslutning för fastighetsägare Anvisning gällande förberedelse på egen tomt för fiberanslutning för fastighetsägare Före du startar ditt arbete på egen tomt behöver du få ett klartecken från ditt byalag/förening. Byalaget ansvarar för

Läs mer

Välkomna till informationsmöte kring vår fiberutbyggnad i Rostorp. Ger dig lite mer.

Välkomna till informationsmöte kring vår fiberutbyggnad i Rostorp. Ger dig lite mer. Välkomna till informationsmöte kring vår fiberutbyggnad i Rostorp 1. Ger dig lite mer. Kort inledning Information från nätägare Malmö stad Information från entreprenör FNC kring infrastruktur Information

Läs mer

Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber!

Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber! Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber! 12 steg om hur du kan få fiberanslutning till din fastighet Vi har gjort det möjligt - nu är det upp till dig! Under hösten 2012 har Ljungby kommun och

Läs mer

för fastighetsägare och installatörer

för fastighetsägare och installatörer Installationsguide för fastighetsägare och installatörer Stadsnät, områdesnät, fastighetsnät och bostadsnät SplitVision är Borås öppna stadsnät. Vårt fibernät är väl utbyggt i Borås och öppet för alla

Läs mer

FIBERBOK. Rev Information inför kommande grävning

FIBERBOK. Rev Information inför kommande grävning FIBERBOK Rev. 2017.11 Information inför kommande grävning 1 Innehåll FIBER till din fastighet... 3 Kundanvisning Grävning... 4-5 Kontrollera din anslutning... 6 Så här ansluter du din dator... 6-7 Säkerhet...

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Allmän information om Citynätet... Sida 3 Tony Hadarson, VD... Sida 4 Erik Johansson, Försäljning/marknad... Sida 5 Checklistan... Sida 6 Bilder... Sida 7 Prisbild flerfamiljshus &

Läs mer

SUPERKRAFT VIA FIBER

SUPERKRAFT VIA FIBER SUPERKRAFT VIA FIBER Framtidens fibernät Alingsås Energi var tidigt ute med att erbjuda internet och TV via fiber i stadsnätet. Idag är ca 4 500 hushåll och företag anslutna till stadsnätet. Förutom att

Läs mer

Allmänna anvisningar fastighet.

Allmänna anvisningar fastighet. Allmänna anvisningar fastighet. Schakt: Djup och radie Schaktbotten avjämnas till en slät botten och frigörs från vassa stenar innan slangen läggs ner. Slangen förläggs med ett fyllnadsdjup av minst 55cm

Läs mer

BYT UTTAG! Klart huset ska ha fiber INFORMATION OM UTBYGGNADEN AV FIBERNÄTET I DITT OMRÅDE

BYT UTTAG! Klart huset ska ha fiber INFORMATION OM UTBYGGNADEN AV FIBERNÄTET I DITT OMRÅDE BYT UTTAG! Klart huset ska ha fiber INFORMATION OM UTBYGGNADEN AV FIBERNÄTET I DITT OMRÅDE Äntligen fiber tv, internet och telefoni med ljusets hastighet Botkyrka Stadsnät är snabbt med närmast obegränsad

Läs mer

Är du intresserad att ansluta dig till det öppna stadsnätet

Är du intresserad att ansluta dig till det öppna stadsnätet Är du intresserad att ansluta dig till det öppna stadsnätet Med fastigheten ansluten till det öppna stadsnätet så öppnar sig en hel värld av möjligheter för tjänster inom bredband, tv och telefoni. Med

Läs mer

Vilken bandbredd kan jag få med Öppen Fiber? Du kan få hastigheter mellan 10 och 1000 Mbit/s, beroende på vilken leverantör och tjänst du väljer.

Vilken bandbredd kan jag få med Öppen Fiber? Du kan få hastigheter mellan 10 och 1000 Mbit/s, beroende på vilken leverantör och tjänst du väljer. Sid 1/5 Frågor och svar Om fiber och Öppen Fiber Vad är fiber? Fiber eller fiberoptik består av överföring av ljus eller data via optiska fibrer. Det är den snabbaste metoden för informationsöverföring

Läs mer

FIBER TILL VILLA INTRODUKTION FÖR DIG SOM SKA SKAFFA BREDBAND PÅ RIKTIGT. Varför nöja sigapple med lagom?

FIBER TILL VILLA INTRODUKTION FÖR DIG SOM SKA SKAFFA BREDBAND PÅ RIKTIGT. Varför nöja sigapple med lagom? FIBER TILL VILLA INTRODUKTION FÖR DIG SOM SKA SKAFFA BREDBAND PÅ RIKTIGT Varför nöja sigapple med lagom? 3 GavleNet Januari 2016 Produktion Foto: Albin Bogren, Gabriel Liljevall Text: Marknadskommunikation,

Läs mer

Bredband via fiber. Hälsningar Jerker Jonsson Lidköpings bredband 0510-771070 Jerker.jonsson@lidkoping.se

Bredband via fiber. Hälsningar Jerker Jonsson Lidköpings bredband 0510-771070 Jerker.jonsson@lidkoping.se Bredband via fiber Vi har idag intresseförfrågningar från boende utmed Storegårdsvägen. Nu finns det en skarvbrunn för fiber i gamla Tunbanan där vi kan koppla in nya kunder. Det finns inte slangar till

Läs mer

SUPERKRAFT VIA FIBER nu även på landsbygden

SUPERKRAFT VIA FIBER nu även på landsbygden SUPERKRAFT VIA FIBER nu även på landsbygden Framtidens fibernät Alingsås Energi var tidigt ute med att erbjuda internet och TV via fiber. Idag är ca 4 500 hushåll och företag anslutna till fibernätet.

Läs mer

Qmarket Fiber från Qmarket. Information utbyggnad fibernät Smedjebacken 2015-01-27

Qmarket Fiber från Qmarket. Information utbyggnad fibernät Smedjebacken 2015-01-27 Information utbyggnad fibernät Smedjebacken 2015-01-27 Agenda 1. Varför fibernät? 2. Erbjudande fiberanslutning 3. Ekonomi 4. Tjänster 5. Lösning i fastighet Kortfakta om Zitius 250 000 fiberanslutna

Läs mer

VALFRIHET FÖR VILLAÄGARE

VALFRIHET FÖR VILLAÄGARE VALFRIHET FÖR VILLAÄGARE Framtidssäker infrastruktur för snabba kommunikationer, Internet, tv, telefoni, data, spel, nytta och nöje. Välkommen till Dala Energi Stadsnät. DIGITAL-TV, INTERNET, JOBBET OCH

Läs mer

Information till Fastighetsägare och Medlemmar i Havdhem Fiber

Information till Fastighetsägare och Medlemmar i Havdhem Fiber Information till Fastighetsägare och Medlemmar i Havdhem Fiber 16 februari 2015 Arbetet med fibernätet går snabbt framåt och snart är det dags att börja gräva! För att arbetet skall löpa smidigt är det

Läs mer

Villan blir bättre med fiber! Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber

Villan blir bättre med fiber! Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber Villan blir bättre med fiber! Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber 8% använder internet på flera apparater samtidigt. Tv, bredband och telefoni är bara några

Läs mer

VillaFiber Västervik

VillaFiber Västervik VillaFiber Västervik Till dig som ska välja bredband via fiber! SNABBT INTERNET. BÄTTRE TV. OCH BILLIGARE TELEFONI. ANVÄND BIFOGAT AVTAL FÖR ATT ENKELT OCH SMIDIGT GÖRA DIN BESTÄLLNING Hyr din VillaFiber

Läs mer

1. Hembesök. Trollhättan 2015-12-18

1. Hembesök. Trollhättan 2015-12-18 Trollhättan 2015-12-18 Villor i tätort Så gräver du själv för fiberanslutning Den här guiden är för dig som bor i villa och tänker gräva själv för att ansluta dig till Trollhättan Energis öppna stadsnät.

Läs mer

GÄSENE FIBER INSTALLATIONSANVISNING

GÄSENE FIBER INSTALLATIONSANVISNING GÄSENE FIBER INSTALLATIONSANVISNING För grävning av slang samt montering av bredbandsuttag och skarvbox. Din uppgift som fastighetsägare är att från tomtgräns gräva fram slangen till huset, skruva fast

Läs mer

Anslut ditt hus till. Stadsnätet

Anslut ditt hus till. Stadsnätet Anslut ditt hus till Stadsnätet Gästabudstaden har beslutat att inleda projekt Lästringe-Vedaån. Detta genom att erbjuda anslutning av fastigheter i Lästringe samhälle och Kvegerö-Granlund innan projektstöd

Läs mer

Välkommen Till STORMÖTE. Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening

Välkommen Till STORMÖTE. Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Välkommen Till STORMÖTE Angående Vatten och Avlopp i Nunnestad Estenberga samt bildandestämma Amnehärad fiber ek. förening Var och När? Församlingshemmet i Amnehärad Måndag 18 februari 2013 kl. 18.30 Vi

Läs mer

Är du intresserad att ansluta dig till stadsnät

Är du intresserad att ansluta dig till stadsnät Är du intresserad att ansluta dig till stadsnät Just nu projekterar vi för att bygga fibernät i Lindärva by med omnejd. Detta gäller dig som endast ska ha fiber och inte avlopp i Lindärva avloppsförening.

Läs mer

Stadsnätet. Anslut ditt hus till. Beställ idag!

Stadsnätet. Anslut ditt hus till. Beställ idag! Anslut ditt hus till Stadsnätet Flera fastighetsägare har bett oss bygga ut fibernätet i området. Därför har vi bestämt oss att starta projekt Vålarö. Innan vi sätter igång med utbyggnaden krävs anmälningar

Läs mer

Vi satsar på Öppet Stadsnät i Segmon!

Vi satsar på Öppet Stadsnät i Segmon! Vi satsar på Öppet Stadsnät i Segmon! Vilka är vi? En grupp människor som sedan ett par år tillbaka arbetat för en levande landsbygd i Segmon. En landsbygd som klarar framtidens krav Består av 4 olika

Läs mer

Framtidens nät, öppet för alla. Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber

Framtidens nät, öppet för alla. Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber Framtidens nät, öppet för alla Information och inspiration för dig som vill framtidssäkra villan med Öppen Fiber Äntligen en Öppen Fiber-anslutning för villan! När du väljer att skaffa Öppen Fiber från

Läs mer

FIBERBOK. Rev i samarbete med

FIBERBOK. Rev i samarbete med FIBERBOK Rev. 2017.03 i samarbete med 1 Innehåll FIBER till din fastighet... 4 Kundanvisning Grävning... 5-6 Kontrollera din anslutning... 7 Så här ansluter du din dator... 7 Säkerhet... 9 IP-Telefoni...

Läs mer

Så här går det till rent praktiskt

Så här går det till rent praktiskt 3 Så här går det till rent praktiskt För att göra det enklare för dig att ta ställning till Stadsnät har vi delat upp informationen i tre delar. 1 2 3 Del ett handlar om fördelarna med Stadsnät och varför

Läs mer

Välkommen till Stadsholmens fibernät

Välkommen till Stadsholmens fibernät Visste du att... Fiber är idag den överlägset bästa och mest framtidssäkra tekniken för fasta bredbandsuppkopplingar. I fibern sänds data med optisk ljus, dvs med ljusets hastighet. Det gör att man kan

Läs mer

KOPPLA PÅ OCH KOPPLA AV

KOPPLA PÅ OCH KOPPLA AV KOPPLA PÅ OCH KOPPLA AV KOPPLA PÅ I DAG SÅ KAN DU KOPPLA AV I MORGON Att vara uppkopplad innebär i dag så mycket mer än att slå på datorn och öppna en webbläsare. På tjugo år har internet utvecklats från

Läs mer

Befibra ditt nybygge. Tips och råd till dig som ska bygga nytt

Befibra ditt nybygge. Tips och råd till dig som ska bygga nytt Befibra ditt nybygge Tips och råd till dig som ska bygga nytt Fibra Fibra Fibra driver och utvecklar stadsnätet i Västerås, Eskilstuna, Arboga, Hallstahammar och Strängnäs. Vi finns till för att bygga

Läs mer

8 goda skäl att välja Karlskronas stadsnät

8 goda skäl att välja Karlskronas stadsnät 8 goda skäl att välja Karlskronas stadsnät Vårt ansvar en fungerande vardag för dig Stadsnätet är ett fiberoptiskt kommunikationsnät i Karlskrona kommun. Via en och samma anslutning kan du välja mellan

Läs mer

BYGGSTARTSMÖTE. Nyatorp. Välkomna

BYGGSTARTSMÖTE. Nyatorp. Välkomna BYGGSTARTSMÖTE Nyatorp Välkomna Vilka kommer att hålla i projektet? Joachim Östlund Halmstads stadsnät Kundansvarig/Marknadsfrågor joachim.ostlund@halmstad.se Nils-Owe Antonsson PEAB Anläggning AB Projektchef

Läs mer

Datum Plats Tid Tisdag Furugårdens matsal 18:30 20:30

Datum Plats Tid Tisdag Furugårdens matsal 18:30 20:30 «Kundnamn» «KundCO» «Kundadress» «Kundpostnr» «Kundpostort» «Kundland» Avser: «Levadress» Fast.bet: «Fastighet» Det här utskicket går ut till alla fastigheter i området vilket kan innebära att du får detta

Läs mer

Ansvarsfördelningen mellan Askerön/Säckebäcks Fibers entreprenörer och fastighetsägaren ser ut enligt nedan.

Ansvarsfördelningen mellan Askerön/Säckebäcks Fibers entreprenörer och fastighetsägaren ser ut enligt nedan. Denna instruktion är till dig som fastighetsägare/medlem för att du på bästa sätt skall kunna planera och genomföra arbetet som ska göras på din egen fastighet. Det är viktigt att du följer nedanstående

Läs mer

BÄSTA BREDBANDET INSTALLERA I DITT HUS! Bredband i världsklass! Uppgradera ditt hus och släpp in framtiden!

BÄSTA BREDBANDET INSTALLERA I DITT HUS! Bredband i världsklass! Uppgradera ditt hus och släpp in framtiden! INSTALLERA BÄSTA BREDBANDET I DITT HUS! Bredband i världsklass! Uppgradera ditt hus och släpp in framtiden! Blixtsnabbt, stabilt bredband Bättre TV 3 Prisvärd telefoni Nu kan du ansluta Bredband via fiberoptik

Läs mer

Nu finns chans till fiber i Påarp!

Nu finns chans till fiber i Påarp! 2014-10-29 «Förnamn» «Efternamn» «Postadress» «Postnr» «Ort» Avser fastighet: Båstad, «Fastighets_bet». Nu finns chans till fiber i Påarp! Är du intresserad av att få driftsäkert och snabbt internet, TV

Läs mer

Frågor och svar om fiber och Öppen Fiber

Frågor och svar om fiber och Öppen Fiber Frågor och svar om fiber och Öppen Fiber Vad är fiber och varför ska man ha det? Fiberoptik är en modern teknik som ersätter traditionell koppar med glas. Det innebär att information kan skickas med ljusets

Läs mer

VillaFiber Västervik

VillaFiber Västervik VillaFiber Västervik Till dig som ska välja bredband via fiber! SNABBT INTERNET. BÄTTRE TV. OCH BILLIGARE TELEFONI. Hyr din VillaFiber och få lägre anslutningsavgift En lokal fiberanslutning från VillaFiber

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. Framtidens fibernät. Sandnet En del av Sandviken Energi 1

VÄLKOMMEN TILL. Framtidens fibernät. Sandnet En del av Sandviken Energi 1 VÄLKOMMEN TILL Framtidens fibernät Sandnet En del av Sandviken Energi 1 SANDNET EN DEL AV SANDVIKEN ENERGI Sandnet är Sandvikens eget fiberoptiska stadsnät som Sandviken Energi drivit sedan 1996. Nätet

Läs mer

Stadsnätet. Påminnelse! Anslut ditt hus till. 40 % av husägarna i Sjöskogen har bestämt sig. Vi vill ha fiber! Beställ du också!

Stadsnätet. Påminnelse! Anslut ditt hus till. 40 % av husägarna i Sjöskogen har bestämt sig. Vi vill ha fiber! Beställ du också! Påminnelse! Anslut ditt hus till Stadsnätet 40 % av husägarna i Sjöskogen har bestämt sig. Vi vill ha fiber! Beställ du också! Kontaktpersoner Björn Antonsson Johan Kraft Riktigt bredband hemma Gästabudstadens

Läs mer