Information om kultur- och fornlämningar i skogsmark

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information om kultur- och fornlämningar i skogsmark"

Transkript

1 1 Information om kultur- och fornlämningar i skogsmark - FORNSÖK - GIS-skikt - Lagen - Hänsyn i skogen

2 2 Inledning Denna skrift avser att informera om hur skador på forn och kulturlämningar i skogen kan undvikas. Dels genom att tala om var informationen om fornlämningar finns, dels genom att visa vilka olika typer av lämningar som förekommer och hur hänsyn ska tas till vårt förhistoriska och historiska kulturarv. Vårt gemensamma kulturarv finns ännu kvar i stor utsträckning ï skogsmarken och utgör ett hittills ganska orört arkiv. Spåren har lämnats av våra förfäder under de år som gått sedan inlandsisen började smälta bort från kusten i Halland och det blev möjligt att leva och bo här för första gången på många tusen år. De synliga rester som bestått väder och vind samt människans fortsatta påverkan, är skyddade av lagar och många är registrerade i fornminnesregistret. I Halland finns registrerat 8500 fasta fornlämningar och 9700 kulturlämningar varav fler än 4000 återfinns i skogsmark. I samband med stormarna Gudrun och Per berördes 550 forn och kulturlämningar. Inventering av stormskador har gjorts och en rapport Efter stormen finns på Länsstyrelsen Halland. Där redovisas att 75 % av lämningarna var skadade men endast 5 % grovt skadade. Problemet med skador på forn och kulturlämningar i skogen ökar efter återbeskogningsåtgärder. De grövsta skadorna utgörs av maskinskador genom körning eller markberedning men plantering på lämningar är inte heller ovanligt. Rapporter från inventeringar lokalt i Halland och nationellt visar tyvärr att skadefrekvensen ökar. En besiktning i Halland visar att andelen grovt skadade ökat till 30%. Den långa kedjan av entreprenörer i skogsbruket utgör ett problem för informationen att nå ut. I Gröna framtider 2008 anses orsaken till de ökande skadorna vara bristande kunskap om var fornlämningarna finns och hur de ska förvaltas. Därför satsar Länsstyrelsen, med medel från Riksantikvarieämbetet, på denna informationsskrift om fornlämningar som vänder sig till alla berörda inom skogsbruket. Lena Berglund Marianne Foghammar Arkeolog Bitr. Länsantikvarie Avverkningsanmälan och Hur får jag info om fornlämningar? Sidan 3. Fornsök och Hur får jag det digitala fornminnesskiktet i min datorn? Sidan 4 Kartexempel ur fornsök Sidan 5 Vad är en fornlämning? Exempel på kultur och fornlämningar Sidan 6. Hur tar jag hänsyn till lämningar i skogen? Hänsynsråd Sidan 7. Utdrag ur Miljökvalitetsmålet Levande skogar samt gällande lagstiftning i Kulturminneslagen och Skogsvårdslagen Sidan 8.

3 Avverkningsanmälan Alla avverkningar större än 0,5 ha anmäls till skogsstyrelsen. Om avverkningen berör forn eller kulturlämningar vidarebefordras den till länsstyrelsen som sänder ett meddelande till markägaren med en karta och uppgifter om lämningarna. Om det rör sig om en fast fornlämning uppmanas markägaren att kontakta länsstyrelsen eftersom det krävs tillstånd till föryngringsåtgärderna. För övriga kulturlämningar lämnar länsstyrelsen råd om hänsynstagandet i meddelandet. Avsikten med kartan och informationen om hur man ska ta hänsyn till lämningarna är att den ska delas ut till de verksamma i skogen. Eftersom det ofta är många olika entreprenörer inblandade i flera steg blir det tyvärr inte alltid så. Nu försöker vi lösa informationsproblemet genom denna skrift. 3 Hur får jag information om fornlämningar? Länsstyrelsen, länsmuseerna, Fornsök på Riksantikvarieämbetets hemsida samt Skogsstyrelsen kan ge information om fornlämningsförekomster. Det mest aktuella är Fornsök som alla kan få tillgång till genom Internet. Dessutom presenteras förekomsten av forn och kulturlämningar i den gröna skogsbruksplanen och även i traktdirektivet ska forn och kulturlämningar vara redovisade. Utdrag ur Fornsök med Riksantikvarieämbetes numrering.

4 Fornsök Fornsök är Riksantikvarieämbetets fornlämningsregister och det är tillgängligt för alla på alternativt skriv fornsök i google. Där finns en interaktiv karta med möjlighet att söka lämningar i hela landet. Klicka på kartan eller sök på typ av lämning eller fastighet. Klicka på vald fornlämning med infoknapp och få en utskrivbar beskrivning av lämningen. Se exempel på sid 6. Hur får jag det digitala fornminnesskiktet i min dator? Kartan i fornsök med de stora R-symbolerna är svåra att använda för fältarbete, (se sidan 3) men man kan enkelt ladda hem en fil med alla aktuella data för Halland. Detta kräver dock att man ansöker om att bli yrkesanvändare vilket man kan göra på startsidan till fornsök. För att bli yrkesanvändare krävs att man behöver tillgång till registret i arbetet. Gis-skiktet med fornlämingarna levereras i en zip-fil och kan öppnas i de flesta kartprogram, länsstyrelsen använder t ex Arc-GIS. När filen installerats i datorprogrammet visas fornlämningarna som punkter, linjer och ytor samt markeras med ett R. Skapa etiketter för att till exempel välja att få texterna fast fornlämning eller övrig kulturlämning alternativt gravhög eller fornborg, dvs antikvarisk bedömning eller typ av lämning. (se sidan 5) Du kan också välja Riksantikvarieämbetes numrering sockenvis. (se sidan 3) Om det är problem med att få datauttag från Riksantikvarieämbetets fornsök, kan GIS-skiktet beställas som en fil från Länsstyrelsen. Kartutskrifter över mindre områden kan också beställas till självkostnadspris. (se kontaktuppgifter sista sidan) 4 Förstasidan i Fornsök: lägg märke till för yrkesanvändare och öppna sökfönster

5 5 Kartexempel med etiketter från GIS-skikt Lämningarna presenteras som punkter, linjer eller ytor med blå färg. Lägenhetsbebyggelse StensättningStensättning Lägenhetsbebyggelse Bytomt/gårdstomt Fångstgrop Borg Boplats Färdvägssystem Område med fossil åkermark Boplats Här visas texten lämningstyp: stensättning, fossil åker eller färdvägssystem t ex. Övrig kulturhistorisk lämning Uppgift omuppgift om Övrig kulturhistorisk lämning Uppgift om Övrig kulturhistorisk lämning Bevakningsobjekt Övrig kulturhistorisk lämning Uppgift om Uppgift om Uppgift om Om man väljer att etikettera med antikvarisk bedömning får man texten: fast fornlämning, övrig kulturhistorisk lämning eller uppgift om (lämning som ej är antikvariskt bedömd.).

6 6 Vad är en fornlämning? En fast fornlämning är enligt lagen: lämning efter människors verksamhet under forna tider som är varaktigt övergiven och av äldre tiders bruk. Lämningar som inte uppfyller alla dessa kriterier är registrerade i samma register, fornsök, men som övrig kulturhistorisk lämning och har inte samma lagskydd som fornlämningar. De skyddas i stället av Skogsvårdslagens hänsynsparagraf, se sid 8. På tryckta kartor redovisas fornlämningar med ett run-r inklusive en punkt, linje eller yta som visar deras begränsning. Exempelvis gravar, gravfält och fossil åkermark. Inom parentes (R) markeras en boplats där fynd av flintredskap eller bitar av keramikkärl har gjorts i sådan omfattning att det kan antas vara en boplats/uppehållsplats. Boplatser saknar begränsning på kartan. Exempel på kultur och fornlämningar i skogsmark Gravar och gravfält: dösar, gånggrifter, hällkistor, högar, rösen, stensättningar, resta stenar, domarringar, skeppssättningar. Kan förekomma ensamma eller i grupper. Skålgropsstenar Fornborgar Fångstgropar och röjningsröseområden som kan bestå av terrasseringar, stensträngar, vallar, åkerytor, röjningsrösen, vägar Hålvägar Slaggvarp från järnframställning Milstenar och minnesstenar Kvarnar och andra verksamhetslämningar inklusive dammar och vallar Torplämningar, by och gårdstomter, byggnadsruiner/grunder där det kan ingå åkerytor, stenmurar, röjningsrösen och vägar. Stenvalvbroar Offerkällor I boken Kulturmiljövård i skogen finns bilder och presentationer av alla förekommande lämningar i skogen. Så här ser del av ett utdrag ur fornminnesregistret ut: RAÄ-nummer Torup 127:1 Lämningstyp Område med fossil åkermark Antal 1 Antikvarisk bedömning Beskrivning mark, inom ett område av ca 260x110 m (NÖ- SV),bestående av ca 11 oregelbundna parceller, 4x10-10x55 m st.dessa begränsas av terrasskanter, m h. Ställvis är parcellerna nästan bandformiga. Inom området är talrika odlingsrösen, intill 8 m diam och 1 m h, belägna främst vidsidan av parcellerna. Området är något svåravgränsat mot NV då odlingsrösen ställvis fortsätter mot NV dock utan tydliga fossila formelement. Beväxt med granskogsplantering.

7 7 Hur ska jag ta hänsyn till lämningarna i skogen? Länsstyrelsen ger råd och anvisningar för hur hänsyn ska tas till forn och kulturlämningar. Det gäller både vid gallring, markberedning och plantering. Generellt för alla lämningar i skogsmark är att gallring och avverkning inte kräver tillstånd från Länsstyrelsen men tillstånd krävs för återbeskogningsåtgärder. Hänsynstagande vid markberedning och plantering kan vara att ett skyddsområde bestäms för fornlämningar av Länsstyrelsen. Detta görs efter fältbesök och varierar beroende på typ av lämning och topografi. För kulturlämningar gäller generellt ett avstånd om minst två meter för markberedning och plantor kan alltså sättas med ett avstånd om minst två meter ifrån en lämning. Yttäckande lämningar som fossil åker som är fornlämning får oftast inte markberedas medan vissa röjningsröseområden, de som klassats som kulturlämningar, eventuellt får markberedas med skonsam fläckmetod. Det framgår i meddelandet från Länsstyrelsen vad som gäller för forn och kulturlämningar på aktuellt skogsskifte. I annat fall kontaktas Länsstyrelsen. För fasta fornlämningar se markägarens beslut från Länsstyrelsen. För övriga lämningar gäller följande: Forn och kulturlämningar ska synas och får inte skadas. NOKÅS-bidrag kan sökas från Skogsstyrelsen för röjning av t ex ett gravfält. Ta ner växande träd och buskar på lämningar. Ta bort ris och annat avfall från lämningar. Kör när underlaget är torrt eller fruset. Kör parallellt och minst en meter ifrån lämningar som murar, stensträngar och hålvägar så att de inte skadas. Kör inte i onödan över stenmurar och andra långsträckta lämningar, men om nödvändigt endast på ett ställe. Markberedning får inte skada lämningar och skall helst undvikas i områden med lämningar. Plantera inte på lämningar, lämna ett avstånd om 2 meter för att undvika framtida skador av rotvältor.

8 8 Miljömål och lagstiftning Utdrag ur Miljömålet Levande skogar för Halland Delmål 3: Skogsmarken skall brukas på ett sådant sätt att fornlämningar inte skadas och så att skador på övriga kända värdefulla kulturlämningar är försumbara senast år (2006) Utdrag ur Kulturminneslagen 1989: 2 kap. 1 Fasta fornlämningar är skyddade enligt denna lag. Fasta fornlämningar är följande lämningar efter människors verksamhet under forna tider, som har tillkommit genom äldre tiders bruk och som är varaktigt övergivna: gravar, gravfält, resta stenar, bergytor med inskrifter, lämningar av bostäder, boplatser och arbetsplatser, ruiner av borgar, kyrkor mm, färdvägar och broar, vägmärken (med flera, tillämpliga exempel i skogsmark). 6 Det är förbjudet att utan tillstånd enligt detta kapitel rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering eller på annat sätt ändra eller skada en fast fornlämning. 10 Den som avser att uppföra en byggnad eller en anläggning eller genom ett annat arbetsföretag bör i god tid ta reda på om någon fast fornlämning kan beröras av företaget och i så fall snarast samråda med länsstyrelsen. Hänsyn till kulturmiljön enligt 30 Skogsvårdslagen 1979 Kulturmiljön måste värnas. Undvik att skada värdefulla kulturmiljöer. Litteraturtips Kulturmiljövård i skogen Skogsstyrelsens förlag. Svenskarna och skogen. Lars Kardell Skogsstyrelsens Förlag Grönare skog Skogsstyrelsens förlag Gröna framtider LRF, SLA, SLU Riksantikvarieämbetets fornsökssupport: fornsok@raa.se NOKÅS- natur och kulturvårdsåtgärder i skogen, bidrag kan sökas från Skogsstyrelsen. Länsstyrelsen i Hallands län länsstyrelsen@n.lst.se

Kulturlämningar och skogsbruk

Kulturlämningar och skogsbruk Kulturlämningar och skogsbruk Kulturlämningar och skogsbruk Skogen har brukats av människan så länge hon överhuvudtaget har bott på våra breddgrader och under hela denna tid har hon lämnat spår av sin

Läs mer

Bilaga till Vägledning Samråd och tillståndsprövning i samband med skogs- och jordbruk m.m.

Bilaga till Vägledning Samråd och tillståndsprövning i samband med skogs- och jordbruk m.m. 1(6) Bilaga till Vägledning Samråd och tillståndsprövning i samband med skogs- och jordbruk m.m. Nedanstående förlagor är endast avsedda som exempel på lämpliga formuleringar vid länsstyrelsebeslut. Formuleringar

Läs mer

FMIS och fastighetskartan. Manual för korrekta aviseringar till fastighetskartan. Ver

FMIS och fastighetskartan. Manual för korrekta aviseringar till fastighetskartan. Ver FMIS och fastighetskartan Manual för korrekta aviseringar till fastighetskartan Ver. 1.0 2014-10-29 FMIS och fastighetskartan 2 Bakgrund Riksantikvarieämbetets fornminnesinventering startade i slutet av

Läs mer

Unnaryd Fiber Ekonomisk Förening

Unnaryd Fiber Ekonomisk Förening Unnaryd Fiber Ekonomisk Förening Fornlämningar Bedömning Fast fornlämning Se kommentar till respektive fornlämning. Bevakningsobjekt, Uppgift om, Övrig kulturhistorisk lämning Se kommentar till respektive

Läs mer

Låt historien få en framtid

Låt historien få en framtid Låt historien få en framtid Vår gemensamma historia ligger dold under mossan. De flesta skogsägare har mycket mer än de anar av spår och lämningar att vara stolta över. Men med det följer också mer ansvar

Läs mer

Kulturmiljö i Miljöbalken och PBL

Kulturmiljö i Miljöbalken och PBL Kulturmiljö i Miljöbalken och PBL Översiktsplanering för vindkraft Tillståndsansökningar Bygglov / Detaljplaner (PBL) Beskriva kulturmiljön Kulturmiljö mer än bara fornlämningar och riksintressen! Vindkraftverk

Läs mer

slutfört arkeologiskt fältarbete inom fastigheten Vilsta 2:1, Eskilstuna socken och kommun, Södermanlands län.

slutfört arkeologiskt fältarbete inom fastigheten Vilsta 2:1, Eskilstuna socken och kommun, Södermanlands län. Projekt nr:1632 1 (2) meddelande till. Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Urban Mattsson 611 86 Nyköping från. Sörmlands Arkeologi AB, Patrik Gustafsson Gillbrand datum. 2017-05-24 ang. slutfört arkeologiskt

Läs mer

Grimstorp 1:20 m.fl. JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2011:57 Jörgen Gustafsson

Grimstorp 1:20 m.fl. JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2011:57 Jörgen Gustafsson Grimstorp 1:20 m.fl Arkeologisk utredning etapp 1 och 2 inför saneringsarbeten vid en nedlagd impregneringsanläggning inom fastigheten Hattsjöhult 1:3 och Grimstorp 1:20 m.fl. Norra Sandsjö socken i Nässjö

Läs mer

Månsarp 1:69 och 1:186

Månsarp 1:69 och 1:186 Månsarp 1:69 och 1:186 Arkeologisk utredning inför husbyggnation, Månsarp socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2013:38 Anna Ödeén Månsarp 1:69 och 1:186

Läs mer

arkivrapport Inledning Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Agneta Scharp 611 86 Nyköping Sörmlands museum, Ingeborg Svensson

arkivrapport Inledning Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Agneta Scharp 611 86 Nyköping Sörmlands museum, Ingeborg Svensson Nr 2013:08 KN-SLM12-150 arkivrapport till. Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Agneta Scharp 611 86 Nyköping från. Sörmlands museum, Ingeborg Svensson datum. 2013-10-10 ang. förenklad rapport över arkeologisk

Läs mer

Velinga vindkraft BILAGA 6. VATTENFALL VIND AB Bilaga till punkt 5, beskrivning av positionerna utifrån natur- kultur och infraperspektiv.

Velinga vindkraft BILAGA 6. VATTENFALL VIND AB Bilaga till punkt 5, beskrivning av positionerna utifrån natur- kultur och infraperspektiv. BILAGA 6 2013-09-23 VATTENFALL VIND AB Bilaga till punkt 5, beskrivning av positionerna utifrån natur- kultur och infraperspektiv. Velinga vindkraft Pär Connelid Kula HB Förord Den kulturhistoriska analysen

Läs mer

Gummarpsnäs, Edshult

Gummarpsnäs, Edshult Gummarpsnäs, Edshult Arkeologisk utredning inför detaljplaneläggning inom Gummarp 2:9, Edshults socken i Eksjö kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2013:37 Ann-Marie Nordman

Läs mer

Västra Rödeby 3:1 Bubbetorp

Västra Rödeby 3:1 Bubbetorp Västra Rödeby 3:1 Bubbetorp Rödeby socken, Karlskrona kommun Kulturmiljöutredning Blekinge museum rapport 2008:27 Mikael Henriksson Bakgrund Under våren 2008 blev Karlskrona kommuns detaljplan för del

Läs mer

Norra Vi Ombyggnad av elnätet

Norra Vi Ombyggnad av elnätet UV ÖST RAPPORT 2007:84 ARKEOLOGISK UTREDNING OCH FÖRUNDERSÖKNING Norra Vi Ombyggnad av elnätet RAÄ 54, RAÄ 203 Norra Vi socken, Ydre kommun Östergötland Dnr 421-3088-2006 Sofia Lindberg UV ÖST RAPPORT

Läs mer

Resultatsammanställning av utredning inför nybyggnad av kraftledningar mellan Midskog och Trekilen, Östersunds och Strömsunds kommuner, Jämtlands län.

Resultatsammanställning av utredning inför nybyggnad av kraftledningar mellan Midskog och Trekilen, Östersunds och Strömsunds kommuner, Jämtlands län. Resultatsammanställning av utredning inför nybyggnad av kraftledningar mellan Midskog och Trekilen, Östersunds och Strömsunds kommuner, Jämtlands län. Inledning Med anledning av att Jämtkraft har för avsikt

Läs mer

Kulturmiljö och laserskanning: Människans spår i landskapet

Kulturmiljö och laserskanning: Människans spår i landskapet Kulturmiljö och laserskanning: Människans spår i landskapet Lantmäteriet, i 2012/921 Länsstyrelsen Dalarna, Bakgrundskarta Lantmäteriet ärende 106-2004/188W Benedict Alexander DIGIKULT Laserskanning inom

Läs mer

Gäddvik 1:10, Sankt Anna socken

Gäddvik 1:10, Sankt Anna socken Rapport 2010:58 Arkeologisk utredning etapp 1 Gäddvik 1:10, Sankt Anna socken Del av Gäddvik 1:10 Sankt Anna socken Söderköpings kommun Östergötlands län Mats Magnusson Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N

Läs mer

Linneberg 1:1. Arkeologisk utredning etapp 1 inför småhusbyggnation inom fastigheten Linneberg 1:1, Höreda socken i Eksjö kommun, Jönköpings län

Linneberg 1:1. Arkeologisk utredning etapp 1 inför småhusbyggnation inom fastigheten Linneberg 1:1, Höreda socken i Eksjö kommun, Jönköpings län Linneberg 1:1 Arkeologisk utredning etapp 1 inför småhusbyggnation inom fastigheten Linneberg 1:1, Höreda socken i Eksjö kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2011:39 Jörgen

Läs mer

Adelöv 6:2 och Nostorp 5:1

Adelöv 6:2 och Nostorp 5:1 Adelöv 6:2 och Nostorp 5:1 Arkeologisk utredning etapp 1 inför utvidgning av bergtäkt, Adelövs socken i Tranås kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2013:42 Jörgen Gustafsson

Läs mer

Boplats och åker intill Toketorp

Boplats och åker intill Toketorp uv öst rapport 2008:54 arkeologisk förundersökning Boplats och åker intill Toketorp RAÄ 238, Norrberga 1:294 Vists socken, Linköpings kommun Östergötland Dnr 422-4623-2007 Katarina Sköld uv öst rapport

Läs mer

Särskild utredning etapp 1 (arkeologi) för väg 57 Gnesta-E4, Södertälje kommun, Stockholms län Vårdinge och Överjärna socknar, Södermanland

Särskild utredning etapp 1 (arkeologi) för väg 57 Gnesta-E4, Södertälje kommun, Stockholms län Vårdinge och Överjärna socknar, Södermanland Särskild utredning etapp 1 (arkeologi) för väg 57 Gnesta-E4, Södertälje kommun, Stockholms län Vårdinge och Överjärna socknar, Södermanland KNATON AB Rapport Augusti 2013 Omslagsbild: Sydvästligaste delen

Läs mer

Efter stormen. Inventering och efterundersökning

Efter stormen. Inventering och efterundersökning Inventering och efterundersökning Efter stormen Dokumentation och återställning av stormskadade forn- och kulturlämningar 56 socknar i 11 kommuner Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport

Läs mer

Ett boplatsläge i utkanten av Bålsta

Ett boplatsläge i utkanten av Bålsta Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2015:38 Ett boplatsläge i utkanten av Bålsta Undersökning inför uppförande av en mobilmast Arkeologisk utredning, etapp 2 Bista 4:5 Håtuna socken Håbo kommun Uppland

Läs mer

Förbifart Stockholm. Lars Andersson. Kompletterande inventeringar i samband med. Kompletterande inventeringar på Lovö socken, Ekerö kommun, Uppland

Förbifart Stockholm. Lars Andersson. Kompletterande inventeringar i samband med. Kompletterande inventeringar på Lovö socken, Ekerö kommun, Uppland Kompletterande inventeringar i samband med Förbifart Stockholm Kompletterande inventeringar på Lovö socken, Ekerö kommun, Uppland Lars Andersson Rapport 2009:22 Tidsaxel: Mats Vänehem Sickla Industriväg

Läs mer

Tägneby i Rystads socken

Tägneby i Rystads socken UV ÖST RAPPORT 2007:95 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 2 Tägneby i Rystads socken Inför nyplanerade villatomter på gammal åkermark Inom och intill den medeltida bytomten i Tägneby Tägneby 3:4 och 4:6, Rystads

Läs mer

Björke, Norrlanda. Rapport Arendus 2015:22. Arkeologisk utredning inför omläggning av skogsmark till åker

Björke, Norrlanda. Rapport Arendus 2015:22. Arkeologisk utredning inför omläggning av skogsmark till åker ! Rapport Arendus 2015:22 Björke, Norrlanda Arkeologisk utredning inför omläggning av skogsmark till åker Norrlanda socken, Björke 1:13 Region Gotland Gotlands län 2015 Dan Carlsson Omslagsbild: Stenvallen

Läs mer

Historiska lämningar i Kråkegård

Historiska lämningar i Kråkegård Arkeologisk utredning etapp 1 Historiska lämningar i Kråkegård utredning inför bostadsbyggande Bäckseda socken i Vetlanda kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2005:13 Fredrik

Läs mer

Rapport Länsmuseet Gävleborg 2011:15 ESKÖRÖNNINGEN. Arkeologisk utredning. Hille socken Gävle kommun Gästrikland 2011. Bo Ulfhielm

Rapport Länsmuseet Gävleborg 2011:15 ESKÖRÖNNINGEN. Arkeologisk utredning. Hille socken Gävle kommun Gästrikland 2011. Bo Ulfhielm Rapport Länsmuseet Gävleborg 2011:15 ESKÖRÖNNINGEN Arkeologisk utredning Hille socken Gävle kommun Gästrikland 2011 Bo Ulfhielm Länsmuseet Gävleborgs rapportserie Rapportserien innefattar rapporter inom

Läs mer

Arkeologisk inventering. Ytings 1:34, Othem socken, Region Gotland. Lst Dnr !!! Rapport Arendus 2014:2. Dan Carlsson

Arkeologisk inventering. Ytings 1:34, Othem socken, Region Gotland. Lst Dnr !!! Rapport Arendus 2014:2. Dan Carlsson Arkeologisk inventering Ytings 1:34, Othem socken, Region Gotland. Lst Dnr. 431-4354-13 Rapport Arendus 2014:2 Omslagsbild. Den södra delen av inventeringsområdet, sedd från söder. Foto Fältinventering

Läs mer

Riksantikvarieämbetet Avdelningen för arkeologiska undersökningar

Riksantikvarieämbetet Avdelningen för arkeologiska undersökningar uv öst rapport 2008:17 arkeologisk utredning, etapp 2 Heda i Ljungsbro Heda 11:1 och 7:1 Vreta Klosters socken Linköpings kommun Östergötland Dnr 421-513-2008 Katarina Österström uv öst rapport 2008:17

Läs mer

P 4061 ANTIKVARISK KONTROLL

P 4061 ANTIKVARISK KONTROLL P 4061 ANTIKVARISK KONTROLL Schaktningsarbete: nedläggning av bredbandskabel vid Stiftelsen Ultuna studentbostäder Ultuna 1:17 och 2:3 Bondkyrko socken, Uppsala Lst dnr: 220-5596-02 Av Helena Hulth & Jens

Läs mer

Hallunda gård Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2011:63

Hallunda gård Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2011:63 Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2011:63 Hallunda gård Arkeologisk utredning etapp 1 Hallunda 4:20, 4:34, 4:37, 4:40, 4:41 och 4:42 Botkyrka socken Botkyrka kommun Södermanland Jan Ählström Hallunda

Läs mer

Arkeologisk utredning etapp 1 invid Nykroppagatan i Farsta

Arkeologisk utredning etapp 1 invid Nykroppagatan i Farsta ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2016:69 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 Arkeologisk utredning etapp 1 invid Nykroppagatan i Farsta Fastigheten Farsta 2:1, Stockholms stad, Brännkyrka socken, Södermanland Karin

Läs mer

Södra Bränninge. Arkeologisk utredning inför bostadsbebyggelse inom fastigheten Bränninge 1:2 m.fl., Habo socken och kommun, Jönköpings län

Södra Bränninge. Arkeologisk utredning inför bostadsbebyggelse inom fastigheten Bränninge 1:2 m.fl., Habo socken och kommun, Jönköpings län Södra Bränninge Arkeologisk utredning inför bostadsbebyggelse inom fastigheten Bränninge 1:2 m.fl., Habo socken och kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2011:53 Ingvar Röjder

Läs mer

Bakgrund. Syfte och metod. Utredningsområdet.

Bakgrund. Syfte och metod. Utredningsområdet. PM Arkeologisk utredning, etapp 1, Karlskronaviken, Heliodal, Solliden och Södra Ekdalen i Rönninge, Salems kommun. Bakgrund Stiftelsen Kulturmiljövård arbetar med en särskild arkeologisk utredning, etapp

Läs mer

Dokumentation av skador inom Kakuböles gamla tomt, Arnäs socken.

Dokumentation av skador inom Kakuböles gamla tomt, Arnäs socken. KMV AB Kulturmiljövårdarna i Härnösand AB Dokumentation av skador inom Kakuböles gamla tomt, Arnäs socken. Raä 76, Kakuböle 1:9, 1:3, 1:5, 1:12, 1:24, 1:25 och 1:30, Arnäs socken, Örnsköldsviks kommun,

Läs mer

ARKEOLOGISK UTREDNING

ARKEOLOGISK UTREDNING ARKEOLOGISK UTREDNING Åsen 1:2 m.fl. Sandseryds socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län SWECO RAPPORT Uppdragsnummer 13005958 2018-11-16 Moa Lorentzon FÖRKLARINGAR, antikvarisk bedömning Fornlämning

Läs mer

Lekplats vid Slestadskolan

Lekplats vid Slestadskolan UV ÖST RAPPORT 2006:50 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 2 Lekplats vid Slestadskolan Lambohov 2:20 Slaka socken Linköpings kommun Östergötland Dnr 422-2588-2002 Karin Sundberg UV ÖST RAPPORT 2006:50 ARKEOLOGISK

Läs mer

Rapport 2004:38. Frivillig utredning. Snällebo 1:1. Tryserums socken Valdemarsviks kommun Östergötlands län. Clas Ternström

Rapport 2004:38. Frivillig utredning. Snällebo 1:1. Tryserums socken Valdemarsviks kommun Östergötlands län. Clas Ternström Rapport 2004:38 Frivillig utredning Snällebo 1:1 Tryserums socken Valdemarsviks kommun Östergötlands län Clas Ternström Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M K U L T U R M I L J Ö A V D E L N I

Läs mer

LEUVENIUS HAGE. Frivillig arkeologisk utredning. Fredrikskans 2:1 Gävle stad Gävle kommun Gästrikland 2014. Maria Björck

LEUVENIUS HAGE. Frivillig arkeologisk utredning. Fredrikskans 2:1 Gävle stad Gävle kommun Gästrikland 2014. Maria Björck Rapport Länsmuseet Gävleborg 2015:08 LEUVENIUS HAGE Frivillig arkeologisk utredning Fredrikskans 2:1 Gävle stad Gävle kommun Gästrikland 2014 Maria Björck LEUVENIUS HAGE Frivillig utredning Fredrikskans

Läs mer

Lönshult 1:4. Arkeologisk utredning, etapp 1, inför planerad täktverksamhet, Bredaryds socken i Värnamo kommun, Jönköpings län

Lönshult 1:4. Arkeologisk utredning, etapp 1, inför planerad täktverksamhet, Bredaryds socken i Värnamo kommun, Jönköpings län Lönshult 1:4 Arkeologisk utredning, etapp 1, inför planerad täktverksamhet, Bredaryds socken i Värnamo kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2011:33 Ingvar Röjder Lönshult

Läs mer

Studie av skador på fornlämningar i skogsmark. Rapport från Riksantikvarieämbetet 2006:2

Studie av skador på fornlämningar i skogsmark. Rapport från Riksantikvarieämbetet 2006:2 Studie av skador på fornlämningar i skogsmark Rapport från Riksantikvarieämbetet 2006:2 Riksantikvarieämbetet Box 5405, 114 84 Stockholm Tel. 08-5191 8000 Fax 08-5191 8083 www.raa.se/bokhandel bocker@raa.se

Läs mer

RAPPORT SKELLEFTEÅ MUSEUM

RAPPORT SKELLEFTEÅ MUSEUM RAPPORT Arkeologisk utredning med anledning av ny detaljplan, inom fastigheterna Bergsbyn 5:79 m.fl. i Norra Bergsbyn, Skellefteå stad och kommun, Västerbottens län SKELLEFTEÅ MUSEUM 2017.09.20 SKELLEFTEÅ

Läs mer

När, Hallute 1:58. Rapport Arendus 2015:11. Arkeologisk utredning inför omläggning av skog till damm. Lst dnr

När, Hallute 1:58. Rapport Arendus 2015:11. Arkeologisk utredning inför omläggning av skog till damm. Lst dnr Rapport Arendus 2015:11 När, Hallute 1:58 Arkeologisk utredning inför omläggning av skog till damm. Lst dnr. 431-767-15 När socken Region Gotland Gotlands län 2015 Dan Carlsson Omslagsbild: Laserhöjdkarta

Läs mer

KULTURMILJÖVÅRD Fjärås 152:1 Stensättning Övrig kulturhistorisk lämning Konstruktion: Övertorvad Form: Rund

KULTURMILJÖVÅRD Fjärås 152:1 Stensättning Övrig kulturhistorisk lämning Konstruktion: Övertorvad Form: Rund KULTURMILJÖVÅRD OBJEKT_ID RAA_NUMMER LAMNINGTYP ANTIKV_BED EGENSKAP1 EGENSKAP2 10144400980002 Fjärås 98:2 Hög Fast fornlämning Form: Rund 10144400950001 Fjärås 95:1 Stensättning Fast fornlämning Konstruktion:

Läs mer

Kulturmiljöutredning inför upprättande av detaljplan inom fastigheten Säffle 6:18. By socken, Säffle Kommun, Värmlands län 2017:9

Kulturmiljöutredning inför upprättande av detaljplan inom fastigheten Säffle 6:18. By socken, Säffle Kommun, Värmlands län 2017:9 1 Kulturmiljöutredning inför upprättande av detaljplan inom fastigheten Säffle 6:18 By socken, Säffle Kommun, Värmlands län 2017:9 VÄRMLANDS MUSEUM Uppdrag Box 335 651 08 Karlstad Tel: 054-701 19 00 Fax:

Läs mer

Fågelsta-Sjökumla Ombyggnad av ledningsnätet

Fågelsta-Sjökumla Ombyggnad av ledningsnätet UV ÖST RAPPORT 2007:77 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 1 OCH 2 Fågelsta-Sjökumla Ombyggnad av ledningsnätet Fivelsta och Västra Stenby socknar Motala kommun Östergötland Dnr 421-326-2006 Clas Ternström UV

Läs mer

Fossil åkermark i Rydsnäs

Fossil åkermark i Rydsnäs Rapport 2004:37 Arkeologisk utredning etapp 1 Fossil åkermark i Rydsnäs Västra Ryds socken Ydre kommun Östergötlands län Clas Ternström Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M K U L T U R M I L J

Läs mer

ANTIKVARISK KONTROLL

ANTIKVARISK KONTROLL P4074 ANTIKVARISK KONTROLL vid schaktningsarbete inför byte av dagvattenbrunn och rörledningar Fastighet Ultuna 2:23, hus C4:29, Bondkyrko socken, Uppland Lst dnr: 431-6811-05 Av Helena Hulth med bidrag

Läs mer

Multisportarena vid Himmelstalund

Multisportarena vid Himmelstalund UV ÖST RAPPORT 2007:79 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 2 Multisportarena vid Himmelstalund Himmelstalunds sportfält, Borg 11:1 Borgs socken, Norrköpings kommun Östergötland Dnr 421-523-2007 Per Nilsson UV

Läs mer

Yxnarum 21:1. Listerby socken, Ronneby kommun. Särskild utredning. Blekinge museum rapport 2007:11 Mikael Henriksson

Yxnarum 21:1. Listerby socken, Ronneby kommun. Särskild utredning. Blekinge museum rapport 2007:11 Mikael Henriksson Yxnarum 21:1 Listerby socken, Ronneby kommun Särskild utredning Blekinge museum rapport 2007:11 Mikael Henriksson Bakgrund Inom ramen för ett begärt förhandsbesked i samband med bygglovsansökan rörande

Läs mer

Planerad bergtäkt i Stojby

Planerad bergtäkt i Stojby Planerad bergtäkt i Stojby Ryssby socken, Kalmar kommun, Småland Arkeologisk utredning, 2005 Håkan Nilsson Rapport november 2005 Kalmar läns museum 1 Inledning Denna rapport redovisar resultatet av en

Läs mer

En gång- och cykelväg i Norra Vallby, Västerås

En gång- och cykelväg i Norra Vallby, Västerås Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2010:46 En gång- och cykelväg i Norra Vallby, Västerås Antikvarisk kontroll Fornlämning Västerås 636:1 6 Västerås 4:86 Västerås (f.d. Skerike) socken Västerås kommun

Läs mer

Frivillig arkeologisk utredning vid Kusberget i Jämtlands län 2014

Frivillig arkeologisk utredning vid Kusberget i Jämtlands län 2014 2014-09-29 Frivillig arkeologisk utredning vid Kusberget i Jämtlands län 2014 Uppdrag Föreliggande rapport är framtagen av Ecocom på uppdrag av Jämtvind AB. Rapporten är ett underlag till den miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Väg 47, Vetlanda Sjunnen

Väg 47, Vetlanda Sjunnen Väg 47, Vetlanda Sjunnen Arkeologisk utredning, etapp 1, inför planerat anordnande av mötesfri landsväg längs del av väg 47, Vetlanda socken i Vetlanda kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk

Läs mer

Riksintressen och fornminnen

Riksintressen och fornminnen NR ID Namn Typ F1 Viby 31:1 Fornsliknande Hallsberg F2 Viby 31:2 Fornsliknande Fornsliknande F1 F2 mellan Blad 1(10) F4 Finnerödja 104:1 Lägenhetsbebyggelse F5 Finnerödja 105:1 Lägenhetsbebyggelse F6 Finnerödja

Läs mer

Väg 657 Backaryd-Hjorthålan

Väg 657 Backaryd-Hjorthålan Väg 657 Backaryd-Hjorthålan Backaryds socken, Ronneby kommun Kulturlandskapsutredning Blekinge museum rapport 2009:16 1:e antikvarie Thomas Persson Innehåll Bakgrund...2 Utredningsområdet...2 Kulturhistoriska

Läs mer

Vindkraftparken Våsberget

Vindkraftparken Våsberget SLUTREDOVISNING LÄNSMUSEET GÄVLEBORG 2010 DNR 2460/320 Vindkraftparken Våsberget Kulturmiljöanalys Ramsjö socken Ljusdals kommun Hälsingland 2010 Maria Björck LÄNSMUSEET GÄVLEBORG Box 746, 801 28 GÄVLE.

Läs mer

RAPPORT 2014:1. Västra Rosersberg. ARKEOLOGISK UTREDNING Rosersberg 11:8 OCH Lindsunda 8:6, Sigtuna kommun, Uppland. Anna Ulfhielm.

RAPPORT 2014:1. Västra Rosersberg. ARKEOLOGISK UTREDNING Rosersberg 11:8 OCH Lindsunda 8:6, Sigtuna kommun, Uppland. Anna Ulfhielm. RAPPORT 2014:1 Västra Rosersberg ARKEOLOGISK UTREDNING Rosersberg 11:8 OCH Lindsunda 8:6, Sigtuna kommun, Uppland Anna Ulfhielm almunga Västra Rosersberg ARKEOLOGISK UTREDNING Rosersberg 11:8 OCH Lindsunda

Läs mer

Skogsbruk och fornlämningar i Jämtland - - På väg framåt mot 0-resultat? Olle Hörfors, Länsstyrelsen

Skogsbruk och fornlämningar i Jämtland - - På väg framåt mot 0-resultat? Olle Hörfors, Länsstyrelsen Skogsbruk och fornlämningar i Jämtland - - På väg framåt mot 0-resultat? Olle Hörfors, Länsstyrelsen Myndighetssamarbete Modell Jämtland Anmälan/ansökan inkommer till Skogsstyrelsen Informationsbrev och

Läs mer

Rapport. Arkeologisk utredning på fastigheten Stöcke 7:21, Umeå socken, Umeå kommun, Västerbottens län. Västerbottens Museum, uppdragsverksamheten

Rapport. Arkeologisk utredning på fastigheten Stöcke 7:21, Umeå socken, Umeå kommun, Västerbottens län. Västerbottens Museum, uppdragsverksamheten Rapport Arkeologisk utredning på fastigheten Stöcke 7:21, Umeå socken, Umeå kommun, Västerbottens län Västerbottens Museum, uppdragsverksamheten Erik Sandén 2018, Dnr 584/18 Innehåll Administrativa uppgifter...

Läs mer

Nya tomter i Gällinge detaljplaneområde i Gällinge-Skår. Rapport 2017:107 Arkeologisk utredning

Nya tomter i Gällinge detaljplaneområde i Gällinge-Skår. Rapport 2017:107 Arkeologisk utredning Nya tomter i Gällinge detaljplaneområde i Gällinge-Skår Rapport 2017:107 Arkeologisk utredning Hallands län, Halland, Kungsbacka kommun, Gällinge socken, Gällinge-Skår 2:1 Jessica Andersson Med bidrag

Läs mer

Skicka in ärenden via Mina sidor

Skicka in ärenden via Mina sidor Skicka in ärenden via Mina sidor Under fliken Anmäla/ansöka finns olika ärenden att välja att skicka in från Mina sidors kartprogram. Du kan: Skicka in avverkningsanmälan, med eventuella samråd för skyddsdikning

Läs mer

Torp, backstugor och stenbrott i Vrinnevi

Torp, backstugor och stenbrott i Vrinnevi UV ÖST RAPPORT 2007:91 KULTURHISTORISKT PLANERINGSUNDERLAG Torp, backstugor och stenbrott i Vrinnevi RAÄ 15, 16, 17 och 18 Norrköpings stad (f d Sankt Johannes socken) Norrköpings stad och kommun Östergötlands

Läs mer

Strömsholm. Intill boplatsen Sofielund. Arkeologisk förundersökning

Strömsholm. Intill boplatsen Sofielund. Arkeologisk förundersökning Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2016:76 Strömsholm Intill boplatsen Sofielund Arkeologisk förundersökning Fornlämning boplats Kolbäck 380 Strömsholm 8:60 Kolbäcks socken Hallstahammars kommun Västmanlands

Läs mer

Kulturmiljöutredning inför planerad kraftledning mellan Stöllet och Stöllsäterberget, Torsby kommun 2017 PROJEKT: STÖLLSÄTERBERGET

Kulturmiljöutredning inför planerad kraftledning mellan Stöllet och Stöllsäterberget, Torsby kommun 2017 PROJEKT: STÖLLSÄTERBERGET Kulturmiljöutredning inför planerad kraftledning mellan Stöllet och Stöllsäterberget, Torsby kommun 2017 PROJEKT: STÖLLSÄTERBERGET 2017-10-25 ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se

Läs mer

Fållinge-Nygård. Arkeologisk utredning etapp 1 inför byggnation av VAledning, Villstad socken i Gislaveds kommun, Jönköpings län

Fållinge-Nygård. Arkeologisk utredning etapp 1 inför byggnation av VAledning, Villstad socken i Gislaveds kommun, Jönköpings län Fållinge-Nygård Arkeologisk utredning etapp 1 inför byggnation av VAledning, Villstad socken i Gislaveds kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2011:80 Jörgen Gustafsson Fållinge

Läs mer

Kallmora bergtäkt ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:09 SÄRSKILD ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1

Kallmora bergtäkt ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:09 SÄRSKILD ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:09 SÄRSKILD ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 Kallmora bergtäkt Kallmora 1:112, Norbergs socken och kommun, Västmanland Helmut Bergold ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2014:09

Läs mer

Kulturhistorisk utredning inför kraftvärmeverk i Transtorp, Madesjö socken, Nybro kommun, Småland

Kulturhistorisk utredning inför kraftvärmeverk i Transtorp, Madesjö socken, Nybro kommun, Småland Kulturhistorisk utredning inför kraftvärmeverk i Transtorp, Madesjö socken, Nybro kommun, Småland Håkan Nilsson Kalmar läns museum Rapport 2007 Sammanfattning Denna kulturhistoriska utredning av ett område,

Läs mer

Sökschakt vid Kvarns övningsområde

Sökschakt vid Kvarns övningsområde UV ÖST RAPPORT 2006:39 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 2 Sökschakt vid Kvarns övningsområde Kristbergs socken Motala kommun Östergötland Dnr 421-2656-2006 Göran Gruber UV ÖST RAPPORT 2006:39 ARKEOLOGISK UTREDNING,

Läs mer

Brunna-Björnbro. Tilläggsinventering. Arkeologisk utredning, etapp 1. Lundby 1:2 m.fl. Yttergrans socken Håbo kommun Uppland

Brunna-Björnbro. Tilläggsinventering. Arkeologisk utredning, etapp 1. Lundby 1:2 m.fl. Yttergrans socken Håbo kommun Uppland Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:74 Brunna-Björnbro Tilläggsinventering Arkeologisk utredning, etapp 1 Lundby 1:2 m.fl. Yttergrans socken Håbo kommun Uppland Jan Ählström med bidrag av Örjan Hermodsson

Läs mer

RAPPORT 2014:27 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 BERGTÄKT I MALMA ÖM 1 OCH 2 MALMA REGNA SOCKEN FINSPÅNGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN RICKARD LINDBERG

RAPPORT 2014:27 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 BERGTÄKT I MALMA ÖM 1 OCH 2 MALMA REGNA SOCKEN FINSPÅNGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN RICKARD LINDBERG RAPPORT 2014:27 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 BERGTÄKT I MALMA ÖM 1 OCH 2 MALMA REGNA SOCKEN FINSPÅNGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN RICKARD LINDBERG Bergtäkt i Malma Innehåll Sammanfattning...........................................................

Läs mer

Nöbbele 2:3. Arkeologisk utredning inför etablering av industrimark inom fastigheten Nöbbele 2:3, Reftele socken i Gislaveds kommun, Jönköpings län

Nöbbele 2:3. Arkeologisk utredning inför etablering av industrimark inom fastigheten Nöbbele 2:3, Reftele socken i Gislaveds kommun, Jönköpings län Nöbbele 2:3 Arkeologisk utredning inför etablering av industrimark inom fastigheten Nöbbele 2:3, Reftele socken i Gislaveds kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2010:22 Jörgen

Läs mer

ANTIKVARISK KONTROLL

ANTIKVARISK KONTROLL P 4057 ANTIKVARISK KONTROLL med anledning av schaktningsarbete för åtgärd i samband med avlopp Invid hus C4:115 och C4:117 i Ultuna, Fastighet: Ultuna 2:23 Bondkyrko socken, Uppland Av Helena Hulth & Jens

Läs mer

Tre gc-vägar i Stockholms län

Tre gc-vägar i Stockholms län Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2015:85 Tre gc-vägar i Stockholms län Väg 576, Turinge kyrka Arkeologisk utredning, etapp 1 Väg 576 Turinge socken Nykvarns kommun Södermanland Jan Ählström Tre gc-vägar

Läs mer

Minnesanteckningar Uppstartsseminarium Skogens kulturarv fokus på fossil åker. Länsstyrelsen i Jönköpings län

Minnesanteckningar Uppstartsseminarium Skogens kulturarv fokus på fossil åker. Länsstyrelsen i Jönköpings län 1 (1) Minnesanteckningar Uppstartsseminarium 2012-05-02 Skogens kulturarv fokus på fossil åker Deltagare: Jenny Ameziane Tomas Areslätt Peter Ask Tony Axelsson Hasse Bengtsson Markus Boxe Ann-Cathrine

Läs mer

ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2011:02 SÄRSKILD ARKEOLOGISK UTREDNING

ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2011:02 SÄRSKILD ARKEOLOGISK UTREDNING ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2011:02 SÄRSKILD ARKEOLOGISK UTREDNING Östergötland, Krokeks socken, Norrköpings kommun, Häradssveden 1:133, Lösings häradsallmänning S:1 och Kråkmossen 1:1 Annica Ramström

Läs mer

Gettinge 6:5. Arkeologisk utredning inför planerad bergtäkt, Vetlanda socken i Vetlanda kommun, Jönköpings län

Gettinge 6:5. Arkeologisk utredning inför planerad bergtäkt, Vetlanda socken i Vetlanda kommun, Jönköpings län Gettinge 6:5 Arkeologisk utredning inför planerad bergtäkt, Vetlanda socken i Vetlanda kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2014:29 Jan Borg Gettinge 6:5 Arkeologisk utredning

Läs mer

Bredband mellan Sya och Västra Harg

Bredband mellan Sya och Västra Harg Rapport 2013:85 Arkeologisk förundersökning Bredband mellan Sya och Västra Harg Längs väg 594 mellan Sya och Västra Harg Sya och Västra Hargs socknar Mjölby kommun Östergötlands län Rickard Lindberg Anders

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

BURS VANGES 1:4, HUMMELBOS 1:6

BURS VANGES 1:4, HUMMELBOS 1:6 Rapport Arendus 2015:6 BURS VANGES 1:4, HUMMELBOS 1:6 Arkeologisk utredning Dnr 431-629-15 Burs socken Region Gotland Gotlands län 2015 Christian Hoffman Omslagsbild: Det aktuella skogsskiftet sett från

Läs mer

OVANÅKER TILL MALVIK VÄG 605

OVANÅKER TILL MALVIK VÄG 605 Rapport Länsmuseet Gävleborg 2012:20 OVANÅKER TILL MALVIK VÄG 605 Särskild utredning Alfta och Ovanåkers socknar Ovanåkers kommun Hälsingland 2012 Leif Andersson Inga Blennå OVANÅKER TILL MALVIK VÄG 605

Läs mer

Vad är kulturarv och var finns informationen?

Vad är kulturarv och var finns informationen? Vad är kulturarv och var finns informationen? Om Riksantikvarieämbetet En av Sveriges äldsta myndigheter, grundades 1630 Vi finns i Stockholm, Visby, Glimmingehus och Gamla Uppsala Omkring 220 anställda

Läs mer

Arkeologisk utreding vid Prästgården i Bollebygd

Arkeologisk utreding vid Prästgården i Bollebygd Arkeologisk utreding vid Prästgården i Bollebygd Arkeologisk utredning Bollebygd prästgård 1 :2 Bollebygd socken och kommun Elinor Gustavsson Västarvet kulturmiljö/lödöse museum Rapport 2016 :8 Västarvet

Läs mer

Rapport. Arkeologisk utredning på fastigheten Stöcke 7:21, Umeå socken, Umeå kommun, Västerbottens län. Västerbottens Museum, uppdragsverksamheten

Rapport. Arkeologisk utredning på fastigheten Stöcke 7:21, Umeå socken, Umeå kommun, Västerbottens län. Västerbottens Museum, uppdragsverksamheten Rapport Arkeologisk utredning på fastigheten Stöcke 7:21, Umeå socken, Umeå kommun, Västerbottens län Västerbottens Museum, uppdragsverksamheten Erik Sandén 2018, Dnr 584/18 Innehåll Administrativa uppgifter...

Läs mer

Långbro. Arkeologisk utredning vid

Långbro. Arkeologisk utredning vid Arkeologisk utredning vid Långbro Särskild arkeologisk utredning inom del av fastigheten Långbro 1:1, Vårdinge socken, Södertälje kommun, Södermanland. Rapport 2010:52 Kjell Andersson Arkeologisk utredning

Läs mer

Vindkraft Gunillaberg

Vindkraft Gunillaberg Vindkraft Gunillaberg Arkeologisk utredning etapp 1 inför vindkraftsetablering, Bottnaryds socken i Jönköpings kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2012:46 Jan Borg Vindkraft

Läs mer

VINDKRAFTPARKEN LJUSNE/VALLVIK

VINDKRAFTPARKEN LJUSNE/VALLVIK Rapport Länsmuseet Gävleborg 2012:22 VINDKRAFTPARKEN LJUSNE/VALLVIK Arkeologisk utredning Sörljusne 1:1 Söderala socken Söderhamns kommun Hälsingland 2012 Maria Björck VINDKRAFTPARKEN LJUSNE/VALLVIK Arkeologisk

Läs mer

Lista-Åsby i Eskilstuna

Lista-Åsby i Eskilstuna Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2015:71 Lista-Åsby i Eskilstuna Avlägsnande av grushögar Förundersökning i form av schaktningsövervakning Boplats Lista 111 Lista-Åsby 2:15 Lista socken Eskilstuna kommun

Läs mer

Planerade bostäder inom Ullstämma 5:8. Rapport 2018:54 Arkeologisk utredning, etapp 2

Planerade bostäder inom Ullstämma 5:8. Rapport 2018:54 Arkeologisk utredning, etapp 2 Planerade bostäder inom Ullstämma 5:8 Rapport 2018:54 Arkeologisk utredning, etapp 2 Östergötlands län, Linköpings kommun, Landeryds socken, inom Ullstämma 5:8 Annika Helander Arkeologerna Statens historiska

Läs mer

Ensbo. Sökschakt inom Tannefors 1:8 inför byggnation Linköpings stad och kommun Östergötlands län. Dnr Christina Helander

Ensbo. Sökschakt inom Tannefors 1:8 inför byggnation Linköpings stad och kommun Östergötlands län. Dnr Christina Helander UV RAPPORT 2011:90 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 2 Ensbo Sökschakt inom Tannefors 1:8 inför byggnation Linköpings stad och kommun Östergötlands län Dnr 421-2268-2010 Christina Helander Ensbo 1 2 Ensbo UV

Läs mer

Berga - Snäckstavik. Ledningsarbeten vid

Berga - Snäckstavik. Ledningsarbeten vid Ledningsarbeten vid Berga - Snäckstavik Arkeologisk förundersökning, gravfälten RAÄ 10:1, 14:1 och 16:1, Berga 3:1 och Snäckstavik 3:94, Grödinge socken, Botkyrka kommun, Södermanland Kjell Andersson Rapport

Läs mer

Schaktkontroll inför nedläggning av VA-ledning

Schaktkontroll inför nedläggning av VA-ledning RAPPORT 2015:60 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING I FORM AV SCHAKTNINGSÖVERVAKNING Schaktkontroll inför nedläggning av VA-ledning Inom RAÄ 312:1 och 358 på fastigheten Harvestad 9:1 Östergötland Linköpings kommun

Läs mer

Inför bergtäkt i Apelskift

Inför bergtäkt i Apelskift Inför bergtäkt i Apelskift Arkeologisk utredning etapp 1, inför planerad bergtäkt inom del av Apelskift 2:15, Habo socken och kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2017:06 Ådel

Läs mer

Humla. kompletterande arkeologisk utredning inför utbyggnad av RV 46 Västergötland, Humla socken, Humla 12:2. Gisela Ängeby UV VÄST RAPPORT 2002:6

Humla. kompletterande arkeologisk utredning inför utbyggnad av RV 46 Västergötland, Humla socken, Humla 12:2. Gisela Ängeby UV VÄST RAPPORT 2002:6 UV VÄST RAPPORT 2002:6 ARKEOLOGISK UTREDNING Humla kompletterande arkeologisk utredning inför utbyggnad av RV 46 Västergötland, Humla socken, Humla 12:2 Gisela Ängeby UV VÄST RAPPORT 2002:6 ARKEOLOGISK

Läs mer

BILAGA 14 ARKEOLOGISK INVENTERING

BILAGA 14 ARKEOLOGISK INVENTERING BILAGA 14 ARKEOLOGISK INVENTERING KNATON AB 2015-02-20 Arkeologisk fältinventering inför en planerad vindkraftsanläggning i Flottskär Hållnäs socken, Tierps kommun, Uppsala län KNATON AB Rapport februari

Läs mer

Arkeologisk utredning etapp 2 och förundersökning. Brokind. RAÄ 28 m fl Vårdnäs socken Linköpings kommun Östergötlands län. Clas Ternström 2003

Arkeologisk utredning etapp 2 och förundersökning. Brokind. RAÄ 28 m fl Vårdnäs socken Linköpings kommun Östergötlands län. Clas Ternström 2003 Arkeologisk utredning etapp 2 och förundersökning Brokind RAÄ 28 m fl Vårdnäs socken Linköpings kommun Östergötlands län Clas Ternström 2003 Rapport 43:2003 Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U

Läs mer

Vindkraft vid Norra Bohult

Vindkraft vid Norra Bohult Vindkraft vid Norra Bohult Arkeologisk utredning inför vindkraftsetablering inom fastigheten Norra Bohult 1:2 m fl, Anderstorps socken i Gislaveds kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk

Läs mer

UV ÖST RAPPORT 2007:72 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 1. Väg 893. Grindtorp Mauritzberg

UV ÖST RAPPORT 2007:72 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 1. Väg 893. Grindtorp Mauritzberg UV ÖST RAPPORT 2007:72 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 1 Väg 893 Grindtorp Mauritzberg RAÄ 396, 429, 445, 446, 447 och 448 Östra Husby socken, Norrköpings kommun Östergötland Dnr 421-3081-2007 Clas Ternström

Läs mer

Röjningsrösen i Karlslund

Röjningsrösen i Karlslund Arkeologisk utredning och förundersökning Röjningsrösen i Karlslund Kartering och undersökning av fossil åkermark inför anläggandet av bullervall Vetlanda socken i Vetlanda kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS

Läs mer