Del 1: Om forskningsbaserad fakta och att utmana och förstå hur det traditionella påverkar våra värderingar, beteenden och strategier.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Del 1: Om forskningsbaserad fakta och att utmana och förstå hur det traditionella påverkar våra värderingar, beteenden och strategier."

Transkript

1 Inspirationsdag Laholm Erik Fernholm Om Erik: Erik är social entreprenören som är utbildad inom kognitiv neurovetenskap (Hjärnforskning) och lyckoforskning. Erik startade företaget Lyckoaktivist.se och är mannen bakom projektet Bättre skolor. Intresset för vad lycka är och hur man blir lycklig väcktes redan i barndomen. En bidragande orsak var att Erik på nära håll fick uppleva att att vara lyckad och bli värderad för det man är inte var lika med att må bra. Eriks pappa Stefan Fernholm var en av världens bästa diskuskastare. En lyckad person utåt sett men Erik såg något annat i hemmet. En annan bidragande orsak till Eriks intresse var att han kände att han saknade lite verktyg i den verktygslåda man fick med sig ifrån skoltiden. Grundbultarna för att leva ett gott liv. Idag reser Erik Sverige runt och föreläser/utbildar i vad forskningen säger får oss och må bra, prestera bra och bli lyckliga och om hur skolpersonal, chefer m.fl. praktiskt kan jobba för ett ökat välmående och bättre prestationer. Del 1: Om forskningsbaserad fakta och att utmana och förstå hur det traditionella påverkar våra värderingar, beteenden och strategier. Hur hjärnan fungerar Det största tricket vår hjärna gör på oss är att skapa en illusion av att vi har koll på hur allt funkar.

2 Forskning har under de senaste åren visat att vi påverkas och fungerar på sätt som vi är helt omedvetna om och som ofta förvånar. Ett exempel är att hjärnan fyller i hålrummen med det vi förväntar oss. Sättet vi tänker på, våra värderingar och sättet vi ser på oss själva har stor betydelse för hur vi upplever olika händelser, situationer och berättelser etc. Stress Forskning visar att vi tänker i korta smala perspektiv när vi blir stressade. Evolutionärt har det varit viktigt för vår överlevnad. I ett möte med t.ex. ett lejon hade det inte varit så bra om vi stannat upp och tänkt, livsfara aj aj nu får jag fundera ut en kreativ lösning på hur jag skall klara mig. Varför inte? Jo, för att kreativitet gör att vi misslyckas och i farliga situationer är det bättre för oss att köra på säkra kort. Prioritet ett är att överleva! Idag lever vi inte i livsfarliga situationer. Idag har vi andra typer av rädslor/stressorer som t.ex. kollegans kommentar mm. Vad vi utsätts för som utlöser stress/rädsla är annorlunda idag men hjärnans funktion är oförändrad. Den evidensbaserade forskningen har de senaste 10åren skiftat fokus från traditionell psykologi till positiv psykologi. Traditionell psykologi handlar om att förstå och fixa det som är trasigt. Positiv psykologi om det som ser till att det inte går sönder. Positiv psykologi ställer frågan: Vad är det som fungerar? Hur gör ni när ni lyckas? Vad särskiljer elever som står på topp och vad kan andra elever lära sig av dem? Traditionell psykologi ställer frågan: Vad har ni för problem? Var kommer problemen från? Hur kan vi lösa dem? Positiv psykologi tittar på vilka det är som klarar sig bäst och varför. Inom den positiva psykologin har man en tro på att det finns en möjlighet att göra bättre. Vi människor gör ofta tankefelet att man förväxlar det som är med det som kan vara. Då utgår man från exempelvis elevers historik och säger att en elev kommer fortsätta vara problematisk om den varit det tidigare. Men det finns ju alltid möjligheter framåt om man vågar främja dem. Det enda som tar bort möjligheterna till utveckling är om vi först inte tror på möjligheterna och sedan inte ser och agerar på dem när de dyker upp. Positiv psykologi utgår från att alla människor har en potential att vara bättre än de är och att det är de som vågar ta klivet för att skapa förutsättningar att ta vara på denna potential som till slut når den. Det handlar om beteenden och strategier, inte inlärda förmågor och det avgörande här är att tro att något bättre är möjligt och sedan att testa sig fram till dess man hittar en bra strategi.

3 Om motivation Det traditionella sättet att tänka kring motivation säger att ju större belöning jag får om jag uppvisar ett önskat beteende eller ju strängare straff jag får när jag visar upp ett icke önskat beteende desto mer motiverad blir jag. Forskningen visar att så inte är fallet. Att människan skulle vara motiverad endast av straff eller belöning förklarar väldigt lite av de beteenden vi ser. Det förklarar t.ex. inte varför människor skulle vilja bestiga ett berg. Tanke experiment Del 1 Förutsättning: Du och din granne har hjälpt varandra under många år. Nu vill din granne ha hjälp med att flytta. Fråga - Skulle du hjälpa grannen under dessa premisser? Kontenta - Man har en go känsla och vill gärna hjälpa grannen. Instruktion - Kom ihåg den känslan för nu kommer den att försvinna och ni kommer leta efter en anledning till att det skall vara ok att den gör det. Del 2 - Samma förutsättningar som ovan men nu erbjuds du 250kr för att hjälpa din granne att flytta. Kontenta - Ledde till en inte alls så go känsla. Vi adderade en belöning men det skapade mindre motivation. Exempel Förutsättning: 2 grupper får instruktionerna att på så kort tid som möjligt fästa ljuset i väggen, tända det och se till att inget stearin rinner ner på bordet under (se bilden till vänster)! Den ena gruppen skall hjälpa till att lösa problemet bara för att hjälpa. Den andra gruppen får 500kr för att lösa problemet på så kort tid som möjligt. Resultat För den första gruppen tog det 7,5min att lösa problemet. Belöningsgruppen var 3,5 min långsammare. När man förenklar uppgiften genom att hälla ut häftstiften så är belöningsgruppen snabbare. Detta betyder att belöning är motiverande vid enkla uppgifter men inte annars. Har vi bristande förståelse så tar vi bristande beslut. Inget är så praktiskt som en bra teori Skolans historia Hur kommer det sig att vi tänt fel så länge? Skolan i dess nuvarande form kommer från sekelskiftet 1800/1900 och obligatorisk 8-årig utbildning kom så sent som på 1950 talet.

4 Skolan hade två snarlika grunduppdrag. Det ena var att utbilda framtida soldater och det andra var att förbereda arbetare till industrin. Två grupper som präglades av hierarkiskt tänkande, underkastelse och lydighet och som båda avstyr eget tänkande, kreativitet och komplex problemlösning. Med andra ord var uppdraget att se till att alla elever hade samma kompetens och egenskaper. Härifrån kommer också skolans traditionella belöningssystem som är morot och piska. Kom ihåg att detta sätt att belöna och bestraffa fungerar utmärkt för enkla arbetsuppgifter som industriarbete. Dagens skola Idag bygger skolan fortfarande på många av de historiska grundidéerna i struktur och pedagogik. Eleverna sitter i bänkrader framför sin föreläsande lärare. Där mottar de information som sedan förvantas ha fastnat och som slutligen mäts på olika sätt för att redogöra för elevens förmåga att ta till sig kunskap. Detta är ett industriband tänk som kretsar kring hur skolan mest effektivt kör igenom elever som skall komma ut i slutet av bandet med ungefär samma egenskaper. Ett annat exempel är att vi grupperar elever efter när de är födda och hanterar dem sedan klassvis. Inom industrin kallas detta för en batch med varor med samma serienummer. Alla lärare vet att det kan vara stor skillnad på en elev som är född i januari och en som är född i december samma år eller t.ex. elever som är födda samma månad. Ålder har visat sig vara svagt kopplat till vad elever är redo för att lära sig. Blickar vi framåt ser vi att idag är bara 16% av Sveriges BNP från industrin medan 60% kommer ifrån tjänstesektorn. Färdigheterna som behövs ute i arbetslivet har drastiskt förändrats från enklare till mycket mer komplexa och när det gäller komplex problemhantering gäller inte vårt gamla sätt att tänka kring motivation. Den senaste forskningen har gett oss en djupare förståelse för skolans nya uppgift. Utbildning är idag uppbyggd kring vad skolan behöver av sina elever för att kunna lära dem. Nu visar forskning att det är effektivare för inlärning att vända på det och istället forma inlärningen efter vad elever behöver och kretsa kring den enskilde elevens förutsättningar och inlärningsnivå. Alla elever har inre medfödda drivkrafter men vi har en ganska bristfällig förstelse för vad det är som driver oss. Vi vet inte riktigt varför vi gör som vi gör. Vi behöver nya glasögon för att förstå detta. De lärare som knäckt koden och tar bort belöning och bestraffning kommer att nå bättre resultat. Inlärning får inte handla om belöning och bestraffning!

5 Om välmående Andelen lyckliga människor har inte ökat sedan Lönerna däremot har tredubblats fram till Det finns två idéer i samhället som Erik slog hål på: Idé 1 - Om jag blir framgångsrik så blir jag lycklig. Idé 2 - Om du får det du vill så blir du lycklig. Ingen av idéerna stämmer. Framgångsrika människor är inte lyckligare och det är väldigt sällan som jag mår bra endast av att få det jag vill. Man väljer det som är mest njutningsfullt just nu men kanske inte är bäst för mig på lång sikt. Jag mår istället bra av att få det jag behöver. Vi har inte lyckats förvalta alla valmöjligheter vår ekonomiska tillväxt gett oss. Den psykiska ohälsan bland åringar har tredubblats sedan 90-talet, detta trots att vår materiella standard ökat kraftigt. Inte nog med att vi inte mår bättre, de vi bryr oss mest om d.v.s. de yngre generationerna mår i större utsträckning sämre. Yngre trivs sämst och sjukanmäler sig mest. Självmord är den absolut största dödsorsaken till förtidig död bland unga. Lycka = känna meningsfullhet, vara engagerad, ha goda relationer och att ha kul! Det här är ett allvarligt symtom på ett större problem och vi står inför en enorm utmaning. Din ansträngning som lärare i frågan är otroligt viktig. Detta är en trend vi behöver vända. Behovet av förståelse och konkreta verktyg för att stärka elevers välmående och deras studieprestation är större än någonsin. Bland unga i Sverige har vi idag drygt 250 dokumenterade fall av självmordsförsök per unga. KI tror att det representerar ungefär hälften av alla som försöker. Detta ger att 1/200barn försöker ta sitt liv årligen. På varje försök går det uppskattningsvis 10 som mår så dåligt att de tänker på att försöka vilket ger att 1/20barn går och tänker på att ta sitt liv. Hur får vi de här eleverna att få det behov tillgodosett som de inte har fått tillgodosett? Alla runt dessa barn (föräldrar, lärare, ledare m.fl.) kan välja den enkla vägen och hitta någon anledning till varför man inte behöver anstränga sig och lägga över ansvaret på någon annan. Men det är inte lösningen. Att välja jag gör det jag kan är betydligt bättre. Sverige är det mest sekulariserade och individualistiska landet i världen. Det är stort fokus på mig och vad jag vill för min skull. Vi har en tro på att många val är bra. Att ha mycket att välja på innebär att jag måste välja bort väldigt mycket. Jag kanske har den bästa schampoflaskan jag någonsin haft men jag är mer missnöjd än jag någonsin varit. Varför? För att jag har tvingats välja bort hundratals andra som också är bra. Valmöjligheter är bra men inte för mycket. Vart gränsen går vet ingen men det är troligtvis personligt. Sven Bremberg, barnläkare och docent i socialmedicin, säger att individualismen är den största orsaken till den ökade psykiska ohälsan i Sverige. Vi lever i en kultur där vi säger att dina val är den du är. Allt ansvar ligger hos mig. Tänk om jag väljer fel! Forskningen visar att vi tar beslut utifrån en modell som inte verkar funka. Materialistiska värderingar gör inte folk lyckligare. Vi måste värdera och tycka att andra saker är viktigt.

6 Del 2. Om att skapa en ny kompass, ett nytt perspektiv på lärande, motivation, välmående, lycka och våra elever Vi står inför en allvarlig utmaning. Den handlar om hur vi får grepp om situationen. En ny karta som hjälper oss att göra vårt arbete mer hanterbart. Hur får jag som lärare verktyg för att stötta upp mina elever? Hur får jag som rektor verktyg för att stötta upp mina lärare? Vad är det för miljö vi vill skapa för eleverna så det lär sig som mest. Hur blir jag bli den bästa läraren jag kan bli. Hur kan jag göra små förändringar av mitt beteende för att göra bra bättre? Hur kan jag lära mig av andra lärare som gör det bra? Hur kan jag som lärare ge mina elever verktyg för att hantera motgångar, motiveras, må bra? Målet är att bemästra läraryrket och skapa ett värde för eleverna. Vi behöver nya glasögon kring vad som skapar motivation. Övning välmående/prestation Instruktion Fundera på när du presterar och mår bra under vilka förutsättningar ytter/inre? Resultat - Harmonisk, utmaningar, förtroende, frihet, möjlighet att påverka, trygghet, motivation, när man har kul, positiva förväntningar, inspirerad, det fysiska, tid, bland vänner, när man bidrar, känna mening, lagom press, återhämtning, bli bekräftad, en känsla av sammanhang, glädje, tro på varandra, positiv energi, betydelsefullhet, hjälpa någon annan, intressant, spännande, känna att man duger, tillhörighet, att veta varför, att vara närvarande och vara fokuserad, bra team, starka social band. Reflektion Vi kom inte fram till ovanstående resultat genom att fråga vad vi vill ha, utan genom att fråga vad som gör att vi mår bra/presterar bra. Kontenta - Vi blir lyckliga av att få det vi behöver inte av att få det vi vill. Detta är grundbultar i forskningen idag! Det finns generella principer för att må och prestera bra. Alla behöver trygghet, de grundläggande fysiska förutsättningarna, utmaningar etc. Det har ingen betydelse om man är ett barn, vuxen, är född i Sverige eller är invandrad etc. Det är det vi nämnt ovan som vi behöver för att prestera på topp oavsett om vi är lärare eller elever. Vad hade vi svarat på frågan: Vad vill du ha/hur vill du att terminen skall vara? Vi hade troligtvis inte svarat utmanande, trygg mm utan valt en enklare väg. Då missar vi oftast KASAM, känna sig behövd etc. Ett gott liv är inte att få det man vill utan att få det man behöver. Vi behöver skapa förutsättningar för ett gott liv!

7 Exempel Elev 1: Minns allt han eller hon lärt sig i skolan men har inte fått med sig något av ovan nämnda resultat på frågan Vad får dig att må och prestera bra. Elev 2: Har fått med sig allt av ovan nämnda resultat på frågan Vad får dig att må och prestera bra men kommer inte ihåg något ifrån vad han eller hon lärt sig i skolan. Fråga: Vilken elev klara sig bäst efter skolan? Svar: Vi var alla rörande överrens om att den som kommer att klara sig bäst efter avslutat skolgång är elev 2. Med ovanstående i minne kan vi fundera över om vi får med oss följande ifrån lärarutbildningen: Vilka beteenden skapar en bra lärandemiljö/ vilka beteenden gör det inte? Hur skapar jag goda relationer med andra? Hur bidrar jag till något som är större än mig själv? Hur reser jag mig ifrån/hanterar motgångar? Hur skapar jag en god självkänsla? Hur gör jag för att inte se livet som en tävling? Hur lär jag mina elever att våga ta risker? Dvs grundbultarna för ett gott liv! Positiv psykologi Vetenskaplig studie av positiva tillstånd och beteenden : Forskar på njutning, positiva känslor, lycka, välmående och karaktärsstyrkor. Nyckel leta efter karaktärsstyrkor! Vad är det vi lyfter fram när vi rättar elever, deras styrkor eller deras svagheter? Tips till gruppen: Börja prata med varandra om vad man är bra på etc. Att skapa fler sådana dialoger och öppna upp för fler frågor leder till att man känner meningsfullhet, att man känner sig kompetent och att man utvecklas. Positiv psykologi handlar om: Mindfullness flow - direkt feedback, lagom utmanande, fokus/koncentration, tydligt mål. Man blir slukad av upplevelsen. Lärarna som använder det får bättre resultat. Går att bryta ner! Spiritualitet tacksamhet (går att träna) Det har visat sig att de som har en tro i allmänhet mår bättre. optimism - Hur hanterar jag motgångar jag stöter på. Hur kan ni jobba för att få era elever att våga räcka upp handen lite mer? Svar: Genom att bygga upp kompetensen att om jag inte vet så tar jag reda på det. Om man inte tränar eleverna på det så kan man inte förvänta sig att eleverna skall kunna det. Optimister lever 10,5år längre än pessimister och tar ut 1.25 mindre sjukdagar i månaden. Immunförsvaret och våra känslor hänger ihop. Pessimister blir oftare sjuka även om de smittas i samma utsträckning som optimister. Hopp Fysisk träning Positiva relationer Positiva institutioner Återhämtning De goda strategierna Hur kan jag skapa positiva förväntningar på mina elever?

8 Kreativitet Experiment Instruktioner Publiken delas upp i två grupper. Ni kommer att få se ett filmklipp var på en minut. En grupp blundar en tittar, inget ljud, lev er in i det ni ser. Den ena gruppen såg en film med gulliga kattungar. Den andra fick se djurplågeri. Efter båda grupperna sett sina filmer ställde Erik frågan: Hur många nya sätt att använda ett gem på kan ni komma på? Resultatet blev 24/75, i den gruppen som såg klippet som skapade en go känsla d.v.s. den som såg kattungarna var det 3,5 ggr fler som kom på fler än 5 nya sätt än i den gruppen som såg klippet som skapade en negativ känsla dvs. de som såg djurplågeri. Kontenta - Vår kreativa förmåga ökade enbart genom att se en film på 1 min. Vad skulle detta betyda för en elev under en termin? Vad skulle det betyda för deras förmåga att lösa problem, studieresultaten, mobbing etc.? Vad betyder det för en skolgång? Vad betyder det för en lärare som träffar sina elever varje dag? Filmerna skapade en medium stark negativ känsla i djurplågeri gruppen och en medium stark positiv känsla i kattungegruppen. Trots att det inte kan tyckas så mycket så fick vi ändå det här resultatet. Vad betyder det i verkligheten? 3,5ggr ökad kreativ förmåga är lågt räknat jämfört med det känslomässiga spannet vi rör oss i. Så här har vi alltid fungerat! Ovanstående experiment är en demonstration Det är mycket forskning som är gjorts på detta område och man ser alltid ett positivt resultat för den gruppen som får den goa positiva känslan. Det enda Erik gjorde för att påverka vår kreativitet var att förskjuta vårt känslotillstånd en liten bit. Princip Mår du bra så presterar du bra! Bilden visar antal fler idéer i % i olika grupper för de som fått den positiva känslan jämfört med de som fick den negativa känslan.

9 Flow Övning Flow Instruktioner Gå ihop två och två och ställ er mitt emot varandra. Den ena av er har händerna underst med handflatorna uppåt. Den andra har händerna en cm ovanför den andres händer med handflatorna nedåt. Den som har händerna underst skall försöka slå den andra på ovansidan av händerna. Denne skall försöka att undvika att bli slagen. Gruppen tyckte att övningen var kul och den genererade mycket skratt. Varför var det kul? Svar: Det innehöll alla fyra Flow principerna. Dessa finns alltid med när någonting är kul! Tar man bort en av de fyra så är det inte kul längre. De fyra Flow principerna är: 1. Balans mellan kontroll och utmaning (ett annat sätt att benämna det är färdigheter/uppgifter) Hög utmaning/låg kontroll leder till stress (barns ord för stress är rädsla) 2. Tydligt mål 3. Direkt feedback (inte fem minuter senare, runkeeper) 4. Fullständig koncentration (inga hjärnor är till för att göra 2 saker samtidigt) (Flow principerna är ett konkret verktyg som ni direkt kan ta med er och jobba med!) Att tänka kring: Sätter ni upp mål för ert eget lärande? Ex: Jag vill lära mig att bemästra xxx denna termin! Se det som att förenkla grunduppdraget och inte som en till grej. Lite kuriosa om Optimism Optimister lever 10,5 år längre än pessimister och tar ut 1,25 mindre sjukdagar i månaden. Immunförsvaret och våra känslor hänger ihop. Pessimister blir oftare sjuka även om de smittas i samma utsträckning som optimister.

10 Vad påverkar elevers studieresultat? John Hattie är författare till Visible Learning och har forskat på vad som påverkar elevers studieresultat. Forskningen har gjorts på studier som innefattar mer än elever. Hattie kom fram till 138 faktorer som påverkar studieresultaten. Man tittar på faktorerna på en skala från negativa effekter (-0,2) till stora positiva effekter (1,2). Det man kan se har den enskilt absolut största positiva effekten på elevers studieresultat är att lärarna filmar sig själva när de undervisar och sedan analysera det tillsammans med en kollega (0,88). Kvarsittning däremot har negativa effekter. Hur stor effekt har lärare på elevers studieresultat? Hatties forskning visar 6 kategorier av faktorer som har stark påverkan: 1. Läraren (0,49) 2. Läroplanen/utv program (0.45) 3. Undervisningen (0,44) 4. Eleven (0.40) 5. Hemmet (0,31) 6. Skolan (0,23) Detta innebär att jag inte kan hänga fast vid storyn som nämndes tidigare om att hitta en anledning till att man inte kan påverka eller att det är elevens historia/ryggsäck som gör att den inte kan ta till sig kunskap. Jag behöver istället titta på hur kan jag göra det jag gör ännu bättre och ta reda på vem som gör det bra och som kan bidra till min utveckling?

11 Grundläggande psykologiska behov Det finns tre grundläggande psykologiska behov som vi alla har och som behöver fyllas på kontinuerligt för att vi skall må bra: Autonomi Vi behöver kunna påverka, leda oss själv, göra det som är viktigast för oss. Man är självstyrd har valmöjlighet och lagom mycket inverkan. Att vara kompetent känna att vi utvecklas kontinuerligt, att känna att vi duger. Meningsfullhet/gemenskap Att använda min kompetens för att göra någonting mer än för mig själv. Bidra till något större. Rädslor kopplade till behoven är frihetsberövad, inte duga, bli utesluten ur gruppen. Är/Gör Vad händer om jag berömmer någon för det de gör kontra det de är? Hur motiverar man sina elever att räcka upp handen 3 gånger mer per dag? Case Julia: - Hur berömmer vi Julia som lyckats bra på ett matteprov? För det hon Är, dvs vad duktig du är på matte eller för det hon Gör dvs för ansträngningen Det där gjorde du bra!. Är 85% av oss vuxna säger att det är viktigt att berömma någon för vad de Är för det skapar självkänsla. Detta stämmer inte! De människor som blir berömda för att de Är någonting är mer rädda för att ta på sig svåra utmaningar. Jag utmanar inte mig själv för jag är rädd att misslyckas, rädd för att inte vara längre. Beröm för intelligens har mer negativa konsekvenser än beröm för ansträngning. Någon annans framgång blir ett hot mot mig. Vi blir fixerade/skrivna i sten. Gör Om jag blir berömd för det jag Gör känner jag att om jag anstränger mig så kan jag bli bättre, jag kan förändras/utvecklas. De känner större kontroll i sitt liv för de kan påverka det som andra värderar och berömmer. Dessa elever kommer anstränga sig mer, vilja räcka upp handen, våga ta på sig mer utmanande arbetsuppgifter, våga ta reda på svar om de inte kan etc.

12 Om jag ser en motgång som en möjlighet för mig att växa genom att förändra min strategi istället för att se det som ett misslyckande så kommer jag att vara motiverad att ta på mig mer utmanande och krävande uppdrag. If you never failed you never lived! Life=Risk h teorin: Det är inte var eleverna börjar/var de har sin talang som spelar roll utan h dedikerad träning som forskning nu visar avgör om man blir framgångsrik eller inte. Sammanfattning Vi har under föreläsningen: Målat upp det breda penseldraget d.v.s. hur samhället påverkat oss och vilka värderingar vi bygger våra tankar på idag. Vi har utmanat antagandena att lyckas jag så blir jag lycklig och att oändliga valmöjligheter är bra. Vi har fått nya glasögon kring vad som är viktiga kunskaper att ha och vad som är viktiga förmågor att bemästra dvs. Vad får oss att må och prestera bra? Vi har utmanat perspektiv på inlärning och hur vi berömmer prestationer - dvs. berömma för det någon Är eller det någon Gör Vi har fått konkreta verktyg att jobba med i vår vardag dvs. Flow principerna, Är / Gör, de grundläggande psykologiska behoven och hur vi kan arbeta med motivation.

13 Vi kan förändra! Vi vet vilka förmågor som är hjärtat i skolan! Viktigt att komma tillbaka till ursprungsuppdraget! Sikta på att bemästra yrket/att vara en bra pedagog! Om vi slår ihop våra resurser och adderar våra kompetenser kommer vi att må bättre, göra bättre och göra skillnad! Det är inte tyckande/ det är fakta! Ni är ovärderliga! Sammanställt (utifrån Erik Fernholms föreläsning ) till pedagoger och skolledare i Laholms kommun av: Karolina Reinhold Erik Fernholm Region Halland Lyckoaktivist.se

VÄLMÅENDE GER RESULTAT

VÄLMÅENDE GER RESULTAT VÄLMÅENDE GER RESULTAT BÄTTRE SKOLOR PÅ 1 MINUT Bättre skolor är ett projekt för att utveckla skolelever. Med kunskap från psykologi och forskning inom skolan vet vi vad som gör skillnad. Vi lär ut fungerande

Läs mer

Satsning på välmående gav glädje och motivation

Satsning på välmående gav glädje och motivation TEMA FRAMTIDENS SKOLA Satsning på välmående gav glädje och motivation Kollaskolan i Kungsbacka är pilotskola för en större satsning på ökat välmående bland eleverna i Region Halland. Projektet Välmående

Läs mer

Varför gör de inte som jag säger?

Varför gör de inte som jag säger? Varför gör de inte som jag säger? Motiv till att vara med i träningsgruppen/seglarskolan? 1.Varför kommer dina seglare till träningen? 2.Kommer alla dit av samma anledning? Skilj på vad de gör och vad

Läs mer

Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan. Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp

Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan. Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp Jana Söderberg www.janasoderberg.se jana@janasoderberg.se Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp Kungsbacka, 2018-11-08 Inom den moderna motivationspsykologin

Läs mer

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar

Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Ett nytt perspektiv i arbetet med barn och föräldrar Kurs för förskollärare och BVC-sköterskor i Kungälv 2011-2012, 8 tillfällen. Kursbok: Ditt kompetenta barn av Jesper Juul. Med praktiska exempel från

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Välkommen! Har du koll påp. din. Snacka med dina grannar Vad betyder ordet Självk för r dig? Hur kan vi utveckla. lvkänsla? sluta eller fortsätta

Välkommen! Har du koll påp. din. Snacka med dina grannar Vad betyder ordet Självk för r dig? Hur kan vi utveckla. lvkänsla? sluta eller fortsätta Välkommen! Vad är r Snacka med dina grannar Vad betyder ordet Självk lvkänsla för r dig? Har du koll påp din Vad är r Vad väljer v du att börja, b sluta eller fortsätta tta med? Vad är r egenskapen att

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

Dagens föreläsning. Grundläggande syn. Motivation och idrott: Att skapa en utvecklande idrottsmiljö

Dagens föreläsning. Grundläggande syn. Motivation och idrott: Att skapa en utvecklande idrottsmiljö Motivation och idrott: Att skapa en utvecklande idrottsmiljö Henrik Gustafsson 2013 Dagens föreläsning Myter om Vad är? Miljöns betydelse sklimatet Psykologiska behov och Vad göra för att stimulera? Grundläggande

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

Positiv psykologi och motivation: Att skapa en utvecklande inlärningsmiljö

Positiv psykologi och motivation: Att skapa en utvecklande inlärningsmiljö Positiv psykologi och motivation: Att skapa en utvecklande inlärningsmiljö Henrik Gustafsson 2011 Att motivera genom att framkalla rädsla kan fungera i ett kortare perspektiv för att få människor att genomföra

Läs mer

Bosse Larsson, www.tankvidare.nu

Bosse Larsson, www.tankvidare.nu 2010-09-27 Framgångsrik skola! Bosse Lårsson Åhörarkopior Föreläsning /workshop 23/9 2010 Feedback (mindset) 16:16 (habits of mind) och kreativt tänkande Bosse Larsson Tänk vidare.nu tänkvidare.nu 1. Vem

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

HÄLSA SOM STRATEGI. Inspirationsföreläsning med Per Gärdsell. Mars 2011

HÄLSA SOM STRATEGI. Inspirationsföreläsning med Per Gärdsell. Mars 2011 HÄLSA SOM STRATEGI Mars 2011 Inspirationsföreläsning med Per Gärdsell Inom ramen för hälsofrämjande skolutveckling anordnas varje år en inspirationsdag för förskolor och skolor i Laholm som arbetar med

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning.

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning. Finn din kärna Allt fler styr med självledarskap. Självkännedom och förmågan att kunna leda dig själv gör det lättare att kunna se klart och att leda andra som chef. Självledarskap handlar om att behärska

Läs mer

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform

TALLKROGENS SKOLA. Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLA Tallkrogens skolas ledord och pedagogiska plattform TALLKROGENS SKOLAS Ledord och pedagogiska plattform Tallkrogens skola Innehåll Tallkrogens skolas långsiktiga mål 3 Våra utgångspunkter

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Häremellan ligger ett universum av handlingsalternativ Mahatma Gandhi

Häremellan ligger ett universum av handlingsalternativ Mahatma Gandhi Jana Söderberg Föreläsning 13/5-13 Drömmar som drivkraft (Anteckningar av Johanna Pansera och Ingela Frän) Brist på drömmar leder till stor kollektiv påverkan. Vi måste medvetandegöra våra egna val och

Läs mer

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv.

Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Detta är vad som händer om du byter bort din drömmar, passioner och ditt liv. Hej, jag mitt namn John. Jag har inte velat posta det här, men nu har jag äntligen tagit mig modet att göra det. Jag måste

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Dra åt samma håll INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2013 EXECUTIVE SUMMARY. Föreläsningsanteckningar Susanne Pettersson 20 mars 2013 Oscarsteatern, Stockholm

Dra åt samma håll INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2013 EXECUTIVE SUMMARY. Föreläsningsanteckningar Susanne Pettersson 20 mars 2013 Oscarsteatern, Stockholm INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2013 EXECUTIVE SUMMARY Dra åt samma håll Föreläsningsanteckningar Susanne Pettersson 20 mars 2013 Oscarsteatern, Stockholm Text: Gabriella Morath Layout: Pelle Stavlind Dra åt

Läs mer

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Trygghet Glädje Ansvar Respekt och hänsyn Lärande/utveckling - På Fryx är trygghet centralt för en god arbetsmiljö för elever och vuxna. Vi har ett tillåtande klimat

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

Mikael Östberg micke@ledarskapscentrum.se 070 639 67 98

Mikael Östberg micke@ledarskapscentrum.se 070 639 67 98 Mikael Östberg micke@ledarskapscentrum.se 070 639 67 98 Evidensstyrka Vilken forskning ska man lita på? Stark Systematiska forskningsöversikter och meta-analyser: Den röda tråden, medelvärde av många studier.

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Vägen till en NY RelationsBlueprint...

Vägen till en NY RelationsBlueprint... Vägen till en NY RelationsBlueprint... Kommer du ihåg... sist gick vi igenom den viktigaste delen som kontrollerar din lycka, framgång och tillfredsställelse i kärleksfulla och passionerade relationer

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

Rektors ledarskap och skolans lärandemiljöer

Rektors ledarskap och skolans lärandemiljöer Rektors ledarskap och skolans lärandemiljöer Regional Skolledarkonferens om specialpedagogiska utmaningar 14 oktober 2015 Scandic Crown Göteborg Välkommen till skolledarkonferens! För sjunde hösten i rad

Läs mer

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Föreningsträdet Individen i centrum Handledning Aktiva 11 år Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp

Läs mer

Projektnätverk - Förändringsledning. Hur påverkar hjärnan mig som projektledare?

Projektnätverk - Förändringsledning. Hur påverkar hjärnan mig som projektledare? Projektnätverk - Förändringsledning Hur påverkar hjärnan mig som projektledare? 1 www.minspiro.se Hur motiverar man andra? Hur blir du motiverad? 1 Yttre och inre motivation Yttre motivation Handling ->

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

KUNDUNDERSÖKNING 2014 RAPPORT MT-GRUPPEN PERSONLIGT LEDARSKAP. 63 personer deltog i undersökningen. De ger 6,4 i genomsnittligt betyg (skala 1-7)

KUNDUNDERSÖKNING 2014 RAPPORT MT-GRUPPEN PERSONLIGT LEDARSKAP. 63 personer deltog i undersökningen. De ger 6,4 i genomsnittligt betyg (skala 1-7) KUNDUNDERSÖKNING 2014 RAPPORT MT-GRUPPEN PERSONLIGT LEDARSKAP 63 personer deltog i undersökningen De ger 6,4 i genomsnittligt betyg (skala 1-7) 98,3 % rekommenderar MT-gruppen 93,3 % presterar bättre 95

Läs mer

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar.

1. Jag har bra självkänsla och tycker om mig själv som jag är oavsett vad jag presterar. Balanshäftet, arbetsblad Nedanstående påståenden hjälper dig att hitta balans eller obalans i dig själv och din tillvaro just nu. Läs varje påstående lugnt och noggrant och försök att svara med det du

Läs mer

Engagerade medarbetare skapar resultat!

Engagerade medarbetare skapar resultat! Föreläsningsanteckningar Berit Friman, vd Dale Carnegie Sverige 11 februari 2015 Engagerade medarbetare skapar resultat! Berit Friman är en av Sveriges mest erfarna föreläsare och utbildare inom områdena

Läs mer

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE?

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Dale Carnegie Trainings ledarskapsguide: ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Lär dig motivera olika typer av medarbetare och bygg relationer som skapar entusiasm, motivation och engagemang på arbetsplatsen.

Läs mer

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun

Mentorskap ett sätt att utvecklas. Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun Mentorskap ett sätt att utvecklas Region Halland, Laholms kommun och Halmstads kommun 1. Vad är mentorskap? Historia Begreppet mentor har sin bakgrund i den grekiska mytologin. Mentor var den person som

Läs mer

INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2014. EXECUTIVE SUMMARY Njut av resan och prestera på topp

INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2014. EXECUTIVE SUMMARY Njut av resan och prestera på topp INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2014 EXECUTIVE SUMMARY Njut av resan och prestera på topp Föreläsningsanteckningar Aron Anderson Stockholm, Ingenjörshuset 15 oktober 2014 EXECUTIVE SUMMARY: Njut av resan och

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press.

Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Att vara förälder i Världens bästa? Att vara tennisförälder är inte alltid så lätt. Du ska engagera dig, men inte för mycket. Du ska stötta, men absolut inte sätta press. Det finns inga givna svar på hur

Läs mer

Undvika återkoppling. Avsätta för lite tid för våra medarbetare och vårt team

Undvika återkoppling. Avsätta för lite tid för våra medarbetare och vårt team Du har säkert hört talas om att våra misstag är våra bästa läromästare, men handen på hjärtat, vore det inte ganska skönt att slippa några av dem? Nedan har vi samlat ett axplock av de vanligaste misstag

Läs mer

Helena Hammerström 1

Helena Hammerström 1 Helena Hammerström 1 Behov 52 kort för att bli medveten om mänskliga behov Text: Helena Hammerström Design: Ewa Milunska Helena Hammerström Sociala Nycklar AB Vitkålsgatan 109 754 49 Uppsala www.socialanycklar.se

Läs mer

Lektion 2. Att göra en stretch. eller fördelen med att se sig själv som en amöba

Lektion 2. Att göra en stretch. eller fördelen med att se sig själv som en amöba Lektion 2 Att göra en stretch eller fördelen med att se sig själv som en amöba Utdrag ur Utrustad Johan Reftel, Kristina Reftel och Argument Förlag 2005 15 Att göra en stretch är att göra något som man

Läs mer

Böcker, e-böcker och föreläsningar. av John Steinberg

Böcker, e-böcker och föreläsningar. av John Steinberg Böcker, e-böcker och föreläsningar av John Steinberg Böcker, e-böcker, pdf-böcker av John Steinberg finns hos de flesta e-bokhandlare, till exempel Adlibris, Bokus och Bokon uppdelade på följande sätt:

Läs mer

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014

Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 Kursvärdering för ugl-kurs vecka 42 2014 1. Hur uppfattar du kursen som helhet? Mycket värdefull 11 Ganska värdefull 1 Godtagbar 0 Ej godtagbar 0 Utan värde 0 Ange dina viktigaste motiv till markeringen

Läs mer

Lyckas med digitala verktyg i skolan Pedagogik, struktur, ledarskap

Lyckas med digitala verktyg i skolan Pedagogik, struktur, ledarskap Lyckas med digitala verktyg i skolan Pedagogik, struktur, ledarskap Checklistor från boken, Gothia Fortbildning 2014 Kapitel 2. Pedagogisk grundsyn På en skala från 1 10 (där tio är bäst), hur långt tycker

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i förskolan? Bergsnäs Förskola För att lära sig att lyckas och att få prova olika saker. Experimentera För att stärka barnen så

Läs mer

Hitta styrkorna.! www.steinberg.se www.kvartssamtal.se www.facebook.com/johnsteinberg1

Hitta styrkorna.! www.steinberg.se www.kvartssamtal.se www.facebook.com/johnsteinberg1 Hitta styrkorna! www.steinberg.se www.kvartssamtal.se www.facebook.com/johnsteinberg1 Om John USA, bosatt i Sverige sedan 1971! Författare till 48 böcker om pedagogik, värderingar, ledarskap och påverkan!

Läs mer

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR?

VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Karl-Magnus Spiik Ky Självtroendet / sidan 1 VARFÖR ÄR DU SOM DU ÄR? Självförtroendet är människans inre bild av sig själv. Man är sådan som man tror sig vara. Självförtroendet är alltså ingen fysisk storhet

Läs mer

Anteckningar från Inspirationsdag för Hälsofrämjande förskole- och skolutveckling i Laholm hösten 2012

Anteckningar från Inspirationsdag för Hälsofrämjande förskole- och skolutveckling i Laholm hösten 2012 Anteckningar från Inspirationsdag för Hälsofrämjande förskole- och skolutveckling i Laholm hösten 2012 Den 17 augusti 2012 samlades 69 deltagare från hälsofrämjande förskolor och skolor i Missionshuset

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Välmående ger resultat VÄLKOMMEN! skolansnamn

Välmående ger resultat VÄLKOMMEN! skolansnamn Välmående ger resultat VÄLKOMMEN! skolansnamn VÄLMÅENDE GER RESULTAT Samarbete med svenska forskare Malin Rapp Pamela von sabljar Modul 1 - Introduktion och Människan Dagens upplägg & hålltider Check-in

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

sätt att berömma ditt barn för att bygga självkänsla och grit.

sätt att berömma ditt barn för att bygga självkänsla och grit. 10 sätt att berömma ditt barn för att bygga självkänsla och grit. Du vill berömma ditt barn när hon eller han gjort något bra. Men visste du att ditt beröm kan stjälpa mer än hjälpa? Här är 10 tips för

Läs mer

Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23

Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23 Ledarskap och förändringsarbete 10 p v 15-23 Två sanningar närmar sig varann. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv. Tomas Tranströmer Kursmål Du utvecklas

Läs mer

Ledarskap i klassrummet

Ledarskap i klassrummet Ledarskap i klassrummet Örebro 2010-12-01 Pernilla Starck pernilla.starck@telia.com 2010-12-02 1 Hörnsten 2 I klassrummet Ledarskap i klassrummet Att utveckla kunskaper om och erfarenheter av ett ledarskap

Läs mer

DD2458-224344 - 2014-12-19

DD2458-224344 - 2014-12-19 KTH / KURSWEBB / PROBLEMLÖSNING OCH PROGRAMMERING UNDER PRESS DD2458-224344 - 2014-12-19 Antal respondenter: 26 Antal svar: 18 Svarsfrekvens: 69,23 % RESPONDENTERNAS PROFIL (Jag är: Man) Det var typ en

Läs mer

EQ-programmet. Utbildning i medvetet självledarskap för ett helare och rikare liv

EQ-programmet. Utbildning i medvetet självledarskap för ett helare och rikare liv EQ-programmet Utbildning i medvetet självledarskap för ett helare och rikare liv EQ-programmet EQ-programmet handlar om hur du kan frigöra kraften och använda din fulla potential. En hög EQ, innebär att

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

tema lycka på lång sikt Positiv psykologi studerar det som fungerar.

tema lycka på lång sikt Positiv psykologi studerar det som fungerar. tema lycka på lång sikt Ta lyckan Positiv psykologi studerar det som fungerar. på allvar Gör mer av det som gör dig glad på sikt och mindre av det som ger snabba kickar. Lycka handlar om en ton i livet

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Ordförandeguide Uppdaterad: 2015-02- 18 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll... 1 Ordförandeposten... 3 Presidiet... 3 Styrelsen... 3 Styrelsemötet... 4 Ledarskapet... 4 Vad är ledarskap?... 4 Ledarskap i projekt... 5 Att utveckla sitt ledarskap... 6 Kommunikation...

Läs mer

Eskilstuna 2011-12-09 När kunskap och omsorg går hand i hand

Eskilstuna 2011-12-09 När kunskap och omsorg går hand i hand Eskilstuna 2011-12-09 När kunskap och omsorg går hand i hand Hälsofrämjande skolutveckling en gemensam satsning på kunskapsmål och sociala mål Hälsofrämjande skolutveckling Motivation, ett gott skolklimat,

Läs mer

Salutogent förhållningssätt och ledarskap

Salutogent förhållningssätt och ledarskap Salutogent förhållningssätt och ledarskap ETT SÄTT ATT STÄRKA ELEVMOTIVATIONEN Utvecklingsledare Tomelilla 1 Utvecklingsledare Tomelilla 2 Det du tänker om mig Så du ser på mig Sådan du är mot mig Sådan

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal UTVECKLINGSSAMTAL Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal Detta är ett stödmaterial för planering och förberedelser av utvecklingssamtal och innehåller tre delar: 1. Syfte med utvecklingssamtal 2.

Läs mer

HUR FÅR VI ALLA ELEVER ATT LYCKAS?

HUR FÅR VI ALLA ELEVER ATT LYCKAS? HUR FÅR VI ALLA ELEVER ATT LYCKAS? EVA PÅHLSSON Jag är 64-år och bor i Örebro och Stora Mellösa Jag har man, tre vuxna barn och två barnbarn Jag är mellanstadielärare som helst undervisar i matte Min viktigaste

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INLEDNING INTERAKTION: SAMVERKAN, SAMSPEL ELLER ÖMSESIDIG PÅVERKAN? Vad betyder det att något är interaktivt? Det är lite av ett modeord och många vill använda det. Många gånger

Läs mer

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening

Barn med specialbehov. 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Barn med specialbehov 4H Verksamhetsledardag, 25. mars, 2010 Psykolog Mikaela Särkilahti, Ord och Mening Struktur 1. Barn med specialbehov vad är det? 2. Teori- Olika typer av specialbehov -Inlärningen

Läs mer

FÖRBÄTTRINGSVÄGEN. Verktyg & inspiration för företagets utveckling. Helene Kolseth

FÖRBÄTTRINGSVÄGEN. Verktyg & inspiration för företagets utveckling. Helene Kolseth FÖRBÄTTRINGSVÄGEN Verktyg & inspiration för företagets utveckling Helene Kolseth Förbättringsvägen - Verktyg & inspiration för företagets utveckling Förbättringsvägen - Verktyg & inspiration för företagets

Läs mer

Övningar kommunikationsplattformen

Övningar kommunikationsplattformen Övningar kommunikationsplattformen Hisspitchen att prata om Scouterna på ett enhetligt sätt Hur visar vi bäst att Scouterna är aktiva, engagerande och äkta? Väcker du/vi associationer till spänning, gemenskap

Läs mer

Skola på vetenskaplig grund

Skola på vetenskaplig grund Det är inte vad du är född med som betyder något - utan hur du tänker! Skola på vetenskaplig grund Forskning om kvalitet i undervisning och lärande Tylösand 15-10-02 Fil dr Cris)na Robertson Scutellaria

Läs mer

Värsta hälsan typ. Foto: Filip Lendahls

Värsta hälsan typ. Foto: Filip Lendahls Foto: Filip Lendahls Ett diskussionmaterial för elever, föräldrar och personal utifrån rapporten Barns och ungdomars hälsa i Kronobergs län 2006 Välkommen till Värsta! Barns och ungdomars hälsa är en viktig

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen MEDARBETARSAMTAL vid miljöförvaltningen Medarbetarsamtal vid miljöförvaltningen Vi är alla anställda på miljöförvaltningen för att utföra ett arbete som ska leda till att verksamheten lever upp till målen

Läs mer

Myter om mästerskap - del 2: Vägen till mästerskap

Myter om mästerskap - del 2: Vägen till mästerskap Myter om mästerskap - del 2: Vägen till mästerskap Medfödd talang är en myt. Du kan bli en talang på vad som helst, menar professor K Anders Ericsson, som i över 30 år studerat mästerskap och vad som ligger

Läs mer

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap.

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap. LEDARSKAPETS SANNINGAR (Liber, 2011) James Kouzes är Barry Posner är båda professorer i ledarskap och i boken sammanfattar de det viktigaste de lärt sig efter att ha studerat framgångsrikt ledarskap i

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Skolan där alla elever får utveckla sin fulla potential!

Skolan där alla elever får utveckla sin fulla potential! Skolan där alla elever får utveckla sin fulla potential! Sammanhang Struktur och ordning Meningsfullhet Positivt sedd och uppmärksammad Vad händer? Vad händer med vätskenivån när isen smälter? A) Den sjunker

Läs mer

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom!

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom! ANTI-KOPPELDRAG KOPPELDRAG-SKOLAN En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder Innan du börjar träna Anti-Koppeldrag Transportuppsättning Transportuppsättningen är hemligheten bakom anti-koppeldragträningen!

Läs mer

CRASH COURSE I SCARF-MODELLEN FÖR DIG SOM LEDARE

CRASH COURSE I SCARF-MODELLEN FÖR DIG SOM LEDARE CRASH COURSE I SCARF-MODELLEN FÖR DIG SOM LEDARE YESbox Talent www.yesboxtalent.se info@yesboxtalent.se Vad används SCARF modellen till? SCARF modellen är ett tankeverktyg som gör dig medveten om de faktorer

Läs mer

Problematisk frånvaro Hemmasittare. Vilken benämning ska vi använda? Vad säger forskningen 2014-02-03

Problematisk frånvaro Hemmasittare. Vilken benämning ska vi använda? Vad säger forskningen 2014-02-03 Problematisk frånvaro Hemmasittare Miriam Lindström Föreläsare, handledare, speciallärare Vilken benämning ska vi använda? Hemmasittande Långvarig ogiltig frånvaro Skolk Skolvägran, (skolfobi), ångestrelaterad

Läs mer

En lärande organisation i dag och imorgon. Att leda i förändring

En lärande organisation i dag och imorgon. Att leda i förändring En lärande organisation i dag och imorgon. Att leda i förändring Vem är Myrtle Nestander? Rektor och förskolechef i Umeå kommun sedan 4 år tillbaka Grundutbildning MaNo lärare 4-9 Varit skolledare i 10

Läs mer

ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1

ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1 ADHD VAD OCH VARFÖR? EN FÖRELÄSNING AV OCH MED NICKLAS LARSSON 1 INNEHÅLL ADHD VAD OCH VARFÖR? JAG HAR ADHD VAD ÄR ADHD? SYMTOMEN IMPULSKONTROLLEN MISSFÖRSTÅDD OCH MISSLYCKAD RÄTT MILJÖ OCH STRATEGIER

Läs mer

Motivation för matematik

Motivation för matematik Matematik, Specialpedagogik Grundskola åk 1 3 Modul: Inkludering och delaktighet lärande i matematik Del 6: Matematikängslan och motivation Motivation för matematik Karolina Muhrman och Joakim Samuelsson,

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

KÄNSLORNA SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG

KÄNSLORNA SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG KÄNSLORNA SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG Dale Carnegie Training Whitepaper Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. Emotional_Engagement_062513_wpEMEA KÄNSLORNAS BETYDELSE

Läs mer

Sandåkerskolans plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan

Sandåkerskolans plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan 1(7) 2011-08-29 s plan för elevernas utveckling av den metakognitiva förmågan 18 august-20 december Steg 1: Ämnesläraren dokumenterar Syfte synliggöra utvecklingsbehov Ämnesläraren dokumenterar elevens

Läs mer

Utvärdering av gruppledarutbildning, ACT Att hantera stress och främja hälsa VT 2013

Utvärdering av gruppledarutbildning, ACT Att hantera stress och främja hälsa VT 2013 Utvärdering av gruppledarutbildning, ACT Att hantera stress och främja hälsa VT 2013 Här kommer en sammanfattning av utvärderingar från de som gick gruppledarutbildningen under våren 2013. Deltagarnas

Läs mer

program synapsen ledarskapsdagar i Halland

program synapsen ledarskapsdagar i Halland program synapsen ledarskapsdagar i Halland 16-17 april 2015 HoTel TYlÖsaNd Målgrupp: Chefer, ledare och politiker samt specialister inom Hr. Välkommen till 2015 års upplaga av synapsen, som är en etablerad

Läs mer

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Twitter: @anderswahlstrom

Anders Wahlström. Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Twitter: @anderswahlstrom Anders Wahlström Ansvarig för barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna Twitter: @anderswahlstrom Dåtid Först kom idrotten av män för män sen kom kvinnorna och sedan kom

Läs mer

Supportgrupper. Jessica Schmidt

Supportgrupper. Jessica Schmidt Supportgrupper Jessica Schmidt Bakgrund; Supportgrupper Sue Young, Hull i England Hur kan vi arbeta mot mobbning eller hur kan vi arbeta för vänskap? Traditionellt sätt att arbeta med mobbning har fokuserat

Läs mer

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det?

Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Vad innebär för dig att vara lycklig? Hur var det när du var lycklig, beskriv situationen? Hur kändes det när du var lycklig, sätt ord på det? Finns det grader av lycka? ICF s 11 färdigheter Etik och

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer