Aktuell information för säker arbetsmiljö i Norden Nr Tema: Låsbart. På bilden: Peter Karlsson, operatör vid SAABs växellådsfabrik i Göteborg.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Aktuell information för säker arbetsmiljö i Norden Nr 3 2004. Tema: Låsbart. På bilden: Peter Karlsson, operatör vid SAABs växellådsfabrik i Göteborg."

Transkript

1 Aktuell information för säker arbetsmiljö i Norden Nr Tema: Låsbart På bilden: Peter Karlsson, operatör vid SAABs växellådsfabrik i Göteborg. Night Train FMS: Snabbt som tåget - och lika säkert. Sid 2-3. Möt Robert Broström, mannen som talar med maskiner. Sid 12. Säkerhetsskolan nummer 21, om låsbara brytare. Sid

2 2 Redaktion Henrik Andersson, Helsingfors Björn Aronzon, Göteborg Bjørn Berntsen, Oslo Kristin Trollesborg, København Madeleine Wetterström, Göteborg Distribution Schmersal Nordiska AB Box Mölnlycke tel: fax: e-post: web: Innehåll Snabbt som tåget - och lika säkert! Sid. 2-3 Aktuell teknik Sid. 4-5 Skör produktion i säkert grepp Sid. 6-7 Snabbt som tåget - och lika säkert Night Train FMS är ett supereffektivt system för bearbetning, hantering och lagring av tunnplåt. Produktionen går som på räls och namnet ger bilden av ett godståg som rusar genom natten non stop men det här tåget saknar förare. Produktiviteten förklaras delvis med maskinsäkerhetssystemet. Öppnas en dörr stannar bara en liten del av produktionen hjulen står aldrig stilla samtidigt. Ett exempel på finsk sisu i ståltappning. Maskinsäkerhetsdagen 2004 Sid. 8-9 Säkerhetsskolan Sid Profilen: Robert Broström Sid. 12 Mässkalender 2004 DANMARK FINLAND 6-8/10 Tekniikka 2004 Jyväskylä SVERIGE 19-23/10 Tekniska Mässan Stockholm NORGE Tunnplåten behöver pressas, formas, klippas, figursågas, hålslås och böjas enligt konstens alla regler Maskinsäkerheten är livsviktig inte bara för kunden utan också för oss, säger Jukka Luopa, manager of electric designing departement vid Finn-Powers anläggning i Kauhava. Hög maskinsäkerhet är en avgjord konkurrensfördel. Och ju mer komplexa produktionssystemen blir ju mer svårkalkylerade konsekvenserna av oplanerade stopp blir desto intelligentare och smidigare säkerhetslösningar måste vi utveckla. Tung på tunn plåt Tunnplåt förekommer överallt, vanligtvis som höljen till kylar, frysar och spisar men även till ventilationssystem och skåp för telekommunikation. Användningsområdet är gränslöst. Förutsättningen är förstås att tunnplåten kan bearbetas och produceras både effektivt och mångfasetterat: den behöver pressas, formas, klippas, figursågas, hålslås och böjas enligt konstens alla regler.

3 3 Bilden t v: Input- och outputstationen både matar in och ut råvarukassetterna i materialhanteringssystemet. Powerlink styr vilka program och råvarukassetter som behövs för varje körning och kan även ändra köordningen och ge nya lagringsadresser vid behov. När köordningen är bestämd lagras den i centralminnet och produktionen startar. Night Train byter sedan material och kassetter och startar bearbetningsmaskinerna automatiskt. Systemet hanterar bl.a. stansoperationer, laserskärning, bockutrustning med mera. Efter bearbetning i de olika stationerna matas kassetterna med färdiga produkter tillbaks in i materialhanteringssystemet. Efter ett obemannat skift, exempelvis över natten, plockas de färdiga produkterna ut via in- och outputstationen. Finn-Power rankas bland världens absolut främsta tillverkare av avancerad utrustning för tunnplåtsbearbetning. Night Train skräddarsys som standard och kan till exempel även anpassas för kundens specialmaskiner. Säkra stopp på smart sätt Night Train omgärdas av ett säkerhetsnät med förreglade och låsta grindar till modulerna med bland annat hydrauliska maskiner och laserskärare. Öppnar man en grind bryts strömmen bara för ett mindre område och kunden får ett säkert stopp med minimal störning på produktionen, säger Jukka Luopa. Vi använder uteslutande Schmersals låssystem i vår produktion. Dom är gjorda för verkstadsindustrins krav och matchar vår egen höga kvalitet. Och designen är snygg. Tilltalande är också den smarta allt-iett-lösningen med handtaget integrerat i brytaren. Ju mer komplexa produktionssystemen blir desto intelligentare säkerhetslösningar krävs. Night Train omgärdas av ett säkerhetsnät med förreglade och låsta grindar till modulerna med bland annat hydrauliska maskiner och laserskärare.

4 4 Aktuell teknik STS säkerhetshandtag passar alla typer av svängbara skydd och öppnas som ett traditionellt dörrhandtag. Säkerhetshandtaget finns nu även för Schmersals klassiska nyckelbrytare, AZ 16/335 och AZM 161 (med lås). Med tanke på den tuffa behandling som skyddsgrindar till staket får utstå har det ofta varit tvunget att använda de mest robusta brytarna för dessa applikationer. Med STS säkerhetshandtag, som skyddar brytarna, kan även brytare för mer normal miljö användas. En styrning ser till att nyckeln alltid kommer rätt även om dörren har hängt sig något. Handtaget är fjäderbelastat och stan- Visas på Tekniska Mässan Monter A05:20 STS - Safety door handle system STS säkerhetshandtag passar alla typer av svängbara skydd och öppnas som ett traditionellt dörrhandtag nar automatiskt kvar i sin position efter att skyddsgrinden öppnats. Nyckeln är därmed indragen i en skyddad position och kan inte skadas även om någon slår igen dörren. På insidan av skyddsgrinden kan ett nödöppningshandtag monteras. Det används där skyddet är passerbart och någon kan tänkas bli instängd under drift. Med hjälp av handtaget kan skyddet snabbt öppnas från insidan. Monteringsplåtarna har förberedda långhål så att handtaget kan justeras in både horisontellt och vertikalt. Inga större ingrepp eller ombyggnader behöver göras och monteringen av säkerhetshandtaget blir därför enkel och snabb. Nödstopp och skyddsstopp i ett relä Visas på Tekniska Mässan Monter A05:20 Schmersals nya säkerhetsrelä löser problemet med separat nödstoppoch skyddsstoppskrets. Med serien SRB 202/400 kan både nödstopp och förreglande skydd övervakas individuellt. Respektive krets ansluts två-kanaligt på var sina ingångar och övervakas separat. Om nödstoppet aktiveras bryts samtliga utgångar. Om skyddsstoppet däremot aktiveras bryts endast en sek- tion av utgångarna. Både nödstoppsoch skyddsstoppskretsarna har egna resetfunktioner. Om ett skyddsstopp har utlösts behöver inte reset för nödstopp aktiveras. Säkerhetsreläet finns i flera versioner där bl.a övervakning av slutande/ brytande eller 2 brytande kontakter övervakas. Allt är inpackat på en bredd av 22,5 mm.

5 5 Visas på Tekniska Mässan Monter A05:20 AZM 200 Låsbart säkerhetshandtag med diagnostik Ergonomi och funktion har spelat en framträdande roll när Schmersals senaste låsbara säkerhetshandtag tagits fram. Handtaget är som på en vanlig dörr, ett vridhandtag. Det ger en naturlig och intuitiv funktion. Inifrån kan låset öppnas snabbt och enkelt med ett nödöppningshandtag utan att behöva låsa upp på något annat sätt. Handtaget fungerar på det självklara sätt som operatören förväntar sig att det ska göra och han kan snabbt och säkert lämna riskområdet. Tre stycken LED ger användaren information om låsets drifttillstånd och om det kan öppnas eller inte. AZM 200 ökar maskinens tillgänglighet genom den integrerade elektroniken. Med intelligent diagnostik blir felsökning både snabbare och enklare. Ett fel i systemet behöver inte leda till ett omedelbart stopp av maskinen. Istället ger en förvarningssignal besked om att det föreligger ett fel och att maskinen måste stannas. Maskinen kan därefter stannas med ett styrt och kontrollerat stoppkommando från styrsystemet innan säkerhetsutgångarna bryter upp. Säkerhetshandtaget är symmetriskt och passar därför både höger och vänsterhängda skyddsgrindar. Låsbulten övervakas med en ny typ av beröringslös säkerhetssensor, CSS 180, som tillåter en tolerans i höjdled på hela +/- 5 mm med handtaget låst. Det förenklar inte bara monteringen utan det ger också en säkrare funktion över en längre tid, eftersom skyddsgrindar som börjar hänga ned inte får samma inverkan på driften. AZM 200 med integrerad elektronik och ny sensor kan användas ensam i kategori 4 enligt EN och kan också seriekopplas med andra AZM 200 i samma kategori. Låset är självövervakande och utgångarna är kortslutningssäkra mot både jord och andra spänningar. Tävla & vinn en lyxmiddag! Har du läst tidningen kan du säkert svara på frågan nedan som berör låsbara brytare, temat för detta nummer av Positive Break. Kopiera sidan och faxa in ditt svar till oss senast den 20/11 så är du med i utlottningen av en lyxmiddag för två personer. Svaret och vinnaren publiceras på vår hemsida den 21/ TÄVLINGSFRÅGA: Vilken säkerhetskategori uppnås vid seriekoppling av flera AZM 200? (Ringa in det rätta svaret.) 1. kategori 2 X. kategori 3 2. kategori 4 Faxas till Namn:... Företag:... Adress:... Postnr:...Ort:... Tel:...Fax:

6 6 Skör produktion i säkert grepp Solcellstekniken förfinas ständigt och blir ett allt intressantare alternativ för elproduktion. I dag ligger solcellernas effektivitet, det vill säga andel av instrålat solljus som omvandlas till elenergi, runt 15 procent. Huvudkomponenten i solcellen är en cirka 0,2-0,3 millimeter tunn kiselskiva. Ju tunnare desto effektivare. Såväl en av världens främsta producenter av kiselskivor som tillverkare av produktionsutrustning för solcellspaneler, hittar man i vattenkraftens förlovade land, Norge. Linjen är cirka 22 meter lång och försedd med 13 säkerhetsgrindar Produktionen av de supertunna kiselskivorna ställer extrema precisionskrav. Vid Scanwafers fabriker i Glomfjord och Porsgrunn smälts kisel till kristalliserade block om 150 x 150 mm som trådsågas upp i skivor på 0,28 0,35 millimeter. Därefter rengörs de kraftigt nedsmutsade blocken i en kombinerad sorterings- och inspektionslinje. Fukthalten i processen är kritisk eftersom torra block obönhörligen klibbar ihop. Slutligen separeras och torkas skivorna och ytkvalitet och planhet kontrolleras minutiöst på optisk väg. Därefter sorterar och förpackar maskinen skivorna i askar om 50 st. Linjen producerar en skiva varannan sekund. En hand och en tumme räcker Sorterings- och inspektionslinjen tillverkas av Tronrud Engineering AS som utvecklar och levererar special- och standardmaskiner av alla tänkbara Bjørn Olai Dalsbotn uppskattar den integrerade brytaren i TG-handtaget, som gör det möjligt för operatören att öppna grinden med bara en hand. slag över hela världen. Fabriken ligger i Røyse 5 mil väster om Oslo. Hittills har man levererat fem sorterings- och inspektionslinjer för Scanwafer. Linjen är ca 22 meter lång och 3 meter bred, och försedd med 13 säkerhetsgrindar som förhindrar närkontakt med snabbrörliga servon. Alla Scanwafers säkerhetsgrindar utrustas med TG säkerhetshandtag, berättar Bjørn Olai Dalsbotn, elkonstruktör och inköpare av el- och säkerhetskomponenter vid Tronrud Engineering. Tack vare att brytaren är integrerad i handtaget kan operatören öppna grinden med ett enda handgrepp. Man trycker in den röda knappen och väntar tills maskinen stannat. En lysdiod tänds och grinden kan öppnas. Vid återstart trycker man bara in den gröna knappen. Vi är nu i färd med att konstruera

7 7 Maskinlinjen producerar en supertunn kiselskiva varannan sekund. Säkerhetsgrindarna är utrustade med TG säkerhetshandtag. nästa sorterings- och inspektionslinje för Scanwafer och bjuder på ytterligare en effektivisering, fortsätter Bjørn Olai Dalsbotn. Maskinlinjen består av totalt fyra celler, i dessa gör vi nu övergångar från det övergripande styrsystemet Profibus till lokala AS-i busskretsar, som förbinder handtaget och säkerhetskomponenterna. På så vis minskar vi ledningsdragningen och får en enklare och effektivare installation.

8 8 Från interaktion mellan människa och maskin till reviderad norm för maskinsäkerhet: Maskinsäkerhetsdagen 2004 För tredje året arrangerade Schmersal en seminariedag på temat maskinsäkerhet. Onsdagen den 2 juni inbjöds två experter inom var sitt aktuellt område. Robert Broström är civilingenjör och doktorand i teknisk psykologi med inriktning Människa- Maskin-Interaktion. Hasse Sjöström är forskare vid IVF Industriforskning och utveckling AB, som är ett slags gränssnitt mellan de svenska högskolorna och den tillverkande industrin. Sedan 1987 medverkar Hasse Sjöström som svensk expert i internationell standardisering på maskinsäkerhetsområdet. Gränssnitt och standardisering Robert Broström berättade om hur gränssnittet mellan människa och maskin interagerar och gick igenom teorier, definitioner, metoder för utvecklingsprocessen samt begränsningar och visioner för detta. Hasse Sjöström redogjorde för omarbetade direktiv och standarder, samt gav en djupare genomgång av den reviderade Säkerhetsrelaterade delar i styrsystem. Standarden EN från 1996 avser säkerhetsrelaterade delar i styrsystem för maskiner. Normen har nu reviderats av CEN (Comité Européen de Normalisation) och skickats på remiss under beteckningen EN ISO Ett skäl till omarbetningen är den ökade datoriseringen som gjort att centrala delar av styrsystemet inte täcks av EN De hemliga lådorna ska därmed bli transparenta! När EN-normerna revideras blir de numera också globala, därav beteckningen EN ISO. Att EN står främst betyder att normen har sitt ursprung i Europa.

9 9 Vi frågade experterna... Hasse Sjöström Kan det inte bli för mycket av det goda? Standardiseringsnormerna måste givetvis utvecklas hela tiden, inte minst med tanke på globaliseringen. Nackdelen är att komplexiteten också ökar, säger Hasse Sjöström. Så visst hade man önskat att det var enklare. Den enskilde maskinbyggaren får svårare att hänga med och blir mer beroende av specialister och leverantörer. För systemtillverkare och komponentleverantörer innebär det att kompetens blir ett ännu viktigare konkurrensmedel. I många fall behöver maskinbyggaren bara specificera prestationsnivå och kategori. Leverantören som översätter detta till den mest kostnadseffektiva lösningen får jobbet. Hämta dokumentation från de olika föreläsningarna på Akademin/ Säkerhetsdagen När det gäller maskinsäkerhet generellt förordar jag produktionsanpassad säkerhet. Produktionsutrustningen ska vara både effektiv och säker. Bygg alltså maskinen så att operatören inte vill manipulera skyddet. Det ska vara enklare att använda skyddet än att koppla bort det. Maskinen ska också bidra till att operatören trivs och finner mening med sitt jobb, och känner att han gör en insats både för sitt företag och sig själv. Då går lönsamhet och maskinsäkerhet hand i hand. Robert Broström Har Volvo något att lära maskinbranschen? Absolut! Samspelet mellan människa och maskin blir viktigare ju mer automationen och teknikinnehållet ökar. Och det är precis vad som händer i samhället i dag. Ju komplexare tekniken blir desto genomskinligare behöver systemen vara. Gränssnittens uppgift är att öka förståelsen för funktionen så att bilföraren eller operatören vet exakt vad som händer när denne gör en viss åtgärd. Ytterst handlar det ju om att förbättra säkerheten för människor i trafiken eller på verkstadsgolvet. Läs mer på sista sidan om Robert Broström, vår Profil i detta nummer av Positive Break. Bygg maskinen så att operatören inte vill manipulera skyddet! Ett fyrtiotal deltagare besökte i år Schmersals Maskinsäkerhetsdag, ett seminarie som nu blivit tradition. Årets seminarie är det tredje i raden. PB0403 JS.indd

10 10 Säkerhetsskolan 21: Låsbara brytare På ett förreglat öppningsbart skydd finns det ofta behov av att förhindra att ett stängt skydd öppnas. Ibland skall skyddet inte öppnas förrän den farliga rörelsen helt har avstannat. Eller så får produktionsprocessen inte avbrytas utan att den först har avslutats på ett korrekt sätt. Specifika säkerhetsbestämmelser som tas upp i gällande harmoniserande C-standarder beskriver hur låsbara nyckelbrytare skall integreras i maskinens säkerhetssystem. Om maskinen uppfyller dessa krav, uppfyller den samtidigt de grundläggande kraven i Maskindirektivet. Tillverkaren får avvika från C-standarden, men måste i så fall kunna visa att hans maskin är tillverkad så att den på ett likvärdigt sätt uppfyller kraven i Maskindirektivet. Om ingen C-standard finns tillgänglig för den specifika applikationen, kan tillverkaren använda sig av B-standarder för att få information angående användningen av låsbara nyckelbrytare. Beroende på vilken kategori enl. EN som skall uppfyllas ställs olika krav på styrsystemet. För de lägre kategorierna förlitar man sig på att säkerheten uppnås genom säkerhetstekniskt väl beprövade komponenter och principer, samt regelbunden testning för kategori 2. För kategori 3 och 4 krävs att ett enkelfel inte leder till förlust av säkerhetsfunktion samt att styrsystemet normalt måste övervakas. Vid övervakning av en låsbar förreglingsanordning måste man ställa samma krav som ställs på en förreglingsbrytare. Om låsfunktionen används för personsäkerhet, ska även själva låsanordningen övervakas med hjälp av en tvångsförd kontakt. Med en dubblering (redundans) av säkerhetskretsen uppnås det som i dagligt tal kallas tvåkanalighet eller ettfelssäkerhet. Det innebär att fel i en av kretsarna inte kommer att medföra att säkerhetsfunktion förloras. Elektrisk och fysisk dubblering En fullt ut genomförd dubblering innebär såväl elektrisk som fysisk dubblering. Elektrisk dubblering i en förreglingsbrytare uppnås genom att två kontakter i brytaren ansluts i varsin krets. Om en av kontakterna istället placeras i en andra brytare uppnås även fysisk dubblering. En sådan andra säkerhetsbrytare kan förhindra att kritiska fel i den låsbara brytaren, som t.ex. ett odetekterbart fel på den interna eller externa mekanismen, leder till förlust av säkerhetsfunktion. För applikationer där högre säkerhetskrav måste tillgodoses bör en andra säkerhetsbrytare användas för att uppnå fullständig redundans. Detta gäller även för applikationer med icke synliga faror som t.ex. radioaktivitet, elchocker med mera. Om installationen av en andra säkerhetsbrytare kan utelämnas måste avgöras i riskanalysen. Följande aspekter bör då övervägas: Om man har en korrekt och ordentlig skyddsanordning d.v.s. ett stabilt skydd med kraftiga mekaniska stopp, tillverkad för att fungera korrekt under maskinens hela livscykel. Om hänsyn tas till den maximalt tillåtna hållkraften och andra mekaniska begräns-

11 11 ningar för den låsbara nyckelbrytaren. Om nyckeln är monterad så att den ej lätt kan demonteras, helst i en dold position. Om nyckelbladet är tillverkat i ett stycke och inte består av plast eller gjutgods. Om den låsbara nyckelbrytaren har en felsäker låsfunktion. Även följande punkter bör observeras i samband med låsbara nyckelbrytare i applikationer med högre säkerhetskrav: För applikationer i kategori 4, måste ackumulering av fel övervägas. I vissa applikationer bör skyddsanordningar med elektromekanisk utrustning vara utrustade med en start-up test. Det vill säga att när låsbara nyckelbrytare används, måste dörren öppnas och stängas efter det att maskinen startats. Detta möjliggör upptäckten av dolda fel som förlorats genom att matningsspänningen stängts av. För applikationer i kategori 3 kommer vissa fel inte alltid att upptäckas om flera låsbara nyckelbrytare kopplas i serie. En ackumulering av fel i en låsbar nyckelbrytare kan i detta fall leda till förlorad säkerhetsfunktion. Ett fel i kretsen till en låsbar nyckelbrytare orsakad av kortslutning eller kabelbrott kan t.ex. döljas genom att man aktiverar en annan låsbar brytare. Detta måste man ta hänsyn till i riskanalysen. Om risken för kortslutning eller kabelbrott inte kan uteslutas genom speciell kabeldragning, rekommenderas att man använder säkerhetsrelä med kortslutningsövervakning. Den slutliga klassificeringen av en säkerhetslösning enligt EN kan bara fastställas när alla aspekter av den specifika applikationen har utvärderats. Läs mer om förreglande skydd med låsfunktion på under Akademin och Säkerhetsskolan, kapitel 2 och 3. Schmersal Danmark Torben Jensen har börjat som säljare hos Schmersal i Danmark där hans huvudansvar blir distrikten Torben Jensen Sydjylland, Fyn och Själland. Han kommer närmast från ett jobb som försäljningsingenjör på ABB och har också varit arbetsledare på BSH-Hvidevarer under ett antal år. En nyupptäckt passion för golf är den stora fritidssysselsättningen just nu. Annars är det fotboll som gäller, plus enkla saker som att njuta av en bit god mat och ett gott vin självklart också min son, som är tolv år och som jag tillbringar så mycket tid med som möjligt, berättar han. Vi hälsar Torben välkommen till det nordiska teamet. PersonalnyttNy säljare hos Vem vann cykeln? Aldrig förr har redaktionen fått så många svar som på bildgåtan i förra numret! Bland den stora skörden av rätta svar har vi nu dragit fyra lyckliga vinnare, som samtliga kan gratuleras till vinsten av en cykel Merida Crossway Vi vann! Kari Thernström, Ronneby Kasper Hartung, Espergærde Erik Hjertaas, Røyse Erkki Paananen, Tampere Det rätta svaret, som för övrigt finns att hitta på vår hemsida, lyder: SLG 415. Grattis och cykla lugnt!

12 AVSÄNDARE: Schmersal Nordiska AB Box 176 S Mölnlycke B SVERIGE PORTO BETALT PORT PAYÉ profilen Hans uppgift är att underlätta samspelet mellan människan och de alltmer tekniskt sofistikerade maskinerna. Dåliga gränssnitt märks, de bra syns inte, menar Robert Broström, expert på Människa-Maskin-Interaktion. Mannen som talar med maskiner Robert Broström Säkerhet som ledstjärna Vissa biltillverkare maximerar de tekniska finesserna. Vi på Volvo arbetar med att balansera funktionsmängden i förhållandet till våra säkerhetskrav. Alla gränssnitt som utvecklas måste ha en säkerhetsmässig orsak. Ett exempel är Intelligent Driver Information System (IDIS) som finns i nya S40. Systemet hindrar den integrerade mobiltelefonen att ringa vid olämpliga tillfällen som under omkörning, kraftiga inbromsningar, svängar och liknande. Robert Broström är norrlänningen som blev göteborgare med lägenhet i hamnen och folkbåt utanför köksfönstret. Lediga stunder avnjuts helst till sjöss med frun och sonen Felix. Robert är civilingenjör och doktorand i teknisk psykologi och jobbar på Driver Information & Interaction Design vid Volvo Personvagnar på Lindholmen Science Park inte långt hemifrån. Bra gränssnitt märks inte Bra teknik har egentligen inget värde, om man inte förstår hur den ska användas, menar Robert. Huvuduppgiften för oss som arbetar med gränssnitt är att underlätta samspelet mellan människan och de alltmer tekniskt sofistikerade maskinerna. Men även till synes enkla saker behöver god design. Man ska kunna se på en dörr om den går utåt eller inåt, man ska inte behöva rycka och dra. Dåliga gränssnitt märks, de bra däremot syns inte eftersom de fungerar som vi förväntat oss. Enbart nytta räcker inte Ett vanligt argument i PC- och telekomsfären är användarvänlighet. Argumentet är lätt att ta till sig eftersom produkterna är tekniskt komplicerade. Visst är användarvänligt bra men levererar apparaten ingen nytta, hjälper inte enkelt handhavande, menar Robert. Upplevs nyttan däremot tillräckligt stor kan man i vissa fall acceptera ett visst krångel. Ta SMS-funktionen hos mobiltelefonen som exempel. Dom flesta har inga svårigheter med att läsa ett textmeddelande, men alla kan inte lika snabbt och lätt sätta ihop ett svarsmeddelande. I en bil är det svårt att acceptera denna kompromiss. Säkerheten kräver att alla funktioner som ska hanteras under körning är uppenbara. Regler för design En människas uppfattningsförmåga beror på situationen. Vid extrema händelser uppstår ofta tunnelseende, det vill säga synfältet begränsas. Är man stressad kan man drabbas av kognitivt tunnelseende som innebär att man läser fel eller missuppfattar information. Sånt måste vi ta hänsyn till vid utformningen av gränssnitt. Och det finns allmängiltiga regler för hur man använder färger, former och symboler. Antag att du vill få folk att stanna vid en viss plats. Enklast är att texta STOPP på en lapp, men alla kommer inte att stanna. Då kan du förstärka budskapet genom att använda röd text. Vill man sedan skärpa tydligheten ytterligare kan man koppla till en ljudsignal och så vidare. Att skapa ett överflöd av information för att engagera flera sinnen kallas redundans. Så det bästa är att sätta upp ett riktigt stoppljus den signalen förstår alla.

13 Faxsvar till Schmersal Nordiska AB Ja tack, sänd mig kostnadsfritt information om: m Säkerhetsreläer m AZM 200 m Säkerhetsbuss AS-i m TG säkerhetshandtag m Låsbara brytare m EX/Atexprodukter m STS-Safety door m Nyckelbrytare handle system m Beröringsfria m SRB 202/400 säkerhetsbrytare Sänd mig kostnadsfritt: m ATEX-direktivet för producenter av utrustning, 94/9/EG m ATEX-direktivet för användare 1992/2/EG m Kortformskatalog maskinsäkerhet 2003, svenska m CD-ROM, samlingskatalog över Schmersals produkter m Schmersals faktahäfte om maskinsäkerhet, svenska Machine Safety in the European Community m Jag beställer Schmersals tekniska handbok, pris: 565:-. Engelska. Övriga produkter: m Jag önskar mer information om Skicka även Positive Break till: Namn: Företag: Adress: Postnr: Ort: Tel: Fax: Nej tack! m Jag vill inte ha Positive Break i fortsättningen. Avsändare Namn: Befattning: Företag: Adress: Postnr: Ort: Tel: Fax: Schmersal Nordiska AB. Box 176, Mölnlycke.Tel: , Fax:

14 Faxsvar till

Maskinsäkerhet En väg mot säker maskin

Maskinsäkerhet En väg mot säker maskin Andreas Wikström, ABB AB, Jokab Safety Maskinsäkerhet En väg mot säker maskin May 22, 2015 Slide 1 Kort om mig. Varför?? Dagsläge, vad gäller?? Introduktion ABB Jokab Safety May 22, 2015 Slide 2 Svensk

Läs mer

Originalbruksanvisning AS-i Safety-kretskort E7015S 7390842/00 07/2010

Originalbruksanvisning AS-i Safety-kretskort E7015S 7390842/00 07/2010 Originalbruksanvisning AS-i Safety-kretskort E7015S 7390842/00 07/2010 Innehåll Säkerhetsanvisningar 3 Installation/idriftsättning 4 Montering/elektrisk anslutning 5 Reaktionstider 8 Anmärkning angående

Läs mer

Företagspresentation

Företagspresentation Företagspresentation Vi bryter branschens mönster varje dag Under ett och samma tak levererar vi pneumatik, industriventiler, linjärteknik och profiler En unik mix av produktprogram Öbergs - en oberoende

Läs mer

Tema: AS-i Safety at Work. Hos Hydro hänger säkerheten på en gul tråd. Sid 3-5.

Tema: AS-i Safety at Work. Hos Hydro hänger säkerheten på en gul tråd. Sid 3-5. Aktuell information för säker arbetsmiljö i Norden Nr 1 2005 Hos Hydro hänger säkerheten på en gul tråd. Sid 3-5. Tema: AS-i Safety at Work En kapabel kabel ersätter många långa. Sid 9. Dags att anmäla

Läs mer

Kaba TouchGo Bekväm säkerhet

Kaba TouchGo Bekväm säkerhet Kaba TouchGo Bekväm säkerhet Med det elektroniska låset Kaba TouchGo TM slipper du leta efter nyckeln. Det räcker med att du rör vid dörrhandtaget för att dörren skall låsas upp utan nyckel eller bricka.

Läs mer

Funktion. Katastrofskyddet är ett sk. självövervakande katastrofskydd med en redundant, elektronisk tvåkanalskonstruktion.

Funktion. Katastrofskyddet är ett sk. självövervakande katastrofskydd med en redundant, elektronisk tvåkanalskonstruktion. Drift- och skötselanvisning. Katastrofskydd ERK-S Självövervakande katastrofskydd typ ERK-S. Apparatskåp. Apparatskåpet är i plug-in-utförande, för vägg eller panelmontage (litet rack). Det består av strömförsörjningsenhet

Läs mer

SÄKERHETSPRODUKTER. Produktöversikt ABB Jokab Safety

SÄKERHETSPRODUKTER. Produktöversikt ABB Jokab Safety SÄKERHETSPRODUKTER Produktöversikt ABB Jokab Safety Vi erbjuder ett komplett program med produkter och lösningar för maskinsäkerhet. Quick-Guard staketsystem för att förhindra obehörig åtkomst Inca nödstoppsknapp

Läs mer

Bygg med Vision. HomIQ

Bygg med Vision. HomIQ HomIQ Beskrivning: Har du åkt hemifrån och är orolig att du kanske glömt spisen på? Med HomIQs nya system får du full kontroll över el, värme och larm i huset, genom ett knapptryck på din PC, ipad, iphone

Läs mer

MODUL-SYSTEM EXTRA LÅNGA LÅDOR FÖR TUNG OCH OTYMPLIG LAST

MODUL-SYSTEM EXTRA LÅNGA LÅDOR FÖR TUNG OCH OTYMPLIG LAST MODUL-SYSTEM EXTRA LÅNGA LÅDOR FÖR TUNG OCH OTYMLIG LAST LÖSNINGEN FÖR ICK-US,VANS OCH ERSONBILAR Som professionell användare ställer du säkert höga krav på effektivitet under din arbetsdag och ofta ingår

Läs mer

Dags att byta port? Allt du behöver veta när du funderar på att byta! Vi gör det lätt.

Dags att byta port? Allt du behöver veta när du funderar på att byta! Vi gör det lätt. Dags att byta port? Allt du behöver veta när du funderar på att byta! Vi gör det lätt. Välj en leverantör som passar dig Det kan vara viktigare än du tror! Hur mår din port? Kanske är det uppenbart dags

Läs mer

Säkra maskiner. om regler för maskiner

Säkra maskiner. om regler för maskiner Säkra maskiner om regler för maskiner Varför har vi regler för maskiner? Regler behövs för att vi ska ha säkra maskiner som inte orsakar olyckor. För att kunna ha fri rörlighet på marknaden inom EU gäller

Läs mer

Swing-Gate. ECO B/S Installation av Swing Gate

Swing-Gate. ECO B/S Installation av Swing Gate Swing-Gate ECO B/S Installation av Swing Gate Generellt Nedanstående manual berör installation av motorer som omfattas av SKANDIMATIK`S produktprogram. Kontrollpanelen innehåller följande EU standarder:

Läs mer

Styrsystemlösningar. Katalog nr PDE2523SLSE-ca

Styrsystemlösningar. Katalog nr PDE2523SLSE-ca Styrsystemlösningar Katalog nr PDE2523SLSE-ca Vem erbjuder den effektivaste lösningen? SPECIFIKATIONER Uppbyggnad på platsen STEG 1 Kretskonstruktion STEG 6 Mekanisk konstruktion STEG 3 Specificera komponenterna

Läs mer

Tyristoraggregat ECS SEMI 40-160A

Tyristoraggregat ECS SEMI 40-160A Sida 1 (8) Tyristoraggregat ECS SEMI 40-160A Svensktillverkad tyristorstyrning av hög kvalitet! Tyratronic Automation AB tillverkar och säljer tyristorstyrning av hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser!

Läs mer

Fastighetsboxar till alla flerfamiljshus 2011. Så här gör du för att installera boxar i din fastighet. no:1

Fastighetsboxar till alla flerfamiljshus 2011. Så här gör du för att installera boxar i din fastighet. no:1 Fastighetsboxar till alla flerfamiljshus 2011. Så här gör du för att installera boxar i din fastighet. no:1 Från brevinkast till fastighetsboxar nu börjar övergången. Före år 2011 ska alla flerfamiljshus

Läs mer

Sov gott! SICK LifeTime Service - Tjänster för en god nattsömn

Sov gott! SICK LifeTime Service - Tjänster för en god nattsömn Sov gott! SICK LifeTime Service - Tjänster för en god nattsömn KONSULTATION 2011 2012 2013 2014 2015 Från dröm till verklighet Med läget under kontroll får du en säker och effektiv produktion. Då kan du

Läs mer

Operatördialog. Harmony 2011-08-31

Operatördialog. Harmony 2011-08-31 Operatördialog Harmony Manual, enkel programmering Harmony XB4R,XB5R, trådlös och batterifri tryck knapp 2011-08-31 Schneider Electric Sverige AB Huvudkontor: Box 1009, Eskilstunavägen 7 SE-611 29 Nyköping,

Läs mer

Datablad - SE-304C. Beställningsinformation. Godkännande. Klassificering. Globala egenskaper :30:51h

Datablad - SE-304C. Beställningsinformation. Godkännande. Klassificering. Globala egenskaper :30:51h 26.12.2018-22:30:51h Datablad - SE-304C Säkerhetsrelaterad taktil sensor / Säkerhetslist / säkerhetsrelä för övervakning av säkerhetslisterna Rekommenderad typ För övervakning av 1... 4 säkerhetslist(er)

Läs mer

Diskussion och samtal om erfarenheter från sågverksprojekt vad tänka på?

Diskussion och samtal om erfarenheter från sågverksprojekt vad tänka på? Diskussion och samtal om erfarenheter från sprojekt vad tänka på? - Diskussion med funderingar som var och hur börjar vi och i vilken ordning skulle man kunna arbeta? Människa Teknik - Organisation Tekniska

Läs mer

Ombyggnader Vi ger din gamla press ett nytt, produktivt liv. Oavsett fabrikat.

Ombyggnader Vi ger din gamla press ett nytt, produktivt liv. Oavsett fabrikat. AP&T CUSTOMER SERVICE Ombyggnader Vi ger din gamla press ett nytt, produktivt liv. Oavsett fabrikat. Börjar din gamla press eller produktionslinje att tappa stinget, kan det vara dags att fundera på en

Läs mer

ASSA Vinga. En komplett handtagsserie. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

ASSA Vinga. En komplett handtagsserie. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA Vinga En komplett handtagsserie ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA Vinga-serien Tillsammans med arkitekten Pelle Wester har ASSA OEM tagit fram en ny komplett serie dörr-

Läs mer

ASSA RX WEB. Snabbt - Enkelt - Kostnadseffektivt passersystem. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1

ASSA RX WEB. Snabbt - Enkelt - Kostnadseffektivt passersystem. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 ASSA RX WEB Snabbt - Enkelt - Kostnadseffektivt passersystem ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 En tryggare arbetsplats för alla En person som känner sig trygg på sin arbetsplats

Läs mer

Nya Maskindirektivet - Maskiner (AFS2008:3)

Nya Maskindirektivet - Maskiner (AFS2008:3) Säkerhet Allmänt om maskinsäkerhet Nya Maskindirektivet - Maskiner (AFS2008:3) Alla maskiner som tillverkas eller tas i bruk från och med 2009-12-29 skall uppfylla kraven i maskindirektivet. Maskindirektivet

Läs mer

Industriell automation

Industriell automation Industriell automation Under ett och samma tak levererar vi komponenter och system inom pneumatik, linjärteknik, profilsystem, elektriska driv- och styrsystem DET ÄR BARA FANTASIN SOM BEGRÄNSAR MÖJLIGHETERNA

Läs mer

Bruksanvisning i original. Vital 2 och Vital 3. Användarmanual

Bruksanvisning i original. Vital 2 och Vital 3. Användarmanual Bruksanvisning i original Vital 2 och Vital 3 Användarmanual Swedish v1b 2TLC172219401_B Allmänt Vital bygger på ett enkanaligt säkerhetskoncept där ett flertal säkerhetskomponenter (t.ex. givare) kan

Läs mer

Framgång med. robotautomation

Framgång med. robotautomation Framgång med robotautomation Snabb, noggrann och beröringsfri mätning med laser. - Fogsökning - Kvalitetskontroll - Mätning LMI Technologies AB Tel: 031 3 36 25 10 www.lmint.com Så många skäl att automatisera

Läs mer

Utmärkt! Lösningar för klara och tydliga installationer

Utmärkt! Lösningar för klara och tydliga installationer Utmärkt! Lösningar för klara och tydliga installationer Utmärkta in Dagens installationer blir alltmer komplexa. Traditionella kraftinstallationer ska samsas med nätverk och bussystem. I framförallt kommersiella

Läs mer

Med rätt kunskap kommer man långt.

Med rätt kunskap kommer man långt. PRODUKTION Med rätt kunskap kommer man långt. Har du egna byggprodukter att utveckla eller legotillverka? Vänd dig med förtroende till Arqdesign Produktion! Vi vet hur viktigt det är att allt material

Läs mer

INSTALATION GSM-A4. A4 Ins 3 jan -01

INSTALATION GSM-A4. A4 Ins 3 jan -01 GSM-A4 1 2 3 4 U1 U2 E + - INSTALATION Hellmertz Elektronik AB Sjötorpsvägen 8 Box 5 S-230 42 Tygelsjö E-Post Info@Hellmertz.se Tel: 040-466355 Fax: 040-466353 Preliminär! Version: 3.00 Datum: 4 okt 2000

Läs mer

Innovation för system integration

Innovation för system integration Innovation för system integration PERFORMANCE MADE SMARTER PR-bakplan En användarvänlig och tillförlitlig montagelösning mellan DCS/PLC/SIS systemet och isolatorer/i.s. gränssnitten TEMPERATUR EX GRÄNSSNITT

Läs mer

Säkrare sågverk när Setra sätter standard

Säkrare sågverk när Setra sätter standard Reportage Säkerhet i träindustrin Säkrare sågverk när Setra sätter standard Träindustrin är en av de farligaste branscherna att arbeta i. Arbetsmiljöverket ställer krav på en förändring och landets sågverk

Läs mer

Hi-O. Intelligent teknologi för dörrmiljöer. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

Hi-O. Intelligent teknologi för dörrmiljöer. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. Hi-O Intelligent teknologi för dörrmiljöer ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. 1 Vad är Hi-O? Innehåll Hi-O, Highly intelligent opening, är en standardiserad teknologi som gör att

Läs mer

Energibolag. Säker behörighet på distans. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions

Energibolag. Säker behörighet på distans. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Energibolag Säker behörighet på distans ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Säkerhetslösning för energileverantörer Energibolagen har höga säkerhetskrav och arbetar intensivt med att

Läs mer

Välkommen till spännringarnas fantastiska värld. Information om Rosengrens spännringar och de möjligheter vi skapar för våra användare.

Välkommen till spännringarnas fantastiska värld. Information om Rosengrens spännringar och de möjligheter vi skapar för våra användare. Välkommen till spännringarnas fantastiska värld. Information om Rosengrens spännringar och de möjligheter vi skapar för våra användare. Den geniala idén! Förslutning av fat för vår kund Crown Pakkus OY

Läs mer

Trådlös Styrning För Båtar med Autopilot/Drivenhet Användarmanual & Installationsanvisningar

Trådlös Styrning För Båtar med Autopilot/Drivenhet Användarmanual & Installationsanvisningar Trådlös Styrning För Båtar med Autopilot/Drivenhet Användarmanual & Installationsanvisningar 1 Innehållsförteckning Viktigt...3 1 Inledning...4 2 Installation...4 2.1 Paketets Innehåll...4 2.2 Verktyg

Läs mer

Kaba TouchGo Bekväm säkerhet. Beröring är nyckeln till dörren

Kaba TouchGo Bekväm säkerhet. Beröring är nyckeln till dörren Kaba TouchGo Bekväm säkerhet Beröring är nyckeln till dörren Trött på att leta efter nycklarna? Med det elektroniska låset Kaba TouchGo slipper du leta efter nyckeln. Det räcker med att du rör vid dörrhandtaget

Läs mer

Varför har vi regler för maskiner?

Varför har vi regler för maskiner? Säkra maskiner Varför har vi regler för maskiner? Regler behövs för att vi ska ha säkra maskiner som inte orsakar olyckor. För att kunna ha fri rörlighet på marknaden inom EU gäller gemensamma regler

Läs mer

Vinn en cykel! Sid 11.

Vinn en cykel! Sid 11. Aktuell information för säker arbetsmiljö i Norden Nr 2 2004 Virtuell skyddsbur ökar säkerheten Med det virtuella robotskyddet skapas helt nya möjligheter. Sid 2-3. Maskindirektivet ger färre olyckor Statistiken

Läs mer

Instruktionsbok. Program ExciControl Admin för ExciControl 16-16

Instruktionsbok. Program ExciControl Admin för ExciControl 16-16 Instruktionsbok Program ExciControl Admin för ExciControl 16-16 ExciControl Innehåll ExciControl 16-16 styrenhet 1 Inledning Sida 1 1.1 Systemöversikt 1 2 Säkerhetsföreskrifter 2 2.1 Allmänna säkerhetsföreskrifter

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

BERKEL SKÄRMASKIN MODELL 834EPB

BERKEL SKÄRMASKIN MODELL 834EPB BERKEL SKÄRMASKIN MODELL 834EPB Utgåva Juni 08 ett vassare val FÖRSÄLJNING 08-53470150/FAX 08-53470169 SERVICECENTER 08-53470155/FAX 08-53470169 RESERVDELAR 08-53470160/FAX 08-53470169 www.abwe.se eller

Läs mer

De grundläggande hälso- och säkerhetskraven och CE-märket

De grundläggande hälso- och säkerhetskraven och CE-märket Att köpa maskiner Att köpa maskiner De grundläggande hälso- och säkerhetskraven och CE-märket EU:s maskindirektiv är överfört till svenska regler, huvudsakligen i Arbetsmiljö verkets föreskrifter, Maskiner,

Läs mer

L 200/2 Europeiska unionens officiella tidning 25.7.2013

L 200/2 Europeiska unionens officiella tidning 25.7.2013 L 200/2 Europeiska unionens officiella tidning 25.7.2013 1. En elektronisk styrenhet för en driftsspänning av högst 1 000 V (så kallad ABS-styrenhet) som en del av det elektroniska kontrollsystemet i ett

Läs mer

Svensk Bruksanvisning

Svensk Bruksanvisning Svensk Bruksanvisning OBSERVERA!! Innan du använder denna apparat rekommenderar vi att du noggrant läser igenom denna bruksanvisning samt alla säkerhetsföreskrifter. Mycket nöje med denna apparat. VARNING:

Läs mer

VAKA. En ny generation passersystem

VAKA. En ny generation passersystem VAKA En ny generation passersystem VAKA En ny generation passersystem VAKA är ett passersystem avsett för såväl företag och förvaltningar som flerbostadsfastig heter. Istället för nycklar, som alltför

Läs mer

DIN LÖNSAMHET ÄR VÅR DYGD

DIN LÖNSAMHET ÄR VÅR DYGD DIN LÖNSAMHET ÄR VÅR DYGD Trots vår ödmjukhet kan vi stolt konstatera att vi ställer en av Skandinaviens modernaste och mest automatiserade produktionsanläggningar i branschen till ditt förfogande. För

Läs mer

AGILE och. Skjutdörrar för inomhusbruk Manuella eller automatiska

AGILE och. Skjutdörrar för inomhusbruk Manuella eller automatiska AGILE och CS 80 Magneo Skjutdörrar för inomhusbruk Manuella eller automatiska Agile och CS 80 Magneo AGILE och CS 80 Magneo Manuella och automatiska skjutdörrar Praktiska och utrymmesbesparande inomhuslösningar.

Läs mer

3. Kartläggning av kundens röst

3. Kartläggning av kundens röst 3. Kartläggning av kundens röst 3.1 Kartlägg användarens röst Två kundundersökningar utfördes i Göteborg för att kunna identifiera sådana krav som inte ABAS Protect AB redan har identifierats och för att

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL SESAM 800 MOBIL BAKGAVELLYFT 942913-000 -C0

ANVÄNDARMANUAL SESAM 800 MOBIL BAKGAVELLYFT 942913-000 -C0 ANVÄNDARMANUAL SESAM 800 MOBIL BAKGAVELLYFT 942913-000 -C0 2 (16) Innehåll 1 Introduktion 3 2 Omfattning 3 3 Teknisk specifikation 4 4 Kort beskrivning av systemet 5 4.1 Mottagare 5 4.2 Sändare 5 5 Beskrivning

Läs mer

SMISSLINE TP Touch proof system Säkerhet under spänning

SMISSLINE TP Touch proof system Säkerhet under spänning SMISSLINE TP Touch proof system Säkerhet under spänning Ström bakom galler Världens säkraste plug-in system Liten orsak, stor effekt: SMISSLINE TP är världens första plugin system som möjliggör in- och

Läs mer

ISODOOR INDUSTRI TAKSKJUTPORTAR. www.demex.se

ISODOOR INDUSTRI TAKSKJUTPORTAR. www.demex.se ISODOOR INDUSTRI TAKSKJUTPORTAR www.demex.se ISO-omfånget på takskjutportarna är resultatet av den mest moderna design och tillverkningsteknik som för närvarande finns tillgänglig. Dessa dörrar är robusta

Läs mer

Elektroniska styrsystem enklare än någonsin

Elektroniska styrsystem enklare än någonsin Elektroniska styrsystem enklare än någonsin Robust och smidig maskinstyrning med intelligent elektronik IQAN-TOC2 genvägen till framtiden Lättspecificerat Lättinstallerat Enkel inställning Enkel diagnostik

Läs mer

Fallstudie Lars Höglund AB

Fallstudie Lars Höglund AB Hösten 2004 Fallstudie Lars Höglund AB En fallstudie inom IVA-projektet Produktion för Konkurrenskraft på uppdrag av panelen Framtida Produktionssystem. INNEHÅLLSFÖRTECKNING LARS HÖGLUND AB, TÖCKSFORS...1

Läs mer

SE... LP8 Lyftplattform. Vers. 3.00

SE... LP8 Lyftplattform. Vers. 3.00 SE.... LP8 Lyftplattform Vers. 3.00 LP8 Lyftplattform Artikelnr.: 3091xx 1.00... Syfte och användning.... 3 1.01...Tillverkare...3 1.02...Syfte och användning...3 1.03...Viktigt/varningar...4 1.04...Komponenter...5

Läs mer

Operatördialog. Harmony. Manual, enkel programmering Harmony XB4R,XB5R, trådlös och batterifri tryck knapp

Operatördialog. Harmony. Manual, enkel programmering Harmony XB4R,XB5R, trådlös och batterifri tryck knapp Operatördialog Harmony Manual, enkel programmering Harmony XB4R,XB5R, trådlös och batterifri tryck knapp 2014-10-02 Schneider Electric Sverige AB Huvudkontor: Box 1009, Eskilstunavägen 7 SE-611 29 Nyköping,

Läs mer

Flexi Kontrollmodul. Bruksanvisning. Innehållsförteckning. 1. Introduktion och tekniska specifikationer 1

Flexi Kontrollmodul. Bruksanvisning. Innehållsförteckning. 1. Introduktion och tekniska specifikationer 1 Flexi Kontrollmodul Bruksanvisning Innehållsförteckning 1. Introduktion och tekniska specifikationer 1 2. Allmän beskrivning av display och manöverknappar 2 3. Inställning av Flexidrift 3 4.Inställning

Läs mer

SA TER Vision Center. SAUTER Vision Center. håller dig uppdaterad.

SA TER Vision Center. SAUTER Vision Center. håller dig uppdaterad. SA TER Vision Center SAUTER Vision Center håller dig uppdaterad. Modern fastighetsautomation blir alltmer komplex men, tack vare SAUTER Vision Center, så är konsten att övervaka systemet ganska enkel.

Läs mer

Välkommen till en värld av stängsel WIŚNIOWSKI

Välkommen till en värld av stängsel WIŚNIOWSKI Tomtstaket Välkommen till en värld av stängsel WIŚNIOWSKI Under 25 år har vi tillverkat stängsel med passion. Firmans namn WIŚNIOWSKI kommer från namnet på dess grundare och ägare - Andrzej Wiśniowski.

Läs mer

Konstruera för framtiden

Konstruera för framtiden Konstruera för framtiden Effektivare maskinstyrning med intelligent elektronik IQAN gör framtiden möjlig Avancerat men ändå enkelt varje konstruktörs önskedröm Traditionella, separata maskinstyrsystem

Läs mer

Härliga hörselskydden Hilma

Härliga hörselskydden Hilma Härliga hörselskydden Hilma Styla hörselskydden med lysande antenner! Se en film på produkten: http://youtu.be/o21ps-3j4qo Vilket material behöver man? Hörselskydd Både kraftig och tunn ståltråd Eltejp

Läs mer

Häftiga hästskolampan Hanna

Häftiga hästskolampan Hanna Häftiga hästskolampan Hanna En återvunnen hästsko med lysdioder istället för sömmar. Lysande design som bringar tur! Se en film på produkten: http://youtu.be/twyg12aj3ci Vilket material behöver man? Naturträ

Läs mer

Labkotec AB Ekbacksvägen 28 SE-168 69 BROMMA SVERIGE Tel. +46 8 130060 Fax +46 8 555 36108 Internet: www.labkotec.se GA-1

Labkotec AB Ekbacksvägen 28 SE-168 69 BROMMA SVERIGE Tel. +46 8 130060 Fax +46 8 555 36108 Internet: www.labkotec.se GA-1 Labkotec Oy Myllyhaantie 6 FI-33960 PIRKKALA FINLAND Tel: +358 29 006 260 Fax: +358 29 006 1260 Internet: www.labkotec.fi Labkotec AB Ekbacksvägen 28 SE-168 69 BROMMA SVERIGE Tel. +46 8 130060 Fax +46

Läs mer

Mer information om laserscanner

Mer information om laserscanner Säkerhet Säkerhetslaserscanner Mer information om laserscanner Allmän information Vad är en laserscanner? En laserscanner är en optisk sensor som skannar omgivningen i två dimensioner med hjälp av infraröda

Läs mer

exma.se Företagspresentation Det svensktillverkade låssystemet

exma.se Företagspresentation Det svensktillverkade låssystemet exma.se Företagspresentation Det svensktillverkade låssystemet Naturligtvis ligger vår utvecklings- och produktionsenhet i låsstaden Eskilstuna. Var annars? Vi brinner för innovation som gör vardagen enklare

Läs mer

Trassliga trådspelet Troja

Trassliga trådspelet Troja Trassliga trådspelet Troja Är du säker på handen? För metallöglan över ståltråden utan att dom nuddar varann. Trådspelet Troja tänder varningslampan så fort du råkar stöta emot. Se en film på produkten:

Läs mer

Onlinedatablad TTK70-AXA0-K02 TTK70 LINJÄR PULSGIVARE

Onlinedatablad TTK70-AXA0-K02 TTK70 LINJÄR PULSGIVARE Onlinedatablad TTK70-AXA0-K02 TTK70 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Bilden kan avvika från texten Tekniska data i detalj Prestanda Mätsträcka Beställningsinformation Typ Ytterligare enhetsutföranden

Läs mer

Tillberhör till CLEARVIEW+ Version 100408

Tillberhör till CLEARVIEW+ Version 100408 Tillberhör till CLEARVIEW+ Version 100408 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRATTIS TILL DIN CLEARVIEW+ 3 2 INSTALLATION AV FEATURE PACK 4 3 HANDHAVANDE 5 Feature Pack Advanced 5 Feature Pack Basic 8 Feature Pack

Läs mer

E-NUMMER KATALOG SÄKERHETSBRYTARE BERNSTEIN

E-NUMMER KATALOG SÄKERHETSBRYTARE BERNSTEIN E-NUMMER KATALOG SÄKERHETSBRYTARE BERNSTEIN SÄKERHETSBRYTARE Sedan 1947 har Bernstein försett den globala marknaden med säkerhetsprodukter enligt dom senaste bestämmelserna och direktiven. Söker du en

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL SESAM 800 KONFIGURERBAR 947422-000 -A0

ANVÄNDARMANUAL SESAM 800 KONFIGURERBAR 947422-000 -A0 ANVÄNDARMANUAL SESAM 800 KONFIGURERBAR 947422-000 -A0 Innehållsförteckning 1 Introduktion 3 2 Omfattning 3 3 Teknisk specifikation 4 4 Kort beskrivning av systemet 5 4.1 Mottagare 5 4.2 Sändare 5 5 Beskrivning

Läs mer

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline

Bruksanvisning. trailerline elvinsch. Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007. trailerline Bruksanvisning trailerline elvinsch Bruksanvisning Elvinsch version 3 01.2007 trailerline INLEDNING Tack för att du har valt en elvinsch från vårt företag. Vi ber dig att noga läsa igenom och sätta dig

Läs mer

STYRSYSTEM. Grävmaskiner

STYRSYSTEM. Grävmaskiner STYRSYSTEM Grävmaskiner Proportionell styrning Vad är proportionell styrning? Mycket kortfattat, steglös styrning av maskinens olika funktioner. Det vill säga att föraren har direkt och steglös kontroll

Läs mer

Projektarbete Belysning

Projektarbete Belysning Projektarbete Belysning Av: Victor Karlsson, Fredrik Patriksson Stjernspetz, Henrik Byström Handledare: Jörgen Lantz HT/VT -06/-07 1 Innehållsförteckning Projektarbete Belysning... 1 1 Inledning... 4 2

Läs mer

AP&T CUSTOMER SERVICE. Utbildning som ger utdelning

AP&T CUSTOMER SERVICE. Utbildning som ger utdelning AP&T CUSTOMER SERVICE Utbildning som ger utdelning Möt framtiden med rätt kompetens Att satsa på kompetensutveckling för dina medarbetare är förmodligen den bästa investering du kan göra. Med aktuella

Läs mer

Lotteriinspektionens tekniska villkor för värdeautomater

Lotteriinspektionens tekniska villkor för värdeautomater Lotteriinspektionens tekniska villkor för värdeautomater Inledning Regeringen har i beslut den 13 december 2001 (Fi2001/3613, Fi2001/4431 och Fi2001/4518) lämnat AB Svenska Spel tillstånd att anordna spel

Läs mer

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_v2_sv Version: 2.

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_v2_sv Version: 2. Installations och användarmanual för SafetyMOB trådlöst nödstopp - dödmansgrepp Dokument: SM_UM_v2_sv Version: 2.0 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer

1 / 8 SPISFLÄKT SUNDA 2 / 8 S INSTALLATION Spisfläkt Sunda är avsedd för montering under, infälld eller mellan skåp. Fläkten är utrustad med Easy-Clean motorpaket, halogenlampor och metalltrådsfilter.

Läs mer

Låsning i världsklass Exma ComPassNFC

Låsning i världsklass Exma ComPassNFC Låsning i världsklass Exma ComPassNFC Med Exma MiniRead EXMA ComPass NFC INNEHÅLL Varför ExmaComPass NFC 4 Så fungerar det 5 Exma Compass NFC Varför Exma ComPass Fördelar Läsarindikeringar enligt försäkringsbolagens

Läs mer

Handbok FJÄRRSTYRT RELÄ Typ: RR120X/240X

Handbok FJÄRRSTYRT RELÄ Typ: RR120X/240X Handbok FJÄRRSTYRT RELÄ Typ: RR120X/240X CSD AB 97-03-01 RR120X/240X är ett fjärrstyrt dubbelrelä för 12- resp. 24 Volt likström elsystem. Reläet styrs av en mikroprocessor vilken kan ställas in att utföra

Läs mer

Luxor. Automatiskt nedsänkbara pollare CAME GROUP AUTOMATIC BOLLARDS

Luxor. Automatiskt nedsänkbara pollare CAME GROUP AUTOMATIC BOLLARDS Luxor Automatiskt nedsänkbara pollare CAME GROUP AUTOMATIC BOLLARDS Styr, kontrollera och begränsa Modern stadsplanering ställer högre och högre krav på grad även i privata applikationer. Urbaco har över

Läs mer

ASSA ABLOYs elektroniska lås för din bostad

ASSA ABLOYs elektroniska lås för din bostad ASSA ABLOYs elektroniska lås för din bostad ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions Tack för att du har valt ett elektroniskt lås från ASSA ABLOY. Vi vill passa på att presentera ytterligare

Läs mer

Solvärmesystem. Upptäck vårt eget solsystem

Solvärmesystem. Upptäck vårt eget solsystem THERMOTECH Solvärmesystem Upptäck vårt eget solsystem Välkommen Till Thermotechs värld Användarvänlighet, design och miljö. Det har varit ledstjärnor när vi skapat vårt solvärmesystem. Resultatet är kompletta

Läs mer

PARKETTAPPLICERING. Mixon Lösningar för parkettapplicering 3000 Serien

PARKETTAPPLICERING. Mixon Lösningar för parkettapplicering 3000 Serien PARKETTAPPLICERING Mixons systemlösning för parkettapplicering används för olika produkter där trälameller limmas ovanpå varandra genom att applicera lim på det horisontella fältet på träets ovansida.

Läs mer

Kabel tv leverantör Canaldigital (Genom samfällighet, gemensamt kabel tv nät i området)

Kabel tv leverantör Canaldigital (Genom samfällighet, gemensamt kabel tv nät i området) 1(9) Drift & skötsel samt produktinformation gällande Kraft, Belysning,, Kabel tv, Telefoni, Bredband, Digital Tv via bredband. Lägenhetsi nnehava re Kortfattad anläggnings beskrivning. Avtals operatörer

Läs mer

Videoapparat SB4714W/2 & SB4701W/A. Installation och handhavande SB4714W/2

Videoapparat SB4714W/2 & SB4701W/A. Installation och handhavande SB4714W/2 Videoapparat SB7W/ & SB70W/A Installation och handhavande 86-05-9 SB70W/A SB7W/ Instruktioner Bewator avsäger sig allt ansvar för alla typer av oriktig användning av utrustningen, modifieringar av något

Läs mer

Snabbguide Steg 2 Steg 3

Snabbguide Steg 2 Steg 3 ASSA AB P.O. Box 371 SE-631 05 Eskilstuna Sweden phone +46 (0)16 17 70 00 fax +46 (0)16 17 70 40 Customers support: phone intl. +46 16 17 71 00 phone nat. 0771 640 640 fax +46 (0)16 17 73 72 www.assa.se

Läs mer

Albany RapidProtect TM 300 Maskinskyddsport med slitstarkt portblad för automatiserade processer. Tekniskt datablad

Albany RapidProtect TM 300 Maskinskyddsport med slitstarkt portblad för automatiserade processer. Tekniskt datablad Albany RapidProtect TM 300 Maskinskyddsport med slitstarkt portblad för automatiserade processer Tekniskt datablad Albany RapidProtect TM 300 Snabb öppning och stängning säkerställer korta cykeltider Hög

Läs mer

XS4 2.0 RE-VOLUTION XS4 MINI. http://xs4mini.saltosystems.com/home-sv/ www.evvasalto.se LIMITED EDITION PRINT

XS4 2.0 RE-VOLUTION XS4 MINI. http://xs4mini.saltosystems.com/home-sv/ www.evvasalto.se LIMITED EDITION PRINT XS4 2.0 RE-VOLUTION XS4 MINI http://xs4mini.saltosystems.com/home-sv/ www.evvasalto.se LIMITED EDITION PRINT XS4 MINI DESIGN XS4 MINI DESIGN : Modern och stilren design är SALTO:s varumärke. Med XS4 Mini

Läs mer

HANDHAVANDE. www.mocad.se. Service och underhåll

HANDHAVANDE. www.mocad.se. Service och underhåll HANDHAVANDE www.mocad.se Service och underhåll Kontakta Moby Dick AB för Din närmaste Servicestation: Tel. 031-68 10 02, info@mobydick.se, www mobydick.se 1.Vad finns med? Med varje Mocad 3 levereras

Läs mer

KYL- OCH FRYSBOX MODELL: DC-25P DC-35P DC-62P DC-82P INSTRUKTIONS MANUAL

KYL- OCH FRYSBOX MODELL: DC-25P DC-35P DC-62P DC-82P INSTRUKTIONS MANUAL KYL- OCH FRYSBOX MODELL: DC-25P DC-35P DC-62P DC-82P INSTRUKTIONS MANUAL Art: 22-1670 DC-62P Art: 22-1680 DC-82P Gratulerar till köpet av denna kvalitets kyl- och frysbox. Vi som tillverkare och leverantör

Läs mer

SPd5 mät- och styrsystem

SPd5 mät- och styrsystem SPd5 mät- och styrsystem mät- och styrsystem SPd5Bucking är ett komplett mät- och styrsystem för styrning av avverkningsprocessen i en skogsskördare. SPd5Bucking är vårt mest avancerade system och har

Läs mer

Maskininformation vm-1200

Maskininformation vm-1200 VM-1200 INFO AMADA MACHINE TOOLS är ett välkänt begrepp för industriaktörer världen över. Företaget leder utvecklingen av såväl sågmaskiner som sågblad och har ett av världens största sortiment av bimetall-

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

Flaxande fjärilen Frida

Flaxande fjärilen Frida Flaxande fjärilen Frida Fjärilen flaxar med vingarna när man vevar på veven. Se en film på produkten: http://youtu.be/dwuwkcawrem Vilket material behöver man? Kork för PET-flaska Remskiva för motor Gitarrsträng

Läs mer

Problemlösare RDS5000

Problemlösare RDS5000 Introduktion I RDS5000 kan det förekomma ett antal larm. Dessa larm är inte alltid enkla att förstå vad de betyder eller varför de uppstår. Därför har vi försökt sammanfatta alla larm i den här felsökningsguiden.

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL E-GREEN S SERIE

ANVÄNDARMANUAL E-GREEN S SERIE ANVÄNDARMANUAL E-GREEN S SERIE 1. Introduktion Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Produktbeskrivning 2.1 Ramnummer 3. Fäste av batteri 3.1 Batteri -/felindikator 4. Användning av styreenhet 4.1 Montering

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas.

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas. En bättre värd? Allt fler kommuner planerar att sälja ut sina hyresrätter. Det väcker en hel del frågor och kanske du känner en

Läs mer

Brandskydd, strategi... och tid

Brandskydd, strategi... och tid Brandskydd, strategi... och tid 2 DET HANDLAR OM ATT VINNA VARJE LOPP MOT LÅGORNA. Den viktigaste faktorn för att stoppa en brand är tiden. Ju tidigare du kan upptäcka en begynnande brand desto mer tid

Läs mer

Installationer. Drift-och skötsel

Installationer. Drift-och skötsel Labko Sverige AB Box 6095 187 06 Täby Tel: 08-514 00 520 Fax: 08-514 00 529 E-mail: info@labko.se www.labko.se Installationer Drift-och skötsel Fettavskiljare RFD-0,3 Innehåll 1 ALLMÄNT... 3 2 TEKNISKA

Läs mer