4. Ulf Blomdahl berättar om sitt stora forskningsprojekt Barns och ungas fritidsvanor. Detta ska vi sedan diskutera under resten av eftermiddagen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "4. Ulf Blomdahl berättar om sitt stora forskningsprojekt Barns och ungas fritidsvanor. Detta ska vi sedan diskutera under resten av eftermiddagen."

Transkript

1 Anteckningar FSKF -internat 5-6 november 2015 Deltagare: Kerstin Hassner, Elisabet Lunde, Maria Modig, Marina Högland, Torbjörn Neiman, Eva Arfwedson, Cecilia Möller, Agneta Ström Granlund, Rolf Johanson, Anders Mebius, Niklas Roos af Hjelmsäter, Roger Markdalen, Johan Malmgren, Staffan Jonsson (endast 5/11), Erik Heribertson, Pernilla Järveroth, Fredrik Nornvall och Eva Wiström 1. Vi samlades på Rönneberga Gård till lunch den 5/11. Vi var 18 chefer. Ett par hade tyvärr fått sent förhinder och det var också krock med förvaltningschefsinternat i Stockholms Stad samt någon större mässa. Deltog under torsdag eftermiddag gjorde dessutom Jonas Larsson-Törnberg från Sollentuna samt vår processledare Richard Sundvall och dokumentatör Emelie Joachimsson, också från Sollentuna. Mer om det nedan. 2. Torbjörn inledde med att hälsa från absent friends och gå igenom programmet. Torbjörn blötlade också frågor som vi ska återkomma till under morgondagen; Adresslistan, Berlinresan, VP-uppdatering samt frågan om riksgemensamt bokningsoch bidragssystem. Vi beslutar också att ändra på morgondagens workshop-punkt med tre stationer. Vi ska istället tala om och stötta varandra i arbetet med flyktingar och nytillkommande. Vi enas om att vi inte kan ha en chefsträff hösten 2015 utan att tillsammans diskutera och stötta varandra i den frågan. Därav ändringen av program. 3. Staffan gick igenom planerna för FSKF:s jubileum Vi kommer att fira detta med en heldag torsdag den 20 oktober Det blir återblickar, men framförallt framåtblickar. Det kommer att bli föreläsningar, workshops, uppträdanden och andra aktiviteter. Dagen avslutas med en bankett. Hela evenemanget går av stapeln på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. 4. Ulf Blomdahl berättar om sitt stora forskningsprojekt Barns och ungas fritidsvanor. Detta ska vi sedan diskutera under resten av eftermiddagen. 5. Richard Sundvall processleder oss i diskussionen om hur vi ska göra för att Alla ska med och Emelie Joachimsson dokumenterar. Vi kommer fram till en sammanfattning-inriktning som nästan är en handlingsplan som alla tycker är bra. Detta är dokumenterat i ett separat dokument som sänds till chefsgruppen. 6. Fredagen inleds med att gå igenom dagsprogrammet med ändringar och att därefter reflektera i korta kommentarer kring gårdagens arbete. Se separat dokumentation.

2 7. Pernilla J går igenom dagsläget i forskningsprojektet tillsammans med Handelshögskolan i Stockholm. Vi är nu klara att gå igång. Gruppen diskuterar och vi noterar behovet av konkretion i de presentationer som ska komma fram ur detta samtidigt som forskningsprojektet givetvis måste vara fritt som forskning ska vara. Detta är inte ett projekt med en beställd inriktning. Till referensgruppsdeltagande kommuner utser vi Sigtuna, Huddinge och Vallentuna. Dessutom deltar i den gruppen Stockholms Stad, SLL Kultur och Kulturrådet. 8. Vi diskuterar och går igenom dagsläget i flyktingarbetet i de olika kommunerna. Vi ställer oss också frågan om vad vi ska göra och vad vi inte ska göra i en sådan här situation. Det är viktigt att behålla befintliga strukturer så långt det är möjligt och att göra verksamhetsförändringar utan att bidra till en kriskänsla. Vi är överens om att vi måste stötta varandra extra mycket i detta arbete. Detta sade vi: Tips I Vallentuna kommer ensamkommande barn till Nova och riggar på biblioteket. Norrtälje anställer en integrationssamordnare. Gotland har bildat en integrationsgrupp inom kultur och fritid där alla enheter är med. Viktigaste frågorna att jobba med Kommunikation mycket viktig hur vi kommunicerar till civilsamhället. Vi har ett nytt läge som vi ska förhålla oss till. Utbilda personalen hur vi samarbetar och jobbar med volontärer. Hur kan vi i nätverket/undergrupperna jobba med frågorna och stödja varandra, så att vi undviker stress. Värdegrundsfrågor - hur jobbar vi och hur ser vi på det nya läget. Mötet ser gärna att styrelsen tar upp frågan Vi klarar av det här, vi skapar en värdegrund för hur vi ska bemöta de nya grupperna. Vi måste organisera oss så att samarbetet med skolorna får oss att jobba på nytt sätt. Det är inte ett normalt läge nu, d v s nya lägen uppstår. Vad är normalt? Det här ska vi inte göra - risker Inte springa på alla bollar. Försöka skapa entydig struktur Vi ska jobba i linjen och bistå socialförvaltningen. Det här ska jag ingå i det löpande arbetet, i linjen - öka tillgängligheten. 9. John Olofsson, säkerhetsstrateg på Stockholms Kulturförvaltning, gästar oss och föreläser om strategiskt säkerhetsarbete. Vi får en mycket bra föredragning som stöttar oss i hur vi ska tänka i säkerhetsfrågor. John talar både om faktiskt fysisk säkerhet med också om yttrandefrihetsaspekter. De bilder som John visar kommer att sändas ut. Tips och klokheter från John Säkerhet är ett otacksamt jobb, gör jag ett bra jobb så händer ju inget. Kulturinstitutioner kan vara utsatta för att de står för en värdegrundsyttring.

3 Hur hanterar vi risker? Eliminera risken Separera risken Isolera risken Modifiera risken utrusta för att klara Träna och instruera Varna Övervaka Rädda om olycka inträffat Lindra och återställ Vad ska vi göra? Sätt gränser. Bestäm vilket ansvar vi har. Vad och vilket ansvar har vi. Identifiera riskerna och problemen. T ex Charlie Hebdo-attacken. Rapportera oj och aj-händelser. Identifiera parter att samverka med. Säkerställ rutiner - bland annat att alla rutiner finns på intranätet. Säkerställ hur du ska larma. Våga öva och träna träna träna. Hur gör jag t ex när jag larmar? Lär av erfarenheterna och sträva efter att göra det enkelt. 10. Torbjörn går igenom grundfakta för Berlinresan den 7-9 april 2016: Vi kommer att avresa torsdag 7/4 på förmiddagen och landa strax efter 12:00. Hemresan sker på lördag kväll med ganska sen landning. Programmet kommer att tas fram av svenska ambassaden, kulturattachén med medarbetare, i Berlin. Programmet kan troligen presenteras i februari Kostnaden kommer att stanna någonstans i närheten av kr och inkluderar flyg t o r, transfer i Berlin, besöksprogram, hotell två nätter med frukost, två luncher och två middagar. Vi måste ta upp en anmälan med anmälningsavgift redan i december och den blir då bindande. Roger lyfter som idé att vi också gärna vill lära oss mer om flyktingmottagning och integration. 11. VP Torbjörn frågar om han tolkat gruppen rätt när han säger att den kommande verksamhetsplanen ska bygga på och influeras av det dokument, de sammanfattande rubriker som skapades under eftermiddagen den 5/11. Svaret är ja. 12. Torbjörn informerar det han vet om gemensamt boknings- och bidragssystem som SKL och några kommuner utvecklat. Information kommer att sändas ut och Torbjörn sänder ut det utkast till kravspecifikation som han exklusivt fått låna. Torbjörn

4 hänvisar till Daniel Antonsson SKL för mer information. Vid en handuppräckning om intresse visar åtminstone 15 kommuner ett tydligt intresse men behöver mer information för att ta ställning. OBS kravspecifikationen ska inte spridas ännu! Frågor och svar, Daniel Antonsson, SKL Kopplingar till Aktivitetskort På Nätet (APN) och RF:s Idrott Online? Lars Klefbom Umeå, APN s pappa, är med i projektgruppen. Ett av ingångsvärdena i arbetet har varit att hantera funktionaliteten i APN. Vi för en dialog med RF. De är väldigt intresserade av anläggningsdelen av den nationella delen. Även Sveriges Föreningssystem för vi dialog med kring hur vi kan förenkla för föreningarna när det gäller den digital aktivitetsrapportering som sker i t ex laget.se svenskalag osv Är programmet klart? Jag tror inte det finns ngn leverantör på marknaden som kan leverera det som finns i kravspecifikation rakt över disk Beroende på var leverantörerna står idag är det olika mkt utveckling som krävs. Av denna anledning är det en fördel om många kommuner går samman. Detta ger gamla, och nya, leverantörer incitament att utveckla sina system. Hur är programmet uppbyggt? Kravspecifikationen är byggt i moduler en modul för varje ring i bilden ni fick. Se kravspec. Exempel på funktioner? De funktioner som specificerats i kravspecen är de som finns i ringarna i bilden. I arbetet har vi utgått från självservice, dvs att kunden ska kunna hantera så mkt som möjligt själv och att administratörernas arbete minimeras. De kommuner som är med i projektgruppen har pekat på att de medarbetare som idag administrerar i framtiden i stället kan handleda föreningar och privatpersoner för att utveckla föreningslivet. Ungefärlig deltagarkostnad? En skattad kostnad för upphandlingen är 2 mkr. Dessa kostnader fördelas på deltagande kommuner. Modellen för hur detta ska göras är inte beslutad. Blir vi många blir det billigare! Upphandlingsmodell? Upphandlingsstrategin är en del av det delprojekt som startar nu. Den är även beroende av antal kommuner som ansluter. Blir det många kan det bli ett ramavtal med flera leverantörer. Blir det färre kan det bli en leverantör. Det har också diskuterats om vi vill att leverantören ska äga systemet eller om kommunerna ska äga systemet tillsammans och upphandla utveckling och förvaltning.

5 13. Torbjörn går igenom svarsläget i KSL:s utredning om regional kulturskola och regional idrott. Utrednings färdigställs nu och går till KSL:s styrelse. När styrelsen fått denna kan Torbjörn sända ut den till chefsgruppen. 14. Om Mentorprogrammet, analys och framåtblick. Vi har några par igång och det finns nu plats för ett par nya adepter. Även fler mentorer är välkomna. Programmet rullar men det är ingen jätte-efterfrågan ännu. Vi konstaterar att programmet är bra och att det kan få växa i lugn och ro. 15. Viktiga datum och händelser Torbjörn går igenom datum viktiga för chefsgruppen: 29 januari, fredag förmiddag med lunch. Ytterligare en en samhällsbyggnadskonferens i vår serie. Denna gång handlar den om idrott, fritid och kultur och är mycket praktiskt inriktad med goda exempel. Bjud gärna in kollegor från samhällplanerarsidan. Blänkare kommer i detta mejl. Program och inbjudan i december. 18 februari, torsdag eftermiddag 16:00-20:00. Stor samverkanskonferens inom funktionshindersområdet. Denna riktar sig till chefer inom socialförvaltning/omsorg, kultur- och fritid samt politiker inom båda områdena. Tipsa gärna! Denna ligger redan på hemsidan. 10 mars, torsdag. Chefsmöte och årsmöte i Sundbyberg. Start med lunch och chefsmöte, sedan årsmöte och sedan buffet. Räkna med tid från ca april, torsdag-lördag. Berlinresa. Se ovan. 19 oktober, onsdag ca 14-17, Chefsmöte som placeras dagen innan jubileet. 20 oktober, torsdag. Jubileum! Heldag och kväll! 16. Därefter gör vi en enkel bubbelövning om de dagar vi haft. Samtliga närvarande är mycket nöjda och vill att styrelsen funderar på hur vi kan göra fler sådana internat. Antecknat av Erik H och Torbjörn N

6 Alla ska med Presentation av Ulf Blomdahl, Ung livsstilsprojektet. Anteckningar från processledd diskussion efter presentationen. Vad behöver vi göra för att alla ska med? Sammanfattande inriktningar utifrån brainstorming nedan. UTMANA DET TRADITIONELLA Hitta och lyssna på dem som inte hörs Utmana befintliga system Ökad kunskap för nya lösningar Hitta partners för att skapa nya samarbetsformer Vara modiga tjänstemän/pedagoger Skapa innovativa mötesplatser Sagt efter diskussionen: Bra att sätta ord på det för att veta vad vi ska göra bättre, när vi annars inte pratar om de här frågorna. Förvånande att vi alla bär med oss samma frustration. En idé till ny organisation och personalutveckling, borde kopplas direkt till våra organisationer. Nu har vi gjort det här tillsammans, nu måste vi ro hem det här tillsammans. Vara modiga tillsammans. Vi har nu sagt ord på sådant vi diskuterat många gånger. Det spelar ingen roll hur modiga vi är när vi kanske inte kan få politiken att vara lika modiga. Kraften från FSKF behövs bakom det här. Lära av varandra

7 Vilka tankar väckte Ulf Blomdahls presentation? Vad gör de som inte är med? Mår de som inte är med i den här kontexten sämre överlag eller finns det andra intressen, till exempel e-sport, som ger liknande positiva hälsoeffekter? Är det psykologisk mättnad som är den stora orsaken till att de slutar eller finns det andra orsaker som är lika viktiga? Om vi når den målgruppen som inte själva väljer (små barn) men inte den målgrupp som gör egna val (ungdomar) kanske vi har fel när vi ser på målgruppens behov? Vår organisation är så trög, skaten gott exempel, hur gör vi för att snabbare möta trenderna? Samma diskussion har förts sedan mitten av 90-talet och inget har förändrats. Jag tycker att vi har kommit längre än så när han säger att vi inte gör något. Men vi måste hitta nya infallsvinklar för att svara på frågan. Dagens gymnasieelever mår sämre än tidigare, detta stärker Ulfs mättnadshypotes. Vad är föräldrarnas roll i det här? Ulf sa att Det beror på oss. Vad menade han? Är vårt utbud rätt? Barn vill gärna gå till Lek och bus och spontana aktiviteter. Vad är vår roll, kultur och fritid är ett brett område. RF hänger inte riktigt med. De har ett stort ansvar för Sveriges idrottsföreningar. Vi borde komplettera varandra istället för att konkurrera. Världen förändras så mycket just nu. Det kanske kommer råda helt nya omständigheter och förutsättningar nu, vi kanske stanna till och försöka hitta nya lösningar istället för att älta de gamla. Det viktigaste är att vi har något att gå med till politiken som visar hur det är och vad som är viktigt. Dessa utredningar är ett gott verktyg för att visa varför vi ska prioritera om. Det som man definierade under 50-talet är fortfarande det som gäller, det är spännande. Sammanfattning av brainstorming DIALOG & INFLYTANDE Dialog med målgruppen Lyssna och ge inflytande

8 Beakta det digitala samhället Speeda upp processerna Lyssna bättre i dialog, mer makt till ungdomar Skapa fokusgrupper Skapa dialog med politiker, föreningar och ungdomar STÖDFORMER & UPPDRAG Bort med barnifiering och skolifiering Se över bidragsformerna, vad stödjer vi? Förändra bidragssystem Prioritera på riktigt Alternativa former för engagemang Se över åldrarna Differentierade avgifter Ordna flexibel ekonomi Stötta spontana initiativ KUNSKAP & KOMPETENS Inventera olika målgrupper Kunskap och info till föreningslivet Kunskap och analys till politiker Kompetensutveckling personal för att klara nya utmaningar Rita en karta nuläge: Omvärldsanalys Nya grepp och nya metoder Våga tänja på gränserna, omvärldsbevakning SAMVERKAN Gör brobyggen Samarbete med RF

9 Samarbete med skolan som arena Samarbeta och luckra upp Kulturskolan öppnar upp och samverkar med övrig fritid VÄRDEGRUND & NYSKAPANDE Politik vara modig Jobba med attityder/normer FLEXIBLA ANLÄGGNINGAR & LOKALER Bygga andra anläggningar än idag Bygga nya anläggningar Fler ytor för spontana aktiviteter Korta reflektioner från gårdagen ( på morgonen) Jätteskönt att höra att det är likadana frågor i kommunerna. Inspirerande utmaningar Det vi kom fram till är framåtsyftande och bättre än förväntat. Vi jobbar med viktiga frågor, tillsammans. Bra uppgifter kring detta i undergrupperna - detta skapar en bra botten för deras verksamhet. Kan hjälpa att förbättra gruppernas uppdrag. Vi står inför stora frågor och vår utmaning är att förvalta den kunskap vi nu fått. Intressant att göra detta tillsammans med kraft och stuns. Det blir konkret. Vi får argument för kommande diskussioner. Hur jobbar vi vidare? Kan FSKF komma med en plan för fortsättningen. Styrelsen har en uppgift att sortera detta och få in det i en verksamhetsplan. När vi möter politikerna ska vi ha något stringent. Vi behöver ytterligare input utifrån. Vi utvärderar oss själva, vilket kan vara en risk. Vi skulle ta in personer utifrån som hjälper oss att utmana befintliga former. Torbjörns avrundning: "De försökte begrava oss. De visste inte att vi var frön " Processövningen dokumenterad av Emelie Joachimsson

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Protokoll FSKF styrelsemöte Plats: Kulturförvaltningen, Rinkeby, Askebykroken 13, Tid: Fredag den 7/9 kl. 13:00-14:30

Protokoll FSKF styrelsemöte Plats: Kulturförvaltningen, Rinkeby, Askebykroken 13, Tid: Fredag den 7/9 kl. 13:00-14:30 2018-09-07 Närvarande: Pernilla Järverot, Elisabet Lunde, Marina Högland, Robert Olsson, Annica Dahlborn, Heli Renman, Adam Persson, samt föredragande Torbjörn Neiman. Anders Elers Ivarsson, Niklas Roos

Läs mer

Protokoll FSKF styrelsemöte Plats: Kulturförvaltningen landstinget, Södermalmsallén 36, 3 tr Tid: Fredag den 2/6 kl.

Protokoll FSKF styrelsemöte Plats: Kulturförvaltningen landstinget, Södermalmsallén 36, 3 tr Tid: Fredag den 2/6 kl. 2017-06-02 Protokoll FSKF styrelsemöte 2017-06-02 Plats: Kulturförvaltningen landstinget, Södermalmsallén 36, 3 tr Tid: Fredag den 2/6 kl. 13:00-15:00 Närvarande: Niklas Roos af Hjelmsäter, Pernilla Järverot,

Läs mer

fskf Protokoll Föregående protokoll lades till handlingarna.

fskf Protokoll Föregående protokoll lades till handlingarna. Protokoll 2016-10-14 FSKF styrelsemöte 2016-10-14 Närvarande: Torbjörn Neiman, Olle Öhman, Pernilla Järverot, Elisabet Lunde, Staffan Jonsson, Annica Dahlborn, Ingela Hermansson, Marion Hauge-Lindberg,

Läs mer

Minnesanteckningar. Förhinder: Pernilla Järveroth, Vallentuna, Marina Högland, Huddinge och Pernilla Hellman, Botkyrka

Minnesanteckningar. Förhinder: Pernilla Järveroth, Vallentuna, Marina Högland, Huddinge och Pernilla Hellman, Botkyrka 2014-11-06 Minnesanteckningar Chefsträff 2014-11-06 Upplands Väsby Närvaro: Torbjörn Neiman, Järfälla, Björn Alkeby, Danderyd, Kerstin Hassner, Danderyd, Elisabet Lunde, Ekerö, Maria Lindeberg, Haninge,

Läs mer

Föreningen Storstockholms kultur- och fritidschefer

Föreningen Storstockholms kultur- och fritidschefer Föreningen Storstockholms kultur- och fritidschefer Om fskf Bildades 1966 och är en regional samverkansorganisation för kommunala förvaltningschefer inom kultur, idrott och fritid i Stockholms län samt

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg!

Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg! Varmt välkomna till FBIS första inhibitorträff 24-26 januari 2014 i Göteborg! Du som själv har antikroppar eller om ditt barn har det är hjärtligt välkommen till denna träff/kurs. Detta är ett unikt tillfälle

Läs mer

FSKF. kursprogram 2016. Läs mer på: www.fskf.nu

FSKF. kursprogram 2016. Läs mer på: www.fskf.nu 1 1 FSKF kursprogram 2016 Läs mer på: www.fskf.nu 2 2 Allmänt Kurs nr 16002 Plats för idrott och kultur i samhällsplaneringen Ytterligare en samhällsbyggnadskonferens i vår serie som vi gör tillsammans

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

Förberedelse: Planera, planera, planera

Förberedelse: Planera, planera, planera Förberedelse: Planera, planera, planera En av de viktigaste beståndsdelarna i en lyckad rekrytering är planering. Planera i god tid, gärna på våren så att det inte blir stressigt på hösten precis innan

Läs mer

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem. för kultur och fritidsverksamheten. Förberedelse av upphandling

Kravspecifikation - Boknings- och bidragssystem. för kultur och fritidsverksamheten. Förberedelse av upphandling Daniel Antonsson Sida: 1 (5) Kravspecifikation - för kultur och fritidsverksamheten Förberedelse av upphandling Projektdirektiv Daniel Antonsson Sida: 2 (5) Godkännande av projektdirektiv och bilagor Beställare/Projektägare:

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun

Medarbetarskap i Umeå kommun Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget www.umea.se/kommun 2 Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra

Läs mer

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET

HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET HANDLEDNING INFÖR UTVECKLINGSSAMTALET Utvecklingssamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef och medarbetare med fokus på medarbetarens arbetsuppgifter, uppdrag, arbetsmiljö och kompetensutveckling.

Läs mer

Länsfolkhälsodagen 19 oktober Utvärdering Förmiddag Kvarstående ojämlikhet i ohälsa en utmaning.

Länsfolkhälsodagen 19 oktober Utvärdering Förmiddag Kvarstående ojämlikhet i ohälsa en utmaning. Länsfolkhälsorådet Gävleborg Länsfolkhälsodagen 19 oktober Utvärdering Förmiddag Kvarstående ojämlikhet i ohälsa en utmaning. Intressanta jämförelser och bra föreläsning. En mycket intressant föreläsning.

Läs mer

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket

LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE. 2. Möte med. att tänka på före, under och efter besöket LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 2. Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Att ridklubben har en bra dialog och ett gott samarbete med sin kommun är viktigt för ridklubbens

Läs mer

Studieplan Välkommen till studieåret 2019!

Studieplan Välkommen till studieåret 2019! Studieplan 2019 Med upplysta medlemmar bygger vi en stark folkrörelse och kan på så vis sprida våra idéer för en tidlös samhällsmodell som bygger på tanken om alla människors lika värde, solidaritet, jämlikhet

Läs mer

Individuell plan LSS

Individuell plan LSS Individuell plan LSS Ett sätt för dig att påverka din situation Vad är en individuell plan? Du som har rätt att få insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) har rätt

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget

Medarbetarskap i Umeå kommun. Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Medarbetarskap i Umeå kommun Vi tar ansvar och visar engagemang för det egna och det gemensamma uppdraget Inledning Vi som arbetar i Umeå kommun har ett viktigt uppdrag: att bidra till ett gott liv i Umeå

Läs mer

Segrar föreningslivet?

Segrar föreningslivet? Segrar föreningslivet? En studie av svenskt föreningsliv under 30 år bland barn och unga Magnus Åkesson RF 150325 The Capital of Scandinavia Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (tidigare

Läs mer

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Längd: Utbildningen omfattar två dagar (internat) samt tre fristående dagar. Datum: 17-18 augusti, 24 september, 22 oktober samt 14 januari 2016. Ort

Läs mer

Dialog Gott bemötande

Dialog Gott bemötande Socialtjänstlagen säger inget uttalat om gott bemötande. Däremot kan man se det som en grundläggande etisk, filosofisk och religiös princip. Detta avsnitt av studiecirkeln handlar om bemötande. Innan vi

Läs mer

fskf Protokoll 2012-05-14

fskf Protokoll 2012-05-14 2012-05-14 Protokoll Styrelsemöte den 14 maj 2012 Plats: Kulturförvaltningen Stockholm, Drottninggatan 30 Tid: 11:00 13:30. Adjungerade från 12:00. Lunchsallad serverades. Närvarande: 1 14: Torbjörn Neiman,

Läs mer

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten Presentation av Delaktighetsmodellen 1 Delaktighet, integrerat tänkande Delaktighetsmodellen är ett av flera arbetssätt för att främja brukares

Läs mer

Workshop ENKLA ÄRENDEN

Workshop ENKLA ÄRENDEN Workshop ENKLA ÄRENDEN Denna handledning kan användas som inspiration eller ramverk för att arrangera möten eller workshops i anslutning till webbseminariet om ENKLA ÄRENDEN som arrangeras av kommittén

Läs mer

Dialog Insatser av god kvalitet

Dialog Insatser av god kvalitet Dialog Insatser av god kvalitet Av 3 kap. 3 i socialtjänstlagen framgår att insatser inom socialtjänsten ska vara av god kvalitet. För utförande av uppgifter inom socialtjänsten ska det finnas personal

Läs mer

AMP- Ability Management Program Investering i kompetens

AMP- Ability Management Program Investering i kompetens AMP- Ability Management Program Investering i kompetens Genom att investera i kompetens för chefer kommer dessa via AMP genomföra förändringsarbeten som resulterar i värden större än investeringskostnaden,

Läs mer

Friends 2014 Materialet får kopieras och spridas internt på skolan

Friends 2014 Materialet får kopieras och spridas internt på skolan Hej! Friends erfarenhet av trygghetsarbete i skolan, såväl som forskning i Sverige och internationellt, visar att vissa faktorer är återkommande på de skolor som arbetar framgångsrikt för trygghet och

Läs mer

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Lathund #2 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare.

Läs mer

Kompetensrådsträff 2011-03-17

Kompetensrådsträff 2011-03-17 Nationellt Kompetensråd inom Funktionshinderområdet Kompetensrådsträff 2011-03-17 Inledning Det nationella kompetensrådet träffades för tredje gången dagen efter den nationella konferensen om Möjligheter,

Läs mer

1. Så här fungerar en kommun

1. Så här fungerar en kommun LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 1. Så här fungerar en kommun Organisation och påverkan I Sverige finns 290 kommuner som har till uppgift att ta tillvara gemensamma intressen för dem som lever

Läs mer

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre

Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Dokumentation Jobbregionen seminarium tre Falun 14 januari 2015 Nedan följer en sammanställning av de synpunkter som kom in gällande viktiga frågor för kommande träff, samt av de reflektioner deltagarna

Läs mer

Chefsträff 2013-10-30

Chefsträff 2013-10-30 2013-10-30 Chefsträff 2013-10-30 Närvarande: Björn Alkeby, Kerstin Hassner, Elisabet Lunde, Sune Eriksson, Marina Högland, Torbjörn Neiman, Åsa Engwall, Cecilia Möller, Rolf Johansson, Anders Mebius, Niklas

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN

KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2013 2015 KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2 Bakgrund I april 2012 antog kommunfullmäktige ett idrottspolitiskt program för Lund kommun. Det idrottspolitiska programmet har en bred ansats till idrottsbegreppet

Läs mer

Protokoll FSKF styrelse

Protokoll FSKF styrelse 2014-04-28 Protokoll FSKF styrelse 2014-04-28 Plats: Kulturförvaltningen, Drottninggatan 30, Stockholm Tid: 14:00 16:00 Närvarande: Torbjörn Neiman, Berit Svedberg, Olle Öhman, Pernilla Järveroth, Staffan

Läs mer

Välkomna. till Lärandeseminarium 3 Förbättringsledarutbildning 8. www.skane.se/utvecklingscentrum

Välkomna. till Lärandeseminarium 3 Förbättringsledarutbildning 8. www.skane.se/utvecklingscentrum Välkomna till Lärandeseminarium 3 Förbättringsledarutbildning 8 Programupplägg Förbättringsledarutbildning 8 LS 1 Introduktion: Utvecklingscentrum, uppdrag, styrdokument, kundfokus Kunskapsgrunden i förbättringsarbete

Läs mer

Mentorskapsprojektet i Göteborg

Mentorskapsprojektet i Göteborg 2008/2009 Mentorskapsprojektet i Göteborg FÖRBUNDET FÖR J URISTER, CIVILEKONOMER, SY STEMVETARE, PERSONALVETARE OCH SAMHÄLLSVETARE 2 (13) 3 (13) Välkommen till Juseks mentorskapsprojekt i Göteborg 2008/2009

Läs mer

Hunden i Söderköping. Nyhetsbrev hösten 2011

Hunden i Söderköping. Nyhetsbrev hösten 2011 Hunden i Söderköping Hundföretagare i samarbete Det mesta för din hunds bästa AlphaOhm Fysioterapi Carinas Hundvård Catharinas Agilitycenter Hundforum Hund & Katt shopen Pensionat Tass & Hov Nyhetsbrev

Läs mer

Hur arrangerar man Utbildningsdag och Vårmöte i Nuklearmedicin kort handledning

Hur arrangerar man Utbildningsdag och Vårmöte i Nuklearmedicin kort handledning SWEDISH SOCIETY OF NUCLEAR MEDICINE sid. 1(4) Hur arrangerar man Utbildningsdag och Vårmöte i Nuklearmedicin kort handledning Allmänt om vårmöte i Nuklearmedicin Svensk Förening för Nuklearmedicin (SFNM)

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Grand Hotel, Lund den 12 september 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation:

Läs mer

Hunden i Söderköping. Nyhetsbrev vintern 2012

Hunden i Söderköping. Nyhetsbrev vintern 2012 Hunden i Söderköping Hundföretagare i samarbete Det mesta för din hunds bästa AlphaOhm Fysioterapi Carinas Hundvård Catharinas Agilitycenter Hundforum Hund & Katt shopen Pensionat Tass & Hov Nyhetsbrev

Läs mer

Framgångsrik implementering av evidensbaserad praktik inom socialtjänsten

Framgångsrik implementering av evidensbaserad praktik inom socialtjänsten Framgångsrik implementering av evidensbaserad praktik inom socialtjänsten Inbjudan till konferens i Stockholm den 15-16 februari 2011 TALARE Örebro universitet Umeå kommun Jan Brännström Jan Hjelte Uppsala

Läs mer

!!!!!!Följ med på vår nästa Kunskapsresa till Berlin 24 26 april 2013

!!!!!!Följ med på vår nästa Kunskapsresa till Berlin 24 26 april 2013 !!!!!!Följ med på vår nästa Kunskapsresa till Berlin 24 26 april 2013 Att förstå vad som händer i vår värld blir allt mer angeläget i takt med att konkurrensen ökar och nya ekonomier växer fram. Att läsa

Läs mer

Föreningen Storstockholms kultur- och fritidschefer

Föreningen Storstockholms kultur- och fritidschefer Föreningen Storstockholms kultur- och fritidschefer Om fskf Bildades 1966 och är en regional samverkansorganisation för kommunala förvaltningschefer inom kultur, idrott och fritid i Stockholms län samt

Läs mer

Interna utbildningar. Vittra 2014/2015. VITTRA

Interna utbildningar. Vittra 2014/2015. VITTRA Interna utbildningar Vittra 2014/2015 Intro för nya medarbetare Som ny medarbetare i Vittra ska man få ett fint mottagande. I Vittra skapar vi det mottagandet både lokalt och centralt. Handledning på enheten

Läs mer

Sammanfattning - dokumentation Regional idrottssamverkan 150911

Sammanfattning - dokumentation Regional idrottssamverkan 150911 Sammanfattning - dokumentation Regional idrottssamverkan 150911 Innehåll Hur kan vi öka legitimiteten för idrotten i samhällsplaneringen?... 1 Idrotten i samhället och i samhällsbyggnationen... 1 Att hantera...

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Väddö fsk.område 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100 80

Läs mer

Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016

Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016 Leonards plåster kvalitet i sagostunden Enkät - nuläge 2016 Enkätfrågor 11 enkätsvar från 8 kommuner Bibliotek och kommun Linköping HB2, och Norrköping HB och 2. Har ni sagostund på folkbiblioteket i din

Läs mer

Ändrat datum för årsmötet

Ändrat datum för årsmötet Uppsala Januari 2010 Innehåll Kalendarium... sid 1 Hälsning från ordföranden... sid 2 Kallelse till årsmötet... sid 3 Information från Misa... sid 4 Information om gymnsiestudier Lundellska skolan... sid

Läs mer

Förenkla helt enkelt

Förenkla helt enkelt FÖR ER SOM GENOMFÖR Förenkla helt enkelt INFORMATION OM GENOMFÖRANDET Förenkla helt enkelt 1 Utbildningens syfte Ett bra lokalt företagsklimat bidrar till sysselsättning och att det skapas resurser till

Läs mer

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten

Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten Delaktighetsmodellen en väg mot empowerment och jämlika möten Presentation av Delaktighetsmodellen Stockholm 31 januari 2014 FoU Välfärd KF Skåne 1 Delaktighet, integrerat tänkande Delaktighetsmodellen

Läs mer

Stolthet& företagande

Stolthet& företagande SFÖ presenterar Stolthet& företagande Inbjudan till SFÖ:s konferens 9 11 maj 2014 i Jönköping Huvudsponsor 2014 Vi i konferensgrupp 2014 hälsar er varmt välkomna till tre dagar i Jönköping med massor av

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

LIA-handledarträffen

LIA-handledarträffen samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (6) Antecknat av Marianne Jönsson Närvarande Räddningstjänsterna: Hässleholm, Eskilstuna, Kalmar, Umeå, Skåne Nordväst, Växjö, Storgöteborg, Säffle, R-Syd,

Läs mer

HANDLEDNING REKRYTERING FÖRBERDELESER GENOMFÖRANDE - UTVÄRDERING

HANDLEDNING REKRYTERING FÖRBERDELESER GENOMFÖRANDE - UTVÄRDERING HANDLEDNING REKRYTERING FÖRBERDELESER GENOMFÖRANDE - UTVÄRDERING Förberedelse: Planera, planera, planera En av de viktigaste beståndsdelarna i en lyckad rekrytering är planering. Planera i god tid, gärna

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens mål för mandatperioden Dnr KFN19/38-008

Kultur- och fritidsnämndens mål för mandatperioden Dnr KFN19/38-008 2019-06-03 Elisabet Lunde Förvaltningschef kultur och fritid Elisabet.lunde@ekero.se 08-124 57 337 Kultur- och fritidsnämndens mål för mandatperioden 2019-2022 Dnr KFN19/38-008 Bakgrund Ekeröalliansens

Läs mer

Struktur Marknad Individuell

Struktur Marknad Individuell ATT TÄNKA PÅ INFÖR LÖNESAMTALET LÖN ÄR NÅGOT DU FÅR FÖR UTFÖRT ARBETE - MEN FUNDERA OCKSÅ PÅ: - Hur vill du att det ska gå till när din lön bestäms? - Vad kännetecknar ett bra lönesamtal? - Vilka faktorer

Läs mer

Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens

Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens Stockholm 15 16 november 2007 Utvärdering Motsvarade konferensen 1-10 dina förväntningar? 0 ---------------------------------------------/-------- ------------10 Sammanfattning

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2014-02-06

MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2014-02-06 CARPE Minnesanteckningar Sida 1 (5) 2014-02-06 MINNESANTECKNINGAR KOMPETENSOMBUDSTRÄFF 2014-02-06 Inledning Carin hälsade välkommen och presenterade dagens program som till stor del bestod av dialog kring

Läs mer

Varje mötesplats är unik. SISU Idrottsutbildarna, en resurs och samarbetspartner vid planering och genomförande

Varje mötesplats är unik. SISU Idrottsutbildarna, en resurs och samarbetspartner vid planering och genomförande Varje mötesplats är unik. SISU Idrottsutbildarna, en resurs och samarbetspartner vid planering och genomförande av konferenser. Konferensadministration är kul Varför ska jag ta hjälp av SISU Idrottsutbildarnas

Läs mer

SPCIs Mentorprogram 2011/2012

SPCIs Mentorprogram 2011/2012 SPCIs Mentorprogram 2011/2012 Välkommen till SPCIs Mentorprogram! SPCIs Mentorprogram startade 2010. I styrelsen för SPCI hade vi länge sökt efter sätt att knyta ihop olika åldersgrupper i vår förening

Läs mer

Lidingö stad. Fritidsgårdsenkäten

Lidingö stad. Fritidsgårdsenkäten Lidingö stad Fritidsgårdsenkäten 2016 Syfte Fritidsgårdsenkäten ska ge oss kunskap om vad besökarna på våra gårdar anser om fritidsgårdsverksamhet. Genomförande Under två veckor i april genomförde Lidingö

Läs mer

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB Checklista utbildningar och andra möten Best practice 2013, Mongara AB Vi vill med detta dokument ge dig som håller föreläsningar, informationsmöten och utbildningar några tips som ger dig möjlighet att

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter - Att utveckla och vårda arbetslivskontakter 100415 Kristianstad Syfte: att dela erfarenheter kring och skapa bättre förutsättningar för

Läs mer

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november!

UNGA LEDARE. Vill du bli ledare inom idrotten? UNGA LEDARE. OBS! Anmäl Dig innan 22 november! Vill du bli ledare inom idrotten? Är du mellan 14-20 år och intresserad av att bli ledare eller organisationsledare* och tycker det är kul att träffa andra ungdomar! I höst kör vi igång med en ny omgång

Läs mer

KUNSKAPS- SEMINARIUM. Missa inte årets upplaga av Sveriges största branschseminarium!

KUNSKAPS- SEMINARIUM. Missa inte årets upplaga av Sveriges största branschseminarium! V Ä L K O M M E N T I L L M A - S Y S T E M S KUNSKAPS- SEMINARIUM 1 2-1 3 M A J G R A N D H O T E L I L U N D Truckutbildning, säkerhet, nya lagar och regler, lagerhantering, logistik och arbetsmiljö

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Minnesanteckningar från chefsträff i Vallentuna den 11 april 2013

Minnesanteckningar från chefsträff i Vallentuna den 11 april 2013 2013-04-11 Protokoll Minnesanteckningar från chefsträff i Vallentuna den 11 april 2013 Närvarande: Danderyd - Björn Alkeby och Kerstin Hassner Ekerö - Elisabett Lunde Haninge - Ingela Gotthardsson och

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15 Bedömning för lärande Sundsvall 2012-11-15 Tema: Att vara nyckelperson - att leda det gemensamma lärandet omkring bedömning för lärande Program 2012-11-15 13.00 Inledning; att vara nyckelperson 13.30 Walking

Läs mer

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015

Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/5 2015 Utvärdering SKNT:s årskonferens i Umeå 27-29/ 20 Antal svarande: 7 stycken Har du tidigare deltagit i SKNT:s årskonferens? 44 st 27 st Vad tyckte du om Årskonferensens olika delar? Programinnehållet 4,4

Läs mer

Att dra grisen i svansen

Att dra grisen i svansen Att dra grisen i svansen Om kontrafinalitetens olika yttringar Gemensam inventering och utredning Forskarbyn Ölsdalen OPEN 13-16 augusti 2013 Bruksgården, Degerfors Välkommen! Tema: Kontrafinalitet Vad

Läs mer

Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ. Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015

Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ. Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015 Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015 utvecklingssamtal 3 Utvecklingssamtal vägledning och riktlinjer Utvecklingssamtal är ett förberett

Läs mer

Intern impelmentering

Intern impelmentering Intern impelmentering sid 1 Hur kliver vi vinnande in i morgondagen? Vi tror det kan vara en framkomlig väg att tänka basutbud som grundefundament och istället för att diskutera en mängd mindre produkter

Läs mer

Förberedelsematerial för utvecklingssamtalet / M1. 1. Dåtid återblickar på året som gått.

Förberedelsematerial för utvecklingssamtalet / M1. 1. Dåtid återblickar på året som gått. Förberedelsematerial för utvecklingssamtalet / M1 Som en förberedelse inför vårt utvecklingssamtal ber jag dig reflektera över frågorna. Du är inte begränsad till dessa frågor. Frågeformuläret ska inte

Läs mer

Medarbetarsamtal vid KI

Medarbetarsamtal vid KI Medarbetarsamtal vid KI Riktlinjer med kompletterande anvisningar för medarbetarsamtal vid KI Bilaga 1a Medarbetarsamtal 1; Mål och utveckling exempel på frågor - chefer Bilaga 1b Medarbetarsamtal 1; Mål

Läs mer

Plan för fritidsverksamheten 2013-2014

Plan för fritidsverksamheten 2013-2014 Plan för fritidsen 2013-2014 Stockholm International Academy Sulvägen 52 A-B 126 40 Hägersten 08-646 46 98 www.stockholmskolan.se info@stockholmskolan.se Sammanfattning Inför HT 2013 har vi vidtagit en

Läs mer

Utbildning i metoder för Medborgardialog

Utbildning i metoder för Medborgardialog Utbildning i metoder för Medborgardialog Dokumentation från den 11 oktober 2011 Sofie Arvidsson Carin Blomberg Sofie Brolin 2011-10-17 Heldagsutbildning - metoder för medborgardialog Om dagen Den 11 oktober

Läs mer

ARBETSBOK. SDF-Samverkanskonferens mars 2019 Vänersborg. Jämställdhet och Inkludering. Foto: Peter Aldby

ARBETSBOK. SDF-Samverkanskonferens mars 2019 Vänersborg. Jämställdhet och Inkludering. Foto: Peter Aldby ARBETSBOK Jämställdhet och Inkludering Foto: Peter Aldby SDF-Samverkanskonferens 15-16 mars 2019 Vänersborg Innehåll Att arbeta med på konferensen SDF-samverkanskonferens - Program... 3 Syfte med konferensen...

Läs mer

Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Introduktion

Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Introduktion DEL 1: Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Modulen inleds med det övergripande målet för modul 1 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Svanberga förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Ett helt nytt affärsutvecklingsprogram för företag som: Vill utveckla Ledning och Styrning Vill sticka ut på marknaden Vågar Vilja Växa

Ett helt nytt affärsutvecklingsprogram för företag som: Vill utveckla Ledning och Styrning Vill sticka ut på marknaden Vågar Vilja Växa Ett helt nytt affärsutvecklingsprogram för företag som: Vill utveckla Ledning och Styrning Vill sticka ut på marknaden Vågar Vilja Växa Anmälan t o m 31 oktober 2013 - är uppföljaren till det mycket uppskattade

Läs mer

Personlig assistans. Chefsdagarna. Praktisk arbetsledning som stödjer personal och brukare. Senaste nytt inom assistans så påverkas du

Personlig assistans. Chefsdagarna. Praktisk arbetsledning som stödjer personal och brukare. Senaste nytt inom assistans så påverkas du Chefsdagarna Personlig assistans Inbjudan till konferens i Stockholm den 5-6 december 2011 TALARE KommunLex AB Jonas Reinholdsson Nyköpings kommun Catarina Lindgren Praktisk arbetsledning som stödjer personal

Läs mer

10 svar. Sammanfattning. Hur intressant var Palle Storms föreläsning? Hur intressant var gruppdiskussionerna om nätverken?

10 svar. Sammanfattning. Hur intressant var Palle Storms föreläsning? Hur intressant var gruppdiskussionerna om nätverken? 10 svar Visa alla svar Publicera analyser alexmhirschi@gmail.com Redigera detta formulär Sammanfattning Hur intressant var Palle Storms föreläsning? 5 7 70 % Hur intressant var gruppdiskussionerna om nätverken?

Läs mer

Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation

Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Längd: Utbildningen omfattar två dagar i följd samt tre fristående dagar, totalt fem dagar. Datum: 17-18 februari,

Läs mer

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda ➊ Nu börjar cirkeln! Det är viktigt att cirkeldeltagarna känner att starten blir bra. Ett sätt kan vara att göra starten lite mjuk, till exempel genom att börja fråga hur de olika deltagarna fick höra

Läs mer

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet

Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet 130422 Slottsvillans pedagogiska inriktning Det utforskande barnet Varje gång du gör något som barnet kan göra själv tar du bort möjligheten för barnet att lära sig lära Det är utvecklande för barnet att

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Mål Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra.

Mål Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra. Läsåret 2012/2013 Arbetsplan Normer och värden Vi vill att barnen utvecklar sin förmåga att visa hänsyn och respekt mot varandra. Vi upplever att det är en del konflikter i barngruppen. Barnen utesluter

Läs mer

Vad ansvarar du för vad gäller Rakel i din organisation? Du kan kryssa för flera alternativ.

Vad ansvarar du för vad gäller Rakel i din organisation? Du kan kryssa för flera alternativ. Svar på Enkät Länsstyrelseforum 2015 Genomförd april 2015 i Survey Xact Vad ansvarar du för vad gäller Rakel i din organisation? Du kan kryssa för flera alternativ. Vad ansvarar du för vad gäller Rakel

Läs mer

Dialog Respekt för privatliv och personlig integritet

Dialog Respekt för privatliv och personlig integritet Respekt för privatliv och personlig integritet Av 1 kap. 1 tredje stycket i socialtjänstlagen framgår det att verksamheten ska bygga på respekt för människors självbestämmande och integritet. Innan vi

Läs mer

Workshop med tema. Låter det intressant? Välkomna att höra av er på eller via mobilen: för en offert.

Workshop med tema. Låter det intressant? Välkomna att höra av er på eller via mobilen: för en offert. Workshop med tema Hälsa Att vi alla kan må lite bättre är väl helt underbart! Och det är dessutom sant. Men vad är det som påverkar vår hälsa? Och vad är egentligen hälsa? Under denna workshop pratar vi

Läs mer

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte 15 april 2015

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte 15 april 2015 Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte 15 april 2015 Plats: Skype Tid: Onsdag 15 april 2015, kl. 18.00. Närvarande: Anna Maria Resare, Emelie Eriksson, Malin Bornhöft, Sara Rösare,

Läs mer

Handlingsplan 2015-vt 2016 för BOiU

Handlingsplan 2015-vt 2016 för BOiU Antagen av föreningens årsmöte 2015-03-25 Handlingsplan 2015-vt 2016 för BOiU (förutom Läns-BO-uppdraget) Vision Varje barn i Uppsala län lever och utvecklas på ett sätt som tar hänsyn till barnets vilja

Läs mer