Uppsala Universitet Ht 2007 IKT & Lärande A Eva Lyckholm. Samlade tankar kring. Ikt och lärande. (Informations- och Kommunikationsteknik)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppsala Universitet Ht 2007 IKT & Lärande A Eva Lyckholm. Samlade tankar kring. Ikt och lärande. (Informations- och Kommunikationsteknik)"

Transkript

1 Samlade tankar kring Ikt och lärande (Informations- och Kommunikationsteknik)

2 Inledning Jag har valt att skriva detta pm utifrån mitt ämne som jag kommer att undervisa i, nämligen textil. Jag kommer att ge konkreta exempel på hur jag vill få in ikt i undervisningen samt ur ett mer allmänt skolperspektiv. Valet var enkelt när jag sökte IKT & Lärande som min tvärvetenskapliga termin. Att få kunskap om hur man kan integrera datorn i undervisningen är något som känns högst aktuellt då datorn idag blir mer och mer vanlig som arbetsredskap i alla möjliga olika sammanhang ute i arbetslivet så är det inte mer än rätt att skolan också hänger med i svängarna. Att inte denna kurs är obligatorisk i lärarutbildningen är för mig en gåta, drömscenariot vore att alla fick chansen till denna extra kompetens. Det är en stor tillgång som många skulle tjäna på. Det skulle höja statusen på läraryrket om alla vi tusentals nyutexaminerade lärare kommer ut i arbetslivet och är rustade för att fortbilda såväl kollegor som våra elever, i något som kan bli konkurrenskraftig kunskap när det gäller att rekrytera elever. Efter att ha tagit kontakt med textillärare ute i landet kan jag se att fler redan är på gång med att integrera datorn som ett arbetsredskap i slöjden. Det ger mig tilltro till framtiden där jag hoppas på ett samarbete med kollegor över hela landet för att utbyta erfarenheter och sporra varandra att jobba vidare med detta. I mitt huvudämne som är textil ser jag det som en tillgång och kanske en liten knäpp på näsan att fast jag valt att undervisa i ett så praktiskt ämne som det är så vill jag överbevisa dem som säger: -Jaha, så då gillar du att sy och så, man kan göra så mycket mer och jag tror att jag kan fånga även de elever som inte tycker att handarbete är det roligaste som finns. Vad innebär det för dig i din lärarroll? Det kommer att innebära att när jag söker jobba har jag en extra kompetens som jag tror är eftertraktad ute på skolorna. Jag kommer att kunna erbjuda inspirerande lektioner där ny teknik blandas med tradition. Om jag kommer att jobba i de högre åldrarna är mitt mål att kunna vara ansiktet utåt för att kunna rekrytera elever i och med att skolan mer och mer privatiseras och väljer specialinriktningar kan kampen om antalet elever vara stort, där en bra marknadsföring med en bra och informativ hemsida kan vara till stor hjälp. Det har alla skolor oavsett inriktning eller årskurs nytta av i dag, där kontakten med föräldrar oftare sker via just en hemsida. Självklart får man inte räkna med att alla har tillgång till en dator i hemmet, men för dem som har det kan kommunikationen ske genom den.

3 Det blev tydligt hur stor genomslagkraft en hemsida kan ha under min praktik period, som skedde i en fjärdeklass. Hemsidan som jag skapade åt dem användes både på lektionen och av eleverna själva hemifrån. De elever som inte hade tillgång till dator hemma, tog verkligen chansen att jobba med datorn via min hemsida på mina lektioner. Eleverna tyckte om att arbeta på detta vis och de sa uttryckligen att det var det roligaste de gjort. Det som de fick lära sig var de enkla funktionerna i Word och hur de skickade e- post, som för en van dataanvändare inte är någon märkvärdig kunskap. Men genom att skapa för eleverna intressanta lektioner med hjälp av en hemsida, blev dessa uppgifter något eleverna uppskattade mycket. Även samverkan mellan skolor ser jag som en möjlighet då man oftast är ensam textillärare på en skola, och i och med det är avsaknaden av textillärarkollegor att göra gemensamma lektionsplaneringar eller diskutera problem med något av en textillärares vardag. På nätet kan man få kontakt med kollegor över hela världen, kanske kan man starta en plattform där idéer byts och möts. Om jag kommer att arbeta på gymnasienivå kan jag även komma i kontakt med designers för eventuella studiebesök, andra skolor med samma inriktning, utbyte av elever, praktikplatser och annat aktuellt som eleverna och jag kan ha nytta av. När det gäller att tillverka sitt eget undervisningsmaterial, kommer jag att kunna, (precis som det redan finns i program som m.fl.), göra egna instruktionsfilmer om olika hantverkstekniker. För att komplettera det som jag tycker fattas i programmen, och om skolan inte har köpt in de programmen så finns min kunskap att tillgå för att skapa liknande instruktionsfilmer som de redan gör. Om programmen redan finns på skolan är det en stor tillgång. I de programmen förutom inspiration och instruktioner finns även avsnitt avsedda för materiallära, vilket underlättar betydligt då eleverna själva kan när det passar dem sätta sig framför datorn och få kunskapen bara genom några knapptryck. Dessa program innehåller även en del där dokumentation av slöjdprocessen kan göras och på så vis kan man lätt vid utvecklingssamtal och betygssättning gå in och titta på/visa på för föräldrar hur man jobbar, det blir tydligt för både elever och föräldrar att följa utvecklingen med den typen av portfolio. Även betygskriterier kommer att finnas med, då föräldrar och elever enkelt kan gå in och se vad de behöver klara för att bli godkända. Om en sådan portfölj står det i litteraturen: En portfölj följer således sin ägare och inte kursen. En välordnad digital portfölj är en tillgång inte bara under åren i skolan och på högskolan utan även därefter, till skillnad från de läroböcker och A4- pärmar från studieåren som många av oss har undanstoppade i en kartong i källaren som vi nog inte kommer att öppna innan vi blir pensionärer. 1 1 IT i skolan mirakel medicin eller sockerpiller?

4 För mina framtida kollegor kan min kunskap om ikt innebära att jag kommer att kunna fortbilda dem i hur de olika programmen fungerar, jag kommer också att kunna ge praktiska exempel på användningsområden av programmen. Efter vad vi lärt oss nu under hösten, har jag många exempel på hur man kan jobba med ikt i skolorna. Jag vill tydliggöra nyttan av att se datorn som en resurs och ge kollegorna en möjlighet att med enkla medel kunna skapa lektionsintroduktioner och planeringar av arbetsområden. Dessa kommer att finnas med dem, sparade i digital form för dem att plocka fram år efter år, eller att dela med sig till fler kollegor. Jag vet att det talas om i min hemkommun att kunna avsätta tid (studiedagar) till att sitta ner och jobba med ikt och undervisning. Att skapa startnycklar, planeringar m.m. Det ser jag som en positiv utveckling och att skolan faktiskt är villig att satsa på detta. I och med att skolan inom en snar framtid kommer att få ett skifte av lärare, då 40 talisterna ska pensioneras, kommer den teknik rädsla som råder på flera håll i skolan idag att mer och mer suddas ut. I alla fall så hoppas jag det. På ett mycket påtagligt sätt har datorn bytt karaktär från att ha varit en symbol för det slutna rummet till att bli hemmets dörr ut mot världen och verkligheten. Dess inåtvända låtsasvärld har ersatts av öppenhet, kommunikation och verklighet. En dator är något helt annat idag än vad den var Vad behöver du kunna? Jag behöver hela tiden hålla mig ajour med vad som händer, teknik mässigt och vilka program som är aktuella just för stunden. I undervisningssituationer vill jag jobba med problembaserad inlärning, där den största nöten att knäcka för mig kommer att vara hur jag kan skapa spännande lärandemiljöer, där man kan fånga så många elever som möjligt och deras engagemang. Frågor som litteraturen tar upp tycker jag känns ytterst relevant att ta till sig och fundera över. Hur kan vi stimulera eleverna att själva ställa frågor, och sedan av nyfikenhet bli intresserade av bakomliggande, teoretiska samband? Jag ser en stor utmaning för grund- och gymnasieskolan att stimulera lusten att lära genom att eleven själv får utgå från praktiska tillämpningar i ett problembaserat lärande. Att själv få väcka frågor innan svaren väller in. 3 Detta hoppas jag att jag kommer med tiden utveckla intressanta arbetsområden där fokus ligger på att eleverna själva får söka kunskap om ett visst område, där det så långt som möjligt i den skapandeprocessen sker på elevens villkor och möjligheter. 2 Med eller utan filter Stig Roland Rask 3 IT i skolan mirakel medicin eller sockerpiller?

5 Vad behöver du lära dina elever? Det som jag fastnade för som Carina Fast talade om på seminariet om att skolan borde hänga med bättre i det som idag är en naturlig del av elevernas vardag, nämligen att röra sig i digitala miljöer där datorn ses som en självklarhet i de flesta hemmen idag. Genom att inkludera ikt i undervisningen kan man nå nya dimensioner av lärande. Där elevernas intresse för teknik kan komma att underlätta i undervisningssammanhang och därmed fånga elevers uppmärksamhet som kanske är svåra att fånga i den traditionella katederundervisningen. Jag har haft min praktik mestadels på gymnasiet, där kan jag se nyttan med att jobba mer med datorn, eftersom de inte alls använder den idag. Eleverna behöver lära sig hur de jobbar i de olika programmen och att se kopplingen det till sin dagliga undervisning. I och med att eleverna känner sig trygga i programmen kommer de att bli mer och mer självgående i att lösa uppgifter de får, på så vis kan de också se datorn som ett redskap även i slöjden. Där de bearbetar sina bilder, söker efter inspiration och skriver ner fakta, skapar sina redovisningar m.m. Mina elever kommer få kunskap om hur olika bildbehandlingsprogram fungerar, då jag vill att de ska kunna använda bilder de tycker om och översätta dom i textila uttryck. Dessa bilder kan jag tänka mig i alla möjliga olika textila tekniker så som vävning, tryck, broderier m.m. Jag kommer att utöka min kompetens redan i vår med en kurs i digitala modeskisser, med den kursen kommer jag kunna erbjuda gymnasielever en ny dimension att se på modeskisser, som jag vet idag (i min hemkommun)endast sker på papper. Eleverna får på så vis kunskap om att använda olika programvaror, för att presentera sig själva inom mode- och textildesign. Detta kan lätt plockas fram ex. när man vill söka vidare utbildning i framtiden. I de högre åldrarna kan det vara aktuellt att ta upp hur bilder manipuleras i media idag, för att göra dem uppmärksamma på att det som man ser är inte alltid sanningen om hur personen faktiskt ser ut. Detta tror jag kan bidra till bra diskussioner om vår kroppsuppfattning och den bilden media visar att man ska se ut. I litteraturen Internet på gott och ont talar de just om Internets möjlighet att öppna upp för diskussioner kring värdegrundsfrågor. Hur lär du andra detta? Jag vill se till att skolans resurser med tillgång på såväl datorer som projektorer kommer till användning även på slöjden. Jag vet att många klassrum i Sverige idag har denna utrustning och jag hoppas att när jag är färdig lärare och jag kommer att ha ett eget klassrum att skolan är öppen för och vill satsa på att ta slöjden in i 2000talet, om det inte redan är så.

6 Genom en inventering av mina kollegors önskemål om vad de vill fortbilda sig i när det gäller datoranvändning i undervisningen. Kan jag skräddarsy utbildning efter deras behov, för en liten grupp såväl som hela kollegiet. I min hemkommun är arbetet redan på gång och jag ser positivt på framtiden, där skolorna idag satsar på ikt kompetens hos sina lärare, men det är ännu en bra bit kvar. Men teknikkunnande är inte allt. Än viktigare är att digitalt material för undervisningsbruk är rikhaltigt och av god kvalitet. En kulturnation borde hålla sig med arkiv på nätet innehållande sådana gemensamma tillgångar som historiskt källmaterial, litterära klassiker, vetenskapliga standardverk, 19(77) encyklopedier och ordböcker jämte ett rikt sortiment av läromedelsmoduler, alltsammans flyttbart och fritt tillgängligt för medborgarna. 4 Jag håller med som litteraturen pekar på att samla all kunskap och sprida den så att fler kan ta del av och dela med sig i en jätte bank av kunskap, planeringar och erfarenheter. Jag kommer att ta hjälp av de kurser som exempelvis Multimediabyrån erbjuder för att hålla mig ajour och för att inspirera elever och kollegor. Genom att publicera mina lektionsupplägg på exempelvis lektion.se ser jag då till att min kvot av att dela med mig kommer att uppnås. Vad innebär det ur ett elevperspektiv? Eleverna kommer att kontinuerligt jobba med datorn som ett redskap och för att utvärdera sitt arbete från idé till produkt. Elevernas utvärderingar blir samlade på ett och samma ställe och jag kan då snabbt och enkelt vid utvecklingssamtal och betygssättning se alla samlade alster från eleven på datorn samt läsa deras utvärderingar. All dokumentation kommer att finnas på datorn, där jag som lärare, mina kollegor och mina elever har möjlighet att påverka innehållet. Eftersom mitt ämne är ett praktiskt ämne kommer min användning av ikt att röra sig främst kring dokumentation och presentation. Varje elev kommer att få fylla i en plan över slöjdprocessen innan de startar upp ett nytt slöjdprojekt och kontinuerligt som processen löper framåt får de fylla på med tankar och reflektioner, när produkten är färdig får eleverna tillsammans med mig utvärdera resultatet. Mina elever kommer att kontinuerligt få kunskapen tillfogat sig, dels genom lärarledda pass och dels genom självstudier på hemsidan som jag kommer att skapa, där uppgifter och manualer kommer att finnas tillgängliga. Eleverna kommer på så vis att delvis kunna jobba självständigt med någon uppgift och trycket på mig som lärare kommer att minska. 4 IT i skolan mirakel medicin eller sockerpiller?

7 Att alla lär olika är något som Carina Fast tar upp. Vissa elever lär genom att lyssna, andra genom att se och en tredje grupp genom att göra. Om jag då som jag försökt beskriva tidigare jobbar med datorn som redskap i att skapa instruktionsfilmer eller använder de som redan finns, tror jag att så många som möjligt kan lära sig en hantverksteknik oavsett lärstil. Med varierade innehåll medvetet anpassade till olika uppgifter skulle möjligheterna för elever öka så att man under skoltiden utvecklade en repertoar av förståelsen för informationssökning och -användning. 5 Detta visar på att det är viktigt att lära barn och ungdomar hur man hanterar informationen man kan finna på internet. I och med informationsflödet som finns på nätet är ett kritiskt förhållningssätt till det man finner där nödvändigt. Vilket jag tror eleverna har dålig koll på, när man ofta hör kommentarer från eleverna. Jag fann det på Google. Där de tycks tro att Google är att ställa i likhet med att finna det på internet. Att informera om detta är viktigt för att vi ska i framtiden få elever som kan använda sig av internet som det verktyg i lärandeprocessen det faktiskt är. Det nya informationssamhället innebär att allt man tar del av måste värderas. De informationsmängder man får levererat till sig måste ifrågasättas, inga medier är undantagna och inget media är med automatik sanningsbärare 6 Jag vill i framtiden jobba för samverkan med andra lärare, ämnesövergripande, där till exempel ett historieprojekt kan leda till att man på slöjden tillverkar dockor med tidsenliga kläder, dessa kan vi sen göra animerad film med m.m. Redovisningen kan man göra med att visa filmen som eleverna skapat, och i en PowerPoint presentation berätta om olika tekniker och material som fanns på den tiden, på så vis kommer materialläran in på ett naturligt sätt, och i ett sammanhang som eleverna själva fått vara med att skapa. Genom att arrangera utställningar av elevarbeten, modevisningar (högre åldrar), visa elevalster på hemsidan m.m. gör det att man synliggör vad eleverna gör i slöjden och det kan inspirera till fortsatt slöjdande i framtiden samt att inspirera andra att börja slöjda. I de högre åldrarna där man ofta visar upp vad eleverna åstadkommit under läsåret med att hålla i en stor modevisning. I exempelvis min hemkommun ska eleverna skapa sina egna kollektioner. Här kan eleverna få vara med och marknadsföra sitt eget klädmärke, där man kanske spelar in en film om sig själv och hur man tänker kring sin kollektion. Elevernas modeskisser omarbetas i datorn så att de blir så kallade digitala modeskisser, som kan fungera bra i ex. en PowerPoint om sin kollektion. Eleverna kan också skapa en hemsida 5 Informationssökning och lärande en forskningsöversikt 6 Med eller utan filter Stig Roland Rask

8 som de bygger kring kollektionen, den kan de ha med sig senare när de ska söka vidare till annan skola eller jobb. Deras klädlogga kan skapas i ett bildbehandlingsprogram. Vad behöver man kunna som elev? Jag vill jobba så att eleverna först och främst ska bli trygga i att se datorn som ett redskap, vissa elever kan redan mer än jag och vissa är nybörjare. Jag kommer att introducera mina idéer om användandet av ikt i undervisningen vart eftersom jag jobbar, därigenom kommer mina elever också att lära sig nya program och användningsområden i en takt som båda parter klarar av. Eleverna behöver kunna använda sig av de program som jag använder samt att ha kunskap om hur man rör sig ute på internet. Saknar de dessa kunskaper kommer jag såklart att se till att de lär sig dessa. Som mitt måtto är: Alla kan något, ingen kan allt. Enligt en undersökning som sammanställts i texten om Ungar och medier , framkommer det att så många ungdomar som 80 % går ut på internet flera gånger per vecka, 52 % av dem gör det dagligen, hos barn är siffran något lägre, de som använder sig av internet dagligen till 3-4ggr/vecka är över 50%, vilket visar på en hög användning av internet idag och jag tror att denna siffra stadigt ökar. Med detta i ryggen kommer min uppgift kanske snarare att innebära att öka elevernas medvetenhet på nätet. Varför behöver man kunna det? Det känns som en svår fråga att ge något svar på. Jag väljer att tolka den utifrån ett större perspektiv än individanpassat. Vi behöver knyta skolan närmare den verkliga världen utanför. Om eleverna på sin fritid spenderar timmar i digitala miljöer som att spela spel och röra sig ute på internet, där de kan skaffa sig kunskap och erfarenheter som de annars inte skulle kommit kontakt med via läroböcker, måste skolan också våga ta sig in i dessa miljöer, där kravet på oss som pedagoger måste bli att vilja och våga bryta gamla vanor och utbilda oss för framtidens skola. Dessa tankar finner jag stöd i i texten om Framtidens skola 2010 där man undersöker om och hur skolan ska förändras ur olika involverades perspektiv. 7 Ungar och Medier 2006, Medierådet

9 Litteraturlista Ungar & medier 2006: fakta om barns och ungas användning och upplevelser av medier. Medierådet, Stockholm Informationssökning och lärande: en forskningsöversikt. Limberg, Louise; Hultgren, Frances; Jarneving, Bo: Skolverket, Stockholm IT i skolan mirakel medicin eller sockerpiller? KK-stiftelsen, 2006 Med eller utan filter? : personliga funderingar kring etiken, pedagogiken, källkritiken och vuxenrollen när Internet kommer till skolan. Rask, Stig Roland: Stift. för kunskaps- och kompetensutveckling, 1999, Stockholm: Internet på gott och ont: Truedson, Lars. Statens skolverk Skolverket, Stockholm Skola en möjlig utveckling av skolan med hjälp av informations- och kommunikationsteknik och utvecklingens konsekvenser: Nilsson, Lars-Erik Utbildningsdepartementet, Stockholm Föreläsning Carina Fast

Projektmaterial. Härnösands folkhögskola

Projektmaterial. Härnösands folkhögskola Projektmaterial LÄSLUST VID HÄRNÖSANDS FOLKHÖGSKOLA Härnösands folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

IKT PLAN - FÖRSKOLA. (Höganäs plan med riktlinjer för digital kompetens)

IKT PLAN - FÖRSKOLA. (Höganäs plan med riktlinjer för digital kompetens) IKT PLAN - FÖRSKOLA Att rusta våra barn, elever och personal för en framtid som vi ännu inte vet något om så att de med öppenhet, nyfikenhet och självförtroende vågar prova, utforska nytt och ständigt

Läs mer

Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT!

Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT! Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT! Charlotte Berglund 070-5148307 Professionell Utveckling i Sverige AB 4 skolledarträffar! - Leda lärande (skolledare från

Läs mer

Pedagogisk planering. Teknik i grundsärskolan, år 7-9 Arbetsområde staden

Pedagogisk planering. Teknik i grundsärskolan, år 7-9 Arbetsområde staden Pedagogisk planering Teknik i grundsärskolan, år 7-9 Arbetsområde staden Här nedan får du hjälp att planera ett arbetsområde om staden. Genom att bygga och konstruera på lektionerna arbetar eleverna mot

Läs mer

IT-plan för Förskolan Äventyret

IT-plan för Förskolan Äventyret IT-plan för Förskolan Äventyret 2015-2016 Inledning Idag är multimedia ett självklart verktyg i vardagen, både på arbetet och fritiden, på samma sätt som papper, penna och böcker. Vi använder datorn både

Läs mer

Kvalitet 2014. Resultat: Ängelholm total

Kvalitet 2014. Resultat: Ängelholm total Kvalitet 2014 Resultat: Ängelholm total 1 Innehåll: 2 INLEDNING 3 Om TÄNK OM KVALITET Denna rapport redovisar resultat från studien TÄNK OM KVALITET 2.0. Studien avser fånga elevers respektive lärares

Läs mer

Enkätundersökning IT-pedagoger 2010/11, 2011/12, 2012/13

Enkätundersökning IT-pedagoger 2010/11, 2011/12, 2012/13 Enkätundersökning IT-pedagoger 2010/11, 2011/12, 2012/13 I maj 2014 bad vi it-pedagoger som gått hos oss de tre senaste åren att besvara en enkät om utbildningen och om den medfört några förändringar i

Läs mer

Utvecklingsprofil för studenten under VFT

Utvecklingsprofil för studenten under VFT 1 Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofilen är organiserad efter examensordningens mål. Rubrikerna svarar mot fokus i På väg mot läraryrket Mentorer avgör, i samverkan med studenter

Läs mer

Digitala Minnen. Luleå kommun

Digitala Minnen. Luleå kommun Digitala Minnen Vi har valt att skriva vår redovisning som en berättelse, eftersom vårt projekt har handlat om just berättelser, historier och minnen. Här kan vi också visa på hur projektet har växt fram,

Läs mer

Utvecklingsprofil för studenten under VFT

Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofil för studenten under VFT Utvecklingsprofilen är organiserad efter examensordningens mål. Rubrikerna svarar mot fokus i På väg mot läraryrket Syftet med Utvecklingsprofilen är att: vara

Läs mer

Undersökning av digital kompetens i årskurs 7-9

Undersökning av digital kompetens i årskurs 7-9 Undersökning av digital kompetens i årskurs 7-9 2015 Monica Andersson, IT-pedagog 2015-12-29 Jag har kunnat få fler vänner genom att spela hemma, Att lära mig har blivit lättare och roligare, Jag kan ha

Läs mer

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter!

KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! KURSKATALOG HT-15 Med spännande nyheter & gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med

Läs mer

IKT PLAN - FÖRSKOLA. (Plan med riktlinjer för digital kompetens, Höganäs kommun) Reviderad

IKT PLAN - FÖRSKOLA. (Plan med riktlinjer för digital kompetens, Höganäs kommun) Reviderad IKT PLAN - FÖRSKOLA Att rusta våra barn, elever och personal för en framtid som vi ännu inte vet något om så att de med öppenhet, nyfikenhet och självförtroende vågar prova, utforska nytt och ständigt

Läs mer

Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan PEDAGOGISK IT HANDLINGSPLAN 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT handlingsplan för Långsjö och Skansbergsskolan 2017 2018 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever är förmågan

Läs mer

Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning

Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning Analys- och statistiksekretariatet Arne Lund PM 1 (6) 2012-09-11 Satsningarna på IT används inte i skolornas undervisning Vad visade Skolinspektionens granskning? Under läsåret 2011/2012 granskade Skolinspektionen

Läs mer

ipad i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) för skolledare och personal

ipad i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) för skolledare och personal ipad i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) för skolledare och personal Har du frågor om om ipad i skolan? Titta här om du kan hitta ett svar på din fråga! INNEHÅLLSFÖRTECKNING Frågor om problem Vad händer

Läs mer

Titel: Själv eller tillsammans? Författare: Fehmi Duraku Nyckelord: studieplaner, eget arbete, grupparbete, barnperspektiv, pedagogperspektiv.

Titel: Själv eller tillsammans? Författare: Fehmi Duraku Nyckelord: studieplaner, eget arbete, grupparbete, barnperspektiv, pedagogperspektiv. M a l m ö h ö g s k o l a L ä r a r u t b i l d n i n g e n K S 1 0 3 F Tr e d i m e n s i o n e l l t h a n t v e r k / s l ö j d F e h m i D u r a k u S KRIVUPPGIFT Titel: Själv eller tillsammans? Författare:

Läs mer

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Bakgrunden Vision från

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld IT-strategi för bättre lärande Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och även Pysslingen Skolor står inför

Läs mer

LÄRARSTUDERANDE OCH IT

LÄRARSTUDERANDE OCH IT LÄRARSTUDERANDE OCH IT Enkät med svar Rapport 1a 1 OBS denna redovisning är en punktskattning i procent inom 95%-iga konfidensintervall utan variation samt antal uppgift saknas. Totalsiffror hämtade från

Läs mer

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter!

VT-16. Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! VT-16 Missa inte vårens nyheter eller gamla favoriter! Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA

Läs mer

Hanna Melin Nilstein. Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=?

Hanna Melin Nilstein. Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=? Hanna Melin Nilstein Lokal pedagogisk plan för verklighetsbaserad och praktisk matematik Årskurs 3 1+1=? Lpp (Lokal pedagogisk plan) för verklighetsbaserad och praktisk matematik Bakgrund och beskrivning

Läs mer

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan

Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan Datum 2018/2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Pedagogisk IT-handlingsplan för Långsjö- och Skansbergsskolan 2018/2019 Tidsperiod: 2018/2019 Vikten av digital kompetens Digital kompetens för elever

Läs mer

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ)

ipads i skolan Vanliga frågor och svar (FAQ) Vanliga frågor och svar (FAQ) Har du frågor om om? Titta här om du kan hitta ett svar på din fråga! Om du inte gör det - kontakta ditt barns lärare eller någon av kontaktpersonerna. Du hittar kontaktuppgifter

Läs mer

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)!

Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Vi är glada att kunna erbjuda kommunens pedagoger och skolledare det senaste inom IKT-fortbildning och detta med SIKTA (Skolans IKT-Arbete i Lund)! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger

Läs mer

Utveckla skrivprocess/kommunikation för elever med inlärningssvårigheter och låg motivation

Utveckla skrivprocess/kommunikation för elever med inlärningssvårigheter och låg motivation Itis-projekt Nymö Resursskola Utveckla skrivprocess/kommunikation för elever med inlärningssvårigheter och låg motivation Bakgrund Vi är tre lärare på Nymö Resursskola. Vi arbetar i två elevgrupper med

Läs mer

Bedömning av lärare. Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun

Bedömning av lärare. Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun Bedömning av lärare Lars Thorin Utvecklingsledare Ånge kommun Bedömning av lärares möte med eleven Förmåga Acceptabel Bra Mycket bra Bedöma och dokumentera enskilda elevers behov och anpassa undervisningen

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

Filosofin bakom modellen bygger på uppfattningen att varje människa har resurser och kraft att:

Filosofin bakom modellen bygger på uppfattningen att varje människa har resurser och kraft att: LIP Lösningsinriktad pedagogik Lösningsinriktad pedagogik erbjuder ett annorlunda sätt att förhålla sig till barn och till själva inlärningsprocessen. Det är ett förhållningssätt som genomsyras av en tilltro

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

Elevenkät IT, 2005-2007. Vt 2007

Elevenkät IT, 2005-2007. Vt 2007 Elevenkät IT, 5-7 Vt 7 Innehållsförteckning Inledning...3 IKT i Falköpings kommun... 3 ITiS IT i skolan... 3 Framtidens klassrum... 3 PIM... 4 IT-enkät för elever... 4 Syftet med IT-enkäten... 4 Frågorna

Läs mer

RgRh Stockholm. Riksgymnasiet för rörelsehindrade

RgRh Stockholm. Riksgymnasiet för rörelsehindrade RgRh Stockholm RgRh Stockholm Riksgymnasiet för rörelsehindrade RgRh Stockholm VAD ÄR RIKSGYMNASIET? Riksgymnasiet är till för ungdomar med svåra rörelsehinder. Det fungerar som vilken gymnasieskola som

Läs mer

Hagaskolans IT-plan. Hur jobbar du med kommunikation på dina lektioner?

Hagaskolans IT-plan. Hur jobbar du med kommunikation på dina lektioner? Hagaskolans IT-plan På Hagaskolan är IT ett naturligt inslag i den pedagogiska verksamheten. Eleverna i årskurserna F-5 använder både datorer och ipads för att lära sig läsa och skriva, för att stimulera

Läs mer

Sammanställning - Reflektionsblad dag 1

Sammanställning - Reflektionsblad dag 1 Sammanställning - Reflektionsblad dag 1 EL-konferens 21-22/10 på Mälardalens högskola Pia Lindberg, akadmichef UKK, MDH Intressant historielektion som sätter in EL i ett perspektiv som ger inspiration

Läs mer

Vilka regler finns på internet?

Vilka regler finns på internet? Vilka regler finns på internet? Lektionen handlar om normer och regler i vardagen och på internet. Till läraren 1. Regler i skolan 2. Regler på internet 3. Sammanfatta och reflektera LÄRARINSTRUKTIONER

Läs mer

Projektmaterial. Hellidens folkhögskola

Projektmaterial. Hellidens folkhögskola Projektmaterial DEN KREATIVA PROCESSEN Hellidens folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net Rapport till

Läs mer

Elevenkäten, En elev en dator,gymnasieskolan i Botkyrka kommun, besvaras senast fredagen den 1 februari 2013.

Elevenkäten, En elev en dator,gymnasieskolan i Botkyrka kommun, besvaras senast fredagen den 1 februari 2013. Elevenkäten, En elev en dator,gymnasieskolan i Botkyrka kommun, besvaras senast fredagen den 1 februari 2013. Genom att besvara den här enkäten bidrar du med viktig kunskap om en till en projektet och

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Läsåret 2016-17 PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Bakgrund Den svenska skolan och även Pysslingens skolor står inför stora utmaningar. Alla elever når inte skolans mål och skillnaderna är många

Läs mer

BARN I VÄRLDEN. Bakgrund. Projektidé SLUTREDOVISNING AV PROJEKTET HUARÖDS SKOLA VT 2000. Deltagare: 55 elever i åldrarna 6år 11år och 7 pedagoger

BARN I VÄRLDEN. Bakgrund. Projektidé SLUTREDOVISNING AV PROJEKTET HUARÖDS SKOLA VT 2000. Deltagare: 55 elever i åldrarna 6år 11år och 7 pedagoger SLUTREDOVISNING AV PROJEKTET BARN I VÄRLDEN HUARÖDS SKOLA VT 2000 Deltagare: 55 elever i åldrarna 6år 11år och 7 pedagoger Bakgrund Under HT-99 började en del av de äldre eleverna tala om att skaffa ett

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Vilka regler finns på internet?

Vilka regler finns på internet? Lektionen handlar om normer och regler i vardagen och på internet. Lektionen har Karin Nygårds tagit fram. Karin är utbildad lärare i svenska och svenska som andraspråk för grundskolans lägre åldrar. Till

Läs mer

IKT-strategi

IKT-strategi IKT-strategi 2018-2019 VEJBYSTRANDS SKOLA OCH FÖRSKOLA den 4 juli 2018 Bosse Wahlin, rektor/förskolechef & Kajsa Braide, IKT-pedagog/biträdande rektor Innehåll Inledning och bakgrund... 4 Pedagogik...

Läs mer

Så svarade 128 lärare

Så svarade 128 lärare Så svarade 128 lärare Under Berättarministeriets Lärardag, den 16 nov 2015 på Fotografiska museet, fick deltagarna svara på frågor på ipads gällande konferensens tema berättande i undervisningen och digitalt

Läs mer

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Gy träff Örebro

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Gy träff Örebro KOLLEGALYFTET Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan Gy träff Örebro 170126 Matematiklyftet födde Kollegalyftet Vinnande upplägg och bra struktur

Läs mer

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas 1 Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Ange ett alternativ. Grundskola: åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9 Gymnasieskola: studie-/högskoleförberedande program yrkesförberedande program/yrkesprogram annan utbildning:

Läs mer

JA, MYCKET. ABSOLUT! Ja. Programmet är dessutom mycket roligare att arbeta med än vad jag hade trott.

JA, MYCKET. ABSOLUT! Ja. Programmet är dessutom mycket roligare att arbeta med än vad jag hade trott. 1(5) Absolut! Som vanligt översteg den mina förväntningar. Absolut Ja, till 100 %. JA, MYCKET. ABSOLUT! Ja. Programmet är dessutom mycket roligare att arbeta med än vad jag hade trott. Fantastiskt att

Läs mer

Förslag till intervjufrågor vid observationer

Förslag till intervjufrågor vid observationer Förslag till intervjufrågor vid observationer Förslag till intervjufrågor vid observationer Här presenteras förslag på intervjufrågor som ringar in målområdena och ger underlag till det som ni ska beskriva

Läs mer

Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2019-08-16 Riktlinjer för VFU-verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

Multimediasuccén från Storbritannien är här!

Multimediasuccén från Storbritannien är här! Multimediasuccén från Storbritannien är här! Liber espresso är ett omfattande, ämnesövergripande digitalt arkiv för F 6 som ständigt växer och uppdateras. Nyfiken p å framtide ns skola? Öp pna här >> Med

Läs mer

Utveckla din IT- kompetens

Utveckla din IT- kompetens Utveckla din IT- kompetens PIM www.pim.skolutveckling.se PIM PIM Praktisk IT och Mediekompetens Arbetar du i förskola eller skola och vill utveckla ditt arbete med IT i verksamheten? PIM - www.pim.skolutveckling.se

Läs mer

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola

Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Pedagogisk utvecklingsplan med IT som stöd 2017-2019 för förskola, fritidshem, obligatoriska skolformer samt gymnasiet och gymnasiesärskola Fastställd i kommunstyrelsen 2017-06-13 144 Innehållsförteckning

Läs mer

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3 PIM Examination 5 Inspirationsmaterial för elever och pedagoger Filmskapande i PhotoStory 3 Innehållsförteckning Inledning... 3 Hämta programmet... 4 Steg 1 hämta och fixa dina bilder... 5 Steg 2 skriv

Läs mer

Lärplattformen självklar del av skolvardagen

Lärplattformen självklar del av skolvardagen Lärplattformen självklar del av skolvardagen Datorer och internet är ett naturligt inslag i skolvardagen på Montessoriskolan i Falun. Datorer finns utspridda i skollokalerna för elevernas fria användande

Läs mer

Sammanfattning av enkäten en till en projektet

Sammanfattning av enkäten en till en projektet Sammanfattning av enkäten en till en projektet Tack för att ni tog er tid att svara på enkäten. Vi på 4-6 har sammanställt resultatet, och även gjort små förklaringar och svar till frågor, eller kommentarer

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2018-08-15 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare och 4-6 Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

PROGRAMMERING I SKOLAN Utbildning av kollegor på Carlssons skola CECILIA CHRISTIANSEN ULRIHCA MALMBERG

PROGRAMMERING I SKOLAN Utbildning av kollegor på Carlssons skola CECILIA CHRISTIANSEN ULRIHCA MALMBERG ATT UNDERVISA I PROGRAMMERING I SKOLAN Utbildning av kollegor på Carlssons skola CECILIA CHRISTIANSEN ULRIHCA MALMBERG SYFTE Lärarna ska känna sig redo! Datalogiska kunskaper Pedagogiska kunskaper Utveckla

Läs mer

Projektmaterial. Birkagårdens folkhögskola

Projektmaterial. Birkagårdens folkhögskola Projektmaterial EN REFLEKTION ÖVER DATAUNDERVISNING OCH SAMARBETE Birkagårdens folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

Matematikundervisning för framtiden

Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden Matematikundervisning för framtiden De svenska elevernas matematikkunskaper har försämrats över tid, både i grund- och gymnasieskolan. TIMSS-undersökningen år 2003 visade

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential.

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Så skapar du ett Skolbibliotek i världsklass! DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Vad är ett Skolbibliotek i världsklass? Ett välfungerande skolbibliotek är aldrig ett tyst ställe.

Läs mer

Digitalisering i skolan och vuxenutbildningen

Digitalisering i skolan och vuxenutbildningen Digitalisering i skolan och vuxenutbildningen 1 Frågeblanketten läses maskinellt. Vi ber dig därför att: Använda bläckpenna Skriva tydliga siffror, så här: Markera dina svar med kryss, så här: Om du svarat

Läs mer

Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor. Mål. Vi vill

Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor. Mål. Vi vill Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor Mål Vi vill Ha barnens bästa i fokus när vi fattar beslut Barnen ska trivas, känna sig trygga och bekräftade och få ett gott självförtroende Barnen ska känna förtroende

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen

Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen Sammanfattning av kollegialt lärande inom Lärande och inflytande på riktigt när olikheten är normen Kollegialt lärande Frågeställningar Hur upplever pedagogerna att processen i förändringsarbetet har förlöpt

Läs mer

IKT-plan för lärande. Förskola, grundskola och grundsärskola. Härryda kommun 2011-2013

IKT-plan för lärande. Förskola, grundskola och grundsärskola. Härryda kommun 2011-2013 IKT-plan för lärande Förskola, grundskola och grundsärskola Härryda kommun 2011-2013 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Nulägesbeskrivning... 4 Digital teknik och infrastruktur... 5 Lärande... 6 Kommunikation

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare F-3 och 4-6 LHS Akademin för lärande, humaniora och samhälle Avdelning: Lärarutbildningen 2017-08-18 Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagd utbildning för grundlärare och Inom ramen för 15 hp, UVK 1 Den professionella

Läs mer

Elevers utvärdering av Evolutionstrappan. Skola: Solängsskolan, Gävle Lärare: Gunilla Djuvfelt Antal elever: sex st. Metod.

Elevers utvärdering av Evolutionstrappan. Skola: Solängsskolan, Gävle Lärare: Gunilla Djuvfelt Antal elever: sex st. Metod. Elevers utvärdering av Evolutionstrappan Skola: Solängsskolan, Gävle Lärare: Gunilla Djuvfelt : sex st Metod De elever som skulle delta i utvärdering av Evolutionstrappan fick information att ta hem till

Läs mer

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan 117 4 Sammanfattning Tillgång till IT i hemmet och skolan Lärare och elever har god tillgång till IT i hemmet. Tillgången till IT-verktyg i hemmet hos lärare, skolledare och elever är hög. Nästan samtliga

Läs mer

Alla elever ska bli Kunskapsvinnare!

Alla elever ska bli Kunskapsvinnare! KUNSKAPSVINNARE Vad är Kunskapsvinnare? Varje skola är unik och behöver göra sin digitala resa i den takt som passar skolans organisation bäst. Vårt utbildningskoncept Kunskapsvinnare möter och utgår från

Läs mer

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9

Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Lärarhandledning till tre teman om entreprenörskap för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Lärarhandledning Lärarhandledning Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att

Läs mer

IT-strategi för Strängnäs kommun

IT-strategi för Strängnäs kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE Utbildnings- och kulturkontoret Handläggare Tor-Erik Lillsebbas tor-erik.lillsebbas@strangnas.se 0709-429 211 Dnr BUN/2010:14-600 2010-05-11 1/5 Barn- och utbildningsnämnden IT-strategi

Läs mer

Digital kompetens och pedagogisk digital kompetens

Digital kompetens och pedagogisk digital kompetens Digital kompetens och pedagogisk digital kompetens 1 EU:s åtta nyckelkompetenser 2 I slutet av 2006 presenterade EU 8 nyckelkompetenser som man ansåg att alla medborgare inom EU behövde för den personliga

Läs mer

NOKflex. Smartare matematikundervisning

NOKflex. Smartare matematikundervisning NOKflex Smartare matematikundervisning Med NOKflex får du tillgång till ett heltäckande interaktivt matematikläromedel som ger stöd både för elevens individuella lärande och för lärarledd undervisning.

Läs mer

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år På Bifrosts Pedagogiska Enhet känner barn och elever glädje och lust till lärande. Kommunikation,

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy. För studenter antagna fr.o.m. H 11

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy. För studenter antagna fr.o.m. H 11 UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 7-9 & Gy För studenter antagna fr.o.m. H 11 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens huvudsyfte är att erbjuda

Läs mer

Verktyg för Individanpassad SFI

Verktyg för Individanpassad SFI Verktyg för Individanpassad SFI Inbjudan till konferens i Stockholm den 24-25 januari 2011 TALARE Lunds kommun Eva Leijon Burlövs kommun Thérèse Stringer och författare Nacka kommun Viveca Schön Utbildningscentrum

Läs mer

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014

Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Utvärderingar från deltagande företag (17 av 19 företag har svarat) April-November 2014 Fråga 1: Varför sökte du till programmet? Vad hoppades du på och vad behövde du? Blev rekommenderad av turistbyrån.

Läs mer

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN LPP för Fritidshem BILDCIRKELN Yvonne Engberg Innehållsförteckning Elevgrupp... 1 Syfte... 1 Långsiktigt mål... 1-2 Konkreta mål... 2 Arbetssätt.2-3 Bedömning... 3 Dokumentation....3 Analys av bedömning

Läs mer

Om mig själv. Spellararen.se. Felix Gyllenstig Serrao. Förstelärare, projektledare och bloggare. Arbetar som förstelärare på Frölundaskolan i Göteborg

Om mig själv. Spellararen.se. Felix Gyllenstig Serrao. Förstelärare, projektledare och bloggare. Arbetar som förstelärare på Frölundaskolan i Göteborg Om mig själv Felix Gyllenstig Serrao Förstelärare, projektledare och bloggare Arbetar som förstelärare på Frölundaskolan i Göteborg Har arbetat i Flexgruppen i Askim-Frölunda-Högsbo, Göteborg med elever

Läs mer

Grundsärskolan i Sjöbo. Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo.

Grundsärskolan i Sjöbo. Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Grundsärskolan i Sjöbo Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Upprättad: 20160614 av rektor, syv och mentorer Revideras juni 2017 Inledning Bestämmelserna i Läroplan för

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Teknik gör det osynliga synligt

Teknik gör det osynliga synligt Kvalitetsgranskning sammanfattning 2014:04 Teknik gör det osynliga synligt Om kvaliteten i grundskolans teknikundervisning Sammanfattning Skolinspektionen har granskat kvaliteten i teknikundervisningen

Läs mer

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen.

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. Namn: Klass: F- klass IUP-häftet Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. 1 Vad är IUP-häftet? Det här är ditt IUP-häfte där du utvärderar

Läs mer

Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet

Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet Progression i VFU-kurserna i Ämneslärarprogrammet Studenten ges utrymme att utveckla handlingskompetens genom att pröva, lyckas, misslyckas och utvecklas vidare i en självreflekterande process. Undersökande

Läs mer

FÖRELÄSNING TRANSFER DANIEL NORDSTRÖM 2012-10-24

FÖRELÄSNING TRANSFER DANIEL NORDSTRÖM 2012-10-24 FÖRELÄSNING TRANSFER DANIEL NORDSTRÖM 2012-10-24 VARFÖR ANVÄNDA EXTERNA FÖRELÄSARE? Praktisk tillämpning av teoretiska begrepp Synliggöra kopplingen till arbetsmarkanden Medvetengöra olika yrkesytgångar

Läs mer

Under VFU 1 ska du i möjligaste mån få en så bra bild av de förutsättningar och möjligheter som råder på den skola du har hamnat på.

Under VFU 1 ska du i möjligaste mån få en så bra bild av de förutsättningar och möjligheter som råder på den skola du har hamnat på. IKT och Lärande A, Uppgifter inför VFU A) Inventering av skolans förutsättningar Under VFU 1 ska du i möjligaste mån få en så bra bild av de förutsättningar och möjligheter som råder på den skola du har

Läs mer

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Lärardagen Örebro

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Lärardagen Örebro KOLLEGALYFTET Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan Lärardagen Örebro 160810 Matematiklyftet födde Kollegalyftet Vinnande upplägg och bra

Läs mer

Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna!

Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna! Kompetensloggboken Namn: Program: Studieår: Kontakt: Lycka till med studierna! Att använda din kompetensloggbok Under hela din studietid kommer du att samla på dig en mängd värdefull kompetens i form av

Läs mer

BORTOM HORISONTEN GEMENSAM FÖRÄNDRING MOT FRAMTIDA MÅL. didaktikcentrum.se bortomhorisonten.se

BORTOM HORISONTEN GEMENSAM FÖRÄNDRING MOT FRAMTIDA MÅL. didaktikcentrum.se bortomhorisonten.se BORTOM HORISONTEN GEMENSAM FÖRÄNDRING MOT FRAMTIDA MÅL didaktikcentrum.se bortomhorisonten.se Johan Arnell Jonas Berling Jesper Grönlund Marie Mattsson 300 anställda 2600 barn och ungdomar Vänersborg Vänersborg

Läs mer

Lokaler måndagen den 27 oktober 2014

Lokaler måndagen den 27 oktober 2014 Lokaler måndagen den 27 oktober 2014 A1:1 8.15-9.00 Blogga med Webbstjärnan Arenan A1:2 9.15-10.00 VASS-projektet, vi väver ihop Utomhuspedagogik med ny teknik Arenan A2 8.15-11.45 Invigning följt av "Ny

Läs mer

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 3 hp VFU inom ramen för 18 hp Kurs: UVK 3 för grundlärare 4-6: Didaktik och bedömning Kursplan: UV4015 VT 2019 VFU-period: v. 14-15 Maria Godolakis

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo.

Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Grundsärskolan i Sjöbo Arbetsplan för studie- och yrkesvägledningen vid Grundsärskolan i Sjöbo. Fastställd: 2018-09-04 Inledning Bestämmelserna i Läroplan för grundsärskolan 2011 och FNs barnkonvention

Läs mer

Kursutvärdering Digital kompetens/it-ämnen vt11

Kursutvärdering Digital kompetens/it-ämnen vt11 Kursutvärdering Digital kompetens/it-ämnen vt11 Digital kompetens och lärande/it-ämnen vt11 Results of survey Startade: June 1, 2011 Avslutad: June 30, 2011 Svarsfrekvens: 11% ( 9 / 84 ) Cambros elektroniska

Läs mer

Vad är internet egentligen?

Vad är internet egentligen? Vad är internet egentligen? Lektionen handlar om att diskutera vad internet är och hur internet används. Målet är att alla elever efter lektionen har fått ett hum om hur nätet fungerar och börjat tänka

Läs mer

Elever som zappar skolan 131011

Elever som zappar skolan 131011 Elever som zappar skolan 131011 Projekt på Almåsskolan 2007-2010 Titti Ljungdahl Skolutvecklare Bakgrund Våren 2007 c:a 10 elever med mycket stor frånvaro, de flesta flickor. Tidigare skolgång hade fungerat

Läs mer

En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni.

En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni. En-elev-en-dator, Botkyrka kommun maj 2012. Elevenkäten besvaras senast fredagen den 1 Juni. Genom att besvara den här enkäten bidrar du med viktig kunskap om en-till-en-projektet och hjälper oss att förbättra

Läs mer