FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (21)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (21)"

Transkript

1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (21) G 1. HANDLINGSPROGRAM FÖR LOMMA KOMMUN ENLIGT LAGEN OM SKYDD MOT OLYCKOR 1 Inledning I Lag (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) finns bestämmelser om de åtgärder som stat och kommun skall vidta till skydd mot olyckor samt de förebyggande åtgärder som enskilda skall vidta. I lagen anges nationella mål som skall kompletteras med lokala inriktningsmål för skydd mot olyckor. I lagen betonas även kommunernas förebyggande verksamhet. I kommunens förebyggande arbete mot olyckor är det lämpligt att arbeta med ett brett perspektiv och samordning av arbetet bör ske mellan förvaltningarna för att uppnå bästa möjliga resultat. Kommunens möjligheter att agera mot olyckor styrs förutom av LSO utav Kommunallagen, Lagen om extraordinära händelser och Lagen om civilt försvar. Andra lagar att ta hänsyn till är till exempel Arbetsmiljölagen, Miljöbalken, Plan och bygglagstiftningen, Lagen om brandfarliga och explosiva varor samt Lagen om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Förutom lagstiftningarna finns det ekonomiska skäl för en kommun att ha ett aktivt säkerhetsarbete för att minska på skadekostnaderna. 1.1 Syfte Enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor 3 kap. 3 och 8 skall en kommun ha ett handlingsprogram för förebyggande verksamhet och för räddningstjänst. I Lomma kommun är det Miljö- och Byggnadsnämnden som har fått uppdraget att ta fram detta handlingsprogram. Det är värt att notera är att det är kommunens handlingsprogram och att hela kommunen behöver engageras om lagstiftarnas intentioner om skydd mot olyckor skall uppnås. 1.2 Avgränsningar Detta handlingsprogram har avgränsats till att endast omfatta de risker för olyckor som finns i kommunen och som kan leda till räddningsinsatser enligt de lagstadgade kraven i Lag (2003:778) om skydd mot olyckor 3 kap 3 och 8. 2 Risker Den förebyggande verksamheten är en viktig faktor i arbetet med skydd mot olyckor. Därför är det viktigt att identifiera risker för att kunna förebygga och minimera sannolikheten för och konsekvenserna av en sådan händelse. Riskanalysen över Lomma kommun behandlar enbart fredstida olyckor som kan föranleda räddningstjänst. Denna är framtagen av kommunens räddningstjänst och skall revideras varje år. I framtiden är målet att alla förvaltningar skall engageras i riskanalysarbetet.

2 FÖRFATTNINGSSAMLING 2 (21) 2.0 Lomma kommuns risktopografi Visar hur kommunen är uppbyggd och vilka verksamheter som har en betydelse för riskbilden. 2.1 Bostadsområden Cirka 75 % av befolkningen i kommunen är bosatt i småhus, i någon av tätorterna Lomma eller Bjärred. Lägenhetsområden med fler än tre våningar eller tät struktur finns både i Lomma och Bjärred. En räddningsinsats i ett sådant område kan försvåras av: - dålig framkomlighet för räddningsfordon - uppställningsplatser för hävare saknas - komplexa byggnader - långa inträngningsvägar - spridningsrisk 2.2 Lantbruksverksamhet I Lomma kommun är 3 % av befolkningen sysselsatt inom jordbruk Vid räddningsinsats på ett lantbruk kan svårigheter uppstå med att få tillgång till vatten. Ytterligare en räddningstekniskt svår uppgift är att rädda djurbesättningar. Lantbruksuniversitetet i Alnarp har en omfattande verksamhet. 2.3 Industrier I Lomma kommun finns såväl mindre som större industriobjekt. Följande objekt har bedömts vara mest speciella ur räddningsteknisk synvinkel, vilket innebär objekt med komplicerad insats, förekomst av brandfarlig vara, kemiska ämnen eller hög brandbelastning. - Nolato Gejde AB: Tillverkar plastdetaljer till bl.a bilindustrin och sjukvården. Risken uppstår i samband med tillverkning då plasten värms upp och formas. Vid en fullt utvecklad brand uppstår rökgaser från plasten, som kan påverka omgivningen. Företaget förvarar formar till plastdetaljerna Skulle de bli förstörda i samband med brand skulle stora ekonomiska förluster drabba företaget.

3 FÖRFATTNINGSSAMLING 3 (21) - Lomma Hårdkromverk: Kromaterar stålrör till hydraulverktyg. Kromatering sker i stora krombad. Vid ett utsläpp av kromsyra kan mark och VA-systemet förorenas. Av Länsstyrelsen klassificerat som en anläggning som innebär fara för att en olycka kan orsaka allvarliga skador på människor eller miljön och omfattas av bestämmelserna för Sevesoanläggning. Återbruket: Plasticolor Metallteknik Fastbränsleeldat kraftvärmeverk. Lagrar rivningsvirke, träprodukter, papper och plast som sedan flisas. Stora mängder brännbart material och ånga under högt tryck. Företaget tillverkar färgkoncentrat till den plastbearbetande industrin Maskinparken samt Laboratoriet med dess receptur är en förödande förlust för företaget vid en uppkommen brand Vid en fullt utvecklad brand uppstår rökgaser från plasten, som kan påverka omgivningen. Återvinningsföretag som hanterar stora mängder brännbart material och har stora lokaler. 2.4 Skolor och förskolor Inom förskoleverksamheten i kommunen finns totalt 1388 platser år Inom grundskolan finns det 2392 elever läsåret 09/10. Hälften av bränderna på skolorna i riket är anlagda. Orsakerna kan både vara lek och vandalism. Ett problem kan vara felaktigt placerade sopkärl och containers, som står för nära byggnader. 2.5 Kulturbyggnader I Lomma kommun finns flera kulturbyggnader, bland annat slott, museum och andra kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Om en brand skulle inträffa i en gammal byggnad kan det bli svårt att göra en effektiv begränsande insats, eftersom det byggnadstekniska brandskyddet inte alltid når upp till dagens krav. 2.6 Lägenheter för särskilt boende I Lomma kommun finns olika typer av lägenheter för särskilt boende för äldre och handikappade. Dessa objekt kan kräva räddningstekniskt svåra räddningsinsatser eftersom boende kan ha svårigheter att ta sig ut i händelse av brand.

4 FÖRFATTNINGSSAMLING 4 (21) Dessa enheter är Strandängsgatan 2, servicehuset Havsblick, Jonasgården, Solberga, Vega, Idrottsvägen och Sjögräsgatan Affärsverksamhet Det finns två stycken större affärscentra, ett i Bjärred och ett i Lomma. Dessa kan också kräva räddningstekniskt svåra räddningsinsatser, då många människor kan vistas där samtidigt och inträngningsvägarna är långa. 2.8 Trafik På väg Den mest trafikerade vägen som går genom Lomma kommun är E6. En händelse som kan medföra allvarliga konsekvenser är olyckor vid transport av farligt gods. För att styra upp distributionsvägarna av "farligt godstransporterna" i länet har länsstyrelsen gjort en undersökning av vägnätets lämplighet för detta ändamål. Undersökningen har resulterat i en bedömning där de mest lämpade vägarna har klassificerats som primära transportleder av farligt gods. Vägar som ej är lika lämpliga men som behövs för framkomligheten har klassificerats som sekundära transportleder för farligt gods. Länsstyrelsen har även fastställt uppställningsplatser för transporter med farligt gods för att utsläpp från parkerade fordon ej skall orsaka större skador. Utmed E6 finns borrade vattentäkter, som tillhör Lunds kommun. Dessa är reserv för Lunds vattenförsörjning. Eftersom vattentäkterna är överlagrade av lera och ligger djupt, bör det ta långt tid innan vattentäkterna förorenas vid ett eventuellt utsläpp av farligt gods På järnväg Genom Flädie och Lomma tätorter går Lommabanan Arlöv- Kävlinge. Som är en del av godsstråket genom Skåne. Här går idag enbart godstrafik. De vanligaste olyckshändelserna i samband med järnvägstransporter är urspårning, kollisioner och läckage. Ett utsläpp av farligt gods kan ske under transport till följd av otäta packningar, öppna ventiler och liknande. Men risken för läckage är dock större på bangården, där ämnet hanteras. I landet inträffar urspårningar per år, de flesta i anslutning till växlingsrörelser. Andra orsaker till urspårningar kan vara fel på banan, fel på fordon, påkörning och felaktig lastning. Årligen inträffar kollisioner i landet. Ungefär en tredjedel av dessa avser sammanstötningar med sten, snö eller träd.

5 FÖRFATTNINGSSAMLING 5 (21) Olyckshändelser i plankorsningar inträffar cirka 30 gånger per år i Sverige. I Lomma kommun finns totalt åtta st plankorsningar. Banverket arbetar långsiktigt med att ta bort plankorsningarna mellan väg och järnväg. Godstrafiken väntas öka framöver på Lommabanan och persontågstrafik tillkomma efter Till sjöss Öresund är ett av världens mest trafikerade sund. Årligen passerar cirka fartyg i nord/sydlig riktning (det finns även omfattande trafik i ost/västlig riktning). Vid kollisioner och grundstötningar med oljeutsläpp kan Lomma kommun drabbas, eftersom den förhärskande vinden är västlig. Detta gäller inte bara oljetankers eftersom alla maskindrivna fartyg har en stor mängd bränsle ombord I luften De flesta flygolyckorna sker vid flygplatserna och i deras närhet, enligt uppgift från flygplatsbrandkåren på Sturup så sker 90 % av haverierna inom 5 km radie från landningsbanan. En viss del av inflygningen till Kastrup sker över kommunen. Därmed finns risken att kommunen kan drabbas av en större flygolycka. Men den troligaste olyckan är inte den med ett passagerarflygplan i linjefart utan den med de mindre privata flygplanen. Speciellt de ultralätta och experimentklassade flygplanen har visat sig vara olycksbenägna. En olycka med dessa skulle dock få begränsade konsekvenser. 2.9 Bensinstationer I Lomma kommun finns fem st bensinstationer. Två stycken ligger i Lomma tätort och två i Bjärreds tätort samt en i Borgeby. Två av bensinstationerna ligger nära bostadsbebyggelse. Själva förvaringen av bensin sker på betryggande sätt i nedgrävda tankar Objekt belägna utanför kommunen Malmö hamn I Malmö hamn finns det bland annat en oljeterminal och ett utsläpp vid lastning eller lossning sprider sig lätt till Lommabukten Riskvärdering Sannolikheten för att typhändelserna skall inträffa har bedömts med utgångspunkt från egen och nationell statistik.

6 FÖRFATTNINGSSAMLING 6 (21) Sannolikheten har hänförts till någon av följande fem klasser i stigande skala: Klass Frekvens 1. Liten sannolikhet Mindre än en gång per 1000 år 2. En gång per år 3. Sannolik En gång per år 4. En gång per 1-10 år 5. Mycket sannolik Mer än en gång per år På samma sätt behandlas konsekvenserna av en typhändelse och hänförs till någon av följande fem klasser: Klass Liv 1. Små Övergående lindriga obehag 2. Lindriga Enstaka svårt skadade, varaktiga obehag 3. Stora Enstaka svårt skadade, svåra obehag 4. Mycket stora Enstaka dödsfall, flera svårt skadade 5. Katastrofala Flera dödsfall, 10-tals svårt skadade Klass Egendom ( i -99 års penningvärde ) 1. Små Mindre än kr 2. Lindriga Mellan 0,14 och 1,4 miljoner kr 3. Stora Mellan 1,4 och 7 miljoner kr 4. Stora Mellan 7 och 28 miljoner kr 5. Mycket stora Större än 28 miljoner kr Klass Miljö 1. Små Ingen sanering, liten utbredning 2. Lindriga Enkel sanering, liten utbredning 3. Stora Enkel sanering, stor utbredning 4. Mycket stora Svår sanering, liten utbredning 5. Katastrofala Svår sanering, stor utbredning Sammanställning riskvärdering Nedan redovisas gjord värdering vid de tidigare uppräknade typhändelserna. Vid värderingen av riskerna har utgångspunkten varit att branden har fått fäste och är ordentligt utvecklad. Men hänsyn har också tagits till antalet tillbud som inträffar varje år för att bedöma sannolikheten för en utvecklad händelse. Även konsekvenserna är värderade utifrån den utvecklade händelsen.

7 FÖRFATTNINGSSAMLING 7 (21) Nr Typ/objektgrupp Sannolikhet Konsekves 1.A Brand i bostad, liv 4 4 Liv 1.B Brand i bostad, egendom 5 2 Egendom 2. Brand i lantbruk 4 3 Egendom 3. Brand i sädesfält 5 1 Egendom 4. Brand i kulturbyggnad 3 4 Egendom 5.A Brand hotell(elevhem)/camping 3 3 Liv 5.B Brand i skola eller förskola 3 3 Liv 5.C Brand i affärslokal 3 3 Egendom 6. Brand i industri 4 3 Egendom 7. Brand i särskilt boende 3 4 Liv 8.A Trafikolycka, liten 5 4 Liv 8.B Trafikolycka, stor 4 5 Liv 9. Kombinationslarm 4 2 Liv 10.A Farligt gods olycka landsväg 3 4 Miljö 10.B Farligt gods olycka järnväg 2 5 Miljö 10.C Farligt gods olycka industri 3 3 Miljö 11. Brand bensinmack 3 3 Egendom 12. Oljeutsläpp vid kust eller i Höje å 4 3 Miljö 13. Drunkningsolycka/sjönöd 4 4 Liv 14. Flygolycka 2 5 Liv 15. Brand i småbåtshamn 4 3 Egendom 16. Naturolycka 4 4 Egendom 17. Långvarigt elavbrott 3 4 Egendom En sammanställning av riskerna har gjorts i en matris på nästa sida.

8 Riskmatris FÖRFATTNINGSSAMLING 8 (21) 3 1B 8A 9 2, 6, 12, 15 1A, 13, 16 8B 5.A, 5B, 5C, 10C, 11 4, 7, 10A, 17 10B, 14, Ju längre upp åt höger händelserna ligger desto större är risken.

9 FÖRFATTNINGSSAMLING 9 (21) 2.12 Slutsats De största riskerna i Lomma kommun för olyckor som kan leda till räddningsinsatser enligt Lagen om Skydd mot olyckors mening är följande: Trafikolyckor Bostadsbränder Drunkningsolycka Naturolyckor 3 Mål 3.1 Nationella mål I LSO anges övergripande nationella mål för skydd mot olyckor. Syftet med lagen är att i hela landet bereda människors liv och hälsa samt egendom och miljö ett med hänsyn till de lokala förhållandena tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor. Målet med lagen är att olycksriskerna ska minskas, färre ska dö, färre ska skadas och mindre ska förstöras samt att antalet olyckor ska minimeras. 3.2 Övergripande mål De övergripande målen i Lomma kommun är att tillförsäkra invånarna och anställd personal samt de som vistas i kommunen en hög säkerhet och trygghet, säkerställa en väl fungerande verksamhet inom kommunen med så få störningar och egendomsförluster som möjligt. Skadeutvecklingen skall utvisa en vikande trend. Säkerhetsarbetet skall ingå som en del i kommunens kvalitetsarbete och bidraga till en ökad riskmedvetenhet, förbättra attityder, beteenden och kunskap hos de människor som finns inom kommunens område. 3.3 Säkerhetsmål och prestationsmål (åtgärdsförslag) Kommunens säkerhets- och prestationsmål är framtagna och anpassade för den lokala riskbilden i kommunen. Säkerhetsmålen beskriver den säkerhets- och skyddsnivå som skall nås i kommunen med utgångspunkt i tredje mans (medborgarnas) perspektiv. Hur dessa säkerhetsmål skall uppnås beskrivs med konkreta åtgärdsförslag i prestationsmålen. Säkerhetsmål Prestationsmål ( Åtgärdsförslag ) Minska antalet fallolyckor i hemmen Tillsyn hos samtliga som har hemtjänst, första gången när hemtjänsten börjar och sedan vart fjärde år. Brandvarnare hos äldre utrustas med 10-års batteri och placeras lämpligt. Att det finns en "fixar-malte" i Lomma kommun som hjälper gamla med farliga göromål i hemmet.

10 FÖRFATTNINGSSAMLING 10 (21) Minska antalet bränder Minska antalet skadade och döda i samband med bränder Minska egendomsskadorna som orsakas av brand Att öka överlevnad och minska skador efter trafikolyckor Se till att brännbart materiel i minsta möjliga omfattning ej förvaras intill byggnader. Ordna belysning och hålla efter vegetation runt kommunens byggnader. Lås & larm samt ordning och reda i kommunens byggnader. Emballage, avfall, soptunnor, containrar eller annat brännbart material får inte förvaras på lastkaj eller plats utomhus inom 6 meter från byggnad. Tillse att samtlig vårdpersonal och hemtjänst har utbildning och tillgång till släckredskap. Utbildning i brandkunskap minst vart 3:e år Arbeta med riskgrupperna t ex missbrukare, äldre, funktionshindrade. Kontinuerligt följa upp andelen brandvarnare i kommuninvånarnas bostäder. Tillsyn och validering av samtliga samlingslokaler minst en gång per år. Samverkan med hemtjänsten och Staffanstorps Hus i Staffanstorps kommun avseende förebyggande brand i hemmiljö. Samverkan med hemtjänsten i Lomma kommun avseende förebyggande brand i hemmiljö. Tillsyn av samtliga samlingslokaler minst en gång per år. 99 % av byggnaderna i kommunen nås av räddningstjänsten inom 10 minuter efter larm. Räddningsvägar är fria från parkerade bilar och hindrande växtlighet. Placera utryckningsfordon hemma hos brandmannen för att få en kortare utryckningstid och därmed snabbare insatser. Utbildning, brandkunskap för alla. Räddningstjänsten har utbildning och kompetens för losstagning vid trafikolyckor. Placera utryckningsfordon hemma hos brandmannen för att få en kortare utryckningstid och därmed snabbare insatser. Fördjupad akutsjukvårdsutbildning för brandpersonal. Utbildning i första hjälpen.

11 FÖRFATTNINGSSAMLING 11 (21) Minska antalet trafikolyckor Minska drunkningsolyckorna Minska följdverkan av miljöolyckor Minska skadekostnaderna för kommunen. Att få ett snabbare omhändertagande av akuta sjukdomsfall. Ha konsekvensdämpande åtgärder vid skyfall och andra översvämningar Kommunens anställda och externa entreprenörer skall (där kommunen är huvudman) få ökad riskmedvetenhet samt förmåga att kunna hantera alla typer av risker som kan drabba dem Ständiga förbättringar i den fysiska trafikmiljön. Hålla efter träd, buskar och häckar som skymmer sikten för trafikanter och döljer skyltar. Ständiga förbättringar i den fysiska trafikmiljön. Hålla efter träd, buskar och häckar som skymmer sikten för trafikanter och döljer skyltar. Kontinuerligt analysera var trafikolyckor sker och hur de kan förebyggas. Stränderna förses med livräddningsredskap i tillräcklig omfattning. Skolbarnen får simundervisning. Kommunen har en flytvästdepå på brandstationen i Lomma. Räddningstjänsten kan påbörja arbetet med att begränsa spridningen av mindre kemikalieutsläpp senast 15 minuter efter larm samt vid komplicerade fall 30 minuter Ta hänsyn till förebyggande och begränsande åtgärder avseende miljöolyckor vid projektering. Aktivt "Risk Management" arbete för alla i kommunens verksamheter. Räddningstjänsten åker på sjukvårdslarm och IVPA (I Väntan På Ambulans)-larm. Räddningstjänstens personal har delegation på syrgas och hjärtdefibrillator. Placera utryckningsfordon hemma hos brandmannen för att få en kortare utryckningstid och därmed snabbare insatser. Kontinuerlig kontakt och samarbete med kommunens VA-ansvariga, utföraren av VAoch gatuentreprenören Utbildning, information, rådgivning, övningar, kontinuerliga risk- och sårbarhetsanalyser, upprättande av handlingsplaner och styrdokument, uppföljning och validering. 3.4 Mål för räddningstjänsten Det övergripande målet för räddningstjänsten är att genom förebyggande arbete bidra till att olyckor och bränder minskar samt kunna göra ett snabbt ingripande i händelse av olycka eller brand inträffar. Räddningstjänsten ska vara planerad och organiserad samt ha utrustning och förmåga för att på ett effektivt sätt ingripa mot olyckor enligt LSO 1 kap. 3 inom godtagbar tid.

12 FÖRFATTNINGSSAMLING 12 (21) Nämndmål Samverkan och effektivisering inom räddningstjänsten skall fördjupas och utvecklas. Räddningstjänsten skall verka för ett fortsatt brandförebyggande arbete i kommunen genom konsultationer samt genom råd och anvisning till allmänhet, företag och institutioner. Räddningstjänsten skall svara för intern utbildning i brandskydd samt utöver detta erbjuda extern utbildning i brandskydd. Minst 80% av nämndens ärenden skall beredas så att beslutunderlag och förslag till beslut föreligger senast vid Miljö- och Byggnadsnämndens andra sammanträde efter det att sökanden inkommit med erforderliga och kompletta handlingar. Aktivitet Uppföljning och redovisning beträffande ekonomin skall tydliggöras och förbättras. Aktivt medverka i byggprocessen vid såväl nyproduktion som ombyggnad samt att råd och anvisning ges åt företag och enskilda i frågor om brandskydd. Kurser skall erbjudas i brandkunskap till företag, föreningar och allmänhet. Utbildning av personal i hjärt- och lungräddning skall genomföras. Förebyggande brandutbildning i åk. 2, 5 och 8 skall genomföras. Räddningstjänsten kommer att senast till Miljö- och Byggnadsnämndens andra sammanträde förebereda och föredraga minst 80% av de, enligt gällande lagstiftning, kompletta ärenden, som inte kan avgöras på delegation. 3.5 Uppföljning av målen Enligt prop. 2002/03:119 s. 95 skall arbetet med handlingsprogram ses som en process med kontinuerlig uppföljning, utvärdering och förbättring. Uppföljning av övergripande mål, säkerhets- och prestationsmål samt mål för räddningstjänsten bör göras för att se om målen uppfylls. Detta bör göras vart annat år. Handlingsprogrammet blir då en del i säkerhetsprocessen där utvärdering och uppföljning av målen är en viktig del för att sträva mot ett säkrare och tryggare samhälle. Metodik och verktyg för uppföljning skall utarbetas som på ett lämpligt sätt tillgodoser kommunens behov. Utredning av vad kommunen har för befintliga uppföljningssystem skall göras. 4 Räddningstjänst 4.1 Allmänt Kommunen har ansvaret för räddningstjänst, det vill säga de insatser som krävs vid en olycka eller överhängande fara för olycka för att hindra och begränsa skador på liv, egendom eller miljön. Hänsyn skall tas till behovet av snabbt ingripande, det hotade intressets vikt, kostnaderna för insatsen och omständigheterna i övrigt.

13 FÖRFATTNINGSSAMLING 13 (21) 4.2 Resurser Lomma och Staffanstorp har en gemensam räddningstjänst; Räddningstjänsten Lomma- Staffanstorp. Stationerna bemannas av en räddningschef, ställföreträdande räddningschefer, personal som kan göra tillsyn och service samt administrativ personal under kontorstid. Brandmännen är deltidsanställda och har en anspänningstid på högst 5 minuter. En styrka i Lomma består av 1 insatschef (gemensam för Lomma-Staffanstorp), 1 styrkechef deltid och 4 brandmän. Insatsledaren har en anspänningstid på 90 sekunder och ska uppehålla sig i Lomma eller Staffanstorp. Vidare finns en regional brandingenjör (VBI) i samarbete med Svedala som tas i anspråk vid större och mer komplicerade olyckor samt en Räddningschef i Beredskap (RCB) som betjänar 15 kommuner i Södra Skåne.. Kompetenskrav på räddningskårens personal redovisas i Bilaga 1 Räddningstjänsten. I dagsläget är alla räddningstjänstens fordon utom befälsbilar placerade på respektive brandstation i Lomma och Staffanstorp. Kompletterande utryckningsfordon kommer under 2010 placeras hemma hos brandmän för att få en kortare utryckningstid och därmed en snabbare första insats. Dessa utryckningsfordon kallas framskjutna enheter och planeras ha utrustning för bl a brandbekämpning och drunkningstillbud, trafikolyckor och sjukvårdslarm. 4.3 Förmåga Räddningsstyrkorna i Lomma skall självständigt kunna hantera vardagsolyckor samt göra en första insats vid akuta sjukdomsfall. Uthållighet vid större insatser uppnås genom samarbete med de övriga räddningstjänsterna i Skåne. För en detaljerad lista av räddningstjänstens förmåga se Bilaga 1 Räddningstjänsten. Förutom detta så kan andra myndigheter, organisationer och privatperson nyttjas av räddningsledaren. Detta gäller enbart under räddningstjänst och i skälig omfattning. Insatstiden i Lomma tätort understiger normalt 10 minuter med insats från Lomma brandstation. Insatstid i Bjärred, Borgeby, Fjelie och Flädie är normalt ca 10 minuter med en första mindre insats från närliggande räddningstjänst denna består av tre personer som kan utföra utvändig släckning eller säkring av trafikolycka, men för att genomföra en rökdykning eller losstagning krävs en insats från Lomma brandstation och då är insatstiden ca 15 minuter. Till hösten 2010 skall ha kompletterande små snabba enheter så att vi tillsammans med samverkande räddningstjänster kan närma oss 10 minuters insatstid för rökdykning i dessa orter. 4.4 Samverkan Räddningstjänsten Lomma-Staffanstorp har förmåga att klara av vardagsolyckor, men vid större händelser krävs ofta samverkan med andra aktörer. Samverkan startar redan på planeringsstadiet. Samarbete sker i första hand med närliggande räddningstjänster och förbund. I räddningsområde Syd finns gemensamma resurser i form av en inre och en yttre stab samt räddningschef i beredskap. Samtliga kommuner i Skåne har skrivit på ett avtal om gränslös räddningstjänst vilket innebär att kommungränserna inte skall vara ett hinder när en olycka har skett. Vidare finns specialutrustning och specialpersonal som verkar över hela Skåne. Förstärkningsmaterial finns utplacerad i depåer på olika ställen i landet med utrustning som kommuner kan disponera vid behov.

14 FÖRFATTNINGSSAMLING 14 (21) Administrativt förekommer olika samarbetsformer inom länet med kommunalförbund och civilrättsliga avtal för räddningstjänstverksamhet och kommunal krishantering. 4.5 Myndighetsbeslut Räddningsledaren kan begära tjänsteplikt, dvs medverka i räddningstjänst, enligt LSO 6 kap. 1. Vidare får räddningsledaren besluta om ingrepp i annans rätt enligt LSO 6 kap. 2. Beslut om tjänsteplikt respektive ingrepp i annans rätt skall dokumenteras. 4.6 Övningsverksamhet För att upprätthålla kompetensen och förmågan hos personalen krävs det regelbundna övningar samt fysisk träning. Övningstid per år redovisas i Bilaga 1 Räddningstjänsten. 4.7 Kommunens hamnar och dess gränser i vatten I området inom pirarna i Lomma hamn svarar kommunen för räddningstjänsten. Följande kommunala badplatser finns i kommunen: Långa bryggan intill Bjärreds Saltsjöbad Badplatsen vid Habo Ljung camping Lomma norra badplats (Lomma Beach) Badplatsen vid Hamnhusen (T-bryggan) Räddningstjänsten har utrustning och tränar för att kunna genomföra livräddning och ytbärgning i det strandnära området. 4.8 Alarmering SOS Alarm tar emot 112 samtalen och larmar sedan ut räddningstjänsten med stationslarm och över personsökare, de hanterar även de automatiska brandlarmen. Vid allvarliga telestörningar så går räddningstjänsten ut med information om hur allmänheten skall nå SOS Alarm på alternativa vägar. 4.9 Vatten för brandsläckning Den primära släckvattenförsörjningen i Lomma kommun sker via brandposter från det kommunala vattennätet. Vidare finns möjlighet att få släckvatten via tankbilar från regionens räddningstjänster, och även att med hjälp av pumpar ta släckvatten från vattendrag, dammar och havet.

15 FÖRFATTNINGSSAMLING 15 (21) 4.10 Olycksundersökning När en räddningsinsats är avslutad skall olyckan undersökas av insatschefen för att i skälig omfattning klarlägga orsakerna till olyckan, olycksförloppet och hur insatsen genomförts. Den lägsta nivån av olycksundersökning utgörs av en väl ifylld insatsrapport. Nästa nivå utgörs av en utredning som förmodligen kräver expertkunskaper från andra myndigheter eller företag. Vid större händelser utreds olyckan eller branden av Statens haveriutredning respektive polisens brandorsaksutredare. I övriga fall med omkomna eller många skadade tar vi in externa utredare på eget initiativ Räddningstjänst vid höjd beredskap Räddningstjänsten ska under anpassningsperioden, som för närvarande är 10 år, kunna öka sin förmåga att hantera händelser som kan uppstå under höjd beredskap. 5 Förebyggande verksamhet 5.1 Allmänt Alla har ett eget ansvar för att förebygga bränder enligt LSO oavsett om det är enskild, kommun eller stat. Kommunen ansvar är att vidta åtgärder för att förebygga bränder och skador till följd av bränder samt, utan att andras ansvar inskränks, verka för att åstadkomma skydd mot andra olyckor än bränder. 5.2 Systematiskt brandskyddsarbete Enligt LSO 2 kap. 2 skall ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand. För att uppfylla detta lag krav bör i princip alla verksamheter bedriva ett dokumenterat systematiskt och kontinuerligt brandskyddsarbete enligt Räddningsverket SRV 1 allmänna råd (2004:3). Vissa verksamheter skall dessutom lämna en skriftlig redogörelse över brandskyddet till räddningstjänsten enligt LSO 2:3.Vid tillsynsbesöket så bedömer inspektören ifall den skriftliga redogörelsen är aktuell eller behöver uppdateras. 5.3 Tillsyn Tillsyn enligt LSO kap. 5 bedrivs av Räddningstjänsten Lomma-Staffanstorp på uppdrag av Miljö- och byggnadsnämnden. Tillsyn kan göras överallt inom kommunens område för att kontrollera att den enskilde har ett tillfredsställande brandskydd, om så inte är fallet kan kommunen meddela föreläggande eller förbud. För tillsyn enligt kap LSO 2 kap. 4 skall samverkan ske med andra berörda myndigheter. 1 Räddningsverket (SRV) har upphört och ingår nu tillsammans med Styrelsen för psykologiskt försvar och Krisberedskapsmyndigheten i den nya Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Räddningsverkets webbplats kommer under en period att finnas kvar för stödja MSBs nya tillfälliga webbplats. Rådet är utgivet 2004 då SRV fortfarande fanns.

16 FÖRFATTNINGSSAMLING 16 (21) Tillsynsobjekt. De byggnader eller anläggningar som omfattas av tillsyn enligt LSO i Lomma kommun indelas i tre risknivåer med avseende på den verksamhet som bedrivs. Risknivån styr tillsynsbehovet. Tidsintervallet skiftar mellan 1 och 4 år beroende på hur väl SBA-arbetet fungerar. Risknivå H inklusive 2.4 På denna nivå finns de företag vars verksamhet medför hög risk för människor och/eller miljön och som omfattas av 2 kap. 4 i Lag (2003:778) om skydd mot olyckor. Risknivå M På denna nivå finns de företag vars verksamhet medför en medelstor risk för människor och/eller miljön. Risknivå L På denna nivå finns de företag vars verksamhet medför en låg risk för människor och/eller miljön. Indelning av verksamheter i risknivåer 5.4 Risknivå H De verksamheter som omfattas av 2 kap. 4 Lag (2003:778) om skydd mot olyckor och som specificerats av Länsstyrelsen. Restauranger och nattklubbar med plats för fler än 300 personer Samlingslokaler med plats för fler än 300 personer Industrier 2 där hög brandbelastning och stor brandrisk föreligger eller annan verksamhet som innebär stor risk för hälsa eller miljö. Verksamheter som omfattas av Lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Vårdanläggningar, äldreboenden och gruppboenden om verksamheten inte enbart är belägen i markplan eller om verksamheten omfattar fler än 75 vårdtagare/boende. Elevhem för fler än 50 barn eller ungdomar eller elevhem för barn eller ungdomar som inte kan utrymma på egen hand. 2 Med industrier avses verksamheter som innebär tillverkning, framställning eller destruktion av produkter, reparation, energiutvinning, lager, godsterminal eller hamn.

17 FÖRFATTNINGSSAMLING 17 (21) Hotell, pensionat och vandrarhem med fler än 50 gäster, eller med fler än 25 gästrum 3. Komplexa lokaler eller lokaler som inrymmer flera verksamheter. Risknivå M Förskolor, skolor och skolbarnomsorg med fler än 15 barn eller ungdomar om verksamheten inte enbart är belägen i markplan. Förskolor, skolor och skolbarnomsorg med fler än 90 barn eller ungdomar. Förskolor, skolor och skolbarnomsorg med fler än 5 funktionshindrade barn eller ungdomar. Restauranger och nattklubbar utan alkoholtillstånd med plats för > 150 men < 300 personer samt restauranger och nattklubbar med alkoholtillstånd med plats för >50 och upp till 150 personer. Samlingslokaler med plats för > 150 men < 300 personer. Vårdanläggningar, äldreboenden och gruppboenden i markplan med 3-75 vårdtagare/boende. Hotell, pensionat och vandrarhem med 9-50 gäster, eller med 5-25 gästrum. Elevhem för 9-50 barn eller ungdomar. Fritidsanläggningar och idrottsarenor med plats för fler än 1000 personer, helt eller delvis under tak. Bemannade bensinstationer. Industrier eller verkstäder med en yta större än 2500 m 2, eller med hög brandbelastning, eller med fler än 20 personer samtidigt sysselsatta i industriverksamheten. Risknivå L Förskolor, skolor eller skolbarnomsorg där verksamheten är belägen i markplan och färre än 90 barn eller ungdomar vistas samtidigt, eller om verksamheten inte är belägen i markplan men färre än 15 barn eller ungdomar vistas där samtidigt. Restauranger och nattklubbar utan alkoholtillstånd med plats för personer, samt restauranger med alkoholtillstånd med plats för personer. 3 För att det ska räknas som hotell måste verksamheten bedrivas i vinstdrivande syfte.

18 FÖRFATTNINGSSAMLING 18 (21) Byggnader och anläggningar med samhällsviktiga funktioner såsom vattenverk och reningsverk. LBE-tillsyn, obemannade bensinstationer. Samlingslokaler 4 med plats för personer. Hotell, pensionat och vandrarhem med < 9 gäster, eller med < 5 gästrum. Elevhem för < 9 barn eller ungdomar. Industrier, lantbruk eller verkstäder med en sammanlagd yta > 1000 men < 2500 m 2, eller med > 5 men < 20 personer samtidigt sysselsatta i industriverksamheten eller med tillstånd för brandfarlig vara. Kontor med en yta > 2500 m 2. Byggnader eller anläggningar med stora kulturhistoriska värden så som kyrkliga kulturminnen, byggnadsminnen och statliga museer. LSS Dagverksamhet Campingplatser 5.5 Utbildning, rådgivning och information Kommunen skall genom rådgivning, information och på annat sätt underlätta för den enskilde att fullgöra sina skyldigheter enligt LSO 3 kap. 2. Räddningstjänsten bedriver förebyggande verksamhet i form av rådgivning, information och utbildning inom brand och säkerhetsområdet. Räddningstjänsten bedriver brandskyddsutbildning för åk 2, 5 & 8. Vidare finns information om räddningstjänsten samt om krisberedskap och säkerhet på kommunens hemsida. 5.6 Plan- och byggärenden Kommunens räddningstjänst är delaktig i byggprocessen genom ett nära samarbete med planoch byggkontoret. 5.7 Explosiv och brandfarlig vara Tillståndärenden för hantering av brandfarlig vara, enligt Lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE), hanteras av kommunens Miljö- och Byggnadsnämnden. Tillsyn över hanteringen av brandfarlig vara enligt LBE utföres av räddningstjänsten. 4 En lokal med mindre än 150 personer är ingen samlingslokal enligt BBR. Det som här avses är lokaler som rymmer personer vilka kan förväntas ha mindre god lokalkännedom

19 FÖRFATTNINGSSAMLING 19 (21) 5.8 Varning och information Inom Lomma, Alnarp, Bjärred och Borgeby kan signalen Viktigt meddelande allmänheten (VMA) ges genom 12 st tyfoner. Signalen kan utlösas från brandstationen i Lomma eller av SOS efter beslut av räddningsledare. Signalen består av 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders paus emellan. VMA-signalen återföljs av meddelande att sändas i Sveriges Radio P Sotning (rengöring och brandskyddskontroll) Kommunen är enligt LSO 3 kap. 4 ansvarig för rengöring (sotning) och brandskyddskontroll. Lomma kommun tillämpar frister för rengöring enligt Räddningsverkets 5 allmänna råd 2005:9, temperaturklass +5 C. Kommunen tillåter egen rengöring efter skriftlig ansökan från enskild fastighetsägare om detta kan ske på ett ur brandskyddssynpunkt betryggande sätt. Ansökan behandlas av miljö- och byggnadsnämnden vilken delegerat ärendet till räddningschef eller stf. räddningschef. Åt de som inte tillämpar egen rengöring utföres denna av kommunens skorstensfejare som skall föra det register kommunen måste ha för att kontrollera att sotningen utförs med de intervaller som beslutats. Lomma kommun har avtal med en sotningsentrepenör. Nya sotningsobjekt uppmärksammas på det samrådsmöte med byggnadskontoret som sker en gång i veckan och alla bygglov som söks diskuteras. Räddningstjänsten är representerad och det finns en rutin för att föra vidare informationen till sotningsentrepenören Trafiksäkerhet Kommunfullmäktige har beslutat om en trafiksäkerhetspolicy. Utifrån policyn har tekniska nämnden tagit fram en trafiksäkerhetsplan med åtgärsprogram som senast reviderats Åtgärdsprogrammet innehåller konkreta förslag till trafiksäkerhetsåtgärder och används av tekniska förvaltningen för att prioritera åtgärder. Samordning skall ske med trafiksäkerhetsrådet. Nollvisionen är den vägledande målsättningen som innebär att först skall åtgärder vidta som minimerar risken för allvarligt skadade eller döda i trafiken. I policyn gäller följande prioriteringsordning: 1. Säkerhet och trygghet. 2. Miljöhänsyn. 3. Genomförbarhet. 4. Tillgänglighet och orienterbarhet. 5. Framkomlighet. Bilaga 1 Räddningstjänsten Kompetens Räddningskårens personal skall ha lägst den kompetens som redovisas nedan. Räddningschef bör förutom allmänna ledaregenskaper vara kunnig i brand- och olycksförebyggande frågor och skall ha genomgått Räddningsverkets 3 kurs B för räddningsledning, 9 poäng eller brandmästarutbildning. 5 Räddningsverket (SRV) har upphört och ingår nu tillsammans med Styrelsen för psykologiskt försvar och Krisberedskapsmyndigheten i den nya Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Räddningsverkets webbplats kommer under en period att finnas kvar för stödja MSBs nya tillfälliga webbplats. Rådet är utgivet 2004 då SRV fortfarande fanns.

20 FÖRFATTNINGSSAMLING 20 (21) Personal som skall göra tillsyn skall ha genomgått Räddningsverkets 6 kurs A för tillsynsoch olycksförebyggande arbete, 6 poäng eller förebyggande 1. När möjlighet ges skall denna personal genomgå kurs B, 10 poäng. Insatschef skall ha genomgått Räddningsverkets 3 kurs B för räddningsledning, 9 poäng eller brandmästarutbildning. Styrkechef heltid och deltid skall ha genomgått Räddningsverkets 3 kurs A för räddningsledning, 6 poäng eller brandförmansutbildning. Brandman skall ha Räddningsverkets 3 brandmansexamen eller ha motsvarande kompetens. Brandman skall ha genomgått minst preparandkurs för räddningsinsats och rökdykarutbildning. En målsättning är att brandmannen inom två år efter preparandkursen skall genomgå en grundkurs för räddningsinsats. Brandingenjör skall ha brandingenjörsexamen enligt högskoleförordningen (1993:100) och Räddningsverkets 3 påbyggnadsutbildning i räddningstjänst för brandingenjörer samt kunna bedriva tillsyn i mer komplicerade objekt. Styrkechef får ersätta insatschef vid sjukdom eller annan oplanerad frånvaro under den tid som erfordras för att anskaffa ersättare. Rekommenderad övningstid per år 50 timmar grundläggande övningar för samtlig brandpersonal 12 timmar hävarövningar 12 timmar rökdykning 10 timmar regionsövningar 10 timmar befälsövningar 50 timmar fysisk träning för samtlig brandpersonal Resurser Räddningsstyrkan i Lomma skall självständigt kunna utföra följande räddningsinsatser: Livräddningsinsats med rökdykare eller utvändig släckning skall kunna utföras i all bostadsbebyggelse i kommunen. Att med hjälp av bärbar stegutrustning upp till 11m höjd eller med höjdfordon upp till 24m höjd kunna utrymma människor ur byggnader. Invändig släckinsats i andra byggnader än bostäder med normal riskmiljö. Utvändig släckinsats i andra byggnader än bostäder med hög riskmiljö Att kunna stoppa eller begränsa utflöde av normala kemikalier och sanera efteråt. Att kunna göra livräddande insats när det gäller olyckor med mycket farliga kemikalier. Losstagning av fastklämda vid trafikolycka. Ge första hjälpen och HLR vid olyckor. Oljebekämpning av mindre omfattning både i vatten och på land.

21 FÖRFATTNINGSSAMLING 21 (21) Djurlivräddning. Indikering av radioaktivitet i luft eller mark. Utföra vattenlivräddning i sjöar, dammar, vattendrag och kustnära hav. Samverka med sjukvården då personer befinner sig i besvärliga lägen eller ute i terrängen så att de snabbt kan komma under vård. Räddningsstyrkan i Lomma skall tillsammans med regionens resurser kunna utföra räddningsinsatser vid följande olyckor: Flygolyckor Tågolyckor Stora trafikolyckor Stora kemolyckor Invändig släckning i hög riskmiljö Bränder i stora byggnader Kärnkraftsolycka Långvariga insatser Räddningsstyrkan i Lomma skall kunna utföra följande service-uppdrag ( ej räddningstjänst ): Köra ut och koppla in reservkraftverk på kommunhuset, äldreboenden, värmestugor och brandstationen vid elavbrott. Utföra akut restvärdesräddning efter bränder. Sanera vägar efter trafikolyckor. Sanera järnväg och lok efter tågolyckor. Ambulansassistans, t ex med bärhjälp och terrängtransporter 6 Räddningsverket (SRV) har upphört och ingår nu tillsammans med Styrelsen för psykologiskt försvar och Krisberedskapsmyndigheten i den nya Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Räddningsverkets webbplats kommer under en period att finnas kvar för stödja MSBs nya tillfälliga webbplats.

Gemensam plan för brandsyn för Lomma och Staffanstorps räddningstjänst / frist för brandsyn

Gemensam plan för brandsyn för Lomma och Staffanstorps räddningstjänst / frist för brandsyn FÖRFATTNING 4.5.1 Antagen av kommunstyrelsen 114/07 och 113/07 Gemensam plan för brandsyn för Lomma och Staffanstorps räddningstjänst / frist för brandsyn Risknivå, frist och avgift. De byggnader eller

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778)

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Gäller för perioden 2014-01-01 2015-12-31 Detta program kommer under perioden att integreras

Läs mer

räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid

räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid 1(10) STYRDOKUMENT DATUM 2012-02-28 Dnr 204/12-180 Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Kommunstyrelsens

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunfullmäktige ISSN 2000-043X HebyFS 2015:58 Infördes i författningssamlingen den 22 december 2015 Handlingsplan för skydd mot olyckor Kommunfullmäktige beslutade 15

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för tillsynsverksamhet 2011-2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE... 4 1.4 Seveso II-direktivet... 5

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3

Läs mer

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun.

Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Handlingsprogram fo r skydd mot olyckor i Sala kommun. Kapitel 1 Inledning Bestämmelserna i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) föreskriver i sin första paragraf att denna lag syftar till att i

Läs mer

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19. Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergången från bygg- till förvaltningsskedet med BBR 19 Patrik Perbeck Chef, enheten för brandskydd och brandfarlig vara Övergripande i LSO 2004 lagen (2003:778) om skydd mot olyckor Minskad detaljreglering

Läs mer

Handlingsprogram enligt LSO. Vad behöver förändras?

Handlingsprogram enligt LSO. Vad behöver förändras? Handlingsprogram enligt LSO Vad behöver förändras? Handlingsprogram enligt LSO - Kommunens uppgifter och målstyrning - Mål för verksamheten - Riskanalys - Förebyggande verksamheten; ordnad och planerad

Läs mer

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus?

Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? Vad säger lagen (LSO) om brandskydd i flerbostadshus? - Gällande regler - LSO 2 kap. 2 - Enskildes skyldigheter (fokus på fastighetsägaren) - LSO - Kommunens förebyggande arbete - Allmänna råd - SBA i

Läs mer

Tillsynsplan 2018 Räddningstjänsten Eskilstuna kommun

Tillsynsplan 2018 Räddningstjänsten Eskilstuna kommun Räddningstjänsten Eskilstuna kommun Antagen av Miljö- & räddningstjänstnämnden 2017-12-20 INNEHÅLL Inledning... 2 Tillsynsverksamheten... 2 Lag (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kapitlet 2 och 3... 2...

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE

RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE Dnr: 2017.1329.5.1.2.2 RÄDDNINGSTJÄNSTEN ÖSTRA BLEKINGE TILLSYNSPROGRAM ÅR 2018 Beslutade vid Direktionsmöte 2017-12-20 1 Arbetsordning för tillsyn Mål för tillsynsverksamheten Utefter ett årligt fastställt

Läs mer

Arbetsmetodik för tillsynsarbete inom Skåne NordVäst Räddning

Arbetsmetodik för tillsynsarbete inom Skåne NordVäst Räddning Arbetsmetodik för tillsynsarbete inom Skåne NordVäst Räddning Version 2011:1 1 INLEDNING... 5 1.1 Bakgrund... 5 1.2 Mål och syfte med tillsynshandboken... 5 1.3 Avgränsningar... 5 2 LAGSTIFTNING... 7 2.1.1

Läs mer

Handlingsprogram för räddningstjänst enligt lagen om skydd mot olyckor för Gislaveds och Gnosjö kommuner.

Handlingsprogram för räddningstjänst enligt lagen om skydd mot olyckor för Gislaveds och Gnosjö kommuner. 1 av11 Handlingsprogram för räddningstjänst enligt lagen om skydd mot olyckor för Gislaveds och Gnosjö kommuner. Innehållsförteckning 1 Bakgrund och avgränsning 2 Vision för skydd mot olyckor 2.1 Inriktningar/verksamhetsmål

Läs mer

Samhällsskydd Kent Bengtsson/Michael Lindberg 2013-04-16 KFSH/13/0164

Samhällsskydd Kent Bengtsson/Michael Lindberg 2013-04-16 KFSH/13/0164 1 Tillhör område: Utfärdat av: Utfärdat/rev dat: Dnr: Samhällsskydd Kent Bengtsson/Michael Lindberg 2013-04-16 KFSH/13/0164 Filnamn: Godkänt av: Sidor: Giltighet: Tillsynsplan LSO LBE Direktionen 16 11

Läs mer

Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Antaget av kommunfullmäktige

Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Antaget av kommunfullmäktige Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2015-2018 Antaget av kommunfullmäktige 2016-02-25 38 Dokumentet Brandsäkerhet är framtaget av räddningstjänsten och är ett delprogram

Läs mer

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst i Staffanstorps kommun

Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst i Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 6.1.1 Antagen av kommunfullmäktige 174/04 Handlingsprogram för förebyggande verksamhet och räddningstjänst i Staffanstorps kommun Innehållsförteckning Definitioner och förkortningar 1 Förord

Läs mer

Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet

Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 25 februari 2016, 4 Dokumentet Brandförebyggande verksamhet är framtaget av räddningstjänsten

Läs mer

Lag och förordning om skydd mot olyckor. En sammanfattning

Lag och förordning om skydd mot olyckor. En sammanfattning Lag och förordning om skydd mot olyckor En sammanfattning Lag om skydd mot olyckor 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Bestämmelserna i denna lag syftar till att i hela landet bereda människors liv och hälsa

Läs mer

Räddningstjänsten Enköping-Håbo

Räddningstjänsten Enköping-Håbo Handlingsprogram för skydd mot olyckor Räddningstjänsten Enköping-Håbo Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 4 2. KOMMUNERNA... 5 2.1 Kommunfakta, Enköping... 5 2.2 Kommunfakta, Håbo... 5 2.3 Kommunernas

Läs mer

Skriftlig redogörelse av brandskyddet

Skriftlig redogörelse av brandskyddet Skriftlig redogörelse av brandskyddet Räddningstjänsten Västerlånggatan 21 575 32 Eksjö Tel 0381-368 81 Fax 0381-132 95 www.eksjo.se Skriftlig redogörelse Bakgrund Från och med 2004-01-01 har Lag om skydd

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 ENLIGT LAGEN OM SKYDD MOT OLYCKOR LINDESBERGS KOMMUN RÄDDNINGS- OCH SÄKERHETSNÄMNDEN Fastställd i Kommunfullmäktige LINDESBERGS

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor. Orsa

Handlingsprogram för skydd mot olyckor. Orsa Handlingsprogram för skydd mot olyckor. Orsa Orsa kommun Handlingsprogram för skydd mot olyckor Antagen av kommunalfullmäktige 2011-11-28 INNEHÅLL Förkortningar och definitioner... 3 Inledning... 4 Bakgrund...

Läs mer

Plan för tillsynsverksamhet

Plan för tillsynsverksamhet Plan för Räddningstjänstens Tillsynsverksamhet Emmaboda-Torsås 2015-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Tillsyn LSO... 3 1.2 Tillsyn på verksamheter enligt LSO 2 kap. 4... 3 1.3 Tillsyn LBE...

Läs mer

Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet

Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 Antaget av kommunfullmäktige den 2016-02-23 10 1(9) Innehåll... 2 Allmänt... 2 Brandsäkerhet i kommunen uppnås genom... 3

Läs mer

Skriftlig redogörelse av brandskyddet

Skriftlig redogörelse av brandskyddet Skriftlig redogörelse av brandskyddet RÄDDNINGSTJÄNSTEN Postadress: 551 89 Jönköping, Besöksadress: Glansgatan 7 Telefon: 036-10 70 00 Telefax: 036-71 29 44 E-post: raddning@rtj.jonkoping.se www.jonkoping.se/rtj

Läs mer

Räddningstjänstens operativa förmåga

Räddningstjänstens operativa förmåga Räddningstjänstförbundet Emmaboda-Torsås Räddningstjänstens operativa förmåga Bilaga till handlingsprogram för räddningstjänst 2017-2021 1 Räddningstjänstens operativa förmåga Inledning Operativ förmåga

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR STY-1746 Bakgrund Med anledning av den extrema situation som råder avseende det stora antalet flyktingar som dagligen anländer till Sverige, har kommunerna fått i uppdrag av Migrationsverket att se över

Läs mer

Avtal som berör räddningstjänst är tecknade med nedanstående kommuner, myndigheter organisationer och enskilda:

Avtal som berör räddningstjänst är tecknade med nedanstående kommuner, myndigheter organisationer och enskilda: 1 av9 Bilaga 1. Avtal Avtal som berör räddningstjänst är tecknade med nedanstående kommuner, myndigheter organisationer och enskilda: Mellan Gislaveds och Gnosjö kommuner avseende gemensam ledningsorganisation.

Läs mer

SBA Systematiskt BrandskyddsArbete

SBA Systematiskt BrandskyddsArbete SBA Systematiskt BrandskyddsArbete Anders Lundberg Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Mars/April 2015 Var kommer SBA ifrån? Ett brandskydd i skälig

Läs mer

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 1 - Styrande dokument Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Tommy Forsberg Innehållsförteckning 1. Lagar, förordningar

Läs mer

Brandförebyggande verksamhet

Brandförebyggande verksamhet Brandförebyggande verksamhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2012-2014 OCH TILLSYNSPLAN 2012-2014 Räddningstjänsten 2012-08-03 Kommunstyrelsen 2012-10-10 198 Dokumentet Brandförebyggande

Läs mer

Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats

Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats 1(9) Kommunstyrelsens riktlinjer för räddningsinsats Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinje Riktlinjer för räddningsinsats 2016-11-07 KS 140 KS T o m 2019-12-31

Läs mer

Klassificering av MSB:s utbildningar inom EQF/NQF

Klassificering av MSB:s utbildningar inom EQF/NQF MSB-1.4 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 () Ert datum Er referens Utbildning, övning och beredskap Verksamhetsställe Sandö Enhetschef Tomas Ljunglund 010-240 2107 Tomas.ljunglund@msb.se Myndigheten

Läs mer

Citat ur några tidningsartiklar.

Citat ur några tidningsartiklar. Syftet Vi vill med denna konferens skapa en dialog för att vi tillsammans ska kunna förebygga samt hantera konsekvenserna vid en eventuell olycka eller sjukdomsutbrott. Citat ur några tidningsartiklar.

Läs mer

Brandförebyggande verksamhet

Brandförebyggande verksamhet Brandförebyggande verksamhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2012-2014 Dokumentet Brandförebyggande verksamhet är framtaget av räddningstjänsten och är ett delprogram till Handlingsprogram

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE

HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE Enligt lagen om skydd mot olyckor Västra Mälardalens räddningstjänstförbund Köping Arboga Kungsör Antagen av direktionen 2005-12 -16 1 Handlingsprogram för förebyggande verksamhet

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR SKADEFÖREBYGGANDE INSATSER OCH RÄDDNINGSTJÄNST 2012-2015

HANDLINGSPROGRAM FÖR SKADEFÖREBYGGANDE INSATSER OCH RÄDDNINGSTJÄNST 2012-2015 HANDLINGSPROGRAM FÖR SKADEFÖREBYGGANDE INSATSER OCH RÄDDNINGSTJÄNST 2012-2015 Innehåll 1 Inledning 1.1 Lagen 2 Den enskildes ansvar 3 Förebyggande mål 3.1 Förebyggande arbete 4 Riskbild 4.1 Räddningstjänstens

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps allmänna råd om ledning av kommunala räddningsinsatser Dessa allmänna råd behandlar ledning av kommunala räddningsinsatser, inklusive planering,

Läs mer

Riktlinjer för räddningstjänstens tillsynsarbete

Riktlinjer för räddningstjänstens tillsynsarbete Sida 1 av 9 Antaget av Kommunstyrelsen 2018-12-04, 189 Gäller från: 2019-01-01 Ansvarig: Stf Räddningschef Revideras: Årligen Dokumentansvarig: Räddningstjänsten Riktlinjer för räddningstjänstens tillsynsarbete

Läs mer

Yttrande över Reformen skydd mot olyckor en uppföljning

Yttrande över Reformen skydd mot olyckor en uppföljning Landstingsstyrelsens förvaltning Administration 1 (6) Handläggare: Hendry Andersson Rickard Fröling Locum AB Landstingsstyrelsen Yttrande över Reformen skydd mot olyckor en uppföljning med förslag till

Läs mer

1 Fastighetsägare 1.1 Fastighetsägare 1.2 Organisationsnummer. 2 Byggnaden/Anläggningen 2.1 Fastighetsbeteckning 2.2 Besöksadress

1 Fastighetsägare 1.1 Fastighetsägare 1.2 Organisationsnummer. 2 Byggnaden/Anläggningen 2.1 Fastighetsbeteckning 2.2 Besöksadress Skriftlig redogörelse för brandskyddet Fylls i av fastighetsägare/representant för fastighetsägare. 1 Fastighetsägare 1.1 Fastighetsägare 1.2 Organisationsnummer 1.3 Utdelningsadress 1.4 Postnummer 1.5

Läs mer

Ett antal bostadsbränder i kommunen är relaterade till eldstäder och rökkanaler.

Ett antal bostadsbränder i kommunen är relaterade till eldstäder och rökkanaler. Ersätter Utbytt den Sign 1:5 Den 1 januari 2004 trädde lagen om skydd mot olyckor (LSO) i kraft och ersatte den tidigare Räddningstjänstlagen. Enligt lagen skall kommunen i brand- förebyggande syfte ansvara

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 BRANDSKYDDSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra

Läs mer

Planering av tillsynsverksamheten

Planering av tillsynsverksamheten Kapitel 1 Planering av tillsynsverksamheten Tillsynsverksamheten kan ses som en process där planeringen är det första steget. För att tillsynen ska bli effektiv på det sätt som förarbetena till LSO avser,

Läs mer

Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor

Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor 2 (7) Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Strategi för tillsynsverksamheten. 3. Uppföljning

Läs mer

Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun

Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun med bilagorna Handlingsprogram för förebyggande verksamhet i Kinda kommun. Risk och sårbarhetsanalys Antagen av kommunfullmäktige 2005-02-28

Läs mer

Innehållsförteckning. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 MEDELPADS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

Innehållsförteckning. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 MEDELPADS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Mats Bergmark. Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 Innehållsförteckning 1. Inledning utdrag ur MRP 2012...

Läs mer

Handlingsprogram för räddningstjänstens förebyggande och operativa verksamhet inom Vimmerby kommun

Handlingsprogram för räddningstjänstens förebyggande och operativa verksamhet inom Vimmerby kommun Handlingsprogram för räddningstjänstens förebyggande och operativa verksamhet inom Vimmerby kommun 2011-2014 Förebyggande verksamhet och Räddningstjänst inom Vimmerby kommun. 1. Förord Lagen delar upp

Läs mer

Räddningstjänst i Sverige

Räddningstjänst i Sverige Räddningstjänst i Sverige Räddningstjänst i Sverige Det moderna samhällets snabba teknikutveckling har lett till ett allt sårbarare samhälle och ökat kraven på skydd mot olyckor och skador på människor,

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk Dnr -2018-000827 Sid 1(7) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2018-12-21 Magnus Lundqvist, 054-540 28 19 magnus.lundqvist@karlstad.se Kommunens plan för räddningsinsats BillerudKorsnäs AB Gruvöns Bruk

Läs mer

Information till allmänheten och kommunens plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun.

Information till allmänheten och kommunens plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun. Information till allmänheten och kommunens plan för räddningsinsats vid Schlötter Svenska AB, Hillerstorp, Gnosjö kommun. Antagen av räddningschefen 2014-12-22 Information till allmänheten Inledning Lag

Läs mer

Rutin för befäl inom RäddSam F

Rutin för befäl inom RäddSam F Skriven av Fastställd av Fastställd den Reviderad av Reviderad den AB RäddSam F-möte 2014-02-25 2014-02-04 www.raddsamf.se Rutin för befäl inom RäddSam F Syfte Denna rutin fastställer vilka befogenheter

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Billerud AB Gruvöns Bruk

Kommunens plan för räddningsinsats. Billerud AB Gruvöns Bruk Kommunens plan för räddningsinsats Billerud AB Gruvöns Bruk Enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor Dnr 220.2013.00527 2013-09-12 Postadress: Räddningscenter Sandbäcken, 653 40 Karlstad

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige

SÄKERHETSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige SÄKERHETSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-31 26 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver vad

Läs mer

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn

En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn 1 (8) En vägledning inför räddningstjänstens tillsyn 2 (8) Vad gör du om det brinner hos dig? Att våga ställa sig frågan vad gör ni om det börjar brinna i er anläggning, är något som vi tycker att du bör

Läs mer

Tillsynsplanering Brandförebyggande verksamhet Stadsbyggnadsnämnden

Tillsynsplanering Brandförebyggande verksamhet Stadsbyggnadsnämnden 2 Dokumentet Tillsynsplanering 2016, framtaget av räddningstjänsten, utgör ett underdokument till Brandsäkerhet, som är ett delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer för räddningstjänstens tillsynsarbete Riktlinjer

Riktlinjer för räddningstjänstens tillsynsarbete Riktlinjer Riktlinjer för räddningstjänstens tillsynsarbete Riktlinjer Beslutad av: Tillsyns- och tillståndsnämnden Beslutsdatum: 2018-03-15 Framtagen av: Oscar Karlsson, Brandingenjör Dokumentansvarig: Räddningstjänsten

Läs mer

Styrdokument. Uppföljning av bostadsbränder. Uppföljning av bostadsbränder. Vision. Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand

Styrdokument. Uppföljning av bostadsbränder. Uppföljning av bostadsbränder. Vision. Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand Styrdokument Uppföljning av bostadsbränder Vision Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Nationellt... 3 3. Regionalt- Skåne län... 4

Läs mer

Ägarens kontaktperson mot tillsynsmyndigheten (räddningstjänsten) Namn: Mobilnummer: E-post: Redogörelsen upprättad av Namn:

Ägarens kontaktperson mot tillsynsmyndigheten (räddningstjänsten) Namn: Mobilnummer: E-post: Redogörelsen upprättad av Namn: Ansökan skickas till Orust kommun Räddningstjänsten 473 80 HENÅN Skriftlig redogörelse för brandskyddet Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor slår i 2 kap. 2 fast skyldigheten, för ägare eller nyttjanderättshavare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2003:789) om skydd mot olyckor; SFS 2008:1220 Utkom från trycket den 12 december 2008 utfärdad den 27 november 2008. Regeringen föreskriver

Läs mer

10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6

10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6 10 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Jfr Bilaga KS 2014/217/1-2 Ärendet behandlas på ledningsutskottets sammanträde den 6 november. ~ ~~~~ Bilaga KS 2014/21 7/1 l (l) 2014-10-24

Läs mer

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning

Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Utrymning med räddningstjänstens stegutrustning Vägledning för dimensionering inom Brandkåren Attundas (BA) utryckningsområde. Upprättat av: Ola Carlén Datum: 2015-10-10 Beslutat av: Ida Texell 1. Bakgrund

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 178.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 178.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 178.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 1991-03-25 25 1991-04-01 1991/44-171 Kf 2010-12-20 134 2010-12-21 2010/652 TILLSYNSPLAN OCH TAXA ENL LAGEN

Läs mer

Ystad kommuns handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor

Ystad kommuns handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor Ystad kommuns handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor Fastställd av kommunfullmäktige 2009-04-16 38 Ystad kommuns riskinventering finns som särskild handling Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN Trelleborg Vellinge Skurup

RÄDDNINGSTJÄNSTEN Trelleborg Vellinge Skurup RÄDDNINGSTJÄNSTEN Trelleborg Vellinge Skurup Meddelande Upprättad: 2019-01-22/JG Godkänd: 2017-12-15/JG Reviderad: Uppföljning av handlingsprogram för LSO för verksamhetsåret 2018 Trelleborgs kommun Syfte

Läs mer

Säkerhetspolicy Bodens Kommun

Säkerhetspolicy Bodens Kommun Godkänd av 2006-03-20 Säkerhetspolicy 0.1 Produkt/Projekt/Verksamhet Plan 1 (10) Säkerhetspolicy Bodens Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-03 70 2 (10) Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 INRIKTNINGSMÅL...

Läs mer

SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE. Ditt ansvar din och andras trygghet

SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE. Ditt ansvar din och andras trygghet SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE Ditt ansvar din och andras trygghet Inventera ert brandskydd. Sammankalla till ett möte om brandskyddsarbete. Ditt ansvar din och andras trygghet Du som är ansvarig för en

Läs mer

Brandförebyggande Delprogram till handlingsprogram trygg och säker kommun Värnamo kommun Diarienr

Brandförebyggande Delprogram till handlingsprogram trygg och säker kommun Värnamo kommun Diarienr Brandförebyggande Delprogram till handlingsprogram trygg och säker kommun Värnamo kommun 2015-2018 Diarienr. 2016.103.170 Beslutad av: Kommunfullmäktige 2016-11-24 270 Dokumentansvarig: Avdelningschef

Läs mer

Remiss Handlingsplan för skydd mot olyckor i Hylte kommun. KS

Remiss Handlingsplan för skydd mot olyckor i Hylte kommun. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-05-24 175 Remiss Handlingsplan för skydd mot olyckor i Hylte kommun. KS 2016-175 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Orsa kommun Orsa kommun Orsa kommun Orsa

Orsa kommun Orsa kommun Orsa kommun Orsa Orsa Handlingsprogram för skydd mot olyckor INNEHÅLL Förkortningar och definitioner...3 Inledning...4 Bakgrund...5 Kommunens mål för olycksförhindrande verksamheten...6 Kommunens tillsynsverksamhet och

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM för förebyggande verksamhet och räddningstjänst inom Räddningstjänsten Karlstadsregionen

HANDLINGSPROGRAM för förebyggande verksamhet och räddningstjänst inom Räddningstjänsten Karlstadsregionen HANDLINGSPROGRAM för förebyggande verksamhet och räddningstjänst inom Räddningstjänsten Karlstadsregionen 2016-2019 KARLSTAD 2016 TRYCK: STROKIRK-LANDSTRÖMS AB Sid 2(70) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Handlingsprogram

Läs mer

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan Vi behöver arbeta långsiktigt För att människor inte ska omkomma

Läs mer

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7 Datum Sidan 2018-01-25 1 av 7 Tillsynsplan 2018 Beslutad av förbundsdirektör: 2018-01-25 2 av 7 Inledning Vår verksamhet ska leda till ett säkrare samhälle. Speciella målområden är offentliga miljöer,

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 170.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 170.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 170.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 1997-05-26 53 1997-05-27 1997/236-171 Kf 2012-06-25 120 2012-06-26 2011/906 HANDLINGSPROGRAM FÖR SAMHÄLLSINRIKTAT

Läs mer

Nämndsplan för räddningsnämnden 2013-2014

Nämndsplan för räddningsnämnden 2013-2014 Dokumenttyp: Nämndsplan Datum: 2013-04-24 Tjänsteställe: Räddningsnämnden Handläggare: Per Hampus E-postadress: per.hampus@malung-salen.se Telefonnr: 0280-182 61 Mottagare: Kommunstyrelsen Diarienr: 2013.33

Läs mer

Handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet

Handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet STYRDOKUMENT DATUM 2012-02-29 Handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Handlingsprogram Dokumentansvarig Risk- o säkerhetssamordnaren

Läs mer

Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende Svenska Lantmännen Spannmål, Norrköping, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789)

Läs mer

Plan för myndighetsutövning

Plan för myndighetsutövning Plan för myndighetsutövning 2020-2023 Plan för myndighetsutövning Sävsjö räddningstjänst Antagen av Kommunstyrelsen yyyy-mm-dd Innehåll Inledning... 3 Tillsyns- och tillståndsverksamheten... 4 Organisation

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 Allmänna råd Utkom från trycket den 22 november 2012

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB

Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 6 {14) Sammanträdesdatum 2014-11-06 229 Kommunens plan för räddningsinsats; Sala Ytbehandling AB Dnr 2014/1089 - lt INLEDNING Uppdatering av kommunens plan för räddningsinsats

Läs mer

TRYGG & SÄKER I MIN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN MED SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE

TRYGG & SÄKER I MIN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN MED SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE TRYGG & SÄKER I MIN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN MED SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE INNEHÅLL 1. BRANDSKYDDSPOLICY 2. BYGGNADS- OCH VERKSAMHETSBESKRIVNING 3. BRANDSKYDDSORGANISATION 4. BRANDSKYDDSREGLER 5. RUTINER

Läs mer

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40

POLICY & RIKTLINJER. Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 POLICY & RIKTLINJER Antaget av kommunfullmäktige 2009-05-26, 40 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra åtgärder utöver

Läs mer

Föreläggande enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Föreläggande enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor Sida 1 (7) Urban Larsson AB att: Urban Larsson Gamla Bo Nils Johans väg 14 241 80 Eslöv Objektnamn: Gruppbostad Vedelsvägen Handläggare: Sebastian Thuns Objektnummer: 11856 Telefonnr: 046-540 46 91 Objektadress:

Läs mer

Interna riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete-tolkning 2

Interna riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete-tolkning 2 Version 2 041203/ELO 1 Interna riktlinjer för systematiskt brandskyddsarbete-tolkning 2 Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete innebär ett organiserat arbetssätt för att planera,

Läs mer

Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Datum Namn, titel, telefon 2015-08-11 RÖG- Samuel Andersson, Brandingenjör 010-4804012 Information till allmänheten avseende E.ON Gas Sverige AB, enligt 3 kap 6 Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor.

Läs mer

För en säkrare och tryggare kommun! Handlingsprogram enligt Lagen om Skydd mot Olyckor samt Styrdokument för Kommunens Krisberedskap

För en säkrare och tryggare kommun! Handlingsprogram enligt Lagen om Skydd mot Olyckor samt Styrdokument för Kommunens Krisberedskap För en säkrare och tryggare kommun! Handlingsprogram enligt Lagen om Skydd mot Olyckor samt Styrdokument för Kommunens Krisberedskap Antaget av Kommunfullmäktige 2016-01-DD 1 Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

SKADEFÖREBYGGANDE INSATSER

SKADEFÖREBYGGANDE INSATSER HANDLINGSPROGRAM FÖR SKADEFÖREBYGGANDE INSATSER OCH RÄDDNINGSTJÄNST KF 2007-02-25, 2 Gällande mandatperioden 2007-2010 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Allmän beskrivning av kommunen... 3 1.2 Arbete Näringsliv...

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM RÄDDNINGSTJÄNST

HANDLINGSPROGRAM RÄDDNINGSTJÄNST HANDLINGSPROGRAM RÄDDNINGSTJÄNST Enligt lagen om skydd mot olyckor Västra Mälardalens räddningstjänstförbund Köping Arboga - Kungsör Antagen av direktionen: 2005-08 - 22 1 Handlingsprogram för räddningstjänstverksamhet

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats vid Nouryon i Bohus

Kommunens plan för räddningsinsats vid Nouryon i Bohus 1 2018-10-10 Kommunens plan för räddningsinsats vid Nouryon i Bohus Bakgrund Inledning Enligt 3 kap 6 i förordningen om skydd mot olyckor (SFS 2003:789) ska kommunen ta fram en plan för räddningsinsatser

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om systematiskt brandskyddsarbete Räddningstjänst

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn Kommunens plan för räddningsinsats Skelleftehamn Sida 2 (5) Kommunens plan för räddningsinsatser Bakgrund Företaget omfattas genom sin hantering av kemikalier av lagen om åtgärder för att förebygga och

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandvarnare i bostäder Räddningstjänst och

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR

RÄDDNINGSTJÄNSTEN INFORMERAR STY-1212 Bakgrund och syfte I samband med idrottsevenemang men också vid andra tillfällen förekommer det att skollokaler, idrottsanläggningar och andra typer av lokaler används för tillfällig övernattning.

Läs mer

33Budget2016 34VP2016 35OffertKommuninvest 39Information BestämmelseromersättningEnköping BrevfrånEnaCityAB RäddningstjänstenEnköpingHåbo Budget2016 Ansvar Budget2016 Investeringar 9800000 Förbundsledning

Läs mer

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst

Om larmet går. Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Om larmet går Viktig information från Gävle Hamn Gävle kommun Gästrike Räddningstjänst Almer Oil & Chemical Storage AB Statoil Fuel & Retail Sverige AB Boliden Mineral AB St1 Energy AB OK-Q8 AB Vopak Sweden

Läs mer

Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter.

Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter. Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter. Verksamhetsutövare: NCC Industry AB Hulterstad 7:1-5-8 ggr/år Spellinge 2:22 2-5 ggr/år Bleckenstad 1:5 2-3

Läs mer

Handlingsprogram för räddningstjänst i Ånge kommun enligt Lag om skydd mot olyckor

Handlingsprogram för räddningstjänst i Ånge kommun enligt Lag om skydd mot olyckor Räddningstjänst i Ånge kommun Handlingsprogram för räddningstjänst i Ånge kommun enligt Lag om skydd mot olyckor Dokumentnamn: Handlingsprogram för räddningstjänst i Ånge kommun enligt lag om skydd mot

Läs mer

En bad- och vattensäker kommun

En bad- och vattensäker kommun En bad- och vattensäker kommun s handlingsprogram för en bad- och vattensäker kommun inom ramen för lagen om skydd mot olyckor. Antagen i Kommunstyrelsen den 10 april 2013 Reviderat 2015-12-10 Hallindenvägen

Läs mer