Projektet. FRAXIGEN är ett projekt finansierat av Europeiska. För närvarande finns inga utarbetade anvisningar för val av

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektet. FRAXIGEN är ett projekt finansierat av Europeiska. För närvarande finns inga utarbetade anvisningar för val av"

Transkript

1 Projektet FRAXIGEN är ett projekt finansierat av Europeiska Unionen för att studera de genetiska resurserna hos trädsläktet ask i Europa, framförallt med syfte att bevara genetisk mångfald och lokala anpassningar vid plantering. Projektet löper över tre år, från 2002 till 2004, och är ett gemensamt projekt mellan forskare i Grekland, Spanien, Storbritannien och Sverige. Det finns ett ökande intresse i Sverige och Europa för att plantera och sköta skogar för såväl virkesproduktion som miljömål. Önskan att bevara genetisk mångfald leder bland annat till frågan om varifrån man tar frö för plantering. En framgångsrik skogsplantering måste bestå av genetiskt och ekologiskt välan-passade träd. Urvalskriterier för virkesproduktion är vanligtvis baserade på egenskaper som över-levnad, tillväxthastighet, stamform och virkeskvalitet. Detta kan stå i kontrast till vad som krävs för framgångsrik ekologisk restaure-ring, nämligen träd med bra reproduktionsförmåga, hög över-levnad hos frön och fröplantor samt förmåga att framgångsrikt kon-kurrera med andra arter. Träden bör också vara anpassningsbara under klimat-förändringar och i extrema miljöer. För närvarande finns inga utarbetade anvisningar för val av frötäktsbestånd. Lokala genotyper kan generellt antas vara anpassade till de lokala förhållandena och detta är anledningen till rådet från EG 1993 om att inhemska arter och lokala provenienser bör användas där så är lämpligt. Skogscertifiering och regler för virkesmärkning kräver också att man agerar för att bevara den genetiska mångfalden och använder lokala provenienser. Förutom denna generella princip finns egentligen inga kriterier för att avgöra hur lokal en frökälla måste vara, eller med andra ord, över vilken geografisk skala lokal anpassning sker. Bör frön komma från samma skog? Samma avrinningsområde? Samma landskap? Samma land? Detta är en central fråga som FRAXIGEN-projektet ska försöka besvara. En långsiktigt hållbar utveckling säkras genom att bevara den genetiska mångfalden i planteringsmaterialet. Strategier för insamling av frön med genetisk mångfald kräver en förståelse av omfattningen av och mönstret i den genetiska variationen hos askbestånd, och även de faktorer som har skapat strukturen. Många aspekter av trädens reproduktionsbiologi bidrar till att skapa den genetiska strukturen i varje generation. Dessa inkluderar parningssystemet (hur mycket av avkomman som resulterar från kors- respektive själv-befruktning; det senare leder till minskad mångfald), genflödet (hur gener sprids inom och mellan bestånd, i pollen eller frön) och variationen i pollen- och fröproduktion mellan olika år. FRAXIGEN kommer att studera alla dessa aspekter av askens reproduktionsbiologi för att kunna skapa en vetenskaplig grund för val av det frö som krävs för framtida ekologiskt och kommersiellt hållbara askbestånd.

2 Kunskap i en liten ask Fakta om ask Tre Europeiska ask-arter Släktet ask (Fraxinus) tillhör olivfamiljen (Oleaceae). Det finns tre inhemska askarter i Europa: vanlig ask (Fraxinus excelsior), smalbladig ask (Fraxinus angustifolia) och manna-ask (Fraxinus ornus). Endast vanlig ask är inhemsk i Norden. Projektet FRAXIGEN ägnas i Sverige och England endast åt vanlig ask medan forskningen i Grekland och Spanien huvudsakligen ägnas åt de övriga två ask-arterna, vilkas naturliga utbredningsområde är södra Europa. All information i denna broschyr rör vanlig ask. Artbeskrivning Asken är ett rakväxande och i normalfall upp till 30 m högt träd. Barken är slät och grågrön på unga träd. Senare utvecklas grå skorpbark med längsgående fåror och valkar. Vintertid identifieras asken lättast genom de stora svarta knopparna. Askens sidoställda blomknoppar öppnas i april, före de toppställda bladknopparna, och innehåller honblommor, hanblommor eller tvåkönade blommor. Blommorna har varken kronblad eller foderblad och är vindpollinerade. Hanblomställningarna är purpurfärgade och skiftar i gult när pollenet sprids. Honblomställningarna har samma färg som hanblommorna när de öppnas men får senare ett mera grön-gult utseende på grund av pistillernas färg och den efterhand mera öppna, förgrenade formen. Bladen är stora, ca cm långa, och sammansatta av 9-13 småblad. De spricker ut i majjuni då blomningen är avslutad. Askens frukt är en vingad nöt och den innehåller ett frö. Ekologi och utbredning Asken räknas till de ädla lövträden i Sverige. Trädslaget förekommer i södra Sverige upp till Norrlandsgränsen (utefter ostkusten upp till Ångermanland) i lövblandskogar på marker med hög näringsstatus. Asken trivs bäst på kalkrika, finjordsrika sediment- eller moränjordar. Asken självföryngrar sig lätt med frö som bildas mer eller mindre rikligt olika år. Askplantorna är relativt skuggtåliga de första åren men övergår efter några år till ett mycket ljuskrävande träd. I likhet med de flesta lövträd går det även att föryngra asken genom stubbskott som utvecklas efter avverkning. Asken kan bli ett mycket gammalt träd men har i skogsbruk en ekonomisk omloppstid av år. Ett naturligt uppkommet askbestånd kan hållas relativt tätt under dess första 10 år men måste därefter gallras ofta och relativt hårt. Stammarnas diameter växer i förhållande till kronans diameter. Därför måste utrymme skapas för kronornas tillväxt, speciellt under senare hälften av omloppstiden.

3 Hur lokalt är lokalt? Anpassningar för naturlig återväxt och ekologisk restaurering Ståndortsanpassning Denna del i FRAXIGEN-projektet kommer ge information om ståndortsanpassning. Nätverk av fältförsök är etablerade i Storbritannien för Fraxinus excelsior och i Grekland för F. angusti-folia och F. ornus. Åtta askbestånd med god geografisk spridning valdes ut för varje art per land. Fältförsök Under naturliga förhållanden jämförs grobarhet, överlevnad och tidig tillväxt hos frön som härstammar från åtta olika lokaler med ökande avstånd från varandra. På varje lokal genomförs två experiment: ett som mäter grobarheten hos direktsådda frön, ett annat som jämför överlevnad och tidig tillväxt hos fröplantor som såtts i växthus och sedan planterats ut i skogen. Varje försök inkluderar frö insamlade på planteringslokalen ( hemma-beståndet ) samt frö från de andra sju lokalerna ( borta-bestånden ). Försök av den här typen, där frön från alla platser planteras ut på alla platser, kallas reciproka transplantations-experiment (RTE). Resultaten från försöken i Storbritannien och Grekland antas gälla även i Sverige och Spanien. Skillnader mellan bestånden RTE-bestånden har valts ut på så sätt att de troligtvis är naturliga snarare än planterade, dvs insamlat frö kan antas vara välanpassat till sina respektive ståndorter. Bestånden valdes även ut på ett sätt så att de är belägna på olika avstånd från varandra. Vissa frön flyttas långt (ca 500 km), andra bara korta avstånd (ca 5 km). Genom jämförelse av grobarhet, överlevnad och tillväxt hos fröplantor på varje försökslokal kan man uppskatta storleksordningen av den geografiska skala över vilken ståndortsanpassning sker. Val av frötäkt De flesta konventionella skogsförsök genomförs under fältförhållanden där fröplantor väljs ut från växthus och sedan blir omsorgsfullt skötta efter utplantering. Under dessa förhållanden finns ingen selektion för kvalitativa egenskaper såsom reproduktions-förmåga, grobarhet, överlevnad eller förmåga att konkurrera med andra arter. Alla dessa faktorer är viktiga när det gäller plantering för ekologisk restaurering eller för att öka den biologiska mångfalden i ett existerande skogslandskap. Plantmaterial enbart avsett för virkesproduktion är förmodligen inte alltid det bästa valet i sådana situationer. RTE-nätverken kommer att hjälpa oss att bidra med bevis på variationen i dessa viktiga egenskaper. Andra delar i FRAXIGEN-projektet kommer att studera mönstren i den genetiska variationen på molekylär nivå och även de processer som skapar dem. Tillsammans kommer dessa studier att bidra med den kunskapsbas som krävs för att kunna ge råd om val av frökälla, baserat på rationella och vetenskapligt framtagna proveniens-zoner.

4 Hur är träden släkt? Genetisk mångfald och genflöde Genetisk variation Ett effektivt bevarande av askens genetiska resurser är beroende av en insikt om hur mycket genetisk variation det finns lokalt såväl som regionalt, och även av hur den variationen är strukturerad i form av släktskapsmönster mellan träden. Variationen kan uppskattas genom att använda sk molekylära markörer. Den typ av markörer som vi använder i FRAXIGEN kallas mikrosatelliter (se ruta till höger). Dessa är en del av trädets genetiska kod, som nedärvs från generation till generation, och som därmed kan ge oss information om hur individuella träd är besläktade. Genflöde Inavel kan uppkomma antingen genom självbefruktning inom ett träd eller genom korspollinering mellan närbesläktade träd. Avkomman från sådana korsningar blir homozygota (se ruta till höger), och upprepad inavel leder till genetisk utarmning. Att upprätthålla heterozygotin (dvs den genetiska mångfalden) inom ett bestånd är en förutsättning för att arten skall kunna anpassa sig till skiftande yttre påfrest-ningar. Bestånd som till stor del är heterozygota anses vara bättre på att överleva i en föränderlig miljö. DNA och mikrosatelliter Den genetiska koden hos allt levande skrivs med fyra bokstäver. A, T, C och G, motsvarar de fyra nukleotiderna som DNA är uppbyggd av. Tillsamman bildar nukleotiderna långa kedjor som ligger paketerade som kromosomer i cellernas kärnor. Organismens genom omfattar alla cellens kromosomer. I alla genom finns regioner som kodar för proteiner, som i sin tur behövs för livsnödvändiga processer i organismens liv. Dessa regioner kallas gener. Det finns även regioner som inte är kodande. Vissa icke-kodande regioner består av ett varierande antal upprepade sekvenser av två eller fler nukleotider. Ett exempel är AT.AT.AT.AT.AT med fem upprepningar av sekvensen AT. Sådana regioner kallas mikrosatelliter. Eftersom dessa regioner inte kontrollerar vitala livsprocesser spelar det ingen roll om det sker förändringar i mikrosatellitregionen. Eventuella tillägg eller frånfall blir inte bortselekterade eftersom förändringen inte har något inflytande på bärarens livsduglighet. Av den anledningen varierar längden på mikrosatelliten från ett träd till ett annat. Mikrosatelliten blir trädets "genetiska fingeravtryck". Varje individ ärver en mikrosatellit-variant, eller allel, från sin moder och densamma eller en annan allel från sin fader. Om ett träd producerar avkomma genom självbefruktning kommer de två allelerna hos avkomman alltid att vara identiska och avkomman blir homozygot. Om pollen kommer från en främmande individ är det mera troligt att mikrosatellit-allelen är av en annan typ, och att avkomman får två olika alleler, dvs blir heterozygot. Faderskapsanalyser När man planerar en fröinsamlingsstrategi är det viktigt att känna till släktskapsmönstret mellan träden i ett bestånd. Väljer man att ta frö från endast ett eller några få träd kommer alla avkommor som planteras ut att vara nära släkt, med inavel och genetisk utarmning som följd. FRAXIGEN kommer att ta det genetiska fingeravtrycket på varje träd i reproduktiv ålder i två bestånd, och dessutom det genetiska fingeravtrycket på frön från 20 utvalda "moderträd" per bestånd. På det sättet kan vi göra en faderskapsanalys och försöka ta reda hur mycket av pollenet som kommer utifrån. Detta kommer att ge oss detaljerad information om genflödet - hur gener rör sig - inom och mellan bestånd. Genom att notera om pollenet kommer från ett han- eller hermafroditträd (se till höger), kan vi också få reda på vilken av dessa två typer som är mer effektiv som "fader".

5 Total könsförvirring Reproduktionsbiologi Olika typer av könlighet Askens reproduktionsbiologi har beskrivits som total könsförvirring. Vissa träd är rent honliga (producerar frukt men inget pollen), vissa rent hanliga (producerar bara pollen) och andra är hermafroditer (tvåkönade). De senare har blommor med både ståndare och pistiller; dessa träd har alltså en möjlighet att pollinera sig själva. För att ytterligare komplicera saken har vissa hermafroditiska träd en dominerande hanlig eller honlig funktion, med blommor som har både ståndare och pistill men där bara det ena könet är fullt funktionsdugligt. Varör studera reproduktionsbiologin? Själv- och korsbefruktning Andelen av de olika könstyperna i ett bestånd såväl som frekvensen av självbefruktning kan ha stor betydelse för planering av naturvård och odling av ask. Självbefruktning och korsning mellan närbesläktade träd resulterar i inavel (hög andel homozygoti; se ruta till vänster), vilket kan minska livskraft och överlevnad hos avkomman. Korsning mellan träd som inte är närbesläktade genererar däremot en genetisk mångfald (hög andel heterozygoti) som är en nödvändig förutsättning för anpassning i en föränderlig miljö. Fortplantningssystemet är en viktig faktor som bidrar till den genetiska strukturen i varje generation. Kunskap om askens parningssystem, fördelning av resurser till blomning och tillväxt samt variation i fröoch pollenproduktion är alla viktiga, såväl i ett naturvårdsperspektivsom för fröinsamling och plantering av ask i skogsbruk. Studier av parningssystemet FRAXIGEN kommer att studera askens parningssystem, dvs i vilken utsträckning självbefruktning förekommer i bestånden. Flera faktorer som kan påverka detta kommer också att studeras. En av dessa faktorer är blomnings-fenologin (dvs hur blomning inom och mellan olika träd är samordnad) och om den skiljer sig mellan hanar, honor och hermafroditer. Vi kommer också att studera pollinationen i detalj för att försöka finna naturliga barriärer som hindrar självbefruktning (sk inkompatibilitetsmekanismer). I en annan studie kommer vi att försöka identifiera effekten av inavel och genetisk utarmning på tillväxten, genom att i växthusförsök jämföra tillväxten av plantor från frön som kommer från experimentella själv- och korspollinationer. Fröinsamling Dessa experiment kommer att hjälpa oss att utveckla praktiska strategier för fröinsamling. Till exempel, om det skulle visa sig att hermafroditiska träd kan självbefrukta sig naturligt, och att detta innebär en signifikant minskning i kvaliten på dessa frön (inavelsdefekter), så betyder det att frön avsedda för avels-program och plantskolor hellre bör samlas in från honträd än från hermafroditträd.

6 Böjlig men inte bräcklig Virkets egenskaper och användning Asktimmer är en ekonomiskt viktig råvara i svenskt skogsbruk. Virkesförrådet av ask uppgår till 3,7 miljoner skogskubikmeter och är i virkesvolym det tredje största bland de ädla lövträden efter ek och bok. Askens virke är hårt, starkt och ljust och har en tydlig årsringsstruktur. Virket används till möbler och inredningar. Ask är också användbart till maskindelar, verktygsskaft och jordbruksredskap. Enbart till golv förbrukas i Sverige ca m 3 rundvirke årligen. Priset på rundvirke är för närvarande (2002) ca 1000 kr/m 3. Besök oss på KONTAKTER Owe Martinsson Institutionen för skogsskötsel Sveriges Lantbruksuniversitet Umeå Tel: omartinsson@fraxigen.net Askens slagfärdighet Användning inom sport och fritid Bente Eriksen Göteborgs Universitet Botaniska Institutionen Box Göteborg Tel: beriksen@fraxigen.net Askträ är ett utmärkt material till sportutrustning, särskilt där styrka, flexibilitet och elasticitet krävs. Förr i tiden gjorde man tennisracket och skidor av askträ, tills andra material uppfanns. Några exempel på saker som nuförtiden tillverkas i askträ är åror och roder, basebollträn, biljard-köer, pilar till pilbågar, medar samt crocket-, polo- och ishockey-klubbor. Foton av: Bente Eriksen, Eva Wallander, FINE-TOOLS, HULTAFORS AB, John Baker, KÄHRS Floors. Designad av: Jesús Cordero-Salvado FRAXIGEN 2002 FRAXIGEN är ett forskningsprojekt finansierat av Europeiska Kommissionens Miljöprogram, inom ämnesområdet "Global förändring, klimat och biodiversitet". Åsikter, data och annat material i denna broschyr ansvarar FRAXIGENs forskningskonsortium för och det representerar inte Europeiska Kommissionens åsikter. Kommissionen ansvarar inte för användningen av data eller annan information som förekommer här.

Evolution. Hur arter uppstår, lever och försvinner

Evolution. Hur arter uppstår, lever och försvinner Evolution Hur arter uppstår, lever och försvinner Aristoteles 384-322 f.kr Idéhistoria Carl von Linné 1707-1778 Georges de Buffon 1707-1788 Jean Babtiste Lamarck 1744-1829 Idéhistoria Cuvier Malthus Lyell

Läs mer

Tentamen Biologi BI1112 Termin och år: ad Klockan:

Tentamen Biologi BI1112 Termin och år: ad Klockan: Tentamen Biologi BI1112 Termin och år: 120831ad Klockan: 0800-13.15 Betygsgränser: 50-66% Betyg 3 67-83% Betyg 4 84-100% Betyg 5 Fråga 1-4 Cellbiologi Fråga 5-7 Genetik Fråga 8-10 Växtfysiologi Skriv svar

Läs mer

Vad är pollinering? När en blomma pollineras leder det till att nya frön skapas som kan bli till nya växter.

Vad är pollinering? När en blomma pollineras leder det till att nya frön skapas som kan bli till nya växter. Vad är pollinering? När en blomma pollineras leder det till att nya frön skapas som kan bli till nya växter. Men hur fungerar det? En blomma har både honliga och hanliga delar. De hanliga delarna kallas

Läs mer

Förädling. för framtiden. Broschyrens namn 1

Förädling. för framtiden. Broschyrens namn 1 Förädling för framtiden Broschyrens namn 1 Skogforsk ansvarar för skogsträdsförädlingen i Sverige. Vi arbetar i först hand med tall, gran, contorta och björk. Men bedriver också visst förädlingsarbete

Läs mer

NordGens Miljösamordningsgrupp 2011

NordGens Miljösamordningsgrupp 2011 NordGens Miljösamordningsgrupp 2011 Rapport: Genetisk mångfald en nyckel till motverkan av och anpassning till klimatförändringar Genetisk mångfald en nyckel till motverkan av och anpassning till klimatförändringar

Läs mer

hållbar affärsmodell för framtiden

hållbar affärsmodell för framtiden hållbar affärsmodell för framtiden Vår affärsmodell bygger på det vi tror är rätt i ett långsiktigt perspektiv. Långsiktigheten följer den tradition som Södras medlemmar i generationer har arbetat efter

Läs mer

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen TX091X TNBAS12. Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student)

Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen TX091X TNBAS12. Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Biologi A basår Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: tentamen TX091X TNBAS12 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: on 24 oktober 2012 Tid: 9.00-13.00

Läs mer

Äger du ett gammalt träd?

Äger du ett gammalt träd? Äger du ett gammalt träd? Då har du något speciellt i din vård Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur

Läs mer

21 Hägg - Prunus padus

21 Hägg - Prunus padus 21 Hägg - Prunus padus Hägg är ett litet träd eller stor buske. som skjuter rikligt med rotskott och därför kan bilda små bestånd. Den trivs bäst på mulljord och växer i lundar och fuktiga till friska,

Läs mer

Evolution. Hur arter uppstår, lever och försvinner

Evolution. Hur arter uppstår, lever och försvinner Evolution Hur arter uppstår, lever och försvinner Aristoteles 384-322 f.kr Idéhistoria Carl von Linné 1707-1778 Georges de Buffon 1707-1788 Jean Babtiste Lamarck 1744-1829 De fem rikena Växter Djur Svampar

Läs mer

SCA Skog. Contortatall Umeå 2015-02-10

SCA Skog. Contortatall Umeå 2015-02-10 SCA Skog Contortatall Umeå 2015-02-10 Kort historik 50-talet (40-60 m 3 sk/ha) Avveckling av skräpskogar Björkavverkningar 60-talet Inriktning mot gles äldre skog Öka tillväxten med gödsling 70-talet Lite

Läs mer

Sammanfattning Arv och Evolution

Sammanfattning Arv och Evolution Sammanfattning Arv och Evolution Genetik Ärftlighetslära Gen Information om ärftliga egenskaper. Från föräldrar till av komma. Tillverkar proteiner. DNA (deoxiribonukleinsyra) - DNA kan liknas ett recept

Läs mer

Tentamen Biologi BI1112 Termin och år: Klockan:

Tentamen Biologi BI1112 Termin och år: Klockan: Tentamen Biologi BI1112 Termin och år: 120312 Klockan: 0800-13.15 Betygsgränser:!!! 50-66%! Betyg 3!!!!! 67-83%! Betyg 4!!!!! 84-100%! Betyg 5 Fråga 1-4 Cellbiologi Fråga 5-7 Genetik Fråga 8-10 Växtfysiologi!!!!

Läs mer

Bevarande och uthålligt nyttjande av en hotad art: flodkräftan i Sverige

Bevarande och uthålligt nyttjande av en hotad art: flodkräftan i Sverige Bevarande och uthålligt nyttjande av en hotad art: flodkräftan i Sverige Lägesrapport 2015-12-08 Här kommer den 4:e lägesrapporten från forskningsprojektet Bevarande och uthålligt nyttjande av en hotad

Läs mer

Evolution, del 2: Evolutionsprocesser och förändringar i det genetiska materialet. Jessica Abbott Forskare Evolutionär Ekologi

Evolution, del 2: Evolutionsprocesser och förändringar i det genetiska materialet. Jessica Abbott Forskare Evolutionär Ekologi Evolution, del 2: Evolutionsprocesser och förändringar i det genetiska materialet Jessica Abbott Forskare Evolutionär Ekologi Naturlig selektion Alleler som ger bättre överlevnad och/eller reproduktionsförmåga

Läs mer

Skötselanvisningar vid beskogning av nedlagd jordbruksmark

Skötselanvisningar vid beskogning av nedlagd jordbruksmark Skötselanvisningar vid beskogning av nedlagd jordbruksmark Målet med planteringen Inför beskogningen bör man ha ett mål med sin plantering. Beroende på åkerns belägenhet, status och storlek blir metoder

Läs mer

Hardy-Weinberg jämnvikt Processer som minskar genetisk variation: Inavel Genetisk drift

Hardy-Weinberg jämnvikt Processer som minskar genetisk variation: Inavel Genetisk drift Populationsgenetik Hardy-Weinberg jämnvikt Processer som minskar genetisk variation: Inavel Genetisk drift Processer som ökar genetisk variation: Mutationer Migration Miljömässiga förändringar Balancen

Läs mer

Mångfald inom en art. Genotyp. Genpool. Olika populationer. Fig En art definieras som

Mångfald inom en art. Genotyp. Genpool. Olika populationer. Fig En art definieras som Mångfald inom en art Population och art. Vad är skillnaden? Vad är en art? Genetisk variation Genetiskt olika populationer Tillämpningar av genetisk variation Etiska problem En art En art definieras som

Läs mer

Totalt finns det alltså 20 individer i denna population. Hälften, dvs 50%, av dem är svarta.

Totalt finns det alltså 20 individer i denna population. Hälften, dvs 50%, av dem är svarta. EVOLUTION Tänk dig att det på en liten ö i skärgården finns 10 st honor av den trevliga insekten långvingad muslus. Fem av dessa är gula med svarta fläckar och fem är helsvarta. Det är samma art, bara

Läs mer

Mångfald inom en art. Genotyp. Genpool. Olika populationer. Fig En art definieras som

Mångfald inom en art. Genotyp. Genpool. Olika populationer. Fig En art definieras som Mångfald inom en art Population och art. Vad är skillnaden? Vad är en art? Genetisk variation Genetiskt olika populationer Tillämpningar av genetisk variation Etiska problem En art En art definieras som

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter till skogsvårdslagen (1979:429) angående handel med skogsodlingsmaterial m.m. beslutade den 14 april 1994 Utkom från trycket

Läs mer

PROV 6 Bioteknik. 1. Hur klona gener med hjälp av plasmider?

PROV 6 Bioteknik. 1. Hur klona gener med hjälp av plasmider? För essäsvaren 1 2 kan den sökande få högst 9 poäng/fråga. Vid poängsättningen beaktas de exakta sakuppgifter som den sökande gett i sitt svar. För dessa kan den sökande få högst 7 poäng. Dessutom får

Läs mer

Blommornas taktik vid pollinering Tina D Hertefeldt Enheten för Biodiversitet, Ekologihuset, Lunds universitet

Blommornas taktik vid pollinering Tina D Hertefeldt Enheten för Biodiversitet, Ekologihuset, Lunds universitet Blommornas taktik vid pollinering Tina D Hertefeldt Enheten för Biodiversitet, Ekologihuset, Lunds universitet (http://www.beatricebiologist.com/2010/11/coevolution.html) Blommans delar Stigma eller märke

Läs mer

Miljöövervakning av genetisk mångfald. Linda Laikre Stockholms universitet

Miljöövervakning av genetisk mångfald. Linda Laikre Stockholms universitet Miljöövervakning av genetisk mångfald Linda Laikre Stockholms universitet Genetisk variation osynliga verktyg för överlevnad och anpassning Genetisk variation = förekomst av varianter av enskilda gener/arvsanlag

Läs mer

Genetik. Så förs arvsanlagen vidare från föräldrar till avkomma. Demokrati och struktur inom och mellan anlagspar

Genetik. Så förs arvsanlagen vidare från föräldrar till avkomma. Demokrati och struktur inom och mellan anlagspar Genetik Så förs arvsanlagen vidare från föräldrar till avkomma Hunden har 78st kromosomer i varje cellkärna, förutom i könscellerna (ägg och spermier) där antalet är hälften, dvs 39st. Då en spermie och

Läs mer

Förädling och genbevarande två sidor av samma mynt

Förädling och genbevarande två sidor av samma mynt Förädling och genbevarande två sidor av samma mynt Bengt Andersson Gull Nordgen Temadag 9 oktober, Stockholm Upplägg Lite statistik Förädlingsprogrammen Genetiska vinster Genetisk variation och genbevarande

Läs mer

BILAGA. till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) /...

BILAGA. till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) /... EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.4.2018 C(2018) 2526 final ANNEX 1 BILAGA till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) /... om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1143/2014

Läs mer

Karl Holm Ekologi och genetik, EBC, UU. ebc.uu.se. Nick Brandt. Populationsgenetik

Karl Holm Ekologi och genetik, EBC, UU. ebc.uu.se. Nick Brandt. Populationsgenetik Karl Holm Ekologi och genetik, EBC, UU karl.holm@ ebc.uu.se Nick Brandt Populationsgenetik Kursens upplägg Föreläsningar 24/4, 10:15-16:00 Friessalen Introduktion, HWE 27/4, 10:15-16:00 Inavel 28/4, 10:15-16:00

Läs mer

Pedagogisk planering Bi 1 - Individens genetik

Pedagogisk planering Bi 1 - Individens genetik Centralt innehåll Genetik Arvsmassans uppbyggnad samt ärftlighetens lagar och mekanismer. Celldelning, dnareplikation och mutationer. Genernas uttryck. Proteinsyntes, monogena och polygena egenskaper,

Läs mer

Stockholm

Stockholm Stockholm 2013.10.13 Exkursion Sollentuna Häradsallmänningen Jägmästare Thies Eggers från Skogssällskapet och ansvarig förvaltare visade oss runt på Häradsallmänningen. I förvaltningen ingår hela cykeln

Läs mer

PROV 6 Bioteknik. 1. Hur klona gener med hjälp av plasmider?

PROV 6 Bioteknik. 1. Hur klona gener med hjälp av plasmider? För essäsvaren 1 2 kan den sökande få högst 9 poäng/fråga. Vid poängsättningen beaktas de exakta sakuppgifter som den sökande gett i sitt svar. För dessa kan den sökande få högst 7 poäng. Dessutom 1. Hur

Läs mer

SKA 15 Resultatpresentation. Skogskonferens 4 november 2015

SKA 15 Resultatpresentation. Skogskonferens 4 november 2015 SKA 15 Resultatpresentation Skogskonferens 4 november 2015 SKA 15 Global analys av framtida efterfrågan på och möjligt utbud av virkesråvara. Scenarioberäkningar. Rundvirkes- och skogsbränslebalanser för

Läs mer

Hur sköter vi skogen i ett föränderligt klimat? Göran Örlander Skogsskötselchef, Södra Skog

Hur sköter vi skogen i ett föränderligt klimat? Göran Örlander Skogsskötselchef, Södra Skog Hur sköter vi skogen i ett föränderligt klimat? Göran Örlander Skogsskötselchef, Klimatförändringar och skogsskötsel Klimatforskarna idag är relativt eniga om att vi ska få förändringar i klimatet som

Läs mer

Genetik - Läran om det biologiska Arvet

Genetik - Läran om det biologiska Arvet Genetik - Läran om det biologiska Arvet Uppgift Arv eller miljö Våra egenskaper formas både av vårt arv och den miljö vi växer upp i. Hurdan är du och hur ser du ut? Vad beror på arv och vad beror på miljö?.

Läs mer

Biologi A 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för:

Biologi A 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Biologi A 7,5p Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Namn: (Ifylles av student) Personnummer (Ifylles av student) omtentamen TX091X NT-bas Tentamensdatum: to 12 januari 2012 Tid: 9.00-13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV Lektionsupplägg: Faller en, faller alla? Varför är det så viktigt med en mångfald av arter? Vad händer i ett ekosystem om en art försvinner? Låt eleverna upptäcka detta

Läs mer

SKA 15 Resultatpresentation

SKA 15 Resultatpresentation SKA 15 Resultatpresentation RIU-konferens 5 november 2015 Svante Claesson, Skogsstyrelsen /Kalle Duvemo (fd. Skogsstyrelsen) SKA 15 Global analys av framtida efterfrågan på och möjligt utbud av virkesråvara.

Läs mer

Skogsstyrelsens författningssamling

Skogsstyrelsens författningssamling Skogsstyrelsens författningssamling ISSN 0347-5212 Skogsstyrelsens föreskrifter om avsiktlig utsättning och utsläppande på marknaden av genetiskt modifierade skogsträd; beslutade den 24 april 1996. SKSFS

Läs mer

Fröproduktion och frökvalitet efter pollinering i isoleringstält i tallfröplantager.

Fröproduktion och frökvalitet efter pollinering i isoleringstält i tallfröplantager. Nr 385 998 Fröproduktion och frökvalitet efter pollinering i isoleringstält i tallfröplantager. Mats Hannerz, Lisa Hörnsten, Urban Eriksson, Mats Eriksson, Curt Almqvist SkogForsk, Glunten, 75 83 UPPSALA

Läs mer

Evolution. Hur arter uppstår, lever och försvinner

Evolution. Hur arter uppstår, lever och försvinner Evolution Hur arter uppstår, lever och försvinner Aristoteles 384-322 f.kr Idéhistoria Carl von Linné 1707-1778 Georges de Buffon 1707-1788 Jean Babtiste Lamarck 1744-1829 1. Eukaryoter Tre domäner 2.

Läs mer

Södras plantor ger snabbare tillväxt i skogen

Södras plantor ger snabbare tillväxt i skogen Södras plantor ger snabbare tillväxt i skogen 2 Södras plantor Förädlingens bidrag till ökad tillväxt på gran 650 Total produktion av gagnvirke (m 3 sk), hela omloppstiden 600 550 500 450 Lokalt material

Läs mer

Naturvård på nya sätt: Vad krävs för att klara biologisk mångfald?

Naturvård på nya sätt: Vad krävs för att klara biologisk mångfald? Naturvård på nya sätt: Vad krävs för att klara biologisk mångfald? Per Angelstam Stockholm 2011-03-22 Arter Biotoper Processer Landskap i region Bestånd i landskap Träd i bestånd Global Krävs = Konventioner

Läs mer

KAN SKADLIGA GENER UTROTAS?

KAN SKADLIGA GENER UTROTAS? KAN SKADLIGA GENER UTROTAS? Den bärande idén bakom omfattande s.k. genetiska hälsoprogram är att det är möjligt att befria en hundstam från skadliga gener. En diskussion kring utformning av program för

Läs mer

Betygskriterier DNA/Genetik

Betygskriterier DNA/Genetik Betygskriterier DNA/Genetik Godkänd Du skall Känna till hur DNA molekylen är uppbyggd, vilka de genetiska språket(bokstäverna) är och hur de formar sig i DNA- molekylen Känna till begreppen Gen, Kromosom,

Läs mer

EVOLUTIONENS DRIVKRAFTER ARTBILDNING

EVOLUTIONENS DRIVKRAFTER ARTBILDNING EVOLUTIONENS DRIVKRAFTER ARTBILDNING Evolutionen på 60 sek https://www.youtube.com/watch?v=oiwde6opvz U Vad är evolutionen (8 min)? https://www.youtube.com/watch?v=ghhojc4oxh8 Hur fungerar evolutionen

Läs mer

Förökning och celldelning. Kap 6 Genetik

Förökning och celldelning. Kap 6 Genetik Förökning och celldelning Kap 6 Genetik Obs! fel i boken: Sid 215, stycket längst ner står systerkromatider, skall stå homologa kromosomer Sid 217, fjärde raden andra stycket: står eller zygoter vilket

Läs mer

Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin.

Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin. NATUR OCH BIOLOGISK MÅNGFALD Vad betyder det för dig? Biologisk mångfald är mångfalden av liv på vår planet. Den ligger till grund för vårt välbefinnande och för ekonomin. Vi är beroende av naturen för

Läs mer

Syfte? Naturliga populationer i Trollsvattnen. Otoliter för åldersbestämning. Vävnadsprover för genetisk analys

Syfte? Naturliga populationer i Trollsvattnen. Otoliter för åldersbestämning. Vävnadsprover för genetisk analys Syfte? Inblick i vanlig genotypbestämningsmetod Allozymer har ofta använts som genetisk markör vid populationsgenetiska studier Studera genetisk variation inom och mellan populationer används inom bevarandebiologin

Läs mer

Blombiologi och genetik Lärarhandledning

Blombiologi och genetik Lärarhandledning Blombiologi och genetik Lärarhandledning FREDRIKSDALS FRILUFTSMUSEUM I rabatterna A-G åskådliggörs olika fenomen inom blombiologi och genetik. Rabatter A Blommans byggnad B Pollenspridning C Pollinering

Läs mer

LPP Nervsystemet, hormoner och genetik

LPP Nervsystemet, hormoner och genetik LPP Nervsystemet, hormoner och genetik Det är bara hormonerna och han är full av hormoner är två vanliga uttryck med ordet hormon, men vad är egentligen hormoner och hur påverkar de kroppen? Vi har ett

Läs mer

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR Lektionsupplägg: Behöver vi skogen? Varför behövs skogen och varför behövs olika typer av skogar? Vad har eleverna för relation till skogen? Ta med eleverna ut i skogen, upptäck

Läs mer

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat!

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat! FAKTABLAD Matproducenter bidrar till mer än mat! Matproducenter bidrar till mer än mat! sida 2 Matproducenter bidrar till mer än mat! Ekosystemtjänster är produkter och tjänster som naturen ger oss människor.

Läs mer

Facit tds kapitel 18

Facit tds kapitel 18 Facit tds kapitel 18 Testa dig själv 18.1 1. Arvsanlagen finns i cellkärnan. Inför celldelningen samlas de i kromosomer. 2. Det kemiska ämne som bär på arvet kallas DNA. 3. Instruktionerna i DNA är ritningar,

Läs mer

Lessons sparvpapegojor genetik och mutationer

Lessons sparvpapegojor genetik och mutationer Lessons sparvpapegojor genetik och mutationer Latinskt namn: Forpus coelestis coelestis Engelskt namn: Lesson s Parrotlet / Pacific Parrotlet / Celestial Parrotlet Färger och mutationer: röna fåglar Naturfärg.

Läs mer

Introduktion av nya trädslag i skogsbruket steg för steg. Ola Rosvall Skogforsk

Introduktion av nya trädslag i skogsbruket steg för steg. Ola Rosvall Skogforsk Introduktion av nya trädslag i skogsbruket steg för steg Ola Rosvall Skogforsk Introduktion av nya trädslag 1. Motiv för och konsekvenser av nya trädslag 2. Behov av kunskap och fältförsök 3. Försöksläget

Läs mer

Tensta Gymnasium Per Anderhag 2005 Biologi A Naturligt urval Selektionstryck på Björkmätare 1

Tensta Gymnasium Per Anderhag 2005 Biologi A Naturligt urval Selektionstryck på Björkmätare 1 Naturligt urval Selektionstryck på Björkmätare 1 Laborationen bygger på den evolution som skett på nattfjärilen björkmätare (Biston betularia) i England. Fjärilen sitter på trädstammar och finns i två

Läs mer

Använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet.

Använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet. Arvet och DNA Lokal pedagogisk planering årkurs 9 Syfte Naturvetenskapen har sitt ursprung i människans nyfikenhet och behov av att veta mer om sig själv och om sin omvärld. Kunskaper i biologi har stor

Läs mer

Fröodling en översikt

Fröodling en översikt Fröodling en översikt Anders Skarlind Detta kapitel vänder sig framför allt till dig, som vill få en överblick över hur man odlar frö. Först kommer lite teori och sen kortfattade odlingsanvisningar. Är

Läs mer

Förebygg granbarkborreskador Har du döda granar eller stormfällen i din skog?

Förebygg granbarkborreskador Har du döda granar eller stormfällen i din skog? Förebygg granbarkborreskador Har du döda granar eller stormfällen i din skog? Skogscentralen och Skogsforskningsinstitutet 2014 { 2 } Gå ut i skogen och kontrollera framför allt dina gamla granbestånd!

Läs mer

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne

Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Ett rikt växt- och djurliv i Skåne Länsstyrelsens arbete med miljökvalitetsmålet Gabrielle Rosquist Vad innebär miljömålet Ett rikt växt- och djurliv? Beskrivning av miljömålet Den biologiska mångfalden

Läs mer

Globala aspekter på den husdjursgenetiska mångfalden och. Harriet Falck Rehn harriet.falck

Globala aspekter på den husdjursgenetiska mångfalden och. Harriet Falck Rehn harriet.falck Globala aspekter på den husdjursgenetiska mångfalden och dess hållbara nyttjande Harriet Falck Rehn harriet.falck rehn@rural.ministry.se Miljön och urval ger unika genetiska egenskaper Husdjuren härstammar

Läs mer

Skog på åker. HS Skaraborg rapport nr 1/06. Olle Ahlberg Malin Ljungné Per-Ove Persson

Skog på åker. HS Skaraborg rapport nr 1/06. Olle Ahlberg Malin Ljungné Per-Ove Persson Skog på åker 2006 HS Skaraborg rapport nr 1/06 Olle Ahlberg Malin Ljungné Per-Ove Persson 1 Utvärdering av Hushållningssällskapets försöks planteringar Etablerings- och tillväxtförsök på Hushållningssällskapets

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

Trädslingan i Botaniska trädgården

Trädslingan i Botaniska trädgården Trädslingan i Botaniska trädgården I södra delen av Botaniska trädgården har vi samlat några vanliga svenska träd och försett dem med faktaskyltar. Här kan man arbeta med att lära sig känna igen träden

Läs mer

Laborationer i Biologi A och Biologi 1

Laborationer i Biologi A och Biologi 1 Laborationer i Biologi A och Biologi 1 Det laborativa momentet av prövningen i Biologi A och Biologi 1 består av ett antal laborationer som genomförs vid ett laborationstillfälle på Åsö vuxengymnasium.

Läs mer

Handel i och utanför Sverige. Sanna Black-Samuelsson

Handel i och utanför Sverige. Sanna Black-Samuelsson Handel i och utanför Sverige Sanna Black-Samuelsson Kedjan i skogen Föryngring Inköp av skogsodlingsmaterial Tillväxt Avverkning Gallring, tillväxt (2-4 ggr) Föryngring Treårsmedeltal (2007-2009/10) visar:

Läs mer

Mitos - vanlig celldelning

Mitos - vanlig celldelning Mitos - vanlig celldelning Interfas Cellens normala tillstånd kopiering sker. Enskilda kromosomer kan inte urskiljas Profas DNA molekylerna packar ihop sig i tydliga kromosomer Metafas Cellkärnans membran

Läs mer

Genetik en sammanfattning

Genetik en sammanfattning Genetik en sammanfattning Pär Leijonhufvud $\ BY: 3 februari 2015 C Innehåll Inledning 2 Klassisk genentik 2 Gregor Mendel munken som upptäckte ärftlighetens lagar....... 2 Korsningsrutor, ett sätt att

Läs mer

Delredovisning 2014 U Carlson-Nilsson et al

Delredovisning 2014 U Carlson-Nilsson et al Framtagning av nytt hybridiseringsmaterial för ökad bladmögelresistens i ekologisk potatisodling Development of new hybridization material for improved resistance to late blight in organic growing systems

Läs mer

2. Gallringsskog. 1. Plantskog. 4. Förnyelseyta. 3. Förnyelsemogen skog

2. Gallringsskog. 1. Plantskog. 4. Förnyelseyta. 3. Förnyelsemogen skog 2. Gallringsskog 1. Plantskog 4. Förnyelseyta 3. Förnyelsemogen skog Ekonomiskogar Ekonomiskogar är skogar som odlas och sköts för allas bästa. De producerar trä. Av träet tillverkas allehanda produkter

Läs mer

6NRJDUPHGK JD QDWXUYlUGHQ L6WRFNKROPVOlQ. Björn Möllersten

6NRJDUPHGK JD QDWXUYlUGHQ L6WRFNKROPVOlQ. Björn Möllersten 6NRJDUPHGK JD QDWXUYlUGHQ L6WRFNKROPVOlQ Björn Möllersten Text och layout: Björn Möllersten Författaren och Naturskyddsföreningen i Stockholms län Tryckt hos Nykopia, Stockholm 1997 ISBN 91-972449-6-1

Läs mer

Genetik och Avel. eller. man får ändå vara glad att det blev som det blev när det inte blev som det skulle

Genetik och Avel. eller. man får ändå vara glad att det blev som det blev när det inte blev som det skulle Genetik och Avel eller man får ändå vara glad att det blev som det blev när det inte blev som det skulle Biet är en enastående organism för vilken evolutionen fram till idag slutat i ett mycket avancerat

Läs mer

2012-03- 08. GMO eller inte GMO? Nya tekniker sätter lagstiftningen på prov. Konventionell växtförädling

2012-03- 08. GMO eller inte GMO? Nya tekniker sätter lagstiftningen på prov. Konventionell växtförädling GMO eller inte GMO? Nya tekniker sätter lagstiftningen på prov Konventionell växtförädling 1 Från jägare/samlare till jordbrukare (10 12 tusen år sedan) Mänsklig selektion Vilda växtpopulationer Bevarande

Läs mer

Den evolutionära scenen

Den evolutionära scenen Den evolutionära scenen Det finns en del att förklara Där allt händer Skapande Evolutionsteorin Gibboner Orangutang Gorilla Människa Schimpans Bonobo Naturligt urval Artbildning Livet har en historia Gemensamt

Läs mer

Contortan i SCAs skogsbruk

Contortan i SCAs skogsbruk Contortan i SCAs skogsbruk Varför? Hur? - Resultat? Umeå 13/2 2009 Per Persson 2009-02-18 Varför nya trädslag? Få svenska alternativ Bättre bör finnas? jfr jordbruket! Önskvärda egenskaper God härdighet

Läs mer

Studier av tillväxt, reproduktion, ämnesomsättning, utveckling, sjukdomar, ekologi och evolution av växter.

Studier av tillväxt, reproduktion, ämnesomsättning, utveckling, sjukdomar, ekologi och evolution av växter. Växtrikets historia Botanik Läran om växter Studier av tillväxt, reproduktion, ämnesomsättning, utveckling, sjukdomar, ekologi och evolution av växter. Studeras på alla nivåer; molekylär, genetisk och

Läs mer

Framtidens skogsskötsel i södra Sverige (FRAS) Johan Sonesson Emma Holmström, SLU Erika Olofsson, Lnu Karin Hjelm, Skogforsk

Framtidens skogsskötsel i södra Sverige (FRAS) Johan Sonesson Emma Holmström, SLU Erika Olofsson, Lnu Karin Hjelm, Skogforsk Framtidens skogsskötsel i södra Sverige (FRAS) Johan Sonesson Emma Holmström, SLU Erika Olofsson, Lnu Karin Hjelm, Skogforsk Syfte med Fras Samla forskningsaktörer och skogsnäring i södra Sverige för ett

Läs mer

En trilogi i två delar

En trilogi i två delar En trilogi i två delar Så har vi gjort Mikael Svensson Grovsortering screening IUCN/SSC Invasive Species Specialist Group (ISSG) Environmental Impact Classification of Alien Taxa (EICAT) Svensk förekomst

Läs mer

Allmän information om Lübeckmodellen Close To Nature Forestry

Allmän information om Lübeckmodellen Close To Nature Forestry Allmän information om Lübeckmodellen Close To Nature Forestry Lübeckmodellen är ett naturnära skogsbrukskoncept för ekonomisk, ekologisk och socialt hållbar virkesproduktion. I praktiken innebär detta

Läs mer

Förslaget kommer från: Simon Nyström

Förslaget kommer från: Simon Nyström Träplantering Jag vill komma med ett förslag till plantering av träd. Bakrunden till detta är bland annat att jag fått veta att vår äng visat sig vara mycket lämpligt för plantering då det råder ett litet

Läs mer

Strategi Skogligt genbevarande i biotopskyddsområden

Strategi Skogligt genbevarande i biotopskyddsområden STRATEGI 1(8) Datum 2012-12-20 Strategi Skogligt genbevarande i biotopskyddsområden Syfte Syftet med strategin är att klargöra Skogsstyrelsens avsikt att bevara genetiska resurser av inhemska skogsträd

Läs mer

Asp - vacker & värdefull

Asp - vacker & värdefull Asp - vacker & värdefull Asp blir alltmer sällsynt i Sverige. I den här foldern berättar vi hur du med några enkla åtgärder kan hjälpa aspen. Du känner nog till hur en asp ser ut. Aspen lyser som en brinnande

Läs mer

Tre träskikt och sju lager lack

Tre träskikt och sju lager lack Lita Parkettgolv Tre träskikt och sju lager lack Lita Parkettgolv är ett treskiktsgolv som limmas ihop med en miljövänlig limning. Ytskiktet på 3,5 mm är tillräckligt tjockt för att tåla flera omslipningar

Läs mer

Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk

Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk Certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk Vill du få ett kvitto på att du har ett miljöanpassat skogsbruk? Vill du också kunna visa att ditt skogsbruk tar social hänsyn och är långsiktigt ekonomiskt?

Läs mer

Hög volymproduktion uppnås om bladytan är stor och virkesförrådet litet

Hög volymproduktion uppnås om bladytan är stor och virkesförrådet litet Hög volymproduktion uppnås om bladytan är stor och virkesförrådet litet Sune Linder Jan-Erik Hällgren Mats Hagner 2011-03-28 Finns det tätt med plantor och träd skapar de tillsammans en maximal bladyta,

Läs mer

Upptäck Skogsvinge SKOGSVINGE ÄR EN PRODUKT FRÅN SCA SKOG

Upptäck Skogsvinge SKOGSVINGE ÄR EN PRODUKT FRÅN SCA SKOG Upptäck Skogsvinge SKOGSVINGE ÄR EN PRODUKT FRÅN SCA SKOG I generationer har vi sett skogen på samma sätt. Tills idag. nu revolutionerar vi metoden för att överblicka din skog. Med verktyget Skogsvinge

Läs mer

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com

PLUS Förvaltning. gör det enkelt att vara skogsägare. www.scaskog.com PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare www.scaskog.com SCAs tjänst PLUS Förvaltning gör det enkelt att vara skogsägare. Utifrån dina mål hjälper SCA till med både planering och skötsel av

Läs mer

FINLANDS SKOGSCENTRAL

FINLANDS SKOGSCENTRAL FINLANDS SKOGSCENTRAL Strategi Värde och tillväxt från skogen Skogen utgör en stark grund för Finlands samhällsekonomi och finländarnas välmående. Skogen kan erbjuda ännu mer arbete och utkomst än i dagsläget,

Läs mer

Ekologi och värderingar - vad har miljövård med filosofi att göra?

Ekologi och värderingar - vad har miljövård med filosofi att göra? Ekologi och värderingar - vad har miljövård med filosofi att göra? Värde Instrumentellt värde Värde som medel, som instrument för någon/något. Värdefullt för den nytta någon har av det. Pengar är ett givet

Läs mer

Kromosom translokationer

Kromosom translokationer 12 Uppsala Örebroregionen: Klinisk Genetik Rudbecklaboratoriet Akademiska barnsjukhuset 751 85 Uppsala Tel: 018-611 59 40 Fax: 018-55 40 25 http://www.scilifelab.uu.se/ Genetiska patientföreningars paraplyorganisation:

Läs mer

X-bunden nedärvning. Information för patienter och föräldrar. Genetiska patientföreningars paraplyorganisation: Sällsynta diagnoser

X-bunden nedärvning. Information för patienter och föräldrar. Genetiska patientföreningars paraplyorganisation: Sällsynta diagnoser 12 Uppsala Örebroregionen: Klinisk Genetik Rudbecklaboratoriet Akademiska barnsjukhuset 751 85 Uppsala Tel: 018-611 59 40 ; Fax: 018-55 40 25 X-bunden nedärvning Norra sjukvårdsregionen: Klinisk Genetik

Läs mer

Regional handlingsplan för grön infrastruktur. Kristin Lindström

Regional handlingsplan för grön infrastruktur. Kristin Lindström Regional handlingsplan för grön infrastruktur Kristin Lindström Grön infrastruktur är nätverk av natur som bidrar till fungerande livsmiljöer för växter och djur och till människors välbefinnande Grön

Läs mer

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN

KOPPLINGAR TILL LÄROPLANEN TALLENS TALANGER DEN HÄR ÖVNINGEN RIKTAR SIG TILL ÅK 4-6. MED TALLENS TALANGER FÅR ELEVERNA UTFORSKA TALLEN OCH DESS INVÅNARE. VI UNDERSÖKER TALLEN SOM ETT EKOSYSTEM OCH FUNDERAR ÖVER NÄRINGSVÄVAR, POLLINERING

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken

Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Dnr 511-7956-05 00-001-064 Bevarandeplan Natura 2000 Mörtsjöbäcken Upprättad: 2005-08-12 Namn: Mörtsjöbäcken Områdeskod: SE0630202 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 0,5 ha Skyddsform:

Läs mer

Älskade Pelargoner...

Älskade Pelargoner... Stjärnpelargon Bladen spetsigt flikiga, liknar lönnblad. Blommorna är stjärnformiga, lite spretiga. Även dubbla sorter finns, de är charmigt rufsiga. blomjord. Plocka bort vissna blommor och blad efter

Läs mer

Skogsbruksplan. Värset 1:12,1:13, 2:9, 2:21 Angelstad Ljungby Kronobergs län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare

Skogsbruksplan. Värset 1:12,1:13, 2:9, 2:21 Angelstad Ljungby Kronobergs län. Fastighet Församling Kommun Län. Ägare Skogsbruksplan Fastighet Församling Kommun Län Värset 1:12,1:13, 2:9, 2:21 Angelstad Ljungby Kronobergs län Ägare Upprättad år Planen avser tiden Förrättningsman 2015-08-14 2015-2024 Per- Anders Arvidsson

Läs mer

tisdag 8 oktober 13 Carl Von Linné

tisdag 8 oktober 13 Carl Von Linné Carl Von Linné Carl Von Linné Svensk Botanikprofessor. Carl Von Linné Svensk Botanikprofessor. Utformade ett taxonomi system. Carl Von Linné Svensk Botanikprofessor. Utformade ett taxonomi system. Taxonomi:

Läs mer

Sveriges lantbruksuniversitet Asa försökspark

Sveriges lantbruksuniversitet Asa försökspark Sveriges lantbruksuniversitet Asa försökspark Carina Härlin Stefan Eriksson Magnus Petersson 2008-01-21 Preliminära resultat från 2006 års fältförsök med mekaniska plantskydd mot snytbaggeskador, resultat

Läs mer

Uppföljning av avverknings- och drivningsskador i gallringar

Uppföljning av avverknings- och drivningsskador i gallringar Uppföljning av åstadkommande av återväxt 2014 De 10 ytorna som granskades under våren 2014 hade planterats under 2011 och hade en sammanlagd areal av 16,8 ha. Samtliga ytor uppnådde lagens minimikrav på

Läs mer

NordGen Skog temadag 12 mars 2009

NordGen Skog temadag 12 mars 2009 Föreningen Sveriges Skogsplantproducenter Karin Johansson 2009-03-17 NordGen Skog temadag 12 mars 2009 Ökad skogsproduktion nya kundkrav, nya plantor och ny teknik? Introduktion Dagen, som lockade närmare

Läs mer