Textilkanaler lågimpuls eller undanträngande ventilation?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Textilkanaler lågimpuls eller undanträngande ventilation?"

Transkript

1 Textilkanaler lågimpuls eller undanträngande ventilation? (Del 1) Det är sedan länge känt att textilkanaler (textildon) är ytterst lämpade att dragfritt tillföra stora luftflöden. Det är också känt att de inte är lämpade för dragfri lufttillförsel vid större temperaturdifferens än 3 C (mätt som skillnaden mellan den tillförda luften och rumsluften). Frågan är om så alltid är fallet? Av civilingeniör Carsten Jespersen, KE Fibertec AS Carsten Jespersen, civilingeniör i inomhusklimat och energiekonomi vid Ålborgs Universitet. Från 1996 försäljningschef och delägare i KE Fibertec AS Vejen, Danmark. Hos KE arbetar f.n. 75 personer med utveckling, produktion och global försäljning av textilkanaler. Textilkanaler kan inte dimensioneras för mer än ca. 3 C temperaturskillnad mellan tilluft och rumsluft utan att skapa drag. Därför är de inte lämpade att installeras i bl.a. kontor, skolor och restauranger med kyld tilluft, eftersom luftmängden och därmed ventilationsanläggningen blir orimligt stor för att uppfylla temperaturkravet. Den sortens uttalanden möter vi ofta i våra kontakter med konsulter och installatörer. Av denna orsak startade KE Fibertec ett omfattande projekt på bl.a. Aalborgs Universitet. Syftet var att klargöra om man överhuvudtaget kan kyla tilluften med större T än 3 C, och samtidigt klara komfortkraven i rumskategori A och B. Dessa innebär en max lufthastighet i vistelsezonen på (kategori A) och 0,20 m/s (kategori B). Fig 1: Textilkanaler installerade i storkök med krav på dragfri lufttillförsel. Funktion För att kunna besvara ovanstående frågeställning är det viktigt att förstå fysiken bakom textilkanalernas funktion. Ofta nämns både undanträngande- och lågimpulsprincipen, och det är inte för att förvirra eller blanda samman begreppen. Det beror helt enkelt på om textilkanalerna placeras ovanför eller under värmekällorna. Om textilkanalen placeras horisontellt i tak så är det frågan om lågimpulsprincipen. Den undertempererade luften diffunderar ut genom textilytan med mycket låg och jämn hastighet, typiskt mindre än 0,1 m/s. Termiken (kall luft är tyngre än varm luft) får den tillförda luften att sjunka mot golvet. I hela förloppet, från det att luften lämnar textilkanalen och ner till vistelsezonen, sker en omblandning mellan den tillförda luften och rumsluften. Därmed utjämnas temperaturskillnaden.

2 I regel blir det mycket små temperaturdifferenser mellan golv och tak i likhet med den lodräta temperaturprofil, som karaktäriserar omblandande ventilation. Placeras textilkanalen däremot vertikalt på väggen eller lågt horisontellt i lokalen (exempelvis på sidan av stora värmeavgivande maskiner), så är det frågan om den undanträngande principen. Denna innebär att luften tilförs direkt i vistelsezonen, och konvektionsströmmar från värmekällor orsakar en dimensionerande temperaturgradient på upp till 2 C/m. De två strömningsbilderna nedan visar rökförsök enligt lågimpuls- och undanträngande princip. Fig 2: Rökförsök med horisontell textilkanal placerat vid tak (lågimpuls) Fig 3: Rökförsök med textilkanal monterad på vägg (undanträngande) I bägge fallen är det frågan om passiva system, d.v.s ökas temperaturskillnaden, T, kommer luften under donet att accelereras, och det kan uppstå en stabil kalluftzon närzonen, under textilkanalen. Förhållandet i denna zon är primärt beroende av parametrar som T, luftflöde och rumshöjden, och i mindre grad av det statiska trycket. Det är praktiskt taget omöjligt att tillföra luften med en sådan impuls att man kan uppnå en effektiv spridning bort från närzonen, såvida inte textilkanalen görs aktiv genom exempelvis ett par rader små Ø4,5 mm laserperforerade hål på ovansidan (se artikel om oblandande ventilation). Fullskaleförsök Mot bakgrund av denna kunskap utförde vi en serie fullskaleförsök. Simuleringar i ett typiskt cellkontor utfördes i syfte att påvisa sambanden mellan lufthastighet i närzonen (området närmast under textilkanalen) som funktion av T, luftflöde, och med en typisk värmelast för kontor på W/m² golvyta. Kravspecifikationerna var följande: - Rumsdimensioner (LxBxH): 4,25 x 2,5 x 2,9 m - Värmelast: 400 W (max. 450 W) - Max. lufthastighet vid arbetssplats:

3 Utifrån traditionellt synsätt vad gäller textilkanaler, krävs det ca. 400 m³/h för att klara kravspecifikationerna vid en temperaturskillnad på 3 C. Istället för att tänka i traditionella banor med små temperaturdifferenser valde vi att variera T från 3 till 7 C. Fullskaleförsöken visar entydigt att också relativt stora temperaturdifferenser mellan tillförd luft och rumsluft mycket väl kan fördelas dragfritt enligt lågimpulsprincipen. Vad som krävs är en korrigering av kyleffekten per meter aktiv textilkanal. Man ska med andra ord korrigera kyleffekten för den termiska accelerationen, vilken förorsakas av ett större T. Vid 3 C är det möjligt att tilföra 260 W/meter, medan det vid 6 C endast är möjligt att tillföra 100 W/meter. Det krävs således en 2,6 gånger längre textilkanal för att klara samma kyleffekt vid T=6 C i förhållande till en traditionell lösning med T=3 C. I nedanstående diagram är sambandet mellan maximal kyleffekt per meter textilkanal avbildat som funktion av T och kraven på komfort. Fig. 4: Diagram över max. kyleffekt per meter textilkanal Kategori A =, kategori B = 0,20 m/s och kategori C = 0,25 m/s. Referensorder till Digital Med dessa nya erfarenheter lyckades KE Fibertec få en order på över 400 cellkontor till Digitals skandinaviska huvudkontor i Oslo. De valde halvrunda KE-Interiør system istället för en lösning med kylbafflar. Systemen till Digital dimensionerades för att klara en tillufttemperatur på 16 C vid en önskad rumstemperatur på C, d.v.s. ett T på 6 C. Det ställdes även krav på max. lufthastighet vid arbetsplatserna. Enligt fig. 4 blev textilkanalerna därför dimensionerade för max. 100 W/meter. De första driftserfarenheterna har varit mycket positiva. Utöver god komfort har man dessutom fått ett system med låg ljudnivå som är enkelt att underhålla.

4 Lågimpuls eller undanträngande ventilation? Valet mellan undanträngande- eller lågimpulsprincip och kylning med 3 C eller 6 C, beror helt och hållet på kraven för respektive installation. Vår uppfattning är att den undanträngande principen endast är fördelaktigt i större lokaler (rumshöjd > 4,5 m) med stora konvektiva värmekällor, såsom maskiner och liknande, placerade i vistelsezonen. Lågimpulsprincipen däremot, är bäst lämpat vid jämt fördelade varmekällor (blandning av belysning, personer, maskiner etc.). Följande tabell kan tillämpas som vägledning vid val av lämplig lösning: Typ av installation Placering av textilkanal Rekommenderat T (kyla) Komfortkrav Tryckerier, plastfabriker Lågt (undanträngande) 4 C¹ (12 C) 0,20 0,25 m/s Livsmedelsfabriker Tak (lågimpuls) 3 C Laboratorier n < 5-10 h -1 n > 10 h -1 Tak (lågimpuls) 3-4 C 2-3 C Storkök Skolor Tak (lågimpuls) Tak (lågimpuls) 6 C 3-4 C 6 C 3 C 0,20 m/s 0,20 m/s Kontor Tak (lågimpuls) 6 C (< 45 W/m²) 3 C (> 45 W/m²) ¹)Inblåsning: 18 C, rumstemperatur 1,1 m över golv: 22 C, frånluft vid tak: Max. 30 C Sammanfattning De senaste erfarenheterna visar att textilkanaler är en effektiv lösning i medelbelastade kontor motsvarende ett kylbehov på W/m² golv och vid relativt stort T på upp till 6 C. Därmed faller myten om att man endast kan tillföra luft med 3 C kylning enligt lågimpulsprincipen. Den maximala kyleffektten per meter textilkanal måste dock korrigeras enligt fig. 4. Annars finns risk för dragproblem i vistelsezonen. I lokaler med större kylbehov än ca. 50 W/m² golvyta bör man enligt tidigare praxis alltid dimensionera textilkanaler för max. 3 C undertemperatur. Detta gäller särskilt i lokaler med låg takhöjd och höga komfortkrav, men så är det också möjligt att kyla upp till 200 W/m² golvyta utan dragproblem.

5 Textilkanaler även för omblandande ventilation (Del 2) Textilkanaler (textildon) är inte enbart vävda tygpåsar som relativt snabbt kan sättas igen i smutsiga miljöer med dålig förfiltrering. I dag finns en mängd varianter med olika egenskaper, både för lågimpuls- och omblandande ventilation. I tidigare artikel beskrevs de passiva lågimpulssystemen. Den här gången handlar det om de nya, aktiva textilkanaltyperna med omblandande egenskaper. Av civilingeniör Carsten Jespersen, KE Fibertec AS Carsten Jespersen, civilingeniör i inomhusklimat och energiekonomi vid Ålborgs Universitet. Från 1996 försäljningschef och delägare i KE Fibertec AS Vejen, Danmark. Hos KE arbetar f.n. 75 personer med utveckling, produktion och global försäljning av textilkanaler. "Antingen - eller" har länge varit alternativen vad gäller textilbaserad ventilation. Antingen valde man passiva tygkanaler, där luften läcker ut genom hela ytan med mycket låg och jämn hastighet. Eller så valde man de aktiva Inject-systemen, där perforerade hålrader stansats i ett vaxduksliknande tätt material, och där luften tillförs med hög hastighet. Med ny produktionsteknologi är det i dag möjligt att kombinera de två produkttyperna beroende på kundens kravspecifikationer. Tekniken går ut på att laserperforera hål eller placera dysor i textilen, och på så sätt förändra produktegenskaperna. Ju fler hål/dysor, desto mer aktiv blir textilkanalerna. Funktionen ändras därmed från ett passivt lågimpulssystem till ett aktivt omblandande system. En fördel med den nya teknologin är att man kan dimensionera ett och samma system till att vara passivt i några zoner och mer eller mindre aktivt i andra zoner. Frågan är då när man ska välja rena Inject-hålsystem, när man ska välja DireJet-dysor, och om de två systemen eventuellt kan kombineras med traditionella passiva textilkanalers egenskaper? För att kunna besvara dessa frågor måste vi gå närmare in på skillnaderna mellan de två systemens funktion. Dysor eller hålperforering aktiva system Ett Inject-system består av en rad små hål placerade i bestämda grupper eller mönster. Genom dessa kan luften tillföras med mycket hög hastighet på upp till 15 m/s utan ljudproblem. Systemet kännetecknas av stor induktion, d.v.s. möjligheten att riva med och blanda in rumsluft. Därmed uppnås en jämn luftfördelning i hela lokalen i både kyl- och värmefall. P.g.a. den höga inblåsningshastigheten krävs en viss bromssträcka för att undvika dragproblem i vistelsezonen. Därför erfordras det en rumshöjd på min 3 m (vid 15 m/s). En av nackdelarna med stor induktion är att kraften i strålen avtar relativt snabbt.

6 Därför kan Inject-systemet inte tillämpas i mycket stora lokaler med krav på långa kastlängder. I stora lokaler bör däremot dyssystemet, DireJet, tillämpas. De koniska dysorna kan placeras helt flexibelt. Antalet dysor och riktning är av bedtydelse för slutresultatet. Grundläggande är att DireJet dysan endast är hälften så inducerande som Inject-hålen. Å andra sidan uppnås en mycket längre inträngningslängd i lokalen, vilket har stor betydelse vid tillförsel av uppvärmd luft i stora lokaler. Figur 1: Produktionslokal ventilerat med ett standard Inject-system. Ventilationstekniskt handlar det i båda fallen om aktiva omblandande system, d.v.s. systemen kännetecknas av att luften tillförs med hög hastighet utanför vistelsezonen. Det medför en tillströmning av rumsluft mot den inblåsta luftstrålen. I takt med att mängden inblandad rumsluft ökas (induktion), kommer lufthastigheten att avta. Om systemet är korrekt dimensionerat kommer den tillförda luftmängden att vara fulldständigt inblandad med rumsluften innan den når vistelsezonen. Dimensionering av bromssträckan, eller rättare sagt kastlängden, sker efter samma principer som vid traditionella tilluftdon för omblandande ventilation. Detta innebär följande: a) Välj huvudriktning på luftstrålarna (mot tak, horisontellt eller nedåt). b) Beräkna kastlängden när hastigheten har avtagit till ex. 0,2 m/s. c) Gör en termisk korrektion av den isotermiska hastigheten (beror på delta T (kylning/uppvärmning), antalet hål/dysor per meter och inblåsningshastigheten, eller mer korrekt, det statiska övertrycket i textilkanalen). d) Kontrollera den termiska inträngningslängden. (kan impulsen i luftstrålen övervinna kastlängden eller droppar den?). I en konkret dimensioneringssituation bör dessa upplysningar vara tillgängliga med hänvisning till producenten eller alternativt i produktkatalogen. Förfarandet är i princip det samma oavsett om man väljer hålperforering eller dysor. En typisk tillämpning för de två systemtyperna är industriell ventilation och för DireJets (dyskanaler) del även industriell kylning, eftersom textilmaterialet är luftgenomträngligt och därmed kondensfritt. Aktiva eller passiva system? Inledningsvis nämnde vi att ny produktionsteknologi har gjort det möjligt att laserperforera hål i traditionella textilkanaler och på så vis tillföra den passiva textilkanalen helt nya produktegenskaper. Det öppnar en ny värld av flexibilitet, men samtidigt är det oerhört

7 viktigt, att man är medveten om systemets kravspecifikationer. Redan ett fåtal hålrader eller dysor i en textilkanal ändrar fullständigt strömningsmodellen från ett passivt lågimpuls-system till ett aktivt omblandande system. Denna skillnad framgår mycket tydligt av de avbildade rökförsöken i figur 2, 3 och 4. Fig 2: Rökförsök med lågimpulssystem. Luften diffunderar långsamt ut genom textilytan och fortsätter direkt ner i vistelsezonen. Fig 3: Rökförsök där ca. 20% av luften tillförs genom laserperforerade Inject-hål. Luften fördelas ut med en större bredd. Fig 4: Rökförsök med dyssystem där ca. 30% av luften tillförs genom dysorna.

8 Med kombinationssystemen är det alltså möjligt att göra en passiv lågimpulskanal aktiv. På motsvarande sätt man reducera kastlängden i ett Inject/dyssystem genom att tillföra en del av luften genom textilen. I nedanstående tabell visas en översikt av de olika strömningsbilderna som uppstår genom kombinering av systemen: Textilkanaltyp Luft genom hål Strömningsbild Användning Lågimpulskanal (textil) (A) 0% Inject/dyskanal (textil) (B) 5-10% uppåt Inject/dyskanal (textil) (C) 15-30% uppåt/sida Inject/dyskanal (textil) (D) > 40% Luften faller direkt ner under textilkanalen Luften faller direkt ner under textilkanalen En delluftmängd faller ner. Spridning 2-3 m Luften sprids efter hålens huvudriktning Passiv termisk undanträngning/lågimpuls Bestrykning av taket pga. kondensproblem Spridning av närzonen vid kylning > 5-6 C Aktivt omblandning. Beräknas enligt kastlängdsprincipen Redan vid en fördelning mellan tyg och hål på 60/40 är systemets funktion fullständigt ändrat från ett passivt termiskt lågimpulssystem till ett aktivt omblandande system, vilket beräknas enligt kastlängdsprincipen. Naturligvis kommer hastigheten och därmed kastlängden att bli större om förhållandet ändras till 0/100, men principiellt ändrar det inte strömningsbildens utseende. Systemval Som avslutning på denna miniserie om textilkanalers funktion visar vi en kort översikt av de olika typerna och deras olika användningsområden: Lågimpuls Användning: Dragfri lufttillförsel () i lokaler med stora luftomsättningar. Kylning/upppvärmning: Endast till kyla/ventilation. Kan vid T = 3 C dragfritt klara upp till 200 W/m² golvyta och vid T = 6 C ca. 80 W/m². Förfiltrering: Minimum F7 förfilter med hänsyn till tvättfrekvensen. Utförande: Runt och halvrunt utförande till industriell kylning och till komfortventilation. Typiska installationer: Processlokaler i livsmedelsindustrin, laboratorier, tryckerier storkök, skolor, kontor. Inject-hålsystemet Användning: I lokaler med krav på jämn temperatur. Utjämnar temperaturskillnaden mellan golv och tak i lokaler med en höjd från 3-6 m. Säkerställer en jämn och energisnål ventilation. Kylning/upppvärmning: Rekommenderat max. kyl/uppv.: T = 8 C/6 C. Förfiltrering: Inte speciell känslig för svävstoff. Sätter inte igen.

9 Typiska installationer: Bilverkstäder, butiker, simhallar, idrottshallar, produktionslokaler (3-6 m rumshöjd). DireJet-dys systemet Användning: Till ventilation av störe lokaler från 5 m och upp till 8-9 m höjd. Dysorna kan vid tillverkning placeras i valfri riktning. Dessutom är kanalmaterialet luftgenomsläppligt, vilket innebär att det håller sig kondensfritt och fritt från irriterande svästoff på ovansidan. Kylning/upppvärmning: Rekommenderat max. kyl/uppv.: T = 10 C/8 C. Förfiltrering: God förfiltrering rekommenderas. Typiska installationer: Bilverkstäder, lagerhallar, idrottshallar, produktionslokaler (5-9 m rumshöjd). Både processkylning och processventilation. Kombinationssystemet Inject-laser Användning: Göra traditionella textilkanaler mer aktiva vid exempelvis: A) Att bestryka taket med 5-10% av luften för att undika kondens B) Att reducera och sprida ev. kallras i närzonen direkt under textilkanalen genom att tillföra 15-30% av luften genom Injecthålen. C) Att säkerställa en optimal luftfördeling vid uppvärmningsbehov. Kylning/upppvärmning: Rekommenderat max. kyl/uppv.: T = 6 C/4 C. Förfiltrering: God förfiltrering rekommenderas, men kräver mindre tvätt och underhåll än traditionella textilkanaler. Typiska installationer: Primärt till komfortventilation i stora kontorsmiljöer, restauranger och skolor.

TEXTILBASERADE HÖGIMPULSSYSTEM

TEXTILBASERADE HÖGIMPULSSYSTEM H ögimpulssystem TEXTILBASERADE HÖGIMPULSSYSTEM KE Fibertec marknadsför två produkter för textilbaserad högimpulsventilation, KE-Inject-systemet respektive KE-DireJet-systemet. Båda dessa system kan utföras

Läs mer

LÅGIMPULSSYSTEM. KE-Interiörsystem (½D)

LÅGIMPULSSYSTEM. KE-Interiörsystem (½D) lågimpulssystem TBV-system Luftfördelningsprincipen för ett TBV-system skiljer sig väsentligt från ett traditionellt ventilationssystem utrustat med stålkanaler och konventionella luftfördelningsarmaturer.

Läs mer

REPUS lågimpulsdon. Projektering

REPUS lågimpulsdon. Projektering REPUS lågimpulsdon Deplacerande ventilation Undanträngande ventilation är den äldsta ventilationsprincipen och kan åstadkommas utan fläktar. Luftrörelserna uppkommer av densitetsskillnaden mellan tilluft

Läs mer

Teknik & Råd Industriventilation med lågimpulsdon

Teknik & Råd Industriventilation med lågimpulsdon Teknik & Råd Industriventilation med lågimpulsdon version 2005-1 sida 2 - Deplacerande ventilation i korthet sida 3 - Grundläggande kriterier för donval sida 4 - Golvplacerade (stående) lågimpulsdon sida

Läs mer

Skolventilation energibesparing med textilkanaler och smarta sensorer

Skolventilation energibesparing med textilkanaler och smarta sensorer Skolventilation energibesparing med textilkanaler och smarta sensorer Text: Svante Lundbäck: Kyl och Ventilation Datasimuleringar: Börje Johansson Energianalys I en lektionssal kan energiförbrukningen

Läs mer

REC Textildon. Få luften dit du vill dragfritt! Generation 2. Experter på inneklimat i lågenergihus

REC Textildon. Få luften dit du vill dragfritt! Generation 2. Experter på inneklimat i lågenergihus REC Textildon Generation 2 Få luften dit du vill dragfritt! Experter på inneklimat i lågenergihus Exempel på applikationer Livsmedelsindustrin De första textilkanalerna i historien användes inom livsmedelsindustrin.

Läs mer

SWEGONS VATTENBURNA KLI-

SWEGONS VATTENBURNA KLI- ---------------------------------------------------------------------- SWEGONS VATTENBURNA KLIMATSYSTEM PROJEKTERING MED SWEGONS KLIMATBAFFLAR Principen för Swegons klimatbafflar är att primärluften såväl

Läs mer

Halton TRF Gradängdon

Halton TRF Gradängdon Gradängdon Vertikal lufttillförsel med virvelrörelse i hörsalar, teatrar, konserthallar, kontor etc. Goda termiska och akustiska egenskaper Installeras infälld i golv och ansluts till tryckutjämningslåda

Läs mer

MAXIMUS MAXIMUS GOLV! Ventilationsapparat för installationsgolv

MAXIMUS MAXIMUS GOLV! Ventilationsapparat för installationsgolv 1 Ventilationsapparat för installationsgolv är en kanalansluten golvapparat med kyla, värme och ventilation. Maximus installeras i kontorsmiljöer och som ersätter dagens konventionella golvdon, konvektorer

Läs mer

Mekanisk ventilation i djurstallar Agr.Dr. Anders Ehrlemark

Mekanisk ventilation i djurstallar Agr.Dr. Anders Ehrlemark Mekanisk ventilation i djurstallar Agr.Dr. Anders Ehrlemark 1 I Sverige - en intagsrad per box eller båsrad Viktigt med rätt utformad takfotsöppning för att minimera förvärmning 2 Takfotsöppningen är viktig

Läs mer

ALJa -----------------------------------------------------------

ALJa ----------------------------------------------------------- ----------------------------------------------------------- ALBATROSS Jetspridare ---------------------------------------------------------------------- FUNKTION ALBATROSS ALJ är en riktbar jetspridare

Läs mer

VENTILATION I SKOLOR. Miljöförvaltningen

VENTILATION I SKOLOR. Miljöförvaltningen VENTILATION I SKOLOR http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/tillsyn-och-regelverk/tillsyn-miljobalken/inomhusmiljon-i-skolan/vagledningsmaterial/vagledning-for-inspektion-av-ventilation-i-skolan/

Läs mer

REPUS. Dysor/Dyskanal R32/R60

REPUS. Dysor/Dyskanal R32/R60 Absolut jämn luftfördelning Snabbt och enkelt montage Lågt tryckfall % flexibel spridningsbild Stor medejektering -klarar stora undertemperaturer Produktbeskrivning En av de stora fördelarna med att använda

Läs mer

Teknik & Råd. Komfortventilation. version 2005-1

Teknik & Råd. Komfortventilation. version 2005-1 Teknik & Råd Komfortventilation version 2005-1 sida 2 - Lågimpulsdon i komfortinstallationer sida 9 - Omblandande don i komfortinstallationer 1 Deplacerande ventilation i korthet Deplacerande ventilation

Läs mer

Hälsosamma och hållbara inneklimat med textilkanaler

Hälsosamma och hållbara inneklimat med textilkanaler Hälsosamma och hållbara inneklimat med textilkanaler Kvalitén på luften vi andas är viktig. Det gäller såväl utomhus som inomhus. Med textilbaserad ventilation skapas möjligheter till ett kontrollerat,

Läs mer

Halton BCF Gradängdon

Halton BCF Gradängdon Gradängdon Vertikal lufttillförsel för hörsalar, teatrar, konserthallar, klassrum etc Komfortabla och goda akustiska förhållanden Installeras infälld i golvet och ansluts till en tryckkaare under golvet

Läs mer

COOLPACK COOLPACK. Nyckeltal. Funktion Tilluftsbaffel med extrem kapacitet

COOLPACK COOLPACK. Nyckeltal. Funktion Tilluftsbaffel med extrem kapacitet 20-04-11 Tilluftsbaffel med extrem kapacitet Nyckeltal Anslutning: 0 mm (luft), 12 mm (vatten) Mått: 230 x 488 x 1 mm (b x h x l) Tilluftflöde: upp till 5 l/s Tryckområde: 40-0 Pa Ljudnivå (Lp): < 30 db(a)

Läs mer

Lindab Luft Teori Luftburna lösningar. lindab vi förenklar byggandet

Lindab Luft Teori Luftburna lösningar. lindab vi förenklar byggandet Lindab Luft Luftburna lösningar 09.2011 Lindab Ventilation A/S. All reproduktion som sker utan skriftligt tillstånd är förbjuden. är ett varumärke tillhörande Lindab AB. Lindabs produkter, system samt

Läs mer

FRB. Passiv kylbaffel för frihängande montage

FRB. Passiv kylbaffel för frihängande montage Passiv kylbaffel för frihängande montage SNABBFAKTA FRB är en passiv kylbaffel för komfortkyla speciellt designad för synligt/nedpendlat montage i rummet. Hög effekt även vid stora temperaturdifferenser

Läs mer

Plexus 360º naturligt-vis

Plexus 360º naturligt-vis lindab comfort Plexus 360º naturligt-vis Plexus Comfortenheten Plexus kombinerar klimatbafflarnas kyl-, och värme-funktion med tilluftsdonens inblåsningsteknik. Genom att dessutom tillföra luften i ett

Läs mer

Råd om planering och installation av ventilation i klimatreglerade häststallar

Råd om planering och installation av ventilation i klimatreglerade häststallar PRAKTEK anders.ehrlemark@ptek.se 2016-12-01 Råd om planering och installation av ventilation i klimatreglerade häststallar Dessa råd gäller klimatreglerade stallar, d.v.s. isolerade stallar där man önskar

Läs mer

Varför ventilerar vi?

Varför ventilerar vi? Varför ventilerar vi? Tillsätta syre och ren luft Tillsätta eller bortföra fukt Värma eller kyla Föra bort föroreningar (emissioner) gaser,rök, partiklar mm Föra bort överskottsvärme produktion, solinstrålning

Läs mer

Halton JRF Gradängdon

Halton JRF Gradängdon Halton JRF Gradängdon Vertikal lufttillförsel för hörsalar, teatrar, konserthallar, klassrum etc. Komfortabla termiska och goda akustiska förhållanden Installeras jämns med golvytan och ansluts till en

Läs mer

Passiva kylbafflar QPVA och QPBA

Passiva kylbafflar QPVA och QPBA Passiva kylbafflar QPVA och QPBA Funktioner Styr- och reglerutrustning Belysning Flexicool QPVA och QPBA är passiva kylbafflar som tillför rummet kyla. QPVA (bredd 570 mm ) och QPBA (bredd 430 mm ) är

Läs mer

DKS - Dysdon. Halton DKS. Dysdon. Öppningsbar frontplåt för enkel rengöring av spridaren och kanalen

DKS - Dysdon. Halton DKS. Dysdon. Öppningsbar frontplåt för enkel rengöring av spridaren och kanalen Halton DKS Dysdon Horisontell lufttillförsel. Vertikal spridningsbild är även möjlig Tilluftens spridningsbild kan varieras fritt i fyra riktningar eller radiellt som virvelstråle Luften omblandas effektivt

Läs mer

Energieffektiva takvärmesystem. Highest Credit Rating since 1997

Energieffektiva takvärmesystem. Highest Credit Rating since 1997 Energieffektiva takvärmesystem Highest Credit Rating since 1997 Det naturliga sättet för uppvärmning! Solen är vår mest fantastiska energikälla. Allt liv är beroende av den. Solens värmestrålar färdas

Läs mer

CAR - Konspridare. Halton CAR. Konspridare

CAR - Konspridare. Halton CAR. Konspridare Halton CAR Konspridare Horisontell lufttillförsel, kan även användas för frånluft Vid kylning, lägsta undertemperatur på tilluften 16 C Lämplig för stora luftflöden Installeras integrerad i u- tak eller

Läs mer

Kylkassett Flexicool IQCA

Kylkassett Flexicool IQCA Kylkassett Flexicool IQCA Funktioner Coanda safety Control FPC Komfortreglage Styr- och Regler Flexicool kylkassett IQCA är ett integrerat system för ventilation och kyla som löser de flesta klimatbehov.

Läs mer

Systemair donprogram. www.systemair.se

Systemair donprogram. www.systemair.se Systemair donprogram www.systemair.se Sinus C Sinus A, dysdon för takmontage. Donet består av en spridarplåt med flera dysor, samt en spridardelslåda med anslutningsstos utrustad med täthetsprovad gummipackning.

Läs mer

Kanalgaller. Dimensioner

Kanalgaller. Dimensioner Dimensioner B+0 A+0 A B Beskrivning är ett rektangulärt ventilationsgaller med lodräta, ställbara lameller, för montering direkt i cirkulära kanaler. BxA Gallret kan användas för både till- och frånluft.

Läs mer

STRAVENT OPTIMAL. Kyldon för stratifierande ventilation. Effektivare än kylbafflar. Förbättrar inomhusklimatet. Tyst även vid höga tryck

STRAVENT OPTIMAL. Kyldon för stratifierande ventilation. Effektivare än kylbafflar. Förbättrar inomhusklimatet. Tyst även vid höga tryck STRATIFIERANDE VENTILATION OPTIMAL är ett stilrent kyldon för montage i takvinkeln i rummets bakkant. Detta gör Optimal mycket uppskattad bland arkitekter. Optimal passar i miljöer som kontor, konferensrum

Läs mer

Perforerad takspridare

Perforerad takspridare Halton DTR Perforerad takspridare Halton Horisontell lufttillförsel i fyra riktningar. Kan även användas för frånluft Installation i undertak. Låg bygghöjd Finns i storlekarna 300, 450 och 600 Storleken

Läs mer

Aktivt tilluftsdon i tak

Aktivt tilluftsdon i tak Aktivt tilluftsdon i tak Konstant eller variabelt luftflöde spelar ingen roll för. Den unika konstruktionen gör att luften alltid tillförs med rätt hastighet. Helt naturligt, utan motorstyrning. Lite luft

Läs mer

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN Värt att veta om ENERGIMÄTNING av fjärrvärme RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN i fjärrvärmenätet TRYCK OCH FLÖDE 1 VÄRT ATT VETA För att informera om och underlätta

Läs mer

NDC. Dyskanal. Effektiv ventilation Kombinarat kanal- och tilluftssystem Lågt tryckfall Enkel installation

NDC. Dyskanal. Effektiv ventilation Kombinarat kanal- och tilluftssystem Lågt tryckfall Enkel installation Dyskanal Effektiv ventilation Kombinarat kanal- och tilluftssystem ågt tryckfall Enkel installation Dyskanal NDC är ett tilluftssystem för både små och stora lokaler. Exempel på applikationer är skolor,

Läs mer

LindabComdif teori. Deplacerande don. l i ndab v i f ö re nkl ar by g g an d et

LindabComdif teori. Deplacerande don. l i ndab v i f ö re nkl ar by g g an d et l i ndab v i f ö re nkl ar by g g an d et LindabComdif teori 2015.10 Lindab Ventilation A/S. All reproduktion som sker utan skriftligt tillstånd är förbjuden. är ett varumärke tillhörande Lindab AB. Lindabs

Läs mer

DFA - Konspridare. Halton DFA. Konspridare

DFA - Konspridare. Halton DFA. Konspridare Halton DFA Konspridare Horisontell lufttillförsel, kan även användas för frånluft Installeras i undertaket, utförande i aluminium Cirkulär kanalanslutning med inbyggd gummipackning Öppningsbar kondel för

Läs mer

Stall och ventilation för hästar. Anders Ehrlemark

Stall och ventilation för hästar. Anders Ehrlemark Stall och ventilation för hästar Anders Ehrlemark Bostäder och lokaler för människor Stora utrymmen per person Viktigt med termisk komfort Obetydlig värmeavgivning från människorna ger uppvärmningsbehov

Läs mer

Beräkning. Dysor. GD dysor, målade vita, Bauhaus A/S, Glostrup

Beräkning. Dysor. GD dysor, målade vita, Bauhaus A/S, Glostrup Teori Dysor GD dysor, målade vita, Bauhaus A/S, Glostrup Dysor Dysor kan med fördel användas vid ventilering av lokaler, där man önskar långa kastlängder, även vid små luftmängder. Dysor fungerar bra för

Läs mer

MAXIMUS MAXIMUS 2015-02-06. Ventilationsapparat för installationsgolv

MAXIMUS MAXIMUS 2015-02-06. Ventilationsapparat för installationsgolv 1 Ventilationsapparat för installationsgolv är en kanalansluten golvapparat med ventilation och värme (som tillval). Maimus installeras i kontorsmiljöer och ersätter dagens konventionella golvdon, konvektorer

Läs mer

TubusCeiling. Montage, drift & underhåll. MDU-dokument InventiAir. Hantering. Leveranskontroll. Produktbeskrivning TubusCeiling. Produktidentifiering

TubusCeiling. Montage, drift & underhåll. MDU-dokument InventiAir. Hantering. Leveranskontroll. Produktbeskrivning TubusCeiling. Produktidentifiering 09-0- 0 TubusCeiling Montage, drift & underhåll Vägg- eller takhängda tilluftsdon MDU-dokument InventiAir Detta dokument är en vägledning för hur du skall hantera leveransen av inneklimatprodukter från

Läs mer

Flexibel tilluftkanal ROX

Flexibel tilluftkanal ROX Ett ledande företag inom ventilationsbranschen rox Tilluftkanalen ROX med vridbara dysor kan med fördel användas i kontor, skolor, daghem och utbildningslokaler. Donets spridningsbild kan lätt ändras utan

Läs mer

FLE/FLU - Golvgaller. Halton FLE/FLU. Golvgaller

FLE/FLU - Golvgaller. Halton FLE/FLU. Golvgaller Halton FLE/FLU Golvgaller Vertikal lufttillförsel från golv, passar även för frånluft Fasta horisontella lameller med aerodynamisk form Möjlighet till obegränsade längder tack vare modulkonstruktionen

Läs mer

THL - Konspridare. Halton THL. Konisk takspridare

THL - Konspridare. Halton THL. Konisk takspridare Halton THL Konisk takspridare Horisontell eller vertikal inblåsning av tilluft, passar för såväl kylning som uppvärmning Justerbar spridningsbild (radiellt eller kompakt stråle) Installeras infälld i undertak

Läs mer

Kylbaffel Flexicool IQFD

Kylbaffel Flexicool IQFD Kylbaffel Flexicool IQFD Funktioner FPC Högt luftflöde Styr- och Regler Indirekt och direkt belysning Komfortreglage Värme Flexicool Kylbaffel IQFD är ett integrerat system för ventilation, kyla och värme

Läs mer

TRB - Konspridare. Halton TRB. Konspridare

TRB - Konspridare. Halton TRB. Konspridare Halton TRB Konspridare Horisontell eller vertikal inblåsning av tilluft, passar för såväl kylning som uppvärmning Tilluftens hastighet minskar snabbt tack vare effektiv inblandning av rumsluften Installeras

Läs mer

IN:LINE -----------------------------------------------------

IN:LINE ----------------------------------------------------- ----------------------------------------------------- Linjärt spaltdon för Gyprocs IN: tak ---------------------------------------------------------------------- FUNKTION är ett linjärt spaltdon för estetisk

Läs mer

Tilluftsventil för väggmontage

Tilluftsventil för väggmontage Tilluftsventil för väggmontage Experter på inneklimat i lågenergihus Tilluftsventil för väggmontage nvändningsområde Tilluftsventilen används för dragfri och extremt tyst tillförsel av luft med injektorinverkan

Läs mer

System ACTIVENT. Produktfakta. Produktkod exempel

System ACTIVENT. Produktfakta. Produktkod exempel ctivent är ett tilluftssystem. System ctivent har visat sig fungera väl i såväl små som stora lokaler. Systemet används i alla typer av lokaler, från kontor, skolor, varuhus till industri. Produktfakta

Läs mer

Dyskanal. 4 Ød mm. Dimensioner 1

Dyskanal. 4 Ød mm. Dimensioner 1 Dimensioner L Ød Ød Ød mm 0 0 0 00 Ød mm L mm 00 00 00 00 00 Vikt kg,,,,, Beskrivning Ventiduct är ett luftfördelningssystem bestående av spiralfalsade cirkulära kanaler, vilka är försedda med ett stort

Läs mer

SUPRA SUPRA. Nyckeltal. Funktion 2015-11-04. Luftspridare för integrering i undertak

SUPRA SUPRA. Nyckeltal. Funktion 2015-11-04. Luftspridare för integrering i undertak Luftspridare för integrering i undertak Nyckeltal Anslutning: 25 mm Mått låda: 380 x 300 x 82 mm (l x b x h) Tilluftflöde: 4-45 l/s Tryckområde: 30-20 Pa Ljudnivå: Alltid under 28 db(a) Ytbehandling: RAL

Läs mer

ICF & ICFX. Utjämna temperaturen i lokaler med hög takhöjd. Energibesparing med. Takfläktar. industri lager sporthall lantbruk tvätthall

ICF & ICFX. Utjämna temperaturen i lokaler med hög takhöjd. Energibesparing med. Takfläktar. industri lager sporthall lantbruk tvätthall Utjämna temperaturen i lokaler med hög takhöjd ICF & ICFX Energibesparing med Takfläktar industri lager sporthall lantbruk tvätthall Case: Systemair Litauen Rejält sänkta energikostnader och bättre arbetsmiljö

Läs mer

DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL

DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL . DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL www.climecon.fi Den snygga, tystgående dyskanalen ROL är konstruerad för rum där stora luftvolymer behöver fördelas jämnt och dragfritt. ROL-S justerings-

Läs mer

TSA - Virveldon. Halton TSA. Virveldon

TSA - Virveldon. Halton TSA. Virveldon Halton TSA Virveldon Horisontellt radiellt eller vertikalt luftflöde. Kan även användas för uppvärmning Lämplig för stora och höga lokaler Tilluftens spridningsbild kan ställas in manuellt eller via ställdon

Läs mer

ALAa ---------------------------------------------------------

ALAa --------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------- ALBATROSS Jetspridare ---------------------------------------------------------------------- FUNKTION ALBATROSS ALA är en riktbar jetspridare för

Läs mer

THB - Perforerad takspridare. Halton THB. Perforerad takspridare

THB - Perforerad takspridare. Halton THB. Perforerad takspridare Halton THB Perforerad takspridare Horisontell inblåsning av tilluft, kan även användas för frånluft Installeras direkt mot kanal eller mot anslutningslåda Öppningsbar frontplåt för enkel rengöring av spridaren

Läs mer

Kylbaffel Flexicool IQFC

Kylbaffel Flexicool IQFC Kylbaffel Flexicool IQFC Funktioner FPC Högt luftflöde Styr- och Regler Belysning Komfortreglage Värme Flexicool Kylbaffel IQFC är ett integrerat system för ventilation, kyla och värme som löser de flesta

Läs mer

Kylbaffel iq Star ASTRA

Kylbaffel iq Star ASTRA Kylbaffel iq Star ASTRA Funktioner FPC Högt luftflöde Styr- och Regler Belysning Komfortreglage Värme Sprinkler Boost-funktion Kylbaffel iq Star ASTRA är ett integrerat system för ventilation, kyla och

Läs mer

THD - Perforerad takspridare. Halton THD. Perforerad takspridare

THD - Perforerad takspridare. Halton THD. Perforerad takspridare Halton THD Perforerad takspridare Horisontell inblåsning av tilluft, kan även användas för frånluft Installeras direkt mot kanal eller mot anslutningslåda Öppningsbar frontplåt för enkel rengöring av spridaren

Läs mer

KDY. Kanaldon med dysor för montage direkt i ventilationskanal SNABBFAKTA

KDY. Kanaldon med dysor för montage direkt i ventilationskanal SNABBFAKTA Kanaldon med dysor för montage direkt i ventilationskanal SNABBFAKTA Lätt att montera Finns för både cirkulär och rektangulär kanal Ledskenefunktion Flexibel spridningsbild Kan fås i galvaniserat utförande

Läs mer

produktöversikt / symboler

produktöversikt / symboler Produktöversikt / symboler Om Lindab Comfort och design Produktöversikt / symboler Teori Takdon Takdon - synliga Tryckfördelningslådor Väggdon Dysor Dyskanaler Galler Deplacerande don VAV Konstant-/variabelflödesdon

Läs mer

TCM - Konspridare. Halton TCM. Konspridare

TCM - Konspridare. Halton TCM. Konspridare Halton TCM Konspridare Horisontell inblåsning av tilluft kan även användas för frånluft Lämplig för kylapplikationer med tillufts-/ rumsluftstemperaturdifferens så stor som 12 C Installeras i undertak

Läs mer

TUBUS TUBUS. Nyckeltal. Funktion Vägghängda tilluftsdon för samtliga miljlöer

TUBUS TUBUS. Nyckeltal. Funktion Vägghängda tilluftsdon för samtliga miljlöer Vägghängda tilluftsdon för samtliga miljlöer Nyckeltal Anslutning: Tilluftflöde: Tryckområde: Ljudnivå: Ytbehandling: 100,,160, 200, 250, 315 & 00 (mm) 10-350 l/s 70-100 Pa Alltid under 30 db(a) vid 100

Läs mer

KLBa. KOMBITEC Totalsystemet för kylning, värmning och ventilation. KLBa

KLBa. KOMBITEC Totalsystemet för kylning, värmning och ventilation. KLBa KOMBITEC Totalsystemet för kylning, värmning och ventilation KLBa TOTALSYSTEMET KOMBITEC KLBa KOMBITEC kan monteras i rum med eller utan undertak. En komplett prefabricerad klimatiseringsenhet. FUNKTIONER

Läs mer

KOMPONENT MATERIAL ANMÄRKNING. Frontplåt Perforerat, galvaniserad stål Rostfritt stål AISI 316 som alternativ

KOMPONENT MATERIAL ANMÄRKNING. Frontplåt Perforerat, galvaniserad stål Rostfritt stål AISI 316 som alternativ AFP Halvcirkelformat lågimpulsdon Horisontell tillförsel av luft med låg hastighet vid golvnivå Stora luftflöden kan tillföras tack vare en spridningsvinkel på 180 grader och låga lufthastigheter i vistelsezonen

Läs mer

CPA Passiv kylbaffel. Version:

CPA Passiv kylbaffel. Version: CPA Passiv kylbaffel Version: 13.06.2012 Modulär konvektor för fullt synligt montage eller integrerad i undertak Tyst drift Inga rörliga delar Långa underhållsintervaller och låga kostnader Individuell/multipel

Läs mer

Aktiv kylbaffel CBLA

Aktiv kylbaffel CBLA Aktiv kylbaffel CBLA CBLA Aktiv kylbaffel för synligt montage Kylbaffel CBLA CBLA är en sluten aktiv kylbaffel för spaltinblåsning längs ovandelen. Rumsluften sugs in genom baffelns perforerade undersida.

Läs mer

LONGUS LONGUS 2014-06-25. Fasadapparat för väggmontage. LONGUS är en helt ny generation av fasadapparat, NYCKELTAL

LONGUS LONGUS 2014-06-25. Fasadapparat för väggmontage. LONGUS är en helt ny generation av fasadapparat, NYCKELTAL Fasadapparat för väggmontage är en helt ny generation av fasadapparat, där värmeutbytet koncentreras till värmekällorna och som är utvecklat för låga drivtryck (- 00 Pa). monteras på fasadvägg bakom platsbyggda

Läs mer

SOFTFLO. Så här ventilerar vi skolor hälsosamt FRISK LUFT - FRISK ARE LIV

SOFTFLO. Så här ventilerar vi skolor hälsosamt FRISK LUFT - FRISK ARE LIV SOFTFLO Så här ventilerar vi skolor hälsosamt FRISK LUFT - FRISK ARE LIV Miljoner färre sjukdagar & miljoner färre dagar för vård av sjukt barn. En enkel åtgärd är allt som behövs Mekanisk ventilation

Läs mer

1 2013-12-13 NYCKELTAL

1 2013-12-13 NYCKELTAL 1 Klimatapparat för montage i undertak är en helt ny typ av klimatapparat som är estetiskt tilltalande och som använder sig av INVENTIAIR-teknik. L NYCKELTAL monteras integrerat i standard undertak eller

Läs mer

Tilluftsbaffel för montage i undertak DID614

Tilluftsbaffel för montage i undertak DID614 Tilluftsbaffel för montage i undertak Generell information SE.7 Tilluftsbaffel för montage i undertak Perforerad front Justerbar dyskonfiguration JetSplit för styrning av luftströmmen Aktiv fyravägs-kylbaffel

Läs mer

CONDOR. Dystak SNABBFAKTA

CONDOR. Dystak SNABBFAKTA Dystak SNABBFAKTA 00% flexibel spridningsbild Stor induktionseffekt Rensbart Dysmoduler Luftfördelningssystem VARIZON Standardfärg Vit RAL 900 5 alternativa standardfärger Andra färger på förfrågan LUFTFLÖDE

Läs mer

Perforerat don. Dimensioner

Perforerat don. Dimensioner Dimensioner ØU Ød 22 37 ØD Beskrivning är ett runt don med perforerad bottenplatta. kan användas för både till- och frånluft. är lämpligt för horisontell inblåsning av undertempererad luft och kan förses

Läs mer

DOMO S/E/R. Till- och frånluftsdon SNABBFAKTA

DOMO S/E/R. Till- och frånluftsdon SNABBFAKTA Till- och frånluftsdon SNABBFAKTA Injusteringsfritt till- respektive frånluftsdon med snabbkoppling mot kanalsystem. Material i Polypropen. Tilluftsdon med justerbar inblåsningsriktning. Frånluftsdon med

Läs mer

Kylbaffel Flexicool IQFE

Kylbaffel Flexicool IQFE Kylbaffel Flexicool IQFE Funktioner FPC Högt luftflöde Styr- och Regler Indirekt och direkt belysning Komfortreglage Värme Flexicool Kylbaffel IQFE är ett integrerat system för ventilation, kyla och värme

Läs mer

CSW Kompakt klimatmodul med virvelinblåsning

CSW Kompakt klimatmodul med virvelinblåsning CSW Kompakt klimatmodul med virvelinblåsning Version: 28.02.2011 CSW är en kompakt klimatmodul som ger tilluft genom virvelinblåsning. Ett kombinerat don för kylning och tilluft för infällt montage i undertak.

Läs mer

Golvdon PWAA. Produktfakta. Produktkod exempel. Snabbval

Golvdon PWAA. Produktfakta. Produktkod exempel. Snabbval Golvdon PWAA Golvdon PWAA är lämpliga för typer av lokaler som telerum, datacentraler eller liknande överallt där golvzonen måste ha en bra ventilation. Donen har bra förmåga att tillföra luft till anläggningen

Läs mer

AIAS. Den energieffektiva vägen

AIAS. Den energieffektiva vägen Fläktar Luftbehandlingsaggregat Luftdistributionsprodukter Brandsäkerhet Luftkonditionering Luftridåer och värmeprodukter Tunnelfläktar AIAS Den energieffektiva vägen 2 AIAS - Energieffektiv behovsstyrd

Läs mer

Södra Kedum kyrka Klimatmätningar vid snabb uppvärmning med varmluft

Södra Kedum kyrka Klimatmätningar vid snabb uppvärmning med varmluft Error! Reference source not found. Tor Broström, Magnus Wessberg, Anna Samuelsson Södra Kedum kyrka Klimatmätningar vid snabb uppvärmning med varmluft Centrum för energieffektivisering i kulturhistoriskt

Läs mer

Dimensioner. Beställningskod Produkt PKA aaa Typ PKA

Dimensioner. Beställningskod Produkt PKA aaa Typ PKA Dimensioner U x U Ød 38 22 A x A Beskrivning PKA är ett kvadratiskt don med perforerad bottenplatta. PKA kan användas för både till- och frånluft. PKA är lämpligt för horisontell inblåsning av undertempererad

Läs mer

Virvelluftspridare SDZ

Virvelluftspridare SDZ Virvelluftspridare SDZ Virvelluftspridare SDZ är avsedd för publika byggnader med stor volym, till exempel saluhallar, varuhus, offentliga arenor osv. Spridarens funktion kan anpassas till både sommar-

Läs mer

FloorMaster. Deplacerande luftdon för alla behov

FloorMaster. Deplacerande luftdon för alla behov FloorMaster Deplacerande luftdon för alla behov FloorMaster deplacerande luftdon Deplacerande luftföring Vid deplacerande luftföring tillförs något undertempererad luft med låg hastighet i rummets nedre

Läs mer

INVENTIGALLER INVENTIGALLER Galler i olika utföranden/design

INVENTIGALLER INVENTIGALLER Galler i olika utföranden/design 1 01-0-6 i olika utföranden/design InventiAirs patenterade galler används som komponent i många av våra egna produkter, men kan även användas separat i vägg eller golv. Profilernas utformning riktar luften

Läs mer

TubusCeiling. TubusCeiling. Nyckeltal. Funktion Vägg- eller takhängda tilluftsdon

TubusCeiling. TubusCeiling. Nyckeltal. Funktion Vägg- eller takhängda tilluftsdon Vägg- eller takhängda tilluftsdon Nyckeltal Anslutning: 00 & mm Längd: 00, 00 & 00 mm Mått: 30 x & 3 x mm (HxB) Luftflöde: från - 300 l/s Ytbehandling: Svartlackerad undersida finns inom kort i MagiCADs

Läs mer

TubusCeiling. TubusCeiling. Nyckeltal. Funktion Vägg- eller takhängda tilluftsdon

TubusCeiling. TubusCeiling. Nyckeltal. Funktion Vägg- eller takhängda tilluftsdon Vägg- eller takhängda tilluftsdon Nyckeltal Anslutning: 00 & 0 mm Längd: 00, 00 & 00 mm Mått: 0 x 0 & x 0 mm (HxB) Luftflöde: från 0-00 l/s Ytbehandling: Svartlackerad undersida finns inom kort i MagiCADs

Läs mer

Skiktad SBL-laminärbaffel - med NFT-teknologi

Skiktad SBL-laminärbaffel - med NFT-teknologi Skiktad SBL-laminärbaffel - med NFT-teknologi AIR-CONDITIONING En ny generation luftkylare, SBL-laminärbaffel med NFT-teknologi Chiller Oy har utvecklat en helt ny typ av luftkylare, SBL-laminärbaffel

Läs mer

VHD - Aktiv VAV-spridare. Halton VHD. Aktiv VAV-spridare

VHD - Aktiv VAV-spridare. Halton VHD. Aktiv VAV-spridare Halton VHD Aktiv VAV-spridare Aktivt tilluftsdon för montering i undertak Stabil spridningsbild med variabla luftflöden Risken för drag elimineras Stort tilluftstemperaturområde Lämplig i kanalsystem med

Läs mer

Industriinfra IR För stora lokaler med hög takhöjd

Industriinfra IR För stora lokaler med hög takhöjd 3 3000 6000 W Elvärme 3 modeller Industriinfra För stora lokaler med hög takhöjd Användningsområden är lämplig för totaluppvärmning eller tillskottsvärme i stora lokaler med hög takhöjd. Den kan också

Läs mer

TTF Aktivt taktilluftsdon

TTF Aktivt taktilluftsdon Introduktion Det aktiva tilluftsdonet TTF är takmonterat och framtaget för att kunna styra inomhusklimat med undertempererad tilluft utan att få dragproblem vid reducerade luft flöden. Donet är utrustat

Läs mer

FALCONTM. High Flow. Snabbval Horisontell spridning, kylfall. Cirkulärt takdon för tilluft

FALCONTM. High Flow. Snabbval Horisontell spridning, kylfall. Cirkulärt takdon för tilluft TM Cirkulärt takdon för tilluft Snabbfakta Tilluftsdon för stora lokaler med högt i tak Manuell omställning av spridning horisontell/vertikal som standard Motormanövrerad omställning som tillbehör Samma

Läs mer

PASSIVA KYLBAFFLAR QPBA OCH QPVA TEKNISKA DATA

PASSIVA KYLBAFFLAR QPBA OCH QPVA TEKNISKA DATA PASSIVA KYLBAFFLAR QPBA OCH QPVA TEKNISKA DATA 2 Passiva kylbafflar QPVA och QPBA Tekniska data PASSIVA KYLBAFFLAR QPVA OCH QPBA Flexicool QPVA och QPBA är passiva kylbafflar som tillför rummet kyla. QPVA

Läs mer

Elztrip EZ100. Elztrip EZ100. Enpanels värmestrålare för kontor, butiker etc. Produktfakta

Elztrip EZ100. Elztrip EZ100. Enpanels värmestrålare för kontor, butiker etc. Produktfakta Elztrip 00 Elztrip 00 Enpanels värmestrålare för kontor, butiker etc. 3 modeller 3 600 1500 W Användningsområden 00 används för totaluppvärmning, tillskottsvärme och skydd mot kallras i miljöer, såsom

Läs mer

Fläktkonvektorer. Snabb och effektiv uppvärmning av hela lokalen. Värme med. Fläktkonvektorer. PF Smart SL/SLS/SLW PCW

Fläktkonvektorer. Snabb och effektiv uppvärmning av hela lokalen. Värme med. Fläktkonvektorer. PF Smart SL/SLS/SLW PCW Snabb och effektiv uppvärmning av hela lokalen Fläktkonvektorer Värme med Fläktkonvektorer PF Smart SL/SLS/SLW PCW Case: Hobbyrum, privatbostad, Sverige 30-40% snabbare värme Små, lätta och enkla att placera!

Läs mer

Tilluftkanal ROL (BVOL)

Tilluftkanal ROL (BVOL) Tilluftskanal ROL fungerar väl i såväl små som stora lokaler, från kontor, skolor till industri.stor induktions effekt. Donet levereras i 0 mm moduler, montagefärdigt och lackerat. I leveransen ingår muffar

Läs mer

Kylbaffel IQ Star STELLA

Kylbaffel IQ Star STELLA Kylbaffel IQ Star STELLA Funktioner Sprinkler Högtalare FPC Högt luftflöde Styr- och Regler Belysning Energy Control Värme Kylbaffel IQ Star STELLA är en multiservicekylbaffel för ventilation, kyla och

Läs mer

System ACTIVENT. Specifikationer. Produktkod exempel ACTA

System ACTIVENT. Specifikationer. Produktkod exempel ACTA Activent är ett tilluftssystem. System Activent har visat sig fungera väl i såväl små som stora lokaler. Systemet används i alla typer av lokaler, från kontor, skolor, varuhus till industri. Specifikationer

Läs mer