ULRIKASKOLANS PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2015/2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ULRIKASKOLANS PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2015/2016"

Transkript

1 ULRIKASKOLANS PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2015/2016

2 1 ANSVAR OCH DELAKTIGHET Enligt diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (20120:800) måste skolan arbeta aktivt för att förebygga och föhindra att elever utsätts för diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Skolan ska också aktivt främja elevernas lika rättigheter och möjligheter även kallat likabehandlingsarbete. Skolans rektor ansvarar för att det varje år upprättas en plan för hur man ska arbeta mot diskriminering och trakasserier och en plan mot kränkande behandling (Förordning 2006:1083). De två planerna sammanförs här i en och samma plan; Planen för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. I planen redovisas hur skolan arbetar både främjande och förebyggande. Det främjande arbetet handlar om de insatser vi gör för att stärka de positiva förutsättningar som redan finns i verksamheten. Arbetet med att främja lika rättigheter och möjligheter riktar sig till alla elever och ska genomföras utan att det föranleds av något särskilt problem. Det förebyggande arbetet handlar om de åtgärder vi vidtar för att avvärja de risker för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling som faktiskt finns i verksamheten. Både främjande insatser och förebyggande åtgärder ska omfatta de sju diskrimineringsgrunderna. De sju diskrimineringsgrunderna är; kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder. Rektor ansvarar för att planen följs upp och utvärderas varje år. Det är också rektorns ansvar att se till att personal, elever och föräldrar görs delaktiga i arbetet. På Ulrikaskolan är personal delaktiga på konferenser samt i trygghetsgruppens träffar. Eleverna är delaktiga genom klassråd, elevråd, arbetslunch och enkäter och vårdnadshavare genom föräldramöten, brukarråd, utvecklingssamtal och föräldraenkät. För att förankra planen hos all personal går rektor igenom planen under planeringsdagar under höstoch vårtermin. Rektor går också igenom planen med nyanställda. Klasslärare går igenom planen med alla elever vid läsårets början. Den finns också uppsatt i alla klassrum. Information om planen ges vid föräldramöte i september och på brukarråd under vårterminen. Vid höstterminens start skickas den hem till alla vårdnadshavare. Den finns också tillgänglig på skolans hemsida. Planen för läsåret 2015/2016 gäller från till VISION Visionen för arbetet att motverka diskriminering och kränkande behandling på Ulrikaskolan lyder: Ulrikaskolan är en trygg skola där positiv anda råder. De mänskliga rättigheterna respekteras och efterlevs av alla.

3 3 UTVÄRDERING 3.1 FJOLÅRETS PLAN Utvärdering av planen för läsåret 2014/2015 skedde under slutet av vårterminen Utvärderingen gjordes genom enkäter, samtal och arbetslunch i samtliga klasser, genom diskussioner på personalens konferenser och kvalitetsarbetesdagar, av trygghetsgruppen och brukarrådet. UTVÄRDERING AV FRÄMJANDE INSATSER DISKRIMINERINGSGRUNDEN KÖN När det gäller de främjande insatserna har alla arbetslag på något sätt arbetat med diskrimineringsgrunden kön. Vi har fördelat ordet och tiden jämnt mellan flickor och pojkar, till viss del varit observanta på läromedel för att upptäcka stereotypa bilder, och blandat flickor och pojkar i verksamhetens aktiviteter. En liten del av pedagogerna upplever att flickorna har fått stå tillbaka trots insatserna. Enligt attitydundersökningen tycker 2 % av eleverna att flickor och pojkar bara till liten del har samma möjligheter. DISKRIMINERINGSGRUNDEN FUNKTIONSHINDER Vår upplevelse är att vi anpassar miljön och tar hänsyn till elever med funktionshinder i den dagliga verksamheten. I attitydundersökningen uppger 2 % av skolans elever att de bara till liten del får extra stöd när de behöver. DISKRIMINERINGSGRUNDEN ETNISK TILLHÖRIGHET OCH RELIGION ELLER ANNAN TROSUPPFATTNING De utvecklingsområden som anges handlar om, att om möjligt, se till att information från skolan kan förstås av alla. DISKRIMINERINGSGRUNDERNA SEXUELL LÄGGNING, KÖNSIDENTITET När det gäller diskrimineringsgrunderna sexuell läggning och könsidentitet anger samtliga arbetslag att vi reagerar på ord som anspelar på sexuell läggning och pratar om vad orden betyder. ÖVRIGA FRÄMJANDE INSATSER Andra främjande insatser vi gjort för att öka tryggheten på skolan under året är trygghetsgruppens träffar, faddergruppsträffar, elevinflytande genom klassråd och elevråd, genomtänkta gruppindelningar, rastvärdar, klasskonferenser, regelbundna samtal om elevhälsa i arbetslagen och att vi månar om ett gott samarbete med hemmen.

4 UTVÄRDERING AV FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER De förebyggande åtgärderna i fjolårets plan rörde fyra olika områden: trivsel på raster, språkbruk, värdegrundsarbetet och samverkan-hem och skola. TRIVSEL PÅ RASTER De förebyggande åtgärderna för barn som är ensamma på raster, så som styrda rastaktiviteter och lekgrupper, har varit lyckade. Det visar sig bland annat i vår trivselenkät där 98 % av eleverna uppger att de trivs mycket bra eller bra på rasterna. Projeketet med att färdigställa en lånekiosk för lekmaterial är avslutat och lånekiosken öppnade under maj månad SPRÅKBRUK För att åtgärda det negativa språkbruk som används har vi pratat mycket om våra attityder mot varandra i alla klasser, arbetat med de värdegrundsord eleverna arbetat fram och genomfört en värdegrundsvecka. Åtgärderna för att minska det negativa språkbruket har alltså genomförts men de har inte lett till önskat resultat. Trivselenkäten visar att 17 % av eleverna ofta hör fula ord, 56 % uppger att de ibland hör fula ord. Språkbruket är alltså något vi behöver fortsätta att arbeta förebyggande med. VÄRDEGRUNDSARBETE Under vårterminen 2014 arbetade skolans elever och personal tillsammans fram fem värdegrundsord som skall vara levande och råda på Ulrikaskolan. Dessa ord är Samarbete, Positiv, Omtänksam, Respekt och Trygghet. Värdegrundarbetet JOG har följts upp i åk 4 och 5 innevarande läsår. Trots detta arbete uppger 30% av eleverna att det ibland är någon som bär sig dumt åt mot dem på skolan och 2% uppger att detta sker ofta. 23% av eleverna anser att de ser någon som andra är dumma mot. Vi behöver således fortsätta att arbeta med hur vi är mot varandra. Vi utvecklar SPORT till SPORTA där A betyder Ansvar. SAMVERKAN HEM OCH SKOLA Enligt föräldraenkäten upplever bara 66% av föräldrarna att skolan tar tag i problem om det uppstår. Skolan behöver således lägga mer fokus på att ha en levande dialog mellan skola och hem för att synliggöra hur vi arbetar. 3.2 UTVÄRDERING AV ÅRETS PLAN Planen för läsåret 2015/2016 utvärderas senast Utvärdering görs av både främjande insatser och förebyggande åtgärder. Elever, vårdnadshavare och personal görs delaktiga i utvärderingen; Eleverna utvärderar planen i mars/april genom skriftliga, enskilda enkäter. Personalen utvärderar kontinuerligt under läsåret. En sammanfattande utvärdering av hela läsåret görs i april/maj. Vårdnadshavare deltar i utvärderingen på brukarråd i maj.

5 4 FRÄMJANDE INSATSER Främjande arbete handlar om att identifiera och stärka de positiva förutsättningarna för likabehandling som finns i verksamheten. Arbetet med att främja lika rättigheter och möjligheter riktar sig till alla elever och ska genomföras utan att det föranleds av något särskilt problem. Här redovisas de insatser vi genomför för att främja barns och elevers lika rättigheter. DISKRIMINERINGSGRUNDEN KÖN Alla barn och elever har lika värde, lika rättigheter och skyldigheter oavsett vilket kön man har. INSATSER Vi fördelar ordet och tiden jämnt mellan flickor och pojkar. Vi blandar flickor och pojkar i verksamhetens aktiviteter. Vi är observanta på vilken bild läromedel förmedlar. Vi är förebilder i språk och handling. Vi uppmuntrar eleverna medvetet att inte göra traditionellt könsbundna val. Tidpunkt: Kontinuerligt Ansvarig: All personal DISKRIMINERINGSGRUNDERNA ETNISK TILLHÖRIGHET OCH RELIGION OCH ANNAN TROSUPPFATTNING Alla barn och elever har samma rättigheter och möjligheter oavsett kultur, etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning. INSATS Vi försäkrar oss om att information från skolan kan förstås av alla. Vi serverar mat som är förenlig med familjers religioner. Vi strävar vi efter att skapa förståelse för likheter och olikheter genom film, litteratur och diskussion. Vi har en värdegrundsvecka varje läsår. Tidpunkt: Kontinuerligt Ansvarig: All personal

6 DISKRIMINERINGSGRUNDEN FUNKTIONSHINDER Alla barn och elever ha samma rättigheter och möjligheter oavsett funktionshinder. INSATS Vi anpassar miljön så att skolan görs tillgänglig för alla. Vi tar hänsyn till elever med funktionshinder när vi planerar vardagen. Vi sätter in kompensatoriska hjälpmedel tidigt. Åk1 samarbetar med särskoleavdelningen Eken. En plan görs för samarbetet under vårterminen. Tidpunkt: kontinuerligt Ansvarig: all personal DISKRIMINERINGSGRUNDERNA SEXUELL LÄGGNING OCH KÖNSÖVERSKRIDANDE IDENTITET OCH UTTRYCK Alla barn och elever har samma rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet och familjesammansättning. INSATS Vi reagerar på ord som anspelar på sexuell läggning och pratar om vad orden betyder. Vi är observanta på undervisningsmaterial så att de läromedel vi använder förmedlar en mångfacetterad bild av HBTQ. Tidpunkt: Kontinuerligt Ansvarig: All personal ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING I vår verksamhet ska alla känna sig trygga och ha redskap för att hantera konflikter. INSATS Klasskonferenser varje termin. Vi månar om ett gott samarbete med hemmen. Vi har faddergrupper och tvärgrupper.

7 Vi tänker igenom gruppsammansättningar och undviker situationer där eleverna väljer kamrater. Vi har alltid vuxna närvarande på raster och uteaktiviteter. Ordningsregler tas fram i klassråd, elevråd och brukarråd. Vi tar vi regelbundet upp attityd- och värderingsfrågor. Vi utvecklar värdegrundsarbetet JOG bland yngre och äldre elever. Vi har vi en trygghetsgrupp att vända sig till. Tidpunkt: Kontinuerligt Ansvarig: All personal

8 5 KARTLÄGGNING 5.1 KARTLÄGGNINGSMETODER Syftet med kartläggningen är att identifiera vilka risker för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling som finns i verksamheten. Både elever, pedagoger och föräldrar är delaktiga i kartläggningen. Följande metoder använder vi för att kartlägga: Attitydundersökning i årskurs 3, 4, 5 och 6 under höstterminen. Ansvarig: förvaltning och klasslärare Trivselenkäter i oktober och mars, vilka följs upp av klasslärare och elever. Ansvarig: rektor, klasslärare och fritidshemspersonal. Riskbedömning i klasserna och på fritidshemmet i september. Ansvarig: rektor, klasslärare och fritidshemspersonal. Föräldraenkät i februari. Ansvarig: rektor 5.2 KARTLÄGGNING Resultatet på skolans trivselenkät visar att eleverna trivs bra i sina klasser, på fritids och på skolan som helhet. Enligt attitydundersökningen känner sig eleverna trygga och har kompisar i sina klasser. Trivselenkäten visar emellertid också att 32 % av eleverna på skolan ibland upplever att någon bär sig dumt åt mot dem i skolan. 23 % uppger att de känner till någon som andra är dumma mot. Trivselenkäten visar att en stor majoritet av eleverna ibland eller ofta hör fula ord. Föräldraenkäten visar att ungefär 86 % av föräldrarna upplever att barnen helt, eller till stor del känner sig trygga i skolan, medan ungefär 10 % upplever att barnen delvis känner sig trygga. Ungefär samma värde gäller för frågan om mitt barn trivs i skolan. Andelen föräldrarna som anser att eleverna trivs och är trygga i skolan är lägre än vad eleverna själva anger. Resultaten i enkäterna pekar i huvudsak i positiv riktning när det gäller trygghet, men visar också att det finns områden att utveckla. Värdegrundsarbete, i fråga om hur vi är mot varandra och språkbruk är två sådana områden. Vid elevernas arbetslunch i faddergrupperna diskuterades hur vi kan utveckla arbetet med hur vi är mot varandra och hur vi kan utveckla arbetet med SPORT. Elevrådet har beslutat att lägga till bokstaven A till SPORT, där A står för Ansvar. Alla faddergrupper betonar hur viktigt det är att vi arbetar med detta kontinuerligt, synliggör SPORTA på olika sätt och pratar mycket om relationer, uppmuntrar varandra och att vi träffas mer i faddergrupperna, vilket ger intrycket att eleverna är väl medvetna om hur man ska vara mot varandra och hur arbetet kan utvecklas. Trygghetsgruppen har vidare diskuterat behovet av att stärka samverkan mellan hem och skola, både när det gäller att bjuda in föräldrar till klassrummet och att skapa förtroendefulla relationer. Detta

9 stämmer överens med resultatet på frågan i föräldraenkäten, där bara ungefär 66 % av föräldrarna uppger att skolan tar tag i problem när de inträffar. Vid personalens utvärdering framkom att vi kan bli bättre på att bjuda in föräldrar för att berätta om sina kulturer och att se till att veckobrev och information som skickas hem kan förstås av alla. Ett annat utvecklingsområde är samarbetet med särskoleavdelningen Eken för att motverka diskriminering på grund av funktionshinder.

10 6 FÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER De förebyggande åtgärderna syftar till att avvärja de risker för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling som faktiskt finns i verksamheten. Utifrån kartläggningen har vi kommit fram till följande förebyggande åtgärder: TRIVSEL PÅ RASTER Alla elever ska trivas och känna sig trygga på rasterna. INSATSER Uppföljning genom trivselenkät, i oktober och mars. Vi erbjuder rastaktiviteter. Ansvarig: fritidspedagoger Vi fortsätter med lekgrupper bland de yngre eleverna. Ansvarig: pedagoger F-3. Vi har en lånekiosk för lekmaterial. Ansvarig: Tomas och Lina. SPRÅKBRUKET Målet är att språkbruket förbättras, så att färre elever och lärare hör fula ord i skolan. INSATSER Uppföljning genom trivselenkät, i oktober och mars. Fokus på positivt språkbruk. Ansvarig: all personal. Prata om våra attityder mot varandra. Ansvarig: all personal. Sätta upp skyltar i skolan. Ansvarig: all personal. Medvetet arbete med språkbruket på klassråd. Ansvarig: all personal. Samarbete mellan äldre och yngre elever om språkbruk. Ansvarig: all personal. Ha språkbruket som en diskussionspunkt på höstens föräldramöten. Ansvarig: all personal. VÄRDEGRUNDSARBETE Alla elever och all personal jobbar för att utveckla Samarbete, Positivt förhållningssätt, Omtänksamhet, Respekt, Trygghet och Ansvar på skolan.

11 INSATSER Utveckla värdegrundsarbetet JOG genom förberedelser i åk F-2 och uppföljning i årskurs 4, 5 och 6. Tidsplan för arbetet i åk 4-6 måste upprättas. Värdegrundsvecka vid läsårets början. Systematiskt arbete med "SPORTA"-orden i alla årskurser. Utöka fadderverksamheten genom fler träffar i delar av faddergrupperna. Nyttja klassrådet systematiskt till att prata om "SPORTA"-orden i alla årskurser. Systematiskt arbete med att uppmuntra och ge varandra komplimanger. Ansvarig: all personal. SAMVERKAN HEM OCH SKOLA Förstärkt samarbete mellan skola och hem. INSATSER Uppföljning föräldraenkät under vårterminen. På föräldramötet i augusti/september lägger vi fokus på samtal och samverkan. Bjuda in föräldrar till verksamheten för att berätta om bakgrund, traditioner, arbete etc. Noga följa upp elevernas trivsel och trygghet på utvecklingssamtalen då både elever och föräldrar deltar.

12 7 RUTINER FÖR AKUTA SITUATIONER 7.1 POLICY När elever känner sig kränkta tas det på stort allvar RUTINER FÖR ATT TIDIGT UPPTÄCKA TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING På varje rast ska det finns rastvärdar utomhus. Ansvarig: All pedagogisk personal Vi följer den jargong och de beteendemönster som råder i verksamheten. Ansvarig: All pedagogisk personal Kontinuerliga samtal om elevhälsa vid möten i parallellen. Ansvarig: Pedagogisk personal i parallellen Kontinuerliga EHT-träffar. Ansvarig: elevhälsoteam och rektor Frågor om trivsel och trygghet på utvecklingssamtalen två ggr/läsår. Ansvarig: klasslärare Genom kartläggning Ansvarig: Trygghetsgrupp 7.3 PERSONAL SOM ELEVER KAN VÄNDA SIG TILL Rektor: Trygghetsgruppen: Mimmi Målberg Rickard Axell, fritidspedagog Bernard Budimlija, lärare Viveca Fornstedt, kurator Carin Fritzon, förskollärare Irene Kihl, lärare Anna-Lena Krause, lärare Mimmi Målberg, rektor Vincent Johansson, lärare Cecilia Thor, förskollärare

13 7.4 RUTINER FÖR ATT UTREDA OCH ÅTGÄRDA NÄR ELEV KRÄNKS AV ANDRA ELEVER. Personalen lyssnar på de inblandade parterna och åtgärdar. Klassföreståndare/Fritidspersonal dokumenterar, följer upp och informerar berörda föräldrar. I dokumentationen noteras datum, berörda elever med personnummer, en kortfattad beskrivning av händelsen och åtgärder som vidtagits. Dokumentationen lämnas till rektor för eventuell uppföljning och arkivering. Skolan har en trygghetsgrupp som utreder och åtgärdar upprepade kränkningar. 7.5 TRYGGHETSGRUPPENS ARBETSGÅNG VID UPPREPADE KRÄNKNINGAR 1. Trygghetsgruppen samlar information om kränkningarna. 2. Anmälan om kränkande behandling lämnas till rektor. 3. Två personer ur trygghetsgruppen samtalar med de som blivit utsatta för kränkningarna och den eller de som kränkt. De vuxna ska inte ha direkt anknytning till elevgrupperna. Berörda vårdnadshavare informeras så snart som möjligt. Extra uppmärksamhet riktas mot gruppen. 4. Uppföljningssamtal med den/de som utsatts för kränkningarna inom en månad. 5. Uppföljningssamtal sker med den/de som kränkt inom en månad. 6. Om trygghetsgruppens åtgärder inte haft någon effekt remitteras ärendet till elevhälsoteamet för vidare åtgärder. Om kränkningarna inte upphör övervägs anmälan till polis och socialtjänst. 7. Utvärdering och dokumentation av vidtagna åtgärder görs på särskild blankett som lämnas till rektor för arkivering. 8. Om du som elev eller vårdnadshavare får kännedom om kränkningar eller trakasserier, kontaktar du i första hand klasslärare eller fritidshemspersonal. 7.6 RUTINER FÖR ATT UTREDA OCH ÅTGÄRDA NÄR ELEV KRÄNKS AV PERSONAL Om personal misstänks för trakasserier eller annan kränkande behandling ansvarar rektor för utredningen. 7.7 RUTINER FÖR UPPFÖLJNING Uppföljningssamtal med den/de som utsatts för kränkningarna. Uppföljningssamtal med de som kränkt inom två månader. Om trygghetsgruppens åtgärder inte haft någon effekt remitteras ärendet till elevhälsoteamtet för vidare åtgärder. Om kränkningarna inte upphör övervägs anmälan till polis och socialtjänst. Utvärdering och dokumentation av vidtagna åtgärder görs på särskild blankett som lämnas till rektor för arkivering.

14 7.8 RUTINER FÖR DOKUMENTATION Dokumentation om kränkning förvaras i klasspärm/elevakt. Ansvarig: klassföreståndare. Dokumentation om upprepade kränkningar förvaras i elevakt. Ansvarig: trygghetsgrupp. Sammanställning av trivselenkäten förvaras i klassakt. Ansvarig: klassföreståndare. Kvalitetsredovisning. Ansvarig: rektor. 7.9 ANSVARSFÖRHÅLLANDEN Rektorn ansvarar för att utredning görs och åtgärder vidtas om verksamheten får kännedom om att någon utsatts för trakasserier, diskriminering eller annan kränkande behandling. Rektorn ansvarar också för att dokumentation sker av upptäckt diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling samt de åtgärder som vidtagits. All personal har skyldighet att reagera mot trakasserier, diskriminering och annan kränkande behandling de får kännedom om. Personalen ansvarar också för att dokumentation sker vid de första kränkande handlingar som inträffar. All personal ansvarar också för att följa verksamhetens plan mot diskriminering och kränkande behandling.

ULRIKASKOLANS PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2016/2017

ULRIKASKOLANS PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2016/2017 ULRIKASKOLANS PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2016/2017 1 ANSVAR OCH DELAKTIGHET Enligt diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (20120:800) måste skolan arbeta

Läs mer

Läsår 2017/2018 ULRIKASKOLANS PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

Läsår 2017/2018 ULRIKASKOLANS PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsår 2017/2018 ULRIKASKOLANS PLAN FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsår 2017/2018 Ulricehamns kommun Ulrikaskolan Tre Rosors väg 523 86 Ulricehamn 2 Innehåll 1 Ansvar och delaktighet...

Läs mer

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Borbackas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: F-6 samt fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mjöbäcks skola F-2. Läsåret 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mjöbäcks skola F-2. Läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mjöbäcks skola F-2 Läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Mjöbäcks skola F-2 Verksamhetsformer som omfattas av planen:

Läs mer

Östbyskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Maria Westberg Rektor

Östbyskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Maria Westberg Rektor Östbyskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Maria Westberg 20151031 Sidan 2 av 9 Grunduppgifter: Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och skola Ansvarig för planen:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Överlida skola 3-6 och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Överlida skola 3-6 och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Överlida skola 3-6 och fritidshem Läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Överlida skola 3-6 och fritidshem Verksamhetsformer

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan

Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan Verksamheter som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola åk 1-6 och fritidsverksamhet. Ansvarig för planen: Gabriella Ceder, rektor, och

Läs mer

Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 5 Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass- åk 6, fritids a för planen Rektor Elisabeth Sterner/ bit

Läs mer

Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ahla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen F-3, Fritids Läsår 2014-2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-3, Fritids

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 2014-12-01 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Mogärdeskolan F-6 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 och fritidshemmet Läsår: 2014/2015 Planen gäller till 2015-11-30 Vetlanda

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2016-2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola årskurs 1-5 och fritidshem Läsår

Läs mer

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 2018-10-22 1 (8) Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018 2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon E-post

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen består av Carina

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola, fritidshem a för planen Rektor Vår vision Mo Skola ska genomsyras

Läs mer

Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergs Fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Fritidshem Läsår: 2015/16 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem

Läs mer

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass - åk 6 samt fritidshemmet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Morö Backe skola Läsåret 2015/2016. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Fritidshem, Grundskola

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Planen upprättad 2016-11-01 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

Plan för arbete mot kränkande behandling

Plan för arbete mot kränkande behandling Plan för arbete mot kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kågeskolan Från 2018 oktober till 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stackgrönnanskolan Från 181001 till 191001. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritidshem

Läs mer

Likabehandlingsplan för Vuxenutbildningen. År

Likabehandlingsplan för Vuxenutbildningen. År Likabehandlingsplan för Vuxenutbildningen År 2017 2018 Innehåller områdets handlingsplan i arbetet mot våld, mobbning och kränkande behandling. Vision: Vuxenutbildningen ger de studerande de bästa förutsättningar

Läs mer

Siljansnäs förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling

Siljansnäs förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Siljansnäs förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

MARBÄCK FRITIDSHEM PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015

MARBÄCK FRITIDSHEM PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 MARBÄCK FRITIDSHEM PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 1 ANSVAR OCH DELAKTIGHET Skolans rektor ansvarar för att det varje år upprättas en plan mot kränkande behandling

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Norrhammarskolan Från 161001 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Bottnarydsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Åk 4-6 2014/2015

Bottnarydsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Åk 4-6 2014/2015 Bottnarydsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Åk 4-6 2014/2015 Innehållsförteckning Grunduppgifter... 3 Utvärdering...4 Främjande insatser... 5 Kartläggning... 6 Förebyggande åtgärder...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Rektor Eva Andersson Rektor Eva Andersson 2015-01-28 1 (5) Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan

Läs mer

Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling

Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling Paradisskolans plan mot diskriminering och kränkande Behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass, grundskola F-9, fritidshem Läsår 16/17, 17/18 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Yttre Ursviksskolan Från 181001 till 190930. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Norrhammarskolan Från 170918 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen

Läs mer

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola förskoleklass åk 1-2 och fritidshem Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 POLICY 1(8) Ekhagsskolan Johanna M Carlsson Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem 2 Vår målsättning är att alla elever skall

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015

Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Broängsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-9 samt fritidshem Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-3 och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Örjansskolan 3-5 Från 2017 till 2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Örjansskolan 3-5 och Stormåsens fritids

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Fritidshem och förskoleklass 2018-2019 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola F - 6 och fritidshem Läsår: 2015 2016 Vår skola ska kännetecknas av en trygg, stimulerande och lustfylld skoloch lärandemiljö där alla känner

Läs mer

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Dokumentsansvarig och godkänd av; Magnus Maars, rektor. magnus.maars@vetlanda.se Withalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår 2015/2016 Upprättad i augusti 2015

Läs mer

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklassen till årskurs 6. Fritidshemmet Fladdermusen är organiserat

Läs mer

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson 1(7) Datum 2015-08-03 Handläggare Rektor Johan Johansson Barn- och utbildningsförvaltningen 0451-26 77 95 johan.johansson@hessleholm.se Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Furutorpskolan

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling LUNDS KOMMUN Skolområde Centrum/Torn Lerbäck- och Oskarskolan F-3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Oskarskolan Skola och fritidshem Ansvariga: Cecilia Strid rektor Pernilla Ankell

Läs mer

plan mot diskriminering och kränkande behandling

plan mot diskriminering och kränkande behandling Sidan 1 av 5 plan mot diskriminering och kränkande behandling TEGELBRUKSKOLAN, KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Planen är framtagen i samverkan med elever och personal. Elever och personal har analyserat utvärderingen

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Bergviksskolan F-9 och fritidshemmets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bergviksskolan F-9 och fritidshemmets plan mot diskriminering och kränkande behandling Bergviksskolan F-9 och fritidshemmets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, åk 1-9 och fritidshemmet Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter

Läs mer

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Stråtjära F-6 och fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Ursviksskolan F-5 Från 180820 till 191010. Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan och fritidshem Ansvariga

Läs mer

Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stenkyrka skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 och fritidshem Ansvariga för planen All personal

Läs mer

Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola 1-3, fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Svarteskolan, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Svarteskolan, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Svarteskolan, förskoleklass och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planengrundskola, förskoleklass och fritidshem Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Charlottenborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Charlottenborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Charlottenborgsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Denna plan gäller för all verksamhet vid Charlottenborgsskolan - förskoleklass,

Läs mer

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 4-6 och fritidshem Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola LIKABEHANDLINGSPLAN Bjurtjärns Skola 2011-2012 1. Inledning Likabehandlingsplanen handlar om att skapa en skola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Rätten till likabehandling

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2018-09-01) Gäller för: Withalaskolan Giltig fr.o.m.: 2018-09-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING UPPSALA KOMMUN VÅRD & BILDNING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Grundskola Ansvarig för planen Rektor: Grundskola Vattholmaskolan F-5 Rektor Katarina Östlund Planens giltighetstid: 160930

Läs mer

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ 2018 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan Ansvariga för planen Rektor är ansvarig för att planen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken Läsåret 2016/2017 2(7) 3(7) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier

Läs mer

Vemdalens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vemdalens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Vemdalens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem Läsår 2014-2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe

Läs mer

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10

PRAKTISKA KIRUNA. Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 PRAKTISKA KIRUNA Giltighet 2012-09-01 2013-06-10 1 Innehållsförteckning 1. Inledning & Syfte... 3 2. Förbud mot diskriminering och kränkande behandling... 3 3. Vision mot kränkande behandling... 3 4. Delaktighet...

Läs mer

Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter

Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter Läsåret 2015/2016 2(5) 3(5) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller annan form av kränkande behandling. All

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Fritidshemmet Jupiter

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Fritidshemmet Jupiter Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Fritidshemmet Jupiter Läsåret 2016/2017 2(5) 3(5) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller

Läs mer

Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Grundsärskolan - Stenportskolan Fritidshemmet Läsåret 14/15

Grundsärskolan - Stenportskolan Fritidshemmet Läsåret 14/15 Grundsärskolan - Stenportskolan Fritidshemmet Läsåret 14/15 1 Innehåll Ledord och övergripande mål 3 Kamratstödjare på Grundsärskolan - Stenportskolan 3 Vad är diskriminering och kränkning? 3 Diskriminering

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2015-2016 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under

Läs mer

Hasslarödsskolan 4-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hasslarödsskolan 4-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Hasslarödsskolan 4-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga

Läs mer

Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning

Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning Grindstuskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-3 samt fritidsavdelning Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Furuskolan F-6 samt fritidshemmet Från 201709 till 20180630. Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem

Läs mer

Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar.

Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Hörnefors centralskola, Förskoleklass och Fritidshemmet Ankaret F Ö R E T A G 1 Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Hörnefors centralskola,

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Morö Backe skola Läsåret 2018/2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, Fritidshem, Grundskola

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Yttre Ursviksskolan Från 190819 till 200819. Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritids Ansvariga

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stenbocksskolan Från jan till dec. Verksamhetsformer som omfattas av planen Åk 7-9 Ansvariga för planen Elevernas

Läs mer

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017/2018 1.Grunduppgifter 1.1 Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Nye skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola, förskoleklass och fritidshem.

Nye skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola, förskoleklass och fritidshem. Nye skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola, förskoleklass och fritidshem. Ansvarig för planen: Bakgrund till planen: Rektor Leif

Läs mer

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola

Järbo/Jäderfors RO Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola Järbo/Jäderfors RO 170815 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Jäderfors skola 2017-2018. Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola, Förskoleklass och Fritidshem Ansvarig för planen

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen består av Emma Dahlberg,

Läs mer

Fole skola och fritidshemmet Folegaistens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fole skola och fritidshemmet Folegaistens plan mot diskriminering och kränkande behandling Fole skola och fritidshemmet Folegaistens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och Fritidshemmet Ansvariga för planen All personal

Läs mer

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling. Lillåns Södra skola 2014/15

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling. Lillåns Södra skola 2014/15 Trygghetsplan Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Lillåns Södra skola 2014/15 2 Innehåll 1. Lagstiftning... 4 2. Vision... 5 3. Uppföljning, utvärdering och analys av trygghetsplanen

Läs mer

Töråsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Töråsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Töråsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: År F-5 och fritids Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen År F-5

Läs mer

Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen grundar sig på bestämmelser i 14a kap. skollagen (1985:1100), diskrimineringslagen (2008:567) och och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ormkärrskolan Inger Burström rektor Grunduppgifter Namn på skolan/fritidshemmet som planen omfattar Ormkärrskolan Verksamhet Planen gäller för grundskolan,

Läs mer