Medlemsinformation nr 88. Oktober 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medlemsinformation nr 88. Oktober 2014"

Transkript

1 bladet Medlemsinformation nr 88 Oktober 2014 Innehåll: Hej alla glada SSL-medlemmar! Redaktörens sida Information från ordförande, Karin Karlsson Vad händer på nationell nivå som berör sjukhusundervisning? Karin Karlsson Vårt uppdrag, Nationellt Kompetenscentrum anhöriga, NKa, Karin Karlsson Men mitt syskon då? Karin Karlsson Kompetensutvecklingsdag för sjukhuslärare i Östra regionen, Carina Edlund Edsman och Jane Oxalaryd Minnesanteckningar från nätverksmöte för sjukhuslärare vid Sveriges Barnonkologcentra, Agneta Lindh Wennefjord Information från HOPE, Agneta Grunditz I huvudet på en nyanställd sjukhuslärare, Cecilia Dahlberg En bok; Orolig och blyg i skolan, Klas Brunnander Rikssymposium i Halmstad, april 2015, med valbara work-shops/seminarier, Michael Roos Tävling med fint pris! Anders Lindström Information, SSL och HOPE! Ändringar till hemsidan, Niklas Johansson och Agneta Grunditz Medlemsansökan - blankett, Allan Anttila Slutord, Agneta Lindh Wennefjord OBS! Nästa Stoppdatum är den 4 december Besök vår hemsida:

2 Redaktörens sida! Äntligen är ett rykande färskt nummer av SSL-bladet här, det 88:e i ordningen sedan jag tog över som redaktör för SSL-bladet i april Hitintills har jag ansvarat för 21 nummer, och det är helt fantastiskt att få vara den som först får läsa och ta del av det ni skriver om vad som har hänt och är på G ute på våra sjukhusskolor i Sverige, och även ute i Europa genom HOPE-reportage emellanåt. I skrivande stund har jag en grävskopa utanför mitt fönster som väsnas och brummar otroligt högt. Vår arbetsmiljö är inte den bästa för tillfället som ni nog förstår, och det gäller framförallt för våra elever med föräldrar, och övrig personal förstås. Sjukhuskolan är en alltför viktig verksamhet för att kunna stänga ner även sådana här dagar med mycket oljud, så vi lärare kämpar på och gör det bästa av situationen för att alla ska trivas och ha det så bra som det bara går. Vi kommer att få ett nytt 8-våningshus här utanför våra fönster, där framför allt verksamhet för vuxenonkologi kommer att bedrivas. Vårt insläpp av dagsljus från moder sols strålar kommer att förminskas... Hela Akademiska sjukhuset genomgår en uppfräschning, och är det inte nybyggnation så är det upprustning av befintliga lokaler. Vår nya protonstrålningsklinik, Skandionkliniken, ska invigas efter nyår, och ett helt nytt hotell för patienter och vanligt folk har redan öppnat intill kliniken, hotel von Kraemer. Vi har sedan ett par år tillbaka ett Ronald McDonald hus, där en ny våning snarast behöver byggas till för att våra familjer ska få plats. Som ni förstår av ovanstående så kommer vi inte att bli arbetslösa på sjukhusskolan i Uppsala framöver. Vi beräknar att få ca 40 nya elever per år i samband med att Skandionkliniken öppnar 2015, vilket även innebär ett ökat tryck med syskon, eller barn till sjuka föräldrar. Dessa barn är egentligen inte vårt uppdrag som sjukhuslärare, men en grupp som vi naturligtvis ömmar stort för och som givetvis har skolplikt. Detta har blivit en av styrelsens hjärtefrågor, de sjuka barnens syskon, är en fråga som vi kommer att kämpa hårt för samt fortsätta att lyfta högre upp. Syskon och barn till sjuka föräldrar har samma rättigheter som de sjuka barnen till skolgång och en meningsfull tillvaro enligt Barnkonventionen. Och bra är om vi som har syskon i undervisning för statistik över detta, för att i ett kommande läge kunna påvisa behovet av ekonomisk ersättning även för denna grupp med barn. Välkomna in i bladet där ni kan läsa mer om vad vi i SSL:s styrelse har arbetat med sedan sist! Och naturligtvis alla andra intressanta reportage från kollegor runt om i Sverige! Vänlighet är det språk som de döva kan höra och dom blinda kan se Jag önskar Dig en trevlig lässtund med detta nummer av SSL-bladet Agneta Lindh Wennefjord, redaktör, SSL-bladet Sänd in ditt bidrag till: agneta.lindh.wennefjord@akademiska.se

3 Information från ordförande Oktober 2014 nummer 88 Jaha, vad säger vi nu? Hur kommer det att gå för våra sjukhusskolor efter detta turbulenta val? Många går omkring med frågor på läpparna kanske också vi sjukhuslärare: Vad händer med sjukhusundervisningen? På annan plats rapporterar vi om några olika processer som pågår och som vi vill tro inte ska stanna av. Det positiva är att man aldrig hör någon politiker, oavsett partitillhörighet, missunna elever med ohälsa det stöd de behöver - och kan ta emot - för att inte halka efter. I detta är alla överens. Blir det ändå brister inom sjukhusundervisningen beror det, mest troligt, antingen på ekonomi Budget i balans på kort sikt poängteras inte minst på kommunnivå. Långsiktig socioekonomisk planering och stöd för elever och deras hemskolor är inte lika intressant trots att det är väl känt att tidiga insatser är en samhällsvinst! eller också beror det på okunskap Inblickar, kunskap hos beslutsfattare - och tjänstemän/handläggare - om sjukhusundervisning i dagens sjukvård är viktig. Kunskap om elevernas (och deras familjers) situation har betydelse! Men hur sprids denna kunskap? Ja, en kunskapskälla är förstås vi! Vi sjukhuslärare kan beskriva verksamheten med hjälp av våra elever och deras närstående. Låt siffror och ord få ett ansikte, ett namn! Detta är ni BRA på! Det ser vi i tidningsreportage och i era beskrivningar när vi skickar ut frågor via SSL:s e-adresslista. Detta var vad som låg överst så här en månad efter valet 2014 hos ordförande Karin Med varma hälsningar Karin Karlsson, Ordförande SSL E-post: karin-elisabet.karlsson@kalmar.se Telefon:

4 Vad händer på nationell nivå som berör sjukhusundervisning? Utredningen Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning, SOU 2012:76, har nu vandrat vidare till Lagrådet för behandling. Beteckningen på lagrådsremissen, avsänd från Utbildningsdepartementet 8 september 2014, är Utbildning för elever i samhällsvård och på sjukhus och möjligheter till fjärrundervisning. Lagrådsremiss kallas de förslag till propositionstext som regeringen skickar till Lagrådet för granskning innan propositionen lämnas till riksdagen. I sammanfattningen sägs om sjukhusundervisning: Särskild undervisning på sjukhus ska anordnas för elever som inte kan delta i vanligt skolarbete och som vårdas på sjukhus om det inte är obehövligt för elevens inhämtande av kunskaper. Det ska inte längre krävas att eleven inte kan delta i skolarbetet under längre tid. Den som undervisar på sjukhus ska vara legitimerad lärare. Förslag ges också att Statens skolverk bör få i uppdrag att utarbeta allmänna råd eller ett stödmaterial. Se lagrådsremissen i sin helhet på Kapitel 5 behandlar Särskild undervisning på sjukhus. När Lagrådet granskat regeringens lagrådsremiss står detta på tur: Innan riksdagen beslutar om en proposition behandlas frågan i riksdagens utbildningsutskott. Därefter lämnar utskottet sitt ställningstagande i form av ett utskottsbetänkande. Utredning U 2013:02, Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar pågår. I den utredningen ingår även SIS-bidraget för sjukhusundervisning. Den del som rör SIS-bidraget för sjukhusundervisning ska vara klar i april 2015, resten av utredningen avslutas i april Utredaren Jan Sydhoff och sekreteraren Sofia Kling lär känna verksamheten på olika sätt. De möter företrädare för olika kommuner angående sjukhusundervisning och utgår från ett antal frågeställningar kring finansiering av sjukhusundervisning. Bland annat hur kostnadstäckningen ser ut, vad stadsbidraget går till, vilka problem som finns med nuvarande ersättningssystem, om SIS-bidraget är en rimlig finansieringsform eller om det finns andra alternativ och om det ekonomiska systemet för ersättning till sjukhusundervisningen kan förbättras. Frågor som också diskuteras är hur man beräknar bemanningen, kompetensnivån på lärarkåren, hur elevdagar rapporteras, hur man kontrollerar vilka elever som ska få undervisning och hur samverkan sker på olika nivåer. Föregående läsår gjorde SSL en sammanställning av vad sjukhuslärare i Sverige såg för konsekvenser av icke-heltäckande finansiering av sjukhusundervisning. Denna sammanställning är överlämnad till utredaren. Mer om utredningen på

5 Skolverket har arbetat fram två olika skrifter som berör sjukhusskolornas elever; "Övergångar inom och mellan skolor och skolformer - Hur övergångar kan främja en kontinuitet i skolgången från förskolan till gymnasieskolan. Här finns ett avsnitt också om övergången till/från sjukhusundervisning. Skriften beskriver vad skolpersonal har att tänka på vid elevers byte av skola för att kontinuiteten i studierna ska bli så bra som möjligt. "Från ledning och stimulans till särskilt stöd" konkretiserar de allmänna råden om extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram. Båda skrifterna beräknas vara färdiga under hösten Under hösten 2014 och våren 2015 kommer två team från Skolverket att vara ute på en föreläsningsserie runt detta, då också materialet om övergångar nämns. Nka, Nationellt kompetenscentrum anhöriga, ger mycket intressant information också om `barn som anhöriga på sin hemsida Barn som anhöriga är ett nationellt utvecklingsarbete för stöd till barn och unga i familjer där föräldrar eller annan vuxen i barnets direkta närhet har missbruksproblem, psykisk sjukdom, psykisk funktionsnedsättning, en allvarlig fysisk sjukdom/skada eller som oväntat avlider. Se mer info på annan plats. Nka har nu gm SSL:s styrelse blivit uppmärksammade på skolsituationen för `barn som är anhöriga när de finns inom sjukhusvården för sina svårt sjuka anhörigas skull. Flera av oss ser att detta blir allt vanligare, åtminstone på Soma-sidan. Se artikel på annan plats. Vi sjukhuslärare möter dessa barn - som våra elever eller i annat sammanhang! Önskar er ett riktigt skönt höstlov! Karin Karlsson, Ordförande SSL karin-elisabet.karlsson@kalmar.se Telefon:

6 Vårt uppdrag Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, och Linnéuniversitetet har fått i uppdrag av Socialstyrelsen att leda ett nationellt utvecklingsarbete av stöd till barn och unga i familjer där föräldrar eller annan vuxen i barnets direkta närhet har missbruksproblem, psykisk sjukdom, psykisk funktionsnedsättning, en allvarlig fysisk sjukdom/skada eller som oväntat avlider. Uppdragets olika delprojekt omfattar att stödja ett utvecklingsarbete för stöd till barn som anhöriga under perioden Uppdraget utgår ifrån att hälso- och sjukvården har ett lagstadgat ansvar att beakta barn och ungas behov av information, råd och stöd (Hälso- och sjukvårdslagen 2g) Kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte Arbetet inriktar sig i huvudsak på att koordinera och samordna ett nationellt utvecklingsarbete i de utvecklingsregioner som Socialstyrelsen valt ut (Landstinget Dalarna, Landstinget i Jönköpings län, Landstinget i Östergötland och Västra Götalandsregionen). Nka arbetar med kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte via webbplats, nyhetsbrev, regionala mötesdagar, konferenser och blandade lärande nätverk. Vi tar fram en skriftserie med kunskapsöversikter och rapporter inom området. Nka har fått flera tilläggsuppdrag. Till exempel att ta fram en webbutbildning för personal, utveckla arbetet med systematisk uppföljning och att leda Forskarnätverket Barn som anhöriga som bland annat arbetar med att ta fram en antologi. Ändamålsenligt stöd Nka:s uppdrag är en del i det nationella uppdrag som Socialstyrelsen har fått av regeringen att leda, samordna och stimulera ett utvecklingsarbete inom anhörigstöd till barn och unga. Uppdraget sker i samråd med Statens folkhälsoinstitut och Sveriges Kommuner och Landsting. Målet är att verka för att barn och unga i målgruppen får ett ändamålsenligt stöd.

7 Men mitt syskon då? Från vänster: Agneta Grunditz, Allan Anttila, Agneta Lindh Wennefjord, Niklas Johansson, Karin Svensson, Jane Oxalaryd och Karin Karlsson. I SSL:s styrelse finns också Karin Lönn (frånvarande vid detta tillfälle) Sjukhuslärarnas styrelse hade möte i Kalmar i veckan som gick. Vi tog tillfället i akt och lyssnade på hur de jobbar runt om i landet, från Malmö i söder till Umeå i norr. Det berättades om en flicka ca 10 år vars bror var svårt sjuk och låg inlagd under flera månader. Familjen bodde tillsammans på ett intilliggande patienthotell. När den ena föräldern tillbringade sin tid på sjukhuset med det sjuka barnet hade den andra att ta hand om två barn i blöjåldern. Flickan fick gå i skolan på sjukhuset trots att hon egentligen inte hade rätt till detta. Det ingår inte i uppdraget att se till syskons behov men i mån av tid tar man emot barn som inte är sjuka själva. Ibland kan det röra sig om många syskon och ibland längre tider. Man försöker lösa situationen på bästa sätt i varje enskild situation. Men man önskar ett stöd för barnen både juridiskt, genom annorlunda skrivningar i lagen, och ekonomiskt. Ett synliggörande av syskon som anhöriga i olika vårdsituationer är av största angelägenhet. Ett positivt undantag är Barncancerfonden som sponsrar syskonstödjare på barnonkologavdelningar, men detta gäller inte när det är en förälder som är sjuk. Inte heller om syskonet har andra diagnoser.

8 Kompetensutvecklingsdag för sjukhuslärare i Östra regionen Östra regionen träffades den 1 september 2014 i Panoramaskolan, Barn och Ungdomspsykiatriska kliniken i Stockholms län. Vi började dagen med att presentera oss för varandra. Förmiddagens program bestod av en föreläsning om Funktionshöjande insatser. Föreläsare var Sara Stayne, som är bildterapeut. Efter den uppskattade föreläsning berättade Jane Oxalaryd om Sjukhuslärarföreningens besök och frukostmöte i Riksdagen. Jane informerade också om Barncancerfondens skolprojekt. Därefter var det dags att gå igenom de diskussionsämnen som kommit in till dagen. Vi bestämde vad vi skulle diskutera under eftermiddagen och tog därefter en gemensam lunch i den lilla kolonilott som tillhör kliniken. Det var uppskattat att få sitta i det gröna under lunchen. Efter lunch delade vi upp oss i två grupper och ämnena som grupperna samtalade om var: Grupp 1; Samtal och erfarenhetsutbyte kring våra olika verksamheter SOMA/BUP och vad förenar oss sjukhuslärare oavsett var vi arbetar. Grupp 2; Sjukhuslärarens uppdrag. Att vistas och verka i en skolmiljö där många professionella samverkar. Vad tyckte deltagarna då om dagen? Det här framkom i utvärderingen: En mycket bra dag innehållsmässigt, och med tid för erfarenhetsutbyte. Ska vi stärka oss som sjukhuslärargrupp borde vi träffas oftare. Intressant föreläsning. Bra att dagen inte var detaljstyrd utan att vi gemensamt bestämde vad vi skulle prata om. Bra att blanda SOMA och BUP lärare. Bra utbyte av varandra. Det skulle vara bra om vi både kunde mötas blandat SOMA/BUP och att mötas SOMA lärare för sig och BUP lärare för sig. Vi bestämde att vi bör träffas 1 ggr/år och nästa höst träffas vi i Uppsala. Då hoppas vi att alla i Östra regionen kommer! Vi saknade er lärare från Huddinge och Gotland, samt ni som inte kom från Uppsala. På återseende! Carina Edlund Edsman och Jane Oxalaryd E-post: carina.edlund.edsman@stockholm.se jane.oxalaryd@solna.se

9 Minnesanteckningar från nätverksmöte för Sjukhuslärare vid Sveriges Barnonkologcentra 1-2 oktober 2014 i Lund. Onsdagen den 1 oktober Nätverket träffades på Sjukhusskolan i Lund en dimmig onsdagsmorgon för att först få en rundvisning inne på Lekterapin, Sjukhusbiblioteket och i skolans lokaler. Det var mycket intressant att få se dessa fina lokaler, som ligger nära varandra i hjärtat av entrén in till Barnsjukhuset, och som tydligt visar att de står för det friska i barnens behandling under deras sjukhusvistelse. Därefter begav vi oss till sammanträdesrummet i Ronald Mc Donald hus, där vi höll till båda konferensdagarna. Vi började vår runda med reflektioner och tankar efter förra mötet i februari; Vad har blivit annorlunda på våra arbetsplatser och i vårt arbete sedan sist vi sågs? Vad har vi för visioner inför framtiden? Kort om det viktigaste från våra arbetsplatser: - I Göteborg och Solna har en lärare kontakten med konsultsjuksköterskorna för att få information om nyinsjuknade elever, och elever under behandling. På övriga sjukhusskolor träffas hela arbetslaget tillsammans med konsultsjuksköterskorna varje vecka för att få information. - Lund arbetar mycket för att stärka samarbetet med vården och har nu precis som Uppsala med flera centra öppen skola och arbetar aktivt för att få eleverna till skolan. Självklart undervisas vissa elever fortfarande på rummen pga. infektionskänslighet m.m. - Uppsala kommer att få en ökning av elever med medföljande syskon då den nya protonstrålningskliniken öppnar vid årsskiftet. Risk för trångboddhet kan uppstå, då fler elevplatser samt arbetsplatser för lärarna behövs. Ev. kommer en utökning med en 100 % sjukhuslärartjänst efter nyår. - Barnonkologcentra i Linköping, Umeå och Uppsala är tillsammans med Björn Olsson med om att ta fram en arbetsgång för det första skolbesöket. - Göteborgsfilmen om Elon och Ellen finns nu med både text och ljud. Får användas på Skoldagar/Temadagar. - Linköping kommer att få nya fina lokaler närmare lekterapin, men förlorar fönster. - I Göteborg har allt fler lärare fått ryggproblem. En diskussion om vår arbetsmiljö uppstod, något vi ska prata mer om vid nästa träff.

10 Charlotte Castor, hjärntumörsköterska i Lund, höll en uppskattad föreläsning om CSN-tumörer hos barn och ungdom. Vi fick flera handfasta råd vad gäller struktur och pedagogiska anpassningar i olika undervisningssituationer. Charlottes föreläsning finns på PP. Den nya protonstrålningskliniken i Uppsala, Skandionkliniken, kommer att tas i bruk efter årsskiftet Uppskattningsvis kommer sjukhusskolan att få ca 40 fler elever per år, och även fler gemensamma elever för oss i nätverket. De sjuka barnens syskon kommer troligtvis att följa med i perioder och bo med sina familjer på de närliggande patienthotellen. En fråga som dök upp, och som vi diskuterade kring; behöver vi skaffa några tydligare rutiner för detta? Information om elever, överföring av elever, kontakter med andra sjukhuslärare och med hemskolorna Torsdagen den 2 oktober Vi startade dagen med reflektioner från gårdagen innan vi gick vi in på vår hjärtefråga om närstående barns rätt till sjukhusskola. Som det ser ut nu på våra sex onkologcentra undervisar alla syskon, i mån av tid, men oftast blir det mer tid än så Problemet är att vi inte får någon ersättning för dessa elever från staten, och att vi inte heller för någon synlig statistik för syskonen. Samvetet gör att dessa barn och ungdomar ändå undervisas, eftersom de har skolplikt och bör ha en meningsfull tillvaro då de är med sina familjer på sjukhuset. Detta är en het fråga i styrelsen och den har lyfts upp till Riksdagsnivå. Per Leander, Barncancerfonden verksamhetschef, höll en presentation på PP om BCF:s (Barncancerfondens) verksamhet, och hur pengarna fördelas till olika verksamheter. Nätverksträffarna är mycket prioriterade, och BCF stöttar flera olika nätverk i landet. Pengar kan sökas 3 gånger per år, och riktmärket är att alla som kommer i kontakt med de här barnen har rätt att få pengar till fortbildning samt gemensamma nätverksträffar. Kontakt kan tas med Kerstin Sollerbrant, som också är behjälplig vid planering av gemensam fortbildning. Vi lyfte våra frågor om syskon, skollokaler och fortsättning på Björn Olssons Skolprojekt med Per, och fick svar; - Att Anders Petersson, BCF, kommer att ansvara för att Björns material hålls levande och uppdateras kontinuerligt fortsättningsvis. Projektet i nuvarande form kommer dock att avslutas. - Lokaler är en av våra stora hjärtefrågor då det ser väldigt olika ut i landet. Vi är en liten kommunal verksamhet i Landstingets lokaler. Vår fråga kvarstår om och hur - fonden kan verka för att deras elever, och lärare, får goda och anpassade undervisningslokaler. - Angående syskonfrågan ska Per bolla över detta till Anders Petersson på avdelningen för Råd och stöd på BCF. En uppmaning är att vi ska driva frågan från vårt håll, och BCF från sitt håll, högre upp. Förslag finns att vända sig till utbildningsminister Gustav Fridolin. Karin och Agneta berättade om när SSL:s styrelse besökte Nka (Nationellt Kompetenscenter anhöriga) i Kalmar, och tog upp frågan om närstående barns rätt till sjukhusskola.

11 Efter två intressanta och mycket givande dagar beslutade vi oss för att ses i Barkarby i slutet av januari Målet är att vi ska få tid att träffa konsultsjuksköterskorna en stund för att kunna diskutera gemensamma frågor med dem, samt stärka vårt samarbete. Vår folder ska också uppgraderas, samt att vi kommer att fortsätta med flera av de frågor vi behandlade nu. Vi ska också läsa in oss på Skolverkets allmänna råd: Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram. Ett stort TACK från oss alla i nätverket framförs här till Carina och Kristoffer som ordnade det så fint för oss under våra Lunda-dagar! Vid datorn: Agneta Lindh Wennefjord Sjukhuslärare på Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala E-post: agneta.lindh.wennefjord@akademiska.se Ett av klassrummen på sjukhusskolan i Lund. Ulla Forssell, Solna, Kristoffer Ericsson, Lund, Karin Svensson, Umeå och Tora Borén, Linköping. Per Leander, verksamhetschef på Barncancerfonden. Per Leander, Annette Berg och Carina Eriksson, Göteborg, i glatt samspråk.

12 Information från HOPE! HOPE, Hospital Organisation of Pedageagues of Europe arbetar för att stärka barn och ungdomars rättighet till utbildning när de är sjuka och vistas på sjukhus eller i hemmet. Sjukhuslärarna kan stimulera elevers livslånga lärande även om barnet/eleven fått en kronisk sjukdom eller en funktionsnedsättning som förändrar deras liv. Sjukhuslärarna är en liten yrkeskår som behöver specifik fortbildning och möjlighet att deltaga i både nationella och internationella nätverk/kongresser för att kunna erbjuda eleverna den bästa undervisningen. HOPE:s internationella kongresser ger oss möjlighet att inhämta ny kunskap som kan förbättra sjukhusskolornas verksamhet. Jag ser fram emot att träffa dig på HOPE kongressen TOGETHER FOR A BETTER EDUCATION OF SICK CHILDREN AND ADOLESCENTS PREPARING PEDAGOGUES TO WORK IN A MULTIDISCIPLINARY TEAM IN Kongressen arrangeras av sjukhuslärare och Association P.A.V.E.L. the Romanian organization of parents whose children have cancer, leukemia or grave anaemia. Vädret i Bukarest, Rumänien, är skiftande på hösten. Det kan bli riktigt vackert väder eller höstrusk så besök gärna om du vill förbereda dig inför resan. Besök HOPE:s website om du önskar mer information eller vill bli medlem. Agneta Grunditz Styrelseledamot/Committee Member of HOPE agneta@grunditz.se

13 I huvudet på en nyanställd sjukhuslärare! Sedan augusti månads början jobbar jag som sjukhuslärare här på Växjö lasarett. Fortfarande är mycket ovant för mig. Jag hamnar ständigt i nya unika situationer, där närvaro i nuet, medmänsklighet och gott bemötande gör skillnad. Ingen dag är den andra lik. På tio veckor har jag tack vare tydligt mentorskap, av min kollega Ann Charlotte Kemner, lärt mig massor. Dagligen har vi inspirerande och stimulerande utvärderingssamtal och framåtblickande diskussioner. Lekterapin vägg i vägg förgyller inte bara vardagen för de mindre barnen, de sprider värme och glädje till övriga på hela barnavdelningen. Vi liksom de är en viktig del i läkeprocessen. Det värmer att i mogen ålder byta jobb, få vara den som kanske får förmånen att sätta guldkant på någons kanske annars ganska tuffa vårddag. Det blir vad du gör det till har jag hört åtskilliga gånger. Precis så är det. Sjukhusskolans uppsökande verksamhet och lektioner i den lilla trivsamma skolsalen ger eleverna en känsla av normalitet, vardagsharmoni och att allt är som vanligt en stund. Tillbaka får du som pedagog, meningsfullhet och tillfredsställelse. Du blir en kugge i det stora maskineriet. Det jag hittills har sett av sjukhusskolans verksamhet gör att jag känner mig mycket stolt och tacksam över att jag får förmånen att vara med och göra skillnad. Nu är jag nyfiken, finns det ytterligare någon ny sjukhuslärare, eller någon annan som har tips och idéer till oss "nyingar"? Hör av dig till: cecilia.dahlberg@skola.vaxjo.se TACK för att jag får vara en av Er! säger Cecilia Dahlberg Sjukhusskolan i Växjö Tel: E-post: cecilia.dahlberg@vaxjo.se

14 En bok! Malin Gren Landell har varit arbetskamrat med sjukhuslärarna i Linköping men arbetar nu som verksamhetsutvecklare på kliniken men med ett stort intresse för oss i sjukhusskolan och blyga elever i skolan. Kommer ursprungligen från Molkom! Varje dag möter lärare elever med stark oro inför prov, att räcka upp handen eller för att redovisa. Blyghet och rädslor kan hindra barn att komma till sin rätt både vad gäller inlärning och kompisrelationer. Men med relativt små medel kan man som pedagog på avgörande sätt bidra till barnets utveckling och dess framtid. I Orolig och blyg i skolan beskriver Malin Gren Landell med många konkreta exempel hur oro och blyghet yttrar sig hos elever. Utifrån forskning och erfarenhet ger hon konkreta tips på förhållningssätt och bemötande i skolans vardag vad man kan fråga, säga och göra både i grupp i klassrummet och med enskilda elever. Gren Landell beskriver även när man behöver koppla in någon annan, såsom personal inom elevhälsan. Orolig och blyg i skolan. Att möta elever med vanliga och osynliga problem är skriven för studerande och yrkesverksamma lärare, speciallärare, specialpedagoger och fritidspedagoger. Eleverna i fokus är främst från förskoleklass till årskurs 9. Om ni föredrar att höra Malin prata om sin bok så titta på: Klas Brunnander Sjukhusskolan, BUP, Linköping E-post: Klas.Brunnander@lio.se

15 Information om SSL:s, Sveriges Sjukhuslärares, Ri kssymposium 2015 i Halmstad! Datum för Symposiet: måndag den 20 och tisdag 21 april Halmstads sjukhusundervisning arrangerar detta år Rikssymposiet och temat är Bemötande, vilket kommer att behandlas i valbara seminarier & work-shops, med samtal i café-modell och av föreläsaren Bo Hejlskov-Elvén (se preliminärt program nedan). Symposiet riktar sig såväl till BUP- och SOMA-lärare som till rektorer inom sjukhusundervisningen. Vi startar måndag den 20 april med registrering och fika på Kärnhuset, Nässjögatan 6 kl Mötet avslutas tisdag 21 april ca kl Kostnad för Symposiet: kronor ex moms. Betalas senast den 15 mars Faktura kommer att skickas ut i god tid. Anmälan till Symposiet gör du på SSL:s hemsida senast den 29 januari Där gör du också dina val av seminarier/workshops. Arrangör: Agneta Eklund, Elisabeth Ljung-Röjbro, Peter Blomkvist & Micke Roos, Sjukhusundervisningen i Halmstad Vi rekommenderar Hotell Mårtensson i Halmstad centrum, där vi kommer att ha stora delar av programmet. SSL:s medlemmar har fått ett reducerat pris på rum söndag och måndag natt. Boka senast 1/3. Välkommen att möta våren 2015 i västkustens pärla; Halmstad!

16 Preliminärt program Måndag 20 april Registrering med fika kl , Kärnhuset, Nässjögatan 6 Välkommen till Halmstad Valbara seminarier/workshops kl & kl Mer information om innehållet i seminarier/workshops hittar du nedan. Under lunchen ges möjlighet att inkvartera sig på hotell Mårtensson Årsmöte och information om Allmänna råd och stöd vid sjukhusundervisning (Skolverket/SPSM) mm. Middag på hotell Mårtensson Kvällen avrundas med en överraskning! Tisdag 21 april Frukost Bemötande föreläsning med Bo Hejlskov-Elvén Lunch Kafédialog för utveckling av strategier kring bemötande, samtal i två grupper (SOMA respektive BUP/behandlingshem) Kafévärdarna redovisar resultaten från diskussioner/samtal Avslutning och På återseende! ca kl Frågor eller funderingar? Kontakta sjukhuslärare Micke Roos tfn (a) eller sjukhusskolan@halmstad.se

17 Valbara Works-shops/seminarier, måndag fm & em: Gör två förstahandsval och två andrahandsval! 1. Barnet bortom diagnosen Utifrån tidiga erfarenheter i livet och livsberättelsen träffar vi barn med olika möjligheter att relatera. Hur ska vi se på barn/ungdom utifrån ett etiskt, psykologiskt och pedagogiskt perspektiv för att kunna göra mötet möjligt för lärande. I denna workshop får du möjlighet att diskutera dina egna erfarenheter utifrån egna upplevda situationer. (Leds av psykolog Katarina Erixon & specialpedagog Lisbeth Hindgren) 2. Bemötande - Dramapedagoger & elever från Sturegymnasiet leder oss i olika övningar för att gestalta, diskutera och utveckla möten med elever, målsmän och kollegor. Hur påverkas relationer på kort och lång sikt av hur vi bemöter varandra? Finns det kulturella skillnader som du behöver ta hänsyn till? 3. Att bara vara. Föreläsningen riktar sig till dig som arbetar med sjuka barn och ungdomar. Den handlar om att våga befinna sig utanför det kända och utmanar dig att fundera kring egna tankar om livet och döden. Hur tankar ger upphov till känslor och hur omvärlden förändras av de ord som vi låter snurra runt i huvudet på oss.(leds av leg. psykolog Eva Svalin) 4. Alternativa verktyg i datorn: Stava Rex, SpellRight, Vital I denna workshop får du möjlighet att prova på och diskutera några av de alternativa verktyg som finns för att stödja elever med autismdiagnoser och elever med dyslexi och läs- och skrivproblem (Leds av logoped Sanna Kraft) 5. Vad är dyslexi och läs- och skrivsvårigheter och hur bemöter vi detta i skolan? Föreläsningen informerar om läs- och skrivsvårigheter, dyslexi och språkliga svårigheter. Hur kan vi förebygga, arbeta med och kompensera för dessa svårigheter? (Leds av logoped Lena Nyrell)

18 Forts. Valbara Works-shops/seminarier: (måndag fm & em.) 6. Flerspråkighet ett hinder eller en möjlighet? Fortbildningen fokuserar på flerspråkigheten som en resurs i skolan. Faktorer som visat sig vara viktiga för minoritetsspråkselevers skolframgång lyfts fram, liksom metoder för språkstimulans av flerspråkiga barn. Vi informerar även om flerspråkighet i kombination med språkstörning och läs- och skrivsvårigheter. (Leds av logoped Birthe Holmqvist) 7. Beröm, bedöm & bemöt likvärdigt! Hur agerar jag utifrån jämställdhet och jämlikhet? Att jämställdhetsintegrera verksamhet innebär bl.a. att ge lika möjligheter och rättigheter för all våra barn, både flickor och pojkar. I vårt seminarium utvecklar vi tillsammans strategier och metoder för en jämställd verksamhet. (Leds av jämställdhetsutvecklare Inger Ottosson) 8. Alternativa verktyg på IPads I denna workshop får du möjlighet att prova på och diskutera några av de alternativa verktyg som finns för att stödja elever med autismdiagnoser och elever med dyslexi och läs- och skrivproblem (Leds av logoped Matilda Abrahamsson) 9. Rörelse och hälsa för elever med kognitiva funktionsnedsättningar Hur arbetar vi med elever som har ett annorlunda sätt att tolka information. Socialt samspel/lärande- vad innebär det? (Leds av specialidrottslärare Ronny Torstensson) 10. Lära in Ute en möjlighet för alla Forskning visar att elevens egna upplevelser tillsammans med en inspirerande miljö är viktiga framgångsfaktorer för lärande. I denna work-shop får du i praktiken prova aktiviteter som utepedagogerna på Halmstads Naturskola framgångsrikt använt i arbetet med elevgrupper. De har erfarenhet av att arbeta med särskolan och särskilda undervisningsgrupper på grundskolan. Work-shopen genomförs utomhus, varför bra skor och varma kläder krävs. (Leds av personal från Halmstads Naturskola) 11. Kärnhuset ett resurscentrum för personal och föräldrar som arbetar med eller har barn och ungdomar i ålder 1-20 år Vilka verksamheter ryms på Kärnhuset? Hur ser organisationen ut? Vilka föroch nackdelar finns? Finansiering? Ett rundabordssamtal, kanske i första hand för dig som är rektor eller ansvarig för sjukhusunder-visningen i din kommun. (Leds av verksamhetschef Christer Jönsson)

19 Tävling! Det är ju inte bara i skolans värld det finns mkt problem, som ibland kan liknas vid lite sanslösa. Detta mail fick jag i september 2014 från Landstinget Kronoberg: ATT: Avdelningschefer inom Landstinget Kronoberg Ärende: Problem med personalkläder Under lördagseftermiddagen fick polisen omhänderta en man klädd i sjukhuskläder i centrala Ljungby. Kvällsposten 18 okt.-14 I samband med uppstarten valde vi att ha för höga lagernivåer i resp. omklädningsrum på Centrallasarettet i Växjö (CLV), vilket ledde till brister på andra platser i vårt län och i Blekinge. Jag ber om ursäkt för de brister som uppstod. Nu jobbar vi hårt för att hitta rätt lagernivåer och har kommit en bra bit på vägen. En viktig iakttagelse är dock att ganska stora delar av personalen bunkrar kläder i sina egna skåp. En uppskattning visar att % av alla personalkläder ligger inlåsta i personalens skåp. Detta leder till brister, inte bara för kollegorna i samma omklädningsrum, utan också i en förlängning för alla andra. Det är av yttersta vikt att personalen bara tar de kläder man behöver för dagen och inte bunkrar i skåpen. Vi har också sett och hört exempel där man använder rena kläder till annat än just kläder och därför förbrukar mer än ett ombyte om dagen. Jag tänker inte nämna några exempel för att undvika att hänga ut enskilda personer, men be dem gärna sluta med felaktigt bruk av kläderna. Staben/Servicecentrum, CLV Tävling: Till vad övrigt använder personalen i Växjö sina tjänstekläder till?? Bästa förslag vinner! SSL-styrelsen är jury.1:a pris: Anders Lindström bjuder på 1-2 valfria drinkar på Symposiet i Halmstad.

20 Information! Sveriges Sjukhuslärarförening, SSL Stöd Sveriges Sjukhuslärarförening genom fortsatt medlemskap och värva gärna fler medlemmar. Stort antal medlemmar ger SSL:s styrelse en unik möjlighet att yttra sig kontakt med myndigheter och organisationer. Kalmar Karin Karlsson Ordförande i SSL, E-post: karin-elisabet.karlsson@kalmar.se Om HOPE-medlemskap! Ta chansen att bli medlem i HOPE - den europeiska sjukhuslärarföreningen! Information finns på: För den som är intresserad finns vi även på Facebook: HOPE Sweden. Hälsningar, Landsrepresentant: Agneta Grunditz, Malmö agneta.grunditz@malmo.se Vice landsrepresentant: Klas Brunnander, Linköping Klas.Brunnander@lio.se

21 Litteraturtips! o Skolverkets allmänna råd med kommentarer; Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram (2014). o Malin Gren Landell; Orolig och blyg i skolan, Natur & Kultur. ISBN: Länktips! o Utbildningsradion.Tillgängligt t.o.m. söndag 29 mars 2015 o Vilka av Utbildningsutskottets ledamöter finns i ditt län? Du hittar dem på Måndagar är hemmadagar då de kan uppfylla sin viktiga uppgift - att lyssna på sina länsbor! o Nka, Nationellt kompetenscentrum anhöriga, ger mycket intressant information om barn som anhöriga på sin hemsida Ändringar till hemsidan, adressändringar och anmälan o nya medlemmar, samt utträde ur SSL görs till: Se lagrådsremissen i sin helhet på

22 Ändringar till hemsidan: Niklas Johansson, BUP, Kristianstad. Tel: E-post: Agneta Grunditz, SOMA, Malmö. Tel: E-post: Adressändringar: Allan Anttila, BUP, Drottning Silvias Barnsjukhus,Göteborg. Tel: , E-post: Agneta Lindh Wennefjord, SOMA, Akademiska barnsjukhuset, Uppsala. Tel: E-post: Anmälan nya medlemmar/utträde ur SSL: Allan Anttila, BUP, Drottning Silvias Barnsjukhus, Göteborg. Tel: , E-post: Agneta Lindh Wennefjord, SOMA, Akademiska barnsjukhuset, Uppsala. Tel: E-post: Nya medlemmar: Gå in på vår hemsida och skriv ut anmälningsblanketten, eller använd blanketten på näst sista bladet i tidningen. Skicka den till Allan Anttila. Adressen finns på blanketten! Stödmedlemmar och sponsorer: Vi skulle uppskatta mycket om vi kan få fler stödmedlemmar till vår förening! Likaså om vi har möjlighet att få sponsorer som då kommer att belönas med sitt namn och/eller sitt företags logga på vår hemsida.

23 Medlemsansökan Härmed ansöker jag om medlemskap i Sveriges Sjukhuslärarförening, SSL. Medlemsavgiften är 250 kr per år Pensionärer 125 kr per år. Datum:... Namn:... Adress:... Postadress:... Tel bostad och mobil:... Arbetsplats:... Arbetsplatsadress:... Ange SOMA, BUP el annan verksamhet:... Tel arbete:... E-post:... Skriv ut och skicka din ansökan till: Allan Anttila, Fräntorpsgatan 50, Göteborg Bankgiro Sveriges Sjukhuslärarförening Kassör Allan Anttila Sjukhusskolan, BUP, Drottning Silvias Barnsjukhus, Göteborg Tel; ,

24 En fortsatt skön höst önskar jag er alla! På återseende i december igen! Fjällnora friluftsområde, sydost Uppsala, september 2014 Du kommer väl ihåg att skicka in ditt bidrag i tid, så att det kommer med i nästa nummer?! Agneta Lindh Wennefjord Redaktör för SSL-bladet agneta.lindh.wennefjord@akademiska.se

Råd till vårdnadshavare

Råd till vårdnadshavare Uppdaterad 2015-02-15 Råd till vårdnadshavare RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER INNEHÅLL 3 4 5 6 8 9 Inledning Under sjukhusvistelsen Elevens skolgång Skolgången Råd från andra vårdnadshavare

Läs mer

Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket

Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket Remissyttrande rörande Allmänna råd med kommentarer utbildning på sjukhus eller institution knuten till ett sjukhus lämnat av Sveriges Sjukhuslärarförening.

Läs mer

Råd till vårdnadshavare

Råd till vårdnadshavare Uppdaterad 2015-11-01 Råd till vårdnadshavare RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER INNEHÅLL 3 4 5 6 8 9 Inledning Under sjukhusvistelsen Elevens skolgång Skolgången Råd från andra vårdnadshavare

Läs mer

Nationellt kompetenscentrum anhöriga. Hässleholm 7 oktober -15

Nationellt kompetenscentrum anhöriga. Hässleholm 7 oktober -15 Nationellt kompetenscentrum anhöriga Hässleholm 7 oktober -15 Anhörigområden Anhöriga till äldre Anhöriga till barn och unga med flerfunktionsnedsättning Arbetsgivare för anhöriga Anhöriga till personer

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning. av särskild undervisning på sjukhus i Luleå kommun

Beslut efter kvalitetsgranskning. av särskild undervisning på sjukhus i Luleå kommun fin Skolinspektionen est Huvudman lulea.kommun@lulea.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan carola.tornberg@skollulea.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Luleå kommun

Läs mer

8:30-9:30 4a 10-11 3a 11-12 Stängt 12-13 Öppet

8:30-9:30 4a 10-11 3a 11-12 Stängt 12-13 Öppet VECKOBLAD v. 11 2013 Till elever Veckans ordspråk: Om du kan gå, så kan du dansa. Om du kan prata, så kan du sjunga. Ordspråk från Zimbabwe Hej! Vi önskar våra 8:or en trevlig tillvaro ute i arbetslivet

Läs mer

Likvärdig utbildning? Rektor med vetande, Malmö 14/3 2018

Likvärdig utbildning? Rektor med vetande, Malmö 14/3 2018 Likvärdig utbildning? Rektor med vetande, Malmö 14/3 2018 Artikel 28 Konventionsstaterna erkänner barnets rätt till utbildning Utbildningen inom skolväsendet ska vara likvärdig inom varje skolform och

Läs mer

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut?

Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Specialpedagogik i dagens och morgondagens förskola och skola hur ser den ut? Christer.Jacobson@lnu.se Ulla.Gadler@lnu.se Leif.Nilsson@lnu.se Linnéuniversitetets specialpedagogiska verksamhet Vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Medlemsinformation nr 85. December 2013

Medlemsinformation nr 85. December 2013 bladet Medlemsinformation nr 85 December 2013 Innehåll: Hej alla glada SSL-medlemmar Redaktörens sida Information från ordförande, Karin Karlsson Rapport från frukostmötet i Riksdagshuset, Karin Svensson

Läs mer

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård

Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Öppen psykiatrisk tvångsvård och öppen rättspsykiatrisk vård Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 januari 2009 TALARE Kommunlex Katarina Lindblad Socialstyrelsen Helena Forssell Kristinehamn kommun

Läs mer

http://www.regionorebro.se/4.51ddd3b10fa0c64b24800034364/12.51ddd3b10fa0c64...

http://www.regionorebro.se/4.51ddd3b10fa0c64b24800034364/12.51ddd3b10fa0c64... Sida 1 av 2 #$% #/0 2% 3%/$ 6 7 /8 '()*+,-. 1()*+'. (*+-. -(4*+5. ('*+,. -(4*+5.,)(,*+).,(*+)4., 4(*+). ) ('*+,. )('*+'. (*+)5., )(*+. ) 1()*+'.,,(4*+)).,,(*+),. ) )('*+'.! " )5(5*+4.,)(,*+)., )'()*+5.

Läs mer

MONICA SÖDERBERG, SOCIONOM/KURATOR. Onkologikliniken, Västerås

MONICA SÖDERBERG, SOCIONOM/KURATOR. Onkologikliniken, Västerås MONICA SÖDERBERG, SOCIONOM/KURATOR Onkologikliniken, Västerås HSL Hälso- och sjukvården ska särskilt beakta ett barns behov av information, råd och stöd om barnets förälder eller någon annan vuxen som

Läs mer

Elever med ADHD. ADHD kräver nya pedagogiska arbetssätt i klassrummet. Verktyg och vägledning för din skolvardag!

Elever med ADHD. ADHD kräver nya pedagogiska arbetssätt i klassrummet. Verktyg och vägledning för din skolvardag! Elever med ADHD Inbjudan till konferens i Stockholm den 20-21 april 2010 TALARE Speciellt inbjuden talare Marita Hovmark Journalist, tidigare redaktör och ordförande inom Attention ADHD kräver nya pedagogiska

Läs mer

MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa. SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun

MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa. SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun Skolplikt och elevens rätt till utbildning Enligt skollagen 7

Läs mer

Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk störning

Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk störning POMS Handikappsykologernas Yrkesförening inbjuder i samarbete med Barn- och Ungdomshabiliteringen samt Vuxenhabiliteringen i Örebro län till konferensen Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Barns och ungdomars kommentarer kring barn- och ungdomshälsan

Barns och ungdomars kommentarer kring barn- och ungdomshälsan 213-2-1 Barns och ungdomars kommentarer kring barn- och ungdomshälsan Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015

Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015 Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015 Möjligheternas förskola - att trivas och utvecklas i! Vi utbildar Världsmedborgare! Vi står inför en nytt spännande läsår med nya och gamla barn, starta upp

Läs mer

Råd till skolans elevhälsa och studie- och yrkesvägledare

Råd till skolans elevhälsa och studie- och yrkesvägledare Uppdaterad 2017-02-15 Råd till skolans elevhälsa och studie- och yrkesvägledare RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER INNEHÅLL 3 3 4 4 4 5 5 5 5 6 7 8 8 Inledning Gemensamt för elevhälsa och studieoch

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning BesiLit Huvudman kommun@kalmar.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan ase.porsefjord@kalmar.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Kalmar kommun Skolinspektionen Box 2320

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE

ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE ANHÖRIGSTÖD I KARLSTAD FÖR DIG SOM STÖTTAR ELLER VÅRDAR NÅGON NÄRSTÅENDE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Vi är Anhörigcentrum s.5 Det här erbjuder vi s.7 Någon nära mig är äldre eller långvarigt sjuk s.9 Jag

Läs mer

TUFF Hösten 2015 ÖNNESTAD FOLKHÖGSKOLA

TUFF Hösten 2015 ÖNNESTAD FOLKHÖGSKOLA TUFF Hösten 2015 ÖNNESTAD FOLKHÖGSKOLA Allmänt om TUFF i Önnestad Innehåll i kurserna Förutom teckenspråk så informerar vi om tolkanvändning och om teckenspråksanvändarna= dövrealia och dövkultur. Kostnad

Läs mer

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Vilka rättigheter har barn och ungdomar i hälsooch sjukvården? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. Nordiskt nätverk för barn och ungas

Läs mer

Det här gör vi för din förskola och skola

Det här gör vi för din förskola och skola Det här gör vi för din förskola och skola DU SOM ÄR FÖRSKOLECHEF ELLER REKTOR har uppdraget att tillsammans med din personal bedriva utbildning med hög kvalitet för alla barn och ungdomar. Alla har rätt

Läs mer

Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012

Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012 Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012 Skollagen (2010:800) 1 kap. 5 Utformning av utbildningen Var och en som verkar inom utbildningen ska främja

Läs mer

Chef för personliga assistenter 2013

Chef för personliga assistenter 2013 Chef för personliga assistenter 2013 utvecklas i ditt ledarskap! Att leda på distans konkreta verktyg! Samtalsmetodik, konfliktlösning och professionellt förhållningssätt i olika situationer Uppdatering

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer.

SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. R I F T A M N IO N 0 O 2 K 5 1 0 2 6 1 SÅ MYCKET MER. Det finns många uppfattningar om konfirmation, men det är bara en sak som vi törs säga med säkerhet: Konfirmation är så mycket mer. Så mycket mer än

Läs mer

Senaste nytt från Anhörigstödet. Hösten 2015

Senaste nytt från Anhörigstödet. Hösten 2015 Senaste nytt från Anhörigstödet Hösten 2015 Under hösten finns det möjlighet att vara med i samtalsgrupper, gå på caféer, må gott aktiviteter m.m. Tillsammans med de olika aktörerna hälsar vi er hjärtligt

Läs mer

Grundskolan 2013-10- 01. Skolnärvaro. Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor

Grundskolan 2013-10- 01. Skolnärvaro. Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor Grundskolan 2013-10- 01 Skolnärvaro Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor Skolplikt och elevens rätt till utbildning Alla barn har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning

Läs mer

Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa

Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa Ökad samverkan för barn- och ungdomshälsa Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 augusti 2008 PRAKTIKFALL FRÅN Akademiska sjukhuset i Uppsala Staffan Lundqvist Lisa Stark Marie Härlin Helga Waerme

Läs mer

Senaste nytt från Anhörigstödet. Hösten 2015

Senaste nytt från Anhörigstödet. Hösten 2015 Senaste nytt från Anhörigstödet Hösten 2015 Under hösten finns det möjlighet att vara med i samtalsgrupper, gå på caféer, må gott aktiviteter m.m. Tillsammans med de olika aktörerna hälsar vi er hjärtligt

Läs mer

TUFF HÖSTEN 2014 ÖNNESTAD FOLKHÖGSKOLA

TUFF HÖSTEN 2014 ÖNNESTAD FOLKHÖGSKOLA TUFF HÖSTEN 2014 ÖNNESTAD FOLKHÖGSKOLA Allmänt om TUFF i Önnestad Innehåll i kurserna Förutom teckenspråk så informerar vi om tolkanvändning och om teckenspråksanvändarna= dövrealia och dövkultur. Kostnad

Läs mer

Anhörig är den person som har omsorg om och stödjer närstående

Anhörig är den person som har omsorg om och stödjer närstående Anhörig är den person som har omsorg om och stödjer närstående Lenitha Petersson, Anhörigsamordnare Omsorgsförvaltningen Nybro Kommun Telefon 0481-456 69 Ingen fråga är för liten Ni som förlorat er närstående

Läs mer

Utbildningsdag i Uppsala om förvärvad hjärnskada

Utbildningsdag i Uppsala om förvärvad hjärnskada Utbildar INBJUDAN till Utbildningsdag i Uppsala om förvärvad hjärnskada Tema: Konsekvenser vid förvärvad hjärnskada. Plats: Missionskyrkan i Uppsala. Tid: Tisdagen den 8 mars 2016 kl. 9.00 17.00 (registrering

Läs mer

Skolnärvaro. Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor.

Skolnärvaro. Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor. 2017-06-21 Gällande läsåret 2017-2018 Skolnärvaro Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor. Bakgrund och syfte:

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning esiut Huvudman 201 6-1 1-16 kundtjanst@skelleftea.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan par.fransson@skelleftea.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Skellefteå kommun

Läs mer

Innehåll i kurserna Förutom teckenspråk så informerar vi om tolkanvändning och om teckenspråksanvändarna = dövrealia och dövkultur.

Innehåll i kurserna Förutom teckenspråk så informerar vi om tolkanvändning och om teckenspråksanvändarna = dövrealia och dövkultur. Tuff våren 2014 Allmänt om TUFF i Önnestad Innehåll i kurserna Förutom teckenspråk så informerar vi om tolkanvändning och om teckenspråksanvändarna = dövrealia och dövkultur. Kostnad Undervisning, barnomsorg

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 Till föräldrar och elever i åk 8 Läs igenom detta tillsammans BSF

Läs mer

Plan för inskolning och överlämnande förskola till skola. Barn- och utbildningsförvaltningen

Plan för inskolning och överlämnande förskola till skola. Barn- och utbildningsförvaltningen Plan för inskolning och överlämnande förskola till skola Barn- och utbildningsförvaltningen 2016-11-01 Utdrag ur läroplanerna Lpfö-98, reviderad 2010* 2.5 ÖVERGÅNG OCH SAMVERKAN Förskolan ska samverka

Läs mer

Hej och välkomna till årets första föräldraföreningsmöte torsdagen den 14 februari kl 18.30 på Strandskolan.

Hej och välkomna till årets första föräldraföreningsmöte torsdagen den 14 februari kl 18.30 på Strandskolan. VECKOBLAD v. 7 2013 Till elever Veckans ordspråk: Det är när man upptäcker musiken som många unga hjärtan också lär sig älska. Richard Strauss Hej! En vecka med massor av nationella prov har tagit sitt

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa. På gång! Nätverksträff för kontaktpersonerna. För mer information se sist i nyhetsbrevet!

Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa. På gång! Nätverksträff för kontaktpersonerna. För mer information se sist i nyhetsbrevet! Folkhögskolor - för jämlik utbildning och hälsa Nyheter! Hej! Här kommer det första nyhetsbrevet från Folkhögskolor för jämlik utbildning och hälsa. Jag, Mari Karlsson, kommer att som processledare på

Läs mer

Kurser. Hösten 2015. Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habiltering.se

Kurser. Hösten 2015. Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habiltering.se Kurser Hösten 2015 Autismcenter för barn & ungdom,, 112 50 Stockholm www.habiltering.se Autismcenter för barn & ungdom,, 112 50 Stockholm www.habilitering.nu ANMÄLAN TILL VÅRA KURSER Våra kurser riktar

Läs mer

Hej! Med hopp om gott samarbete! Vänligen, Krister Thun Operativ chef skola. Intressepaket Grundskola 1

Hej! Med hopp om gott samarbete! Vänligen, Krister Thun Operativ chef skola. Intressepaket Grundskola 1 Hej! Här följer en kort presentation av Friends verksamhet och hur vi arbetar. Friends hjälper skolor och idrottsföreningar att bygga upp ett aktivt förebyggande arbete mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt, dvs. en skyldighet att delta i den utbildning som anordnas,

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

Kurser. Våren 2015. Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habiltering.se

Kurser. Våren 2015. Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habiltering.se Kurser Våren 2015 Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habiltering.se Autismcenter för barn & ungdom, Stadshagsvägen 7, 1 tr, 112 50 Stockholm www.habilitering.nu

Läs mer

VÅRDNADSHAVARE FÖRSKOLA LEKTERAPI. Råd till förskola och vårdnadshavare kring samarbetet när ett barn blir långtidssjuk eller får en kronisk sjukdom

VÅRDNADSHAVARE FÖRSKOLA LEKTERAPI. Råd till förskola och vårdnadshavare kring samarbetet när ett barn blir långtidssjuk eller får en kronisk sjukdom INFORMATION till vårdnadshavare, förskolepersonal och förskolechef Tips på länkar http://epi.vgregion.se/dunder Bekanta dig med Drottning Silvias barnsjukhus mottagningar och avdelningar. Råd till förskola

Läs mer

Absoluta tal Fridebo 0 0% Åkerbo 25 100% Ängabo 0 0% Obesvarad 0 0% Ack. svar 25 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered

Absoluta tal Fridebo 0 0% Åkerbo 25 100% Ängabo 0 0% Obesvarad 0 0% Ack. svar 25 Vertikal procentberäkning Frågetyp: Endast ett svar Report filtered Åkerbo Förskola 1 vilken förskola går ditt barn på? Fridebo 0 0 Åkerbo 25 100 Ängabo 0 0 Obesvarad 0 0 2 Vilken avdelning går ditt barn på? Månen 1 4 Regnbågen 0 0 Solen 0 0 Stjärnan 0 0 Flöjten 12 48

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Upplägg av dagen. Presentationsövning

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Upplägg av dagen. Presentationsövning Nya tankar om meningsfulla föräldramöten Bo Hjalmarsson och Maria Lindborg hösten 2011 Upplägg av dagen Vi presenterar och resonerar kring Tematiska föräldramöten Ni kommer att få prova på delar av materialet

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Informationsbrev oktober 2015

Informationsbrev oktober 2015 Informationsbrev oktober 2015 Hej alla föräldrar! Nu har terminen varit igång i några veckor och vi börjar lära känna varandra i de olika grupperna. Eftersom föräldramötet inte blev av så bifogar vi ett

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Skolinspektioner Huvudman lunds.kommun@lund.se Besk'Ic Verksamhetschef vid sjukhusskolan terese.seger@lund.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Lunds kommun Skolinspektionen

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014

ELEVHÄLSOPLAN. Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll. Läsåret 2013-2014 ELEVHÄLSOPLAN Rutiner och organisation för elevhälsoarbetet på Urfjäll Läsåret 2013-2014 Urfjälls Montessoriskola Rektor Mette Sandh Urfjällsvägen 2 Telefon 08-581 740 42 196 93 Kungsängen E-mejl rektor@urfjall.se

Läs mer

Frågeguide Kvalitetsgranskning Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi (2010)

Frågeguide Kvalitetsgranskning Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi (2010) 1 (17) Dnr 40-2010:119 Frågeguide Kvalitetsgranskning Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi (2010) 2 (17) Huvudmannen 1.1 Förvaltningschef (eller motsvarande) m.fl. Inledning Hur uppfattar ni att det fungerar

Läs mer

Fotograf David Lundin

Fotograf David Lundin Helsingborgs stads närvaroarbete Fotograf David Lundin Sida 1 Sida 2 Barn och ungdomars rätt till utbildning Alla barn och ungdomar i Sverige har en lagstadgad rätt till utbildning med hög kvalité i trygg

Läs mer

Anhörigcenters program våren 2019

Anhörigcenters program våren 2019 Anhörigcenters program våren 2019 Stöd till dig som hjälper Har du en familjemedlem, vän eller annan närstående som behöver hjälp och stöd från dig? Kommunens anhörigcenter vänder sig till dig som stöttar

Läs mer

Klöxhultsskolan Läsåret 15-16

Klöxhultsskolan Läsåret 15-16 Klöxhultsskolan Läsåret 15-16 Klöxhultsskolan Klöxhultsskolan är en F-6 skola. Här finns också Montessoriskolan, grundsärskolan och Orion. Totalt finns det cirka 500 elever och ett hundratal medarbetare

Läs mer

Föräldrakurs mars 2019 Sånga-Säby Hotell & Konferens

Föräldrakurs mars 2019 Sånga-Säby Hotell & Konferens 15-17 mars 2019 Sånga-Säby Hotell & Konferens Föräldrakurs För dig som har barn, oavsett ålder, med dövhet eller hörselnedsättning i kombination med utvecklingsstörning Erfarenhetsutbytet med andra föräldrar

Läs mer

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa!

Celiakinytt NUMMER 2 2014. Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! Celiakinytt NUMMER 2 2014 Bussen fylld av gula kassar på vår Ullaredsresa! INNEHÅLL/ NUMMER 1 Innehåll 3 KOMMANDE AKTIVITET ICA veteranernas handelsbod 4 KOMMANDE AKTIVITET Julbak för hela familjen 5 AKTUELL

Läs mer

Verktyg för Individanpassad SFI

Verktyg för Individanpassad SFI Verktyg för Individanpassad SFI Inbjudan till konferens i Stockholm den 24-25 januari 2011 TALARE Lunds kommun Eva Leijon Burlövs kommun Thérèse Stringer och författare Nacka kommun Viveca Schön Utbildningscentrum

Läs mer

Uppdaterad 2015-11-01. Litteraturlista RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER

Uppdaterad 2015-11-01. Litteraturlista RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER Uppdaterad 2015-11-01 Litteraturlista RÄTT TILL STÖD I SKOLAN FÖR ELEVER MED CANCER INNEHÅLL 3 4 4 5 6 6 8 Inledning Allmänt om barncancer Till personal Till elever Sena komplikationer Till personal Bra

Läs mer

För dig som är anhörig Anhörigcenters program september - december

För dig som är anhörig Anhörigcenters program september - december För dig som är anhörig Anhörigcenters program september - december 2017 Detta programblad vänder sig till dig som vårdar, stöttar eller hjälper en närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller har någon

Läs mer

Medlemsblad Höst 2017

Medlemsblad Höst 2017 Medlemsblad Höst 2017 Kära medlem, Nu är sommaren slut och hösten kommer snart. har haft en mycket fin och trevlig sommar med bland annat vår välbesökta sommarfest, korvgrillningar, kognition diskussionstillfälle

Läs mer

BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET?

BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET? BARNKONVENTIONEN I LANDSTINGET HUR FUNKAR DET? VAD ÄR BARNKONVENTIONEN? VISSA BASFAKTA Barnkonventionen har funnits i över 20 år, sedan 1989. Alla länder utom USA och Somalia har ratificerat den. Vi är

Läs mer

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009

Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Utvärdering av Kursledarträffen Norrköping 24-25 september 2009 Hur tycker Du att föreläsningarna har varit under dagarna? Mycket värdefulla 21 Värdefulla 11 Mindre värdefulla 0 Värdelösa 0 Saknas ifyllt

Läs mer

Kurser och aktiviteter

Kurser och aktiviteter Kurser Autismcenter för barn & ungdom Våren 2011 Autismcenter för barn & ungdom Stadshagsvägen 7, 1 tr. Kurser och aktiviteter 1. BAS-KURS OM AUTISM 2. PÅ SPÅRET - FÖRDJUPAD BAS-KURS 3. KOMMUNIKATION I

Läs mer

Central elevhälsa i Kalmar erbjuder

Central elevhälsa i Kalmar erbjuder Central elevhälsa i Kalmar erbjuder I den här foldern presenteras alla föreläsningar, workshops och inspirationsträffar som den centrala elevhälsan i Kalmar kommun erbjuder. Syftet med att erbjuda följande

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Huvudman eva.hoas@danderyd.se Beslut Verksam hetschef vid sjukhusskolan gunnarrydwik@edu.danderyd.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Danderyds kommun Box 2320 403

Läs mer

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Ny styrelse nya tag! Kalendarium våren/sommaren 2014

Nyhetsbrev. Skånes stamningsförening. Ny styrelse nya tag! Kalendarium våren/sommaren 2014 Skånes stamningsförening Nyhetsbrev Maj 2014 årgång 15 nr 2 Ny styrelse nya tag! Årsmöte valde ny styrelse i februari. Det innebär att Johan Ascard är ny ordförande och efterträder Anders Olsson, som avgick

Läs mer

Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan.

Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan. Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan. Inledning: EHT är en del av elevhälsan på Näshulta Friskola. I EHT finns permanent rektor, skolkurator, skolsköterska samt specialpedagogisk resurs. Skolverket

Läs mer

Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk störning

Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk störning POMS Handikappsykologernas Yrkesförening inbjuder i samarbete med Barn- och Ungdomshabiliteringen samt Vuxenhabiliteringen i Örebro län till konferensen Anknytning Funktionshinder Psykisk hälsa /Psykisk

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett funktionsförmåga, ska nå målen för sin utbildning.

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

Ansvar och uppdrag. Elevhälsans insatser har ett dubbelriktat samband mellan hälsa och lärande.

Ansvar och uppdrag. Elevhälsans insatser har ett dubbelriktat samband mellan hälsa och lärande. Senast uppdaterad 2016-02-29 Ansvar och uppdrag Elevhälsan Elevhälsan är en del av skolans lärandeuppdrag och en resurs för hälsofrämjande skolutveckling, så här står det i dokumentet:. Skolans uppdrag

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna

Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna GRUPP- KATALOG Hösten 2019 Barn- och ungdomspsykiatrin Dalarna 2 Föräldrainformation, kurser och gruppbehandlingar inom BUP Här finns information om kurser, gruppverksamhet och gruppbehandlingar som finns

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Senast granskad juli 2011 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Sammanfattning Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Elever som riskerar att inte nå

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kommurk&iinkoping.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan Anderz.Bergholtz@linkoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Linköpings kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Beslut Huvudman kontaktcenter@vasteras.se Verksamhetschef vid sjukhusskolan kerstin.svensson@vasteras.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus i Västerås kommun Skolinspektionen

Läs mer

Återrapport av uppdrag gällande översyn av övergångar från förskola till förskoleklass. Förslag till beslut Förskolenämnden godkänner återrapporten.

Återrapport av uppdrag gällande översyn av övergångar från förskola till förskoleklass. Förslag till beslut Förskolenämnden godkänner återrapporten. TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (6) Barn- och utbildningsförvaltningen Maj-Britt Neverland Epost: maj-britt.neverland@vasteras.se Kopia till Förskolenämnden Återrapport av uppdrag gällande översyn av övergångar från

Läs mer

Ludvigsborgs Elevhälso Team LET

Ludvigsborgs Elevhälso Team LET Ludvigsborgs Elevhälso Team LET LET LETs arbete är att aktivt och kontinuerligt hjälpa, stödja och skapa de bästa förutsättningar att klara sitt skolarbete för de elever på Ludvigsborgs Friskola som är

Läs mer

Höstprogram 2019 på Anhörigcentrum

Höstprogram 2019 på Anhörigcentrum Höstprogram 2019 på Anhörigcentrum I höst händer det mycket på Anhörigcentrum. Programmet innehåller till exempel samtalsgrupper, föreläsningar i olika ämnen och friskvårdsaktiviteter. Hör av dig till

Läs mer

INBJUDAN TILL DET 15:E NORRLÄNDSKA PALLIATIVA NÄTVERKSMÖTET

INBJUDAN TILL DET 15:E NORRLÄNDSKA PALLIATIVA NÄTVERKSMÖTET i samarbete ASIH Sundsvall INBJUDAN TILL DET 15:E NORRLÄNDSKA PALLIATIVA NÄTVERKSMÖTET Datum: 19-20 september 2012 Plats: Kostnad: Anmälan: Resa: Hotell Knaust Konferens, Sundsvall 1400 kr exkl moms, lunch

Läs mer

Vikarierande bedömningstandläkare

Vikarierande bedömningstandläkare 2010-12-20 2/2010 Nationella riktlinjer Barn- och ungdomstandvård Vikarierande bedömningstandläkare Tandvårdens hemsida Informationsansvarig: Klas Lindström Tel. 010-103 70 84 e-post klas.lindstrom@lio.se

Läs mer

LIKA men OLIKA LIKA SPECIALPEDAGOGISK RIKSKONFERENS STADIONMÄSSAN I MALMÖ, 13-14 NOVEMBER 2014. Svenska förbundet för Specialpedagogik

LIKA men OLIKA LIKA SPECIALPEDAGOGISK RIKSKONFERENS STADIONMÄSSAN I MALMÖ, 13-14 NOVEMBER 2014. Svenska förbundet för Specialpedagogik SPECIALPEDAGOGISK RIKSKONFERENS STADIONMÄSSAN I MALMÖ, 13-14 NOVEMBER 2014 LIKA men OLIKA LIKA Svenska förbundet för Specialpedagogik ARRANGÖR: SÖDRA SVERIGES FÖRENING FÖR SPECIALPEDAGOGIK Torsdag 13 november

Läs mer

Skolan är till för ditt barn

Skolan är till för ditt barn Skolan är till för ditt barn En broschyr om de nya läroplanerna och den nya skollagen som riktar sig till dig som har barn i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan Den här broschyren

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning Huvudman orgryteharlanda@orgryteharlanda.goteborg.se Beslut Verksamhetschef vid sjukhusskolan siv.ijung@orgryteharlanda.goteborg.se Beslut efter kvalitetsgranskning av särskild undervisning på sjukhus

Läs mer

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015

Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 1 (9) Elevhälsa på Lekebergsskolan 7-9 läsåret 2014-2015 Förändrad skollag I Lekebergs kommun pågår ett utvecklings- och förändringsarbete av elevhälsan för "att organisera arbetet på ett sätt som gör

Läs mer

Aktiviteter 1 juli 31 december 2013

Aktiviteter 1 juli 31 december 2013 Anhörigcenter Foto: Sofia Sabel Kartan är beskuren och lånad från broschyren Innerstaden Kungsbacka, smakfulla upplevelser Du är välkommen att kontakta oss. Telefon: 0300-83 42 29 E-post: anhorigstod-ao@kungsbacka.se

Läs mer

Medlemsblad höst/vinter 2011

Medlemsblad höst/vinter 2011 Medlemsblad höst/vinter 2011 Välkommen till en höst och vinter med spännande aktiviteter och tävlingar! Ordföranden har ordet Hej! Jag heter Katharina Dahl och är ordförande i Gota Western Riders sedan

Läs mer

Rådslag Maserskolan

Rådslag Maserskolan Rådslag Maserskolan 2017-10-04 Vad innebär rådslaget? Alla vårdnadshavare inbjuds till ett rådslag vid ett tillfälle/termin. När du deltar i rådslaget representerar du enbart dig själv och är aldrig representant

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Gefle Montessoriskolas. Handlingsplan för elevhälsa. Läsåret 2015/2016

Gefle Montessoriskolas. Handlingsplan för elevhälsa. Läsåret 2015/2016 Gefle Montessoriskolas Handlingsplan för elevhälsa Läsåret 2015/2016 Kunskap är glädje Planen är reviderad 2015-09-15 och omfattar förskoleklass, skola, skolbarnomsorg (fritidshemmet) från förskoleklass

Läs mer