Kommunövergripande mål och beställningar 2014 (Kommunfullmäktige )

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunövergripande mål och beställningar 2014 (Kommunfullmäktige 2013-05-22)"

Transkript

1 Kommunövergripande mål och beställningar 2014 (Kommunfullmäktige ) DALS-ED - DÄR DET GODA LIVET ERBJUDS Dals-Ed ska vara möjligheternas kommun där människor och näringsliv känner trivsel, trygghet och framtidstro. Hållbar utveckling Bekämpa utanförskap och arbetslöshet Miljöhänsyn och folkhälsa Goda uppväxtvillkor Attraktiv kommun Naturkommun med varierat fritidsutbud Attraktivt boende Gott företagsklimat God kvalitet i kommunens verksamheter Demokrati delaktighet Öppenhet och tillgänglighet för medborgaren Barnkonventionen Tolerans och mångkultur Stabil ekonomi God ekonomisk hushållning Standardkostnader Samverka på alla plan Ständiga förbättringar Ständigt lite bättre Attraktiv arbetsgivare

2 Kommunövergripande mål och beställningar 2014 (Kommunfullmäktige ) DALS-ED - DÄR DET GODA LIVET ERBJUDS HÅLLBAR UTVECKLING Med hållbar utveckling avser vi ett helhetsperspektiv innehållande tre dimensioner; den sociala, den ekologiska och den ekonomiska. Dimensionerna påverkar och förutsätter varandra. Ekonomiska framgångar kräver ekologis hållbarhet och är en förutsättning för att skapa goda och stabila sociala förhållanden. Hög sysselsättning bidrar till att upprätthålla välfärd och kvalitet i våra verksamheter samt bidrar till de gemensamma investeringar som fordras för omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle som i sin tur kan ge de driftsekonomiska fördelar i framtiden. Allt hänger samman. Inom följande utvecklingsområde är det sociala och ekologiska aspekter som är i fokus. Dals-Ed ska vara en framgångskommun som kännetecknas av invånare som känner välbefinnande, trygghet, engagemang och lika värde. Miljön och människors goda hälsa ska vara en grund för livskraften och utgöra ett kraftfullt argument för människor att söka sig till, bo och verka i kommunen. Miljöhänsyn ska vara grunden för kommunens framtida utveckling och utgöra en hörnsten i arbetet med att skapa sysselsättning. Kommunfullmäktiges mål: Bekämpa utanförskapet genom att bland annat minska arbetslösheten med fokus på unga. Matchningen mot arbetsmarknadens behov ska öka och arbetslösheten understiga riksgenomsnittet. Arbetslösheten bland unga ska understiga riksgenomsnittet.

3 Beställningar till Fokusnämnden 2014 Kommunens invånare ska vara bättre förberedda inför att möta sin framtid vad gäller kunskap och kompetens. Fokusnämnden ska ha aktiva samverkansformer med socialnämnden. Beställningar till socialnämnden 2014 Socialnämnden ska inom IFO ha förebyggande insatser i samverkan både med andra förvaltningar och med andra kommuner eller andra aktörer. Socialnämnden ska ha samverkansformer med Fokusnämnden. Socialnämnden ska ställa krav på deltagande i sysselsättning vid utbetalning av försörjningsstöd. Kommunfullmäktiges mål: Kommunen ska vara en föregångare inom miljöhänsyn och för människors goda hälsa. Kommunstyrelsen ska ansvara för att information till allmänheten om energieffektivisering genomförs. Kommunkoncernens totala energiförbrukning ska minska med 2 % årligen. Klimat- och miljöanpassningen samt rättvisemärkta varor i måltidsverksamheterna ska öka. Samtliga nämnder och verksamheter ska följa och samverka kring gemensamt prioriterade områden och målgrupper i folkhälsoarbetet. (Prioriterad målgrupp: barn och unga. Prioriterade områden: psykisk hälsa, kost, fysisk aktivitet, ANTD och demokrati/delaktighet) Kommunstyrelsen ska öka miljömedvetenheten hos personal och kommuninvånare. Beställningar till Fokusnämnden 2014 Samtliga nämnder och verksamheter ska följa och samverka kring gemensamt prioriterade områden och målgrupper i folkhälsoarbetet. (Prioriterad målgrupp: barn och unga. Prioriterade områden: psykisk hälsa, kost, fysisk aktivitet, ANTD och demokrati/delaktighet) Fokusnämnden ska öka miljömedvetenheten hos personal och kommuninvånare.

4 Beställningar till Socialnämnden 2014 Samtliga nämnder och verksamheter ska följa och samverka kring gemensamt prioriterade områden och målgrupper i folkhälsoarbetet. (Prioriterad målgrupp: barn och unga. Prioriterade områden: psykisk hälsa, kost, fysisk aktivitet, ANTD och demokrati/delaktighet) Socialnämnden ska öka miljömedvetenheten hos personal och kommuninvånare. Beställningar till Plan- och byggnadsnämnden 2014 Samtliga nämnder och verksamheter ska följa och samverka kring gemensamt prioriterade områden och målgrupper i folkhälsoarbetet. (Prioriterad målgrupp: barn och unga. Prioriterade områden: psykisk hälsa, kost, fysisk aktivitet, ANTD och demokrati/delaktighet) Plan- och byggnadsnämnden ska öka miljömedvetenheten hos personal och kommuninvånare. Kommunfullmäktiges mål: Dals-Eds kommun ska vara en föregångskommun när det gäller barn och ungdomars uppväxtvillkor. Våra barn och ungdomar ska känna sig värdefulla, viktiga och älskade. Utveckla och förbättra goda livs- och lekmiljöer för barn. Uppmuntra och stödja föreningar som skapar nya aktiviteter för barn och ungdomar. Beställningar till Fokusnämnden 2014 Alla som arbetar med barn och ungdomar ska ha ett gemensamt och positivt förhållningssätt. Kommunen ska särskilt uppmuntra och stödja föreningar som skapar aktiviteter för barn och ungdomar. Beställningar till Socialnämnden 2014 Alla som arbetar med barn och ungdomar ska verka för ett gemensamt och positivt förhållningssätt. Socialtjänsten ska bedriva uppsökande verksamhet i miljöer där barn och unga vistas.

5 ATTRAKTIV KOMMUN Vi ska tillsammans skapa förutsättningar för den enskildes möjligheter att förverkliga sina drömmar och idéer genom; flexibla tankebanor, förenklad byråkrati, bra utbildningsmöjligheter, attraktivt boende, bra kommunikationer och infrastruktur. Boende- och verksamhetsmiljöerna i Dals-Eds kommun ska vara så attraktiva att vi som bor och verkar i kommunen trivs och önskar bo kvar samtidigt som miljöerna ska bidra till att fler invånare, investerare och företagare dras till kommunen. Vi ska visa öppenhet och tolerans för nya idéer och för ett mångkulturellt samhälle. Vi ska som kommun fortsatt vara känd för vårt företagsvänliga klimat samt ha en hållbar och ekonomiskt stark utveckling. Entreprenörskap som förhållningssätt ska vara en naturlig del i kommunens verksamheter. Dals-Ed ska vara den attraktiva kommun där näringsliv och människor känner trivsel, trygghet och framtidstro. Det goda livet i Dals-Ed ska vara ett känt begrepp i hela landet. Kommunfullmäktiges mål: Kommunen ska genom sitt natursköna läge, kultur- och fritidsliv samt goda företagsklimat vara attraktiv för besökare samt de som bor och verkar i kommunen. Kommunstyrelsen ska erbjuda attraktiva boende- och verksamhetsmiljöer. Kommunstyrelsen ska utveckla infrastrukturen och goda kommunikationer samt arbeta med att förverkliga ett Resecentrum i Dals-Ed. Kommunstyrelsen ska ha en dialog med näringsliv, köpmän och fastighetsägare kring det gemensamma ansvaret för en attraktiv tätort. Beställningar till Fokusnämnden 2014 Fokusnämnden skall öka möjligheten till valfrihet inom barnomsorgen.

6 Beställningar till Socialnämnden 2014 Socialnämnden ska utveckla alternativa boenden inom nämndens verksamheter för att öka attraktionskraften och inflyttningen i kommunen. Socialnämnden ska verka för ökad valfrihet och självbestämmande inom nämndens verksamhetsområde. Beställningar till Plan- och byggnadsnämnden 2014 Plan- och byggnadsnämnden ska i allt planarbete vara offensiv när det gäller att utveckla infrastrukturen med särskilt fokus på trafikförsörjning och behovet av en god trafikmiljö, samt en miljö där det är trivsamt att visas. Kommunfullmäktiges mål: Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare och kännetecknas av god kvalitet i dess verksamheter. Kommunstyrelsens verksamheter ska vara kvalitetssäkrade. Beställningar till Fokusnämnden 2014 Fokusnämndens verksamheter ska vara kvalitetssäkrade. Beställningar till Socialnämnden 2014 Socialnämndens verksamheter ska vara kvalitetssäkrade. Beställningar till Plan- och byggnadsnämnden 2014 Plan- och byggnadsnämndens verksamhet ska vara kvalitetssäkrad.

7 DEMOKRATI OCH DELAKTIGHET I Dals-Eds kommun ska jämlikhet råda. Alla, unga som gamla, ska kunna påverka och medverka, vilja ta ansvar och möta varandra med glädje, respekt och förståelse. Vår kommun ska präglas av öppenhet och tolerans, engagemang och samverka. Alla ska ha möjlighet att kunna göra sig hörd och vara respekterad. Kommunfullmäktiges mål: Kommunens beslutsfattare och verksamhet ska präglas av öppenhet och tillgänglighet med medborgarna. Kommunstyrelsen och dess verksamheter ska främja öppenhet och delaktighet för alla medborgare oavsett förutsättningar eller bakgrund. Beställningar till Fokusnämnden 2014 Fokusnämnden ska ha former för medborgardialog. Beställningar till Socialnämnden 2014 Socialnämnden ska vara lyhörd för brukarnas och anhörigas synpunkter. Socialnämnden ska ha former för medborgardialog. Beställningar till Plan- och byggnadsnämnden 2014 Information om bygglov och planer ska vara lättillgängligt för alla. Plan- och byggnadsnämnden ska ha en god dialog med alla medborgare såväl unga som äldre när det gäller planering och byggnation.

8 Kommunfullmäktiges mål: Barnkonventionen ska genomsyra all kommunal verksamhet Kommunstyrelsen ska ha en sammanhållen strategi för kommunens arbete kring barn och unga i enlighet med Barnkonventionen och kommunens barnchecklista. Beställningar till Fokusnämnden 2014 Elevernas inflytande och delaktighet ska öka. Verksamheten på ungdomsgården 20 MTW skall bedrivas med ett stort inflytande från ungdomarna. Fokusnämnden ska aktivt och strategiskt sörja för god studiemiljö samt motverka mobbing bland barn. Beställningar till Socialnämnden 2014 Socialnämnden ska beakta barnperspektivet i all handläggning, myndighetsutövning och behandlande insatser som rör barn och unga.

9 Kommunövergripande mål och beställningar 2013 (Kommunfullmäktige ) DALS-ED - DÄR DET GODA LIVET ERBJUDS STABIL EKONOMI Stabil ekonomi i balans kan skapas genom en gemensam syn på god ekonomisk hushållning som bidrar till förståelse och respekt för våra gemensamma tillgångar samt att genom kontinuerligt anpassa våra verksamheter utifrån aktuella förutsättningar. Med denna insikt kan det skapas förutsättningar för att bygga upp en ekonomisk reserv som möjliggör en lägre skattenivå utan att det äventyrar verksamheter och utbud. Kommunfullmäktiges mål: Kommunen ska ha en stabil ekonomi i balans med ett årligt positivt resultat som motsvarar ca 2 % av skatter och bidrag. Kommunstyrelsen ska bedriva verksamheterna inom tilldelad budget. Kommunstyrelsen ska sträva efter att öka andelen extern finansiering. Kommunstyrelsen ska arbeta med att minska det kommunala fastighetsinnehavet. Beställningar till Fokusnämnden 2014 Fokusnämnden ska bedriva verksamheterna inom tilldelad budget. Fokusnämnden ska aktivt arbeta för ett så effektivt lokalutnyttjande som möjligt. Beställningar till Socialnämnden 2014 Socialnämnden ska bedriva verksamheterna inom tilldelad budget. Socialnämnden ska aktivt arbeta för ett så effektivt lokalutnyttjande som möjligt.

10 Beställningar till Plan- och byggnadsnämnden 2014 Plan- och byggnadsnämnden ska bedriva verksamheten inom tilldelad budget. Plan- och byggnadsnämndens planverksamhet ska huvudsakligen finansieras inom ramen för nämndens övriga avgifter och intäkter. Kommunfullmäktiges mål: Kommunens verksamheter ska bedrivas i enlighet med principen God ekonomisk hushållning och förhålla sig till standardkostnader och jämförelser med andra kommuner. Kommunstyrelsen ska ha en ökad uppföljning över kommunens verksamheter och ekonomi för tydlig budgetföljsamhet. Kommunstyrelsen ska utbilda och se till att öka kunskapen om kommunens budgetprocess och styrprinciper. Beställningar till Fokusnämnden 2014 Fokusnämnden har att inom sina verksamheter ansvara för att beakta kraven om god ekonomisk hushållning. Fokusnämndens verksamheter ska bedrivas på rimlig kostnadsnivå utifrån statsbidrag (standardkostnad) och jämförbara kommuner Beställningar till Socialnämnden 2014 Socialnämnden har att inom sina verksamheter ansvara för att beakta kraven om god ekonomisk hushållning. Socialnämndens verksamheter ska bedrivas på rimlig kostnadsnivå utifrån statsbidrag (standardkostnad) och jämförbara kommuner

11 Beställningar till Plan- och byggnadsnämnden 2014 Plan- och byggnadsnämnden har att inom sina verksamheter ansvara för att beakta kraven om god ekonomisk hushållning. Kommunfullmäktiges mål: Kommunen ska ha ett öppet förhållningssätt till samarbete med andra kommuner där det finns ekonomiska och kvalitetsmässiga fördelar. Kommunstyrelsen ska beakta möjligheten till ökad samverkan med andra kommuner där det är möjligt. Beställningar till Fokusnämnden 2014 Fokusnämnden ska beakta möjligheten till ökad samverkan med andra kommuner där det är möjligt. Beställningar till Socialnämnden 2014 Socialnämnden ska beakta möjligheten till ökad samverkan med andra kommuner där det är möjligt. Beställningar till Plan- och byggnadsnämnden 2014 Plan- och byggnadsnämnden ska beakta möjligheten till ökad samverkan med andra kommuner där det är möjligt.

12 Kommunövergripande mål och beställningar 2013 (Kommunfullmäktige ) DALS-ED - DÄR DET GODA LIVET ERBJUDS STÄNDIGA FÖRBÄTTRINGAR Dals-Eds kommuns verksamheter ska ständigt arbeta för att upprätthålla en hög kvalitet och service, effektivitet och god hushållning med resurser samt alltid erbjuda lite mer än förväntat. Kommunfullmäktiges mål: Kommunens verksamheter ska kvalitetssäkras och vara ett föredöme i arbetet med Ständiga förbättringar. Kommunstyrelsen ska fortsätta utvecklingen av Ständiga förbättringar i verksamheterna samt vara drivande i arbetet gentemot övriga nämnder. Beställningar till Fokusnämnden 2014 Fokusnämnden ska säkerställa att andelen elever i år 9 med godkända betyg i samtliga ämnen ska överstiga riksgenomsnittet. Beställningar till Socialnämnden 2014 Socialnämndens verksamheter skall arbeta med ständiga förbättringar och utveckla lokala lösningar inom och utom Dals-Eds kommun. Beställningar till Plan- och byggnadsnämnden 2014 Handläggning av ärenden och planer inom Plan- och byggnadsnämndens område ska vara snabb, korrekt och rättssäker.

13 Kommunfullmäktiges mål: Dals-Eds kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare för att verksamheterna ska klara den framtida personalförsörjningen. Kommunstyrelsen ska aktivt och strategiskt sörja för god kompetens och arbetsmiljö samt motverka mobbing. Kommunstyrelsen ska leda och samordna arbetet med att underlätta nämndernas långsiktiga personalbehov. Kommunstyrelsen ska sträva efter att öka andelen heltidstjänster inom kommunstyrelsens verksamheter. Beställningar till Fokusnämnden 2014 Fokusnämnden ska aktivt och strategiskt sörja för god kompetens och arbetsmiljö samt motverka mobbing. Fokusnämnden ska sträva efter att öka andelen heltidstjänster inom nämndens verksamheter. Beställningar till Socialnämnden 2014 Socialnämnden ska aktivt och strategiskt sörja för god kompetens och arbetsmiljö samt motverka mobbing. Socialnämnden ska sträva efter att öka andelen heltidstjänster inom nämndens verksamheter. Beställningar till Plan- och byggnadsnämnden 2014 Plan- och byggnadsnämnden ska aktivt och strategiskt sörja för god kompetens och arbetsmiljö samt motverka mobbing

14 Övergripande principer för verksamhets- och ekonomistyrning Budget- och Måldokumentet är kommunens viktigaste styrdokument, genom vilket Kommunfullmäktige styr den kommunala verksamheten. Budget- och Måldokumentet utgör en länk mellan kommunens vision, övergripande mål och det dagliga arbetet i verksamheterna. Styrmodell Kommunens styrning bygger på en målkedja med fem nivåer Vision, Kommunfullmäktiges utvecklingsområden, Kommunfullmäktiges övergripande mål och beställningar, nämndsmål samt verksamhetsmål. Tillsammans skall dessa bilda en helhet som skall bidra till att visionen för Dals-Eds kommun uppnås. Kommunfullmäktigemålen och nämndsmålen skall vara mätbara och uppföljningsbara. Målkedja och ansvarsfördelning Vision KF Utvecklingsområden KF Övergripande mål och beställningar KF Nämndsmål Nämnd/styrelse Verksamhetsmål Nämnd/styrelse Kommunfullmäktiges mål Kommunens övergripande mål med tillhörande beställningar, som revideras årligen, kompletteras med kommunens modell för samverkan och dialog mellan nämnder och styrelser. Modellen syftar till att främja hela kommunen perspektivet hos nämnder och styrelser och stärka samverkan i budgetarbetet. Kommunfullmäktiges mål, inklusive finansiella mål, och beställningar till nämnderna för 2014 antogs i kommunfullmäktige Nämndernas mål Med utgångspunkt från kommunfullmäktiges mål och beställningar tar nämnder och styrelse fram mål för respektive förvaltning. Lämpliga aktiviteter och nyckeltal fastställs för att mäta utvecklingen. Nämndsmålen bygger på beställningarna från kommunfullmäktige och ska redovisas till kommunfullmäktige i samband med att nämndernas budget- och måldokumentet redovisas i november. Målarbetet i nämnderna ske därför parallellt med budgetarbetet för att balansera verksamhetsmålen mot befintliga resurser. Budget- och målprocessen för 2014 Utgångspunkten för resurstilldelningen är Kommunfullmäktiges finansiella mål. Förutom detta så ligger även demografiutvecklingen till grund för resurstilldelningen till FOKUSnämnden och socialnämnden. Ytterligare faktorer för tilldelningen är kostnadsjämförelser mot standardkostnader inom förskola, grundskola, gymnasieskola, individ- och familjeomsorg samt äldreomsorg och slutligen det politiska perspektivet.

15 Budgetprocessen under 2013 Parlamentarisk grupp, jan-feb arbetar fram förslag till kommunfullmäktige mål och beställningar till nämnderna för Kommunstyrelsens arbetsutskott, jan-feb arbetar fram förslag till finansiella mål för 2014 Presidiekonferens 8 mars - övergripande budgetförutsättningar för perioden presenteras samt nämndernas utfall för 2012, prognos 2013 och utmaningar inför 2014 och framåt. Kommunfullmäktige 20 mars antar kommunfullmäktige mål och beställningar till nämnderna samt finansiella mål 2014 Kommunstyrelsen 3 april fastställande av preliminärt förslag på Budget/plan remitteras nämnder och styrelser med uppmaning att starta upp arbetet med nämndsmål 2014 utifrån kommunfullmäktige mål och beställningar. Presidiekonferens 10 april övergripande budgetförutsättningar för perioden , prognos 2013 och utmaningar inför 2014 och framåt. Information till KPR och KHR 29 april Presidiekonferens 22 maj övergripande budgetförutsättningar för perioden , avstämning med nämnderna efter remissyttrande, prognos Gemensamt gruppmöte 27 maj information till de politiska grupperna Samverkans grupp facken 28 maj MBL info och förhandling av budgetförslag Kommunstyrelsen 29 maj fastställande av förslag på Budget/plan Kommunfullmäktige 11 juni beslut om Budget/plan samt skattesats Nämnderna inlämnar budgetmaterial inklusive taxor/avgifter och i nämnderna antagna nämndsmål till ekonomiavdelningen Presidiekonferens 18 september avstämning med nämnderna om budget- och målarbetet, inklusive taxor/avgifter. Avstämning kring delårsbokslut per 31 augusti. Gemensamt gruppmöte 30 september information till de politiska grupperna Nämndsbeslut senast 30 september beslut om förslag till taxor/avgifter 2014 Samverkans grupp facken 4 oktober respektive nämnd förhandlar budgetförslag Information till KPR och KHR 7 oktober Presidiekonferens 16 oktober avstämning med nämnderna om budget- och målarbetet, inklusive taxor/avgifter. Kommunfullmäktige 23 oktober beslut om taxor/avgifter 2014 Nämndsbeslut senast 30 oktober beslut om nämndernas driftsbudget och mål Kommunstyrelsens arbetsutskott 30 oktober tar del av nämndernas driftsbudget Kommunstyrelsen 6 november tar del av nämndernas driftsbudget Kommunfullmäktige 20 november tar del av nämndernas driftsbudget Rapportering Uppföljning av Budget- och Måldokumentet rapporteras till kommunfullmäktige i delårsbokslut per 31 augusti samt i årsredovisningen. Dessutom sker budgetuppföljning kvartal 1 och kvartal 3 till kommunfullmäktige där även helårsprognos för hela kommunen sammanställs. Varje nämnd ansvarar för sin mål- och budgetuppföljning och rapportering av budgetprognos sker varje månad till kommunstyrelsen. Verksamhetsresultatet skall analyseras tillsammans med det ekonomiska resultatet.

16 Kommunstyrelsen gör i delårsbokslut per 31 augusti och i årsredovisningen en samlad bedömning av om kommunen har en god ekonomisk hushållning i sin ekonomi och verksamhet inklusive måluppfyllelse. God ekonomisk hushållning Enligt kommunallagen 8 kap 1 ska kommunen ha en god ekonomisk hushållning. Begreppet har både ett finansiellt perspektiv och ett verksamhetsperspektiv. God ekonomisk hushållning ur ett finansiellt perspektiv innebär bland annat att varje generation själv måste bära kostnaderna för den service som den konsumerar. Med andra ord, ingen generation ska behöva betala för det som en tidigare generation förbrukat. God ekonomisk hushållning ur ett verksamhetsperspektiv avser kommunens förmåga att bedriva sin verksamhet på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt. För att säkerställa detta krävs först och främst en effektiv organisation, tydliga och mätbara mål samt en tillförlitlig redovisning, som ger information om eventuella avvikelser. Vidare behövs kontroll och resultatanalys, som tydliggör hur verksamhetens prestationer och kvalitet motsvarar uppställda mål. Disposition Budget- och Måldokumentet inleds med utdrag ur verksamhetsplanen med kommunens vision, kommunfullmäktiges utvecklingsområden samt kommunfullmäktiges övergripande mål och beställningar till nämnderna. Därefter redogörs för de ekonomiska förutsättningarna och planerna, i form av resultat-, kassaflödes- och balansbudget samt planer för driftsverksamhet och investeringsverksamhet. Styrelsens och nämndernas verksamhetsplaner med mål och budget arbetas fram under hösten och antas i respektive nämnd men redovisas till kommunfullmäktige den 20 november. Finansiella mål, vision, utvecklingsområden, övergripande mål och Beställningar Finansiella mål Resultatmål: 2 % i förhållande till skatter och generella statsbidrag Soliditetsmål: Soliditeten skall långsiktigt överstiga 50 %. Under planperioden skall soliditeten ökas och överstiga 47 % Likviditet: Skall uppgå till minst 5 mkr Lån: Lånefinansiering av investeringar ska endast användas i undantagsfall. Om det sker ska beslutet följas av en plan för så snar återbetalning som möjligt. Lånenivån skall långsiktigt understiga 100 mkr Kommunens vision Dals-Ed där det goda livet erbjuds - Dals-Ed ska vara möjligheternas kommun där människor och näringsliv känner trivsel, trygghet och framtidstro.

17 Kommunfullmäktiges utvecklingsområden Hållbar utveckling Med hållbar utveckling avser vi ett helhetsperspektiv innehållande tre dimensioner; den sociala, den ekologiska och den ekonomiska. Dimensionerna påverkar och förutsätter varandra. Ekonomiska framgångar kräver ekologisk hållbarhet och är en förutsättning för att skapa goda och stabila sociala förhållanden. Hög sysselsättning bidrar till att upprätthålla välfärd och kvalitet i våra verksamheter samt bidrar till de gemensamma investeringar som fordras för omställningen till ett ekologiskt hållbart samhälle som i sin tur kan ge de driftsekonomiska fördelarna i framtiden. Allt hänger samman. Inom följande utvecklingsområde är det sociala och ekologiska aspekter som är i fokus. Dals- Ed ska vara en framgångskommun som kännetecknas av invånare som känner välbefinnande, trygghet, engagemang och lika värde. Miljön och människors goda hälsa ska vara en grund för livskraften och utgöra ett kraftfullt argument för människor att söka sig till, bo och verka i kommunen. Miljöhänsyn ska vara grunden för kommunens framtida utveckling och utgöra en hörnsten i arbetet med att skapa sysselsättning. Attraktiv kommun Vi ska tillsammans skapa förutsättningar för den enskildes möjligheter att förverkliga sina drömmar och idéer genom; flexibla tankebanor, förenklad byråkrati, bra utbildningsmöjligheter, attraktivt boende, bra kommunikationer och infrastruktur. Boende- och verksamhetsmiljöerna i Dals-Eds kommun ska vara så attraktiva att vi som bor och verkar i kommunen trivs och önskar bo kvar samtidigt som miljöerna ska bidra till att fler invånare, investerare och företagare dras till kommunen. Vi ska visa öppenhet och tolerans för nya idéer och för ett mångkulturellt samhälle. Vi ska som kommun fortsatt vara känd för vårt företagsvänliga klimat samt ha en hållbar och ekonomiskt stark utveckling. Entreprenörskap som förhållningssätt ska vara en naturlig del i kommunens verksamheter. Dals-Ed ska vara den attraktiva kommun där näringsliv och människor känner trivsel, trygghet och framtidstro. Det goda livet i Dals-Ed ska vara ett känt begrepp i hela landet. Demokrati och delaktighet I Dals-Eds kommun ska jämlikhet råda. Alla, unga som gamla, ska kunna påverka och medverka, vilja ta ansvar och möta varandra med glädje, respekt och förståelse. Vår kommun ska präglas av öppenhet och tolerans, engagemang och samverka. Alla ska ha möjlighet att kunna göra sig hörd och vara respekterad. Stabil ekonomi i balans Stabil ekonomi i balans kan skapas genom en gemensam syn på god ekonomisk hushållning som bidrar till förståelse och respekt för våra gemensamma tillgångar samt att genom kontinuerligt anpassa våra verksamheter utifrån aktuella förutsättningar. Med denna insikt kan det skapas förutsättningar för att bygga upp en ekonomisk reserv som möjliggör en lägre skattenivå utan att det äventyrar verksamheter och utbud. Ständiga förbättringar Dals-Eds kommuns verksamheter ska ständigt arbeta för att upprätthålla en hög kvalitet och service, effektivitet och god hushållning med resurser samt alltid erbjuda lite mer än förväntat.

18 Kommunfullmäktiges mål Bekämpa utanförskapet genom att bland annat minska arbetslösheten med fokus på unga. 2. Kommunen ska vara en föregångare inom miljöhänsyn och för människors goda hälsa. 3. Dals-Eds kommun ska vara en föregångskommun när det gäller barn och ungdomars uppväxtvillkor. Våra barn och ungdomar ska känna sig värdefulla, viktiga och älskade. 4. Kommunen ska genom sitt natursköna läge, kultur- och fritidsliv samt goda företagsklimat vara attraktiv för besökare samt de som bor och verkar i kommunen. 5. Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare och kännetecknas av god kvalitet i dess verksamheter. 6. Kommunens beslutsfattare och verksamhet ska präglas av öppenhet och tillgänglighet med medborgarna. 7. Barnkonventionen ska genomsyra all kommunal verksamhet. 8. Kommunen ska ha en stabil ekonomi i balans med ett årligt positivt resultat som motsvarar ca 2 % av skatter och bidrag. 9. Kommunens verksamheter ska bedrivas i enlighet med principen God ekonomisk hushållning och förhålla sig till standardkostnader och jämförelser med andra kommuner. 10. Kommunen ska ha ett öppet förhållningssätt till samarbete med andra kommuner där det finns ekonomiska och kvalitetsmässiga fördelar. 11. Kommunens verksamheter ska kvalitetssäkras och vara ett föredöme i arbetet med Ständiga förbättringar. 12. Dals-Eds kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare för att verksamheterna ska klara den framtida personalförsörjningen.

19 Kommunfullmäktiges beställningar till nämnderna 2014 Kommunstyrelsen 2014 Matchningen mot arbetsmarknadens behov ska öka och arbetslösheten understiga riksgenomsnittet. Arbetslösheten bland unga ska understiga riksgenomsnittet. Kommunstyrelsen ska ansvara för att information till allmänheten om energieffektivisering genomförs. Kommunkoncernens totala energiförbrukning ska minska med 2 % årligen. Klimat- och miljöanpassningen samt rättvisemärkta varor i måltidsverksamheterna ska öka. Samtliga nämnder och verksamheter ska följa och samverka kring gemensamt prioriterade områden och målgrupper i folkhälsoarbetet. (Prioriterad målgrupp: barn och unga. Prioriterade områden: psykisk hälsa, kost, fysisk aktivitet, ANTD och demokrati/delaktighet) Kommunstyrelsen ska öka miljömedvetenheten hos personal och kommuninvånare. Utveckla och förbättra goda livs- och lekmiljöer för barn. Uppmuntra och stödja föreningar som skapar nya aktiviteter för barn och ungdomar. Kommunstyrelsen ska erbjuda attraktiva boende- och verksamhetsmiljöer. Kommunstyrelsen ska utveckla infrastrukturen och goda kommunikationer samt arbeta med att förverkliga ett Resecentrum i Dals-Ed. Kommunstyrelsen ska ha en dialog med näringsliv, köpmän och fastighetsägare kring det gemensamma ansvaret för en attraktiv tätort. Kommunstyrelsens verksamheter ska vara kvalitetssäkrade. Kommunstyrelsen och dess verksamheter ska främja öppenhet och delaktighet för alla medborgare oavsett förutsättningar eller bakgrund. Kommunstyrelsen ska ha en sammanhållen strategi för kommunens arbete kring barn och unga i enlighet med Barnkonventionen och kommunens barnchecklista. Kommunstyrelsen ska bedriva verksamheterna inom tilldelad budget. Kommunstyrelsen ska sträva efter att öka andelen extern finansiering. Kommunstyrelsen ska arbeta med att minska det kommunala fastighetsinnehavet.

20 Kommunstyrelsen ska ha en ökad uppföljning över kommunens verksamheter och ekonomi för tydlig budgetföljsamhet. Kommunstyrelsen ska utbilda och se till att öka kunskapen om kommunens budgetprocess och styrprinciper. Kommunstyrelsen ska beakta möjligheten till ökad samverkan med andra kommuner där det är möjligt. Kommunstyrelsen ska fortsätta utvecklingen av Ständiga förbättringar i verksamheterna samt vara drivande i arbetet gentemot övriga nämnder. Kommunstyrelsen ska aktivt och strategiskt sörja för god kompetens och arbetsmiljö samt motverka mobbing. Kommunstyrelsen ska leda och samordna arbetet med att underlätta nämndernas långsiktiga personalbehov. Kommunstyrelsen ska sträva efter att öka andelen heltidstjänster inom kommunstyrelsens verksamheter. Fokusnämnden 2014 Kommunens invånare ska vara bättre förberedda inför att möta sin framtid vad gäller kunskap och kompetens. Fokusnämnden ska ha aktiva samverkansformer med socialnämnden. Samtliga nämnder och verksamheter ska följa och samverka kring gemensamt prioriterade områden och målgrupper i folkhälsoarbetet. (Prioriterad målgrupp: barn och unga. Prioriterade områden: psykisk hälsa, kost, fysisk aktivitet, ANTD och demokrati/delaktighet) Fokusnämnden ska öka miljömedvetenheten hos personal och kommuninvånare. Alla som arbetar med barn och ungdomar ska ha ett gemensamt och positivt förhållningssätt. Kommunen ska särskilt uppmuntra och stödja föreningar som skapar aktiviteter för barn och ungdomar. Fokusnämnden skall öka möjligheten till valfrihet inom barnomsorgen. Fokusnämndens verksamheter ska vara kvalitetssäkrade. Fokusnämnden ska ha former för medborgardialog. Elevernas inflytande och delaktighet ska öka.

21 Verksamheten på ungdomsgården 20 MTW skall bedrivas med ett stort inflytande från ungdomarna. Fokusnämnden ska aktivt och strategiskt sörja för god studiemiljö samt motverka mobbing bland barn. Fokusnämnden ska bedriva verksamheterna inom tilldelad budget. Fokusnämnden ska aktivt arbeta för ett så effektivt lokalutnyttjande som möjligt. Fokusnämnden har att inom sina verksamheter ansvara för att beakta kraven om god ekonomisk hushållning. Fokusnämndens verksamheter ska bedrivas på rimlig kostnadsnivå utifrån statsbidrag (standardkostnad) och jämförbara kommuner Fokusnämnden ska beakta möjligheten till ökad samverkan med andra kommuner där det är möjligt. Fokusnämnden ska säkerställa att andelen elever i år 9 med godkända betyg i samtliga ämnen ska överstiga riksgenomsnittet. Fokusnämnden ska aktivt och strategiskt sörja för god kompetens och arbetsmiljö samt motverka mobbing. Fokusnämnden ska sträva efter att öka andelen heltidstjänster inom nämndens verksamheter. Socialnämnden 2014 Socialnämnden ska inom IFO ha förebyggande insatser i samverkan både med andra förvaltningar och med andra kommuner eller andra aktörer. Socialnämnden ska ha samverkansformer med Fokusnämnden. Socialnämnden ska ställa krav på deltagande i sysselsättning vid utbetalning av försörjningsstöd. Samtliga nämnder och verksamheter ska följa och samverka kring gemensamt prioriterade områden och målgrupper i folkhälsoarbetet. (Prioriterad målgrupp: barn och unga. Prioriterade områden: psykisk hälsa, kost, fysisk aktivitet, ANTD och demokrati/delaktighet) Socialnämnden ska öka miljömedvetenheten hos personal och kommuninvånare. Alla som arbetar med barn och ungdomar ska verka för ett gemensamt och positivt förhållningssätt. Socialtjänsten ska bedriva uppsökande verksamhet i miljöer där barn och unga vistas.

22 Socialnämnden ska utveckla alternativa boenden inom nämndens verksamheter för att öka attraktionskraften och inflyttningen i kommunen. Socialnämnden ska verka för ökad valfrihet och självbestämmande inom nämndens verksamhetsområde. Socialnämndens verksamheter ska vara kvalitetssäkrade. Socialnämnden ska vara lyhörd för brukarnas och anhörigas synpunkter. Socialnämnden ska ha former för medborgardialog. Socialnämnden ska beakta barnperspektivet i all handläggning, myndighetsutövning och behandlande insatser som rör barn och unga. Socialnämnden ska bedriva verksamheterna inom tilldelad budget. Socialnämnden ska aktivt arbeta för ett så effektivt lokalutnyttjande som möjligt. Socialnämnden har att inom sina verksamheter ansvara för att beakta kraven om god ekonomisk hushållning. Socialnämndens verksamheter ska bedrivas på rimlig kostnadsnivå utifrån statsbidrag (standardkostnad) och jämförbara kommuner. Socialnämnden ska beakta möjligheten till ökad samverkan med andra kommuner där det är möjligt. Socialnämndens verksamheter skall arbeta med ständiga förbättringar och utveckla lokala lösningar inom och utom Dals-Eds kommun. Socialnämnden ska aktivt och strategiskt sörja för god kompetens och arbetsmiljö samt motverka mobbing. Socialnämnden ska sträva efter att öka andelen heltidstjänster inom nämndens verksamheter. Plan- och byggnadsnämnden 2014 Samtliga nämnder och verksamheter ska följa och samverka kring gemensamt prioriterade områden och målgrupper i folkhälsoarbetet. (Prioriterad målgrupp: barn och unga. Prioriterade områden: psykisk hälsa, kost, fysisk aktivitet, ANTD och demokrati/delaktighet) Plan- och byggnadsnämnden ska öka miljömedvetenheten hos personal och kommuninvånare. Plan- och byggnadsnämnden ska i allt planarbete vara offensiv när det gäller att utveckla infrastrukturen med särskilt fokus på trafikförsörjning och behovet av en god trafikmiljö, samt en miljö där det är trivsamt att vistas.

23 Plan- och byggnadsnämndens verksamhet ska vara kvalitetssäkrad. Information om bygglov och planer ska vara lättillgängligt för alla. Plan- och byggnadsnämnden ska ha en god dialog med alla medborgare såväl unga som äldre när det gäller planering och byggnation. Plan- och byggnadsnämnden ska bedriva verksamheten inom tilldelad budget. Plan- och byggnadsnämndens planverksamhet ska huvudsakligen finansieras inom ramen för nämndens övriga avgifter och intäkter. Plan- och byggnadsnämnden har att inom sina verksamheter ansvara för att beakta kraven om god ekonomisk hushållning. Plan- och byggnadsnämnden ska beakta möjligheten till ökad samverkan med andra kommuner där det är möjligt. Handläggning av ärenden och planer inom Plan- och byggnadsnämndens område ska vara snabb, korrekt och rättssäker. Plan- och byggnadsnämnden ska aktivt och strategiskt sörja för god kompetens och arbetsmiljö samt motverka mobbing

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden Nämndens verksamhetsplan 2014 FOKUS-nämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Verksamhetsområde... 3 3 Kommunfullmäktiges utvecklingsområden... 3 4 HÅLLBAR UTVECKLING... 3 5 ATTRAKTIV KOMMUN... 4

Läs mer

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01

FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 UTVECKLINGSPLAN FÖR DALS-EDS KOMMUN 2012-2015 Dals-Eds kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2011-06-15, FÖRSLAG KOMMUNSTYRELSEN 2011-06-01 Genomstruken text föreslås att tas bort Vision för Dals-Eds kommun

Läs mer

Utvecklingsplan 2016-2018 Kommunens styrmodell och mål för mandatperioden

Utvecklingsplan 2016-2018 Kommunens styrmodell och mål för mandatperioden Utvecklingsplan 2016-2018 Kommunens styrmodell och mål för mandatperioden Förslag 2015-02-25 Inledning Dokumentet innehåller dels en beskrivning av kommunens reviderade styrmodell och dels förslag till

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan 1(8) Budget 2018 och plan 2019-2021 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2017-06-19 Diarienummer: 2017/51 2(8) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Sid 1 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning.

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) 12000 Antal äldre, historik och prognos (antal) 3000 11900 2500 11800 11700 2000 1500 1000 80 år- 65-79 år 11600 500 11500 20022003200420052006200720082009201020112012

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Kommunstyrelsen 2016-11-02 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2016:583 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Förslag till beslut

Läs mer

Policy för god ekonomisk hushållning

Policy för god ekonomisk hushållning Datum hushållning Antagen av kommunfullmäktige Antagen av: KF 271/2016 Dokumentägare: Ekonomidirektör Ersätter dokument: hushållning, antagen av KF 41/2014 Relaterade dokument: Ekonomistyrningspolicy Målgrupp:

Läs mer

Budget 2017, plan

Budget 2017, plan DALS-EDS KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE Ekonomikontoret Datum: 2016-01-08 Lars Hustoft D.nr: Budget 2017, plan 2018-2019 Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade 2012-12-05 om delvis förändrad budgetprocess som i huvudsak

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Läs mer

DALS-EDS KOMMUNS BUDGETPROCESS 2015

DALS-EDS KOMMUNS BUDGETPROCESS 2015 DALS-EDS KOMMUNS BUDGETPROCESS 2015 Förvaltning Finansiella budgetförutsättningar 2016-2018 Ansvarig Deadline - Standardkostnadsjämförelser Ekonomichef 2014-12-31 - Skatteunderlagsprognos Ekonomichef 2015-02-23

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Riktlinjer för god ekonomisk hushållning inklusive riktlinjer för resultatutjämningsreserv Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning.

Läs mer

Vad har dina skattepengar använts till?

Vad har dina skattepengar använts till? Vad har dina skattepengar använts till? Jan Bohman (s) kommunstyrelsens ordförande Åsa Granat kommundirektör Kommunens organisation Kommunfullmäktige Värdegrundsberedning Barn och bildningsnämnd Fritidsnämnd

Läs mer

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lednings- och styrdokument FINANS. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lednings- och styrdokument FINANS Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 2012-2015 sidan 1 av 6 God ekonomisk hushållning... 2 Vara kommuns definition... 2 Verksamhetsperspektiv...

Läs mer

Planera, göra, studera och agera

Planera, göra, studera och agera 5 Planera, göra, studera och agera Mål- och resursplanen innehåller den beslutade visionen, inriktningsmål, förväntade resultat och ekonomiska förutsättningar. Därutöver finns lag, författning, åtaganden

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

1(9) Budget och. Plan

1(9) Budget och. Plan 1(9) Budget 2016 och Plan 2017-2018 2(9) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, bygger sin samverkan på en gemensam målsättning att få fart på utvecklingen

Läs mer

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Policy God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Innehåll Bakgrund 3 God ekonomisk hushållning 3 Mål och måluppfyllelse för god ekonomisk hushållning 3 Finansiella mål och riktlinjer 3 Mål

Läs mer

Övergripande och nämndspecifika mål

Övergripande och nämndspecifika mål SOCIALFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSPLAN Stöd och sysselsättning 2014 Övergripande och nämndspecifika EKONOMI Kils kommun ska ha god ekonomisk hushållning. Detta åstadkommer vi genom att: det årliga överskottet

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning, riktlinjer för resultatutjämningsreserv och avsättning/nyttjande av reservfond Piteå kommun

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning, riktlinjer för resultatutjämningsreserv och avsättning/nyttjande av reservfond Piteå kommun Riktlinjer för god ekonomisk hushållning, riktlinjer för resultatutjämningsreserv och avsättning/nyttjande av reservfond Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

Övergripande och nämndspecifika mål

Övergripande och nämndspecifika mål SOCIALFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSPLAN Stöd och boende 2014 Övergripande och nämndspecifika EKONOMI Kils kommun ska ha god ekonomisk hushållning. Detta åstadkommer vi genom att: det årliga överskottet är

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Fastställd av landstingsfullmäktige 2013-11-25 Reviderad av regionfullmäktige 2015-04-29 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2015-04-22

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Stab, utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Kommunfullmäktiges vision och mål Antagna den 26 november Habo den hållbara kommunen för hela livet

Kommunfullmäktiges vision och mål Antagna den 26 november Habo den hållbara kommunen för hela livet Kommunfullmäktiges vision och mål 2016-2019. Antagna den 26 november 2015 108 Habo den hållbara kommunen för hela livet I Habo kommun ska alla få plats och känna sig välkomna oavsett ålder, etniskt ursprung,

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Utbildning Oxelösunds kommun

Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning för förtroendevalda/tjänstemän 17 november 2015 Agenda Vad är ett Kommunalt resultat? Vad säger Kommunallagen? Vad är Balanskravet? Vad betyder God ekonomisk hushållning?

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

Tjörns Måltids AB BUDGET Beslutad Tjörn Möjligheternas ö

Tjörns Måltids AB BUDGET Beslutad Tjörn Möjligheternas ö Tjörns tids AB BUDGET Beslutad 2018-12-20 25 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns tids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av Orust kommun och Tjörns kommun producera, servera och leverera

Läs mer

Region Gotlands styrmodell

Region Gotlands styrmodell Samhälle Verksamhet områden Social Ekonomisk Ekologisk Kvalitet Medarbetare Ekonomi (6 st) (7 st) (5 st) (4 st) (4 st) (6 st) Mätvärden/ indikatorer Verksamhetsplaner Gotland är Östersjöregionens mest

Läs mer

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Bild från Bleketskolan Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2017-12-11 46 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av

Läs mer

EKONOMISTYRNING. Antaget av kommunfullmäktige POLICY FÖR

EKONOMISTYRNING. Antaget av kommunfullmäktige POLICY FÖR POLICY FÖR EKONOMISTYRNING Antaget av kommunfullmäktige 2016-05-11 58 Detta dokument ersätter tidigare ekonomistyrprinciper antagna av kommunfullmäktige 2011-05-16. Dokumentansvarig: Ekonomichef INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun.

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrningen definieras som en målmedveten styrprocess vars syfte är att utifrån kända styrprinciper och spelregler påverka organisationens

Läs mer

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun

STYRDOKUMENT. Personalpolitiskt. styrdokument. för Hudiksvalls kommun STYRDOKUMENT Personalpolitiskt styrdokument för Hudiksvalls kommun Kommunen Hudiksvalls kommun ska vara en bra kommun att leva och verka i. Därför är det viktigt att vi har en kommunal verksamhet som kännetecknas

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

haninge kommuns styrmodell en handledning

haninge kommuns styrmodell en handledning haninge kommuns styrmodell en handledning Haninge kommuns styrmodell Styrmodellen ska bidra till fullmäktiges mål om god ekonomisk hushållning genom att strukturen för styrning blir begriplig och distinkt.

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS VÅ R G E M E N S A M M A PLÅNBOK 2019 E n ko r t fa t t ad i n fo r m a t i o n o m å r s b u d g e t e n Läs årsbudgeten i sin helhet osthammar.se/ kommunensbudget BUDGET 2019 Inkomster Utgifter Resultat

Läs mer

Övergripande och nämndspecifika mål

Övergripande och nämndspecifika mål SOCIALFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSPLAN RESURSENHETEN 2014 Övergripande och nämndspecifika mål EKONOMI Kils kommun ska ha god ekonomisk hushållning. Detta åstadkommer vi genom att: det årliga överskottet är

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Riktlinjer Mål och resultat styrmodell

Riktlinjer Mål och resultat styrmodell 1(12) Namn på dokumentet: Mål och resultat - styrmodell Dokumenttyp: Riktlinje Version: 1.0 Beslutad av: Kommunfullmäktige Diarienummer: KS 2018/1092 Dokumentansvarig: Administrativ chef Gäller: Tillsvidare

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserven Dokumentnamn Dokument typ Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem

Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under

Läs mer

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184)

Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) 147 Remissyttrande förslag på revidering av riktlinje för styrmodell och ledningssystem. (SAN 2018/184) Beslut beslutar att godkänna förslag på remissyttrande till kommunstyrelsen med förändringen enligt

Läs mer

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet

Vision 2010. Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Vision 2010 Timrå - kommunen med livskvalitet, det självklara valet Verksamhetsidé Kommunens verksamhet syftar till att tillhandahålla medborgarna förstklassig service genom en effektiv förvaltning och

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

Socialnämndens strategi för Vård och omsorg, har varit utsänd. Mary Nilsson, socialchef, informerar.

Socialnämndens strategi för Vård och omsorg, har varit utsänd. Mary Nilsson, socialchef, informerar. Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-04-14 40 Socialnämndens strategi för Vård och omsorg revidering SN-2016/99 Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta reviderad

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige

Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2015-05-13 1 Innehåll... 2 1. Inledning och bakgrund... 3 2. Uddevalla kommuns vision... 3 3. Omvärldens påverkan... 3 3.1 Nationell påverkan... 3 3.2 Lokal påverkan... 4 4.

Läs mer

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2019-2021 Budget 2019 Överförmyndarnämnden 1 Innehåll Omvärldsanalys -------------------------------------------------------------------------------------------- 4 Styrmodell --------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Vision och Mål Laholms kommun

Vision och Mål Laholms kommun Vision och Mål Laholms kommun I Laholm vill vi bli fler och bättre för en starkare framtid Här förenas livskvalitet och tillväxt för en hållbar utveckling www.laholm.se Från vision till verksamhet - mål

Läs mer

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan

Överförmyndarnämndens verksamhetsplan 1 (7) Dokumentnamn Verksamhetsplan 2018-2020 Dokumenttyp Plan för Överförmyndarnämnden Beslutad av Överförmyndarnämnden Beslutad Diarienummer ÖFN/2017:2006 Kontrollstation Överförmyndarnämnden Giltighetstid

Läs mer

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning - Bilaga till årsredovisning Nyckeltalsbilagan är en sammanställning av de nyckeltal som används för att mäta måluppfyllelsen av de politiska målen som beslutats i Kommunstyrelsen, Välfärdsnämnden, Myndighetsnämnden

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Styrdokument för Hammarö kommun

Styrdokument för Hammarö kommun Styrdokument för Hammarö kommun Huvudprinciper för styrning, uppföljning och utvärdering av den kommunala verksamheten i Hammarö kommun. Antaget 2012, reviderat 2015-05-18 2 1. Inledning 1.1 Vem vänder

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-2021 2019 ARVIKA STADSHUS AB /Moderbolaget/ ARVIKA LOKAL OCH MARK AB FASTIGHETS AB NYA ARVIKA GJUTERI Innehåll Kommunövergripande styrning erings- och uppföljningsprocessen -------------------------------------------------------------------

Läs mer

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS TORSÅS KAN BÄTTRE. Det spelar roll vem som styr och leder kommunen. Här kan du läsa om några av de politiska prioriteringar

Läs mer

Ekonomikontoret Datum: Lars Hustoft D.nr: Beslut KF , 55

Ekonomikontoret Datum: Lars Hustoft D.nr: Beslut KF , 55 Riktlinjer för god ekonomisk hushållning och hantering av resultatutjämningsreserv Bakgrund Från och med den 1 januari 2013 finns det i kommunallagen en möjlighet att under vissa villkor reservera delar

Läs mer

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Budget Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2018-2020 Budget 2018 Överförmyndarnämnden Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen ----------------------------------------------------------------- 3 Omvärldsanalys --------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Vision och mål. Antagen av: Ärendebeteckning: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp:

Vision och mål. Antagen av: Ärendebeteckning: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Vision och mål Antagen av: Ärendebeteckning: Dnr: Kommunfullmäktige 2019-06-24 67 2019-220 Dokumentägare: Dokumentansvarig: Dokumenttyp: Ersätter dokument: Revideras: Uppföljning: Årligen Innehållsförteckning

Läs mer

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning

POLICY. Policy för verksamhets- och ekonomistyrning POLICY Policy för verksamhets- och ekonomistyrning Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2018-02-26, 46 Diarienummer KS 2017/622 Giltighetstid Fr.o.m. 2018-03-15 och gäller

Läs mer

32 Dnr Beslut Nämnden har tagit del av och ställer sig bakom verksamhetsplanen 2016.

32 Dnr Beslut Nämnden har tagit del av och ställer sig bakom verksamhetsplanen 2016. 14(14) 32 Dnr 2015-000021 Verksamhetsplan 2016 Beslut Nämnden har tagit del av och ställer sig bakom verksamhetsplanen 2016. Ärendebeskrivning 1 FINANSIELLT God ekonomisk hushållning är en sammanvägd bedömning

Läs mer

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden

Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Tjänsteskrivelse 2017-11 - 24 Handläggare Carina Widmark Avtal - och utvecklingsenheten Vård - och omsorgsnämnden Effektmål för 2018 Vård - och omsorgsnämnden Förslag till beslut Effektmålen enligt ärendebeskrivningen

Läs mer

Målstyrning enligt. hushållning

Målstyrning enligt. hushållning www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Pär Sturesson Cert. kommunal revisor Målstyrning enligt god ekonomisk hushållning Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

KOMMUNPLAN Gislaveds kommun

KOMMUNPLAN Gislaveds kommun KOMMUNPLAN 2019-2022 Gislaveds kommun Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 1.1 KOMMUNENS GRUNDUPPDRAG... 3 2 VISION... 4 3 VÄRDEGRUND... 5 4 STYRNING... 5 5 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 6 6 PRIORITERADE

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Näringslivsstrategi Strömstads kommun

Näringslivsstrategi Strömstads kommun Strömstads kommun Näringslivsstrategi Strömstads kommun 2017-2020 Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Strategi Kommunfullmäktige Kommunledningsförvaltningen Antagen 2017-03-23 Ansvar Kommunstyrelsen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN RIKTLINJER FÖR GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING OCH HANTERING AV RESULTATUJÄMNINGSRESERVEN SOTENÄS KOMMUN Antagna av kommunfullmäktige 2013-06-13 61 Reviderade av kommunfullmäktige 2016-02-18 3 2016-01-11 Ekonomiavdelningen

Läs mer

Delårsrapport 31 augusti 2011

Delårsrapport 31 augusti 2011 Datum 29 september 2011 Till Revisionen Från Susanne Svensson Angående Granskning av delårsrapport 31 augusti 2011 1 Inledning 1.1 Syfte På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har vi översiktligt

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 w BARN- OCH UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM för Skövde kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 Arbetet med att ta fram barn- och ungdomspolitiskt program har skett under 2014 2015

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Mål för mandatperioden 2011 2014. Vård och Omsorg. Eslövs kommun

Mål för mandatperioden 2011 2014. Vård och Omsorg. Eslövs kommun Mål för mandatperioden 2011 2014 Vård och Omsorg Eslövs kommun Verksamhetsidé Vård och Omsorg ska arbeta för att skapa goda levnadsförhållanden för de kommuninvånare som har behov av vård och omsorg, och

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Detaljbudget Reviderad politisk inriktning med prioriterade områden och övergripande mål. Antagen av Kommunfullmäktige

Detaljbudget Reviderad politisk inriktning med prioriterade områden och övergripande mål. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad politisk inriktning med prioriterade områden och övergripande mål Antagen av Kommunfullmäktige 2018-12-12 165 Innehållsförteckning Övergripande... 3 Kommunfullmäktiges beslut... 7 2 Övergripande

Läs mer

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN

MÅLBESKRIVNING SOCIALNÄMNDEN SOCIALNÄMNDEN UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Nämndsplan Socialnämnden

Nämndsplan Socialnämnden Nämndsplan 2019 Socialnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Nämndens ansvarsområde... 3 2 Lomma kommuns vision... 3 3 Nämndsmål... 3 3.1 Nämndsmål och nyckeltal... 4 3.1.1 Brukaren och/eller

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Särskilt boende

Uppdragsbeskrivning för Team Särskilt boende Uppdragsbeskrivning för Team Särskilt boende Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året.

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer