YTTRANDE. Datum Dnr Remiss. Förslag till nationell plan för transportsystemet (Dnr N2013/2942/TE)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "YTTRANDE. Datum 2013-08-26 Dnr 1301617. Remiss. Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 (Dnr N2013/2942/TE)"

Transkript

1 Regionstyrelsen Mats Petersson Enhetschef YTTRANDE Datum Dnr (13) Näringsdepartementet Stockholm UTKAST Remiss. Förslag till nationell plan för transportsystemet (Dnr N2013/2942/TE) har beretts möjlighet att lämna synpunkter på ovan rubricerad remiss. Med anledning av detta vill framföra följande. Sammanfattning Trafikverket redovisar i sitt förslag många viktiga åtgärder som är nödvändiga för att upprätthålla tillgängligheten och skapa förutsättningar för utveckling och omställning av transportssystemet. delar i allt väsentligt de prioriteringar som redovisas i förslaget, men vill att förslaget kompletteras och att vissa strategiska utredningsarbeten initieras. Planförslaget innehåller satsningar på drift, underhåll och effektivare utnyttjande av befintlig infrastruktur. Detta är bra och nödvändigt för att kunna upprätthålla bra kvalitet i trafiken i Skåne. Trafikverket redovisar, både i remissmaterialet och den tidigare Kapacitetsutredningen, analyser och slutsatser kring många för Skåne och Sverige viktiga utmaningar. Bland planförslagets åtgärder saknas dock tillräckliga framtidsinriktade satsningar för att möjligöra effektiv och hållbar arbetspendling i miljonstaden Skåne och samtidigt ta hand om växande internationella godsflöden. För att klara detta måste förslaget kompletteras med betydande investeringar på Södra stambanan, Västkustbanan, mindre kapacitetsåtgärder genom mötesplatser, trimning, ombyggnader av stationer Macintosh HD:Users:isaolsson:Dropbox: SÖSK :024 Gemensamma Inspel: SÖSK Yttrande, Regionstyrelsen docx Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Skånehuset, J A Hedlunds väg Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (13) mm samt omställning av transportsystemet främst genom infrastrukturåtgärder för ny kollektivtrafik. Trafikverkets material innehåller inga satsningar som på allvar ställer om transportssystemet mot klimatneutralitet. Det är anmärkningsvärt att det inte sker i ett så omfattande transportpolitiskt underlag, även om detta motiveras av de avgränsningar som följer av planeringsdirektiven. Sammantaget är det avsevärd skillnad mellan det förslag presenterat, och som de skånska kommunerna och är beredda att medfinansiera, och remissmaterialet. Trafikverkets förslag innebär att andra delar av landet prioriteras när det gäller utvecklingen av transportsystemet, trots att många för landet viktiga utmaningar finns i tranportsystemet i Sydsverige och Öresundsregionen. Vi föreslår att regeringen initierar utrednings- och utvecklingsarbeten kring transporterna i Öresundsregionen med bl a en fast HH-förbindelse samt av det framtida stomjärnvägsnätet mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. har tillsammans med de skånska kommunerna föreslagit ett samlat Skånepaket. Det är en besvikelse att något sådant förslag inte ingår i remissmaterialet. Vi föreslår att regeringen uppdrar åt Trafikverket att i samarbete med och de skånska kommunerna återkomma till regeringen med ett förslag till inriktning och finansiering av en samlad överenskommelse för att möta de utmaningar som Skånes infrastruktur och transportsystem långsiktigt står inför Inledning lämnar yttrandet som samordningsansvarig för regionalt tillväxtarbete i Skåne, planupprättare av länsplanen för regional transportinfrastruktur och som ansvarig för den regionala kollektivtrafiken. Yttrandet bygger på dialog med kommunerna, näringslivet och andra intressenter i regionen under den genomförda åtgärdsplaneringen. Transportsystemet i Skåne har stor betydelse för Sveriges transportförsörjning och utveckling. För näringslivet är pålitliga, effektiva och hållbara transporter till våra viktigaste exportmarknader avgörande för konkurrenskraften. Som gränsregion hanterar Skåne en stor del av de svenska företagens transporter till och från utlandet. Transittrafiken är mycket omfattande och väntas öka kraftigt. Regionens strategiska betydelse framgår tydligt genom den europeiska transportpolitiken med bl a de beslut som nu är på väg om de för Europa viktigaste transportnäten. Den faktiska utvecklingen av transporterna, näringslivets investeringar, kommunernas utvecklingsarbeten, förberedelserna för en fast förbindelse mellan Danmark och Tyskland understryker denna bild.

3 Datum (13) Väl fungerande storstadsområden är en förutsättning för en bra ekonomisk utveckling. Då måste infrastrukturen fungera, i städerna och i deras omland. Fortsatta förbättringar av infrastruktur och kollektivtrafik inom storstadsområdena är nödvändiga. Men det räcker inte. I ett internationellt perspektiv är Sveriges storstäder var för sig små och för att skapa bästa möjliga tillväxtförutsättningar krävs att Stockholm/Mälardalen, Göteborg och Malmö/Öresundsregionen knyts samman med snabba, tillförlitliga och miljövänliga resmöjligheter. Förutsättningarna för tillväxt och utveckling i Skåne är i många avseenden goda. Befolkningen ökar. Fram till 2020 väntas Skåne öka med drygt invånare. De funktionella arbetsmarknadsområdena vidgas och integreras. Omfattande investeringar pågår och planeras i de internationella forskningsanläggningarna Max IV och ESS i Lund. Närheten och tillgängligheten till Köpenhamn, Kastrups flygplats och de viktiga marknaderna i Tyskland, Polen och övriga Kontinentaleuropa är en specifik förutsättning. En analys som genomförts av OECD 2012 visar dock att regionen underpresterar och bl a har låg sysselsättningsgrad och låg produktivitet. Insatser som ger fler tillgänglighet till en större arbetsmarknad och som underlättar matchning på arbetsmarknaden är mycket viktiga. Skånes bidrag till landets BNP skulle öka med ca 40 miljarder per år om sysselsättningen och produktiviteten kommer upp i samma nivå som genomsnittet för Sverige. Skåne är idag en sammanhållen storstadsregion. Regionens flerkärniga struktur med flera mindre och några större centralorter är en tillgång men ställer samtidigt specifika krav på transportsystemet. Det ger stora valmöjligheter att bo, arbeta och driva verksamhet i Skåne. Detta förutsätter dock bättre kvalitet och kapacitet i kollektivtrafiken men också utbyggnad av ny tågtrafik, högklassig busstrafik och spårvagnar. I många av de skånska kommunerna pågår ett aktivt arbete med att utveckla hållbara städer, byggt på miljövänliga och ytsnåla trafiklösningar och attraktiva stadskärnor. Tillgängligheten med kollektivtrafik, gång och cykel står i förgrunden. Kapacitetsutredningen har pekat på betydande brister i transportsystemet. Skåne kännetecknas redan idag av kapacitetsproblem i järnvägsnätet. Trafikverkets bedömningar pekar på kraftigt ökande transporter i och genom Skåne. s inriktning för utbyggnad av kollektivtrafiken med bl a fördubblat resande fram till 2020, bygger på effektivisering och komplettering av den befintliga infrastrukturen men förutsätter också ökad kapacitet för tågtågtrafiken och kollektivtrafiken i städerna.

4 Datum (13) Aktiv samverkan i det nya planeringssystemet Det är bra att Trafikverkets förslag i många delar trycker på samverkan mellan olika intressenter. Tillgänglighet, infrastruktur och omställning mot ett hållbart transportsystem ingår som en mycket viktig del i samhällsbyggandet. De statliga insatserna och samspelet mellan stat, kommun och region är viktiga inte bara för nationella transportpolitiska mål utan också för utvecklingen och trafikförsörjningen lokalt och regionalt. Genom 4-stegsprincipen och utvecklingen av åtgärdsvalsprocessen ges stor betoning på åtgärder som kommuner och region ansvarar för. Detta är positivt och ökar ansvaret och betydelsen av ett aktivt arbete i det lokala och regionala planeringssammahanget kring bebyggelseutveckling, kollektivtrafik, finansiering mm. Den nya uppbyggnaden av den långsiktiga planen med ett mera successivt beslutsfattande från statens sida bör innefatta en aktiv dialog och samordning med kommuner och region under genomförandeperioden. Den genomförda åtgärdsplaneringen har innefattat omfattande dialoger. Trafikverkets förslag bygger till del på planer och strategier som Region Skåne och de skånska kommunerna tagit fram och beslutat om. Samarbetet under åtgärdsplaneringen har fungerat bra. Den stora vikt som getts till nationella utredningar, särskilt Kapacitetsutredningen, och riksdagens och regeringens långtgående direktiv har dock gett ett större fokus till det nationella beslutssammanhanget och mindre åt det regionala och lokala än i föregående planeringsomgång. Som del i åtgärdsplaneringen har upprättat förslag till regional plan. Detta har skett integrerat med att den samlade prioriteringen för Skåne tydliggjorts. Ambitionen har varit att på bästa sätt samordna nationell och regional plan. Vissa projekt är funktionellt sammanhängande i de båda planerna och är tidsmässigt samordnade. Den skånska länsplanen innehåller också betydande medel för samfinansiering av nationella projekt, avseende investeringar i järnvägar. Viss ytterligare samordning behövs i den slutliga beredningen av planerna., Trafikverket och berörda kommuner har tillsammans redovisat förslag till delad finansiering för ett antal statliga projekt. Det har skett i form av avsiktsförklaringar. På detta sätt har tidigare överenskommelser kompletterats med 9 nya sam- och medfinansieringsprojekt. En ram på 500 Mkr har också avsatts i förslaget till länsplan för samfinansiering av nationella projekt. Förslagets huvudinriktning

5 Datum (13) Remissmaterialet är omfattande men ändå tillgängligt redovisat. I texterna finns många bra analyser och beskrivningar. Trafikverkets förslag har ett starkt fokus på att vårda den befintliga infrastrukturen och att använda den mer effektivt. De analysunderlag som presenteras har också fokus på dessa frågor. Det är utan tvekan angeläget att skicket på infrastrukturen förbättras. Det gäller särskilt för järnvägsystemet. Kollektivtrafiken i Skåne och Sydsverige har utvecklats kraftigt, inte minst genom utökad regional tågtrafik. Det har skett genom nya fordon, tätare trafik, att nya stationer har öppnats på befintliga banor och i några fall genom nya bandelar och stationer. Efterfrågan från resenärerna fortsätter att öka i snabb takt. Det är tydligt att infrastrukturen redan i dagens situation är otillräcklig. Betydande kapacitetsutbyggnader måste ske. Men det behövs åtgärder även på kortare sikt. Det är därför bra att Trafikverkets förslag innehåller satsningar på förstärkt underhåll och insatser för effektivare trafikledning. Inte minst det senaste halvårets återkommande infrastrukturfel och försämrade punktlighet i Skåne visar att behovet av kraftfulla reinvesteringar och underhållsåtgärder är mycket stort. Förslaget innehåller få satsningar på de mera långsiktiga framtidsfrågorna. Trafikverket anser att samhällsutvecklingen i våra städer är helt avgörande för resandeutvecklingen och i förlängningen för Sveriges möjligheter att bli fossiloberoende och klimatneutral. Man pekar också på kollektivtrafikbranschens gemensamma ambition att på sikt fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel och att det finns en potential att lösa dagens kapacitetsproblem på vägar och järnvägar genom satsningar på kollektivtrafik. Till denna beskrivning kan läggas att kollektivtrafikutbudet i Skåne har utvecklats mycket snabbt och kollektivtresandet i Skåne har fördubblats de senaste 10 åren. Detta har dock skett från en låg nivå jämfört med förhållandena i många andra storstäder t ex Stockholmsregionen. Det skånska Trafikförsörjningsprogrammet har som mål att fördubbla resandet med kollektivtrafik ännu en gång fram till En konsekvens av Trafikverkets egen beskrivning borde vara en mera kraftfull satsning på infrastrukturen och dess användning för kollektivtrafik. De förslag till åtgärder som Trafikverket redovisar är otillräckliga för att möta de satsningar som och de skånska kommunerna vill göra på utvecklad kollektivtrafik. Det gäller såväl trafiken i städerna som den regionsammanbindande kollektivtrafiken. Trafikverket förväntar att Öresundsregionen, Skandinaviens största storstadsregion, kommer att få en kraftfull utveckling när det gäller såväl gods- som persontransporter. Regionen är en av de funktionella arbetsmarknadsregioner som vidgas över landets gränser. Fehmarn

6 Datum (13) Bältförbindelsen bedöms komma att öka både väg- och järnvägstrafiken i och genom Öresundsregionen. Enligt Trafikverket kommer den fasta förbindelsen över Fehmarn Bält att medföra bättre förutsättningar för den långväga järnvägstrafiken. Den positiva effekten för svenskt näringsliv kommer att bli betydande. Man bedömer också att åtgärder kommer att krävas i det omgivande transportsystemet för att skapa optimal nytta av förbindelsen och möjligen även en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Trafikverkets slutsatser kring Öresundregionen och Fehmarn Bältförbindelsen, pekar tydligt på att ett aktivt arbete bör komma till stånd. Det handlar om att tydliggöra och förbereda de insatser som behövs för att klara de ökande handelsströmmarna och för att ta tillvara förbättrade transportmöjligheter mot Tyskland och övriga Västeuropa. Det är viktigt att se på både möjligheterna att utnyttja och komplettera befintliga förbindelser och på tillkommande fasta förbindeler. Planen bör innehålla medel både för utredning och genomförande av åtgärder. Fehmarn Bältförbindelsen väntas stå klar redan 2021 och ledtiderna för stora infrastrukturprojekt är mycket långa. Trafikverket konstaterar att det genom södra Sverige passerar en betydande del av näringslivets transporter och med stor andel transittrafik till flera av landets viktigaste exportmarknader. Flera stråk genom Skåne samt hamnarna i Malmö och Trelleborg ingår i det förslagna framtida TEN-Tstomnätet. En av EU Kommissionens nio utpekade järnvägskorridorer för gods - Stockholm-Palermo - via Malmö, Köpenhamn och Hamburg passerar genom Öresundsregionen. Godstransporterna kommer generellt sett att öka kraftigt enligt Trafikverkets prognoser. Till detta kan läggas att de skånska hamnarna har genomfört och planerar för stora ytterligare stora investeringar. Copenhagen Malmö Port har exempelvis investerat mer än en miljard kronor i Norra Hamnen i Malmö och förbereder ytterligare insatser i infrastrukturen i hamnen. Godsströmmarna mot handelspartners i Östeuropa kommer enligt Trafikverket att öka dramatiskt. Betydande delar av dessa flöden går via hamnarna på den skånska Sydkusten och i Blekinge. Trafikverkets beskrivning pekar tydligt på att de långväga godsflödena genom Skåne och de skånska hamnarna kommer att öka kraftigt och på dessa transporters betydelse för landet. Planförslaget innehåller vissa satsningar för att möta detta, främst på Godsstråket genom Skåne. För att klara kvaliteten och kapaciteten för både person- och godstransporter behövs dock ytterligare utbyggnader i huvudstråken och i anslutning till de skånska hamnarna.

7 Datum (13) s slutsats av analyserna från Trafikverket blir därför att mer inversteringar måste göras för att möta de ökande godsflödena och den allt viktigare arbetspendlingen. Särskilt viktiga åtgärder är då att förstärka kapaciteten på huvudstråken och i anslutning till de stora städerna. En snabbare utbyggnad än vad som föreslagits bör ske av framför allt Södra stambanan och Västkustbanan. Viktiga kapacitetstillskott kan erhållas genom kompletteringar med mötesplatser på enkelspåriga banor, plattformsförlängning och trimning i järnvägssystemet. Det är också viktigt att tillgängligheten för godstransporterna på järnväg via Öresundsbron säkerställs genom erforderlig miljöanpassning. Sammantaget innehåller dock remissmaterialet väldigt få förslag till satsningar på de mera långsiktiga framtidsfrågorna. Särskilt viktiga frågor där det saknas tillräckliga insatser är de internationella transporterna en integrerad arbetsmarknad i Öresundsregionen infrastrukturutveckling för att möta s och de skånska kommunernas planer med kollektivtrafik i städerna och den regionala trafiken tillgängligheten med snabb tågtrafik mellan landets storstadsregioner omställning av transportsystemet mot klimatmålen. och de skånska kommunerna har i brev till regeringen föreslagit ett gemensamt arbete med staten kring ett samlat Skånepaket för hållbara transportlösningar. Vissa förberedelser för en sådan lösning har gjorts i regionen. Tyvärr har inte regeringen eller Trafikverket mött upp mot detta förslag. Det planförslag som nu presenteras innebär att sammanhållna och viktiga kraftsamlingar sker i Stockholms- och Göteborgsområdena, men att Skåne behandlas på traditionellt sätt och att insatserna jämfört med de andra storstadsregionerna blir mycket begränsade. föreslår att regeringen i samband med sitt ställningstagande våren 2014 till den Nationella planen för transportsystemet uppdrar åt Trafikverket att i samarbete med och de skånska kommunerna återkomma till regeringen med ett förslag till inriktning och finansiering av en samlad överenskommelse för att möta de utmaningar som Skånes infrastruktur och transportsystem långsiktigt står inför. Prioriterade åtgärder har tillsammans med de skånska kommunerna tagit fram ett förslag till samlad prioritering. Den bygger på att Skånes transportsystem är viktigt för Sverige och att insatser för effektivare arbetspendling och effektivare internationella godstransporter prioriteras. Föreslagna insatser i

8 Datum (13) infrastrukturen åtföljs av satsningar på utbyggd kollektivtrafik, insatser i de kommunala näten och att planeringen av bebyggelse och transporter följs åt. Åtgärderna kan finansieras av nationell plan, regional plan, kommunal och regional medfinansiering. Kostnaden beräknas till 36.5 miljarder dvs 13% av den planeringsram riksdagen angivit för utveckling av transportsystemet. Delar av detta kan finansieras genom kommunal medfinansiering. Genomförandet bygger också på att gör ett kraftigt åtagande i driften av kollektivtrafiken. De föreslagna insatserna är etablerade i den kommunala samhällsplaneringen och i s Trafikförsörjningsprogram. Många projekt har funnits i planeringen under lång tid, men det finns också några satsningar som inte prövats i tidigare planeringsomgångar bl a utbyggnad av superbussar och en start på spårvagnstrafik i Skåne. Genomförandet av insatserna bygger på ett närmare partnerskap mellan stat, region och kommuner. Innehållet i det föreslagna paketet redovisas i bilaga. De åtgärder som ingår i Trafikverkets förslag till plan är också högt prioriterade av. Däremot är volymen i förslaget väldigt låg och utbyggnadstakten långsam. En översiktlig bedömning pekar mot att åtgärder för endast ca 20 miljarder, av de 36.5 som föreslagits av Region Skåne, ingår i planförslaget. Detta är anmärkningsvärt bl a mot bakgrund av att regeringen, liksom, vill prioritera effektiv arbetspendling och effektiva långaväga godstransporter områden där det finns särskilt stora utmaningar i Skåne. De viktigaste insatserna som saknas i förslaget är mera kraftfulla satsningar på huvudstråken Södra stambanan och Västkustbanan, järnvägsinvesteringar för att etablera ny tågtrafik och tydligare satsningar på städernas kollektivtrafik och regionala superbussar. En jämförelse mellan Trafikverkets och s förslag redovisas i bilaga. Sammanfattningsvis bör följande åtgärder tillföras till Trafikverkets förslag. Södra stambanan, utbyggnad av förbigångsspår och partiella 4-spår på sträckan Lund-Hässleholm, aviserad utredning bör kompletteras med att investeringsmedel avsätts för genomförande i den tidigare delen av planperioden. Västkustbanan. Föreslagen utbyggnad kompletteras med utredningsarbete och att genomförande påbörjas på den återstående enkelspårsdelen Helsingborg C - Maria Spårväg Lund C-LTH-ESS. Aviserad utredning om finansiering och samhällsekonomi bör genomföras snarast och en finansieringslösning tas in i den fastställda planen. Mötesspår på enkelspåriga banor: Marieholmsbanan, Österlenbanan, Trelleborgsbanan och Skånebanan. Kapacitetsutbyggnad på Ramlösa station. Redovisad hantering av sträckan Kristianstad-Hässleholm är

9 Datum (13) otillräcklig, bör kompletteras för ett snabbare genomförandeav kapacitetsåtgärder. Superbussar. Sammanhållet utvecklingsprogram med samfinansiering av regional och nationell plan samt kommunal finansiering. Lommabanan. Det bör tydliggöras hur utbyggnaden för persontrafik kan ske och hur finansieringen ska ske. Stationsombyggnader: Lund, Hässleholm, Eslöv Kapacitets- och trimningspaket i järnvägssystemet med bl a förlängningar av plattformar. Paketet bör namnges i planen. E22, delen Fjälkinge-Gualöv Malmö godsbangård, anslutning till Malmö hamn Kollektivtrafiksatsningar i Malmö och Helsingborg. Samlade åtgärdsprogram bör tas fram. Genomförande genom nationell plan regional plan och kommunal medfinansiering och regionalt finansierad trafik. Persontrafik på Kontinentalbanan startas i början av planperioden. Hässleholm C, kapacitetsåtgärder Simrishamnsbanan, utbyggnad för persontrafik på sträckan Malmö- Dalby, som en första etapp För att skapa ekonomiskt utrymme för satsningarna ovan kan det bli nödvändigt med vissa omprioriteringar och senareläggningar. Exempelvis kan en senareläggning några år av ERTMS kan vara rimligt med tanke på de omfattande driftproblem införandet av detta system inneburit på Bottniabanan. Det är viktigt att införandet i stor skala inte genomförs förrän alla inkörningsproblem är övervunna. De negativa konsekvenserna kan annars bli stora, eftersom Skåne har 50 gånger fler regionala tågresor än de fyra nordligaste länen tillsammans, vilka drabbats av Bottniabanans driftstörningar. Strategiska utredningsarbeten och demonstration Transportsystemet i Öresundsregionen är av avgörande betydelse för Sveriges utrikeshandel och för att den gränsöverskridande arbetsmarknaden ska kunna utvecklas. Viktiga nya förutsättningar kommer till genom utbyggnaden av Fehmarn Bält och EU:s prioriteringar av europeiska stråk. Det är nödvändigt att de nationella svenska och danska organen aktivt förbereder hur dessa utmaningar ska mötas. Sådana initiativ bör tas så snart som möjligt och innefatta såväl åtgärder i den befintliga infrastrukturen och dess användning som närmare utredning av en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör och därefter utbyggd spårkapacitet Malmö- Köpenhamn. är beredd att medverka i sådana utvecklingsarbeten.

10 Datum (13) En långsiktig utmaning som måste adresseras är behovet av utbyggd kapacitet inom den nordiska triangeln och mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Ett förslag behöver tas fram till hur en kontinuerlig utbyggnad av ett nytt stambanesystem kan ske. Regeringen pekar på utbyggnaderna av Ostlänken och avsnittet Göteborg-Borås som delar i en ny stambana. Det är ett mycket starkt intresse att även södra Sverige och Öresundsregionen binds samman med Stockholmsregionen och Göteborgsregionen genom snabb interregional persontågstrafik. Med tanke på de kapacitetsbrister som kan förutses relativt snart på Södra stambanan norr om Lund är det angeläget att tydliggöra hur ytterligare kapacitet i denna del kan tillskapas och hur sådana åtgärder samordnas med utbyggnaden av en ny stambana. En eventuell utbyggnad av Sydostlänken bör analyseras närmare vad avser, trafikfunktion, framtida efterfrågan och nyttoeffekter. har för avsikt att utveckla ett nytt trafikkoncept med superbussar, såväl i regional trafik som i stadsbusstrafik. En satsning på sådan trafik kan bygga på medel som avsatts i förslaget till ny länsplan, kommunala medel och regionala medel för fordon och trafik. Vi föreslår att ett utvecklingsprogram läggs fast där medel avsätts även i den nationella planen och där även demonstrationsprojekt tillsammans med näringslivet kan ingå. Synpunkter på miljökonsekvensbeskrivning Trafikverket har tagit fram en ambitiös metod för miljöbedömningar och utarbetet en separat redovisad miljökonsekvensbeskrivning. Beskrivningen utgår bl a från fokusområdena klimat, hälsa och landskap. Beskrivningen är ambitiös, men avgränsning och struktur gör det inte helt lätt att överblicka de viktiga konsekvenserna. En jämförelse görs med ett referensalternativ vilket innefattar åtgärder i den gällande planen dvs fram till 2021, medan planförslagets konsekvenser då endast avser de åtgärder som tillkommer därutöver. Trafikverket konstaterar också att många av de åtgärder som är möjliga för att begränsa transportsystemets klimatpåverkan ligger utanför den nationella planen. Som underlag för de omfattande beslut som ska tas om den nationella planen och om ramar för regionala planer vore det önskvärt med en redovisning av planens effekter som helhet. En slutsats från Trafikverkets redovisningar är att planförslaget i flera avseenden leder åt fel håll eller ger begränsade bidrag till miljömålen. Detta

11 Datum (13) förhållande, och möjligheterna att få till stånd en annan utveckling, behandlas i mycket begränsad omfattning i planförslaget. Pia Kinhult Ordförande Jonas Rastad Regiondirektör

12 Datum (13) Bilaga

13 Datum (13)

DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013

DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013 hela DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013 Trängseln i Skåne hotar tillväxten! enom det geografiska läget spelar den skånska infrastrukturen en viktig roll, bland annat som del i en transitregion

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Presentation den 14 november 2013 vid Spårvagnsstädernas höstmöte. Gösta Ahlberg

Presentation den 14 november 2013 vid Spårvagnsstädernas höstmöte. Gösta Ahlberg Presentation den 14 november 2013 vid Spårvagnsstädernas höstmöte Gösta Ahlberg Presentation den 14 november 2013 vid Spårvagnsstädernas höstmöte Utfall för objekt i Sverige förslaget Om processen för

Läs mer

Storstadspaket för infrastruktur i Skåne

Storstadspaket för infrastruktur i Skåne Storstadspaket för infrastruktur i Skåne MalmöLundregionens elva kommuner har en gemensam syn på de mest prioriterade infrastruktursatsningarna i Skåne. Med anledning av Region Skånes arbete med ett paket

Läs mer

Diskussionsunderlag. Positionspapper om infrastruktur: Skåne påverkar hela Sverige

Diskussionsunderlag. Positionspapper om infrastruktur: Skåne påverkar hela Sverige Arbetsmaterial 2012-10-10 1 Diskussionsunderlag Positionspapper om infrastruktur: Skåne påverkar hela Sverige Förord Planerna för utveckling och skötsel av transportinfrastrukturen i Sverige är nu under

Läs mer

Yttrande avseende Nationell plan för transportsystemet för perioden

Yttrande avseende Nationell plan för transportsystemet för perioden TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (7) Kommunledningskontoret 2017-11-06 Avdelningen för tillväxt och hållbar utveckling Patrik Möller 044-135178 patrik.moller@kristianstad.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Yttrande avseende

Läs mer

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 SAMMANFATTNING Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 Skåne del av en växande storstadsregion Skåne är idag en del av Öresundsregionens 3,7 miljoner invånare. För att möta morgondagens

Läs mer

SKANE PAVERK AR SVERIGE. hela

SKANE PAVERK AR SVERIGE. hela SKANE PAVERK AR SVERIGE hela STORA UTMANI NGARFO RSKANE Skåne är en storstadsregion vars invånare ser kommunikationer och trafik som den näst efter sjukvården viktigaste regionala frågan enligt SOM-institutet.

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne

SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE. Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne SCENARIOANALYS FÖR JÄRNVÄGEN I SKÅNE Sammanfattning av SWECOs rapport på uppdrag av Region Skåne 1 Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt transportsystem är en förutsättning för hållbar tillväxt där regional tillgänglighet påverkar arbetsmarknad,

Läs mer

Infrastruktur för framtiden

Infrastruktur för framtiden Foto: Mostphotos Infrastruktur för framtiden Innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling Prop. 2016/17:21 Anna Johansson Isabella Lövin Ny nationell plan 2018 2029 Regeringsuppdrag

Läs mer

Diskussionsunderlag Utmaningar och förslag till samarbeten

Diskussionsunderlag Utmaningar och förslag till samarbeten Diskussionsunderlag Utmaningar och förslag till samarbeten Vad säger OECD territorial reviews Vilket fokus har regionerna i pågående infrastrukturplanering Motiv och svårigheter vid utvecklad samverkan

Läs mer

Sverigeförhandlingen slutredovisar sitt uppdrag till regeringen sista december 2017

Sverigeförhandlingen slutredovisar sitt uppdrag till regeringen sista december 2017 Infrastruktur Christina Mattisson Ordförande Infrastrukturutskottet Styrelsemöte 2017 09 20 Systemanalys 2015 kompletterad 2016 Positionspapper 2016 Prioriteringar 2017 1 Vilka aktiviteter har genomförts

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2521. Infrastruktur i Skåne. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Enskild motion

Motion till riksdagen 2015/16:2521. Infrastruktur i Skåne. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2521 av Boriana Åberg m.fl. (M) Infrastruktur i Skåne Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att

Läs mer

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen M1785 Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1420 av Boriana Åberg m.fl. (M) Skånes infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs

Läs mer

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet Rasmus L Persson, 0322-600 658 rasmus.persson@vargarda.se YTTRANDE 1(5) Er referens N2017/05430/TIF Regeringskansliet Näringsdepartementet 105 33 Stockholm n.regestrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-16 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Överenskommelse om utbyggnad

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram för Blekinge Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur

Trafikförsörjningsprogram för Blekinge Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur Trafikförsörjningsprogram för Blekinge 2016-2019 Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur Sverige behöver rusta sin infrastrukt För att göra transporter till och från svenska företag

Läs mer

Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen , ert dnr N2015/4305/TIF

Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen , ert dnr N2015/4305/TIF YTTRANDE 1(6) Regionledningskontoret Näringsdepartementet, 103 33 STOCKHOLM n.registrator@regeringskansliet.se Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029, ert dnr

Läs mer

Skåne år 2030 är öppet. Öppet i sinnet, öppet för alla och med ett öppet landskap. Vi välkomnar nya människor och nya influenser med öppna armar.

Skåne år 2030 är öppet. Öppet i sinnet, öppet för alla och med ett öppet landskap. Vi välkomnar nya människor och nya influenser med öppna armar. Skåne år 2030 är öppet. Öppet i sinnet, öppet för alla och med ett öppet landskap. Vi välkomnar nya människor och nya influenser med öppna armar. Vi är porten till Sverige och ut i världen. Skåne ska dra

Läs mer

Överenskommelse Skånebanan

Överenskommelse Skånebanan TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2017-02-08 KLK 2017/83-1 Handläggare Utvecklingsstrateg James Heathcote Tillväxtavdelningen 0451-26 83 54 James.heathcote@hassleholm.se KSAU Överenskommelse Skånebanan

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Kompl. med bilder Uppdrag och utgångspunkter Transportpolitiska mål, infrastrukturproposition och direktiv

Läs mer

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne

Transportstrategi för Skåne. Emelie Petersson Region Skåne Transportstrategi för Skåne Emelie Petersson Region Skåne Region Skånes organisation Uppdrag att främja hälsa, hållbarhet och tillväxt. En politiskt styrd organisation med ansvar för: Hälso- och sjukvård

Läs mer

bilaga 1 sidan 5 (av 19)

bilaga 1 sidan 5 (av 19) sidan 1 (av 19) sidan 2 (av 19) sidan 3 (av 19) sidan 4 (av 19) sidan 5 (av 19) sidan 6 (av 19) sidan 7 (av 19) sidan 8 (av 19) sidan 9 (av 19) sidan 10 (av 19) sidan 11 (av 19) sidan 12 (av 19) sidan

Läs mer

JÄRNVÄGS- INVESTERINGAR

JÄRNVÄGS- INVESTERINGAR JÄRNVÄGS- INVESTERINGAR Rolf Haraldsson Strategisk planerare, projektledare Joel Sultan Nationell planerare Från ägarens mål till genomförande Transportpolitiska mål Inriktnings-planering Infrastrukturproposition

Läs mer

Remissvar angående Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet

Remissvar angående Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet Sverigeförhandlingen N2014:04 2017-09-21 Remissvar angående Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2018 2029 BAKGRUND Regeringen gav den 23 mars 2017 Trafikverket i uppdrag att

Läs mer

DEL 2 AV 3: GODSTRAFIK I SKÅNE MAJ 2013

DEL 2 AV 3: GODSTRAFIK I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 2 AV 3: GODSTRAFIK I SKÅNE MAJ 2013 Mer än en miljon lastbilar passerar varje år Skåne på väg till och från andra destinationer - det blir tretton fordon i bredd genom hela Sverige. enom Skåne

Läs mer

BYGGSTART SKÅNE INFRASTRUKTUR FÖR SVERIGES UTVECKLING

BYGGSTART SKÅNE INFRASTRUKTUR FÖR SVERIGES UTVECKLING BYGGSTART SKÅNE INFRASTRUKTUR FÖR SVERIGES UTVECKLING EN SATSNING PÅ SKÅNE ÄR EN SATSNING PÅ SVERIGE I slutet av mars 2017 fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag på ny nationell

Läs mer

Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 1(8) Till Diarienr: N2013/2942/TE Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag: Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Regionförbundet och Landstinget i Jönköpings

Läs mer

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR UTKAST 2017-01-20 SYDSVENSKA PRIORITERINGAR UTIFRÅN POSITIONSPAPPRET ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2017 1 SYDSVENSKA PRIORITERINGAR

Läs mer

Infrastruktur i Skåne

Infrastruktur i Skåne Enskild motion Motion till riksdagen 2017/18:3050 av Tobias Billström m.fl. (M) Infrastruktur i Skåne Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Påverkan av Nationell Plan (NP) Södra stambanan. Möte stambanan.com

Påverkan av Nationell Plan (NP) Södra stambanan. Möte stambanan.com Påverkan av Nationell Plan (NP) 2018-2029 Södra stambanan Möte stambanan.com 2018-10-26 Agenda Investeringar järnväg NP 2018-2029 Sydsverige Brister (Trafikverket) Utveckling höghastighetsbanan Vad tänker

Läs mer

Trafikverket och spårväg

Trafikverket och spårväg Spårvagnsstädernas årsmöte 2014 i Lund Trafikverket och spårväg Lennart Andersson Trafikverket och spårväg Trafikverkets svar (I) Regeringen bör i sin instruktion ge Trafikverket erforderliga resurser

Läs mer

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR SYDSVENSKA PRIORITERINGAR UTIFRÅN POSITIONSPAPPRET ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2017 1 SYDSVENSKA PRIORITERINGAR Vi sex regioner i

Läs mer

Översiktsplan för Borås

Översiktsplan för Borås Dnr: 2017-00018 Översiktsplan för Borås Att godkänna förslag till yttrande, daterat 2017-03-15. Att omedelbart justera protokollsparagrafen. Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från

Läs mer

Infrastruktur i Skåne

Infrastruktur i Skåne Enskild motion M1982 Motion till riksdagen 2018/19:1216 av Tobias Billström m.fl. (M) Infrastruktur i Skåne Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE POSITIONSPAPPER INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2016 1 ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Jönköping, Kronoberg, Kalmar,

Läs mer

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Stärka tillgängligheten och binda samman Skåne Satsa på Skånes tillväxtmotorer och regionala kärnor Utveckla möjligheten att bo och verka i hela Skåne

Läs mer

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik Inför planperioden 2018-2029 Syfte Underlag till nationell och regional åtgärdsplanering för planperioden 2018-2029. Gemensam vision

Läs mer

Genomgång av Nationell plan. Region syd TMALL 0141 Presentation v 1.0

Genomgång av Nationell plan. Region syd TMALL 0141 Presentation v 1.0 Genomgång av Nationell plan Region syd TMALL 0141 Presentation v 1.0 2018-09-28 Nationell planering för region syd Agenda Modernt, effektivt och hållbart transportsystem Uppdrag och utgångspunkter Förändringar

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-25 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avtal för höghastighetsjärnväg

Läs mer

Infrastruktur för framtiden innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling 2016/17:21. Kort sammanfattning

Infrastruktur för framtiden innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling 2016/17:21. Kort sammanfattning TMALL 0141 Presentation v 1.0 Infrastrukturproposition Infrastruktur för framtiden innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling 2016/17:21 Kort sammanfattning Direktiv för åtgärdsplaneringen

Läs mer

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter Magnus Hedin, Go Ahead Nordic (trafikdirektör Skånetrafiken 2008-2011) Anders Jönsson, Region Skåne Den danske banekonference 15 maj 2017, Köpenhamn, Danmark Innovation och ökat resande skånska innitiativ

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-10 Dnr 1500318 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Malmöpendeln och avtal om Malmöringen

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10

Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10 Kommittédirektiv 2014:106 Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder för bostäder o... Sida 1 av 10 Startsidan / Dokument & lagar / Utredningar / Kommittédirektiv / Utbyggnad av nya stambanor samt åtgärder

Läs mer

Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25

Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25 Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25 Syftet med propositionen Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem är att skapa förutsättningar för ett kapacitetsstarkt,

Läs mer

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder Datum Diarienummer 2012-03-21 RS120115 Regionkontoret Josefin Selander Avdelningschef, infrastruktur 035-17 98 25 Trafikverket Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande

Läs mer

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen STÄLLNINGSTAGANDE 2019-03-15 Vårt ärendenr: 1 (5) Sektionen för infrastruktur och fastigheter Emma Ström Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen Sammanfattning SKL anser att anslagen

Läs mer

Näringsdepartementet. Ärendet

Näringsdepartementet. Ärendet Näringsdepartementet Ärendet Regeringen beslutade i december 2012 att ge Trafikverket i uppdrag att ta fram förslag till nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet för perioden

Läs mer

Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för

Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för N2015/4305/TIF 2016-02-24 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för 2018-2029 Länsplaneupprättare och kollektivtrafikmyndigheter

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Christina Mattisson Ordförande Infrastrukturutskottet 2017 10 19 Lägesrapport från infrastrukturutskottet för representantskapet 19 oktober 2017 utskottet Christina Mattisson

Läs mer

Regional infrastrukturplan Förslag till justeringar. Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017

Regional infrastrukturplan Förslag till justeringar. Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017 Regional infrastrukturplan 2018-2029 Förslag till justeringar Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017 Förslag till justeringar Tydliggöra vad vi menar med hållbarhet Komplettera diagram och kartor för ökad

Läs mer

MalmöLundregionen - fakta

MalmöLundregionen - fakta MalmöLundregionen - fakta MalmöLundregionen är ett strategiskt samarbete mellan Burlöv, Eslöv, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge. Halva Skånes befolkning

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 Älmhult Markaryd Vittsjö Osby Killeberg Bjärnum Hästveda Perstorp Tyringe Sösdala Vinslöv Önnestad Kristianstad Fjälkinge Bromölla Sölvesborg Tjörnarp Höör NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM

Läs mer

Mats Petersson

Mats Petersson Mats Petersson 2008-10-10 Process Inriktningsdialog 2007 Etablerade samverkansformer - region, verk, kommuner mfl Politiska överläggningar region-kommuner Prioriteringar från Sydsvenska Industri- och Handelskammaren

Läs mer

Remiss Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet , Dnr 00546/2017

Remiss Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet , Dnr 00546/2017 Ärendenummer TRV 2017/32405 Ert ärendenummer N2017/05430/TIF Styrelsen Familjen Helsingborg Remiss Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2018-2029, Dnr 00546/2017 Ärendet Sveriges

Läs mer

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet Yttrande 1 (5) Kommunstyrelsen 2017-11-21 Dnr KS 2017-649 Ert Dnr: N2017/05430/TIF Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Yttrande över - Förslag till

Läs mer

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 december 2015

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 december 2015 Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år 2050 Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 4 december 2015 Bakgrund Kollektivtrafikmyndigheten ska i ett trafikförsörjningsprogram

Läs mer

Ett enat Sydsverige skapar ett starkt Sverige

Ett enat Sydsverige skapar ett starkt Sverige Ett enat Sydsverige skapar ett starkt Sverige Christina Mattisson Ordförande Infrastrukturutskottet Regionsamverkan i Sydsverige Skåne Blekinge Kronoberg Kalmar län Jönköpings län Halland Regional utveckling,

Läs mer

Remissvar: Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren

Remissvar: Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren 1(5) Trafikverket TRV2011/17304 Datum Diarienummer 2011-08-30 RS110332 Remissvar: Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren 2012-2021 Region Hallands syn på satsningar på järnvägstrafik

Läs mer

PM Fast HH-förbindelse underlag för praktikfall

PM Fast HH-förbindelse underlag för praktikfall STADSLEDNINGSFÖRVALTNINGEN STRATEGISK SAMHÄLLSUTVECKLING ENHETEN FÖR INFRASTRUKTURPLANERING PM Fast HH-förbindelse underlag för praktikfall En fast förbindelse Helsingborg-Helsingör Projektbeskrivning

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige 2016-01-11 RJL2015/2745 Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö Regionsamverkan Sydsverige Förslag till beslut Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö föreslås besluta Godkänna bilagt förslag till

Läs mer

Remiss Trafikverkets inriktningsunderlag för transportinfrastrukturplanering inför perioden 2018-2029

Remiss Trafikverkets inriktningsunderlag för transportinfrastrukturplanering inför perioden 2018-2029 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum 2016-03-02 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2015-1509 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss Trafikverkets inriktningsunderlag för transportinfrastrukturplanering

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-11-17 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Linnéa Lindemann Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sammanfattning

Läs mer

Koncernkontoret Området för samhällsplanering

Koncernkontoret Området för samhällsplanering Området för samhällsplanering Datum 2015-11-06 Dnr 1500321 1 (6) Sverigeförhandlingen Förtydligande avseende s nyttoanalys till Sverigeförhandlingen Sverigeförhandlingen har den 23 oktober 2015 skickat

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden DAGORDNING Datum 2014-01-31 1 (8) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-02-07 08.30-- Plats: Köpenhamns lufthamn,

Läs mer

En Bättre Sits. Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande

En Bättre Sits. Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande En Bättre Sits Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande Patrik Åhnberg, Länsstyrelsen Stockholm Jenny Lundström (MP), Region Uppsala Monica Johansson (S), Landstinget Sörmland

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden Regionala tillväxtnämnden Lars Brümmer Strateg 044-309 32 03 Lars.Brummer@skane.se YTTRANDE Datum 2012-03-23 Dnr 1200066 1 (10) Trafikverket 781 89 Borlänge Remiss av Trafikverkets kapacitetsutredning

Läs mer

Datum Dnr Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen Therese Andersson Enhetschef 040-675 32 44 therese.m.andersson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-09-19 Dnr 1601227 1 (5) Regionstyrelsen Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar

Läs mer

Svar på remiss om förslag till nationell plan för transportsystemet

Svar på remiss om förslag till nationell plan för transportsystemet Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE Kommunledningskontoret 2017-10-26 Dnr KS 2017/252 Margareta Persson, utredare margareta.persson@hammaro.se 054-51 52 83 Kommunstyrelsen Svar på remiss om förslag till nationell

Läs mer

KARTLÄGGNING OCH ANALYS AV STRÅKUTREDNINGAR AV TRANSPORTSYSTEMET I SKÅNE

KARTLÄGGNING OCH ANALYS AV STRÅKUTREDNINGAR AV TRANSPORTSYSTEMET I SKÅNE KARTLÄGGNING OCH ANALYS AV STRÅKUTREDNINGAR AV TRANSPORTSYSTEMET I SKÅNE Sammanfattning av Sweco Society AB:s rapport Prioritering av stråk utifrån Strategi för ett hållbart transportsystem i Skåne 2050

Läs mer

Hässleholm 18 maj Andreas Åkerblad Chef Samhällsplanering Trafikverket Region Syd

Hässleholm 18 maj Andreas Åkerblad Chef Samhällsplanering Trafikverket Region Syd Hässleholm 18 maj Andreas Åkerblad Chef Samhällsplanering Trafikverket Region Syd Nationella, regionala och kommunala planer- Hur tas planerna fram? Vem ansvarar för vad? Hur prioriteras åtgärderna? osv

Läs mer

Konferens i Stockholm 28 november Göteborg-Oslo. Håkan Persson Enhetschef Strategisk Planering Trafikverket. Kompl. med bilder

Konferens i Stockholm 28 november Göteborg-Oslo. Håkan Persson Enhetschef Strategisk Planering Trafikverket. Kompl. med bilder TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Konferens i Stockholm 28 november Göteborg-Oslo Kompl. med bilder Håkan Persson Enhetschef Strategisk Planering Trafikverket Hur lyfts frågan om gränsöverskridande

Läs mer

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 YTTRANDE N2013/2942/TE 1 (6) Ulrika Nilsson Telefon 010-224 93 19 ulrika.u.nilsson@lansstyrelsen.se Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet

Läs mer

Näringsdepartementet Mäster Samuelsgatan 70 103 33 Stockholm

Näringsdepartementet Mäster Samuelsgatan 70 103 33 Stockholm 2016-03-18 Näringsdepartementet Mäster Samuelsgatan 70 103 33 Stockholm Dnr N2016/00179/TIF Handläggare: Lars Sandberg Utkast: Remissyttrande Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastigjärnvägens finansiering

Läs mer

Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik

Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik Bilaga PLG 47/12 2012-06-13, rev 2012-08-29 (FP, AN och DM) Godsstråket genom Skåne för både persontrafik och godstrafik Kommunerna längs Godsstråket genom Skåne ser stora möjligheter och potential för

Läs mer

Datum Dnr Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen Therese Andersson Enhetschef 040-675 32 44 therese.m.andersson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-23 Dnr 1601227 1 (5) Regionstyrelsen Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28

Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Trafikverkets arbete med Nationell plan 2014-2025 2013-02-28 Jörgen Einarsson Britta Johnson Innehåll Trafikverkets uppdrag Tidplan Ekonomiska ramar Regeringens direktiv Innehåll i nuvarande plan Medfinansiering

Läs mer

16 Positionspapper för Sydsveriges infrastruktur RS150336

16 Positionspapper för Sydsveriges infrastruktur RS150336 16 Positionspapper för Sydsveriges infrastruktur RS150336 Ärende Inom ramen för samarbetet Regionsamverkan Sydsverige har ett gemensamt positionspapper för Sydsveriges infrastruktur tagits fram. Region

Läs mer

Trafikverkets arbete med Nationell Transportplan och ny plan för åren Christian Mineur. Strategisk planering, Trafikverket region Öst

Trafikverkets arbete med Nationell Transportplan och ny plan för åren Christian Mineur. Strategisk planering, Trafikverket region Öst Trafikverkets arbete med Nationell Transportplan och ny plan för åren 2018-2029 Christian Mineur Strategisk planering, Trafikverket region Öst 2 3 Storregionala samband i Stockholm-Öst 4 Pågående projekt

Läs mer

Infrastrukturfrågor. Aktuella projekt

Infrastrukturfrågor. Aktuella projekt www.pwc.com/se Infrastrukturfrågor. Aktuella projekt Höghastighetstågutredningen, HH-tunnel samt ny metroförbindelse Malmö Köpenhamn, Fehmarn bält 2 Höghastighetstågutredningen På nationell nivå : Gunnar

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

UPPDRAGET. Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr

UPPDRAGET. Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr UPPDRAGET Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr Lagförslag om värdeåterföring Cykelåtgärder Östlig förbindelse Danmarksförbindelse ARBETSSÄTT Ett snabbare färdigställande,

Läs mer

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag

Förstudie regionalt superbusskoncept i Smålandslänen Uppdrag i Smålandslänen Uppdrag Förstudien ska ge svar på följande frågor: Är det möjligt att få till stånd ett regionalt superbusskoncept mellan större orter i Småland som saknar tågförbindelser? Vilka orter

Läs mer

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 RAPPORT 1(6) Datum: Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Nedan beskrivs de identifierade önskvärda funktionerna

Läs mer

Regional infrastrukturplan Remissynpunkter. 18 oktober 2017

Regional infrastrukturplan Remissynpunkter. 18 oktober 2017 Regional infrastrukturplan 2018-2029 Remissynpunkter 18 oktober 2017 Återkommande synpunkter Vad menar vi när vi säger hållbart? Tidigareläggande av namngivna åtgärder Väg 153 & 154, Samfinansiering järnväg

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

HELSINGBORG llililil Kommunstyrelsen

HELSINGBORG llililil Kommunstyrelsen HELSINGBORG llililil Kommunstyrelsen Yttrande Näringsdepartementet n. registrator@regeringskansliet.se Dnr N2017/05430/TIF Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2018-2029, Dnr

Läs mer

S15041 Enskild motion

S15041 Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:892 av Berit Högman m.fl. (S) Infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen

Läs mer

Förberedelser inför åtgärdsplanering Regionsamverkan Sydsverige TMALL 0141 Presentation v 1.0

Förberedelser inför åtgärdsplanering Regionsamverkan Sydsverige TMALL 0141 Presentation v 1.0 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Förberedelser inför åtgärdsplanering 2018-2029 Regionsamverkan Sydsverige 2016-06-27 Från ägarens mål till genomförande Transportpolitiska mål 12 års sikt Åtgärdsplanering

Läs mer

Kommittédirektiv. Höghastighetsbanor. Dir. 2008:156. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008.

Kommittédirektiv. Höghastighetsbanor. Dir. 2008:156. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008. Kommittédirektiv Höghastighetsbanor Dir. 2008:156 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda förutsättningarna för en utbyggnad av

Läs mer

Västsvenska paketet Sida 1

Västsvenska paketet Sida 1 Västsvenska paketet Sida 1 Ett paket för en växande region Västra Götaland det goda livet Halland bästa livsplatsen Göteborgsregionen uthållig tillväxt Ett hållbart Göteborg Sida 2 Visionen om Västsverige

Läs mer