Bergsund vård- och omsorgsboende

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bergsund vård- och omsorgsboende"

Transkript

1 Bergsund vård- och omsorgsboende Kvalitetsutmärkelsen 2014

2 Innehåll ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 3 INLEDNING... 3 TYP AV VERKSAMHET SOM VI BEDRIVER... 3 LAGAR, FÖRORDNINGAR OCH STYRDOKUMENT SOM STYR VERKSAMHETEN... 3 BESKRIVNING AV DE BOENDE VI ARBETAR FÖR... 4 ANTAL BOENDE... 5 VÅR ORGANISATIONS- OCH LEDNINGSSTRUKTUR... 5 VERKSAMHETENS ÖVRIGA MEDARBETARE (KATEGORIER, UTBILDNING)... 7 BRUKARE/KUNDER HUR VI SKAPAR OCH FÖRSTÄRKER EN KULTUR DÄR BOENDE ÄR I CENTRUM HUR VI ARBETAR MED BEMÖTANDEFRÅGOR GENTEMOT BOENDE HUR VI GÖR BOENDE DELAKTIGA I UTVECKLINGEN AV VERKSAMHETEN RESULTATEN FRÅN BRUKARUNDERSÖKNINGAR, ANALYS AV RESULTATEN OCH HUR VI ARBETAR MED DEM CHEF- OCH LEDARSKAP MIN LEDARSKAPSIDÉ OCH HUR JAG GÖR DEN KÄND OCH FÖRANKRAD I ORGANISATIONEN HUR JAG SOM CHEF KOMMUNICERAR, DET VILL SÄGA FÖRSÄKRAR MIG OM ATT MEDARBETARNA ÄR INFÖRSTÅDDA MED VERKSAMHETENS MÅL HUR JAG SOM CHEF/LEDARE SKAPAR MÖJLIGHETER FÖR LÄRANDE I ORGANISATIONEN HUR JAG SOM CHEF/LEDARE SKAPAR FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR OCH TAR VARA PÅ ENGAGEMANGET HOS MEDARBETARNA FÖR UTVECKLING AV VERKSAMHETEN HUR JAG SOM LEDARE UTVÄRDERAR OCH UTVECKLAR MITT LEDARSKAP MEDARBETARE VÅR VÄRDEGRUND/GEMENSAMMA FÖRHÅLLNINGSSÄTT I VÅR VERKSAMHET. SAMT HUR DE TOGS FRAM OCH FÖRANKRADES I ORGANISATIONEN HUR VI ARBETAR FÖR ETT AKTIVT MEDARBETARSKAP HUR VI ARBETAR MED KOMPETENSUTVECKLING PÅ VERKSAMHETEN UTIFRÅN BOENDES BEHOV OCH VERKSAMHETENS RESULTAT HUR VI ARBETAR MED BEMÖTANDEFRÅGOR INTERNT GENTEMOT VARANDRA VÅRA RESULTAT FRÅN DEN SENASTE MEDARBETARUNDERSÖKNINGEN, SAMT VÅR ANALYS AV RESULTATEN OCH HUR VI ARBETAR MED DEM RESULTAT OCH ANALYS VÅRA RESULTAT FRÅN FÖREGÅENDE ÅRS UPPFÖLJNINGAR AV VÅRA MÅL OCH FÖRVÄNTAT RESULTAT. SÅ HÄR ANALYSERAR VI RESULTATEN OCH HUR VI ARBETAR MED DEM RESULTAT OCH ANALYS PROGNOSTISERAT EKONOMISKT RESULTAT I FÖRHÅLLANDE TILL BUDGET FÖR INNEVARANDE ÅR SAMT DE TRE SENASTE ÅRENS RESULTAT FRÅN MÅL TILL UPPFÖLJNING VÅR PROCESS OCH VÅRA ÖVERVÄGANDEN NÄR VI TOG FRAM ÅRETS ÅTAGANDEN/MÅL VÅRA MÅL, FÖRVÄNTAT RESULTAT, ARBETSSÄTT OCH UPPFÖLJNING BESKRIV HUR ER PLANERING FÖR ÅRETS UPPFÖLJNING SER UT RESURSANVÄNDNING... 43

3 20. SÅ HÄR ANVÄNDER VI VERKSAMHETENS RESURSER SÅ EFFEKTIVT SOM MÖJLIGT FÖR ATT NÅ VÅRA MÅL UTVECKLING HUR VI UTVECKLAR VERKSAMHETEN UTIFRÅN VÅRA UPPFÖLJNINGAR, RESULTAT OCH ANALYSER SWOT ANALYS OCH HUR VI ANVÄNDER KUNSKAPEN FÖR ATT UTVECKLA VERKSAMHETEN HUR VI DELAR MED OSS AV GODA EXEMPEL, LÄR OSS AV ANDRA OCH ANVÄNDER DESSA KUNSKAPER FÖR ATT UTVECKLA VERKSAMHETEN De personer som medverkar på bilder och genom exempel i bidraget har lämnat sitt samtycke till detta.

4 Administrativa uppgifter Bergsunds vård- och omsorgsboende Ulla Sävås, verksamhetschef Telefon E-postadress: Folkskolegatan 26, Stockholm Antal anställda den 19 maj 2014: 113,15 helårsanställda. Inledning Typ av verksamhet som vi bedriver Bergsunds vård- och omsorgsboende riktar sig till personer över 65 år som är i behov av ett särskilt boende med heldygnsomsorg. Bergsund har profilen sång, musik, hantverk och vardagsrehabilitering och vi erbjuder ett brett utbud av aktiviteter för en meningsfull vardag och social gemenskap. I bidraget benämns verksamhetens brukare/kunder för boende. Vårt uppdrag är att skapa förutsättningar för att varje boende ska ha inflytande och delaktighet i omsorgen och uppleva sin tillvaro som begriplig, hanterbar och meningsfull. VI utgår från en salutogen värdegrund där vi tar tillvara det som fungerar och har värde för varje enskild boende, våra medarbetare och verksamheten i stort. Lagar, förordningar och styrdokument som styr verksamheten De lagar som har särskild betydelse för verksamheten är Socialtjänstlagen (SoL) Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

5 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Patientsäkerhetslagen och Offentlighets- och sekretesslagen Övriga styrdokument är: SOSFS 2011:9 Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården. SOSFS 2013:16 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Lex Sarah SOSFS 2010:4 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anmälningsskyldighet enligt Lex Maria. Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom Beskrivning av de boende vi arbetar för Var och en som bor på Bergsund har en unik livsberättelse, resurser och förmågor som vi har uppdraget att ta tillvara på. Vi ser till hela människans resurser utifrån ett socialt, psykologiskt, fysiskt och existentiellt perspektiv. Till exempel Ingrid som har målat hela hennes liv och som kan fortsätta att göra det i Bergsunds målargrupp. För att flytta till en lägenhet på Bergsund ska den boende vara över 65 år och ansöka om samt beviljas bistånd enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen i form av ett särskilt boende. Särskilt boende beviljas till personer med stora omvårdnadsbehov och/eller demensdiagnos. Vår personal stödjer den boende utifrån hans hennes individuella behov med exempelvis personlig hygien, mat och måltider, utevistelse och ledsagning, social samvaro och aktiviteter, vård- och hälsovårdsinsatser och hemmets skötsel. Vår salutogena omsorg utgår från varje boendes förutsättningar och förmågor. Resultatet behöver inte blir stora förändringar i den boendes liv utan handlar mer om små saker i vardagen som tillsammans gör stor skillnad för ökad meningsfullhet (att livet är värdefullt och har en mening), begriplighet (att man förstår sig själv, sin omgivning och tillvaro och blir förstådd av andra) och hanterbarhet (att kunna klara av situationer som uppstår i vardagen). Åldersfördelningen hos de boende (121 personer) på årets sista dag (2013) Född : Född : Född : Född : Född : 1 person 24 personer 63 personer 23 personer 10 personer Medianåldern för boende på Bergsund var : 87 år, 7 månader och 24 dagar.

6 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Antal boende På Bergsund finns 123 lägenheter och i dagsläget bor det 120 boende. Det finns möjligheter för parboende. Vår organisations- och ledningsstruktur Chefsjuksköterska Sjuksköterska Rehabteamet Verksamhetschef Enhetschef Enhetschef Kurator Teamledare 2st Temacoach 2 st Teamledare 2 st Temacoach 2 st Omsorgspersonal B4 Omsorgspersonal B6 Omsorgspersonal F6 Omsorgspersonal F8 Omsorgspersonal B5 Omsorgspersonal B7 Omsorgspersonal F7 Omsorgspersonal F9 Bitr. verksamhetschef Vaktmästare Ledningsgruppen består av Ulla Sävås (verksamhetschef), Lena Ingers Rönmark (biträdande verksamhetschef), Katrin Ståhl och Anna-Karin Moritz (enhetschefer) och Björn Ahnquist (chefsjuksköterska). Varje enhetschef ansvarar för två teamledare och två temacoacher som i sin tur arbetar med 4 avdelningar enligt ovanstående strukturbild. Vi har lång erfarenhet av ledarskap samt äldreomsorg. Jag, Ulla Sävås, som verksamhetschef är utbildad socionom med vidareutbildning inom värdebaserat ledarskap. Min ledningsgrupp har en tvärprofessionell kompetens i form av socionom, sjuksköterska, undersköterska med vidareutbildning på högskolenivå. Det tvärprofessionella arbetssättet genomsyrar även vår organisation. Ansvar ledningsgrupp Verksamhetschef Verksamhetschefen har det övergripande ansvaret för verksamheten och att vårt ledningssystem är ändamålsenligt och anpassat till våra lokala förutsättningar i syfte att fortlöpande styra, följa upp,

7 Kvalitetsutmärkelse Bergsund utveckla och förbättra kvaliteten samt att våra verksamhetsmål uppnås. Till verksamhetschefens uppgifter hör att planera, genomföra och följa upp vården och omsorgen utifrån krav på god kvalitet. Vidare att utveckla samverkansformer för den enskilde, att se till det finns de rutiner och instruktioner som verksamheten behöver samt att personalens kompetens upprätthålls genom kompetensutveckling och en god rekryteringsprocess. Biträdande verksamhetschef Biträdande verksamhetschef ansvarar för verksamhetens administration i samverkan med verksamhetschefen. I funktionen ingår även att ansvara för lägenhetsvisningar, boendes in- och utflyttning, löneadministration samt husfrågor i samarbete med vaktmästare och förvaltaren Micasa. Biträdande verksamhetschef har verksamhetschefs befogenheter när denna är frånvarande. Ständiga befogenheter fastställs och delegeras av verksamhetschef. Enhetschef Enhetschef finns och verkar i nära anslutning till vården och omsorgen och är synliga i verksamheten genom att de dagligen är ute på avdelningarna och träffar de boende och medarbetare. De medverkar till att uppfylla målet med att skapa ett äldreboende där varje enskild boende ska ha möjlighet att uppleva sin tillvaro som meningsfull, hanterbar och begriplig. Enhetschefen har ett salutogent förhållningssätt där den sociala omsorgen, tema och hälsa är mycket viktiga delar i vården, omsorgen och servicen. Med tema menar vi allt som skapar meningsfullhet för den boende. Chefsjuksköterska Chefsjuksköterskan bistår verksamhetschefen i ansvaret att bedriva en säker och god hälso- och sjukvård på Bergsund. I ansvaret ingår planering, utveckling och samordning genom att leda kvalitetssäkringsarbetet inom hälso- och sjukvården och tillse att de lokala riktlinjerna följer lagar och förordningar. Att uppmuntra och ta tillvara medarbetarnas kompetens och stimulera till deras utveckling är en av chefsjuksköterskans främsta arbetsuppgifter. Chefsjuksköterskan tillämpar ett nära ledarskap genom att även tjänstgöra operativt som sjuksköterska i den dagliga omvårdnaden. När vi utgår från våra styrkor och utvecklingsområden med vår organisations- och ledningsstruktur är det ett mervärde för våra boende och medarbetare att vi har ett närvarande, tydligt och handledande ledarskap. Genom att vi har en ledningsgrupp som erfarenhetsmässigt kompletterar varandra kunskapsmässigt ger det verksamheten ett driv i utvecklingen. Vår samlade kompetens bidrar till helhetsperspektiv i kvalitets- och utvecklingsarbetet.

8 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Verksamhetens övriga medarbetare (kategorier, utbildning) Omvårdnadspersonal Kvalitetshandledare Teamledare Sjuksköterska Kurator Temacoach Rehab-team Vaktmästare Omvårdnadspersonalen består av utbildade undersköterskor/vårdbiträden vilka ansvarar för att planera, genomföra, dokumentera, följa upp och förbättra omvårdnaden utifrån varje enskild boendes behov i enlighet med den nationella värdegrunden. De strävar efter att den boende ska känna sig trygg och kunna påverka sin vardag. I juni månad 2014 kommer 88 % av omvårdnadspersonalen att uppnå undersköterskenivå. Vår policy vid rekrytering är att samtlig omvårdnadspersonal ska vara utbildade undersköterskor. På varje våningsplan finns en kvalitetshandledare en undersköterska som innehar en certifierad utbildning i kvalitetsarbete. På Bergsund finns även teamledare vars funktion är att vara ett nära stöd till omvårdnadspersonalen samt med uppdrag att säkerställa en god personalplanering på Bergsund. Denna funktion ses som en förstärkning av det nära ledarskapet. De har även till uppgift att stödja kvalitetshandledare i kvalitetsarbetet. På varje våningsplan finns det en omvårdnadsansvarig legitimerad sjuksköterska. Sjuksköterskans uppgifter på Bergsund är bland annat att främja hälsa och förebygga ohälsa, tillvarata det friska och respektera den boendes rätt till självbestämmande. Sjuksköterska finns tillgänglig och på plats dygnet runt. Bergsunds kurator är beteendevetare och legitimerad psykoterapeut med inriktning på äldre. Hon har även erfarenhet av arbete med folkhälsofrågor, FoU-arbete gällande rehabilitering av smärtpatienter samt personal- och organisationsfrågor. Temacoacherna på Bergsund är ansvariga för den övergripande planeringen av aktiviteter i verksamheten samt för genomförande och uppföljning av vecko- och månadsprogram. De har högskoleutbildning i musikterapi, bildkonst, teater, projektledning samt danspedagogik. I uppdraget ingår att utveckla verksamhetens tema/profil utifrån anbud och de boendes önskemål. Rehabiliteringsteamet består av legitimerad arbetsterapeut, rehabiliteringsassistent och legitimerad fysioterapeut som finns på plats vardagar. Tillsammans med övrig personal fokuserar rehabiliteringsteamet på vad som är meningsfullt för den boende ur ett hälsoperspektiv. Vaktmästaren ansvarar för att ta emot leveranser och posthanteringen. Ansvarar för felanmälningar till fastighetsägaren och har kontakt med olika hantverkare samt utför underhåll med enklare reparationer, byten m.m.

9 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Brukare/kunder 1. Hur vi skapar och förstärker en kultur där boende är i centrum Att skapa en kultur där de boende är i centrum startar redan före inflyttning. Genom att inflyttningsprocessen individanpassas upplever sig den boende som huvudperson i sin egen vård och omsorg. Den boende ges möjligheter att hantera den nya livssituationen genom att bli sedd och bekräftad. Först då kan den boende se och förstå alla situationer, även krav- och problemfyllda sådana, som utmaningar värda att investera tid, engagemang och energi i. Det vill säga finna en mening med sin tillvaro. Att inte längre klara av att tillgodose sina behov i sitt ordinära boende innebär ofta en stor omställning i livet. Vår verksamhets fokus vid inflyttning är att bedöma hur begriplig den nya livssituationen är för den nyinflyttade. Vi har lyft fram sex gemensamma utgångspunkter för salutogent arbetssätt där den boende är i centrum. Dessa har tagits fram och reviderats tillsammans med våra medarbetare på planeringsdagar 2012 samt Alla nyanställda får information om dessa på introduktionsprogrammet: Den enskilda boende är sedd, bekräftad, delaktig och huvudperson i sin egen omsorg och vård Den boende ges möjlighet att upprätthålla vardagliga rutiner, behålla kontroll över den egna tillvaron, känna sig behövd och uppskattad Möjlighet att ägna sig åt egna intressen och sysselsättningar Möjlighet att möta och vara med närstående Den boende ges utrymme för reflektion och samtal om tankar och känslor Den boende ges utrymme att ta upp och samtala om livsberättelser och existentiella frågor kring liv, död, framgångar och motgångar

10 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Varje yrkesroll har ett ansvar för att skapa en kultur där den boende är i centrum Omvårdnadspersonal Kontaktmannaskap Välkomstsamtal Levnadsberättelse Genomförandeplan Kvalitetstid - egen tid Etikforum Kontaktmannaskapet är ett av de viktigaste uppdragen i verksamheten eftersom uppdraget säkerställer att varje enskild boende får sina behov och önskemål tillgodosedda i det dagliga livet. För uppdraget ingår en obligatorisk diplomeringsutbildning gällande kontaktmannaskapet. Den boendes kontaktman bland omvårdnadspersonalen erbjuder ett välkomstsamtal och upprättar en levnadsberättelse i samband med inflyttning. Vid välkomstsamtalet hör vi hur boende funnit sig till rätta och förser den boende med information om sjukvårdstjänster, måltidsrutiner, aktiviteter samt övriga tjänster som den boende kan ha glädje av. Levnadsberättelsen är viktig för att personalen ska kunna hjälpa den boende att behålla sin identitet och känsla av sammanhang. Levnadsberättelsen lägger grunden för det relationsskapande som tar vid efter inflyttningen till Bergsund. Det ger ett underlag för att upprätta en genomförandeplan. Genomförandeplanen är ett levande dokument och ett aktivt verktyg i den dagliga omsorgen om den boende. Kontaktmannen är lyhörd för förändringar som sker vad gäller den boendes önskemål samt fysiska och psykiska förändringar. Genomförandeplanen uppdateras kontinuerligt, dock minst var sjätte månad. Boende själv eller, om det inte är möjligt, hans/hennes närstående/gode man godkänner en uppdaterad genomförandeplan. Genomförandeplanen ses som kärnan i vården och omsorgen om den boende. Vi är därför måna om att vårdplanen för hälso- och sjukvården och genomförandeplanen går hand i hand. Verksamhetsledningen följer upp genomförandeplanen genom egenkontroller samt stödjer och handleder kontaktperson samt övriga medarbetare kontinuerligt vad gäller den sociala dokumentationen. Relationen mellan den boende och dennes kontaktman utvecklas kontinuerligt under den dagliga personliga omvårdnaden. Därutöver har varje boende rätt till så kallad kvalitetstid med sin kontaktman. Vid kvalitetstid bestämmer den boende vad den tiden ska användas till. Etikforum hålls i anslutning till den månatliga arbetsplatsträffen och där kan frågeställningar som direkt berör boende på Bergsund behandlas. Diskussioner förs och insatser görs för att komma den boende till del.

11 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Teamforum Vårdplanering Avvikelsehantering Uppstår någon form av situation under den boendes tid på Bergsund kan ett teamforum eller en vårdplanering med deltagare från verksamhetens olika yrkeskategorier snabbt sammankallas. Personalen hjälper den boende att hitta aktiviteter på boendet som kan intressera. Personalen skriver rapporter vid händelser som avviker från hur den boende önskar att insatserna ska utföras vilket beskrivs i den individuella genomförandeplanen. Avvikelserapporterna följs upp vecko- och månadsvis för att förhindra upprepning. Teamledare/Kvalitetshandledare Teamledarna är utbildade undersköterskor samt kvalitetshandledare med lång erfarenhet och god kompetens som är direkt underställda enhetschefen. Merparten av arbetet utförs i omvårdnaden där teamledarna har ett särskilt ansvar för att säkerställa att den salutogena och nationella värdegrunden följs i den dagliga omvårdnaden. Det nära ledarskapet är viktigt då behov finns att snabbt genomföra förändringar i verksamheten. Temacoacher Temacoachen är ansvarig för den övergripande planeringen av aktiviteter i verksamheten samt för genomförande och uppföljning av vecko- och månadsprogram. Temacoachernas huvudfokus är att stötta Bergsunds boende i att hitta meningsfullhet i tillvaron, oavsett om det är i en sångstund tillsammans, i ett enskilt samtal eller påtandes i jorden på Bergsunds innergård. Musik, kultur och rörelse Boendes delaktighet De fyra temacoacherna på Bergsund har olika inriktningar; konst, musik, dans och omvärldsbevakning. De olika inriktningarna går in i varandra i det dagliga arbetet och i skapandet av olika projekt. Ett exempel på ett sådant projekt är den vernissage som konstansvarig temacoach satte samman av målargruppens tavlor. Dessa fotograferades av temacoach och resultatet blev en film med fotografier och intervjuer. Filmen finns tillgänglig på Temabos hemsida. Boende på Bergsund har en stor del i vilka projekt och aktiviteter som genomförs i verksamheten då temacoacherna kontinuerligt tar in önskemål om detta genom att inventera intressen för aktiviteter för varje enskild boende.

12 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Samverkan Ungdomsbesök i vården Kontaktmannaskap Temacoacherna samarbetar med kyrkan, volontärer, teatergrupper, musiker och anhöriga för att kunna ta in omvärlden till verksamheten. Bergsund har anställt ungdomsaktiverare med hjälp av bidrag från äldreförvaltningen. Projektet heter Ungdomsbesök i vården och ska ge intresserade ungdomar en möjlighet att prova på arbete inom vården och ge de äldre en chans att få möta och interagera med en yngre generation. Ungdomsaktiverarna stöttar upp temacoacherna i större evenemang men har även egna aktiviteter som bingo, filmvisning, frågesport och promenader. Kontaktmannen fungerar som ombud för den enskilde boende och samarbetar nära temacoachen samt det tvärprofessionella teamet för att integrera aktiviteter och rehabilitering. Sjuksköterska I sjuksköterskans omvårdnadsansvar ingår att i samverkan med teamet säkerställa en trygg medicinsk omvårdnad i enlighet med lagstiftningen (Patientsäkerhetslagen) och att vara arbetsledare inom den hälso- och sjukvård som bedrivs på Bergsund. Sjuksköterskan rapporterar observationer och förändringar i boendes hälsa till ansvarig läkare och ser till att läkarens ordinationer genomförs med den boendes samtycke. Läkemedelshantering Delegering Information Självbestämmande Lindrande vård Vård i livets slutskede Kvalitetssäkringsarbete Sjuksköterskan ansvarar för att iordningställa läkemedel enligt läkarens ordinationer i dosett och att den av sjuksköterskan delegerade omvårdnadspersonalen har reell kompetens så att överlämnandet av läkemedel sker på ett tryggt och säkert sätt. Sjuksköterskan ansvarar också för att kontinuerligt hålla boende och närstående informerade om förändringar i hälsotillstånd, planerade åtgärder och att utgöra en länk mellan boende och närstående till ansvarig läkare så att den boende känner sig delaktig och har inflytande på omvårdnaden samt för att läkemedelsgenomgångar utförs enligt Socialstyrelsens anvisningar. I ansvaret ingår även att uppmärksamma och möta den boendes sjukdomsupplevelse och lidande och så långt som möjligt lindra detta genom adekvata åtgärder. Sjuksköterskan ansvarar för att säkerställa en värdig omsorg och vård i livets slutskede samt att kvaliteten inom den hälso- och sjukvård som bedrivs följs upp kontinuerligt via dokumentation i olika kvalitetsregister: 1. Senior Alert för riskbedömningar i boendes hälsa (trycksår, fall, undernäring, munhälsa och inkontinens). 2. Palliativa registret för kvalitetssäkring av vård i livets slutskede. 3. Infektionsregister för registrering av infektioner samt antibiotikaförskrivning. 4. Månadsstatistik för uppföljning av 60 kvalitetsindikatorer för hälsooch sjukvården inom vård- och omsorgsboenden.

13 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Rehabiliteringsteam Rehabiliteringsteamet består av arbetsterapeut, rehabiliteringsassistent och sjukgymnast som finns på plats vardagar. Tillsammans med övrig personal fokuserar rehabiliteringsteamet på vad som är meningsfullt för den boende ur ett hälsoperspektiv. Arbetsterapeut Sjukgymnast Arbetsterapeutens målsättning är att varje boende ska kunna utföra sina önskade aktiviteter inom personlig vård och fritid efter egna önskemål och förmågor. Den enskildes fysiska, kognitiva och sociala färdigheter tas till vara. Då behov föreligger sätts kompenserade åtgärder in och anpassningar i miljön utförs. Sjukgymnastens målsättning är att varje boende ska få bibehålla och/eller öka rörelse och förflyttningsförmåga i det dagliga livets aktiviteter. Fokus ligger på den boendes fysiska förmåga genom att erbjuda rörelseträning både på grupp och på individnivå. Rehabiliteringsassistent Kvalitetsarbete Undervisning Rehabiliteringsassistenten är arbetsterapeut och sjukgymnast behjälplig i målsättningarna enligt ovan. Hon har även ansvar för träning på gruppnivå i form av sittgymnastik dit alla boende är välkomna oavsett förmågor. Sommartid flyttar gruppträningen utomhus. Rehabiliteringsteamet medverkar i verksamhetens mål att driva utvecklings- och kvalitetsfrågor. Regelbunden utbildning hålls för baspersonal i bland annat förflyttningsteknik, hantering av medicintekniska produkter och bemötandefrågor. Kurator Individuella stödsamtal Målsättning Vår kurator arbetar med individuella stödsamtal för de boende samt även närstående vid behov. Samtalen kan ha formen av kris- sorge- och existentiella samtal. Ålderdom, sjukdom samt flytten till ett äldreboende kan utlösa kriser av olika slag. Många äldre har behov av att få tala om existentiella frågor. Tidigare traumatiska händelser i livet kan aktualiseras med den ökade sårbarhet som kan följa med åldrande och sjukdom. Kuratorkontakt sker även vid depression, ångest samt annan psykiatrisk sjukdom. Vid djupare depressioner eller psykiatriska diagnoser samarbetar kurator med ansvarig läkare samt psykiatrin. En målsättning med samtalen kan vara att stödja den boende i att finna en mening med det som varit och det som är, en minskad oro och acceptans. Många äldre har en önskan om att få knyta ihop sitt liv, att få tala om händelser i barndom, ungdom och vuxenliv.

14 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Dokumentation Handledning Etikforum Behov av kuratorkontakt dokumenteras i genomförandeplan samt redovisas i mallen för egenkontroll. Om boende samtycker återkopplar kurator till berörd yrkesgrupp för önskad åtgärd. Kuratorn ger även handledning till vårdpersonal samt ansvarar för och leder etikforum inom Bergsund. Ett forum för utveckling är Temabos Kompetenscentrum för psykisk hälsa hos äldre där Bergsunds vår kurator ingår i arbetsgruppen. Kompetenscentrum har till uppdrag att utveckla metoder och arbetssätt utifrån en evidensbaserad praktik inom äldreomsorgen. Verksamhetens forum för boende i centrum I vår verksamhet arbetar vi med olika sätt för att den boende ska vara i centrum. Först redovisar vi de forum där boende är delaktiga för att sedan beskriva vilka forum vi har i verksamheten där boende är i centrum men där olika personalgrupper deltar för att erbjuda bästa möjliga vård- och omsorg. Vårdplanering Vid vårdplanering som gäller boende deltar förutom kontaktmannen och ansvarig sjuksköterska även närstående samt andra yrkeskategorier vid behov. Kostråd - Under år 2013 har Bergsund utvecklat konceptet kost och måltider. Kostråd anordnas fyra gånger per år med boenderepresentanter från varje våningsplan. På så vis ges möjlighet till delaktighet och inflytande vid utformning av veckomatsedel. Närstående forum Vårdplan- ering Boende Kostråd Förtroenderåd - Här möts deltagare från boende på Bergsund, ledning och pensionärsorganisationer sker fyra gånger per år. På mötet framför boende sina frågeställningar samt får information av pensionärsrådets förtroendevalda person. Boende forum Förtroende råd Boendeforum - Anordnas där boende träffar verksamhetschef samt enhetschef och fikar tillsammans. Syftet är att boende ska ges möjlighet att få framföra sina åsikter och tankar för att kunna påverka sin upplevda vård- och omsorgskvalitet. Närståendeforum - Anordnas kvällstid för att ge närstående tillfälle att framföra sina synpunkter. Här finns också möjlighet till information från verksamheten, handledning samt utbildning med olika teman.

15 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Forum i verksamheten med boende i centrum Daglig rapportering - Omsorgspersonal har informationsöverföring tre gånger per dygn. Då kommuniceras händelser av vikt gällande de boende. Daglig planering görs utefter aktiv genomförandeplan. Kvalitets handledarmöte Lednings möte Team forum Ledningsmöte - Ledningsmöte hålls varje onsdag förmiddag. Vid mötet dryftas verksamhetsfrågor. Mötet behandlar inkomna avvikelserapporter, klagomål och synpunkter från medarbetare, boende och närstående. Teamforum - Teamforum stödjer arbetsgrupperna kontinuerligt med att arbeta med teamarbete, där alla yrkesgrupper ingår kring Boende Arbetsplatsträff boendes insatser. Syftet med teamforum är att förbättra arbetsmetoder och förhållningssätt kring den boende både medicinskt, socialt och psykiskt. Alla verksamma kring den boende kan initiera till teamforum och vårdplanering. Kvalitetsforum - Var fjärde onsdag träffas representanter för varje yrkesgrupp vid kvalitetsforum. Vid forumet dryftas idéer och tankar om hur kvalitetsarbetet ska säkras och utvecklas. Med deltagande från alla yrkeskategorier ges möjlighet till förbättrad samverkan och samförståelse. Arbetsplatsträffar - Var fjärde vecka träffas personalgrupperna för arbetsplatsträff. Dessa är schemalagda så att samtliga i personalgruppen är i tjänst vilket innebär att det bidrar till en samsyn av verksamhetens mål, där boende är i centrum. Etikforum - Var fjärde vecka i anslutning till arbetsplatsträffen träffas personalgruppen för etikforum under ledning av kurator. Programmet för etikforum utgår från den nationella värdegrunden. Kvalitets forum Kvalitetshandledar- och teamledarmöten - En gång i veckan träffas teamledare och enhetschefer. Varannan vecka medverkar alla kvalitetshandledare. Vid mötet diskuteras utvecklingsområden gällande verksamhetens mål samt avvikelserapporter, synpunkter och klagomål. Etik forum

16 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Hur vi arbetar med bemötandefrågor gentemot boende Bemötande är ett centralt begrepp som dels består av det personliga bemötandet, d.v.s. hur den enskilda medarbetaren uppträder mot den boende, närstående och sina kollegor, dels det så kallade organisatoriska bemötandet som är det samlade personbemötandet av alla medarbetare, hur det ser ut i boendemiljön, hur maten smakar och hur näringsrik den är, vilka aktiviteter som erbjuds m.m. Vårt samlade bemötande visar hur vi värderar de boende. För att skapa en atmosfär av trygghet, värdighet och välbefinnande måste ledningen och våra medarbetare ständigt vara medvetna och förbättra det egna och det organisatoriska bemötandet. Sociala färdigheter och den sociala tolkningskompetensen är olika utvecklad hos varje individ. För en del är ett gott bemötande något som finns helt naturligt, det är ofta personer som hamnat rätt i sitt yrkesval. Andra behöver träna för att bli medvetna om bemötandets olika uttrycksformer. Vid etikforum arbetar vi systematiskt med bemötandefrågor, exempelvis etiska dilemman där har vi möjlighet att lära oss av varandra. På detta sätt utvecklar vi den lärande organisationen kring bemötandet på Bergsund. På Bergsund utgår vi från en salutogen värdegrund som främjar alla människors lika värde. Bemötandet utgår från den boendes individuella behov av integritet, delaktighet, trygghet och självbestämmande. Våra boendes unika livsberättelser är grunden för att den boende ska bemötas som den unika människa han/hon är. Vi som medarbetare har ett ansvar att värna och respektera den boendes resurser och förmågor. För de flesta av de personer som flyttar in till ett särskilt boende innebär det en stor omställning att lämna sitt ordinarie boende. Omställningen förstärks av att någonting har inträffat som har försämrat ens möjligheter att klara sig utan stöd och assistans från annan person. Vid inflyttning är det viktigt att vi med respekt för den boendes integritet får en bild av vem den nyinflyttade boende är. Samtidigt att få den boende att förstå att det är han/hon som bor här. Vi identifierar den boendes behov, krav, önskemål, förhoppningar och det som han/hon upplever som problem både i levnadsberättelsen och genomförandeplanen. Samtidigt kartläggs den boendes resurser för att stödja personen till upplevelse av självständighet, delaktighet och inflytande i sin vardag och sitt boende. I mötet med en nyinflyttad boende är vår målsättning att skapa förutsättningar för att den boende ska förstå sin situation. På så vis kan personen ges en möjlighet att hantera den nya situationen och därigenom uppleva begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet. Vi ser till att den boendes namn finns på dörren vid inflyttning och samverkar med närstående när så önskas. I möjligaste mån är utvald kontaktperson i tjänst tar denne emot den nyinflyttade men om han/hon inte är i tjänst gör en annan särskilt utsedd medarbetare det.

17 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Bemötandefrågor kräver också reflexion och självrannsakan. Vid våra etikforum, som äger rum var fjärde vecka, är bemötandefrågor ett ständigt tema. Inom demensomsorgen kräver bemötande särskilt uppmärksamhet både såväl personalens bemötandeuttryck (språkbruk, tonfall, ansiktsuttryck, kroppsspråk) som strategier för att förebygga och hantera utagerande beteende. På etikforum kan värderingar tydliggöras och omsättas i den dagliga verksamheten. Reflektion angående attityder och värderingar främjar en gemensam syn på bemötande av de boende samt stärker gruppens sammanhållning. Förståelse för egna reaktioner i olika situationer stärker förmågan att vara i relation med en annan människa. Exempel på olika teman gällande bemötande som kommit upp är: Bemötande av boende och närstående Bemötande vid demenssjukdom Bemötande vid palliativ vård och vård i livets slutskede Bemötande vid depression, ångest och psykiatrisk sjukdom Bemötande av affekter såsom ilska, sorg, rädsla 3. Hur vi gör boende delaktiga i utvecklingen av verksamheten Vi arbetar på olika sätt för att göra boende delaktiga. Dels har vi olika råd där de boende har inflytande och påverkansmöjligheter över hur verksamheten utvecklas. Exempel på områden är mat och måltider, social samvaro och aktiviteter, boendemiljö, med flera. Utöver det arbetar vi systematiskt med synpunkter och klagomål. De boende får årligen delge sina åsikter och förbättringsområden för Bergsund genom Socialstyrelsens årliga brukarundersökning Vad tycker äldre om äldreomsorgen. Tidigare har vi även genomfört Stockholms Stads interna brukarundersökning, men 2014 har staden beslutat att helt använda Socialstyrelsens undersökning. Råd och forum Kostråd- Kostråd med boenderepresentanter från varje våningsplan. På så vis ges möjlighet till delaktighet och inflytande vid utformning av veckomatsedel. Exempel: Boende har påverkat utformning av matsedel, även vilka måltider och desserter som tillagas. Boende har träffat leverantör och påpekat till exempel att slottssteken var för seg, vilket har åtgärdats. Förtroenderåd - Här möts deltagare från boende på Bergsund, ledning och pensionärsorganisationer. På mötet framför boende sina frågeställningar samt får information från pensionärsrådets förtroendevalda person. Exempel: Deltagande boende har beslutat en fast agenda. Boendeforum - Anordnas där boende träffar verksamhetschef samt enhetschef och fikar tillsammans. Syftet är att boende ska ges möjlighet att få framföra sina åsikter och tankar för att kunna påverka sin upplevda vård och omsorgskvalitet.

18 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Exempel: Tiden för det gemensamma fikat på eftermiddagen har ändrats till tre-fikat. Boende har även önskat nya Förbättringslådor som ska finnas på varje våning för att lättare kunna ge synpunkter och förbättringsområden. Detta har nu införts. Närståenderåd - Vi bjuder in alla närstående till närståendeträffar där vi berättar om vad som sker i verksamheten på Bergsund och i företaget som helhet. Ofta har vi temaföreläsningar och vi berättar alltid om våra aktiviteter, pågående utvecklingsområden samt redovisar resultat från genomförda kvalitetsundersökningar (externt och internt). Vi passar på att samla in synpunkter och tar gärna emot förbättringsförslag i detta forum. Boende är välkomna att delta om de vill. Exempel: Önskemål på närståendeträffar har varit att närstående vill veta mer om vård i livet slut och de har Bergsund anordnat detta under 2014 Synpunkter och klagomål När boende flyttar in på Bergsund får de och deras närstående både muntlig och skriftlig information om vår synpunkts- och klagomålshantering. Därefter får den boende löpande information vid uppföljning av genomförandeplanen, två gånger om året samt vid förändringar. Vi är måna om att ha en kultur som värdesätter de boende och närståendes synpunkter och klagomål som en viktig del i verksamhetens utveckling. Vid mottagande av en synpunkt eller ett klagomål har vi som rutin att ge en snabb återkoppling. Vi meddelar att vi tagit emot det och återkommer så fort som möjligt. Det sker genom direkt kontakt, via mail eller telefon. Mottagande Handlingsplan Händelsanalys Återkoppling Information inom verksamhet Slutrapport Registrering Om ärendet behöver en vidare utredning upprättas en handlingsplan. Enhetscheferna har ansvaret att utreda händelsen och vidta de åtgärder som behövs. Handlingsplanen innehåller en bedömning av händelsen, beskrivning av vidtagna och planerade åtgärder och återkoppling till den/de som är berörda. Samtliga synpunkter och klagomål gås igenom på ledningsmöte, kvalitetshandledarmöte, kvalitetsforum och arbetsplatsträffar. Syftet med vårt arbetssätt är att alla medarbetare ska känna till händelsen, lära sig av det inträffade så att det inte upprepas igen. Vi är måna om att analysera situationen och hitta samband och mönster på systemnivå. Vi sammanställer årlig statistik över avvikelser, synpunkter och klagomål på en månadsrapport. Denna sammanställs även i kvalitetsberättelsen samt patientsäkerhetsberättelsen (HSL) i slutet av

19 Kvalitetsutmärkelse Bergsund året. Statistiken utgör ett verktyg för att analysera mönster på verksamhetsövergripande nivå och vidta åtgärder. Exempel på ett område vi har analyserat på övergripande nivå och arbetat systematiskt med är att ha en skyndsam hantering av synpunkter och klagomål med återkoppling till den enskilde. Vi arbetar även förebyggande med goda relationer så boende inte upplever det som positivt att uttrycka sina åsikter och att vi tar emot dem på ett positivt sätt. Vi har även arbetat systematiskt med vårt organisatoriska bemötande (tillgänglighet i den fysiska miljön samt boendemiljön genom miljöprojektet). Brukarundersökning I undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen får de boende svara på frågor om hur de upplever vården- och omsorgen på Bergsund. Vi berättar för både boende och närstående att undersökningen fyller en viktig funktion att deras åsikter är värdefulla för verksamhetens utveckling. Frågorna handlar till exempel om hur de trivs i sin lägenhet och i gemensamma utrymmen, hur maten smakar och trivsel kring måltider, aktiviteter och social samvaro, om personalen har tillräckligt med tid, hur väl den boende blir informerad om tillfälliga förändringar, bemötande, delaktighet och inflytande i vardagen samt trygghet. På Bergsund bor personer som till följd av funktionsnedsättning inte klarar av att besvara den skriftliga enkäten. I de fall får den boende då stöd av närstående eller gode män att besvara frågorna. Det gör att vi får ett bortfall i svaren när det gäller boendes egna önskemål. Under 2013 har alternativa metoder för att nå fram till denna målgrupp, exempelvis deltagande observation (Individuppföljning genom beställarenheten) samt stöd av vår kurator för att tolka och förstå frågeställningarna. 4. Resultaten från brukarundersökningar, analys av resultaten och hur vi arbetar med dem Brukarundersökningen är underlag för verksamhetsplanen genom att ringa in förbättringsområden utifrån boendes önskemål. I Stockholm stads brukarundersökning 2013 var svarsfrekvensen 87 % för Bergsunds vård- och omsorgsboende vilket var 27 % högre än svarsfrekvensen för Stockholms Stad totalt. Vid jämförelse med övriga verksamheter inom Stockholm stad ligger Bergsunds resultat på högre nivå när det gäller sex av sju frågeområden: helhetsomdöme, personalens sätt att vara, aktiviteter, inflytande och delaktighet, personlig omvårdnad och maten. Andelen nöjda/mycket nöjda har ökat för varje år inom alla frågeområden sedan år En utmaning för verksamheten är att behålla den höga nivån inom områden som helhetsomdöme och personalens sätt att vara samt att andelen nöjda/mycket nöjda ska fortsatt vara stigande under 2014 och framåt.

20 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Sammanställning av resultat för varje frågeområde: Stockholm stads brukarundersökning. Andel nöjda/mycket nöjda. Medelvärde för frågeområde. Bergsund Stockholms Stad Frågeområde Helhetsomdöme ,3 Personalens service och sätt att vara 73 82,3 90,7 85 Aktiviteter 53, ,5 Inflytande och delaktighet 47 67,5 73,8 69,5 Personlig omvårdnad ,5 79,5 Maten 63 69, Trivsel i de gemensamma utrymmena - 70,5 75,8 79,8 Sammanställning av brukarundersökningen tyder på att miljön är ett viktigt utvecklingsområde. För att förbättra trivseln och öka möjligheten för social samvaro står miljön i våra gemensamma utrymmen i fokus i vår verksamhetsplanering. Verksamheten startade under året 2013 ett projekt kring inne- och utemiljön för att öka de boendes trevnad i sitt boende och förbättra tillgängligheten på Bergsund. Rehabiliteringsteamet har i samverkan med boende presenterat förslag vilka har bidragit till förbättringar som underlättar för boende och närstående att förflytta sig mellan de två husen, mellan våningsplanen, in/ut på balkonger samt in i/ut ur badrum. Miljöprojektet består av representanter för olika yrkeskategorier inom verksamheten i samverkan med förvaltaren Micasa och Södermalms stadsdelsförvaltning. Ett förslag gällande köksmiljön har lämnats till förvaltningsbolaget och uppdragsgivaren. I projektet ingår förutom översyn av det befintliga möbelbeståndet även översyn av miljön i korridorerna samt andra gemensamma utrymmen. På ett våningsplan med demensinriktning har korridormiljön anpassats efter boendes behov. Vår analys är att förbättringen beror på att vi arbetat systematiskt med vår styrmodell från verksamhetsmål, utvecklande aktiviteter som hålls levande hela året samt uppföljning och analys. Ett exempel är personalens service och sätt att vara där resultatet förbättrats två år i rad. Vår analys är att våra satsningar kring bemötande såsom obligatorisk utbildning för all personal, värdegrundsutbildning samt månatliga etikforum och kuratorsstöd bidragit till förbättringen.

21 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Chef- och ledarskap 5. Min ledarskapsidé och hur jag gör den känd och förankrad i organisationen Mitt ledarskap bygger på en salutogen värdegrund som utgår från en människosyn som ser till såväl de boendes och medarbetarnas resurser och värde. Vår syn på sig själva påverkas av hur vi ser på oss själva och hur vi blir sedda av andra. För mig, i rollen som verksamhetschef, handlar värdegrunden om hur vi ser på varandra och hur vi värderar varandra. Jag har valt mitt yrke därför jag tycker om att arbeta med människor och skapa förutsättningar för människor växa och utvecklas. Dessutom drivs jag av ett starkt engagemang för våra boende och deras välbefinnande. Som chef och ledare tycker jag att det är viktigt att skapa en begriplig och strukturerad arbetsmiljö, sida vid sida med omtanke. Som ledare motiverar jag mina medarbetare genom vår vision och våra mål så de blir motiverade till att utveckla vården och omsorgen för våra boende. Samtalen förs också i syfte att formulera det vi och våra boende tycker är viktigt som en vägledning framåt. Min erfarenhet är att de allra flesta tycker det är roligt att vara med och diskutera viktiga frågor och hur vi tillsammans ska göra framtiden bättre för våra boende, arbetsgruppen eller verksamheten i stort. Genom att ställa frågor som Vad gör att det här fungerar så bra får jag arbetsgruppen till att reflektera över hur det är när det känns bra och det väcker motivation och känsla av meningsfullhet för deras uppdrag och arbetsuppgifter. Genom att ställa frågor väcks medarbetarnas nyfikenhet och kreativitet till att pröva sina förmågor och växa i sina uppdrag. Genom att ställa frågor och få arbetsgruppen att reflektera skapar vi ett salutogent arbetssätt som är förståeligt och naturligt hos var och en. Det är viktigt att mina medarbetare upplever begriplighet, meningsfullhet och hanterbarhet även i sitt dagliga arbete. Samtidigt vill jag inte sticka under stolen med att rollen som chef även innebär att ta tag i vardagliga problem som uppstår. Min grundinställning är dock att medarbetarna ofta själva har lösningen på problemen om de får förutsättningar att reflektera och komma fram till ett förslag. Som chef är jag rak och om det är något som avviker från våra mål eller vår värdegrund tar jag tag i det direkt med den/de som är berörda. Till min hjälp har jag en kompetent ledningsgrupp som har mandat och befogenheter att leda och fördela arbetet utifrån var och ens ansvarsområde. Ett gott arbetsklimat gör att medarbetaren använder sin nyfikenhet till att prestera mer, vara lösningsfokuserade och delaktiga i verksamhetens utveckling. Det är viktigt att medarbetarna får uppleva yrkesstolthet och befinna sig i ett hälsobefrämjande sammanhang. Mitt salutogena ledarskap tillskriver jag ett relations-, uppgifts- och situationsorienterat ledarskap. Relationsorienterat ledarskap I det relationsorienterade ledarskapet har jag möjlighet att påverka medarbetarnas hälsa eftersom jag koncentrerar mig på att utveckla förtroendefulla relationer, har en öppen kommunikation och inriktar mig på att samarbeta. Det är också viktigt att möjliggöra för medarbetarna att ha kontroll över arbetsmiljön, att ge mandat för medarbetarna att själva fatta beslut inom givna ramar och skapa förutsättningar för delaktighet. Att jag som ledare inspirerar medarbetarna och väcker stimulans är viktigt inom ett relationsorienterat synsätt. Jag är mån om att tillhandahålla struktur när det behövs, särskilt i pressade situationer. Uppgiftsorienterat ledarskap - I det uppgiftsorienterade ledarskapet koncentrerar jag mig på att klargöra hur arbetsuppgifterna skall utföras och ser till så att arbetet blir gjort. Detta fokus ligger på

22 Kvalitetsutmärkelse Bergsund att få rätt saker gjorda i rätt tid. Situationsorienterat ledarskap - I situationsperspektivet handlar ledarskapet om situationsanpassad struktur jag betonar att det inte finns ett bästa ledarskapssätt utan ledarskapet måste vara flexibelt och jag måste anpassa min stil efter vad som krävs av situationen och hur mogen gruppen är. Jag vill genom det salutogena ledarskapet öka medarbetarnas välbefinnande kompetens och motivation. Min ledarskapsidé görs känd och förankras i verksamheten genom att jag först har förankrat den i min ledningsgrupp. Det handlar om att vi gemensamt har en salutogen ledarskapsidé som genomsyrar vårt sätt att leda och styra verksamheten utifrån var och ens ansvarsområde. Det finns ett ömsesidigt lärande inom ledningsgruppen där även jag som verksamhetschef får feedback och utvecklas som ledare. Min ledningsgrupp har deltagit i ett salutogent ledarutvecklingsprogram för att stärkas i sin ledarroll och i vår salutogena värdegrund utifrån ett chefs- och ledarskapsperspektiv. Vi har även använt Anders Hansons bok Salutogent ledarskap för hälsosam framgång som ett stöd i processen. I nästa steg har vi förankrat ledarskapsidén och gjort den känd hos våra medarbetare med följande process: Introduktion av nyanställda Obligatorisk utbildning i vår värdegrund Våra forum Medarbetarsamtal Daglig kommunikation Genom daglig dialog och kommunikation med våra medarbetare lyssnar vi på medarbetarna och möter upp deras förslag och idéer och utifrån detta tillvaratar vi deras resurser och förmågor. 6. Hur jag som chef kommunicerar, det vill säga försäkrar mig om att medarbetarna är införstådda med verksamhetens mål Jag tillsammans med min ledningsgrupp har till uppdrag att skapa en kultur där varje boende är i fokus. För att framgångsrikt utveckla verksamheten föregår våra ledare med gott exempel och fungerar som förebilder. Det handlar om att förverkliga uppsatta mål, motivera och engagera medarbetarna till ett framgångsrikt samarbete och snabbt agera och vidta åtgärder om något avviker från våra mål och vår värdegrund. Vår erfarenhet visar att kvalitetsarbete tar tid och det kräver att vi har en struktur, engagemang, driv och tid att ägna oss åt verksamhetsutveckling och ledarskap i vardagen.

23 Kvalitetsutmärkelse Bergsund För att förankra verksamhetsmålen har vi en process som stödjer ett systematiskt kvalitetsarbete på individ-, grupp- och verksamhetsnivå genom vårt ledningssystem. Uppföljning Förbättring Utvecklande aktiviteter Analys Verksamhetsmål Prioritering Under 2012/2013 har verksamheten deltagit i Stockholms Stads projekt Vad gör vi med resultaten under ledning av stadsledningskontoret. Genom projektet implementerade vi en modell för att göra våra kvalitetshandledare delaktiga i verksamhetsplaneringen utifrån brukarundersökningen. Alla medarbetare har varit delaktiga i att arbeta med utvecklande aktiviteter kring varje verksamhetsmål. Denna modell är idag implementerad som en naturlig del i vår verksamhet. Det är ett sätt där vi tar tillvara på engagemanget hos våra medarbetare för att utveckla och förbättra verksamheten och vårt resultat. Under året för vi kontinuerlig dialog med medarbetarna på arbetsplatsträffar men även på medarbetarsamtalen för att säkerställa att verksamhetens mål når fram. Vidare förs dialogen på samtliga interna mötesforum och alla möten på gruppnivå protokollförs och sparas ner på intranätet som medarbetarna har tillgång till. Varje vecka träffas ledningsgruppen där vi går igenom mål och åtaganden och därefter kommuniceras de aktuella frågorna med medarbetarna i olika interna forum. Teamledarna har även en viktig roll gällande dialogen som de för kontinuerligt med medarbetarna. 7. Hur jag som chef/ledare skapar möjligheter för lärande i organisationen Genom att vi arbetar tvärprofessionellt där samtliga yrkesgrupper deltar sker ett lärande i det dagliga arbetet, då olika yrkesgrupperna möts och för en dialog i frågor som rör boende och verksamheten. På arbetsplatsträffarna finns även ett möjligt sätt för lärande genom att olika verksamhets mål diskuteras. Vidare avhandlas det systematiska kvalitetsarbetet under dessa möten och där får medarbetarna reflektera. Ledningsgruppen deltar alltid i teamforum, etikforum, arbetsplatsträffar och kvalitetsforum. En viktig förutsättning för oss är att varje medarbetare känner och har förtroende att utföra och utveckla sina arbetsuppgifter. Det handlar om att var och en ser sin roll i helheten, har klara och tydliga mål och kunskap om de resultat som uppnås. Den samlade kompetensen hos våra medarbetare är avgörande för att våra boende ska uppleva god kvalitet i vården och omsorgen.

24 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Våra forum som skapar möjligheter för lärande: Vi ser att följande forum skapar möjligheter till lärande för våra medarbetare, dels att våra medarbetare lär ut men också att de lär av varandra. Daglig rapportering Våningsplanen har skriftlig och muntlig informationsöverföring tre gånger per dygn. Daglig planering görs efter aktiv genomförandeplan. Medarbetarsamtal Vid medarbetarsamtalet görs en dokumentationsgranskning av genomförandeplan samt löpande dokumentation, genomgång av kontaktmannaskapets funktionsbeskrivning och vad som ingår. En individuell utvecklingsplan utförs vid behov och följs upp. Planeringsdag Samtliga yrkesgrupper har haft planeringsdagar under november mars Under planeringsdagarna fick deltagarna i grupp sammanställa hur verksamheten ska bedrivas utifrån ett salutogent och hälsofrämjande synsätt i vardagen. Planeringsdagen inleddes med en gemensam genomgång av KASAM betydelsen av att den boende får en känsla av sammanhang i sin vardag och i sitt liv för att kunna känna inflytande och delaktighet i omsorgen. Personalgrupperna visade stor insikt i betydelsen av att den boende upplever begriplighet och hanterbarhet i sin livssituation för att nå en känsla av meningsfullhet. Många kreativa idéer och insiktsfulla tankar kom fram vid gruppernas redovisningar. Resultatet av grupparbetena fanns bevarade för uppföljning. Förståelsen finns i personalgrupperna för ett hälsofrämjande arbetssätt och det blir en utmaning för verksamheten att under 2014 säkerställa att den teoretiska insikten blir till praktiskt utövande i det vardagliga omsorgsarbetet. Kvalitetshandledareoch teamledarmöten Kvalitetsforum Etikforum Arbetsplatsträff Varje onsdag träffas kvalitetshandledarna/teamledarna för möte med Bergsunds ledningsgrupp. Vid mötet redovisas och behandlas inkomna avvikelserapporter, synpunkter och klagomål. Var fjärde onsdag träffas representanter för varje yrkesgrupp vid kvalitetsforum. Vid forumet dryftas idéer och tankar om hur kvalitetsarbetet ska säkras och utvecklas. Med deltagande från alla yrkeskategorier ges möjlighet till förbättrad samverkan och samförståelse. Var fjärde vecka i anslutning till arbetsplatsträffen träffas personalgruppen för etikforum under ledning av kurator och diskuterar etiska dilemman i vården och omsorgen. Medarbetarna får möjlighet att lära av varandra och växer av. Etikforum handlar om att ge medarbetarna förutsättningar att göra Temabos och den nationella värdegrunden till sin i det dagliga. Var fjärde vecka träffas personalgrupperna för arbetsplatsträff. Dessa är schemalagda så att samtliga i personalgruppen är i tjänst.

25 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Rehabiliteringsteam, sjuksköterskor och temacoacher Teamforum Team Alert Vårdplanering Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal har möte en gång per månad för kvalitetssäkring, samverkan, dokumentationsstöd, genomgång av lagar, författningar och riktlinjer för hälso- och sjukvården. Temacoach möter enhetschef kontinuerligt för planering av den sociala verksamheten. Teamforum stödjer arbetsgrupperna kontinuerligt med att arbeta med teamarbete kring boendes insatser med deltagande från där alla yrkesgrupper. Syftet med teamforum är att förbättra arbetsmetoder och förhållningssätt kring den boende både medicinskt och socialt. Alla verksamma kring den boende kan initiera till teamforum och vårdplanering som anordnas i anslutning till den dagliga rapporten klockan 14. Ett teamforum som sammankallas inom två veckor efter boendes inflyttning med deltagande av kontaktman, ansvarig sjuksköterska och arbetsterapeut/sjukgymnast för riskbedömning (fall, trycksår, undernäring, inkontinens, munhälsa). Till skillnad från teamforum deltar även boende och närstående vid vårdplanering som är mer inriktad på medicinsk omvårdnad. Vårdplanering anordnas i anslutning till den dagliga rapporten klockan 14. Avvikelsehantering Avvikelsehanteringen utgör en del av lärandeprocessen. På våra arbetsplatsträffar tar vi upp och pratar om avvikelser, rutiner, hur vi kan förbättra rutiner, om vi kan se mönster och genom detta kan vi på en samsyn och så vidare. 8. Hur jag som chef/ledare skapar förutsättningar för och tar vara på engagemanget hos medarbetarna för utveckling av verksamheten Det nära ledarskapet möjliggör att varje medarbetare blir synlig. Att känna sig sedd är en förutsättning för engagemang. Ett rätt ledarskap litar på medarbetarnas förmåga och visar intresse genom att inspirera, uppmuntra och bekräfta positivt beteende. Förutsättningar skapas då för att medarbetarna tar egna initiativ. Vi har medarbetare som innehar vissa ansvarsområden som är av betydelse för vår kärnverksamhet som beställning, brand, larm, hygien, kost m.m. Genom att vi har kontinuerliga möten inom respektive område får vi ständig information från medarbetarna om vad som kan förbättras eller som behöver åtgärdas och på så sätt ta vara på medarbetarnas engagemang. Vi ser vikten av att det ges möjlighet att växa och utvecklas i sin yrkesroll exempelvis som undersköterska har man möjlighet få utökat ansvar genom att utbildas till kvalitetshandledare och teamledare. Ett annat exempel är Cathrin och Ilse som är mycket intresserade av närståendesamverkan och är utbildade anhörigstödombud. De leder årliga anhörigcirklar där personer får föreläsningar om olika teman, träffa andra närstående och samtala om hur det är att vara anhörig.

26 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Modellen Vad gör vi med resultaten är ett konkret exempel på ett systematiskt arbetssätt vi tillämpar för att ta tillvara på medarbetarnas engagemang, idéer och förbättringsförslag för att utveckla Bergsund på individ, grupp och verksamhetsnivå. Ett annat exempel är de årliga medarbetarsamtal där vi i ledningsgruppen (utifrån var och ens ansvarsområde) ställer frågor om medarbetarens intressen, idéer och tillvaratar detta för att förbättra och utveckla verksamheten. Exempelvis Viola som är utbildad hårfrisörska som får möjlighet att använda sina kunskaper på Bergsund genom att erbjuda hårmassage och hårklippning till våra boende. 9. Hur jag som ledare utvärderar och utvecklar mitt ledarskap Ett viktigt redskap för att utveckla och utvärdera ledarskapet är att analysera medarbetarundersökningen för att få en vägledning om vad medarbetarna anser. Ledarskapsutveckling delges av närmaste chef i form av en dialog som till viss del utgår från de resultat som delgivits i medarbetarundersökningen. Där en gemensam analys utförs för att fånga de målområden som visar behov att utvecklas. Resultatet återkopplas i dialogform på arbetsplatsträffar. Ännu ett viktigt instrument är medarbetarsamtalen där ledarskapet kan diskuteras utifrån hur medarbetarna upplever kommunikationen mellan ledning och medarbetaren. För att utvecklas i ledarskapsrollen deltar vi på kompetenshöjande föreläsningar på Ersta-Sköndals högskola samt på Stockholms universitet. Flera i ledningsgruppen har deltagit i distansutbildning via Uppsalas Universitet Att förstå och leda utifrån den Nationella värdegrunden för äldre och deltar även i Nationell ledarskapsutbildning som anordnas av Ersta-Sköndal. För att stärka vår kompetens i lagar och riktlinjer prenumererar vi på Socialstyrelsens nyhetsbrev, Sunt liv, Äldreomsorg samt att vi går interna utbildningar i arbetsrätt tillsammans med våra teamledare, som anordnas av Temabos företagsledning. Vi ingår i uppdragsgivarens nätverk samt i Temabos interna nätverk. Vi ser det som en förmån då det tillför omvärldsperspektivet och där erfarenheter utbyts och bidrar till nya synsätt och reflektioner.

27 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Medarbetare 10. Vår värdegrund/gemensamma förhållningssätt i vår verksamhet. Samt hur de togs fram och förankrades i organisationen. Temabo startade 2007 med målet att utveckla äldreomsorgen utifrån den salutogena värdegrunden. Vår vision lyder: Vi vill att alla ska få leva hela livet Temabos affärsidé är att vi ska utgå från aktuell forskning och erbjuda ett tryggt, värdigt och meningsfullt temaboende för äldre. Eventuell ekonomiskt överskott återinvesteras i verksamheterna. Det salutogena synsättet innebär att vi fokuserar på det som främjar meningsfullhet och välbefinnande. Utgångspunkten är att skapa en förtroendefull relation och tillvarata de värden som beaktar den äldres resurser och förmågor. Grunden för vårt värdegrundsarbete är den nationella värdegrunden för äldreomsorgen som har sin utgångspunkt i nya bestämmelser som skrevs in i Socialtjänstlagen (2001:453) den 1 januari Den nationella värdegrunden betonar vikten av att äldre människor ska leva ett värdigt liv och uppleva välbefinnande. För att uppnå det ska vi som arbetar inom äldreomsorgen värna och respektera den enskildes rätt till privatliv och stödja honom eller henne att leva det liv som han/hon vill och kan. Vår värdegrund beskriver de förhållningssätt som våra medarbetare behöver ha för att tillvarata dessa värden i det dagliga arbetet. Värdegrundsarbetet har en central plats i vårt dagliga vård- och omsorgsarbete. Förankring sker genom: Utbildning - Samtliga medarbetare har genomgått utbildning i den salutogena värdegrunden som en del av kontaktmannaskapsutbildningen. Våra medarbetare är praktiker och för att få värdegrunden begriplig har vi även förankrat den i verkligheten vid planeringsdagar för samtliga medarbetare. Etikforum - Reflexioner kring värdegrunden tas upp vid etikforum som varje medarbetare har en gång i månaden. Vid etikforum har vi haft utbildning för samtliga medarbetare i den nationella värdegrunden och på så sätt har vi uppnått en samsyn kring värdegrunden inom hela verksamheten. Nära ledarskap chefer och ledare är närvarande och handleder i det dagliga omsorgsarbetet. Det handlar om verksamhetsledningen, chefsjuksköterska, kvalitetshandledare och teamledare. Ledningssystem LEVA medarbetarna deltar i planering och genomförande av mål som baseras på vår värdegrund.

28 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Hur vi arbetar för ett aktivt medarbetarskap I det aktiva medarbetarskapet menar vi att medarbetarna gemensamt exempelvis tar fram förhållningssätt som ska skapa ett gott samarbete, gemenskap och ansvarstagande utifrån sin roll. Förhållningssätten blir ett gemensamt beslut och diskuteras på interna möten och fastställs. På så vis ges utrymme för medarbetare att kunna bli delaktiga och kunna påverka sin arbetsvardag. Det leder i sin tur till att öka motivationen, drivkraften och engagemanget i förhållande till våra mål. Vi vill även att arbetssättet ska skapa ett ömsesidigt förtroende mellan medarbetare och ledning. I dialog vill vi se varje medarbetares förmågor och stödja detta så att denne kan arbeta för att nå verksamhetens mål. Till exempel att en medarbetare som har ett ansvarsområde får de redskap som behövs gällande begriplighet och kunskap för att kunna utföra sitt ansvarsområde. Vi ser även ett mervärde för aktivt medarbetarskap genom att omvårdnadspersonal som nu genomgår kvalitetshandledarutbildning praktisk under hösten 2014 ska driva förbättringsarbete som projekt. 12. Hur vi arbetar med kompetensutveckling på verksamheten utifrån boendes behov och verksamhetens resultat Den samlade kompetensen hos våra medarbetare är avgörande för att våra boende ska uppleva god kvalitet i vården och omsorgen. Vi kompetensutvecklar verksamheten utifrån boendes behov genom följande utbildningar: Lokal introduktionsutbildning Värdegrund - salutogent förhållningssätt Diplomerad kontaktmannaskapsutbildning Diplomerad kvalitetshandledarutbildning Diplomerad teamledarutbildning ABC demens Utbildning i livsmedelshygien Vårdhygienutbildning Äldreförvaltningens utbildningar för HSL-personal Munvård BPSD utbildning (beteendemässiga och psykiska symptom vid demens) Vid nyrekrytering har vi som grundkrav att våra medarbetare har undersköterskekompetens. De medarbetare i verksamheten som saknar behörig utbildning finns en särskild utbildningsplan upprättad. Just nu går tio medarbetare omvårdnadslyftet och examineras i juni 2014.

29 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Omvårdnadslyftet möjliggör för vårdbiträden att genom utbildning på arbetsplatsen få kompetensen undersköterska. Vi kompetensutvecklar även verksamheten utifrån våra resultat och förbättringsområden genom följande: Utbildning för sjuksköterskor i den sociala dokumentationen för att förbättra samverkan mellan social omsorg och hälso- och sjukvård. Utbildning i nationella värdegrunden för samtliga medarbetare. Utbildning i medicintekniska produkter för att förebygga fall. Undervisning om läkemedel hos äldre för att tillsammans med ansvarig läkare undvika onödig läkemedelsbehandling. Allmän brandskyddsutbildning Brandskyddsutbildning Handledarutbildning 13. Hur vi arbetar med bemötandefrågor internt gentemot varandra Arbetsgruppens kultur bemötande gentemot varandra speglar av sig på bemötandet av de boende. Här är det viktigt att det finns forum som behandlar arbetsgruppens svårigheter och dilemma. Arbetsplatsträffarna är våra medarbetares forum och där de ska känna sig trygga att ta upp konflikter och bemötandefrågor gentemot varandra. Etikforum handlar också om självkännedom, bemötande och samarbete i arbetsgruppen och mellan olika professioner. Det handlar om att sätta ord på den tysta kunskapen och bli medveten om komplexiteten i ett yrke som innebär ständiga möten med människor. 14. Våra resultat från den senaste medarbetarundersökningen, samt vår analys av resultaten och hur vi arbetar med dem Bergsunds medarbetare fick under vintern 2013 besvara en extern medarbetarundersökning genomförd av Novus, ett oberoende undersökningsföretag. I undersökningen besvarande medarbetarna frågor om deras syn på arbetsförhållanden, medarbetarskap, information och kommunikation, styrning och ledarskap. Det totala antalet svarande i verksamheten uppgick till 67 medarbetare vilket ger en svarsfrekvens på 59 %. Temabo har i samarbete med Novus valt att utveckla studiens genomförande och frågeställningarna i syfte att bättre fånga centrala kvalitetsaspekter för medarbetare och ledare. Som en följd av detta är årets medarbetarundersökning att betrakta som en nollundersökning och värdena går inte att jämföra mot 2011 års resultat.

30 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Medarbetarundersökning Resultat Bergsund Jag har alltid den boende i fokus 97 % Jag delar med mig av mina kunskaper och erfarenheter till andra 97 % Jag bidrar till ett gott arbetsklimat på min arbetsplats 95 % Mitt arbete känns meningsfullt 87 % Jag känner till vilka mål som finns för min arbetsplats 84 % Jag känner till vår värdegrund 86 % Jag är delaktig i det som bestäms på min arbetsplats 66 % Jag engagerar mig i uppgifter som ligger utanför mina arbetsuppgifter för att 83 % bidra till förbättringar och utveckling Medarbetarindex % Resultatet i årets undersökning visar att medarbetare i hög utsträckning känner till vår värdegrund och de verksamhetsmål som finns. Värdegrundsarbetet under året har gett resultat då vi genomfört etikforum, utbildning för värdegrundsledare och för en kontinuerlig dialog utifrån vardagens händelser. Undersökningen visar också att våra medarbetare i hög utsträckning upplever att den boende i fokus och att de delar med sig av sina kunskaper till varandra. Detta är ett område som verksamhetsledningen är tydlig med att stärka eftersom det är en god förutsättning för att utveckla vården och omsorgen utifrån ett tvärprofessionellt teamarbete. Det förutsätter även att vi är mottagliga för varandras kunskaper och kompetens. Medarbetarna upplever också i hög utsträckning att deras arbete känns meningsfullt och att de är delaktiga i de beslut som tas i verksamheten. Vårt sammantagna medarbetarindex på Bergsund har ett värde på 74 vilket överstiger genomsnittet. Ett indexvärde på 65 är ett uttryck för en väl fungerande verksamhet (Novus jämförelsevärden och statistik 2013). Även för resultat av våra medarbetarundersökningar tar vi fram mål, aktiviter och handlingsplan i vårt ledningssystem. Så här utvecklar vi våra resultat i medarbetarundersökningen i vårt ledningssystem: Mål: Våra medarbetare upplever delaktighet och inflytande i verksamheten och har god kännedom om verksamhetens mål. Förväntat resultat: Medarbetarindex 77 % (2014) Arbetssätt: Inför 2014 års medarbetarundersökning kommer vi att arbeta med att informera om vikten av att delta i undersökningen och därmed öka svarsfrekvensen. Arbeta med samma metod som tidigare med brukarundersökningen. Arbetsplatsträffar är schemalagda så att all personal kan delta. Vi ska arbeta med ett nära ledarskap för att i så god tid som möjligt fånga upp signaler i personalgrupper som kan bidra eller eventuellt ligga till grund för dålig arbetsmiljö eller otrivsel. Ny roll har införts 2014 teamledare för att närma ledarskapet ytterligare. Vi arbetar med att främja medarbetarnas hälsa genom subvention av friskvårdsaktiviteter.

31 Kvalitetsutmärkelse Bergsund För att fånga upp medarbetare som har återkommande korttidsfrånvaro (4-6 tillfällen inom en tolvmånadersperiod) genomförs rehabiliteringssamtal. Vid fortsatt frånvaro erbjuds individuella möten för en rehabiliterings-uppföljning i samverkan med försäkringskassa, företagshälsovård och HR-konsult. Vi följer upp arbetsmiljöfrågor som blir kända vid medarbetarsamtal. Arbetsmiljöriskanalyser görs kända på arbetsplatsträffar var fjärde vecka samt vid lokala skyddskommittén. Tvärprofessionellt arbetssätt kommer att vara i fokus Vid teamforum deltar representanter från alla yrkeskategorier vilket ökar medarbetarens upplevelse av delaktighet och inflytande. Nätverk inom Temabo för olika professioner vilket ökar kännedom om verksamhetens mål.

32 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Resultat och analys 15. Våra resultat från föregående års uppföljningar av våra mål och förväntat resultat. Så här analyserar vi resultaten och hur vi arbetar med dem Våra resultat från föregående års uppföljningar av våra mål och förväntat resultat. Så här analyserar vi resultaten och hur vi arbetar med dem. Nedan följer en redovisning över ett urval av 2013 års verksamhetsmål, arbetssätt/aktiviteter och analys. Verksamhetsmålen från 2013 finns att läsa i sin helhet i Bergsunds Kvalitetsberättelse Verksamhetsmål De boende upplever sig delaktiga och har inflytande i sin vardag Förväntat resultat 75 % av de boende ska uppleva delaktighet och inflytande i sin vardag. Det förväntade resultatet togs fram utifrån ett medelvärde av nedanstående frågeställningar (resultatet 2012 är i genomsnitt 69,6 %). Uppföljning skedde via 2013 års brukarundersökning genomförd av Stockholms Stad. Resultat 77,3 % av de boende upplever inflytande och delaktighet i sin vardag. Resultatet utifrån Stockholms Stads brukarundersökning 2013 visar: Bergsund Stockholm stads brukarundersökning. Andel nöjda/mycket nöjda. Stockholms stad Frågeställning Jag upplever att jag kan påverka min vardag Jag kan välja vilken tid jag vill gå upp på morgonen Jag kan välja när jag vill gå och lägga mig Mina synpunkter och klagomål tas om hand Jag är nöjd med det stöd jag får med min personliga omvårdnad såsom på- och avklädnad, dusch, hygien och liknande Jag blir erbjuden nagelvård, hår och/eller skäggvård varje vecka Arbetssätt/Aktiviteter Utveckla genomförandeplaner öka den boendes inflytande och delaktighet vid upprättande och uppföljning av genomförandeplanen. Vi kopplar våra verksamhetsmål till den boende och dennes upplevelse av värdeordens innebörd och planerar vården- och omsorgen utifrån detta. Boendepärm - Vi upprättar en boendepärm till varje person som finns i den egna bostaden. Pärmen innehåller information om verksamheten, genomförandeplan, levnadsberättelse.

33 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Kvalitetstid för den boende Den boende har kvalitetstid med sin kontaktman. Kvalitetstiden är något som den boende själv beslutar att han/hon vill göra tillsammans med sin kontaktman. Varje kontaktman planerar kvalitetstid med den boende och dokumenterar detta i sociala dokumentationen/journal och genomförandeplan. Verksamheten har månatlig egenkontroll där vi följer upp att kvalitetstiden genomförts enligt plan. Omsorgsdagboken Här har den boende insyn i och kan följa den vård- och omsorg bedrivs. Vi arbetar aktivt med information och i syfte att öka andelen som använder omsorgsdagboken. Boende- och närståendeforum Här har den boende och närstående inflytande över verksamhetens utveckling. Boende- och närståendebrev Vi skriver boende- och närståendebrev fyra gånger per år om aktuella händelser i verksamheten. Brevet ger insyn i aktuella frågor. Förtroenderåd Deltagande är representanter från Södermalms stadsdelsförvaltnings pensionärsråd, boende från verksamheten samt ledningsgruppen. Här ges löpande information och boende kan ge synpunkter och förbättringsförslag direkt till pensionärsrådet. Analys Även om andelen boende på Bergsund som uttrycker sig vara nöjda/mycket nöjda är högre än för boende inom Stockholm stad totalt så finns områden med utvecklingspotential gällande hur man kan påverka sin vardag och hur vi tar hand om synpunkter och klagomål. Att kunna påverka sin vardag är av stor vikt för att känna sig delaktiga och ha inflytande i sin egen omsorg. I vår analys förklarar vi den lägre andelen nöjda i denna frågeställning till viss del med att boende upplever sig som begränsade i delaktighet på grund av sina fysiska eller psykiska handikapp. I Socialstyrelsens enkät från 2013 är det bara 4 % av de svarande på Bergsund som anser sig klara egen förflyttning utan stöd eller assistans från annan person. Vår utmaning är att boende på Bergsund ska möta en omsorg som ger dem stöd att hantera sin situation och trots allt ändå känna sig delaktiga och att de har inflytande i sin omsorg. Därför är det viktigt att vi fortsatt utvecklar vårt individcentrerade arbetssätt byggt på en salutogen och hälsofrämjande grund genom att vi i vår omsorg ger den boende verktyg att hantera sin situation. Vår analys är att vi behöver arbeta mer med att få fram individuella önskemål i den personliga omvårdnaden. Vi kan se att männen är mer nöjda med nagelvård och hår/skäggvård och det kan bero på att deras behov och önskemål ryms inom den personliga omvårdnaden. Verksamhetsmål Den boende erbjuds ett rikt utbud av aktiviteter för social samvaro Förväntat resultat 70 % av de boende ska vara nöjda med möjligheter till utevistelse och de aktiviteter som erbjuds på Bergsund. Resultat 78 % är ett genomsnittsvärde utifrån nedanstående frågeställningar:

34 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Bergsund Stockholm stads brukarundersökning. Andel nöjda/mycket nöjda. Stockholms stad Frågeställning Jag är nöjd med möjligheterna att komma ut i friska luften Jag är nöjd med de aktiviteter mitt boende erbjuder Arbetssätt/Aktivitet Utveckla genomförandeplaner öka den boendes inflytande och delaktighet vid upprättande och uppföljning av genomförandeplanen. Vi ställde frågor direkt till den boende: Vad innebär utevistelse för dig? Vi planerade detta tillsammans med den boende i genomförandeplanen i samverkan mellan kontaktman och temacoach. Vad är meningsfulla aktiviteter för dig? Är du nöjd med de aktiviteter som erbjuds idag, kan vi utveckla och förbättra utbudet? Temacoacherna skriver veckobrev med information om veckans aktiviteter. Kontaktmannen stödjer den boende och möjliggör så att han/hon kan delta i de aktiviteter som önskas. Ökad grannsamverkan och kontaktytor utifrån boendes intressen och önskemål. Analys Boende på Bergsund har en stor del i vilka projekt och aktiviteter som genomförs i verksamheten då temacoacherna kontinuerligt tar in önskemål om detta genom att inventera intressen för aktiviteter för varje enskild boende. Genom ett individanpassat arbetssätt kan vi utvärdera och kartlägga de aktiviteter som vi erbjuder boende. Verksamhetsmål Boende ska uppleva trivsel i gemensamma utrymmen Förväntat resultat Resultatet 2012 visar att 70,5 % av de boende är nöjda med nedanstående områden. För 2013 sattes målsättningen att förbättra resultatet till 75 %. Resultat 75,75 % av boende upplever sig vara nöjda med gemensamma utrymmen. Nedanstående resultat är hämtat från Stockholms stads brukarundersökning 2013:

35 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Bergsund Stockholm stads brukarundersökning. Andel nöjda/mycket nöjda. Stockholms stad Frågeställning Det är lätt att röra sig och ta sig fram i de gemensamma utrymmena Möblerna är ändamålsenliga De gemensamma utrymmena är rena och fräscha De gemensamma utrymmena lockar mig att umgås med andra i boendet Arbetssätt/Aktiviteter För att förbättra den gemensamma inne- och utemiljön har vi haft dialog med förvaltaren från Micasa och med uppdragsgivaren Södermalms stadsdelsförvaltning för att öka de boendes trevnad i sitt boende. I samverkan med förvaltaren förbättra tillgängligheten på Bergsund genom att underlätta för boende och närstående att förflytta sig mellan de två husen och mellan våningsplanen. Översyn av behovet av koder i hissar och dörrar. Temacoacherna har frågat de boende om vilka intressen som finns. Ökad samverkan mellan temacoach och kontaktman så att det har blivit lättare att umgås med boende från olika våningsplan. Analys Sammanställning av brukarundersökningen tyder på att miljön är ett viktigt utvecklingsområde. För att förbättra trivseln och öka möjligheten för social samvaro står miljön i våra gemensamma utrymmen i fokus i vår verksamhetsplanering. Verksamheten startade under året 2013 ett projekt kring inne- och utemiljön för att öka de boendes trevnad i sitt boende och förbättra tillgängligheten på Bergsund. Rehabiliteringsteamet har i samverkan med boende presenterat förslag vilka har bidragit till förbättringar som underlättar för boende och närstående att förflytta sig mellan de två husen, mellan våningsplanen, in/ut på balkonger samt in i/ut ur badrum. Miljöprojektet består av representanter för olika yrkeskategorier inom verksamheten i samverkan med förvaltaren Micasa och Södermalms stadsdelsförvaltning. Ett förslag gällande köksmiljön har lämnats till förvaltningsbolaget och uppdragsgivaren. I projektet ingår förutom översyn av det befintliga möbelbeståndet även översyn av miljön i korridorerna samt andra gemensamma utrymmen. På ett våningsplan med demensinriktning har korridormiljön anpassats efter boendes behov. Verksamhetsmål Måltiderna ska vara en trivsam stund för samvaro och maten ska vara god och trevligt serverad

36 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Förväntat resultat Resultatet 2012 visar att 69,5 % av de boende är nöjda med nedanstående områden. För 2013 sattes målsättningen att förbättra resultatet till 80 %. Resultat 79 % av boende upplever sig vara nöjda med mat och måltider. Nedanstående resultat är hämtat från Stockholms stads brukarundersökning2013: Bergsund Stockholm stads brukarundersökning. Andel nöjda/mycket nöjda. Stockholms stad Frågeställning Maten smakar bra Måltiderna är en trevlig stund på dagen Arbetssätt/Aktiviteter Kostråd har bildats med deltagande av boende. Vi har gett menystöd till menyansvariga i samverkan med matleverantören Dafgårds. Dokumentation i genomförandeplanen hur den boende vill ha sina mellanmål. Ansvarig sjuksköterska har säkerställt i måltidsklockan för att säkra att nattfastan inte överstiger elva timmar. Kvalitetshandledarna tillsammans med boende genomför regelbundna enkätundersökningar om mat och måltider. Detta ska ske i samband med menyförändringar 4 gånger per år. Analys Boendes ökade delaktighet har gett resultat. Deras nöjdhet har ökat. Under våren 2014 kommer vi att införa servering av smoothies förmiddag och kväll. Verksamhetsmål Vi fördjupar implementeringen av vår värdegrund och tydliggör innebörden av de etiska normer som vårt arbete vilar på. Förväntat resultat Våra medarbetare ska ha god kännedom om vår värdegrund. Uppföljning i 2013 års medarbetarundersökning med förväntat resultat 80 %. Resultatet från 2012 års brukarundersökning visar att 82,3 % av våra boende upplevde ett gott bemötande och ha förtroende för personalen. För 2013 satte vi målet att öka resultatet till 85 %. Resultat Resultatet från 2013 års medarbetarundersökning visar att 86 % av medarbetarna på Bergsund har en mycket god kännedom om vår värdegrund och de etiska normer som vårt arbete vilar på. I 2013 års brukarundersökning uppnåddes resultatet att 90,6 % av våra boende upplevde ett gott bemötande och har stort förtroende för personalen samt 91 % anser sig som nöjda i sitt helhetsomdöme.

37 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Bergsund Stockholm stads brukarundersökning. Andel nöjda/mycket nöjda. Stockholms stad Frågeställning Personalen bemöter mig på ett bra sätt Personalen frågar hur jag vill få min hjälp utförd Jag har förtroende för personalen Sammanfattande helhetsomdöme Bergsund Stockholm stads brukarundersökning. Andel nöjda/mycket nöjda. Stockholms stad Frågeställning Jag känner mig trygg i mitt boende Jag är nöjd med mitt boende Boendet uppfyller mina behov av stöd och omsorg Att den boende känner sig trygg i sitt boende och att vi uppfyller behovet av stöd och omsorg ser vi som om vi har haft rätt huvudfokus. Arbetssätt/Aktiviteter Etikforum här diskuterar vi värdebegrepp som integritet, självbestämmande, delaktighet och meningsfullhet som är allmängiltiga och lagstadgade begrepp. Värderingar har tydliggjorts och omsatts i den dagliga verksamheten. Etikforum har lämnat utrymme till reflektion angående attityder och värderingar som har främjat en gemensam syn på bemötande av de boende samt stärker arbetsgruppens samsyn. Obligatorisk värdegrundsutbildning för nyanställda värdegrunden ingår i kontaktmannaskapsutbildningen. Utbildning i den nationella värdegrunden för ledningsgruppen Analys Ett gott bemötande handlar inte bara om att vara vänlig och visar empati. Det är inte heller bara en fråga om att man utför sina arbetsuppgifter på rätt sätt. Ett gott bemötande innehåller både att utföra insatsen på ett korrekt sätt och samtidigt ha ett gott bemötande. Att arbeta efter en känd värdegrund ger ett viktigt stöd för medarbetarnas förhållningssätt i omsorgen. Det vi ser är att alla medarbetare har fått förståelse för vikten av detta och det kan vi nu se i resultatet från brukarundersökningen.

38 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Resultat och analys 16. Prognostiserat ekonomiskt resultat i förhållande till budget för innevarande år samt de tre senaste årens resultat Bergsunds liksom Temabos ekonomi har varit i balans de senaste tre åren, d v s under åren samt även under första kvartalet Bergsund är en del av Temabo som är ett långsiktigt äldreomsorgsföretag med en kontinuerlig och hög investeringstakt i kvalitetsutveckling. Ägarna investerar årligen stort i kompetensutveckling, nya yrkesroller (t.ex. temacoacher), vidareutveckling av metoder och arbetssätt samt kompetenscentrum för demensomsorg respektive psykisk hälsa. Målet har aldrig varit att maximera årsvinsten utan allt återinvesteras. Eventuellt ekonomiskt överskott efter årets slut återinvesteras i sin helhet i kvalitetsutveckling. Företaget har inte haft någon vinstutdelning sedan starten Omsättning (Bergsund, mkr) Rörelsemarginal (våra verksamheter) 2014 kv1 2013* ,3% 0,02% 0,02% 0,6% *Prel. bokslut.

39 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Från mål till uppföljning 17. Vår process och våra överväganden när vi tog fram årets åtaganden/mål. Målförslag redovisas för samtliga medarbetare på arbetsplatsträffar och kvalitetsforum Aktiviteter planeras för att nå målen Överenskomna aktiviteter genomförs för att sedan utvärderas vid nästkommande brukarundersökning Planera Genomföra Förbättra Utvärdera Identifiera utvecklingsområden Formulera nya mål Brukarundersökningen utvärderas på arbetsplatsträffar och kvalitetsforum för samtliga medarbetare Vi utgick från Stockholm stads samt Socialstyrelsens brukarundersökning och utvärderade dessa. I utvärderingen framgick att vi behövde arbeta med delaktighet och inflytande för boende. Vi såg även att vi hade höjt vissa områden och målet blev där att arbeta för att behålla denna nivå. Under arbetets gång framgick att det förändringsarbete som behövdes stämde väl överens med målen som centralt tagits fram i organisationen. Vid olika mötesforum diskuterades de åtgärder som vi antog skulle leda till förbättring. De aktiviteter som framkom ledde till en samsyn i organisationen för att nå fram till målen. Då aktiviteterna fastslogs kommunicerades dessa återigen på alla olika mötesforum. För att göra resultaten mätbara bestämdes att de skulle dokumenteras i social dokumentation under bestämda rubriker - ett gemensamt sökord som blev känt för alla medarbetare. Temacoacherna sammanställer varje månad de aktuella aktiviteterna i en mall. De rapporterar vidare till ledning och resultatet kommuniceras vidare till medarbetarna på arbetsplatsträffar samt på kvalitetsforum. 18. Våra mål, förväntat resultat, arbetssätt och uppföljning Delaktighet och inflytande Mål: Öka den boendes delaktighet och inflytande. Förväntat resultat: 80 % vid brukarundersökningen.

40 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Genomförandeplan Omsorgsdagboken Individuella aktiviteter Kvalitetstid egen tid Information om tillfälliga förändringar Arbetssätt: Att utveckla genomförandeplanen från att enbart vara ett arbetsverktyg för personalen till att överensstämma med den enskildes uttryckta behov och önskemål. Genom att varje boende får en egen pärm i bostaden som innehåller information, levnadsberättelse och genomförandeplan ökar delaktigheten och inflytande. Levnadsberättelsen och välkomstsamtalet används som ett underlag vid upprättande av genomförandeplanen. Uppföljning. Medarbetarna gör uppföljning av genomförandeplan minst två gånger per år; 31 maj och 30 november samt vid behov. Enhetscheferna tar del av innehållet och för in resultatet i vår egenkontroll för sociala dokumentationen som redovisas för uppdragsgivaren två gånger per år. Arbetssätt. Omsorgsdagboken ger möjlighet för boende och närstående att ta del av genomförandeplan och dagliga anteckningar från omvårdnadspersonal via e-legitimation. Det är ett enkelt sätt både för boende och närstående att följa upp beslut som tagits i omsorgen. Närståendes tillgång till omsorgsdagboken kräver den boendes samtycke. Vi informerar boende och närstående om omsorgsdagboken i samband med inflyttning. Uppföljning - En gång per år utförs undersökning av antalet användare av omsorgsdagboken. Arbetssätt Arbetsmetoderna för den individuella aktiviteten utvecklas genom att närvarolista vid gruppaktivitet införs och på vis säkerställs individanpassade insatser. Varje enskild kontaktman dokumenterar i genomförandeplanen HUR den boende vill ha sin kvalitetstid (egen tid) med sin kontaktman. Detta finns i Bergsunds anbud där uppdragsgivaren kommer att följa upp. För att säkerställa mätresultaten i Sociala dokumentationen införs specifikt sökord. Uppföljning. Temacoacher mäter varje månad via den löpande sociala dokumentationen hur ofta insatsen kvalitetstid har utförts. Resultatet redovisas till lednings-gruppen. Arbetssätt Vid arbetsplatsträffar möten under våren 2014 påbörjades arbetet med att diskutera och samtala kring hur vi ska säkerställa att boende får information om tillfälliga förändringar till exempel inför och vid kontaktmans frånvaro. Uppföljning. Uppföljning sker vid boendeforum och genom brukarundersökningen våren 2014.

41 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Mat och måltider Mål: Måltiderna ska vara en trivsam stund för samvaro och maten ska vara god och trevligt serverad. Förväntat resultat: 83 % Kostråd Menyansvariga Mellanmål Måltidsklockan Arbetssätt För att uppnå en större andel nöjda boende kring trivsel och måltidsmiljön så har vi menyansvariga bland personalen och kostråd med boenderepresentanter från varje våningsplan. Uppföljning. Kontinuerlig uppföljning vid boendeforum. Undersökning av vad boende tycker om maten i enkätform. Arbetssätt Kontaktmannen ska dokumentera i genomförandeplanen HUR den boende vill ha sina mellanmål som separat insats under "Mat och måltider". Detta säkerställs i måltidsklockan i samråd med ansvarig sjuksköterska. Under våren 2014 kommer vi att införa servering av smoothies förmiddag och kväll. Uppföljning. Ansvarig sjuksköterska ansvarar för att säkerställa att nattfastan inte överstiger elva timmar via måltidsklockan. Utevistelser Mål: Jag är nöjd med möjligheterna att komma ut i friska luften. Förväntat resultat: 80 % Behov och önskemål Individuella aktiviteter Arbetssätt Verksamheten ska erbjuda samt öka möjligheter för boende att komma ut i friska luften. Fokus ska läggas på den enskildes behov och önskemål angående utevistelser. Arbetsmetoderna ska utvecklas för den individuella aktiviteten. Temacoach och kontaktman samverkar med den boende kring den enskildes behov och önskemål om utevistelser och aktiviteter. Dokumentation ska finnas i genomförandeplanen. Uppföljning. Kontinuerlig uppföljning vid boendeforum. Undersökning av vad boende tycker om maten i enkätform. Trivsel i gemensamma utrymmen Mål: Trivsel i de gemensamma utrymmena. Förväntat resultat: 80 % Miljöprojekt Arbetssätt Bergsund har en miljögrupp som samverkar med uppdragsgivaren Södermalms stadsdelsförvaltning och förvaltaren Micasa. Projektet är påbörjat. Miljögruppen har lämnat förslag gällande köksmiljön samt förslag på att få ljusare färg i korridormiljön, fototapeter i de gemensamma vardagsrummen och en översyn av det befintliga

42 Kvalitetsutmärkelse Bergsund möbelbeståndet på Bergsund. Tillgänglighet I samverkan med förvaltaren förbättra tillgängligheten på Bergsund genom att underlätta för boende och närstående att förflytta sig mellan de två husen och mellan våningsplanen. Ta bort av i hissar och dörrar inomhus. Kontakt Förbättra möjligheter till kontakt boende emellan genom att utveckla samverkan mellan främst temacoach och kontaktman så att boende ges möjlighet att skapa och upprätthålla kontakter med andra boende med likasinnade intressen även om de bor på olika våningsplan. Uppföljning. Brukarundersökning våren Trygg och säker hälso- och sjukvård Mål: Verksamheten ska ge ökad trygghet och säkerhet i den boendes hälso- och sjukvård. Läkemedelshantering Under 2014 kommer läkemedelshanteringen att övergå från dosetthantering till ApoDos. Införandet av ApoDos sker på ett våningsplan i taget. Ett rum för läkarrond ska finnas i varje hus (medicinrummet) med stationär dator för bästa möjliga internetuppkoppling. De medicinska journalerna kommer att förvaras i medicinrummet. Sjuksköterskorna kommer att få utbildning i Pascal. I enlighet med rutinerna kommer utbildningen att hållas av IT-omsorg. Boende och närstående på våningsplanen kommer att informeras vid boende- och Läkemedelsförskrivning Läkemedelsgenomgång Inkontinens Förväntat resultat: 10 % överförskrivning Munhälsa närståendeforum samt i boende- och närståendebrev. I samverkan med ansvarig läkare minska antalet ordinerade läkemedel. Läkemedelsgenomgång sker en gång per år. Förebygga onödig förskrivning av sömnmedel och fallincidenter sena kvällar och nätter genom att säkerställa att läkemedel överlämnas vid rätt tidpunkt. Överlämnande av läkemedel sker i anslutning till servering av smoothies. Omvårdnadens mål är att behålla kontinens genom att stärka sjuksköterskans ansvar att förskriva inkontinenshjälpmedel så att inte förskrivning sker till personer med kontinens. Säkerställa att inkontinens och munhälsa utreds och bedöms genom att checklistor följs och dokumentation finns tillgänglig. Uppföljning genom granskning av dokumentationen fyra gånger per år. Hygien miljö Ansvarig sjuksköterska samverkar med kvalitetshandledare och teamledare med egenkontroll hygien sköljrum, städförråd, medicinskåp och tvättstuga. Egenkontroll utövas via signeringslista. Saknade signaturer registreras i avvikelsehanteringen. Signeringslistor arkiveras av sjuksköterska. Uppföljning. Journalgranskning fyra gånger per år. Uppföljning via avvikelsehanteringen. Uppföljning varje månad vid registrering av kvalitetsindikatorer för hälso- och sjukvården.

43 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Beskriv hur er planering för årets uppföljning ser ut. Uppföljning en gång per vecka Uppföljning en gång per månad Uppföljning en gång per kvartal Uppföljning en gång per halvår Uppföljning en gång per år Ledningssystemet: (verksamhetsmål och uppföljningsdatum) Avvikelsehanteringen Egenkontroller - social omsorg: (aktiviteter, utevistelser, kvalitetstid) Egenkontroller hygien: (livsmedel, miljö) Egenkontroller hälso- och sjukvård: (kvalitetsindikatorer, infektioner, antibiotikaförskrivning) Granskning av dokumentationen i hälso- och sjukvård (VODOK) Sociala dokumentationen (ParaSoL) Verksamhetsuppföljning från uppdragsgivaren Fysisk skyddsrond hösttermin med uppföljning vårtermin Brukarundersökning Läkemedelshantering (Apoteket) Kvalitetsregister Läkemedelsgenomgång Psykosocial enkät till medarbetarna KUPE (kvalitet, utbildning, personal, ekonomi) uppföljning på verksamhetschefsnivå

44 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Resursanvändning 20. Så här använder vi verksamhetens resurser så effektivt som möjligt för att nå våra mål. Hög beläggning Budget Medarbetarnas kompetens Samverkan Lokaler Material Energiförbrukning God relation till beställarenheten. Bra rutiner vid in- och utflyttning och visning av lägenhet. Möjligheter finns till parboende samt att vi kan erbjuda möblerad lägenhet inom ett dygn vilket leder till hög beläggning. Schemaläggning sker efter verksamhetens behov. Nära ledarskap samsyn vid bemanning. Tillvaratagande av goda exempel från medarbetarna. Goda exempel sprids mellan våningsplanen. Tillvaratagande av medarbetares individuella kompetens. God kommunikation samt ökat ansvar (ex. beställningsansvar) leder till ökad förståelse hos medarbetarna för hur vi effektivast använder våra resurser. Samverkan med skolor såsom gymnasium och högskola vilket ger ett utbyte av kunskap men också ekonomiskt tillskott som används till medarbetarnas kompetensutveckling. Vi har begränsat med lokaler men använder våra lokaler effektivt. Avtal med Upphandlingspoolen som hjälper oss med att hålla nere materialkostnader. Vi försöker att hushålla med energikällor genom att använda lågenergilampor, byta ut kylskåp och diskmaskiner samt projekt påbörjat med nattbelysning i samverkan med förvaltaren Micasa.

45 Kvalitetsutmärkelse Bergsund Utveckling 21. Hur vi utvecklar verksamheten utifrån våra uppföljningar, resultat och analyser Med en gemensam samsyn i verksamheten skapar vi begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet kring vår uppföljning, vårt resultat och analys. Våra verksamhetsmål är knutna till den enskilde boende via genomförandeplanen där vi planerar hur målen ska uppnås för den enskilde: Den boende upplever delaktighet och har inflytande över sin vardag Måltiden är en trivsam stund för social samvaro och maten är god och trevligt serverad Det är trivsamt i gemensamma utrymmen Den boende erbjuds möjligheter att komma ut i friska luften Vi ger den boende en god, trygg och säker vård- och omsorg samt en hälsofrämjande vardag I genomförandeplanen frågar vi den boende vad verksamhetsmålen innebär för honom eller henne och hur vi på bästa sätt kan tillmötesgå behov och önskemål. Begriplighet Årsplanen är en förutsättning för oss att planera uppföljningen så vi följer upp rätt saker i rätt tid. Vår erfarenhet har lärt oss vikten av att skapa begriplighet hos alla och att vi har en pågående dialog hela året på våra forum (boende, medarbetare och verksamhetsledning). Begripligheten syftar till att alla ska förståelse så att våra medarbetare är delaktiga under processens gång så vi följer upp rätt saker. Att det resultat vi får är relevant för våra verksamhetsmål. Det handlar om att våra medarbetare är delaktiga och förstår vikten av utvecklande aktiviteter (i stort som smått) och att man sedan som medarbetare får resultatet där man ser att man gör rätt saker. Det gör att alla medarbetare ser sin del i helheten och blir motiverade i kvalitets- och förbättringsarbetet. Hanterbarhet Processen för hur vi säkerställer att verksamheten utvecklas utifrån våra uppföljningar, resultat och analys kan beskrivas med nedanstående bild: Utvecklande aktiviteter Mätetal/förväntat resultat Verksamhetsmål Under året genomförs utvecklande aktiviteter som ytterst syftar till att vi ska nå våra verksamhetsmål. Varje aktivitet har en utsedd ansvarig som följer upp hur aktiviteten genomförts och att det skett enligt plan. I ledningssystemet får vi en påminnelse att det är dags att följa upp arbetet och det är ett bra stöd så uppföljning hålls levande hela året. När alla aktiviteter har följts upp analyserar vi om dessa lett till förväntat resultat (mätetal). För var och ett av verksamhetsmålen ställer vi oss dessa frågor: Har våra aktiviteter lett till att vi uppnått vårt mål? Har vi nått önskat förväntat resultat? Om inte, varför?

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6)

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6) Postiljonen vård- och omsorgsboende Dnr: 1.6-164/2019 Sid 1 (6) Ansvarig för upprättande och innehåll: Patrik Mill, verksamhetschef med hälso- och sjukvårdsansvar Postiljonen vård och omsorgsboende, egen

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Albert Engströmsgatan 33 Kontaktuppgifter Besöksadress: Albert Engströmsgatan 33 754 30 Uppsala Telefon: 018 727 56 70 www.sober.uppsala.se vardochomsorg.uppsala.se www.uppsala.se

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Enhetens namn: Veroma Omsorg VD: Veronica Forsberg-Meurling Enhetschefens namn: Eva Torgestad/ Veronica Forsberg-Meurling Telefonnummer till enheten: 0705850067 E-post

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-20 Beata Torgersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning

Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Förteckning över fördjupningsområden vid utbildnings- och introduktionsanställning Denna vägledning kan ses som ett stöd vid framtagandet av medarbetarens utbildnings- och introduktionsplan. Förslag på

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde Verksamhetsplan2009-2011 för Bryggarens hemtjänstområde Reviderad 20110104 Till grund för enhetens verksamhet är Förvaltningen för omsorg och hälsas verksamhetsplan 2009-2011 Vision Vi är till för att

Läs mer

Omsorgsförvaltningens övergripande verksamhetsplan 2014-2017. Furuliden

Omsorgsförvaltningens övergripande verksamhetsplan 2014-2017. Furuliden Omsorgsförvaltningens övergripande verksamhetsplan 2014-2017 Furuliden Omsorgsnämndens verksamhetspolicy Livskvalitet Hela livet Vision Livskvalitet Hela livet Värdegrund Människan bär med sig en önskan

Läs mer

Centralupphandling av Vård- och omsorgsboenden Henrik Svenonius /2010

Centralupphandling av Vård- och omsorgsboenden Henrik Svenonius /2010 Utvärderingsrapport 2010-05-24 Upphandlingsansvarig Upphandling Stockholms stad Centralupphandling av Vård- och omsorgsboenden Henrik Svenonius 125-102/2010 Symbolförklaring: Texten ingår i annonsen Texten/frågan

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2012, Adium Omsorg AB, Varberg

Patientsäkerhetsberättelse 2012, Adium Omsorg AB, Varberg Patientsäkerhetsberättelse 2012, Adium Omsorg AB, Varberg Verksamheten startade 12 mars 2007, efter godkännande/certifiering av Varbergs kommun. Verksamhetens kontor är beläget med adress, Bandholtzgatan

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Utvecklingsplan för verksamhet: Oskarsro

Utvecklingsplan för verksamhet: Oskarsro Utvecklingsplan för verksamhet: Oskarsro Utvecklingsplan upprättad (17-02-08): Datum för omvårdnadsförvaltningens uppföljning: Rubrik Förbättringsområde Mål Åtgärd och egenkontroll Tidspla n Ledning och

Läs mer

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun

Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun Kvalitetskrav för daglig verksamhet och sysselsättning i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för daglig verksamhet enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) och för

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014 2014-11-18 SID 1 (5) Uppföljning av Oskarsro vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Oskarsro vård- och omsorgsboende drivs av Temabo AB. Oskarsro har 34 lägenheter uppdelade på fem våningar.

Läs mer

VÄRDEGRUND. Äldreomsorgen, Vadstena Kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012.

VÄRDEGRUND. Äldreomsorgen, Vadstena Kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012. VÄRDEGRUND Äldreomsorgen, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012.1034 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 3 Värdegrund för vadstena kommuns

Läs mer

Uppdrag för sjuksköterska i Leanlinks Hälso- och sjukvårdsorganisation

Uppdrag för sjuksköterska i Leanlinks Hälso- och sjukvårdsorganisation Leanlink Uppdrag för sjuksköterska i Leanlinks Hälso- och sjukvårdsorganisation Facklig information enligt MBL 19 genomförd 2017-11-30 Facklig förhandling enligt MBL 11 genomförd 2017-12-14 i Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

Rapport över verksamhetsuppföljning på Bokhöjden, särskilt boende

Rapport över verksamhetsuppföljning på Bokhöjden, särskilt boende Rapport över verksamhetsuppföljning på Bokhöjden, särskilt boende 120611 Inledning 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2006:11) om ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL,

Läs mer

Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende

Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens vård- och omsorgsboende Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-29 Handläggare Ida Öhman Pils Telefon: 08-508 09 560 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2016-08-25 Uppföljning av verksamheten vid Väderkvarnens

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Övergripande mål och strategier 2 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerheten 3 Struktur för uppföljning och utvärdering 3 Mål för patientsäkerheten 3 Genomförda

Läs mer

Hur ska bra vård vara?

Hur ska bra vård vara? Hur ska bra vård vara? God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk värdegrund med vårdtagaren i centrum Hålla sig uppdaterad vad som händer

Läs mer

Utvecklingsplan för verksamhet: Oskarsro Utvecklingsplan upprättad (ååmmdd): Datum för omvårdnadsförvaltningens uppföljning:

Utvecklingsplan för verksamhet: Oskarsro Utvecklingsplan upprättad (ååmmdd): Datum för omvårdnadsförvaltningens uppföljning: Utvecklingsplan för verksamhet: Oskarsro Utvecklingsplan upprättad (ååmmdd): Datum för omvårdnadsförvaltningens uppföljning: Rubrik Förbättringsområde Mål Åtgärd och egenkontroll Tidplan Ansvarig Ledning

Läs mer

Bergsund vård- och omsorgsboende Kvalitetsutmärkelsen 2016

Bergsund vård- och omsorgsboende Kvalitetsutmärkelsen 2016 Bergsund vård- och omsorgsboende Kvalitetsutmärkelsen 2016 Kvalitetsutmärkelse 2016 Innehåll ADMINISTRATIVA UPPGIFTER...4 INLEDNING...4 TYP AV VERKSAMHET SOM VI BEDRIVER...4 LAGAR, FÖRORDNINGAR OCH STYRDOKUMENT

Läs mer

Kvalitetsmål för Äldreomsorgen

Kvalitetsmål för Äldreomsorgen Kvalitetsmål för Äldreomsorgen Kvalitetsmål för äldreomsorgen i Klippans kommun Kvalitetsmålen är fastställda av socialnämnden 2010-12-07. Äldreomsorgen skall bedrivas i enlighet med socialtjänstlagen,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-03-19 Fredric Tesell Sammanfattning Norrköping Psykiatri bedriver omsorg för personer med bl.a.

Läs mer

Kontaktmannaskap LSS. Vård- och omsorgsförvaltningen

Kontaktmannaskap LSS. Vård- och omsorgsförvaltningen Kontaktmannaskap LSS Vård- och omsorgsförvaltningen Vad är kontaktmannaskap? Att vara kontaktansvarig är inte bara ett uppdrag utan också en förtroendefull relation som bara du har med kunden. Förtroendet

Läs mer

KVALITETSKRAV OCH MÅL

KVALITETSKRAV OCH MÅL Fastställd 2012-11-22 Omsorgs- och utbildningsutskottet KVALITETSKRAV OCH MÅL VÅRD OCH OMSORGSBOENDE FÖR ÄLDRE Gäller från 2013-01-01 Storgatan 4 280 60 Broby Växel: 044-775 60 00 Fax: 044-775 62 90 Plusgiro:

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare [Skriv text] [Skriv text] [Skriv text] Veckobo Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2017 (t.o.m. 31/10) Datum och ansvarig för innehållet 2018-02-26 / Lisa Hågebrand 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Nymilen Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-12 Pia-Maria Bergius Verksamhetschef KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Lillälvsgården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Lillälvsgården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Lillälvsgården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-03-01 Peter Boänges Reviderad Kvalitetsavdelningen/LF 2014-09-29 Verksamhetens namn Lillälvsgården Verksamhetens

Läs mer

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse.

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS1, Nytida AB År 2013 2013-12-30 Catharina Johansson Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Mallen är

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen

Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Dnr: SN 64-2012/5 Beskrivning Ledningssystem Socialförvaltningen Antagen av Socialnämnden 2014-03-26 Dokumentansvarig (tjänstetitel och namn) Förvaltningschef - Ingmar Ångman Dokumentnamn (samma som filnamn)

Läs mer

Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014 2014-11-20 SID 1 (5) Uppföljning av Hallen vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Hallen vård- och omsorgsboende drivs av Aleris. Hallen har totalt 69 lägenheter uppdelade på fem våningar.

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 133/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG Inledning Patientsäkerhetslag (2010:659) gäller from 1 januari 2011. Syftet med lagen

Läs mer

Åtgärdsplan. Datum

Åtgärdsplan. Datum Nacka seniorcenter Sjötäppan Åtgärdsplan Datum 2017-10-10 Version 1 Deltagare:, Katarina Centerdal, Izabell Söderström och Maria Liwendahl Framtagen av Område Åtgärd Ansvarig Förslag Slut datum Systematiskt

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Daglig Verksamhet, Nytida AB. År 2014. 2015-01-08 Ewa Sjögren

Patientsäkerhetsberättelse för. Daglig Verksamhet, Nytida AB. År 2014. 2015-01-08 Ewa Sjögren Patientsäkerhetsberättelse för Daglig Verksamhet, Nytida AB År 2014 2015-01-08 Ewa Sjögren Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016

verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016 MÅNGKULTURELL HEMTJÄNST I STOCKHOLM AB 2016-01-08 verksamhetsplan för Mångkulturell Hemtjänst AB 2016 Mångkulturell Hemtjänst bedriver hemtjänst i Solna. Verksamhetens kontor är beläget med adress, Norgegatan

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN BILAGA 3 Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den

Läs mer

Policys. Vård och omsorg

Policys. Vård och omsorg LEDNINGSSYSTEM FÖR KVALITET Policys Vård och omsorg 2010/2011 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2010-08-26 ( 65) Reviderad av vård- och omsorgsnämnden 2013-12-19 (Policy för insatser och vårdåtgärder)

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Fyrislundsgatan 62 plan 4 och 5 Kontaktuppgifter Besöksadress: Fyrislundsgatan 62 Telefon: 018-727 69 45 vardochomsorg.uppsala.se www.sober.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av 5

Läs mer

Värdegrund - att göra gott för den enskilde

Värdegrund - att göra gott för den enskilde Värdegrundsdokumentet är framarbetat av och för socialförvaltningen i Degerfors kommun, samt antaget av socialnämnden 2012-10-10. Text: Jeanette Karlsson och Sture Gustafsson. Illustrationer: Bo Qvist

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 114 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad av Upprättad 2014-06-26 Reviderad 2015-05-04

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Äldreomsorgens Trygghetsträd

Äldreomsorgens Trygghetsträd Äldreomsorgens Trygghetsträd EXISTENTIELL TRYGGHET PSYKISK TRYGGHET FYSISK TRYGGHET SOCIAL TRYGGHET TRYGGHETS- BEHOV Genomförandeplan Biståndsbeslut INDIVIDEN Övergripande mål 2010-2013; Att utveckla en

Läs mer

Avtalsuppföljning av vård- och omsorgsboende år 2015

Avtalsuppföljning av vård- och omsorgsboende år 2015 2016-01-18 Avtalsuppföljning av vård- och omsorgsboende år 2015 Sammanfattning Staben för kvalitetsutveckling genomför årliga uppföljningar av verksamheten på stadens vård- och omsorgsboenden. Syftet med

Läs mer

Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014

Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014 2014-10-29 SID 1 (5) Uppföljning av Frösunda vård- och omsorgsboende år 2014 Bakgrund Verksamheten på Frösunda vård- och omsorgsboende drivs av Attendo Care. Frösunda har 44 lägenheter uppdelade på fyra

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Kvalitets- och avtalsuppföljning av Kampementets vård- och omsorgsboende 2010

Kvalitets- och avtalsuppföljning av Kampementets vård- och omsorgsboende 2010 TJÄNSTE ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2010-310-1.2.1. SID 1 (7) 2010-05-06 Handläggare: Kärstin Trotzig, utvecklingsledare Lili Briese, MAS Linnea Svanström-Leistedt,

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Dnr 2015/331.709 Id 22621 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Styrdokument för Socialnämndens verksamhetsområden Antaget av Socialnämnden 2015-10-22 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

2008-06-16 Reviderad 2013-01-03. Riktlinjer Demensvård

2008-06-16 Reviderad 2013-01-03. Riktlinjer Demensvård 2008-06-16 Reviderad 2013-01-03 Riktlinjer Demensvård 2(9) Innehållsförteckning Riktlinjer Demensvård... 1 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Demenssjukdom... 3 Befolkningsstruktur 4 Demensvård.4

Läs mer

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Rio vård- och omsorgsboende 2014

Uppföljning av social omsorg enligt socialtjänstlagen vid Rio vård- och omsorgsboende 2014 Östermalms Stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Bilaga 1. Dnr 2014-300-1.2.1. Sida 1 (6) 2014-10-09 Handläggare: Susanna Hiltunen Tfn: 08-508 10 575 Sammanfattande bedömning och förbättringsåtgärder Förvaltningens

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

VÄRDEGRUND FÖR VÅRD OCH OMSORG INOM KOMMUNEN VÄRDIGT LIV OCH VÄLBEFINNANDE. Ringhult. Foto: Henrik Tingström

VÄRDEGRUND FÖR VÅRD OCH OMSORG INOM KOMMUNEN VÄRDIGT LIV OCH VÄLBEFINNANDE. Ringhult. Foto: Henrik Tingström VÄRDEGRUND FÖR VÅRD OCH OMSORG INOM KOMMUNEN Ringhult. Foto: Henrik Tingström VÄRDIGT LIV OCH VÄLBEFINNANDE Värdegrundens syfte Våra värderingar, det vill säga hur vi ser på och resonerar kring olika saker,

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden; 1 2014-11-11 SOSFS 2015:XX (S) Utkom från trycket den 2015 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för äldre personer och bemanning i särskilda boenden; beslutade den XX XX 2015. Socialstyrelsen

Läs mer

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden Brukarundersökning vård- och omsorgsboende Vård- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Sammanfattning av brukarundersökning 2018... 3 1.2 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.3 Uppföljning

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-26 Ida Björkman Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning 2016-07-06 Verksamhetsbeskrivning Leopoldsgatan 7A Kontaktuppgifter Besöksadress Leopoldsgatan 7A Telefon 018-727 76 76 www.sober.uppsala.se vardochomsorg.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av 5 Organisatorisk

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

Lokala värdighetsgarantier. Vård- och omsorgsboende Kungälvs Kommun

Lokala värdighetsgarantier. Vård- och omsorgsboende Kungälvs Kommun Lokala värdighetsgarantier Vård- och omsorgsboende Kungälvs Kommun Nationell värdegrund Den nationella värdegrunden för äldreomsorgen som infördes den 1 januari 2011 i socialtjänstlagen (2001:453) SoL

Läs mer

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN

UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN UTVECKLING AV ARBETSPLATSEN Att ha medarbetare som har kunskap och vilja att delta i arbetsplatsens förändrings- och utvecklingsarbete, är en avgörande faktor för en verksamhets framgång och utveckling.

Läs mer

Kvalitet och värdegrund i vården.

Kvalitet och värdegrund i vården. 1 Kvalitet och värdegrund i vården. Inledning Vi är måna om att personerna som får vård och omsorg av oss har det så bra som möjligt. Du som arbetar inom omsorgen är viktig i det arbetet. I den här broschyren

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Fyrislundsgatan 62 plan 1, 4 och 5 Kontaktuppgifter Besöksadress: Fyrislundsgatan 62 Telefon: 018-727 69 45 vardochomsorg.uppsala.se www.sober.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av

Läs mer

Uppföljning av särskilda boenden inom äldreomsorgen

Uppföljning av särskilda boenden inom äldreomsorgen SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-05-08 AN-2014/162.732 1 (6) HANDLÄGGARE Natalie Vaneker 08-535 316 74 natalie.vaneker@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Uppföljning av särskilda boenden inom äldreomsorgen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse för Runby gruppbostad År 2013 2014-01-30 Marianne Arnetz, verksamhetschef Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

ANVISNING FÖR DELTAGARE I STOCKHOLM STADS KVALITETSUTMÄRKELSE 2009

ANVISNING FÖR DELTAGARE I STOCKHOLM STADS KVALITETSUTMÄRKELSE 2009 STADSLEDNINGSKONTORET FÖRNYELSEAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-01-19 info ANVISNING FÖR DELTAGARE I STOCKHOLM STADS KVALITETSUTMÄRKELSE 2009 Att delta i Stockholm stads Kvalitetsutmärkelse innebär för de flesta

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende Mall för patientsäkerhetsberättelse i Sollentuna kommun All text som är inom rutorna är hjälptext och rutor med innehåll ska tas bort när ni skrivit

Läs mer

Sektor Stöd och omsorg

Sektor Stöd och omsorg 0 (5) Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd o omsorg Ansvarig:MAS/MAR Fastställare: MAS/MAR Gäller fr.o.m: 2012-10-24 D.nr: Utgåva/version: 2 Utfärdad/reviderat: 2016-12-02 Uppföljning:

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 198/15

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård

Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet 2016 Målet var att alla nyinflyttade ska ha en risk och preventionsbedömning inom 14 dagar samt uppdaterad minst

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Servicehus: Edö servicehus. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Farsta. Entreprenör/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon:

Servicehus: Edö servicehus. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Farsta. Entreprenör/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon: Servicehus: Edö servicehus Uppföljande stadsdelsförvaltning: Farsta Entreprenör/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Anna Prenke Adress: Nordmarksvägen 82-84, 123 72 Farsta Telefon: 08-50847095 Verksamhetens

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Äldreomsorg & Hospice. Välkommen!

Äldreomsorg & Hospice. Välkommen! Äldreomsorg & Hospice Välkommen! Leva livet hela livet Vi vet att du är unik. Du vet själv vad du uppskattar, vad som får dig att må bra och när och hur du vill umgås med andra. Kort sagt är det bara du

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Ledningssystem för kvalitet inom socialtjänsten i Härjedalens kommun Ledningssystem Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden

Läs mer

Anbud Ekbacken Hus H. Avtalsperiod. Övergripande verksamhetsmål. Värdighetsgarantier. Min-metoden för en personcentrerad äldreomsorg

Anbud Ekbacken Hus H. Avtalsperiod. Övergripande verksamhetsmål. Värdighetsgarantier. Min-metoden för en personcentrerad äldreomsorg 1(5) Anbud Ekbacken Hus H Avtalsperiod Avtalet gäller i 2 år. Sundbyberg stad äger rätt att förlänga avtalet högst tre (3) 12- månaderspersioder. Frösundas koncept och åtaganden kommer att införas under

Läs mer

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Nationell värdegrund i socialtjänstlagen Den 1 januari 2011

Läs mer

Kvalitet inom äldreomsorgen

Kvalitet inom äldreomsorgen Revisionsrapport* Kvalitet inom äldreomsorgen Mora kommun Februari 2009 Inger Kullberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning och bakgrund...4 2.1 Revisionsfråga...5 2.2 Revisionsmetod...5

Läs mer

År Patientsäkerhetsberättelse enligt Patientsäkerhetslagen (2012:659) för Olovslunds Äldreboende. Roya Fard. Olovslunds Äldreboende

År Patientsäkerhetsberättelse enligt Patientsäkerhetslagen (2012:659) för Olovslunds Äldreboende. Roya Fard. Olovslunds Äldreboende 2019-02-05 1 (5) Olovslunds Äldreboende Patientsäkerhetsberättelse enligt Patientsäkerhetslagen (2012:659) för Olovslunds Äldreboende År 2018 2019-02-05 Roya Fard Olovslunds Äldreboende Socialförvaltningen

Läs mer

Riktlinjer inför sommarplanering gällande vård- och omsorgspersonal

Riktlinjer inför sommarplanering gällande vård- och omsorgspersonal SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson 2015-03-25 annika.nilsson@kil.se Riktlinjer inför sommarplanering gällande vård- och omsorgspersonal BAKGRUND Under sommarperioden ska

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER FÖR ÄLDREOMSORGEN I SVEDALA KOMMUN Alla människor har lika värde, alla har rätt att mötas med respekt, tydlighet, lyhördhet, hänsyn och acceptans för den man är. Den 1 januari

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Marieberg

Patientsäkerhetsberättelse för Marieberg Patientsäkerhetsberättelse för Marieberg År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-24 Carin Mork-Brandén Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag Styrdokument Socialförvaltningen Sammanfattning Detta styrdokument beskriver uppdrag och ansvarsfördelning gällande hälso- och sjukvård inom socialnämndens ansvarsområde.

Läs mer

Information vård och omsorg

Information vård och omsorg Information vård och omsorg Uppdrag ge äldre och andra i behov av stöd, vård och omsorg, en god omvårdnad och hälso- och sjukvård. förebyggande verksamhet och stöd till anhöriga. varje människa ska få

Läs mer

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA Chefs- och medarbetarpolicy för Stockholms Stadsmission Antagen av Stockholms Stadsmissions och Stadsmissionens Skolstiftelses styrelser 2011-02-21 Dokumentansvarig: Personalchef

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för. Magdalenagårdens vård och omsorgsboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för. Magdalenagårdens vård och omsorgsboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Magdalenagårdens vård och omsorgsboende 2015-01-12 Carina Jansson Britt-Inger Benhajji Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013. 2014-02-04 Vår referens. Anne Wolf Utvecklingssekreterare. anne.wolf@malmo.

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013. 2014-02-04 Vår referens. Anne Wolf Utvecklingssekreterare. anne.wolf@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-02-04 Vår referens Anne Wolf Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse anne.wolf@malmo.se Uppföljning av åtgärder brukarundersökning 2013 SOFV-2014-208

Läs mer