Ove Riggers (kd) Johan Fredriksson (m)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ove Riggers (kd) Johan Fredriksson (m)"

Transkript

1 Miljö- och Byggnämnden Plats och tid Solvarbo bystuga kl ande Lotta Bergstrand (fp) ordförande Ingemar Nygren (mp) v. ordförande Sven Frejd (c) Ulla Hjort (s) Arto Viitanen (s) ers. för Åke Öhrnberg (v) Ove Riggers (kd) Johan Fredriksson (m) Övriga deltagare Bengt Wester kommunrevisor Curt Söderberg kommunrevisor Berit Lindström sekreterare Lars Norman förvaltningschef miljö- och bygg Staffan Jansson miljöinspektör, Ulf Lundgren miljöinspektör, Hans Ekborg tf stadsarkitekt, Utses att justera Justeringens plats och tid Ove Riggers Bygglovsexpedition , kl Underskrifter Sekreterare Paragrafer Berit Lindström Ordförande Justerande Lotta Bergstrand Ove Riggers Organ ANSLAG / BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö- och Byggnämnden Datum för anslags uppsättande Förvaringsplats för protokollet Underskrift Datum för anslags nedtagande Miljö- och Byggnämndens exp. Berit Lindström

2 Miljö- och Byggnämnden Mbn 209 Delegationsbeslut trafikärenden, tiden tom Parkeringstillstånd för rörelsehindrade 08/591 Miljö- och byggnadsnämnden godkänner redovisningen av delegationsbeslut som förtecknas i protokoll av , 209.

3 Miljö- och Byggnämnden Mbn 210 Dnr: 08/642 x - Föreläggande om att inkomma med uppgifter om oljecistern Ärendet X n har på sin fastighet x en oljecistern, vilken miljö- och byggkontoret saknar närmare uppgifter om. Ärendets handläggning Efter att kontoret fått information om cisternen via sotaren har fastighetsägaren i november 2007 uppmanats skicka in kontrollrapport alternativt intyg om att cisternen tagits ur bruk. Ägaren har sedan i mars 2008 meddelat att man snart skulle få meddelande om tid för kontroll. Då inga vidare upplysningar inkommit skickades en kommunikation av förslag till beslut angående cisternen. Ingen respons på detta har inkommit. Motivering till beslut Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor ska återkommande kontroll ske med ett intervall av 6 eller 12 år, beroende på cisternens korrosionsbeständighet. Någon rapport från sådan kontroll har inte redovisats trots påminnelser. Ett utsläpp av eldningsolja kan också leda till stora skador på grundvattnet och behov av kostsamma saneringar. Miljö- och byggnämnden beslutar: 1. Med stöd av 26 kap. 9 och 21 Miljöbalken förelägga x att senast inkomma med kontrollrapport, alternativt intyg om att cisternen tagits ur bruk. 2. Med stöd av 26 kap 14 Miljöbalken förena detta föreläggande med ett vite om 4 000:- när en månad passerat sedan skyldigheten att lämna uppgifterna inträtt.och sedan löpande varannan månad tills skyldigheten att lämna uppgift uppfyllts. 3. För ytterligare information om den juridiska bakgrunden till detta beslut hänvisa till Miljöbalken, 2 kap 2 och 3 och 8 kap 5 och 6 i Naturvårdsverkets föreskrifter (2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor.

4 Miljö- och Byggnämnden Mbn 211 Dnr: 08/643 x. Föreläggande om att inkomma med uppgifter om oljecistern Ärendet x och x har på sin fastighet Arkhyttan 8:6 en oljecistern, vilken miljö- och byggkontoret saknar närmare uppgifter om. Ärendets handläggning Efter att kontoret fått information om cisternen via sotaren har fastighetsägaren i november 2007 uppmanats skicka in kontrollrapport alternativt intyg om att cisternen tagits ur bruk. Ägaren har sedan meddelat att kontroll skulle ske Då inga vidare upplysningar inkommit skickades en kommunikation av förslag till beslut angående cisternen. Ingen respons på detta har inkommit. Motivering till beslut Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor ska återkommande kontroll ske med ett intervall av 6 eller 12 år, beroende på cisternens korrosionsbeständighet. Någon rapport från sådan kontroll har inte redovisats trots påminnelser. Ett utsläpp av eldningsolja kan också leda till stora skador på grundvattnet och behov av kostsamma saneringar. Miljö- och byggnämnden beslutar: 1. Med stöd av 26 kap. 9 och 21 Miljöbalken förelägga x och x att senast inkomma med kontrollrapport, alternativt intyg om att cisternen tagits ur bruk. 2. Med stöd av 26 kap 14 Miljöbalken förena detta föreläggande med ett vite om 4 000:- när en månad passerat sedan skyldigheten att lämna uppgifterna inträtt och sedan löpande varannan månad tills skyldigheten att lämna uppgift uppfyllts. 3. För ytterligare information om den juridiska bakgrunden till detta beslut hänvisa till Miljöbalken, 2 kap 2 och 3 och 8 kap 5 och 6 i Naturvårdsverkets föreskrifter (2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor.

5 Miljö- och Byggnämnden Mbn 212 Dnr: 08/644 x. Föreläggande om att inkomma med uppgifter om oljecistern Ärendet x har på sin fastighet x en oljecistern, vilken miljö- och byggkontoret saknar närmare uppgifter om. Ärendets handläggning Efter att kontoret fått information om cisternen via sotaren har fastighetsägaren i december 2007 samt februari 2008 uppmanats skicka in kontrollrapport alternativt intyg om att cisternen tagits ur bruk. Ägaren har sedan i mars 2008 meddelat att man skulle borra för bergvärme efter påsk. Då inga vidare upplysningar inkommit skickades en kommunikation av förslag till beslut angående cisternen. Ingen respons på detta har inkommit. Motivering till beslut Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor ska återkommande kontroll ske med ett intervall av 6 eller 12 år, beroende på cisternens korrosionsbeständighet. Någon rapport från sådan kontroll har inte redovisats trots påminnelser. Ett utsläpp av eldningsolja kan också leda till stora skador på grundvattnet och behov av kostsamma saneringar. Miljö- och byggnämnden beslutar: 1. Med stöd av 26 kap. 9 och 21 Miljöbalken förelägga x att senast inkomma med kontrollrapport, alternativt intyg om att cisternen tagits ur bruk. 2. Med stöd av 26 kap 14 Miljöbalken förena detta föreläggande med ett vite om 4 000:- när en månad passerat sedan skyldigheten att lämna uppgifterna inträtt och sedan löpande varannan månad tills skyldigheten att lämna uppgift uppfyllts. 3. För ytterligare information om den juridiska bakgrunden till detta beslut hänvisa till Miljöbalken, 2 kap 2 och 3 och 8 kap 5 och 6 i Naturvårdsverkets föreskrifter (2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor.

6 Miljö- och Byggnämnden Mbn 213 Dnr: 08/645 x. Föreläggande om att inkomma med uppgifter om oljecistern Ärendet x har på sin fastighet x en oljecistern, vilken miljö- och byggkontoret saknar närmare uppgifter om. Ärendets handläggning Efter att kontoret fått information om cisternen via sotaren har fastighetsägaren i december 2007 uppmanats skicka in kontrollrapport alternativt intyg om att cisternen tagits ur bruk. Ägaren har meddelat att kontrollrapport skulle skickas in. Då inga vidare upplysningar inkommit skickades en kommunikation av förslag till beslut angående cisternen. Ingen respons på detta har inkommit. Motivering till beslut Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor ska återkommande kontroll ske med ett intervall av 6 eller 12 år, beroende på cisternens korrosionsbeständighet. Någon rapport från sådan kontroll har inte redovisats trots påminnelser. Ett utsläpp av eldningsolja kan också leda till stora skador på grundvattnet och behov av kostsamma saneringar. Miljö- och byggnämnden beslutar: 1. Med stöd av 26 kap. 9 och 21 Miljöbalken förelägga x att senast inkomma med kontrollrapport, alternativt intyg om att cisternen tagits ur bruk. 2. Med stöd av 26 kap 14 Miljöbalken förena detta föreläggande med ett vite om 4 000:- när en månad passerat sedan skyldigheten att lämna uppgifterna inträtt och sedan löpande varannan månad tills skyldigheten att lämna uppgift uppfyllts. 3. För ytterligare information om den juridiska bakgrunden till detta beslut hänvisa till Miljöbalken, 2 kap 2 och 3 och 8 kap 5 och 6 i Naturvårdsverkets föreskrifter (2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor.

7 Miljö- och Byggnämnden Mbn 214 Dnr: 08/646 x. Föreläggande om att inkomma med uppgifter om oljecistern Ärendet x har på sin fastighet x en oljecistern, vilken miljö- och byggkontoret saknar närmare uppgifter om. Ärendets handläggning Efter att kontoret fått information om cisternen via sotaren har fastighetsägaren i december 2007 uppmanats skicka in kontrollrapport alternativt intyg om att cisternen tagits ur bruk. Ägaren har sedan meddelat att man funderade på alternativa uppvärmningssätt för fastigheten. Då inga vidare upplysningar inkommit skickades en kommunikation av förslag till beslut angående cisternen. Ingen respons på detta har inkommit. Motivering till beslut Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor ska återkommande kontroll ske med ett intervall av 6 eller 12 år, beroende på cisternens korrosionsbeständighet. Någon rapport från sådan kontroll har inte redovisats trots påminnelser. Ett utsläpp av eldningsolja kan också leda till stora skador på grundvattnet och behov av kostsamma saneringar. Miljö- och byggnämnden beslutar: 1. Med stöd av 26 kap. 9 och 21 Miljöbalken förelägga x att senast inkomma med kontrollrapport, alternativt intyg om att cisternen tagits ur bruk. 2. Med stöd av 26 kap 14 Miljöbalken förena detta föreläggande med ett vite om 4 000:- när en månad passerat sedan skyldigheten att lämna uppgifterna inträtt och sedan löpande varannan månad tills skyldigheten att lämna uppgift uppfyllts. 3. För ytterligare information om den juridiska bakgrunden till detta beslut hänvisa till Miljöbalken, 2 kap 2 och 3 och 8 kap 5 och 6 i Naturvårdsverkets föreskrifter (2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor.

8 Miljö- och Byggnämnden Mbn 215 Dnr: 08/647 x. Föreläggande om att inkomma med uppgifter om oljecistern Ärendet Jan Hysing har på sin fastighet Mora 20:4 en oljecistern, vilken miljö- och byggkontoret saknar närmare uppgifter om. Ärendets handläggning Efter att kontoret fått information om cisternen via sotaren har fastighetsägaren i december 2007, samt mars 2008 uppmanats skicka in kontrollrapport alternativt intyg om att cisternen tagits ur bruk Då inga vidare upplysningar inkommit skickades en kommunikation av förslag till beslut angående cisternen. Ingen respons på detta har inkommit. Motivering beslut Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor ska återkommande kontroll ske med ett intervall av 6 eller 12 år, beroende på cisternens korrosionsbeständighet. Någon rapport från sådan kontroll har inte redovisats trots påminnelser. Ett utsläpp av eldningsolja kan också leda till stora skador på grundvattnet och behov av kostsamma saneringar. Miljö- och byggnämnden beslutar: 1. Med stöd av 26 kap. 9 och 21 Miljöbalken förelägga x att senast inkomma med kontrollrapport, alternativt intyg om att cisternen tagits ur bruk. 2. Med stöd av 26 kap 14 Miljöbalken förena detta föreläggande med ett vite om 4 000:- när en månad passerat sedan skyldigheten att lämna uppgifterna inträtt och sedan löpande varannan månad tills skyldigheten att lämna uppgift uppfyllts. 3. För ytterligare information om den juridiska bakgrunden till detta beslut hänvisa till Miljöbalken, 2 kap 2 och 3 och 8 kap 5 och 6 i Naturvårdsverkets föreskrifter (2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor.

9 Miljö- och Byggnämnden Mbn 216 Dnr: 08/648 x. Föreläggande om att inkomma med uppgifter om oljecistern Ärendet x har på sin fastighet x en nedgrävd oljecistern, vilken miljö- och byggkontoret saknar närmare uppgifter om. Ärendets handläggning Efter att kontoret fått information om cisternen via sotaren har fastighetsägaren i december 2007 uppmanats skicka in kontrollrapport alternativt intyg om att cisternen tagits ur bruk. Han meddelade då att han föredrog att göra kontrollen sommartid. Då inga vidare upplysningar inkommit skickades en kommunikation av förslag till beslut angående cisternen. Han meddelade då att tanken var svår att kontrollera då han var osäker på var manluckan fanns och det kunde finnas trädrötter i marken. Efter detta avböjdes dock erbjudande om hjälp med att lokalisera manluckan. Motivering till beslut Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor ska återkommande kontroll ske med ett intervall av 6 eller 12 år, beroende på cisternens korrosionsbeständighet. Någon rapport från sådan kontroll har inte redovisats trots påminnelser. Ett utsläpp av eldningsolja kan också leda till stora skador på grundvattnet och behov av kostsamma saneringar. Miljö- och byggnämnden beslutar: 1. Med stöd av 26 kap. 9 och 21 Miljöbalken förelägga x att senast inkomma med kontrollrapport, alternativt intyg om att cisternen tagits ur bruk. 2. Med stöd av 26 kap 14 Miljöbalken förena detta föreläggande med ett vite om 4 000:- när en månad passerat sedan skyldigheten att lämna uppgifterna inträtt och sedan löpande varannan månad tills skyldigheten att lämna uppgift uppfyllts. 3. För ytterligare information om den juridiska bakgrunden till detta beslut hänvisa till Miljöbalken, 2 kap 2 och 3 och 8 kap 5 och 6 i Naturvårdsverkets föreskrifter (2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor.

10 Miljö- och Byggnämnden Mbn 217 Dnr: 08/649 x. Föreläggande om att inkomma med uppgifter om oljecistern Ärendet Fredrik och Therese Törnqvist har på sin fastighet Yngve 1 en oljecistern, vilken miljö- och byggkontoret saknar närmare uppgifter om. Ärendets handläggning Efter att kontoret fått information om cisternen via sotaren har fastighetsägarna i december 2007 uppmanats skicka in kontrollrapport alternativt intyg om att cisternen tagits ur bruk. De har därefter meddelat att intyg om att cisternen tagits ur bruk skulle skickas in. Då inga vidare upplysningar inkommit skickades en kommunikation av förslag till beslut angående cisternen. Ingen respons på detta har inkommit. Motivering till beslut Enligt Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor ska återkommande kontroll ske med ett intervall av 6 eller 12 år, beroende på cisternens korrosionsbeständighet. Någon rapport från sådan kontroll har inte redovisats trots påminnelser. Ett utsläpp av eldningsolja kan också leda till stora skador på grundvattnet och behov av kostsamma saneringar. Miljö- och byggnämnden beslutar: 1. Med stöd av 26 kap. 9 och 21 Miljöbalken förelägga x och x att senast inkomma med kontrollrapport, alternativt intyg om att cisternen tagits ur bruk. 2. Med stöd av 26 kap 14 Miljöbalken förena detta föreläggande med ett vite om 4 000:- när en månad passerat sedan skyldigheten att lämna uppgifterna inträtt och sedan löpande varannan månad tills skyldigheten att lämna uppgift uppfyllts. 3. För ytterligare information om den juridiska bakgrunden till detta beslut hänvisa till Miljöbalken, 2 kap 2 och 3 och 8 kap 5 och 6 i Naturvårdsverkets föreskrifter (2003:24) om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor.

11 Miljö- och Byggnämnden Mbn 218 Delegationsbeslut miljöärenden, tiden tom /593 E 08/216 08/584 E 08/214 08/602 E 08/223 Junkern 1 Allmän Service Stora Skedvi Prästgård 1:70 Säters kommun Gatukontoret x om registrering av livsmedelsanläggning samt om avgift för registrering. Anmälan om installation av värmepump enligt 17 (1998:899) förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Grängshammar 1:8 x Anmälan om installation av värmepump enligt 17 (1998:899) förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. 08/604 Regionalt underlagsmaterial för fysisk planering 08/595 E 08/219 Finnbo 3:1 Vägverket Region Mitt Enhet Samhällsutveckling Jasmine Skarp Länsstyrelsen i Dalarnas län Yttrande om regionalt underlagsmaterial för fysisk planering. Yttrande om förprövning för nybyggnad av gäststall. Miljö- och byggnämnden godkänner redovisningen av delegationsbeslut som förtecknas i protokoll av , 218.

12 Miljö- och Byggnämnden Mbn 219 Information, miljö A. Sven Frejd informerar från seminariet Solvärme i fastigheter Hur gör man? i Borlänge den 2 december. B. Snödeponi.

13 Miljö- och Byggnämnden Mbn 220 Dnr: 08/493 Sandvik 1:1, Silvberg nybyggnad av fritidshus och carport strandskyddsdispens (avser tomt nr 1 av 3) Sökanden X Ärendet Sökandena avser att stycka av 3 st tomter i grupp för nybyggnad av fritidshus med carport norr om Nerigården på del av fastigheten Sandvik 1:1. Ärendets handläggning Sökanden har själv kontaktat Vägverket och man är överens om infarten till området. Området har besökts av såväl byggkontorets personal som kommunens biolog och nämndens ordförande. Man kan konstatera att, enligt den reviderade situationsplanen, ligger byggnaderna visserligen 100 m från stranden men den tilltänkta tomten endast ca 60 m från stranden. Då inga särskilda skäl för strandskyddsdispens angetts, har detta förslag till beslut kommunicerats med sökanden. Motivering till beslut Inga av Naturvårdsverket godtagbara särskilda skäl har redovisats. Miljö- och byggnämnden beslutar avslå ansökan om bygglov och strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus med carport norr om Nerigården på del av fastigheten Sandvik 1:1, tomt nr 1. Avgift: 5.700:- (faktura översänds senare) Angående överklagan se bilaga

14 Miljö- och Byggnämnden Mbn 221 Dnr: 08/494 Sandvik 1:1, Silvberg nybyggnad av fritidshus och carport strandskyddsdispens (avser tomt nr 2 av 3) Sökanden X Ärendet Sökandena avser att stycka av 3 st tomter för nybyggnad av fritidshus med carport norr om Nerigården på del av fastigheten Sandvik 1:1. Ärendets handläggning Sökanden har själv kontaktat Vägverket och man är överens om infarten till området. Området har besökts av såväl byggkontorets personal som kommunens biolog och nämndens ordförande. Man kan konstatera att, enligt den reviderade situationsplanen, ligger byggnaderna visserligen 100 m från stranden men den tilltänkta tomten endast ca 60 m från stranden. Då inga särskilda skäl för strandskyddsdispens angetts, har detta förslag till beslut kommunicerats med sökanden. Motivering till beslut Inga av Naturvårdsverket godtagbara särskilda skäl har redovisats. Miljö- och byggnämnden beslutar avslå ansökan om bygglov och strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus med carport norr om Nerigården på del av fastigheten Sandvik 1:1, tomt nr 2. Avgift: 2.850:- (faktura översänds senare) Angående överklagan se bilaga

15 Miljö- och Byggnämnden Mbn 222 Dnr: 08/495 Sandvik 1:1, Silvberg nybyggnad av fritidshus och carport strandskyddsdispens (avser tomt nr 3 av 3) Sökanden X Ärendet Sökandena avser att stycka av 3 st tomter för nybyggnad av fritidshus med carport norr om Nerigården på del av fastigheten Sandvik 1:1. Ärendets handläggning Sökanden har själv kontaktat Vägverket och man är överens om infarten till området. Området har besökts av såväl byggkontorets personal som kommunens biolog och nämndens ordförande. Man kan konstatera att, enligt den reviderade situationsplanen, ligger byggnaderna visserligen 100 m från stranden men den tilltänkta tomten endast ca 60 m från stranden. Då inga särskilda skäl för strandskyddsdispens angetts, har detta förslag till beslut kommunicerats med sökanden. Motivering till beslut Inga av Naturvårdsverket godtagbara särskilda skäl har redovisats. Miljö- och byggnämnden beslutar avslå ansökan om bygglov och strandskyddsdispens för 3 st. fritidshus med carport norr om Nerigården på del av fastigheten Sandvik 1:1, tomt nr 3. Avgift: 2.850:- (faktura översänds senare) Angående överklagan se bilaga

16 Miljö- och Byggnämnden Mbn 223 Dnr: 07/213 Områdesbestämmelser för Solvarbo by , 085 Ärendet Områdesbestämmelserna har upprättats för att säkerställa det intresse för kulturmiljön som utgörs av Solvarbo, i enlighet med kommunens översiktsplan. Genom områdesbestämmelserna ges kommunen möjlighet att tillsammans med byborna påverka bebyggelseutvecklingen i Solvarbo på ett sätt som överensstämmer med områdets skyddsvärda intressen. Preciserade rekommendationer för framtida förändringar redovisas i en lokal byggnadsordning för Solvarbo som utgör en bilaga i områdesbestämmelserna. Avsikten är att denna ska precisera det kulturhistoriska intresset och underlätta tolkningen av områdesbestämmelserna för såväl fastighetsägare som miljö- och byggnadsnämnden. Områdesbestämmelserna innebär inga verksamheter som är störande för omgivningen, varför planens påverkan på omgivningen är marginell. Någon miljökonsekvensbeskrivning inom ramen för en miljöbedömning enligt 6 kap. 11 miljöbalken behöver därmed inte upprättas. Ärendets handläggning Planförslaget handläggs med normalt förfarande vilket innebär samråd och därefter utställning före antagande. Miljö- och byggnadsnämnden beslutar 1. godkänna förslaget till områdesbestämmelser för Solvarbo för samråd. 2. att behov av miljöbedömning ej bedöms föreligga. _ , Ärendets fortsatta handläggning Områdesbestämmelserna har varit utsända för samråd under tiden t o m Under samrådstiden har yttranden inkommit från två sakägare, länsstyrelsen, kulturnämnden, Dalarnas museum m.fl. Inkomna synpunkter och kommentarer till dessa redovisas i en samrådsredogörelse. Onsdagen den 1 oktober 2008 hölls ett samrådsmöte för allmänheten i Solvarbo bystuga. Forts.

17 Miljö- och Byggnämnden Forts. Mbn 223 Miljö- och byggnämnden beslutar 1. godkänna samrådsredogörelsen 2. godkänna förslaget till områdesbestämmelser för Solvarbo by för utställning sedan det justerats enligt ställningstagandet i samrådsredogörelsen.

18 Miljö- och Byggnämnden Mbn 224 Delegationsbeslut byggärenden, tiden tom /573 Jakten 1 x Marklov för nedtagning av träd. 08/564 Fasaden 8 Focus Neon AB Uppsättande av skyltanordning. 08/579 Humlan 8 Säterbygdens Begravningsbyrå 08/501 Övre Heden 9:131 Säters kommun (Kullsveden planområdet) Uppsättande av skyltanordning. Tidsbegränsat bygglov för uppsättning av skyltanordning (banderoll) Giltighetstid t o m /578 Storhaga 16:5 Säterbostäder AB Nybyggnad av pelletsförråd vid panncentral. 08/588 Pingbo 1:13 Gunnarssons Rör AB Förlängning av tidigare beviljat tidsbegränsat marklov för upplag av grus. 08/567 Storhaga 16:5 Säterbostäder AB Anläggande av/komplettering med fem parkeringsplatser. 08/575 Trollbo 1:7 x Nybyggnad av förråd. Miljö- och byggnämnden godkänner redovisningen av delegationsbeslut som förtecknas i protokoll av , 224.

19 Miljö- och Byggnämnden Mbn 225 Information, bygg A. Länsstyrelsens beslut upphäver överklagat beslut om positivt förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus på fastigheten Ljusterängarna 1:6 (mittemot Sågholmen, Ljustern). Sökanden har överklagat vidare till länsrätten. B. Översiktsplan.

20 Miljö- och Byggnämnden Mbn 226 Budgetuppföljning Lars Norman redovisar budgetutfall för november månad. Miljö- och byggnämnden godkänner redovisningen.

21 Miljö- och Byggnämnden Mbn 227 Verksamhetsuppföljning Ärendet Verksamhetsmålen ingår som en del i budgeten och skall därför stämmas av för varje år. Avstämning Förvaltningarna är sammanslagna från och med I och med detta är chefssituationen för miljökontoret löst. Då livsmedelsinspektören varit tf. chef under en längre tid och dessutom deltagit i översiktsplanearbetet ligger avdelningen efter med dessa inspektioner. Under november och december har dock en del av tappet kunnat återhämtas via korttidsanställning. Även djurskyddet prioriterats lågt då detta tas över av länsstyrelsen Översiktsplanearbetet fortsätter men blir inte klart under året. Handläggarstöd för bygglov är inköpt men inte taget i bruk då ny version kommer efter nyår. Nytt IT stöd för kartverksamheten och GIS-samverkan kommer att etableras med Falun-Leksand-Gagnef. Byggnadsinspektionen ligger fortfarande efter och sköts till större delen med konsulthjälp Ovanstående är i stora drag vad som planerades hända under 2008: Verksamhetsmål enligt kommunens vision: Goda möjligheter till försörjning och bra kommunikationer. Genom bl. a en bra uppföljning på hemsidan skall vi kunna rekommendera bra tomter för industri och boende. Inga bygglov för nya industrier har lämnats men detaljplan har färdigställts för ett industri- och handelsområde. Ca 140 lov för bostäder har hittills beviljats vilket är något mindre än normalt. Exakt redovisning sker efter årsskiftet. Bra boendemiljöer och goda uppväxtvillkor Sänkta radonhalter i bostäder och offentliga lokaler: Enligt Länsstyrelsens statistik har 33 fastigheter sökt bidrag för radonsanering. Att där efterfrågan finns och ekonomiska/tekniska möjligheter finns skall Säters kommun kunna tillhandahålla byggklara tomter inom ett år: 9 tomter på Lars-Anders täppa. Forts.

22 Miljö- och Byggnämnden Forts. Mbn 227 Förstärka den positiva bilden av Säter Förbättra servicen till allmänheten genom att bygga gemensam expedition: Inte genomfört pga. att lokalerna ej har blivit ombyggda. Administrationen för den sammanslagna förvaltningen är dock numera gemensam för båda enheterna. Ekologiskt hållbar utveckling Minskad påverkan på sjöar och vattendrag från enskilda avlopp: Inventeringen av enskilda avlopp vid Nedre Milsbosjön har resulterat i att 16 förelägganden är utskickade. Miljö- och byggnämnden beslutar godkänna redovisningen.

23 Miljö- och Byggnämnden Mbn 228 Arbetsmiljö- och personalfrågor Lars Norman informerar om: Ansökningar miljöinspektör Projekt Arbetsmiljö/Risker Miljö- och byggnämnden tackar för informationen.

24 Miljö- och Byggnämnden Mbn 229 Säters kommuns Miljö- och naturvårdsstipendium för 2008 Ärendet Utdelning av Säters kommuns Miljö- och naturvårdsstipendium för Motivering till beslut Inga anmälningar om kandidater har inkommit. Då det en del år varit svårt att hitta kandidater bör stipendiet förändras eller tas bort. Miljö- och byggnämnden beslutar att 1. inte dela ut något stipendium för uppdra åt förvaltningen att undersöka möjligheterna att förändra stipendiets inriktning och utarbeta förslag till nya kriterier.

25 Miljö- och Byggnämnden Mbn 230 Miljö- och byggnadsnämndens mål Ordföranden informerar revisorerna om verksamhetsmålen för miljö, bygg och trafik och nämndens arbetsförfarande. Miljö- och byggnämnden tackar för informationen och lägger den till handlingarna.

26 Miljö- och Byggnämnden Mbn 231 Information, gemensamt/övrigt A. Månadens tänkvärdhet B. Kalles café, Säters ishall C. Ersättningar för ledamöter

27 Miljö- och Byggnämnden Mbn 232 Inbjudan/kurser mm 1. Sveriges Kommuner och Landsting Presidiedagar för miljö- och byggnämnder den januari alt. 5-6 mars 2009 i Stockholm. 2. Sveriges Kommuner och Landsting/Kom Rätt Temadagar PBL i Stockholm den januari 2009 alt. Åre den 3-4 februari Landstinget Sörmland/Sveriges Kommuner och Landsting/Barnrättsakademin/Stiftelsen Allmänna Barnhuset inbjudan till nationell konferens om barnets rättigheter, Eskilstuna den 4-5 februari Region Gävleborg/Region Dalarna/Regionförbundet Uppsala län - kursinbjudan Hantering av olovligt byggande 10 kap. PBL i Gävle den 12 februari.

28 Miljö- och Byggnämnden Mbn 233 Övriga ärenden Lars Norman informerar om: Förslag till tillämpning av Dalarnas miljömål Miljö- och byggnämnden tackar för informationen.

Bygglovsexpedition 2008-10-30, kl 11.00

Bygglovsexpedition 2008-10-30, kl 11.00 Miljö- o Byggnadsnämnden 2008-10-24 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 08.20 09.20 ande Lotta Bergstrand (fp) ordförande Ingemar Nygren (mp) v. ordförande Sven Frejd (c) Arto Viitanen (s) ers. Ulla Hjort

Läs mer

Miljö- och byggnämndens exp.

Miljö- och byggnämndens exp. Miljö- o Byggnämnden 2009-06-17 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 08.30 12.00 Säters Stadshotell kl 13.00 15.45 Beslutande Lotta Bergstrand (fp) ordförande Ingemar Nygren (mp) v. ordförande Sven Frejd

Läs mer

Ove Riggers (kd) Johan Fredriksson (m)

Ove Riggers (kd) Johan Fredriksson (m) Miljö- o Byggnadsnämnden 2008-02-20 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 08.30 12.00 Beslutande Lotta Bergstrand (fp) ordförande Mia Andersson (mp) ers. för Ingemar Nygren (mp) v. ordf. Sven Frejd (c)

Läs mer

Miljö- och byggnämndens exp.

Miljö- och byggnämndens exp. Miljö- o Byggnämnden 2010-11-17 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 08.30 10.40 Beslutande Lotta Bergstrand (fp) ordförande Ingemar Nygren (mp) v. ordförande Sven Frejd (c) Arto Viitanen (s) ers. för

Läs mer

Ove Riggers (kd) Johan Fredriksson (m)

Ove Riggers (kd) Johan Fredriksson (m) Miljö- o Byggnämnden 2009-05-20 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 08.30 11:50 Beslutande Lotta Bergstrand (fp) ordförande Ingemar Nygren (mp) v. ordförande Sven Frejd (c) Ulla Hjort (s) Kerstin Bäck

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S)

Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv Bjerknes (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-06-11 1(12) Plats och tid Planrummet, kommunhuset, kl. 13.00-14.20 Beslutande Filip Gille (M) ordförande Mattias Joelsson (KD) Peter Johansson (FP) Leif Bergman (S) Siv

Läs mer

Sven Frejd (c) Lotta Bergstrand (fp) Gunnar Hansson (kd)

Sven Frejd (c) Lotta Bergstrand (fp) Gunnar Hansson (kd) Miljö- o Byggnadsnämnden 2006-10-04 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 13.00 16.00 (extra nämndmöte) ande Torsten Jusslin (c) ordförande Ulla Hjort (s) v. ordförande Anders Jonsén (s) ers. Karl-Fredrik

Läs mer

Miljö- och byggnämndens exp.

Miljö- och byggnämndens exp. Miljö- o Byggnämnden 2010-12-15 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 08.30 16.20 ande Lotta Bergstrand (fp) ordförande 212--219, 221--231 Ingemar Nygren (mp) v. ordförande / ordförande 220 Sven Frejd (c)

Läs mer

Miljö- o Byggnadsnämndens exp.

Miljö- o Byggnadsnämndens exp. Miljö- o Byggnadsnämnden 2006-04-19 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 08.15 12.20 Beslutande Torsten Jusslin (c) ordförande Ulla Hjort (s) v. ordförande Anders Jonsén ers. för Karl-Fredrik Borgström

Läs mer

Jävsnämnden 2014-12-16

Jävsnämnden 2014-12-16 Jävsnämnden 2014-12-16 Jn 23 Kalendarium 2015... 2 Jn 24 Information... 3 Jn 25 Redovisning av delegationsärenden... 4 Jn 26 Eken 3, Säter Uppsättning av skylt lov i efterhand... 5 Jn 27 Övriga ärenden...

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Miljö- och byggnämndens expedition

Miljö- och byggnämndens expedition Miljö- o Byggnämnden 2009-03-25 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 08.30 16.45 ande Lotta Bergstrand (fp) ordförande Ingemar Nygren (mp) v. ordförande Sven Frejd (c) Arto Viitanen (s) ers. Ulla Hjort

Läs mer

Miljö- och Byggnämndens exp.

Miljö- och Byggnämndens exp. Miljö- o Byggnämnden 2009-02-18 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 08.30 14.00 (lunch 12.00-13.00) ande Lotta Bergstrand (fp) ordförande Ingemar Nygren (mp) v. ordförande 026--043 Sven Frejd (c) Ulla

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (13)

Miljö- och bygglovsnämnden (13) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-03-20 1(13) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 mars 2019, kl 16.00-19.05 Paragrafer 28-37 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ASKERSUNDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad Sydnärkes byggnämnd 2015-09-03 1 (13) Plats och tid Laxå torsdagen den 3 september 2015 kl 14.00 14.45 Beslutande Nils-Olof Tivemyr (c) ordförande Ewa Österberg

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Miljö- och byggnämnden 2017-02-15 Mbn 16 Redovisning delegationsbeslut... 2 Mbn 17 Lerviken 15:2 förhandsbesked för nybyggnad av två enbostadshus och fem andra byggnader... 4 Mbn 18 Revidering av delegationsordning

Läs mer

Ove Riggers (kd) Johan Fredriksson (m) Bygglovsexpedition 2008-05-16, kl 15.00. Lars Norman 078-093, 095-097. Miljö- o Byggnadsnämnden

Ove Riggers (kd) Johan Fredriksson (m) Bygglovsexpedition 2008-05-16, kl 15.00. Lars Norman 078-093, 095-097. Miljö- o Byggnadsnämnden Miljö- o Byggnadsnämnden 2008-05-14 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 08.30 12.20 Beslutande Lotta Bergstrand (fp) ordförande Ingemar Nygren (mp) v. ordförande Sven Frejd (c) Ulla Hjort (s) sekreterare

Läs mer

Jävsnämnden 2015-06-11

Jävsnämnden 2015-06-11 Jävsnämnden 2015-06-11 Jn 5 Säter 2:1, Säter anläggande av konstgräsplan med belysning mm på Säters Idrottsplats... 2 Jn 6 Gruvby 8:2, Gustafs nybyggnad av omklädnings- och duschbaracker... 4 Jn 7 Kungsgården

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-10-19 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 19 oktober, kl 13.00-16.00. ande Ledamöter Patrik Eriksson (MP), ordförande Ylva Ivarsson (S), vice ordförande Uno Andersson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (11)

Miljö- och byggnadsnämnden (11) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-10-18 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-16.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Erik Gustafsson (S) ersätter Dan Eriksson (C)

Läs mer

Sven Frejd (c) Ulla Hjort (s) Göran Johansson (v)

Sven Frejd (c) Ulla Hjort (s) Göran Johansson (v) Miljö- o Byggnämnden 2010-04-21 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 08.30 11.50 Beslutande Lotta Bergstrand (fp) ordförande Ingemar Nygren (mp) v. ordförande Sven Frejd (c) Ulla Hjort (s) Göran Johansson

Läs mer

Miljö- och byggnämndens exp.

Miljö- och byggnämndens exp. Miljö- o Byggnämnden 2009-09-23 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 08.30 15.35 (ajournerat för lunch kl 12.00-13.00) Beslutande Lotta Bergstrand (fp) ordförande Ingemar Nygren (mp) v. ordförande 144

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2011-05-17 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 10.00 11.30 Beslutande Erik Liljencrantz ordförande (m), Marie-Louise Karlsson vice ordförande (s), Bertil Karlsson 2:e vice ordförande

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Elise Radanova

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden 1 (17) Paragrafer 103-117 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 15.00 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Kent Lodesjö,

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-08-27 1 (11)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-08-27 1 (11) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-08-27 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, torsdagen den 27 augusti 2015 kl 9.00 9.20. Beslutande John Sundström (S), ordförande Sten-Åke Nilsson

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Seth Skagerström (s), Håkan Björndahl (s), Marianne Fältskog (fp), Olof Carlsson (v) 74-81

Tommy Eriksson (s), Seth Skagerström (s), Håkan Björndahl (s), Marianne Fältskog (fp), Olof Carlsson (v) 74-81 BYGGNADSNÄMNDEN 2010-11-09 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 14.00 15.25 Beslutande Marie-Louise Karlsson ordförande (s), Johan Söderberg 1:e vice ordförande (s), Katarina Rosenlund-Svensson

Läs mer

Jn 13 Byggsanktionsavgift, Kungsgården Jn 14 Förslag till kalendarium Jn 15 Redovisning av delegationsärenden...

Jn 13 Byggsanktionsavgift, Kungsgården Jn 14 Förslag till kalendarium Jn 15 Redovisning av delegationsärenden... Jävsnämnden 2015-10-29 Jn 13 Byggsanktionsavgift, Kungsgården 1... 2 Jn 14 Förslag till kalendarium 2016... 3 Jn 15 Redovisning av delegationsärenden... 4 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden 2015-10-29 1

Läs mer

Sammanlrädesdatum 2011-12-06

Sammanlrädesdatum 2011-12-06 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum l P''',o,htid Stadshuset, sammanträdesrummet Öringen, kl. 15:00-16:00 8es!lIIande Ledamöter Kjell-Arne Green (S), ordförande 84-90, 92-95 Knut Indebetou (M), ordförande

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Plats och tid för mötet: Gruppmöten Föredragande Samling kl 09.00 vid kommunhusets entré för besiktning av ärende nr 2. Tisdagen den 31 oktober 2006. Sammanträde

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 1, 3 8. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 28 januari 2014 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Byggnadsnämnden 2005-12-15 1(12) Plats och tid Magistraten, Rådhuset, Askersund 2005-12-15 kl 15.00 15.35 Beslutande Roland Larsson (c) ordförande Bengt Averin (s) Lennart Lindvall

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Miljö- och byggnadsnämnden (17) Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-05-10 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 13.00-14.00 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden 1 (12) Paragrafer 93-102 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 15.00 ande Övriga närvarande Torsten Johansson, ordförande Kent Lodesjö Knut Gyllenstierna Mats Waldermarsson Jesper Hansen

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Anders

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden 2019-03-14 Blad 1 (18) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Strömsund, rum Björken Information 09.00 11.05 Sammanträde 11.05.- 11.30 Lars Andreasson, (S), ordförande Maud Persson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1(10) Plats och tid Beslutande Ersättare Miljö- och byggförvaltningen, i samband med nämndens resa Kl. 09.30-11.00 Inga-Lill Engdahl (C) Kjell Åke Nottemark (M) ordf Sten Johansson (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Jävsnämnden (8) Jävsnämnden 2012-05-08 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 10.15 Beslutande Ove Karlesand (M), ordförande Gudrun Mo ( C ), ledamot Bo Sjölin (MP), ledamot Curt Ekvall (KD), ersättare

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden Sbn 069 Yttrande över budget

Samhällsbyggnadsnämnden Sbn 069 Yttrande över budget Samhällsbyggnadsnämnden 2014-04-23 Sbn 069 Yttrande över budget 2015...2 Samhällsbyggnadsnämnden 2014-04-23 1 Plats och tid Tekniska kontoren sammanträdesrum kl 10.30-10.55 Beslutande Lotta Bergstrand

Läs mer

Patrik Nilsson (s) ordförande Lars Bäckström (c) Kurt Ek (s), ersättare för Ove Lindström (s) Ewa-Marie Westerlund (s) Ingrid Sundbom (c)

Patrik Nilsson (s) ordförande Lars Bäckström (c) Kurt Ek (s), ersättare för Ove Lindström (s) Ewa-Marie Westerlund (s) Ingrid Sundbom (c) Plats och tid Kommunkontoret 2014-08-19, kl 13.00 14.05 Beslutande Patrik Nilsson (s) ordförande Lars Bäckström (c) Kurt Ek (s), ersättare för Ove Lindström (s) Ewa-Marie Westerlund (s) Ingrid Sundbom

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad Sydnärkes byggnämnd (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad Sydnärkes byggnämnd (11) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Blad Sydnärkes byggnämnd 2018-06-14 1 (11) Plats och tid Lekeberg torsdagen den 14 juni 2018 kl 13.00 14.10 Beslutande Nils-Olof Tivemyr (c) ordförande Christer Johansson (s) Otto

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

Bo Andersson (C) Ola Persson (S) Lena Mäkelä (V) Johan Bengtsson (MP) Ellinor Varady (M) Margareta Dahlgren (KD)

Bo Andersson (C) Ola Persson (S) Lena Mäkelä (V) Johan Bengtsson (MP) Ellinor Varady (M) Margareta Dahlgren (KD) 1 (15) Paragrafer 68-78 Plats och tid Vita huset kl. 15:00-16:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2256-2259 Sekreterare

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden Miljö- och byggnämnden 2012-11-14 173 Medborgarförslag avseende vägbulor på Nygårdsvägen, Gustafs...2 174 Delegationsbeslut trafikärenden, tiden 2012-10-01 2012-10-31...3 175 Gammelgården 6:1 - Ansökan

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16 1 (19) Paragrafer 1-16 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-16:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 35-42 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 15.20 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl. 08.15-12.00, 13.00-16.00

Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl. 08.15-12.00, 13.00-16.00 Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl. 08.15-12.00, 13.00-16.00 Beslutande Bo Andersson, ej 98 Einar Jansson Lotta Bäckberg, tjg ersättare Lars Edström Ingemar Martinsson, ej 105 Hans Stevander kl. 08.15-14.30

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Samhällsbyggnadsutskottet 2012-10-23 1 (22) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.10 Beslutande Övriga deltagande Birgit Åhlund (C), ordförande Jan Kerbosch (M) Anette Håkansson (FP)

Läs mer

Rolf-Arne Söderlund. Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö- och byggnadsnämndens förvaltning

Rolf-Arne Söderlund. Miljö- och byggnadsnämnden. Miljö- och byggnadsnämndens förvaltning 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Sunne, klockan 13.00 15.30 Paragrafer Beslutande Anders Folkesson (C) Elisabeth Karlsson (C) Arne Olsson (M), ordförande Maria Widlund (M) Emanuel Olsson (FP) Conny

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare.

Ej tjänstgörande ersättare S Anders Manskog. Tjänstemän och övriga Tord Lundborg, förvaltningschef Sara Åkesson, sekreterare. Sammanträdesdatum Sida 1 (6) Plats och tid Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 15.30-15-35 Beslutande M Jörgen-Hagman Lindén, tjänstgör för Lars-Åke Åkesson (M) C Pontus Johansson M Madeleine

Läs mer

Blad Miljö- o Byggnämnden 2012-01-18 1. Ulla Hjort (s) Anders Lantz (mp) Sven Frejd (c)

Blad Miljö- o Byggnämnden 2012-01-18 1. Ulla Hjort (s) Anders Lantz (mp) Sven Frejd (c) Miljö- o Byggnämnden 2012-01-18 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 08.30 15.00 Beslutande Lotta Bergstrand (fp) ordförande Kerstin Bäck (s) vice ordförande Marit Ragnarsson (c) 2:e vice ordförande Ulla

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden 1 (11) Paragrafer 77-85 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 15.00 Beslutande Torsten Johansson, ordförande Kent Lodesjö Mats Waldemarsson Jesper Hansen André Sommén Claes Olsson Erdem

Läs mer

PLATS OCH TID Mellanfryken, tisdag 16 april 2013, kl. 15.00-16.30 BESLUTANDE

PLATS OCH TID Mellanfryken, tisdag 16 april 2013, kl. 15.00-16.30 BESLUTANDE PLATS OCH TID Mellanfryken, tisdag 16 april 2013, kl. 15.00-16.30 ANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Leif Askeröd (C), Ordförande Björn Tholén (M), Vice ordförande Thomas Grönberg (S) Eilert Carlsson (S) Kenneth

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 1 (9) Paragrafer 90-96 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 15.30 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Bygg- och Miljönämnden Administrativa avdelningen

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Bygg- och Miljönämnden Administrativa avdelningen 1 (9) Plats och tid Silen, 13.30 14.30 Beslutande Övriga närvarande Bengt-Olof Lorentzon, Ordförande (KD) Åke Nilsson, V Ordförande (S) Anders Västsäter (KD) Bertil Andersson (C) Karl-Erik Andersson (C)

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Paragrafer (12) Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 1 (12) Paragrafer 59-67 Plats och tid Sessionssalen kl. 13:30-16:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande)

Läs mer

Bo Andersson (C) Ola Persson (S) Lena Mäkelä (V) Margareta Dahlgren (KD) Paul Gustafsson (S)

Bo Andersson (C) Ola Persson (S) Lena Mäkelä (V) Margareta Dahlgren (KD) Paul Gustafsson (S) 1 (12) Paragrafer 110-117 Plats och tid Sessionssalen kl. 15:00-16:30 Beslutande ledamöter Kent Lodesjö (S) (ordförande) 110-116 Torsten Johansson (C) (vice ordförande) 110-116 Jesper Hansen (M) (2:e vice

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (7)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum (7) 2012-10-29 1 (7) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 22 oktober, klockan 14.00 15.45 Beslutande Tobias Nordlander (S), ordförande Börje Ahlin (S) Per Jörgensen (S) Johanna

Läs mer

Bygglovsexpedition 2008-06-16 kl 14.00

Bygglovsexpedition 2008-06-16 kl 14.00 Miljö- o Byggnadsnämnden 2008-06-11 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 08.30 15.00 Beslutande Lotta Bergstrand (fp) ordförande Arto Viitanen (s) ers. Ingemar Nygren (mp) v.ordf. ej 110 Sven Frejd (c)

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2012-11-05

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2012-11-05 1 (14) Paragrafer 97-108 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 14.30 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden 1 (11) Paragrafer 46-54 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 15.00 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 41-50 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sammanträdesrum 1, kl. 13.00 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 februari 2014 kl. 08:30 10:45. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Jävsnämnden 2014-11-19

Jävsnämnden 2014-11-19 Jävsnämnden 2014-11-19 Jn 10 Indexjustering av timavgift för offentlig kontroll av livsmedel och foder... 2 Jn 11 Myran 3, Säter - Förlängt tidsbegränsat bygglov för förskolan Borgen till 2022-12-31...

Läs mer

Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl. 08.15-12.45

Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl. 08.15-12.45 Plats och tid Centrumhuset, Henån, kl. 08.15-12.45 Beslutande Lars-Åke Gustavsson Gerhard Andersson, tjg ersättare Maivor Johansson Einar Jansson Lars Edström Ingemar Martinsson Sven-Ove Tjörnebro Övriga

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden 1 (11) Paragrafer 18-26 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 15.00 ande Övriga närvarande Torsten Johansson, ordförande Kent Lodesjö Ellinor Varady, tjg. ersättare för Jesper Hansen

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-18

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-18 TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) ÄRENDEFÖRTECKNING: Tid: Tisdag 2015-08-18, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Tjurpannan, Tedacthuset, Tanumshede 2015/0120-339 165 Godkännande av föredragningslistan Miljö-

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2017-12-14 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.15 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson (S) Bengt Hultin (V) Marieanne Matuszewski (S) Charlott

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 96-103 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.00 15.00 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (12)

Miljö- och bygglovsnämnden (12) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-07-11 1(12) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, torsdag den 11 juli 2019, kl 8.30-9.40. Paragrafer 67-72 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (14) Paragrafer 72-82

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (14) Paragrafer 72-82 1 (14) Paragrafer 72-82 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-15:00 Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson (C) (vice ordförande)

Läs mer

DEGERFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida. Byggnadsnämnden 2004-06-17 1 (15) Susanna Weiberg, stadsarkitekt Gun Ehrnström, sekreterare

DEGERFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida. Byggnadsnämnden 2004-06-17 1 (15) Susanna Weiberg, stadsarkitekt Gun Ehrnström, sekreterare Byggnadsnämnden 2004-06-17 1 (15) Plats och tid Folkets Hus, D-salen kl 15.00 16.15 ande: Franz Maretta (s), ordförande Kjell Agtorp (s) Alf Carlsson (s) Bertil Persson (c) Nils Björk (kd), ersättare för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-05-15. STORFORS KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden 1(12) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, Kommunhuset, torsdagen den 15 maj 2014, kl 08.30 10.25. Thomas Backelin (S), ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Hans Lindqvist (C) Övriga deltagande

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 1-8 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sammanträdesrum 1, kl. 13.00 Beslutande Kent Lodesjö, ordförande Torsten Johansson Jesper Hansen Övriga närvarande Utses att justera Justeringens

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden 1 (16) Plats och tid Kommunhuset, Sessionssalen 13:30 16:10 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Torsten Johansson, ordförande Ingemar Emgård Kent Lodesjö Ann-Charlotte Pihl-Larson

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Gun-Britt Karlsson (c), Olof Carlsson (v) kl 10-10.15

Tommy Eriksson (s), Gun-Britt Karlsson (c), Olof Carlsson (v) kl 10-10.15 Byggnadsnämnden 2010-06-08 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 10.00 11.15 Beslutande Marie-Louise Karlsson ordförande (s), Johan Söderberg 1:e vice ordförande (s), Per-Anders Maxstad 2:e vice

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2012-05-21

PROTOKOLL Plan- och byggnämnden Sammanträdesdatum 2012-05-21 1 (13) Paragrafer 36-45 Plats och tid Kommunhuset, Sessionssalen kl. 15.00 16.30 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2013-12-18 Jn 27 Detaljplan för industrihuset del av Fabriken 6... 2 Jn 28 Redovisning av delegationsärenden... 3 Jn 29 Kalendarium 2014... 6 Jn 30 Delgivningar... 7 Jävsnämnden 2013-12-18

Läs mer

Sven Erik Emanuelsson, 148-155, 157-166 Ulla Hjort, 156. Miljö- o Byggnadsnämnden. Miljö- o Byggnadsnämndens exp.

Sven Erik Emanuelsson, 148-155, 157-166 Ulla Hjort, 156. Miljö- o Byggnadsnämnden. Miljö- o Byggnadsnämndens exp. Miljö- o Byggnadsnämnden 2007-09-19 1 Plats och tid Tekniska kontoren kl 08.30 12.25 Beslutande Lotta Bergstrand (fp) ordförande Ingemar Nygren (mp) v. ordförande Sven-Erik Emanuelsson (fp) ers. Sven Frejd

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (12) Paragrafer 1 (12) Paragrafer 112-120 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-14:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Rebecka Bäck, plan- och byggchef Annelie Vestergren, miljöchef Mari Bäckström, nämndsekreterare

Rebecka Bäck, plan- och byggchef Annelie Vestergren, miljöchef Mari Bäckström, nämndsekreterare 1(6) Plats och tid Carl August-rummet, onsdagen den 26 oktober 2016 kl 08:00-08:30 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD), vice ordförande

Läs mer

Agneta Johansson (S) Charlott Lundberg (MP) Agneta Sellholm (M) Tore Segerström (M) Lennart Eriksson (FP) Sabine Olsson miljöinspektör, 20-22

Agneta Johansson (S) Charlott Lundberg (MP) Agneta Sellholm (M) Tore Segerström (M) Lennart Eriksson (FP) Sabine Olsson miljöinspektör, 20-22 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 14.00 16.35 ande Per Carleson (S) ordförande Arne Hedkvist (S) Fatma Taki (S) Agneta Johansson (S) Peter Ekelund

Läs mer

Tommy Eriksson (s) Seth Skagerström (s), Håkan Björndahl (s), Gun-Britt Karlsson (c), Olof Carlsson (v)

Tommy Eriksson (s) Seth Skagerström (s), Håkan Björndahl (s), Gun-Britt Karlsson (c), Olof Carlsson (v) BYGGNADSNÄMNDEN 2010-12-14 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 10.00 11.50 Beslutande Marie-Louise Karlsson ordförande (s), Johan Söderberg 1:e vice ordförande (s), Per-Anders Maxstad 2:e vice

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2013-11-25 1 (10)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2013-11-25 1 (10) 2013-11-25 1 (10) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 25 november 2013, klockan 14.00 14.35 Beslutande Tobias Nordlander (S) ordförande Johanna Skottman (S) Per Jörgensen

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 08:30 11:00 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Martin

Läs mer