Verksamhetsplan Dnr: 2010/2589 Martin Nilsson. Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan 2011. 2010-12-02 Dnr: 2010/2589 Martin Nilsson. Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB)"

Transkript

1 Martin Nilsson Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Verksamhetsplan 2011 Bakgrund Med utgångspunkt från universitetets långsiktiga strategidokument bestämmer universitetsstyrelsen för varje år verksamhetens övergripande prioriteringar. För 2011 är det universitetsstyrelsens bedömning att dem viktigaste prioriteringarna är attraktivt utbildningsutbud/studentrekrytering, ökad konkurrenskraft inom forskningen samt kompetensförsörjning. Inför varje verksamhetsår ska såväl fakulteter och institutioner utgå från dessa i respektive verksamhetsplaner. Universitetsstyrelsen kommer att följa upp utvecklingen genom indikatorer och avrapporteringar. Verksamhetsplanens disposition Följande disposition och punkter utgör därför en grund för FHSAB:s verksamhetsplan för 2011, som i dess första utkast färdigställdes inför oktober månads trialog. Utgångspunkten är universitetsstyrelsens uppdrag till fakulteterna inom fyra verksamhetsområden (del I): Attraktiv kunskapsmiljö Framstående forskning Samhällelig drivkraft Globala värden Dessutom tillkommer en del om ekonomiska förutsättningar (del II). Varje övergripande område inleds med en kort summering av vad institutionerna (SA, Socialt arbete; HV, Hälsa- och vårdvetenskap; PPI, pedagogik, psykologi och idrottsvetenskap) lyfter fram i sina verksamhetsplaner följt av fakultetsnämndens framtida ambitioner. I fokus är i första hand de områden som universitetsstyrelsen prioriterar. Verksamhetsplanen 2011 baseras dels på institutionernas verksamhetsplaner (inkluderat E-hälsoinstitutetet), dels på de diskussioner som förts på fakultetsmöten under hösten. 1 (11)

2 INTRODUKTION I verksamhetsplanen finns en hel del betydelsefulla åtgärder som planeras för Inom attraktiv kunskapsmiljö betonas särskilt satsningar på att utveckla ett interprofessionellt synsätt inom utbildningarna, rekryteringsfrågan av kompetent personal, stöd till studenter med funktionsnedsättning, en god arbetsmiljö samt kvalitetssäkring av utbildningar. Inom framstående forskning betonas i synnerhet utmaningen att etablera en rimlig balans mellan resurser för utbildning på forskarnivå och forskning, etablering av ett särskilt professionsstöd, insatser för att öka den externa forskningsfinansieringen, samt satsningen på att utveckla ett antal tematiska forskningsområden, som möjligen även på sikt kan etableras som Linnaeus University Centres. Avseende samhällelig drivkraft betonas i huvudsak samverkansprojekt kopplat till förbättringskunskap inom fakultetens ämnen samt utveckling av s.k. Landstingsavtal och med övriga kontakter i regionen. Slutligen, avseende globala värden vill fakulteten framför allt, förutom, att uppmuntra in- och utresande lärare, forskare och studenter, stödja komparativa studier inom professionsutbildningarnas kurser. 1. Verksamhetsmässiga förutsättningar En attraktiv kunskapsmiljö Inom fakulteten bedrivs det utbildning inom en rad ämneskurser och utbildningsprogram. Utbildningsprogrammen kännetecknas i första hand av att det är professionsutbildningar som exempelvis socionom-, sjuksköterske-, behandlingspedagog- och idrottsprogrammen med högt söktryck och som därmed är mycket eftertraktade av studenterna. Lärarutbildningen är också en viktig del av fakultetens utbildningsutbud. Inför framtiden finns det ett fortsatt stort behov av professionskompetens. Därför ser fakulteten inte något nämnvärt behov av att minska utbildningsuppdraget i framtiden. Ambitionen är också att redan nästa år starta ett psykologprogram och planer finns för sjukgymnast- och röntgensjuksköterskeprogram. Ca 61 % av studenterna är programstudenter. 39 % läser fristående kurser i olika former. 88 % läser på grundnivå, och 12 % på avancerad nivå. Totalt är 78 % campuskurser, medan 22 % är s.k. distanskurser i olika former. Det finns fyra ämnen/miljöer som bedriver utbildning på forskarnivå i egen regi: Vårdvetenskap, Socialt arbete och Pedagogik, och vt 2011 kommer forskarutbildningen i Psykologi att starta. SA ser positivt på framtiden, och lyfter särskilt fram socionomprogrammet som ett flaggskepp. Vidare framhävs en stark koppling mellan forskning och utbildning, ett aktivt kvalitetsarbete samt ett utvecklingsarbete för VFU. Inom begreppet attraktiv kunskapsmiljö vill HV särskilt betona ambitionen att arbeta med en integrerad utbildnings- och forskningsmiljö, en arbetsplats för kreativa människor, attraktiva och efterfrågade utbildningar samt en kunskapsmiljö av högsta pedagogiska klass. 2 (11)

3 PPI vill särskilt betona samarbete mellan ämnen, koppling till forskningen och arbetslivet samt att analysera utbildningarna utifrån omvärldsanalys. Den nya lärarutbildningen och Psykologprogrammet är särskilt viktiga. FAKULTETSNÄMNDENS KONKRETA ÅTGÄRDER Konkurrensen om studenterna kommer sannolikt att öka, vilket ökar kraven på kvalitet i utbildningen och att tillmötesgå arbetsmarknadens behov. Universitetsstyrelsen ger fakultetsnämnden i uppdrag: 1. att långsiktigt utveckla ett attraktivt utbildningsutbud 2. att intensifiera kvalitetsarbetet 3. att arbeta aktivt med rekrytering av nyckelkompetens för en strategisk utveckling av såväl forskning som utbildning, inkluderat internationella aspekter, jämställdhet och mångfald 4. att verka för att öka intäkterna i uppdragsutbildning och annan uppdragsverksamhet samt att tydligt inkludera dessa frågor i verksamhetsplanering och uppföljning. Under 2011 avser fakultetsnämnden att prioritera följande åtgärder: 1. Attraktivt utbildningsutbud Översyn av befintliga utbildningar på grundnivå och avancerad nivå. Även om merparten av fakultetens utbildningsprogram är professionsprogram med gott söktryck etc kan det likväl finnas skäl att göra en översyn, vilken även inkluderar kurser av olika slag. Aspekter som berör kvaliteten och som då skulle kunna beaktas är exempelvis: - Bredd och djup på program och kurser? - Söktryck: högt eller lågt? - Lokal, regional eller nationell rekrytering av studenter? - Genomströmning? - Forskningsanknytning? - Lärarkompetens? - Arbetsmarknadsanknytning? - Ekonomisk bärkraft? Översynen kan ligga till grund för vidareutveckling av program och skapa möjligheter för interprofessionell utbildning samt ge svar på frågan om det finns anledning att avveckla eller revidera kurser eller program. Det är också betydelsefullt för att i framtiden kunna behålla examensrättigheter. En ambition i framtiden är att studenterna just ska söka sig till Linnéuniversitetet för att ryktet är att det finns välrenommerade professionsutbildningar, som också synliggör olika yrkens framtida karriärvägar. Analysera omvärlden. Vilka tongångar finns i omvärlden som kan påverka förutsättningarna för framtidens utbildningar, exempelvis minskade studentkullar, nya trender etc. SA ser exempelvis ett möjligt hot i minskad efterfrågan för socionomer, men detta beror exempelvis på vad som händer med konkurrerande 3 (11)

4 utbildningar i landet. PPI betonar också vikten av detta. Vidare är det av betydelse att hålla sig à jour med ny och planerad lagstiftning och statliga satsningar. Utveckla och göra Masterprogrammen attraktiva. Idag är det ytterst få magisteroch masterprogram som rekryterar ett högt antal studenter som egentligen krävs för att både ge ekonomisk bärkraft och kvalitet (Härvidlag är FHSAB f.ö. inte unikt.). Endast 12 % av utbildningsverksamheten finns på avancerad nivå. Därför krävs det sannolikt tydligare samordning från fakulteten exempelvis i kursutbudet och marknadsföringen för att göra utbildningarna än mera attraktiva. Avvägningen mellan breda program och mera nischade bör undersökas, liksom nationella nätverk inom vissa områden. Exempelvis borde nischade program och kurser efterfrågas som kompetensutveckling inom landsting och kommuner. Utveckla off-campus kurser och digitala verktyg. Särskilt SA och socialpsykologin framhäver ambitionen att ytterligare stärka internetbaserade webkurser. HV vill satsa mera på olika former av distanskurser Idag är 78 % av alla utbildningar campusbaserade, medan 22 % är distansbaserade. Även PPI vill satsa på detta, framför allt på digitala verktyg (har 15 % nätbaserade kurser). Fakultetsnämnden bör stödja denna inriktning tydligare. Samtidigt är det en strategisk fråga huruvida fakulteten ska satsa egna resurser för utveckling eller huvudsakligen ta vara på de metoder som kommer fram på annat sätt. Utveckla pedagogik av högsta klass, inkl. satsning på studenter med funktionsnedsättning. Institutionerna lyfter denna fråga som särskilt viktig när det gäller exempelvis pedagogiska samordnare, it-pedagogik, medarbetarsamtal om pedagogisk utveckling, handledareutbildning för att stärka yrkeshandledarnas roll för yrkesutbildningen samt tanken om interprofessionella utbildningar, som bör koordineras inom olika utbildningsprogram. Även satsningar för att möta de behov som finns för personer med funktionsnedsättning bör stödjas. Fakultetsnämnden avser att i olika former stödja åtgärder för att befräma denna utveckling. God arbetsmiljö skapar en bra kunskapsmiljö och därmed bra utbildningar. Med en delvis ny delegationsordning är det viktigt att fakulteten och institutionerna utvecklar samverkansformer som understödjer denna nyckelfråga. En god kommunikation mellan fakultetsnämnd och institutioner är väsentlig därvidlag och att fakultetsnämnden har en väl avvägd balans mellan kontroll och metodutveckling, dvs har en samordnande och engagerande roll och skapar förutsättningar för att lärare och forskare kan känna stimulans i arbetet. 2. Kvalitet i utbildningarna Under 2011 kommer universitetets kvalitetsarbete att fortgå. På institutionerna pågår det givetvis en ständig diskussion om hur utbildningen kan utvecklas, men samtidigt finns det inga tydligt utpräglade system eller tankar om hur detta ska gå till. Det pågår givetvis en hel del diskussioner inom fakulteten och ute på institutionerna. Fakulteten, genom NGA och NF, avser därför under 2011 att stärka arbetet med kvalitetsutvecklingen inom utbildningarna, genom att fortsätta påbörjat arbete med bl.a. följande åtgärder: 4 (11)

5 - Undersöka i vad mån och på vad sätt det sker uppföljning av utbildningsprogrammen och hur de hanteras. - Undersöka kursvärderingssystem: finns detta på samtliga institutioner, program och ämnen, vad värderas och följs det upp? - Undersöka vilka kriterier för examensarbete som finns inom varje ämne samt göra uppföljningar av examensarbeten mot bakgrund av det projekt som genomförts inom LNU. - Sammanställa den pedagogiska lärarkompetensen inom varje program/ämne. - Synliggöra hur man konkret arbetar med forskningsanknytning och yrkesförberedande färdigheter inom utbildningarna. - Uppföljning av lärandemålen på program (examensmål) och på kurser och koppla dessa till pedagogiska interventioner. - Forskarutbildningen kommer granskas med en intern peer review-modell inom fakulteten där de olika handledarkollegierna granskar varandra. 3. Rekrytering av nyckelkompetens Den nya propositionen hämtad från den s.k. Autonomiutredningen ger nya förutsättningar för framtidens rekrytering. Det finns ett antal frågor kopplade till detta och till tidigare diskussioner på fakulteten och ute på institutionerna som gäller både ny rekrytering och meritering/kompetensutveckling av befintlig personal som fakultetsnämnden tillsammans med institutionerna avser att arbeta särskilt aktivt med under 2011: - samarbetsformerna mellan fakultetsnämnden och institutionerna måste utvecklas för att i framtiden kunna rekrytera personal som kan bidra till att universitetets utbildnings- och forskningsmål uppnås - jämställdhet och mångfald - meritering av lektorer (till docent, professor) - post-doc tjänster - adjunktsprogram (t.ex. adjungerade adjunkter) för att stärka professionsutbildningarna - mentorsprogram och karriärplaner för doktorander - förstärkning av vetenskaplig kompetens inom lärarutbildningen och i övriga professionsutbildningar. 4. Ökade intäkter för uppdragsutbildning Universitetsstyrelsen utgår från att intäkterna för grundutbildning kommer att bli lägre framöver och att därför intäkterna för uppdragsutbildning bör öka. Emellertid utgår FHSAB från att professionsutbildningarnas ställning med särskilt högt söktryck alltjämnt kommer att ha en hög efterfrågan bland olika studentgrupper. Institutionerna har likväl en ambition att stärka förutsättningarna för uppdragsutbildningar. Mer konkreta åtgärder finns under huvudpunkten Samhällelig drivkraft. 5 (11)

6 Särskilda strategiska satsningar under 2011 (1 % av medel för grundnivå och avancerad nivå) Fakultetsnämnden avser att fördela strategiska medel till institutionerna kontinuerligt, efter samråd och/eller ansökan som svarar upp mot fakultetsnämndens prioriteringar och kriterier. Medlen kan även användas för kvalitetsutvecklingsinitiativ som kommer direkt från fakultetsnämnden. Några aktuella exempel: - uppföljning av utbildningsprogrammen i termer av resultat och pedagogiska processer - projekt för att utveckla interprofessionell utbildning på olika nivåer - pedagogiskt utvecklingsprojekt där samtliga institutioner deltar - projekt om pedagogik och digitala verktyg. Framstående forskning I institutionernas preliminära verksamhetsplaner lyfter HV särskilt fram ett antal aktiva forskningsmiljöer inom områden som äldre invandrares situation, forskning utifrån ett livsvärldsperspektiv, familjefokuserad omvårdnad samt miljön inom ehälsoinstitutet. Vid ehälsoinstitutet bedrivs särskilt forskning om IT-stöd i vid bemärkelse inom hälsa, medicin, vård och omsorg. Ett särskilt fokus finns på läkemedel. På HV är ambitionen är att öka såväl internationella vetenskapliga artiklar som populärvetenskapliga artiklar. Inom SA bedrivs det forskning inom välfärdsfrågor, äldrefrågor och en rad andra frågor inom det sociala professionsfältet. På PPI känntecknas forskningen av såväl en bredd inom olika pedagogiska och psykologiska och idrottsvetenskapliga praxisområden som djup inom vissa kunskapsområden. Den utbildnings-vetenskapliga forskningen bedrivs inom en rad olika områden: psykologi, allmänpedagogik, didaktik, idrottsvetenskap, special- och behandlingspedagogik, vuxnas lärande, pedagogik i arbetslivet samt högskolepedagogik. Intersektionalitet, ledarskapsfrågor samt kommunikationsteoretiska perspektiv på lärande och kunskapsbildning utgör också viktiga inslag i de etablerade forskningsplattformerna. Inom psykologi bdrivs särskilt forskning inom kognitionspsykologi, biologisk psykologi, klinisk psykologi, hälsopsykologi, och pedagogisk psykologi. Forskning inom idrottsvetenskap kan handla om allt från motivationens betydelse för fysisk aktivitet till beteende för hälsa. Till PPI hör också den universitetspedagogiska enheten. FAKULTETSNÄMNDENS KONKRETA ÅTGÄRDER: De strategiska satsningarna ska i första hand bidra till att öka forskningens konkurrenskraft. Universitetsstyrelsen ger därför fakultetsnämnden i uppdrag: 1. att verka för ökad externfinansiering och ökat antal publiceringar 2. att verka för en balans mellan finansiering av forskning respektive utbildning på forskarnivå vid fördelning av fakultetsanslag 3. att arbeta aktivt med rekrytering av nyckelkompetens för en strategisk utveckling av såväl forskning som utbildning, inkluderat internationella aspekter, jämställdhet och mångfald 4. att tydligt inkludera dessa frågor i verksamhetsplanering och uppföljning. 6 (11)

7 För att kunna arbeta för att nå dessa mål avser fakultetsnämnden under 2011 att arbeta med följande åtgärder: 1. Ökad externfinansiering och antalet publiceringar Under 2009 var ca 26 % av verksamheten externt finansierad, vilket är långt ifrån universitetsstyrelsen ambition med 50 % extern finansiering. E-hälsoinstitutet med en omfattande extern finansiering utgör här ett undantag. Emellertid finns det en positiv trend under På såväl HV, SA som PPI söks det externa medel i stor omfattning, men utdelningen är alltjämnt begränsad. Det finns en medvetenhet och ambition ute på institutionerna att både öka antalet publiceringar i bättre tidskrifter och att öka den externa forskningsfinansieringen. Samtidigt finns det givetvis en risk att den externa forskningsfinansieringen inte kommer att öka i den takt som kanske krävs, och då måste en beredskap finnas för att på sikt hantera detta. För att stärka forskningsmiljöerna och för att öka externfinansieringen har fakultetsnämnden under utlyst dels forskningsmedel (ca 3 miljoner) som enskilda forskare och forskargrupper kan söka, dels strategiska medel ( kr) för att lektorer ska få tid att söka externa forskningsmedel. Under 2011 avser fakulteten också att stärka samarbetet med s.k. landstingsforskare i framför allt Kronberg- och Kalmar län, vilket dels möjliggör större forskningsmiljöer, dels ökade forskningsresurser. Möjligen bidrar det också till att nya forskningsområden kan tillkomma på sikt. Vidare avses det hållas seminarium etc ute på institutionerna om såväl extern finansiering som publiceringar. 2. Balans mellan forskning och utbildning på forskarnivå Idag är väldigt omfattande ekonomiska medel uppbundna i åtagande på forskarutbildningen. I framtiden kommer det att blir svårare att bibehålla ekonomiska medel om inte forskningen också levererar större andel externa medel och fler publiceringar. Ekonomiskt blir det därför inte lika stort incitament till att bedriva forskarutbildning. Samtidigt behövs det forskarutbildning av en rad olika skäl, som är speciella för just professionsutbildningsämnena. Det främsta skälet är att det idag nationellt finns få disputerade i vetenskapliga ämnen som har en tydlig professionskaraktär som exempelvis socialt arbete och vårdvetenskap samtidigt som dessa professionsutbildningar ställer krav på att ha en hög vetenskaplig, pedagogisk och yrkesinriktad kvalitet. Den enda möjligheten, när det är brist på disputerade personer, är därför att själva utbilda forskare som sedan kan utgöra en naturlig rekryteringsbas under förutsättning att tjänsterna utlyses etc. Därför behövs det forskarutbildning för att kunna säkra rekrytering av disputerad personal, som i sin tur är en förutsättning för att kunna bibehålla en hög kvalitet och kanske även examensrättigheter i framtiden. Därför investerar FHSAB så pass stora ekonomiska resurser inom utbildningen på forskarnivån. Som en följd av att de ekonomiska resurserna är knappa blir det därför mindre ekonomiska medel till forskning för övrig personal. Merparten av dessa avses att fördelas till forskargrupper efter särskilt ansökningsförfarande. Ett tjugotal ansökningar finns. För att i framtiden både kunna tillgodose behovet av att bedriva forskarutbildning och att kunna använda medel för att stimulera forskning inom fakulteten behövs sannolikt ett särskilt professionsstöd, likt det stöd som finns språk- och litteraturvetenskap. Fakulteten avser att arbeta vidare med denna fråga om ett professsionstöd. Balansen mellan resurser för 7 (11)

8 utbildning på forskarnivå och övriga resurser är en tydlig riskfråga för fakultetens verksamhet. Linnaeus University Centers Inom fakulteten finns det en tydlig ambition att under 2011 precisera och utveckla forskningsmiljöer som kan aspirera på att bilda ett Linnaeus University Centre, exempelvis inom områden som hälsa och välfärd. Arbetet kommer att intensifieras under ,4. Rutiner för rekrytering (se avsnitt under attraktiv kunskapsmiljö.) Samhällelig drivkraft HV framhäver att det sedan ett antal år pågår ett arbete för att ta ett samlat grepp kring den s.k. samverkansuppgiften. Ambitionen är att stärka samverkansuppgiften under de kommande åren, och i synnerhet uppdragsutbildningar på distans. Vidare vill man utveckla samarbetet med lokala närcenter. SA har ambitionen att utöka uppdragsutbildningarna, som idag är eftersatta. PPI, som redan har en betydande volym av uppdragsutbildningar, vill fortsätta på det inslagna spåret, men vill särskilt utveckla forskningsanknytningen samt publika arrangemang med föreläsningar och seminarier. FAKULTETSNÄMNDENS KONKRETA ÅTGÄRDER Universitetsstyrelsen ger: 1. fakultetsnämnderna/nuv i uppdrag att tydligt inkludera dessa frågor i verksamhetsplanering och uppföljning 2. stödfunktionerna i uppdrag att prioritera åtgärder som stöttar utvecklingen inom samhällig drivkraft. Under 2011 avser därför fakultetsnämnden att åtminstone aktivt prioritera två saker: - Idéprojekt: Hur kan samverkansforskning stimuleras? Hit hör hur olika typer av samverkansprojekt kan ligga till grund för forskning och hur 'innovationer' inom projekten kan stödjas och utvecklas mer långsiktigt. - En särskild strategisk satsning mot ett projekt som ska samordna alla institutioner och professionsutbildningars samverkan med kommuner och landsting inom frågor som uppdragsutbildning, behov av Masterutbildningar, verksamhetsförlagd utbildning, forskning samt finansiering av s.k. landstings-/kommundoktorander. Idag tenderar olika personer från institutionerna var och en hålla i kontakterna utan att ett samlat grepp tas. En gemensam strategi borde ge fakulteten bättre förutsättningar för en lyckad samverkan, både innehållsmässigt och ekonomiskt. Även andra projekt kan bli aktuella. Ambitionen är att därför att fakulteteten ska kunna få en stor del av de ekonomiska medel som Universitetsstyrelsen har avsatt till rektorn för att fatta beslut om för projekt inom samhällelig drivkraft. 8 (11)

9 Globala värden Institutionerna framhåller att det finns flera aktiviteter på området som berör globala värden. Ett antal prioriterade områden diskuteras i respektive verksamhetsplaner, bland annat hur andelen utresande/inresande studenter ska öka, exempelvis genom information och seminarier. Även internationalla perspektiv i utbildningarna diskuteras, bland annat hur professioner verkar i olika kulturella sfärer. FAKULTETSNÄMNDENS KONKRETA ÅTGÄRDER Universitetsstyrelsen ger fakultetsnämnden i uppdrag: 1. att tydligt inkludera dessa frågor i verksamhetsplanering och uppföljning 2. att verka för ett ökat utbyte särskilt med beaktande av antalet utresande lärare/forskare och studenter 3. att prioritera åtgärder som stöttar stödfunktionernas utveckling inom globala värden. Under 2011 avser fakultetsnämnden att särskilt i olika former arbeta vidare med: - Samordningen av kurser för inresande studenter, vilket avser underlätta för utbytesstudenterna att kunna läsa olika kurser (oftast 7.5 hp-kurser) inom fakultetens institutioner. - Kurser med jämförande teman: fakultetsövergripande för utbytesstudenter och svenska studenter där erfarenheter kan utbytas och tillämpas inom professionsutbildningarna. - Språkpolicy: särskilt behövs olika typer av övergripande information samt kursplaner översättas korrekt av översättare. Detta arbete behöver samordnas. - Digitala distributionsformer för kurser: distanskurser för hela världen - Öka antalet inresande och utresande lärare/forskare/doktorander: tydligöra möjlighetererna som finns att tillbringa viss tid vid utländskt universitet (eller vice verca). - Forskningsresultat ska presenteras i internationella sammanhang - Öka publicering i internationella tidskrifter - Arrangera internationell konferens på Linnéuniversitetet samt ökad närvaro på internationella konferenser. För detta ändamål understödjer fakultetsnämnden exempelvis projekt som: - Nätverksprojekt mellan Fuijan Medical University i Kina och Linnéuniversitetet: ett samarbete finns för ett konkret forskningsprojekt för att belysa migration och dess konsekvenser för hälsan hos exempelvis barn. Projektet kan också få konsekvenser för ett vidgat samarbete inom utbildningarna på respektive universitet. 9 (11)

10 Andra konkreta projekt kan också bli aktuella. Ambitionen är att fakulteten och dess institutioner ska skicka in ett antal slagkraftiga ansökningar för att få del av de centrala internationaliseringsmedel som anslås för Avslutningsvis kan det konstateras att fakulteten har en rad åtgärder som avses genomföras under 2011 inom såväl attraktiv kunskapsmiljö, framstående forskning, samhällelig drivkraft och globala värden. Samtidigt finns det en rad av risker som måste hanteras under 2011, exempelvis gällande balansen mellan forskning och utbildning på forskarnivå, långsiktig kompetensförsörjning och vikten av att öka externa forskningsmedel. II. Ekonomiska förutsättningar Utbildning på grundnivå och avancerad nivå Under 2011 och 2012 planeras en minskning av antalet studenter på Linnéuniversitetet. Därför är målet att öka intäkter från bl.a. uppdragsutbildningar. Avgifter för tredjelandstudenter införs också. Intäkt av anslag för FHSAB för 2011: tkr för budgeten 2011 (Prognos 2010 = tkr) HST för budgeten 2011 (Prognos 2010 = 2 655) FHSAB har fattat beslut att fördela medlen enligt följande; - Inst. för Hälsa- och Vårdvetenskap: 891 HST, tkr - Inst. för Pedagogik, Psykologi och Idrottsvetenskap: HST, tkr - Inst. för Socialt arbete: 750 HST, tkr 1 % av medlen avsätts till strategiska satsningar inom grundnivå och avancerad nivå. Forskning och utbildning på forskarnivå Under 2011 och framöver kommer sannolikt forskningsmedel till fakultetsnämnden att minska, om inte antalet publiceringar och externa intäkter ökar, eftersom fördelningen mera kommer att baseras på ett antal kvalitetsindikatorer. Redan för 2011 minskar anslagen med ca 3 miljoner kronor. Intäkt av anslag för FHSAB:s fakultetsmedel för tkr (Prognos 2010 = tkr) FHSAB har fattat beslut att fördela medlen enligt följande; - 3 miljoner kronor till sökbara forskningsmedel inom fakulteten 10 (11)

11 - 30 miljoner kronor avsätts till bundna åtagande inom utbildning på forskarnivå (ca 28.2 miljoner kronor) samt till post-doc/forskarassistenter (ca 1.8 miljoner kronor) inom de tre institutionerna. Externfinansierad verksamhet inom fakultetsnämnden I jämförelse med utfallet för externa medel för 2010 (ca tkr) avser fakulteten att öka detta, om än måttligt. Dessa villkor aktualiserar bl.a. frågor rörande fördelning av forskningsmedel, ökning av externfinansiering och relationen forskarutbildning och forskning som diskuterats ovan. III. Övriga budgetförutsättningar Samhällelig drivkraft tkr: fakulteten avser att skicka in ett antal prioriterade ansökningar. Internationaliseringsarbetet tkr: fakulteten och dess institutioner avser att ansöka om ett antal projekt till den nybildade centrala internationaliseringskommittén. 1 miljon kronor till Psykologprogrammet. 2 miljoner kronor till lärarutbildningen. Rektorns medfinansiering av externa forskningsprojekt tkr ska dock fördelas till hela universitetet. 11 (11)

Verksamhetsplan Dnr: FAK 2011/419 Martin Nilsson. Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB)

Verksamhetsplan Dnr: FAK 2011/419 Martin Nilsson. Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) 2011-11-24 Dnr: FAK 2011/419 Martin Nilsson Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Verksamhetsplan 2012 Bakgrund Med utgångspunkt från universitetets långsiktiga strategidokument

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: 2016/6683-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2017-2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2017-01-01 Beslutat av: Beslutsdatum: 2016-12-08

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010

Verksamhetsberättelse 2010 2011-03-02 Dnr: FAK 2011/76 Martin Nilsson Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Verksamhetsberättelse 2010 Bakgrund Följande disposition och punkter utgör en grund för

Läs mer

Strategisk plan för fakulteten för konst och humaniora

Strategisk plan för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2013/39-2.2.4 Strategisk plan för fakulteten för 2015 2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för Gäller från 2015-01-01 Innehåll Inledning 3 1. Kompetensförsörjning 5 2. Utmanande utbildningar 5 3. Framstående

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Psykologiska institutionen DATUM: 2014-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2017-10-20 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Psykologiska institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet

Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet Pedagogisk plan för Linnéuniversitetet 2015-2020 Pedagogik av högsta kvalitet Utveckling av den universitetspedagogiska verksamheten är en viktig strategisk fråga för Linnéuniversitetet. Verksamheten ska

Läs mer

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen Dnr 2015/4 Verksamhetsplan 2015 Institutionen för nordiska språk Fastställd av institutionsstyrelsen 2015-02-25 Innehållsförteckning Bakgrund och förutsättningar 3 Utbildning på grundnivå och avancerad

Läs mer

Humanistiska fakulteten

Humanistiska fakulteten HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Humanistiska fakulteten DATUM: Förslag 2015-10-13 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Margareta Hallberg FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2013-2014 Specialpedagogiska institutionen Stockholms universitet Beslutad vid institutionsstyrelsens sammanträde 2013-05-17 2 Verksamhetsplan Verksamhetsplanen innehåller de prioriterade

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013

Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013 Handlingsplan till Mål och strategisk plan samt verksamhets- och kvalitetsplan 2010 med inriktning 2011-2013 1 Handlingsplan Utifrån mål och strategier har denna handlingsplan fastställts utifrån samma

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019 Dnr V 2018/703 Psykologiska institutionen DATUM: 2018-10-30 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Generationsskifte i forskningsverksamheten samt ökande obalans mellan verksamhetsgrenarna (rekrytering för att täcka behov i utbildningsuppdraget har under

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning

Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden Inledning Verksamhetsplan för Humanistiska fakultetsnämnden 2016 2017 Inledning I denna verksamhetsplan presenteras kortfattat mål och åtgärder för Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet. Planen utgår

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Skolutveckling och ledarskap

Verksamhetsplan 2012 Skolutveckling och ledarskap Institutionen för Skolutveckling och ledarskap 2012-02-20 Verksamhetsplan 2012 Skolutveckling och ledarskap Utgångspunkter Förslaget följer föreslagen verksamhetsplan för Mah 2012,och LS 2012 där behovet

Läs mer

En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015 2020

En resa in i framtiden. Vision och strategi 2015 2020 En resa in i framtiden Vision och strategi 2015 2020 En resa in i framtiden Vision och strategi 2015 2020 En fortsatt resa in i framtiden 6 En kreativ kunskapsmiljö i Linnés anda 9 Vision 9 Övergripande

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011 Medicinska fakulteten

Verksamhetsberättelse 2011 Medicinska fakulteten Verksamhetsberättelse Medicinska fakulteten Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten 2012-03-29 Dnr 212-788-12 Medicinska fakultetens verksamhetsberättelse 1 Inledning Syftet med medicinska

Läs mer

Ramverk för utbildningsutbud vid fakulteten för humanvetenskap 2012 2015

Ramverk för utbildningsutbud vid fakulteten för humanvetenskap 2012 2015 MITTUNIVERSITETET Fakultetskansliet för humanvetenskap Ramverk för utbildningsutbud vid fakulteten för humanvetenskap 2012 2015 dnr MIUN 2012/361 Fastställt av humanvetenskapliga fakultetsnämnden 2012

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER

KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER LINNÉUNIVERSITETET Nämnden för utbildningsvetenskap BESLUT 2010-12- 02 KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER Inledning Linnéuniversitetet etablerades 2010-01- 01, och under våren 2010 har bl.a. Linnéuniver-

Läs mer

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra.

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Vi erbjuder möten som kan utveckla ditt företag. Och dig. Att samverka med forskare sätter igång kreativa processer och lyfter frågan

Läs mer

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (7) Bilaga 2 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås målbild är att utvecklas till universitet. Att bli ett

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Örebro universitets vision och strategiska mål

Örebro universitets vision och strategiska mål Örebro universitets vision och strategiska mål 2018 2022 Beslutad av Universitetsstyrelsen 21/12 2017 Det går bra för Örebro universitet. Allt fler söker sig till våra utbildningar. Forskningsverksamheten

Läs mer

Psykologiska Institutionen

Psykologiska Institutionen HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Psykologiska Institutionen DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Kompetensförsörjning sker i syfte

Läs mer

HANDLINGS- OCH VERKSAMHETSPLAN 2014

HANDLINGS- OCH VERKSAMHETSPLAN 2014 HANDLINGS- OCH VERKSAMHETSPLAN 2014 STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN DATUM: 2013-11-28 VERSION: AVSÄNDARE: Statsvetenskapliga institutionen KONTAKTPERSON: Fredrika Lagergren Wahlin Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

STRATEGISKA PRIORITERINGAR UNDER PERIODEN VID FAKULTETEN HÄLSA OCH SAMHÄLLE

STRATEGISKA PRIORITERINGAR UNDER PERIODEN VID FAKULTETEN HÄLSA OCH SAMHÄLLE STRATEGISKA PRIORITERINGAR UNDER PERIODEN 2018-2022 VID FAKULTETEN HÄLSA OCH SAMHÄLLE Inledning och bakgrund Fakultetens strategiska prioriteringar för 2018-2022 bygger vidare på den utveckling som fakulteten

Läs mer

Handlingsplan för samverkan

Handlingsplan för samverkan UTBVET 2017/296 Handlingsplan för samverkan Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2017-06-01 Innehållsförteckning Inledning 3 Definition och avgränsning

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-12 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Malin Broberg och

Läs mer

IT-fakulteten HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS Dnr V 2018/703 DATUM: BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen

IT-fakulteten HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS Dnr V 2018/703 DATUM: BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/703 IT-fakulteten DATUM: 2018-10-24 BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Margaretha Jansson FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Regeldokument Språkpolicy Beslutat av Rektor Gäller från 2014-11-17 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Innehåll Inledning 3 Linnéuniversitetet en kreativ kunskapsmiljö

Läs mer

Strategisk plan

Strategisk plan 1 (7) -04-26 Beslutad på IS -06-08 Strategisk plan -2018 A. Lägesbeskrivning En av tidigare strategisk plan (2013-2015) visar att vi de tre senaste åren arbetat med fortsatt integration inom institutionen,

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Verksamhetsplan för

Verksamhetsplan för HÖGSKOLAN BORÅS Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT/Bibliotekshögskolan Fastställd av akademichef 2017-01-09 Ann-Sofie Axelsson, akademichef Dnr 913-16 Verksamhetsplan 2017-2019 för Akademin

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016-2018 & VERKSAMHETSPLAN 2016 INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI DATUM: 2016-03-01 AV: Prefekt Annika Ekestubbe och proprefekt Agneta Robertson i samarbete med professor Mats Jontell tillika

Läs mer

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten

Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten Styrdokument Dnr A 2 5587/8 Den attraktiva fakulteten: Strategidokument för den Naturvetenskapliga fakulteten 29-213 Publicerad Beslutsfattare http://www.science.gu.se/fakulteten/namnden/policies Naturvetenskapliga

Läs mer

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd:

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd: för utbildning och forskning vid Inledning :s vision, mål och strategi för utbildning och forskning (hädanefter benämnd VMS-A3 ) beskriver vision och mål för akademins kärnverksamhet utbildning och forskning

Läs mer

Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014

Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014 Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014 Internationalisering i lärarutbildningen Skälen till att ha en målsättning om hög grad av internationalisering i Linnéuniversitetets lärarutbildning

Läs mer

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Verksamhetsplan 2018-2020 1 Låt det vibrera 1 Föreliggande verksamhetsplan tar sin utgångspunkt i Högskolan i Borås vision och mål (dnr 906-14). Styrande

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan

Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan Samhällsvetenskapliga fakultetens aktivitetsplan 2012-2013 Fakulteten leds av dekan Dieter K. Müller och han ingår i ledningsgruppen tillsammans med prodekan Ulrika Haake, vicedekan Magnus Wikström, ansvarig

Läs mer

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Antagen av Fakultetstyrelsen 2006-06-12 Reviderad, antagen av Fakultetstyrelsen 2008-10-23 Vision och uppdrag för Hälsa

Läs mer

2 100 lärare/forskare - 46 % kvinnor 4 fakulteter 39 institutioner 4 miljarder i årsomslutning

2 100 lärare/forskare - 46 % kvinnor 4 fakulteter 39 institutioner 4 miljarder i årsomslutning 31 200 studenter - 39 % män 4 330 anställda - 47 % män 2 100 lärare/forskare - 46 % kvinnor 4 fakulteter 39 institutioner 4 miljarder i årsomslutning Antal helårsstudenter ca 16 300 Stort antal 1:a handssökande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE DATUM: 2016-10-16 BESLUTAD AV: Cecilia Wallerstedt KONTAKTPERSON: Cecilia Wallerstedt FORSKNING SOM

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå

Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Dnr: FAK 2011/467 Principer vid prövning av ämne för examensrätt på forskarnivå Fastställda 2011-12-16 av ordförande i Fakultetsnämnden för hälsa, socialt arbete och beteendevetenskap (FHSAB) Fakultetsnämnden

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 1 Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 2 Innehåll Ett universitet som gör det möjligt... 3 Långsiktighet möjliggör högt risktagande... 3 Delmål 1.1.3.3 TN. Fakultetens utlysningar innehåller

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 2016 Humanistisk samhällsvetenskapliga området

Verksamhetsplan 2015 2016 Humanistisk samhällsvetenskapliga området Verksamhetsplan för HS området 2015-2016 1 Verksamhetsplan 2015 2016 Humanistisk samhällsvetenskapliga området Verksamhetsplan för HS området 2015-2016 3 Verksamhetsplan för HS-området 2015-2016 I denna

Läs mer

Mötesplats Hälsa Verksamhetsberättelse 2011 och Verksamhetsplan 2012

Mötesplats Hälsa Verksamhetsberättelse 2011 och Verksamhetsplan 2012 Mötesplats Hälsa Verksamhetsberättelse 2011 och Verksamhetsplan 2012 Bakgrund Sedan flera år tillbaka har det pågått ett arbete, såväl vid Högskolan i Kalmar (Akademi för hälsovetenskap) som vid Växjö

Läs mer

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Dnr: UmU 100-394-12 Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Umeå universitet 2020 Vision och mål Fastställd av universitetsstyrelsen den 8 juni 2012 Umeå universitet 2020 Vision och mål Umeå

Läs mer

En resa in i framtiden Strategi 2010 2015. Kalmar Växjö

En resa in i framtiden Strategi 2010 2015. Kalmar Växjö En resa in i framtiden Strategi 2010 2015 Kalmar Växjö Rektor har ordet 5 Ett universitet i Linnés anda 6 Linnéuniversitetet en resa in i framtiden Strategi 2010 2015 En resa in i framtiden 9 Vägen mot

Läs mer

Företagsekonomiska institutionen

Företagsekonomiska institutionen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Företagsekonomiska institutionen DATUM: 170222 BESLUTAD AV: Patrik Ström, prefekt KONTAKTPERSON: Linda Vidén Ljungars, administrativ chef FORSKNING SOM

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Universitetsstyrelsebeslut -12-12 D nr LNU /190 Verksamhetsplan och budget Verksamhetsplan... 2 Övergripande inriktning... 2 En attraktiv kunskapsmiljö... 3 Mål enligt strategi 2010-2015... 3 Inriktning...

Läs mer

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 Inledning Våren 2013 fastställdes Strategi 2020 en strategisk plattform för Malmö högskola. Som ett led i att nå den målbild för

Läs mer

tarka ill- Strategisk plan för Hälsa och samhälle ammans

tarka ill- Strategisk plan för Hälsa och samhälle ammans tarka ill- Strategisk plan för Hälsa och samhälle ammans 1 STRATEGI 09 Vilka är vi? Vad vill vi 2 VISION Vår vision beskriver vad vi vill och även vad vi vill uppnå, vi som arbetar på Hälsa och samhälle.

Läs mer

Program för samverkan

Program för samverkan Dnr UFV 2008/1615 Program för samverkan Uppsala universitet i dialog med det omgivande samhället Fastställd av Konsistoriet 2009-09-29 Innehållsförteckning Inledning 3 Utgångspunkter 3 Stöd för samverkan

Läs mer

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden

Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Handläggningsordning för att inrätta, revidera, ställa in eller avveckla program och kurser, samt för att inrätta eller avveckla huvudområden Fastställd av rektor 2015-05-19 Dnr: FS 1.1-707-15 Denna handläggningsordning

Läs mer

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan 1. Ett universitet som gör det möjligt 1.1 Långsiktighet möjliggör högt risktagande 1.1.1 Fakulteten har utvecklat ett system för finansiering av högre lärarbefattningar (lektorat och professurer) med

Läs mer

Långsiktig plan

Långsiktig plan 2011 2015 Långsiktig plan Inledning Vision Följande vision gäller för verksamheten vid Stockholms universitet: År 2015 ska utbildning och forskning vid flertalet av universitetets institutioner och enheter

Läs mer

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan 1. Ett universitet som gör det möjligt 1.1 Långsiktighet möjliggör högt risktagande 1.1.1 Fakulteten har utvecklat ett system för finansiering av högre lärarbefattningar (lektorat och professurer) med

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2016-10-06 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Marie Demker och

Läs mer

Strategi 2011-2014. Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Dnr 11/75. 110218_KMH_strategi_2011_2014.

Strategi 2011-2014. Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18. Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Dnr 11/75. 110218_KMH_strategi_2011_2014. 110218_KMH_strategi_2011_2014.pdf Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Strategi 2011-2014 Fastställd av KMH:s högskolestyrelse 2011-02-18 Dnr 11/75 Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Besöksadress: Valhallavägen

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2016-12-06 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Verksamhetsplan för MND 2010

Verksamhetsplan för MND 2010 Dnr SU 408 11-0067-10 1(9) Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik, MND Verksamhetsplan för MND 2010 Denna verksamhetsplan är beslutad av institutionsstyrelsen 10-02-11. Inledning

Läs mer

Universitetsledningen

Universitetsledningen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Universitetsledningen DATUM: 2016-09-05 BESLUTAD AV: Rektor 2016-09-05 KONTAKTPERSON: Ingela.Elofsson@gu.se Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM:

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: 2019-01-21 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se Innehållsförteckning SAMTLIGA LÄRARE OCH

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2016-10-17 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt Proprefekt Peter Korp Viceprefekt Christel Larsson

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2017

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2017 HANDLINGSPLAN 2017-2019 & VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI DATUM: 2017-01-01 AV: Prefekt Annika Ekestubbe och proprefekt Agneta Robertson i samarbete med professor Mats Jontell tillika

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Lärarutbildningsnämnden DATUM: 2014-10-29 BESLUTAD AV: Lärarutbildningsnämnden KONTAKTPERSON: Klas Ternblad, nämndsekreterare FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål

Läs mer

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Maria Eriksdotter Prefekt, Professor i geriatrik Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Karolinska Institutet Överläkare Tema

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Fakulteten för kultur och samhälle

Strategisk utvecklingsplan för Fakulteten för kultur och samhälle Dnr KS 15-2013/674 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Strategidokument 2013-11-25 Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutsdatum: 2014-03-25 Dnr: 2013/415-1.1 Fakulteten för konst och humaniora Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland

2004-01-19 FÖRSLAG. Övergripande samarbetsavtal Linköpings universitet - Landstinget i Östergötland REGIONALT ALF-AVTAL Parter i detta avtal är Landstinget i Östergötland (Landstinget) och Linköpings universitet (Universitetet), nedan gemensamt benämnda parterna. Vad avtalet reglerar Detta avtal är ett

Läs mer

Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli juni 2014.

Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli juni 2014. Jan Lif Prefekt FUS 1 / 7 2012-05-21 Institutionsstyrelsen Följande dokument utgör institutionens kommande forsknings- och utbildningsstrategiska plan för perioden 1 juli 2012 30 juni 2014. Allmänt En

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: Dnr: V 2016/892 2016-11-29 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Ingrid Jarlsmark FORSKNING SOM PÅVERKAR Institutionen

Läs mer

Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola

Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen 2017-02-14 Dnr: BTH-1.2.1-0053-2017 Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola Denna strategiska plan är högskolestyrelsens och högskoleledningens dokument för att på

Läs mer

Beslut Dnr KS /1421

Beslut Dnr KS /1421 MAH / Fakulteten för kultur och samhälle Fakultetsstyrelsen Beslut 2011-11-21 Dnr KS 19-2011/1421 Verksamhetsplan 2012 Fakultet/motsvarande: Kultur och samhälle Denna verksamhetsplan avser hela Kultur

Läs mer

Universitetsövergripande riskanalys

Universitetsövergripande riskanalys Universitetsstyrelsebeslut 2012-02-17 Dnr: LNU 2012/70 Universitetsövergripande riskanalys Bakgrund Arbetet med intern styrning och kontroll syftar till att säkerställa att Linnéuniversitetet når målen

Läs mer

Strategisk plan för institutionen för språk och litteraturer

Strategisk plan för institutionen för språk och litteraturer Strategisk plan för institutionen för språk och litteraturer Inledning Institutionen för språk och litteraturer rymmer inom sig ett stort spektrum av språk med olika tidshorisonter och från olika delar

Läs mer

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010

1(6) Patricia Staaf BESLUT. 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621. Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 MAH /Centrum för kompetensbreddning 1(6) 2008-11-27 Dnr Mahr 12-2008/621 Handlingsplan för breddad rekrytering 2008 2010 Inledning Malmö högskola hade redan vid starten 1998 ett uttalat uppdrag att locka

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= Mål och visioner Strategiplan 2007-2010

INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= Mål och visioner Strategiplan 2007-2010 INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= och visioner Strategiplan 2007-2010 och visioner Strategiplan 2007-2010 1. Inledning Vår vision Verksamheten vid Institutionen för mat, hälsa och miljö, MHM,

Läs mer

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Diarienr: V 2014/195 Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Konstnärliga fakultetskansliets verksamhetsidé fastställdes av fakultetsstyrelsen 18 september 2013, där fastställs de grundläggande

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 Medicinska fakulteten. Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten Dnr 211-2890-10

Verksamhetsplan 2011 Medicinska fakulteten. Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten Dnr 211-2890-10 Verksamhetsplan Medicinska fakulteten Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten Dnr 211-2890-10 Medicinska fakultetens verksamhetsplan 1 Bakgrund Målen i medicinska fakultetens verksamhetsplan

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Dnr 2015/281 Handlingsplan för internationalisering Fastställd av rektor 2016-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning, utgångspunkt och syfte 3 2 Generella insatser 3 2.1 Nätverk och partnerskap i forskning,

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 BESLUT. Sara Bjärstorp, prefekt. Institutionen för konst, kultur och kommunikation, K3

Verksamhetsplan 2012 BESLUT. Sara Bjärstorp, prefekt. Institutionen för konst, kultur och kommunikation, K3 MAH /Kultur och samhälle Institutionen för konst, kultur och kommunikation, K3 Sara Bjärstorp, prefekt BESLUT Fastställd i KS fakultetsstyrelse 2011-11-21 Dnr KS 19-2011/1708 Verksamhetsplan 2012 Institutionen

Läs mer

Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet

Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet SUV 2017-6.12 2017-10-17 1(5) Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet Bakgrund Ämnesdidaktik gavs en central roll i den lärarutbildning

Läs mer

Handlingsplan: Utbildningar som frigör och utmanar

Handlingsplan: Utbildningar som frigör och utmanar Handlingsplan: Utbildningar som frigör och utmanar Profilerade utbildningar med relevant och aktuellt innehåll (avser endast forskarnivå). Registrerade nybörjare i forskarutbildning (antal) 10 st 12 st

Läs mer

Underlag för Uppsala universitets utbildnings- och forskningsstrategier för åren

Underlag för Uppsala universitets utbildnings- och forskningsstrategier för åren Dnr 2007/607 Underlag för Uppsala universitets utbildnings- och forskningsstrategier för åren 2009 2012 Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställda av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2007-10-04

Läs mer