Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 120110."

Transkript

1 SKRIFTLIG TENTAMEN 10 januari 2012 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Kalle 1,5 år 22 p Britt-Marie, 29 år 19 p Marie Olsson, 49 år 15 p Stina, 19 år 25 p Sofia, 11 år 19 p Totalt 100 p Det här är en instruktion som Du får ha framme under hela provet. Din kod skriver Du på alla provsidor. Provet ska ligga till vänster om Dig, upp och ned (med texten nedåt) under hela provtiden. När Du får tillstånd att börja skriva river Du av det översta bladet och vänder det rätt. Besvara frågorna på sidan och lägg den i kuvertet till höger om Dig. Först nu får Du riva av nästa ark i provet till vänster om Dig och vända det rätt, skriva Din kod, svara på frågorna och lägga i kuvertet på höger sida. Var noga med att bara riva av ett blad åt gången! Om Du har svårt att få plats med det Du skriver använd papprets baksida. Du kan också få ett nytt tomt blad ihophäftat med det andra pappret vid behov av tentamensvakten. Räck upp handen för att få ett nytt blad. Inga hjälpmedel är tillåtna! Mobiltelefon får ej ligga kvar i fickan lägg den i väskan! Avvikelser från dessa anvisningar, inklusive att ha mer än ett skrivningsblad på skrivytan samtidigt, betraktas som fuskförsök. LYCKA TILL! Jan Brynhildsen Terminsansvarig Maria Rundberg Terminssekreterare 1(45)

2 Kalle, 1,5 år (Max 22 poäng) Du har precis slutat din AT och fått ett vikariat på Barnmottagningen i A-stad, som ligger 4 mil från B-stad, där det finns ett större sjukhus med barnklinik. Dagens första patient är Kalle 1,5 år, som kommer tillsammans med sin mamma, som har ringt till mottagningen och fått en akuttid, eftersom Kalle fått jobbigt att andas. Kalle hade börjat på dagis för ett halvår sedan och därefter varit mer eller mindre ständigt förkyld. När han var 9 månader fick han penicillin för en öroninflammation, annars har man inte behövt söka läkare. Nu har han varit snorig och hostig igen och känts lite febervarm. Under natten hade han fått allt jobbigare att andas och dessutom skrikit och verkat ha ont när man lade honom ner. När Du kommer in i undersökningsrummet sitter Kalle i mammas knä och ser trött ut. Han blir ändå intresserad av leksakerna, som du försöker avleda honom med när Du undersöker honom. Han pressar på utandningen, är snabbandad med en andningsfrekvens ca 50/minut. Sjuksköterskan har just mätt saturationen, som är 94%. När Du lyssnar på lungorna hörs det en hel del pip och krepitationer. Fråga 1. (2 poäng): Vilken akutbehandlingen ordinerar Du? 2(45)

3 Du har precis slutat din AT och fått ett vikariat på Barnmottagningen i A-stad, som ligger 4 mil från B-stad, där det finns ett större sjukhus med barnklinik. Dagens första patient är Kalle 1,5 år, som kommer tillsammans med sin mamma, som har ringt till mottagningen och fått en akuttid, eftersom Kalle fått jobbigt att andas. Kalle hade börjat på dagis för ett halvår sedan och därefter varit mer eller mindre ständigt förkyld. När han var 9 månader fick han penicillin för en öroninflammation, annars har man inte behövt söka läkare. Nu har han varit snorig och hostig igen och känts lite febervarm. Under natten hade han fått allt jobbigare att andas och dessutom skrikit och verkat ha ont när man lade honom ner. När Du kommer in i undersökningsrummet sitter Kalle i mammas knä och ser trött ut. Han blir ändå intresserad av leksakerna, som du försöker avleda honom med när Du undersöker honom. Han pressar på utandningen, är snabbandad med en andningsfrekvens ca 50/minut. Sjuksköterskan har just mätt saturationen, som är 94%. När Du lyssnar på lungorna hörs det en hel del pip och krepitationer. Kalle får inhalera beta2-antagonist via spacer och får dessutom 8 tabletter Betapred (0,5 mg) upplösta i lite vatten. Efter detta mår han mycket bättre och börjar gå runt och leka i undersökningsrummet. Han andas nu mycket lugnare, men det är fortfarande rikligt med biljud över lungorna, fr a på vänster sida. Mamma är orolig att Kalle har fått lunginflammation och undrar om man inte skall ta några blodprover. Fråga 2. (1 poäng): Ordinerar du någon provtagning eller annan undersökning t ex rtg? Motivera! 3(45)

4 Du har precis slutat din AT och fått ett vikariat på Barnmottagningen i A-stad, som ligger 4 mil från B-stad, där det finns ett större sjukhus med barnklinik. Dagens första patient är Kalle 1,5 år, som kommer tillsammans med sin mamma, som har ringt till mottagningen och fått en akuttid, eftersom Kalle fått jobbigt att andas. Kalle hade börjat på dagis för ett halvår sedan och därefter varit mer eller mindre ständigt förkyld. När han var 9 månader fick han penicillin för en öroninflammation, annars har man inte behövt söka läkare. Nu har han varit snorig och hostig igen och känts lite febervarm. Under natten hade han fått allt jobbigare att andas och dessutom skrikit och verkat ha ont när man lade honom ner. När Du kommer in i undersökningsrummet sitter Kalle i mammas knä och ser trött ut. Han blir ändå intresserad av leksakerna, som du försöker avleda honom med när Du undersöker honom. Han pressar på utandningen, är snabbandad med en andningsfrekvens ca 50/minut. Sjuksköterskan har just mätt saturationen, som är 94%. När Du lyssnar på lungorna hörs det en hel del pip och krepitationer. Kalle får inhalera beta2-antagonist via spacer och får dessutom 8 tabletter Betapred (0,5 mg) upplösta i lite vatten. Efter detta mår han mycket bättre och börjar gå runt och leka i undersökningsrummet. Han andas nu mycket lugnare, men det är fortfarande rikligt med biljud över lungorna, fr a på vänster sida. Mamma är orolig att Kalle har fått lunginflammation och undrar om man inte skall ta några blodprover. Eftersom Du bedömer att Kalle har en virusorsakad obstruktivitet avstår Du från provtagning och rtg. Fråga 3. (1 poäng): Du funderar nu över om Du kan skicka hem Kalle eller om han skall remitteras till närmaste barnklinik för inläggning. Vilka är i så fall indikationerna för det? 4(45)

5 Du har precis slutat din AT och fått ett vikariat på Barnmottagningen i A-stad, som ligger 4 mil från B-stad, där det finns ett större sjukhus med barnklinik. Dagens första patient är Kalle 1,5 år, som kommer tillsammans med sin mamma, som har ringt till mottagningen och fått en akuttid, eftersom Kalle fått jobbigt att andas. Kalle hade börjat på dagis för ett halvår sedan och därefter varit mer eller mindre ständigt förkyld. När han var 9 månader fick han penicillin för en öroninflammation, annars har man inte behövt söka läkare. Nu har han varit snorig och hostig igen och känts lite febervarm. Under natten hade han fått allt jobbigare att andas och dessutom skrikit och verkat ha ont när man lade honom ner. När Du kommer in i undersökningsrummet sitter Kalle i mammas knä och ser trött ut. Han blir ändå intresserad av leksakerna, som du försöker avleda honom med när Du undersöker honom. Han pressar på utandningen, är snabbandad med en andningsfrekvens ca 50/minut. Sjuksköterskan har just mätt saturationen, som är 94%. När Du lyssnar på lungorna hörs det en hel del pip och krepitationer. Kalle får inhalera beta2-antagonist via spacer och får dessutom 8 tabletter Betapred (0,5 mg) upplösta i lite vatten. Efter detta mår han mycket bättre och börjar gå runt och leka i undersökningsrummet. Han andas nu mycket lugnare, men det är fortfarande rikligt med biljud över lungorna, fr a på vänster sida. Mamma är orolig att Kalle har fått lunginflammation och undrar om man inte skall ta några blodprover. Eftersom Du bedömer att Kalle har en virusorsakad obstruktivitet avstår Du från provtagning och rtg. Nu när Kalle mår lite bättre kan Du undersöka Kalle i lugn och ro. Du ser då att vänster trumhinna är ordentligt röd och buktande. Den andra trumhinnan ser blek ut, men verkar tjock utan någon reflex. Fråga 4. (2 poäng): Vilken behandling och vilka råd ger Du mot Kalles öroninflammation? Tar Du några prover med anledningen av den? Behövs det någon uppföljning? 5(45)

6 Du har precis slutat din AT och fått ett vikariat på Barnmottagningen i A-stad, som ligger 4 mil från B-stad, där det finns ett större sjukhus med barnklinik. Dagens första patient är Kalle 1,5 år, som kommer tillsammans med sin mamma, som har ringt till mottagningen och fått en akuttid, eftersom Kalle fått jobbigt att andas. Kalle hade börjat på dagis för ett halvår sedan och därefter varit mer eller mindre ständigt förkyld. När han var 9 månader fick han penicillin för en öroninflammation, annars har man inte behövt söka läkare. Nu har han varit snorig och hostig igen och känts lite febervarm. Under natten hade han fått allt jobbigare att andas och dessutom skrikit och verkat ha ont när man lade honom ner. När Du kommer in i undersökningsrummet sitter Kalle i mammas knä och ser trött ut. Han blir ändå intresserad av leksakerna, som du försöker avleda honom med när Du undersöker honom. Han pressar på utandningen, är snabbandad med en andningsfrekvens ca 50/minut. Sjuksköterskan har just mätt saturationen, som är 94%. När Du lyssnar på lungorna hörs det en hel del pip och krepitationer. Kalle får inhalera beta2-antagonist via spacer och får dessutom 8 tabletter Betapred (0,5 mg) upplösta i lite vatten. Efter detta mår han mycket bättre och börjar gå runt och leka i undersökningsrummet. Han andas nu mycket lugnare, men det är fortfarande rikligt med biljud över lungorna, fr a på vänster sida. Mamma är orolig att Kalle har fått lunginflammation och undrar om man inte skall ta några blodprover. Eftersom Du bedömer att Kalle har en virusorsakad obstruktivitet avstår Du från provtagning och rtg. Nu när Kalle mår lite bättre kan Du undersöka Kalle i lugn och ro. Du ser då att vänster trumhinna är ordentligt röd och buktande. Den andra trumhinnan ser blek ut, men verkar tjock utan någon reflex. Eftersom det är en okomplicerad otit behöver inte Kalle någon antibiotika mot sin otit. Du ger råd om högläge och analgetika vb. Du rekommenderar uppföljning om 3 månader. Fråga 5. (2 poäng): I vilka fall bör man ordinera antibiotika vid otit hos barn? Vad är förstahandspreparatet och hur lång behandling bör man ge? 6(45)

7 Du har precis slutat din AT och fått ett vikariat på Barnmottagningen i A-stad, som ligger 4 mil från B-stad, där det finns ett större sjukhus med barnklinik. Dagens första patient är Kalle 1,5 år, som kommer tillsammans med sin mamma, som har ringt till mottagningen och fått en akuttid, eftersom Kalle fått jobbigt att andas. Kalle hade börjat på dagis för ett halvår sedan och därefter varit mer eller mindre ständigt förkyld. När han var 9 månader fick han penicillin för en öroninflammation, annars har man inte behövt söka läkare. Nu har han varit snorig och hostig igen och känts lite febervarm. Under natten hade han fått allt jobbigare att andas och dessutom skrikit och verkat ha ont när man lade honom ner. När Du kommer in i undersökningsrummet sitter Kalle i mammas knä och ser trött ut. Han blir ändå intresserad av leksakerna, som du försöker avleda honom med när Du undersöker honom. Han pressar på utandningen, är snabbandad med en andningsfrekvens ca 50/minut. Sjuksköterskan har just mätt saturationen, som är 94%. När Du lyssnar på lungorna hörs det en hel del pip och krepitationer. Kalle får inhalera beta2-antagonist via spacer och får dessutom 8 tabletter Betapred (0,5 mg) upplösta i lite vatten. Efter detta mår han mycket bättre och börjar gå runt och leka i undersökningsrummet. Han andas nu mycket lugnare, men det är fortfarande rikligt med biljud över lungorna, fr a på vänster sida. Mamma är orolig att Kalle har fått lunginflammation och undrar om man inte skall ta några blodprover. Eftersom Du bedömer att Kalle har en virusorsakad obstruktivitet avstår Du från provtagning och rtg. Nu när Kalle mår lite bättre kan Du undersöka Kalle i lugn och ro. Du ser då att vänster trumhinna är ordentligt röd och buktande. Den andra trumhinnan ser blek ut, men verkar tjock utan någon reflex. Eftersom det är en okomplicerad otit behöver inte Kalle någon antibiotika mot sin otit. Du ger råd om högläge och analgetika vb. Du rekommenderar uppföljning om 3 månader. Mamma har ytterligare några frågor, som hon vill passa på att ställa när hon ändå är på mottagningen. Kalle har haft ett torrt eksem sen han var några månader. Det har kommit och gått, men blivit mycket värre nu när han är förkyld och kliar ordentligt på nätterna. Du ser att Kalle har eksemfläckar med rivmärken både i armvecken, på handlederna och på magen och du bedömer att Kalle har ett medelsvårt eksem. Fråga 6. (2 poäng): Skriver Du ut några salvor? Vilka råd ger Du? 7(45)

8 Du har precis slutat din AT och fått ett vikariat på Barnmottagningen i A-stad, som ligger 4 mil från B-stad, där det finns ett större sjukhus med barnklinik. Dagens första patient är Kalle 1,5 år, som kommer tillsammans med sin mamma, som har ringt till mottagningen och fått en akuttid, eftersom Kalle fått jobbigt att andas. Kalle hade börjat på dagis för ett halvår sedan och därefter varit mer eller mindre ständigt förkyld. När han var 9 månader fick han penicillin för en öroninflammation, annars har man inte behövt söka läkare. Nu har han varit snorig och hostig igen och känts lite febervarm. Under natten hade han fått allt jobbigare att andas och dessutom skrikit och verkat ha ont när man lade honom ner. När Du kommer in i undersökningsrummet sitter Kalle i mammas knä och ser trött ut. Han blir ändå intresserad av leksakerna, som du försöker avleda honom med när Du undersöker honom. Han pressar på utandningen, är snabbandad med en andningsfrekvens ca 50/minut. Sjuksköterskan har just mätt saturationen, som är 94%. När Du lyssnar på lungorna hörs det en hel del pip och krepitationer. Kalle får inhalera beta2-antagonist via spacer och får dessutom 8 tabletter Betapred (0,5 mg) upplösta i lite vatten. Efter detta mår han mycket bättre och börjar gå runt och leka i undersökningsrummet. Han andas nu mycket lugnare, men det är fortfarande rikligt med biljud över lungorna, fr a på vänster sida. Mamma är orolig att Kalle har fått lunginflammation och undrar om man inte skall ta några blodprover. Eftersom Du bedömer att Kalle har en virusorsakad obstruktivitet avstår Du från provtagning och rtg. Nu när Kalle mår lite bättre kan Du undersöka Kalle i lugn och ro. Du ser då att vänster trumhinna är ordentligt röd och buktande. Den andra trumhinnan ser blek ut, men verkar tjock utan någon reflex. Eftersom det är en okomplicerad otit behöver inte Kalle någon antibiotika mot sin otit. Du ger råd om högläge och analgetika vb. Du rekommenderar uppföljning om 3 månader. Mamma har ytterligare några frågor, som hon vill passa på att ställa när hon ändå är på mottagningen. Kalle har haft ett torrt eksem sen han var några månader. Det har kommit och gått, men blivit mycket värre nu när han är förkyld och kliar ordentligt på nätterna. Du ser att Kalle har eksemfläckar med rivmärken både i armvecken, på handlederna och på magen och du bedömer att Kalle har ett medelsvårt eksem. Du skriver recept på en gruppii steroidkräm med nedtrappande dos och förklarar att mjukgörandeska användas på torra hudområden hela tiden. Sen undrar mamma om det kan vara något fel, eftersom Kalle varit ständigt sjuk sista halvåret. Fråga 7. (1 poäng): Behöver Du få mer anamnesuppgifter? Vad svarar Du mamma? Tar Du några prover? 8(45)

9 Du har precis slutat din AT och fått ett vikariat på Barnmottagningen i A-stad, som ligger 4 mil från B-stad, där det finns ett större sjukhus med barnklinik. Dagens första patient är Kalle 1,5 år, som kommer tillsammans med sin mamma, som har ringt till mottagningen och fått en akuttid, eftersom Kalle fått jobbigt att andas. Kalle hade börjat på dagis för ett halvår sedan och därefter varit mer eller mindre ständigt förkyld. När han var 9 månader fick han penicillin för en öroninflammation, annars har man inte behövt söka läkare. Nu har han varit snorig och hostig igen och känts lite febervarm. Under natten hade han fått allt jobbigare att andas och dessutom skrikit och verkat ha ont när man lade honom ner. När Du kommer in i undersökningsrummet sitter Kalle i mammas knä och ser trött ut. Han blir ändå intresserad av leksakerna, som du försöker avleda honom med när Du undersöker honom. Han pressar på utandningen, är snabbandad med en andningsfrekvens ca 50/minut. Sjuksköterskan har just mätt saturationen, som är 94%. När Du lyssnar på lungorna hörs det en hel del pip och krepitationer. Kalle får inhalera beta2-antagonist via spacer och får dessutom 8 tabletter Betapred (0,5 mg) upplösta i lite vatten. Efter detta mår han mycket bättre och börjar gå runt och leka i undersökningsrummet. Han andas nu mycket lugnare, men det är fortfarande rikligt med biljud över lungorna, fr a på vänster sida. Mamma är orolig att Kalle har fått lunginflammation och undrar om man inte skall ta några blodprover. Eftersom Du bedömer att Kalle har en virusorsakad obstruktivitet avstår Du från provtagning och rtg. Nu när Kalle mår lite bättre kan Du undersöka Kalle i lugn och ro. Du ser då att vänster trumhinna är ordentligt röd och buktande. Den andra trumhinnan ser blek ut, men verkar tjock utan någon reflex. Eftersom det är en okomplicerad otit behöver inte Kalle någon antibiotika mot sin otit. Du ger råd om högläge och analgetika vb. Du rekommenderar uppföljning om 3 månader. Mamma har ytterligare några frågor, som hon vill passa på att ställa när hon ändå är på mottagningen. Kalle har haft ett torrt eksem sen han var några månader. Det har kommit och gått, men blivit mycket värre nu när han är förkyld och kliar ordentligt på nätterna. Du ser att Kalle har eksemfläckar med rivmärken både i armvecken, på handlederna och på magen och du bedömer att Kalle har ett medelsvårt eksem, varför du skriver recept på en gruppii steroidkräm med nedtrappande dos och förklarar att mjukgörande ska användas på torra hudområden hela tiden. Infektioner är vanligt i Kalles ålder men du penetrerar rökning i hemmet. Ingen ytterligare provtagning behövs. Till sist undrar mamma om Kalle kan ta sin vaccination på BVC imorgon som planerat. Du ger råd om att vänta tills Kalle blir frisk igen. Fråga 8. (3 poäng): Mot vilka sjukdomar vaccineras barn i det allmänna svenska vaccinationsprogrammet? Vilka vaccinationer rekommenderas för speciella riskgrupper och vilka är dessa? 9(45)

10 Efter att ha observerats på barnmottagningen ett par timmar mår Kalle mycket bättre och Du bestämmer att han får åka hem. Fem dagar senare Kommer Kalle tillbaka till Din mottagning. Mamma berättar att Kalle först mådde mycket bättre, men sen igår har han fått hög feber, 39 och börjat bli tungandad igen trots Ventoline via spacer. När Du undersöker Kalle ser han rätt hängig och febrig ut i mammas knä, men orkar ändå leka lite grann och dricker saft ur en nappflaska. När Du undersöker honom låter det nu helt rent på lungorna och båda trumhinnorna ser nu bleka ut. Men Kalle är snabbandad ca 45/minut och saturationen är ca 93%. Fråga 9. (2 poäng): Vilken diagnos sätter Du nu? Motivera! Vill Du ta några prover eller göra några andra undersökningar? Motivera! 10(45)

11 Efter att ha observerats på barnmottagningen ett par timmar mår Kalle mycket bättre och Du bestämmer att han får åka hem. Fem dagar senare Kommer Kalle tillbaka till Din mottagning. Mamma berättar att Kalle först mådde mycket bättre, men sen igår har han fått hög feber, 39 och börjat bli tungandad igen trots Ventoline via spacer. När Du undersöker Kalle ser han rätt hängig och febrig ut i mammas knä, men orkar ändå leka lite grann och dricker saft ur en nappflaska. När Du undersöker honom låter det nu helt rent på lungorna och båda trumhinnorna ser nu bleka ut. Men Kalle är snabbandad ca 45/minut och saturationen är ca 93%. Eftersom Du kliniskt kan vara rätt säker på att det är en pneumoni avstår Du från provtagning och rtg. Fråga 10. (2 poäng): Vad är vanligaste etiologin till pneumoni hos barn < 5 år, resp hos skolbarn? 11(45)

12 Efter att ha observerats på barnmottagningen ett par timmar mår Kalle mycket bättre och Du bestämmer att han får åka hem. Fem dagar senare Kommer Kalle tillbaka till Din mottagning. Mamma berättar att Kalle först mådde mycket bättre, men sen igår har han fått hög feber, 39 och börjat bli tungandad igen trots Ventoline via spacer. När Du undersöker Kalle ser han rätt hängig och febrig ut i mammas knä, men orkar ändå leka lite grann och dricker saft ur en nappflaska. När Du undersöker honom låter det nu helt rent på lungorna och båda trumhinnorna ser nu bleka ut. Men Kalle är snabbandad ca 45/minut och saturationen är ca 93%. Eftersom Du kliniskt kan vara rätt säker på att det är en pneumoni avstår Du från provtagning och rtg. Vanligaste agens hos barn under 5 år är virus, Haemophilus influenzae och pneumokocker. Eftersom Kalle verkar ha en måttligt svår pneumoni väljer Du att sätta in antibiotika, även om Du inte kan vara säker på att det är bakteriell genes. Fråga 11. (2 poäng): Vad är förstahandsvalet av antibiotika till barn i Kalles ålder och till skolbarn? Motivera! När skall man ge i v behandling? 12(45)

13 Efter att ha observerats på barnmottagningen ett par timmar mår Kalle mycket bättre och Du bestämmer att han får åka hem. Fem dagar senare Kommer Kalle tillbaka till Din mottagning. Mamma berättar att Kalle först mådde mycket bättre, men sen igår har han fått hög feber, 39 och börjat bli tungandad igen trots Ventoline via spacer. När Du undersöker Kalle ser han rätt hängig och febrig ut i mammas knä, men orkar ändå leka lite grann och dricker saft ur en nappflaska. När Du undersöker honom låter det nu helt rent på lungorna och båda trumhinnorna ser nu bleka ut. Men Kalle är snabbandad ca 45/minut och saturationen är ca 93%. Eftersom Du kliniskt kan vara rätt säker på att det är en pneumoni avstår Du från provtagning och rtg. Vanligaste agens hos barn under 5 år är virus, Haemophilus influenzae och pneumokocker. Eftersom Kalle verkar ha en måttligt svår pneumoni väljer Du att sätta in antibiotika, även om Du inte kan vara säker på att det är bakteriell genes. Till sist funderar Du över om Kalle bör skickas till barnkliniken för inläggning eller om han kan behandlas hemma och om det i så fall behövs någon uppföljning Fråga 12. (2 poäng): Vad är indikationerna för inläggning? Behövs det någon uppföljning? 13(45)

14 Britt-Marie, 29 år (Max 19 poäng) Britt-Marie, 29 år, väntar sitt första barn. Hon har haft ett sent missfall men kom aldrig till MVC den gången. Hon kontaktar Dig, då hon känner Dig sedan tidigare och vet att Du just gått ut läkarlinjen. Hon är frisk, normalviktig, äter inga mediciner och är jätteglad åt sin graviditet. Hon frågar Dig följande; Fråga 1. (4 poäng): a) Hur vet jag när jag skall föda, kan jag räkna ut det själv? b) Kan man på något sätt kolla om allt är som det ska? Kan man på kliniken bestämma hur långt gången jag är och hur gör man det i så fall? c) Hur (på vilket sätt) kollar man mig under graviditeten? 14(45)

15 Britt-Marie, 29 år, är gravid för första gången. Hon kontaktar Dig, då hon känner Dig sedan tidigare, och vet att Du just gått ut läkarlinjen. Hon är frisk, normalviktig, äter inga mediciner och är jätteglad åt sin graviditet. Du berättar att hon med hjälp av sista mensens första dag, med hjälp av Naegeles formel (SM första dag + 7 dgr 3 mån) kan räkna ut beräknad partus-dag. Du beskriver även hur man kan göra ultraljud i v eller v och bestämma CRL (hjäss-säteslängd) alt BPB (biparietaldiameter) och på så sätt komma fram till beräknad förlossningsdag. Du beskriver vad basprogrammet för graviditetsövervakning innebär, dvs inskrivning och infektionsscreening v 11-13, BM kontroller med urintest och BT-kontroller, immuniseringsprov v 25 samt från v 32 BM-kontroller med jämna mellanrum. Britt-Marie kommer för planerad kontroll, enligt basprogrammet, i v 25 för att ta blodprov för immunisering Fråga 2. (1 poäng): Ange vilka de 2 vanligaste immuniseringar av betydelse är. 15(45)

16 Britt-Marie, 29 år, är gravid för första gången. Hon kontaktar Dig, då hon känner Dig sedan tidigare, och vet att Du just gått ut läkarlinjen. Hon är frisk, normalviktig, äter inga mediciner och är jätteglad åt sin graviditet. Du berättar att hon med hjälp av sista mensens första dag, med hjälp av Naegeles formel (SM första dag + 7 dgr 3 mån)kan räkna ut beräknad partus-dag. Du beskriver även hur man kan göra ultraljud i v eller v och bestämma CRL (hjäss-säteslängd) alt BPB (biparietaldiameter) och på så sätt komma fram till beräknad förlossningsdag. Du beskriver vad basprogrammet för graviditetsövervakning innebär, dvs inskrivning och infektionsscreening v 11-13, BM kontroller med urintest och BT-kontroller, immuniseringsprov v 25 samt från v 32 BM-kontroller med jämna mellanrum. De 2 vanligaste immuniseringarna av betydelse är Rh och Kell. Fråga 3. (4 poäng): Beskriv riskerna med Rh-immunisering, hur det uppkommer och hur man kontrollerar det samt om det går hur man behandlar. 16(45)

17 Britt-Marie, 29 år, är gravid för första gången. Hon kontaktar Dig, då hon känner Dig sedan tidigare, och vet att Du just gått ut läkarlinjen. Hon är frisk, normalviktig, äter inga mediciner och är jätteglad åt sin graviditet. Du berättar att hon med hjälp av sista mensens första dag, med hjälp av Naegeles formel (SM första dag + 7 dgr 3 mån)kan räkna ut beräknad partus-dag. Du beskriver även hur man kan göra ultraljud i v eller v och bestämma CRL (hjäss-säteslängd) alt BPB (biparietaldiameter) och på så sätt komma fram till beräknad förlossningsdag. Du beskriver vad basprogrammet för graviditetsövervakning innebär, dvs inskrivning och infektionsscreening v 11-13, BM kontroller med urintest och BT-kontroller, immuniseringsprov v 25 samt från v 32 BM-kontroller med jämna mellanrum. De 2 vanligaste immuniseringarna av betydelse är Rh och Kell. En Rh-neg moder som väntar ett Rh-pos barn riskerar att bilda Antikroppar(AK) mot Rh+. Risk under kommande graviditet, om hon har AK, att det då väntade barnet påverkas, då AK passerar placenta. Kontroll med titerbestämning och vid stigande titrar bestämning av IgG Rhtotalmängd. Ev intrauterin transfusion om det väntade barnet är anemiskt. Britt-Marie är inte immuniserad. Hennes graviditet fortskrider normalt. Britt-Marie har mått bra under graviditeten och börjar nu längta efter att förlossningen kommer i gång. Hon är nu i v Hon tycker att det varit ovanligt stilla i magen de senaste dagarna. Fråga 4. (3 poäng): Hur kontrollerar Du henne? Redogör för Dina överväganden och motivera! 17(45)

18 Britt-Marie, 29 år, är gravid för första gången. Hon kontaktar Dig, då hon känner Dig sedan tidigare, och vet att Du just gått ut läkarlinjen. Hon är frisk, normalviktig, äter inga mediciner och är jätteglad åt sin graviditet. Du berättar att hon med hjälp av sista mensens första dag, med hjälp av Naegeles formel (SM första dag + 7 dgr 3 mån)kan räkna ut beräknad partus-dag. Du beskriver även hur man kan göra ultraljud i v eller v och bestämma CRL (hjäss-säteslängd) alt BPB (biparietaldiameter) och på så sätt komma fram till beräknad förlossningsdag. Du beskriver vad basprogrammet för graviditetsövervakning innebär, dvs inskrivning och infektionsscreening v 11-13, BM kontroller med urintest och BT-kontroller, immuniseringsprov v 25 samt från v 32 BM-kontroller med jämna mellanrum. De 2 vanligaste immuniseringarna av betydelse är Rh och Kell. En Rh-neg moder som väntar ett Rh-pos barn riskerar att bilda Antikroppar(AK) mot Rh+. Risk under kommande graviditet, om hon har AK, att det då väntade barnet påverkas, då AK passerar placenta. Kontroll med titerbestämning och vid stigande titrar bestämning av IgG Rh-totalmängd. Ev intrauterin transfusion om det väntade barnet är anemiskt. Britt-Marie är inte immuniserad. Hennes graviditet fortskrider normalt. Du kör ett CTG och bestämmer dig för att boka ett ultraljud med huvudsaklig frågeställning. AFI (fostervattenmängd). Även Tillväxtmätning och Dopplerflödesmätning kan då göras Nedan ses ett CTG. Fråga 5. (4 poäng): Beskriv de parametrar som Du bedömer, samt ange hur de ter sig i det aktuella fallet. Gör en grov bedömning av hennes CTG. Beskriv även vad man mäter vid ultaljud-flöde och hur det tolkas. 18(45)

19 Britt-Marie, 29 år, är gravid för första gången. Hon kontaktar Dig, då hon känner Dig sedan tidigare, och vet att Du just gått ut läkarlinjen. Hon är frisk, normalviktig, äter inga mediciner och är jätteglad åt sin graviditet. Du berättar att hon med hjälp av sista mensens första dag, med hjälp av Naegeles formel (SM första dag + 7 dgr 3 mån)kan räkna ut beräknad partus-dag. Du beskriver även hur man kan göra ultraljud i v eller v och bestämma CRL (hjäss-säteslängd) alt BPB (biparietaldiameter) och på så sätt komma fram till beräknad förlossningsdag. Du beskriver vad basprogrammet för graviditetsövervakning innebär, dvs inskrivning och infektionsscreening v 11-13, BM kontroller med urintest och BT-kontroller, immuniseringsprov v 25 samt från v 32 BM-kontroller med jämna mellanrum. De 2 vanligaste immuniseringarna av betydelse är Rh och Kell. En Rh-neg moder som väntar ett Rh-pos barn riskerar att bilda AK mot Rh+. Risk under kommande graviditet, om hon har AK, att det då väntade barnet påverkas, då AK passerar placenta. Kontroll med titerbestämning och vid stigande titrar bestämning av IgG Rh-totalmängd. Ev intrauterin transfusion om det väntade barnet är anemiskt. Britt-Marie är inte immuniserad. Hennes graviditet fortskrider normalt. Vid BM kontroll i v 41+4 körs ett CTG. Tid beställs även för ett ultraljud-flöde samt bestämning av AFI (fostervattenmängd). CTG-kurvan visar normal basalfrekvens, initialt nedsatt variabilitet, avsaknad av accelerationer samt en rel djup komplicerad deceleration. Härefter blir kurvan väs normal med bra variabilitet, fina acc och avsaknad av decelerationer. Regelbundna sammandragningar 4-5/10 min. Kurvan bedöms som avvikande men inte patologisk. Vid vaginalundersökning finner man att cervix är väs opåverkad. Man beslutar om induktion av förlossningen. Fråga 6. (3 poäng): Hur gör man det? Vilka metoder kan man använda? 19(45)

20 Marie Olsson, 49 år (Max 15 poäng) Marie Olsson, en 49-årig förskolelärare, söker på kvinnoklinikens mottagning p g a långdragna besvärliga blödningar. Mensen slutar ju aldrig säger hon. Hon har nu haft blödning mer eller mindre konstant i nästan en månad. Fråga 1. (3 poäng): Utvidga anamnesen. Motivera. 20(45)

21 Marie Olsson, en 49-årig förskolelärare, söker på kvinnoklinikens mottagning p g a långdragna besvärliga blödningar. Mensen slutar ju aldrig säger hon. Hon har nu haft blödning mer eller mindre konstant i nästan en månad. Marie fick sin första mens vid knappa 11 års ålder. Hennes mens har alltid varit oregelbunden med ibland långa perioder utan mens. Hon har aldrig använt något annat preventivmedel än kondom. Hon är gift och sexuellt aktiv men hon har aldrig varit gravid vilket är en stor sorg. Hon är lite trött men känner sig annars fullt frisk och hon använder inga mediciner och röker inte. Hon har inte minskat i vikt ( om det ändå vore så väl, säger hon med ett leende ). Hon väger 88kg och är 161cm lång. Fråga 2. (1 poäng): Räkna ut hennes BMI. 21(45)

22 Marie Olsson, en 49-årig förskolelärare, söker på kvinnoklinikens mottagning p g a långdragna besvärliga blödningar. Mensen slutar ju aldrig säger hon. Hon har nu haft blödning mer eller mindre konstant i nästan en månad. Marie fick sin första mens vid knappa 11 års ålder. Hennes mens har alltid varit oregelbunden med ibland långa perioder utan mens. Hon har aldrig använt något annat preventivmedel än kondom. Hon är gift och sexuellt aktiv men hon har aldrig varit gravid vilket är en stor sorg. Hon är lite trött men känner sig annars fullt frisk och hon använder inga mediciner och röker inte. Hon har inte minskat i vikt ( om det ändå vore så väl, säger hon med ett leende ). Hon väger 88kg och är 161cm lång. Du går vidare med patientnära provtagning och undersökning. Fråga 3. (3 poäng): Vad gör du? Vilka prover tar du? Motivera! 22(45)

23 Marie Olsson, en 49-årig förskolelärare, söker på kvinnoklinikens mottagning p g a långdragna besvärliga blödningar. Mensen slutar ju aldrig säger hon. Hon har nu haft blödning mer eller mindre konstant i nästan en månad. Marie fick sin första mens vid knappa 11 års ålder. Hennes mens har alltid varit oregelbunden med ibland långa perioder utan mens. Hon har aldrig använt något annat preventivmedel än kondom. Hon är gift och sexuellt aktiv men hon har aldrig varit gravid vilket är en stor sorg. Hon är lite trött men känner sig annars fullt frisk och hon använder inga mediciner och röker inte. Hon har inte minskat i vikt ( om det ändå vore så väl, säger hon med ett leende ). Hon väger 88kg och är 161cm lång. Du går vidare med patientnära provtagning och undersökning. Maries BMI är knappt 34. Du kontrollerar ett kapillärt Hb som är 122 g/l samt ett graviditetstest som är negativt. Vid den gynekologiska undersökningen ser du en del gammalt blod i vagina men inga polyper eller myom. Du bedömer att cytologprov inte kan tas p g a blödningen. Palpationsfynden är svårvärderade p g a hennes obesitas. Vid den vaginala ultraljudsundersökningen ser du en väs normalstor uterus utan myom. Endometriet är homogent förtjockat, 18mm. Ovarierna är normala. Fråga 4. (1 poäng): Vill du på basen av vad som nu framkommit överväga ytterligare undersökning/provtagning? Motivera! 23(45)

24 Marie Olsson, en 49-årig förskolelärare, söker på kvinnoklinikens mottagning p g a långdragna besvärliga blödningar. Mensen slutar ju aldrig säger hon. Hon har nu haft blödning mer eller mindre konstant i nästan en månad. Marie fick sin första mens vid knappa 11 års ålder. Hennes mens har alltid varit oregelbunden med ibland långa perioder utan mens. Hon har aldrig använt något annat preventivmedel än kondom. Hon är gift och sexuellt aktiv men hon har aldrig varit gravid vilket är en stor sorg. Hon är lite trött men känner sig annars fullt frisk och hon använder inga mediciner och röker inte. Hon har inte minskat i vikt ( om det ändå vore så väl, säger hon med ett leende ). Hon väger 88kg och är 161cm lång. Du går vidare med patientnära provtagning och undersökning. Maries BMI är knappt 34. Du kontrollerar ett kapillärt Hb som är 122 g/l samt ett graviditetstest som är negativt. Vid den gynekologiska undersökningen ser du en del gammalt blod i vagina men inga polyper eller myom. Du bedömer att cytologprov inte kan tas p g a blödningen. Palpationsfynden är svårvärderade p g a hennes obesitas. Vid den vaginala ultraljudsundersökningen ser du en väs normalstor uterus utan myom. Endometriet är homogent förtjockat, 18mm. Ovarierna är normala. Du avstår från hydrosonografi men tar en endometriebiopsi (Pipellekateter används) som skickas för PAD. Fråga 5. (2 poäng): Vilken är den troligaste bakomliggande orsaken till Maries blödningsrubbning? Föreslå behandling. 24(45)

25 Marie Olsson, en 49-årig förskolelärare, söker på kvinnoklinikens mottagning p g a långdragna besvärliga blödningar. Mensen slutar ju aldrig säger hon. Hon har nu haft blödning mer eller mindre konstant i nästan en månad. Marie fick sin första mens vid knappa 11 års ålder. Hennes mens har alltid varit oregelbunden med ibland långa perioder utan mens. Hon har aldrig använt något annat preventivmedel än kondom. Hon är gift och sexuellt aktiv men hon har aldrig varit gravid vilket är en stor sorg. Hon är lite trött men känner sig annars fullt frisk och hon använder inga mediciner och röker inte. Hon har inte minskat i vikt ( om det ändå vore så väl, säger hon med ett leende ). Hon väger 88kg och är 161cm lång. Du går vidare med patientnära provtagning och undersökning. Maries BMI är knappt 34. Du kontrollerar ett kapillärt Hb som är 122 g/l samt ett graviditetstest som är negativt. Vid den gynekologiska undersökningen ser du en del gammalt blod i vagina men inga polyper eller myom. Du bedömer att cytologprov inte kan tas p g a blödningen. Palpationsfynden är svårvärderade p g a hennes obesitas. Vid den vaginala ultraljudsundersökningen ser du en väs normalstor uterus utan myom. Endometriet är homogent förtjockat, 18mm. Ovarierna är normala. Du avstår från hydrosonografi men tar en endometriebiopsi (Pipellekateter används) som skickas för PAD. Marie erbjuds behandling med cykliskt gestagen då den bakomliggande orsaken till hennes blödningsrubbning med största sannolikhet är anovulation. Hon får också information om hormonspiral. Tre veckor senare får du svar på PAD som tyvärr visar: högt differentierat endometrioit adenocarcinom med växt ytligt i endometriet. Fråga 6. (1 poäng): Vad innebär svaret? Förklara! 25(45)

26 Marie Olsson, en 49-årig förskolelärare, söker på kvinnoklinikens mottagning p g a långdragna besvärliga blödningar. Mensen slutar ju aldrig säger hon. Hon har nu haft blödning mer eller mindre konstant i nästan en månad. Marie fick sin första mens vid knappa 11 års ålder. Hennes mens har alltid varit oregelbunden med ibland långa perioder utan mens. Hon har aldrig använt något annat preventivmedel än kondom. Hon är gift och sexuellt aktiv men hon har aldrig varit gravid vilket är en stor sorg. Hon är lite trött men känner sig annars fullt frisk och hon använder inga mediciner och röker inte. Hon har inte minskat i vikt ( om det ändå vore så väl, säger hon med ett leende ). Hon väger 88kg och är 161cm lång. Du går vidare med patientnära provtagning och undersökning. Maries BMI är knappt 34. Du kontrollerar ett kapillärt Hb som är 122 g/l samt ett graviditetstest som är negativt. Vid den gynekologiska undersökningen ser du en del gammalt blod i vagina men inga polyper eller myom. Du bedömer att cytologprov inte kan tas p g a blödningen. Palpationsfynden är svårvärderade p g a hennes obesitas. Vid den vaginala ultraljudsundersökningen ser du en väs normalstor uterus utan myom. Endometriet är homogent förtjockat, 18mm. Ovarierna är normala. Du avstår från hydrosonografi men tar en endometriebiopsi (Pipellekateter används) som skickas för PAD. Marie erbjuds behandling med cykliskt gestagen då den bakomliggande orsaken till hennes blödningsrubbning med största sannolikhet är anovulation. Hon får också information om hormonspiral. Tre veckor senare får du svar på PAD som tyvärr visar: högt differentierat endometrioit adenocarcinom med växt ytligt i endometriet. Fråga 7. (2 poäng): Vilka andra kompletterande undersökningar gör patologen i dessa fall och varför? 26(45)

27 Marie Olsson, en 49-årig förskolelärare, söker på kvinnoklinikens mottagning p g a långdragna besvärliga blödningar. Mensen slutar ju aldrig säger hon. Hon har nu haft blödning mer eller mindre konstant i nästan en månad. Marie fick sin första mens vid knappa 11 års ålder. Hennes mens har alltid varit oregelbunden med ibland långa perioder utan mens. Hon har aldrig använt något annat preventivmedel än kondom. Hon är gift och sexuellt aktiv men hon har aldrig varit gravid vilket är en stor sorg. Hon är lite trött men känner sig annars fullt frisk och hon använder inga mediciner och röker inte. Hon har inte minskat i vikt ( om det ändå vore så väl, säger hon med ett leende ). Hon väger 88kg och är 161cm lång. Du går vidare med patientnära provtagning och undersökning. Maries BMI är knappt 34. Du kontrollerar ett kapillärt Hb som är 122 g/l samt ett graviditetstest som är negativt. Vid den gynekologiska undersökningen ser du en del gammalt blod i vagina men inga polyper eller myom. Du bedömer att cytologprov inte kan tas p g a blödningen. Palpationsfynden är svårvärderade p g a hennes obesitas. Vid den vaginala ultraljudsundersökningen ser du en väs normalstor uterus utan myom. Endometriet är homogent förtjockat, 18mm. Ovarierna är normala. Du avstår från hydrosonografi men tar en endometriebiopsi (Pipellekateter används) som skickas för PAD. Marie erbjuds behandling med cykliskt gestagen då den bakomliggande orsaken till hennes blödningsrubbning med största sannolikhet är anovulation. Hon får också information om hormonspiral. Tre veckor senare får du svar på PAD som tyvärr visar: högt differentierat endometrioit adenocarcinom med växt ytligt i endometriet. Du kallar Marie till ett snabbt besök för att informera henne om PAD-svaret och planera vidare handläggning. Marie är tagen av informationen men samlad och undrar lite över om det finns några speciella skäl att just hon drabbats. Det finns ju ingen cancer i min familj säger hon. Fråga 8. (2 poäng): Vad svarar du? 27(45)

28 Stina, 19 år, (Max 25 poäng) Stina, en 19-årig tidigare frisk ung kvinna söker på akutmottagningen. Hon klagar över illamående sedan 2-3 dagar och har det senaste dygnet fått allt svårare buksmärtor. Hon har inte kunnat äta och har kräkts vid ett par tillfällen men hon har inte haft diarré. När du undersöker henne är hon trött och tagen, har svag hostkraft och en andningsfrekvens om 35/min, med SpO2 93 % på luft. Hon är sval om fötter och händer, har regelbundna men tunna perifera pulsar med en frekvens om 125/min och nedsatt turgor. Hennes blodtryck är 80/50 och tempen 38,1. Buken har ett lätt muskelförsvar och ömmar diffust. Fråga 1. (3 poäng): Vad är dina första åtgärder? 28(45)

29 Stina, en 19-årig tidigare frisk ung kvinna söker på akutmottagningen. Hon klagar över illamående sedan 2-3 dagar och har det senaste dygnet fått allt svårare buksmärtor. Hon har inte kunnat äta och har kräkts vid ett par tillfällen men hon har inte haft diarré. När du undersöker henne är hon trött och tagen, har svag hostkraft och en andningsfrekvens om 35/min, med SpO2 93 % på luft. Hon är sval om fötter och händer, har regelbundna men tunna perifera pulsar med en frekvens om 125/min och nedsatt turgor. Hennes blodtryck är 80/50 och tempen 38,1. Buken har ett lätt muskelförsvar och ömmar diffust. Fråga 2. (2 poäng): Vilka är dina differentialdiagnoser i det här läget? Nämn fyra och motivera. 29(45)

30 Stina, en 19-årig tidigare frisk ung kvinna söker på akutmottagningen. Hon klagar över illamående sedan 2-3 dagar och har det senaste dygnet fått allt svårare buksmärtor. Hon har inte kunnat äta och har kräkts vid ett par tillfällen men hon har inte haft diarré. När du undersöker henne är hon trött och tagen, har svag hostkraft och en andningsfrekvens om 35/min, med SpO2 93 % på luft. Hon är sval om fötter och händer, har regelbundna men tunna perifera pulsar med en frekvens om 125/min och nedsatt turgor. Hennes blodtryck är 80/50 och tempen 38,1. Buken har ett lätt muskelförsvar och ömmar diffust. Stina har svag hostkraft och därmed ett visst hot mot luftvägen. Dessutom är hon takypnoisk och har oväntat dålig syresättning varför du sätter O2. Cirkulatorisk påverkan med hypotension och takykardi varför hon får två grova infarter och vätska. Fråga 3. (3 poäng): Vilka prover vill du ta och vilka undersökningar vill du göra? Motivera varför. 30(45)

31 Stina, en 19-årig tidigare frisk ung kvinna söker på akutmottagningen. Hon klagar över illamående sedan 2-3 dagar och har det senaste dygnet fått allt svårare buksmärtor. Hon har inte kunnat äta och har kräkts vid ett par tillfällen men hon har inte haft diarré. När du undersöker henne är hon trött och tagen, har svag hostkraft och en andningsfrekvens om 35/min, med SpO2 93 % på luft. Hon är sval om fötter och händer, har regelbundna men tunna perifera pulsar med en frekvens om 125/min och nedsatt turgor. Hennes blodtryck är 80/50 och tempen 38,1. Buken har ett lätt muskelförsvar och ömmar diffust. Stina har svag hostkraft och därmed ett visst hot mot luftvägen. Dessutom är hon takypnoisk och har oväntat dålig syresättning varför du sätter O2. Cirkulatorisk påverkan med hypotension och takykardi varför hon får två grova infarter och vätska. Du sätter 8L O2 på öppen mask och saturationen stiger snabbt. Graviditetstest är negativt. Till att börja med tar du sedvanliga inkomstprover och en blodgas. Provsvaren visar bl a följande: ph 7,12 ( ) PaO2 17,5 ( ) PaCO2 1,9 (4.7-6) BE -14 (-3,0-+3,0) HCO3-6 (19-26) Na 118 mmol/l ( ) K 6,6 mmol/l ( ) Cl 89 mmol/l (98-109) Laktat 2,4 mmol/l ( ) Fråga 4. (3 poäng): Tolka provsvaren? 31(45)

32 Stina en 19-årig tidigare frisk ung kvinna söker på akutmottagningen. Hon klagar över illamående sedan 2-3 dagar och har det senaste dygnet fått allt svårare buksmärtor. Hon har inte kunnat äta och har kräkts vid ett par tillfällen men hon har inte haft diarré. När du undersöker henne är hon trött och tagen, har svag hostkraft och en andningsfrekvens om 35/min, med SpO2 93 % på luft. Hon är sval om fötter och händer, har regelbundna men tunna perifera pulsar med en frekvens om 125/min och nedsatt turgor. Hennes blodtryck är 80/50 och tempen 38,1. Buken har ett lätt muskelförsvar och ömmar diffust. Stina har svag hostkraft och därmed ett visst hot mot luftvägen. Dessutom är hon takypnoisk och har oväntat dålig syresättning varför du sätter O2. Cirkulatorisk påverkan med hypotension och takykardi varför hon får två grova infarter och vätska. Du sätter 8L O2 på öppen mask och saturationen stiger snabbt. Graviditetstest är negativt. Till att börja med tar du sedvanliga inkomstprover och en blodgas. Provsvaren visar primär metabol acidos med förhöjt anjongap och inkomplett respiratorisk kompensation. Dessutom hyponatremi och hyperkalemi. Fråga 5. (4 poäng): Vad är anjon-gapet? Förklara! Hur tolkar du resultatet? 32(45)

33 Stina en 19-årig tidigare frisk ung kvinna söker på akutmottagningen. Hon klagar över illamående sedan 2-3 dagar och har det senaste dygnet fått allt svårare buksmärtor. Hon har inte kunnat äta och har kräkts vid ett par tillfällen men hon har inte haft diarré. När du undersöker henne är hon trött och tagen, har svag hostkraft och en andningsfrekvens om 35/min, med SpO2 93 % på luft. Hon är sval om fötter och händer, har regelbundna men tunna perifera pulsar med en frekvens om 125/min och nedsatt turgor. Hennes blodtryck är 80/50 och tempen 38,1. Buken har ett lätt muskelförsvar och ömmar diffust. Stina har svag hostkraft och därmed ett visst hot mot luftvägen. Dessutom är hon takypnoisk och har oväntat dålig syresättning varför du sätter O2. Cirkulatorisk påverkan med hypotension och takykardi varför hon får två grova infarter och vätska. Du sätter 8L O2 på öppen mask och saturationen stiger snabbt. Graviditetstest är negativt. Till att börja med tar du sedvanliga inkomstprover och en blodgas. Provsvaren visar primär metabol acidos med förhöjt anjongap och inkomplett respiratorisk kompensation. Dessutom hyponatremi och hyperkalemi. DT buk visar normalfynd. Blodgas visar primär metabol acidos med förhöjt anjongap och inkomplett respiratorisk kompensation, samt hyponatremi och hyperkalemi. Övriga provsvar visar i urval: B-Hb 145 g/l ( ) B-LPK 12 x 109 (3,5-8,8) P-CRP 25 mg/l (<10) P-Kreatinin 55 µmol/l (60-105) P-Glukos 44 mmol (4,2-10,9) Fråga 6. (1 poäng): Vad blir din slutsats angående diagnos? 33(45)

34 Stina en 19-årig tidigare frisk ung kvinna söker på akutmottagningen. Hon klagar över illamående sedan 2-3 dagar och har det senaste dygnet fått allt svårare buksmärtor. Hon har inte kunnat äta och har kräkts vid ett par tillfällen men hon har inte haft diarré. När du undersöker henne är hon trött och tagen, har svag hostkraft och en andningsfrekvens om 35/min, med SpO2 93 % på luft. Hon är sval om fötter och händer, har regelbundna men tunna perifera pulsar med en frekvens om 125/min och nedsatt turgor. Hennes blodtryck är 80/50 och tempen 38,1. Buken har ett lätt muskelförsvar och ömmar diffust. Stina har svag hostkraft och därmed ett visst hot mot luftvägen. Dessutom är hon takypnoisk och har oväntat dålig syresättning varför du sätter O2. Cirkulatorisk påverkan med hypotension och takykardi varför hon får två grova infarter och vätska. Du sätter 8L O2 på öppen mask och saturationen stiger snabbt. Graviditetstest är negativt. Till att börja med tar du sedvanliga inkomstprover och en blodgas. Provsvaren visar primär metabol acidos med förhöjt anjongap och inkomplett respiratorisk kompensation. Dessutom hyponatremi och hyperkalemi. DT buk visar normalfynd. Blodgas visar primär metabol acidos med förhöjt anjongap och inkomplett respiratorisk kompensation, samt hyponatremi och hyperkalemi. De kompletterande provsvaren visar att Stina har en diabetisk ketoacidos (B-glukos 44 mmol/l, Hb 145 g/l, Krea, LPK, CRP, normala). Fråga 7. (2 poäng): Hur går du vidare med patienten? Vilken behandling påbörjar du? 34(45)

35 Stina en 19-årig tidigare frisk ung kvinna söker på akutmottagningen. Hon klagar över illamående sedan 2-3 dagar och har det senaste dygnet fått allt svårare buksmärtor. Hon har inte kunnat äta och har kräkts vid ett par tillfällen men hon har inte haft diarré. När du undersöker henne är hon trött och tagen, har svag hostkraft och en andningsfrekvens om 35/min, med SpO2 93 % på luft. Hon är sval om fötter och händer, har regelbundna men tunna perifera pulsar med en frekvens om 125/min och nedsatt turgor. Hennes blodtryck är 80/50 och tempen 38,1. Buken har ett lätt muskelförsvar och ömmar diffust. Stina har svag hostkraft och därmed ett visst hot mot luftvägen. Dessutom är hon takypnoisk och har oväntat dålig syresättning varför du sätter O2. Cirkulatorisk påverkan med hypotension och takykardi varför hon får två grova infarter och vätska. Du sätter 8L O2 på öppen mask och saturationen stiger snabbt. Graviditetstest är negativt. Till att börja med tar du sedvanliga inkomstprover och en blodgas. Provsvaren visar primär metabol acidos med förhöjt anjongap och inkomplett respiratorisk kompensation. Dessutom hyponatremi och hyperkalemi. DT buk visar normalfynd. Blodprover visar alltså primär metabol acidos med förhöjt anjongap och inkomplett respiratorisk kompensation, samt kraftigt förhöjt B-glukos och tecken till dehydrering. Patienten har en diabetisk ketoacidos, och du påbörjar behandling med insulin och intravenös vätska, i första hand kristalloid. Fråga 8. (1 poäng): Vilken vårdnivå är lämplig för den här patienten? Motivera ditt svar. 35(45)

36 Stina en 19-årig tidigare frisk ung kvinna söker på akutmottagningen. Hon klagar över illamående sedan 2-3 dagar och har det senaste dygnet fått allt svårare buksmärtor. Hon har inte kunnat äta och har kräkts vid ett par tillfällen men hon har inte haft diarré. När du undersöker henne är hon trött och tagen, har svag hostkraft och en andningsfrekvens om 35/min, med SpO2 93 % på luft. Hon är sval om fötter och händer, har regelbundna men tunna perifera pulsar med en frekvens om 125/min och nedsatt turgor. Hennes blodtryck är 80/50 och tempen 38,1. Buken har ett lätt muskelförsvar och ömmar diffust. Stina har svag hostkraft och därmed ett visst hot mot luftvägen. Dessutom är hon takypnoisk och har oväntat dålig syresättning varför du sätter O2. Cirkulatorisk påverkan med hypotension och takykardi varför hon får två grova infarter och vätska. Du sätter 8L O2 på öppen mask och saturationen stiger snabbt. Graviditetstest är negativt. Till att börja med tar du sedvanliga inkomstprover och en blodgas. DT buk visar normalfynd. Blodprover visar alltså primär metabol acidos med förhöjt anjongap och inkomplett respiratorisk kompensation, samt kraftigt förhöjt B- glukos och tecken till dehydrering. Dessutom hyponatremi och hyperkalemi. Patienten har en diabetisk ketoacidos, och du påbörjar behandling med insulin och intravenös vätska, i första hand kristalloid. En del av patientens EKG syns här. Fråga 9. (3 poäng): Vad drar du för slutsats av det? Förändrar det hur du hanterar patienten, och i så fall hur? 36(45)

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20. SKRIFTLIG OMTENTAMEN 20 augusti 2013 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pelle och Lisa 19 p 1+1+2+1+1+1+1+2+1+1+2+1+1+1+1+1 Olof, 8 år 22 p 1+2+2+2+1+3+3+3+3+2 Sven, 62 år 25

Läs mer

Skrivning i obstetrik & gynekologi i Lund och Malmö onsdagen den 30 april 2008,

Skrivning i obstetrik & gynekologi i Lund och Malmö onsdagen den 30 april 2008, Kod: 1 Skrivning i obstetrik & gynekologi i Lund och Malmö onsdagen den 30 april 2008, 08.30-13.00 Obstetrik (20 poäng) Fråga 1 En 24-årig förstföderska, gravid i v 34 + 5, inremitteras från MVC till KK:

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Integrerande. MEQ-fråga. Delexamination 2. Klinisk medicin poäng

Integrerande. MEQ-fråga. Delexamination 2. Klinisk medicin poäng Integrerande MEQ-fråga Delexamination 2 Klinisk medicin 2016-04-19 22 poäng Obs! Om vi frågar om t ex 2 åtgärder skriv då bara 2 åtgärder. Skriver du fler rättas endast de 2 första. Anvisning: Frågan är

Läs mer

VÄLKOMMEN. till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION. Måndag den 4 maj Skrivtid: Lycka till!!

VÄLKOMMEN. till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION. Måndag den 4 maj Skrivtid: Lycka till!! VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Måndag den 4 maj 2015 Skrivtid:13.30 16.00 Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 54 poäng Godkänt: 36 poäng Resultat:...

Läs mer

Minifall Tecken på allvarlig infektion 2019

Minifall Tecken på allvarlig infektion 2019 Minifall Tecken på allvarlig infektion 2019 2019-05-22 Om ni har valt Minifall Tecken på allvarlig infektion som del av ert självdeklarationsarbete, ska ni diskutera alla de tre korta journalanteckningarna

Läs mer

Integrerad MEQ fråga 2 DX2. Totalt 17 poäng. Anvisning:

Integrerad MEQ fråga 2 DX2. Totalt 17 poäng. Anvisning: Integrerad MEQ fråga 2 DX2 Totalt 17 poäng Tentamensnummer: Anvisning: Frågan är uppdelad på sju sidor (inkl detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig

Läs mer

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Tisdag den 2 december 2014 Skrivtid: Lycka till!!

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Tisdag den 2 december 2014 Skrivtid: Lycka till!! VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Tisdag den 2 december 2014 Skrivtid: 09.00 11.30 Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 57 poäng Godkänt: 38 poäng Resultat:...

Läs mer

MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset. 2016 04 19 Totalt 22 poäng. Anvisning:

MEQ-fråga. Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset. 2016 04 19 Totalt 22 poäng. Anvisning: Integrerande MEQ-fråga Delexamination 2 Klinisk medicin, Södersjukhuset VT16/HT16 2016 04 19 Totalt 22 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (exklusive detta försättsblad) där nästföljande sidas

Läs mer

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 LUNDS UNIVERSITET Obstetrik och gynekologi, Lund Grundkursen inom läkarutbildningen, termin 10 Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 Kod:. Fråga 1 Max

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 110608.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 110608. SKRIFTLIG TENTAMEN 8 juni 2011 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Tage, 4 mån 18 p 2+2+2+2+4+2+2+2 Kvinna, 34 år 22 p 2+1+2+2+1+2+2+2+2+2+1+1+2 Gunnar 25 p 2+2+5+2+2+4+5+2+1 Karin,

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2012-08-21.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2012-08-21. SKRIFTLIG OMTENTAMEN 21 augusti 2012 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Amelie, 31 år 20 p 4+3+2+3+2+3+1+2 Ebba, 9 år 18 p 1+2+2+2+1+1+3+1+2+3 Jenny, 29 år 18 p 3+2+3+2+2+3+3

Läs mer

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2012. Klinisk Medicin. 22 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2012 Klinisk Medicin 22 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 2012-06-04.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 2012-06-04. SKRIFTLIG TENTAMEN 4 juni 2012 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pelle, 6 mån 18 p 3+1+2+3+3+2+4 Nyfött barn 23 p 2+1+3+1+3+1+3+1+1+2+2+3 Inga, 82 år 25 p 3+6+2+2+1+2+2+3+2+2

Läs mer

Fråga: Vilka initiala behandlingsåtgärder utför du omedelbart på akuten i detta läge? 1p

Fråga: Vilka initiala behandlingsåtgärder utför du omedelbart på akuten i detta läge? 1p MEQ2 DEX 3 VT 14 Du arbetar som medicinjour på medicinakuten. Din nästa patient heter Erik och är 65 år gammal. Dottern larmade ambulansen för att hon hittade pappan liggandes på golvet i sin egen lägenhet.

Läs mer

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng

Delexamination 2. Klinisk medicin Ht2011 MEQ1. 20 poäng Delexamination 2 Klinisk medicin Ht2011 MEQ1 20 poäng All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Integrerad MEQ fråga 2. Delexamination 2 Klinisk medicin Restskrivning Totalt 21 poäng

Integrerad MEQ fråga 2. Delexamination 2 Klinisk medicin Restskrivning Totalt 21 poäng Delexamination 2 restskrivning 2011-04-26 1(8) Integrerad MEQ fråga 2 Delexamination 2 Klinisk medicin Restskrivning 2011 04 26 Totalt 21 poäng skrivningsnummer:. Anvisning: Frågan är uppdelad på åtta

Läs mer

Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014

Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014 Hypofys, binjure och gonader Falldiskussionsseminarium T6 2014 STUDENT Fall 1. Akutmottagning Yr och ont i magen 37-årig man inkommer akut efter ett par dagars tilltagande trötthet, illamående och feber.

Läs mer

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p.

MEQ-fråga 2. Försättsblad. Tentamen i medicin 2007-09-14. Max 10p. MEQ-fråga 2 Försättsblad Tentamen i medicin 2007-09-14 Max 10p. Tentamenskod:.. Sida 2 Du tjänstgör på medicin akutmottagningen på ett länssjukhus. Du träffar en 27 årig tidigare frisk kvinna som är civilekonom

Läs mer

Delexamen 4 Infektion FACIT s

Delexamen 4 Infektion FACIT s MEQ-fråga 2 Sida 1 (7) En 71-årig man inkommer med ambulans. Han har haft snuva, slemhosta och huvudvärk i två dagar. Känt sig varm. I morse påtagligt sämre med frysningar, trötthet, mycket hosta och en

Läs mer

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2004-10-26 Pediatrik Del I - MEQ-frågor. När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.. Fyll i Din kod högst upp.. Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

Tentamensskrivning Pediatrik. Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning Pediatrik. Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2007-10-23 Pediatrik Del I - MEQ-frågor! När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.! Fyll i Din kod högst upp.! Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2

Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2 Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Vid underökningen noterar du blodtryck 135/85, puls 100. Hjärta, lungor, buk ua.

Vid underökningen noterar du blodtryck 135/85, puls 100. Hjärta, lungor, buk ua. MEQ 5 (7 poäng) Anders är 3 år och taxichaufför. Han har tidigare varit frisk och tar inga läkemedel. Har spelat amerikansk fotboll och styrketränat av och till i ungdomen, är fortfarande muskulös men

Läs mer

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Måndag den 2 maj 2016 Skrivtid:13:30-16:00. Lycka till!!

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Måndag den 2 maj 2016 Skrivtid:13:30-16:00. Lycka till!! Kod: VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Måndag den 2 maj 2016 Skrivtid:13:30-16:00 Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 50 poäng Godkänt: 34 poäng Resultat:...

Läs mer

MEQ 1 HTI 2013 Ditt tentamensnummer

MEQ 1 HTI 2013 Ditt tentamensnummer Du vikarierar på vårdcentral i Töreboda. En 23-årig kvinna söker med en knapp veckas anamnes på miktionssveda, urinträngningar och flytning utan feber. Hon har tidigare inte haft några urinvägsbesvär och

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin 131015 ht13 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3

DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3DX3 Integrerande MEQ 1 -fråga 2013-11-11 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information

Läs mer

Delexamen 4 Infektion FACIT

Delexamen 4 Infektion FACIT MEQ-fråga 1 Sida 1 (7) (Totalt 19 poäng) Natten är på väg att övergå idag i mitten av februari och du är medicinjour på Norrtälje sjukhus när en 66-årig man dyker upp. Han berättar att han för 3 dagar

Läs mer

MEQ fråga poäng. Anvisning:

MEQ fråga poäng. Anvisning: MEQ fråga 1 63-ÅRIG MAN 10 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl denna) där sista sidan innehåller det avslutande svaret men ingen fråga. Poäng anges vid varje delfråga. Man får bara ha

Läs mer

Seminariefall: Reumatologi 2 Reumatologi 2

Seminariefall: Reumatologi 2 Reumatologi 2 Reumatologi 2 Patientfall nr 1: 34-årig kvinna Patientfall nr 2: 82-årig kvinna Patientfall nr 3: 47-årig kvinna Patientfall nr 4: 69-årig kvinna Patientfall nr 5: 61-årig kvinna Patientfall nr 6: 30-årig

Läs mer

Du har precis påbörjat ett långt jourpass på akuten och får ta emot en 73 -årig man på larm. Ambulansrapporten lyder:

Du har precis påbörjat ett långt jourpass på akuten och får ta emot en 73 -årig man på larm. Ambulansrapporten lyder: MEQ2 DX3 VT13 facit Du har precis påbörjat ett långt jourpass på akuten och får ta emot en 73 -årig man på larm. Ambulansrapporten lyder: Hittad på golvet av hustrun idag vid 17-tiden. Hon såg maken, som

Läs mer

Luftvägsinfektioner Folke Lagerström Vivalla VC

Luftvägsinfektioner Folke Lagerström Vivalla VC Luftvägsinfektioner Folke Lagerström Vivalla VC Pneumoni - Tonsillit - Sinuit - Otit Vilka bör antibiotikabehandlas? Vilka kan avstå från behandling? Vilka antibiotika bör användas? Tecken allvarlig infektion:

Läs mer

DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1

DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Skrivning i obstetrik & gynekologi termin 9 i Lund tisdagen den 3 januari 2012

Skrivning i obstetrik & gynekologi termin 9 i Lund tisdagen den 3 januari 2012 Kodnummer.. Maxpoäng 53. Godkänt 35 Skrivning i obstetrik & gynekologi termin 9 i Lund tisdagen den 3 januari 2012 Obstetrik Fråga 1 En kvinna gravid i 36:e graviditetsveckan går på en MVC-kontroll. Fosterljuden

Läs mer

MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants

MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants MC2050, Medicin avancerad nivå, Akut och Prehospitalmedicin, 15hp Tentamen del 2, prov 0400. Kursansvarig: Per Odencrants Datum: 2015 01 16 Skrivtid: 4 timmar Totalpoäng: 55. Kardiologi, fråga 1, 7p. Infektioner,

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10)

Hälsouniversitetet i Linköping Läkarprogrammet stadiiibildomtentamen 2012-02-02. Fråga 1 (4p) 1(10) Fråga 1 (4p) 1(10) Bilden ska föreställa en cell bestyckad med molekyler för interaktion med cellens närmiljö. A Om cellen är en mast cell, vilken molekyl representeras på ytan? (1p) B På vilket sätt bidrar

Läs mer

Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2

Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2 Klinisk Medicin vt 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2

DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2DX2 Integrerande MEQ 2 DX2 2014-04-23 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 6 sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information

Läs mer

Praktiskt prov (OSCE) Kirurgkursen VT 2016 SP - Kirurgi, 11 minuter

Praktiskt prov (OSCE) Kirurgkursen VT 2016 SP - Kirurgi, 11 minuter Praktiskt prov (OSCE) Kirurgkursen VT 2016 SP - Kirurgi, 11 minuter Bemanning En kirurg till stationen En SP (standardiserad patient) Utrustning på SP Kirurgi Handskar Plastförkläde Stetoskop BT-manchett

Läs mer

Endokrinologi och diabetes. T7 Fall för Klassundervisning

Endokrinologi och diabetes. T7 Fall för Klassundervisning Endokrinologi och diabetes T7 Fall för Klassundervisning Hur man handlägger en patient beror till stor del på var man befinner sig och vilka resurser som är tillgängliga. Därför börjar alla fall med var

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

MEQ 4 (17 poäng) 4:1 Vilken akut undersökning (ej blodprov) beställer du för att bekräfta detta? Svar: KOD:...

MEQ 4 (17 poäng) 4:1 Vilken akut undersökning (ej blodprov) beställer du för att bekräfta detta? Svar: KOD:... MEQ 4 (17 poäng) En 45-årig lantbrukare söker på din vårdcentral på grund av ökad andnöd Han berättar att han i samband med förkylningar kunnat känna så sedan flera år tillbaka, men nu känner han det också

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe [Skriv text] rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk Totalt 25poäng löäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäz

Läs mer

SKRIFTLIG TENTAMEN. 9 januari 2006 T10. Helena, 29 år 17 p 4+1+2+2+3+2+3. Mustafa, 5 mån 20 p 4+6+2+2+4+2

SKRIFTLIG TENTAMEN. 9 januari 2006 T10. Helena, 29 år 17 p 4+1+2+2+3+2+3. Mustafa, 5 mån 20 p 4+6+2+2+4+2 SKRIFTLIG TENTAMEN 9 januari 2006 T10 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Ann-Katrine, 44 år 17 p 2+2+2+2+5+1+3 Helena, 29 år 17 p 4+1+2+2+3+2+3 Mustafa, 5 mån 20 p 4+6+2+2+4+2 Emilia,

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

MEQ fråga Nr..

MEQ fråga Nr.. 1 (6) En kall oktobermorgon tjänstgör du som primärjour på Medicinakuten. Du går in till Elisabeth 45 år som söker på grund av huvudvärk. Elisabeth arbetar som förskolelärare och lider av övervikt, men

Läs mer

Seminariefall- Det lilla barnet (student) MHVjournal bifogas

Seminariefall- Det lilla barnet (student) MHVjournal bifogas Seminariefall- Det lilla barnet (student) MHVjournal bifogas Fall 1 Mabobeh 20-årig I-g. Enligt UL Grav vecka 32+1. Kommer ursprungligen från Uganda och arbetar nu på ett äldreboende i Stockholm. Pga ryggsmärtor

Läs mer

MEQ gynekologi T8 VT 2001

MEQ gynekologi T8 VT 2001 MEQ gynekologi T8 VT 2001 Du arbetar som ST-läkare på en kvinnoklinik vid ett centralsjukhus i södra Sverige och har precis gått på ett kvällsjourpass. Gunilla Gunnarsson är en 26-årig kvinna som söker

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2014 2014-03-04. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin VT 2014 2014-03-04. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin VT 2014 2014-03-04 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert.

Läs mer

Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT

Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT Hypofys med mera Falldiskussionsseminarium T7 2012 STUDENT 1. Husläkarmottagning Akutmottagning Yr och ont i magen 37-årig man inkommer akut efter ett par dagars tilltagande trötthet, illamående och feber.

Läs mer

Luftvägsinfektioner hos barn. Percy Nilsson Barn- och ungdomscentrum UMAS

Luftvägsinfektioner hos barn. Percy Nilsson Barn- och ungdomscentrum UMAS Luftvägsinfektioner hos barn Percy Nilsson Barn- och ungdomscentrum UMAS Luftvägsinfektioner hos barn Snuva, hosta, feber, ledsen, ont i halsen, ont i örat, röda och svullna ögon, huvudvärk, ont när hon

Läs mer

flera!) diagnostisk undersökning du i detta fall ordinerar som komplement till din fysikaliska undersökning.

flera!) diagnostisk undersökning du i detta fall ordinerar som komplement till din fysikaliska undersökning. 4. UROLOGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 211) Urologifall nr 1 Du är AT-jour på lasarettet i Motala, där en 15 årig kille söker på akutmottagningen kl 18. Han klagar över smärtor i pungen efter karateträning.

Läs mer

Delexamination 3 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2

Delexamination 3 VT Klinisk Medicin. 19 poäng MEQ 2 Delexamination 3 VT 2012 Klinisk Medicin 19 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1

Delexamination 3 VT 2013. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 1 Delexamination 3 VT 2013 Klinisk Medicin 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Seminarium 5 Blandade fall (Student)

Seminarium 5 Blandade fall (Student) Seminarium 5 Blandade fall (Student) Gynekologi (student) Fall 1 Tidigare frisk 28 årig kvinna kommer till KKs mottagning för vidare utredning och behandling då man funnit cellförändringar på hälsokontrollen.

Läs mer

1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker

1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker Hypofys, skelett mm! Falldiskussionsseminarium T7 VT 2010 1. Husläkarmottagning Orolig hypertoniker En 52-årig man kommer till dig som husläkare för uppföljning av hypertoni, de senaste åren har mer behandling

Läs mer

Toctino (alitretinoin)

Toctino (alitretinoin) PATIENTINFORMATIONSBROSCHYR Toctino (alitretinoin) Graviditetsförebyggande program TOC-FI-002-051208-D Om denna broschyr Denna broschyr innehåller viktig information rörande din behandling med Toctino

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin. 10 april poäng MEQ 2

Delexamination 3. Klinisk Medicin. 10 april poäng MEQ 2 Delexamination 3 Klinisk Medicin 10 april 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert.

Läs mer

Delexamination 1 Klinisk Medicin vt16 25 poäng MEQ

Delexamination 1 Klinisk Medicin vt16 25 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin 160301 vt16 25 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1

DX2. Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 Klinisk Medicin HT 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes

Läs mer

Fall 1-19-årig kvinna

Fall 1-19-årig kvinna Fall 1-19-årig kvinna En 19-årig kvinna kommer in på akuten med illamående och kräkningar. Påverkat allmäntillstånd och blodtrycket är 80/50 mmhg. Hon har varit trött och har minskat i vikt på sistone,

Läs mer

Tentamensskrivning 2004-12-22 Pediatrik Del I - MEQ-frågor

Tentamensskrivning 2004-12-22 Pediatrik Del I - MEQ-frågor Tentamensskrivning 2004-12-22 Pediatrik Del I - MEQ-frågor. När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.. Fyll i Din kod högst upp.. Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

Frågor från Sigvard Mölstads presentation, med resultatet från mentometermätningarna Stramadagen den 3 april 2008 i Västerås

Frågor från Sigvard Mölstads presentation, med resultatet från mentometermätningarna Stramadagen den 3 april 2008 i Västerås Frågor från Sigvard Mölstads presentation, med resultatet från mentometermätningarna Stramadagen den 3 april 2008 i Västerås Detta är svaren från en blandad publik av läkare, sköterskor och en del andra

Läs mer

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning:

MEQ fråga 2. 13 poäng. Anvisning: MEQ fråga 2 ANNA, 30 ÅR 13 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på 7 sidor (inkl denna) där sista sidan innehåller det avslutande svaret men ingen fråga. Poäng anges vid varje delfråga. Man får bara ha

Läs mer

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, 2011-08-18 kl 09-16 i Hedstrandsalen ing 70 bv

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, 2011-08-18 kl 09-16 i Hedstrandsalen ing 70 bv 6 sidor. 15 poäng. Till din mottagning kommer Jane, 41 år gammal som är gift och har två barn. Sökte läkare i tonåren pga kliande hudutslag på armbågar och i ansikte, men någon diagnos ställdes ej och

Läs mer

Du ska genomföra en konsultation på akutmottagningen, och redogöra för troliga diagnoser och vidare handläggning.

Du ska genomföra en konsultation på akutmottagningen, och redogöra för troliga diagnoser och vidare handläggning. Praktiskt prov VT-2011 SP-kirurgi KIRURGI Standardpatient (SP) Instruktion till studenten Patienten söker akut för blodiga kräkningar Av journalbladet framgår: Status At blek Saturation 95% Temp 37,4 BT

Läs mer

MEQ Gynekologi T 8 2002-05-23

MEQ Gynekologi T 8 2002-05-23 MEQ Gynekologi T 8 2002-05-23 Du har fått drömjobbet och blivit läkarassistent på KK under sommarlovet. Efter introduktionen på kliniken får du naturligtvis börja jobba på akuten, där du således befinner

Läs mer

GENERELLA INDIKATIONER

GENERELLA INDIKATIONER Gäller för: Gäller from: 2012-06-01 Berör: Gäller tom: 2013-09-30 Dokumenttyp: Riktlinjer Version: 2.0 Kap/Dnr: Generella indikationer för remittering/hänvisning av gravida kvinnor från basmödrahälsovården

Läs mer

Han har tidigare sökt något år tidigare hos en kollega till dig och man bedömde då besvären som irritabel tarm syndrom (IBS).

Han har tidigare sökt något år tidigare hos en kollega till dig och man bedömde då besvären som irritabel tarm syndrom (IBS). Du gör AT på en vårdcentral där Arvid, som du inte träffat förut, kommer på ett mottagningsbesök pga magbesvär. Arvid är en 32-årig man som arbetar som snickare. Bor i hus med sin familj, fru och 2 barn.

Läs mer

KOL. Catharina Lysell Bergström Överläkare. Geriatriskt kompetensbevis KOL 1

KOL. Catharina Lysell Bergström Överläkare. Geriatriskt kompetensbevis KOL 1 KOL Catharina Lysell Bergström Överläkare Geriatriskt kompetensbevis KOL 1 Kroniskt obstruktiv lungsjukdom är: Kronisk obstruktiv lungsjukdom= KOL är en inflammatorisk luftrörs/lungsjukdom som ger kronisk

Läs mer

DX Klinisk Medicin. 25 poäng MEQ

DX Klinisk Medicin. 25 poäng MEQ DX3 2016-04-07 Klinisk Medicin 25 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes

Läs mer

Publicerat för enhet: NU-sjukvården; Kvinnoklinik Version: 7

Publicerat för enhet: NU-sjukvården; Kvinnoklinik Version: 7 Publicerat för enhet: NU-sjukvården; Kvinnoklinik Version: 7 Innehållsansvarig: Eija Hinkkanen, Barnmorska, Gynekologisk mottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus (eijhi); Ida Giltig från: 2014-12-05 Lindahl,

Läs mer

Klinikrutin 5:5 Ansvarig: M Lingström, öl/la Barn- och ungdomskliniken Skapad/reviderad 2011-09-01 Länssjukhuset i Kalmar Gäller tom: 2014-08-31

Klinikrutin 5:5 Ansvarig: M Lingström, öl/la Barn- och ungdomskliniken Skapad/reviderad 2011-09-01 Länssjukhuset i Kalmar Gäller tom: 2014-08-31 Vi är måna om att du ska trivas hos oss och få ut mesta möjliga av Din placering och vill därför ge Dig en introduktion till kliniken och vad vi gör. vverksamhetverksamhet! Klinikens verksamhet Kliniken

Läs mer

Del 4_5 sidor_13 poäng

Del 4_5 sidor_13 poäng Del 4_5 sidor_13 poäng Linda är 23 år. Hon söker dig på vårdcentralen pga magbesvär. Linda arbetar som försäljare på Guldfynd. Hon feströker och tar p-piller. Ibland ibuprofen mot mensvärk. Hon är för

Läs mer

Falldiskussionsseminarier Hematologi Integrationsvecka, T5

Falldiskussionsseminarier Hematologi Integrationsvecka, T5 Falldiskussionsseminarier Hematologi Integrationsvecka, T5 Fall 1 Den prickiga läraren En 30-årig tidigare väsentligen frisk tvåbarnsmor hade under några månaders tid noterat att hon fått blåmärken av

Läs mer

Specialistexamen i Obstetrik & Gynekologi 2016

Specialistexamen i Obstetrik & Gynekologi 2016 Specialistexamen i Obstetrik & Gynekologi 2016 Skrivningstid 10.00-15.00 OBS! Disponera er tid! Skrivningstiden kommer inte förlängas. Endast kortsvar krävs. Maxpoäng 120 Lycka till! Fråga 1 Emma 38 år

Läs mer

DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1

DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1 DX2 2013-04-22 Klinisk Medicin vt 2013 20 poäng MEQ 1 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

MOMENT REPRODUKTION Max: 49 poäng Resultat: poäng

MOMENT REPRODUKTION Max: 49 poäng Resultat: poäng MOMENT REPRODUKTION Max: 49 poäng Resultat: poäng 1. Barnmorskan frågar dig om en kvinna på 27 år som söker asyl och nyligen kommit från Syrien. Hon väntar sitt första första barn. Du möter henne på MVC.

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Del 2_7 sidor_14 poäng

Del 2_7 sidor_14 poäng Del 2_7 sidor_14 poäng 70-årig kvinna inkommer till akutmottagningen pga. svårigheter att få luft och obehag i bröstet. Hon har en tablettbehandlad hypertoni sedan många år och har gått på kontroller hos

Läs mer

Skrivtid: Nummer:...

Skrivtid: Nummer:... 1 Skrivning 3, HT 2010 2010-11-04 Skrivtid: 10.00-12.00 Nummer:... Lycka till! 2 1. Du träffar under AT på Mariefreds vårdcentral Lukas, 18 år som söker pga ändtarmsbesvär. Han har sin mamma med sig som

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 090111.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Tentamen 090111. SKRIFTLIG TENTAMEN 11 januari 2010 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Birgitta, 31 år 22 p 4+3+3+3+5+2+2 Emma, 25 år 16 p 1+2+1+3+2+4+3 Kalle, 8 månader 42 p 3+3+2+3+3+2+3+3+3+2+2+5+5+3

Läs mer

7. KÄRLKIRURGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011)

7. KÄRLKIRURGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 2011) 7. KÄRLKIRURGI (SKRIVNING MEQ T8 - HT 20) En 46-årig man, som slutat röka för fem år sedan, kommer för allmän hälsokontroll, eftersom han känt sig trött senaste tiden. Han har ingen aktuell medicinering,

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 080618.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 080618. SKRIFTLIG OMTENTAMEN 18 juni 2008 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Sara, 18 månader 29 p 2+3+2+3+2+2+4+3+4+2+2 Solveig, 31 år 27 p 3+4+3+3+4+3+3+2+2 Tindra, 3 månader 18 p 2+3+3+3+3+4

Läs mer

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn

Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn 1 Frågor och Svar om AKUT ÖRONINFLAMMATION hos barn Näst efter förkylning är akut öroninflammation den vanligaste infektionssjukdomen hos barn. Det är framför allt små barn som drabbas. Fram till 2 års

Läs mer

Läs anvisningarna innan Du börjar

Läs anvisningarna innan Du börjar 1/7 Integrerad MEQ-fråga 1 DX5 111116 Maxpoäng 23 Läs anvisningarna innan Du börjar Frågan är uppdelad så att nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. All nödvändig information finns tillgänglig

Läs mer

fråga pat HUR hen reagerade! DOKUMENTERA

fråga pat HUR hen reagerade! DOKUMENTERA Luftvägsinfektioner Varning Om allergi finns angiven: fråga pat HUR hen reagerade! Om pat får misstänkt allergisk reaktion DOKUMENTERA substans, symtom och förlopp i journalen! Tips: kolla gamla recept!

Läs mer

Del 1. 3. Under vårdtiden på sjukhuset upptäcker läkaren ett misstänkt bukaortaaneurysm. Vad menas med ett aneurysm? (2)

Del 1. 3. Under vårdtiden på sjukhuset upptäcker läkaren ett misstänkt bukaortaaneurysm. Vad menas med ett aneurysm? (2) Klinisk medicin somatisk ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 09 7,5 högskolepoäng Kod: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 12 10 12 Tid: Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

1 (7) 1. Nämn tre principiellt olika sjukdomsgrupper man bör ha i åtanke. vid utredning av denna patient!

1 (7) 1. Nämn tre principiellt olika sjukdomsgrupper man bör ha i åtanke. vid utredning av denna patient! 1 (7) En 55-årig man kommer till dig på infektionsmottagningen i slutet av juli. Han är remitterad från akuten där han var för 2 veckor sedan pga. långvarig feber och viktnedgång. Viktnedgång sedan februari,

Läs mer

INFEKTION FALL 1:INF. Lab: CRP 350, vita 22, trombocyter 380, kreatinin 200, Hb 150, ASAT 0,98, ALAT 0,90.

INFEKTION FALL 1:INF. Lab: CRP 350, vita 22, trombocyter 380, kreatinin 200, Hb 150, ASAT 0,98, ALAT 0,90. 66-årig man (Erik) söker på akuten med följande symtom; 3 dagars hög feber, pendlat mellan 39-40 grader successivt tilltagande produktiv hosta (rödbrunaktiga upphostningar) och andfåddhet vid djupa andetag

Läs mer

MEQ fråga 1. Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht Totalt 21 poäng

MEQ fråga 1. Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht Totalt 21 poäng MEQ fråga 1 Delexamination 1 Klinisk medicin, Södersjukhuset, vt/ht 2013 Totalt 21 poäng Anvisning: (Examinationen består av en MEQ fråga om 21 p och 13 kortsvarsfrågor om 39 p) MEQ frågan är uppdelad

Läs mer

Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats.

Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats. Här följer svar på några frågor som vi av erfarenhet vet ofta dyker upp efter att man opererats. Vad var det som gjorde ont i buken? Hur såg blindtarmen ut? Behöver jag äta antibiotika efter operationen?

Läs mer

Sifferkod... Kirurgifrågor, 25 poäng

Sifferkod... Kirurgifrågor, 25 poäng HT-06 A Kirurgifrågor, 25 poäng A1 En 60-årig man, som är gallopererad för 15 år sedan, söker en eftermiddag p g a buksmärtor på akutmottagningen, där du är primärjour på kirurgen. Patienten har känt sig

Läs mer

TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista

TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista TÖI ROLLSPEL B - 021 Sidan 1 av 5 Sjukvårdstolkning Ordlista kvävas falsk krupp krupp difteri laryngit virus allergi struphuvud stämband svullna slemhinneödem andningssvårigheter förkyld hosta tilltäppt

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen VÄNTA OCH FÖDA BARN en broschyr inför förlossningen 1 Den här broschyren Vänta och föda barn innehåller information för dig som är gravid och så småningom föder barn. Vi rekommenderar att du och din barnmorska

Läs mer

Tentamen i Pediatrik 2008-03-11. Del II - kortsvar

Tentamen i Pediatrik 2008-03-11. Del II - kortsvar Tentamen i Pediatrik 2008-03-11 Del II - kortsvar Kod nr. 1. En 10-årig pojke kommer till din mottagning pga buksmärtor och uttalad trötthet. Enligt mor har han dålig aptit och är ofta trög i magen men

Läs mer

Anamnes: Sedan några timmar hematemes och melena. Hjärtsvikt sedan tidigare.

Anamnes: Sedan några timmar hematemes och melena. Hjärtsvikt sedan tidigare. Fall 1, man 78 år ÖGI-blödning Anamnes: Sedan några timmar hematemes och melena. Hjärtsvikt sedan tidigare. LM: Trombyl, Lanacrist och Arthrotec. Status: blek och kladdig, BT 80/50, puls 110. Du är jour

Läs mer

Neonatologi - Fall 1. 1) Vilka undersökningar/prover är prioriterade vid ankomst till neo-avdelningen?

Neonatologi - Fall 1. 1) Vilka undersökningar/prover är prioriterade vid ankomst till neo-avdelningen? Neonatologi - Fall 1 Flicka född med sectio i v 27+1 pga säte. 30 timmars vattenavgång. Värkarbete går ej att stoppa. Full dos steroider är givet antenatalt. FV 1050 gram, FL 42 cm, HO 28 cm. Hon gnyr

Läs mer