Bentlon IPL Dual Power Flash

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bentlon IPL Dual Power Flash"

Transkript

1 Bentlon IPL Dual Power Flash

2 Hårtborttagning ( NM) Det finns flera sätt att avlägsna hår: 1. Rakning avlägsnar hår temporärt. 2. Depilation/ vaxning - avlägsnar hår temporärt. 3. Hårborttagningskräm avlägsnar hår temporärt. 4. Diatermi avlägsnar hår permanent. 5. Laser avlägsnar hår permanent. 6. IPL-metoden avlägsnar hår permanent. Hårborttagning som baseras på Intensivt Pulserande Ljus (IPL) Intensivt Pulserande Ljus är en metod för permanent hårborttagning. Det är en stark ljusstråle med en specifik våglängd, nm. Håret tas bort av ljusblixten på bara en bråkdels sekund. En mängd ljus (=energi) absorberas av melaninet, pigmenten i håret. Pigmenten värms upp till ca 70 grader. Sedan transporteras värmen ner till hårrötterna och förstör proteinet i hårsäcken så att hårstrået inte kan växa mer. Kraftkällan för denna metod är ett Xenon ljus. Detta är inbyggt i handenheten med en reflektor bakom och ett filter framför som tar bort de mer skadliga våglängderna. Handenheten har en kontinuerlig kylfunktion bestående av luft. På en bråkdel av en sekund behandlas ett stort antal hårsäckar på samma gång. Därför är detta en mycket snabb och effektiv metod för hårborttagning för nästan alla hudtyper. Den långa våglängden från IPL ger en hög absorptionsförmåga hos melanin och även för hemoglobin. Detta innebär att mer pigmenterat, färgat hår reagerar starkare och att IPLmetoden därmed är effektivare på denna typ av hår. I regel behövs mellan 6-10 behandlingar för att erhålla ett bra resultat, med 6-8 veckors uppehåll mellan dem. Detta är nödvändigt eftersom håret befinner sig i olika växtfaser. Endast hår som befinner sig i den anagena fasen kan förstöras permanent. Alla tre faserna finns alltid i det område man skall behandlas vilket innebär att man inte vet vilket hår som befinner sig i vilken fas. Detta är skälet till att upprepade behandlingar måste till. Ibland kan man även behöva återupprepa behandlingen ytterligare ett halvår senare eftersom en del hårstrå kan befinna sig ovanligt länge i den telogena fasen.

3 Hårets struktur Hårfollikel - Hårsäck Hårpulpa (Bulbus pili) - Den lökformade hårroten Hårmatrix (matrix pili) Cellerna i botten av hårfollikeln är olika. Här utvecklas de nya hårcellerna. Hårapapill (dermal papilla) är en bindvävstapp som skjuter upp i hårmatrix från follikelbotten. Innehåller blodkärl som är viktiga för hårets tillväxt, tillför syre och näring. Hårrot (radix pili). Keratiniseringen och pigmentation sker i den delen. Hårskaft (Scapus pili). Den del av håret som syns ovanpå hudytan Hårets struktur från utsidan till insidan: Membrana vitrea; - Har kontakt med huden - Täcker hela hårfolliklarna Yttre rotskidan (outer root sheath): - Innehåller fjällande epitel - En direkt fortsättning av epidermis Inre rotskidan (Inner root sheath): Innehåller epitel som avger mateial Innehåller tre lager - Henle layer detta är stora, platta celler som fast sammansatta med den yttre rotskidan. - Husley layer detta lager innehåller förhårdnade celler - Hinnan på den inre rotskidan Cuticle är en hinna på ytan av håret. Det mesta keratinet här. Cellerna överlappar varandra och detta förebygger att håren hålls ihop. Skyddar håret mot yttre påverkan. Barken (Cortex) är hårets största del består av starkt sammanbundna celler. Innehåller melanin och keratin. Barken formas som om de vore hårets skelett. Ger håret dess spänst. Medulla är hårets innersta lager, märg, som består av löst sammansatta keratiniserade celler. Utvecklas först efter födseln och behöver ej finnas i allt hår, tex vellus eller lanugohår. Märgen kan vara hel eller bruten, vilket ger upphov till olika nyanser. Ljuset reflekteras olika beroende på hus stort mellanrum del är mellan cellerna. Märgen ger stadga åt håret. Hårresarmuskeln (Musculus arrector pili) fäster i ena änden i hårfollikeln under talgkörteln och i andra änden i epidermis. Muskeln styrs av glatt muskulatur och autonoma nerver. Håret hjälper till vid temperaturreglering i kroppen och vid kontraktion av muskeln dras hårfollikeln ned i huden och det bildas så kallas gåshud. Muskeln gör även att håret står upp. Talgkörteln (Sebaceous gland) mynnar ut ur hårfollikelns övre del i dermis. Varje hårfollikel är sammanbunden med en talgkörtel.

4 Hårets växtfaser Hårets växtcykel består av följande faser: Anagena fasen den aktiva växtfasen - 85 % av håret - Matrix är aktivt, pigment formas - Synbart i den inre rotskidan och i papillen - Bästa fasen för elektrisk hårborttagning, IPL och laser. - Beroende på var på kroppen håret växer och personlig utveckling kan denna fasen vara från tre månader upp till ett par år. - När anagena fasen slutar avbryts celldelningen och pigmentformningen - Växthastigheten är 0,3 mm per dag. - Hårcellerna växer uppåt och folliklarna neråt. - Har en mörk pigmentdel nära huden och blir ljusare mot toppen Katagena fasen övergångsfasen - 1 % av håret - Efter växtfasen avskiljs papillen från matrix - Det finns ingen mer användning av matrixcellerna - Inre och yttre rotskidan är fria - Katagena fasen pågår i omkring 2 veckor. - I slutet av den här fasen blir hårroten tjockare. Detta är tecknet på början av nästa fas, den telogena. Telogena fasen vilofasen - 14 % av håret - Celler i den inre rotskidan förlorar sin kontakt och håret skjuts bort från hårroten upp i follikelkanalen - Den här fasen kan vara mellan tre och arton månader - I slutet av fasen har nytt hår börjat bildas och växer under ifrån det gamla håret. - Det nya håret pressar ut det gamla håret Hårfärg - Pigment (melanin) finns i cortex i håret - Tillsammans med form, tjockhet och grader som omger medulla bestäms hårkvaliteten av förhållandena i pigmenten och hårets nyans och hårfärg (med ljus refraktion och reflektion) Har man blont hår sitter pigmentet i den yttersta delen av cortex. Har man mörkt hår sitter pigmentet i hela cortex. Hos en mörkhyad finns pigmenten i cortex och i medulla. Skillnader i hårfärg kan bero på: - Brist på pigment - För få melanocyter - Reducerad effekt på luft i medulla, absorbering och förbränning av b-vitamin.

5 Indikationer för hårborttagning Objektiv uppfattning / subjektiv uppfattning Det finns personer som lider av sin hårväxt, en del har en enorm hårväxt i till exempel ansiktet som kan påverka deras sociala kontaktnät. De börjar må psykiskt dåligt och får en allt större psykologisk börda. Hypertrichosis Hårväxten är grövre än vad som anses normalt för kvinnor i samma ålder. Hirsutism Detta är hårväxt på kvinnor på ställen där det oftast är vanligt för män. Tydlig hårväxt, så som mustasch, skägg, brösthår och mer hår längre ner på magen och även mer hår på armar och ben än normalt. Kunder som lider av detta bör kontakta läkare. Hårväxten kontrolleras delvis av hormoner, testosteron och andra manliga hormon. Kvinnan kan ha för mycket testosteron, eller att det är normal nivå men kvinnan är överkänslig mot det. Kontraindikationer för hårborttagning Växande tumörer En absolut kontraindikation om tumören växer i arean där håret ska tas bort. Aids Diabetes I många fall är det en ökad risk för infektion med känslig läkning Epilepsi Får enbart behandlas i samrådan med läkare Svampinfektioner Detta är infektioner som endast kan växa under rätt villkor, dvs. på en area med rätt fuktighet och temperatur och därför är det inget problem att utföra behandlingen om man gör det försiktigt och de inte är aktiva. Dermatit Terapeuten bör vara medveten om att i de fall med hudproblem så som eksem och psoriasis är den överdrivna hårväxten det sista psykologiska strået. Terapeuten bör inte vägra behandling endast på grund av dessa hudproblem. Det är också möjligt att IPL kan försämra problemen. Graviditet Kan endast behandlas i samrådan med läkare.

6 Fräknar Hår ska aldrig tas bort från fräknar. Mediciner Vissa mediciner kan också vara kontraindikationer för en IPL-behandling. På nästa sida finns en lista av mediciner som inte bör utsättas för ljus. Denna lista är ej komplett. I allmänhet bör mediciner i form av plåster så som nikotine inte utsättas för en ljuskälla. Mediciner för huden i form av en kräm och i synnerlighet de som behandlar acne bör inte utsättas för ljus. För säkerhetsskäl när en medicin används, frågar alltid huruvida denna medicin kan vara skadlig för huden om den utsätts för en ljuskälla. Intensiv solning de 30 senaste dagarna Häftiga violetta hudreaktioner Historia med herpes Om inte kunden har behandlats med Zovirax före behandlingen och med tillåtelsen av läkare. Användning av steroider Även i andra fall där kunden får behandling eller har någon sjukdom som är under utlåtande farligt för kunden. Lista på mediciner som är kontraindikationer Supracyline Epiestrol Dermestriel 25/50/100 Dermestriel / 7-D 25/50/75 Protopic Basiron Zorac Effacné Raxar Tivanic Cérina Fem7 25/50/75 Minac 50 Liphanthyl Hyperiforce comp. Maxaquin Fastum Meladinine Floxal / - UD Benzac Verra-med PenOxyl 5/10 Lipanthyl 100 Carbamide + VAS 0.03 créme Widmer Bain extra-doux dermatologique Nouvelle Formule Widmer Acné Créme Plus Widmer Desnaden Acnéfuge BP 5 / BP 10 Airol Lubexyl Retin-A ska ha slutat användas för åtminstone 6 månader sedan Diane 35 ska ha slutat användas för åtminstone 3 månader sedan Ljuskänsliga mediciner är en kontraindikation, dessa ska inte användas på åtminstone 4 veckor innan behandling.

7 Nanometer och Joule Baserat på vilken data är mängden energi fastslaget? Man har arbetat med följande aspekter: Nanometer: Siffran på nanometer (nm) anger hur djupt energin går ner i huden. 1 nm är detsamma som millimeter (mm). Antalet nanometer för hårborttagning som Bentlon IPL Dual Power Flash har är nm. Detta betyder: ett djup mellan och mm. Energimängd: Effekten bestäms i joules (energi) per kvadratcentimeter (cm2). Effekten får därför slutligen bestämma mängden energi som ska föras in i huden per ljuspuls. Effekt (w) x Tid (s) Energimängd = Områdets storlek (cm2) Följande gäller för Bentlon IPL Dual Power Flash: Effekt (=900 watt) x Tid (= 0.14 sekunder per puls) = 10 joules per cm cm2 På ett område av 12,5 cm2 innebär det att det avges 125 joules per puls. Därför är djupet (nm) och mängden av energi (J/cm2) båda viktiga för att erhålla ett gott resultat. Enkel färginformation Ljuset innehåller spektrum med energivågor. Vitt ljus, som solljus, innehåller många färger. Våglängderna av ljus är inte färgade, men de producerar en känsla av ljus. Synligt ljus, våglängderna som våra ögon kan uppfatta, tar bara upp en liten del av elektromagnetiska energifält. Vi kallar detta ett synligt ljusspektrum. De långa ljusvågorna som vi upplever som röda är början av det synliga ljusspektrumet. De korta ljusvågorna vi upplever som blå är slutet av ljusspektrumet. Alla andra färger som vi ser i naturen är i spektrumet emellan rött och blått. (Se diagram) Synligt ljus kallas de ljusvågor som ligger mellan 400 nm och 800 nm.

8 Det här färgspektrumet har en effekt på behandling med IPL. Både med hårborttagning, hudföryngring och acne är det ultravioletta ljuset helt borttaget då det skadar huden. Den infraröda strålningen är i båda fallen bibehållen då den har positiv effekten på kollagena fibrer genom termal effekt. Vid permanent hårborttagning använder vi alla färger utom grönt och blått. På grund av antalet nanometer ( ) vår lampa använder är inte grönt och blått inom rätt avstånd, men de är nödvändiga för den här tillämpningen. Om man tittar på spektrumet för hudföryngring, acne, rosacea och pigmenteringar ser man ett större spektrum ( nm) som innehåller alla färger. Det är för behandlingen som av acne som blått och grönt ljus är nödvändigt på grund av dess antibakteriella effekt. Rodnad absorberas av grönt ljus. Vilket hjälper för att förebygga till exempel rosacea. Behandlingsplan för permanent hårborttagning A. Kundens önskemål. Er kund har särskilda önskemål eller förväntningar på hårborttagning med IPL. Ta reda på vad er kund önskar att uppnå med IPL och rätta till orealistiska önskemål såsom Att allt oönskat hår skall försvinna efter en behandling. B. Information till kunden. Under ert första möte skall du informera kunden helt om IPL-metoden avseende hårborttagning. Du måste täcka följande punkter: Vad är hårborttagning? Hur går IPL- metoden till? Vilka är fördelarna med IPL-metoden? Beskriv behandlingen och förklara hårets olika växtfaser. C. Konsultation med kunden. Diskutera med kunden hur behandlingen och de efterföljande behandlingarna skall gå till. Övertyga er kund om att flera behandlingar är nödvändiga. Låt dig aldrig styras av kundens önskemål eller förväntningar! Din kund har önskemål. Du har specialistkunskapen att övertyga kunden.

9 D. Checklista för behandlingen. Det är väsentligt att gå igenom en checklista med kunden före behandlingen. Du får då mer information om kunden och vägledning inför behandlingen. Fyll i frågeformuläret. Tag foto så du kan dokumentera resultatet både för dig själv och din kund. Fråga 1. Tar du mediciner? Användning av mediciner kan påverka resultatet av behandlingen. Hormonbehandlingar likaså. Kunder som tar Roaccutane skall inte ha använt detta under 1 år före behandlingen. Aspirin eller liknande får inte användas minst 3 dagar för behandlingen. Fråga 2. Tar du mediciner för Akne eller Eksem? Mediciner för Akne innehåller vanligen en substans som påverkar och gör huden tunnare. Mediciner för Eksem innehåller också en substans som gör huden tunnare. I båda fallen är det bäst om din kund gör färdigt dessa behandlingar. Det är också tillrådligt att konsultera läkaren som behandlar kunden för detta först. Fråga 3. Är du diabetiker? Har din familj historiskt haft diabetes? Diabetiker eller människor med nedsatt immunförsvar har vanligtvis problem med sårläkning och ett ömtåligt skinn. Detta är ofta förekommande hos diabetiker som har en oregelbunden blodsockernivå. I detta fall måste du vara vaksam på hudens reaktion för behandlingen. Fråga 4. Har du någonsin haft ett munsår på dina läppar eller herpes? Om kunden har haft ett munsår kan du anta att kunden bär på viruset Herpes Simplex. Nästan 85% av alla människor har varit i kontakt med detta virus före dom fyllt 16 år. Detta kan påvisas genom antikropparna i blodserumet. Emellertid har bara 1% av alla människor Herpes Simplex på huden. Normalt uppträder infektionen med flera veckors intervall eller månader. Herpes känns igen på blåsor/blemmor som vanligen uppträder på samma plats såsom mun, näsa eller öron. Faktorer som kan initiera att detta uppträder är hög temperatur, solljus, menstruation eller andra orsaker som sätter ned kroppens motståndskraft. Herpes måste behandlas och läka före behandlingen. Fråga 5. Är du gravid? Även om IPL inte är farlig under graviditeten är det tillrådligt att ställa denna fråga. Gravida ändrar hormonbalansen och kroppen. Detta har självklart en påverkan på huden och håret. Det är bäst att skjuta upp IPL - behandlingen till efter graviditeten då hormonbalansen är återställd. Fråga 6. Solar du regelbundet i Solarium? IPL - behandlingen har betydligt mindre effekt på solbränd hud. Hudpigmenten absorberar en del av energin från IPL - ljuset så att för mycket energi förloras för att istället förstöra hårrötterna. Efter behandlingen är det bäst ett inte ligga i solljus eller solarium under flera dagar. Huden har fått en hög dos av energi från IPL och är därför känsligare mot UV-ljus. Fråga 7. Har du någon tatuering på din kropp?

10 Om IPL skall användas över en tatuering skall man anpassa effekten till hudtyp 4 eller 5. Samma sak gäller för fräknar använd dess färg när du ställer in hudfärgen. Synliga förändringar av huden när IPL inte skall användas: MELAMON - Svarta fläckar, inte att förväxlas med födelsemärken. Känns igen på melanosis (pigmentförändringar), inflammation och fuktighet (t.ex.spontana blödningar). E. Information om efterbehandlingen. - Resultatet kommer att synas efter 2 veckor efter varje behandling. Håret i den anagena fasen har fallit av. På behandlingsdagen skall kunden bära löst sittande, komfortabla kläder speciellt över behandlingsområdet. - Det behandlade området kan kännas litet solbränt och vara litet rött. - Använd inga krämer, oljor, deodoranter eller parfym under 48 timmar. - Att sola i solarier eller i naturligt solsken skall undvikas flera dagar efter behandling då huden är mycket känslig. - Om huden känns starkare solbränd kan man applicera kylgel eller annan lindrande kräm. - Upp till 48 timmar efter behandlingen skall inte huden utsättas för skrubbning, rakning eller epilation. - Upp till 3-4 veckor skall huden skyddas med solfaktor 30 för att undvika pigmentförändringar. F. Kundens medgivande till behandling. Efter alla punkter enligt ovan kan du gå in i konkreta termer. Före behandlingen startar skall kunden acceptera din arbetsmetod och därmed till slutresultatet. Före du startar behandlingen skall du göra ett skriftligt avtal med kunden. Som den specialist du är det viktigt att veta att du själv är ansvarig för behandlingen och den skriftliga överenskommelsen fritar dig inte från detta.

11 Detta informerande samtycke kan användas som ett exempel. Du kan självklart använda dig av detta eller göra om det så att det anpassas till din salong. Vi rekommenderar även att du har en kundkort med informerande samtycke formulär och noterar följande på det: - Personinformation som namn, adress, postnummer, stad, telefonnummer - Bokningsdatum. Datum för behandlingar, rådgivning mm

12 Inställningar Bentlon IPL Dual Power Flash för hårborttagning Bentlon IPL Dual Power Flash kan enbart sättas på om säkringen på baksidan har installerats, den röda knappen inte är intryckt och om enheten är påsatt med en nyckel. Om det här ovan är i ordning och enheten är på, gör enheten först ett självtest. Om något av de här ovan inte är riktigt eller om någonting är fel visas det på skärmen. Är allting korrekt, visar sig följande diagram: Klassificering av hudtyper Very fair Fair Medium Dark Very dark** Hudens känslighet Ljus vit hud/ bränns snabbt/ blir ej solbränd Klar ljus hud/ bränns snabbt/ blir solbränd långsamt Medium ljus hud/ bränns inte / blir lätt solbränd Asiatisk hud och en ljus mörk hud/ bränns sällan/ blir solbränd snabbt Mörk hud/ blir aldrig bränd/ väldigt mycket pigment Tabell 2 **Mörk hud ska behandlas med stor varsamhet Hudtyp /5 6

13 Beskrivning av olika hudtyper Människor med mörk hud och mörkt hår bränner sig inte lika snabbt som blonda människor med en rödaktig färg. Känslighet i solen är en bra riktlinje att använda för att karakterisera hudtyper. Fyra hudtyper kan bli karakteriserade baserat på denna känslighet. Människor med hudtyp 1 har en väldigt ljus hud, blont eller rött hår och fräknar eller ljusblont hår med blå ögon. De har inte mycket pigment och är därför känsliga för solljus. De bränner sig snabbt och blir aldrig solbrända. (Irländare eller engelsmän) Människor med hudtyp 2 har en ljus hud med blont hår och ljusa ögon. De bränner sig snabbt och blir solbrända långsamt. (Svenskar och holländare) Människor med hudtyp 3 har mörkt hår och ögon. De bränner sig inte och blir lätt solbrända. (Sydeuropéer) Människor med hudtyp 4 har brun hud och mörkt hår och ögon. De bränner sig aldrig och blir lätt solbrända. (Indonesier)

14 Människor mer hudtyp 5 har en mörk hud och svart hår och måttligt med pigment. Människor med hudtyp 6 har en mörk hud, svart hår och mycket pigment. (Extremt mörka personer) Bestämma den korrekta inställningen De optimala energiinställningarna skiljer sig från person till person, även för människor med samma hudtyp. Inställningarna måste ändras varje gång för att anpassas till den individuella kundens hudtyp. På tabellen visas hur du kan ställa in intensiteten av energi i ett antal steg för att kunna påbörja behandlingen. Du kan börja behandlingen direkt när rätt energinivå har blivit satt för den önskade behandlingen. Innan behandlingen börjar: Rengör huden. Använd inte sprit eller alkogel för rengöring Torka huden ordentligt innan behandlingen påbörjas. Om du ska göra en behandling i ansiktet se till att skydda kundens ögon ordentligt Täck alltid leverfläckar, fräknar med tippex eller liknande. Använd det aldrig direkt på läpparna, det kan orsaka svidande - Kontrollera att säkerhetspluggen på maskinens baksida är monterad. - Sätt på maskinen med nyckeln. Då startar kylaggregatet och den gröna lampan tänds på handenheten. - Fluence är som standard satt till 3.0 J/cm2 och funktionen står på standby. Börja sedan ställa in rätt inställningar på maskinen beroende på kundens hudfärg, hårfärg och hårets tjocklek. Välj rätt inställningar med hjälp av pilarna på skärmen: 1. Hudfärg 2. Hårfärg 3. Hårets tjocklek När dessa val är gjorda, tryck på pilen till höger på skärmen och du kommer till startskärmen för behandlingen.

15 Bentlon IPL står fortfarande på STANDBY. Tryck på knappen under STANDBY, READY syns istället på skärmen och du kan påbörja testpulserna/ behandlingen. Om du vill ändra någonting, tryck på knappen under MENU Under behandlingen kan du höja antalet steg genom att trycka på knappen under INCREASE. Om du vill sänken antalet steg, tryck på knappen under DECREASE. Testpulser Sätt handenheten på det ställe som skall behandlas genom att trycks ljusöppningen lätt mot huden. Gör 2 till 3 testpulser enligt tabell 3. Stegnivåer Hudtyp: Very Fair Hudtyp: Fair Hudtyp: Medium Hudtyp: Dark Testpuls 1 5 steg 4 steg 3 steg 2 steg Testpuls 2 6 steg 5 steg 4 steg 3 steg Testpuls 3 7 steg eller mer 6 steg eller mer 5 steg eller mer 4 steg eller mer Tabell 3 Notering: Om det är en betydande hårtäthet, bör inställningarna sänkas. Gör en testpuls genom att trycka på den vita knappen på handenheten. Pressa inte handenheten hårt mot huden. Håll kvar handenheten vid huden två sekunder efter att du tryckt på knappen innan du lyfter bort den. Efter varje puls släcks den röda lampan på handenheten och på maskinens display under status syns WAIT. När den gröna lampan lyser igen kan du fortsätta. Testpulserna görs på lägre steg först för att se reaktionerna på huden. Syns det ingenting och känns okej för kunden kan stegen höjas. Finner kunden att testpulsen är lagom stark? Kunden ska känna en liten ilning på stället där testpulsen lagts. Ingen direkt smärta ska kännas. Efter varje puls flyttas handenheten till nästa behandlingszon. Efter att ha gjort 3 testpulser enligt tabell 3, vänta 10 till 15 minuter innan analysering av reaktionen på huden. Efter denna tid välj det antal steg som huden blev synligt behandlad på, men inga oönskvärda förändringar blev synliga. Om inställningarna känns korrekta efter testpulserna fortsätt med behandlingen.

16 Behandlingen ska upprepas var 6-8 vecka. I genomsnitt behövs 6-10 behandlingar för att uppnå önskat resultat. Det är otroligt viktigt att man för åtminstone en period av 1 månad efter behandlingen använder solskydd för att skydda huden mot UV-strålning och där igenom förebygga alla former av hyperpigmenteringar. Viktigt: Även: - Sätt handenhetens ljusöppning mot huden och ha en god kontakt så att energin sprids över hela området. För att göra detta applicera handenheten med ett lätt tryck. - Gör en puls, och håll handenheten kortvarigt kvar på huden efter pulsen så att du är säker på att ingen energi försvinner utan helt absorberas av håret. - Ta sedan handenheten från huden så att det kortvarigt kommer i kontakt med luft och placera den sedan på nästa område som ska behandlas. Fortsätt på samma sätt. - Handenheten ska placeras väldigt nära eller överlappa med maximalt 20 % av det behandlade området. - Gör pulserna en efter den andra så att hela området blir behandlat. - Se till att inte överlappa mer än absolut nödvändigt. För mycket överlappning kan orsaka blåsor eller skorpor och kan resultera i en förändring av pigmenten. - Efter att ha gjort en puls håll lampan kvar på huden 1 sekund och ta sedan lampan från huden. Det är väldigt viktigt att luft kan nå lampan emellan två pulser för att förebygga överhettning av lampan. - Placera enbart handenheten på huden precis innan den gröna lampan lyser. Om du inte utför behandlingen på detta vis blir lampan överhettad och epidermis blir för varmt vilket kan resultera i oönskade reaktioner. - Det är väldigt mänskligt att placera lampan på huden direkt och sedan lämna enheten på tills den gröna lampan tänds igen. Men om du gör detta, fungerar inte kylningssystemet optimalt utan huden blir överhettad, vilket resulterar i oönskade hudreaktioner (blåsor, skorpor, förändring av pigment).

17 Maximal inställning Du kan se följande direkt eller minuter efter behandlingen och antalet steg ska inte sättas högre när följande är synligt: - Håret blivit bränt - Håret blivit vitt - Håret blivit mörkt - Huden blivit lätt bränd - Rödhet på huden eller runt håret Avsluta direkt Du ska avsluta behandlingen direkt om följande blir synligt: - Skarp rodnad på den behandlade arean - Blåsor - Bränna

18 Möjliga justeringar Justeringar för area med tjockt, kompakt hår: Sätt energin lägre än vad som är angett från början. Då växer håret tillbaka tunnare och inte så kompakt. Energin kan då höjas igen till angiven grad. Justeringar för tunt hår: Om du märker att effekten du arbetar med fungerar på det mesta håret, men inte så bra i arean där håret är tunnare kan du höja energin något. Behandlingar i ansiktet Arbeta aldrig nära ögonen Om du ska behandla runt ögonen, måste kunden ha sina ögon stängda och du ska be den använda de speciella glasögonen. Både kunden och terapeuten ska alltid skydda sina ögon. För mindre areor kan man använda sig av de mindre brickorna och sätta på lampan. Notering: Det kan hända att en lätt rodnad uppstår på det behandlade området. Rodnaden kan vara synlig i ett par timmar upp till några dagar. Generellt finns inga direkta obehag. Du kan applicera en kylande gel efter behandlingen. Behandlingens varaktighet - Rygg 30 minuter till 1 timme. - Hela ben 30 minuter till 1 timme. - Underben 15 minuter till 30 minuter - Underarmar 10 minuter till 30 minuter. - Bikinilinjen 10 minuter - Armhålor 5 minuter - Kind 5 minuter. - Överläpp 1 minut. Behandlingens avslutande. När du har avslutat behandlingen sätt tillbaka handtaget i hållaren på maskinen. Låt lampan kylas ner i 5 minuter innan maskinen stängs av. Stäng av maskinen med nyckeln och om nödvändigt ta ut nyckeln. Ta av skyddsglasögonen och lägg bort dem. Om behandlingsområdet är lite rodnat lägg på en kylgel.. När lampan är nerkyld kan den torkas av med en lite fuktad trasa och sprit. Apparaten torkas av och rengörs med sprit. Rengör aldrig lampan på annat vis.

19 Hudföryngring ( nm) Är allting korrekt, visar sig följande diagram: I detta fallet väl Skin Rejuvenating och tryck OK Följande skärm visas: Fastställ nu hudtypen: Klassificering av hudtyper Hudtyp Hudens känslighet Hudtyp Very fair Ljus vit hud/ bränns snabbt/ blir ej 1 solbränd Fair Klar ljus hud/ bränns snabbt/ blir 2 solbränd långsamt Medium Medium ljus hud/ bränns inte / blir 3 lätt solbränd Dark Asiatisk hud och en ljus mörk hud/ 4/5 bränns sällan/ blir solbränd snabbt Very dark** Mörk hud/ blir aldrig bränd/ väldigt mycket pigment 6 Tabell 1 **Mörk hud ska behandlas med stor varsamhe

20 Fastställa korrekta inställningar Energiinställningarna är olika från person till person, även för människor mer samma hudtyp. För varje behandling med ljuspulser ändras inställningarna för individen som ska behandlas. Tabellen nedan visar hur du kan höja och sänka intensiteten av energin i ett antal steg innan man fortsätter med hela behandlingen Behandlingen kan sättas igång direkt när korrekt energinivå för behandlingen har ställts in. Innan behandlingen börjar: Rengör huden. Använd inte sprit eller alkogel för rengöring Torka huden ordentligt innan behandlingen påbörjas. Om du ska göra en behandling i ansiktet se till att skydda kundens ögon ordentligt Täck alltid leverfläckar, fräknar med tippex eller liknande. Använd det aldrig direkt på läpparna, det kan orsaka svidande När dessa val är gjorda, tryck på pilen till höger på skärmen och du kommer till startskärmen för behandlingen. Bentlon IPL står fortfarande på STANDBY. Tryck på knappen under STANDBY, READY syns istället på skärmen och du kan påbörja testpulserna/ behandlingen. Om du vill ändra någonting, tryck på knappen under MENU Under behandlingen kan du höja antalet steg genom att trycka på knappen under INCREASE. Om du vill sänken antalet steg, tryck på knappen under DECREASE. De generella indikationerna av antalet steg per hudtyp Hudtyp Energi steg nivåer Very Fair 7-10 Fair 5 7 Medium 3-5 Dark* 1-3 Tabell 2 *Notering: Mörk hud och solbränd hud ska behandlas med stor försiktighet

21 Testpulser Sätt handenheten på det ställe som skall behandlas genom att trycks ljusöppningen lätt mot huden. Gör 2 till 3 testpulser enligt tabell 3. Stegnivåer Hudtyp: Very Fair Hudtyp: Fair Hudtyp: Medium Hudtyp: Dark Testpuls 1 5 steg 4 steg 3 steg 2 steg Testpuls 2 6 steg 5 steg 4 steg 3 steg Testpuls 3 7 steg eller mer 6 steg eller mer 5 steg eller mer 4 steg eller mer Tabell 3 Innan Efter Behandling Om du behandlar fina linjer och rynkor, ska du alltid behandla hela ansiktet För att ge den rätta behandlingen, behöver effekten vara en nivå lägre än den nivån där skarp rodnad skulle kunna uppkomma. Sätt alltid den första testpulsen en nivå lägre än vad som antyds i tabellen. Gör den första testpulsen. Efter den första testpulsen vänta 1 minut för att se om rodnad uppstår. Om ingen rodnad eller någonting annat synd, kan du höja pulsernas energi. Överskrid inte den maximala riktlinjen enligt tabell 1. Vänta minst 1 minut mellan varje testpuls Om rodnad blir synlig, sänk energin som den var innan Om du har brett ut behandlingen över hela ansiktet, vänta 10 minuter och återupprepa sedan behandlingen. Se till att du inte överlappar med än %

22 Överdriven överlappning kan orsaka klåda och blåsor som kan resultera i pigmentförändringar Behandlingen ska återupprepas efter 3-4 veckor. I genomsnitt 5-6 behandlingar är nödvändiga för att erhålla önskvärda resultat. Det är viktigt att åtminstone 1 månad efter behandlingen använda ett solskydd för att skydda huden mot UV-strålning för att förhindra någon form av hyperpigmenteringar. Notering: Det kan uppkomma en viss lindrig rodnad på det behandlade området. Rodnaden kan vara synlig i ett par timmar upp till några dagar. Applicera kylgel/ prolagene efter behandlingen. Viktigt: - Placera lampan på huden så att den får en bra kontakt så att all energi sprids ut på den behandlande arean. För att göra detta behövs ett lätt tryck med handenheten. - Gör pulsen, håll handenheten kvar på huden 2 sek så att du är säker på att all energi har absorberats upp av huden - Ta sedan enheten från huden så att det kommer i kontakt med luft och placera den sedan på nästa area som ska behandlas. Fortsätt på samma vis. Även: - Handenheten ska placeras väldigt nära eller överlappa med maximalt 20 % av det behandlade området. - Gör pulserna en efter den andra så att hela området blir behandlat. - Se till att inte överlappa mer än absolut nödvändigt. För mycket överlappning kan orsaka blåsor eller skorpor och kan resultera i en förändring av pigmenten. - Efter att ha gjort en puls håll lampan kvar på huden 1 sekund och ta sedan lampan från huden. Det är väldigt viktigt att luft kan nå lampan emellan två pulser för att förebygga överhettning av lampan. - Placera enbart handenheten på huden precis innan den gröna lampan lyser. Om du inte utför behandlingen på detta vis blir lampan överhettad och epidermis blir för varmt vilket kan resultera i oönskade reaktioner. - Det är väldigt mänskligt att placera lampan på huden direkt och sedan lämna enheten på tills den gröna lampan tänds igen. Men om du gör detta, fungerar inte kylningssystemet optimalt utan huden blir överhettad, vilket resulterar i oönskade hudreaktioner (blåsor, skorpor, förändring av pigment).

23 - Möjliga justeringar Behandling i ansiktet: Arbeta aldrig för nära ögonen. Om du ska behandla runt omkring ögonen måste kunden skydda ögonen med speciella skyddsglasögon. Terapeuten och kunden ska skydda sina ögon hela tiden med skyddsglasögon För mindre områden kan du använda de små plastbitarna och sätta på lampans huvud. När du ska sluta omedelbart Du ska sluta göra behandlingen direkt om följande blir synligt: Klar rodnad på det behandlade området Blåsor Bränna

24 Vaskulära problem ( NM) Vad är vasculära problem? Ett vasculärt problem är små blodkärl som lyser genom skinnet. En ökning av små blodkärl i ansiktet kalas telangiektasier och spiders. De består av väldigt små blodkärl i huden i ansiktet. Kärlen försvinner aldrig av sig själva. Orsaken till att spiders uppstår är egentligen inte känd. I många fall uppstår de spontant utan tidigare tecken på inflammation. Omfattande utsättning för UV-strålning i solljuset är en riskfaktor för utvecklingen av spiders. För inställningar, kontraindikationerna, priser etc se under sektionen för hudföryngring. Effekterna av ljuspulserna på små kärl har visats positiva över flera år IPL kan enbart användas för ljusa och små kärl; det har en koagulerande effekt. Det gröna ljuset från färgspektrumet absorberar som om det vore en rodnad i huden med att arbeta med oxyheoglobinet i blodet. Innan Efter

25 Testpulser Sätt handenheten på det ställe som skall behandlas genom att trycks ljusöppningen lätt mot huden. Gör 2 till 3 testpulser enligt tabell 3. Stegnivåer Hudtyp: Very Fair Hudtyp: Fair Hudtyp: Medium Hudtyp: Dark Testpuls 1 5 steg 4 steg 3 steg 2 steg Testpuls 2 6 steg 5 steg 4 steg 3 steg Testpuls 3 7 steg eller mer 6 steg eller mer 5 steg eller mer 4 steg eller mer Tabell 3 Behandlingsplan för spiders och telangiektasier Välj programmet hudföryngring på menyn Behandla bara det nödvändiga området För rätt inställning av energi ska rätt nivå sättas där rodnaden förekommer Sätt den första testpulsen på en lägra energinivå, baserad på den hudtyp som kunden i fråga har. Om det efter första testpulsen inte uppkommer någon klar rodnad eller någonting annat att notera kan du öka energin. Var säker på att du inte överskrider den maximala nivån som anges för hudtypen. När rätt energinivå är satt, kan du fortsätta behandlingen Riktlinjen för den här behandlingen är att sätta ernergin på den nivå där en lätt rodnad förekommer. Överdriven överlappning kan orsaka kliande och blåsor som kan resultera i tillfälliga pigmentförändringar. Behandlingen ska återupprepas var 3-4 vecka. I genomsnitt behövs 3-4 behandlingar för att uppnå och erhålla önskat resultat.

26 Pigmentering ( NM) Pigmenterade områden I stort sett alla har pigmenterade områden som fräknar på sina kroppar; en del människor har mer än andra och de är generellt helt och hållet ofarliga. Pigment eller melanin är ett brunt pigment som produceras av pigmentceller (melanocyter). I melancyterna finns melanin som är packat som bollar, pigmentkorn (melanosomer). Bara då, när pigmentet är i horn ** är huden synligt pigmenterat. Alla (ljusa och mörka människor) har ungefär samma antal pigmentceller; det är bara aktiviteten av dessa pigmentceller och antalet och mognaden av melanosomerna som bestämmer hudfärgen hos en person. Huden hos en mörk person innehåller en massa fler mogna melanosomer och hornceller är också mycket mer rikt fyllda med melanosomer är hos vita/ ljusa personer. Huden producerar pigment när den utsätts för sol. Syftet med pigmentceller är att skydda huden mot skadliga effekter från solen i form av UV-strålar. Människor blir inte alltid solbrända ens i solen, men ojämnt bruna eller gulaktiga fläckar kan formas som är knappt noterbara. Bentlon IPL Dual Power Flash förstör den överdrivna pigmenteringen i huden. Korta energipulser är riktade mot melaninet i de pigmenterade områdena och gör att det överdrivna pigmenteringen avlägsnas. Behandlingplan för pigmenteringar - Välj programmet hudföryngring i menyn - Behandla enbart de pigmenterade fläckarna, inte området runt omkring dem. - För den korrekta behandlingen bör du se en synlig rodnad i det behandlade området, men inte i området runt omkring. - Ställ in den första testpulsen på en lägre styrka, baserat på kundens hudtyp som angivs i tabell 3 sida Om en lätt rodnad visas på de pigmenterade fläckarna men inte i området runt omkring är enheten korrekt inställd. - Vänta åtminstone 1 minut mellan de första pulserna. - När den korrekta inställningen har funnits, kan du fortsätta behandlingen.

27 Överdriven överlappning kan orsaka sårskorpor och blåsor som kan resultera i tillfälliga pigmentförändringar. Behandlingarna bör upprepas var 3-4 vecka. I genomsnitt krävs 5-6 behandlingar för att erhålla det önskade resultatet. Testpulser Sätt handenheten på det ställe som skall behandlas genom att trycks ljusöppningen lätt mot huden. Gör 2 till 3 testpulser enligt tabell 3. Stegnivåer Hudtyp: Very Fair Hudtyp: Fair Hudtyp: Medium Hudtyp: Dark Testpuls 1 5 steg 4 steg 3 steg 2 steg Testpuls 2 6 steg 5 steg 4 steg 3 steg Testpuls 3 7 steg eller mer 6 steg eller mer 5 steg eller mer 4 steg eller mer Tabell 3 För ytterligare inställningar, kontraindikationer, priser etc. läs under stycket hudföryngring. Innan Efter

28 Acne ( NM) Indikationer Acne IPL är passande för behandling av Acne Vulgaris (aktiv acne). Effekt av IPL på acne: Värmen som huden utsätts för är väl kontrollerad och doserad, har en positiv effekt på sebumet. Det blir mer flytande. Även hornlagret blir mer elastiskt. På grund av detta finns det mindre riskerar för nya infektioner. Även det blå och det gröna ljuset i färgspektrumet har kapaciteten att förstöra p.acne bakterierna. Notering: Behandlingen är ämna för människor med en mild till lindrig form av acne vulgaris som inte kommer under ovanliga kriterier. Före Efter

29 Välj acnemenyn: Testpulser: Innan behandlingen påbörjas, bör terapeuten göra 2 testpulser enligt följande: Välj ett område på delen som ska behandlas. Se till att området, som testpulserna ska göras på ut är riktigt rent som indikerat över. Puls Energi/ Stegnivå Första pulsen 2 3 Andra pulsen 3-4 Gör först en testpuls på utvalt området som indikerat i tabellen här över: 2 till 3 steg. Flytta lampan och gör en testpuls på en annan del, som indikerat i den ovannämnda tabellen för andra pulsen: 3 till 4 steg. Vänta nu 5 minuter och titta sedan på de områdena där de två testpulserna har utförts. Den KORREKTA energin för behandlingen, är den som INTE visar någon rodnad eller andra synliga tecken: VARNING: Om ingen av energinivåerna fungerar ska ytterligare behandling INTE äga rum. Om båda inställningar är passande, fortsätta med behandlingen på inställningen för den andra pulsen. Behandling av aktiv acne: - Lägg ingen press på enheten. Placera lamphuvudet försiktigt på huden och flytta den efter varje puls. - Efter testpulserna ställ in nivåerna efter första eller andra pulsen. - Se till att du inte överlappar mer än 10-20%. - Behandla hela området.

30 - Vänta 15 minuter efter att behandlingen utförts, återupprepa behandlingen. Styrkan bör ställas in på den högsta möjliga nivån, men inte högre än när ljusarodnad, blåsor eller sårskorpor uppstår. Du bör stoppa behandlingen omgående, om följandeblir synligt: - Ljus rodnad - Blåsor - Kliande/ brännskador Behandlingarna bör upprepas två gånger en vecka över en period av åtminstone 4 veckor. Den är bäst till spridning dessa behandlingar över veckan. Detta hjälpmedel varje 3-4 dagar en behandling som varar åtminstone 4 veckor.

E-Light (Intense Pulse Light / IPL) och RF. Svensk gränssnitt Svensk kvalitet Svensk specifikation

E-Light (Intense Pulse Light / IPL) och RF. Svensk gränssnitt Svensk kvalitet Svensk specifikation E-Light (Intense Pulse Light / IPL) och RF Svensk gränssnitt Svensk kvalitet Svensk specifikation E-Light teknologin (IPL+RF) använder två energier istället för en - som betyder mer effektiva resultat

Läs mer

FOR ACNE MOT AKNE AKNEN HOITOON IMOD AKNE

FOR ACNE MOT AKNE AKNEN HOITOON IMOD AKNE MANUAL ART NO SR09A 24h HEALING PROCESS Stimulates the bodys own healing powers naturally Stimulerar kroppens egen läkningskraft på ett naturligt sätt. FOR ACNE MOT AKNE AKNEN HOITOON IMOD AKNE MANUAL

Läs mer

Multi-wave Diodlaser 3 In 1. Smärtfri Hårborttagning

Multi-wave Diodlaser 3 In 1. Smärtfri Hårborttagning Multi-wave Diodlaser 3 In 1 Smärtfri Hårborttagning Portable Vertical Teori Diodlaser är det optimala verktyget för permanent hårborttagning med tre laser våglängder på 755nm, 808nm och 1064nm. Diodlaser

Läs mer

Bilaga 1 Strålnings värdet

Bilaga 1 Strålnings värdet Kom ihåg att alltid använda UV-skyddsglasögon!! Bilaga 1 Strålnings värdet UVB styrkan på denna enhet har kontrollerats på fabriken och redogörs i Tabell A-1. Detta värde används senare i Tabell A2 eller

Läs mer

Sola lite lagom isommar!

Sola lite lagom isommar! Sola lite lagom isommar! Tips för dig som vill bli brun, men inte bränd. Att vara på stranden och känna det flödande solljuset värma ens kropp. För många av oss är det en lyckokänsla som vi bara får uppleva

Läs mer

HUDEN - Instuderingsfrågor

HUDEN - Instuderingsfrågor Huden är kroppens största organ och huden består av tre olika lager, överhuden, läderhuden och underhuden. Överhuden är den delen som vi ser och den är tjockast på fotsulorna och handflatorna. På ögonlocken

Läs mer

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla Ljus/optik Ljuskällor För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som själv sänder ut ljus t ex solen, ett stearinljus eller en glödlampa Föremål som inte själva

Läs mer

PRISLISTA 2012. Veronika Benedik Kosmetisk Tatuerare / Hudterapeut

PRISLISTA 2012. Veronika Benedik Kosmetisk Tatuerare / Hudterapeut PRISLISTA 2012 Image ansiktsbehandling express (30 min) Här ingår rengöring, peeling, mask och dagcreme en uppfräschande behandling. 320:- Image ansiktsbehandling basic (60 min) Effektiv behandling som

Läs mer

6.7 Musklerna ger dig rörelseförmåga

6.7 Musklerna ger dig rörelseförmåga 6.7 Musklerna ger dig rörelseförmåga Musklerna gör att vi kan röra oss och styra vår kropp på alla möjliga sätt. Tre olika typer av muskler; skelettmuskler, glatta muskler och hjärtmuskeln. Skelettmuskler

Läs mer

Aktinisk keratos /solkeratos. Patientinformation

Aktinisk keratos /solkeratos. Patientinformation Aktinisk keratos /solkeratos Patientinformation Vad betyder aktinisk keratos? Aktinisk betyder orsakad av solen. Keratos kommer av ordet keratin, som betyder horn. Det rör sig alltså om en förtjockning

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zoviduo 50 mg/g och 10 mg/g kräm. Aciklovir och hydrokortison

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Zoviduo 50 mg/g och 10 mg/g kräm. Aciklovir och hydrokortison BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Zoviduo 50 mg/g och 10 mg/g kräm Aciklovir och hydrokortison Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Optik. Läran om ljuset

Optik. Läran om ljuset Optik Läran om ljuset Vad är ljus? Ljus är en form av energi. Ljus är elektromagnetisk strålning. Energi kan inte försvinna eller nyskapas. Ljuskälla Föremål som skickar ut ljus. I alla ljuskällor sker

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Mometasone Teva 1mg/g kräm Mometasone Teva 1mg/g salva. mometason

Bipacksedel: Information till patienten. Mometasone Teva 1mg/g kräm Mometasone Teva 1mg/g salva. mometason Bipacksedel: Information till patienten Mometasone Teva 1mg/g kräm Mometasone Teva 1mg/g salva mometason Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

User manual SC1992 SC1991

User manual SC1992 SC1991 User manual SC1992 SC1991 5 SC1992, SC1991 SVENSKA 82 82 SVENSKA Introduktion Gratulerar till inköpet och välkommen till Philips! För att dra maximal nytta av den support som Philips erbjuder kan du

Läs mer

AKNE FÅR ALDRIG STOPPA DIG

AKNE FÅR ALDRIG STOPPA DIG AKNE FÅR ALDRIG STOPPA DIG Har du finnar eller akne? Då är du inte ensam. Oftast börjar det i puberteten vilket kan vara en känslig tid för många. Vid 15 18-års ålder brukar aknen vara som värst för att

Läs mer

Applikationer Hårborttagning, hudföryngring, rynkreducering, pigment terapi, vaskulär terapi, bröstlyft

Applikationer Hårborttagning, hudföryngring, rynkreducering, pigment terapi, vaskulär terapi, bröstlyft Teori SHR är en ny teknik för permanent hårborttagning som har en svepande framgång. Arbetsteorin är att värma dermis och att komma upp till en måltemperatur gradvis, vid den måltemperatur, skadar den

Läs mer

HÅRBORTTAGNINGSTEKNIK MED

HÅRBORTTAGNINGSTEKNIK MED SVENSKA ELECTROLISS HÅRBORTTAGNINGSTEKNIK MED HJÄLP AV ELEKTROLYS Under nästan 30 år har BaByliss varit ledande i den tekniska utvecklingen av produkter som uppfyller kvinnors önskemål för hårtborttagningssystem.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Orudis 2,5% gel ketoprofen

Bipacksedel: Information till användaren. Orudis 2,5% gel ketoprofen Bipacksedel: Information till användaren Orudis 2,5% gel ketoprofen Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Spara denna

Läs mer

LEGO Energimätare. Att komma igång

LEGO Energimätare. Att komma igång LEGO Energimätare Att komma igång Energimätaren består av två delar: LEGO Energidisplay och LEGO Energilager. Energilagret passar in i botten av energidisplayen. För att montera energilagret låter du det

Läs mer

Om Emla. Lokalbedövande kräm inför skönhetsbehandlingar.

Om Emla. Lokalbedövande kräm inför skönhetsbehandlingar. Om Emla. Lokalbedövande kräm inför skönhetsbehandlingar. FIN UTAN PIN Vill man bli fin får man lida pin, brukar det heta. När det gäller mindre kirurgiska skönhetsingrepp är det onekligen en träffande

Läs mer

rosacea Information om ett vuxet problem

rosacea Information om ett vuxet problem rosacea Information om ett vuxet problem 1 RosaceA är den medicinska termen för ett antal hudsymptom som oftast uppträder hos personer över 30 år. (ej att förväxla med akne) Cirka Symptomen på rosacea

Läs mer

SERUM8 Skincare System

SERUM8 Skincare System 4 SERUM8 Skincare System SERUM8 Skincare System är ett komplett hudvårdssystem utvecklat av den danske läkaren Nilels Bukh. Med hjälp av det här systemet kan du vårda din hud med professionella metoder

Läs mer

Apotekets råd om. Akne och rosacea

Apotekets råd om. Akne och rosacea Apotekets råd om Akne och rosacea Akne är ett samlingsnamn för förändringar i form av hudknottror, pormaskar och varblåsor och är mycket vanligt. Akne beror inte på dålig hygien eller speciell mat utan

Läs mer

INSTRUKTIONSMANUAL. Q-switched nd:yag Laser. Copyright 2013 - BeautyLight Sida 1 08-6844 2121 info@beautylight.se

INSTRUKTIONSMANUAL. Q-switched nd:yag Laser. Copyright 2013 - BeautyLight Sida 1 08-6844 2121 info@beautylight.se INSTRUKTIONSMANUAL Q-switched nd:yag Laser Copyright 2013 - BeautyLight Sida 1 08-6844 2121 info@beautylight.se Copyright 2013 - BeautyLight Sida 2 08-6844 2121 info@beautylight.se Instruktionsmanual för

Läs mer

INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA

INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA Den här broschyren är riktad till dig som ska behandlas med QUTENZA (kapsaicin). Här kan du läsa om vad QUTENZA är, hur det fungerar och hur behandlingen

Läs mer

www.clinicmedical.se

www.clinicmedical.se www.clinicmedical.se 1. Vad är Hydrapeel plus Hydrapeel plus behandling är en av de ledande inom icke laser hudföryngring. Hydrapeel plus är den enda hydradermabration förfarande som kombinerar rengöring,

Läs mer

Medicinsk historia. Har du genomgått behandling laser hud, kemisk peeling eller någon annan behandling som bygger på aktiv hudrespons?

Medicinsk historia. Har du genomgått behandling laser hud, kemisk peeling eller någon annan behandling som bygger på aktiv hudrespons? PPpppp Vänligen fyll I denna blankett. Medicinsk historia Finns det någon möjlighet att du är gravid? Ammar du? Har du fått behandling med någon annan dermal filler? Typ: Har du genomgått behandling laser

Läs mer

ANSIKTSBEHANDLINGAR. Klassisk ansiktsbehandling för män (ca 90 min) 400:- Se klassisk ansiktsbehandling exklusive brynplock.

ANSIKTSBEHANDLINGAR. Klassisk ansiktsbehandling för män (ca 90 min) 400:- Se klassisk ansiktsbehandling exklusive brynplock. PRISLISTA ELEVBEHANDLINGAR STOCKHOLM 2014 ANSIKTSBEHANDLINGAR Klassisk ansiktsbehandling (ca 90 min) 450:- Rengöring, hudanalys, peeling, ånga, porrengöring, ansiktsmassage, brynplock (ej formning), ansiktsmask

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Clobaderm 0,05 % kräm klobetasolpropionat

Bipacksedel: Information till patienten. Clobaderm 0,05 % kräm klobetasolpropionat Bipacksedel: Information till patienten Clobaderm 0,05 % kräm klobetasolpropionat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

Vad skall vi gå igenom under denna period?

Vad skall vi gå igenom under denna period? Ljus/optik Vad skall vi gå igenom under denna period? Vad är ljus? Ljuskälla? Reflektionsvinklar/brytningsvinklar? Färger? Hur fungerar en kikare? Hur fungerar en kamera/ ögat? Var använder vi ljus i vardagen

Läs mer

Bekämpa ditt munsår innan det riktigt vaknar

Bekämpa ditt munsår innan det riktigt vaknar GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S Box 5196 200 71 Malmö Tel. 020-22 66 70 08/2005 Bekämpa ditt munsår innan det riktigt vaknar från munherpes specialisten Sår i ansiktet, på läpparna och i munhålan

Läs mer

OPTIK läran om ljuset

OPTIK läran om ljuset OPTIK läran om ljuset Vad är ljus Ljuset är en form av energi Ljus är elektromagnetisk strålning som färdas med en hastighet av 300 000 km/s. Ljuset kan ta sig igenom vakuum som är ett utrymme som inte

Läs mer

SALICYLIC PEEL BEHANDLING. - Patientinformation -

SALICYLIC PEEL BEHANDLING. - Patientinformation - SALICYLIC PEEL BEHANDLING - Patientinformation - Introduktion Biophora Salicylic Peel är en ytterst effektiv Peel som är inriktad på att exfoliera de döda hudcellerna på hudens yta. Den är tillgänglig

Läs mer

Information från Hudkliniken i Östergötland

Information från Hudkliniken i Östergötland Information från Hudkliniken i Östergötland Information från Hudkliniken i Östergötland Om du önskar mer information om malignt melanom så kan du följa någon av de rekommenderade länkarna på slutet. 1.

Läs mer

stoppa dig OIL CONTROL

stoppa dig OIL CONTROL AKNE FÅR ALDRIG stoppa dig OIL CONTROL Har du finnar eller akne? Då är du inte ensam. Oftast börjar det i puberteten vilket kan vara en känslig tid för många. Vid 15-18 års ålder brukar aknen vara som

Läs mer

En ny behandlingsform inom RA

En ny behandlingsform inom RA En ny behandlingsform inom RA Du som lever med reumatoid artrit har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din RA. Din läkare

Läs mer

Malignt melanom. Nils Hamnerius överläkare Skånes universitetssjukhus Hudkliniken Malmö

Malignt melanom. Nils Hamnerius överläkare Skånes universitetssjukhus Hudkliniken Malmö Malignt melanom Nils Hamnerius överläkare Skånes universitetssjukhus Hudkliniken Malmö Är melanom farligt? 1960-talet - ca 50 % överlevde idag överlever ca 80-90 % Är melanom farligt? avgörande är att

Läs mer

Hög Intensiv Fokuserat Ultraljud

Hög Intensiv Fokuserat Ultraljud Hög Intensiv Fokuserat Ultraljud Vad är Cellthion? Cellthion HIFU Hög Intensiv Fokuserad Ultraljud är ett alternativ till traditionell kirurgisk ansiktslyftning. Den stramar och lyfter hud på både, nacke,

Läs mer

en hudvårdsserie för alla hudtyper och -tillstånd

en hudvårdsserie för alla hudtyper och -tillstånd en hudvårdsserie för alla hudtyper och -tillstånd SOLUTION BY VICTUS Solution by Victus är en hudvårdsserie för alla hudtyper och -tillstånd. Fokus har legat på att hudvårdsrutinerna ska kännas enkla och

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Skinoren 20% kräm azelainsyra

Bipacksedeln: Information till användaren. Skinoren 20% kräm azelainsyra Bipacksedeln: Information till användaren Skinoren 20% kräm azelainsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

AVFÄRGNING BLANDNING OCH VERKNINGSTID. Lätt rensning upp till 1 nivå

AVFÄRGNING BLANDNING OCH VERKNINGSTID. Lätt rensning upp till 1 nivå AVFÄRGNING En avfärgning rekommenderas när du har någon form av oönskade pigment. Tänk på att porositeten på håret kommer att påverka hur snabbt uppljusningen sker. Övervaka alltid processen och avbryt

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Skinoren 20% kräm azelainsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Spara

Läs mer

Beauty PRISLISTA HUD & LASERBEHANDLINGAR

Beauty PRISLISTA HUD & LASERBEHANDLINGAR Beauty PRISLISTA HUD & LASERBEHANDLINGAR Exuviance ansiktsbehandlingar Ansiktsbehandling Lätt En lätt uppfräschning 30 min Hudanalys, rengöring, PHA-peeling, portömning, mask samt avslutande dagkräm. Exkl

Läs mer

Tel. 018-51 22 44 Kungsängsgatan 23, 753 22 Uppsala www.careandbeauty.se

Tel. 018-51 22 44 Kungsängsgatan 23, 753 22 Uppsala www.careandbeauty.se Tel. 018-51 22 44 Kungsängsgatan 23, 753 22 Uppsala www.careandbeauty.se FACE Total face (alla hudtyper) Rengöring, facemapping, peeling, porrengöring, brynplockning, ansiktsmassage, ansiktsmask samt avslutande

Läs mer

Anatomi-Fysiologi Fundamentals of Anatomy and Physiology (8. uppl.), kap. 5 (s )

Anatomi-Fysiologi Fundamentals of Anatomy and Physiology (8. uppl.), kap. 5 (s ) Anatomi-Fysiologi Fundamentals of Anatomy and Physiology (8. uppl.), kap. 5 (s. 157-183) The Integumentary System Dick Delbro Vt-11 Introd.: Två komponenter: Huden och dess accessoriska strukturer (=bihang)

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Betnovat 0,1% salva Betnovat 0,1% kräm Betnovat 1 mg/ml kutan emulsion Betnovat 1 mg/ml kutan lösning

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Betnovat 0,1% salva Betnovat 0,1% kräm Betnovat 1 mg/ml kutan emulsion Betnovat 1 mg/ml kutan lösning BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Betnovat 0,1% salva Betnovat 0,1% kräm Betnovat 1 mg/ml kutan emulsion Betnovat 1 mg/ml kutan lösning betametason Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar

Läs mer

Så går en tatuering till

Så går en tatuering till Så går en tatuering till Besök i Doc Forests tatueringsstudio + fakta L ÄR ARHANDLEDNING TRO, HOPP & KÄRLEK 1 Studion Hur man gör en tatuering De äldsta idag kända tatueringarna sitter på Ötzi, en 5000

Läs mer

rosacea Information om ett vuxet problem

rosacea Information om ett vuxet problem rosacea Information om ett vuxet problem 1 RosaceA är den medicinska termen för ett antal hudsymptom som oftast uppträder hos personer över 30 år. (ej att förväxla med akne) Hudproblem Finnar Hudproblem

Läs mer

WUB5511 Elektrisk Värmefilt

WUB5511 Elektrisk Värmefilt WUB5511 Elektrisk Värmefilt Svensk Bruksanvisning Läs alltid först igenom bruksanvisningen och spara den för framtida hänvisningar Sid 2 VIKTIGA anvisningar! Spara för framtida bruk! VARNING: EJ avsedd

Läs mer

Man brukar dela in hårstrået i tre stycken olika delar: kutikulan, eller täckcellerna, som är det yttre hårda skiktet av hårstrået.

Man brukar dela in hårstrået i tre stycken olika delar: kutikulan, eller täckcellerna, som är det yttre hårda skiktet av hårstrået. Super Wash anatomi Hår består till största delen av ett protein som kallas a-keratin. Keratin eller hornämne, är ett svavelhaltigt protein och tillhör en grupp av fibrösa proteiner som utgör grunden i

Läs mer

Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea.

Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea. Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea. metronidazol Är du röd i ansiktet med akneliknande utslag, rodnad eller ytliga blodkärl? Det kan vara rosacea. Rosacea är en vanlig, kronisk hudsjukdom som kan uppträda

Läs mer

Prislista Elevbehandlingar 2015

Prislista Elevbehandlingar 2015 Prislista Elevbehandlingar 2015 Ansiktsbehandlingar Klassisk ansiktsbehandling (ca 90 min) 450:- Rengöring, hudanalys, peeling, ånga, porrengöring, ansiktsmassage, brynplock (ej formning), ansiktsmask

Läs mer

Huden, skellettet och musklerna

Huden, skellettet och musklerna Huden, skellettet och musklerna En sammanfattning Biologi Hembergsskolan Huden (överhuden) Huden är uppbyggd av tre lager överhud, läderhud, och underhud Överhuden (epedermis) Överhuden är ca 0,05 till

Läs mer

MabThera (rituximab) patientinformation

MabThera (rituximab) patientinformation MabThera (rituximab) patientinformation Du som lever med reumatoid artrit, RA, har antagligen redan genomgått en hel del olika behandlingsformer. Nu har din läkare ordinerat MabThera (rituximab) för din

Läs mer

Instuderingsfrågor extra allt

Instuderingsfrågor extra allt Instuderingsfrågor extra allt För dig som vill lära dig mer, alla svaren finns inte i häftet. Sök på nätet, fråga en kompis eller läs i en grundbok som du får låna på lektion. Testa dig själv 9.1 1 Vilken

Läs mer

Akne. Sanningar och myter om ungdomsfinnar

Akne. Sanningar och myter om ungdomsfinnar Akne Sanningar och myter om ungdomsfinnar Nästan alla ungdomar har upplevt problem med finnar i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Det är så vanligt att det räknas som en del av puberteten. Vad är akne?

Läs mer

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME)

Din guide till. Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME) Din guide till Eylea används för att behandla synnedsättning till följd av diabetiska makulaödem (DME) Välkommen till din Eylea-guide Häftet innehåller: Din läkare har skrivit ut Eylea eftersom du har

Läs mer

75102 Anatomiset. Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen.

75102 Anatomiset. Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen. 75102 Anatomiset Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen. Andningssystemet För att delar av kroppen ska fungera krävs det näring

Läs mer

230 215 200 185 170 ionic + - ionic titanium. pro 230 steam

230 215 200 185 170 ionic + - ionic titanium. pro 230 steam 1 8 1 9 3 2 230 215 200 185 170 ionic + - 5 4 6 7 pro 230 steam ionic titanium 2 SVENSKA Plattång i pro 230 steam BaByliss plattång i pro 230 steam är en plattång med ånga som har en mycket hög temperatur.

Läs mer

Apotekets råd om. Eksem

Apotekets råd om. Eksem Apotekets råd om Eksem Eksem är en inflammation i hudens övre lager, vilket orsakar klåda och rodnad av huden. Akut eksem känne tecknas av kliande, röd, svullen, vätskeblåsor. Bakterieinfektion kan tillstöta

Läs mer

Riskhanteringsplan för kladribin (MAVENCLAD), version 1.0 Godkänt av Fimea PATIENTGUIDE

Riskhanteringsplan för kladribin (MAVENCLAD), version 1.0 Godkänt av Fimea PATIENTGUIDE MAVENCLAD PATIENTGUIDE RISKHANTERINGS SKOLNINGSMATERIAL - FI/CLA/1117/0052 Viktig information för patienter som påbörjar behandling med MAVENCLAD Innehåll Introduktion till MAVENCLAD Hur ges behandling

Läs mer

ACTINICA LOTION FÖREBYGGER vissa former av HUDCANCER

ACTINICA LOTION FÖREBYGGER vissa former av HUDCANCER ACTINICA LOTION FÖREBYGGER vissa former av HUDCANCER Actinica Lotion skyddar huden mot UV-strålning och förebygger vissa former av hudcancer 2 Vad är hudcancer? Hudcancer är den vanligaste typen av cancer.

Läs mer

FRÅGOR & SVAR INFORAMTION OM VELCADE TILL PATIENT

FRÅGOR & SVAR INFORAMTION OM VELCADE TILL PATIENT FRÅGOR & SVAR INFORAMTION OM VELCADE TILL PATIENT SÅ FUNGERAR DIN BEHANDLING MED VELCADE VELCADE används för behandling av benmärgscancer (multipelt myelom) hos patienter som fått minst två tidigare behandlingar

Läs mer

Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea.

Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea. Rodnad och utslag? Läs mer om rosacea. metronidazol Är du röd i ansiktet med akneliknande utslag, rodnad eller ytliga blodkärl? Det kan vara rosacea. Rosacea är en vanlig, kronisk hudsjukdom som kan uppträda

Läs mer

1-årig utbildning till Hud- och spaterapeut. Djuprengörande ansiktsbehandling och apparaturlära

1-årig utbildning till Hud- och spaterapeut. Djuprengörande ansiktsbehandling och apparaturlära 1-årig utbildning till Hud- och spaterapeut Djuprengörande ansiktsbehandling och apparaturlära Djuprengörande ansiktsbehandling När du arbetar på ett spa/salong eller driver eget så kommer du troligtvis

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Differin 1 mg/g gel adapalen Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

Ansiktsbehandlingar. Ansiktskur

Ansiktsbehandlingar. Ansiktskur Ansiktsbehandlingar Ansiktskur Ansiktsbehandling med fokus på avslappning! Rengöring, peeling, ansiktsmassage, mask och vårdande produkter som anpassas efter just din hudtyp för bästa resultat. Tid: 40

Läs mer

Benefit Sports 300 996101

Benefit Sports 300 996101 Benefit Sports 300 996101 1 Säkerhetsinstruktioner Konsultera med läkare innan användning Om du känner smärta i bröst, yrsel eller andfåddhet avbryt träningen och kontakta läkare. Använd inte kläder som

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Mometasone Auden 1mg/g kräm Mometasone Auden 1mg/g salva. mometason

Bipacksedel: Information till användaren. Mometasone Auden 1mg/g kräm Mometasone Auden 1mg/g salva. mometason Bipacksedel: Information till användaren Mometasone Auden 1mg/g kräm Mometasone Auden 1mg/g salva mometason Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Spara denna

Läs mer

SKIN PERFECTOR. Den mest perfekta formen av dermabrasion & mesostimulation

SKIN PERFECTOR. Den mest perfekta formen av dermabrasion & mesostimulation SKIN PERFECTOR by JANSSEN COSMETICS Den mest perfekta formen av dermabrasion & mesostimulation Janssen Cosmetics GmbH. Pontsheide 36. 52076 Aachen. Germany. Tel +49 2408 7046 0. Fax +49 2408 7046 260.

Läs mer

Din hud andas! Camoufl age och concealer. förbättrar din hud varje dag

Din hud andas! Camoufl age och concealer. förbättrar din hud varje dag Din hud andas! Camoufl age och concealer förbättrar din hud varje dag Den första täckande cremen som låter din hud andas. Avancerad teknologi hjälper huden att förbättra sin egen läkningsprocess efter

Läs mer

UPPSALA. HÅRBORTTAGNING Med Epilia diodlaser + RF

UPPSALA. HÅRBORTTAGNING Med Epilia diodlaser + RF HÅRBORTTAGNING Med Epilia diodlaser + RF OMRÅDE: PRIS/BEHANDLING: PRIS 6 BEH:* PANNA ÖGONBRYN ÖRON KINDER ÖVERLÄPP POLISONGER KINDBEN HAKA KÄKAR KOMPLETT ANSIKTE KOMPLETT ANSIKTE INKL. HALS HALS DEKOLLETAGE

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Wartec 0,15 % kräm. podofyllotoxin

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Wartec 0,15 % kräm. podofyllotoxin BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Wartec 0,15 % kräm podofyllotoxin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna information, du kan behöva läsa den igen.

Läs mer

Hudreaktioner vid Nexavar (sorafenib) behandling. Riktlinjer för identifiering och hantering av hudrelaterade biverkningar under din behandling

Hudreaktioner vid Nexavar (sorafenib) behandling. Riktlinjer för identifiering och hantering av hudrelaterade biverkningar under din behandling Hudreaktioner vid Nexavar (sorafenib) behandling Riktlinjer för identifiering och hantering av hudrelaterade biverkningar under din behandling Så här använder du denna broschyr Cancerbehandlingar kan orsaka

Läs mer

COLORINSIDER. Utan Ammoniak - Utan doft. ODS2 teknologi (Oil delivery system) Oljebaserad. Brett färgspektra och färgsystem för alla behov

COLORINSIDER. Utan Ammoniak - Utan doft. ODS2 teknologi (Oil delivery system) Oljebaserad. Brett färgspektra och färgsystem för alla behov 31 COLORINSIDER Utan Ammoniak - Utan doft ODS2 teknologi (Oil delivery system) Oljebaserad Brett färgspektra och färgsystem för alla behov Logisk och översiktlig färgkarta Färgkodade tuber Precisionsfärg

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Emovat salva 0,05% Emovat kräm 0,05% Klobetason

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Emovat salva 0,05% Emovat kräm 0,05% Klobetason BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Emovat salva 0,05% Emovat kräm 0,05% Klobetason Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. 1* Spara denna information, du kan behöva

Läs mer

Tel. 018-51 22 44 Kungsängsgatan 23, 753 22 Uppsala www.careandbeauty.se

Tel. 018-51 22 44 Kungsängsgatan 23, 753 22 Uppsala www.careandbeauty.se Tel. 018-51 22 44 Kungsängsgatan 23, 753 22 Uppsala www.careandbeauty.se FACE Total face (alla hudtyper) Rengöring, facemapping, peeling, porrengöring, brynplockning, ansiktsmassage, ansiktsmask samt avslutande

Läs mer

Apotekets råd om. Ögonbesvär

Apotekets råd om. Ögonbesvär Apotekets råd om Ögonbesvär Om du ofta känner dig trött i ögonen och tycker att det skaver, svider och kliar kan det bero på att ögonen är för torra. Det kan bero på att du har brist på tårvätska, eller

Läs mer

Behandlingar på CitySpa!

Behandlingar på CitySpa! Behandlingar på CitySpa! ANSIKTE Klassisk ansiktsbehandling Din hudterapeut skräddarsyr behandlingen efter din hudtyp och behov. Den kan vara djuprengörande, fuktgivande, lugnande, återuppbyggande eller

Läs mer

Du är gjord för att röra på dig

Du är gjord för att röra på dig Du är gjord för att röra på dig Fysisk aktivitet och motion, vad är skillnaden? Fysisk aktivitet är ett övergripande begrepp som innefattar alla sorters rörelser som leder till att energi förbrukas. Vad

Läs mer

En del besvär i övergångsåldern kan enkelt undvikas eller lindras

En del besvär i övergångsåldern kan enkelt undvikas eller lindras En del besvär i övergångsåldern kan enkelt undvikas eller lindras Ovesterin receptfri behandling vid smärta, klåda och torrhet i underlivet orsakat av östrogenbrist PATIENTINFORMATION Behandla med Ovesterin

Läs mer

Momegalen 1 mg/g Kräm mometasonfuroat

Momegalen 1 mg/g Kräm mometasonfuroat Bipacksedeln: Information till användaren Momegalen 1 mg/g Kräm mometasonfuroat Läkemedelsverket 2013-03-14 Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

KROPPEN Kunskapskrav:

KROPPEN Kunskapskrav: Kunskapskrav: BIOLOGI: Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, t.ex. för jordbruk och fiske. Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost,

Läs mer

BRUKSANVISNING CEAPRO FRAMKALLNINGSMASKIN

BRUKSANVISNING CEAPRO FRAMKALLNINGSMASKIN BRUKSANVISNING CEAPRO FRAMKALLNINGSMASKIN På kommande sidor följer en kortfattad bruksanvisning som beskriver handhavandet av framkallningsmaskinen CEAPRO. Bruksanvisningen är till största delen en ren

Läs mer

Hudanalys med Skinplan (vid köp av produkter för minst 250 kr är konsultationen gratis) Stylage Special Lips 1 ml

Hudanalys med Skinplan (vid köp av produkter för minst 250 kr är konsultationen gratis) Stylage Special Lips 1 ml VÅRA PRISER Observera att vid samtidig bokning av flera behandlingar ger vi rabatt. Välkommen att boka en kostnadsfri konsultation så kan vi lämna ett exakt pris! KONSULTATIONER/KONTROLLER Konsultation

Läs mer

CANESTEN. Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Innehavare av godkännande för försäljning

CANESTEN. Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Innehavare av godkännande för försäljning CANESTEN Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Detta läkemedel är receptfritt. Canesten måste trots det användas med försiktighet för att uppnå det bästa

Läs mer

LINAS HUDVÅRD. Certifierad hudterapeut

LINAS HUDVÅRD. Certifierad hudterapeut LINAS HUDVÅRD Certifierad hudterapeut RESULTATBASERAD HUDVÅRD HUDVÅRDSPRODUKTER Klassisk Ansiktsbehandling En ansiktsbehandling som passar alla! I behandlingen görs en hudanalys och produkterna anpassas

Läs mer

Hälsa alla välkomna. Då startar vi.

Hälsa alla välkomna. Då startar vi. Hudvårdstimme Hudvårdstimme Hälsa alla välkomna Hej och välkomna, presentera dig själv och säg att ni idag bjuder på en örtdryck med koncentrat från kinesiskt grönt te samt örter. Den innehåller mycket

Läs mer

En ungersk forskargrupp såg möjligheterna att använda det polariserade laserljuset för en komplett biostimulerande behandling.

En ungersk forskargrupp såg möjligheterna att använda det polariserade laserljuset för en komplett biostimulerande behandling. Bioptrons forskning Den fascinerande forskningen har lett till att två olika grupper medicinska lasrar utvecklats. Högenergilasrarna omvandlar energin till värme och används inom kirurgin for att förånga

Läs mer

ANSIKTSBEHANDLINGAR. Klassisk ansiktsbehandling, rengöring, peeling, ånga, portömning, formning av bryn, massage, mask, dagcreme och foundation.

ANSIKTSBEHANDLINGAR. Klassisk ansiktsbehandling, rengöring, peeling, ånga, portömning, formning av bryn, massage, mask, dagcreme och foundation. PRISLISTA VÄLKOMMEN ANSIKTSBEHANDLINGAR Unna dig själv en stund av avkoppling & lyx. Ge själen ro i en lugn & harmonisk miljö. Välj bland Decleors underbara behandlingar. Spa Lyx 105 min 875 kr Inleds

Läs mer

Broschyr till dig som ska behandlas med Metvix (MAL) dagsljusbehandling mot aktiniska keratoser

Broschyr till dig som ska behandlas med Metvix (MAL) dagsljusbehandling mot aktiniska keratoser Broschyr till dig som ska behandlas med Metvix (MAL) dagsljusbehandling mot aktiniska keratoser Information för utdelning av behandlande sjukvårdspersonal. 2 Frågor och svar om aktiniska keratoser Vad

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Differin 1 mg/g kräm adapalen Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Siduro 2,5% gel ketoprofen Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Spara denna

Läs mer

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga

Till dig som fått VELCADE. Information till patienter och anhöriga Till dig som fått VELCADE Information till patienter och anhöriga Information om Velcade till patienter och anhöriga Din läkare har rekommenderat behandling med VELCADE (bortezomib). VELCADE är det första

Läs mer

ageloc Edition Nu Skin Galvanic Spa System II Quick Start Guide

ageloc Edition Nu Skin Galvanic Spa System II Quick Start Guide ageloc Edition Nu Skin Galvanic Spa System II Quick Start Guide SV Innan du börjar: viktig information Innan du börjar, läs igenom följande viktiga säkerhetsföreskrifter: SV 1.Kontrollera alltid din spa-apparat

Läs mer

Information om ett vuxet problem

Information om ett vuxet problem r o s a c e a Information om ett vuxet problem ROSACEA. Rosacea drabbar omkring 2 10 procent av den vuxna befolkningen. Det är en kronisk hudsjukdom som ger rodnader, knottror och inflammerade utslag i

Läs mer

Det finns ett stort utbud av hudvårdsprodukter på

Det finns ett stort utbud av hudvårdsprodukter på BEHANDLINGAR OCH PRISER 2013/2014 Det finns ett stort utbud av hudvårdsprodukter på marknaden i dag och för många blir det förvirrande. Valet av produkter styrs ofta av intryck från reklam eller genom

Läs mer