Rapport EULAR 14:e Ultraljudskursen, Barcelona

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport EULAR 14:e Ultraljudskursen, Barcelona 070610-13"

Transkript

1 Rapport EULAR 14:e Ultraljudskursen, Barcelona Spanska Reumatologföreningen stod som arrangör för EULARs 14:e ultraljudskurs, som hölls i Sitges, söder om Barcelona. Sitges är en gammal stad som i modern tid blivit konferensort, bad-och rekreationsort och det sistnämnda speciellt för homosexuella. Flyg från Kastrup till Barcelona och sedan tåg från flygplatsen med ett byte i El Prat del Llobregat, vilket tog totalt nästan 2 timmar. Promenad till hotellet tog en kvart och hotellet där även kursen hölls låg som många andra hotell längs strandpromenaden. Eftersom kursen började söndag kl fick jag åka på lördagen och kunde på söndag förmiddag gå ner till stranden och bada. Varmt i luften, uppåt 30 grader, och drygt 20 i vattnet. Hotel Calipolis är ett modernt, luftkonditionerat fyrstjärnigt hotell med bra konferenslokaler. Arrangörerna hade gjort och gjorde ett makalöst jobb inte minst i logistikhänseende. Tre parallella grupper om vardera 6x6=36 deltagare delades in efter ansökan till Basic, Intermediate eller Advanced Group. Varje grupp hade egna föreläsare, egen lokal och sex ultraljudsmaskiner med en maskinskötare från firman och en tutor till varje apparat. Samt friska försökspersoner och patienter till alla moment till alla apparaterna!! Sedan roterade grupperna under varje session till samtliga sex maskiner!

2 Jag hade sökt till intermediärkursen, vilket nog stämde bra. Upplägget var omedelbart hands on med 1½ timmes genomgång av apparatur och diverse skanningar på friska personer, sedan två korta föreläsningar och ånyo 1½ timme vid maskinen, nu med patient där man skulle använda powerdoppler. Alla fick således 15 minuter per session och tutorn undervisade hela tiden, så det var lärorikt att se även hur de andra gjorde. Sedan fortsatte det måndag, tisdag och onsdag förmiddag på samma sätt: frisk led - kort föreläsning - sjuk led och vi gick igenom knä, armbåge+handled och hand, axel, höft+fotled och fot och slutligen praktiska övningar med ultraljudsguidad injektion. Övningarna pågick med 1½ timmes lunch och två fikapauser under dagen. På onsdagen skulle jag ta tåget till flygplatsen, eftersom jag inte skulle delta i EULARkongressen som började då. På stationen var informationen mycket oklar och jag upptäckte inte att tåget jag klev på inte stannade vid El Prat... förrän det körde förbi stationen och direkt in till Barcelona Central, där jag fick ta ett nytt tåg i retur som gick direkt till flygplatsen. Två timmar och en kvart tog proceduren, innan jag var på flygplatsen. Personkontakter är viktigt även för framtiden, och jag träffade åtskilliga ultraljudsspecialister från Europa som jag känner sedan tidigare, såsom David Kane och Richard Wakefield från Storbrittannien, Walter Grassi från Italien och Wolfgang Schmidt från Tyskland. Dessa är utomordentligt goda lärare, liksom även Stefano Bianchi från Italien, Martina Backhaus från Tyskland och Carlos Acebes från Spanien. Dessutom fick jag kontakt med en amerikansk radiolog, reumatolog och ultraljudare vid namn Scott Pollock, som var gift med en svenska, vars far hade varit tandläkarkollega i Malmö med min far! Wolfgang Schmidt och Scott Pollock Kursens 108 deltagare kom från 30 olika länder, det lär ha varit en svensk till, två från Finland, 5 från Norge men inga danskar.

3 Ur föreläsningar och demonstrationer kan följande noteras: Wolfgang Schmidt talade om hur man optimalt ställer in och använder colour doppler (CD) och Power doppler (PD).!. Tillräckligt stor box, inte för mycket ljust i gråskalan. 2. PRF (pulsrepetionsfrekvensen) ska ligga på Hz, ej högre, då blir sensitiviteten på låga flöden dålig. 3. Semikvantifiering av synovit med PD: 0=0, 1= enstaka signaler (dock minst 2-3), 2= sammanflytande signaler och 3= signaler täcker mer än 50% av synovian. Filipucci gick igenom appatur inför köp, kravspecifikationer mm. Skall man titta på t ex psoriasisplack och annat i huden måste man upp i frekvens >22MHz. Man skall givetvis testa tilltänkta apparater, på det sätt vi gjorde. Man kan t ex räkna fibriller i flexus pollicis longus som ett mått! Portabla maskiner för <20000Euro kommer starkt och blir allt bättre. Walter Grassi (bilden) talade om högupplöst UL och vad man kan se. Synoviala proliferationer i fingerleder ligger i regel på <1mm och bör kunna ses. Vid evaluering av tidig RA bör man inkludera broskbedömning i fingerleder. Med lite tur kan man finna pyrofosfatkristaller som ligger mitt i brosket. Stefano Bianchi som är både reumato- och radiolog gick igenom knäskanning. Undersök i extenderat, 80 grader flekterat och maxflekterat läge. Det sistnämnda för att evaluera brosket på femurkondylerna. Vid avslitning av patellarsenan kan den vara partiell och den håller ihop i de understa lagren, vilket ej ses kliniskt men väl på UL. Vid totalruptur har man en lös patella och ett hematom som kommunicerar med leden. Korsband kan man inte se med UL, däremot kollateralligamenten och ev avslitningar av dessa. Bakercysta ligger oftast mellan gastrocnemiushuvudena, en rupturerad cysta blir lite spetsig i distala änden. Meniskslitning i den laterala kan ses med UL. Eugenio de Miguel berättade om armbågsultraljud. Vätska konstateras i olecranonfossan vid 90 graders flexion, eller longitudinellt över radiushuvudet med sträckt armbåge. Ledmöss däremot är svåra att hitta med UL, i så fall kan man spruta in lite NaCl, så syns de bättre. Den laterala epikondyliten ses som en fokalt lågekogen förändring, ibland med flammigt utseende. Nervus ulnaris ses ligga i sulcus med måtten 7,9+/-3,1 mm2, lite mindre hos kvinnor. Svullnar vid kompression. OBS att 20% ha en delning av ulnaris vid armbågen. Han avslutade med yttrandet: I don t need MRI!

4 Lucia Mayordomo hade en otacksamt placerad föreläsning sist på en lång dag, och talade om UL av händer och handleder. Lite anatomi: Senfacken dorsalt: I - pollicis longus et brevis II - ECR longus et brevis III - ext poll longus IV - ext digitorum communis V - ext digiti minimi VI - ext carpi ulnaris Om man hitta erosioner ska man kolla med PD, om den är positiv så är erosionen aktiv. Jag kunde efter denna första heldag konstatera att vårt val av apparat till kliniken var mycket gott - mycket användarvänlig och med utmärkt bild. Flera apparater här hade ytterst plottriga och ologiska knapplayouter och alla hade sämre visuell upplösning än vår Siemens G40. På tisdagen inledde Maria Antoinetta D Agostino med reliabilitetsproblematiken. Ultraljudsteknikens svaghet är fortfarande repoducerbarheten och consensus om hur och var man skall mäta och evaluera. OMERACT 2004 publ i J Rheum Ett flertal inter/intraobserver reliabilitets/reproducibilitetsstudier har gjorts. Att påvisa erosioner i MPII är det som är säkrast och mest reliabelt. Man måste konstruera nya kriterier, och det föreligger hittills 100% överenskommelse om följande: Parametrar: Hypo/hyperekogen synovial hypertrofi, effusion och dopplersignal: Normalt - 0 synovit 0 effusion 0 dopplersignal Minimal synovit - minimalt av allt +/- dopplersignal Moderat synovit - moderat av allt +/- minimal/moderat dopplersignal Severe synovit - kraftig synovit +/- effusion, +/- kraftig dopplerisgnal Följer man detta kan man uppnå 0,65-0,70 i reliabilitet och mycket bra interobserverkorrelation. Slutsats: Träna >2 år och >½timme/vecka! Esperanza Naredo belyste sedan axeln, se även OMERACT J Rheum 2005:22: Viktigt med dynamisk undersökning. Rotation inåt-utåt visar synovit och abduktion påvisar impingement. AC-led som buktar uppåt är inflammerad. Vid bicepstendinit har man >2 mm vätska runt senan i sulcus och PD diffar mellan degenerativ och inflammatorisk sjukdom. Vid inflammatorisk bursit har man PD-signal inifrån bursan. Detta ses i en del material i 100% av fallen med PMR! Kolesterolkristallbursit ses som hyperekoiska områden i bursan. Supraspinatuslesioner: tendinos - förtjockning, förlust av fibriller, fläckig förkalkn 3 stadier, i sista separation från tuberositas Vanligast är partiell ruptur av djupa delen, man ser ett hypoekoiskt oregelbundet område. Gammal ruptur ses mest som uttunnad sena Carlos Acebes som är professor i muskuloskelettalt ultraljud (!) vid Spanska Reumatologiska Föreningen berättade alltför länge om höftleden och de tips han gav måste ses på bild. Annars inte så mycket nytt där.

5 Richard Wakefield från Leeds tog sig an den svåra fotleden och fötterna. Även här behövs bilder att referera till. Han rekommenderade att använda PD på senskidor för att se inflammation tydligare. Stefan Mariacher-Gehler visade diverse benlesioner,varav förmågan att finna sternumfrakturer var mest anmärkningsvärd, däremot övriga frakturer utan dislokation är lika svåra som på slätrtg. Maria Antoinetta D Agostino återkom med undersökningar om ultraljudsledda punktioner. Bara 42% av axelsprutorna kommer rätt och 32% av de som riktas mot senskidor. Med ledning av ultraljud kan detta ökas från 32% till 97% ackuracitet. Enstaka ställen tycks dock ganska okänsliga för placering av nålen, t ex triggerfinger, plantarfasciit och nervus suprascapularis.. Tekniskt använder man inte steril gel utan en steril handske på proben och steriliserar som vanligt. Dr P Collade talade slutligen om pediatriskt ultraljud. Det hyalina brosket är hypoekoiskt med små ekon inuti. Sedan måste man tolka hur tillväxtzonen ser ut och här finns bristande kunskaper hur normalfallen ska se ut och kan variera. Det är en bok på gång med normalområden för brosktjocklek i olika åldrar. Axelledens glenoid är brosk på riktigt små barn, men på en sjuåring är de täckta av hypoekoiskt brosk. Handleden är mycket svår pga successiv förbening och innan dess ser man inte så mycket.patellarsenan och achillessenan ser märkliga ut eftersom de slutar i brosk och epifys. Ultraljudsledd punktion övades på färska kycklinglår (separerade från sin kropp och ej tillagade!) i vilka man stoppat in svarta oliver. Dessa skulle dels lokaliseras, dels hållas i fokus med ultraljudet under punktionen och dels injiceras med lite vatten, vilket man tydligt såg. Mycket lärorikt och inte helt lätt, men vi fick öva många gånger, både på längden och tvären samt olika djup. Därefter var kursen slut och en del deltagare tog sig vidare till EULAR-kongressen. Jag måste ånyo berömma arrangörerna för ett helhetskoncept som var alltigenom perfekt, i alla fall för mig. De som gick advanced course var dock lite besvikna, eftersom det var mera teori och mindre praktik än vad jag fick.

6 Tack till kliniken för beviljade medel till denna oerhört nyttiga kurs. Jag kommer att gå vidare med förnyad energi och öva upp mig att punktera leder i ultraljud, samt föra dessa kunskaper vidare. Vidare önskar jag att fler kollegor fick möjlighet att gå en eller två EULAR-kurser plus 1-2 BSR-kurser. Själv skulle jag nu vilja auskultera 1 vecka hos t ex Wolfgang Schmidt med ultraljudsundersökningar på ett stort antal patienter och leder. Lars Rydgren, UL-böl

HANDKIRURGI HANDKIRURGI HANDKIRURGI. 1/3 Trauma. 1/3 RA 1/3 Övrigt. Anna Gerber Ekblom Handkirurgiska Kliniken Södersjukhuset

HANDKIRURGI HANDKIRURGI HANDKIRURGI. 1/3 Trauma. 1/3 RA 1/3 Övrigt. Anna Gerber Ekblom Handkirurgiska Kliniken Södersjukhuset HANDKIRURGI Anna Gerber Ekblom Handkirurgiska Kliniken Södersjukhuset HANDKIRURGI Nerver Senor Blodkärl Skelett Skuldran (hela kroppen) Armbågen Underarm - Handled Handled Hand HANDKIRURGI 1/3 Trauma 1/3

Läs mer

Svenska RUL. Reumatologiskt Ultra Ljud. Innehåll. körkort 2 förkortningar 4 att komma igång 6 hand 12 armbåge 29 Axel 34 höft, knä 46 fot 58

Svenska RUL. Reumatologiskt Ultra Ljud. Innehåll. körkort 2 förkortningar 4 att komma igång 6 hand 12 armbåge 29 Axel 34 höft, knä 46 fot 58 Svenska RUL Reumatologiskt Ultra Ljud FHL FDL TP Michael Ziegelasch Hamed Rezaei Erik af Klint Stefan Engstrand MM Innehåll körkort 2 förkortningar 4 att komma igång 6 hand 12 armbåge 29 Axel 34 höft,

Läs mer

PRAKTISK INFO. Yoga kan lära dig bli mer medveten om nuet, ge dig mer glädje samt inre lugn och frid.

PRAKTISK INFO. Yoga kan lära dig bli mer medveten om nuet, ge dig mer glädje samt inre lugn och frid. PRAKTISK INFO Plats bokas i Tidsbokare på hemsidan Kösystem finns, avboka plats senast en timma innan klass vid förhinder. Kom i tid, om du ej meddelat att du är sen släpps din plats till ev. drop-in-elev

Läs mer

Lars Öhberg, MD, PhD Norrlands Universitetssjukhus, Umeå

Lars Öhberg, MD, PhD Norrlands Universitetssjukhus, Umeå Lars Öhberg, MD, PhD Norrlands Universitetssjukhus, Umeå Axelleder Senor Muskulatur Bursor Mjukdelstumörer Icke mineraliserade barnskelettet Punktionshjälp Trauma Preoperativt Ej ungdomar - sällsynt med

Läs mer

UL-protokoll för STOP Leg Clots

UL-protokoll för STOP Leg Clots UL-protokoll för STOP Leg Clots Ultraljud, helben Ultraljud - apparat Använd en maskin utrustad med linjära prober med frekvens mellan 4 och 6 MHz. För större patienter kan eventuellt en kurverad 4 MHz

Läs mer

MEBA. Medicinsk kontroll vid Ergonomiskt Belastande Arbete. Bruksanvisning

MEBA. Medicinsk kontroll vid Ergonomiskt Belastande Arbete. Bruksanvisning MEBA Medicinsk kontroll vid Ergonomiskt Belastande Arbete Bruksanvisning Kontaktpersoner vid Arbets- och miljömedicinska kliniker: AMM Lund: Jenny Gremark Simonsen 046 173185, Jenny.Gremark-Simonsen@skane.se

Läs mer

Distorsion knä och fotled

Distorsion knä och fotled Distorsion knä och fotled Distorsion = glider delvis ur led och återtar sedan normalläge Luxation = hoppar helt ur led Enkla luxationer -utan samtidig fraktur Komplexa luxationer -med samtidig fraktur

Läs mer

Cuff-skador Impingement. Rolf Norlin

Cuff-skador Impingement. Rolf Norlin Cuff-skador Impingement Rolf Norlin Vad är impingement? Drive something in or at Smärta vid abduktion och inåtrotation? Primär r bursit? Primär sendegeneration med sekundär r bursit? Annat?? Vä axel Lateral

Läs mer

BEDÖMNING AV MOTORISK KAPACITET HOS STROKEPATIENTER ENLIGT B LINDMARK

BEDÖMNING AV MOTORISK KAPACITET HOS STROKEPATIENTER ENLIGT B LINDMARK Protokoll för BEDÖMNING AV MOTORISK KAPACITET HOS STROKEPATIENTER ENLIGT B LINDMARK Namn:... Föd. datum... Diagnos:... Paretisk sida:... Dominant sida:... Ink. datum:... IP = Icke paretisk sida; P = paretisk

Läs mer

Dominerande neurologiskt symtom:

Dominerande neurologiskt symtom: Nationellt uppföljningsprogram för CPUP Version 10; 14 02 30 Personnummer Efternamn Förnamn Tillhörande region Distrikt/team Dominerande neurologiskt symtom: Spasticitet Dyskinesi Ataktisk Ej klassificerbar/blandform

Läs mer

ABVS I BRÖSTDIAGNOSTIK

ABVS I BRÖSTDIAGNOSTIK ABVS ultraljud Automated Breast Volume Scanner ABVS I BRÖSTDIAGNOSTIK Irena Kostolny MD,PhD Fredrik Gross MD Västerviks sjukhus Röntgenavdelning Mammografi Sverige ABVS I BRÖSTDIAGNOSTIK Mammografi Västervik-Oskarshamn

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Bihålor/Skallbas/Ansikte/Halsens mjukdelar. Käkleder - RA. Käkleder - Standard/Odontologi. Halsrygg - RA. Sternoclavicularled - RA

Bihålor/Skallbas/Ansikte/Halsens mjukdelar. Käkleder - RA. Käkleder - Standard/Odontologi. Halsrygg - RA. Sternoclavicularled - RA 1 Bihålor/Skallbas/Ansikte/Halsens mjukdelar Käkleder - RA Käkleder - Standard/Odontologi Halsrygg - RA Sternoclavicularled - RA Bröstkorg Tumör/Förändring el - Glenohumeral Anteversion el - Standard el

Läs mer

Totalt kurs i lv 1: aktiviteter du har under 0 0 0 0 4,5 0. 10 Timmar: 1h = 1 Halvtimme = 0,5 Kvart: 0,25

Totalt kurs i lv 1: aktiviteter du har under 0 0 0 0 4,5 0. 10 Timmar: 1h = 1 Halvtimme = 0,5 Kvart: 0,25 Tidrapportering Läsvecka 1 Skriv in antal timmar du gjort Måndag Tisdag ett moment Onsdag här Torsdag Fredag Lördag Söndag Timmar Vad/Hur Timmar Vad/Hur Timmar Vad/Hur Timmar Vad/Hur Timmar Vad/Hur Timmar

Läs mer

Idrottsskador? jag arbetar på ortopedkliniken, sektionen för artroskopi och idrottsortopedi, Karolinska sjukhuset som biträdande överläkare

Idrottsskador? jag arbetar på ortopedkliniken, sektionen för artroskopi och idrottsortopedi, Karolinska sjukhuset som biträdande överläkare Hej, jag heter Göran Ohlén och tänkte starta nu om det går bra.. jag arbetar på ortopedkliniken, sektionen för artroskopi och idrottsortopedi, Karolinska sjukhuset som biträdande överläkare Göran Ohlén

Läs mer

Ultraljud och magnetisk resonanstomografi inom reumatologin

Ultraljud och magnetisk resonanstomografi inom reumatologin Ultraljud och magnetisk resonanstomografi inom reumatologin Leena Laasonen Både ultraljud och resonanstomografi har snabbt fått en viktig funktion inom reumatologisk diagnostik. Ultraljud är en mycket

Läs mer

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag.

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Tid att lägga ner: Max 1 timme per dag Om programmet: Jag

Läs mer

Totalt kurs i lv 1: aktiviteter du har under 0 0 0 0 4,5 0. 10 Timmar: 1h = 1 Halvtimme = 0,5 Kvart: 0,25

Totalt kurs i lv 1: aktiviteter du har under 0 0 0 0 4,5 0. 10 Timmar: 1h = 1 Halvtimme = 0,5 Kvart: 0,25 Läsvecka 1 Skriv in antal timmar du gjort Måndag Tisdag ett moment Onsdag här Torsdag Fredag Lördag 2 F/E 2 F/E 1,5 ES/G Här kan du se hur många timmar du lagt ner på kursen Skriv in vilken typ Kl 18-2

Läs mer

Tendinos ( Överbelastning av senor resulterar inte i en inflammatorisk reaktion i själva senan ) Överbelastningsskador. Överbelastningsskador

Tendinos ( Överbelastning av senor resulterar inte i en inflammatorisk reaktion i själva senan ) Överbelastningsskador. Överbelastningsskador Överbelastningsskador Tendinopatier Överbelastningsskador - uppstår pga av. Yttre faktorer För tunga belastningar För många upprepningar För hastiga rörelser För snabb stegring av träning För hög intensitet

Läs mer

Resa Island 22-26 augusti 2012

Resa Island 22-26 augusti 2012 Resa Island 22-26 augusti 2012 Här kommer ett kortfattat program om vår Islands resa. Detta är en kursresa där vi lyckats att få Islands mest eftertraktade föreläsare Bjarni Pjetursson att hålla en exklusive

Läs mer

Instabilitet utan impingement. Instabilitet med sekundär impingement. Sjukhistoria. Axelskador. Capio Artro Clinic Stockholm

Instabilitet utan impingement. Instabilitet med sekundär impingement. Sjukhistoria. Axelskador. Capio Artro Clinic Stockholm Idrottsmedicin Steg 1 Axelskador Björn Engström, M.D., Ph.D. Karolinska Institutet! 4500 operative procedures! Mostly arthroscopic! 40 000 out-patient visits! 13 orthopaedic surgeons! National team, Olympic

Läs mer

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar

Arbetsdokument Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar Arbetsdokument Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar Detta arbetsdokument är resultatet av en litteratursökning utifrån ett tillstånds- och åtgärdspar. Dokumentet har använts som underlag

Läs mer

Ledstatus. Patienten stående

Ledstatus. Patienten stående Introduktion till ledstatus Reumatologkliniken Danderyds sjukhus AB Screening-anamnes för problem i rörelseorganen 1. Känner du någon smärta eller stelhet i nacke, rygg, armar eller ben? 2. Kan du gå upp-

Läs mer

Utbildningsdagar 2013. erfarenhet forskning

Utbildningsdagar 2013. erfarenhet forskning Utbildningsdagar 2013 erfarenhet forskning Dag 1 klinisk diagnostik av axeloch skulderbesvär Innehåll; Hur diagnosticerar vi och handhar sen- och muskelskador? Skuldrans (o-) normala rörelsemönster, finns

Läs mer

Mitt USA I augusti 2013 flyttade jag till North Carolina, USA. Mitt enda mål var att bli en bättre simmerska, men det jag inte visste då var att mycket mer än min simning skulle utvecklas. Jag är född

Läs mer

Rotatorcuffsutur. Anatomi 2015-08-20/JF

Rotatorcuffsutur. Anatomi 2015-08-20/JF Rotatorcuffsutur Anatomi Rotatorcuffen består av ff a fyra st muskler som omger axelleden. Dessa fäster in som senor runt överarmens ledhuvud. Dessa muskler/senor har som funktion att dels att hålla överarmens

Läs mer

Injektions och infiltrations teknik i skuldran

Injektions och infiltrations teknik i skuldran Injektions och infiltrations teknik i skuldran Litteratur: L. Ombregt. P Bisshop, H.J. ter Veer, T. Van de Velde. A System of Orthopaedic Medicine 1 INNEHÅLL Artriter i humero-scapularleden 3 Intra-articulär

Läs mer

2014-01-13 MEBA. Medicinsk kontroll vid Ergonomiskt Belastande Arbete. Namn: Personnummer: Datum: Undersökare:

2014-01-13 MEBA. Medicinsk kontroll vid Ergonomiskt Belastande Arbete. Namn: Personnummer: Datum: Undersökare: 2014-01-13 MEBA Medicinsk kontroll vid Ergonomiskt Belastande Arbete Namn: Personnummer: Datum: Undersökare: 1 MEBA är uppdelad i två delar, nacke och axlar samt armbåge och handleder/händer. Vardera del

Läs mer

HAND och HANDLED. Handens anatomi. Underarmens anatomi

HAND och HANDLED. Handens anatomi. Underarmens anatomi HAND och HANDLED 2013.11.13 / Thomas Strand Handens anatomi Digitus (Digitorium I-V) Phalanger (Tumme; distal, proximal) ( Dig II-V; distal, mellan, proximal) Metacarpalben (I-V) Carpalben Trapetzium,Trapetzoideum,

Läs mer

Skuldran. Sjukdomar och skador. SUS 2014-03-28 Ortopediska kliniken. Petra Petersson / Christian Olsson

Skuldran. Sjukdomar och skador. SUS 2014-03-28 Ortopediska kliniken. Petra Petersson / Christian Olsson Skuldran Sjukdomar och skador SUS 2014-03-28 Ortopediska kliniken Petra Petersson / Christian Olsson Skuldran Humerus, klavikel, scapula Klavikeln enda skelett förankringen till axiala skelettet Lös struktur

Läs mer

Instabilitet utan impingement

Instabilitet utan impingement Idrottsmedicin Steg 1 Axelskador Björn Engström, M.D., Ph.D. Karolinska Institutet Sjukhistoria! Trauma?! Gammal skada? Skadat andra axeln?! General ledlaxitet?! Smärta? Instabilitet? Rörelseomfång?! Problem

Läs mer

Ortopedstation 1. Patienten söker för smärta i höger handled efter att ha halkat och tagit emot sig med höger hand. Undersök patienten!

Ortopedstation 1. Patienten söker för smärta i höger handled efter att ha halkat och tagit emot sig med höger hand. Undersök patienten! Ortopedstation 1 Patienten söker för smärta i höger handled efter att ha halkat och tagit emot sig med höger hand. Undersök patienten! Bedöm röntgenbilderna! Instruktion till stationsansvarig, ortopedi

Läs mer

Ortopedi axelbesvär Presentation av vårdprogrammet ländryggsmärta

Ortopedi axelbesvär Presentation av vårdprogrammet ländryggsmärta Ortopedi axelbesvär Presentation av vårdprogrammet ländryggsmärta Föreläsare Anders Nordqvist (docent/ortopedkirurg SUS) Helena Machalek AKO Ortopedi (Sundets läkargrupp) Program 12/12 13.30-14.00 14.00-14.45

Läs mer

INDIKATIONER FÖR ANVÄNDNING:

INDIKATIONER FÖR ANVÄNDNING: OMNIFLOW II KÄRLPROTES - 1 - STERIL ENDAST FÖR ENGÅNGSBRUK... 1 Beskrivning:... 1 Indikationer för användning:... 1 Lagring:... 1 Varning:... 1 Teknisk information/försiktighet:... 2 Kontraindikationer:...

Läs mer

2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete

2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete 2007-08-27 Skogen i skolan -ett centrum för samarbete Tema Resa i Kina med Kultur, teknik och shopping 28 oktober - 4 november 2007 Inbjudan Tema Resa Kina Kultur, teknik och shopping Alla pratar om Kina

Läs mer

Omtentamen i: Anatomi/Fysiologi med inriktning mot sjukgymnastik A:2 Delmoment: Funktionell anatomi och biomekanik 6 hp Kurs: M0032H

Omtentamen i: Anatomi/Fysiologi med inriktning mot sjukgymnastik A:2 Delmoment: Funktionell anatomi och biomekanik 6 hp Kurs: M0032H Luleå tekniska universitet Institutionen för hälsovetenskap Avd för medicinsk vetenskap Ht 2011 Omtentamen i: Anatomi/Fysiologi med inriktning mot sjukgymnastik A:2 Delmoment: Funktionell anatomi och biomekanik

Läs mer

Manual för bedömning, verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå i sjukgymnastprogrammet

Manual för bedömning, verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå i sjukgymnastprogrammet Manual för bedömning, verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå i sjukgymnastprogrammet Bedömningsformuläret AssCe för verksamhetsförlagd utbildning på grundnivå i sjukgymnastprogrammet är omarbetat efter

Läs mer

Britt Nilsson van den Berg Studienr:6065 Modul 11

Britt Nilsson van den Berg Studienr:6065 Modul 11 Britt Nilsson van den Berg Studienr:6065 Modul 11 SPANIEN 2012 OM SANTA ELENA CLINIC Santa Elena Clinic är uppriktad 1970. Sjukhuset ligger i Los Alamos, mellan Malaga och Torremolinos. Sedan dess har

Läs mer

Knäundersökning. 1.Inspektion

Knäundersökning. 1.Inspektion Akuta knäskador David Roberts, Idrottssektionen, Ortopediska kliniken, SUS Malmö Knäundersökning 1. Inspektion 2. ROM, aktivt/passivt 3. Palpation 4. Menisktester Steinman Mc Murray 5. Stabilitetstester

Läs mer

Behandlingsdagbok. Startdatum: År: Deltagare ID: Förnamn: Efternamn: Patient ID nummer: Kontakt, läkare: Kontakt, vårdpersonal: Avdelning / Klinik:

Behandlingsdagbok. Startdatum: År: Deltagare ID: Förnamn: Efternamn: Patient ID nummer: Kontakt, läkare: Kontakt, vårdpersonal: Avdelning / Klinik: Behandlingsdagbok Startdatum: År: Deltagare ID: Förnamn: Efternamn: Patient ID nummer: Kontakt, läkare: Kontakt, vårdpersonal: Avdelning / Klinik: Adress: Telefon - och dagar / tid för kontakt: INNEÅLL

Läs mer

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Ordlista Fjälkinge 35:60 m.fl, fornlämning 18 och 19 Vikingatida gravfält Artrit Inflammation i en led. En form av artrit är reumatoid artrit, ledgångsreumatism. Sjukdomen

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas i södra Portugal Landskapsmåleri i akvarell Kurserna utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet

Läs mer

Radialtunnelsyndrom. Charlotte Lewis Seminarium 23/11

Radialtunnelsyndrom. Charlotte Lewis Seminarium 23/11 Radialtunnelsyndrom Charlotte Lewis Seminarium 23/11 Upplägg Bakgrund och definition Symptom Klinik Forskning Behandling Patientfall Bakgrund Beskrevs för första gången 1954 av Michelle och Krueger, radial

Läs mer

Reumatologiska kliniken. Karolinska Universitetssjukhuset. Diagnostiskt prov 2013. MEQ- fråga 1 Eva. Maximal poäng 19

Reumatologiska kliniken. Karolinska Universitetssjukhuset. Diagnostiskt prov 2013. MEQ- fråga 1 Eva. Maximal poäng 19 Reumatologiska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset Diagnostiskt prov 2013 MEQ- fråga 1 Eva Maximal poäng 19 Till nybesök på reumatologmottagningen kommer en 58- årig kvinna på remiss från vårdcentralen

Läs mer

Smärttillstånd i axeln. Kliniska symtom Impingement. Klinisk undersökning Impingement

Smärttillstånd i axeln. Kliniska symtom Impingement. Klinisk undersökning Impingement Smärttillstånd i axeln / subacromiellt smärttillstånd Axelinstabilitet Uni- kontra multidirektionell Kliniska symtom Rörelsesmärta painful arc Ofta postfunktionell smärta och värk Uttalad nattligvärk ska

Läs mer

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Positiva synpunkter Bra upplägg. Lite teori blandat med övningar i lagom storlek. Verksamhetsnära och realistiskt. Många tankeställare

Läs mer

Tyreoideacancer. Regional medicinsk riktlinje

Tyreoideacancer. Regional medicinsk riktlinje Tyreoideacancer Regional medicinsk riktlinje Denna presentation behandlar cancer i tyreoidea! För översikt rörande utredning av struma eller knöl i tyreoidea hänvisas till: www.internetmedicin.se: Tyreoidea-palpabel

Läs mer

Var gör man målen i power play i svensk elithockey?

Var gör man målen i power play i svensk elithockey? Svenska ishockeyförbundet Elittränarutbildning 2007-02-05 Var gör man målen i power play i svensk elithockey? Fredrik Andersson Handledare: Harald Lückner Innehållsförteckning 1. Inledning sid. 1 2. Bakgrund

Läs mer

Dominerande neurologiskt symtom:

Dominerande neurologiskt symtom: Nationellt uppföljningsprogram för CPUP Version 11; 2017 Personnummer Efternamn Förnamn Tillhörande region Distrikt/team Dominerande neurologiskt symtom: Spasticitet Dyskinesi Ataktisk Ej klassificerbar/blandform

Läs mer

Kurs i konsultationsteknik på Kalymnos i Grekland, maj 2010.

Kurs i konsultationsteknik på Kalymnos i Grekland, maj 2010. Kurs i konsultationsteknik på Kalymnos i Grekland, maj 2010. Den 22 maj åkte jag med 36 andra förväntansfulla kolleger till ön Kalymnos i Grekland för att delta i kursen Konsultationsteknik. Vi träffades

Läs mer

Försäsongs träning för U15 /U16

Försäsongs träning för U15 /U16 Försäsongs träning för U15 /U16 Del 1 Övningar PUSH UPS (armhävningar) Bröst, triceps och axel muskelträning Bröstkorgen ända ner i marken, upp med sträckta armar. De första passen kan man för att det

Läs mer

flexorsenskada vanligen kombinerad med skada på nerv eller andra senor. Samtliga senor, inklusive handledens flexorsenor, skall därför testas och n

flexorsenskada vanligen kombinerad med skada på nerv eller andra senor. Samtliga senor, inklusive handledens flexorsenor, skall därför testas och n Böjsenskador av Peter Axelsson, Sahlgrenska, Göteborg saxat ur Läkartidningen Flexorsenskadorna, särskilt inom senskideregionen, har alltid tillhört handkirurgins största utmaningar. Mekanisk skada inom

Läs mer

Centrumbildning Axel armbågsprotes

Centrumbildning Axel armbågsprotes Centrumbildning Axel armbågsprotes Funktionell anatomi armbåge Ingrid Hultenheim Klintberg Med dr, Specialistfysioterapeut Armbågens leder 1. Humero-ulnara leden gångjärnsled, mkt stabil i max extension

Läs mer

PROLONGED EXPOSURE. CEFALÚ på SICILIEN

PROLONGED EXPOSURE. CEFALÚ på SICILIEN Wise Mind AB Fyra dagars kurs i PROLONGED EXPOSURE CEFALÚ på SICILIEN 25-29 juni 2015 Cefalù är en italiensk medeltidsstad på Siciliens norra kust, sju mil från Palermo. Strandpromenaden och den långa

Läs mer

RHODOS 17 24 april 2011. Från infektion till succé. Från infektion till succé KURS MED CDI DENTAL.

RHODOS 17 24 april 2011. Från infektion till succé. Från infektion till succé KURS MED CDI DENTAL. Från infektion till succé KURS MED CDI DENTAL. RHODOS 17 24 april 2011. Från infektion till succé Infektioner runt implantat har visat sig vara vanliga komplikationer efter implantatbehandling. Oftast

Läs mer

VG Golf Academy Newsletter

VG Golf Academy Newsletter VG Golf Academy Newsletter Tiden går snabbt, juli månad är snart här, det börjar bli varmt och banorna är i kanonskick, vad mera kan man önska sig. Om ni vill förkovra er i lektioner eller gå någon av

Läs mer

LKG005 - Akut omhändertagande internmedicinska patienter.. SöS

LKG005 - Akut omhändertagande internmedicinska patienter.. SöS LKG005 - Akut omhändertagande internmedicinska patienter.. SöS Antal erhållna enkätsvar: 21 Om kursen ges på flera sjukhus, ange på vilket/vilka sjukhus du gått kursen: (1) Karolinska universitetssjukhuset,

Läs mer

PATIENTINFORMATION BOTOX vid behandling av spasticitet i hand, handled eller fotled efter stroke.

PATIENTINFORMATION BOTOX vid behandling av spasticitet i hand, handled eller fotled efter stroke. PATIENTINFORMATION BOTOX vid behandling av spasticitet i hand, handled eller fotled efter stroke. BOTOX-behandling som stöd till sjukgymnastik Din läkare har bedömt att sjukgymnastik och/eller arbetsterapi

Läs mer

Knät -funktion och gånganalys Anki Gunnarsson Holzhausen Leg sjukgymnast Sjukgymnastikenheten Sahlgrenska universitetssjukhuset Mölndal

Knät -funktion och gånganalys Anki Gunnarsson Holzhausen Leg sjukgymnast Sjukgymnastikenheten Sahlgrenska universitetssjukhuset Mölndal Knät -funktion och gånganalys Anki Gunnarsson Holzhausen Leg sjukgymnast Sjukgymnastikenheten Sahlgrenska universitetssjukhuset Mölndal Tibio-femorala leden Patello-femorala leden Quadriceps senan och

Läs mer

R EKRY TER INGSGRUPPEN AKTIV R EHABILITER ING

R EKRY TER INGSGRUPPEN AKTIV R EHABILITER ING Träna med gummiband 1 RG 2005 Axelproblem hos rullstolsbrukare är vanligt. Bästa botemedlet är förebyggande styrketräning. Men vad gör man när man har långt till ett gym eller när motivationen tryter?

Läs mer

Vi gick även igenom våra fina resultat iförhållande till Academedia och Pysslingen förskolor.

Vi gick även igenom våra fina resultat iförhållande till Academedia och Pysslingen förskolor. Hej och tack för ett trevligt föräldramöte! Jätteroligt att det var så många som kunde närvara vid detta möte. För er som hade förhinder tänkte jag sammanfatta lite vad vi gick igenom och vad vi kom fram

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007

Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007 Sammanställning av Utvärdering HÄLSODAG samtliga elever Barn- & fritidsprogrammet Onsdag den 17/10 2007 1. Fanns det något bra med Hälsodagen? Det var roligt Frukost och priser Ja absolut! Jag tycker att

Läs mer

Efter en god natts sömn så packade vi ihop och drog oss ner mot Färjan i Rödby. Vi åkte rätt tidigt på Torsdag morgon, käkade frukost på båten för vi

Efter en god natts sömn så packade vi ihop och drog oss ner mot Färjan i Rödby. Vi åkte rätt tidigt på Torsdag morgon, käkade frukost på båten för vi MOTOGP 2015 Tänkte berätta om en till resa på 11 dagar som jag och 3 vänner gjorde sommaren 2015. Syftet med resan var at åka till Assen, Holland och kolla på Moto gp. Jag började min resa tisdag morgon

Läs mer

Mphi Vet-Användarhandbok

Mphi Vet-Användarhandbok Mphi Vet-Användarhandbok Tenosynovit i tåns abductor longus-muskel Ett nyligen beskrivet ortopediskt tillstånd på hundar orsakat av en kronisk inflammation i tåns m.abductor longus synovialhinnan. Den

Läs mer

Norrköping 23-24 augusti 2011

Norrköping 23-24 augusti 2011 Inbjudan till lärare i samhällsvetenskapliga ämnen Norrköping 23-24 augusti 2011 Välkommen till Skogsindustriernas fortbildning för gymnasielärare i samhällvetenskapliga ämnen Skogsindustrierna och Holmen

Läs mer

OTTSJÖ fjällflygläger 2003 av Lennart Jonsson

OTTSJÖ fjällflygläger 2003 av Lennart Jonsson OTTSJÖ fjällflygläger 2003 av Lennart Jonsson 5/3 Onsdag. Startar resan genom att plocka upp ASK 21:an på Vängsö Klockan 13:00. 18:30 kommer jag till vandrarhemmet vid Iggesund där jag övernattar. 6/3

Läs mer

SFOR-kurs Aspenäs herrgård 6 8 april 2011. Lars Öhberg, MD, PhD Norrlands Universitetssjukhus, Umeå

SFOR-kurs Aspenäs herrgård 6 8 april 2011. Lars Öhberg, MD, PhD Norrlands Universitetssjukhus, Umeå SFOR-kurs Aspenäs herrgård 6 8 april 2011 Lars Öhberg, MD, PhD Norrlands Universitetssjukhus, Umeå Ljud definieras som tryckvariationer i luft, vatten eller annat medium. Det mänskliga örat uppfattar

Läs mer

Beskrivning till blankett Funktionsanalys sittande

Beskrivning till blankett Funktionsanalys sittande Sida 1 av 6 Beskrivning till blankett Funktionsanalys sittande Passiv ledrörlighet Utgångsställning i ryggliggande position. Jämna upp mätvärdena till fem/tiotal. Höftflexion Utgångsställning: Patient

Läs mer

Foten något om fotens anatomi och funktion Ola Wahlström Ortopedi

Foten något om fotens anatomi och funktion Ola Wahlström Ortopedi Foten något om fotens anatomi och funktion Ola Wahlström Ortopedi Foten introduktion Fall 1 a Kvinna, 24 år, fotboll trampar snett Laterala fotranden Supination Ligamentum fibulo-talare anterior Ligament

Läs mer

Deltagare (Akutsjukvård. Från nödnumret till akutmottagningen. (3hp)) Besvarad av: 11(16) (68%)

Deltagare (Akutsjukvård. Från nödnumret till akutmottagningen. (3hp)) Besvarad av: 11(16) (68%) Enkätresultat Enkät: SVK-specifika frågor Status: öppen Datum: 2015-07-01 13:49:42 Grupp: Deltagare (Akutsjukvård. Från nödnumret till akutmottagningen. (3hp)) Besvarad av: 11(16) (68%) 1) SVK: Tema-nära

Läs mer

Akut Hälseneruptur Bakgrund: Symtom: Skademekanism

Akut Hälseneruptur Bakgrund: Symtom: Skademekanism Akut Hälseneruptur Bakgrund: Akut hälseneruptur drabbar 90 % män, vanligen i medelåldern. 90 % uppkommer i samband med idrottsutövning, som racket sport och lagidrotter med boll. En annan grupp är över

Läs mer

Loggbok. Måndag 28/1. Tisdag 5/2

Loggbok. Måndag 28/1. Tisdag 5/2 Loggbok Måndag 28/1 Vi hade först tänkt göra ett arbete om tandhygienistens arbetsförhållanden, vi hade då tänkt oss att i en klinisk undersökning för att se hur olika tandhygienister arbetar. Men på Lena

Läs mer

SCK Ortopedi. Sarkom Centrum Karolinska

SCK Ortopedi. Sarkom Centrum Karolinska SCK Ortopedi Sarkom Centrum Karolinska Uppdrag Diagnostisera och behandla mesenkymala tumörer i rörelseapparaten thoraxväggen även barnen! ffa. maligna mesenkymala tumörer = sarkom SCK Ortopedi organisation

Läs mer

33 Rörelseapparaten. Diabeteshanden. Tendovaginitis stenosans, triggerfinger. 2015-12- 16 diabeteshandboken.se

33 Rörelseapparaten. Diabeteshanden. Tendovaginitis stenosans, triggerfinger. 2015-12- 16 diabeteshandboken.se 33 Rörelseapparaten Vid diabetes har man en större benägenhet än andra att få problem med smärta och stelhet i händer, axlar och höfter. Det finns ett samband mellan ålder, lång diabetesduration samt grad

Läs mer

Lena Gordon Murkes Barnröntgen ALB

Lena Gordon Murkes Barnröntgen ALB Lena Gordon Murkes Barnröntgen ALB Hur gör man? Hur ska man tänka? Akuta frågeställningar exempelvis infektion eller trauma Utredning skalle, thorax buk och skelett Kartläggning av anomali, skada angiografier

Läs mer

FOTKIRURGI Den onda foten

FOTKIRURGI Den onda foten FOTKIRURGI Den onda foten Jonas Weidow Foten är komplex Anatomi 2 längsgående pelare/ brovalv Metatarsale 1-3 Metatarsale 4-5 Anatomi Skelettets byggstenar: statiskt? Senor: dynamisk funktion Skapar

Läs mer

Uppsala kommun Månad

Uppsala kommun Månad 1 Arkets namn R-C- Län C-län Kommun kommun Månad 1 218 län Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 8 7 6 5 4 3 2 1 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 År 217 År 218 Region

Läs mer

Hjärnan beteende kultur och hälsa Kursresa till Kina 27 augusti - 5 september 2012 Kursprogram sjukvårdspersonal

Hjärnan beteende kultur och hälsa Kursresa till Kina 27 augusti - 5 september 2012 Kursprogram sjukvårdspersonal Hjärnan beteende kultur och hälsa Kursresa till Kina 27 augusti - 5 september 2012 Kursprogram sjukvårdspersonal KursSKinaLakare12 1(6) Hjärnan beteende kultur och hälsa 27 augusti - 5 september Kursgivare:

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Kombinerad sol- o jaktprovsresa till Costa Blanca, Spanien 050508-09

Kombinerad sol- o jaktprovsresa till Costa Blanca, Spanien 050508-09 Kombinerad sol- o jaktprovsresa till Costa Blanca, Spanien 050508-09 Våren 2004 fick jag per e-mail Spaniens jaktprovsprogram för stående fågelhundar. Till min förtjusning fick jag se att det arrrangerades

Läs mer

Tentamen i ortopedi för sjukgymnaster 2008-12-11

Tentamen i ortopedi för sjukgymnaster 2008-12-11 Tentamen i ortopedi för sjukgymnaster 2008-12-11 NAMN:..... 1. Vad menas med sluten respektive öppen fraktur (2p)? 2. Ge tre exempel på faktorer som avgör prognosen av en fraktur (3p)? 3. Vad kallar man

Läs mer

BOTOX (botulinumtoxin typ A) Spädningstabell och vägledning vid behandling av spasticitet i övre och nedre extremiteten i samband med stroke

BOTOX (botulinumtoxin typ A) Spädningstabell och vägledning vid behandling av spasticitet i övre och nedre extremiteten i samband med stroke BOTOX (botulinumtoxin typ A) Spädningstabell och vägledning vid behandling av spasticitet i övre och nedre extremiteten i samband med stroke Spädningstabell för injektionsflaska med 100 respektive 200

Läs mer

Diagnostiskt prov i klinisk anatomi

Diagnostiskt prov i klinisk anatomi ortopeden SöS 080820 Ortopedkursen T8 Södersjukhuset HT 2008 Diagnostiskt prov i klinisk anatomi 1. a)markera clavikeln och acromioclavikualr leden. b) Rita ut hur hudkonturen över clavikeln ser ut vid

Läs mer

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell

Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015. Landskapsmåleri i akvarell Akvarellkurs på Golden Club Cabanas, Portugal 2015 Landskapsmåleri i akvarell Kursen utgår från det klassiska landskapsmåleriet och går mot det mer förenklade och abstrakta gestaltandet av landskapet och

Läs mer

Varför behöver DU träna? Diskutera med din bänkkompis..

Varför behöver DU träna? Diskutera med din bänkkompis.. Varför behöver DU träna? Diskutera med din bänkkompis.. Varför kan det vara bra att planera sin träning? Diskutera med bänkkompisen Den bästa träningen är den som blir av Så välj en aktivitet/aktiviteter

Läs mer

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04

Vänersborg Samlevnadskurs 2001-10-04 Detta var bra 1 Precis allting! Det har verkligen varit två perfekta dagar 2 Bra övningar. Trevliga och berikande diskussioner. 4 Allting. Bra med möte ungdomar och vuxna. 5 Både föreläsningarna och de

Läs mer

ditt Träningsprogram: Uppvärmning

ditt Träningsprogram: Uppvärmning ditt Träningsprogram: Uppvärmning SÅ SKA DU TRÄNA: Träna 3 gånger i veckan, t ex måndag, onsdag och fredag, och låt kroppen återhämta sig en dag innan nästa pass. Varje träningspass består av uppvärmning

Läs mer

Samspelet(koordinationen) mellan nervsystemet, de motoriska enheterna och musklens påverkar hur bra stretch-shortening-cykeln fungerar.

Samspelet(koordinationen) mellan nervsystemet, de motoriska enheterna och musklens påverkar hur bra stretch-shortening-cykeln fungerar. Del 4 Vertikalhopp och benböj med olika långa vila på olika belastningar. Vad händer när vi använder stretch-shorterning-cykeln? Den elastiska energi som kommer från den excentriska fasen i stretch-shortening-cykeln

Läs mer

Small Group löpning. Målgrupp. Behörighet. Instruktör-/tränarrollen. Upplägg

Small Group löpning. Målgrupp. Behörighet. Instruktör-/tränarrollen. Upplägg Small Group löpning Small group Löpning är en kurs för dig som är löpare som vill bli starkare, snabbare och mer effektiv i din löpning. Kursen består av 6 träningstillfällen för en grupp på 5-8 personer.

Läs mer

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis.

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Station 1 Vilostation Station 2 Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Patienten har KAD och har efter ett

Läs mer

Undersökning (M3) Att skilja onormalt från normalt genom att undersöka rörelseorganen.

Undersökning (M3) Att skilja onormalt från normalt genom att undersöka rörelseorganen. Curriculum Ortopedi Utgår från rekommendationerna för ortopedi från Global core recommendations for muscular skeletal undergraduate curriculum (Ann Rheum Dis. 2004:63:517-524). Kunskaperna är nivåindelade

Läs mer

EKG- och spirometritolkning

EKG- och spirometritolkning UPPSALAKURSERNA EKG- och spirometritolkning samt översikt av övriga undersökningsmetoder inom klinisk fysiologi Uppsala universitet bjuder in till utbildning 1-4 juni 2015 i Uppsala God kunskap i EKG-

Läs mer

Integrerande. MEQ fråga 1. Frågan är uppdelad på nio sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor.

Integrerande. MEQ fråga 1. Frågan är uppdelad på nio sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger på föregående sidor. Integrerande MEQ fråga 1 Delexamination 3 Klinisk medicin, Södersjukhuset 2013 11 11 Totalt 20 poäng Anvisning: Frågan är uppdelad på nio sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor

Läs mer

Nationellt uppföljningsprogram för CPUP Arbetsterapeut

Nationellt uppföljningsprogram för CPUP Arbetsterapeut Nationellt uppföljningsprogram för CPUP Version 12; 2018 Personnummer Efternamn Förnamn Tillhörande region Distrikt/team Bedömning utförd av arbetsterapeut Bedömningsdatum (år mån dag) KLASSIFIKATION AV

Läs mer

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014

Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 FoU Fyrbodal Kursutvärdering av kursen för personliga assistenter, våren 2014 besvarat av assistenternas chefer. På kursen för personliga assistenter har deltagare kommit från åtta av Fyrbodals 14 kommuner.

Läs mer

ZHelhet. Program. entaio m. Motion Motivation Möten Mat

ZHelhet. Program. entaio m. Motion Motivation Möten Mat ZHelhet entaio m 4e Motion Motivation Möten Mat Program Turkiet / Side 8 oktober 2011 Vår idé om helhetstänk / Zentaio: ZHelhet entaio m 4e Motion Motivation Möten Mat Alla gör vi vår egen resa, ensam

Läs mer

M EB A. Med icins k kont roll vid Ergo nom iskt Bela stan. de Arbete. Bruksanvisning MANUAL

M EB A. Med icins k kont roll vid Ergo nom iskt Bela stan. de Arbete. Bruksanvisning MANUAL de Arbete M EB A Med icins k kont roll vid Ergo nom iskt Bela stan Bruksanvisning MANUAL 1 Kontaktpersoner vid Arbets- och miljömedicinska kliniker AMM Lund: Jenny Gremark- Simonsen 046 173164, jenny.gremark-simonsen@skane.se

Läs mer

Dagbok Mikael Lyck 810717-0071

Dagbok Mikael Lyck 810717-0071 Dagbok Mikael Lyck 810717-0071 2/6 Slutredovisning, redovisningen gick bra vi hade ju redan byggt ihop spelet så vi var inte särskilt oroliga. Allt som allt är jag väldigt nöjd med slutprodukten. 11/5

Läs mer

Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever.

Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever. Information till handledare Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever. Detta blad lämnas direkt till praoplatsen. * Efter avslutad praoperiod, lämnas bladet åter ifyllt till eleven.

Läs mer