PROs STUDIEAKTUELLT. November Till PROs STUDIEORGANISATÖRER OCH DISTRIKT samt ABFs DISTRIKT OCH AVDELNINGAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PROs STUDIEAKTUELLT. November 2006. Till PROs STUDIEORGANISATÖRER OCH DISTRIKT samt ABFs DISTRIKT OCH AVDELNINGAR"

Transkript

1 PROs STUDIEAKTUELLT November 2006 Till PROs STUDIEORGANISATÖRER OCH DISTRIKT samt ABFs DISTRIKT OCH AVDELNINGAR Studieaktuellt finns även på intranätet Det är mycket viktigt att PRO-föreningarna alltid rapporterar och genomför alla cirklar och kulturinslag i samarbete med ABF!! Ju fler cirklar som föreningarna rapporterar till ABF betyder ökade möjligheter till stöd i PROs verksamhet. Prisuppgifter på PROs studiematerial hittar ni i bifogade förlagsprisblad med reservation för en del nya studiematerial som inte finns med ännu. PROs distrikt och föreningar kan även beställa studiematerial via PROs intranät. Nytt studiematerial från PRO Far- och morföräldrar mot droger PRO mobiliserar ett nytt studiematerial för dem som vill ha verktyg för att stödja barnbarnen och andra ungdomar så de kan säga NEJ till att pröva droger, att veta vad droger är och vilka symptom som finns och om olyckan är framme: på vilket sätt kan vi som far- och morföräldrar vara till stöd och hjälp. Artíkel nr: 232 Förtroendeuppdrag i PRO är under omarbetning Materialet är under bearbetning och kommer att tryckas i nytt format. Digitalfotografering för Seniorer ett Docendomaterial som nu finns i en anpassad PRO-upplaga. Boken går igenom ämnen från att välja kamera via skanna fotografering och till hur korrigera och manipulera bilder på datorn. Artikel nr: 233 PROs eget trafikmaterial skrivet av Kjell Vikner (PRO-medlem som varit verksam som polis). Materialet är en studiecirkelhandledning användbar för ALLA trafikantgrupper vare sig man går, cyklar eller kör bil. Dessutom ett diskussionsavsnitt kring när är det dags att sluta köra?. Beräknas finnas tryckt i januari/februari Artikelnr: 234 Den lilla boken om Diabetes Beräknas finnas tryckt i januari/februari Artikelnr: 231

2 2 Prioriterat studiematerial från PRO Handledning för KPR-ledamöter Sven Ivar Jansson, med en gedigen kommunal bakgrund bl.a. som kommundirektör och idag ordförande i PRO samorganisation och vice ordförande i KPR i Botkyrka, har skrivit en instruktiv handledning om kommunens beslutsvägar och på vilket sätt våra ledamöter i KPR kan vara med och påverka. Handledningen kompletteras med PROs handlingsprogram och kanske också ABFs nya material Hur kan vi agera se studiematerial från ABF. Beställes från PROs vaktmästeri Artikel nr 256 PROs Handlingsprogram och stadgar Antagna av PROs kongress Alltid ett bra grundmaterial i studiecirklar för alla förtroendevalda. Stadgar: Artikelnr 291. Handlingsprogram: Artikelnr 292. (1 st studiehandledning/5ex) Lär känna PRO Boken ersätter Ny i PRO och rekommenderas för en kortcirkel, 3 4 ggr särskild riktad till nya medlemmar och kanske för de som varit med ett tag, men inte deltagit så mycket i verksamheten. Artikel nr 205 Vänner emellan PROs studiematerial om medlemsvården, dvs PROs kontaktombudsverksamhet och den stora betydelse den har för PROs medlemmar. För PROs nya medlemmar och speciellt för de medlemmar som är äldst. Artikelnr 203. Våga fråga Ett informationsmaterial om medlemsvärvning. Bilaga med råd och tips. Artikelnr 197. Att åldras tillsammans En bok om åldrandet och äldreomsorgen. Skriften lyfter fram aktuella forskningsrön och väcker frågor om utmaningar inom äldrepolitiken. Forskare och utredare vid Äldrecentrum i Stockholms län har medverkat i arbetet med skriften. Vi behöver ett bra kunskapsunderlag, för att kunna diskutera fram lösningar både för dagens och morgondagens pensionärer. PRO har inte alltid samma uppfattning som bokens författare, men boken ger underlag för många diskussioner. Ett bra komplement till cirklar som studerar PROs Handlingsprogram. Boken kommer att kompletteras med en studiehandledning. Artikel nr 204.

3 3 AKTUELLA MEN INTE NYA MATERIAL FRÅN PRO PRO visar vägen PROs inflytandematerial med alldeles särskild aktualitet för alla kommunala pensionärsråd (KPR) och länspensionärsråd (LPR). Materialet fungerar naturligtvis mycket bra i studiecirklar för alla som är intresserade av att påverka bättre levnadsvillkor för pensionärer. Inklusive 3 st bilagor: PROs remissvar till Senior 2005, faktablad om överklagning samt utdrag ur hälso och sjukvårdslagen. Artikelnr 216. Kompletteringsmaterial från BraVå en förening bildad 2001 med 17 medlemmar bl a Akademikerförbundet, Audionomerna, Dietisternas Riksförbund, Svenska kommunförbundet m fl. hämtas via Internet utan kostnad på Handledning för studieorganisatörer en instruktiv och grundläggande handledning för studieorganisatören i PRO-föreningarna, med bl a information om: vad är en studiecirkel, ett aktuellt studieår stöd för planering, vilka är våra studieförbund osv. Artikelnr 254. Mobilär Ett studiematerial om telefoni, huvudsakligen mobiltelefoni, framtaget för PRO av TeliaSonera. Materialet går igenom mobiltelefonens historia och nyttor, abonnemang och säkerhet, likt och olikt i den vanliga telefonhanteringen, att använda mobiltelefon, skötsel, sms m.m. Studiehandledning och OH-bilder finns. Ett påbyggnadsmaterial kommer senast till årsskiftet. Artikel nr 226. Tilläggsmaterial till cirkelledaren i Mobilär Till cirkelledaren att användas i Mobilärkurser för dem som vill bli mer avancerade användare. Kostnadsfritt. Frakt tillkommer Artikel nr 423.

4 Den lilla boken om Högt blodtryck och hur man förebygger Stroke (ny och uppdaterad upplaga i maj 2006) En bok om ett av våra viktigaste sjukdomsområden. Om högt blodtryck som riskfaktor. Artikelnr 224. (Inkl studiehandledning) Tips: Det finns en film från Strokeförbundet Det Nya Livet efter stroke och flera små foldrar som kan användas som fördjupningsmaterial: 1. Att vara närstående 2. Att leva med svårigheter att uppfatta sin omgivning 3. Att leva med Depression, Humörsvängningar och Personlighetsförändringar 4. Att leva med svårigheter att äta och dricka 5. Att vara i riskzonen för stroke Beställs från Strokeförbundet tel eller fax Den lilla boken om Benskörhet och hur man förebygger frakturer Benskörhet är en sjukdom som drabbar skelettet i hela kroppen. Benet blir skört och går lättare av eftersom det bryts ner fortare än det hinner byggas upp. Men för en person med benskörhet kan sjukdomen lika gärna beskrivas som en ständig oro för att ramla och gå sönder någonstans. Benskörhet kan också ses som den åldrande människans problem och detta är en grupp som inte prioriteras i vårt samhälle idag. Varje år inträffar ungefär benbrott till följd av benskörhet i Sverige. Det är fullt möjligt att sänka den siffran. PRO driver sedan flera år studiecirklar för att öka kunskapen om benskörhet. Den första upplagan av boken, har varit en viktig kunskapskälla. I förordet till den omarbetade upplagan skriver PROs ordförande Lars Wettergren så här: Den här boken ska förhoppningsvis ge kunskap till patienter och anhöriga och kanske också till beslutsfattare som fördelar resurserna i vårt samhälle. Med kunskap, tidig diagnos och rätt förebyggande behandling går det att undvika mycket mänskligt lidande och stora samhällsekonomiska kostnader. Artikelnummer 201. Den lilla boken om Hörseln Ett studiematerial om hörselproblemen och så bra att de som organiserar personer med hörselproblem vill få använda Tips: Kan kompletteras med Tecken som stöd TSS (Häften 1 5; det finns även video och DVD) Pris 100:-/häfte; video 250 kr, DVD 275 kr. TSS-materialet beställes från MeraKom, tel Artikelnr 209.

5 5 Den lilla boken om Prostata - Titt som tätt eller otätt Ett studiematerial mest för män, och mest om prostatabesvär samt andra problem. Artikelnr 220. Ny i serien Den lilla boken om är Lust och förmåga Boken är en aktuell och praktisk liten uppslagsbok om den manliga sexualiteten med många illustrationer och teckningar. I boken beskrivs hur potensen påverkas av ålder och hur vissa sjukdomar försämras lust och förmåga, samt Vad kan jag göra själv för att förebygga? Vad kan sjukvården göra? Använd gärna boken i studiecirklar tillsammans med Den lilla boken om prostata Titt som tätt eller otätt. Artikel nr 229. Den lilla boken om Sömn Vad kan man göra åt sånt som stör den? Boken beskriver hur vi sover normalt och vad som kan störa sömnen. I boken får vi också tips hur vi själva kan komma tillrätta med tillfälliga sömnproblem. Artikel nr 227. Den lilla boken om Nedstämdhet och LIVSGLÄDJE. Om sinnesstämningar och hur vi påverkar dessa. Allt från hjärnans belöningscentra, via det läkande skrattet och till kärlek som ledstjärna och inspiration, samt med en omväg kring hur vi tröstar en ledsen vän. Studiehandledning finns. För er som vill/behöver fördjupa kunskapen mera finns boken: Om Sorg - av Agneta Grimby och Åsa K Johansson. En bok om sorgen vid förlust av närstående. Erfarenheter från aktuell forskning och praktik. Boken finns att ladda ner som PDF-fil och det finns en begränsad tryckt upplaga på tel Artikel nr 211. Den lilla boken om Artros eller Den onda leden Författaren professor Jan Ekstrand beskriver artros, allt ifrån smärta som varningssignal, via egen träning och medicinering till kirurgiska metoder. Artikel nr 217. De flesta av PROs studiematerial finns att få som talbok; kassettband/cd-rom. Dessa beställes från SRF, Studielagret, Enskede. Samma pris som den tryckta boken. (Se bifogade prislista)

6 PRO-material till körer och sånggrupper: 6 Körprojektet Sång för alla Del 1 För grupper som gärna skulle vilja sjunga men tror att de inte kan. CD-skivan är ett stöd för dem som inte har någon ackompanjatör. (inkl. 10 sånger i stämmor, studiehäfte och CD-skiva). Artikel nr 219. Körprojektet Sång för alla Del 2 Sånghäfte + CD. Påbyggnad för körer/sånggrupper som hunnit sjunga igenom del 1. Artikel nr 228. Pengar Pengar I detta studiematerial utgivet i september 2004 på uppdrag av ABF och PRO i samarbete med Föreningssparbanken, får ämnet pengar en bred belysning. Texten är satt i stor stil och smala spalter för att öka läsbarheten. I sex kapitel redovisas förhållanden som hör ihop med pensionärer och hantering av pengar som kontanter eller kort. Historik och ekonomisk makt i en globaliserad värld behandlas, liksom teknikens utveckling och det nya kassaservicesystemet sedan postkontorens förvandling. En beskrivning av bankernas ambitioner att tillmötesgå kunderna ges också. Ca personer saknar konto på bank och använder sig uteslutande av kontanter. Äldre människor är mer rädda för att utsättas för våld och hot trots att våldet har minskat sedan 1970-talet, vilket inte framkommer i medierna. Faktainnehållet är uppdaterat med senaste statistik och frågeställningar, kring de nya system som används, såsom kortköp, Internetbank, kassaservice, autogiro m m. Allt förklaras enkelt, tydligt och ingående med många exempel på olika personers erfarenhet Detta säger Bibliotekstjänst i sin presentationskatalog där de tagit upp PROs material Pengar Pengar. Materialet har sin grund i artikelserien Betalaskolan från FöreningsSparbanken. Vi kan alla ha nytta av att lära oss mer om de olika betalsystemen, säkerhet och teknik. Artikel nr 225. Andra Halvlek En liten praktika för 55+ Boken har tre huvudavsnitt: 1. En positiv ingång till Ditt nya fria liv. 2. Ekonomiförändringar i samband med pensioneringen, Nordeas familje ekonom, Ingela Gabrielsson, har gjort en rejäl genomgång av försäkringar, arv och annat av intresse. 3. Hälsa och välbefinnande. Pfizer har skrivit avsnittet, som också innehåller många bra hänvisningar för dem som vill veta mer. Studiehandledning finns. Artikelnr 218. Tips: särskilt lämpat i studiecirklar för dem som snart är på väg, eller nyligen lämnat yrkeslivet bakom sig.

7 PROs jubileumsbok, PRO 60 år Om kamp för demokrati och välfärd. Bra för de medlemmar som vill fördjupa sina kunskaper om PRO och PROs historia. Ett bra komplement till cirklar som studerar PROs Handlingsprogram. Artikelnr Seniorer i samverkan en cirkelledarhandledning med råd och tips för integrationscirklar inom PRO. Artikelnr 223. Bra fördjupningsmaterial: Integrationsfrågor - en distanskurs Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och i en mångkulturell värld. Integrationsfrågor är därför ett område som PRO ger stor prioritet. Finns det medlemmar i din förening som är intresserade av att veta mer om integrationsfrågor så har PROs folkhögskola en distanskurs om detta. Sju studiebrev som knyter samman det globala med det lokala - börjar globalt och slutar lokalt - kan av en lokal studiegrupp studeras på distans hos folkhögskolan. Det går till så här: studierna bedrivs som cirkel lokalt, någon i cirkeln skickar gruppens svar på frågor i studiebrevet via dator till skolan, skolan svarar studiegruppen och skickar samtidigt ett nytt brev osv. Ingen kostnad och studiegruppen bestämmer såväl studiestart som studietakten. För mer information kontakta: PROs folkhögskola, Gysinge Herrgård, Gysinge, telefon , e-post: kurser@pros.fhsk.se Komplettera gärna med rapporten om: Födelselandets betydelse om invandrares hälsa (eller snarare ohälsa) Den beställes från Folkhälsoinstitutet ISBN Tel Pris 50 kr. Att bo i kooperativ hyresrätt på äldre dagar Ett studiematerial för dig som vill planera Ditt boende på 5 10 års sikt. Framtaget för PRO i samarbete med SABO. Den som vill ha inflytande över sitt boende har tidigare varit hänvisad till bostadsrätt ofta med hög insats. Idag finns möjligheten att i samverkan med kommunernas bostadsföretag också bilda kooperativ för att få inflytande. Materialet visar på de försök som gjorts och vad som krävs för att gå vidare. Materialet beställs direkt från SABO, fax Pris 32 kr inkl. moms

8 8 Njut av livet- 30 goda råd och recept för en bra vardag Apelsinkokboken en liten kokbok med recept på god och nyttig mat. Använd gärna boken som komplettering i friskvårdscirklar och/eller andra fysiska aktiviteter. Artikel nr 230. PROsIT PROs eget studiematerial för nybörjarstudier i data Grundmaterialet består av två böcker: Word samt vi Vi surfar och skickar e-post Artikel nr 210 Observera att grundmaterialet finns i två alternativ enligt nedan. Du måste ange på beställningen vilket av alternativen du vill ha. Alternativ 1 Första varvet i Word för PRO har funnits sedan 2001 och bygger på Windows 98 och Office 97 program som ofta finns i lite äldre datorer. Det är bra om du kontrollerar vilka program som finns i din datasal och eventuellt också med deltagarna om de har egna datorer. Första varvet i Word är en grundutbildning i ordbehandling och går bl.a. igenom öppna och spara dokument, fet stil eller kursiv m.m. Samt boken Vi surfar och skickar e-post som ger oss information om Internet. Vi lär oss surfa och uträtta ärenden via datorn och lär oss skicka e-post. Alternativ 2 Word din ingång till Internet bygger på Windows XP och Office Detta nya material kommer att finnas parallellt med Första varvet i Word och användas beroende på vilken datamiljö cirklarna genomförs i. Det är mindre omfattande än alternativ 1 och bygger på den datapedagogik som utvecklats och används vid folkhögskolan i Gysinge. Samt boken Vi surfar och skickar e-post som ger oss information om Internet. Vi lär oss surfa och uträtta ärenden via datorn och lär oss skicka e-post. Fortsättningsmaterial Internet i vardagen vi uträttar ärenden och söker information tar upp hur vi via datorn och Internet gör bank- och postärenden, bokar biljetter, sköter skatteärenden och deklarationer, hur vi kan söka samhällsinformation och information om kultur och bibliotek samt sjukvård och läkemedel. Artikel nr 215

9 För Dig som vill gå vidare har riksorganisationen förhandlat med Docendo läromedel om medlemsrabatt på Grundläggande IT för seniorer. Får du digitala bilder på barnbarnen? Boken lär bland annat ut hur du sparar och tittar på sådana i datorn. 9 Boken är ett bra komplement till PROsIT och kan köpas i Akademibokhandeln. Genom vårt samarbete är nu bokens pris 198 kr. Normalt pris 339 kr/st. Akademibokhandelns ca 55 butiker i Sverige mot uppvisande med medlemskort. Boken finns även att köpa hos nätbokhandlare till ett bra pris. Boken kan också beställas direkt från förlaget mot postförskott. Frakt tillkommer med 75 kr. Visual med ISBN-nr Docendo Sverige AB tel Fax eller order@docendo.se PROs studiematerial beställes per brev eller fax från: PRO, Vaktmästeriet, Box 3274, Stockholm Fax: , vaktmästeriet. eller via E-post: vaktmasteriet@pro.se Leveranstid 1 2 veckor. Frakt tillkommer alltid. Minsta ordervärde 100 kr. PROs kansli kan tyvärr inte ta emot beställningar per telefon!! OBS! PROs studiematerial säljes endast till PRO föreningar, samorganisationer och distrikt. PROs studiecirklar kan beställa materialet via ABF. PRO säljer inte till ABFs övriga medlemsorganisationer eller i det allmänna utbudet. Kopiera gärna bifogade beställningsblankett att användas vid nästa beställning. PRO-föreningarna kan även utföra beställning via PROs intranät. PROs intranät nås via hemsidan Logga in på följande sätt: Ange användarnamn och lösenord och logga in. Om ni inte har inloggningsuppgifter använd mail länken och beställ inloggningsuppgifterna. Klicka därefter på menyalternativet Beställningar.

10 10 PROs Folkhögskola i Gysinge Bidrag och resebidrag Subventionen till Föreningskurserna i Folkhögskolans program bibehålls oförändrad, dvs 300 kr/deltagare (gäller kurser märkta med S i folkhögskolans kursprogram). Subventionen till kurskostnaden för distriktskurserna på 600 kr/deltagare, upp till 40 deltagare, bibehålls oförändrad. Resebidrag till förenings- och distriktskurser på PROs folkhögskola i Gysinge utbetalas för reskostnader överstigande 500 kr/person. Resorna till föreningskurserna på skolan i Gysinge administreras via skolan! Resorna ska företas med billigast möjliga färdsätt. Du vet väl att alla PRO-medlemmar har ca kr i rabatt på kurserna på PROs folkhögskola i Gysinge? Det är Seniorlotteriet som ger medlemmarna den möjligheten. Ordinarie pris för en kursvecka är ca kronor STÖD INTRESSEFÖRENINGEN PROs KURSGÅRD I GYSINGE Genom Intresseföreningen PROs kursgård Gysinge görs varje år betydelsefulla insatser för PROs kursgård och folkhögskola i Gysinge. Det handlar i hög grad om stöd till nödvändiga reparationer och renoveringsarbeten. Det är av mycket stort värde för våra medlemmar att vi kan erbjuda kurser i en unik anläggning i en fantastisk bruksmiljö i anslutning till Färnebofjärdens nationalpark. Nästan alla PRO-föreningar är medlemmar i Intresseföreningen och bidrar därmed med 1 kr (t o m 2006) per medlem och år. Fr o m 2007 är avgiften 2 kr/medlem och år. Enligt beslut vid PROs representantskapsmöte Vår strävan måste vara att alla PRO-föreningar är medlemmar. Genom enskilt medlemskap kan Du stödja Intresseföreningen med 40 kr per år eller ständigt medlemskap genom att betala en engångsavgift på 300 kr. Medlemsavgiften kan sättas in på pg nr Bg nr Genom Ditt medlemskap stödjer Du en mycket viktig verksamhet i PRO och Du gör samtidigt en kulturhistorisk insats. Frågor om Intresseföreningen besvaras av Lena Boström, PROs kansli i Stockholm tel E-post: lena.bostrom@pro.se

11 11 För nedanstående kurser under rubriken Föreningskurser i folkhögskolans vårprogram 2007 utgår bidrag enligt beslut av PRO, Riksorganisationens styrelse. En kurs för mediaansvariga Sekreterarkurs med datainriktning Studieorganisatörskurs Ledarskap i en folkrörelse KPR, steg 1 - kurs för pensionärsrådsledamöter Samorganisationens styrelse Spindeln i nätet? Kurs för hela föreningsstyrelsen Styrelsekurs Sätt PRO i rörelse Teaterledarkurs, steg 1 Sångledarkurs Kurs för nya ordföranden Hemsidor för PRO-föreningarna Kassörskurs, steg 1 En kurs för försäkringsansvariga i PRO-distrikt och föreningar Databokföring Reseledarkurs Far- och morföräldrar mot droger 8-12 januari 8-12 januari 8-12 januari 8-12 januari januari 5-9 februari februari april februari 26 februari 2 mars 5-9 mars 5-9 mars mars mars 2-5 april april april 2-4 maj Skolan är handikappanpassad. Önskas handikappanpassad logi måste detta bokas i förväg. Mer om folkhögskolan på Busslinjen Gysingelänken som startade 2005 finns att åka med från Uppsala C till Gysinge. Busstider och trafikupplysning via tel: samt på hemsida:

12 12 STUDIEMATERIAL FRÅN ABF Hur kan vi agera En bok om att göra sin röst hörd, att säga sin mening, att skaffa sig inflytande, att kräva respekt för medlemmarnas behov dvs praktisk demokrati. Författare Ulf Göran Widqvist. Cirkelns pedagogik Ny bok för cirkelledare: Cirkelns pedagogik är en inspirerande och handfast bok om studiecirkelns metoder och ledarskap. En praktisk vägledning som tar upp allt från hur man löser konflikter till råd om hur man förvaltar sitt eget brinnande engagemang utan att bränna ut sig. Här möter du bland annat folkbildare, skådespelare och psykologer och deras erfarenheter av hur man bemästrar svåra situationer och möter människor i lärsituationer. Cirkelns pedagogik startade som en artikelserie i ABFs kulturtidskrift Fönstret. Det här är en samlad och bearbetad version från Fönstret och ABFs informationsgrupp. Beställ Cirkelns pedagogik på Bilda förlag Beställningsnummer: 2056 Pris 50 kr plus moms. Omvärldsbildning ABF har i materialserien Omvärldsbildning, producerat 14 böcker och fem läromedelspaket, det senaste om Libanon med en dokumentärfilm, en bok, en lärarhandledning och 30 studiehäften. Allt material presenteras i en katalog som du kan beställa från Bilda förlag. Katalogen är kostnadsfri och har beställningsnr Livet är ditt - ABFs hälsoskola Cirkelledarpaketet innehåller: Livet är ditt, Kosttränaren med CD-rom inkl. handbok, Kom igång med stavgång inkl. handledning, samt Sluta Stressa inkl. handledning. Finns även en studiehandledning Sockerbomben av Bitten Jonsson. Bra fortsättningstudier efter Stoppa Stroke -boken och den nya boken om benskörhet. Gärna också som komplettering till alla friskvårdsaktiviteter i föreningarna. Artikelnr Pris 400 kr. Livet är ditt - endast bok, pris 50 kr Artikelnr Om Tinnitus En studiebok Det kommer också att sändas en del TV-program i ämnet. Boken är ett bra komplement. Skriv för livet av Jenny Eklund Nu kan alla skriva om sina liv! Det här är en handbok om hur man skriver sin egen livsberättelse En ny metod som redogör för hur man skriver en berättelse om sitt eget liv och hur man handleder andra som vill göra en livsberättelse! I Umeå har man rönt stor framgång med projektet Skriv för livet, där journalisten och pedagogen Jenny Eklund hjälpt 55 seniorer att producera sitt livs historia, med både texter och inskannade bilder. Studiehandledningen innehåller konkreta råd och tips till alla som själva vill prova på liknande studiecirklar. Boken riktar sig till både cirkelledare och deltagare. Beställes från ABF Västerbotten tel

13 13 FRÅN BILDA FÖRLAG HJÄLP OSS SPRIDA KÄNNEDOM OM BERÄTTARTÄVLINGEN MITT BÄSTA KAFFEMINNE! Du som är studieorganisatör, hjälp oss att inspirera så många medlemmar som möjligt i din förening att delta i berättartävlingen Mitt bästa kaffeminne! Deras berättelser är avgörande för att boken Kaffetåren den bästa är ska kunna ges ut och i sin tur bli till glädje för många andra PRO-medlemmar i studiecirklar. Boken planeras komma ut maj Föreslå gärna att pågående och nystartade studiecirklar i olika ämnen använder en sammankomst till att diskutera kaffeminnen och bidrag till berättartävlingen. Detta för att många ska hinna med att skicka in sina tävlingsbidrag till PRO före 15 februari 2007 till Gerd Klang, PRO, Box 3274, Stockholm. Märk kuvertet Mitt bästa kaffeminne. Vi ber dig alltså att ta kopior av bifogade informationsblad och dela ut till dina medlemmar. Har du svårt att få fram kopior, kontakta Bo Tynderfeldt på Bilda Förlag, tel eller e-post bo.tynderfeldt@bildaforlag.se så får du det antal kopior du behöver. NYHETER FRÅN BILDA FÖRLAG Priserna nedan är de som studieförbunden betalar, inklusive moms. (Beställ böckerna från ABF!) Av studiehandledningarna som nämns får cirkeln en för fri kopiering. Ni kan också själva skriva ut önskat antal direkt från Bilda Förlags hemsida: eller be ABF göra det. Med Linné genom Sverige STORT JUBILEUM 2007 Nästa år firas 300-årsminnet av Carl von Linnés födelse eller Carl Linnaeus som han hette innan han blev adlad för sina insatser till rikets bästa. Mängder av evenemang kommer att ordnas runt om i landet, med tyngdpunkt på Småland där han föddes och Uppland där han verkade som vuxen. Ett bra sätt att förbereda sig för jubileet är att läsa boken Med Linné genom Sverige. Den skildrar alla hans resor. Lapplandsresan 1732 följdes av resor till Dalarna, Öland Gotland, Västergötland och Skåne. Linné var både naturforskare och upptäcktsresande. Hans uppdrag var att leta fram nya naturresurser i landskapen. Boken handlar också om hans liv och om lärjungarna han sände ut till olika delar av världen. Ove Torgny berättar om en sällsynt engagerad människa, som reste strapatsrikt, till häst. Med många roande citat ur Linnés egna reseberättelser skildrar han vad Linné var med om. Han berättar också vad dagens resenär kan se i Linnés spår. Studiehandledning kommer att finnas.

14 sidor. Inb. med skyddsomslag, rikt illustrerad i färg. Författare: Ove Torgny Beställningsnr: Preliminärt pris 196:- Utkommer: november 2006 Kontaktperson: Bo Tynderfeldt, tel ANDRA NYUTGIVNA BÖCKER Här påminner vi kort om böcker som vi berättade mer om i förra numret av Studieaktuellt. Ung på 50-talet om förälskelser, mode och boende i en brytningstid Boken för alla som vill läsa om 50-talet, minnas hur det var när ni själva var unga och utbyta erfarenheter och minnen från dessa viktiga år! Många av berättelserna i boken handlar om framtidstro och försakelser för att kunna studera. Ett annat tema är mode, nöjen och gemenskap. Många skriver om förälskelser, men den ledde inte alltid till evig kärlek. Påfallande många gifte sig tidigt: Vi blev med lägenhet och måste gifta oss. Dessa texter varvas med korta årskrönikor, som lyfter fram 1950-talets händelser i både smått och stort. Pris: 204:-. Best. nr Östergötland I boken möter vi män och kvinnor ur historien som Birger Jarl och Heliga Birgitta, kanonkungen Louis de Geer och kanalmannen Balzar von Platen. Historien spänner från fornminnena, via stormaktstidens palats till de senaste seklens industrier. Rundresan till Östergötlands sevärdheter för oss till många skilda miljöer: S:ta Annas skärgårdsnatur, Ombergs vilda branter, Kolmårdens exotiska djurliv, städerna, Göta och Kinda kanal, de många slotten, klosterruinerna och de vackra medeltidskyrkorna. Pris: 198:-. Best. nr Dalsland Boken berättar om Sveriges sjörikaste landskap. En båttur på Dalslands kanal för oss till många sevärdheter, inte minst akvedukten i Håverud. Vackra kyrkor i Skållerud och Ånimskog, kyrkogårdar med vackert smidda gravkors, Baldersnäs herrgård, halmslöjd i Bengtsfors är några av alla andra attraktioner. Pris: 165:-. Best.nr I Mittens rike om det historiska och moderna Kina Bokens författare Johan Björkstén bor och arbetar i Kina sedan femton år och han berättar initierat om landet som många är nyfikna på. Han skriver om historia, kulturhistoria och geografi. Läsaren får också inblickar i det kinesiska familjelivet och i människors vardag. Pris: 246:-. Best.nr Hela kvinnan inspirationsbok om hälsa För att hålla sig frisk och aktiv som 55+ behövs kunskap. Boken ger tips på mat och motion, skönhetsvård/kroppsvård, om att må psykiskt bra, att hantera stress, sjukdomar med mera. Pris: 226:-. Best.nr

15 15 Buon viaggio! 2 Italienska för den som vill fortsätta efter grundboken Buon viaggio! Uppläggningen följer den första boken men information om Italien ges nu både på italienska och svenska. Pris: 212:-. Best.nr X Borgerliga ceremonier hur gör man? Boken är en handfast guide och samtidigt en inspiration till hur man kan genomföra alternativa ceremonier. Fakta och tips blandas med citat och exempel från verkliga livet. Hur har andra gjort och varför blev det bra. Pris: 175:-. Best.nr SENIORKATALOGEN Mer information om Bilda Förlags böcker finns i Seniorkatalogen 2006/2007. Beställ flera exemplar från Bilda Förlag till studieupptakter och liknande tillfällen. Du kan också läsa mer om böckerna på vår hemsida:

16 16 MATERIALTIPS FRÅN ANDRA FÖRLAG Tips till er som vill starta cirklar i släktforskning: Från nättidningen Rötters hemsida: Bibliotek: Här finns böcker och tidskrifter som handlar om släktforskning. De står i hyllan märkt Ld (=genealogi). De två bästa läroböckerna för släktforskaren är följande: - släktforska Steg för steg av Per Clemensson och Kjell Andersson (LTs förslag). - Släktforskning vägen till din egen historia av Elisabeth Thorsell (ICA bokförlag). För nyblivna och blivande pensionärer: Frisk, välbärgad och uttråkad? En bok om konsten att se möjligheter med livet som pensionär av Arne Jernelöv. Beställes från ICA bokförlag tel eller via e-post annika.legath@formapg.se Konsumenträtt Konsumentmakt Ett studiematerial från konsumentföreningen Svea. Finns kostnadsfritt på Internet. PRO-distrikten och alla ABF-enheter har fått tillgång till materialet, OH-bilder. Fritt att kopiera. Prioriteringar inom Hälso och sjukvården - Ett studiematerial från handikapprörelsen Innehåll: - Vad betyder prioriteringar Vem ska representera oss?(gäller i lika hög grad pensionärer som funktionshindrade) Hur kan vi påverka? Öppna prioriteringar? Samverkan? Beställes från Handikappförbundens samarbetsorgan. Tel , textel: eller hso@hso.se, Kvalitetskrav för vård, rehabilitering och omsorg av äldre En beskrivning av kännetecken på en bra vård och omsorg för äldre i ordinärt och i särskilt boende. Materialet är framtaget av föreningen BraVå, där bl.a. PRO ingår. En tryckt kortversion kostar 10 kr och den längre versionen med målen och förklarande texter kostar 40 kr. Detta material beställes från Vårdförbundet Fax Den längre versionen kan Socialstyrelsens slutrapport om handlingsplan för äldrepolitiken Beställes från Socialstyrelsen, Stockholm. Tfn Pris 170 kr.

17 17 Ordet är Ditt Denna skrift ger tips och goda råd till dem som vill skriva insändare och debattartiklar. Man behöver inte sitta ensam och skriva insändare. I en nätverksgrupp kan man göra mycket tillsammans med andra. Arbetsuppgifterna fördelas och det utbytes erfarenheter och kunskaper. Alla gör sin insats för ett gott resultat i nätverksgruppen. Hur man bildar nätverk och allt vad man bör tänka på har sammanfattats i ett särskilt avsnitt. Detta är en handbok att studeras främst i cirkelgrupp, men den kan även läsas enskilt. Boken kan med stor framgång användas i utbildningssyfte vid kurser/konferenser/seminarier. Hans Lindström, en av vårt lands främsta skämt och satirtecknare, har illustrerat boken. Boken är tänkt som ett hjälpmedel att bryta tystnaden och delta i samhällsdebatten. Priset för boken för er är 95 kronor, beställd via PRO-förening eller ABF. Ordinarie pris 125 kr. Beställes från Skrivareförlaget, Spångatan 1 C, Malmö. Fax E-post: skrivareforlaget@telia.com Nycklar till minnenas dörr - En titt i backspegeln Boken som väcker minnen, utkommer i november Inför tryckningen av första upplagen erbjuder förlaget förhandsbeställning enligt bifogade beställningskupong från 175 kr kr, beroende på antal ex, inkl moms. Ordinarie pris 290 kr/st. Frakt tillkommer. Har jag en dotter? En bok om demens Författare: Gun Burman. En dotters berättelse om sin mor och hur världen blir allt mer kaotisk när hon får en allt mer omtumlande roll. Beställes från Alfabeta Anamma, Box 7031, Göteborg. Tips: Ett bra komplement till Har jag en dotter? och dessutom användbar för anhöriga är boken Nycklar till minnenas dörr - En titt i backspegeln boken som väcker minnen. Studiematerial om flexibla cirklar "Flexibla cirklar för alla" är ett nytt studiematerial från Folkbildningsförbundet. Materialet är tänkt att användas i fysiska cirklar som ett sätt att förbereda deltagarna för framtida flexibla studier. Materialet består av två delar: ett ledarhäfte och ett deltagarmaterial (pdf). Båda går att hämta från Folkbildningsförbundets webbplats: Ledarhäftet, men inte deltagarmaterialet, finns även i ett antal tryckta exemplar. Det är avgiftsfritt (beställaren betalar portokostnaden) och kan beställas från Folkbildningsförbundet: pia@studieforbunden.se. Deltagarmaterialet kommer också att gå att hämta på Folkbildningsnätets pedagogiska resurssidor. Dessutom finns en konferens på Folkbildningsnätet (under Folkbildningsnätet, studieförbund) för diskussion kring materialet. Syftet med materialet är alltså att det ska vara ett verktyg för att i fysiska cirklar förbereda deltagare för fortsatta flexibla studier. Varför behövs då en förberedelse? Det har visat sig, såväl inom folkbildningens flexibla cirklar och kurser, som i andra utbildningsformer där delar eller hela kursen går på distans, att antalet som inte fullföljer är stort. Det finns ett flertal anledningar till detta frånfälle; dålig tidsplanering, datorstrul, problem med att förstå och använda ett webbaserat studierum.

18 18 Därför är det av intresse att sänka dessa trösklar så lågt som möjligt så att fler personer orkar, hinner och kan fullfölja sina studier och framförallt får en positiv upplevelse av dem. Detta gäller särskilt dem som har liten studievana - för denna grupp kan mötet med flexibla studier bli tufft. Förhoppningsvis kan materialet vara ett bland flera verktyg för att hjälpa denna grupp att framgångsrikt fullfölja sina studier. Projektledare och författare har varit Tommy Nilsson, tidigare anställd på Sensus studieförbund. Du når Tommy på tommy.nilsson@folkbildning.net Med vänlig hälsning FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Studieförbundens intresseorganisation Ann-Mari Lindgren PASSION FÖR LIVET En studiesatsning initierad av landstinget i Jönköping, där ett studiematerial kommer att finnas till hösten. Handlar om mat, hälsa, motion och social gemenskap. Används gärna tillsammans med våra egna förebyggande friskvårdsmaterial: Den lilla boken om att förebygga stroke. benskörhet m.fl. Särskilt framtaget studiematerial finns att beställas från Qulturum, mona.arenblom@lj.se eller Mer information via ABF som nu tar hand om cirkelledarutbildningar eller via Internet se lj.se/passionforlivet Maten som glädjeämne och energikälla när vi blir lite äldre tips och recept för vardag och fest. Ett studiematerial som kan bli en injektion för att starta matlag där man träffas och lagar mat och motionerar tillsammans. Studiehandledning finns. Pris 40 kr (2006) Beställes från Konsumentföreningen Norrort, Optimusvägen 11, Upplands Väsby. Säkerhet i vardagen tips och råd på äldre dar! I den här skriften är samlat några goda råd för att undvika olycksfall i vardagen. Det handlar om fallolyckor, brand, trafik, läkemedel, kemikalier och även om risken att utsättas för brott. Lämplig för studiecirkel och kanske en syneförrättning i det egna hemmet. Beställes från Räddningsverket. Kostnadsfritt.

19 19 OLLE VEJDES FÖRLAG Minilagbok för pensionärer (Bra tillägg till materialet PRO visar vägen) Av Olle Vejde. Ny upplaga med kompletteringar från september Behändig handbok på lättläst språk och med många bra exempel. Beställes via Olle Vejde förlag, tel och fax Pris 90 kr + 6 % moms Minilagbok för sambor En bok för dig som vill veta mer om sambolivets rättigheter och skyldigheter. Den ger huvudreglerna i den nya Sambolag som gäller från den 1 juli Reglerna förtydligas i verklighetsnära exempel. Beställes via Olle Vejde förlag, tel och fax Pris 50 kr + frakt och 6% moms Via pg , pris 60 kr inkl frakt och moms. Seniorsurfarens nyttohemsidor Av Olle Vejde. Visar på bra länksamlingar, ämnesvis. T ex under Juridisk hjälp finns www-adresserna till domstolsverket, riksdagen, advokatsamfundet, advokatjouren m fl. Bra stöd för den som inte är van att söka information via Internet. Beställes via Olle Vejde förlag, telefon och fax Pris 30 kr + 6% moms Studiematerial på kassett och CD Synskadades Riksförbund SRF har en katalog, som innehåller uppgifter om studiecirkelmaterial inlästa på kassett eller CD-romskiva i så kallat Daisyformat. Det finns också uppgifter om material i stor stil och på vilket sätt det går att få material inläst för synskadade deltagare i PROs studiecirklar. Katalog och supplement finns också på kassett och CD-rom i Daisyformat. Observera att CD-romskivan i Daisyformat kräver särskild spelare som kan finnas att låna på bibliotek eller hjälpmedelscentraler. Katalog och supplement beställs från SRF, Individstödgruppen, Studiematerialbeställningen Enskede e-post: stud@srfriks.org Tfn (direkt) Fax Beställ din egen UR-Guide! Många UR-program passar perfekt att använda i en studiecirkel. För att du lättare ska hitta program som passar har vi tagit fram en katalog på 116 sidor. Här hittar du också böcker, språkhäften och lärarhandledningar. Beställ ett eget ex av UR-Guiden. Ring, faxa eller e-posta så sänds UR-guiden utan kostnad. UR-guiden kan beställas genom: Tel: Fax: E-post: kundtjanst@ur.se Glöm inte heller att kontrollera om det kan finnas intressanta program på URakademiens hemsida:

20 20 Tecken som stöd Det är svårt att lära sig teckna! Nu finns en lättare version av tecken för hörselskadade Tecken Som Stöd. MeraKom TSS producerar eget Tecken Som Stöd material. Från nybörjare upp till avancerad nivå. Till häftena finns även videoband och/eller DVD att köpa. TSS Häfte 1 (Det nya 2004) För dig som är nybörjare i TSS.!OBS Till denna produkt finns även ett videoband eller en DVD att köpa som följer häftet! TSS Häfte 2 Detta häfte är för er som kan grunden i TSS och fungerar bäst ihop med Video/DVD i samma serie. Vad lär du dig i häftet? * Sociala ord * Rese Tecken * Motsatstecken * Skoltecken m.m TSS Häfte 3 Finns nu klart och går att beställa. Även Video och DVD. Beställes från MeraKom Faxa på nummer: E-post: annika.elfstedt@merakom.se eller merakom@merakom.se Pris 100 kr per häfte, videoband 250 kr och DVD 275 kr. Kom ihåg! Din order måste innehålla: * Antal av respektive häfte ev. videoband och/eller DVD. * Fullständig fakturaadress och leveransadress samt telefonnummer. MeraKom TSS Engelbrektsgatan Ludvika Tel: 0240/80261 Mobil 070/

21 21 Tips till läsecirklar Bilda förlags bok om 50-talet är högaktuell för läsecirklarna, liksom Vår fornnordiska Gudasaga i sammandrag, författare Kata Dahlström. Från Förlags AB Björnen tel/fax E-post: be@bjornen.se. Den fornnordiska mytologin dyker upp i många olika sammanhang. Det är ett sammandrag av den fornnordiska Gudasagan med syfte att ge dagens unga och gamla en möjlighet att ta del av en viktig del av vårt kulturarv. Skymningsglöd av Ingegerd Löwgren-Jansson Skymningsglöd skildrar Stroke ur ett anhörigperspektiv. Författarinnan har på mycket nära håll följt sin mammas sjukdomsförlopp och vill gärna dela med sig av sina erfarenheter. Boken handlar om hur livet blev efter att mamman insjuknat. Hur man efter hand kom på olika knep för att underlätta mammans vardag. Beställes från författaren tel/fax eller e-post: ima.bokkultur@telia.com. Pris 100 kr (frakt tillkommer) Tips för läs och res: Guldriket Ett studiematerial om Västerbotten och guldet i gruvan, kanske också något om osten och linbanan. Materialet produceras på uppdrag av Medlefors folkhögskola. Information, beställning och pris tel: Viktig information betr. studiecirklar PRO i rörelse All PROs friskvårdsverksamhet finns inom den rubriken. Vanligtvis talar man då om enbart fysisk aktivitet, men observera att även detta kan ske i studiecirkelform om det genomförs på rätt sätt. Det är helt enligt reglerna att genomföra en studiecirkel i friskvård, med "pröva på - verksamhet och tillsammans med t.ex ABFs hälsoskola, eller PROs eget friskvårdsmaterial Sköt om dig - må bra. Boken om benskörhet och hur man förebygger frakturer, som ni kombinerar med promenader, stavgång eller annat som stärker och förebygger benskörhet är också helt inom reglerna. En studiecirkel om QiGong är godkänd i teoridelen. Teori och praktik, i rätt kombination kan stimulera fler att delta i studiecirklar och må bättre genom fysisk aktivitet. Däremot strider det mot alla regler att ha en studiecirkel som enbart innehåller träning exempelvis; gymnastik, simning, promenader, stavgång, boule m.m. Sådana cirklar får både ABF-förbundet och Folkbildningsrådet att "hissa varningsflagg"!

22 22 Information från ABF För att en studiecirkel ska kunna godkännas måste alla studiecirkeldeltagare ha tillgång till studiematerial eller en väl genomarbetad arbetsplan, som innehåller såväl metod som litteraturbeskrivningar. Tag kontakt med din ABF-representant om du behöver hjälp med att göra en arbetsplan! Några råd på vägen: Ta vara på studiecirklarnas kunskaper och erfarenheter! Det kan till exempel vara bra att låta LPR, RPR eller KPR-ansvariga träffa deltagarna i benskörhet - och stroke cirklarna. Deltagarna i dessa cirklar kan ha mycket matnyttigt att framföra! Tänk på att förbereda ABFs års- och höstmöten! Idag är det många PRO-föreningar som delar samma ABF-avdelning, så nu är det viktigt att förbereda sig. Tag gärna reda på hur många studietimmar ABFavdelningen redovisat och jämför dessa studietimmar med stats-, landstings eller kommunanslaget. På vilket sätt syns medlemsorganisationerna i verksamhetsplanerna? Redovisar alla föreningar all studie- och kulturverksamhet till ABF? Om inte varför? Lycka till med studiearbetet! Hälsningar från PROs kansli Gerd Klang Studieombudsman Elisabet Gustafsson Utbildningsadministratör Tel Bilagor: 1. Kursprogram våren 2007 PROs Folkhögskola 2. Mitt bästa kaffeminne inbjudan till PROs och Bilda Förlags berättartävling 3. Beställningskupong till boken Nycklar till minnenas dörr - En titt i backspegeln - Boken som väcker minnen 4. Prisblad över PROs studiematerial samt beställningsblankett

23 23 Beställningsadresser: PRO, vaktmästeriet Box Stockholm Fax E-post: Bilda Förlag Box Sthlm Fax E-post: Hemsida: ABFs material beställs via Bilda Förlag (om inget annat anges)

PROs STUDIEAKTUELLT APRIL 2007. TILL STUDIEORGANISATÖREN I SAMTLIGA PRO-FÖRENINGAR OCH PROs DISTRIKT OCH SAMORGANISATIONER

PROs STUDIEAKTUELLT APRIL 2007. TILL STUDIEORGANISATÖREN I SAMTLIGA PRO-FÖRENINGAR OCH PROs DISTRIKT OCH SAMORGANISATIONER PROs STUDIEAKTUELLT APRIL 2007 TILL STUDIEORGANISATÖREN I SAMTLIGA PRO-FÖRENINGAR OCH PROs DISTRIKT OCH SAMORGANISATIONER samt till ABFs DISTRIKT OCH AVDELNINGAR Studieaktuellt finns även på intranätet

Läs mer

STUDIEAKTUELLT VÅREN 2013. Handlingsprogram 2012-2015. Pensionssystemet blev det som tänkt?

STUDIEAKTUELLT VÅREN 2013. Handlingsprogram 2012-2015. Pensionssystemet blev det som tänkt? STUDIEAKTUELLT VÅREN 2013 Till studieorganisatören i samtliga PRO-föreningar Till PROs distrikt och samorganisationer Till ABFs distrikt och avdelningar Studieaktuellt finns på PROs hemsida Klicka på Studera

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016 Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2016 Välkommen till kurser och konferenser våren 2016 Som förtroendevald eller tilltänkt förtroendevald inbjuds du till ett antal kurser och konferenser som vi

Läs mer

Aktuellt. PRO Vänner. PRO Skåne. Fortsättning. Detta händer i sep-okt:

Aktuellt. PRO Vänner. PRO Skåne. Fortsättning. Detta händer i sep-okt: Aktuellt Nummer 9 september 2013 PRO Skåne Ö Rönneholmsv 2 Box 170 21 200 10 Malmö 040-30 69 90 pro-skane@skane.pro.se www.pro.se/skane Exp. & telefontid: Må - to 9-12 & 13-15 Fr 9-12 Månadens citat "Din

Läs mer

Studieaktuellt våren 2014

Studieaktuellt våren 2014 Studieaktuellt våren 2014 Beställa studiematerial? Gå in på www.pro.se och klicka på Butiken i toppmenyn, och gör dina beställningar. Eller kontakta kundtjänst på StjärnDistribution: E-post: order@sdist.se

Läs mer

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län

Välkommen till PRO 1. Nu är det dags! PRO Stockholms län Välkommen till PRO 1 Nu är det dags! PRO Stockholms län 1 Innehållet i PRO 1 Detta är PRO Intressepolitik hur kan PRO påverka Hur fungerar en PROförening Hur finansieras verksamheten Vara ledare i PRO

Läs mer

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom Handledning av Kitte Arvidsson Innehåll sid Detta är Studieförbundet Vuxenskolan, SV 3 Det här är en studiecirkel 4 Träff 1 5 Träff 2 7 Träff 3 8 SVs

Läs mer

Studieplan/handledning för cirkeledare till. Läsa tillsammans med äldre!

Studieplan/handledning för cirkeledare till. Läsa tillsammans med äldre! Studieplan/handledning för cirkeledare till Läsa tillsammans med äldre! Studieplan och handledning till Läsa tillsammans med äldre Det här är en handledning och studieplan till Centrum för lättlästs utbildningsmaterial

Läs mer

Studieaktuellt våren 2015

Studieaktuellt våren 2015 STUDIEAKTUELLT 2015 Studieaktuellt våren 2015 1 STUDIEAKTUELLT 2015 PRO:s webbutik. Via www.pro.se/butiken kommer ni till PRO:s webbutik där ni kan beställa PRO:s studiematerial. Det går även bra att beställa

Läs mer

Finspång. Studieprogram hösten 2010

Finspång. Studieprogram hösten 2010 Finspång Studieprogram hösten 2010 Data Känner du dig som en slav under tekniken emellanåt? Bli herre över den istället! Oavsett om du är nybörjare som vill lära dig skicka e-post och betala dina räkningar

Läs mer

Våldet går inte i pension. För dig som vill veta mer

Våldet går inte i pension. För dig som vill veta mer Våldet går inte i pension För dig som vill veta mer Studiematerial Trygghet som saknas- om våld och övergrepp mot äldre Brottsofferjouren, Studieförbundet Vuxenskolan och Sveriges Pensionärsförbund har

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1

Bilden av PRO. Ur PROs kommunikationsplan. 27 februari 2016 www.pro.se/stockholm 1 Bilden av PRO PRO är en vital organisation för alla Sveriges pensionärer. PRO driver rakryggat pensionärernas intressen och erbjuder medlemmarna en mötesplats för gemenskap, personlig utveckling, glädje

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Handledning till den lättlästa Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst Studieförbundet Vuxenskolan 2008 Projektledare: Eva Ekengren SV Förbundskansliet Författare: Kitte

Läs mer

Cirkelledarutbildningar hösten 2011

Cirkelledarutbildningar hösten 2011 ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland Cirkelledarutbildningar hösten 2011 Välkommen till Cirkelledarutveckling i höst! Temadagarna Skrattet i studiecirkeln motivation och lust att lära Hur hänger

Läs mer

NORRA VÄRMLAND. Mästerkock Datasnille eller stor Skaparkrat. Vi öppnar dörrarna. Välkommen till ABF. Studieprogram

NORRA VÄRMLAND. Mästerkock Datasnille eller stor Skaparkrat. Vi öppnar dörrarna. Välkommen till ABF. Studieprogram NORRA VÄRMLAND Mästerkock Datasnille eller stor Skaparkrat. Vi öppnar dörrarna. Välkommen till ABF Studieprogram VÅREN 2013 VÄLKOMMEN TILL ABF NORRA VÄRMLAND Folkbildningen finns till för att alla oavsett

Läs mer

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre

Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre Att arrangera en studiecirkel Läkemedel och äldre Förslag till upplägg av en studiecirkel Studiecirkeln är en grupp om minst tre personer med gemensamt intresse för det aktuella ämnet. Cirkelledaren håller

Läs mer

Ledare i praktiken. LIM STEG 1C ansluten verksamhet PLANERING OCH DELTAGARINFLYTANDE VAD OCH HUR

Ledare i praktiken. LIM STEG 1C ansluten verksamhet PLANERING OCH DELTAGARINFLYTANDE VAD OCH HUR Ledare i praktiken PLANERING OCH DELTAGARINFLYTANDE Deltagarinflytande är en grundläggande tanke i all folkbildning och i Medborgarskolans pedagogiska GRUNDSYN. Att ta vara på varje människas unika erfarenheter

Läs mer

Studiehandledning - Vems Europa

Studiehandledning - Vems Europa Studiehandledning - Vems Europa En studiesatsning om makt och rättvisa i Europa Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Sverige är en del av Europa och

Läs mer

PRO informerar, juni 2017.

PRO informerar, juni 2017. PRO informerar, juni 2017. PRO Medlemsresor erbjuder ny typ av resepaket Vi testar en ny form av resepaket, som inkluderar flyg, transporter, hotell och ett par utflykter; övrig tid är ledig för egna upptäckter

Läs mer

PRO informerar, november 2017.

PRO informerar, november 2017. PRO informerar, november 2017. Hej! Vi vill tacka för den respons, kommentarer och de synpunkter som vi har fått av er förtroendevalda, anställda och medlemmar efter Aftonbladets granskning av PRO. De

Läs mer

Utbildningsplaner. Stockholms län PRO 1 PRO 2. för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag)

Utbildningsplaner. Stockholms län PRO 1 PRO 2. för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag) Stockholms län Utbildningsplaner för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer (alla med uppdrag) PRO 1 PRO 2 Totalt 16 studietimmar Antagna av styrelsen för PRO Stockholms

Läs mer

Vi gör din röst hörd!

Vi gör din röst hörd! Vi gör din röst hörd! SPF bevakar dina intressen! - Har du tänkt på hur du vill du bo när du blir äldre? - Tycker du att det är rättvist att arbete och pension beskattas olika? - Vet du att i genomsnitt

Läs mer

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Varför en studiecirkel? FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Studiecirklar har länge bedrivits inom S-kvinnor. Kunskap och lärande är en viktig del av kvinnors frigörelse, därför är studiecirkeln en utmärkt klubbverksamhet.

Läs mer

Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm tillsammans med Afasiföreningen i Stockholms län

Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm tillsammans med Afasiföreningen i Stockholms län Cirkeln öppnar vägar För personer med afasi Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm tillsammans med Afasiföreningen i Stockholms län Innehåll Vad är afasi? sid 3 Orsak sid 3 Rehabilitering sid 3 Att mötas

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING TILL. Må bra med eller utan läkemedel

STUDIEHANDLEDNING TILL. Må bra med eller utan läkemedel STUDIEHANDLEDNING TILL Må bra med eller utan läkemedel Allmänt om studiecirkeln En studiecirkel består av deltagare som bestämt sig för att ge sin tid till att fördjupa sina kunskaper och dela med sig

Läs mer

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET Ungdomens Nykterhetsförbund och Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson (Baserad på Cirkelledare

Läs mer

Projektmaterial. ABF Södra Lappmarken

Projektmaterial. ABF Södra Lappmarken Projektmaterial Sammanställning ENKÄTER - INFORMATIONSTEKNOLOGI FÖR ÄLDRE ABF Södra Lappmarken Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 73 11 34 Stockholm 8-412 48 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST

KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST KULTUR I VÅRD OCH OMSORG LÄTTLÄST Kulturrådet, Box 7843, 103 98 Stockholm Besök: Långa raden 4, Skeppsholmen Tel: 08 519 264 00 Fax: 08 519 264 99 Webbplats: www.kulturradet.se Illustration omslag: Lehån

Läs mer

Att Köpa Hund. Inledning

Att Köpa Hund. Inledning Inledning At köpa hund är ett webbaserat studiematerial för den som funderar på att skaffa hund och vill veta mer om vad man ska tänka på när det gäller val av ras, hur man ska uppfostra en hund och vad

Läs mer

Kurser för CIRKELLEDARE OCH FÖRENINGAR ABF NORRA STOCKHOLMS LÄN

Kurser för CIRKELLEDARE OCH FÖRENINGAR ABF NORRA STOCKHOLMS LÄN Kurser för CIRKELLEDARE OCH FÖRENINGAR 2019 ABF NORRA STOCKHOLMS LÄN Innehåll Cirkelledarutbildningar Cirkelledarintroduktion... 3 Cirkelledarutbildning, steg G, Cirkel... 4 Cirkelledarutbildning, steg

Läs mer

Studieprogram Örebro

Studieprogram Örebro Studieprogram Örebro Vi tror på att Vi äldre lär äldre bäst! Webbsida Örebroklubben: orebro.seniornet.se Jan 2016 Terttu Bohlin Studiecirklar våren 2016 i Örebro Studiecirklarna bedrivs i grupper med ca

Läs mer

Personuppgifter: Läs PRO:s GDPR-policy

Personuppgifter: Läs PRO:s GDPR-policy PRO informerar, maj 2018. PRO presenterar ny rapport: 150 000 pensionärer har avstått tandvård av ekonomiska skäl Nu presenterar PRO rapporten Bit ifrån som är den första i en rapportserie om äldres munhälsa

Läs mer

Studieaktuellt våren 2016

Studieaktuellt våren 2016 STUDIEAKTUELLT VÅREN 2016 1 Studieaktuellt våren 2016 2 STUDIEAKTUELLT VÅREN 2016 PRO:s webbutik Via adressen butiken.pro.se kommer ni till PRO:s webbutik där ni kan beställa PRO:s studiematerial. Det

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND

VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2015 ÖSTERGÖTLAND Verksamhetsplan för PRO Östergötland 2015 Organisationen präglas av en levande intern demokrati och ett vitalt inre liv. Våra ställningstaganden och program är väl förankrade

Läs mer

Vässa ekonomin i vinter

Vässa ekonomin i vinter Du öppnar väl ditt orange kuvert? Nu kan du göra bankärenden på nya sätt och på nya platser. Smart Safety: enklare för dig svårare för tjuven. Vässa ekonomin i vinter Januari 2009 Nytt år nya möjligheter

Läs mer

Studiecirkeln omfattar 3 x 3 tim inkl fika. Utöver träffarna ingår en liten förberedande uppgift inför träffarna.

Studiecirkeln omfattar 3 x 3 tim inkl fika. Utöver träffarna ingår en liten förberedande uppgift inför träffarna. Kursplan 1 ipad - Kom igång - grundläggande nivå Studiematerialet som kursplanen bygger på finns på Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser. Studiematerialet kan användas som en guide/handledning för

Läs mer

Inte bara för. syns skull

Inte bara för. syns skull Inte bara för syns skull För ett tillgängligt samhälle Vet du att bankomaten kan prata med dig? Det har vi på Syn skadades Riksförbund (SRF) arbetat fram för att vi med synnedsättning ska kunna ta ut pengar

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2017

Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2017 Kurser, konferenser och aktiviteter våren 2017 Välkommen till kurser och konferenser våren 2017 Vi går nu in i ett nytt år, 2017, och det är nu tid att se över vilka utbildningar som ni behöver att erbjuda

Läs mer

Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande

Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn. PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland. Motivering. Yrkande. Distriktets yttrande Motion nr 212 Windowsversion 8 på datorn PRO Valla-Fridhem - Linköping, Östergötland ID509 Då det är stora problem för datoranvändare med Windows 8-versionen som har lite datorvana och även för nybörjare

Läs mer

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2019

Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2019 Kurser, konferenser och aktiviteter hösten 2019 Välkommen till kurser och konferenser hösten 2019 Efter en mycket bra studievår 2019 vill jag hälsa dig välkommen att deltaga i höstens kurser och konferenser.

Läs mer

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER

Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Studiehandledning UNG LEDARE SISU IDROTTSBÖCKER Ett stöd för skol-if Den här studiehandledningen är gjord som ett stöd för skolidrottsföreningar som vill arbeta med häftet Ung Ledare i studiecirkel. Metodiken

Läs mer

Konsten att se film direkt på datorn

Konsten att se film direkt på datorn Konsten att se film direkt på datorn - En guide till strömmande media på SLI.se - GR Utbildning Läromedel, Besök: Gårdavägen 4, Post: Box 507, 40 Göteborg AV/Media: Tel 0-5 50 5, Fax 0-5 5, E-post: avm@grkom.se

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKOD STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER I

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer

Lathund. Tal-och ljudböcker från. Inläsningstjänst. Kommunabonnemang på inlästa läromedel sida 3

Lathund. Tal-och ljudböcker från. Inläsningstjänst. Kommunabonnemang på inlästa läromedel sida 3 Lathund Tal-och ljudböcker från Inläsningstjänst Innehåll: Inlästa läromedel sida 2 Kommunabonnemang på inlästa läromedel sida 3 Vem kan hämta hem inlästa böcker från Inläsningstjänst? sida 3 Inläsningstjänst-

Läs mer

INFORMERAR. Med detta nummer av PRO Informerar får ni information om hur ni för in uppgifter i aktivitetsrapporten.

INFORMERAR. Med detta nummer av PRO Informerar får ni information om hur ni för in uppgifter i aktivitetsrapporten. RIKSORGANISATIONEN SAMORGANISATIONER OCH FÖRENINGAR HJÖRDIS Årsavisering I månadsskiftet januari/februari kommer medlemsfakturan gå ut till våra medlemmar tillsammans med tidningen. Även i år kommer det

Läs mer

Bilaga. STUDIEPROGRAM för VÅREN 2015 DE FLESTA AV VÅRENS CIRKLAR 2015 STARTAR I VECKA 6. Anmälningstiden för vårens cirklar, se respektive cirkel

Bilaga. STUDIEPROGRAM för VÅREN 2015 DE FLESTA AV VÅRENS CIRKLAR 2015 STARTAR I VECKA 6. Anmälningstiden för vårens cirklar, se respektive cirkel Bilaga STUDIEPROGRAM för VÅREN 2015 Nytta, Nöje och Hälsa i samarbete med ABF DE FLESTA AV VÅRENS CIRKLAR 2015 STARTAR I VECKA 6 Anmälningstiden för vårens cirklar, se respektive cirkel STUDIEKOMMITTÉ

Läs mer

Studiecirklar. Våren 2016. Kulturarrangemang och föreläsningar

Studiecirklar. Våren 2016. Kulturarrangemang och föreläsningar Studiecirklar Våren 2016 Kulturarrangemang och föreläsningar För personer med egen erfarenhet av funktionsvariationer. För personal och anhöriga som har kontakt med personer inom LSS målgrupp. Studieförbundet

Läs mer

Fundera på, samtala Fundera på, samtala

Fundera på, samtala Fundera på, samtala 2 Min egen berättelse Att skriva min berättelse var som en upptäcktsresa i mig själv. Det var inte alltid lätt. Ibland var det jättetungt, om jag ska vara ärlig, men det kändes alltid meningsfullt. Jag

Läs mer

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll.

organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Ledarutveckling Du är viktig! Vi vill ge dig som arbetar med människor i grupp och dig som är aktiv i en organisation eller förening, möjligheten att utvecklas i din roll. Som cirkelledare, förtroendevald,

Läs mer

Örebro län. Örebro län. Projektredovisning DIGITAL DELAKTIGHET

Örebro län. Örebro län. Projektredovisning DIGITAL DELAKTIGHET Örebro län Roy Andersson Köpmangatan 54, 702 23 Örebro, Telefon: 019-140427, Mobil: 070-5332528, E-post: roy@orebrolan.pro.se, Hemsida: www.orebro-lan.pro.se Örebro län Projektredovisning DIGITAL DELAKTIGHET

Läs mer

Kursprogram Våren 2015

Kursprogram Våren 2015 Kursprogram Våren 2015 VUXENSKOLAN BORÅS OBS! Ny adress Druveforsvägen 8 504 33 Borås växel 0771-50 20 20 Välkommen till Vuxenskolan Sjuhärad Studieförbundet Vuxenskolan verkar för att personer med intellektuella

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Johnny Mostacero Förbundsordförande Värvarmanual Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Läromedel & Utbildning

Läromedel & Utbildning Läromedel & Utbildning Best nr. 201301 Pris: 450:- exkl. moms NYHET Ett paket med 10 korta läseböcker i A5 format med symbolstöd (Widgitsymboler) för att underlätta läsförståelsen. Böckerna handlar om

Läs mer

Utbildningsplaner. ledare och funktionärer. Introduktionskurs ( Intro ) PRO 1 PRO 2. Totalt 20 studietimmar

Utbildningsplaner. ledare och funktionärer. Introduktionskurs ( Intro ) PRO 1 PRO 2. Totalt 20 studietimmar Distrikt Stockholm Utbildningsplaner för styrelseledamöter, valberedningar, revisorer, ledare och funktionärer Introduktionskurs ( Intro ) PRO 1 PRO 2 Totalt 20 studietimmar Antagna av styrelsen för PRO

Läs mer

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND

Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND Studier 2011-2014 SOCIALDEMOKRATERNA GOTLAND 2013 Utbildningarna riktar sig till tre olika delar av vår organisation; medlemmarna, s-föreningarna och de förtroendevalda. Studieprogrammet är basen som vi

Läs mer

Närhet som gör ont - om våld mot närstående

Närhet som gör ont - om våld mot närstående Närhet som gör ont - om våld mot närstående Närhet som gör ont om våld mot närstående erbjuder en gedigen genomgång av problematiken kring mäns våld mot kvinnor. Utgångspunkten är att kunskap är en viktig

Läs mer

Fredagsmys. Arbetsplan för en studiecirkel om barnfattigdom

Fredagsmys. Arbetsplan för en studiecirkel om barnfattigdom Fredagsmys. Arbetsplan för en studiecirkel om barnfattigdom Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om barnfattigdom. Syftet är att öka

Läs mer

Ett aktivt liv. Studiecirklar

Ett aktivt liv. Studiecirklar Ett aktivt liv Det är hälsofrämjande att delta i föreningslivet. SPF Seniorerna genomför sociala aktiviteter på alla nivåer t.ex. promenader, resor, konserter och studiecirklar. Studiecirklar Sju goda

Läs mer

Studiehandledning till boken HJÄRNA PARKINSON

Studiehandledning till boken HJÄRNA PARKINSON Studiehandledning till boken HJÄRNA PARKINSON av Emelie Lundin Inför studiecirkeln Studiehandledningen är upplagd på fem träffar. Beräknad tid är två tre studietimmar per träff. Varje träff är baserad

Läs mer

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande

Våga fråga! Välkommen som värvare! Anna Carlstedt Förbundsordförande Värvarmanual 2 Våga fråga! Tillsammans ska vi värva många nya medlemmar tilll IOGT-NTO. En tuff utmaning som är möjlig att nå om vi alla drar vårt strå till stacken. Du och jag kan bidra till målet genom

Läs mer

Handledning för studiecirkel

Handledning för studiecirkel Handledning för studiecirkel Planering av cirkeln Som samordnare och cirkelledare är det din uppgift att tillsammans med gruppen sätta upp ramarna för träffarna och föra dem framåt. Här presenteras ett

Läs mer

När man är ute och surfar på nätet kan det hända att man ibland vill gå tillbaka till en sida man varit på tidigare. Är det första sidan man är på

När man är ute och surfar på nätet kan det hända att man ibland vill gå tillbaka till en sida man varit på tidigare. Är det första sidan man är på Surfa på nätet När man är ute och surfar på nätet kan det hända att man ibland vill gå tillbaka till en sida man varit på tidigare. Är det första sidan man är på går det naturligtvis inte gå tillbaka till

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

www.resurs.folkbildning.net/projekt/foreningsteknik/index.htm

www.resurs.folkbildning.net/projekt/foreningsteknik/index.htm www.resurs.folkbildning.net/projekt/foreningsteknik/index.htm 1 Inledning Vart än vi går i Sverige möter vi någon form av förening. Det svenska föreningslivet har en lång tradition och historia. Våra föreningar

Läs mer

Studieaktuellt hösten 2015

Studieaktuellt hösten 2015 STUDIEAKTUELLT 2015 Studieaktuellt hösten 2015 1 STUDIEAKTUELLT 2015 PRO:s webbutik Via www.pro.se/butiken kommer ni till PRO:s webbutik där ni kan beställa PRO:s studiematerial. Det går även bra att beställa

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna

Särskild utbildning för vuxna Särskild utbildning för vuxna I KATRINEHOLM OCH VINGÅKER Kunskaper och färdigheter för ETT GOTT LIV www.viadidakt.se Telefon: 0150-48 80 90, 0151-193 00 E-post: info@viadidakt.se Viadidakt är en gemensam

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

STUDIEPROGRAM Ht 2013 -Vt 2014

STUDIEPROGRAM Ht 2013 -Vt 2014 STUDIEPROGRAM Ht 2013 -Vt 2014 TEATER Vill du också stå på scenen och sjunga eller dansa? Just nu kan du få din dröm att gå i uppfyllelse. Att få stå på scenen och sjunga, dansa och spela teater!! Start:

Läs mer

Introduktionsutbildning för cirkelledare

Introduktionsutbildning för cirkelledare Introduktionsutbildning för cirkelledare 1 Introduktion till utbildaren En gemensam introduktionsutbildning för cirkelledare som ska kunna användas av alla distrikt har tagits fram. Folkbildningsrådet

Läs mer

KURSER FÖR FÖRENINGAR OCH CIRKELLEDARE

KURSER FÖR FÖRENINGAR OCH CIRKELLEDARE Hösten 2018 KURSER FÖR FÖRENINGAR OCH CIRKELLEDARE ABF NORRA STOCKHOLMS LÄN CIRKELLEDARUTBILDNING, STEG G Material: Cirkelledare i ABF (Pärm), ABFs idéprogram, ABFs Riktlinjer, Med i ABF Kursledare: Maria

Läs mer

Bilaga. STUDIEPROGRAM för hösten 2014 DE FLESTA AV HÖSTENS CIRKLAR 2014 STARTAR I VECKA 37. Anmälningstiden för höstens cirklar, se respektive cirkel

Bilaga. STUDIEPROGRAM för hösten 2014 DE FLESTA AV HÖSTENS CIRKLAR 2014 STARTAR I VECKA 37. Anmälningstiden för höstens cirklar, se respektive cirkel Bilaga STUDIEPROGRAM för hösten 2014 Nytta, Nöje och Hälsa i samarbete med ABF DE FLESTA AV HÖSTENS CIRKLAR 2014 STARTAR I VECKA 37 Anmälningstiden för höstens cirklar, se respektive cirkel STUDIEKOMMITTÉ

Läs mer

Kommunala Mediacentralen våren 2006. Lathund. för beställning av läromedel. via Svenska Läromedel på Internet (SLI) Läromedel Böcker

Kommunala Mediacentralen våren 2006. Lathund. för beställning av läromedel. via Svenska Läromedel på Internet (SLI) Läromedel Böcker Lathund för beställning av läromedel via Svenska Läromedel på Internet (SLI) Läromedel Böcker Kommunala Mediacentralen KMC Hur hittar jag till Läromedel via SLI: Gå till KMC:s hemsida www.kmc.sodertalje.se.

Läs mer

Människan är större. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selen

Människan är större. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selen Människan är större Samtalshandledning för studiecirkeln Kerstin Selen Människan är större en bok för samtal om livet Skåne Stadsmission har med bidrag av författare, fotografer och illustratörer skapat

Läs mer

Prata pedagogik - ett fortbildningsarkiv Resultatförbättring genom kollegialt lärande. Läs detta först om startpaketet

Prata pedagogik - ett fortbildningsarkiv Resultatförbättring genom kollegialt lärande. Läs detta först om startpaketet Läs detta först om startpaketet Prata Pedagogik -arkivet består av tipsblad och samtalsunderlag i pdf format som kan laddas i surfplattor, datorer och mobiler. Allt fokuserar på en enda sak: att ge pedagogerna

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2016

Förslag till Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2016 1 Förslag till Verksamhetsplan för PRO Norra Älvsborgs distrikt 2016 PRO arbetar utifrån det handlingsprogram som antogs av kongressen 2015. År 2016 är det år då vi fortsätter att utveckla organisationen

Läs mer

Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29

Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29 Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29 Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Välkommen som cirkelledare

Välkommen som cirkelledare Välkommen som cirkelledare Studieförbundet Vuxenskolan Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna möjligheter och få kunskap, kraft och motivation att

Läs mer

Lärresurs för ett digitalt lärande Metodhandledning

Lärresurs för ett digitalt lärande Metodhandledning Lärresurs för ett digitalt lärande Metodhandledning Producerat 2012 av Studieförbundet Vuxenskolan för Folkbildningsnätet Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika

Läs mer

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste.

Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och till dina närmaste. 1 Ditt liv din historia Ditt liv är viktigt och har stor betydelse för alla omkring dig! Att skriva ner din livshistoria och vad som varit viktigt för dig genom livet är en gåva både till dig själv och

Läs mer

INTRODUKTION www.bokochwebb.se/sv. Välkommen till bok-och-webben i Svenska A

INTRODUKTION www.bokochwebb.se/sv. Välkommen till bok-och-webben i Svenska A INTRODUKTION www.bokochwebb.se/sv Välkommen till bok-och-webben i Svenska A Välkommen till bok-och-webben i Svenska A! Vi är glada över att du har valt att använda vårt material, och vi hoppas att du och

Läs mer

Projektmaterial. Studiefrämjandet i Stockholm

Projektmaterial. Studiefrämjandet i Stockholm Projektmaterial ATT UTTRYCKA SIG I TEXT OCH BILD Studiefrämjandet i Stockholm Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

Det ingen vill se - en bok om våld i samkönade parrelationer

Det ingen vill se - en bok om våld i samkönade parrelationer Det ingen vill se - en bok om våld i samkönade parrelationer Våld i parrelationer förekommer oavsett om de är samkönade eller olikkönade. För att undvika kränkningar, felaktigheter och diskriminerande

Läs mer

Trafikkalendern har funnits i 23 år och är Sveriges mest omfattande och mest använda läromedel med tema barn och trafik.

Trafikkalendern har funnits i 23 år och är Sveriges mest omfattande och mest använda läromedel med tema barn och trafik. har funnits i 23 år och är Sveriges mest omfattande och mest använda läromedel med tema barn och trafik. Läsåret 2013/2014 distribueras materialet till drygt 500 000 skolbarn i årskurs F-6, 27 000 lärare

Läs mer

Studiehandledning. Kortfilm. på dina villkor. gör en annan värld möjlig

Studiehandledning. Kortfilm. på dina villkor. gör en annan värld möjlig Studiehandledning Kortfilm på dina villkor gör en annan värld möjlig Kortfilm på dina villkor Studiehandledning Studiehandledningen är ett stöd för dig som cirkelledare och innehåller tankar om hur man

Läs mer

STUDIER 2008 (Uppdaterat 20 augusti 2008)

STUDIER 2008 (Uppdaterat 20 augusti 2008) STUDIER 2008 (Uppdaterat 20 augusti 2008) Erfarenhet Gemenskap Glädje Lärande Mångfald Möten Samarbete Utveckling Ömsesidighet Socialdemokraterna i Gävle Studieprogram 2008 INNEHÅLL Arbetarekommunens studieverksamhet

Läs mer

Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar

Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar Hur var det nu igen? Information om minnet och minnessjukdomar SÖK hjälp i tid www.muistiliitto.fi/se Alzheimer Centarlförbundet är en organisation för personer med minnessjukdom och deras närstående.

Läs mer

Förord. vid er första träff gör en planering tillsammans.

Förord. vid er första träff gör en planering tillsammans. Studiehandledning Förord Örebro Läns Landsting, Örebro Läns Bildningsförbund och Örebro Läns Idrottsförbund har tillsammans tagit fram en skrift om föreningslivets och folkbildningens roll i folkhälsoarbetet

Läs mer

Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014

Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014 Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014 taby.se/anhorigstod Täby kommuns anhörigstöd riktar sig till dig som vårdar eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Du ska bo i Täby

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

Bilaga. STUDIEPROGRAM för HÖSTEN 2015 DE FLESTA AV HÖSTENS CIRKLAR 2015 STARTAR I VECKA 34. Anmälningstiden för höstens cirklar, se respektive cirkel

Bilaga. STUDIEPROGRAM för HÖSTEN 2015 DE FLESTA AV HÖSTENS CIRKLAR 2015 STARTAR I VECKA 34. Anmälningstiden för höstens cirklar, se respektive cirkel Bilaga STUDIEPROGRAM för HÖSTEN 2015 Nytta, Nöje och Hälsa i samarbete med ABF DE FLESTA AV HÖSTENS CIRKLAR 2015 STARTAR I VECKA 34 Anmälningstiden för höstens cirklar, se respektive cirkel STUDIEKOMMITTÉ

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Studiehandledning. Riktlinjer för god njursjukvård

Studiehandledning. Riktlinjer för god njursjukvård Studiehandledning Riktlinjer för god njursjukvård Välkommen till......en studiecirkel om våra riktlinjer Det här är en studiehandledning som kan användas för att planera och hålla i en studiecirkel kring

Läs mer

IT-INTRODUKTION. Student. DisCo, Mitt konto, Studentportal, MyPage, e-post, Office 365. IT-avdelningen

IT-INTRODUKTION. Student. DisCo, Mitt konto, Studentportal, MyPage, e-post, Office 365. IT-avdelningen IT-INTRODUKTION Student DisCo, Mitt konto, Studentportal, MyPage, e-post, Office 365 2016 IT-avdelningen Med den här foldern till hands hoppas vi att du som ny student ska få hjälp med att komma igång

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman GRANNEN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt

Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt Tillsammans gör vi Sverige mer tillgängligt 2 Handisams uppdrag handlar om att få ansvariga på olika nivåer i samhället att inse vinsterna med ett tillgängligt samhälle där alla kan delta jämlikt oavsett

Läs mer