Ganska sent i livet följde Arne Arksund i pappa Carl Anderssons båtbyggarspår. Resultatet blev Amigobåtarna, där vi tittar närmare på 27:an.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ganska sent i livet följde Arne Arksund i pappa Carl Anderssons båtbyggarspår. Resultatet blev Amigobåtarna, där vi tittar närmare på 27:an."

Transkript

1 Ganska sent i livet följde Arne Arksund i pappa Carl Anderssons båtbyggarspår. Resultatet blev Amigobåtarna, där vi tittar närmare på 27:an. Av Bengt Jörnstedt Birger Martinsson i Eskilstuna är en seglare som gillar Amigo-båtarna. Vänskapen har stått sig i 30 år och inleddes med en Amigo 23 år Tio år senare bytte han till en Amigo 33. Däremellan hann han med en Amigo 27, den båttyp som denna artikel ska handla om. Birger var nere på Öckerö och köpte sina båtar, det var här på Arne Arksunds Båtvarv de byggdes på 70- och 80-talet. Men Amigos rötter sträcker sig längre tillbaka än så. Historien börjar egentligen längre norrut i Bohuslän, vid Orusttrakten. Här, på Vindövarvet, härskade Arnes pappa, båtbyggaren och konstruktören Carl Andersson, och det var han som på sin ålders höst ritade också Amigobåtarna.

2 Carl Andersson var, tillsammans med den andre sonen Carl-Erik, välkänd för de attraktiva Vindöbåtarna, drottningarna på alla båtmässor med sina vita skrov, blankfernissade mahognyöverbyggnader och eleganta teakdäck. Glänsande skapelser som fick folk att vända sig om på bryggorna även om det i sanningens namn händer att seglare ute på böljan vänder sig om också av andra skäl; man har just seglat förbi en Vindökryssare. Intget konstigt med det; gamla sortens långkölade bruksbåtslinjer under vattnet med Amigo tydligt bulliga förskepp kräver ju sin tribut prestandamässigt och kan ur den synpunkten inte mäta sig med modernare skapelser. Carl Andersson, uppfödd i Svineviken på Orust, hade startat sitt första båtvarv Det var dåliga tider för bruksbåtar, men efter intryck uppe i Stockholm förstod han att fritidsbåtar var något som efterfrågades. Carl Andersson startade ett småbåtsvarv i Billdal utanför Göteborg, men fick snart tips om en bra sjötomt på Vindön. Året var 1923, Vindövarvet etablerades och Carl Anderssons långa karriär som båtbyggare och konstruktör inleddes. Nästan ett halv sekel senare ritade han Amigo-båtarna, detta på beställning av sonen Arne Arksund nere på Öckerö. Pappa ritade alla Amigoskrov till Arne, säger Britt Johansson, yngre syster till Arne Arksund, till Segling. Han var intresserad av formen, inte av hur många lådor det skulle vara i pentryt. Det var båtens yttre kontur han kände för. Sonen Arne Arksund var då medelåldern, och satsningen på båtbyggeri innebar ett helt nytt kapitel i hans liv. Arne hade jobbat med många olika saker, han hade varit polis, kört lastbil... han visste väl inte riktigt vad han verkligen ville göra, säger Britt Johansson idag. Men Arne var en företagsam karl, och hur man byggde båtar hade han lärt sig från barnsben. Han var hos pappa på Vindön och byggde sig en båt, och det var då han såg att det fanns möjligheter i det, förklarar systern. Det här var omkring 1970, just när plastbåtsfloden började forsa kring

3 knutarna. Arne insåg vilken styrka den hade, och surfade med på den våg som bar de trygga, traditionella och stabila båtarna. Konceptet var han på det klara med, men någon erfarenhet som konstruktör hade han inte. Pappa Carl vidtalades och tog sig an uppgiften med förtjusning. Man började med något litet, en 23:a där siffrorna inte talar om längden i fot, som är drygt 22, utan antalet kvadratmeter i segelplanet, precis som med Vindöbåtarna. Arne Arksund köpte ett litet varv på Öckerö och körde igång. Han hade byggt bl a Folkbåtar och var van vid den här storleken. Nu blev det emellertid kravell i bordläggningen; han byggde alltid en träbåt som provades ut före serietillverkningen i plast, och det skrovet kunde användas till plugg för plastformen. Därefter kunde prototypen säljas, och det finns alltså en exklusiv träversion av varje Amigotyp som byggts. Han hade ett fint båtvarv, var den noggranna typen, säger Britt Johansson. Men han var också en glad figur, inget var omöjligt. Han var en glad brorsa. Den karakteristiken kan många Amigokunder vidimera. Till exempel Birger Martinsson från Eskilstuna som alltså var nere på Öckerö och köpte en av de allra första Amigo 23:orna. Året var 1971, han hade fått syn på den på båtmässan i Stockholm och föll direkt. Det var en trevlig båt, rymlig och till ett rimligt pris, säger han idag. Amigobåtarna har ett tilltalande utseende och bra med utrymme. Carl Andersson hade, säkert i samråd med Arne Arksund, valt en annan stil till Amigon än till Vindöbåtarna, med mera språng och en trappstegsformad överbyggnad à la t ex Bianca 27, som utseendemässigt tycks ha varit en inspiration. Vid produktionsstarten lär en Bianca 27 ha legat vinterförvarad på varvet och här har man hämtat många fina detaljer. Släktskapen är ju ganska tydliga, säger Henrik Huldén i Helsingfors, stor Amigovän han också. Hur som helst, det ser traditionellt och mycket gediget ut, och konceptet gick igen när Amigo 27 kom några år senare. Hon var i princip en uppskalad 23:a, man ändrar inte på en vinnare.

4 Arne Arksund, driftig båtbyggare med påbrå. Då var Martinsson nere för andra, men inte sista, gången. Driftig kille, Arksund, varje gång vi köpte en ny båt var det en större på gång, säger han. Affärerna gick bra, och Arne Arksund flyttade snart till ett större varv på Öckerö, plastjobbet gjorde han i en nedlagd fiskfabrik i närheten. Han inte bara byggde, han sålde och marknadsförde också, var ute och flängde på båtmässorna, långt ner i Tyskland där Carl haft så stora framgångar med sina blänkande Vindökryssare. Men verksamheten hölls ändå på en ganska blygsam nivå, med ett par tiotal anställda som mest. Det är oklart hur många Amigobåtar som byggdes, men för lillasystern Amigo 23 finns en uppgift om 350 stycken, och för Amigo 27 torde det röra sig åtminstone om ett par hundra båtar. Tillverkningen pågick också under 80- talet med bl a Amigo 33. En 40:a var på tal, men blev bara en prototyp. Efter Arne Arksunds död 1989 tog en medarbetare på varvet över en tid, varefter nybyggnationen lades ner. Alla ritningar är numera donerade till Bohusläns museum, berättar Britt Johansson. Långa sommarseglingar Den Amigo 27 Segling tittat på tillhör Kalle Hullberg och Christer Strid, båda bosatta i Södertäljetrakten och verksamma som lärare. De har haft sin Amigo 27 Galento i femton år vid det här laget, och den har passat deras syften bra. Man kommer långt, bokstavligen, med 27 fot om bara viljan finns. Med långa sommarlov hände det förr om åren att de gav sig av vid lunch på avslutningsdagen, för att nästa morgon vakna i Visby. Så fortsatte det hela

5 sommaren, och när Christers fru fick sin semester hämtade man upp henne. Vi seglade mellan 1000 och 1300 sjömil varje sommar, säger Christer. Varken han eller Kalle hade någon egen båt före Galento. Jag letade efter en båt kring 1986, berättar Kalle. Vi är gamla kompisar, och Christer var med och kikade. Det var han som föreslog att att vi skulle slå oss ihop och skaffa en rejälare båt. Max kronor fick den kosta. Man tittade på allt möjligt inom den prisramen bl a Vega och Misil men till slut avgjordes valet av en gammal bekant. En gemensam vän ägde en Amigo 23, en båt som båda seglat med, och en större syster till den skulle vara perfekt. Vi tyckte 23:an var en snygg båt, och så började vi leta efter en Amigo 27, förklarar Christer. Rymligt och praktiskt Amigo 27 har alltså den traditionella, långkölade bruksbåtens fylliga form i förskeppet. Det syns tydligt förifrån, och ombord märks det på den breda däcksytan långt fram. Detta ger god bärighet och torr gång, men den bulliga skrovformen bromsar samtidigt farten, särskilt på kryss och i vågor. Exempelvis Pelle Brohäll tillämpade samma princip med fylliga förskepp på de flesta av sina båtar (t ex Vega, Viggen, Turkryssaren), och på mindre båtar är fördelen uppenbar: det blir betydligt mer utrymme i förpiken. Amigo 27 är också en rymlig båt. Separat toalett saknas en Port-a-Poti är inbyggd under dubbelkojen i förpiken men i övrigt finns gott om plats för ett rejält pentry, fyra kojer och stuvutrymmen. Och, inte minst, ståhöjd.

6 Ståhöjden är bra för en så pass liten båt, man upplever den inte som obekväm, säger Christer. Han är 1,90 lång och står nästan rak där salongen är som högst, alldeles för om skjutluckan i rufftaket. Med sin mjukt trappstegsformade överbyggnad minskar höjden föröver, men man har fortfarande en bra känsla av rymd i båten. Inredningen är traditionellt enkel i sin uppläggning, avdelad med ett huvudskott under masten. För om detta en förpik med dubbla kojer, tillräckligt stora för att långe Christer och hans fru ska använda detta som sovplats. Här finns också en garderob på varje sida. Även salongen erbjuder två bra kojer när man lyfter bort ryggstöden till sofforna och får hela bredden ut till skrovsidan. Här bakom förvaras sängkläder och kanske annat också. Ovanför finns en hyll- och skåprad. Både Christer och Kalle är mycket nöjda med stuvmöjligheterna. Vattentanken på 60 liter tar en mindre del av utrymmet under förpikskojerna, men i övrigt är all icke synlig volym tillgänglig för stuv. Under bakre delen av salongsdurken finns också en djup, användbar kölficka. Det finns ett fäste för bord i salongen, men det används aldrig på Galento. Man klarar sig ändå, tycker att det inkräktar för mycket på utrymmet och äter ändå oftast uppe i sittbrunnen.

7 Till skillnad från gängse inredningsmönster på den här tiden har Amigo 27 ingen stickkoj. Istället sträcker sig pentryt från sida till sida, med mittdelen som steg vid nedgången. Att bredda pentryt på tvären är ju ett bra sätt att lösa längdproblemet på en kort båt, där man annars hade behövt inkräkta på sittbrunnens storlek för att få ekvationen med kojerna att gå ihop under däck. Nu ligger spisen ett tvålågigt gasolkök på ena sidan och vasken på den andra, och det finns också två stora, dränerade kylfack, ett på varje sida. Här i pentryt står man utmärkt, med obegränsad takhöjd om skjutluckan är öppen. Pentryts bänk är en syntetisk skiva som är lätt att hålla ren. I övrigt är inredningen i Amigo 27 gjord i mahogny, mest homogent material, inte plywood. Det är väldigt fina träarbeten, bra passform, tycker Kalle. Hela inredningen är rättfram och okomplicerad, funktionell på ett sätt som hör gamla båtbyggartraditioner till. Man har inte försökt vara smart eller innovativ, har inte velat komplicera det hela med t ex en dinettelösning, något som har sina poänger men också innebär vissa problem med t ex benutnedrymme och iläggsbitar för att få till en användbar koj. Tjockt skrov Amigo 27 är byggd i enkellaminat i både däck och skrov. Därför är hon invändigt klädd med en tjock, isolerande matta, det vanliga sättet att motverka

8 kondens. Det känns aldrig fuktigt, tycker Christer. Skrov och däck är sammanfogade med plast, inte med bult, varför man slipper risk för läckage av den anledningen. Den inplastade järnkölen har aldrig vållat några problem för Galentos ägare. Vid en grundstötning krossades en bit av plastlaminatet, men det var så tjockt att det aldrig gick hål in till järnbarlasten. Det är generöst med glasfiber i den här båten, säger Kalle med ett leende. Säkert, man tog i allmänhet till i överkant, det är det vanliga från de här åren. Rodret är gjort i sandwich, två halvor med skum emellan. Här, som på vilken båt som helst, är det vanligt med vatteninträngning via otäta infästningar för roderbeslagen. Christer och Kalle har nyligen fuktmätt sin båt, och just rodret var ett ställe där mätaren gav utslag. Frostsprängning kan kan försvaga laminatet och därmed styrkan i rodret, men detta är ju inget unikt för Amigon. Det enda andra ställe där fuktmätaren gav utslag var för övrigt, och något förvånande, i området kring förluckan längst fram på överbyggnaden. Kanske är det också här skruvhål (till gångjärnen) som släppt in fukt. Amigo 27 har en rejäl sittbrunn för sin storlek, 190 x 160 cm. Genom att slopa stickkoj( er) och lägga pentryt på tvären har brunnen inte blivit lidande. Här har man gott om plats, och den känns väl skyddad med sina ganska höga sargar. Allt potentiellt stickkojsutrymme är nu stuvfack, åtkomliga via en stor lucka i varje sittbänk. Här finns mängder med plats för allt från fendrar och tågvirke till segelsäckar.

9 Med ett utanpåliggande roder har Carl Andersson inte bara skapat en utseendemässigt tilltalande effekt det synliga rodrets trivsamma bruksbåtskänsla utan också löst problemet med en hjärtstock i bakkant brunnen och en rorkult som stör hela utrymmet. För att ge rorkulten från akterspegeln fritt spel är akterstaget delat, och båten är tillräckligt liten för att det ska hålla att fästa hanfoten i två fästpunkter i akterpulpiten. Riggen från Seldéns är enklast tänkbara med toppvant och undervant. Röstjärnen sitter ända ute vid relingen, där de bildar en bred bas. De är gjorda i form av rostfria standardbyglar som bultats i däck. Det är mycket ovanligt, men har ändå hänt att sådana här byglar har gått av efter många års användning och utmattning. Åtminstone seglare med långfärdsplaner, Amigo-ägare eller andra, som vill eliminera alla risker bör överväga att byta ut dem. Med ett LYS-tal på 0,94 är Amigo 27 en ganska sävlig båt. Det ligger i hennes natur, med fyllig skrovutformning och lång köl. Lika långa Albin 78 har, för att ta ett exempel, ett LYS-tal på 1,03, men här är det ett modernt, fenkölat skrov där det funnits en uttalad avsikt att göra en prestandabetonad allroundbåt. Amigo 27 vädjar till helt anda känslor. Man känner sig alltid trygg i den, menar Christer. Det har blivit många färder till t ex Gotland, och Kalle har långseglat över till Baltikum med Galento. Hon är inte snabb inomskärs, men hon är en utmärkt havskryssare, säger han.

10 Hon rör sig suveränt bra i sjön, som en större båt. Och hon går torrt i nästan vilka förhållanden som helst. Christer påpekar att båten mår bra av att vattentanken föröver är full. Det behövs för att balansera skrovet, som annars är benäget att sätta sig på häcken med ett par, tre personer bak i brunnen ett vanligt fenomen på många mindre segelbåtar, särskilt om de också är försedda med en tung dieselmotor (på Amigo 27 oftast en Yanmar eller VP). Amigo 27 måste seglas lågt på kryssen för att hålla farten, skrovformen kräver det. En segelyta på måttliga ca 32 kvm (stor och genua) och ett deplacement på modiga 3 ton bidrar också till att försvåra höjdtagningen, hästkrafterna räcker inte till. Den överlappande genua som ingår i Amigons segelarsenal bör finnas ombord för att göra seglingen njutbar i lätt- och mellanvind. Amigo 27 har fraktionsrigg, ganska ovanligt under de tidiga 70-talsåren då det var mastheadkonceptet som gällde för hela slanten. Ett förstag som slutar en bit ner på masten ingår i den traditionella båtens koncept och passar Amigo utmärkt, hon får ett mycket mer proportionerligt och harmoniskt utseende än om hon försetts med en masttoppsrigg. Dessutom är det ju så mycket enklare för dem ombord, särskilt i stagvändningarna, när det är bättre balans mellan stor och genua. Begagnatpriset för en Amigo 27 ligger runt kr och en bit över det för en fin båt. Arne Arksund sålde också halvfabrikat, med vad det innebär av skillnader i fråga om utförandet och nivån på beg-priset. När Kalle och Christer 1987 köpte Galento Amigo 27 nr 109, byggd 1976 fick man ge kr, vilket var lågt för en bara 11 år gammal båt. Det hade varit några regniga somrar då i mitten av 80-talet, kanske bidrog det till en köparens marknad. Vi kunde ha köpt en lite större båt, men det här är en optimal storlek. Inte för tungt att hantera, tycker Christer idag. Kalle instämmer:

11 Det är inga problem att segla henne själv. Och hon är perfekt att långsegla på två. Men det går också bra att vara tre vuxna ombord.

'Familjebåt med '70- talskänsla'

'Familjebåt med '70- talskänsla' 'Familjebåt med '70- talskänsla' Konstruktören Pelle Brohäll gjorde mer än storsäljarna Viggen och Vega. Hans Tur 84 har ett mer strömlinjeformat utseende, men är fortfarande en variant på den brohällska

Läs mer

Önskemålen uppfyllda. Vi såg på en OE 36, men den var i för dåligt skick. Så småningom fann man en Norlin 34 på Internet.

Önskemålen uppfyllda. Vi såg på en OE 36, men den var i för dåligt skick. Så småningom fann man en Norlin 34 på Internet. Efter radikala Scampi bred, skarpt slag på skrovsidan, kilformad överbyggnad fick Peter Norlins första större båt en mycket mer klassisk form. Men den fina seglingskänslan blev densamma i Norlin 34. Av

Läs mer

x - y a c h t s x 4 0 xelebration

x - y a c h t s x 4 0 xelebration I FOKUS x-yachts X4 0 XELEBRATION För några år sedan åkte vi till Danmark för att testa den då nya X4 3 och det var kärlek vid första ögonkastet. Har du lite drygt fem miljoner liggandes borde du köpa

Läs mer

lösningen i kommande exemplar av TES (alltså med motorn på akterspegeln). Detta skulle ge ett PAWEŁ PIEŚNIEWSKI

lösningen i kommande exemplar av TES (alltså med motorn på akterspegeln). Detta skulle ge ett PAWEŁ PIEŚNIEWSKI TES 678 BT är - enligt vad konstruktören och producenten försäkrar - en helt ny konstruktion. Modellens linjer anknyter dock tydligt till tidigare versioner av båten. PAWEŁ PIEŚNIEWSKI TES har en silhuett

Läs mer

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser Ombyggnad av en S30 Nedanstående beskrivna renovering torde vara den mest genomgripande som har gjorts på en S30. Jag har inte sett båten själv, men har hört den lovordas av andra och med med vetskap om

Läs mer

Sjöugglan IV bilder:sjöugglan lv bilder Sida 1

Sjöugglan IV bilder:sjöugglan lv bilder Sida 1 Sjöugglan IV bilder:sjöugglan lv bilder 2010-04-12 16.02 Sida 1 Sjöugglan lv, Albin Nova 99 byggd 1988. I princip allt utbytt och nytt utom motorn (se sep beskrivning). Med den trebladiga foldingpropellern

Läs mer

Fabola Campus - 30 års båtutveckling

Fabola Campus - 30 års båtutveckling Fabola Campus - 30 års båtutveckling Text: Göran Bergström Bilder : Bavaria, Sverige Källa: www.divayachts.se Trycksaken får ej mångfaldigas eller användas för kommersiellt bruk I slutet av 1970 talet

Läs mer

Dufour 45 Performence

Dufour 45 Performence 3-2009 157 Dufour 45 Performence Detta är en relativt ny yacht från det franska varvet Dufour vid Atlantkusten. Den har en rymlig och ljus interiör med många praktiska detaljer. I grundpriset ingår t ex

Läs mer

Omega 42 SWE 166 FruC

Omega 42 SWE 166 FruC Omega 42 SWE 166 FruC Båtdata Konstruktör: Peter Norlin, Skrov, mast och rigg Deplacement: 8,7 ton Köl: 3750 kg Djupgående: 1,78 m LOA: 12,8 m LWL: 10 m Bredd: 3,1 m Mast likränna: 15,5 m Bom: 5 m I: 14,4

Läs mer

Maxi 95 blev en verklig familjevinnare som byggdes i över 1.600 exemplar och numera är med och slåss om segern i Gotland Runt. Av Bengt Jörnstedt

Maxi 95 blev en verklig familjevinnare som byggdes i över 1.600 exemplar och numera är med och slåss om segern i Gotland Runt. Av Bengt Jörnstedt Maxi 95 blev en verklig familjevinnare som byggdes i över 1.600 exemplar och numera är med och slåss om segern i Gotland Runt. Av Bengt Jörnstedt När Pelle Petterson kom med Maxi95 var det både logiskt

Läs mer

Väcker uppmärksamhet

Väcker uppmärksamhet Inte riktigt av den långsmala typen, men heller ingen havskryssare. Kanske är kustkryssare lämpligaste beteckningen på Omega 42, uppmärksammad för sin tidlösa skönhet och en av de mest efterfrågade båtarna

Läs mer

test Saare 41 Utmanare från österled

test Saare 41 Utmanare från österled test Saare 41 Utmanare från österled 24 Båtnytt 11/2009 Saare 41 har fin prestand, är stadig och sjöduglig. Notera genuans skotning till den från sittbrunnen justerbara skenan på överbyggnaden. Saare 41,

Läs mer

En generös sittbrunn med höga, skyddande ryggstöd. Det finns ytterligare en stuvlucka på akterdäck.

En generös sittbrunn med höga, skyddande ryggstöd. Det finns ytterligare en stuvlucka på akterdäck. Inte riktigt av den långsmala typen, men heller ingen havskryssare. Kanske är kustkryssare lämpligaste beteckningen på Omega 42, uppmärksammad för sin tidlösa skönhet och en av de mest efterfrågade båtarna

Läs mer

Akterkabinen påverkar

Akterkabinen påverkar Comfort 32 är ett barn av sin tid. Prestanda var ett måste, samtidigt som alla boendefunktioner - inklusive akterkabin - skulle pressas in. Det är en tuff ekvation att lösa för en mellanstor båt, och det

Läs mer

Smooth operator. Foto Joakim Hermansson search 78

Smooth operator. Foto Joakim Hermansson search 78 i fokus a R con a 435 Smooth operator Precis som många andra har jag svårt att vänja mig vid hur dagens moderna båtar ser ut. Tiden då de mest skulle vara vackra att se på och smäckra för fartens skull

Läs mer

Undanvind bästa bogen

Undanvind bästa bogen Konstruktören Einar Ohlson hämtade inspiration från USA när han skapade sin Ohlson 22 i slutet av 60-talet. Plastens spännande möjligheter utnyttjades i nya former på skrov och däck som gav massor av plats

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Hon går som ett tåg, det är en fantastisk båt att segla, säger Jonas Fridholm i Stockholm.

Av Bengt Jörnstedt. Hon går som ett tåg, det är en fantastisk båt att segla, säger Jonas Fridholm i Stockholm. För många är Carreran en drömbåt. Racig, flushad, snabb. Alltför extrem tycker de som blir omseglade. Med inredning som en gymnastiksal, förmodligen. Men skenet bedrar. Hon är enkel att segla och har full

Läs mer

Monterings anvisning och användar guide. Smartroller Mk2

Monterings anvisning och användar guide. Smartroller Mk2 Monterings anvisning och användar guide Smartroller Mk2 Förord Alla segelbåtar är olika, detta medför att saker och ting kan se olika ut även på samma båttyp. Vi på Smartroller har under lång tid studerat

Läs mer

Viggen - "Hon är stabil, rymlig och har ett behagligt prisläge"

Viggen - Hon är stabil, rymlig och har ett behagligt prisläge Viggen - "Hon är stabil, rymlig och har ett behagligt prisläge" Lilla Viggen har blivit förstabåt för många nya seglare. För ett lågt pris får man en minihavskryssare med stora möjligheter. Och ett ovanligt

Läs mer

NYTT FLAGGSKEPP FRÅN NIMBUS

NYTT FLAGGSKEPP FRÅN NIMBUS NYTT FLAGGSKEPP FRÅN NIMBUS NYA 405 COUPÉ NYTT FLAGGSKEPP NIMBUS 405 COUPÉ Nya svenskbyggda Nimbus 405 Coupé blir den största båtmodellen i Nimbus Coupéserie som också består av 335 Coupé och 365 Coupé.

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Vi ville ha en trygg, stabil, långkölad båt som tål väder och vind, har en bra

Av Bengt Jörnstedt. Vi ville ha en trygg, stabil, långkölad båt som tål väder och vind, har en bra Färska som seglare ville Dag och Anne-Christine Rönnberg ha en trygg båt när de för ett par år sedan gav sig ut på jakt efter sin första egna segelbåt. När man hittade en Bianca 27 behövde man inte leta

Läs mer

Bilaga 5. Toalettsystem i fritidsbåtar Kostnad för konvertering av befintligt toalettsystem, Alexander Johansson,

Bilaga 5. Toalettsystem i fritidsbåtar Kostnad för konvertering av befintligt toalettsystem, Alexander Johansson, Bilaga 5 Toalettsystem i fritidsbåtar Kostnad för konvertering av befintligt toalettsystem, Alexander Johansson, 2009-09-04 Norrköping 2009 09 04 Toalettsystem i fritidsbåtar Kostnad för konvertering av

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Man såg de snygga Enderlein-linjerna.., säger han.

Av Bengt Jörnstedt. Man såg de snygga Enderlein-linjerna.., säger han. När Mistressen kom var hon lite för dyr och kanske lite för traditionell i konkurrensen mot de mera tidstypiska halvtonnarna. Hon blev aldrig någon säljsuccé, något som dagens ägare närmast betraktar som

Läs mer

Självbyggarnas favorit RJ-85

Självbyggarnas favorit RJ-85 Självbyggarnas favorit RJ-85 Det har byggts femhundra RJ-85:or, men ingen är den andra riktigt lik - nästan alla är nämligen självbyggen. Av Magnus Lindén Rolf Jacobsson heter en kraft- och värmeingenjör

Läs mer

Fabola Scanper 22; Årsmodell: 1980. Storsegel: 11,0 kvm Rigg: 7/8 mast stående på rufftak. Bakåtsvepta spridare.

Fabola Scanper 22; Årsmodell: 1980. Storsegel: 11,0 kvm Rigg: 7/8 mast stående på rufftak. Bakåtsvepta spridare. Fabola Scanper 22; Årsmodell: 1980 TILL SALU! Pris: 40.000:- (inkl. sittbrunns kapell, båtvagn, utombordare) Kontakt: Torbjörn Schiött (0708-186584) Info om Fabola Scanper Längd överallt: 6,85 m Längd

Läs mer

En ö. Orust är en alldeles speciell ö. För att den ligger så vackert i. Sveriges nordvästra skärgård. Men också för

En ö. Orust är en alldeles speciell ö. För att den ligger så vackert i. Sveriges nordvästra skärgård. Men också för 3 9 0 En ö. Orust är en alldeles speciell ö. För att den ligger så vackert i Sveriges nordvästra skärgård. Men också för att här samsas generationer av båtbyggare ända sedan vikingatiden. Handlaget med

Läs mer

Omega 42 SWE 106 Oriole II Nytt pentry

Omega 42 SWE 106 Oriole II Nytt pentry Omega 42 SWE 106 Oriole II Nytt pentry Nu står våra pärlor på land och vilar inför kommande säsong. Jag och Stina har just avslutat vår andra säsong med Oriole II och vi börjar så smått lära oss båten.

Läs mer

Jag ville egentligen ha en Linjett 32 men hade inga pengar. Och så ville jag ha fraktionsrigg och blyköl, och då blev det Omega 28, säger Lars.

Jag ville egentligen ha en Linjett 32 men hade inga pengar. Och så ville jag ha fraktionsrigg och blyköl, och då blev det Omega 28, säger Lars. Omega 28 tillhör de båtar där prestanda ingick i designerns uppdrag. Samtidigt förpliktade företagsnamnet Familjebåtar AB. Att det blev en bra mix av fart och boende intygar de ägare Segling träffat. Av

Läs mer

I FOKUS NAJAD 395. Foto Search Magazine. search 87

I FOKUS NAJAD 395. Foto Search Magazine. search 87 search 86 I FOKUS NAJAD 395 lyxig cruiser I MINIFORMAT Du vet den där känslan när man sitter och tittar på youtube-klipp och drömmer sig bort bland gigantiska lyxkryssare, turkost vatten, vita sandstränder

Läs mer

Klassregler för. Linjett 33. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM

Klassregler för. Linjett 33. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM 2002 Klassregler för Linjett 33 Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Linjett 33 konstruerades 1993 av Mats Gustafsson. Svenska Linjettförbundet antogs som klassförbund

Läs mer

Segling provseglar Fabola Campus 7.4

Segling provseglar Fabola Campus 7.4 Segling provseglar Fabola Campus 7.4 Sittbrunnen erbjuder gott om plats för hela familjen, och rorsman har från sin position fin kontroll på seglingen och omgivningen. Nya 7.4 är störst hittills i Fabola

Läs mer

Planera en garderob. Takskena fäst i nedbyggnad. Ger sämre åtkomlighet till. Takskena fäst i taket. Ger bästa åtkomlighet till

Planera en garderob. Takskena fäst i nedbyggnad. Ger sämre åtkomlighet till. Takskena fäst i taket. Ger bästa åtkomlighet till Planera en garderob Följande generella beskrivningar redovisar hur man på ett enkelt och billigt sätt skapar ett antal rymliga skjutdörrsgarderober. För arbetet behövs inga specialverktyg, materialet du

Läs mer

Värmlänningarna slår till

Värmlänningarna slår till I 'idealstorleken' kring 30 fot seglar Balladen i främsta ledet. Bakom det melodiskt klingande namnet har vi en styv och ganska robust båt, med god balans mellan utrymmena på och under däck. Av Bengt Jörnstedt

Läs mer

80 and still going strong

80 and still going strong Seglingsloftet i Newport, USA under utmaningsserien till America s Cup 1977. Sista seglingen i Kiel under OS 1972 där Pelle tog silverpengen. 80 and still going strong Olympier, världsmästare, designer

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Med h och bara ett s i namnet går tankarna lätt till en båt från andra sidan Atlanten. Men hon är helsvensk, Johnson 26.

Av Bengt Jörnstedt. Med h och bara ett s i namnet går tankarna lätt till en båt från andra sidan Atlanten. Men hon är helsvensk, Johnson 26. Att hon bara är knappa åtta meter lång är nästan omöjligt att tro, hon verkar mycket större än så. Men Johnson 26 uppskattas inte bara för sina utrymmen, hon anses segla fint dessutom. Av Bengt Jörnstedt

Läs mer

Code 1 på Anandra. Gennakern med strumpa var i och för sig bra om det inte varit det där med gipparna! Foto: Stefan Ljungstedt

Code 1 på Anandra. Gennakern med strumpa var i och för sig bra om det inte varit det där med gipparna! Foto: Stefan Ljungstedt Code 1 på Anandra Sedan 2015 seglar vi med en gennaker på rulle på ca 70 kvm en s.k. code 1 som enda undanvindssegel när vi semesterseglar med Anandra. Vi är väldigt nöjda med den och tänkte därför delge

Läs mer

Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com

Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com in på scenen sist. Men fort gick hon, comfortabel var hon dessutom. Därmed

Läs mer

70-talsbåtarna lade grunden till åtskilliga snabbväxande varv där många snart försvann nästan lika snabbt.ett av dem

70-talsbåtarna lade grunden till åtskilliga snabbväxande varv där många snart försvann nästan lika snabbt.ett av dem 70-talsbåtarna lade grunden till åtskilliga snabbväxande varv där många snart försvann nästan lika snabbt.ett av dem som blev kvar och bara fortsatte växa är Hallberg-Rassy. Grunden till framgångssagan

Läs mer

SXK Båtpärm. Värmaren skall vara av lämplig typ avsedd för användning i fritidsbåt.

SXK Båtpärm. Värmaren skall vara av lämplig typ avsedd för användning i fritidsbåt. 6. ÖVRIGA SYSTEM 6.1 Värmesystem Värmaren skall vara av lämplig typ avsedd för användning i fritidsbåt. Såväl förbränningsluften som avgaserna skall tas från fria luften och även ledas ut dit. Installationen

Läs mer

Utrustning mm. Jeanneau Sun Odyssey 37.1, 1996

Utrustning mm. Jeanneau Sun Odyssey 37.1, 1996 Utrustning mm. Jeanneau Sun Odyssey 37.1, 1996 Fri prövningsrätt gäller vilket innebär att säljaren har rätt att välja vem som skall förvärva båten oaktat vilka bud som kommer in. Säljes genom Båtagent

Läs mer

Tidlös familjebåt, livfull seglare

Tidlös familjebåt, livfull seglare Tidlös familjebåt, livfull seglare Shipman 28 har en mer tidlös framtoning än någon annan av 70-talets mindre havskryssare. Hon förenar många goda egenskaper och är också Olle Enderleins mest framgångsrika

Läs mer

NYA NIMBUS 405 FLYBRIDGE

NYA NIMBUS 405 FLYBRIDGE NYA NIMBUS 405 FLYBRIDGE För medvetna båtmänniskor som uppskattar sociala aktiviteter, bekvämt boende, enkel hantering och utmärkta långfärdsegenskaper. NYA NIMBUS 405 FLYBRIDGE Den nya modellen bygger

Läs mer

ew York Praktfullt i 49 KRONOR 80 NOK

ew York Praktfullt i 49 KRONOR 80 NOK Stilguide ALLT FÖR EN DAG PÅ BRYGGAN Shopping HETASTE GRILLARNA I SOMMAR Trend SENASTE NYTT FRÅN MILANO EN DAG PÅ BRYGGAN GRILLARNA I SOMMAR NYTT FRÅN MILANO Stilguide Shopping Trend NUMMER 005 2013 ALLT

Läs mer

snabbare. Och så blev det. - Man kan knappt göra en segling utan att någon man möter på fjärden gör tummen upp när vi kommer, berättar Sten Brycker.

snabbare. Och så blev det. - Man kan knappt göra en segling utan att någon man möter på fjärden gör tummen upp när vi kommer, berättar Sten Brycker. Man behöver inte äga en OE 36 för att falla för hennes sköna linjer. Men denna 'Olle Enderleins vackraste båt' föddes inte utan vissa våndor - och överlevde gjorde hon mycket tack vare en överste som slutade

Läs mer

Om någon känner sig manad att bevisa tesen att man kan segla över oceanerna med minsta tänkbara båt, så har vi här i Sverige ett lysande exempel:

Om någon känner sig manad att bevisa tesen att man kan segla över oceanerna med minsta tänkbara båt, så har vi här i Sverige ett lysande exempel: Havsfidran är minst av alla, ändå har hon seglats längre än de flesta. Fort går det inte, hon föredrar öppna bogar. Men tryggare kan ingen vara, tycks det. Av Bengt Jörnstedt Om någon känner sig manad

Läs mer

SKROVET PÅ MAXI. förstärkningar.

SKROVET PÅ MAXI. förstärkningar. SKROVET PÅ MAXI Ett helt nytt båttänkande När Maxi 77 för första gången dök upp på marknaden för några år sen slog den sin omgivning med häpnad. Den djärva formen på båten, med sitt höga släta däck och

Läs mer

"Fart och utrymme för hela familjen"

Fart och utrymme för hela familjen "Fart och utrymme för hela familjen" Rubriken är ett citat från 70-talets broschyr om Comfort 26. Och hon är en pigg båt som seglar fint, inte lika bred som många andra i samma storlek men ändå med goda

Läs mer

Segel & Rigg. Balans. Plana segel eller formade

Segel & Rigg. Balans. Plana segel eller formade Vi har klippt & klistrat och översatt artiklar från andra MM-webbsidor i ett försök att sammanställa lite enkla tips och råd vad gäller segel & rigg. Balans Vill du segla snabbt med din MM handlar det

Läs mer

2007 Powered By Suzuki 9

2007 Powered By Suzuki 9 2007 9 Powered By Suzuki Cantieri Capelli Capelli är en av Italiens ledande båttillverkare och den enda som levererar både RIB och glasfiberbåtar. De producerar närmare 3000 båtar per år. Capelli håller

Läs mer

ST]uO LASSE NORLIN. \ s\ ,,, Jen. i. r &

ST]uO LASSE NORLIN. \ s\ ,,, Jen. i. r & FORTI ST]uO ÄY LASSE NORLIN s \ s\ r,,, Jen _ i.r & ' 1'^ FORTISSI]UlO för för Drömbåten Lasse Norl ilr. Och kanske Di g? En drömbåt När en av Sveriges lrämsta segelbåtskonstruktörer ritar en båt sin drömbåt

Läs mer

c/o 25 Klassisk & hög

c/o 25 Klassisk & hög c/o 15 Klassisk Markerat takutsprång och äkta genomgående spröjs gör detta hus till en äkta klassisk länga i litet format. Utifrån bildar fasader, fönster och tak i enhetlig matt kulör en fin helhet. Inifrån

Läs mer

Maxi 33. Teknisk handledning

Maxi 33. Teknisk handledning Maxi 33 Teknisk handledning 2 (7) TEKNISKA DATA LÖA 9.92 m LWL 8.20 m Bredd 3.25 m Djupgående (standardköl) 1.40 m Deplacement cirka 4.5 ton Kölvikt ca. (järnköl) 1 840 kg Storsegel 24 m 2 Självslående

Läs mer

Klassregler för. Compis 28. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE STOCKHOLM

Klassregler för. Compis 28. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE STOCKHOLM Klassregler för Compis 28 Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Compis 28 konstruerades av Bernt Andersson. Compisseglarna antogs som klassförbund i Svenska Seglarförbundet

Läs mer

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Carli och jag är 9 år. Min skola heter Nyckelpigan. Min kompis tycker jag om, hon heter Marie. Vi är rädda för

Läs mer

BUSTER I FI TEXT ANNA SANDGREN FOTO MAX CARLGREN

BUSTER I FI TEXT ANNA SANDGREN FOTO MAX CARLGREN TEST I BUSTER MAGNUM E BUSTER I FI TEXT ANNA SANDGREN FOTO MAX CARLGREN Nya Buster Magnum E är inspirerad av framgången med Magnum M5, men har fått ett helt nytt skrov och ett däck i glasfiber. Magnum

Läs mer

gipsavgjutning av magen

gipsavgjutning av magen BELLYCASTING gipsavgjutning av magen Mot slutet av graviditeten, någon gång i vecka 37-38 - om du inte vet att du ska föda tidigare förstås, kan det vara roligt att göra en avgjutning av magen. Det blir

Läs mer

Ett epokgörande år. Ett avbrott i karriären

Ett epokgörande år. Ett avbrott i karriären Ett epokgörande år År 1914 är Oscar med och bildar Kungsörs segelsällskap, KSS. Sällskapet bestämmer sig året därpå för att låta bygga sin första lottbåt, och Oscar har snart en beställning på en skärgårdskryssare

Läs mer

Nu finns det en möjlighet att förvärva en Delphia 37.3 till mycket förmånligt pris.

Nu finns det en möjlighet att förvärva en Delphia 37.3 till mycket förmånligt pris. Delphia 37.3 Nu finns det en möjlighet att förvärva en Delphia 37.3 till mycket förmånligt pris. Efter succén med vår nya Delphia 33.3 så har vi på Blåkusten Marin beställt en helt ny Delphia 37.3. Båten

Läs mer

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS -

38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - 38 hemma hos - BYGGA NYTT HUS - - BYGGA NYTT HUS - hemma hos 39 Med passion för husbyggande text maria östlund, Louise josborg Foto pär olsson Jan Eidman vet precis hur han vill ha det. Han har renoverat

Läs mer

Om någon annan byggt den hade den kostat 100 000 kronor mer. Och förmodligen blivit sämre.

Om någon annan byggt den hade den kostat 100 000 kronor mer. Och förmodligen blivit sämre. Om någon annan byggt den hade den kostat 100 000 kronor mer. Och förmodligen blivit sämre. Så mycket båt för så lite pengar, hur är det möjligt? Precisionsgjuten med dubbla formar unikt i Europa. Ingen

Läs mer

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin Jag har funderat lite på hur man skulle placera och utforma en dykstege till vår nya RIB. Fundering 1: Placering. Var vill vi ha dykarna, när vi tänker på säkerheten a) Inte i närheten av propellern. b)

Läs mer

FAMILJEBÅT MED BUSTER CABIN TEXT ANNA SANDGREN FOTO PÄR OLSSON

FAMILJEBÅT MED BUSTER CABIN TEXT ANNA SANDGREN FOTO PÄR OLSSON FAMILJEBÅT MED TEXT ANNA SANDGREN FOTO PÄR OLSSON Busters senaste kabinbåt delar skrov med nya Magnum E och bjuder på både sov- och busmöjligheter. Vi har testat den grundligt i Kvarkens skärgård. 18 FARTRESURSER

Läs mer

Detta är en ny serie ribbåtar med dubbelbotten vilket innebär att båtarna har en plan durk. Dessutom finns ett stuvutrymme i fören.

Detta är en ny serie ribbåtar med dubbelbotten vilket innebär att båtarna har en plan durk. Dessutom finns ett stuvutrymme i fören. Way of Life! 2008 För sommarens utflykter och familjenöjen är Suzumar gummibåtar utmärkta. Dessa suveränt smidiga båtmodeller kombinerade med Suzukis 4-takts utombordsmotorer blir enkla att handha och

Läs mer

För att lära dig mer om min Stortriss och dess utrusning kan du klicka runt bland länkarna här ovanför!

För att lära dig mer om min Stortriss och dess utrusning kan du klicka runt bland länkarna här ovanför! Stortiss MKII nr 1933 "Stortrissen" från 1979 är nu till salu! "StorTriss mark II - är hela familjens segelbåt för weekend turen, den lilla semesterseglaren och ungdomarnas långfärdsbåt. Lagom stor för

Läs mer

Tips och tricks från Vera af Limhamn. Hanse 350. Ämne: Små ting av stor betydelse.

Tips och tricks från Vera af Limhamn. Hanse 350. Ämne: Små ting av stor betydelse. Tips och tricks från Vera af Limhamn. Hanse 350. Ämne: Små ting av stor betydelse. Funderade lite över vår båts utrustnings status och de förändringar som har vuxit fram från leverans dagen 2008, till

Läs mer

Carrera Helmsman. Byte av inombordsmotor i Carrera Helmsman swe 45

Carrera Helmsman. Byte av inombordsmotor i Carrera Helmsman swe 45 Carrera Helmsman Byte av inombordsmotor i Carrera Helmsman swe 45 När den gamla förbränningsmotorn sjöng på sista versen beslöt vi oss för att satsa på en elmotor. Fördelarna som vi framförallt ser är:

Läs mer

En gång rival - alltid Rival

En gång rival - alltid Rival En gång rival - alltid Rival En av systrarna i den långsmala familjen är Rival 22. Ska man fria till en sådan dam får man hålla sig framme, för Rivalen lever oftast i trogna. långlivade förhållanden. Ägarna

Läs mer

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan Bosses Trimguide Guiden bygger på mitt eget gamla valspråk ungefär rätt är alltid bättre än exakt fel! Med det menar jag att man skall se till att kunna få till ett skapligt bra trim snabbt och säkert

Läs mer

Ombyggnad av en S30, del 2

Ombyggnad av en S30, del 2 Ombyggnad av en S30, del 2 Sammanfattning av del 1: Då vår drömbåt inte fanns att köpa färdig fick vi istället köpa något som var i närheten (det blev en S30 av gamla modellen) och sedan bygga om den enligt

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Klassregler för. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM

Klassregler för. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Klassregler för Nova-klassen Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Nova konstruerades 1981 av Peter Norlin. Nova antogs 2001 som klassförbund i Svenska Seglarförbundet

Läs mer

VI VET VAD SOM KRÄVS.

VI VET VAD SOM KRÄVS. VI VET VAD SOM KRÄVS. Vi ger varje båtägare rätt skydd och rätt hjälp till rätt pris. Vid en olycka vet våra kunder att de kan lita på oss. Vi lämnar ingen på landbacken. För oss är varje enskild båt den

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

För par såväl som familj!

För par såväl som familj! För par såväl som familj! Hobbys alkovbilar i Siestaserien känns igen på bakstammen. Om det finns en funktion med formen är oklart. En del hävdar att den minskar suget, men de från Hobby jag talat med

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Nord West 330 Coupé. Nord West Fakta Längd öa: 10 m (33 fot) Kontaktinformation Tillverkare: Nord West Yachts AB Företag: Nord West & Najad AB

Nord West 330 Coupé. Nord West Fakta Längd öa: 10 m (33 fot) Kontaktinformation Tillverkare: Nord West Yachts AB Företag: Nord West & Najad AB Nord West 330 Coupé Nord West Fakta Längd öa: 10 m (33 fot) Bredd: Deplacement: Motor: Konstruktör: Introduktionspris: 3 m 6400 kg Volvo Penta alt Yanmar Benny Martinsson 1,540,000 kr Betyg plus Betyg

Läs mer

Träbåtskulturen lever i Domsand!

Träbåtskulturen lever i Domsand! Träbåtskulturen lever i Domsand! Av Magnus Juvén. Att segla en träbåt är att ta del av en kultur som vilar på nostalgiska minnen av den tidens stora konstruktörer och segelbåtsteorier. Hantverket är många

Läs mer

Högre och fortare Vi är stolta över att få hälsa dig välkommen till Arcona Yachts en svensk tillverkare med ambition att leda utvecklingen av riktiga

Högre och fortare Vi är stolta över att få hälsa dig välkommen till Arcona Yachts en svensk tillverkare med ambition att leda utvecklingen av riktiga Högre och fortare Vi är stolta över att få hälsa dig välkommen till Arcona Yachts en svensk tillverkare med ambition att leda utvecklingen av riktiga segelbåtar för hela familjen. Med hjälp av vår egen

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Lovord för kvalitetskänsla och hantverk i Düsseldorf

Lovord för kvalitetskänsla och hantverk i Düsseldorf Nyhetsbrev april-maj 2016 Lovord för kvalitetskänsla och hantverk i Düsseldorf Vi är mycket glada över det varma mottagande som vår monter och presentationen av Najad 570 CC fick under boot i Düsseldorf,

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. En gråkall marsdag 1968 visade sig en rymdfarkost på Nybroviken i centrala Stockholm.

Av Bengt Jörnstedt. En gråkall marsdag 1968 visade sig en rymdfarkost på Nybroviken i centrala Stockholm. B31 En värdig dam med ratt För Göran och Marina Gunneröd gick det ett rakt spår från Folkbåt till Maxi 77 till den B31 man nu seglar. En betydligt krokigare väg ledde på sin tid fram båten som blev självbyggarnas

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Bäten behöver bris för att komma tillliv och en gennaker för nödvändig skjuts pä akterliga vindar.

Bäten behöver bris för att komma tillliv och en gennaker för nödvändig skjuts pä akterliga vindar. Bäten behöver bris för att komma tillliv och en gennaker för nödvändig skjuts pä akterliga vindar. Med relativt lag rigg och enbart självslaende fock är seglingsegenskapema i Hanse 345 lugnare och snällare

Läs mer

Drömbåten. Praktiskt båtägande,

Drömbåten. Praktiskt båtägande, Drömbåten Praktiskt båtägande, 2009-09-30 Tyngd, tidlöshet och tradition präglar Peter Norlins Omega 42. För många har modellen också blivit sikta mot, en båt man skulle vilja ha. Vi tog en tur med ett

Läs mer

Författare: Can. Kapitel1

Författare: Can. Kapitel1 Ön Författare: Can Kapitel1 Jag heter Johnny Depp och är 37 år. Jag. bor i Madagaskar. Min mamma är svårt sjuk och jag måste försöka se min mamma innan hon dör.hon bor i Australien och jag har lånat en

Läs mer

Klassregler för. Viggen

Klassregler för. Viggen Klassregler för Viggen Antagna av Viggenklubbens årsmöte 1999-11-20 Godkända av Svenska Seglarförbundet 1999-12-05 Gäller från: 2000-03-31 Föregående utgåvor: 1973-11-21 ändrad 1978-11-11 Myndighet Svenska

Läs mer

sätt att berömma ditt barn för att bygga självkänsla och grit.

sätt att berömma ditt barn för att bygga självkänsla och grit. 10 sätt att berömma ditt barn för att bygga självkänsla och grit. Du vill berömma ditt barn när hon eller han gjort något bra. Men visste du att ditt beröm kan stjälpa mer än hjälpa? Här är 10 tips för

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

skarpa ändskepp är balanserad och estetiskt tilltalande - ge en spetsgattad båt ett nätt språng och det blir garanterat en vacker och charmig båt.

skarpa ändskepp är balanserad och estetiskt tilltalande - ge en spetsgattad båt ett nätt språng och det blir garanterat en vacker och charmig båt. Danske Peter Bruun gick sin egen väg när han ritade sin kvartett med spetsgattade 'valbåtar', inspirerade av moder natur. Lilla Späckhuggaren kom först, med en robust klassisk skrovprofil mellan fenan

Läs mer

Lars Rylander. GALLERIROND våren 2005

Lars Rylander. GALLERIROND våren 2005 GALLERIROND våren 2005 Galleri Olsson & Uddenberg 19/3 10/4 2005 Lars Rylander Där vägen tar slut nedanför det åttkantiga huset ligger ateljén med hänförande utsikt över Ljungskileviken mot Orust. Mängder

Läs mer

Forbina design. Om Forbinabåtar

Forbina design. Om Forbinabåtar Om Forbinabåtar Forbinabåtar och Göran Forsberg har i 25 år försett Sverige och Skandinavien med moderna och rymliga familjebåtar. Nyvinningar har gjorts med ett breddat produktprogram, med modeller som

Läs mer

Klassregler för. Omega 42. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM

Klassregler för. Omega 42. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Sid.1 (11) 2016 Klassregler för Omega 42 Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Omega 42 konstruerades 1978 av Peter Norlin Omega 42 Sällskapet antogs som klassförbund

Läs mer

HR 26 FÖRÄNDRINGAR & FÖRBÄTTRINGAR reviderad // Kjell Björk

HR 26 FÖRÄNDRINGAR & FÖRBÄTTRINGAR reviderad // Kjell Björk Eftersom våra båtar ibland byter ägare är sammanställningen gjord efter båtnummer och båtnamn. Aktuell ägare finns i medlemsregistret. //Kjell Björk SKROV utanpå badplattform som skyddar rodret # 197 Sparvel,,

Läs mer

Upwind beating med Celeste. foto Max Alm-Norell. Färöarna. foto Bengt Tarre

Upwind beating med Celeste. foto Max Alm-Norell. Färöarna. foto Bengt Tarre search 18 Med lust att upptacka Bengt Tarre har seglat sedan barnsben och alltid lockats av långa distanser och nya platser. Längtan efter äventyr och öppna hav resulterade så småningom i några längre

Läs mer

sporthotel dehler 38c

sporthotel dehler 38c Text och foto SEARCHMAGAZINE sporthotel dehler 38c snygg tysk design, smarta lösningar och Fina seglingsegenskaper Nya Dehler 38, designad av Judel/Vrolijk, har fått många att höja på ögonbrynen. Båten

Läs mer

Först ett kort stopp i Nairobi, där man inte fick ut och gå själv. Hotellet var dock fint.

Först ett kort stopp i Nairobi, där man inte fick ut och gå själv. Hotellet var dock fint. Anders A Först ett kort stopp i Nairobi, där man inte fick ut och gå själv. Hotellet var dock fint. Så kom vi då till Karin Blixens hem, som ju blev världsberömt när den här filmen kom. Detta är verkligen

Läs mer

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade

HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Arkitektens bästa tips inför HUSBYGGET Bygga nytt hus? Ett stort och omfattande projekt, och också väldigt roligt. Allt om Villor&Hus frågade Tony Sundberg, arkitekt SAR/MSA på Sävsjö Trähus, om hans bästa

Läs mer

TIISKERI Båtar för sjöfolk

TIISKERI Båtar för sjöfolk TIISKERI Båtar för sjöfolk Svensk representant Sjöbjörn i smoking Tiiskeri är byggd för tuffa tag utan att för den skull vara råbarkad. Mycket möda har lagts ned på att skapa en vacker miljö inombords

Läs mer